Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Γιουβάλ Νώε Χαράρι: «Πυρά» κατά της Αριστεράς σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την «αδιαφορία» της απέναντι στις ωμότητες της Χαμάς


 

Για «ακραία ηθική αναισθησία» κατηγορούν ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι και άλλοι Ισραηλινοί ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές επιφανή μέλη της αμερικανικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς λόγω της «αδιαφορίας» τους αναφορικά με τις ωμότητες της Χαμάς.

Ο διάσημος Ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας best seller, όπως το «Sapiens: A Brief History of Humankind», υπέγραψε μαζί με άλλες 90 προσωπικότητες μια δήλωση, όπου εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη «δικαιολόγηση των ενεργειών της Χαμάς» από «στοιχεία εντός της παγκόσμιας Αριστεράς, που ήταν πολιτικοί μας εταίροι μέχρι τώρα».

Ο 47χρονος Χαράρι, δριμύς επικριτής του λαϊκισμού της κυβέρνησης Νετανιάχου, παρενέβη, όπως είπε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, μετά τις συζητήσεις του με συμπατριώτες του ακτιβιστές για την ειρήνη, οι οποίοι αισθάνονται «εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι από υποτιθέμενους συμμάχους» σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, βλέποντας ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και διανοούμενες σε Ευρώπη και Αμερική να υπογράφουν επιστολές, αρνούμενοι να καταδικάσουν τη Χαμάς.

Μιλώντας για την αντίδραση μερίδα της αμερικανικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Χαράρι είπε ότι του προκάλεσε «σοκ ακούγοντας κάποιες από τις αντιδράσεις που όχι μόνον δεν καταδίκαζαν τη Χαμάς, αλλά επέρριπταν ολόκληρη την ευθύνη στο Ισραήλ», και βλέποντας «την έλλειψη αλληλεγγύης αναφορικά με τις φρικτές επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων».

Τι αναφέρει η επιστολή που συνυπέγραψε ο Χαράρι

«Ουδέποτε διανοηθήκαμε ότι άτομα στην Αριστερά, υπέρμαχοι της ισότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ευημερίας, θα επεδείκνυαν τέτοια ακραία ηθική αναισθησία και πολιτική απερισκεψία», αναφέρει η επιστολή, που υπέγραψαν μεταξύ άλλων ο Χαράρι και ο εξίσου διάσημος συμπατριώτης του συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν. Και καταλήγει:

«Δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ της σθεναρής αντίθεσης στον ισραηλινό ζυγό των Παλαιστινίων και στην κατοχή και της απερίφραστης καταδίκης βάναυσων πράξεων βίας κατά αθώων πολιτών. Στην πραγματικότητα, κάθε συνεπής αριστερός πρέπει να πρεσβεύει αμφότερες τις θέσεις ταυτόχρονα».

Ο Χαράρι ανέφερε ως παράδειγμα αυτής της «αναισθησίας» την επιστολή 30 φοιτητικών οργανώσεων του Χάρβαρντ την επομένη των φονικών επιθέσεων της Χαμάς, όπου ανέφεραν ότι θεωρούν «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο το ισραηλινό καθεστώς για όλη την εκτυλισσόμενη βία». Όπως σχολίασε ο διάσημος ιστορικός, αυτό υποδηλώνει ότι «οι άνθρωποι που δολοφόνησαν τα μωρά δεν φέρουν ούτε 1% ευθύνη και το 100% το φέρει το Ισραήλ».

Όταν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υποστήριζαν τον Στάλιν

Ο Χαράρι αναφέρθηκε και στη δήλωση των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής ανήμερα των επιθέσεων που υποστήριζε ότι «τα σημερινά γεγονότα είναι το άμεσο αποτέλεσμα του καθεστώτος απαρτχάιντ του Ισραήλ».

Και, επικαλούμενος το ιστορικό παράδειγμα ορισμένων Αμερικανών και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που υποστήριζαν τον Ιωσήφ Στάλιν, σημείωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η ριζοσπαστική Αριστερά, στο κυνήγι ενός αμετακίνητου οράματος περί δικαιοσύνης, ευθυγραμμίζεται με ορισμένα πολύ ωμά κινήματα και καθεστώτα».

Κατά την άποψη του Χαράρι, αυτό πιθανώς να εδράζεται σε μια «πεποίθηση ή φαντασίωση ότι η απόλυτη δικαιοσύνη είναι εφικτή όπου η μία πλευρά είναι απολύτως υπεύθυνη για όλα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων της άλλης πλευράς. Αλλά η πραγματικότητα είναι περίπλοκη». «Τα ίδια άτομα μπορούν να είναι θύματα και θύτες ταυτόχρονα. Στις περισσότερες συγκρούσεις η ευθύνη για εγκλήματα και φρικαλεότητες δεν μοιράζεται 100% στον έναν και 0% στον άλλον, αλλά κάπου ενδιάμεσα. Αυτό είναι αρκετά κοινότοπο, αλλά οι άνθρωποι δυσκολεύονται να το αποδεχθούν», υποστήριξε.

Απογοητευμένη η ισραηλινή Αριστερά

Το ύφος της αντίδρασης διεθνών αριστερών ομάδων στις εξελίξεις ήταν σημαντικό για την Αριστερά στο Ισραήλ, επειδή ένιωθε ότι ήταν το τελευταίο προπύργιο ελπίδας για μια ειρηνική λύση δύο κρατών, και γι' αυτό χρειαζόταν διεθνή υποστήριξη, λέει ο Χαράρι. Αλλά τελικά απογοητεύτηκαν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια επιστολή που υπέγραψαν οι ηθοποιοί Τίλντα Σουίντον και Στιβ Κούγκαν και ο σκηνοθέτης Μάικ Λι, ζητώντας «να σταματήσει η άνευ προηγουμένου σκληρότητα που επιβάλλεται στη Γάζα» χωρίς να καταδικάζουν απερίφραστα την επίθεση της Χαμάς, παρά μόνον «κάθε πράξη βίας κατά αμάχων και κάθε παράβαση του Διεθνούς Δικαίου όποιος και αν τις διαπράττει». «Δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», είπε ο Χαράρι.

Αλγεινή εντύπωση στην ισραηλινή Αριστερά προκάλεσε και η σπουδή των New York Times και του BBC να επιρρίψουν στο Ισραήλ την ευθύνη για την έκρηξη προ ημερών στο νοσοκομείο της Γάζας, αν και αργότερα παραδέχθηκαν το λάθος τους.

Χαράρι: Η λύση θα έλθει όχι μόνον με τον αφοπλισμό της Χαμάς, αλλά και με ένα μέλλον για τους Παλαιστινίους

Όπως λέει ο Χαράρι, για τους ανθρώπους στο Ισραήλ και στη Γάζα που «έχουν υποφέρει πάρα πολύ… το μυαλό τους είναι τόσο γεμάτο από τον δικό τους πόνο, που κάθε προσπάθεια να εστιάσουν στον πόνο των άλλων μοιάζει με προδοσία». Έτσι, σημειώνει, «σε μια στιγμή όπως αυτή, εμπιστευόμαστε σε τρίτους τη δυνατότητα της ειρήνης. Ελπίζουμε να την κρατήσουν ζωντανή και να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της τρέχουσας κατάστασης. Η δουλειά των διανοουμένων, των καλλιτεχνών και των λογίων είναι να προσπαθήσουν να εμβαθύνουν, να δουν την πολυπλοκότητα της πραγματικότητας, ειδικά στο σημερινό κλίμα της μετα-αλήθειας. Από διανοητική και συναισθηματική άποψη συνιστά οκνηρία να διαλέγει κανείς έτσι απλώς στρατόπεδο».

Για τον Χαράρι, είναι «απαράδεκτη η ιδέα ότι το Ισραήλ θα πρέπει απλώς να καταστρέψει τη Γάζα. Δεν βλέπουμε μια τέτοια εκστρατεία. Η κατάσταση για τον παλαιστινιακό πληθυσμό είναι τρομακτική, αλλά τουλάχιστον είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους, σε αντίθεση με ό,τι έκανε το καθεστώς Άσαντ στη Χομς και στο Χαλέπι. Η μόνη λύση θα έλθει όχι μόνον όταν αφοπλιστεί η Χαμάς, αλλά κι όταν θα έχει ένα εναλλακτικό μέλλον ο παλαιστινιακός λαός», καταλήγει.



iefimerida.gr



Στη Γαλλία διέφυγε ο Πακιστανός που αποκεφάλισε και τεμάχισε τον συγκάτοικό του

 


Στη Γαλλία κατάφερε να διαφύγει αμέσως μετά το ανατριχιαστικό έγκλημα ο 40χρονος επικίνδυνος Πακιστανός κακοποιός που αποκεφάλισε τον 26χρονο συγκάτοικο του στο Ρέθυμνο.

Το έγκλημα σημειώθηκε, τον Ιούλιο, με τον δράστη στη συνέχεια να τεμαχίζει το πτώμα, πετώντας σε κάδους ανακύκλωσης τα ανθρώπινα μέλη.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που είναι σε γνώση του Cretalive, ο δράστης βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Αθήνας και ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για Παρίσι.

Η οικογένεια του 26χρονου θύματος από το Πακιστάν ζητά να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σε βάρος του στυγερού δολοφόνου αλλά και να δημοσιοποιηθεί η φωτογραφία του. Ο πατέρας του θύματος είναι αστυνομικός, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η οικογένεια είναι εύρωστη οικονομικά. Το κίνητρο του φρικτού εγκλήματος δεν έχει αποσαφηνιστεί. Οι οικείοι του εκτιμούν ότι είναι οικονομικό επειδή ο 26χρονος είχε χρήματα. Όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι συνέβη.

Πάντως, ο 40χρονος Πακιστανός κακοποιός, που έχει πολλούς επικίνδυνους Πακιστανούς κακοποιούς η Ελλάδα, ήταν γνωστός στην οικογένεια του 26χρονου από το Πακιστάν καθώς διέμενε σε κοντινό χωριό. Μετά το φονικό οι συγγενείς του δράστη εγκατέλειψαν το σπίτι τους και τον τόπο τους. Να σημειωθεί ότι παρά τις έρευνες των Αρχών, δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν όλα τα μέλη του σώματος του θύματος.




Επέκταση του προγράμματος για δωρεάν μαστογραφία στις γυναίκες 45-74 ετών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

 


Ενημερωτικό σημείωμα για τη συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με γυναίκες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.



Την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» στις γυναίκες 45-74 ετών, από 50-69 ετών που ήταν μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με γυναίκες στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» απευθύνεται έως σήμερα σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες 50-69 ετών και παρέχει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό και δωρεάν υπερηχογράφημα. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) εξέτασε την αναθεώρηση των ηλικιακών ορίων σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες. και το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλεί sms και στις νέες δικαιούχους, της ομάδας 45 έως 74 ετών.

«Χαίρομαι που είστε σήμερα μαζί μας, για να κάνουμε μία συζήτηση για μία δράση στην οποία αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία και αναφέρομαι στο προληπτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού που δώσαμε το όνομα της αείμνηστης της Φώφης  Γεννηματά. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη τρέξει στη χώρα μας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπου πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες έχουν κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας, της δωρεάν μαγνητικής μαστογραφίας την οποία παρέχουμε στις γυναίκες, και έχουμε ήδη εντοπίσει παραπάνω από 15 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα πιο πολλά πρώιμα, άρα και με πολύ καλή πρόγνωση ως προς τη θεραπεία τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταλαβαίνω τον φόβο τού να πάει κάποια γυναίκα να κάνει μία εξέταση, αλλά να γνωρίζουν και οι γυναίκες ότι όσο νωρίτερα το βρουν κάποιο εύρημα τόσο καλύτερο θα είναι για την πρόγνωσή τους. Από εδώ θέλω να στείλω ένα πολύ σημαντικό μήνυμα πρόληψης το οποίο θέλουμε να μεταφέρουμε», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Η πρόληψη με βοήθησε τόσο, ώστε πρόλαβα κάτι πάρα πολύ άσχημο. Ήμουν μόλις 42 χρόνων εκείνη την εποχή, που ψηλάφισα κάτι ενώ έκανα μπάνιο και έτρεξα κατευθείαν να κάνω την εξέταση, με πολύ φόβο στην αρχή και μάλιστα στον Άγιο Σάββα που είναι και δημόσιο νοσοκομείο. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί εκεί που κάθεσαι σου έρχεται στο κινητό σου η ειδοποίηση για να πας να κάνεις την εξέταση. Και είναι πολύ ευχάριστο ότι ενώ εσύ έχεις μάθει να φροντίζεις για όλους και για όλα, βλέπεις ότι υπάρχει και κάποιος, που είναι η πολιτεία και σε ξαφνιάζει ευχάριστα όλο αυτό, που φροντίζει πρώτη φορά για σένα», σημείωσε η Ελένη Κολοφωτιά, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.


«Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά στα μεγάλα μας αντικαρκινικά νοσοκομεία, τα οποία πραγματικά κάνουν μία θαυμάσια δουλειά και κατά τεκμήριο παρέχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία σε πολύ δύσκολα περιστατικά. Θέλω επίσης να σας πω ότι στην Ελλάδα είμαστε εξαιρετικά γενναιόδωροι με τα αντικαρκινικά φάρμακα και τις θεραπείες τις οποίες παρέχουμε, δίνοντας πρόσβαση στους ασθενείς μας στις πιο ακριβές και στις πιο σύγχρονες θεραπείες. Η διαφορά του προγράμματος αυτού είναι ότι δίνεται η δυνατότητα για μία παροχή δημόσιας υγείας σε αυτή να μπορεί να συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. «Γι’ αυτό και νομίζω ότι αυτή η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση για τον ασθενή, πληρώνει το κράτος τελικά και γίνεται υπό τον κρατικό έλεγχο και υπό την κρατική φροντίδα, είναι μια λογική στην οποία εγώ πιστεύω και μπορεί να δουλέψει καλά», συνέχισε.

«Είχα από τη μαμά μου ιστορικό και έχω ξεκινήσει από τα 39 μου ως τα 40 μου, τώρα είμαι 58, προκειμένου και κάνω κάθε χρόνο τον προληπτικό μου έλεγχο ανελλιπώς. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα αυτό που έχει ξεκινήσει τώρα στη χώρα μας είναι ό,τι καλύτερο γιατί δίνει κίνητρο στις γυναίκες. Αρκεί να μην φοβούνται, γιατί οι περισσότερες φοβούνται. Άλλες φοβούνται γιατί έχει λίγο πόνο, άλλες ντρέπονται.  Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη αρωγή που θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να δώσει η πολιτεία στις γυναίκες προκειμένου να πέσει η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού», είπε στη διάρκεια της συζήτησης η Αθανασία Γεωργίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει: «Εμένα είχε και η μάνα μου καρκίνο του μαστού και θυμάμαι τότε το θάρρος με το οποίο μιλούσε για την ασθένεια και το αντιμετώπισε, γιατί είχε πολλά προβλήματα υγείας και ήταν πολύ εξοικειωμένη και ουδέποτε αισθάνθηκε η ίδια ότι υπήρξε θύμα της μοίρας, αυτά τα οποία μπορεί κάποιος να πει όταν του τυχαίνει μια ασθένεια. Πάλεψε και στάθηκε στα πόδια της. Και θυμάμαι όταν μίλησε για πρώτη φορά για τον καρκίνο του μαστού, σε μια εποχή που δεν τολμούσαμε να εκφέρουμε τη λέξη καρκίνος, ήταν “η επάρατος”.  Δεν μιλούσαμε καθόλου για το πρόβλημα. Και πόσο δύναμη νομίζω έδωσε σε πολλές γυναίκες τότε να βγουν από αυτό τον εγκλωβισμό του φόβου, να κάνουν την εξέταση και μετά να αναζητήσουν προφανώς και ιατρική βοήθεια. Αλλά είναι πραγματικά αμαρτία να χάνονται ζωές από ασθένειες τις οποίες μπορούμε να τις προλαμβάνουμε».

Τη δική της εμπειρία περίγραψε η Μαρία Καραμαλίκη: «Έχω κάνει δύο χειρουργεία. Δυστυχώς τώρα η αδερφή μου έχει μια περιπέτεια. Το θέμα είναι ότι το πρόγραμμα “Δοξιάδη” το έχω σαν δώρο στον εαυτό μου. Μας έχει βοηθήσει. Πήγα στον Άγιο Σάββα, αμέσως βρήκα ραντεβού, δεν είχα πρόβλημα στο ραντεβού. Τώρα με παρακολουθούν στο “Έλενα”, πάλι δεν είχα πρόβλημα ραντεβού.  Είναι άμεσα τα ραντεβού και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί το πρόγραμμα “Δοξιάδη” βοηθάει τις γυναίκες πάρα πολύ. Και μπορώ να πω ότι έχω σωθεί. Ειδικά στον Άγιο Σάββα έμεινα έκπληκτη. Και ειδικά στο “Έλενα” υπάρχει ένα ολόκληρο τμήμα για το μαστό».

«Το πιο σημαντικό είναι εμείς οι γυναίκες να απευθυνθούμε στις γυναίκες, γιατί έτσι τελικά χτίζεται και η εμπιστοσύνη και μπορούμε να πείσουμε περισσότερες γυναίκες να κάνουν αυτή τη σωτήρια εξέταση», τόνισε από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς αναφέρθηκε η Ειρήνη Κασσανδρινού: «Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι οι γιατροί του Αγίου Σάββα κάνουν λειτούργημα, δεν πληρώνονται γι’ αυτό που κάνουν. Απλά θα πω ότι λείπουν πολλά πράγματα στη δημόσια υγεία. Λείπει το νοσηλευτικό το οποίο δουλεύει πάρα πολλές εφημερίες. Εγώ έμεινα στα δύο χειρουργεία 15 μέρες, στο τρίτο χειρουργείο 40 μέρες. Οι ίδιοι άνθρωποι. Επίσης, αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Άγιος Σάββας, επειδή είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, δηλαδή το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να είναι μέσα, πρέπει να γνωρίζει τους καρκινοπαθείς. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι δεν υπάρχουν ραντεβού. Δηλαδή, την αποκατάσταση την έκανα μετά από τρία χρόνια. Ή δεν έχει κρεβάτια για να γίνει. Θεωρώ ότι αυτά πρέπει να κοιτάξουμε».

«Το αναγνωρίσαμε από την πρώτη στιγμή και γι’ αυτό και στον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων που εγκρίναμε στο Υπουργικό πριν από λίγες μέρες, κατανείμαμε 6.500 προσλήψεις για την υγεία για το 2024», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί σε νοσηλευτικό προσωπικό. Και βέβαια γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά το πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες και το πώς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεση μας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και τις παροχές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις αυξήσεις, που κάποιες έχουμε κάνει στους γιατρούς. Ειδικά επιδόματα, ώστε να μην χάνουμε και γιατρούς και νοσηλευτές στον ιδιωτικό τομέα, γιατί κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό».

«Βέβαια έχει μεγάλη σημασία να μπορούμε να βλέπουμε την υγεία ολιστικά. Διότι σε αυτή την κουβέντα αποτυπώνονται οι δύο όψεις: η πρόληψη και η φροντίδα σε πρώτο επίπεδο και φυσικά το τι γίνεται στα νοσοκομεία μας», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός. «Μερικές φορές αισθάνομαι ότι το Υπουργείο Υγείας στο παρελθόν ήταν “Υπουργείο Ασθένειας και Νοσοκομείου”, όχι Υπουργείο Υγείας. Υπάρχουν μια σειρά από προγράμματα τα οποία εντάσσονται στο “Σπύρος Δοξιάδης”, που είναι η μεγάλη ομπρέλα των προληπτικών εξετάσεων. Το «Φώφη Γεννηματά» αφορά τον μαστό».

Η κυρία Αγαπηδάκη αναφέρθηκε και στον περαιτέρω σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας που αφορά στην πρόληψη: «Θα κάνουμε πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε με συντονισμένες δράσεις να αυξήσουμε τον εμβολιασμό των νέων κοριτσιών έναντι του ιού HPV. Σκοπός είναι να μην έχουμε στην χώρα μας σε δέκα χρόνια περιστατικά από καρκίνο τραχήλου της μήτρας».

«Αυτά είναι πράγματα τα οποία θα δείξουν τα αποτελέσματα τους σε αρκετά χρόνια από τώρα, όταν εμείς δεν θα είμαστε πια σε αυτό το γραφείο. Και γι’ αυτό νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη αξία να μπορούμε να συνδυάζουμε τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις του συστήματος. Χρειαζόμαστε παραπάνω νοσηλευτές. Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών χθες. Το “Μεταξά”, που είναι το άλλο αντικαρκινικό νοσοκομείο, μπορεί να μην είναι στο επίπεδο που είναι ο Άγιος Σάββας. Πώς θα το αναβαθμίσουμε ώστε να μπορούμε να έχουμε δύο απολύτως ισάξια και ισοδύναμα αντικαρκινικά νοσοκομεία; Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σήμερα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αλλά το πώς θα εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στο να τρέφονται σωστά, πως θα αντιμετωπίσουμε την παιδική παχυσαρκία, η οποία συνδέεται μετά με αυξημένη πιθανότητα να είναι κάποιος παχύσαρκος για όλη την διάρκεια της ζωής του. Αυτά έχουν να κάνουν με το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε τον έλεγχο τον οποίο θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας και το πώς κάποιος θα μας εκπαιδεύσει να αντιληφθούμε ότι αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα θα έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας 10, 20 και 30 χρόνια» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στα θέματα της ψυχικής υγείας: «Η ιατρική επιστήμη η ίδια μας καθοδηγεί και μας πηγαίνει σε αυτήν την κατεύθυνση, μιας πιο ολιστικής προσέγγισης για την υγεία μας, την οποία βέβαια εντάσσω και την ψυχική υγεία. Διότι καταλαβαίνω ότι το ένα κομμάτι είναι η αντιμετώπιση της ασθένειας και το δεύτερο κομμάτι είναι τα ψυχικά αποθέματα που έχει κανείς, τις διάφορες διακυμάνσεις, από το φόβο στην απελπισία, στο θυμό. “Γιατί έτυχε σε εμένα”. Μέχρι τη φάση όπου θα βρει κάποιος τη δύναμη να κάνει αυτό το οποίο θα του υποδείξουν οι γιατροί για να αποκτήσει ξανά, όσο αυτό είναι εφικτό, τον έλεγχο της κατάστασης και να μην παραδοθεί».

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική για την καθιέρωση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση χρόνιων νοσημάτων και τον περιορισμό παραγόντων κινδύνου, χωρίς αποκλεισμούς. Οι δράσεις αυτές, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», αποτελούν μία ενεργή προσπάθεια της πολιτείας να προσεγγίσει η ίδια τους πολίτες για θέματα υγείας και πρόληψης, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες ή φόβους που τους αποθαρρύνουν από τη διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων.



Μανιτάκης: Δεν έχει μέλλον ο Κασσελάκης είναι γελοίος και ο ίδιος πολιτικά


 

Ο Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 χαρακτήρισε αξιοθρήνητη την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία της ανανεωτικής Αριστεράς.

«Ο Κασσελάκης είναι αυτός που είναι και έκανε τη δουλειά του. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι, πώς βρέθηκαν 70.000 ψηφοφόροι να εκλέξουν τον Κασσελάκη μέσα στο κόμμα, στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και πώς το κόμμα, αυτή τη στιγμή, οι οπαδοί του αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο, το οποίο νομίζω το αντιμετωπίζουν με όρους επιφανειακούς».

Σχολιάζοντας τα περί διατεταγμένης υπηρεσίας από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «αυτές είναι εύκολες εξηγήσεις, έχουν ένα συνωμοσιολογικό χαρακτήρα» και ότι «μπορεί να στηρίχθηκε, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα». «Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή δεν είναι ο Κασσελάκης, ο Κασσελάκης για μένα δεν έχει μέλλον. Γελοιοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και ο ίδιος γελοίος, να το πω έτσι να τελειώνουμε, πολιτικά. Δεν νομίζω πως έχει εξέλιξη αυτή η ιστορία. Θα γίνει είτε διάσπαση και θα φύγει αυτός ή θα φύγουν οι άλλοι ή θα μείνει με τους μισούς. Ό,τι και να’ ναι, το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο. Το ερώτημα είναι τι γίνεται αυτή τη στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ και πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα είναι ποιες επιπτώσεις θα έχει στον τόπο αυτή η εξαφάνιση και η αμαύρωση του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά τι επιπτώσεις θα έχει για την Αριστερά την ίδια. Αμαυρώνεται η ιστορία της Αριστεράς; Αυτό το ένδοξο όνομα, αυτό που πίστεψαν τόσοι, που πιστέψαμε, που δημιούργησε τόσες ελπίδες, που έχει μια ιστορία αξιοσέβαστη, σβήνει, αμαυρώνεται; Αυτό είναι το ερώτημα μου και το συναρτόμενο με αυτό ερώτημα είναι, ποιες οι επιπτώσεις στον τόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.



Προκαλεί την διεθνή κοινότητα ο Ερντογάν : «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ομάδα απελευθερωτών»

 


Όλη η υφήλιος γνωρίζει ότι ο Ερντογάν είναι ένας επικίνδυνος ισλαμιστής, ασταθής και κυκλοθυμικός, χωρίς ίχνος αξιοπιστίας και σοβαρότητας.

Η κινήσεις του το αποδεικνύουν καθημερινά, και τον απομακρύνουν απο την Δύση που δεν έχει καμία σχέση, δεν ταιριάζει και είναι φιλοτρομοκράτης που στηρίζει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις του Ισλάμ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ και χαρακτήρισε τη Χαμάς προκαλώντας τους πάντες «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους και όχι τρομοκρατική οργάνωση».

Αντιδρώντας στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Ολόκληρη η Δύση έχει ενωθεί με το Ισραήλ και βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Ισραήλ, μπορεί η Δύση να σου χρωστάει πολλά, αλλά η Τουρκία δεν σου χρωστάει τίποτα. Ισραήλ, δεν μπορείς να πας πουθενά με αυτή τη νοοτροπία».

Στην ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο προκλητικός ακι επικίνδυνος Ερντογάν συνέχισε να μιλάει με σκληρά λόγια κατά του Ισραήλ: «Πρώτα εξετάσαμε το παλαιστινιακό ζήτημα από την ανθρώπινη οπτική γωνία. Υπερασπιστήκαμε την ανθρώπινη ζωή. Από τις 7 Οκτωβρίου, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της κρίσης. Στείλαμε 8 αεροπλάνα γεμάτα ανθρωπιστική βοήθεια για να καλύψουμε τις ανάγκες του λαού της Γάζας. Στείλαμε 25 μέλη του προσωπικού μας στην Αίγυπτο για την περίθαλψη των τραυματιών. Δηλώσαμε ότι δεν δικαιολογούμε τις ενέργειες και τις επιθέσεις με στόχο αμάχους. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το κράτος του Ισραήλ, αλλά ποτέ δεν εγκρίναμε να μας αντιμετωπίζουν σαν οργάνωση αντί για κράτος. Το Ισραήλ πραγματοποιεί μια από τις πιο βίαιες επιθέσεις στην ιστορία εναντίον του καταπιεσμένου λαού στη Γάζα. Οι μισοί από τους νεκρούς είναι παιδιά, οι υπόλοιποι μισοί είναι οι μητέρες τους και οι γέροντες της οικογένειας. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να δείξει ότι υπήρξε μια θηριωδία. Δεν μπορείτε να βρείτε άλλον στρατό που να βάζει φωτιά σε νοσοκομεία, χώρους λατρείας και αγορές και να συνεχίζει αυτή την απάνθρωπη ενέργεια».

Και συνέχισε στο ίδιο πνεύμα: «Το Ισραήλ σκοτώνει παιδιά. Δεν μπορούμε ποτέ να το επιτρέψουμε. Το είπα αυτό στους τότε πρωθυπουργούς στο Νταβός, είπα ότι ξέρετε πολύ καλά πώς να σκοτώνετε. Από εκείνη την ημέρα δεν έχω πάει στο Νταβός. Έσφιξα το χέρι του Νετανιάχου μια φορά στη ζωή μου, στο Τουρκεβί στην Αμερική. Έκανε κατάχρηση της καλής μας θέλησης. Είχαμε ένα σχέδιο να πάμε στο Ισραήλ, αλλά το ακυρώσαμε. Καταχράστηκαν την καλή μας θέληση. Ω Ισραήλ, δεν μπορείς να πας πουθενά με αυτή τη νοοτροπία. Πάρτε μαζί σας είτε τις ΗΠΑ είτε τη Δύση. Η Αμερική θα χάσει επίσης. Το όλο θέμα είναι να εγκαθιδρύσουμε έναν δίκαιο κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος σε έναν κόσμο όπου οι γονείς κρατούν τα σώματα των παιδιών τους. Ισχύει επίσης για κάθε χώρα όπου δεν υπάρχει εμπόδιο. Είναι καιρός να μιλήσουμε για την κατάσταση εκείνων που γύρισαν την πλάτη τους στην αλήθεια με πράξεις που δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές τις σφαγές. Το να δικαιολογείς τις επιθέσεις είναι η κληρονομιά της Δύσης από την αιματηρή ιστορία της».




Η πρόταση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας


 


Επτά βασικά χαρακτηριστικά έχει η πρόταση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας, που παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ειδική συνέντευξη Τύπου.

  1. Επικαιροποιημένες διαχειριστικές μελέτες: Θα συντάσσονται διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση -με επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές, που θα λαμβάνουν την έγκριση από την αρμόδια δασική υπηρεσία. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται και θα υλοποιούνται αυτές οι διαχειριστικές μελέτες, καθώς και όλες οι άλλες εργασίες της δασικής υπηρεσίας.
  2. Επιδότηση της απόληψης δασικής πιστοποιημένης βιομάζας: Η επιδότηση θα προκύπτει από τις εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες, με κριτήριο την προστασία και την ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων. Όσο πιο δύσκολη είναι η απόληψη της βιομάζας και όσο περισσότερο συνεισφέρει στην πρόληψη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση. Θα παρέχεται ετησίως, με βάση τα τιμολόγια πώλησης της απολαμβανόμενης βιομάζας. Για το σχεδιασμό του συστήματος επιδότησης θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές παράμετροι, όπως ο τύπος ξυλείας, η τελική χρήση, ο βαθμός δυσκολίας απόληψης (π.χ. κλίση δάσους, δυνατότητα πρόσβασης, ειδικά χαρακτηριστικά αναγλύφου), κ.ά.
  3. «Αδερφοποίηση» δασών Βορρά-Νότου: Από τα 76 εκατομμύρια στρέμματα, που είναι η συνολική έκταση των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας, περίπου τα μισά δεν τελούν υπό διαχείριση -κυρίως τα δάση στη Νότια Ελλάδα. Γι’ αυτό και προτείνεται να «αδελφοποιηθούν» με τα διαχειριζόμενα του Βορρά. Αυτό σημαίνει, πως οι προσκλήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση και την παραγωγική εκμετάλλευση αυτών, θα αφορούν από κοινού «αδερφοποιημένα» δασικά οικοσυστήματα της Βόρειας και της Νότιας Ελλάδας.
  4. Σύστημα δημιουργίας Carbon Credits: Προβλέπεται η δημιουργία εθελοντικής αγοράς απορροφήσεων CO2, μέσω χρηματιστηρίου, από έργα δάσωσης, αναδάσωσης ή βελτίωσης διαχείρισης δασών. Οι απορροφήσεις CO2 υπολογίζονται με βάση κοινούς κανόνες, που θα θέσει το Κράτος -ανάλογα με το είδος του έργου, το είδος βλάστησης και την κλιματική ζώνη- και θα πιστοποιούνται από ειδικά διαπιστευμένες εταιρείες αναγνωρισμένου κύρους.
  5. Υποχρεωτικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας: Μαζί με την εκάστοτε διαχειριστική μελέτη θα εφαρμόζεται, υποχρεωτικά, η αντίστοιχη εγκεκριμένη αντιπυρική μελέτη.
  6. Νέα υβριδικά συνεργατικά σχήματα: Θα αξιοποιηθούν οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας (ΔΑΣΕ), οι οποίοι ανέρχονται σήμερα σε 293, για όλες τις διαδικασίες απόληψης των προϊόντων βιομάζας στα δημόσια δάση είτε αυτοτελώς είτε μέσω της υποχρεωτικής συνεργασίας με τους ΔΑΣΕ, με τη μορφή υβριδικών συνεργατικών σχημάτων εταιρειών που διαχειρίζονται και προσθέτουν αξία στην πιστοποιημένη βιομάζα (επεξεργασία ξύλου, παραγωγή βιοκαυσίμων κ.λπ.). Επιδίωξη, η πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε εξοπλισμό, που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της απόληψης της βιομάζας.
  7. Ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας: Για την υλοποίηση της παραπάνω μεταρρύθμισης ενισχύεται η δασική υπηρεσία με μόνιμο (500 στελέχη) και εποχικό προσωπικό (1.200 στελέχη ετησίως, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία) και αναβαθμίζονται τα μέσα και οι υποδομές της από το πρόγραμμα «έξυπνο δάσος» (π.χ. laptop, tablet, δορυφορικό internet, αισθητήρες, drones, 300 οχήματα ΑΙΓΙΣ, κ.λπ.).

Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης: Η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, θα οδηγήσει σε καθαρισμό και έργα πρόληψης, μειώνοντας τους κινδύνους πυρκαγιάς, που φέρνει η επελαύνουσα κλιματική κρίση. Παράλληλα, θα στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα αυξηθεί η φορολογητέα ύλη και θα μειωθεί η παράτυπη οικονομία. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, που δημιουργεί μια νέα δυναμική, από την οποία θα προκύπτουν μόνιμοι πόροι για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των δασών μας.



217.267 σχολικά γεύματα σε 1.658 δημοτικά σχολεία της χώρας καθημερινά


 

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, υλοποιείται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων το οποίο ξεκίνησε στις 11 Οκτωβρίου 2023, όπως απάντησε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Θεανώς Φωτίου.

  • Σε σύγκριση με την σχολική χρονιά 2018 - 2019 που κυβέρνηση ήταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει 5 Νοεμβρίου και συμμετείχαν 1.058 σχολικές μονάδες, ενώ διανεμήθηκαν 153.244 σχολικά γεύματα, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που συμμετείχαν 1.629 δημοτικά σχολεία της χώρας και φέτος αυξήθηκαν στα 1.658, τα περισσότερα που έχουν συμμετάσχει ποτέ, διανέμοντας καθημερινά 217.267 γεύματα.
  • Από το 2020 έχουν αυξηθεί, κατά 39% ο προϋπολογισμός του προγράμματος, κατά 35,34% ο αριθμός των σχολικών μονάδων και κατά 17,5% ο αριθμός γευμάτων.

Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» υλοποιείται από τον ΟΠΕΚΑ σε 1.658 σχολικές μονάδες, σε 134 Δήμους της Χώρας και αφορά την σίτιση έως και 217.267 μαθητών σε καθημερινή βάση ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την τρέχουσα σχολική χρονιά ανέρχεται σε 102.000.000 ευρώ.



Ψηφιακή η έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας και σε περίπτωση χρεών

 



Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή, που διευκολύνει σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών, εξοικονομώντας τους σημαντικό χρόνο στην καθημερινότητά τους, εισάγει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς αποφεύγονται περί τις 200.000 εποσκέψεις στις ΔΟΥ τον χρόνο.

Πλέον, με κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι φορολογούμενοι μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακά το απαραίτητο για τις συναλλαγές τους αποδεικτικό, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν την ΔΟΥ, όταν:

  • Για την έκδοσή του απαιτείται να παρακρατηθεί από το προς είσπραξη ποσό μέρος των ρυθμισμένων οφειλών τους.
  • Εκδίδεται για κάθε νόμιμη χρήση και υφίστανται οφειλές σε αναστολή είσπραξης.
  • Εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων με υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή είσπραξης και παρακρατείται το σύνολο του εισπραττόμενου ποσού, έως το ύψος των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών του αιτούντος.
  • Εκδίδεται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού από επαχθή αιτία, με παρακράτηση ποσού επί των ρυθμισμένων οφειλών.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι, πλέον, διευκολύνεται σημαντικά η έκδοση ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτων όταν υπάρχουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς πέρα από το ύψος των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, η χορήγηση της ενημερότητας συνδέεται και με το ύψος των φόρων που καταβάλλει κάθε χρόνο ο φορολογούμενος. Έτσι, ακόμα κι αν οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα όρια που προβλέπονται, η ενημερότητα χορηγείται, εάν ο φορολογούμενος καταβάλει ετησίως μέχρι 120% των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, με αποτέλεσμα να υπάρχει η βεβαιότητα ότι πρόκειται για συνεπή φορολογούμενο.



Τι σηματοδοτεί η συμφωνία της Alpha Bank με την ιταλική UniCredit

 


Την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αντανακλά η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank από τον ιταλικό τραπεζικό κολοσσό UniCredit. Το ενδιαφέρον για συμφωνία συμπεριλαμβάνει τη συγχώνευση θυγατρικών των δύο τραπεζών στη Ρουμανία και την επίτευξη στρατηγικής συνεργασίας στην Ελλάδα.

  • Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καλωσορίζει την απόφαση της UniCredit να επενδύσει στην Alpha Bank. “Η σκυτάλη περνάει τώρα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα προχωρήσει με βάση το καταστατικό του και τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται. Το γεγονός όμως ότι μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από πολλά χρόνια είναι απόδειξη ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία θετικής προοπτικής και ανόδου. Η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς την οποία η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει» τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
  • Σε ανάρτησή του, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης ανέφερε ότι την περασμένη δεκαετία η χώρα μας πάλεψε να μείνει στην Ευρώπη. Ο στόχος μας τώρα είναι να γίνουμε Ευρώπη και σημείωσε ότι “μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, σήμερα ανακοινώνεται η πρώτη επένδυση Ευρωπαϊκής τράπεζας σε Ελληνική εδώ και 17 χρόνια”.


Η έκθεση της Standard’s & Poor’s αποτελεί την επίσημη σφραγίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

 



Την Παρασκευή ο οίκος Standard's & Poor's επιβεβαίωσε τη διεθνή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία δίνοντάς της την επενδυτική βαθμίδα. Η αναβάθμιση αυτή αποτελεί κατάκτηση για την ελληνική οικονομία, παρά το ευρύτερο περιβάλλον αλλεπάλληλων, παγκόσμιων κρίσεων.

  • Η S&P είναι ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επενδυτικός οίκος, που αποδίδει τους τελευταίους μήνες επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, την οποία η χώρα μας έχασε πριν από 13 χρόνια. Η έκθεσή της είναι ιδιαίτερα θετική και αποτελεί, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, «την επίσημη σφραγίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας». 
  • Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και δανεισμό με μικρότερα επιτόκια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.


O Αρειος Πάγος καλεί ως ύποπτους τους 11 βουλευτές των Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

 



Έντεκα βουλευτές του κόμματος των Σπαρτιατών καλούνται από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ως ύποπτοι σε εξηγήσεις και για το λόγο αυτό η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός ζητεί με έγγραφό της την προβλεπόμενη άδεια της Βουλής. 

Οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών καλούνται ως ύποπτοι, να παράσχουν εξηγήσεις για εξαπάτηση των εκλογέων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, καθώς, όπως αιτιολογείται στο εισαγγελικό έγγραφο, ανήκαν μεν στο κόμμα Σπαρτιάτες με επικεφαλής τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά στην πραγματικότητα είχαν τη στήριξη και την απόλυτη καθοδήγηση του Ηλία Κασιδιάρη, έγκλειστου καταδικασμένου πρώην ηγετικού στελέχους της «Χρυσής Αυγής».

Με το εισαγγελικό έγγραφο ζητείται η άδεια της Βουλής για να δώσουν εξηγήσεις οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών και συγκεκριμένα οι: 1)Αθανάσιος Χαλκιάς 2)Χαράλαμπος Καστιβαρδάς 3)Γεώργιος Μανούσος 4)Αλέξανδρος Ζερβέας, 5)Ιωάννης Δημητροκάλλης, 6)Διονύσιος Βαλτογιάννης, 7)Γεωργίος Ασπιώτης, 8)Μιχαήλ Γαυγιωτάκης, 9)Ιωάννης Κόντης, 10)Πέτρος Δημητριάδης και 11)Κωνσταντίνος Φλώρος.


Συγκεκριμένα, το εισαγγελικό έγγραφο έχει ως εξής:


«Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.


Δια του υπουργού Δικαιοσύνης


Σας διαβιβάζουμε σύμφωνα με το άρθρο 83 παράγραφος 1 του Κανονισμού της Βουλής ως ισχύει και σιος 56 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το συνημμένο φάκελο με επικυρωμένα αντίγραφα (αριθμημένα κατ΄αύξοντα αριθμό και καταγεγραμμένα σε κατάσταση)των στοιχείων της 6267/2023 ποινικής προκαταρκτικής δικογραφίας που σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση των καταγγελιών του Βασιλείου Στίγκα, αρχηγού του κόμματος των Σπαρτιατών, τόσο στη Βουλή (συνεδρίαση Πέμπτη 31-8-2-23),όσο και σε συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ, περί εξωκοινοβουλευτικών κέντρων τύπου «Greek Mafia" και «Don Corleone", που καθοδηγούν και ποδηγετούν τους βουλευτές του κόμματός του κ.λ.π.

Παρακαλούμε δε, όπως η Βουλή αποφανθεί, κατά το άρθρο 62 του Συντάγματος, ως προς τη χορήγηση η μη της απαιτούμενης άδειας για την εξέταση ως υπόπτων των βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών.

1)Αθανασίου Χαλκιά, 2)Χαράλαμπου Καστιβαρδά, 3)Γεωργίου Μανούσου, 4)Αλέξανδρου Ζερβέα,5)Ιωάννη Δημητροκάλλη, 6)Διονυσίου Βαλτογιάννη, 7)Γεωργίου Ασπιώτη, 8)Μιχαήλ Γαυγιωτάκη, 9)Ιωάννη Κόντη, 10)Πέτρου Δημητριάδη και 11)Κωνσταντίνου Φλώρου.

Οι ανωτέρω θα πρέπει να παράσχουν εξηγήσεις σχετικά με το ότι στις βουλευτικές εκλογές της 25-6-2023 φέρεται ότι εξαπάτησαν από κοινού τους εκλογείς, με τον πιο κάτω τρόπο για να αλλάξουν το εκλογικό τους φρόνημα, δηλαδή να ψηφίσουν, αντί άλλης επιλογής, υπέρ αυτών και του κόμματός τους. Συγκεκριμένα παρέστησαν από κοινού ψευδώς στους εκλογείς,προκειμένου οι τελευταίοι να ψηφίσουν τους ίδιους και το κόμμα τους ότι είναι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες με αρχηγό τον Βασίλειο Στίγκα και ακολουθούν τις αρχές του συγκεκριμένου κόμματος, του οποίου η οργάνωση και η δράση πληροί τις προϋποθέσεις της εκλογικής νομοθεσίας και εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η αλήθεια όμως ήταν ότι αυτοί είχαν επιλεγεί από τον Ηλία Κασιδιάρη και όχι από τον Βασίλειο Στίγκα, ότι χάρη στη στήριξη του πρώτου είχαν εκλεγεί βουλευτές και ότι αναγνώριζαν ως πραγματικό τους αρχηγό τον ανωτέρω, ο οποίος τους καθοδηγούσε από τις φυλακές.

Είχαν μάλιστα προ των εκλογών, εξυφάνει σχέδιο, βάσει του οποίου, αμέσως μετά την εκλογή τους θα ανέτρεπαν τον Βασίλειο Στίγκα και θα όριζαν νέο αρχηγό του κόμματος τον πλήρως ελεγχόμενο από τον Ηλία Κασιδιάρη Χαράλαμπο Κατσιβαρδά.

Επιπλέον δε, θα νέμονταν το ποσό της κρατικής επιχορήγησης, έναντι μάλιστα της οποίας το κόμμα των Σπαρτιατών είχε ήδη λάβει ποσό 40.000 ευρώ περίπου. Δηλαδή οι ανωτέρω προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα των Σπαρτιατών ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία και δη από το άρθρο 32 του π.δ 26/2012 ως ισχύει μετά την αντικατάσταση της παρ.1 με το άρθρο 102 του νόμου 5019/2023 και την τροποποίηση του με το άρθρο 35 του νόμου 5043/2023.

Συγκεκριμένα ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό με την 2644του 2020 απόφαση του Α Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή»κλπ, είναι δε ιδρυτής του κόμματος «Εθνικό Κόμμα Έλληνες»η συμμετοχή του οποίου αποκλείστηκε τόσο στις εθνικές εκλογές της 21-5-2023, δυνάμει της αποφάσεως 8/2023 του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, λόγω μη συνδρομής σωρευτικά των προϋποθέσεων του άρθρου 32 παρ.1 του π.δ 26/2012 ως ισχύει, όσο και δυνάμει της αποφάσεως 95/2023 του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου στις εθικές εκλογές της 25-6-2-23, στις οποίες επιχείρησε να συμμετέχει δολίως ως ψευδεπίγραφος συνδυασμός συνεργαζομένων υποψηφίων με την ονομασία «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία», με πραγματικό αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη.

Κατά τις παραδοχές μάλιστα των ως άνω αποφάσεων του Αρείου Πάγου, ο Ηλίας Κασιδιάρης «δεν έπαυσε να είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος «Εθνικό Κόμμα Έλληνες», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια της Χρυσής Αυγής, ουδέποτε δε αποδοκίμασε η απεμπόλησε, έστω και κατ΄ελάχιστον την προηγούμενη- ως ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής ρητορική μίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληματικού μηχανισμού του ως άνω κόμματος, αντιποιούμενου τους θεσμικούς μηχανισμούς του Ελληνικού Κράτους, την επιδιωκόμενη πολιτική κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου και την αποδοκιμασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αναγνωρίζονται από τη δημοκρατία». Για παράβαση των άρθρων 1,14,23 παρ.1α, 27 παρ.1, 45 ΠΚ και του άρθρου 112 παρ 2 του π.δ 26/2012 ως ισχύει».



Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου τουριστικού resort «One & Only Aesthesis» στη Γλυφάδα


 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου τουριστικού resort «One & Only Aesthesis» στη Γλυφάδα.



Πρωθυπουργέ κ. Σαμαρά, αγαπητά μέλη της κυβέρνησης, κυρίες και κύριοι,

Είναι χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Τα συγχαρητήριά μου σε όλους εκείνους που πίστεψαν σε αυτό το έργο και το έκαναν πραγματικότητα. Πρόκειται για μια φανταστική συνεργασία μεταξύ της Kerzner και της Grivalia. Καταφέρατε να παραδώσετε ένα εντυπωσιακό θέρετρο, που πιστεύω ότι θα αλλάξει κυριολεκτικά τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος και οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται την αγορά υπηρεσιών υψηλών κατηγοριών στην Ελλάδα.

Πράγματι, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, σκέφτηκα ότι όλα όσα προσπαθούμε να πετύχουμε σε ό,τι αφορά στον τουρισμό ουσιαστικά αντικατοπτρίζονται σε αυτό το υπέροχο μέρος: η στρατηγική μας απόφαση να αναβαθμίσουμε το προϊόν μας, η έμφαση στη βιωσιμότητα -ασφαλώς, ο βαθμός βιωσιμότητας είναι πάντοτε πολύ μεγαλύτερος όταν αναλαμβάνεις μια υποβαθμισμένη έκταση, παρά όταν χτίζεις ένα νέο κτίριο, αυτό ακριβώς κάνατε εδώ-, η στροφή της πόλης προς τη θάλασσα.

Πάντα μου φαινόταν παράδοξο ότι μία πόλη με ακτογραμμή που ανέρχεται σε 50 χιλιόμετρα δεν επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη θέρετρων κατά μήκος της ακτής. Και αυτή η ανάπτυξη δεν συμβαίνει μόνο εδώ, αλλά και με τα έργα στο Ελληνικό και πολλά άλλα έργα που είναι σε εξέλιξη.

Αυτή η αντίληψη, βεβαίως, έχει καίρια σημασία για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν: ένα θέρετρο που μπορεί να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να προσφέρει μία μοναδική εμπειρία σε όσους θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Φυσικά όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας σημαντικής επένδυσης κεφαλαίου που έχετε κάνει.

Στο τέλος της ημέρας, από τη δική μας οπτική γωνία, το πιο σημαντικό είναι να δημιουργηθούν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Όσο υψηλότερες είναι οι χρεώσεις σας, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να πληρώνετε το προσωπικό σας, τόσο περισσότερη εκπαίδευση θα απαιτείται και τόσο περισσότερο οι νέοι που εργάζονται εδώ θα βλέπουν ότι καριέρα στον κλάδο της φιλοξενίας είναι μία σταδιοδρομία που αξίζει να ακολουθήσουν. Υπό αυτή την έννοια, αυτό που κάνετε εδώ είναι πολύ σημαντικό.

Θα ήθελα, ωστόσο, να προσθέσω μια ειδική υποσημείωση για να τονίσω τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο Prem Watsa στην Ελλάδα. Θα πρέπει πιστεύω να σκεφτείτε, ενδεχομένως, την ανέγερση ενός αγάλματος προς τιμήν του «ανθεκτικού» επενδυτή. Διότι αν υπήρξε ένας ανθεκτικός και υπομονετικός επενδυτής αυτός είναι σίγουρα ο Prem, ο οποίος έχει βρεθεί στην Ελλάδα και έχει δει την κακή αλλά και την καλή πλευρά της Ελλάδας. Πίστεψε στην πρόοδο, τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά επίσης έμεινε στην Ελλάδα στα πολύ δύσκολα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε βοηθήσει σημαντικά αυτού του είδους τις επενδύσεις, βελτιώνοντας σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα αρμόδια Υπουργεία για τη συνεργασία με την ομάδα σας έτσι ώστε αυτό το έργο να γίνει πραγματικότητα. Πιστεύω ότι διαλέξατε μια καλή μέρα για την εκδήλωση αυτή, διότι ουσιαστικά τα εγκαίνια αυτά συμβολίζουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα. Την Παρασκευή καταφέραμε να κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα από την S&P. Τα δημόσια οικονομικά μας είναι σε τάξη, η οικονομία αναπτύσσεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιξοότητες, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα. Και όταν πρόκειται για τον τουρισμό μας, το τουριστικό μας προϊόν, θα πρέπει να είμαστε πολύ φιλόδοξοι. Πάντα έλεγα ότι πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα τον καλύτερο προορισμό στον κόσμο. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, πρέπει να συνεργαστούμε με τους καλύτερους ώστε να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό. Και πιστεύω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Να δώσω για μία ακόμα φορά τα συγχαρητήριά μου σε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου. Στους επενδυτές, φυσικά, αλλά και στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, στους διαχειριστές του έργου, σε όλους όσοι εργάστηκαν για να παραδώσουν αυτό το θέρετρο εντός χρονοδιαγράμματος -και ελπίζω εντός προϋπολογισμού. Πιστεύω ότι είναι στο χέρι σας να κρίνετε αν έκαναν καλή δουλειά. Και πραγματικά προσβλέπω στο να υποδεχτείτε τους πρώτους επισκέπτες και να διαβάσουμε τις πρώτες κριτικές.

Ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ πολλές πόλεις που μπορούν να προσφέρουν ένα θέρετρο αυτής της ποιότητας τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης. Αυτό έχουμε εδώ. Πρόκειται για μια μοναδική κληρονομιά. Είναι καθήκον μας να την προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε πως ό,τι χτίζουμε θα είναι σύμφωνο με τα κορυφαία πρότυπα βιωσιμότητας. Αυτό είναι που πετύχατε εδώ. Επομένως, και πάλι συγχαρητήρια.



Tik Tok Μητσοτάκης για το νέο τρόπο επιλογής των διοικήσεων στα νοσοκομεία

 



Τον νέο τρόπο επιλογής των διοικήσεων στα νοσοκομεία και στους υπόλοιπους φορείς του δημοσίου που θεσμοθετεί η κυβέρνηση εξηγεί σε βίντεο που ανήρτησε στο Tik Tok ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του «μπαίνουν πλέον συγκεκριμένα φίλτρα. Τα λεγόμενα κριτήρια on/off» έτσι ώστε για να υποβάλλει κάποιος αίτηση και να γίνει διοικητής σε νοσοκομείο θα πρέπει να έχει κάποια σχέση με το αντικείμενο. 

Είτε να έχει σπουδάσει επιστήμες υγείας, είτe να έχει κάποια διοικητική εμπειρία.

Για αυτούς οι οποίοι περνάνε αυτό το στάδιο θα υπάρχει μετά τεστ δεξιοτήτων τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στον ιδιωτικό τομέα. Από εκεί και πέρα θα ακολουθεί η συνέντευξη και θα ακολουθεί η επιλογή από τον υπουργό.

Αυτή διαδικασία έχει σημασία γιατί για πρώτη φορά θα δώσουμε ευκαιρίες σε πολλούς νέους ανθρώπους οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν πρόσβαση σε αυτό το σύστημα επιλογής των διοικήσεων να αξιολογηθούν με αντικειμενικά κριτήρια».

Ο πρωθυπουργός τονίζει ακόμα οι διοικητές των νοσοκομείων θα υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης, θα μπορούν δηλαδή είτε να πάρουν μπόνους αν αυτα πάνε καλά είτε να τους απομακρύνει ο υπουργός από τη θέση τους: «Είναι μια μεγάλη επανάσταση αυτή που πάμε να δρομολογήσουμε για τον τρόπο επιλογής των διοικήσεων. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που μπορούμε να το κερδίσουμε» καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Aυτοδιοικητικές εκλογές - Του Δικηγόρου Βαγγέλη Ιωαννίδη

 



Μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές θεωρώ ό,τι τώρα πρέπει να ανοίξει θέμα τροποποιήσεων και στον εκλογικό τους νόμο, ώστε ο β' γύρος να απεμπλακεί από ανίερες συμμαχίες και μη προγραμματικές συγκλήσεις στο όνομα των τυφλών αντισυσπειρώσεων και των υπόγειων συμφωνιών.

Για αυτό προτείνω την εφαρμογή με τις κατάλληλες προσαρμογές του γαλλικού συστήματος των εκεί βουλευτικών εκλογών, που περιλαμβάνει β' γύρο.

Για να περάσει ένας υποψήφιος στο δεύτερο γύρο, (έχοντας αποτύχει στον πρώτο) θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5 % των εγγεγραμμένων στην περιφέρειά του.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό των εγγεγραμμένων, τότε περνάνε στον δεύτερο γύρο οι δύο που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά τον πρώτο γύρο.

Οι κανόνες για τον δεύτερο γύρο δεν αποκλείουν την περίπτωση να δοθεί η μάχη από 3 διαφορετικούς υποψηφίους με «τριγωνική αντιπαράθεση», αν και σχετικά σπάνιο, επειδή στο εκεί σύστημα πρέπει να αντιστοιχούν οι ψήφοι στο 12 5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Για την τελική εκλογή στο δεύτερο γύρο, δεν απαιτείται πλέον η απόλυτη πλειοψηφία, αρκεί η σχετική πλειοψηφία.

Με την κατάλληλη προσαρμογή και υιοθέτηση του στην χώρα μας, εξαιρουμένου όμως του κριτηρίου των εγγεγραμμένων , που θα παρεμπόδιζε την δημιουργία τριγωνικών υποψηφιοτήτων συχνά και την εφαρμογή του 12,5% μόνο στο ποσοστό των ψήφων του πρώτου γύρου, νομίζω θα λυθούν πολλά προβλήματα, όπως είναι οι συναλλαγές με στόχο την κατάληψη του δήμου μεταξύ ετερόκλητων συμμαχιών και προγραμμάτων, που αλλοιώνουν την πραγματική λαϊκή βούληση και δημιουργούν καιροσκοπικές και όχι προγραμματικές συμμαχίες.

Θα μπορούσαμε δηλαδή να θεσπίσουμε, πως στον δεύτερο γύρο εισέρχεται και ο συνδυασμός, που ξεπερνώντας το 12,5% των ψήφων ήρθε τρίτος στην τελική κατάταξη.


Υ.Γ: Καταθέτω την πρόταση αυτή ως τροφή για δημιουργική σκέψη.



Βαγγέλης Ιωαννίδης

Δικηγόρος



Τρομοκράτης της Χαμάς ακούγεται σε ηχογράφηση να καυχιέται ότι σκότωσε 10 ανθρώπους

 


Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ηχογράφηση που, όπως ισχυρίζεται, ακούγεται ένοπλος της Χαμάς να καυχιέται ότι σκότωσε 10 ανθρώπους.

Στο απόσπασμα, ο τρομοκράτης της Χαμάς καλεί την οικογένειά του από το τηλέφωνο μιας νεκρής γυναίκας για να τους πει ότι σκότωσε τους ανθρώπους με τα «ίδια του τα χέρια».

Το ηχητικό παίχτηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ εχθές το βράδυ, σύμφωνα με το Sky News.

«Ανοίξτε τώρα το WhatsApp μου και θα δείτε όλους αυτούς που σκοτώθηκαν» ακούγεται να λέει μία φωνή στο τηλέφωνο.

«Μπαμπά, σου μιλάω από το τηλέφωνο μιας Εβραίας. Τη σκότωσα και σκότωσα τον σύζυγό της. Σκότωσα 10 με τα ίδια μου τα χέρια. Μπαμπά, 10 με τα ίδια μου τα χέρια».



Συνελήφθη στη Μελίγια ο «Ελ Ταλιμπάν» - Στρατολογούσε τζιχαντιστές στην Ευρώπη

 


Συνελήφθη στη Μελίγια, ισπανικό θύλακα στη βόρεια Αφρική, επικεφαλής στρατολόγησης τρομοκρατών. 

Ο τρομοκράτης Μουσταφά Μάγια Αμάγια, με το παρατσούκλι «Ελ Ταλιμπάν», γεννήθηκε το 1963 στις Βρυξέλλες και προέρχεται από οικογένεια Ισπανών ρομά.

Ο άνδρας, ο οποίος έχει ισπανική υπηκοότητα, θεωρείται ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους στρατολόγους τζιχαντιστών στην Ευρώπη και πολύ επικίνδυνος.

Το 2014 συνελήφθη ως επικεφαλής μεγάλου δικτύου στρατολόγησης τρομοκρατών, αναφέρουν βελγικά μέσα. Το 2018 καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση. Στο βούλευμά τους, οι δικαστές περιέγραψαν τον Αμάγια ως «διευθυντή και συντονιστή ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα στρατολόγησης και αποστολής ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ισπανικής αστυνομίας κατά της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

Καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, στρατολογούσε τρομοκράτες μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με άλλους Ευρωπαίους μουσουλμάνους τους οποίους στρατολογούσε μέσω του Διαδικτύου για να ταξιδέψουν σε χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη ή το Μάλι και ενεργούσε σε συνεννόηση με άλλα άτομα για την επίτευξη του στόχου του.

Ο κρατούμενος γεννήθηκε στις Βρυξέλλες από οικογένεια Ρομά. Λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε στη Μελίγια για να ξεκινήσει μια διαδικασία τζιχαντιστικής ριζοσπαστικοποίησης. Το δίκτυο που δημιούργησε περιελάμβανε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη Μελίγια για να στέλνει αργότερα τους στρατολογημένους σε ζώνες συγκρούσεων.

Επίσης, είχε συλληφθεί αρκετές φορές κατά τη δεκαετία του 1990 για διακίνηση ναρκωτικών.  Μουσταφά Μάγια Αμάγια, όπως αναφέρουν βελγικά μέσα, συνελήφθη στο σπίτι του στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια.

Ο κατηγορούμενος είχε τη βοήθεια τεσσάρων μελών ευρύτερου δικτύου δικτύου (βελγικής, τυνησιακής και γαλλικής υπηκοότητας), οι οποίοι καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκισης και οι οποίοι αναγνώρισαν στη δίκη ότι επικοινώνησαν με τον αρχηγό του πυρήνα επειδή ενδιαφέρονταν να ταξιδέψουν στη Συρία "για να πολεμήσουν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ και να διεξάγουν τζιχάντ".



Ο μηχανισμός μαύρης προπαγάνδας του Αλέξη Τσίπρα που δεν είχε ίχνος ντροπής

 


Η ομολογία του πρώην γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη, κάτι που ήξερε όλη η χώρα, ότι υπήρξε ένας προπαγανδιστικός μηχανισμός στο διαδίκτυο με ευθεία συσχέτιση με το γραφείο του πρώην προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, δείχνει το πόσο βρώμικα λειτουργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην πρωθυπουργός. 

Ο Σκουρλέτης ομολόγησε ξεκάθαρα ότι επώνυμοι αρθρογράφοι είχαν ψευδώνυμους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό ήταν η επιβεβαίωση των όσων έχουν κατά καιρούς πει κυβερνητικά και κομματικά στελέχη ότι ο Τσίπρας είχε άμεση γνώση και ενέκρινε εκστρατείες λάσπης και σπίλωσης κατά της ΝΔ και στελεχών της.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Ρωμανός έκανε λόγο για «μηχανισμό μαύρης προπαγάνδας», λέγοντας ότι «πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που όλα τα προηγούμενα χρόνια οργάνωνε δολοφονίες χαρακτήρων, διέσπειρε fake news και δημιουργούσε υβριστικά hashtags». «Τα συγκεκριμένα ζητήματα ξεφεύγουν κατά πολύ από τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και επιβάλλεται να απαντηθούν», υπογράμμισε ο κ. Ρωμανός. 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, μέχρι και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει απάντηση σε τόσο σοβαρές κατηγορίες.



Wall Street Journal: Πρότυπο για Ευρώπη και Αμερική η Ελλάδα

 



Η Ευρώπη και η Αμερική θα μπορούσαν να διδαχθούν από τον πρώην αδύναμο κρίκο της Γηραιάς Ηπείρου, γράφει η Wall Street Journal, εξαίροντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά και την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, 10 χρόνια μετά τη χρεοκοπία.

Στο άρθρο με τίτλο, «η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας», γίνεται σύγκριση ανάμεσα στις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα, ενώ αναλύονται τα θετικά εκείνα στοιχεία που οδήγησαν τον πρώτο στην επανεκλογή.

«Πριν από σχεδόν μια δεκαετία, η Ελλάδα φαινόταν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να ανακάμψει από τα οικονομικά και πολιτικά της τραύματα. Την Παρασκευή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα», σημειώνεται το άρθρο, όπου γίνεται λόγος για επίτευξη του στόχου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εφημερίδα αναφέρει, πώς αυτό που διαφοροποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον προκάτοχό του, είναι ότι επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη. «Ο κ. Μητσοτάκης από τότε που διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τον κ. Τσίπρα και επανέφερε το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία το 2019, μείωσε τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 22% από 29%, εργάστηκε για τον εξορθολογισμό των κρατικών λειτουργιών και τώρα προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις», αναφέρει το άρθρο.

Ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει: «Παραλίγο να τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη, αρνούμενος να τηρήσει τους όρους διάσωσης και φτάνοντας στο σημείο να οργανώσει ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στη συνέχεια υπέγραψε μια συμφωνία διάσωσης με αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι παρότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, «ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλάβει ότι μια ατζέντα οικονομικής ανάπτυξης είναι το βασικό συστατικό για να εξασφαλίσει την υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις και για τη δημοσιονομική ισορροπία».



Σταθάκης-Ξανθός και 115 στελέχη : Ομάδα στελεχών και μελών , ενθαρρυμένη από την προεδρική ασυλία, λασπολογούσε μέσω των social

 


Τα στελέχη της Κρήτης εκφράζουν εγγράφως την αντίθεσή της στις πρακτικές που ακολουθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Μάλιστα, μεταξύ 117 μελών και φίλων του κόμματος από την Κρήτη που υπογράφουν το εν λόγω κείμενο είναι και σημαντικά στελέχη της Κουμουνδούρου που έχουν αναλάβει στο παρελθόν και υποργικές θέσεις, όπως οι Γιώργος Σταθάκης και Ανδρέας Ξάνθος. 

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο των 117 από την Κρήτη:

«Οι παρακάτω υπογράφουσες και υπογράφοντες, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τα Χανιά και το Ρέθυμνο, καταθέτουμε τη δυσαρέσκειά μας για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανησυχία μας για την Αριστερά στην Ελλάδα.

Είναι πολύς καιρός τώρα που οι πολιτικές και οργανωτικές επιλογές του κόμματος έχουν απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές και καταστατικές του αρχές. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας, από τις ανακοινώσεις, τις πολιτικές πρωτοβουλίες, τις κοινοβουλευτικές πρακτικές και τη λειτουργία των οργάνων.

Πολύ συνοπτικά, επισημαίνουμε τα εξής:

Το κόμμα έχει καταστεί και καταστατικά αρχηγοκεντρικό. Ο Πρόεδρος έχει πάψει προ πολλού να είναι πρώτος μεταξύ ίσων και αυτό επισημοποιήθηκε και στο τελευταίο συνέδριο. Η διαμόρφωση πολιτικής αποτελεί αποκλειστικό σχεδόν προνόμιο του ίδιου και των στενών του συνεργατών, απαξιώνοντας τη δημοκρατική λειτουργία των αρμόδιων κομματικών οργάνων. Στο όνομα μιας κατ’ επίφαση συμμετοχικότητας δημιουργήθηκαν πολυπρόσωπα όργανα, που συνεδριάζουν σπάνια και έχουν μηδενική επιδραστικότητα και πολιτική αποτελεσματικότητα.

Η κοινωνική γείωση ήταν πάντα μια ζωτική ανάγκη και η διεύρυνση της βάσης του κόμματος ένας κοινά αποδεκτός στόχος. Ο τρόπος όμως με τον οποίο έγινε η λεγόμενη διεύρυνση, όχι μόνο δεν βοήθησε την οργανωτική του ανασυγκρότηση και δράση, αλλά αλλοίωσε πλήρως τα χαρακτηριστικά ενός αριστερού κόμματος.

Στην κορυφή «μεταγραφές» επωνύμων και στη βάση χιλιάδες εγγραφές «μελών μίας χρήσης». Η ανύπαρκτη πολιτική λειτουργία των οργανώσεων, υποβίβασε τα νέα μέλη σε ψηφοφόρους που στοιχίζονται πίσω από βουλευτές, κομματικά στελέχη και παράγοντες.

Οι κοινωνικές αναφορές του κόμματος είχαν μια προκλητική μονομέρεια υπέρ της μεσαίας τάξης και οι πολιτικές συμμαχίες είχαν αποκλειστικό προσανατολισμό το χώρο του Κέντρου. Το κόμμα άρχισε να μεταλλάσσεται σε κεντροαριστερό, ο όρος Αριστερά να σπανίζει και να επικρατεί η ορολογία περί προοδευτικής παράταξης.

Η στροφή αυτή αποτυπώθηκε στη διάρρηξη των σχέσεων του κόμματος με τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Στις πρόσφατες εκλογές η εργατική τάξη, ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η νεολαία μάς γύρισαν την πλάτη. Στη χίμαιρα του εξευμενισμού της "αδικημένης" μεσαίας τάξης, απεμπολήσαμε τις βασικές μας ταξικές αναφορές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν αρνήθηκε τις κυβερνητικές ευθύνες. Το απέδειξε στην πράξη σε ένα ναρκοθετημένο από τις μνημονιακές δεσμεύσεις πεδίο. Υπερασπιστήκαμε όλοι μαζί την τιτάνια και επιτυχημένη προσπάθεια της περιόδου 2015-19 να βγούμε από το ασφυκτικό περιβάλλον της χρεωκοπίας και της λιτότητας, με την κοινωνία όρθια.

Η φιλοδοξία μιας νέας αριστερής διακυβέρνησης σε εντελώς νέες δημοσιονομικά και πολιτικά συνθήκες δεν επιτεύχθηκε γιατί, με τον ρηχό «αντιμητσοτακισμό», δεν πείσαμε ότι υπήρχε αξιόπιστη εναλλακτική λύση στη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβέρνηση της ΝΔ. Στο όνομα του να ξαναγίνουμε "κυβερνώσα" υποβαθμίσαμε το «αριστερά» . Και σήμερα δεν είμαστε πια ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ομάδα στελεχών και μελών του κόμματος, ενθαρρυμένη από την προεδρική ασυλία, λασπολογούσε μέσω των social εναντίον οποιουδήποτε διαφοροποιούνταν από τη σκανδαλολογία και επέμενε στην προγραμματική αντιπαράθεση με βάση τις αρχές και αξίες της Αριστεράς. Οι συκοφαντίες περί «υπονόμευσης του Προέδρου», «αριστερόμετρων» και «επιστροφής στο 3%», δυναμίτισαν το κλίμα εσωκομματικής συνοχής και εμπιστοσύνης.

Τα παραπάνω περιγράφουν μια διαδικασία πολιτικού εκφυλισμού και απώλειας κάθε δημοκρατικής δικλείδας ασφαλείας που διευκόλυνε την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος. Οι χυδαίες ομοφοβικές επιθέσεις που δέχεται έχουν την καθολική καταδίκη όλων μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ανοχή και συναίνεση σε πολιτικές επιλογές που μας ανησυχούν και μας ενοχλούν.

Τα ολοφάνερα ελλείμματα πολιτικής γνώσης και εμπειρίας, η άγνοια βασικών προγραμματικών θέσεων του κόμματος, αλλά κυρίως οι μέχρι σήμερα δημόσιες παρεμβάσεις και δηλώσεις του, διαρρηγνύουν κάθε καταστατική, οργανωτική και πολιτική συλλογική δέσμευση.

Με τρόπο αυθαίρετο ο νέος Πρόεδρος και η ομάδα που τον στηρίζει επιχειρούν την απο-αριστεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την οριστική μετεξέλιξη σε ένα "απονευρωμένο" κόμμα του Κέντρου, με μόνη επιδίωξη την ήττα του Μητσοτάκη. Η οποία όμως για να προκύψει χρειάζεται αξιόπιστη προοδευτική πολιτική απάντηση, όπως αποδείχθηκε στον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ανησυχούμε όταν βλέπουμε να υποβιβάζεται η πολιτική στο επίπεδο της επικοινωνιακής διαχείρισης. Ο επικοινωνιακός "θόρυβος" συνδυάζεται με συνεχείς δηλώσεις ενσυναίσθησης για τους αδύναμους της κοινωνίας και αποστροφής για τις παθογένειες του κράτους και της χώρας, χωρίς την παραμικρή αναφορά στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει με έπαρση ότι μόνο αυτός μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη, χωρίς όμως να είναι ορατές οι διαχωριστικές γραμμές. Ίσα-ίσα που στην πρόσφατη παρέμβαση στο συνέδριο του ΣΕΒ, ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να υιοθετήσει κλασικές απόψεις των απανταχού νεοφιλελεύθερων ότι "το κεφάλαιο είναι εργαλείο μείωσης των ανισοτήτων"! Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα η ετεροβαρής ανακοίνωση-θέση για το Παλαιστινιακό με την οποία υπήρξε σχεδόν πλήρης ταύτιση με την κυβέρνηση.

Η παρούσα κατάσταση άλλα μέλη τα οδηγεί στην παραίτηση και άλλα στην αποστράτευση και στην αδράνεια. Ο ενεργός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανένταχτοι φίλοι του δυσκολεύονται πια να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στο κόμμα. Οι παρακάτω υπογράφουσες και υπογράφοντες θέλουμε διακαώς να ηττηθεί ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ. Αντίπαλος όμως της Δεξιάς είναι η Αριστερά. Για τον λόγο αυτό απαιτείται να γίνει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κάνει: να τεθεί η αριστερή ατζέντα στην πολιτική ζωή και να διεκδικηθεί εκ νέου η απωλεσθείσα ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στην κοινωνία.

Οι παρακάτω υπογράφουσες και υπογράφοντες βρισκόμαστε σε μια ενεργή αναμονή. Αναμένουμε και επιθυμούμε να εκκινήσουν και να λειτουργήσουν όλες οι διαδικασίες της εσωκομματικής δημοκρατίας (π.χ. Ο.Μ. και θεματικές) καθώς και όλα τα αντιπροσωπευτικά όργανα, ώστε να καταστεί δυνατή μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Η ψηφοφορία μόνο δεν είναι δημοκρατία.

Οι δημοκρατικές διαδικασίες εκκινούν με συνέλευση. Επίσης να οργανωθεί σύντομα ένα ουσιαστικό και δημοκρατικό συνέδριο όπου θα συζητηθούν και θα επικαιροποιηθούν εκ νέου τα ουσιώδη για την πολιτική μας φυσιογνωμία και προοπτική. Διατηρούμε την αμφιβολία αν οι σημερινοί διαχειριστές του κόμματος θα το επιτρέψουν. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι ο πολιτικός κατήφορος μπορεί να αναστραφεί. Αξίζει όμως να το παλέψουμε για το κόμμα που αγαπάμε, για το κόμμα που κάποτε εμπιστεύτηκαν τα λαϊκά στρώματα.

Στο μεταξύ δεν είμαστε αδρανείς. Τα πολιτικο-ιδεολογικά διακυβεύματα που συνόδευσαν την προεδρική εκλογή έφεραν κοντά στο κόμμα πολλούς ενεργούς πολίτες που νοιάζονται και πονάνε την Αριστερά. Πολλοί ανένταχτοι μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και αγωνία. Μαζί τους (από τώρα) συζητούμε για την ανασυγκρότηση της σύγχρονης ευρωπαϊκής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θα είναι ανοιχτή σε διάφορα ιδεολογικά ρεύματα, αλλά ταυτόχρονα θα σέβεται τις βασικές ιδεολογικές, πολιτικές και ηθικές της αρχές.

Οι παρακάτω υπογράφουσες και υπογράφοντες, μέλη και φίλοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, μέσα ή και έξω από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ., για την Αριστερά που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Συνυπογράφουν:


Αγγελάκη Έφη


Αγγελάκη Mάρω


Ανδρουλιδάκη Αμαλία


Αντωνουσάκη Όλγα


Αποστολάκης Κίμων Τζον του Κίμωνα


Αποστολάκης Κίμων του Χρήστου


Aρβανιτάκης Μανώλης


Αργιαντοπούλου Χρυσούλα


Αρτζουχαλτζή Μαρία


Βακάλης Περικλής


Βακιρτζή Κατερίνα


Βασσάλος Αντώνης


Βενιανάκη Κατερίνα


Βεργεράκης Λευτέρης


Βουλγαρίδης Μηνάς


Γαβαλάς Αντώνης


Γένζεν-Παπαϊωάννου Ίνγκε


Γεωργούλας Μπάμπης


Γεωργούλα Ζωή


Γιακουμιδάκης Βαγγέλης


Γκαναδάκη Ευτυχία


Γκέκος Παναγιώτης


Γρηγοράκης Δημήτρης


Δασκαλάκης Βαρδής


Δελβερούδη Λιζιάννα


Δρυγιαννάκης Μανώλης


Ζερβάκης Στέλιος


Καζίλας Γιώργος


Καλαϊτζιδάκης Νίκος


Καλλέργης Μανόλης


Καλλιτεράκης Γιώργος


Κατσαντώνης Γιώργης


Κεχαγιαδάκη Δέσποινα


Κοκοβλής Γιώργος


Κόρδα Μαρία


Κουβάτσος Σάκης


Κουνενάκη Πέγκυ


Κουφάκη Αλεξάνδρα


Κουφάκης Μανόλης


Κρεβετζάκης Θωμάς


Λάτος Μανώλης


Λοχαΐτης Ρόδης


Λυμπεράκης Πέτρος


Μακράκης Γιώργος


Μαλούκου Τασία


Μανουσάκη Ελέγκω


Μανουσάκη Χρυσούλα


Μαρκάκη Κατερίνα


Μαρκαντώνης Ευθύμης


Μαρκουλάκη Σταυρούλα


Μήτσαινας Κώστας


Μικρούλης Σπύρος


Μιχαηλίδης Αλέκος


Μιχελάκη Φωτεινή


Μουρτζανού Ιωάννα


Μπαγκέρη Μαίρη


Μπαρδάτσου Νίκη


Μπαρμπούνης Γιώργος


Μπαρτζώκας Γιάννης


Μπικάκης Μιχάλης


Μπόκης Δημήτρης


Μποτωνάκης Μάρκος


Μπουντρογιάννης Δημήτρης


Μπριλλάκη Κωνσταντίνα


Μυλωνάκης Γιώργος


Μυρσιλίδης Γιώργος


Νικητάκη Αφροδίτη


Ντάνος Άγγελος


Ξανθός Ανδρέας


Ξιφαράς Ναπολέων


Ξυλούρη Γεωργία


Ξυλούρη Ελένη


Οικονόμου Γιώργος


Παπαδάκη Μαρίνα


Παπαδάκης Μανώλης


Παπαηλιάκη Ευτυχία


Παπαϊωάννου Σκεύος


Παπανδρέου Ανδρέας


Παυλάκης Γιάννης


Παυλάκης Δημήτρης


Περουλάκης Γιώργος


Πεσβάντης Τάκης


Πευκιανάκης Νικήτας


Πετράκη Ελευθερία


Πετρόπουλος Ανδρέας


Πετρουλάκης Βασίλης


Ρεβελάκης Γιάννης


Σακούτης Γρηγόρης


Σαμιώτης Ηλίας


Σαρρής Γιάννης


Σάρρος Κώστας


Σουλτάτος Ζαχαρίας


Σπαντιδάκη Κατερίνα


Σπερελάκης Ιάκωβος


Σταθάκης Γιάννης


Σταθάκης Γιώργος


Στάθης Παναγιώτης


Σταμελάκη Βαγγελιώ


Σταυρακάκη Ράνια


Συντυχάκη Χριστίνα


Τζανάκης Μανόλης


Τζεκάκη Μαρία


Τοπάλη Καίτη


Τσικουδάκης Κώστας


Φαραού Μαρία


Φαρμασώνη Φωτεινή


Φιωτάκης Γιάννης


Φουρναράκη Ελένη


Φρογουδάκη Ελευθερία


Φωκάς Χρήστος


Χαρώνη Δήμητρα


Χατζηευαγγέλου Κική


Χατζηνικολάου Νίκος


Χατζηπαναγιώτου Μανόλης


Χίνος Γιάννης


Χίνος Παντελής


Ψαρράς Τάκης