Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Kασσελάκης, τέλος δεν έχει δικαίωμα υποψηφιότητας

 


Με 138 ψήφους πέρασε η απόφαση ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος  Κασσελάκης, και αυτό σημαίνει ότι Κασσελάκης τέλος.

Η απόφαση της Κ.Ε. έχει πολιτική καταδίκη συμπεριφορών με ονομαστική αναφορά στον πρώην πρόεδρο. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης 10 υποστηρικτές του Κασσελάκη καβγάδισαν λεκτικά με μέλη της ΚΕ. 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με 2,5 ώρες καθυστέρηση, μέχρι να εξασφαλιστεί η απαραίτητη απαρτία και λίγο πριν από τις 19:30 ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες. Υπενθυμίζεται ότι η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων είναι προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου και μετά τη σημερινή απόφαση αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα.

Κάτι μας λέει ότι τα σώου που ετοιμάζει ο Κασσελάκης θα είναι ανεπανάληπτα μετά την απόφαση της Κ.Ε.




Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ και τσακωμοί Κασσελίστας - ΣΥΡΙΖΑ

 


Ο Στέφανος Κασσελάκης με τα τερτίπια του, την ανηθικότητα του και την προκλητικότητα του έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα βήμα πριν την διάλυση.

Κάποιοι ελάχιστοι οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη που μαζεύτηκαν έξω από το ξενοδοχείο της συνεδρίασης άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητούν τον έκπτωτο πρόεδρο. Και κάπου εκεί δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς του Παύλου Πολάκη. Όλοι εναντίον όλων δηλαδή.

Δείτε εικόνες και βίντεο, όπως τις δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα:






Εγγονός πρώην γνωστού υπουργού συνελήφθη για ληστεία αξίας μόλις 5 ευρώ

 


Εγγονός γνωστού πρώην υπουργού, επιτέθηκε και λήστεψε με την παρέα του, έναν 15χρονο και 19χρονο για να τους αρπάξουν μόλις 5 ευρώ.

Η δράση της παρέας των τεσσάρων κακοποιών, έληξε Παρασκευή (11.10.2024) αργά το βράδυ, με τους κακοποιούς να συλλαμβάνονται από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και να οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Τα δυο θύματα πλησίασαν έξω από το Mall μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ και τους ανέφεραν πως διερχόμενοι από το άλσος Συγγρού, ομάδα νεαρών οι οποίοι καθόντουσαν σε κιόσκι, τους προσέγγισαν και με απειλή γυάλινου μπουκαλιού τους ζήτησαν να τους δώσουν τα χρήματα που είχαν πάνω τους, αφαιρώντας τελικά, πέντε ευρώ.

Οι αστυνομικοί αμέσως κινητοποιήθηκαν και έχοντας οδηγό τις περιγραφές των δύο παιδιών, κινήθηκαν προς την περιοχή της Κηφισιάς.

Τελικά λίγη ώρα αργότερα στο Άλσος στην Πλατεία Πλατάνων, κατάφεραν να εντοπίσουν το κουαρτέτο των «αμούστακων» ληστών, τον 15χρονο εγγονό γνωστού πρώην υπουργού, έναν 18χρονο με τον 14χρονο αδερφό του και έναν 18χρονο και να τους οδηγήσουν στο Τμήμα Ασφαλείας της Κηφισιάς.

Οι παθόντες από κοινού με τους κηδεμόνες τους αναγνώρισαν τους δυο από τους δράστες, ανάμεσά τους και τον εγγονό του τέως υπουργού, οι οποίοι μετά από δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους συνελήφθησαν και σήμερα οδηγούνται στον εισαγγελέα το κακούργημα της ληστείας.



Εντοπίστηκαν στο Μενίδι εκρηκτικοί μηχανισμοί, πυρομαχικά, όπλα και πολεμικό υλικό

 


Ένα ολόκληρο οπλοστάσιο με εκρηκτικούς μηχανισμούς, πυρομαχικά και άλλο πολεμικό υλικό εντοπίστηκαν την Παρασκευή (11/10) σε σπίτι στην περιοχή των Αχαρνών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, προηγήθηκε η σύλληψη αλλοδαπού από την Αλβανία στην ίδια περιοχή την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. :

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εντοπίστηκε πρωινές ώρες χθες, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, σε οικία στην περιοχή των Αχαρνών Αττικής, πλήθος εκρηκτικών μηχανισμών και πυρομαχικών, πολεμικό υλικό και εξαρτήματα, φωτοβολίδες καθώς και όπλο.

Προηγήθηκε η σύλληψη αλλοδαπού στην ίδια περιοχή, την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2024, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 57 φυσίγγια, 2 χειροβομβίδες και κινητό τηλέφωνο.

Ειδικότερα, ο ανωτέρω εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε πάρκο, μαζί με έτερο άτομο, ενώ στη θέα των αστυνομικών προσπάθησαν να διαφύγουν, ωστόσο ο πρώτος ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για όπλα, απείθεια και παραβάσεις των νομοθεσιών περί αλλοδαπών και εκρηκτικών υλών.

Από τις περαιτέρω έρευνες του Τμήματος Κρατικής Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, εντοπίστηκε οικία στην περιοχή των Αχαρνών, στην οποία διενεργήθηκε έρευνα, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Από τις έρευνες στην εν λόγω οικία, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:









  • -5- Αυτοσχέδιοι Εκρηκτικοί Μηχανισμοί,
  • -5- Αυτοσχέδιοι Μηχανισμοί χρονοκαθυστέρησης,
  • -5- χειροβομβίδες,
  • -4.459- φυσίγγια,
  • αυτοσχέδιο πυροβόλο όπλο,
  • -25- φωτοβολίδες,
  • -70- γεμιστήρες,
  • -6- σιγαστήρες,
  • -8- θήκες γεμιστήρων,
  • διόπτρα,
  • -3- αλεξίσφαιρα γιλέκα,
  • ξιφολόγχη,
  • εξαρτήματα όπλων,
  • -2- μαχαίρια και
  • μεταλλικός τρίφτης.

Ο χώρος φωτογραφήθηκε και εξερευνήθηκε από κλιμάκια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ τα κατασχεθέντα θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση.

Οι έρευνες για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό του έτερου δράστη καθώς και  περαιτέρω εμπλεκομένων συνεχίζονται, ενώ διερευνάται τυχόν συμμετοχή τους σε έτερες αξιόποινες πράξεις.



Κατατέθη η πρόταση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη

 


Η συνεδρίαση ξεκίνησε αφού συμπληρώθηκε η απαιτούμενη απαρτία 151 μέλη, και κατατέθηκε πρόταση για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη, μήπως προλάβουν και δεν τους διαλύσει το κόμμα ο τυχοδιώκτης.

Από τους υποψήφιους προέδρους το παρών έχουν δώσει ο Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης, αλλά όχι ο Παύλος Πολάκης.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης κατατέθηκε από τον πρώην διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιο Γεωργόπουλο, με το ερώτημα τις διαγραφής, πρόταση παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη από τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές ζήτησε και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας.

Η ένταση από τους υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου ξεκίνησε από νωρίς την καθώς «κασσελίστας» προσπάθησαν να μην επιτρέψουν στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να πάρουν τα καρτελάκια τους, εκτελώντας εντολές του Κασσελάκη και της Τζάκρη.

Όπως αναφέρθηκε εξ αρχής, τα μέλη του κομματικού οργάνου που ανήκουν στους «Κασσελίστας» δεν ήθελαν να μπουν στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Σημείωναν δε ότι «δεν νομιμοποιούμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ και ενεργοποίησης του σχεδίου κονιορτοποίησής του».





Έναρξη εφαρμογής του Μικρού Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας την Δευτέρα 14.10.2024

 



Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 μέχρι και την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025 επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (ΜΙΚΡΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ).

Τα όρια του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) –  Λ. Αλεξάνδρας.

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, καθώς και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

Δεν υπάγονται στις παραπάνω απαγορεύσεις και κυκλοφορούν χωρίς κανένα περιορισμό στο ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ τα οχήματα των κατηγοριών που εξαιρούνται των περιορισμών, καθώς και τα οχήματα των κατηγοριών, που απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 195948 από 07/10.10.2024 (ΦΕΚ 5627, τ. Β΄) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ειδικότερα δύνανται να εκτυπώσουν ειδικό σήμα για την κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία τους στο κέντρο της Αθήνας, ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) είτε σε έγχαρτη είτε σε ηλεκτρονική μορφή καταχωρημένη σε κινητό τηλέφωνο οι κύριοι ή/και κάτοχοι:

  • Εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και εκ κατασκευής υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων, οχημάτων φυσικού αερίου και υγραερίου,
  • Αυτοκινήτων EURO 6,πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120g/km (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης – New European Driving Cycle/NEDC), τα οποία ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31.12.2020),
  • Αυτοκινήτων EURO 6 πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145g/km (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων – Worldwide Light Test Procedure/WLTP), τα οποία ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01.01.2021 και εφεξής.

Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων εσωτερικά του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ, προβλέπονται ειδικές ζώνες εισόδου – εξόδου και χορηγείται ειδική κάρτα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Οι ημέρες και ώρες ισχύος των ως άνω περιοριστικών μέτρων, είναι οι εξής:

– Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07.00΄ έως 20.00΄,

– Παρασκευή, ώρες 07.00΄ έως 15.00΄.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Οι αιτήσεις για έκδοση ειδικών αδειών κυκλοφορίας δύνανται να υποβάλλονται κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και από ώρες 08:00΄ έως 14:00΄ & Σάββατο από ώρες 08:00΄ έως 12:00΄ στην έδρα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής [Θ. Δηλιγιάννη 24-26, Γραφείο Δακτυλίου στο ισόγειο του κτιρίου (είσοδος από οδό Σάμου), τηλ.210-5284142, emaildaktylios@astynomia.gr] με την προσκόμιση πέραν των ειδικότερων ανά περίπτωση ενδιαφερομένου εγγράφων/δικαιολογητικών και φωτοαντιγράφων:

α) Άδειας Κυκλοφορίας του οχήματος.

β) Άδειας Ικανότητας Οδήγησης των οδηγών.

γ) Ισχύοντος Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (Κ.Τ.Ε.Ο.).

δ) Ισχύοντος ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Οι ειδικές άδειες κυκλοφορίας στο ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ, που είχαν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την περίοδο 2023-2024 εξακολουθούν να ισχύουν έως 18-7-2025.

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.



Αλβανός κακοποιός είχε καταδικαστεί σε ισόβια και κυκλοφορούσε ελεύθερος με όπλα και εκρηκτικά

 



Η είδηση ότι συνελήφθη ζευγάρι Αλβανών στην Σωκράτους φέροντας στο ΙΧ τους, όπλο, πυροκροτητές και εκρηκτικές ύλες, μετά από τυχαίο έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν προκαλεί έκπληξη σε κανένα γιατί αλωνίζουν στην Ελλάδα οι Αλβανοί κακοποιοί.

Αυτό που είναι είδηση και σοκάρει είναι ότι ο 39χρονος Αλβανός κακοποιός, γεννημένος το 1985, κατονομάζεται ως ο Armiol Rrasa, σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, είναι σεσημασμένος και έχει βαρύ ποινικό παρελθόν. Είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη το 2008 για υποθέσεις ναρκωτικών στην Ελλάδα, αλλά αποφυλακίστηκε το 2015 μόλις επτά χρόνια μετά.



Η σύλληψή του έγινε έπειτα από τυχαίο έλεγχο της Άμεσης Δράσης, όταν οι αστυνομικοί της αποτελεσματικής ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν το όχημα στο οποίο επέβαινε μαζί με τη σύντροφό του.

Αλβανικά ΜΜΕ έχουν δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του συλληφθέντα


Κατά την έρευνα, εντόπισαν πακέτο με εκρηκτικά υλικά, πυροκροτητές και ένα πιστόλι τύπου Τοκάρεφ, κρυμμένα σε μία μπλε σακούλα.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα για περαιτέρω ανάκριση, ενώ οι Αρχές ερευνούν την προέλευση και τον προορισμό των ευρημάτων. Το όχημα στο οποίο επέβαιναν ανήκε σε εταιρεία leasing.

Οι πληροφορίες για το παρελθόν του 38χρονου προκαλούν έντονο προβληματισμό, καθώς φαίνεται πως δεν είχε εγκαταλείψει ποτέ τη σύνδεσή του με τον υπόκοσμο, κρίνεται επικίνδυνος και παρόλα αυτά κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Η στιγμή της σύλληψης του Αλβανού κακοποιού :






H ΕΣΗΕΑ καλεί στο πειθαρχικό τον Λιάγκα για απολογία με την χυδαιότητα με τον Μπάλντοκ

 



Το «ρεπορτάζ» του Γιώργου Λιάγκα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ προχώρησε σε αυτεπάγγελτη έγκληση εναντίον του δημοσιογράφου, ο οποίος καλείται να απολογηθεί για τα όσα προβλήθηκαν στην εκπομπή του μετά τον θάνατο του 31χρονου Τζορτζ Μπάλντοκ.

Με διάθεση μετάνοιας εμφανίστηκε ο προκλητικός, χυδαίος, και φαιδρός κατά τη κοινή γνώμη, όσον αφορά το ρεπορτάζ για την βίλα του Τζορτζ Μπάλντοκ, παρουσιαστής του Πρωϊνού, Γιώργος Λιάγκας.

Το γεγονός ότι ασχολήθηκε με εκτενές ρεπορτάζ στο πολυτελές σπίτι του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδος, αναφερόμενος σε ποσά, διακόσμηση κλπ εξόργισε τους πάντες.






Παρουσιάστηκαν στην Βουλή στοιχεία για την εμπλοκή ανηλίκων σε ποινικά αδικήματα την τριετία 2021-2024

 


Σε 35.559 ανέρχονται οι υποθέσεις στις οποίες έχουν κατηγορηθεί ανήλικοι για εμπλοκή σε ποινικά αδικήματα, κατά την περίοδο από το 2021 έως και το α΄ εξάμηνο του 2024, και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Στοιχεία της περιόδου 2021- α’ εξάμηνο 2024 για τους ανήλικους που έχουν εμπλακεί σε ποινικά αδικήματα, εντός και εκτός σχολικών μονάδων, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τα στατιστικά στοιχεία συλλέχθηκαν και συγκεντρώθηκαν από τις 63 Εισαγγελίες Πρωτοδικών και από 19 Εισαγγελίες Εφετών της χώρας μετά από αίτημα του Γραφείου Συλλογής Δικαστικών Στατιστικών στοιχείων (Γ.Σ.Ε.Δ.Σ.Σ.) του υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορούν υποθέσεις/δικογραφίες που περιλαμβάνουν διώξεις που ασκήθηκαν από τις εκάστοτε Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών σε ανήλικους κατά την τελευταία τριετία και συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα 2021 έως 2024 (α΄ εξάμηνο).

«Από τις υποθέσεις αυτές εξαιρέθηκαν, όπου ήταν δυνατό, όσες σχετίζονται με παραβάσεις του ΚΟΚ. Σε ορισμένες, ωστόσο, Εισαγγελίες Πρωτοδικών (συμπεριλαμβανομένων των Εισαγγελιών Αθήνας και Πειραιά) δεν ήταν δυνατή η διάκριση των αδικημάτων που αφορούσαν στον ΚΟΚ. Ως εκ τούτου είναι πιθανή η υπερεκτίμηση της συνολικής εγκληματικότητας που αφορά ανήλικους δράστες στην περίοδο αναφοράς», σημειώνει εκ προοιμίου ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αναφέρει επιπλέον ότι η αναζήτηση του τόπου τέλεσης του αδικήματος (εντός ή εκτός σχολικής μονάδας) καθώς και της εθνικότητας των κατηγορουμένων (ημεδαπός – αλλοδαπός) στηρίχτηκε στην εφαρμογή αντίστοιχων λέξεων κλειδιών. Ενδέχεται, επομένως, να μην υπάρχει πληρότητα στα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στα προαναφερόμενα (τόπος τέλεσης και εθνικότητα) καθώς η πληροφορία αυτή δεν τηρείται απαρέγκλιτα σε όλες τις δικογραφίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις Εισαγγελίες και έχουν αποσταλεί στο Γ.Σ.Ε.Δ.Σ.Σ., οι υποθέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται ανήλικοι, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για εμπλοκή σε ποινικά αδικήματα κατά την περίοδο από το 2021 έως και το α΄ εξάμηνο του 2024 και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ανέρχονται σε 35.559.

Όσον αφορά στο ερώτημα σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής των αδικημάτων και συγκεκριμένα, αν τα ποινικά αδικήματα τελέστηκαν εντός ή εκτός σχολικής μονάδας, αυτό κατέστη δυνατό να διευκρινιστεί για τις 6.389 των περιστατικών, ήτοι για ποσοστό 18%. Για τις υπόλοιπες 29.170 υποθέσεις, ο τόπος τέλεσης του αδικήματος ήταν άγνωστος, υπό την έννοια ότι δε είχε καταγραφεί ο χαρακτηρισμός «εντός ή εκτός σχολικής μονάδας» για τη συγκεκριμένη υπόθεση στη βάση δεδομένων της αντίστοιχης Εισαγγελίας.

Με αναφορά, λοιπόν, στα 6.389 αυτά περιστατικά, με γνωστό τόπο τέλεσης, διαπιστώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα εξ’ αυτών (6.257 περιστατικά ή 98%) τελέστηκαν εκτός των σχολικών μονάδων. Ενώ για τα υπόλοιπα 132 περιστατικά (2%), ο τόπος τέλεσης ήταν εντός της σχολικής μονάδας.

Τέλος, όσον αφορά στην εθνικότητα των ανήλικων δραστών, με βάση τα στοιχεία που απεστάλησαν από τις Εισαγγελίες, η πληροφορία αυτή είναι διαθέσιμη για 15.093 υποθέσεις. Από τις περιπτώσεις αυτές διαπιστώνεται ότι σε ποσοστό 80%, ήτοι 12.043 υποθέσεις με ανήλικους δράστες, αφορούν σε ημεδαπούς, ενώ σε ποσοστό 20%, που αντιστοιχεί σε 3.050 υποθέσεις, αφορούν σε αλλοδαπούς.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Διονύσης Βαλτογιάννης, μετά από περιστατικό βίας στο Παλαιό Φάληρο. Μεταξύ των ερωτημάτων που είχε θέσει ο βουλευτής ήταν και «πόσοι ανήλικοι την τελευταία τριετία έχουν κατηγορηθεί για εμπλοκή τους σε ποινικά αδικήματα, εντός και εκτός σχολικών μονάδων, και πόσοι από αυτούς είναι αλλοδαποί”.



Αντιεξουσιαστές κακοποιοί πέταξαν μολότοφ και πέτρες κατά αστυνομικών έξω από το ΑΠΘ


 

Στόχος των γνωστών αντιεξουσιαστών κακοποιών, έγιναν τα ξημερώματα του Σαββάτου 12/10 αστυνομικοί που βρίσκονταν πλησίον του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη.

Ομάδα κακοποιών, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, εξαπέλυσαν επίθεση με πέτρες και μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων, στις 02:00, στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο ύψος του Παιδαγωγικού Τμήματος. 

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή φθορές.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε έξι προσαγωγές.

Υπενθυμίζουμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ρίψη μολότοφ ήταν πλημμέλημα σαν να πετάς πέτρα, επί Νέας Δημοκρατίας έγινε κακούργημα, και όπως δείχνουν τα πράγματα κανένας δεν φοβάται γιατί απλά οι συλλήψεις μετά την ρίψη μολότοφ είναι σπάνιες και περιορίζονται στις προσαγωγές.



Μετά το σοβαρό ατόπημα των πενιχρών αυξήσεων στους αστυνομικούς ο Χρυσοχοΐδης το διορθώνει



Στην έκθεση Θεσσαλονίκης ξεσηκώθηκαν και δικαίως οι ένστολοι μόλις άκουσαν την κυβέρνηση να τους δίνει πενιχρές γελοίες αυξήσεις, που κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα είχε εξαγγείλει για να κοροιδέψει.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αποκάλυψε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ότι «Γίνονται κυβερνητικές συσκέψεις με εντολή του πρωθυπουργού για τα βαρέα και ανθυγιεινά των ενστόλων». Οπως τόνισε ο υπουργός: «Οποιες ανακοινώσεις είναι να γίνουν στο άμεσο μέλλον, θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, αλλά υπάρχουν κάποιες σκέψεις στο τραπέζι, οι οποίες είναι αρκετά θετικές και έχουν να κάνουν με τα κυρίαρχα αιτήματα των ενστόλων, που συνδέονται με τον χαρακτηρισμό, στην πράξη πια και νομοθετικά, του επαγγέλματος ως επικίνδυνου. Νομίζω θα έχουμε καλά νέα», συμπλήρωσε.

Επιβάλλεται να λυθεί άμεσα από τον πρωθυπουργό το μισθολογικό των ενστόλων και αναμένουμε τις επίσημες δηλώσεις που θα δώσουν ελπίδες στους ενστόλους.




Βούλγαρος παρέλαβε χιλιάδες ευρώ από απάτες σε Ηλεία και Αχαΐα

 


Τέσσερις απάτες και μια απόπειρα που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα και την Ηλεία με τη μέθοδο του υποτιθέμενου τροχαίου, εξιχνιάστηκαν χάρη σε έναν κάτοικο της κοινότητας Λαμπέτι στην Ηλεία που έστησε παγίδα στον «εισπράκτορα» της σπείρας κάνοντας ότι πίστεψε πως το παιδί του έπρεπε να χειρουργηθεί.

Ο σύζυγος της γυναίκας στην οποία τηλεφώνησε ένας άγνωστος που προσποιήθηκε στον «γιατρό» και ζήτησε 70.000 ευρώ για το χειρουργείο, αντιλήφθηκε ότι ήταν απατεώνας και της έκανε νόημα να πει ότι μπορούσε να πληρώσει 5.000 ευρώ και να κλείσει ραντεβού στον Πύργο για να τα παραδώσει. Όταν εμφανίστηκε ένας 58χρονος από τη Βουλγαρία για να παραλάβει τα χρήματα, έπεσε στα χέρια των αστυνομικών της Ασφάλειας.

Στην προανάκριση, ο αλλοδαπός ομολόγησε ότι πρόσφατα είχε παραλάβει μεγάλα ποσά από άλλα τέσσερα θύματα, δήθεν για να υποβληθούν τα παιδιά τους σε χειρουργική επέμβαση με λεία μετρητά, κοσμήματα και λίρες αξίας 34.000 ευρώ. Μεταξύ των θυμάτων, ήταν μια ηλικιωμένη στην Πάτρα που πείστηκε για τον σοβαρό τραυματισμό της κόρης της σε τροχαίο και του είχε παραδώσει 10.000 ευρώ και 18 χρυσές λίρες.

Η έρευνα για την ταυτοποίηση τουλάχιστον ενός συνεργού του αλλοδαπού συνεχίζεται και σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απάτες τετελεσμένες και σε απόπειρα, με την οποία ο 58χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.



Ο Κασσελάκης με την ουρά στα σκέλια απέσυρε το εξώδικο με τον φόβο της διαγραφής του

 


Το μεγαλύτερο πολιτικό νούμερο στην ιστορία της Ελλάδας Στέφανος Κασσελάκης, έκανε και πάλι κίνηση φοβούμενος ότι θα τον πετάξουν έξω από το κόμμα και δεν θα ολοκληρώσει το νούμερο του.

«Αποσύρω το εξώδικο, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην έχουν κανένα άλλοθι» επισημαίνει σε νέα ανάρτηση του στην πλατφόρμα Χ ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ειδικότερα, ο Κασσελάκης ανακοίνωσε, μέσω ανάρτησής του, ότι αποσύρει το εξώδικο που είχε αποστείλει προς την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου, όπως λέει σε ανάρτησή του «να μην έχουν κανένα άλλοθι», απευθυνόμενος σε όσους κατά τον ίδιο επιχειρούν να τον αποκλείσουν από τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανάρτησή του ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει αιχμές τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για την κ. Γεροβασίλη που ισχυρίστηκε ως επιχείρημα πως «ζήτησε αλλαγή» του πολιτεύματος.

Με λίγα λόγια η ξεφτίλα συνεχίζεται.



Ο καταδικασμένος σε δύο χρόνια φυλακή Νίκος Παππάς θέλει να στήσει προανακριτική για το μπαζωμα των Τεμπών

 


Η τραγωδία των Τεμπών έχει πολιτικοποιηθεί με ευθύνη ορισμένων συγγενών θυμάτων, και την τραγωδία έχει φαιδρά καπηλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που όποιος το παρακολουθεί σήμερα βλέπει τον χειρότερο πολιτικό θίασο στην ιστορία της Ελλάδας.

Εχθές έγινε η συναυλία για τα θύματα των Τεμπών, και μέσα ακούστηκαν συνθήματα μέχρι και για την Παλαιστίνη και τον τρομοκράτη Κουφοντίνα, δείχνοντας ότι η εργαλειοποίηση των θυμάτων από την ακροαριστερά και την αριστερά καλά κρατάει.

Αυτή η εργαλειοποίηση από ορισμένους που επιλεκτικά πονάνε σε ορισμένες τραγωδίες, απαξιώνουν την προσπάθεια των σοβαρών οικογενειών θυμάτων.

Συνεχίζοντας την εργαλειοποίηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο βιολί πλέον τον καταδικασμένο απο την Ελληνική Δικαιοσύνη σε δύο χρόνια φυλακή με αναστολή Νίκο Παππά, που τον έκαναν και πρόεδρο της Κ.Ο. του κόμματος, κατέθεσε πρόταση για να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τις ευθύνες για το μπάζωμα του χώρου του εγκλήματος των Τεμπών.

«Εάν ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία εννοούν όσα λένε, δεν έχουν παρά να ανοίξουν την πόρτα για τη διερεύνηση αυτής της δυσώδους και προσβλητικής για τη μνήμη των θυμάτων υπόθεσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, που παράλληλα έκανε κάλεσμα στα κόμματα του προοδευτικού χώρου να συνηγορήσουν και να συνυπογράψουν την πρωτοβουλία.

Για εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών και «πυροτέχνημα» που χρησιμοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση για να βγει από το πολιτικό αδιέξοδό της κάνουν λόγο κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλλει αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το αποκαλούμενο «μπάζωμα» στον τόπο του δυστυχήματος.

«Για μία ακόμα φορά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Είναι σαφές ότι και η νέα απόπειρα εργαλειοποίησης της υπόθεσης, που χρησιμοποιείται ως "πυροτέχνημα" από την αξιωματική αντιπολίτευση για να αποφύγει τα πολιτικά της αδιέξοδα, στερείται κάθε νομικής και ουσιαστικής βάσης. Σε κάθε περίπτωση θα απαντήσουμε αναλυτικά όταν θα υπάρξει επίσημο αίτημα. 

Δεν μπορούμε όμως να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας, βλέπουμε έναν πολιτικό, που έχει καταδικασθεί αμετάκλητα και με ομόφωνη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για αδίκημα ιδιαίτερης ηθικής απαξίας, να δηλώνει ότι θα καταθέσει αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής» αναφέρουν οι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.



Μητσοτάκης για τη νίκη της Εθνικής ποδοσφαίρου: Έκαναν τη μνήμη του Γιώργου γαλανόλευκο θρύλο


 

Με τη φράση «πέτυχαν να κάνουν τη μνήμη του Γιώργου γαλανόλευκο θρύλο που θα συγκινεί για πάντα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει τα συγχαρητήριά του στην Εθνική ποδοσφαίρου για τη νίκη της χθες επί της Αγγλίας στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Nations League. 

Η εθνική μας ομάδα κατόρθωσε να πάρει ένα ιστορικό «διπλό» στου Γουέμπλεϊ με 2-1 επί της Αγγλίας στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Nations League. 

«Ένας ξεχωριστός αγώνας, ένας μοναδικός θρίαμβος που ένωσε τα δάκρυα της θλίψης με αυτά της υπερηφάνειας. Συγχαρητήρια στα παιδιά της Εθνικής ποδοσφαίρου για τη νίκη τους επί της πανίσχυρης Αγγλίας. Έδειξαν ότι είναι αθλητές και κυρίως άνθρωποι. Γι' αυτό και η προσπάθειά τους υπήρξε υπεράνθρωπη. Το είχαν υποσχεθεί στον φίλο τους Τζορτζ Μπάλντοκ που χάθηκε τόσο άδικα. Και, πράγματι, πέτυχαν να κάνουν τη μνήμη του Γιώργου γαλανόλευκο θρύλο που θα συγκινεί για πάντα», επισημαίνει στην ίδια ανάρτηση ο πρωθυπουργός.

Ένας ξεχωριστός αγώνας, ένας μοναδικός θρίαμβος που ένωσε τα δάκρυα της θλίψης με αυτά της υπερηφάνειας. Συγχαρητήρια στα παιδιά της Εθνικής ποδοσφαίρου για τη νίκη τους επί της πανίσχυρης Αγγλίας. Έδειξαν ότι είναι αθλητές και κυρίως άνθρωποι. Γι’ αυτό και η προσπάθειά τους υπήρξε υπεράνθρωπη. Το είχαν υποσχεθεί στον φίλο τους Τζορτζ Μπάλντοκ που χάθηκε τόσο άδικα. Και, πράγματι, πέτυχαν να κάνουν τη μνήμη του Γιώργου γαλανόλευκο θρύλο που θα συγκινεί για πάντα.

5,2 χιλ.
262
176


Επιδότηση έως 10.055 ευρώ για την ανακαίνιση 70 σπιτιών στην Αθήνα που θα στεγάσουν ευάλωτα νοικοκυριά


 

Αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανακαινίσεων σπιτιών – τα οποία θα διατεθούν στη συνέχεια προς ενοικίαση σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε επισφάλεια στέγης ή σε καθεστώς αστεγίας – θα μπορούν να υποβάλλουν από σήμερα 10 Οκτωβρίου έως και τις 31 Ιανουαρίου, ιδιοκτήτες στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα «Κοινωνική στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες» υλοποιεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων με συνολική χρηματοδότηση ύψους 1.032.114,00 ευρώ από πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης «Ελλάδα 2.0».

Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση συνολικά εβδομήντα (70) κατοικιών και οι ιδιοκτήτες τους θα επιδοτηθούν με έως 10.055 ευρώ για την ανακαίνιση του διαμερίσματός τους, το οποίο θα παραχωρήσουν προς ενοικίαση για τουλάχιστον τέσσερα (4) έτη.

  • Δικαιούχοι του προγράμματος είναι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα (1) ή περισσότερα ακίνητά τους, εφόσον:
    • διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%),
    • το ακίνητο έχει εμβαδό από τριάντα πέντε (35) έως εκατό είκοσι (120) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
    • το ακίνητο είναι νομίμως υφιστάμενο και μη κατεδαφιστέο
    • το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου εξαμήνου. Η αίτηση των ιδιοκτητών υποβάλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.athenskatoikia.gr/
  • Οι ωφελούμενοι του προγράμματος, οι οποίοι θα στεγαστούν στα ανακαινισμένα διαμερίσματα, θα πρέπει:
    • Να είναι δικαιούχοι είτε του του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» είτε του επιδόματος στέγασης του ΟΠΕΚΑ
    • Να μην έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία.
    • Να διαβιούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων ή είναι δημότες του Δήμου.
  • Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται μέσω μοριοδότησης και βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως αυτά θα εξειδικευτούν στη σχετική πρόσκληση.


Κομισιόν: Η εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας εξελίσσεται ομαλά

 



Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024, είχαν εκταμιευτεί πάνω από 267 δισεκατομμύρια ευρώ σε 25 κράτη-μέλη, από το συνολικά διαθέσιμο ποσό των 650 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια. Μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να εκταμιευθούν περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 41% της διαθέσιμης χρηματοδότησης του RRF.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, υπενθυμίζεται ότι χρηματοδοτείται με έως 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), την περίοδο 2021-2026. Οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια από το RRF αντιπροσωπεύουν το 16,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

  • Ως τις 31 Αυγούστου 2024, η Επιτροπή είχε εκταμιεύσει 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα στο πλαίσιο του RRF. Από το ποσό αυτό τα 7,6 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 9,6 δισ. ευρώ είναι δάνεια. Επομένως, η Ελλάδα έχει ακόμα διαθέσιμα κονδύλια ύψους 18,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια. Το ποσό αυτό μπορεί να εκταμιευτεί μετά την αξιολόγηση της μελλοντικής εκπλήρωσης των υπόλοιπων 294 ορόσημων και στόχων και πριν τη λήξη ισχύος του RRF στο τέλος του 2026.
  • Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο REPowerEU για να καταργήσει σταδιακά την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, να διαφοροποιήσει τα ενεργειακά της αποθέματα και να παράξει περισσότερη καθαρή ενέργεια τα επόμενα χρόνια.
    • Για την έναρξη της εφαρμογής του κεφαλαίου REPowerEU, εκταμιεύτηκαν για την Ελλάδα 158,7 εκατ. ευρώ, ως προχρηματοδότηση, τον Ιανουάριο του 2024. Αυτό βοήθησε να ξεκινήσουν οι σχετικές μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου και βιομεθανίου, της βελτιστοποίησης της χρήσης χερσαίου και θαλάσσιου χώρου για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση της κοινής χρήσης ενέργειας, των ενεργειακών κοινοτήτων και της ιδιοκατανάλωσης.
  • Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης εστιάζει στην πράσινη μετάβαση, αφιερώνοντας το 38,1% των συνολικών διαθέσιμων κεφαλαίων για μέτρα που υποστηρίζουν τους στόχους για το κλίμα και το 22,1% για την υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης. Διατηρεί επίσης μια ισχυρή κοινωνική διάσταση με μέτρα κοινωνικής προστασίας, ιδίως για την προώθηση της αγοράς εργασίας και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Η εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης εξελίσσεται κανονικά, με τέσσερα αιτήματα πληρωμής της Ελλάδας να έχουν ολοκληρωθεί. «Ωστόσο, η έγκαιρη ολοκλήρωση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης απαιτεί αυξημένες προσπάθειες», αναφέρει η Επιτροπή. Για τις έως τώρα εκταμιεύσεις, είχαν εκπληρωθεί 86 ορόσημα και στόχοι (22% του συνόλου των 381 ορόσημων και στόχων του ελληνικού σχεδίου) που αφορούσαν κυρίως μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για να καταστεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλη για υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, ένας πιο οικολογικός στόλος δημόσιων λεωφορείων, καθώς και επενδύσεις για την ενεργειακή απόδοση, τη διαχείριση απορριμμάτων, την αγορά εργασίας, τη φορολογική πολιτική, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον, τη δημόσια διοίκηση και την υγειονομική περίθαλψη.




Κίνητρα για την προσέλκυση νέων στις στρατιωτικές σχολές

 



Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσαν δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της μείωσης εισακτέων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές.

Ο κ. Δένδιας, παρουσιάζοντας το πρόβλημα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Το 2020 το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας προσέγγιζε το 99% και το 2024 μειώθηκε σε 64%, ενώ ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης ήταν 100% το 2020 και έχει περιοριστεί σε μόλις 34%.
  • Παρουσιάζεται αυξανόμενη αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης, αναφέροντας ότι το 2020% το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, το 2023 σε 18%, ενώ το 2024 σε 7%.
  • Ο κίνδυνος είναι η υποστελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων με συνεπακόλουθο την αδυναμία υποστήριξης των σύγχρονων οπλικών συστημάτων και την υποβάθμιση του ποιοτικού στοιχείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, οι πρώτες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της εκστρατείας προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφορούν σε κίνητρα που θα καταστήσουν ελκυστικότερη την εισαγωγή και φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές, όπως:

  • Η δυνατότητα εισαγωγής από 3 Επιστημονικά Πεδία(κατευθύνσεις) και από τα ΕΠΑΛ σε ποσοστό 10%.
  • Η αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών. Τετραπλασιάζονται οι αποδοχές των σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται οι αποδοχές των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών από 124 σε 249 ευρώ..
  • Η παροχή ακαδημαϊκής ταυτότητας στο σύνολο των σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές.
  • Η βελτίωση των κτιριολογικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Θα προχωρήσουν έργα ύψους 19,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, ενώ θα γίνουν και έργα αναβάθμισης 18,1 εκατ. ευρώ από δωρεές για τις αίθουσες διδασκαλίας, τους κοιτώνες, τη βιβλιοθήκη, το εντευκτήριο και τις αίθουσες ψυχαγωγίας στη Σχολή Ευελπίδων, το αμφιθέατρο και τους κοιτώνες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Ικάρων καθώς και τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.
  • Οι νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030. Θα χορηγούνται διδακτορικοί τίτλοι σπουδών από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε τομείς αιχμής, θα προχωρήσει η σύνδεση διδακτορικής έρευνας με το Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας, θα χορηγούνται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και την Ανώτατα Διακλαδική Σχολή Πολέμου, θα αναδειχθούν τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Κέντρα Αριστείας, καθιερώνεται ο θεσμός του Στρατιωτικού Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και θα γίνει διασύνδεση με ΑΕΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Η διενέργεια εκστρατείας ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού.


Στρατηγικό Σχέδιο τριετίας για τις υποδομές στην υγεία

 



Το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», που υλοποιούνται έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης ύψους 1,26 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος για την κατασκευή πρότυπων ΤΕΠ και την αναβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας, επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο του νοσοκομείου ο Πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • Χωρίς να κρύβουμε τα πολλά προβλήματα τα οποία κληρονομήσαμε, έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο τριετίας το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές, όπως αυτές οι οποίες δρομολογούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, να αξιοποιήσουμε επίσης στο μέγιστο τις ιδιωτικές χορηγίες.
  • Και θα έλεγα ότι κατ’ εξοχήν το νοσοκομείο “Αγία Σοφία” είναι ένα υπόδειγμα του πώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσει να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες. Από το αντικαρκινικό νοσοκομείο “ΕΛΠΙΔΑ” μέχρι την πλήρη ανακατασκευή σχεδόν όλων των ορόφων και του νοσοκομείου “Αγία Σοφία”, αλλά και του “Αγλαΐα Κυριακού” με ιδιωτική χορηγία.
  • Η χώρα χρειάζεται και σήμερα ακόμα μεγάλες ευεργεσίες, οι οποίες να μπορούν να συνδράμουν τους δημόσιους πόρους για να μπορέσουμε να παρέχουμε στους συμπολίτες μας τις υπηρεσίες υγείας που τους αξίζουν.
  • Θέλω, επίσης, να υπενθυμίσω ότι το πιο σύγχρονο, το πιο νέο, μεγάλο παιδιατρικό νοσοκομείο το οποίο κατασκευάζεται στη χώρα, στη Θεσσαλονίκη, θα είναι έτοιμο καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2027. Είναι και αυτό αποτέλεσμα ιδιωτικής χορηγίας, όπως είναι και το καινούργιο κέντρο ψυχικής υγείας, το οποίο θα λειτουργήσει σύντομα εδώ στο νοσοκομείο “Αγία Σοφία”.
  • Γνωρίζουμε ότι έχουμε ελλείψεις, ειδικά στο νοσηλευτικό προσωπικό, και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε έτσι ώστε οι σύγχρονες υποδομές οι οποίες ήδη δρομολογούνται να πλαισιώνονται και από το απαραίτητο ανθρώπινο προσωπικό, έτσι ώστε το νοσοκομείο να λειτουργεί ακριβώς έτσι όπως πρέπει.