Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

9/10 νομίζουν ότι είναι σκύλος: Εσύ ξέρεις τι ζώο είναι στ’ αλήθεια ο Γκούφι;

 


90 και βάλε χρόνια είναι η μεγαλύτερη σχέση που έχουμε με χαρακτήρες της Disney, με τον Μίκι και την παρέα του να αποτελούν την αρχή για την έννοια του animation και της μορφής που πήρε το καρτούν στον κινηματογράφο της Δύσης.

Στα animation δεν έχουν όλα τα πράγματα λογική. Βασικά τίποτα δεν έχει λογική, αλλά όταν τα βλέπεις, έχεις αποφασίσει να διαβείς μια πόρτα που θα υπάρχει η λογική του παραλόγου. Ακόμα όμως και σε αυτή τη συνθήκη, εμφανίζονται μικρές λεπτομέρειες που δεν εξηγούνται ούτε απ΄αυτή τη λογική.

Δύο είναι τα διαχρονικά ερωτήματα σχετικά με το σύμπαν του Μίκι: 1) γιατί ο Ντόναλντ φοράει πετσέτα όταν βγαίνει από το μπάνιο, αφού είναι πάντοτε γυμνός από τη μέση και κάτω και 2) πώς γίνεται ο Μίκι να έχει φίλο τον Γκούφι, που είναι σκύλος και μιλάει, αλλά να έχει και κατοικίδιο σκύλο, τον Πλούτο, που δεν μιλάει;

Κι ενώ το πρώτο ερώτημα δεν θα βρει ποτέ απάντηση, το δεύτερο ίσως έχει μια απάντηση που αναιρεί όλα όσα πιστεύαμε.

Αρχικά να πούμε ότι ο Γκούφι είναι ένας χαρακτήρας που εξελίχθηκε από τον Dippy Dawg. Το δεύτερο όνομα σαφώς είναι γραμμένο έτσι ώστε να θεωρήσουμε πως πρόκειται για σκύλο. Και η αλήθεια είναι πως η φιγούρα του δεν παραπέμπει πουθενά αλλού.

Από τη στιγμή που ο Γκούφι είναι σκύλος, προκύπτει και ένα δεύτερο ερώτημα, πώς γίνεται να τα φτιάχνει με την Κλάραμπελ που είναι αγελάδα, ενώ τέτοιο ανομοιογενές ζευγάρι δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο του Μίκι;

Έρχεται λοιπόν εδώ η ανατρεπτική θεωρία που διαβάζοντας την, θα πεις ένα μεγάλο και μακρόσυρτο «ΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ», αλλά δεν είναι και τόσο αβάσιμη.



9/10 νομίζουν ότι είναι σκύλος: Εσύ ξέρεις τι ζώο είναι στ' αλήθεια ο Γκούφι;

Ω, ναι… Αυτό ακριβώς που διαβάζεις. Η θεωρία λοιπόν υποστηρίζει ότι ο Γκούφι είναι σχεδιασμένος σαν μια αγελάδα του Αμπερντίν και ο λόγος που έχει αποσιωπηθεί από τη Disney, είναι επειδή δεν είναι Αμερικάνος και στο ξεκίνημα της, οι εποχές ήταν φουλ ρατσιστικές. Άρα, λέει η θεωρία, ότι για χρόνια λεγόταν ότι είναι σκύλος, ώστε πια ξεχάστηκε ή δε γινόταν να ανατραπεί με την αλήθεια.

Μια αλήθεια, που αν είναι έτσι, τότε εξηγείται και η σχέση του με την Κλάραμπελ, που είναι άλλη ράτσα αγελάδας, αλλά και το ότι μιλάει ενώ ο Πλούτο δε μπορεί. Καταργείται κιόλας το σενάριο του ταξικού διαχωρισμού των σκύλων, με την ύπαρξη ενός ανώτερου είδους όπου ανήκει ο Γκούφι, κι ενός κατώτερου όπου ανήκει ο Πλούτο.


Πηγή : menshouse.gr



Βρετανοί θα συνδυάσουν φέτος διακοπές στα ελληνικά νησιά με εργασία εξ αποστάσεως


 

Τεράστια είναι φέτος η ζήτηση για ελληνικές εξοχικές κατοικίες από Βρετανούς, χάρη στο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς καραντίνα, σύμφωνα με βρετανικό δημοσίευμα, με τους δημοφιλέστερους προορισμούς όπως Μύκονος, Σαντορίνη και Κέρκυρα να είναι ήδη κλεισμένοι, ακόμη και από επαγγελματίες που θα έρθουν να εργαστούν από την… παραλία.

Όπως αναφέρει η συμβουλευτική εταιρία για τουριστικά θέματα PC Agency στην εφημερίδα Daily Mail, καταγράφεται αύξηση στη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Πορτογαλία και στη Μαγιόρκα, αλλά ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού από τα μέσα Μαΐου.

Οι Άγγλοι ειδικοί τονίζουν ότι καταγράφεται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών οι οποίοι κλείνουν εισιτήρια και διαμονή ενός μηνός σε βίλες στην Ελλάδα, ζητώντας να υπάρχει ασύρματο Ίντερνετ και γραφείο διαθέσιμο, ενώ θα έχουν μαζί τους όλη την οικογένεια ώστε να εργάζονται και να πληρώνονται κανονικά ενώ κάνουν διακοπές με την οικογένειά τους.

Σύμφωνα με την PC Agency, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (όχι το 2020) έχουν διπλασιαστεί τα αιτήματα για ενοικίαση εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, με μεγάλη ζήτηση για πλήρως εξοπλισμένες βίλες με προσωπικό (μάγειρα, μπάτλερ κλπ) ώστε οι επισκέπτες να μένουν μακριά από πολύβουα εστιατόρια.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι δημοφιλείς προορισμοί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Κρήτη έχουν ήδη κλείσει αναφορικά με τις πολυτελείς εξοχικές τους κατοικίες, με πολλές κρατήσεις να είναι εκείνες που αναβλήθηκαν το 2020.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι τα στοιχεία της αγοράς στη Βρετανία δείχνουν πως πολλοί κλείνουν επίσης κατοικίες σε μικρότερα νησιά μακριά από τον πολύ κόσμο, φέρνοντας ως παραδείγματα την Ύδρα, τους Παξούς και τη Σύρο.

Τονίζεται πάντως ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι απίθανο να συμπεριλάβει την Ελλάδα στη λεγόμενη πράσινη λίστα της για τον Μάιο, η οποία δεν απαιτεί καραντίνα κατά την επιστροφή από ελληνικά αεροδρόμια, λόγω του υψηλού ποσοστού κρουσμάτων που έχει η χώρα.


Πηγή: Daily Mail

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Συνελήφθη 48χρονη κατηγορούμενη για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων


Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, πρωινές ώρες της 21-4-2021 στον Άλιμο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, 48χρονη ημεδαπή κατηγορούμενη για απάτες κατ’ εξακολούθηση, κλοπή, πλαστογραφία και για παράβαση του νόμου περί όπλων. Επίσης, συνελήφθη 50χρονος ημεδαπός που βρέθηκε εντός της οικίας της για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Συγκατηγορούμενος της 48χρονης τυγχάνει και 50χρονος ημεδαπός, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται.

Λίγο πριν τη σύλληψη, στον Άλιμο η κατηγορουμένη είχε προσεγγίσει ηλικιωμένη, προσποιούμενη την κόρη γείτονα της και την έπεισε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο της με το πρόσχημα να τη μεταφέρει σε παρακείμενη στάση λεωφορείου. Άμεσα αστυνομικοί επενέβησαν και την συνέλαβαν.

Στην κατοχή της και στο αυτοκίνητο της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -2- ασφαλιστήρια συμβόλαια επ’ ονόματι άλλων ατόμων, κοσμήματα και είδη ρουχισμού που φορούσε κατά την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τους τελευταίους τέσσερις μήνες η κατηγορουμένη κινούμενη με αυτοκίνητο εντόπιζε ηλικιωμένα άτομα και τα εξαπατούσε πείθοντας τα να της παραδώσουν χρηματικά ποσά.

Αυτό το επιτύγχανε παρουσιάζοντας τους ψευδή γεγονότα ως αληθινά, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη διεκπεραίωση χρηματικών οφειλών συγγενικού τους προσώπου προς Δημόσιες Υπηρεσίες, προς τρίτους, ακόμη και οφειλόμενη επιστροφή φόρου προς τους ίδιους.

Στη συνέχεια, τους έπειθε να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητό της, τους οδηγούσε στην οικία τους, όπου τα θύματα της παρέδιδαν τα ζητούμενα χρηματικά ποσά και στο τέλος διέφευγε.

Από την περαιτέρω προανακριτική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, εξιχνιάστηκαν επιπλέον -12- περιπτώσεις εξαπάτησης με τον ίδιο τρόπο προσέγγισης των υποψήφιων ηλικιωμένων.

Στην οικία της εντοπίστηκε ο ανωτέρω συλληφθείς καθώς και κυνηγετικό τυφέκιο και -3- φυσίγγια.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.



Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου»

 



Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού


Βρίσκομαι σήμερα στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» για να εγκαινιάσουμε 18 νέες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, προϊόν της σημαντικής δωρεάς της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Κυρία πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτήν την πρωτοβουλία σας. Όπως είπατε, ολοκληρώθηκε σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας να μην συνδέεται μόνο με εορτασμούς, με συνέδρια, με ομιλίες, αλλά να συνδεθεί στη συνείδηση των πολιτών και με υποδομές οι οποίες θα ενισχύσουν εν προκειμένω το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε βάθος χρόνου.

Είμαι επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η δωρεά αυτή εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα πολύ γρήγορης υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ως προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όλοι γνωρίζουν την κατάσταση την οποία παραλάβαμε και ο Covid-19 ήταν μία ευκαιρία για να μπορέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας, η χώρα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πού θα διαθέτει.

Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια με στήριξη από δημόσιους και από ιδιωτικούς πόρους. Αναφέρω ενδεικτικά ότι, εδώ μόνο στη Θεσσαλονίκη από τα 80 κρεβάτια προ Covid έχουμε πάει σχεδόν στα 200, 199 για την ακρίβεια. Εκτός από τη μονάδα αυτή, αναφέρω τα 30 καινούργια κρεβάτια τα οποία ήδη λειτουργούν ως μονάδα Covid στο Ιπποκράτειο και επιμέρους παρεμβάσεις σε πολλές άλλες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτόν τον αριθμό.

Θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του νοσοκομείου. Έχετε σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος, όπως μεγάλο βάρος σήκωσαν όλα τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, ειδικά τον εξαιρετικά δύσκολο Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά και τώρα.

Και βέβαια τα κρεβάτια αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, χωρίς την αυτοθυσία γιατρών, νοσηλευτών, υποστηρικτικού προσωπικού, οι οποίοι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει Σαββατοκύριακο, διακοπές, ξεκούραση. Και 14 μήνες τώρα δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να μπορέσουν να περιθάλψουν τους συμπολίτες μας που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Και καθώς φτάνουμε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η άμυνά μας απέναντι στον κορονοϊό είναι το εμβόλιο. Το εμβόλιο -τα εμβόλια μάλλον- τα οποία είναι ασφαλή, αποτελεσματικά, προστατεύουν τους συμπολίτες μας ειδικά τους πιο ηλικιωμένους από την αρρώστια, από την ανάγκη, ενδεχομένως, να έρθουν σε μία εντατική θεραπεία και φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι αν κάποιος φτάσει σε αυτό το σημείο κινδυνεύει πια ουσιαστικά η ζωή του.

Θέλω λοιπόν, και εδώ από τη Θεσσαλονίκη, να επαναλάβω την έκκλησή μου ειδικά στους συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών, δηλαδή στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα: μην διστάσετε να εμβολιαστείτε. Ένα απλό τσίμπημα μπορεί να σας γλιτώσει από μία πολύ μεγάλη περιπέτεια.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η Επιχείρηση «Ελευθερία» είναι υποδειγματικά οργανωμένη κατά γενική ομολογία, είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι προσθέτουμε πια πολύ περισσότερα εμβόλια, ειδικά τους επόμενους δύο μήνες. Ανοίγουμε την πλατφόρμα του εμβολιασμού και σε νεαρότερους συμπολίτες μας, οι οποίοι από τη μεγάλη εβδομάδα, η ηλικία 30-39 θα μπορεί να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς της. Και εκτιμούμε ότι θα είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα μας όσο πιο γρήγορα να χτίσουμε αυτό το τείχος ανοσίας.

Είναι όμως επίσης πάρα πολύ σημαντικό, η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού να μην οδηγήσει σε κανέναν εφησυχασμό. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ιός καραδοκεί, ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη εξακολουθούμε να έχουμε μία μεγάλη διασπορά, παρότι ευτυχώς οι εισαγωγές έχουν δείξει μία σταθεροποίηση και όσο επιστρέφουμε στην κανονικότητα, από σήμερα θα λειτουργούν και τα καταστήματα στην πόλη με την μέθοδο του click inside, είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς απελευθερώνουμε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα οι συμπολίτες μας να προσέχουν διπλά.

Αυτό θα ισχύει ειδικά για όταν ανοίξει πια η εστίαση. Η λογική είναι ότι θέλουμε τον κόσμο οργανωμένα να μπορεί να κινείται έτσι ώστε να αποφεύγουμε συγχρωτισμούς στα σπίτια όπου η εξάπλωση του κορονοϊού εκ των πραγμάτων είναι πιο εύκολη.

Κλείνοντας, και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Επιτροπή. Να τονίσουμε ότι αυτές οι μονάδες τις οποίες εγκαινιάσαμε είναι κινητές μονάδες. Θεωρητικά θα μπορούσαν να φύγουν από εδώ και να πάνε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε μία άλλη υγειονομική περιφέρεια όπου να υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, ξέρω ότι εύχεστε να παραμείνουν μόνιμα εδώ και φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί από την διάταξη την οποία θα επιλέξει το Υπουργείο για τον υγειονομικό χάρτη.

Όμως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν έρθει για να μείνουν. Κάποια στιγμή θα τελειώσει ο Covid και θα είναι μία μεγάλη προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την επόμενη μέρα, διότι δεν περιθάλπουν μόνο ασθενείς Covid, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αρρωσταίνουν και θα πρέπει να αξίζουν της καλύτερης δυνατής περίθαλψης. Να ευχηθώ οι συγκεκριμένες να είναι αχρείαστες. Να μείνουν άδειες. Να μη χρειαστεί να γεμίσουν, ή σε κάθε περίπτωση να χρησιμοποιηθούν όχι ως Covid ΜΕΘ, αλλά ως non-Covid ΜΕΘ.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό όμως ότι υπάρχουν και μας δίνουν την άνεση και την ασφάλεια να ξέρουμε ότι όποιος συμπολίτης μας, θα το ξαναπώ αυτό, όποιος συμπολίτης μας χρειαστεί περίθαλψη είτε απλό κρεβάτι, είτε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να γνωρίζει ότι θα έχει την περίθαλψη που του αξίζει για να μπορέσει να βγει νικητής από αυτήν την πολύ μεγάλη μάχη την οποία δίνει. Και πάλι συγχαρητήρια και καλή αρχή στη λειτουργία της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.



Κοτόπουλο με σαλμονέλα στα ράφια γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ!


 

Συναγερμό  από τον ΕΦΕΤ για κοτόπουλο με σαλμονέλα!

To δελτίο τύπου

«Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2021, προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένου παρασκευάσματος από κρέας πουλερικών που προορίζεται να καταναλωθεί μαγειρεμένο.

Το προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΥΨΗΣΤΟΝ ΜΕΑΤΚΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ», με LOT 07021, Ημ. Κατάψυξης: 12/03/2021 και Ανάλωση πριν από: 12/03/2022, που παράγεται και συσκευάζεται από την εταιρεία ΜΕΑΤΚΑ ΑΕ, Θερμοπυλών 20 & Διαγόρα, Σπάτα Αττικής, ελήφθη από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης του ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν».



ΣΥΡΙΖΑ: Από την «κορωνοκαπηλεία» στα τσουρέκια και το 8ωρο


 

Μέχρι και τα τσουρέκια που αγόρασε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια των νέων κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» βρέθηκαν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι πλέον ορατό σε όλους ότι η «κορονοκαπηλεία» δεν βγαίνει στον κ. Τσίπρα.

Η εικόνα καταστροφής της χώρας που προσπαθεί εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ να καταστήσει κυρίαρχη, δεν έχει περάσει στην κοινή γνώμη. Τουλάχιστον όχι σε αυτούς που δεν συγκαταλέγονται στους φανατικούς οπαδούς του ή στους «ψεκασμένους» που διαπερνούν οριζοντίως το κομματικό σύστημα και επηρεάζονται από κάθε λογής fake news.

Οπως όλα δείχνουν, στο κάδρο της αντιπολιτευτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, τον κορονοϊό -εφόσον βοηθήσει και η εξέλιξη της πανδημίας- θα αντικαταστήσει το εργασιακό νομοσχέδιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει δυναμική εμφάνισή της στις διαδηλώσεις της 6ης Μαΐου, διαδίδοντας νέα fake news αντίστοιχα με αυτά που αφορούσαν και αφορούν την πανδημία. Στη θέση τού «δεν υπάρχει εμβόλιο» μπαίνει τώρα το «η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει το 8ωρο», στη θέση τού «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στους θανάτους» που είπε πρόσφατα π κ. Τσίπρας στο «η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει τις απλήρωτες υπερωρίες» κ.ο.κ. Η μάχη του εργασιακού νομοσχεδίου δεν είναι σημαντική για τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο για την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση. Είναι σημαντική και για τον ανταγωνισμό στο πεδίο της αντιπολίτευσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ κ.λπ. Και το εργασιακό, όμως, δεν μπορεί να γίνει αφήγημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

Το νέο αφήγημα της Κουμουνδούρου είναι «κάντο όπως οι “Πράσινοι” στη Γερμανία». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτική εμμονή με τις αυθαίρετες και απολιτίκ συγκρίσεις, προκειμένου να δημιουργήσει λάθος εντύπωση στους Eλληνες πολίτες. Κάποτε ήταν οι Σοσιαλιστές με τους Podemos της Ισπανίας που έδειχναν το δρόμο για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής στην Ελλάδα.

Μόλις αυτό κατέρρευσε και ο φίλος του κ. Τσίπρα Ιγκλέσιας πάει τώρα για… περιφερειάρχης, το νέο αφήγημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας για να δει εξουσία, πρέπει να κάνει ότι έκαναν οι «Πράσινοι» στη Γερμανία, που βρίσκονται σήμερα πρώτοι στις δημοσκοπήσεις. Αρέσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ στα αφηγήματα της εικόνας. Μοιάζουν να μην ενδιαφέρονται στην Κουμουνδούρου για το γεγονός ότι η πορεία των «Πρασίνων», οι αντιλήψεις τους, οι πολιτικές γραμμές τους αλλά και τα στελέχη τους δεν έχουν καμία σχέση με το λούμπεν στοιχείο που κυριαρχεί και διευθύνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Λες και δεν γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι «Πράσινοι» δεν έχουν «Πολάκηδες» και δε θα συγκυβερνούσαν ποτέ με τους «Καμμένους» της Γερμανίας.

Και αν δεν γνωρίζουν τα παλιά στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν γνωρίζουν ούτε τα τωρινά; Δεν γνωρίζουν ότι οι «Πράσινοι» δεν υπονόμευσαν την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν διοργάνωσαν διαδηλώσεις μέσα στην κρίση, δεν συκοφάντησαν τα εμβόλια; Δεν είναι ανιστόρητοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πολιτικά αναλφάβητοι. Προφανώς και γνωρίζουν όλες τις διαφορές ανάμεσα στους «Πράσινους» της Γερμανίας, που δημοσκοπικά δείχνουν να εκμεταλλεύονται την απόσυρση της Μέρκελ και το γεγονός ότι ο Λασέτ δεν συγκινεί -τουλάχιστον προς το παρόν- τα πλήθη. Διαβάζουν όμως και τις αναλύσεις.

Αν όχι όλες, όπως αυτές του καθηγητή κ. Μουζέλη, που έγραψε πρόσφατα ότι «αν ο Τσίπρας δεν απαλλαγεί από τον Πολάκη αυτοϋπονομεύεται», διαβάζουν τις αναλύσεις του καθηγητή κ. Μαρατζίδη, ο οποίος πρόσφατα έγραψε: «Υπό ορισμένες συνθήκες δεν θα απέκλεια να ζήσουμε μια κυριαρχία της Ν.Δ. τύπου CDU στη Γερμανία ή ακόμη και Χριστιανοδημοκρατίας στη μεταπολεμική Ιταλία, όπου η Ν.Δ. θα κυβερνά παρατεταμένα μόνη ή με τους συμμάχους της και με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίζει τον ρόλο του ιταλικού Κ.Κ., δηλαδή ενός κόμματος που θα παγιώσει μεν ένα ποσοστό 25%-35%, αλλά απομονωμένο δεν θα μπορεί να κυβερνήσει. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι κάποιοι εντός Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Μητσοτάκης : Με τον σχεδιασμό του αύριο διορθώνουμε και τις αδικίες του χθες

 


Ολόκληρη η τοποθέτηση Μητσοτάκη στο Υπουργικό:

Καλημέρα σας, Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και η αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας συμπίπτει με την κορύφωση της δικής μας προσπάθειας για ένα ασφαλές Πάσχα κι ένα ελεύθερο καλοκαίρι.

Συνεδριάζουμε, λοιπόν, δίνοντας απαντήσεις σε τέσσερα παράλληλα πεδία: της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, της προσεκτικής επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που θα προετοιμάσουν την οικονομία για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας δείχνουν να καταλαβαίνουν τη σημασία της αποφυγής των πασχαλινών μετακινήσεων. Και όλοι υποδέχτηκαν με ωριμότητα και με πειθαρχία το σταδιακό άνοιγμα ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Την ίδια ώρα, η εκστρατεία «Ελευθερία» επεκτείνεται, από αύριο μπαίνουν στη μάχη και οι 30άρηδες. Φτάνουμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς. Και αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου, μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000.

Θα επαναλάβω, λοιπόν, δύο μόνο ειλικρινείς προτροπές: πρώτον, το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο. Συνεπώς όλοι, κυρίως οι μεγαλύτεροι, ας σπεύσουν να το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και δεύτερον, ότι κάθε νέο βήμα μας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, δηλαδή με συνεχή self-test, με αποστάσεις, με μάσκα, με ατομική υγιεινή. Ώστε ό,τι ανοίγει στη χώρα να μη χρειαστεί να ξανακλείσει.

Όσο για την οικονομία, η τελευταία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της πατρίδας μας αποδεικνύει, πιστεὐω, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αυτόν εξάλλου υπηρετεί και το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα παρουσιάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο εξής, η αδειοδότηση απλουστεύεται και επιταχύνεται και άλλο, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση. Είναι μία ακόμη μεταρρύθμιση που προβλέπεται στο πρόγραμμά μας και υλοποιούμε με συνέπεια.

Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση για το νομοσχέδιο αυτό ο Υπουργός Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα κάνει μία συνολική επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε για τον επόμενο χρόνο. Θυμίζω επιπλέον ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η μόνιμη -τονίζω τη λέξη μόνιμη- μείωση της προκαταβολής φόρου στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις και η επίσης μόνιμη επιπλέον μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του φορολογικού συντελεστή των νομικών προσώπων, ο οποίος θα φτάσει το 22% το 2022 για εισοδήματα 2021. Και βέβαια, διατηρείται η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης και για το 2022, καθώς και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3 μονάδες για τον επόμενο χρόνο.

Αποδίδουμε, λοιπόν, πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό του αύριο, διορθώνουμε και τις αδικίες του χθες.

Η σημερινή ατζέντα είναι και πάλι πλούσια, κάτι που σημαίνει ότι μας περιμένει ακόμα πολλή δουλειά για κρίσιμα θέματα. Για την Εθνική Αρχή Προμηθειών Υγείας, θα μας μιλήσουν ο Υπουργός Υγείας και ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας. Για την οργάνωση του Δημοσίου και την αποτελεσματικότερη διάταξη των δυνάμεών μας για την Πολιτική Προστασία, θα μας μιλήσουν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός.

Και, βεβαίως, για το συντονισμό των ενεργειών μας σχετικά με την «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», θα λάβει τον λόγο το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επιτρέψτε μου, όμως, να ολοκληρώσω αυτή τη σύντομη εισαγωγή μου, επισημαίνοντας και πάλι την εξαιρετικά δύσκολη άσκηση αυτής της περιόδου. Την επαναφορά, δηλαδή, της οικονομίας και της κοινωνίας σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς με παράλληλους υγειονομικούς κανόνες. Είναι μία εξίσωση με δύο καταλυτικούς παράγοντες. Από τη μία πλευρά τους εμβολιασμούς και από την άλλη τη συμπεριφορά των πολιτών, αλλά και του κόσμου της παραγωγής. Είναι ένα στοίχημα που είμαι σίγουρος ότι θα το κερδίσουμε.

Ήδη ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα ανακάμπτει, καθώς η πραγματική οικονομία διαβλέπει το τέλος αυτής της δοκιμασίας και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το α΄ δίμηνο του 2021, ενώ και οι κατασκευές είναι στο υψηλότερο επίπεδο ακόμη και από την έναρξη της κρίσης, στο τέλος του 2008 αρχές του 2009.

Οι εξαγωγές αναθερμαίνονται, σημειώθηκε μια μικρή βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο, και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα οικονομικά στοιχεία του α΄ τριμήνου του 2021 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Ενώ και αύριο ολοκληρώνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με τη συμμετοχή όλων σας και η χώρα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επίσημα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας όλες αυτές οι θετικές προοπτικές να μετατραπούν σε μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Πώς; Πείθοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα κάθε συμπολίτη μας ότι το εμβόλιο δεν είναι μόνο ατομικό διαβατήριο υγείας και ελευθερίας. Αλλά και προϋπόθεση υγείας και ελευθερίας ολόκληρης της κοινωνίας. Αφετηρία μιας καλύτερης ζωής για όλους. Και μιας δυναμικής πορείας της χώρας προς την πρόοδο.



Νέος διωγμός στρατιωτικών από τον δικτάτορα Ερντογάν - 532 συλλήψεις


 

Ο δικτάτορας Ερντογάν έχει αποδεκατίσει το στρατιωτικό προσωπικό αποδυναμώνοντας τον στρατό.

Τούρκοι εισαγγελείς μετά απο εντολή του καθεστώτος και προσωπικά του δικτάτορα Ερντογάν, διέταξαν τη σύλληψη 532 υπόπτων, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται 459 εν ενεργεία στρατιωτικοί, σε μια επιχείρηση με στόχο πρόσωπα που φέρεται όπως λέει το καθεστώς ότι συνδέονται με τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, για τον οποίο η Άγκυρα υποστηρίζει πως βρισκόταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Την είδηση μετάφερε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η έρευνα διεξήχθη σε 62 επαρχίες στο πλαίσιο της καταστολής του δικτύου του ιεροκήρυκα Γκιουλέν.

Εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη με εντολή του καθεστώτος διέταξαν τη σύλληψη 258 υπόπτων, ενώ στο εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό που συνελήφθη περιλαμβάνονται τέσσερις συνταγματάρχες, ένας αντισυνταγματάρχης, εννέα ταγματάρχες και 24 λοχαγοί, μετέδωσε το Anadolu. 

Εισαγγελείς στη Σμύρνη επίσης με εντολή του καθεστώτος, ζήτησαν τη σύλληψη 274 προσώπων, επίσης στην πλειονότητά τους εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό.





Κύπρος: Σε καθολικό lockdown δύο εβδομάδων - Κατέβασαν ρολά τα καταστήματα

 


Καθολικό lockdown επιβλήθηκε από τις 5:00 σήμερα το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας και για δύο εβδομάδες στην Κύπρο, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με βάση τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ' οίκον διανομή και take away. 

Μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ' οίκον διανομή.

Έχει ανασταλεί η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων, η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης όπως καθορίζονται σε σχετικό Διάταγμα.



Τέλος στο κυνήγι των μετρητών από την Εφορία



Νέοι κανόνες και συστήματα στους ελέγχους της ΑΑΔΕ για το χρήμα που βγαίνει από τα σεντούκια

Αρχές Απριλίου, ηλικιωμένη κυρία επισκέπτεται έκθεση αυτοκινήτων, διαλέγει το όχημα που αρέσει στον εγγονό της και ζητά να πληρώσει 30.000 ευρώ σε μετρητά. «Τα έχω σπίτι μου εδώ και 10 χρόνια γιατί μας οδηγούσαν σε χρεοκοπία και σε κούρεμα, αλλά φοβάμαι να τα γυρίσω στην τράπεζα γιατί θα τα κατάσχουν σαν μαύρο χρήμα», απαντά στον πωλητή, ο οποίος της εξηγεί ότι απαγορεύεται και δεν θα βρει πουθενά έμπορο να δεχτεί πληρωμή τέτοιου ύψους σε μετρητά.

Οχι άδικα, πολύς κόσμος φοβάται ακόμα ότι και η απλή επανακατάθεση μετρητών από ΑΤΜ σε ΑΤΜ την ίδια ώρα και στιγμή ενοχοποιείται σαν μαύρο χρήμα. Σε πάμπολλες περιπτώσεις, οι φορολογικοί έλεγχοι τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί συνταξιούχους και απλούς εργαζόμενους, οι οποίοι χρειάστηκε να δώσουν αγώνα για να αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες και να μη διαλυθούν άδικα με ελέγχους και πρόστιμα για παράνομη προσαύξηση περιουσίας – χωρίς επιτυχία πάντοτε όμως.

Τους ενδοιασμούς αυτούς αντιμετωπίζουν όσοι επιθυμούν να επανακαταθέσουν τα χρήματα που σήκωσαν από τις τράπεζες το 2010 και το 2015, να προβούν σε αγορά πρώτης κατοικίας για τα παιδιά τους, ή σε άλλες αγορές. Το χρήμα καίει αυτούς που το έχουν, αλλά καίγεται και το ίδιο επειδή κρύβεται και δεν χρησιμοποιείται, ακόμα και από αυτούς που νομίμως το κατέχουν!

Ολα αυτά αλλάζουν. Και από το 2020 πλέον οι πιο «τολμηροί» μπορούν να κάνουν όλα τα παραπάνω με κάπως μεγαλύτερη άνεση, χωρίς τον άμεσο κίνδυνο κατάσχεσης. Τα περιστατικά αυθαίρετης επιβολής προστίμων για μετρητά (σαν να ήταν «αγνώστου προελεύσεως» χρήματα και όχι ήδη δηλωμένα και φορολογημένα περιουσιακά στοιχεία) φαίνεται πως μειώνονται και περνάνε σταδιακά στο παρελθόν, όπως υποστηρίζουν στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Κυρίως δε μετά από αποφάσεις του ΣτΕ, του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ).

Τι ισχύει πλέον

Με βάση τα νέα δεδομένα προκύπτει:

■ Τα μετρητά είναι νόμιμο χρήμα και δεν πρέπει να ενοχοποιείται. Το αυτονόητο είχε καταργηθεί πρακτικά έως και το 2018, παρότι ήδη από το 2015 η περιβόητη «Εγκύκλιος Μπάκα» (όπως έμεινε γνωστή από το όνομα του πρώην γενικού διευθυντή και προσωρινά γενικού γραμματέα της ΓΓΔΕ Ιωάννη Μπάκα) ξεκαθάριζε ότι κανένας νόμος δεν μπορεί να επιβάλει πού θα φυλάει κάποιος τα λεφτά του. Οπως έχει αποκαλύψει το «business stories», όμως, o φορολογικός έλεγχος θεωρούσε μαύρο χρήμα σχεδόν κάθε χρηματική συναλλαγή εκτός τραπεζικού συστήματος.

■ Το βάρος απόδειξης της φοροδιαφυγής φέρει και η ελεγκτική αρχή. Αν και παραμένει σε ισχύ, εφαρμόζεται υπό όρους πλέον η διάταξη νόμου του 2010 που καταργούσε πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας και έπρεπε ο ελεγχόμενος να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχος – και στον ελεγκτή του που ήταν ταυτόχρονα κριτής του!

Πλέον γίνεται αποδεκτό ότι οι ελεγκτές πρέπει να στηρίζονται στην ανάλυση οικονομικής θέσης και στην ανάλωση εισοδημάτων περασμένων ετών, για να τεκμηριώσουν αν το ποσόν διακινείται παράνομα και δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα. Δεν αρκεί δηλαδή ο εντοπισμός μιας μεμονωμένης εγχρήματης συναλλαγής. Και αν από τις φορολογικές δηλώσεις περασμένων ετών ή άλλες πηγές υπερκαλύπεται η εν λόγω συναλλαγή, αυτό αποτελεί τεκμηρίωση της προέλευσης των χρημάτων.

Σημαντική είναι και η απόφαση ΔΕΔ Αθηνών 1370 από τα τέλη του 2020. Προτού σπεύσει ο ελεγχόμενος στα δικαστήρια και στο ΣτΕ για να βρει το δίκιο του, η ΔΕΔ της ΑΑΔΕ έκρινε «βάσιμο και αποδεκτό» τον ισχυρισμό του ότι «από την οικεία έκθεση ελέγχου […] δεν προκύπτει με σαφήνεια και βάσει ποιών αποδεικτικών στοιχείων […] η φορολογική αρχή θεμελιώνει την κρίση της […] με αποτέλεσμα οι προσβαλλόμενες πράξεις να στερούνται σαφούς, ειδικής και επαρκούς αιτιολογίας».

Με προσοχή

Η ΔΕΔ απάλλαξε έτσι από πρόστιμα τον ελεγχόμενο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να μπλέξει κάποιος σε περιπέτειες με τον «μεγάλο αδελφό» της Εφορίας.

Ως παράδειγμα, μια ιστορία φορολογικής τρέλας στη Θεσσαλονίκη: η ΔΟΥ επέβαλε πρόστιμο σε μητέρα, επειδή η κόρη της τής έδωσε μέσω τραπεζικού λογαριασμού (όχι μετρητά) 4.000 ευρώ για να πληρώσει τις φορολογικές της υποχρεώσεις.

Αρχικά ο έλεγχος έμπλεξε λογαριασμούς, μισθώματα και άλλα ποσά, με συνέπεια να θεωρήσει «άτυπη δωρεά χρημάτων εκ μέρους της θυγατέρας» ποσού… 72.351,56 ευρώ!

Ωστόσο η επανεξέταση από τη ΔΕΔ δικαίωσε τους πολίτες ως προς τα εξής:

■ Από τις μεταφορές από έναν λογαριασμό σε άλλον, μεταξύ της κόρης και του συζύγου της (δηλαδή των φερόμενων ως δωρητών) δεν μειώθηκε το συνολικό ποσόν. Αρα η υποτιθέμενη «δωρεά» δεν ξεπερνούσε τα 4.054,50 ευρώ!

■ «Από την ελεγκτική αρχή, η οποία φέρει το βάρος της απόδειξης, δεν αποδείχθηκε ότι η μεταφορά των εν λόγω χρηματικών ποσών έγινε από χαριστική αιτία (animus donandi)», παρότι για τον καταλογισμό των φόρων στηρίχθηκε «στη στιγμιαία και βραχυχρόνια επαύξηση της περιουσίας της εξαιτίας των προαναφερόμενων μεταφορών χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών». Αλλά από μόνη της «η επαύξηση της περιουσίας δεν αποδεικνύει τη χωρίς αντάλλαγμα παροχή των ποσών αυτών».

■ Η φορολογική νομοθεσία προϋποθέτει:

■ «Αληθή» και όχι «κατά το φαινόμενο μόνον» απόκτηση περιουσιακών στοιχείων

■ και ταυτοχρόνως, αιτιολογημένο αποκλεισμό του ενδεχομένου το χρηματικό ποσό ή μέρος του «να προέρχεται είτε από εισοδήματα της προσφεύγουσας είτε από μεταφορές χρηματικών ποσών στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των οικογενειακών υποχρεώσεων και της αντιμετώπισης των ημερήσιων αναγκών και περιστάσεων».


Κωστής Πλάντζος

Πηγή : newmoney.gr



Άγιο Φως: Πώς θα γίνει η παραλαβή του από τα Ιεροσόλυμα

 


Κάμφθηκαν οι όποιες επιφυλάξεις είχε η κυβέρνηση του Ισραήλ για την παραλαβή του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο τάφο στα Ιεροσόλυμα.

Εκτιμάται ότι το αεροσκάφος που θα το φέρει στην Αθήνα από το αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ θα έχει προσγειωθεί πριν τις 18:00 το Μ. Σάββατο.

Οι διαδικασίες θα ακολουθήσουν αυστηρό και συγκεκριμένο πλαίσιο, καθώς στο Ισραήλ ισχύουν αυστηρά μέτρα προστασίας για την πανδημία του κορωνοϊού.

Η ολιγομελής αποστολή που θα παραλάβει το Άγιο Φως, μόλις 2 άτομα, θα έχει εμβολιαστεί ή θα διαθέτει test pcr αρνητικό.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης μίλησε στην ΕΡΤ για το ταξίδι του στα Ιεροσόλυμα και τη διαδικασία μεταφοράς από τον Πανάγιο τάφο.

Όπως ανέφερε ο  Κωνσταντίνος Βλάσης, εφέτος θα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και το Άγιο Φως θα μεταφερθεί σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το 2020 δεν είχε επιτραπεί να κατέβει κανείς από το ελληνικό αεροσκάφος και είχε γίνει η παραλαβή στο αεροδρόμιο.


Πηγή : protothema.gr



Προβάδισμα 16% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Μεγάλη αποδοχή στους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 


Προβάδισμα 16% καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της OPINION POLL. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36.2% έναντι 20.2%  σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης. 

Μεγάλο το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με 52% έναντι 18.5%(διαφορά 33.5%). 

Στην κοινωνία κυριαρχεί η άποψη ότι η χώρα κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Η ικανοποίηση από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την Κυβέρνηση φτάνει στο 51% έναντι ενός 48% που έχει διαφορετική άποψη. 

Η προσπάθεια ψηφιοποίησης του Κράτους και η διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής των ελληνοτουρκικών σχέσεων φαίνεται να είναι ισχυρά χαρτιά για την Κυβέρνηση, οι τομείς όπου βρίσκονται οι πιο υψηλές επιδόσεις.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι :

Κυριαρχεί η άποψη ότι  η χώρα κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Την άποψη αυτή υιοθετεί το 47% έναντι του 42% που διατυπώνει αντίθετη άποψη. Στο τέλος Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου το 50% είχε την άποψη ότι η χώρα κινείται στην λάθος κατεύθυνση. Η μείωση από 50% σε 42% είναι σημαντική.

Την ίδια περίοδο κυριαρχεί η ανησυχία , το άγχος με 42.8%, ωστόσο η αισιοδοξία πρώτη φορά εμφανίζεται δεύτερη στις επιλογές με 22.2%, ενώ ακολουθούν ο θυμός με 19.2%, η απαισιοδοξία με 17.9%, η ελπίδα με 15.8% και ο φόβος με 13.3%. Οπωσδήποτε κυριαρχούν αρνητικά συναισθήματα, αλλά διαφαίνεται μια σχετικά μεγαλύτερη αισιοδοξία και ελπίδα.

 Σημαντική αποδοχή έχει το μέτρο της σταδιακά καθολικής εφαρμογής των self tests, όπως και αξιοσημείωτη είναι η ικανοποίηση από την οργάνωση και τους ρυθμούς εμβολιασμού με ποσοστά 67.4% και 62.2% αντίστοιχα

 Το 50.3% τάσσεται υπέρ των μέτρων σταδιακού ανοίγματος, με το 47.6% να έχει επιφυλακτική έως και αρνητική άποψη

Το 42.9% είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ, με το 51.4% να έχει αντίθετη άποψη

Το 70% τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού Νοσοκομειακών και άλλων ευαίσθητων κατηγοριών εργαζομένων, με την άποψη αυτή να είναι πλειοψηφική σ΄όλα τα κόμματα ( Ν.Δ 85/2%,  ΣΥΡΙΖΑ 66.9%, ΚΙΝΑΛ 85.5%, Κ.Κ.Ε 73.2%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 51.7%, ΜΕΡΑ 25 64%)

Το 37% δηλώνει αισιόδοξο ότι στο επόμενο διάστημα μέσα στο 2021 θα υπάρχει βελτίωση της Οικονομίας, της κατάστασης Επιχειρήσεων και εργαζομένων. Είναι φανερό ότι παράλληλα με την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας, υπάρχει ισχυρή ανησυχία για την πορεία των Οικονομικών της χώρας, αλλά και του κάθε νοικοκυριού. Είναι εντυπωσιακό ότι αισιοδοξία εκφράζει το 27.3% των νεων 17-35, όταν την ίδια στιγμή αυτή φτάνει στο 41.6% στους άνω των 65.  

Για την ισχυρή πόλωση που υπάρχει κατά την διάρκεια της πανδημίας, το 41% θεωρεί ότι τις βασικές ευθύνες τις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και το 25% η Ν.Δ με το 34% να αποφεύγει να πάρει θέση.

 Η ικανοποίηση από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την Κυβέρνηση φτάνει στο 51% έναντι ενός 48% που έχει διαφορετική άποψη.  Ικανοποίηση εξέφραζε το 53% ενάμιση μήνα πριν. Υπάρχει δηλαδή μια μείωση της ικανοποίησης κατά 2%. Θετική άποψη έχει το 82.5% της Ν.Δ, το 69.4% του ΚΙΝΑΛ, αλλά και το 30% του ΣΥΡΙΖΑ, το 28.8% του Κ.Κ.Ε, το 46.6% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 22.2% του ΜΕΡΑ 25. Τεράστια απόσταση χωρίζει την άποψη των νέων 17-35 από τους 65+. Οι πρώτοι είναι ικανοποιημένοι κατά 27.9%, ενώ οι δεύτεροι κατά 69.4%

 Ωστόσο, μόνο το 14% είναι ικανοποιημένο από την στάση, τον τρόπο αντιπολίτευσης και τις προτάσεις της για την πανδημία έναντι ενός 50%. Οι νέοι που εμφανίζονταν ικανοποιημένοι κατά 27.9% από την Κυβέρνηση, δηλώνουν μόνο κατά 9.5% ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση. Το ποσοστό ικανοποίησης είναι χαμηλό σ΄όλα τα κομματικά ακροατήρια  ( 5% στην Ν.Δ, 31.1%  στον ΣΥΡΙΖΑ, 12.7%  στο ΚΙΝΑΛ, 20% στο Κ.Κ.Ε, 24.1% στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και 25.9% στο ΜΕΡΑ 25.

 Για το μείζον θέμα των ψήφων των αποδήμων που είναι εγγεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς προυποθεσεις ακομα και με επιστολική ψήφο που επανήλθε στον δημόσιο διάλογο, το 67% τάσσεται υπέρ. Τα μεγαλύτερα ποσοστά βρίσκονται στην Ν.Δ με 84.8% και στο ΚΙΝΑΛ με 82.6%. Ωστόσο αυτή η άποψη είναι πλειοψηφική σ΄όλα τα κόμματα πλην του ΜΕΡΑ 25. Στο ΣΥΡΙΖΑ με 49.2% έναντι 46.7% που έχει άλλη άποψη, στο Κ.Κ.Ε το 57.1% έναντι 38.1%, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ το 68.9% έναντι 31%, στο ΜΕΡΑ 25 με 45.% έναντι 53.9%.

 Η προσπάθεια ψηφιοποίησης του Κράτους και η διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής των ελληνοτουρκικών σχέσεων φαίνεται να είναι ισχυρά χαρτιά για την Κυβέρνηση.  Οι τομείς όπου βρίσκονται οι πιο υψηλές επιδόσεις.

 Η προσπάθεια ψηφιοποίησης του Κράτους βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση της αξιολόγησης Κυβερνητικών Πολιτικών και συγκεντρώνει την ικανοποίηση του 64.6% . Εκτινάσσεται η αποδοχή από τον τρόπο διαχείρισης των Ελληνοτουρκικών στο 64.7% από το 45.8% που βρισκόταν αρχές Μαρτίου. Πρόκειται για εμφανή επίδραση των δηλώσεων Δένδια και της μεγάλης αποδοχής που είχαν. Ακολουθεί η Πολιτική για την Υγεία με 49.3% και η διαχείριση της Οικονομίας με 40.1%. Πιο χαμηλά αξιολογούνται η Πολιτική για την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών και την Παιδεία με ποσοστά ικανοποίησης 36.6% και 30.7% αντίστοιχα όταν πριν ενάμισυ μήνα ήταν 45.7% και 38.6%. Σημειώνεται ότι η ικανοποίηση από την Πολιτική για το Μεταναστευτικό ικανοποιεί πια το 37.9%, όταν  είχε φτάσει σε επίπεδα και κάτω του 20% πριν μήνες.

Η ικανοποίηση από το συνολικό Κυβερνητικό έργο βρίσκεται στο 48% έναντι ενός 51% που έχει αντίθετη άποψη. Σημειώνουμε ότι το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο για το 2021. Τον Ιανουάριο ήταν 45% έναντι 44%, τον Φεβρουάριο 42% έναντι 57% και αρχές Μαρτίου 47% έναντι 53%.

Υψηλότερα ποσοστά συναντιούνται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν. Δ με 84.7% και του ΚΙΝΑΛ με 71.5% και στους άνω των 65 με 58.8%. Την ίδια στιγμή στους 17-35 ικανοποίηση δηλώνει το 27.9%, ενώ η ικανοποίηση στα άλλα κομματικά ακροατήρια είναι: ΣΥΡΙΖΑ 18.8%, Κ.Κ.Ε 24.4%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 46.4%, ΜΕΡΑ 25 11.1%

Ωστόσο, παράλληλα μόνο το 12% δηλώνει ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι ενός 86%. Ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μόνο το 31.4% δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Επίσης το 20% εμφανίζεται να πιστεύει ότι αν είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα, έναντι 74.6% που έχει αντίθετη άποψη. Μάλιστα μόλις το 36.6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μια παρατήρηση για τους νέους 17-35: Αναφέραμε ότι το 27.9% (αρκετά κάτω από το μέσο όρο) δηλώνουν ικανοποιημένοι από το συνολικό Κυβερνητικό έργο. Την ίδια στιγμή όμως το 23.8% εμφανίζεται να πιστεύει ότι με Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα και πολύ χαμηλότερο ποσοστό είναι ικανοποιημένο με την αντιπολιτευτική του τακτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνει την απόλυτη κυριαρχία του και μάλιστα ενισχύεται.

 Το 61% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική παρουσία και την δραστηριότητά του ως Πρωθυπουργός εμφανίζοντας άνοδο κατά 4% από τις αρχές Μαρτίου. Έχει διακομματική αποδοχή ( 81.6% στην Ν.Δ, 82.5% στο ΚΙΝΑΛ, 31.4% στο ΣΥΡΙΖΑ, 36.6% στο Κ.Κ.Ε, 70.4% στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, 22.4% στο ΜΕΡΑ 25) , με σημαντική αποδοχή σ΄όλες τις ηλικιακές κατηγορίες ακόμα και στους 17- 35 με 40% που είναι η χαμηλότερη επίδοσή του.

 Ο βασικός του αντίπαλος Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει αποδοχή της τάξης του 28% στην ικανοποίηση της συνολικής του παρουσίας και δραστηριότητας ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σημειώνεται, ότι το 34% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον κρίνει αρνητικά.

 Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιπλέον μεγάλο προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα σε σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών. Έχει προβάδισμα με 55.9% έναντι 13.3% στο ερώτημα ποιος μπορεί να ανορθώσει την Οικονομία και να φέρει επενδύσεις. Προηγείται με 54.5% έναντι 17% στο ποιος είναι ικανός να διαχειρίζεται κρίσεις, 52% έναντι 15.7% στο ποιος έχει Σχέδιο για την χώρα και 46.1% έναντι 28% στο ποιος είναι πιο κοντά στις απόψεις των πολιτών.

 Ως φυσιολογικό αποτέλεσμα των ανωτέρω ευρημάτων έχει μεγάλο προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με 52% έναντι 18.5%(διαφορά 33.5%). Η διαφορά αυτή στις αρχές Μαρτίου ήταν 30% 9 47.8% έναντι 17.8%). Σημειώνεται ότι το 52% είναι η μεγαλύτερη επίδοση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2021. Επικρατεί σε όλα σχεδόν τα κομματικά ακροατήρια και σ όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στο δε Κέντρο η δοαφορά είναι 68.3%- 6.3%

 Η διαφορά στην Πρόθεση ψήφου Ν.Δ –ΣΥΡΙΖΑ είναι 36.2% έναντι 20.2%, δηλαδή 16%. Η διαφορά είναι μικρότερη κατά 1.4% από τις αρχές Μαρτίου. Σ΄αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα η Ν.Δ εμφανίζεται να χάνει 1.6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει μόλις 0.2%

Όλα τα άλλα κόμματα εμφανίζουν οριακές μειώσεις. Σημειώνουμε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει την χαμηλότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2020, το Κ.Κ.Ε από τον Ιανουάριο του 2020.  Επομένως οι φθορές της Ν.Δ δεν οδεύουν ουσιαστικά πουθενά και είναι η βασική πηγή αύξησης των αναποφάσιστων. 





Συνελήφθη νοσηλευτής που εργάζεται στο γηροκομείο των Χανίων

 


Συνελήφθη νοσηλευτής που εργάζεται στο γηροκομείο των Χανίων της Κρήτης που έχει μπει στο «μικροσκόπιο» για δεκάδες θανάτους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, ο νοσηλευτής πέρασε το βράδυ στο κρατητήριο, ενώ αναζητούνται άλλα δύο άτομα.

Η σύλληψη έγινε μετά από μήνυση που κατέθεσε μία γυναίκα, που ο συλληφθείς είχε κατονομάσει – κάτω από δημοσίευμα στο ίντερνετ – ως την υπεύθυνη σκευωρίας.

Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο του αυτοφώρου.



Μητσοτάκης: Η χώρα βρίσκεται ενώπιον της έναρξης ενός ενάρετου κύκλου ταχείας ανάπτυξης

 


Την αναβάθμιση δύο σημαντικών οδικών αξόνων στη Βόρεια Ελλάδα, του άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και του άξονα Δράμα – Αμφίπολη, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.




«Όταν μειώνονται οι φυσικές αποστάσεις, μειώνονται και οι κοινωνικές» τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι και για την Έδεσσα και για τη Δράμα οι σύγχρονοι δρόμοι θα βοηθήσουν «έτσι ώστε να σπάσει η απομόνωση των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες είχαν μείνει πίσω ως προς το οδικό δίκτυο που τις συνέδεε με τη Θεσσαλονίκη και την Εγνατία Οδό. Υποδεχόμαστε σήμερα, την έναρξη δύο έργων που δείχνουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, το ενδιαφέρον του Υπουργείου για την περιφέρεια, αλλά και για τη συνολική οικονομική και κοινωνική πρόοδο».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα δύο αυτά νέα έργα, που θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ, θα έχουν σημαντικά κοινωνικοοικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για τις περιοχές καθώς θα επιτευχθεί η ταχύτερη διασύνδεση των πρωτευουσών νομών και η δημιουργία συνεκτικής αλυσίδας για την απρόσκοπτη διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τόνισε δε ότι θα συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των μεταφορών μέσω της μείωσης των ατυχημάτων.


Η Έδεσσα πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, η Αμφίπολη μισή ώρα πιο κοντά στη Δράμα


«Η Έδεσσα αλλά και όλη η παραγωγική δύναμη της Πέλλας έρχονται πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, η Αμφίπολη μισή ώρα πιο κοντά στη Δράμα. Κυρίως, όμως, οι δρόμοι αποκτούν πια ευρωπαϊκές προδιαγραφές, διευκολύνοντας χιλιάδες οδηγούς», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η απόκτηση οδικών δικτύων γίνεται εναρμονισμένα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και τους κανονισμούς συμβάλλοντας έτσι, μέσω της αναβάθμισης των υποδομών, στη δημιουργία περιφερειακής ανάπτυξης για τη χώρα.


«Η Εγνατία Οδός, λοιπόν, η οδική ραχοκοκαλιά της Βόρειας Ελλάδας, σύντομα θα αποκτήσει δύο νέους κάθετους άξονες. Οι οποίοι μάλιστα θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ένα μη ανταποδοτικό ΣΔΙΤ, κάτι που τους απαλλάσσει από διόδια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενθαρρύνοντας τον θεσμό των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.


Προεκλογική δέσμευση που υλοποιείται εντός χρονοδιαγράμματος


«Η τελευταία προεκλογική ομιλία μου πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν στην Πέλλα, συγκεκριμένα στα Γιαννιτσά, όπου τότε είχα αναλάβει τη δέσμευση ότι, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν, θα ολοκληρώσουμε την πολύπαθη σύνδεση μεταξύ Έδεσσας και Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να βγει επιτέλους η Πέλλα από την απομόνωση» τόνισε ο Πρωθυπουργός για μια δική του προεκλογική δέσμευση που υλοποιείται και μάλιστα εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ορίσει ο ίδιος στην ΔΕΘ του 2019.


Κ. Καραμανλής: Έργα με συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης, χρονοδιάγραμμα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση


«Τα έργα που σας παρουσιάζουμε σήμερα αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδίου για την Μακεδονία και την ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. «Ενός σχεδίου με δύο ξεκάθαρους στόχους: Από τη μία πλευρά την ανάπτυξη. Σε βάθος χρόνου να φέρουμε την Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία και την ευρύτερη περιοχή στο επίκεντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία με σύγχρονες υποδομές που μπορούν να τη βοηθήσουν να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα» τόνισε ο κ. Καραμανλής.


«Και από την άλλη», συνέχισε ο Υπουργός μιλώντας για τον δεύτερο στόχο, μια «καλύτερη καθημερινότητα: Προβλήματα τόσων ετών δεν λύνονται από τη μία στιγμή στην άλλη, όμως οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε σκληρά για να γίνει πιο ανθρώπινη καθημερινή ζωή των πολιτών. Ιδίως σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία αυτό κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».


«Σήμερα όπως και κάθε άλλη φορά που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα έργο δεσμευόμαστε γι’ αυτό. Δεν λέμε λόγια χωρίς περιεχόμενο αλλά δίνουμε πρακτικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Και παρουσιάζουμε σήμερα και για τα δύο αυτά έργα συγκεκριμένο σχέδιο για την υλοποίησή τους, χρονοδιάγραμμα και πλάνο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» τόνισε ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών.


Έργα με ισχυρό αποτύπωμα στις μεταφορές, στον τουρισμό και στην οικονομία


«Αυτή είναι μία μεγάλη μέρα για τον τόπο μας, καθώς ένα έργο που αποτελούσε δίκαιο αίτημα δεκαετιών, όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία αλλά για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, θα ξεκινήσει να υλοποιείται χωρίς περισσότερες αναβολές, χωρίς άλλες καθυστερήσεις», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.


«Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ Υποδομών και Μεταφορών, θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω για τη στενή μας συνεργασία αλλά και για την αποφασιστικότητά σας» ανέφερε.


«Κάνουμε, λοιπόν, μεγάλα και σταθερά βήματα μπροστά, όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες στην περιοχή μας. Αλλάζουμε τον τόπο μας, κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Δημιουργούμε ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες και προοπτικές για ανάπτυξη, δίκαιη και βιώσιμη, που θα φτάσει σε κάθε πολίτη. Η πανδημία λοιπόν δεν μας σταμάτησε», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.


«Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας, στον πυρήνα της προσπάθειάς μας να ενισχύσουμε την οικονομία και να στηρίξουμε την κοινωνία», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «δύο έργα με ισχυρό αποτύπωμα στις μεταφορές, στον τουρισμό και στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής».


«Η κατασκευή του νέου οδικού άξονα είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα δρόμο, που είναι ανεπαρκής και φυσικά εγκυμονεί κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια τόσο οχημάτων όσο και πεζών», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.


Αμέσως μετά την εκδήλωση, ο Πρωθυπουργός περπάτησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες και επαγγελματίες της πόλης.


Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού


Κύριοι Περιφερειάρχες, κύριε Δήμαρχε, κύριε Υπουργέ, φίλες και φίλοι,


Καθώς άκουγα τον Υπουργό να μιλά θυμήθηκα ότι η τελευταία προεκλογική ομιλία μου πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν στην Πέλλα, συγκεκριμένα στα Γιαννιτσά, όπου τότε είχα αναλάβει τη δέσμευση ότι, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν, θα ολοκληρώσουμε την πολύπαθη σύνδεση μεταξύ Έδεσσας και Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να βγει επιτέλους η Πέλλα από την απομόνωση.


Δύο μήνες αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου του 2019, από το βήμα της ΔΕΘ, έλεγα επί λέξει: «Ο δρόμος Δράμας-Αμφίπολης-Εγνατίας έχει μελετηθεί και δημοπρατείται εντός 18 μηνών. Για τον Θεσσαλονίκη-Έδεσσα, που δυστυχώς είναι πολύ πιο ανώριμος, θα ξεκινήσουν αμέσως οι σχετικές μελέτες από το Υπουργείο Υποδομών».


Όπως το υποσχέθηκα, 18 μήνες μετά είμαι ξανά στη Θεσσαλονίκη για την τελική ευθεία των δύο αυτών σημαντικών έργων. Πράγματι, παρά την αναστάτωση που έφερε η πανδημία, οι μελέτες για τον άξονα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα, αγαπητέ Αποστόλη, κ. Περιφερειάρχα, είναι πια έτοιμες.


Όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας, προωθούνται έργα ριζικής ανακατασκευής σε 25 από τα 80 χιλιόμετρα του συνολικού του μήκους. Κατασκευάζονται κόμβοι και παρακάμψεις που εξυπηρετούν όλες τις γύρω περιοχές. Μεγάλα τμήματα αποκτούν δύο λωρίδες, ενώ παντού αναβαθμίζεται η ασφάλεια όσων κυκλοφορούν.


Και βέβαια, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, φίλε Χρἠστο, νέα όψη αποκτά και ο δρόμος Δράμας-Αμφίπολης. Εκεί θα αποκατασταθούν και θα διαπλατυνθούν τμήματα μήκους σχεδόν 14 χιλιομέτρων, αλλά θα πλαισιωθούν και από ένα εντελώς νέο τμήμα σχεδόν 17 χιλιομέτρων, μέσω του οποίου παρακάμπτονται οι οικισμοί Ροδολίβους και Πρώτης.


Είναι ένα σχετικά δὐσκολο τεχνικά έργο, καθώς περιλαμβάνει επτά ανισόπεδους κόμβους, 17 γέφυρες, έχει όμως μια τεράστια συμβολική σημασία, καθώς ενώνει την Κεντρική Μακεδονία με την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.


Η Εγνατία Οδός, λοιπόν, η οδική ραχοκοκαλιά της Βόρειας Ελλάδας, σύντομα θα αποκτήσει δύο νέους κάθετους άξονες. Οι οποίοι μάλιστα, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ένα μη ανταποδοτικό ΣΔΙΤ, κάτι που τους απαλλάσσει από διόδια. Ενώ η δημοπράτησή τους, εκτός από τα τρία χρόνια της εκτιμώμενης κατασκευής, συμπεριλαμβάνει και την υποχρέωση του αναδόχου να συντηρεί τους δρόμους αυτούς, για 27 χρόνια.


Το τι σημαίνουν αυτά τα νέα έργα δεν χρειάζεται, νομίζω, να το εξηγήσω αναλυτικά στους κατοίκους της Πέλλας αλλά και της Δράμας. Κέρδος σε χρόνο, αλλά κυρίως ασφάλεια. Η Έδεσσα αλλά και όλη η παραγωγική δύναμη της Πέλλας έρχονται πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, η Αμφίπολη μισή ώρα πιο κοντά στη Δράμα. Κυρίως, όμως, οι δρόμοι αποκτούν πια ευρωπαϊκές προδιαγραφές, διευκολύνοντας χιλιάδες οδηγούς.


Για τη σημασία των αξόνων αυτών για την τοπική οικονομία, για τη ζωή των κατοίκων μας μίλησαν οι δύο Περιφερειάρχες. Εγώ θα σημειώσω μόνο τη μεγάλη τους συμβολή στην απασχόληση αλλά και στην ανάπτυξη των χερσαίων μεταφορών, καθώς οι τομείς αυτοί αποτελούν κυβερνητικές προτεραιότητες με πανελλαδικό αποτύπωμα.


Ταυτόχρονα, όμως, είναι και επιλογές με πολιτικό περιεχόμενο. Όταν μειώνονται οι φυσικές αποστάσεις, μειώνονται και οι κοινωνικές. Και πιστεύω ότι και για τη Δράμα, αλλά και για την Έδεσσα, εδώ και πολλά χρόνια ίσχυε η φράση «τόσο κοντά αλλά τόσο μακριά». Το «τόσο κοντά» λοιπόν, πια, θα γίνει όσο κοντά θα μπορούν να επικοινωνούν αυτές οι δύο πόλεις με σύγχρονους δρόμους έτσι ώστε να σπάσει και η απομόνωση των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες είχαν μείνει πίσω ως προς το οδικό δίκτυο που τις συνέδεε με τη Θεσσαλονίκη και την Εγνατία Οδό.


Με άλλα λόγια, υποδεχόμαστε σήμερα, την έναρξη δύο έργων που δείχνουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, το ενδιαφέρον του Υπουργείου για την περιφέρεια, αλλά και για τη συνολική οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Αλλά και την υλοποίηση μιας διπλής εξαγγελίας την οποία την είπαμε στη Μακεδονία και την κάνουμε πράξη στη Μακεδονία.


Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα το Υπουργείο και τον Υπουργό, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα. Δεν ήταν εύκολο να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις οι οποίες ήρθαν από το παρελθόν και να εξασφαλίσουμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο έτσι ώστε να είμαστε πια απολύτως σίγουροι ότι τα έργα αυτά μπορούν να γίνουν πράξη. Γι’ αυτό και όταν μίλησα στη Θεσσαλονίκη το ‘19 δεν είχα δεσμευτεί τότε για τον τρόπο με τον οποίον θα γινόντουσαν πράξη τα έργα αυτά. Χρειαστήκαμε λίγο χρόνο για να δρομολογήσουμε τις σχετικές διαδικασίες αλλά σήμερα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτά τα έργα, πια, επιτέλους μετά από καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, θα προχωρήσουν.


Μπροστά μας, έχουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, την «Ελλάδα 2.0». Δηλαδή, την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών, που περιλαμβάνει εκατοντάδες έργα που θα αναμορφώσουν το παραγωγικό μοντέλο, την εικόνα αλλά και την καθημερινότητα σε ολόκληρη την επικράτεια. Υπάρχουν, όμως, και προβλήματα που έρχονται δυστυχώς από το παρελθόν. Εκκρεμότητες του παρελθόντος τις οποίες λύνουμε. Και ένας από αυτούς τους παλιούς λογαριασμούς με το χθες είναι και αυτός που κλείνουμε τώρα με τους δύο αυτούς οδικούς άξονες.


Η Ελλάδα, φίλες και φίλοι -και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό- είναι απολύτως έτοιμη να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Μόλις χθες ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε το ελληνικό χρέος με θετική προοπτική για το μέλλον, πιστοποιώντας και με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη που οι διεθνείς επενδυτές δείχνουν στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας.


Πριν από λίγες μέρες εξήγγειλα μια σειρά από σημαντικές φορολογικές μειώσεις, που αφορούν το φόρο εισοδήματος στις επιχειρήσεις, την προκαταβολή που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις, την κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος για το 2022 και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τον επόμενο χρόνο. Παρά την πανδημία και παρά την κρίση, η κυβέρνηση αυτή είναι συνεπής στην υλοποίηση του προεκλογικού της προγράμματος.


Είχα δεσμευτεί ότι θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί αυτήν την προεκλογική της δέσμευση.


Σε αυτόν το δρόμο θα βαδίσουμε όλοι μαζί, με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση, με προγραμματισμό, μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Σε συνεργασία με την Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση βρισκόμαστε στην έναρξη ενός ενάρετου κύκλου γρήγορης ανάκαμψης για τη χώρα μας, ενός κύκλου ανάκαμψης ο οποίος μετά την πανδημία θα ωφελήσει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.


Καλή αρχή, λοιπόν, στα δύο νέα έργα. Είμαι σίγουρος ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες, κ. Υπουργέ, κ. Γενικέ Γραμματέα, θα τρέξουν γρήγορα. Και ελπίζω η επόμενη συνάντησή μας για τις δύο νέες αρτηρίες να γίνει, πλέον, στα εργοτάξιά τους, καθώς δεν μιλάμε μόνο με σχέδια, μιλάμε με έργα.


Η καλύτερη απόδειξη των έργων για τα οποία μιλάμε είναι και η ολοκλήρωση των έργων που γίνονται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Η Θεσσαλονίκη πια, αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ Περιφερειάρχα, αποκτά ένα αεροδρόμιο αντάξιο όχι μόνο της ιστορίας της, αλλά και της προοπτικής της.


Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε με σιγουριά και με αυτοπεποίθηση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.


Ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκη – Έδεσσα


Το έργο αφορά στην αναβάθμιση του οδικού άξονα συνολικού μήκους περίπου 80 χλμ που σήμερα περιλαμβάνει τμήματα με ανεπαρκή διαμόρφωση, μεγάλες κατά μήκος κλίσεις, ανεπαρκείς οδικές διατομές, κακή ορατότητα, και πολύ συχνά διέρχεται μέσω πόλεων. Η περιοχή στην οποία θα εκτελεστεί το έργο εκτείνεται από το νομό Θεσσαλονίκης έως και το νομό Πέλλας. Στο έργο περιλαμβάνεται, επίσης, η συντήρηση και λειτουργία του συνολικού μήκους των 80 χλμ του οδικού άξονα για περίοδο 27 ετών που θα εκκινεί μετά την τριετή κατασκευαστική περίοδο του έργου.


Ο οδικός άξονας Δράμα – Αμφίπολη


Το έργο αφορά στην αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Δράμας – Αμφίπολης, είτε με αποκατάσταση και διαπλάτυνση τμημάτων της υπάρχουσας οδού είτε με κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων κατά μήκος του τμήματος από Παλιοκώμη σε Μαυρολεύκη, και από Μαυρολεύκη σε Δράμα συνολικού μήκους 43 χλμ. Συγκεκριμένα, η κύρια αρτηρία θα αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο με αποκατάσταση της υπάρχουσας οδοποιίας για περίπου 13,5 χλμ και κατασκευή περίπου 29,5 χλμ νέων τμημάτων. Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της κύριας αρτηρίας, την κατασκευή δύο νέων τμημάτων και τη σύνδεση με τις υφιστάμενες οδούς με 9 κόμβους. Στη σύμβαση θα προβλέπεται η λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα μήκους 43 χλμ, για περίοδο 27 ετών που θα εκκινεί μετά την τριετή κατασκευαστική περίοδο του έργου.


Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο Δημαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, η διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντώνιου, οι βουλευτές της ΝΔ στην Πέλλα και τη Δράμα, καθώς επίσης εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των επιμελητηριακών θεσμών.



Υποχρεωτικά self test στο Δημόσιο από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα


 

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα (26 Απριλίου) το υποχρεωτικό μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό (COVID-19) σε υπαλλήλους του Δημοσίου.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζομένου/ης στον τόπο εργασίας του/της και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του. 

Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο απασχολούμενος/η παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

Κατά την πρώτη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, δηλαδή από την 26η Απριλίου έως την 9η Μαΐου 2021, οι εργαζόμενοι που είναι υπόχρεοι σε διαγνωστικό έλεγχο δύνανται να υποβάλλονται και να δηλώνουν στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό εντός του χρονικού διαστήματος από 26 Απριλίου έως και 9 Μαΐου 2021.

Η δήλωση αποτελέσματος πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr με την συμπλήρωση του ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου «Δήλωση Αποτελέσματος Διαγνωστικού Ελέγχου για COVID - 19».

Το υποχρεωτικό μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου εφαρμόζεται στο προσωπικό του Δημοσίου που, σύμφωνα με το πλάνο εργασιών του κάθε φορέα, ασκεί τα καθήκοντά του με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας και δεν τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε οποιαδήποτε είδους άδεια.

Πιο συγκεκριμένα, στην υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου εντάσσονται οι κατηγορίες προσωπικού του δημοσίου που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή με πάγια αντιμισθία ή με έμμισθη εντολή ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, ιδίως πρακτική άσκηση, σε υπηρεσίες φορέων που ανήκουν στο Δημόσιο Τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), εφόσον τα καθήκοντά τους ασκούνται με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους και είναι απογεγραμμένοι στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου (apografi.gov.gr):

α) πάσης φύσεως πολιτικό προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου,

β) πάσης φύσεως πολιτικό προσωπικό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού συμπεριλαμβανομένων και των εποπτευομένων φορέων τους,

γ) το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

δ) το ένστολο και το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και

ε) οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

α) πάσης φύσεως απασχολούμενοι, για τους οποίους προβλέπονται αντίστοιχες ρυθμίσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 2 και 46 του ν. 4790/2021 (Α’ 48),

β) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού καθώς και οποιοδήποτε άλλο διδακτικό ή εκπαιδευτικό προσωπικό των πανεπιστημίων καθώς και οι απασχολούμενοι μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και

γ) πάσης φύσεως καλλιτεχνικό προσωπικό



Οσκαρ 2021: Στο Nomadland το βραβείο καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας

 



Το Nomadland κέρδισε όπως αναμενόταν το βραβείο καλύτερης ταινίας. Η βραδιά ανήκει στην Κλόε Ζάο η οποία κέρδισε και το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτις είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει στην κατηγορία σκηνοθεσίας (μετά την Κάθριν Μπίγκελοου με το «Hurt Locker») και η πρώτη ασιατικής καταγωγής.

Οι νικητές των Οσκαρ 2021

Καλύτερη Ταινία: «Nomadland»

Α' Ανδρικός Ρόλος: Άντονι Χόπκινς για το «The Father»

Α' Γυναικείος Ρόλος: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το «Nomadland»

Σκηνοθεσία: Κλόε Ζάο για το «Nomadland»

Β' Ανδρικός Ρόλος: Ντάνιελ Καλούγια για το «Judas and the Black Messiah»

B' Γυναικείος Ρόλος: Γιουν Γιου-τζουνγκ για το «Minari»

Διασκευασμένο Σενάριο: Κρίστοφερ Χάμπτον και Φλόριαν Ζέλερ για το «The Father»

Πρωτότυπο Σενάριο: Έμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman»

Διεθνής Ταινία: Άσπρο Πάτο (Δανία)

Μακιγιάζ και χτενίσματα: Σέρτζιο Λόπεζ-Ριβέρα, Μία Νιλ, Τζαμίκα Γουίλσον για το «Ma Rainey’s Black Bottom»

Κοστούμια: Αν Ροθ για την ταινία Ma Rainey's Black Bottom

Καλύτερου ήχου: Sound of metal

Ταινία μικρού μήκους: The two distant strangers

Ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: If Anything Happens I love you

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Soul (Pixar)

Ντοκιμαντέρ μικρού Μήκους: Colette

Ντοκιμαντέρ μεγάλου Μήκους: My Octopus Teacher

Οπτικά εφέ: Tenet

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ντόναλντ Γκρέιαμ Μπερτ για το «Mank»

Φωτογραφία: Έρικ Μέσερσμιντ για το «Mank»

Μοντάζ: Sound of Metal

Μουσική: Soul

Καλύτερο τραγούδι: Fight for you (H.E.R) από το Judas and the Black Messiah