Κυριακή 14 Απριλίου 2024

ΔΕΗ: Μία επιχειρηματική ιστορία ανάκαμψης από την χρεωκοπία που την οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ

 Σε 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατάντησε την ΔΕΗ υπό χρεοκοπία, με βασική εναλλακτική, την αύξηση τιμολογίων. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο Α. Τσίπρας, Π. Σκουρλέτης, Γ. Σταθάκης. Εάν κατέρρεε η ΔΕΗ κατέρρεε μαζί της όλη την εθνική οικονομία, και τότε οι ευθύνες τους δεν θα είναι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές.

Από το 2019 με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΔΕΗ άρχισε να στέκεται στα πόδια της και τώρα....

Κέρδη 0,5 δισ. ευρώ από ζημιές 1,7 δισ, τετραπλάσιες επενδύσεις, δεκαπλάσια ισχύ στις ΑΠΕ, μείωση χρέους και περιορισμό εκπομπών διοξειδίου άνθρακα κατά 50% περιλαμβάνει ο απολογισμός της ΔΕΗ για την τετραετία 2019 - 2023, με βάση τα ετήσια αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο ο όμιλος ΔΕΗ στην περίοδο αυτή ανέπτυξε νέες δραστηριότητες (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροκίνηση, λιανική μέσω της εξαγοράς της Κωτσόβολος) και ξεκίνησε τη διείσδυση σε τρίτες χώρες αρχής γενομένης από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:

Η ΔΕΗ το 2023 παρουσίασε καθαρά κέρδη 0,5 δισ. Ευρώ ενώ το 2019 είχε ζημιές 1,7 δισ. Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA) έφθασε πέρυσι στο 1,5 δισ. από 799 εκατ. το 2019 (και 148 εκατ.το 2018).

Οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 2,6 δισ. από 646 εκατ. το 2019, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η κατανομή τους που συνδέεται με τον μετασχηματισμό του ομίλου. Το 2019 επενδύθηκαν 68 εκατ. στα ορυχεία, 453 εκατ. στη συμβατική παραγωγή (λιγνίτες), 52 εκατ. στις ανανεώσιμες πηγές και 168 εκατ. στα δίκτυα. Το 2023 οι επενδύσεις ήταν 1,43 δισ. για την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας, 180 εκατ. στις ανανεώσιμες πηγές και 610 εκατ. στη διανομή ενώ έχουν προστεθεί επενδυτικές δαπάνες για ηλεκτροκίνηση, ψηφιοποίηση, τηλεπικοινωνίες.

Οι ανανεώσιμες πηγές (χωρίς τα υδροηλεκτρικά) ήταν το 2019 160 μεγαβάτ και στο μεσοδιάστημα δεκαπλασιάστηκαν σε 1,5 γιγαβάτ. Μεσολάβησε επίσης η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων που οδήγησε στο δραστικό περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, από 20 εκατ. τόνους το 2019 σε 9,7 εκατ. τόνους το 2023.

Το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 3,17 δισ. από 3,69 δισ. το 2019 και η επιχείρηση θα διανείμει φέτος μέρισμα ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για το 2024-2026

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2024-2026, το EBITDA του Ομίλου θα ανέλθει το 2026 στα Euro 2,3 δισ. με την αύξηση να προέρχεται κυρίως από τις ΑΠΕ, την εμπορία και τις νέες δραστηριότητες. Η εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί από τα 10,7GW στα 13,1GW, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων εγκατεστημένης ισχύος 2,8GW μέσα στην τριετία και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να κατευθύνονται κυρίως προς τις ΑΠΕ, οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 44% της περιόδου 2024-2026.

Για το 2030, οι προοπτικές του Ομίλου ΔΕΗ προβλέπουν περαιτέρω σημαντική αύξηση του EBITDA, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα Euro3 δισ., ενώ η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 17GW, εκ των οποίων το 75% θα είναι καθαρές μορφές ενέργειας διπλασιάζοντας την σημερινή λειτουργική κερδοφορία.Μητσοτάκης: Απερίφραστη καταδίκη της κυβέρνησης και εμού προσωπικά στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ


 

Την ξεκάθαρη και απερίφραστη καταδίκη της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του ιδίου στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που δημοσιεύει κάθε Κυριακή στο Facebook.


Αναλυτικά η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Καλημέρα σε όλες και όλους!


Προτού περάσω στην κυριακάτικη επισκόπηση, θέλω να ξεκινήσω με την ξεκάθαρη απερίφραστη καταδίκη της Ελληνικής Kυβέρνησης και εμού προσωπικά απέναντι στη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ. Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή. Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα της κατάστασης και να δηλώσουμε με κάθε τρόπο τη στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της νέας έντασης.

Από εκεί πέρα, πριν μπούμε στην ανασκόπηση των κυβερνητικών δράσεων την εβδομάδα που μας πέρασε, μια σκέψη: αν και βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του Απριλίου, δυστυχώς ξεκίνησε ο “χορός” των πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας.


Υπήρξε δωδεκάωρο με 121 ενάρξεις πυρκαγιών που όμως αντιμετωπίστηκαν από την πυροσβεστική υπηρεσία με το καινούργιο δόγμα προσβολής των δασικών πυρκαγιών. Σε αρκετές περιπτώσεις, αιτία φαίνεται πως ήταν ο εμπρησμός από αμέλεια, έγιναν συλλήψεις και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα. Το θέμα όμως είναι ότι η αμέλεια προκαλεί τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα με τον εμπρησμό από πρόθεση. Γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους αγρότες και όσους ασχολούνται με τη γη αυτό το διάστημα. Οι δε πυρκαγιές στην Ιεράπετρα και στα Πιέρια όρη σε υψόμετρο 1800 μέτρα Απρίλη μήνα αντιμετωπίστηκαν σε 1 και 3 μέρες αντίστοιχα, αλλά έδειξαν πόσο δύσκολη θα είναι η φετινή αντιπυρική περίοδος και ότι απαιτείται η βοήθεια από όλη την κοινωνία ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Λίγα λόγια για το τι έχουμε κάνει εμείς: οι αρμόδιοι φορείς Πολιτικής Προστασίας έχουν από φέτος στη διάθεσή τους πρόσθετα εργαλεία, πόρους και πρωτόκολλα συνεργασίας. Πλέον, σε κάθε έναρξη πυρκαγιάς επιχειρούν υποχρεωτικά, μαζί με τους πυροσβέστες, ο κατά τόπους δασάρχης και η δασική υπηρεσία, ενημερώνονται από το σύστημα engage άμεσα οι δήμοι και συμμετέχουν με χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες, υποχρεωτικά ενημερώνονται πρώτοι από όλους οι εθελοντές μας, τα εναέρια μέσα μας απογειώνονται σε πρώτο χρόνο και όχι αφού ελεγχθεί από τα επίγεια το μέγεθος της πυρκαγιάς. Προσλάβαμε άλλους 700 δασοπυροσβέστες φέτος και αυξήσαμε τις αερομεταφερόμενες μονάδες μας των «δασοκομάντος» από 6 σε 16 σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά μας. Έτσι πιο πολλοί μάχιμοι πυροσβέστες ρίχνονται πιο άμεσα στη μάχη με τις φλόγες.

Παράλληλα, έχουμε επενδύσει στην Πρόληψη. Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση με νόμο του κράτους μπαίνουν μέσα στο δάσος και κάνουν ζώνες πυροπροστασίας ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ δεξιά και αριστερά από τα καλώδιά τους. Με το πρόγραμμα Αντινέρο 3 δημιουργούνται ζώνες πυροπροστασίας στα πιο ευαίσθητα δάση μας και καθαρίζονται μονοπάτια και δρόμοι μέσα στο δάσος. Τα στρατόπεδά μας φέτος θα έχουν 100 μέτρα διάμετρο αντιπυρικής ζώνης γύρω τους και μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα θα δηλώνουν οι πολίτες στους δήμους τα οικόπεδα τους που έχουν καθαρίσει. Τέλος, για τους λίγους ασυνείδητους που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολλών, πλέον η πυρκαγιά εξ αμέλειας που οδηγεί σε απώλεια ζωής ή οικολογική καταστροφή είναι κακούργημα και τιμωρείται με 10 χρόνια κάθειρξη και €200.000 πρόστιμο. Η πυροσβεστική, η αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις, η τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος θα είναι όλοι στην πρώτη γραμμή της μάχης αλλά έχουν ανάγκη τη βοήθειά σας. Αυτή είναι μια εθνική προσπάθεια που μας αφορά όλους. Για να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες, το περιβάλλον αλλά τελικά την ίδια μας την πατρίδα.

Να έρθω τώρα στον κυβερνητικό απολογισμό της εβδομάδας και σε όσα ξεχώρισα.

Και θα ξεκινήσω με την Εθνική Στρατηγική για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Όπως πολυσύνθετο είναι το πρόβλημα, αντιστοίχως πολύπτυχη είναι και η Στρατηγική μας. Το λέω για να προλάβω εκείνους που θα σκεφτούν ότι οι παρεμβάσεις μας εξαντλήθηκαν σε όσα μέτρα παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Παιδείας την Τρίτη από τη Θεσσαλονίκη.

Θυμίζω συνοπτικά τη λειτουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr για επώνυμες αναφορές από μαθητές και γονείς για περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Ήδη μέχρι χθες έγιναν 36 καταγγελίες και ανέλαβαν τη διακρίβωσή τους οι ομάδες ειδικών (εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) που έχουν συσταθεί ανά Σχολική Περιφέρεια. Αυτό είναι και το μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης «Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα, Μπορείς» που σχεδιάστηκε και υλοποιείται ήδη με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και τους ευχαριστούμε. Το βίντεο μπορεί να είναι σκληρό, αλλά η πραγματικότητα είναι ακόμη σκληρότερη, απάνθρωπη για όσους και όσες τη βιώνουν. Η ανοχή, η αποσιώπηση ή η ατιμωρησία τέτοιων περιστατικών τραυματίζει ακόμα περισσότερο τα θύματα των επιθέσεων και δεν δίνει τη δυνατότητα στους δράστες να καταλάβουν τη βαρύτητα των πράξεών τους.

Οι διδάσκοντες και πρωτίστως οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης θα λάβουν ειδική επιμόρφωση για το πώς να προλάβουν ή να χειριστούν πράξεις βίας μέσα στο σχολείο. Παράλληλα εισάγονται προγράμματα δράσεων Ενεργού Πολίτη, αλλά και εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες ζωής, από το νηπιαγωγείο μέχρι την Α’ Λυκείου.

Για τους μαθητές και τις μαθήτριες προβλέπονται αυστηρότερα παιδαγωγικά και πειθαρχικά μέτρα αν βιαιοπραγούν σε βάρος των συμμαθητών τους, τους εκφοβίζουν ή καταγράφουν με το κινητό εκπαιδευτικούς ή άλλα παιδιά. Στο εξής θα υπάρχει και συνευθύνη γονέων και κηδεμόνων που θα κληθούν να πληρώσουν τις ζημιές από βανδαλισμούς των παιδιών τους.

Πρέπει να μας προβληματίσει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκαν 3099 ανήλικοι δράστες σε περιστατικά βίας και παραβατικότητας και έγιναν 500 συλλήψεις για ναρκωτικά, κλοπές, διαρρήξεις, κατοχή όπλων και για σωματικές βλάβες. Γι’ αυτό σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία νέο πενταψήφιο νούμερο 10201 και ειδικά εκπαιδευμένοι τηλεφωνητές στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων Αττικής θα δέχονται μηνύματα όλο το 24ωρο από γονείς, θύματα ή μάρτυρες βίαιων περιστατικών για άμεση κινητοποίηση. Θα υπάρξει και μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, αντίστοιχη του panic button που λειτουργεί ήδη για την ενδοοικογενειακή βία. Παράλληλα, η Επιστημονική Επιτροπή που συστήσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο θα συνδράμει με την τεχνογνωσία της στην πρόληψη και τη βέλτιστη διαχείριση περιστατικών βίας με ανηλίκους, πώς θα συλλειτουργήσουν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο υπουργεία, φορείς, δομές και υπηρεσίες.

Θα κλείσω αυτό το θέμα εκφράζοντας τη λύπη μου που μια ακόμη φορά η αντιπολίτευση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων απέναντι σε ένα μεγάλο και ιδιαίτερα ευαίσθητο πολυπαραγοντικό κοινωνικό θέμα. Χρειάζεται συστράτευση για να προστατεύουμε τα παιδιά μας, τόσο τα θύματα όσο και τους θύτες, όλα τους είναι παιδιά μας. Χωρίς στρουθοκαμηλισμό, ιδεολογικές αγκυλώσεις και φθηνό λαϊκισμό αλλά κοιτώντας κατάματα το πρόβλημα και συμβάλλοντας στην αντιμετώπισή του.

Η κουλτούρα του σεβασμού προς τον άλλον, προς τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική περιουσία χτίζεται από το σχολείο. Και οικοδομείται όταν πλάι στα δικαιώματα τοποθετούμε και τις υποχρεώσεις. Αν τα παιδιά μας μάθουν να σέβονται περισσότερο το δημόσιο σχολείο τότε θα σέβονται ως ενήλικοι περισσότερο και το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά θα γίνουν και πιο υπεύθυνοι πολίτες. Η κουλτούρα της ανομίας -που υποθάλπεται δυστυχώς εδώ και δεκαετίες και από το κράτος- είναι ένα σαράκι για τη δημοκρατία και την κοινωνία.

Δεν σταματάμε σε όσα μέτρα ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιούργησε πλατφόρμα για την αξιολόγηση της διαχείρισης των συμβάντων ενώ με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως «safe houses», για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Η μεταφορά των θυμάτων στα «safe houses» θα πραγματοποιείται από αστυνομικούς.

Συνεχίζω με την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, που είναι μια από τις ύψιστες προτεραιότητές μας. Ελπίζω να συμφωνούμε όλοι ότι η οικοδόμηση του νέου ΕΣΥ είναι ένα τιτάνιο έργο που απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις σε υποδομές, σε εξοπλισμό αλλά κυρίως στην υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού. Βήμα-βήμα, όμως, το ΕΣΥ αλλάζει, σε πείσμα όσων επιμένουν για αντιπολιτευτικούς λόγους να απαξιώνουν και να μηδενίζουν όσα έχουν γίνει. Μάλιστα με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α, χάρη στη σημαντική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΕΣΥ κατά 50%, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 2 μονάδες η ιδιωτική δαπάνη υγείας των πολιτών. Παραμένει υψηλή και πρέπει να μειωθεί κι άλλο και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Αυτή είναι και η απάντηση στις συνθηματολογικές κραυγές της αντιπολίτευσης που μιλούν για δήθεν ιδιωτικοποίηση της υγείας ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτό που ενισχύεται με τις παρεμβάσεις μας είναι ακριβώς ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας με περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.


Πρώτο παράδειγμα: Με τον τελευταίο νόμο του Υπ. Υγείας που μόλις ψηφίστηκε αυτή τη βδομάδα επεκτείνουμε τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου ΓΙΑ ΟΛΕΣ τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 45-74 ετών. Αξιοποιούμε τις Κινητές Μονάδες Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», με στόχο την υλοποίηση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων σε απομακρυσμένες περιοχές (ορεινή και νησιωτική χώρα). Δίνουμε τη δυνατότητα σε ΚΟΜΥ να παρέχουν υγειονομική φροντίδα κατ’ οίκον, σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες, ειδικά αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία, θα μπορούν πλέον με ένα απλό τηλεφώνημα να έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται στο σπίτι τους, χωρίς να μετακινηθούν.

Κάθε μία από αυτές τις δράσεις είναι και ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά μας να γίνει επιτέλους η Πρόληψη προτεραιότητα για το ΕΣΥ. Να μην εστιάζει πια μόνο στη θεραπεία αλλά να φροντίζει την υγεία των πολιτών.

Άλλο παράδειγμα -το διαπίστωσα από κοντά- είναι το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» που εξυπηρετεί την Ανατολική Θεσσαλονίκη. Καινούργια τμήματα επειγόντων περιστατικών, ανακαινισμένοι θάλαμοι, καινούργια μηχανήματα, ενεργειακή αναβάθμιση. Διατέθηκαν στον «Άγιο Παύλο» -πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια- 10,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, υπογράφηκαν συμβάσεις για τη λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση εγκαταστάσεων ακόμη τριών νοσοκομείων και 26 κέντρων υγείας στη Βόρεια Ελλάδα από τα συνολικά 80 νοσοκομεία και 156 ΚΥ που ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως με ευρωπαϊκούς πόρους. Δίπλα σε αυτά, υπάρχουν και τα σημαντικά «μικρά» που υλοποιούνται με τη συμβολή ιδιωτών-δωρητών. Όπως η Τοπική Μονάδα Υγείας της Γιάννουλης στη Θεσσαλία που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από το πέρασμα του Daniel που λειτουργεί ξανά, πλήρως ανακαινισμένη και εξοπλισμένη, χάρη στην προσφορά του οργανισμού «Μαζί για το Παιδί» και του The Hellenic Initiative. Τους ευχαριστούμε.


Κάτι ακόμη που αφορά μια ειδική κατηγορία γιατρών. Υπογράφηκε η απόφαση για την αύξηση κατά 50% των αμοιβών του ιατρικού προσωπικού αλλά και των γραμματέων στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, πρώτη φορά από τότε που συστάθηκαν τα ΚΕΠΑ το 2011. Προχωράμε και σε προσλήψεις ώστε να ενισχύουμε το προσωπικό των Κέντρων προκειμένου να γίνεται γρηγορότερα η πιστοποίηση και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τα άτομα με αναπηρία.


Να έρθω στο ζήτημα της ακρίβειας. Πρώτος εγώ αναγνωρίζω ότι ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και ξέρουμε ότι το σούπερ μάρκετ παραμένει βραχνάς για πολλές οικογένειες. Ωστόσο, η μείωση του πληθωρισμού τροφίμων από 8,3% τον Ιανουάριο σε 6,7% τον Φεβρουάριο και σε 5,3% τον Μάρτιο, σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουμε πάρει, έφεραν τις πρώτες δειλές ενδείξεις -τονίζω το δειλές- για αποκλιμάκωση του επίμονου πληθωρισμού. Μειώσεις τιμών βλέπουμε σε νωπά λαχανικά (-6,3%), νωπά ψάρια (-5,4%), χοιρινό κρέας (-2,1%) και τυριά (-1,4%). Ενώ μειώσεις καταγράφονται επίσης και σε μη τρόφιμα, όπως είναι τα είδη ατομικής φροντίδας (-2,5% τον Μάρτιο του ’24 σε σχέση με τον Μάρτιο του ’23) που κάναμε ειδικές παρεμβάσεις τον Μάρτιο στις αρχικές τιμές τιμοκαταλόγου. Βεβαίως δεν είμαστε ικανοποιημένοι και για αυτόν τον λόγο επιμένουμε με εντατικούς ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Γνωρίζει κάθε επιχειρηματίας, κάθε επιχείρηση, ότι αν παραβεί το νόμο θα έχουν συνέπειες.

Και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Στέγης είχαμε νεότερα αυτήν την εβδομάδα. Άνοιξε η πλατφόρμα για το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» που έχει στόχο να διατεθούν για μακροχρόνιες μισθώσεις περίπου 12.500 κλειστά σπίτια και διαμερίσματα αφού πρώτα βέβαια ανακαινιστούν με επιδότηση από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το ποσό της επιδότησης θα φτάνει τα 4.000 ευρώ με δυνατότητα προκαταβολής του 50%. Το πρόγραμμα είναι συνολικού ύψους 50 εκ. ευρώ και θα τρέξει με τη συνδρομή της ΔΥΠΑ. Να γνωρίζουν πάντως οι ενδιαφερόμενοι ότι προβλέπονται κυρώσεις εάν ο δικαιούχος δεν συμμορφωθεί με τις ρυθμίσεις.

Μεγάλη ζήτηση είχε και φέτος το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», καθώς σχεδόν 1 εκατομμύριο πολίτες (973.000 για την ακρίβεια) έκαναν αίτηση για την επιδότηση των 200 ευρώ, ενώ τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω θα λάβουν διπλάσιο ποσό ώστε να καλυφθεί η ανάγκη συνοδού ατόμου. Η ενδιάμεση κατηγορία των ευάλωτων ομάδων θα λάβει άυλη ψηφιακή κάρτα αξίας €300.

Είχαμε επίσης ανακοινώσει ότι δωρεάν διαμονή θα δικαιούνται φέτος όσοι πολίτες - ανεξαρτήτως υπηκοότητας- έκαναν διακοπές τον περασμένο Ιούλιο στη Ρόδο και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία όταν ξέσπασαν οι δασικές πυρκαγιές στο νησί. Η σχετική πλατφόρμα άνοιξε για την υποβολή αίτησης από τους δικαιούχους του voucher Rodos Week -υπολογίζονται περίπου 25.000 άτομα- με το οποίο θα έχουν δωρεάν διαμονή 7 συνεχόμενων ημερών με έξι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο της επιλογής τους, επιλέγοντας μια από τις δυο προτεινόμενες περιόδους. Είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά παγκοσμίως όπως έγραψε και ο Guardian. Το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων και από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού στάθηκε στα πόδια του και όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει το στοίχημα για φέτος: σύμφωνα με την Περιφέρεια οι πτήσεις τσάρτερ για τη Ρόδο είναι αυξημένες κατά 18% σε σχέση με πέρυσι και οι online κρατήσεις στα ξενοδοχεία μέχρι τέλος Μαρτίου ήταν πάνω 17% σε σχέση με το 2023.

Περνάω στη στήριξη των αγροτών μας με την υλοποίηση μιας δέσμευσής μας για φθηνότερο ενεργειακό κόστος στην αγροτική παραγωγή, και αναφέρομαι στην εξαγγελία μας για «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι». Το πρόγραμμα ύψους 30 εκ. ευρώ άνοιξε την Τρίτη 12/4, και ήδη σχεδόν εξαντλήθηκε, αφού έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.500 αιτήσεις αγροτών! Η δράση προβλέπει επιδότηση 30% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με την ετήσια μείωση στον λογαριασμό ρεύματος για έναν μέσο αγρότη (με ετήσια κατανάλωση 30000kWh) να φτάνει στα 3600 ευρώ! Αιτήσεις υποβάλλονται στην πλατφόρμα https://pvstegi.gov.gr έως 15/5.

Θα συνεχίσω με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μια κοινή διαχείριση των μεταναστευτικών προκλήσεων του καιρού μας. Τι αλλάζει; Καταρχάς επικαιροποιήθηκε ο κανονισμός Eurodac για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και για επιχειρησιακή συνδρομή σε καταστάσεις κρίσεις. Συμφωνήθηκε νέα κοινή διαδικασία για τα κράτη-μέλη όταν άτομα ζητούν διεθνή προστασία, θα ταυτοποιείται καλύτερα η ευαλωτότητά τους και θα στηρίζονται οικονομικά τα κράτη υποδοχής που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Η Ελλάδα που αποτελεί πύλη εισόδου, από την πρώτη στιγμή, υποστήριξε σθεναρά το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως σθεναρά δίνουμε μάχη ενάντια στα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών που ευθύνονται για κάθε τραγωδία στη Μεσόγειο, όπως το προχθεσινό ναυάγιο με θύματα τρεις μικρές αδελφούλες από το Αφγανιστάν. Τα στοιχεία πάντως δείχνουν μείωση των παράνομων αφίξεων από την Τουρκία. Τον Μάρτιο ο συνολικός αριθμός των παρανόμως αφιχθέντων ήταν μειωμένος κατά σχεδόν 42% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και κατά 80.5% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η κατάσταση περιμετρικά της Ελλάδας, από την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό.

Φθάνοντας προς το τέλος της σημερινής ανασκόπησης θα θυμίσω τις δύο πολύ σημαντικές -όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά παγκοσμίως- διοργανώσεις που θα φιλοξενήσει η πατρίδα μας τις επόμενες ημέρες.

Η πρώτη είναι η 9η διεθνής διάσκεψη για τους ωκεανούς που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, που θα φέρει στο προσκήνιο την μεγάλη ανάγκη για προστασία των ωκεανών και των θαλασσών από τις απειλές της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της άναρχης αλιείας, που οδηγούν σε υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και σε απώλεια μοναδικής βιοποικιλότητας. Χρειάζονται δεσμεύσεις και αυτό θα επιδιώξουμε από τις συμμετέχουσες χώρες, δίνοντας εμείς πρώτοι το καλό παράδειγμα.

Η δεύτερη διοργάνωση είναι η εμβληματική Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας μεθαύριο στην Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας, για να ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία με τελικό προορισμό το Παρίσι που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Μια ευκαιρία για να ξαναθυμηθεί ο πλανήτης την ιστορία και το κάλλος της Ελλάδας.

Και εδώ σας αφήνω, και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα. Καλή Κυριακή σε όλες και όλους!Ασύλληπτος ο δράστης των πυροβολισμών στην Νέα Σμύρνη

 


Έναν άνδρα περίπου 30 ετών τα στοιχεία του οποίου έχει δώσει στην Αστυνομία το ίδιο το θύμα, αναζητούν οι Αρχές ως τον δράστη των πυροβολισμών έξω από το γήπεδο στη Νέα Σμύρνη την ώρα που θα ξεκινούσε αγώνας βόλεϊ.

Πρόκειται για οπαδούς της ίδιας ομάδας και οι πυροβολισμοί έπεσαν κοντά στον σύνδεσμο που διατηρεί η ομάδα στο σημείο. Το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Αγίου Ανδρέου, όπου και βρέθηκαν τρεις σφαίρες και ενας κάλυκας.

Ένας από τους αστυνομικούς που ήταν μέτρα στο γήπεδο ειδοποίησε την Άμεση Δράση και στο σημείο έφτασαν αμέσως περιπολικά που απέκλεισαν το χώρο.

Αμέσως πήραν κατάθεση από τον τραυματία ο οποίος περιέγραψε πώς τον πυροβόλησε στο μηρό ο δράστης τονίζοντας μάλιστα ότι ήταν γνωστός του και έδωσε όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

Είναι άγνωστο το πώς ο δράστης βρέθηκε με όπλο και για ποιο λόγο ήταν στο σημείο ενώ γίνονται αναζητήσεις στην περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Το γεγονός ότι τόσο το θύμα όσο και ο δράστης ανήκουν στον ίδιο σύνδεσμο προβληματίζει τις Αρχές, ενώ το θύμα θα δώσει και πάλι κατάθεση για να περιγράψει στους Αστυνομικούς τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού αλλά και τι ακριβώς είχε προηγηθεί.Σφοδρή επίθεση του πρέσβη του Ισραήλ στον ΓΓ του ΟΗΕ για την επίθεση από το Ιράν: Πού είναι η καταδίκη σου;; Ξύπνα!!!


 


Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Gilad Erdan, προχώρησε σε μία πρωτοφανή επίθεση στον Αντόνιο Γκουτέρες, γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας του να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γκουτέρες έχει προκαλέσει πολλές φορές με την καθυστέρηση του να αντιδράσει σε γεγονότα διεθνώς.

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του, το Ιράν παραβίασε τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και έδειξε ότι αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. «Πού είναι η φωνή σου?? Πού είναι η καταδίκη σου;; Ξύπνα!!!», αναφέρει χαρακτηριστικά.Έδιωξαν υποστηριζόμενο από ψευτομουφτή από τέμενος στην Ξάνθη

 


Mουσουλμάνοι έδιωξαν κλωτσηδόν τον ψευτομουφτή Ξάνθης, Μουσταφά Τράμπα, από το Τέμενος της Σμίνθης. Επικράτησε ένταση καθώς ο εκλεκτός της Τουρκίας επιχείρησε στην προσευχή της Παρασκευής να επιβάλει στους πιστούς τον Ιμάμη της επιλογής του. Χρειάστηκε, μάλιστα, να επέμβει η Αστυνομία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.


Σύμφωνα με το pameevro.gr, όλα ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες, όταν ο Ιμάμης Σμίνθης επί 30 και πλέον χρόνια, Αχμετσίκ Μεχμέτ, αρρώστησε και χρειάστηκε να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου διασωληνώθηκε.

Εν μέσω Ραμαζανιού τις προσευχές στη Σμίνθη τελούσε ο αντικαταστάτης του, άνθρωπος δικός του επί περισσότερα από 20 χρόνια.

Ο Ιμάμης Ξάνθης έφυγε από την ζωή και δύο μόλις ημέρες μετά την κηδεία του Ιμάμη, ο ψευτομουφτής της περιοχής, Μουσταφά Τράμπα, έκανε την εμφάνισή του ως άλλος “εξουσιαστής” της περιοχής και προσπάθησε να επιβάλει όχι μόνο την παρουσία του αλλά και τον Ιμάμη της επιλογής του στους πιστούς, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα.

Ο Μουσταφά Τράμπα ανέβηκε στις σκάλες του Τεμένους γα να ενημερώσει τους πιστούς για τις προθέσεις του.Επτά δικογραφίες και επτά συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία στη Δυτική Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

 Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαϊας, Ακαρνανίας και Ηλείας σχηματίσθηκαν επτά δικογραφίες και συνελήφθησαν επτά άτομα για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική Ελλάδα.

Ειδικότερα

1) Στην Πάτρα

Α) Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε  η σύντροφός του για ενδοοικογενειακή σωματική βία και απειλή.

Β) Συνελήφθησαν, ένας άνδρας και μια γυναίκα, διότι η γυναίκα υπέβαλλε καταγγελία σε βάρος του συζύγου της για απειλή μέσω τηλεφώνου και ο άνδρας σε βάρος της συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή και ψευδή καταμήνυση.

2) Στην Αιγιαλεία

Συνελήφθησαν, χθες στην Αιγιαλεία, δύο άνδρες – αδέρφια, διότι αλληλομηνύθηκαν για πρόκληση σωματικών βλαβών και απειλές.

3) Στη Δυτική Αχαΐα

Συνελήφθη, χθες σε περιοχή της Δυτικής Αχαϊας, ένας άνδρας, έπειτα από καταγγελία που υπέβαλε σε βάρος του η σύντροφός του για πρόκληση σωματικών βλαβών και απειλές, τη στιγμή που βρίσκονταν στο εσωτερικό οχήματος.

4) Στη Γαστούνη

Συνελήφθη, χθες σε περιοχή της Γαστούνης ένας άνδρας, έπειτα από καταγγελία που υπέβαλε σε βάρος του η σύζυγός του για πρόκληση σωματικών βλαβών και απειλές.

5) Στην Αμφιλοχία

Συνελήφθη, χθες σε περιοχή της Αμφιλοχίας, ένας άνδρας, έπειτα από καταγγελία που υπέβαλαν σε βάρος του η αδερφή του και η μητέρα του για ενδοικογενειακή απειλή.

6) Στη Βόνιτσα

Σχηματίσθηκε χθες στη Βόνιτσα, δικογραφία σε βάρος μιας γυναίκας, έπειτα από καταγγελία του πατέρα της για ενδοοικογενειακή απειλή, καθώς και για απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης με τασάκι σε προγενέστερο χρόνο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπο αρμόδιους Εισαγγελείς.Ανακοίνωση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τα “safe houses”


 

Με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.

Οι χώροι αυτοί φυλάσσονται από την Ελληνική Αστυνομία ενώ, σε συνεργασία με τις δομές του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και άλλους κρατικούς και μη κρατικούς κοινωνικούς φορείς, θα παρέχεται στα θύματα κάθε αναγκαία υποστήριξη.

Η μεταφορά των θυμάτων στα “safe houses” θα πραγματοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία.

Επιπλέον, ενημερώνουμε τους πολίτες για τη νέα δυνατότητα αξιολόγησης της διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας μέσω συγκεκριμένης φόρμας. Τα θύματα ενθαρρύνονται να συμπληρώνουν τη σχετική φόρμα που είναι διαθέσιμη στα αστυνομικά τμήματα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας στον σύνδεσμο εδώ.

Τέλος, υπενθυμίζεται η διαδικασία καταγγελίας περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας (δείτε εδώ).Συνελήφθη άτομο για υπόθεση αρπαγής ατόμου από την περιοχή του Χαϊδαρίου

 Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής συνελήφθη, στις 9 Απριλίου 2024 σε περιοχή του Χαϊδαρίου, ημεδαπός ο οποίος κατηγορείται για αρπαγή.

Ειδικότερα, βραδινές ώρες της 9/4/2024 καταγγέλθηκε στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης περιστατικό στην περιοχή του Χαϊδαρίου όπου άτομα, τα οποία επέβαιναν σε όχημα, άρπαξαν με τη βία έτερο άτομο, το οποίο επέβαινε σε όχημα του και στη συνέχεια αποχώρησαν με τον έναν από τους δράστες να οδηγεί το όχημα του παθόντα.

Για τη διακρίβωση των καταγγελλομένων, αστυνομικοί μετέβησαν σε περιοχή του Χαϊδαρίου, όπου σε έκθεση εμπορίας αυτοκινήτων, εντοπίσθηκε και προσήχθη ένα άτομο για τη συμμετοχή του στην υπόθεση.

Όπως διαπιστώθηκε, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων και με χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών, το εν λόγω άτομο ενεπλάκη στο περιστατικό της αρπαγής και συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκε ο παθών, ο οποίος εξετάσθηκε σχετικά.

Επιπλέον, κατασχέθηκε όχημα ως μέσο τέλεσης της αξιόποινης πράξης.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να επηρεάσει παράτυπα την επιλογή του νέου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου για να προστατέψει τα κλεμμένα

 Σε μια συστηματική αλλά ταυτόχρονα παράτυπη και εξωθεσμική απόπειρα παρέμβασης στην ανεξαρτησία των δημόσιων πολιτιστικών θεσμών της Βρετανίας, τοποθετώντας πρόσωπα της επιλογής του στη διοίκηση μεγάλων μουσείων και οργανισμών, έχει επιδοθεί, τα τελευταία χρόνια, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. 

Προσφάτως μάλιστα επιχείρησε, ανεπιτυχώς ευτυχώς, να παρέμβει στη διαδικασία επιλογής του νέου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, με στόχο να κινεί τα νήματα σε όλες τις σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται με αυτό, και κυρίως το θέμα του επαναπατρισμού των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα απέναντι στο οποίο έχει ταχθεί, επανειλημμένα, κάθετα αντίθετος.

H νομοθεσία ορίζει πως το συμβούλιο των 25 διαχειριστών που διοικούν το μουσείο είναι αρμόδιο για τη λήψη αποφάσεων

Συγκεκριμένα ζήτησε, ως μη όφειλε, από τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου να τού προτείνει τα ονόματα δύο υποψήφιων νέων διευθυντών προκειμένου να κάνει ο ίδιος την τελική επιλογή. Αυτό βέβαια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη νομοθεσία η οποία ορίζει πως το συμβούλιο των 25 διαχειριστών που διοικούν το μουσείο είναι αρμόδιο για τη λήψη αποφάσεων τις οποίες κοινοποιεί στη συνέχεια στον πρωθυπουργό προκειμένου να λάβει την τυπική έγκρισή του.

Ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός οικονομικών της χώρας επί κυβέρνησης Ντέιβιντ Κάμερον, Τζορτζ Όσμπορν, αρνήθηκε κατηγορηματικά να ικανοποιήσει το παράτυπο αυτό αίτημα του Ρίσι Σούνακ και η διαδικασία προχώρησε σύννομα με την επιλογή, τον περασμένο μήνα, του πρώην επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκης, Νίκολας Κάλιναν, ως νέου διευθυντή του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας και ενός από τα διασημότερα στον κόσμο.

Ο Ρίσι Σούνακ έχει φροντίσει, με κάθε τρόπο, να καταστήσει σαφή τη θέση του ενάντια στον επαναπατρισμό των κλεμμένων απο την Ελλάδα Γλυπτών του Παρθενώνα, παρά την ισχυρή τάση της διεθνούς κοινής γνώμης η οποία, τα τελευταία χρόνια κυρίως, υποστηρίζει την επιστροφή των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών στους τόπους καταγωγής τους. 

Η ανησυχία του, μάλιστα, εντάθηκε, μετά τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου με στόχο την εξεύρεση μιας κοινώς αποδεκτής λύσης για τη μακροχρόνια αυτή διένεξη. Τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, έφθασε μάλιστα στο σημείο να ακυρώσει, την τελευταία στιγμή, την προγραμματισμένη συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζοντας με αυτόν τον ομολογουμένως απρεπή τρόπο τη δυσσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε διατυπώσει δημόσια, λίγες ώρες νωρίτερα, την πάγια θέση της χώρας μας σχετικά με το θέμα των κλεμμένων Γλυπτών. 

Η στάση του αυτή μάλιστα είχε στηλιτευθεί από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ακόμη και από τον ίδιο τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου ο οποίος έκανε λόγο για «υστερική αντίδραση» καθιστώντας μάλιστα σαφές πως οι συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως όσων πρεσβεύει ο Βρετανός πρωθυπουργός.


Μπαράζ παρεμβάσεων σε μουσεία και γκαλερίΚλείσιμο

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να παρέμβει στους ανεξάρτητους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας του. Το 2020 άσκησε βέτο προκειμένου να μην τοποθετηθεί η κλασικίστρια, Mary Beard στο συμβούλιο των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου εξαιτίας των φιλευρωπαϊκών της πεποιθήσεων. Και σε αυτή την περίπτωση όμως η διοίκηση του μουσείου εμφανίστηκε κατηγορηματική και τής έδωσε τη θέση χρησιμοποιώντας το δικαίωμα που της δίνει ο νόμος να διορίζει πέντε από τους 25 συνολικά διαχειριστές χωρίς να απαιτείται κυβερνητική έγκριση.


«Υπάρχει μια αυξανόμενη πολιτικοποίηση στο θέμα των υποψηφιοτήτων για τα συμβούλια μουσείων και γκαλερί. Προσωπικά, θεωρώ πως αυτό είναι κρίμα γιατί τα κριτήρια θα πρέπει η να είναι η καταλληλότητα των υποψηφίων και η συνεισφορά που θα έχουν» επιβεβαίωσε στον βρετανικό τύπο ο Μαρκ Τζόουνς, ο μεταβατικός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου που ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα μετά την αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου των κλοπών που γίνονταν επί σειρά ετών.


Και άλλα μουσεία της Βρετανίας όμως έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την συντονισμένη εκστρατεία του Ρίσι Σούνακ και των υπουργών του να απομακρύνουν μη αρεστά στους ίδιους πρόσωπα που κατέχουν διοικητικές θέσεις σε μουσεία, γκαλερί και πολιτιστικούς φορείς και να τους αντικαταστήσουν με άλλους οι οποίοι θα βρίσκονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχό τους.Απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία επιβλήθηκε στον Βαρουφάκη

 Την απαγόρευση εισόδου όπως και κάθε πολιτικής δραστηριότητας στη Γερμανία επέβαλε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών στον Γιάνη Βαρουφάκη, λόγω των θέσεών του για τον πόλεμο στο Ισραήλ. 

Στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 απαγόρευτηκε ακόμη και η συμμετοχή σε ομιλιες μέσω της πλατφόρμας Zoom. 

Σημειώνεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν κεντρικός ομιλητής στο Παλαιστινιακό Συνέδριο στο Βερολίνο και την είδηση της απαγόρευσης από τη Γερμανία έκανε γνωστή στο Twitter ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

«Το γερμανικό Υπ. Εσωτερικών εξέδωσε "Betätigungsverbot" εναντίον μου: απαγόρευση κάθε πολιτικής δραστηριότητας. Όχι μόνο απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία, αλλά και απαγόρευση συμμετοχής μέσω Zoom. Εδώ η ομιλία που τους ενόχλησε. Κρίνετε μόνοι σας» έγραψε ειδικότερα.

Στη συνέχεια ανέβασε και βίντεο στο Twitter με το οποίο ανακοίνωσε ότι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών τού απαγόρευσε την είσοδο στη Γερμανία όπως και τη συμμετοχή σε κάθε ομιλία ακόμη μέσω της πλατφόρμας Zoom ή κάποιου άλλου βίντεο. Κι αυτό γιατί, λέει ο κ.Βαρουφάκης, λόγω ομιλίας «που δημοσίευσα στο μπλογκ μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Απαγορεύτηκε να εκφωνήσω αυτήν την ομιλία στο Παλαιστινιακό συνέδριο στο Βερολίνο, όπου η αστυνομία με τη σοφία που διαθέτει μπήκε στον χώρο και με τη βία διέλυσε την εκδήλωση».

Μάλιστα στη συνέχεια του βίντεο αναρωτιέται εάν η Γερμανία αισθάνεται άνετα που στη δημοκρατία της συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ έκανε λόγο για προαναγγελία θανάτου των διαστάσεων της δημοκρατίας. 

«Βρισκόμαστε εδώ, στο Βερολίνο, με το Παλαιστινιακό μας Συνέδριο επειδή, σε αντίθεση με το γερμανικό πολιτικό σύστημα και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, καταδικάζουμε τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου ανεξάρτητα από το ποιος τα διαπράττει» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.Βαρουφάκης στην ομιλία του για τον πόλεμο στο Ισραήλ.

«Πέρα από το σημερινό Συνέδριό μας, το οποίο διέλυσε με τη βία η γερμανική αστυνομία, έχουμε καθήκον, ιδίως στη Γερμανία, να αλλάξουμε τη συζήτηση. Έχουμε καθήκον να πείσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των έντιμων Γερμανών εκεί έξω ότι τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα έχουν σημασία. Ότι «Ποτέ ξανά» σημαίνει «Ποτέ ξανά». Για οποιονδήποτε, Εβραίο, Παλαιστίνιο, Ουκρανό, Ρώσο, κάτοικο Υεμένης, Σουδάν, Ρουάντα – για όλους, παντού» τόνισε δε.
Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου - Τα F35 κατέριψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

 Άνοιξε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

Το άνοιγμα του εναέριου χώρου του Ισραήλ που είχε κλείσει λόγω της επίθεσης του Ιράν ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας στις 7:30 το πρωί

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Η αεροπορική βάση Νεβατίμ στην έρημο της Νεγκέβ υπέστη ελαφρές ζημιές και είναι λειτουργική. Το Ιράν νόμιζε ότι θα παραλύσει τη βάση αλλά απέτυχε.

Η κατάρριψη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν έγινε απο τα F35 του Ισραήλ και των ΗΠΑ.


Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Δεν αναζητούμε την σύγκρουση με το Ιράν αλλά δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να στηρίξουμ την άμυνα του Ισραήλ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν περισσότερα από 70 drone και τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν. Τους βαλλιστικούς πύραυλους αναχαίτισαν πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους το Ιράν εκτόξευση 185 drones και 36 πυραύλους Κρουζ. Οι περισσότερες εκτοξεύσεις έγιναν από το Ιράν αν και υπήρξαν ορισμένες από Ιράκ και Υεμένη. Το Ιράν εκτόξευσε και 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επιστρέφει από τις ΗΠΑ στην Αθήνα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάζει στις 23:00 (ώρα Ελλάδος).

Επιστολή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Δεν επιζητούμε την κλιμάκωση.