Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Εσθονοί έσωσαν λύκο από παγωμένο ποτάμι νομίζοντας ότι ήταν σκύλος


Εσθονοί εργάτες έσπευσαν να σώσουν έναν σκύλο που κινδύνευε σε ένα παγωμένο ποτάμι την Τετάρτη- χωρίς να αντιλαμβάνονται πως στην πραγματικότητα έβαζαν στο αυτοκίνητό τους έναν λύκο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι άνδρες δούλευαν στο φράγμα Σίντι στον ποταμό Παρνού όταν πρόσεξαν το ζώο, που είχε παγιδευτεί στα παγωμένα νερά. Αφού άνοιξαν δρόμο στον πάγο, το μετέφεραν παγωμένο σε κτηνιατρείο, όπου διαπίστωσαν ότι είχαν μεταφέρει έναν λύκο.

Η Εσθονική Ένωση για την Προστασία των Ζώων (EUPA) ανέφερε ότι ο λύκος είχε χαμηλή πίεση αίματος όταν έφτασε στον κτηνίατρο, κάτι που ενδεχομένως να εξηγεί το γιατί ήταν πειθήνιος και ήρεμος όταν τον μετέφεραν στο αυτοκίνητο για να τον ζεστάνουν.


Μιλώντας στην εσθονική εφημερίδα Postimees, ο Ράντο Κάρτσεπ είπε πως «ζύγιζε αρκετά. Ήταν ήρεμος, κοιμήθηκε στα πόδια μου».

Οι κτηνίατροι είχαν κάποιες υποψίες, αλλά ήταν ένας ντόπιος κυνηγός, που ήξερε για τους λύκους της περιοχής, που τελικά επιβεβαίωσε τι ήταν το ζώο: Ένας νεαρός αρσενικός, περίπου ενός έτους.

Μόλις έγινε γνωστό αυτό, ο λύκος μεταφέρθηκε σε κλουβί. Εν τέλει, το ζώο συνήλθε και αφού του φορέθηκε κολάρο με GPS, αφέθηκε ελεύθερο.


Πηγή : protothema.gr


Αχτσιόγλου: Τον Μάρτιο το νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών στα Ταμεία


Στους άξονες και στους στόχους της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε ομιλία της στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ.

«Στόχοι της κυβέρνησης στη μετά τα μνημόνια εποχή», τόνισε, «είναι να φέρουμε την εργασία στο επίκεντρο, να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και να εφαρμόσουμε μία στιβαρή κοινωνική πολιτική. Επιδιώκουμε την αύξηση των μισθών που συμπιέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων, ώστε να υπάρξει γενικευμένη εμπέδωση των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η αύξηση των μισθών επιτυγχάνεται, μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. «Από 1/2/2019, αυξήσαμε τον κατώτατο και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11% και κατά 27% για τους νέους και έχει διαμορφωθεί στα 650 ευρώ, χωρίς ηλικιακή διάκριση. Περίπου 600.000 εργαζόμενοι έχουν άμεση αύξηση του εισοδήματός τους. Η αύξηση του κατώτατου μισθού οδήγησε σε αύξηση και 24 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, τα οποία λαμβάνουν περίπου 280.000 άτομα. Επίσης, από τον περσινό Αύγουστο, έχουμε επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις στη χώρα και έχουμε επεκτείνει 11 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους και συνεπάγονται αυξήσεις για δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς. Συνολικά, περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν βελτίωση του εισοδήματός τους, η οποία θα έχει την αντανάκλασή της στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και της κατανάλωσης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα για τον τομέα του εμπορίου» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ανέφερε: «υλοποιούμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αξιοποιούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν με μία συνεκτική δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των βαρών στον ιδιωτικό τομέα, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη μείωση, από 1/1/2019, των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς έως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας».

«Τον Μάρτιο»- συμπλήρωσε -«θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, το οποίο θα ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και θα περιλαμβάνει και κούρεμα οφειλής, ενώ, για τη στήριξη ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων που έπληξε η κρίση, υλοποιούμε και το πρόγραμμα "δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία" για 5.000 ανέργους, ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου την οικονομική δραστηριότητά τους. Το πρόγραμμα προβλέπει επιχορήγηση για 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12, με ποσό που κυμαίνεται από 12.000 ευρώ έως και 36.000 ευρώ» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.



Πηγή: iefimerida.gr 


Προσωπικές και επιχειρηματικές χρεοκοπίες οδηγούν σε διαγραφές φόρων



Το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια του 2018 ως ανεπίδεκτο είσπραξης  η φορολογική διοίκηση, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 18,1 δισ. ευρώ. Η αύξηση του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χαρακτηρίστηκαν ως ανεπίδεκτες είσπραξης από τη φορολογική διοίκηση είναι αποτέλεσμα κυρίως δυο παραγόντων. Της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης (δικαστικά τμήματα εφοριών, Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης κ.ά.) αλλά κυρίως της οριστικής αδυναμίας πολλών φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, να ανταπεξέλθουν στην υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών.

Μια οφειλή χαρακτηρίζεται ως ανεπίδεκτη είσπραξης όταν συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα ασφαλιστικά, διοικητικά, δικαστικά και αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του οφειλέτη. 

β) Διενεργήθηκε εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας και λήφθηκε αντίγραφο της μερίδας του οφειλέτη τουλάχιστον από τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία του τόπου κατοικίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και του τόπου καταγωγής.

γ) Διερευνήθηκε και διαπιστώθηκε ότι δεν υπόκεινται σε διάρρηξη, λόγω καταδολίευσης, μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη. 

δ) Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών απαιτήσεων, όπως μισθωμάτων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεων στις τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, τη μεταφορά χρημάτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη στο εξωτερικό και την απόληψη τόκων από το εξωτερικό. 

ε) Διερευνήθηκε κάθε στοιχείο που περιλαμβάνεται στα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα στη Φορολογική Διοίκηση και στο φυσικό φάκελο του οφειλέτη, όπως φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις μητρώου, ισολογισμοί και λοιπές χρηματοοικονομικές καταστάσεις, έντυπα πληροφοριών για περιουσιακά στοιχεία. 

στ) Σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη, έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης ή έχει επέλθει περάτωσή της, τα οποία διαπιστώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως κοινοποίηση δικαστικής απόφασης και έλεγχος τελεσιδικίας αυτής, όταν απαιτείται από το νόμο, λήψη πιστοποιητικού από το αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο σχετικά με την πορεία της πτώχευσης ή έρευνα στη μερίδα του οφειλέτη που τηρείται στο ανωτέρω δικαστήριο. 

Όταν μια οφειλή χαρακτηρίζεται ως ανεπίδεκτη είσπραξης καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο της φορολογικής διοίκηση και η τελευταία δεν προχωρά πλέον σε ενέργειες για την είσπραξή της. Ο οφειλέτης, ωστόσο, παραμένει στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας ενώ παραμένουν σε ισχύ και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχουν ληφθεί εναντίον του. Σε αυτά περιλαμβάνεται η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων (ενοικίων, απαιτήσεων από πελάτες κλπ), το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων κ.ά.).


Του Σπύρου Δημητρέλη
capital.gr



Είναι έγκλημα με το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ να κρατάς ελληνική σημαία



Το καθεστώς Τσίπρα συλλαμβάνει όσους κρατάνε Ελληνική σημαία.

Σύμφωνα με το thestival.gr, προσήχθησαν δύο άνδρες, οι οποίοι κάθονταν σε παγκάκι στην κεντρική πλατεία της πόλης και είχαν δίπλα τους ακουμπισμένες δύο ελληνικές σημαίες.

Με λίγα λόγια κρίθηκαν ύποπτοι από το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ-ΤΣΙΠΡΑ οι άνδρες που είχαν ελληνικές σημαίες.

Οι προσαχθέντες κρατήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας για περίπου δυο ώρες και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.


ΝΔ για το δημοσίευμα του BBC: Ο Τσίπρας να ξεκαθαρίσει ότι δεν υφίσταται θέμα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας»



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για το δημοσίευμα του BBC περί «μακεδονικής» μειονότητας.

«Δεν πέρασε ούτε ένα μήνας αφότου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της “Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”, να πανηγυρίζουν για τη Συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου”. Η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία υποθάλπει τον εθνικισμό. 

Το BBC σήμερα με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της».


Άρχισαν τα όργανα του ξεπουλήματος της Μακεδονίας: BBC καταπιεσμένη «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα



Διαβάσαμε στο protothema.gr τα αποτελέσματα του ξεπουλήματος της Μακεδονίας από τον Αλέξη Τσίπρα και τους ΑΝΕΛ.

Ένα ρεπορτάζ που τουλάχιστον προκαλεί ερωτήματα, αν όχι οργή, για τη «μακεδονική μειονότητα» της Ελλάδος δημοσιεύει το BBC στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το ειδησεογραφικό δίκτυο υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη «μειονότητα», μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν, εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με την επικύρωση συμφωνίας για την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία», η Ελλάδα αανγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Κι όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας» για δεκαετίες. 

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, το BBC συνομίλησε με τον κ. Φωκά, που «η μητρική του γλώσσα είναι “μακεδονική”, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων. Στο σύγχρονο σπίτι του γιου του σε ένα χωριό στη βόρεια Ελλάδα, με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας». 

Ο κ. Φωκάς αυτοπροεδιορίζεται ως «Μακεδόνας» και Έλληνας. Όπως υποστηρίζει, για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις «ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».

«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (dopya). Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες την «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους», αναφέρει το ρεπορτάζ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπασε μακροχρόνιο ταμπού

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη άρνηση ήταν ένας από τους λόγους για τη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια, που λύθηκε με τη Συμφωνία των πρεσπών. 

«Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα – την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού», σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, που αναφέρει ότι η συμφωνία ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις για την ιστορία της «μακεδονικής μειονότητας» της Ελλάδας.

Βρέθηκαν χωρισμένοι ανάμεσα σε τρία κράτη 

Ο κ. Φωκάς αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειάς του, ενώ υπενθυμίζει ότι η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, όταν γεννήθηκε, είχε μόλις προστεθεί στο ελληνικό κράτος. 

Ο θείος του έλεγε ότι η οικογένειά τους δεν ήταν «ούτε Σέρβοι, ούτε Έλληνες ούτε Βούλγαροι, αλλά Ορθόδοξοι “Μακεδόνες”». 

«Τελικά, οι Σλάβοι “Μακεδόνες” βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν ένας αιώνας αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά, αναφέρει ο συντάκτης. 

«Ο Ιωάννης Μεταξάς απαγόρευσε τη "μακεδονική" γλώσσα»

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, ένας θαυμαστής του Μουσολίνι» απαγόρευσε τη «μακεδονική γλώσσα» και ανάγκασε τους «Μακεδόνες» να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι αστυνομικοί παρακολουθούν όσους πηγαίνουν σε κηδείες και κρυφακούν στα παράθυρα για να πιάσουν κάποιον που μιλάει ή τραγουδάει στην απαγορευμένη γλώσσα. Υπήρχαν αγωγές, απειλές και ξυλοδαρμοί.

Οι γυναίκες – οι οποίες συχνά δεν μιλούσαν ελληνικά – θα κάλυπταν το στόμα τους με τις μαντίλες τους για να μην γίνονται αντιληπτές , αλλά η μητέρα του κ. Φωκά συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δραχμών, ένα μεγάλο ποσό τότε.

«Οι Σλαβόφωνοι, υπέφεραν πολλά από τους Έλληνες την περίοδο του Μεταξά», λέει ο κ. Φωκάς, του οποίου ο πατέρας, όπως αναφέρει, εξορίστηκε στη Χίο. Μαζί με άλλους αρχηγούς μεγάλων οικογενειών τους βασάνισαν και τους ανάγκαζαν να πίνουν ρητινέλαιο, ένα ισχυρό καθαρκτικό. 

«Μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές 

Όταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941, μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές από το καταπιεστικό καθεστώς του Μεταξά. Αλλά πολλοί σύντομα εντάχθηκαν στην αντίσταση, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (το οποίο τότε υποστήριζε τη “μακεδονική” μειονότητα) και συνέχισαν να αγωνίζονται με τους κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την κατοχή του Άξονα. (Η Βουλγαρία κατέλαβε το ανατολικό τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας από το 1941 έως το 1944, διαπράττοντας πολλές φρικαλεότητες, πολλοί Έλληνες αποδίδουν εσφαλμένα αυτά στους “Μακεδόνες”, τους οποίους αναγνωρίζουν ως Βούλγαρους).

Όταν οι κομμουνιστές τελικά νίκησαν, ακολουθήθηκαν σοβαρά αντίποινα για όποιον συνδεόταν με την αντίσταση ή την αριστερά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι «Μακεδόνες» πλήρωσαν περισσότερο από οποιονδήποτε για τον εμφύλιο», καθώς υπήρξαν εκτελέσεις. Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο ίδιος συνελήφθη και πέρασε τρία χρόνια στο νησί της Μακρονήσσου, όχι για κάτι που έκανε, αλλά επειδή η μητέρα του βοήθησε τον γαμπρό του να ξεφύγει από τον φεγγίτη ενός καφενείου .

Δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών 

Είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών ή των απογόνων των εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα. Ο ιστορικός Leonidas Embiricos εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας – και πολλοί άλλοι είναι υπερήφανοι ελληνικοί εθνικιστές.

Η «μακεδονική» γλώσσα δεν έχει επίσημα απαγορευτεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά ο φόβος εξακολουθεί να παραμένει και μάλιστα περνά από γενιά σε γενιά, αναφέρει το δημοσίευμα. «Αργά η γλώσσα πεθαίνει. Χρόνια καταστολής την περιόρισαν σε εσωτερικούς χώρους», προσθέτει ο συντάκτης, σημειώνοντας ότι η ομιλία στα «μακεδονικά» μπορεί να είναι αιτία παρενόχλησης. 

Η Ελλάδα θεωρεί τους «Μακεδόνες-Σλάβους» ως γλωσσική ομάδα 

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επισήμως μόνο μία μειονότητα – τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ιστορικά, έχει θεωρήσει τους «Μακεδόνες – Σλάβους» ως γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντας τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες – η συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας απαιτεί από τα Σκόπια να αλλάξουν το σύνταγμά τους για να αφαιρέσουν τις αναφορές σε μειονότητα στην Ελλάδα. 

Ένα έγγραφο που εκδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, λέει ότι «σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής των οποίων η εθνική συνείδηση ​δεν ήταν ελληνική μετακόμισε στα γειτονικά κράτη» κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα – συνεπώς, κάθε δίγλωσσος λαός που παρέμεινε στην κατοχή του ελληνικού συνείδηση. 

Σημαντική πρόοδος η Συμφωνία των Πρεσπών 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική πολιτική πρόοδος που θα βοηθήσει στην άμβλυνση τέτοιων φόβων. Αλλά η διαδικασία έχει επίσης προκαλέσει νέα κύματα θυμού και άγχους, με μεγάλες, ενίοτε βίαιες, διαμαρτυρίες που αντιτίθενται στη συμφωνία, υποστηριζόμενες από τμήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους. Η δεξιά αντιπολίτευση της Ελλάδας επέστρεψε γρήγορα στα εθνικιστικά συναισθήματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για προδοσία. Για τους Σλαβόφωνους της Ελλάδας, οι οποίοι από καιρό δεν επιζητούν τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα στην πολιτιστική έκφραση, ο χρόνος για να βγούν από τη σκιά μπορεί να μην έφτασε ακόμα.


Απογοητευτικά ποσοστά στην ΕΡΤ - Σχεδόν 0% στην prime time



Σκληρή είναι μάχη της τηλεθέασης στην ελληνική τηλεόραση και στην prime time ζώνη των καναλιών.

Ωστόσο η ΕΡΤ φαίνεται να αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό πρόβλημα μιας και οι τηλεθεατές γυρνούν την πλάτη στη Δημόσια Τηλεόραση και στα τέσσερα κανάλια που διαθέτει.

Συγκεκριμένα, η prime time των τεσσάρων καναλιών της ΕΡΤ θυμίζει τηλεόραση που είναι… κλειστή.

Για το δυναμικό κοινό, οι τηλεθεατές δηλαδή ηλικίας 18-54, η ΕΡΤ είναι σα να μην υπάρχει, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της Nielsen, κάτι που περιέργως δε δείχνει να ανησυχεί τους ιθύνοντες του Ραδιομεγάρου.

Το βράδυ της Τρίτης 19 Φεβρουαρίου, η τηλεθέαση σε ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3 και ΕΡΤSports κινήθηκε από το 0,2% έως το 1,5%, ποσοστό ρεκόρ του...Ναδίρ.

Το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ 21:00 – 00:00 οι μετρητές κατέγραφαν σχεδόν μηδέν τοις εκατό.


ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΤΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ 
Πηγή : thestival.gr


Νέες δολοφονικές επιθέσεις κατά αστυνομικών από αντιεξουσιαστές



Νέες δολοφονικές επιθέσεις κατά αστυνομικών από αντιεξουσιαστές το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν 55 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα,  με την πρώτη έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, όπου οι αναρχικοί πετούσαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών για 45 ολόκληρα λεπτά. Στις 02.00 άλλη ομάδα αναρχικών πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών στην συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα στο Πολυτεχνείο.

Από τις δολοφονικές επιθέσεις δεν υπήρξε τραυματισμός αστυνομικών και έγινε μία σύλληψη.





Τρεις νεκροί από τη συντριβή Boeing 767 κοντά στο αεροδρόμιο του Χιούστον



Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος, τύπου Boeing 767, συνετρίβη σε μικρή απόσταση από το διεθνές αεροδρόμιο George Bush στο Χιούστον του Τέξας εχθές Σάββατο 23/02.

Το Boeing 767 μετέφερε τριμελές πλήρωμα, και είχε αναχωρήσει από το Μαϊάμι όταν κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Trinity Bay, 48 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζορτζ Μπους του Χιούστον.


Οι συνθήκες, που κατέπεσε σε κόλπο της περιοχής μέχρι στιγμής είναι άγνωστες και η πτώση είχε την τραγική κατάληψη των θάνατο και των τριών επιβαινόντων που βρίσκονταν στο μοιραίο αεροπλάνο.




Νέα Δημοκρατία : Παρουσίαση του προγράμματος για την Υγεία



Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην άμεση εφαρμογή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Το ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση το Σάββατο στοχεύει από τις πρώτες κιόλας μέρες εφαρμογής του στην εξασφάλιση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών περίθαλψης σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας. 

Στον τομέα της Υγείας εντοπίζεται άλλωστε μία από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο όποιος ισχυρίζεται ότι ασκεί ταξική πολιτική υπέρ των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Διότι η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας πλήττει ακριβώς αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη, δηλαδή τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. 

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αποτελείται από τρεις βασικούς άξονες: 

Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που επιχειρεί να φέρει μία επανάσταση στην Πρόληψη
Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους 
Φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη 

Έχοντας ως βάση αυτούς τους τρεις άξονες, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία δίνει επίσης έμφαση σε επιμέρους πολιτικές που αφορούν τον καρκίνο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας καθώς και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση του πολίτη. 

Άμεσος στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις, στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη των τραγικών ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής. Έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και γι αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί με εμπροσθοβαρή τρόπο προκειμένου να αντιμετωπισθεί η σημερινή τραγική κατάσταση που προκάλεσαν οι επιλογές των κ. Ξανθού και Πολάκη. 

Η κατάσταση στην υγεία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ:
- Νοσοκομεία με κακοσυντηρημένες υποδομές και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως γάζες, σύριγγες κ.ά., που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.
- Μόλις 1 στους 10 πολίτες έχουν πρόσβαση σε οικογενειακό γιατρό. 
- 7 περιφερειακές ενότητες της χώρας δεν έχουν κανέναν συμβεβλημένο παιδίατρο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας από την τσέπη τους. 

Οι 5 προτεραιότητες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας:

1. Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.
2. Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.
3. Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.
4. Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας 
5. Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.


Για την άμεση βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία το πρόγραμμά μας προβλέπει:

Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας. Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής, και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ώστε να μειωθεί ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ.
Τέλος στην εφημερία όπως την ξέρουμε σήμερα. Για την οριστική απαλλαγή από τα ράντζα και τις άσκοπες και επικίνδυνες για τους ασθενείς περιπλανήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις με την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις προσωπικού, όπου κριθεί απαραίτητο (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές).
Ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικών δωρεών.

Για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε πολίτη, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με δεσμευτικούς στόχους, ενώ θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις.  Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη χρηστή διαχείριση του συστήματος υγείας, θα επανεπενδύονται στο σύστημα υγείας. 

Για τη στήριξη για αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο τη φροντίδα της Πολιτείας στα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα περιλαμβάνονται:

1. Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα. Όλα τα φάρμακα θα διατίθενται από όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς του.
2. Προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς σε 24 ώρες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.
3. Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής.

Η μάχη του καρκίνου 

Κεντρικός πυλώνας του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι η μάχη κατά του καρκίνου. Κάθε ελληνική οικογένεια έχει ζήσει από κοντά τι σημαίνει καρκίνος και πόσο επώδυνη είναι αυτή η ασθένεια. Η προσπάθεια αρχίζει πάντα από την πρόληψη, καθώς διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι 1 στους 3 κοινούς καρκίνους θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την πρόληψη. Παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι ο ελλιπής προ-συμπτωματικός έλεγχος σχετίζεται με το περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα και την ελλιπή ενημέρωση. 

Με αυτά τα δεδομένα το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει:

Άμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.
Καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων. Όλοι θα μπορούμε να περάσουμε από προληπτικό έλεγχο: η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται και μέσω SMS ή email για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.
Δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας που σήμερα έχει μέσο χρόνο αναμονής τους 3-4 μήνες, με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα. 
Διανομή των φαρμάκων στο σπίτι και εξειδικευμένο προσωπικό για κατ’ οίκον νοσηλεία.
Ίδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα  - κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
Λειτουργία δικτύου παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ».
Θέσπιση συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ασθενή στο σύστημα υγείας.   
Ανακουφιστική φροντίδα και ειδική μέριμνα στους ασθενείς τελικού σταδίου

Το συνολικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τον καρκίνο έχει ως μείζονα στόχο μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2  στις οποίες η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση των πολιτών

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία εξοπλισμού θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία των μηχανημάτων, τον εξορθολογισμό του κόστους και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Για πρώτη φορά πραγματική πρόληψη 

Η Ελλάδα διαθέτει τις χαμηλότερες δαπάνες για την πρόληψη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Μόλις το 1,3% των δαπανών υγείας κατευθύνονται στην πρόληψη. Αντίθετα, το ποσοστό δαπανών για νοσηλείες στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (41% έναντι 30% μ.ο. στην Ε.Ε.), 27,3% είναι το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη ενώ αυξήθηκαν τα ποσοστά παιδικής-εφηβικής παχυσαρκίας μέσα σε μια δεκαετία κατά 50%. 

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της πρόληψης αναλαμβάνουμε τις εξής πρωτοβουλίες: 

Συστηματική ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών να ασκούνται περισσότερο, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να ελέγχουν το βάρος τους.
Εθνική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών μας και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα ικανά να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά μας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, η άνοια.
Ειδικά προγράμματα στα σχολεία, για παιδιά και γονείς, που θα αφορούν την διατροφή, την στοματική υγιεινή, την σεξουαλική αγωγή, τον εθισμό, την οδική συμπεριφορά και τις πρώτες βοήθειες.
Προώθηση καλής διατροφής και άθλησης από την παιδική ηλικία
Αντικαπνιστικός νόμος

Όπως έχει επανειλημμένα προαναγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας η επόμενη κυβέρνηση θα επιβάλει την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται:

Η καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.
Η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων. 
Η ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών που σήμερα είναι και η πλειοψηφία.
Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.
Η ενεργός συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας στην εφαρμογή ενός μέτρου που ακόμα και οι καπνιστές αναγνωρίζουν ότι είναι σωστό. Με τους πολιτικούς και τη δημόσια διοίκηση να δίνουν πρώτα το παράδειγμα ξεκινώντας από τη Βουλή και τα δημόσια κτήρια.

Η ψηφιακή εμπειρία του σύστηματος υγείας

Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας
SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο
Πλατφόρμα ενημέρωσης για την υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής
Τηλεφωνική γραμμή ιατρικής υποστήριξης
Εξ’ αποστάσεως επαφή με ειδικούς μέσω τηλε-ιατρικής
Εφαρμογή για τον προγραμματισμό ραντεβού
Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών
Δημοσιοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων και δεικτών σχετικών με τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων

Η Υγεία που θέλει η Νέα Δημοκρατία είναι μια υγεία στην υπηρεσία του πολίτη. Ένα σύστημα υγείας που είναι προσβάσιμο, λειτουργεί και δεν ταλαιπωρεί, σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μεριμνά για τους ευάλωτους, προλαμβάνει την ασθένεια και προωθεί την ευεξία και την καλή ποιότητα ζωής.

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία εδώ.


Ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του προγράμματος του Κόμματος για την Υγεία :





Κακοποιοί κατέστρεψαν το μνημείο των δυο αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ που δολοφονήθηκαν στου Ρέντη


Το μνημείο που φτιάχτηκε στη μνήμη των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Γιώργου Σκυλογιάννη και Ιωάννη Ευαγγελινέλη, που έπεσαν νεκροί από πυρά σκληρών αλλοδαπών κακοποιών την 1η Μαρτίου του 2011, βεβήλωσαν άγνωστοι κακοποιοί χθες το βράδυ του Σαββάτου. 


Οι άγνωστοι αφαίρεσαν τα μπρούτζινα περιστέρια που υπήρχαν στο μνημείο, ενώ έσπασαν και τα μάρμαρα του μνημείου. 




Ο 22χρονος Γιώργος Σκυλογιάννης και ο 23χρονος Ιωάννης Ευαγγελινέλης μαζί με συναδέλφους τους καταδίωκαν σκληρούς κακοποιούς που μόλις είχαν ληστέψει με καλασνικοφ ιδιοκτήτη περιπτέρου στο Μενίδι. Οι  αλλοδαποί κακοποιοί είχαν επιβιβαστεί σε ένα κλεμμένο τζιπ Ι.Χ. αυτοκίνητο. Το όχημα εντοπίστηκε στον Κηφισό από τους αστυνομικούς, που το ακολούθησαν με σβηστούς φάρους. Όμως έγιναν αντιληπτοί από τους δράστες, οι οποίοι ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο, έστησαν ενέδρα και γάζωσαν τους αστυνομικούς με ένα Καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα οι δυο άνδρες από τα πληρώματα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να πέσουν νεκροί.


DW: Η Ελλάδα της κρίσης μετά τα μνημόνια



Όταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος ακούει τους πολιτικούς να λένε ότι η κρίση τελείωσε, κουνά το κεφάλι του και αναρωτιέται, για ποιόν άραγε. Διότι για τον ίδιο και πολλούς άλλους η κρίση είναι πάντα εκεί.

Ως υπάλληλος σε εταιρεία καθαρισμού σχολικών κτηρίων παίρνει το μήνα 560 ευρώ. Κάθε μέρα πρέπει να καθαρίζει 18 σχολικές τάξεις. «Η κατάσταση ακόμη και με τον Τσίπρα δεν έχει καλυτερεύσει, είναι το ίδιο όπως και όλες οι άλλες κυβερνήσεις, όλες θέλουν να κερδίσουν χρόνο» υποστηρίζει.

Τα λόγια και η πραγματικότητα

Επί 35 χρόνια ζούσε στη Γερμανία. Σπούδασε βιολογία και εργαζόταν. Αλλά όταν η μητέρα του αρρώστησε, επέστρεψε το 2010 στην Ελλάδα. Και έπαθε σοκ. Για πρώτη φορά είδε γείτονες να ψάχνουν στα σκουπίδια για να τα βγάλουν πέρα. Αλλά και σήμερα δέκα χρόνια μετά, δεν βλέπει την κρίση να τελειώνει. Τα στατιστικά στοιχεία που ακούει δεν τον εντυπωσιάζουν.

«Το κράτος χρωστά στους πολίτες δισ. ευρώ σε επιστροφές φόρων, κι όταν λένε οι πολιτικοί ότι έχουν πλεόνασμα, αναρωτιέμαι, πως είναι δυνατόν» μονολογεί.

Στα χαρτιά η ανεργία μειώθηκε από 27,5% το 2013%, στο 18,6%, αλλά παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Η νεανική ανεργία κατέβηκε επίσης από πάνω από το 50% στο 36,6%. Αλλά αυτό δεν χαροποιεί κανέναν, διότι η υποτιθέμενη ανάπτυξη δεν κάνει τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη. Η δυσπιστία για τα αισιόδοξα προγνωστικά τη χρονιά των βουλευτικών εκλογών στη χώρα βρίσκεται στα ύψη.

Ο Νίκος Βαρσακέλης, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη, μπορεί να αντιληφθεί την απαισιοδοξία των συμπατριωτών του. «Θα πάρει ακόμη πολλά χρόνια για να έρθει η ανάπτυξη, θα πρέπει πρώτα να έρθουν επιχειρηματίες» υποστηρίζει. Αλλά δεν έρχονται, το αντίθετο.

Στον τομέα της παραγωγής υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Όσες παραγωγικές μονάδες έκλεισαν ή έφυγαν στο απόγειο της κρίσης, προκάλεσαν μεγάλα τραύματα. Μεγάλος αριθμός εργαζομένων μετακόμισε σε άλλη χώρα. Ο Βαρσακέλης εκτιμά το κόστος ανάμεσα στα 80 με 100 δισ. ευρώ.

Στον κατασκευαστικό τομέα χάθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας, ενώ σε παραδοσιακούς τομείς, όπως τροφίμων και μεταλλουργίας, σημαντικούς για την οικονομική σταθερότητα, ο ρυθμός ανάπτυξης έχει μειωθεί. Το ασφαλιστικό σύστημα είναι άδικο. «Οι εισφορές δεν προσανατολίζονται με βάση το εισόδημα, αλλά με τα χρόνια ασφάλισης» λέει η Μαριλένα Παπαδάκη, που μαζί με τον άνδρα της είχαν γυμναστήριο. «Είναι αδιάφορο εάν έχεις ένα μικρό περίπτερο ή ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, το ασφαλιστικό κόστος παραμένει το ίδιο, ακόμη και όταν δεν μπαίνουν λεφτά στο ταμείο».

«Η Ελλάδα να κάνει νέα αρχή»

Ο Νίκος Βαρσακέλης γνωρίζει αυτά και πολλά άλλα προβλήματα. Η αύξηση των δαπανών στις επιχειρήσεις δεν προκύπτει μόνο από τους φόρους ή τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και από άλλους τομείς, όπως το ηλεκτρικό και η ενέργεια.

«Υπάρχει και το διοικητικό κομμάτι, η πολύπλοκη ελληνική γραφειοκρατία παράγει μεγάλο κόστος για τους επιχειρηματίες, χρειάζεται πολύς χρόνος και πολύ προσωπικό για να τα βγάλουν πέρα με αυτά τα προβλήματα» λέει.

Σύμφωνα με μελέτη, το κόστος διοίκησης ανέρχεται στο 7% με 8% του ΑΕΠ. Η μεγαλύτερη ανησυχία του Έλληνα καθηγητή είναι ο τομέας της τεχνολογίας. Στην πραγματικότητα είναι ο κλάδος που φέρνει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, αλλά κι εδώ η Ελλάδα δεν επωφελείται.

«Επιχειρήσεις σε αυτόν τον κλάδο φεύγουν από τη χώρα και έτσι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα λαμπροί επιστήμονες που λόγω της κρίσης αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό. Στις ελληνικές εταιρείες που μένουν, συγκεντρώνουν τις πρώτες τους εμπειρίες νέοι πρωτοεργαζόμενοι, που όμως στη συνέχεια  επιλέγουν τους εμφανώς υψηλότερους μισθούς σε χώρες όπως τη Βρετανία και τη Γερμανία».

Τι προτείνει όμως ο Νίκος Βαρσακέλης; «Νομίζω ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να γυρίσει στο μηδέν, να κάνει μια νέα αρχή και να απαντήσει στο ερώτημα, τι κράτος θέλουμε ακριβώς να είμαστε». Όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να ανακαλύψει τον ελληνικό τροχό, αλλά όλοι οι προκάτοχοί του, χωρίς κανένας τους να το καταφέρει, αποφαίνεται ο Βασκαρέλης. Όταν το 2015 ο Τσίπρας κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές υποσχέθηκε ένα δικαιότερο κράτος. Η ελπίδα ότι ένας νέος πρωθυπουργός, με ευαισθησία στα κοινωνικά προβλήματα θα έφερνε τα πάνω κάτω στους διεφθαρμένους και αργούς θεσμούς, ήταν μεγάλη. Τώρα, τα περιθώρια στενεύουν για τον Τσίπρα. Νέες εκλογές θα γίνουν μέχρι τον Οκτώβριο. Κανείς δεν ξέρει εάν η κυβέρνηση μειοψηφίας, της οποία ηγείται, θα αντέξει μέχρι τώρα. Και πολύ περισσότερο εάν οι Έλληνες θα τον εμπιστευτούν και πάλι.

Πηγή: dw.com
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Γονείς προσοχή: Παιδόφιλοι έχουν στήσει “καρτέρι” στο Fortnite



Σταματά τις διαφημίσεις της στο YouTube η εταιρεία Fortnite, οποία κυκλοφορεί το δημοφιλές στα παιδιά βιντεοπαιχνίδι Fortnite, εν μέσω ανησυχιών, έπειτα από σχόλια που ανέβαζαν παιδόφιλοι.

To διαδικτυακό αυτό παιχνίδι πάντως έχει θεωρηθεί «μάστιγα», καθώς ωθεί τους εφήβους ή και τους μικρότερους παίκτες, στη βία και στο σεξ! 

Εργαλείο στα χέρια παιδόφιλων έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στον κόσμο, το Fortnite. Μέσω του live chat προσποιούνται ανήλικους παίκτες, μπαίνουν στην κοινότητα του Fortnite, και επιχειρούν να παρασύρουν και να προσεγγίσουν ανυποψίαστα παιδιά Οι πρώτες καταγγελίες τέτοιων κρουσμάτων έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Epic Games επιβεβαίωσε ότι απέσυρες τις διαφημίσεις της σε μία αντίστοιχη κίνηση με τη Nestle, η οποία κατηγορήθηκε ότι για την παραγωγή των προϊόντων της εργάζονται παιδιά σκλάβοι. 



Ανεξέλεγκτοι οι Ρουβίκωνες με κάλυψη την προκλητική ανοχή της κυβέρνησης




Ανεξέλεγκτος ο Ρουβίκωνας με την προκλητική ανοχή των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ, επιτίθενται καθημερινά σε περιουσίες ιδιωτών χωρίς ούτε μία σύλληψη.

Νέα επίθεση από την αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας, με δέκα μέλη της να κάνουν επίθεση τα ξημερώματα της Κυριακής, 24.02.2019, σε γνωστό πολυκατάστημα στην Πειραιώς.

Και να πεις ότι δεν είχαν προαναγγείλει την δράση τους, το είχαν πει μέσα από το προφίλ του ηγετικού τους στελέχους στο facebook ενημερώνοντας ότι «δεν μπορείτε να μας σταματήσετε« 

Η προκήρυξη του Ρουβίκωνα.

«Σε καιρούς άμυνας.

Η ώρα του γεύματος για τα αφεντικά έφτασε. Η λήξη των μνημονίων δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από την ολοκληρωτική εφαρμογή όλων όσων, φανερά ή κρυφά πέρασαν κατά την μνημονιακή περίοδο. Η αντεργατική δυστοπία που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με το πρόσχημα της κρίσης και την προσδοκία της «ανάπτυξης» είναι εδώ. Οι μεγαλοκαπιταλιστές παίρνουν την σκυτάλη από τα μικροααφεντικά και πλέον, ο καθένας τους καταργεί όποιο δικαίωμα επιλέξει πρώτο για να υποτιμήσει κι άλλο την εργατική δύναμη και να βάλει την διαφορά στην τσέπη του.

Άλλοι επιβάλλουν το 9ωρο. Άλλοι κάνουν rotation το προσωπικό που τους φέρνουν οι σύγχρονοι δουλέμποροι («υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού» το λένε στην καθεστωτική γλώσσα). Άλλοι έχουν βάλει στο μάτι πρώτα την Κυριακάτικη αργία.

Το γνωστό παζάρι καταναλωτικού lifestyle για μικρομεσαία πορτοφόλια, το “factory outlet” πρωταγωνιστεί, μαζί με άλλες φίρμες του κλάδου στην εκβιαστική κατοχύρωση της Κυριακής ως εργάσιμης μέρας. Επιχείρησε να το κάνει στις γιορτές των Χριστουγέννων, επιχείρησε να το κάνει και μετά. Απέναντί του βρήκε την άμεση μα μαχητική στάση των εργαζόμενων και των αλληλέγγυων από εργατικά σχήματα βάσης. Η μικρή νίκη που κερδήθηκε έχει την σημασία της σε μια περίοδο που μετράμε μόνο ήττες.

Παρόλα αυτά η πίεση συνεχίζεται και από τους συγκεκριμένους εργοδότες και από άλλους αντίστοιχους. Θέλουν την Κυριακή να μας έχουν στην δουλειά.

Θα πούμε πάλι δυο κουβέντες για αυτό το θέμα. Δεν είναι μόνο η κατάργηση μιας αργίας, δεν είναι μόνο ότι τα αφεντικά θέλουν να έχουν στο χέρι τους όχι μόνο πόσο θα δουλεύουμε αλλά και πότε δεν θα δουλεύουμε. Δεν είναι μόνο ζήτημα εργατικών δικαιωμάτων η υπεράσπιση της Κυριακής ως μέρας σχόλης. Είναι ότι ολόκληρη η κοινωνική βάση έχει διαμορφώσει την πραγματική της ζωή στην λογική ότι υπάρχει μια μέρα που οι περισσότεροι/ες δεν δουλεύουν. Σε αυτή την μέρα είναι που στριμώχνεται η οικογένεια, οι φιλίες, η ξεκούραση, η κοινωνική, ερωτική και ατομική ζωή. Το κεφάλαιο καταργώντας αυτή την κοινή μέρα ξηλώνει ακόμα πιο γρήγορα ότι έχει απομείνει να διαχωρίζει την κοινωνία από ένα μαζοποιημένο άθροισμα αγνώστων ατόμων/καταναλωτών.

Κι αυτό αφορά τους πάντες: το ίδιο αυτούς που θα κάτσουν να δουλέψουν την Κυριακή όσο και αυτούς που θα έρθουν να ψωνίσουν. Ειδικά για τους δεύτερους, αυτό που έχουμε να τους πούμε είναι πως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να βάζουμε τα χέρια μας να βγάζουμε τα μάτια μας. Όλοι θα δουλέψουμε Κυριακή αν συνεχίσουμε έτσι. Όλοι θα ξεχάσουμε την δυνατότητα που είχαμε να είμαστε άνθρωποι, κοινωνικά όντα, μαζί έστω για μια μέρα την βδομάδα.

Αν δεν τους αρέσει των αφεντικών η Κυριακή ας διαλέξουν άλλη μέρα. Αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε την ύπαρξη μιας κοινής, εβδομαδιαίας μέρας αργίας για την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων. Και να απαιτήσουμε τα αφεντικά (ή και όλοι μας αν πρόκειται για κάτι δημόσιο – πχ συγκοινωνίες) να αμείβουν γενναία όσους/ες αναγκάζονται να δουλεύουν.

Κι επειδή το θέμα των αφεντικών δεν είναι αν θα είναι Κυριακή ή Πέμπτη αυτή η μέρα σχόλης για όλους/ες, αλλά να αποφασίζει ο καθένας τους όπως γουστάρει πότε τον βολεύει να είναι αργία για τους δικούς του σκλάβους (ώσπου να την καταργήσουν τελείως, αυτό θέλουν μην αμφιβάλετε), μια χαρά είναι να διατηρηθεί η Κυριακή…

Τέλος θέλουμε να πούμε σε διάφορα εταιρικά μεγαλοστελέχη ότι καλό πράγμα η αφοσίωση σε όποιον σου δίνει τον μεγάλο μισθό αλλά να μην το παρατραβάνε. Όπως η περίπτωση μιας διευθύντριας στο factory-outlet στην Πειραιώς που σε πρόσφατη κινητοποίηση εργατών άρχισε διάφορους εκβιασμούς και απόπειρες απεργοσπασίας…

Συνεχίζουμε στον δρόμο του αγώνα, από το δικό μας μετερίζι. Το πιο σημαντικό είναι οι δράσεις και οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στον κάθε χώρο δουλειάς. Από εκεί και πέρα εμείς δείχνουμε στα αφεντικά ότι η κοινωνική βάση έχει κι αυτή διάφορες μεθόδους και δυνατότητες. Του δείχνουμε ότι το θράσος τους έχει επιπλέον κόστος, ότι τίποτα δεν μένει κρυφό.

Θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν μπροστά τους καθώς προσπαθούν να προελάσουν στις ζωές μας. Ώσπου να μας έχουν στην πλάτη τους όταν θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας«.