Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Αντίθετος στην υποδοχή περισσότερων προσφύγων ο Φιγιόν



Ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν θα αρνηθεί, σε περίπτωση που νικήσει, να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες, παρά τις εκκλήσεις της Γερμανίας για αλληλεγγύη, προειδοποίησε ο στενός συνεργάτης του Μπρουνό Λε Μερ.

«Ένας πρόεδρος Φιγιόν δεν θα αποδεχόταν περισσότερους πρόσφυγες απ' όσους υπάρχουν με τις σημερινές αναλογίες, επειδή η Γαλλία δεν είναι πολιτικά και οικονομικά σε θέση να το πράξει», δήλωσε ο Λε Μερ, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή θέματα στην ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Ερωτηθείς αν η Γαλλία θα μπορούσε να κάνει μια προσπάθεια σ' αυτόν τον τομέα προς την κατεύθυνση της Γερμανίας που επιθυμεί περισσότερη αλληλεγγύη από τους ευρωπαίους εταίρους της, ο Λε Μερ απάντησε: «Σε καμιά περίπτωση».

Στη διάρκεια των έντεκα πρώτων μηνών του 2016, η Γαλλία κατέγραψε σχεδόν 78.000 αιτήσεις για άσυλο, αριθμό αυξημένο κατά 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Ολόκληρο το 2016, η Γερμανία από την πλευρά της υποδέχθηκε 280.000 νέους αιτούντες άσυλο, έπειτα από ένα ρεκόρ 890.000 που είχε υποδεχθεί το 2015, όταν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τις πύλες της χώρας για τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους διέφευγαν από τον πόλεμο στη Συρία.

Ο Φιγιόν, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή το φαβορί στις δημοσκοπήσεις για να διαδεχθεί τον Φρανσουά Ολάντ την άνοιξη στη θέση του αρχηγού του γαλλικού κράτους, πρόκειται να μεταβεί στις 23 Ιανουαρίου στο Βερολίνο για να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ. 

Ο Μπρουνό Λε Μερ μετέβη τις τελευταίες ημέρες στο Βερολίνο για να προετοιμάσει αυτή την επίσκεψη συναντώντας τους κύριους υπουργούς της γερμανικής κυβέρνησης.

Η γερμανίδα καγκελάριος έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα κάνοντας λόγο για απουσία στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν -επίσης υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές- συνεχάρη την Τρίτη τη Μέρκελ, λέγοντας ότι «έσωσε τις κοινές αξίες μας αναλαμβάνοντας να περιθάλψει πρόσφυγες που υπέφεραν».



Πηγή : tovima.gr


Πρόωρες εκλογές «βλέπει» η Ντόρα Μπακογιάννη



Πρόωρες εκλογές προβλέπει η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ λέει ότι ο πρωθυπουργός έχει πάνω στο τραπέζι δύο σενάρια. «Θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία για όσο περισσότερο μπορεί. Ταυτόχρονα όμως προετοιμάζει και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες», σημειώνει η κα Μπακογιάννη.

Επιπλέον σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, αφού κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να διαπραγματευτεί με αξιοπιστία και πυγμή, προσθέτει: «Δεν ξέρω τι είναι έτοιμη να δεχθεί και τι όχι, πιστεύω όμως ότι αν συνεχίσει να κωλυσιεργεί στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης οι εκλογές είναι ante portas».

Εκτιμά επίσης πως «όταν οι εκλογές προσδιοριστούν χρονικά τότε θα εκδηλωθεί ακόμα μεγαλύτερο κύμα υπέρ της πολιτικής αλλαγής την οποία ο τόπος και οι Έλληνες έχουν ανάγκη».

Ως υπεύθυνη των τομέων Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» την ανάγκη σταθερού φορολογικού συστήματος με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. «Απαιτείται ένα «αναπτυξιακό σοκ» που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις και ταυτόχρονα θα δείξει στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αφήσει πίσω της τις στρεβλώσεις του εγχώριου μοντέλου ανάπτυξης. Και εδώ η κυβέρνηση αποτυγχάνει παταγωδώς διότι αντιμετωπίζει εχθρικά τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που επιχειρούν», υπογραμμίζει η κα Μπακογιάννη.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι η ΝΔ «άνοιξε τις πόρτες της, ένωσε όλες τις πλευρές και προσέλκυσε νέους ανθρώπους».

Δεν έκρυψε πάντως την ανησυχία της σχετικά με έρευνα που δείχνει ότι μεγαλώνει ο αριθμός των Ελλήνων που στρέφουν την πλάτη στο ευρώ.

«Φοβάμαι ότι είναι η επόμενη λαϊκίστικη πλατφόρμα. Θέλω όμως να τονίσω ότι αυτοί που σήμερα για λόγους μικροκομματικούς, ή προσωπικού οφέλους υποστηρίζουν αυτή την θέση, προσπαθώντας να παρουσιάσουν μια εναλλακτική πρόταση για τη χώρα παίζουν με την φωτιά. Θα είναι η απόλυτη καταστροφή για την Ελλάδα και τους περισσότερους Έλληνες. Ξέρετε οι πλουσιότεροι θα βρουν τρόπο να αγοράσουν τα απαραίτητα αγαθά. Οι πιο φτωχοί όμως θα βρεθούν σε απόλυτη αδυναμία να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες», λέει συγκεκριμένα ενώ προβλέπει ότι το 2017 θα είναι ένας δύσκολος χρόνος για την Ευρώπη καθώς «θα βρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία να δράσει ενόψει τις προεκλογικής περιόδου σε τρεις μεγάλες χώρες».



Πηγή : ethnos.gr


Έτοιμη για πόλεμο ήταν η Πόλα Ρούπα



Φωτογραφίες από τα ευρήματα στο σπίτι κρησφύγετο της 48χρονης Παναγιώτας Ρούπα στην Ηλιούπολη δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. 

Σ’ αυτές απεικονίζονται όπλα και πυρομαχικά καθώς και μετρητά, η προέλευση των οποίων ερευνάται.










Νέα Δημοκρατία : Σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους έχουν ευέλικτες μορφές απασχόλησης.



Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» μηνός Δεκεμβρίου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση: 

«Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ ... δυο χρόνια με τις δυσμενέστερες ανατροπές στην αγορά εργασίας και τα χειρότερα για τους εργαζόμενους. 

Σήμερα - όπως δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος  “Εργάνη” - σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους έχουν ευέλικτες μορφές απασχόλησης. 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εγκατέλειψε τις μεταρρυθμίσεις, “γκρέμισε” διαρθρωτικές αλλαγές, επιβράδυνε την ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας, ενώ – για πρώτη φορά – κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, καθώς η μεταξύ τους απόκλιση διευρύνεται ανεξέλεγκτα (-16,3%), σπάζοντας κάθε ρεκόρ!

Μόνο ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, μειώνοντας τους φόρους, διαμορφώνοντας ελκυστικό κλίμα για επενδύσεις, επαναφέροντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και τη σταθερότητα στη χώρα, θα μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να φέρει περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. 

Μόνο έτσι θα τεθούν υγιείς βάσεις για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες δουλειές και θα δούμε ξανά την πλήρη απασχόληση να υπερισχύει. 

Είναι η Συμφωνία Αλήθειας, όπως διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη».


Κατεβάστε το ενημερωτικό σημείωμα εδώ


Εξοδος του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο



«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, είναι όλα κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και βάσει αυτών οργανώνουμε τη στρατηγική μας», διευκρίνισε χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας, απαντώντας (Πρακτορείο 104,9) στην προχθεσινή γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλου περί ακαθόριστης κυριαρχίας σε «γεωγραφικούς σχηματισμούς» στο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι η παρέμβαση του τουρκικού ΥΠΕΞ ήρθε έπειτα από την κατάθεση έγγραφης κοινοβουλευτικής απάντησης του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτ. Σαντορινιού, ο οποίος είχε περιγράψει ένα σχέδιο οικονομικής εκμετάλλευσης και κατοίκησης 28 βραχονησίδων που, μάλιστα, επρόκειτο να τύχει και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Ηδη προτού δημοσιοποιηθεί η γραπτή δήλωση του κ. Μουφτούογλου, η ελληνική πλευρά είχε γίνει δέκτης διαμαρτυριών από την Τουρκία τόσο σε ανώτατο πολιτικό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Πέραν τούτου, η πρωτοβουλία του υφυπουργού Ναυτιλίας έχει προκαλέσει σε ορισμένους απορία και σε άλλους ενόχληση και σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών εθνικά ευαίσθητων υπηρεσιών (διπλωμάτες και στρατιωτικοί), οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται πως είναι δυνατόν να γίνονται δημοσίως τέτοιου τύπου συζητήσεις.

Η δεδομένη κινητικότητα στο Κυπριακό, η διπλωματική ένταση με αφορμή το περιστατικό Σαντορινιού, οδήγησαν αρκετούς στη διατύπωση αποριών για τη χθεσινή έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο. Δεδομένου ότι μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, τα τουρκικά πλοία παρέμεναν εν πολλοίς στα λιμάνια τους λόγω των γενικών διώξεων που πλήττουν και το Πολεμικό Ναυτικό της γειτονικής χώρας, η εικόνα ανάπτυξής τους στα διεθνή ύδατα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου προκάλεσε ερωτήματα. Η τουρκική κινητικότητα παρακολουθείται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με μονάδες οι οποίες, ούτως ή άλλως, βρίσκονται σε επιφυλακή στο Αιγαίο, αλλά και με ορισμένες που απέπλευσαν από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας στο πλαίσιο προγραμματισμένης δραστηριότητας. Στρατιωτικές πηγές επισήμαιναν ότι η τουρκική κινητικότητα είναι συνηθισμένη, ιδίως γι’ αυτή την περίοδο του χρόνου, και περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της περιοδικής επιχειρησιακής αξιολόγησης του στόλου της γειτονικής χώρας.



ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Έντυπη Καθημερινή


Σε υψηλά (5,6 δισ. ευρώ) παραμένουν οι οφειλές του δημοσίου



Στα 5,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι οφειλές του ευρύτερου Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα το Νοέμβριο καταγράφοντας μείωση κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο οικονομικών, από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση έχει λάβει ενισχύσεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ από τις δόσεις του προγράμματος ενώ έχει ήδη αποπληρώσει οφειλές ύψους 2,3 δισ. ευρώ και έχει καταβάλλει εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 254 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το Νοέμβριο, τα χρέη των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ περίπου, στα 4,16 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν κατά 170 εκατ. ευρω, στα 1,44 δισ. ευρώ.

Τις μεγαλύτερες οφειλές συνεχίζουν να εμφανίζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στα 2,37 δισ. ευρώ (από 2,71 δισ.) εκ των οποίων οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 1,34 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με οφειλές 758 εκατ. ευρώ, ενώ οι ΟΤΑ οφείλουν 358εκατ. ευρώ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα του Δημοσίου 393 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται στα 1,44 δισ. ευρώ (από 1,61 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. 



Κέρδος online  



Νέες εγκληματικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών με μολότωφ εχθές το βράδυ στην Αθήνα



Νέες εγκληματικές επιθέσεις  το βράδυ της Παρασκευής  με μολότοφ έξω από το Πολυτεχνείο και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. 

Γύρω στις 10, κουκουλοφόροι πέταξαν 3 βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Τοσίτσα με αποτέλεσμα να κλείσει η οδός Πατησίων για την ασφάλεια των πολιτών και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία  λίγο αργότερα.

Στις 10:30 έγινε νέα επίθεση από κουκουλοφόρους που πέταξαν 3 βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη. 

Και στις δυο περιπτώσεις δεν υπήρξαν τραυματισμοί και όπως γίνεται πάντα στο θέμα των αντιεξουσιαστών δεν έγιναν και συλλήψεις.

Γ.Α.


Σε διαπραγματεύσεις να βρισκόμαστε...




Εάν είχαμε χρόνο στη διάθεσή μας, οι δεύτερες σκέψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αντικατάσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ίσως ήταν θετική εξέλιξη. Υπό την έννοια, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, που διανύει ήδη το 7ο έτος, να αποτελέσουν ευρωπαϊκή υπόθεση, χωρίς την εμπλοκή του Ταμείου, το οποίο έχει μια δική του φιλοσοφία και δεν έχει να επιδείξει και ιδιαίτερες επιτυχίες σε προγράμματα που εφάρμοσε σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα.

Επίσης, εάν αποχωρήσει το Ταμείο από το πρόγραμμα, η χώρα μας θα χάσει έναν σύμμαχο στην προσπάθεια απομείωσης του ελληνικού χρέους, αλλά οι έως τώρα παρεμβάσεις του δεν είχαν καμία απήχηση στους Ευρωπαίους, ενώ ζητούσε και ανταλλάγματα από την Ελλάδα στο εργασιακό και σε μέτρα, όπως μείωση αφορολόγητου ορίου, μείωση συντάξεων κ.λπ.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να επιχαίρει στην προοπτική αποχώρησης του Ταμείου από το πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εύκολα και ότι γενικότερα φεύγει από τη μέση ένας «ακραίος παίκτης».

Όμως, τον ρόλο του «κακού» και επόπτη, που μέχρι τώρα έχει το ΔΝΤ, θα τον αναλάβει ο ESM, ένας ανεξάρτητος οργανισμός, που δεν ελέγχεται από την Κομισιόν. Και όπως είπε ο Β. Σόιμπλε, ο έλεγχος του ESΜ θα είναι αυστηρότερος.

Άρα τίποτα δεν προδικάζει ότι, μετά την πιθανολογούμενη φυγή του ΔΝΤ, οι αξιολογήσεις θα ολοκληρώνονται ταχύτατα.

Άλλωστε, με εξαίρεση την τρέχουσα αξιολόγηση, που είναι εξαιρετικά μπλεγμένη λόγω των στόχων των πλεονασμάτων και της απομείωσης του χρέους, όλες οι προηγούμενες κολλούσαν πάντα σε ευρωπαϊκές αντιδράσεις και λιγότερο στο ΔΝΤ.

Και οι «ευρωπαϊκές» αντιδράσεις εκπορεύονται από τη Γερμανία. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρόκειται να επωφεληθεί η Ελλάδα από την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Αντίθετα, μπλέκουμε ξανά σε μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων και χρόνος δεν υπάρχει για να χάσουμε.

Η τυχόν φυγή του ΔΝΤ ανοίγει κεφάλαια για συζητήσεις για το δανειακό πρόγραμμα, το χρέος, αλλά και για ενδεχόμενα νέα μέτρα.

Με δεδομένο ότι θα χρειαστούν εγκρίσεις και από κοινοβούλια ορισμένων χωρών, η ελληνική οικονομία θα περάσει αρκετούς μήνες ακόμη στην αβεβαιότητα, με κίνδυνο να χαθεί το στοίχημα της ανάπτυξης και για φέτος.


Του Πάνου Φ. Κακούρη
Από την έντυπη Ναυτεμπορική