Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Τζορτζ Τσούνης: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ενέργεια

 



Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία, την ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό εφοδιασμό των Βαλκανίων επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης μιλώντας σήμερα σε συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.

Η Ελλάδα διαθέτει υποδομές εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα οι οποίες επεκτάθηκαν ενώ προωθείται η κατασκευή και άλλων μονάδων ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη και αλλού, τόνισε ο κ. Τσούνης. Έτσι δημιουργείται ανταγωνισμός που είναι σημαντικός, καθώς και διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από την Gazprom ή το Κρεμλίνο.

Στον τομέα των ΑΠΕ, πρόσθεσε, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές από τις επενδύσεις αυτές έγιναν, τόνισε, από επιχειρήσεις των ΗΠΑ ή με εξοπλισμό προέλευσης ΗΠΑ. Αναφερόμενος δε στο ρόλο της χώρας μας για τον ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Βουλγαρία δεν θα είχε βγάλει τον προηγούμενο χειμώνα χωρίς τη συνδρομή της Ελλάδας και ότι η χώρα μας μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον εφοδιασμό των χωρών στα βόρεια σύνορα τόσο με φυσικό αέριο όσο και με εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφερόμενος δε στη ναυτιλία, ο κ. Τσούνης πρότεινε να ενισχύσει η ΕΕ με κεφάλαια τις επενδύσεις που απαιτούνται για τον εφοδιασμό της ελληνικής ακτοπλοίας με πράσινο υδρογόνο.

Στο ίδιο συνέδριο η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ενεργειακή πολιτική στις οποίες περιέλαβε:

-Την επάρκεια εφοδιασμού, τομέας στον οποίο τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με πέρυσι.

-Την τιμή του φυσικού αερίου για την οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυξήσεων, με επιπτώσεις και στην ηλεκτρική ενέργεια.

-Την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα: την τελευταία τετραετία το δυναμικό των ΑΠΕ διπλασιάστηκε, από 5,7 γιγαβάτ το 2019 σε 11 γιγαβάτ σήμερα. Έργα ισχύος 16 γιγαβάτ είναι υπό κατασκευή, άλλα 37 γιγαβάτ αναμένουν όρους σύνδεσης και οι διαχειριστές των δικτύων επιταχύνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για την υποδοχή της πράσινης ενέργειας. Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η διεξαγωγή δύο ακόμη διαγωνισμών για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, 300 και 400 μεγαβάτ αντίστοιχα, προς το τέλος του χρόνου.

-Η ανάπτυξη ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση όπως και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

-Η εξασφάλιση των απαιτούμενων πρώτων υλών και σπάνιων γαιών για την ενεργειακή μετάβαση.

-Η προστασία των ενεργειακών υποδομών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

-Η ένταση των προσπαθειών για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας με την προκήρυξη τριών νέων προγραμμάτων προυπολογισμού 320 εκατ. Ευρώ ως το τέλος του έτους.



Δρυμιώτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί και το ΠΑΣΟΚ θα πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό

 


Τις δυσοίωνες προβλέψεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και για το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται μετά τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διατύπωσε ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης.

Σε συνέντευξή του στο Liberal ο κ. Δρυμιώτης εκτίμησε ότι η εκλογή Κασσελάκη δεν αποτελεί κίνδυνο για τον Μητσοτάκη, αλλά για το ΠΑΣΟΚ. «Θεωρώ πως για τον πρωθυπουργό δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος... Πιστεύω ότι ο κ. Κασσελάκης είναι μια καλή υποψηφιότητα, απ’ όσο βλέπουμε, αλλά δεν ταιριάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήταν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία κανένας δεν θα είχε παραξενευτεί. Πάντως δεν πιστεύω ότι κινδυνεύει η ΝΔ από την εκλογή του κ. Κασσελάκη. 

Όμως αυτός που πρέπει να φοβάται περισσότερο είναι ο κ. Ανδρουλάκης. Γιατί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει λιγότερο ριζοσπαστικός, ήδη αντί για να μιλήσει για αντισυστημισμό είτε για αντισυμβατισμό, θα καλύψει το κενό. Πρόκειται για μια λεκτική παραχώρηση έναντι του ριζοσπαστισμού. Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αφήσει ένα μεγάλο ελεύθερο χώρο στην κεντροαριστερά, τον οποίο πολύ πιθανόν ο Κασσελάκης να τον καλύψει. Δεν θα εκπλαγώ αν στις ερχόμενες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ καταγράψει μονοψήφια ποσοστά».

Και εκτίμησε ότι θα υπάρξει διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Θεωρώ πως είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα αποχωρήσουν. Ήδη έχουν αρχίσει οι εσωκομματικές έριδες και η γκρίνια. Μόλις χθες ο κ. Φίλης μίλησε για Τραμπ και Μπέμπε Γκρίλο και ο κ. Σταθάκης επίσης έστρεψε τα βέλη εναντίον του κ. Κασσελάκη . Δεν μπορούν να ταιριάξουν στο ίδιο κόμμα με το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε θα αποχωρήσουν μόνοι τους, είτε θα φτιάξουν νέο κόμμα, είτε ο κ. Κασσελάκης ως «ξενιστής» θα μεταμορφώσει το κόμμα ώστε να μην υπάρχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ για όσους αντιδρούν».   




Τον ακροαριστερό φασίστα Παύλο Πολάκη συνάντησε ο Κασσελάκης στην Βουλή

 


Λίγο πριν από τις 13:00 πήγε στη Βουλή ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, που ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα και έγινε αρχηγός του κόμματος, και αυτή την ώρα έχει συνάντηση με τον δηλωμένο ακροαριστερό φασίστα Παύλο Πολάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο στο γραφείο του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης από το γραφείο του προέδρου πέρασαν στέλεχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους η Δώρα Αυγέρη, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, ο Διονύσης Καλαματιανός ,ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης και ο Γιώργος Καραμέρος.

Ο ακροαριστερός φασίστας Παύλος Πολάκης και θαυμαστής του παιδεραστή, κακοποιού δολοφόνου Άρη Βελουχιώτη, που θα έπρεπε να έχει διαγραφεί απο τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να αναλάβει και ρόλο με αυξημένες αρμοδιότητες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ίσως και «επόπτη» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Μπορεί προεκλογικά να μην εμφανιζόταν δημόσια δίπλα στον Στ. Κασσελάκη για να παραπλανήσει επειδή είναι χαρακτηρισμένος ακροαριστερός φασίστας, όμως ο βουλευτής Χανίων ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε τον Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα και έτσι μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Παρότι συντοπίτες, όπως είπε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γνωρίζονταν μέχρι που συνεργάστηκαν στον Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παύλος Πολάκης ήταν από τους πρώτους που στήριξαν ενεργά στα social -και όχι μόνο- την υποψηφιότητα Κασσελάκη.




Επιστροφή στα παλιά; Ψάχνει καρέκλα στον ΚασσελαΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Καμμένος;

 


Φωτογραφία με τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, κομπάρσο στα βίντεο του Κασσελάκη και άμεσο συνεργάτη του Κασσελάκη, ανέβασε ο Πάνος Καμένος, και τρόμαξε τον κόσμο που υπέφερε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο Πάνος Καμένος έχει συνυπάρξει με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρώην υπουργός και αρχηγός των ΑΝΕΛ έδειξε την χαρά του για τον πρώην Ναύαρχο, αναρτώντας τα ξημερώματα της Τετάρτης φωτογραφία.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία και οι δύο - Πάνος Καμμένος και Ευάγγελος Αποστολάκης - ποζάρουν χαμογελαστοί στον φακό, και ο κόσμος αναρωτιέται, μαγειρεύεται επιστροφή Καμένου στον νέο ΣΥΡΙΖΑ η ΚασσελαΣΥΡΙΖΑ;

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι πλέον από τους στενότερους συνεργάτες του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, και δεν ξέρουμε τι συμβουλές του δίνει!! Θα δείξει!!!





Πέτρος Παππάς συνεργάτης Κασσελάκη διώχνει Φίλη απο ΣΥΡΙΖΑ : Λέει ξεκάθαρα ότι πλέον δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ

 


Ο άμεσος συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη δείχνει την πόρτα εξόδους στον Νίκο Φίλη.

«Η βάση μάς έδειξε το δρόμο για ενότητα. Όλος αυτός ο κόσμος που στήριξε τη διαδικασία θέλει να συνεχίσουμε ενωμένοι και να ανασυγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς.

Σε ερώτηση για την στάση της Έφης Αχτσιόγλου εξέφρασε βεβαιότητα ότι θα τιμήσει τους ψηφοφόρους της, «το είπε και η ίδια ότι προχωράμε μαζί στην επόμενη μέρα» όπως είπε.

Ο Πέτρος Παππάς τόνισε ότι «τόσο η βάση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα στελέχη, που πρέπει και αυτά να εμπλουτιστούν από την κοινωνία, θα προχωρήσουν στο άλμα».

«Κάποια λίγα στελέχη θεωρούν ότι μπορεί να μην τους χωράει αυτό το εγχείρημα και να μην μπορούν να συνεχίσουν. Θεωρούν ότι δεν τους αφορά η διαδικασία αναδιοργάνωσης της σύγχρονης Αριστεράς. Αν θεωρούν ότι δεν τους αφορά, θα επιλέξουν οι ίδιοι να φύγουν. Δεν θα είναι πολλοί αριθμητικά. Όποιος θέλει, συνεχίζει στο δρόμο που επέλεξε η βάση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς ειδικά για τις δηλώσεις Φίλη είπε: «Θεωρώ ότι όταν κάποιος δεν εκφράζεται από τον αρχηγό του, δεν εκφράζεται από τις πολιτικές του κόμματος, τότε ο ίδιος το λέει ξεκάθαρα ότι εγώ πλέον δεν ανήκω σε αυτό το κόμμα».

Σε ερώτηση αν ο κ. Φίλης θέτει εαυτόν εκτός κόμματος ο κ. Παππάς είπε: «Έτσι το καταλαβαίνω εγώ, πρέπει να ερωτηθεί και ο ίδιος».

Συνέχισε λέγοντας ότι ο νέος αρχηγός θα προχωρήσει συντεταγμένα, θα ορίσει τα όργανα του κόμματος, θα συνεδριάσει η ΚΟ, «προχωράμε και στο συνέδριο με ψυχραιμία και διάθεση για ενότητα. Δεν μας περισσεύει κανείς, θέλουμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Και ξαναλέω, αν κάποιος δεν θέλει και δεν μπορεί, αυτό θα είναι επιλογή δική του».

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξέφρασε αυτό που έχει ανάγκη ο προοδευτικός κόσμος, δεν υπήρχε φυσική ηγεσία και μιλάει με όρους 2023. Δεν υπήρχε φυσική ηγεσία που να δώσει όραμα στον κόσμο με όρους του 2023.

Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη μπορεί να απειλήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέφερε ότι διατρέχοντας τη χώρα, όντας καθημερινά κοντά στα προβλήματα του κόσμου και προτείνοντας λύσεις, μπορεί να την απειλήσει.

«Ο κ. Κασσελάκης είναι ο μόνος που κατέθεσε μια πλατφόρμα ιδεών για διαβούλευση με τον κόσμο και η διαβούλευση συνεχίζεται. Θέλει αδιαμεσολάβητη διαβούλευση» είπε απαντώντας στην κριτική ότι ο κ. Κασσελάκης δεν έχει παρουσιάσει ιδέες.



Στοιχεία σοκ: 60% αυξήθηκαν τα κρούσματα βίας ανηλίκων

 


Ξυλοδαρμοί ανηλίκων εντός και εκτός σχολικών εγκαταστάσεων. Αιματηρά «ραντεβού» επίλυσης διαφόρων. Άγριες ληστρικές επιθέσεις επικυριαρχίας σε γειτονιές.

Επίδειξη όπλων σε σχολεία. Διαδικτυακή διαπόμπευση μαθητών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για μερικά μόνο από τα περιστατικά με ανήλικους «πρωταγωνιστές» που διαχειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα τις τελευταίες πέντε ημέρες. Κάθε μέρα του 2023, οι Αρχές «υποδέχονται» μία υπόθεση σωματικών βλαβών με δράστες μαθητές Λυκείου, Γυμνασίου, ακόμα και… Δημοτικού. Οι αριθμοί αποτυπώνουν μια ραγδαία αύξηση της «άγουρης» παραβατικότητας, που έχει πλέον αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις.

Συνολικά 233 υποθέσεις σωματικών βλαβών με ανήλικους δράστες έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά δελτία από την αρχή του χρόνου έως και τον Αύγουστο σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός παρουσιάζει αύξηση 60% μέσα σε ένα μόλις χρόνο! Οσον αφορά στους δράστες των βίαιων ξυλοδαρμών που λαμβάνουν χώρα σε σχολεία και γειτονιές, η αύξηση ξεπερνάει το 33% σε σύγκριση με το πρώτο 8μηνο του 2022! Σε απόλυτους αριθμούς, οι ανήλικοι που έχουν βρεθεί ενώπιον των Αρχών αυξήθηκαν από 247 σε 328. Στην πλειονότητά τους αποτελούν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, όμως, όπως σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τα περιστατικά σωματικών βλαβών αφορούν ακόμα και… μαθητές Δημοτικού.

Mέσω social media

Για τα μάτια ενός… κοριτσιού κατέληξαν στο νοσοκομείο δύο 15χρονα αγόρια το βράδυ της Κυριακής έπειτα από συμπλοκή 20 ανηλίκων σε δρόμους της Κηφισιάς. Ηταν η δεύτερη φορά που οι δύο αντίπαλες ομάδες μαθητών από περιοχές των βορείων προαστίων έδιναν ραντεβού μέσω Διαδικτύου για να λύσουν τις διαφορές τους. Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων συνέλαβαν συνολικά 9 νεαρούς ηλικίας 14 και 15 ετών, όλοι τους μέλη της ομάδας που κατάφεραν τα χτυπήματα στους δύο τραυματίες. Ενδεικτικό της αγριότητας των χτυπημάτων που αντάλλαξαν οι μαθητές είναι το γεγονός ότι στο σημείο της συμπλοκής εντοπίστηκαν συνολικά 6 αιματοβαμμένα ρόπαλα και στειλιάρια.

ΕΒΓΑΛΕ ΣΟΥΓΙΑ ΣΕ ΣΥΜΜΑΘΗΤΡΙΑ

Απειλή, εξύβριση, παράνομη οπλοφορία. Πρόκειται για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ένας 17χρονος μαθητής Επαγγελματικού Λυκείου στο Ηράκλειο Κρήτης. Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας, την ώρα που βρισκόταν για μάθημα σε εργαστηριακό κέντρο, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, τράβηξε έναν αναδιπλούμενο σουγιά, τον προέταξε με απειλητικό ύφος σε μια συμμαθήτριά του και στη συνέχεια της έσκισε το παντελόνι στο ύψος της δεξιάς τσέπης. Σε κατάσταση σοκ, το κορίτσι μαζί με τους γονείς του υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά και ο 17χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Αφού του έγιναν αυστηρές συστάσεις, αφέθηκε ελεύθερος.

Ξυλοδαρμοί σε… ζωντανή μετάδοση

«Για να γελάσουμε…». Ετσι δικαιολόγησε την πράξη της μια μαθήτρια Γυμνασίου στον Πειραιά που βιντεοσκόπησε και ανήρτησε στα social media τον άγριο ξυλοδαρμό ενός 12χρονου παιδιού έξω από σχολικό συγκρότημα της περιοχής. Το βίαιο περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής και είχε δράστες 5 μαθητές ηλικίας 12-14 ετών. «Πάμε να τον βγάλουμε σέντρα», φέρεται να φώναζαν οι ανήλικοι λίγο πριν αρχίσουν να χτυπούν τον συμμαθητή τους με τον οποίο είχαν τσακωθεί για ασήμαντη αφορμή λίγη ώρα νωρίτερα. Αρχισαν να τον γρονθοκοπούν μέχρι που αναζήτησε καταφύγιο σε παρακείμενο κατάστημα ρούχων.

Αρκετά χιλιόμετρα μακριά, σε ένα χωριό της Ρόδου, αντίστοιχες βίαιες εικόνες έκαναν λίγες μέρες πριν το γύρο του Διαδικτύου, όταν μαθητές αποτύπωναν με τα κινητά τους τηλέφωνα την άγρια συμπλοκή τριών μαθητριών ηλικίας 13 και 15 ετών. Το ένα από τα κορίτσια δέχεται γροθιές και κλοτσιές στο πρόσωπο και το κεφάλι κατά τη διάρκεια μουσικής εκδήλωσης έξω από σχολείο, όμως κανείς δεν επεμβαίνει. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. 

195 ληστείες και απόπειρες!

Βράδυ Δευτέρας. Οδός Θεωρίας, Πλάκα. Ωρα 21:15. Παρέα τριών 17χρονων αγοριών περπατά αμέριμνη όταν ξαφνικά δέχεται επίθεση από 4 νεαρούς. Οι δράστες προτάσσουν μαχαίρι, τους ακινητοποιούν και στη συνέχεια γίνονται «καπνός», αφού πρώτα αρπάζουν δύο κινητά τηλέφωνα από τα θύματά τους. Πρόκειται για μία από τις εκατοντάδες ληστείες ανηλίκων που καταγράφονται κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα. Μόνο τους πρώτους 8 μήνες του 2023 η Αστυνομία έχει διαχειριστεί 195 ληστείες και απόπειρες από ανήλικους δράστες, αριθμός που παρουσιάζει αύξηση 56% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2022 (125). Ο αριθμός των «άγουρων» δραστών (292) παρουσιάζει με τη σειρά του αύξηση που αγγίζει το 35%.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση των ανακτορικών κήπων, στο Τατόι

 



Το πράσινο φως για το έργο αποκατάστασης των κήπων του Ανακτόρου και της διπλής κλίμακας με την υφιστάμενη περίφραξη στο π. βασιλικό κτήμα Τατοΐου, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ, έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, γνωμοδοτώντας ομόφωνα θετικά επί της οριστικής μελέτης. ​

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη:

  • «Το έργο της αποκατάστασης των κήπων, καθώς, επίσης, της μαρμάρινης κλίμακας και της περίφραξης στο ανατολικό όριο, όπου διασώζεται μέχρι και σήμερα χαμηλό τοιχίο για τον διαχωρισμό της ανακτορικής ενότητας, από την υπόλοιπη περιοχή του κτήματος, εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού πυρήνα του Τατοΐου, στο πλαίσιο της στρατηγικής αξιοποίησής του, ως μνημειακού συνόλου.
  • Τον Απρίλιο είχε εγκριθεί η προμελέτη διαμόρφωσης της αρχιτεκτονικής των κήπων, των μονοπατιών και της φύτευσης, και τώρα με τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων επί της οριστικής μελέτης, η οποία εκπονήθηκε με χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, και με την οποία εξειδικεύονται οι κατευθύνσεις των φυτεύσεων και η διαμόρφωση των μονοπατιών, οδεύουμε προς την υλοποίηση του έργου.
  • Στόχος μας είναι οι κήποι να αναβιώσουν, ως σημαντικό μέρος της χωροταξικής σύνθεσης και της ζωής στο οικοσύστημα του π. βασιλικού κτήματος, αλλά και της εμπειρίας του σημερινού επισκέπτη».

Το π. βασιλικό κτήμα αγοράστηκε από τον Γεώργιο Ά το 1872. Το 1886 ολοκληρώθηκε το Ανάκτορο και το 1890 ολοκληρώθηκαν οι Κήποι. Η διαμόρφωση των Κήπων γύρω από το Ανάκτορο, καθώς και οι εργασίες ανάπλασης όλου του κτήματος είναι έργο του Λουδοβίκου Μύντερ Δανού δασολόγου και φιλέλληνα, διευθυντή του Κτήματος (1873-1892). Το 1916 ξέσπασε η Μεγάλη Πυρκαγιά από την οποία διασώθηκαν το Νέο Ανάκτορο και οι Κήποι. Το διάστημα 1924-1926 εφαρμόστηκε δεκαετές πρόγραμμα της Ανωτέρας Δασολογικής και Ανωτέρας Γεωπονικής Σχολής για τη διαχείριση των Κήπων. Τη δεκαετία του 1950 έγινε η προσθήκη της πισίνας στο επίπεδο του Grotto. Η μεγάλη πυρκαγιά του 2021 κατέστρεψε το μεγαλύτερο τμήμα των φυτεύσεων, το οποίο με το πέρας του έργου θα έχει αποκατασταθεί.



Κίνητρα στις επιχειρήσεις για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας


 

Θεσπίστηκαν κίνητρα για την εθελοντική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, βασικός πυρήνας του οποίου αποτέλεσε η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, χρήση της οποίας κάνουν ήδη κλάδοι της οικονομίας, να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο της αγοράς εργασίας, εφόσον προηγηθούν διαβουλεύσεις με τον κάθε κλάδο ξεχωριστά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, πρόκειται να εκδοθούν διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις με αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής της ανά κλάδο.

  1. Πλέον, με τον νέο εργασιακό νόμο, οι επιχειρήσεις που επιλέξουν να την εφαρμόσουν νωρίτερα, χωρίς να έχει καταστεί ακόμη υποχρεωτική για τον κλάδο τους, δεν θα είναι υποχρεωμένες να καταχωρίζουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.
  2. Ωστόσο, μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή της απασχόλησης των εργαζομένων (βασικό ωράριο, υπερωρίες, κ.λπ.), κάτι που, σύμφωνα με το υπουργείο, αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου και για την πάταξη της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή, αποδεικνύονται σε πραγματικό χρόνο η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας, καθώς και η νόμιμη υπέρβαση του δηλωθέντος ωραρίου (υπερωρία), μειώνοντας, ταυτόχρονα, το υπέρμετρο διοικητικό βάρος και τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις που υιοθετήσουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.
  3. Παράλληλα, σε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο, ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην Ψηφιακή Κάρτα του οποίου δεν είναι δυνατή η ανωτέρω αντιστοίχιση.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτρέπει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και επιβάλλει ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, με τη χρήση της:

  • διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας,
  • δημιουργείται το πλαίσιο για αποτελεσματικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας,
  • προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι επιχειρήσεις που σέβονται τη νομοθεσία έναντι εκείνων που εφαρμόζουν πρακτικές «μαύρης» ή υποδηλωμένης εργασίας και
  • κατοχυρώνονται τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.


Επεκτείνεται το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού σε όλη την Ελλάδα

 



  • Η πρώτη φάση του προγράμματος λειτουργεί στην Περιφέρεια Αττικής συνεχίζοντας να καλύπτει τις ανάγκες των συμπολιτών μας με τελικό στόχο τους 1.000 ωφελούμενους.
  • Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του προγράμματος, σηματοδοτεί την επέκταση του θεσμού σε όλη την Ελλάδα καθώς οι ωφελούμενοι που κληρώθηκαν στην ηλεκτρονική κλήρωση της προηγούμενης εβδομάδας έφθασαν τους 1.250, αντί για 1.000 όπως προβλεπόταν, χάρη στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
  • Το πρόγραμμα αφορά άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67% και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικού ύψους 41 εκατ. ευρώ. Η επιλογή των δικαιούχων πραγματοποιείται με τη διενέργεια ηλεκτρονικής κλήρωσης βάσει αλγορίθμου.

Η ανεξάρτητη διαβίωση για άτομα με αναπηρία είναι μία δέσμευση που έγινε πράξη και μέσω του θεσμού του προσωπικού βοηθού, μιας δωρεάν υπηρεσίας που το κράτος παρέχει προκειμένου άτομα με αναπηρία να εξασφαλίσουν τη κοινωνική τους αυτονομία και την ενεργή και ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής δραστηριότητας. Βασική δέσμευση της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού είναι πως κανένας συμπολίτης μας δεν μένει πίσω και ειδικά εκείνοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη.




Υπερδιπλασιάζεται το προσωπικό παράλληλης στήριξης των μαθητών

 



Καθώς οι ανάγκες της παράλληλης στήριξης των μαθητών διαπιστώθηκε πως είναι αυξημένες κατά πάνω από 30%, o Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξασφάλισαν της απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν πάνω από 7.300 προσλήψεις στη Β φάση, στις αρχές Οκτωβρίου και 2.700 στη Γ φάση στις αρχές Νοεμβρίου, υπερδιπλασιάζοντας τις αρχικές προσλήψεις του Σεπτεμβρίου και υπερβαίνοντας κατά 50% τις αρχικά προβλεπόμενες πιστώσεις για το έτος 2023. Με απλά λόγια, το προσωπικό παράλληλης στήριξης με αυτές τις προσλήψεις από 9.500 χιλιάδες πρόκειται να φτάσει σχεδόν τα 20.000 άτομα.

 



Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την έκδοση νέου τύπου ταυτότητας



Σε λειτουργία τέθηκε από χθες η πλατφόρμα id.gov.gr για τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας. Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της ανταποκρινόμενη στον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά και στις απαιτήσεις διεθνών φορέων. Η ταυτότητα όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, θα πάψει να έχει ισχύ τον Αύγουστο του 2026. Η χώρα μας εναρμονίζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη, διευκολύνει την καθημερινότητα, τις συναλλαγές, τις μετακινήσεις και τη ζωή των πολιτών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

  • Οι νέες ταυτότητες είναι απολύτως ασφαλείς, ειδικά απέναντι σε ζητήματα πλαστογραφίας και το νέο Δελτίο Ταυτότητας δεν παρέχει πρόσβαση με κανένα τρόπο σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Η ελληνική νομοθεσία είναι πλήρως συμβατή και εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή. Συνεπώς, η διαδικασία έκδοσης του νέου ελληνικού δελτίου ταυτότητας πληροί απόλυτα τις πλέον απαιτητικές προϋποθέσεις που τίθενται από το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο.
  • Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι πολίτες -μικρές μειοψηφίες- που ανησυχούν για τα ατομικά δικαιώματα και υποκύπτουν στην παραπληροφόρηση παραθρησκευτικών κύκλων και άλλων ποικίλων επιτήδειων διακινητών θεωριών αντισυστημισμού και συνομωσιολογίας. Όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός “ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες, κάμερες, μικρόφωνα, διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται. Ας μην γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού”. Συνοπτικά:
    • Τα νέο δελτίο ταυτότητας δεν εμπεριέχει τεχνολογία που μπορεί να καταγράψει δεδομένα ελέγχου θέσης. Τα στοιχεία που συλλέγονται είναι τα απολύτως απαραίτητα και θέτουν στο επίκεντρο την ασφάλεια των πολιτών.
    • Ο ΑΜΚΑ δεν περιλαμβάνεται στο νέο δελτίο ταυτότητας ούτε σε εμφανές εξωτερικό σημείο, ούτε αποθηκευμένος εσωτερικά. Το νέο δελτίο ταυτότητας δεν έχει στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία.
    • Η αναγραφή της ομάδας αίματος είναι προαιρετική και γίνεται μέσω βεβαίωσης νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία αναγράφεται η ομάδα αίματος και το RHESUS, μόνο για όσους πολίτες το επιθυμούν.
    • Το δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών αποτελεί ένα διοικητικό έγγραφο και δεν αναγράφεται καμία πληροφορία θρησκευτικού ενδιαφέροντος.


Συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς η κρατική στήριξη προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές


 


Την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου σε διάφορες περιοχές της χώρας και δη στη Θεσσαλία. Ειδικότερα, πιστώθηκαν 8.606.711,81 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών.

  • Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 8,56 εκατ. ευρώ σε 1.602 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής στις Περιφερειακές Ενότητες της Καρδίτσας, της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Φθιώτιδας.
  • Επιπλέον, διενεργήθηκαν και πληρωμές ύψους 42.257,60 ευρώ σε 7 πληγέντες από τις πλημμύρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, μέσω των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.
  • Αθροιστικά, λοιπόν, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί 34,2 εκατ. ευρώ προς 6.073 φυσικά πρόσωπα, που έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία, αλλά και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία των διασταυρώσεων των στοιχείων που έχουν υποβληθεί μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, αλλά και η αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού, όπου προκύπτουν διαθέσιμα στοιχεία – μιας και παρατηρείται αύξηση στην υποβολή IBAN των δικαιούχων στη φορολογική διοίκηση. Συνεπώς, τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές. Σημειώνεται, ότι μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, 25 Σεπτεμβρίου 2023, έχουν πραγματοποιηθεί 26.683 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 4.794 προσωρινές αιτήσεις.

Επιπλέον, με πολύ γρήγορους ρυθμούς πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της χώρας.

  • Ειδικότερα, πιστώθηκαν σχεδόν 497.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 104 δικαιούχων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και πληρωμές ύψους 203.000 ευρώ σε 32 πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, αλλά και πληρωμές 144.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ως πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης.
  • Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί ως πρώτη αρωγή σχεδόν 1.700.000 ευρώ.


ΟΟΣΑ: Προειδοποιεί για νέα σοκ στις τιμές τροφίμων και ενέργειας

 


Τη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2024 στην τελευταία έκθεση του, αλλά προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέα σοκ στις διεθνείς αγορές τροφίμων και ενέργειας.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι η εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο, είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ορισμένων τροφίμων το επόμενο έτος. Σημειώνει επίσης ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές από βασικούς παραγωγούς περιορίζουν την προσφορά στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα του ρυζιού, η τιμή του οποίου κινείται σε υψηλά επίπεδα 15 ετών.

Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέχει πάντα τον κίνδυνο να προκαλέσει νέες πιέσεις στις τιμές των σιτηρών, του καλαμποκιού, των εδώδιμων ελαίων και των λιπασμάτων. Η συμφωνία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει λήξει και υπάρχει αβεβαιότητα για την έκταση που η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιεί εναλλακτικές διαδρομές για τις εξαγωγές τους μέσω της Ευρώπης.

Κινδύνους βλέπει ο ΟΟΣΑ και για τις ενεργειακές αγορές. Αν και οι τιμές τους έχουν μειωθεί πολύ από τα υψηλά επίπεδα του 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνει ότι «οι ενεργειακές αγορές παραμένουν σφιχτές και η προοπτική διαταραχών στην προσφορά στις αγορές πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου παραμένει μεγάλη».

Ο Οργανισμός σημειώνει επίσης ότι οι μεγάλες μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα από τα υψηλά επίπεδα του 2022 συνέβαλαν στη μικρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης και στη μείωση του πληθωρισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά μετά τις νέες μειώσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 25% από τα τέλη Μαΐου. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην αύξηση της συμβολής της ενέργειας στον πληθωρισμό πολλών χωρών της G20.

Προβλέψεις για μείωση του πληθωρισμούς στις χώρες της G20

Ο πληθωρισμός στις χώρες της G20 προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει από 7,8% σε μέσα επίπεδα πέρυσι στο 6% φέτος και περαιτέρω στο 4,8% το 2024, ενώ αντίστοιχα και ο δομικός πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες της G20 προβλέπεται να μειωθεί στο 4,3% φέτος και στο 2,8% το επόμενο έτος. Η μείωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα βοηθηθεί από την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της περιοριστικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται από τις περισσότερες χώρες.

Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις επιδόσεις μεταξύ των χωρών της G20, με τον πληθωρισμό στην Κίνα να είναι σχεδόν μηδενικός, ενώ στην Τουρκία ξεπερνά το 50% και στην Αργεντινή το 100%.

Ο πληθωρισμός στα προϊόντα υποχωρεί σταθερά, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος παραμένει επίμονος, αντανακλώντας εν μέρει τη μεγαλύτερη συμβολή του κόστους εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών καθώς και τον χρόνο που χρειάζεται για την πλήρη διάχυση των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας τη διετία 2021-22 στις τιμές άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Στην Ευρωζώνη, ο γενικός πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,5% φέτος και το 3% το 2024 και ο δομικός πληθωρισμός στο 5,1% και 3,1%, αντίστοιχα.


iefimerida.gr



To 87% θεωρεί την ακρίβεια «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό πρόβλημα

 


Την επιρροή της ακρίβειας στην καθημερινότητα, την οποία μάλιστα η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ως σημαντικό πρόβλημα, αποτυπώνει η νέα μεγάλη έρευνα από την PulseRC σε συνεργασία και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, στην περιφέρεια Αττικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 95% των συμμετεχόντων συμφωνούν ότι υπάρχει σήμερα πρόβλημα αυξήσεων τιμών και ακρίβεια. Μάλιστα, οι έξι στους δέκα (57%) απαντούν ότι είναι κυρίως «θέμα της χώρας μας», ενώ τέσσερις στους δέκα (38%) ότι είναι κυρίως «διεθνές θέμα». Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και μεταξύ των επιχειρηματιών/επαγγελματιών της Αττικής που συμμετείχαν στην έρευνα.

Από όσους απάντησαν ότι υπάρχει πρόβλημα αυξήσεων τιμών και ακρίβεια, το 87% το χαρακτηρίζει ως «Πολύ» ή «Αρκετά» σημαντικό.

Τα βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, super market) από έξι στους δέκα συμμετέχοντες και η ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) από τρεις στους δέκα, είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που εξακολουθούν να προβληματίζουν περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως ένας στους τρεις συμμετέχοντες (34%) απάντησε ότι δεν έκανε διακοπές. Από τους υπόλοιπους, ένας στους τέσσερις (26%) απάντησε ότι ξόδεψε περίπου τα ίδια χρήματα (σε σύγκριση με τις περσινές του διακοπές), ενώ 18% απάντησαν ότι ξόδεψαν «περισσότερα» χρήματα στις φετινές διακοπές τους (σε σύγκριση με πέρυσι) -άλλοι τόσοι ξόδεψαν «λιγότερα».

Οι αυξήσεις τιμών και οι επιπλέον χρεώσεις είναι ο κύριος λόγος (κατά 62%) για όσους ξόδεψαν περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους.

To 87% θεωρεί την ακρίβεια «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό πρόβλημα

Την ίδια στιγμή, η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της, απασχολούν («Πολύ» και «Αρκετά») οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες. Σε υψηλό βαθμό (αν και κάπως μικρότερο: 65%) απασχολεί και τους επιχειρηματίες / επαγγελματίες («Πολύ» και «Αρκετά»).

Για το σύνολο των συμμετεχόντων, ο «ανθρώπινος παράγοντας άμεσα» κατά 81%, η «πολιτεία» κατά 75% και η «κλιματική κρίση» κατά 61%, ευθύνονται («Πολύ» ή «Αρκετά»), για την πρόκληση τόσο σοβαρών φυσικών καταστροφών στην χώρα μας.

Μικρή αύξηση (σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Νοεμβρίου 2022) εμφανίζει ο ιδιωτικός τομέας (υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι) στον δείκτη ανησυχίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους, τους επόμενους έξι μήνες: 54% ανησυχούν (από 49%), ενώ 44% δεν ανησυχούν (ίδιο ακριβώς ποσοστό με την προηγούμενη μέτρηση). Αντίστοιχο ποσοστό ανησυχίας καταγράφεται και (μόνο) στον χώρο των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων: 55% ανησυχούν (από 54%) και 43% δεν ανησυχούν (βελτίωση από το 38% της προηγούμενης φοράς)!

Περίπου αμετάβλητη εικόνα (σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα) αποτυπώνεται στον δείκτη αισιοδοξίας / απαισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, στο σύνολο των κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής. Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες απαντούν: 34% αισιόδοξα (από 36%) και 64% απαισιόδοξα (από 63%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και ανάμεσα στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες, όπου το 39% (από 42%) απαντά αισιόδοξα και το 60% (από 58%) απαισιόδοξα.

Για τα αποτελέσματα της νέας μεγάλης έρευνας του επιμελητηρίου, ο πρόεδρος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δηλώνει:

«Όταν περίπου 9 στους 10 συμμετέχοντες σε μία έρευνα απαντούν ότι τους απασχολεί το θέμα της ακρίβειας, φαίνεται ξεκάθαρα και το μέγεθος του προβλήματος για το σύνολο της κοινωνίας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βάλλονται καθημερινά και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει όλο αυτό καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα, βασικά αγαθά και καύσιμα θα συνεχιστούν. Ρόλο σε αυτό -ειδικά για τα τρόφιμα- θα παίξει και η καταστροφή στη Θεσσαλία.

Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια, έχουμε εισέλθει σε μία νέα δύσκολη κατάσταση για την οικονομία και το επιχειρείν που οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των πολιτών φαίνονται και στο κύμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, ενώ και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απασχολούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους πολίτες.

Η κυβέρνηση οφείλει να δει με προσοχή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις για να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ανοιχτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί για ακόμη μία φορά στο «μάτι» του κυκλώνα».



Καρδίτσα: Εθελοντές διέσωσαν με βάρκα σκύλο που παρέμενε 9 μέρες σε μια ταράτσα

 



Σε επιφυλακή βρίσκονται όλοι οι δήμοι της Θεσσαλίας για τη νέα κακοκαιρία με το όνομα «Elias», η οποία έρχεται ένα μήνα μετά τον Daniel και τις μεγάλες καταστροφικές πλημμύρες που είχε φέρει.

Στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα έβρεξε πάρα πολύ με αποτέλεσμα οι δρόμοι να έχουν γίνει για άλλη μια φορά «ποτάμια» και να υπάρχουν κατολισθήσεις.

Τον μεγαλύτερο αγώνα φυσικά τον δίνουν οι κάτοικοι, οι οποίοι προσπαθούν με χαρτόκουτα, σακιά και νάιλον στις πόρτες και στα παράθυρα ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Το δικό τους όμως δύσκολο αγώνα δίνουν και οι εθελοντές φιλόζωοι, οι οποίοι δεν έχουν τόσο καιρό σταματήσει να διασώζουν εγκλωβισμένα και σε ανάγκη ζώα. Ζώα που είτε είναι αδέσποτα είτε έμειναν πίσω όταν οι κηδεμόνες τους απεγκλωβίστηκαν και έφυγαν από τα σπίτια τους χωρίς να καταφέρουν να τα πάρουν μαζί τους. Τα ζώα αυτά έμειναν χωρίς τροφή και φροντίδα. Μόνα σε κατάσταση πανικού. Δυστυχώς το απογοητευτικό σε όλα αυτά είναι ότι ελάχιστοι αναζήτησαν τα κατοικίδιά τους, με αποτέλεσμα αυτά να μείνουν στα χέρια εθελοντών. Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τους ίδιους τους εθελοντές, είναι το γεγονός ότι αμέτρητοι άνθρωποι έμειναν χωρίς σπίτι, με αποτέλεσμα να μην έχουν πού να πάνε τα ζώα τους. Πολλοί άλλοι απλά δεν τα αναζήτησαν καθώς θεώρησαν ότι έχουν άλλες προτεραιότητες.

Οι διασώσεις σε πολλές περιπτώσεις ήταν πολύ δύσκολες γιατί από τη μία υπήρχαν τα νερά και από την άλλη το ζώο, το οποίο στην κατάσταση που βρισκόταν, δεν ήταν συνεργάσιμο.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την εθελόντρια Έμμα Βλάχου, η βροχή δυναμώνει. Στη Μεταμόρφωση και το Βλυχό Καρδίτσας η κατάσταση με τα ζώα είναι μη διαχειρίσιμη. Όλα τα σκυλιά που είδαμε οι εθελοντές είναι δεσποζόμενα, τα εγκατέλειψαν και έφυγαν.

Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά της κατάστασης. Οι ιστορίες διάσωσης, οι οποίες είναι πολλές. Και όλες μας φέρνουν χαρά και ελπίδα. Πίσω από αυτές τις ιστορίες δεν είναι άλλοι από τους ήρωες της διπλανής πόρτας, τους εθελοντές, οι οποίοι έχουν κάνει πραγματικά όλον αυτόν τον καιρό τα αδύνατα δυνατά. Και με κίνδυνο συχνά για την υγεία τους καθώς τα νερά είναι μολυσμένα. Και συνεχίζουν ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι τα πράγματα τόσο άσχημα.

Μια από αυτές τις διασώσεις, όπως μας λέει η εθελόντρια Εύη Θάνου, η οποία συμμετείχε ακόμα και στις πιο δύσκολες διασώσεις εκεί, είναι και η διάσωση μιας σκυλίτσας, ράτσας πίτμπουλ, η οποία βρισκόταν 9 μέρες εγκλωβισμένη στην ταράτσα του σπιτιού που ζούσε.

Στο σπίτι κατοικούσε μια οικογένεια ηλικιωμένων και ένα ζευγάρι, το οποίο πριν την καταστροφή ήταν στην Αθήνα. Οι ηλικιωμένοι διασώθηκαν από το σπίτι με ελικόπτερο, το οποίο όμως δεν ήταν σε θέση να προσεγγίσει τον σκύλο. Έτσι το ζώο παρέμεινε εκεί σε μια ταράτσα για 9 μέρες. Φοβισμένο και σε πανικό. Το καλό ήταν ότι δεν ήταν δεμένο. Αν ήταν δεμένο, τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα.

Οι εθελοντές, Εύη Θάνου και Αποστόλης Διανέλλος, μέλος του Ορειβατικού συλλόγου Καρδίτσας, αρχικά προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη σκυλίτσα και να την κάνουν να νιώσει ασφάλεια καθώς ήταν δύσκολο να τους εμπιστευτεί και να μπει στη βάρκα. Δεν τα κατάφεραν. Το ζώο ήταν φοβισμένο.





Δεν υπήρχε όμως περίπτωση να το αφήσουν. Έτσι ξεκίνησαν καθημερινά να πηγαίνουν στο σημείο και να το ταΐζουν, κάτι που δεν ήταν εύκολο με το σκυλί σε τέτοιο ψηλό σημείο. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν είναι να του πετάνε ένα λίτρο νερό τη μέρα ώστε να γλείψει όσο μπορούσε. Το ίδιο έκαναν και με το φαγητό. Πετούσαν εκεί πάνω την κονσέρβα ώστε να έχει κάτι να φάει. Αυτό γινόταν για αρκετές μέρες. Παράλληλα προσπαθούσαν να το ηρεμήσουν και να το κάνουν να τους εμπιστευτεί, κάτι βασικό για τη διάσωσή του.

Και κάποια στιγμή, εξαντλημένο, τους εμπιστεύτηκε και μπήκε μαζί τους μέσα στη βάρκα. Η διάσωσή του είχε γίνει. Οι εθελοντές για άλλη μια φορά τα είχαν καταφέρει. Στη συνέχεια η σκυλίτσα παραδόθηκε στους κηδεμόνες της, οι οποίοι πήγαν να την πάρουν.


 topetmou.gr



Ακρίτα κατά ΕΦΣΥΝ επειδή πείραξε τον Τάιλερ

 


Η φυτεμένη απο τον Αλέξη Τσίπρα βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, που αναγκαστικά θα την πληρώνει θέλει δεν θέλει ο Ελληνικός λαός,  καταφέρεται εναντίον της Εφημερίδας των Συντακτών για πρόσφατο κείμενό της το απόγευμα της Τρίτης (26/9) με τίτλο «Υπέρκομψος Τάιλερ εναντίον Μαρέβας».

Η Ακρίτα με ανάρτησή της στο Facebook κοινοποίησε το άρθρο της ΕΦΣΥΝ γράφοντας «να χαίρεστε τον τίτλο σας και εις ανώτερα, συνάδελφοι». Μάλιστα υπερασπίζεται τη θέση της στα σχόλια της ανάρτησης στην οποία γράφουν ακόλουθοί της παραθέτοντας τον σχετικό σύνδεσμο και σημειώνοντας με ειρωνεία «όλο το “χιουμοριστικό” κείμενο. Θα ξεκαρδιστείτε στα γέλια». «"Χιουμοριστικός" τίτλος σε μη χιουμοριστικό κείμενο. Γελαει ο κόσμος - για όλους τους λάθος λόγους», γράφει σε άλλο σχόλιο.





Στο συγκεκριμένο κείμενο της Εφημερίδας των Συντακτών το οποίο δημοσιεύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, δηλαδή στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο εσωκομματικών εκλογικών αναμετρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται εκτενής αναφορά για τις κινήσεις των δύο υποψηφίων, ενώ αναφέρεται και ο σύντροφος του Κασσελάκη, Τάιλερ Μακμπέθ. 

Συγκεκριμένα, η στήλη μιλάει για «μιντιακό παροξυσμό με τον Κασσελάκη» ο οποίος «αρχίζει να ξεφεύγει».

«Τηλεοπτικοί ρεπόρτερ ξημεροβραδιάζονται έξω από το σπίτι και το γραφείο του. Μέχρι και μια «γιαγιά» του εμφανίστηκε σε lifestyle εκπομπή, με πραγματική συγγένεια ότι η… πεθερά της με τον… προπάππο του Κασσελάκη ήταν αδέλφια. Ο Κασσελάκης δεν το άφησε ασχολίαστο, λέγοντας ότι ούτε την ξέρει τη γυναίκα, αλλά πλέον ήταν αργά. Πάντως πρόλαβε και κέρασε κουλούρια κάποιους ρεπόρτερ που τον ακολούθησαν εκεί που έπαιρνε καφέ, με τον χαριτωμένο ρεπόρτερ να αναφωνεί «μπάι, Τάιλερ». Εντάξει, παιδιά, λίγο να μαζευτούμε, εκλογές στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα κάνουμε, όχι lifestyle πανηγύρι. Τι να πεις όμως όταν ο Κασσελάκης χαιρετάει την παρουσιάστρια Κατερίνα Καινούργιου και ΟΛΟ το πάνελ της με τα μικρά τους ονόματα; Μόνο μη φτάσουμε από την «υπέρκομψη Μαρέβα» στον «υπέρκομψο Τάιλερ»», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.




Δύο συλλήψεις για τους πυροβολισμούς στο Περιστέρι

 



Συνελήφθησαν, 24-9-2023 από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. στον Ασπρόπυργο Αττικής -2- άτομα, ηλικίας 26 και 20 ετών, κατηγορούμενα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και βία κατά των υπαλλήλων. 

Ειδικότερα, πρωινές  ώρες 24-9-2023 οι ανωτέρω, ευρισκόμενοι σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Περιστερίου διαπληκτίστηκαν λεκτικά με -2- έτερα άτομα, ενώ η ένταση κλιμακώθηκε εκτός του καταστήματος με τον 20χρονο να προβαίνει σε χρήση όπλου με επακόλουθο τον τραυματισμό των έτερων εμπλεκομένων.

Σημειώνεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες (24/09), το κέντρο της Άμεσης Δράσης έλαβε κλήση σχετικά με πυροβολισμούς στη περιοχή του Περιστερίου,  ενώ λίγο αργότερα ενημερώθηκε από νοσοκομείο της Αττικής για ύπαρξη δύο τραυματιών.

Έπειτα από επισταμένες έρευνες και από αξιοποίηση πληροφοριών ανωτέρω αστυνομικοί εντόπισαν τους ύποπτους και τους προσήγαγαν στο Τμήμα Ασφαλείας Περιστερίου όπου αναγνωρίστηκαν ως δράστες της ανωτέρω επίθεσης.

Στο σημείο της συμπλοκής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα ρολόι μεγάλης αξίας, ένα  μενταγιόν, -2- κάλυκες πυροβόλου όπλου και -3- κέρματα.

Συλληφθέντες,  με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκε ότι η ελληνική οικονομία ενισχύθηκε σημαντικά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και διατηρεί ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, ενώ προχωρά ο σταδιακός μετασχηματισμός του παραγωγικού υποδείγματος.

Εξετάστηκαν παράλληλα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιδιωτική επιχειρηματικότητα, οι προοπτικές της αγοράς εργασίας, η δημιουργία και κάλυψη καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού ώστε να διαθέτει υψηλού επιπέδου δεξιότητες, οι δυνατότητες για περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων, στρατηγικοί στόχοι όπως η πράσινη μετάβαση, αλλά και οι προκλήσεις οι οποίες απορρέουν από τις πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται πανευρωπαϊκά.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τη βελτίωση της ταχύτητας στην απονομή Δικαιοσυνης, τους αυστηρούς ελέγχους σε κάθε εστία ανομίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αύξηση των εισοδημάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη του ΣΕΒ συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να συνεισφέρει οργανωμένα στην αποκατάσταση των πλημμυροπαθών περιοχών στη Θεσσαλία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μέλη του Συνδέσμου μπορούν αφενός να αναλάβουν την επισκευή, ανακατασκευή αλλά και ουσιαστική αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων που έχουν υποστεί φθορές, και αφετέρου να συμβάλλουν στο ταμείο της κρατικής αρωγής μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η αποκατάσταση κατεστραμμένων σπιτιών.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, από πλευράς κυβέρνησης, o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Από την πλευρά του ΣΕΒ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ευθύμιος Βιδάλης, οι Αντιπρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννης Γιώτης, Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Ταμίας του ΔΣ Μάρκος Βερέμης, τα μέλη του ΔΣ Ευτύχιος Βασιλάκης και Βασίλης Ψάλτης και ο Γενικός Διευθυντής στον ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης.



Γεροτζιάφας για Κασσελάκη :Τα συνθήματα Κασσελάκη τα λένε και ακροδεξιοί

 


Μόλις εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης και ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις εναντίον του. Μετά την παραίτηση του Ευρυπίδη Στεφάνου και του διευθυντή της «Αυγής» Σπύρου Ραπανάκη, τώρα ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, διευθυντής του Ερευνητικού Τμήματος «Cancer, Vessels, Biology and Therapeutics» INSERM U938 και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εκλογές, διαχωρίζει τη θέση του από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με μία μακροσκελή και γεμάτη αιχμές γραπτή δήλωση. 

Η δήλωση Γεροτζιάφα

«Οι πολιτικές Υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, την τεχνολογική και φαρμακευτική επανάσταση, την κλιματική κρίση κ.λπ.

Η Ελλάδα έχει επιπλέον ιδιαιτερότητες που καθορίζονται από την όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων, την αναμενόμενη επιδείνωση των δεικτών της δημόσιας υγείας, την κατάρρευση του ΕΣΥ, την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, την ανάπτυξη και εδραίωση αντιεμβολιαστικής και τεχνοφοβικής διάθεσης σε σημαντικές ομάδες πολιτών (στην οποία συνέδραμαν και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και την υγειονομική βόμβα που πυροδοτήθηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τις θέσεις του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την πολιτική του στον χώρο της Υγείας. Εντοπίσαμε σε δηλώσεις του αναφορές για ''την προστασία των αδυνάμων'', ''το κοινωνικό κράτος'' και ''την υποστήριξη του ΕΣΥ''.

Ωστόσο, βρίσκουμε αυτά τα συνθήματα στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών (ακόμη και ακροδεξιών) όπως και στις διακηρύξεις και προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτησή σας, καθώς δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σεβόμενος το αποτέλεσμα των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών, πρέπει να εκτιμήσουμε ορισμένα αντικειμενικά γεγονότα:

Στις εκλογές του Μαΐου/Ιουνίου η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ήττα συνολικά της Αριστεράς (πλην ΚΚΕ) οδηγεί de facto σε ηγεμονία της στρατηγικής της ΝΔ (σχηματικά: ιδιωτικοποίηση και περεταίρω αποδιάρθρωση του ΕΣΥ) και πολιτική περιθωριοποίηση του προγράμματος για Δημόσιο, Καθολικό, Ποιοτικό Αποκεντρωμένο και Δωρεάν ΕΣΥ.

Για την υποστήριξη αυτού του προγράμματος έθεσα και την υποψηφιότητά μου στις βουλευτικές εκλογές. Με αυτή την ήττα ολοκληρώθηκε και ο ρόλος του ''think tank υγείας'' του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο οποίο συμμετείχα.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, εμπνεόμενος από την πολιτική του κόμματος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, λογικά θα προκρίνει ένα αντίστοιχο μοντέλο για την οργάνωση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.

Όμως το αμερικάνικο μοντέλο ''κράτους πρόνοιας'' δεν είναι καθολικό, βασίζεται στην ιδιωτική ασφάλιση και στην ιδιωτική περίθαλψη και έχει τεράστιο κόστος με φορολογικές ελαφρύνσεις προς τη φαρμακοβιομηχανία και τους ιδιωτικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ο χώρος της υγείας όπως και αυτός της εκπαίδευσης βρίσκονται στο επίκεντρο της νεοφιλελεύθερης αποδιοργάνωσης των κοινωνιών μας.

Στο ερώτημα περί ιδιωτικών πανεπιστημίων ορισμένοι/ες βουλευτές/βουλεύτριες/υποστηρικτές/υποστηρίκτριες του νέου Προέδρου, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε μια συγκλίνουσα κατεύθυνση με αυτή της Κυβέρνησης της Δεξιάς.

Συνεπώς, η πολιτική συνέπεια επιβάλλει την υιοθέτηση εκ μέρους τους των αντίστοιχων θέσεων σχετικά με την πολιτική του κόμματός τους στον χώρο της Υγείας.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι, παρά τις διακηρύξεις και την καλλιέργεια κλίματος σύγκρουσης ''απέναντι στον Μητσοτάκη'', η πολιτική υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγεμονεύεται από την νεοφιλελεύθερη στρατηγική.

Το δημόσιο Σύστημα Υγείας μαζί με την Παιδεία είναι βασικοί πυλώνες συγκρότησης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Επιπλέον, το επίπεδο υγείας του λαού μιας χώρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Κατά συνέπεια, η επεξεργασία και διεκδίκηση εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για δημόσια δωρεάν Υγεία με ορίζοντα 10ετίας, προσαρμοζόμενο στις τεχνολογικές εξελίξεις (π.χ. artificial intelligence) και στις εξελίξεις της Ιατρικής επιστήμης είναι το πολιτικό ζητούμενο της Αριστερής Ριζοσπαστικής Τεχνοκρατίας. Αυτό το αίτημα δεν απαντάται από το πολιτικό πρόσημο του σημερινού Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η διαμόρφωση του μακροπρόθεσμου σχεδίου για Δημόσιο, Καθολικό, Ποιοτικό Αποκεντρωμένο και Δωρεάν ΕΣΥ και κρατική ρύθμιση και έλεγχο του ιδιωτικού τομέα υγείας είναι ζητούμενο για την κοινωνία και πρέπει να γίνει μέσω δημοκρατικής διαβούλευσης των κοινωνικών φορέων (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, συνδικαλιστικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, οικονομικοί παράγοντες, σύλλογοι ασθενών και χρηστών υπηρεσιών υγείας κ.λπ).

Η διαβούλευση πρέπει να καταλήξει στην δέσμευση των κομμάτων για την εφαρμογή του σχεδίου χωρίς ανατροπές μικροκομματικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της εναλλαγής κυβερνήσεων στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με στόχο την ανοικοδόμηση και θωράκιση του Κοινωνικού Κράτους.


Γρηγόρης Γεροτζιάφας


Διευθυντής Ερευνητικού Τμήματος «Cancer, Vessels, Biology and Therapeutics» INSERM U938,


Καθηγητής Αιματολογίας, Institut Universitaire de Cancérologie, Sorbonne Université, Paris»