Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Η αστυνομία ψάχνει τους εκτελεστές του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου



Σύμφωνα με την αστυνομία, δέκα λεπτά κατά τις 7, δύο άτομα που μιλούσαν σπαστά ελληνικά μπήκαν στο γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου αφού είχαν χτυπήσει το κουδούνι , προσποιούμενοι τους πελάτες. 

Το θύμα βρισκόταν μαζί με έναν συνεργάτη του όταν οι δύο άγνωστοι μέχρι στιγμής δολοφόνοι, πυροβόλησαν και εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον γνωστό ποινικολόγο με αποτέλεσμα να τον δολοφονήσουν. 

Μόλις έφυγαν οι δύο δράστες, συνεργάτης του τηλεφώνησε στην Αστυνομία και σε κατάσταση σοκ, είπε ότι πυροβόλησαν τον γνωστό δικηγόρο. Όταν πήγε η αστυνομία τον είδαν πεσμένο στο πάτωμα με τραύματα στο στομάχι και την κοιλιά. 

Οι κάμερες στην γύρω περιοχή έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο προκειμένου οι αστυνομικοί να μαζέψουν πληροφορίες για τους εκτελεστές.


Κουκουλοφόροι εκτέλεσαν στο γραφείο του τον δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο



Δολοφονική επίθεση στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας δέχθηκε πριν από λίγο ο γνωστός δικηγόρος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος μέσα στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού 154. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο άγνωστοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο γραφείο του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, τον πυροβόλησαν δύο φορές εν ψυχρώ και τον σκότωσαν.





Ερώτηση Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Παπαδημητρίου : Γιατί φεύγουν οι μεγάλες επιχειρήσεις από την Ελλάδα;



Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Παπαδημητρίου κατέθεσε στην βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη

Θέμα: «Στα τσακίδια» όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις; Γιατί φεύγουν από την Ελλάδα;

Το φιλοεπενδυτικό προφίλ που ήθελε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός τον τελευταίο καιρό ακυρώνεται από τη σκληρή πραγματικότητα. Η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στο σπιράλ της στασιμότητας και συνεχώς κατρακυλά στις βαθμίδες της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, χωρίς να διακρίνονται σημάδια ανάκαμψης. Οι παλινωδίες με το Ελληνικό και τις Σκουριές Χαλκιδικής επιβεβαιώνουν την κυβερνητική ανικανότητα στο θέμα της προσέλκυσης και διαχείρισης επενδύσεων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τις επενδύσεις τους στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της BlackRock, η οποία εδώ και καιρό σχεδιάζει την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος, αξίας 300.000.000 ευρώ, με 1600 νέες θέσεις εργασίας. Η αρνητική διάθεση της κυβέρνησης και η 4μηνη καθυστέρηση του Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζει τους όρους δόμησης ωθούν την εταιρία να επανεξετάσει την παρουσία της στην Ελλάδα.

Ακόμα, υπάρχουν επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό όπου οι συνθήκες είναι σαφώς πιο ευνοϊκές. Για παράδειγμα, η FRONERI HELLAS κλείνει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής παγωτού στην Ελλάδα. Η εταιρία απασχολούσε 102 μονίμους εργαζόμενους και 200 εποχιακούς, οι οποίοι θα προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των ανέργων.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Με ποιο τρόπο θα διακοπεί η φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό;

2. Πώς θα αντιμετωπίσετε την επενδυτική άπνοια στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας;


Εξάρθρωση από την ΕΛ.ΑΣ. εγκληματικής ομάδας που διέπρατταν κατά παραγγελία ανθρωποκτονίες (συμβόλαια θανάτου) κτλπ


Από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, που διέπραττε «κατά παραγγελία» ανθρωποκτονίες (συμβόλαια θανάτου), ληστείες, εκβιάσεις και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Στο πλαίσιο των ερευνών της ασφάλειας, εξιχνιάστηκε η διπλή ανθρωποκτονία 53χρονου υπηκόου Αλβανίας και της 50χρονης συζύγου του, που έλαβε χώρα εντός της οικίας, που διέμεναν με τα δύο παιδιά τους, στο Περιστέρι Αττικής την 03η Φεβρουάριου 2017. 

Παράλληλα, εξετάζεται η συμμέτοχη των συλληφθέντων και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Δράστες είναι 29χρονος υπήκοος Αλβανίας, (2) ημεδαποί ηλικίας 20 και 32 ετών, φυσικοί αυτουργοί των κατά παραγγελία ανθρωποκτονιών, καθώς και δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 46 και 53 χρόνων, ηθικοί αυτουργοί αυτών.

Σε βάρος τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, δυνάμει των οποίων και συνελήφθησαν οι (4) εξ’ αυτών, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί ο 53χρονος υπήκοος Αλβανίας, δεύτερος ηθικός αυτουργός (εντολέας) των κατά παραγγελία ανθρωποκτονιών.

Ως προς το χρονικό της διπλής ανθρωποκτονίας, πρώτες πρωινές ώρες της 03ης Φεβρουαρίου 2017, οι δράστες εισήλθαν σε διαμέρισμα δευτέρου ορόφου στο Περιστέρι, όπου διέμενε το ζεύγος μαζί με τα δύο παιδιά τους, ηλικίας 17 και 28 ετών και αφού τραυμάτισαν θανάσιμα στο κεφάλι, με τη χρήση πυροβόλου όπλου, το ζευγάρι, απεχώρησαν αφαιρώντας πορτοφόλι.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ασφάλειας το θύμα (53χρονος Αλβανός υπήκοος) είχε επαφές με άγνωστους ομοεθνείς του, που δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια κάνναβης, ενώ με κάποιους από αυτούς είχε και οικονομικές διαφορές.

Στο πλαίσιο των ερευνών, διακριβώθηκε ότι οι διαφορές αυτές, αποτέλεσαν και το λόγο που οι φυσικοί αυτουργοί διέπραξαν τη διπλή ανθρωποκτονία κατά παραγγελία που δόθηκε από τους ηθικούς αυτουργούς. Μάλιστα, προκειμένου να μην υπάρξουν μάρτυρες, δολοφόνησαν και την σύζυγό του.

όπως προέκυψε οι δράστες πριν την τέλεση του εγκλήματος είχαν επικοινωνίες τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους ηθικούς αυτουργούς για τη λήψη εντολών, ενώ μετά την τέλεση αυτού, ενημέρωσαν για την επιτυχή ολοκλήρωση της πράξης τους, προκειμένου να τους καταβληθεί το προσυμφωνημένο χρηματικό αντίτιμο.

Από τη συνδυαστική ανάλυση του προανακριτικού υλικού, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των δραστών στην υπό έρευνα υπόθεση, καθώς και οι ρόλοι που κατείχαν.

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, συγκροτήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες σε Αττική και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που είχαν ως αποτέλεσμα την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών, τον εντοπισμό και σύλληψη των τεσσάρων εκ των πέντε μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι κάποια από τα μέλη της οργάνωσης έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν, καθώς:

ο 29χρονος υπήκοος Αλβανίας που συνελήφθη, έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης για τα αδικήματα - μεταξύ άλλων - της ληστείας, των κλοπών κατ’ εξακολούθηση, της οπλοκατοχής και της οπλοχρησίας, ενώ εκκρεμεί σε βάρος του Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και

ο 53χρονος υπήκοος Αλβανίας που αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί, έχει κατηγορηθεί για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η δραστηριότητα της οποίας συνίσταται στη διάπραξη «κατά παραγγελία» ανθρωποκτονιών, καθώς και στην τέλεση ληστειών και εκβιάσεων, ενώ εκκρεμεί σε βάρος του Ένταλμα Σύλληψης για διεύθυνση εγκληματικής ομάδας, εμπρησμό κατ’ εξακολούθηση και απόπειρα εκβίασης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος των δραστών, υποβλήθηκε 11-10-2017, στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε για κύρια Ανάκριση.


Ν.Δ.: Αλέξης Τσίπρας ο πρωθυπουργός των φόρων. “Πέταξαν” οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 100 δις ευρώ



Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Ο μόνος που δεν αντιλαμβάνεται ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, είναι ο κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός των φόρων.

Το αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής του είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς την Εφορία να αγγίζουν πλέον τα 100 δις ευρώ.

Μόνο τον Αύγουστο, προστέθηκαν 1 δις ευρώ νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές  από καθαρές φορολογικές υποχρεώσεις. Φόρους που οι πολίτες δεν κατάφεραν να πληρώσουν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η αποπληρωμή του εφετινού ΕΝΦΙΑ.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, η πρακτική της Κυβέρνησης είναι οι κατασχέσεις, “σκουπίζοντας” ό,τι έχει απομείνει, μέχρι να εξαντληθεί και αυτή η πηγή. Κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί σε 971.508 πολίτες, ενώ επιπλέον 681.000 πολίτες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτές το επόμενο διάστημα.

Η χώρα και οι πολίτες βρίσκονται σε αδιέξοδο. 

Η λύση αυτού του αδιεξόδου απαιτεί πολιτική αλλαγή».




ΕΕ: Η χειρότερη χώρα για τις γυναίκες είναι η Ελλάδα



Ουραγός σε θέματα ισότητας των δύο φύλων είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον ευρωπαϊκό Δείκτη Ισότητας των Φύλων, παρουσιάζοντας σημαντική υστέρηση σε όλους τους τομείς σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η χώρα μας, που βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των "28", κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 50 βαθμούς με άριστα το 100, σε αντίθεση με τη Σουηδία που κατέκτησε την κορυφή συγκεντρώνοντας συνολική βαθμολογία 82,6 βαθμούς. Ο μέσος όρος του δείκτη στην ΕΕ των "28" διαμορφώθηκε φέτος σε 66,2 βαθμούς.

Η δύσκολη πραγματικότητα που καλούνται να βιώσουν καθημερινά οι Ελληνίδες σε θέματα ισότητας, αντανακλάται στα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει η χώρα στους έξι επί μέρους τομείς που υπολογίζονται από το EIGE:

1. Εργασία: Η Ελλάδα συγκέντρωσε 64,2 βαθμούς ( έναντι 71,5 του ευρωπαϊκού μέσου όρου), αναφορικά με το κατά πόσο γυναίκες και άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από την ισότιμη πρόσβαση αλλά και καλές συνθήκες στην αγορά εργασίας.

2. Χρήματα: Στο δείκτη που υπολογίζει τις διαφορές στη συνολική οικονομική κατάσταση ανδρών - γυναικών και τις δυνατότηες πρόσβασης σε οικονομικούς πόρους, η Ελλάδα συγκέντρωσε 70,7 βαθμούς, έναντι 79,6 στο σύνολο της ΕΕ.

3. Γνώση: Στα κρίσιμα θέματα της συμμετοχής στην εκπαίδευση, της κατάρτισης και των ανισοτήτων στον τομέα αυτό, η Ελλάδα πιάνει οριακά τον μέσο όρο με 55,6 βαθμούς (63,4 για τους "28").

4. Χρόνος: Στο δείκτη αυτό φανερώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο η δύσκολη καθημερινότητα των Ελληνίδων. Το "σκορ" της Ελλάδας ήταν μόλις 44,7 βαθμοί (αντί 65,7 στην Ευρώπη) αναφορικά με την ισότητα στην κατανομή του χρόνου μεταξύ εργασίας, κοινωνικών δραστηριοτήτων και προσωπικής φροντίδας.

5. Εξουσία: Η χειρότερη ελληνική επίδοση αφορά στην ισότητα της κατάληξης θέσεων σε όλους τους τομείς εξουσίας, από την πολιτική και την οικονομία, μέχρι τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Μόλις 21,7 βαθμοί η βαθμολογία της Ελλάδας, έναντι 48,5 στην ΕΕ.

6. Υγεία: 83,1 βαθμοί για την Ελλάδα, έναντι 87,4 στο ευρωπαϊκό σύνολο, αναφορικά με την κατάσταση της υγείας, την συμπεριφορά σε θέματα υγείας, αλλά και την πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες.

Οι συντάκτες της έρευνας τονίζουν ωστόσο ότι η ενσωμάτωση των πολιτικών ισότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο προχωρά με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς αφού βελτιώθηκε μόνο κατά 4 βαθμούς σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.


Φωτό: AP Photo/Sergei Chuzavkov

Πηγή : news247.gr


Συμβολαιογράφοι: Χθες ματαιώθηκαν πλειστηριασμοί για οφειλές 39 εκατ. ευρώ!




Μεταξύ αυτών, πλειστηριασμός για οικόπεδα και κτίριο γραφείων ανώνυμης εταιρείας που χρωστά  21.150.000 ευρώ

Η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος συνεχίζει την γνωστοποίηση των πλειστηριασμών, οι οποίοι ματαιώνονται από την δράση συλλογικοτήτων.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει τέσσερις πλειστηριασμούς που ματαιώθηκαν χθες Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017, για συνολικές οφειλές 39.079.643 ευρώ.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη, ματαιώθηκαν μετά από δράση των συλλογικοτήτων οι εξής πλειστηριασμοί: 
α) Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Πειραιά για πλοίο υπό ιταλική σημαία ιδιοκτησίας κυπριακής εταιρείας για συνολικές οφειλές 12.336.000€ στις οποίες οφειλές συμπεριλαμβάνονται και απαιτήσεις ναυτεργατών.

β) Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για οικόπεδο και κτήριο γραφείων, καθώς και για κάθετη ιδιοκτησία (τμήμα οικοπέδου χωρίς κτίσμα) στο Δήμο Χαλανδρίου, ιδιοκτησίας Ανωνύμου Εταιρείας για συνολικό ύψος οφειλών 21.150.000€, από τα οποία 9.000.000€ ήταν απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

γ) Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες στο Δήμο Αθήνας, στην περιοχή Ψυρρή, ιδιοκτησίας φυσικού προσώπου, για συνολικές οφειλές 2.500.000€.

δ) Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για μεζονέτα στη Βούλα Αττικής για χρέη Ανωνύμου Εταιρείας για συνολικές οφειλές της 3.093.643€.




Παναγιώτης Τσιμπούκης 
Πηγή : protothema.gr


Λεβέντης: Βρομερό το πολιτικό σύστημα, σκέφτομαι να παραιτηθώ



Ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησης «από το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα», άφησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ. 

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλλου είπε «Δεν τα έβαλα με τους ανθρώπους που αφορά το νομοσχέδιο, αλλά με την κυβέρνηση. Η Εκκλησία χαρακτήρισε πάθος νοσηρό τη διεμφυλικότητα. Εγώ είπα ότι η κυβέρνηση δεν κάλεσε καν την Εκκλησία για συζήτηση».

«Εμφανίζουν την Εκκλησία σαν μίασμα. Έχουν μίσος για την Εκκλησία», είπε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: «Όποιοι τα έβαλαν με την Εκκλησία, έβγαλαν τα μάτια τους, γιατί συγκέντρωσαν τόσο την οργή του Θεού όσο και του λαού».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «θα ήταν άλλη η τύχη του κ. Τσίπρα αν δεν πέρναγε το νομοσχέδιο», κάτι που έγινε επειδή «υπάρχει μια αμφίπλευρη αντιμετώπιση από το Ποτάμι».

Για το «φλερτ» που είχε ο ίδιος με τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε ότι «δεν υπήρξε φλερτ. Άλλοι τα κάνουν αυτά. Εισηγούμαι επί δύο χρόνια μια συνεργασία διακυβερνητική. Ο Τσίπρας έχει καπρίτσιο, να το πάει μέχρι τέλους. Εγώ τον είπα ξεβρακώστρα. Για να μείνει έναν μήνα ακόμη, μπορεί να δώσει και την Ακρόπολη. Ο μεν Καμμένος τα παραδίδει όλα και ο Τσίπρας γαντζώνεται σαν σκίουρος». Μάλιστα, χαρακτήρισε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Άμυνας «αρχομανείς».

«Με αγνοούν. Εγώ δεν μπήκα στη Βουλή για να παίρνω μισθό. Τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη θα πάρω τις αποφάσεις μου. Δεν θέλω να αποτελώ μέρος ενός βρωμερού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Τη Δευτέρα έχω μια ομιλία στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει η απειλή εκ μέρους μου, της παραίτησης από βουλευτή» είπε ο Βασίλης Λεβέντης.







Εκλογές ΔΣΑ ο συνδυασμός του Δημήτρη Αναστασόπουλου ξεχωρίζει όπως και η υποψηφιότητα της Ζαχαρούλας Γκριέλα



Πραγματοποιήθηκε, στο Μικρό Παλλάς, η παρουσίαση των 60+1 προτάσεων του υποψηφίου Προέδρου ΔΣΑ, Δημήτρη Χρ. Αναστασόπουλου και του συνδυασμού αυτού «Ο Δικηγόρος όλοι εμείς, μαζί!» για τον Δικηγορικό Σύλλογο, τον Δικηγόρο και την Δικαιοσύνη με κεντρικό σύνθημα και όραμα «να κάνουμε τον ΔΣΑ ξανά τον πρώτο επιστημονικό Σύλλογο της χώρας».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Χρ. Αναστασόπουλος κάλεσε δίπλα του και παρουσίασε τόσο τους υποψηφίους του συνδυασμού του, θέλοντας να δείξει, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ότι είναι εδώ για να ενώσει όλες τις γενιές, όλους τους δικηγόρους για να κάνει τον ΔΣΑ ξανά 1 ο επιστημονικό Σύλλογο της χώρας καλώντας όλους να συμμετάσχουν και να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.

Ανάμεσα στους αξιόλογους υποψήφιους ξεχωρίζει το όνομα της μαχόμενης δικηγόρου Ζαχαρούλας Γκριέλα με πλούσιο βιογραφικό κοινωνικών δράσεων.


Η Ζαχαρούλα Γκριέλα γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1989 και έλαβε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 1995. 
Ασκεί μάχιμη δικηγορία, ασχολούμενη με όλα τα είδη δικαίου, διατηρώντας δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, επί της οδού Ακαδημίας αρ. 84 από το 1996 μέχρι σήμερα.
Από το 1998 είναι εθελόντρια της Μ.Κ.Ο. με την επωνυμία «Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παδιού- Η Αγκαλιά», για τη βοήθεια και νομική προστασία των προστατευόμενων –άγαμων κυρίως- μητέρων του Συλλόγου, ενώ από το 2010 και μέχρι σήμερα είμαι εκλεγμένη Γενική Γραμματέας στο Δ.Σ. 
Στο πλαίσιο της εθελοντικής της δράσης για τα δικαιώματα της μητέρας και του παιδιού τιμήθηκε το 2013 από το Δήμο Μαρκοπούλου Αττικής. 
Είναι μέλος του Πανευρωπαικού Κινήματος “ONE OF US” για την προστασία του εμβρύου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη ζωή από τη σύλληψη, εκπροσώπησα δε την Ελλάδα στην 1η Γενική Συνέλευση του ONE OF US, στη Ρώμη (15-16 Ιουνίου 2013), όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των ευρωπαικών κρατών με θέμα το σεβασμό στη ζωή. 
Είναι μέλος της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου.
Άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί και από την εφημερίδα μας  «newsotherwise.gr»,  για διάφορα νομικά θέματα όπως και σε άλλα blogs.





Στρατιώτες επιστρέφουν σπίτι και τα αγαπημένα τους σκυλιά κλαίνε από χαρά! BINTEO



Θα λιώσετε! Στρατιώτες επιστρέφουν σπίτι και οι σκύλοι τους τρέχουν και πέφτουν στην αγκαλιά τους!

Παρακάτω θα δείτε ένα συνδυασμό από απίστευτες στιγμές υποδοχής στρατιωτών από τους αγαπημένους τους σκύλους. Άλλοι τους ρίχνουν κάτω, άλλοι σκαρφαλώνουν πάνω τους, άλλοι κάνουν σβούρες γύρω από τον εαυτό τους και κλαίνε, ενώ άλλοι τα κάνουν πάνω τους από τη χαρά τους!


Πηγή : onalert.gr


Τουρκία: «Οχι» στην αποφυλάκιση γερμανίδας δημοσιογράφου που κατηγορείται για τρομοκρατία


Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την 18η Δεκεμβρίου

Τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή την Τετάρτη να παραμείνει φυλακισμένη μια γερμανίδα πολίτης τουρκικής καταγωγής, η Μεσαλέ Τολού, δημοσιογράφος και μεταφράστρια, η οποία κατηγορείται από την τουρκική δικαιοσύνη ότι είναι μέλος «τρομοκρατικής οργάνωσης» και η δίκη της άρχισε χθες κοντά στην Κωνσταντινούπολη, γνωστοποίησαν οι δικηγόροι της.
Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την 18η Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε αξιώσει η Τολού να αφεθεί ελεύθερη.

«Απαιτούμε μια δίκαιη δίκη, βάσει του κράτους του δικαίου. Πάνω απ' όλα, αυτό που μετράει τώρα είναι η ταχύτητα, ώστε η Μεσαλέ Τολού να μπορέσει να αποφυλακιστεί το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Γκάμπριελ σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα Bild.

Η Τολού, η οποία—μαζί με τον γιο της, τριών ετών—παραμένει φυλακισμένη στην Τουρκία από τα τέλη Απριλίου, κατηγορείται ότι ανήκει στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα (MLKP), μια πολιτική παράταξη που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία καθώς χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις αρχές. Κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών.
Η 33χρονη γερμανίδα, η οποία εργαζόταν ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια για ένα μικρό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων της αριστεράς, το Etkin Haber Ajansi (ETHA), δικάζεται στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με άλλα 17 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της.

Το δικαστήριο αποφάσισε η Μεσαλέ Τολού και άλλοι πέντε κατηγορούμενοι να παραμείνουν υπό κράτηση, ενώ οκτώ άλλοι θα αποφυλακιστούν προσωρινά ως τη δίκη τους.
«Απορρίπτω τις κατηγορίες εναντίον μου. Έγινα στόχος της αστυνομίας εξαιτίας μιας μετάφρασης που έκανα για το ETHA», είπε η ίδια, σύμφωνα με δηλώσεις της που αναρτήθηκαν στο Twitter από το δικηγορικό γραφείο Δίκαιο των Καταπιεσμένων, που την εκπροσωπεί. Η Τολού απαίτησε την αποφυλάκισή της: «Δεν έχω καμιά σχέση με παράνομες οργανώσεις. Ζητώ την απελευθέρωση και την αθώωσή μου», είπε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Η ίδια χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η ίδια και το παιδί της έχουν περάσει πέντε μήνες στη φυλακή. «Η προφυλάκιση έχει μετατραπεί σε τιμωρία όχι μόνο δική μου, αλλά και της οικογένειάς μου και του γιου μου», ανέφερε.

Η Τολού κατηγορείται ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις και πήγε σε κηδείες μελών του MLKP. Υποστηρικτές της καταγγέλλουν πως πρόκειται για πολιτική δίκη. Ο πατέρας της, ο Αλί Ριζά Τολού, χαρακτήρισε χθες το πρωί τις κατηγορίες σε βάρος της κόρης του «κούφια ψέματα», έγραψε το ETHA στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η Τολού συμπεριλαμβάνεται στους 11 Γερμανούς που κρατούνται στην Τουρκία στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Ανάμεσά τους είναι ο γερμανοτούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ, που κρατείται από τον Φεβρουάριο, και ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πέτερ Στόιτνερ.

Οι υποθέσεις αυτές έχουν επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στη Γερμανία. Το Βερολίνο καταδίκασε το κύμα εκκαθαρίσεων στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, στο πλαίσιο των οποίων πάνω από 50.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και πάνω από 140.000 άλλοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν. Από την πλευρά της, η Άγκυρα κατηγορεί τη Γερμανία ότι δείχνει ανοχή απέναντι στους «τρομοκράτες» φιλοξενώντας κούρδους αυτονομιστές και πραξικοπηματίες.
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έκρινε ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επανεξεταστεί, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να τερματιστεί.

Οι εκκαθαρίσεις που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σάρωσαν μεταξύ άλλων και τον τουρκικό Τύπο: περίπου 150 μέσα ενημέρωσης έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο P24, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα ελευθεροτυπίας, περίπου 170 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή στην Τουρκία, χώρα που καταλαμβάνει την 155η θέση μεταξύ 180 χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου στην κατάταξη του 2017 που δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).


Πηγή : protothema.gr


Σάλος στις ΗΠΑ: Δασκάλες παίζουν με δονητή μπροστά σε παιδιά!



Σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ μετά από την δημοσίευση ενός βίντεο, στο οποίο δάσκαλοι σε ένα παιδικό σταθμό της Αριζόνα παίζουν με ένα sex toy, μπροστά σε παιδιά.

Ένα βίντεο στο Snapchat, την Τρίτη, προκάλεσε οργή ανάμεσα στους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στην SuperKids Child Care, στη πόλη Τσάντλερ.

Στο βίντεο, που δημοσιεύτηκε από το σταθμό ABC 15, δύο γυναίκες γελούν και παίζουν με ένα πλαστικό δονητή. Μάλιστα, σε ένα σημείο του βίντεο, η δασκάλα δίνει το δονητή σε ένα μικρό αγόρι για να τον κρατήσει!

Το SuperKids δεν κυκλοφόρησε τις ταυτότητες των εκπαιδευτικών, αλλά είπε σε μια δήλωση, στο ABC 15, ότι είχαν απολυθεί. 



Πηγή : thetoc.gr


Τραγωδία σκότωσε τον γιο του με κουζινομάχαιρο!



Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή 08.10.2017 στο σπίτι της τετραμελούς οικογένειας, όταν ο γιος της οικογένειας επέστρεψε στο σπίτι του και διαπίστωσε πως ο 54χρονος πατέρας του καβγάδιζε έντονα με την μητέρα του και την αδερφή του.

Ο άτυχος νεαρός, μπήκε στην μέση και ζήτησε το λόγο στον πατέρα του, εκείνη την στιγμή ο 54χρονος γύρισε απότομα, προκειμένου να απευθύνει το λόγο στο παιδί του και τραυμάτισε τον 18χρονο γιο του στο μηρό με αποτέλεσμα ήταν να του κόψει την κεντρική αρτηρία και να προκληθεί ακατάσχετη αιμορραγία.

Αμέσως ο 54χρονος πατέρας μαζί με την σύζυγο του, έβαλαν το παιδί τους στο αυτοκίνητο και το μετέφεραν στο Νοσοκομείο, όπου και υποβλήθηκε σε εγχείρηση.Το παιδί ενώ νοσηλεύονταν στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας, δυστυχώς άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τρίτης, καθώς είχε χάσει μεγάλη ποσότητα αίματος.

Μέσα από το Νοσοκομείο ο 54χρονος πατέρας πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση και τους ενημέρωσε για το περιστατικό, με αποτέλεσμα την άμεση σύλληψη του και τώρα,κατηγορείται για ανθρωποκτονία. 




Ο κ. Τσίπρας είναι σαφές ότι έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.



Την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Λάρισα σχολίασε η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε ως απόδειξη ... επιτυχίας του (!) την έκθεση που παρουσίασε την Ελλάδα ως "αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη". 

Είναι σαφές ότι έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. 

Τον επαναφέρουμε σε αυτήν θυμίζοντάς του ότι:

Παραγωγική Ελλάδα με αυξημένους φόρους και εισφορές, δεν γίνεται. 

Παραγωγική Ελλάδα χωρίς ρευστότητα στην αγορά και με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στον πάτο, δεν γίνεται.

Παραγωγική Ελλάδα χωρίς επενδύσεις και χωρίς αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία, δεν γίνεται.  

Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα και οι φιέστες που διοργανώνει ο κ. Τσίπρας στο χρόνο που του απομένει, δεν έχουν καμία απολύτως σημασία».


Επιτέλους και μια προσαγωγή που έγινε συλλήψη για τα μέλη του Ρουβίκωνα



Συνελήφθησαν τα μέλη του «Ρουβίκωνα» που το μεσημέρι της Τετάρτης προσήχθησαν έπειτα από την κατάληψη που πραγματοποίησαν στην πρεσβεία της Ισπανίας, όπου σήκωσαν πανό και πέταξαν φυλλάδια.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι διατάραξη σχέσεων με άλλη χώρα διατάραξη οικιακής ειρήνης και αναμένεται σήμερα να απολογηθούν στον εισαγγελέα


Γκαζάκια στη ΔΟΥ Χολαργού προκάλεσαν πυρκαγιά



Αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με γκαζάκια, τοποθέτησαν άγνωστοι στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζει τηΝ ΔΟΥ Χολαργού.

Η φωτιά ξέσπασε 03:12 τα ξημερώματα, και μέχρι να επέμβει η πυροσβεστική είχε σβήσει.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου.




Παλαιό Φάληρο: Οπλισμένοι και επικίνδυνοι – Συναγερμός για τους συνεργούς των ληστών


Σε πλήρη εξέλιξη είναι η έρευνα της Ασφάλειας Αττικής, για την εξάρθρωση της επικίνδυνης συμμορίας των κακοποιών που λήστεψε το μεσημέρι της Δευτέρας υποκατάστημα Τράπεζας στο Παλαιό Φάληρο.

Όπως αποκάλυψε το “Newsit.gr”, τρεις από τους ληστές συνελήφθησαν λίγη ώρα μετά την ληστεία από αστυνομικούς, στην περιοχή του Παγκρατίου, ενώ χθες τα ξημερώματα και έπειτα από επιχείρηση συνελήφθη άλλο ένα άτομο, που φέρεται να είχε συμμετοχή στην σπείρα των επικίνδυνων κακοποιών.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο κρησφύγετο των δραστών, που ανακάλυψαν βέβαια οι αστυνομικοί, βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας ερευνούν ληστείες που έχουν σημειωθεί σε Αττική και Επαρχία, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως τις έχουν διαπράξει οι τέσσερις συλληφθέντες, μαζί με άλλους δυο συνεργούς τους που διαφεύγουν της σύλληψης.

Όπως αποκάλυψε το “Newsit.gr”, οι δυο από τους συλληφθέντες είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνοι κακοποιοί, καθώς ο ένας είχε αποφυλακισθεί με όρους καθώς είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ληστεία, όταν πυροβόλησε διευθυντή Τράπεζας που προσπαθήσει να τον σταματήσει, ενώ ο συνεργός τους είναι δραπέτης φυλάκων και είχε παραβιάσει πενθήμερη άδεια που είχε λάβει.

Λίγη ώρα πριν από την επεισοδιακή σύλληψη τους, οι κακοποιοί είχαν ληστέψει υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου και είχαν αρπάξει χρήματα από τα ταμεία και το χρηματοκιβώτιο.

Όμως δεν κατάφεραν να ξεφύγουν για πολύ, καθώς οι έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας κατάφεραν σύντομα να τους εντοπίσουν και με κίνδυνο ζωής να τους συλλάβουν σε δρόμο του Παγκρατίου.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να εντοπισθούν κι άλλοι συνεργοί των επικίνδυνων κακοποιών.


ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ
Πηγή : newsit.gr


Ν. Μπακογιάννη: Εγκλωβισμένη σε παγίδα χαμηλής ανάπτυξης η οικονομία



Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία φέρνει στο προσκήνιο η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας πως έρχονται, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την αναιμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ακολουθώντας αντίστοιχες αρνητικές αναθεωρήσεις προβλέψεων άλλων διεθνών οργανισμών και πολλών ερευνητικών ιδρυμάτων.

"Το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της χώρας μας το 2017 (από 2,2% σε 1,8% του Α.Ε.Π.) και το 2018 (από 2,7% σε 2,6 % του Α.Ε.Π.). Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης που αντιμετώπισαν τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, όπως η ελληνική, ανακάμπτουν σημειώνοντας πραγματικά εντυπωσιακές επιδόσεις. Η Ισπανία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 3,1% το 2017 και η Πορτογαλία 2,75%, στο σύνολο της περιόδου 2015-2018”, σημείωσε, σε δήλωσή της, η κ. Μπακογιάννη.

Παράλληλα, η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρμόδια τομεάρχης επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια παγίδα χαμηλής ανάπτυξης, αποτελώντας τη μεγαλύτερη "αρνητική έκπληξη” της έκθεσης του Δ.Ν.Τ. ανάμεσα στα αναπτυγμένα Κράτη, καθώς την περίοδο 2015-2018 καταγράφει απόκλιση των αρχικών προβλέψεων της τάξης του -1,5%.

"Ακόμη χειρότερα, αδυνατούμε να εκμεταλλευτούμε τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, όπως καταδεικνύεται από τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο πραγματικό και το δυνητικό ΑΕΠ.

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η αδυναμία κατάρτισης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου με επίκεντρο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας για την οριστική ανάταξη της οικονομίας, ενισχύουν την έλλειψη αξιοπιστίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, η οποία με τη σειρά της αντανακλάται στο αρνητικό οικονομικό κλίμα και καταλήγει σε ασθενείς αναπτυξιακές επιδόσεις”, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

Τόνισε δε πως η Ελλάδα χρειάζεται απαραίτητα να καταγράψει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επουλώσει τις κοινωνικές πληγές της πολύχρονης ύφεσης, να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της και να συγκλίνει με τις αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, παραμένοντας στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων. "Η σημερινή φθίνουσα στασιμότητα είναι καταστροφική. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή”, επεσήμανε. 



Πηγή : capital.gr


Παρέμβαση Κοντονή στον Άρειο Πάγο για το πρωτοσέλιδο της Ελεύθερης Ώρας



Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με αναφορά στον αντιρατσιστικό νόμο, το σημερινό (Τετάρτη) πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερη Ώρα προκειμένου να πράξει τα δέοντα. 

Στο μεταξύ, μήνυση για τα αδικήματα της υποκίνησης σε ρατσιστική βία και της πρόκλησης σε τέλεση αξιόποινων πράξεων υπέβαλε νωρίτερα και ο δικηγόρος Άγης Τάτσης κατά κάθε υπεύθυνου, για το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο.   Αφορμή για την μήνυση του δικηγόρου, που κατατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελόκηπων, είναι όσα αναγράφονται στην εφημερίδα, σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την δήλωση μεταβολής φύλου.   Στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα αναφέρει:«Ψηφίστηκε ο νόμος έκτρωμα από 148 ανώμαλους» και υπότιτλους «Βουλή-Τραβεστί» και «Ξύλο στην κάθε "αδελφή"». 


Ο μηνυτής υποστηρίζει μεταξύ άλλων, πως το επίμαχο πρωτοσέλιδο προτρέπει στην διάπραξη εγκλημάτων κατά ομοφυλοφίλων.   Ποινική δίωξη για το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» είχε ζητήσει με ανακοίνωσή του και Το Παρατηρητήριο για τον ρατσιστικό και φασιστικό λόγο στα ΜΜΕ. 



Πηγή: lifo.gr


Διεθνώς αναγνωρισμένες οι κωλοτούμπες Τσίπρα ! El Pais: «Κolotumba» α λα Τσίπρα έκανε ο Πουτζδεμόντ


Διαβάζουμε στο tovima.gr

Εντείνεται η αγωνία για το μέλλον της Καταλονίας, με Ισπανία και ΕΕ να παρακολουθούν ένα πολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται σε σίριαλ. Η κυβέρνηση Ραχόι έδωσε προθεσμία έως την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόντ να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με την ανεξαρτησία της περιφερειακής κυβέρνησης. Μετά το κάλεσμα για διάλογο που απηύθυνε ο καταλανός πρόεδρος στη Μαδρίτη, ο Μαριάνο Ραχόι διευκρινίζει εκ νέου ότι δεν αποδέχεται «έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας».

Ο Πουτζδεμόντ δήλωσε ότι θα ακολουθήσει τη βούληση των Καταλανών, χωρίς όμως να κηρύσσει μονομερή ανεξαρτησία. Όπως επισήμανε, αναστέλλει για μερικές εβδομάδες την κήρυξη της ανεξαρτησίας. Ορισμένοι αποδίδουν την απόφασή του για «πάγωμα» της ανεξαρτησίας σε συνομιλία του με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους.



El Pais: «kolotumba» α λα Τσίπρα

Η ισπανική El Pais σε δημοσίευμά της συγκρίνει την τακτική που ακολούθησε ο καταλανός πρόεδρος με εκείνη του έλληνα πρωθυπουργού στο δημοψήφισμα του 2015.

Χρησιμοποιεί, μάλιστα, τον όρο «kolotumba» για να περιγράψει την «υποχώρηση» Πουτζδεμόντ. «Κωλοτούμπα είναι ένας πολιτικός όρος, που σημαίνει στροφή 180 μοιρών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε αυτή τη λέξη διάσημη, αφού οδήγησε τη χώρα σε δημοψήφισμα, με το ερώτημα εάν γίνεται αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Παρότι η πλειονότητα ψήφισε "όχι", ο ίδιος κατέληξε να κάνει το αντίθετο».

Εάν ο Πουτζδεμόντ κηρύξει ανεξαρτησία, είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην ισπανική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.

Τον κώδωνα του οικονομικού κινδύνου έκρουσε το ΔΝΤ τόσο για την Ισπανία όσο και για την Καταλονία, ενώ μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να μεταφέρουν τα γραφεία τους στη Μαδρίτη.

Οι απόψεις των οικονομολόγων διίστανται, πάντως, σχετικά με το οικονομικό μέλλον της Καταλονίας σε περίπτωση απόσχισης.

Στους κόλπους της ΕΕ η άποψη που κυριαρχεί συγκλίνει με την ανάγκη επίτευξης διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, στοιχείο που τόνισε και ο Πουτζδεμόντ κατά την ομιλία του. 

Ελισάβετ Σταμοπούλου


Σεισμός αισθητός στην Αθήνα


Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 12/10, στη 01:49, σε υποθαλάσσια περιοχή του βορείου Αιγαίου, μεταξύ Σκύρου και Αλοννήσου.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 2χλμ. σύμφωνα με το EMSC.