Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους: «Κερδίστε ζωή» με ένα μοναδικό δωρεάν πρόγραμμα



Σοβαρή “απειλή” για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως αποτελεί στις μέρες μας η παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία καθώς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων υπερβαίνει πλέον το  30-35%.
Με δεδομένο ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 100.000 γεννήσεις ετησίως, και κατά συνέπεια 1.800.000 παιδιά και εφήβους, την παρούσα χρονική στιγμή 540.000 – 630.000 παιδιά και έφηβοι (ποσοστό 30-35%) στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και περιλαμβάνουν ινσουλινοαντοχή, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα, και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας.

Η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του επιστημονικού και ερευνητικού της έργου, έχει αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Η δράση αφορά στην ηλεκτρονική καταγραφή και αξιολόγηση του προβλήματος πανελλαδικά, καθώς και στην εκπόνηση οδηγιών προς τους Παιδιάτρους για τη σωστή αντιμετώπισή του. Πρόκειται για το έργο με τίτλο: “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’’ και σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή».

Το συγκεκριμένο έργο μπορεί πραγματικά να δώσει λύσεις οριστικές και αποτελεσματικές στο πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας. Είναι υποχρέωση κάθε υπεύθυνου γονέα να προσφέρει στο παιδί του τη βοήθεια και την επαγγελματική στήριξη εξειδικευμένων ανθρώπων με πρώτο βήμα την καταγραφή των παιδιών και εφήβων στην Ηλεκτρονική Διαδικτυακή Εφαρμογή, καθώς και με την παραπομπή τους (όταν κρίνεται απαραίτητο) στο Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, που λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Κάθε παιδαίτρος μπορεί να έχει πλέον πρόσβαση σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα και να σας βοηθήσει να πάρετε όλα τα οφέλη από την εξειδικευμένη προσέγγιση επάνω στο πρόβλημα παχυσαρκίας ή υπερβαρότητας που ενδεχομένως αντιμετωπίζει το παιδί σας. Αλλά και οι έφηβοι, μπορούν να βοηθηθούν από αυτό το πρόγραμμα, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντική η διάδοσή του.

Η εφαρμογή δημιουργεί μια ηλεκτρονική καρτέλα για κάθε παιδί και μέσα από ειδικούς αλγορίθμους το σύστημα επιλέγει την κατάλληλη πορεία για το καθένα. Κάθε γιατρός έχει το δικό του κωδικό μέσω του ΑΜΚΑ. Το σύστημα υπολογίζει αυτόματα τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του παιδιού με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται και δείχνει στο γιατρό πού βρίσκεται το παιδί και ποιον θεραπευτικό αλγόριθμο πρέπει να ακολουθήσει.

Τα στοιχεία που μαρτυρούν την επιτακτική ανάγκη για τη ΔΩΡΕΑΝ ηλεκτρονική καταγραφή όλων των παιδιών στο σύστημα

-Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι στο 10-12%
-Η παιδική υπερβαρότητα μέχρι το 1990 ήταν στο 5-9%, ενώ από το 2000 και μετά ξεπερνάει το 25%
-Από τον απρίλιο του 2013, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος έχουν ελεγχθεί πάνω από 2.000 παιδιά. Από αυτά, αρχικά το 66,8% βρέθηκε ότι ήταν παχύσαρκα. Μετά την εφαρμογή των αλγορίθμων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας για το καθένα, αυτό το ποσοστό έπεσε στο 42,2% μέσα σε 6 μόλις μήνες!
-Μετά από ένα χρόνο είχε καταγραφεί μείωση κατά 50% στην υπερβαρότητα και 30% στην παχυσαρκία.

Η ταυτότητα του έργου

Το έργο “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’’ με σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή» (MIS 370545) υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠ.ΑΝ.Α.Δ) 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από Εθνικούς Πόρους.

 Επιστημονική Υπεύθυνη και Συντονίστρια του Προγράμματος είναι η δρ Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Υπολογίστε τον δικό σας Δείκτη Μάζας Σώματος με το εργαλείο του Iatropedia.gr

O Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι μία απλή μέθοδος που μπορεί να προσδιορίσει ποιο είναι το υγιές μας βάρος. Πρόκειται για μια μέτρηση που προκύπτει από το βάρος και το ύψος μας και χρησιμοποιείται ευρέως από γιατρούς και άλλους επιστήμονες της υγείας για να προσδιορίσει τη συχνότητα του ελλιπούς βάρους, του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στους ενήλικες.

Ο ΔΜΣ είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κατηγορίες βάρους που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.


Πηγή : iatropedia.gr


Δικαστής είναι ο κ. Παρασκευόπουλος ή υπουργός Δικαιοσύνης;





Έκθετος ο υπουργός Δικαιοσύνης για τις τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του νωρίτερα.

Ο κ. Παρασκευόπουλος σύμφωνα με το ρεπορτάζ των δικαστικών συντακτών διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Πανούσης τον είχε καταστήσει κοινωνό των απειλητικών μηνυμάτων χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά σε «περιστατικά με τρόπο αποδείξιμο" και υπογράμμισε ότι "στη δική μου περίπτωση οι καταγγελίες δεν είχαν ονοματεπώνυμο τουλάχιστον αξιόπιστο» .

Το ερώτημα είναι από πότε ένας υπουργός Δικαιοσύνης κρίνει και αποφασίζει για τη τύχη μιας καταγγελίας, ειδικά όταν στο περιεχόμενο της γίνεται αναφορά σε κίνδυνο ζωής και πολύ περισσότερο όταν προέρχεται από ένα πολιτικό πρόσωπο υψηλού ούτως ή άλλως κινδύνου.

Εδώ σε απλούστερες περιπτώσεις και για ψύλλου πήδημα αποφασίζονται και διατάσσονται προκαταρκτικές έρευνες, ο κ. Παρασκευόπουλος την καταγγελία Πανούση την καταχώρισε στο αρχείο του! Από πότε ο κ. υπουργός της Δικαιοσύνης υποκαθιστά την Δικαιοσύνη; Συμβατική όσο και στοιχειώδης υποχρέωση του ήταν να αναθέσει σε ανώτατο δικαστικό λειτουργό τη διερεύνηση των καταγγελιών, αντί να εξωθήσει τον κ. Πανούση να καταφύγει σε επικοινωνιακά στρατηγήματα υψηλής πολιτικής έντασης ώστε να υπηρετήσει το δόγμα της προσωπικής ασφάλειας του.

Με αυτά και άλλα, το μόνο που κατορθώνουν είναι να προσδίδουν μεγαλύτερο κύρος και αξιοπιστία στις καταγγελίας του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης. Πριν από χρόνια, η Ελευθεροτυπία είχε επί μήνες αναρτημένο ένα ερώτημα στη τελευταία της σελίδα, με αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών της περιόδου αναφορικά με υποθέσεις διακεκριμένης διαφθοράς. Το ερώτημα ήταν "συνένοχος ή βλαξ;" και νομίζουμε ότι ταιριάζει και προσαρμόζεται άνετα σε πολλούς πολιτικούς ταγούς που σήμερα καμώνονται τους υπουργούς.



Πηγή : bloko.gr


Κακόβουλο λογισμικό πιο... έξυπνο από τα smartphones



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίσθηκε ιστοσελίδα, στην οποία είναι διαθέσιμο λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας με ειδικού
τύπου λειτουργικό. Το λογισμικό της ιστοσελίδας αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα εργαλεία, που εμφανίστηκε στην ελεύθερη αγορά με χαμηλό κόστος, εύχρηστη γραφική διεπαφή χρήστη και με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμη εφαρμογή.

Σύντομα, όπως έγινε αντιληπτό, εξελίχθηκε σε ένα χρήσιμο εργαλείο για διάπραξη αξιοποίνων πράξεων, καθώς επιτρέπει στους κυβερνοεγκληματίες να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συσκευές κινητών τηλεφώνων με ειδικού τύπου λειτουργικό, χωρίς οι κάτοχοί τους να το αντιληφθούν. Οι δυνατότητες αυτού του εργαλείου είναι πολλαπλές και εύκολα κατανοητές και σε χρήστες με μη τεχνικές γνώσεις.

Συγκεκριμένα, ο χρήστης του εργαλείου μπορεί:

Να μεταφέρει αρχεία από το κινητό στον υπολογιστή και αντιστρόφως.
Να σβήσει αρχεία από το κινητό.
Να δει τις ιδιότητες των αρχείων του κινητού.
Να δει όλα τα μηνύματα της συσκευής.
Να στείλει μήνυμα (sms) από τη συσκευή.
Να προσθέσει μήνυμα (sms) στη συσκευή.
Να σβήσει μήνυμα (sms) από τη συσκευή.
Να ακούσει τις συζητήσεις μέσω κλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω του κινητού.
Να αντλήσει τα αρχεία καταγραφής των κλήσεων.
Να πραγματοποιήσει κλήσεις μέσω της συσκευής.
Να διαχειριστεί την λίστα των επαφών.
Να ακούσει «ζωντανά» τους ήχους του χώρου από το μικρόφωνο της συσκευής και να τους καταγράψει.
Να δει το ιστορικό της πλοήγησης στο διαδίκτυο.
Να δει την τελευταία τοποθεσία (GPS location) της συσκευής.
Να δει όλες τις εφαρμογές που «τρέχουν» στην συσκευή και να προσθέσει νέες.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά ή για παροχή διευκρινίσεων – συμβουλών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στο: 111 88

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της εφαρμογής ( application ) για έξυπνα κινητά ( smartphones ), με λειτουργικό σύστημα IOS – android : CYBER KID .


bloko.gr


Μεϊμαράκης: «Ναι» στη διεξαγωγή Κεντρικής Συνδιάσκεψης



Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με δήλωσή του υπενθυμίζει ότι εξαρχής είχε προτείνει τη διεξαγωγή δύο συνδιασκέψεων, στις οποίες με βάση το καταστατικό θα μετέχουν οι νομαρχιακές συνελεύσεις και τα κομματικά στελέχη της ΝΔ.

«Έστω και με καθυστέρηση χαίρομαι που ένας εκ των υποψηφίων αποδέχεται μέρος της πρότασής μας» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος σε σχετική τοποθέτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Συμφωνώ και αναμένω ο αρμόδιος να καλέσει τους εκπροσώπους των υποψηφίων για τα τεχνικά θέματα και τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης» συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης.


ΔΟΛ


Πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη



Σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας καλούν τους εργαζόμενους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά την 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και ορισμένα μέσα σταθερής τροχιάς.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του Μετρό και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, ενώ τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν θα κινηθούν από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας.

Επίσης, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) και το Τραμ δεν θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα έως τη λήξη της βάρδιας.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία όλων των κατηγοριών, όπως αποφάσισαν η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ).

Τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση έχουν αποφασίσει και οιγιατροί και οι λοιποί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι φαρμακοποιοί και οι φυσικοθεραπευτές. Κατά τη διάρκεια της απεργίας οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το προσωπικό ασφαλείας των δημοσίων νοσοκομείων και από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το απεργιακό ρεπορτάζ.

Συμμετοχή στην απεργία αποφάσισε και η ΓΕΝΟΠ.

Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους σε συλλαλητήριο στις 11.00 πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων. 

«Η κυβέρνηση αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις συνεχίζει τις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, εφαρμόζοντας ένα νέο σκληρό μνημόνιο με επαχθείς όρους, προχωρώντας σε νομοθετήματα που καταργούν κάθε παροχή και κοινωνική ασφάλεια» αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας. 

Συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας στις 10.30 το πρωί προγραμματίζει τοΠΑΜΕ.

Η ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούν:

  • Κατοχύρωση και διεύρυνση του δημόσιου-κοινωνικού και αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος με διατήρηση των συνταξιοδοτικών παροχών του.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών, με έμφαση στους τομείς της Υγείας, Παιδείας, Αυτοδιοίκησης και Ασφαλιστικών ταμείων, με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης και διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους.
  • Επανακατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο με άμεσο «ξεπάγωμα» των μισθών. Νέο μισθολόγιο με αποκατάσταση των απωλειών και ακώλυτη μισθολογική- βαθμολογική εξέλιξη.
  • Καθιέρωση δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων.
  • Διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο όλων των στρατηγικών τομέων της ελληνικής Οικονομίας. Αποτροπή της εκποίησης του δημόσιου πλούτου
  • Ανατροπή της άδικης και ταξικής, σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων, φορολογίας, με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ και την καθιέρωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.
  • Διασφάλιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς
  • Κατάργηση παλαιών και νέων μνημονίων
  • Διαγραφή του χρέους

Πηγή : in.gr


Eurogroup: "Μαύρα μαντάτα"! Ο Σόιμπλε επαναφέρει το ταμείο ιδιωτικοποίησης! Απαισιοδοξία Ντάισελμπλουμ - Ντομπρόβσκις



- Φουλ της... εμπλοκής κατά την άφιξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την συνεδρίαση του Eurogroup
- Κοινή γραμμή η απαισιοδοξία για εξεύρεση λύσης σήμερα, κάτι που καθιστά την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ ένα άπιαστο όνειρο
- Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέδεσε το ταμείο ιδιωτικοποίησης με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που τις τελευταίες ημέρες δεν βρισκόταν στην ατζέντα!
- "Υπάρχουν πολλά ακόμη ζητήματα που πρέπει να λυθούν" λένε με... ένα στόμα μια φωνή οι υπουργοί Οικονομικών
- "Το Παρίσι κρύβει τις δικές του "αδυναμίες" πίσω από το ελληνικό ζήτημα", υποστηρίζει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ακόμη Eurogroup και θυμίζει τις παλιές... κακές εποχές. Αυτές του περασμένου καλοκαιριού, όταν οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ολοκληρώνονταν η μία μετά την άλλη χωρίς αποτέλεσμα.

Όλα αυτά μέχρι την νύχτα της 3ης Ιουλίου, όταν επετεύχθη τελικά η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και το τρίτο μνημόνιο. Βεβαίως τότε τα "μεγάλα κεφάλια" της διαπραγμάτευσης τόνιζαν πως για να συνεχίσει να έρχεται... ζεστό χρήμα, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να εφαρμόσει πιστά τους όρους του νέου δανείου κι εδώ έρχεται η σημερινή εμπλοκή.

Η οποία βεβαίως είχε φανεί ήδη από την Παρασκευή, αλλά και κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, όταν οι τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς δεν έβγαζαν κανένα αποτέλεσμα.

Κάπως έτσι, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προσερχόμενοι σήμερα για την συνεδρίαση του Eurogroup εμφανίζονται φανερά απαισιόδοξοι όσον αφορά στην εκατμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ σήμερα. Για την οποία να θυμήσουμε πως η Αθήνα είχε βάλει στόχο να εκταμιευτεί σήμερα, με το Eurogroup να παίρνει διαδικαστική μορφή.

"Τοίχος" Σόιμπλε!

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε προσερχόμενος πως δεν βλέπει πιθανή την εξεύρεση λύσης απόψε. Ωστόσο τόνισε πως πρέπει να περιμένουν για να δουν τι θα πουν οι Θεσμοί...

Ένα άλλο κομμάτι των δηλώσεών του, ωστόσο, προκαλεί τις εντυπώσεις. Όπως τονίζεται στην live ενημέρωση του Guardian, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε το ταμείο ιδιωτικοποίησης ως όρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο, αφού η συγκεκριμένη παράμετρος δεν υπήρχε στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες και η ελληνική πλευρά φέρεται να μην έχει προετοιμαστεί για μια τέτοια συζήτηση, τουλάχιστον αυτή την χρονική περίοδο.

Ευκαιρία για... αποτίμηση λέει ο Ντομπρόβσκις
To σημερινό Eurogroup θα είναι μια καλή ευκαιρία να αποτιμήσουμε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπροφσκις.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα διαπίστωσε ότι η προσήλωση της ελληνικής κυβερνήσης για την επιτυχή ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και της πρώτης αξιολόγησης παραμένει σημαντική. Παρ’ όλ’ αυτά, συνέχισε υπάρχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα τα οποία στόχος είναι να επιπλυθούν τις «επόμενες ημέρες».

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσε ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση η προσφυγική κρίση, σημειώσε πως δεν υπάρχει «άμεση σύνδεση», ωστόσο είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «έκτακτη κατάσταση» στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδράμει τόσο με έκτακτη χρηματοδότηση όσο και με τεχνογνωσία.

Συναγερμός Στο Μαξίμου!
Συναγερμός έχει σημάνει εκ νέου στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τη σκληρή στάση των δανειστών και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και οι μνήμες του καλοκαιριού στοιχειώνουν την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου.

Κορυφαίος μάλιστα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν κρύβει την απογοήτευση του για την πορεία των πραγμάτων, εκτιμώντας ότι..."Κινδυνεύουμε άλλη μια φορά από τη στήριξη της Γαλλίας", καθώς πιστεύει ότι το Παρίσι κρύβει τις δικές του "αδυναμίες" πίσω από το ελληνικό ζήτημα.

Εν πάση περιπτώσει η κατάσταση είναι και πάλι ασφυκτική γα τον Αλέξη Τσίπρα που αναζητά "πολιτική λύση" στο γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων με τα "κόκκινα" δάνεια, την ανακεφαλαιοποίηση και το ασφαλιστικό να είναι τα "κλειδιά' για το "πέρασμα" της αξιολόγησης και την απομείωση του χρέους με βάση το αισιόδοξο σενάριο.

Πάντως οι αγορές σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες διεθνών funds ανησυχούν επειδή έχει κλείσει η διαπραγμάτευση γεγονός που δημιουργεί αρνητικό κλίμα σε όσους επιθυμούν να τοποθετηθούν στο λεγόμενο και "book building" κάθε τράπεζας. "Η χώρα και η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει την αποφασιστικότητα να κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους θεσμούς και με τους ξένους επενδυτές" λένε οι συγκεκριμένοι παράγοντες.

Έτσι το ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup, που συνεδριάζει σε μια ώρα, με τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία να είναι χαμηλά αναμένεται να στείλει μήνυμα που θα επηρεάσει τις προσπάθειες άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων από τους επενδυτές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Για την ελληνική πλευρά μείζον θέμα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας με τα όρια στην αντικειμενική αξία και το εισόδημα να έχουν υποχωρήσει περί τις 180 χιλιάδες και κάτω από τις 30 χιλιάδες αντίστοιχα (κάλυψη 60% περίπου) ώστε να δοθεί μήνυμα συνεργασίας με τους θεσμούς, ενώ όσον αφορά τις αλλαγές επί των 100 δόσεων η ελληνική η κυβέρνηση δεν επιθυμεί αλλαγές στην κατεύθυνση αυστηροποίησης των κριτηρίων ένταξης-παραμονής στη ρύθμιση.

Δεν θα ληφθεί απόφαση για εκταμίευση
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή ανέφερε ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων.

Ωστόσο οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αποψινό Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται να αναγνωρίσει τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και δημοσιεύματα του κοινοτικού Τύπου που επισημαίνουν ότι παραμένουν οι διαφορές σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου. H διαδικτυακή πύλη euobserver και η «Politico», επικαλούνται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως και αξιόπιστα το πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα – και προϋπόθεση για πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή». Ο ίδιος αξιωματούχος, άφηνε να εννοηθεί ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι παράλογες, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο αν δεν λαμβάνει υπόψη το επίπεδο της κοινωνικής ανοχής», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην πάμε πέρα από την κοινή λογική».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ,, newsit.gr


Αθώοι λόγω αμφιβολιών οι κατηγορούμενοι για την απαγωγή της μικρής Μαρίας



Σήμερα το Δικαστήριο έκρινε αθώους λόγω αμφιβολιών για την πράξη της αρπαγής ανηλίκου το ζεύγος των αθιγγάνων με τους οποίους ζούσε μέχρι τότε η μικρή Μαρία, ενώ επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών στην Ε. Δημοπούλου και 18 μηνών στο Χρ. Σαλή, με τριετή αναστολή, για τις πράξεις της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

Αθώους λόγω αμφιβολιών έκρινε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την Ελευθερία Δημοπούλου και τον Χρήστο Σαλή για την αρπαγή της μικρής Μαρίας, η περίπτωση της οποίας είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το 2013 και εν συνεχεία είχε πάρει και ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε αστυνομικό έλεγχο που είχε γίνει σε οικισμό αθιγγάνων στην περιοχή Φαρσάλων, είχε εντοπιστεί το πεντάχρονο τότε ξανθό κοριτσάκι με τα γαλανά μάτια και εν συνεχεία το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Σήμερα το Δικαστήριο έκρινε αθώους λόγω αμφιβολιών για την πράξη της αρπαγής ανηλίκου το ζεύγος των αθιγγάνων με τους οποίους ζούσε μέχρι τότε η μικρή Μαρία, ενώ επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών στην Ε. Δημοπούλου και 18 μηνών στο Χρ. Σαλή, με τριετή αναστολή, για τις πράξεις της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.



Πηγή: skai.gr


Έκρηξη βόμβας σε υπό κατάληψη κτίριο στο Μαρούσι




Σημαντικές ζημιές σε γειτονικά κτήρια- Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία..
                                                                                                             
Στόχος επίθεσης αγνώστων έγινε τα ξημερώματα η υπό κατάληψη από ομάδα αντιεξουσιαστών, έπαυλη Κουβέλου στο Μαρούσι.

Η έπαυλη δέχτηκε επίθεση με ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στην εξωτερική αυλόπορτα.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές σε γειτονικά κτήρια. Άμεση ήταν η επέμβαση της αστυνομίας που απέκλεισε την περιοχή.


Πηγή : eglimatikotita.gr


Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων



 Τη δέσμευση του έκανε πράξη ο Ρούσσος - Εμμανουήλ Παπαδάκης, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και απέστειλε στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας διευκρινήσεις σχετικά με τον νόμο 4039/2012 και τι αυτός ορίζει για την προστασία των ζώων, εφιστώντας έτσι την προσοχή στους εισαγγελικούς λειτουργούς που συχνά αδιαφορούν ή κάνουν τα στραβά μάτια για εγκλήματα εις βάρος των ζώων.

Ο κ. Παπαδάκης κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με θέμα «Τα παρεμπίμποτοντα ζητήματα του δικαιϊκού μας συστήματος απέναντι στις κοινοτικές οδηγίες, την εφαρμογή τους και την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή» που διεξήχθη στις 18/2 είχε δεσμευτεί ότι θα σταλεί σχετική εγκύκλιος την οποία μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε εδώ.

Έτσι σήμερα διαβάζουμε από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι: «Εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας με την οποία ερμηνεύει τον ν. 4039/2012 για την προστασία των ζώων απέστειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος Παπαδάκης.




Ο Ρούσσος - Εμμανουήλ Παπαδάκης στην ημερίδα της Π.Φ.Π.Ο.


 Ο εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός (η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δε θεωρείται ακρωτηριασμός), η πώληση, εμπορία και παρουσίαση - διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού (όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού) στο οποίο απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά καθώς επίσης απαγορεύεται και η μονομαχία μεταξύ ζώων.

Επίσης, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή θίασο, όπως απαγορεύεται η εκτροφή, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ζώων για κάθε είδους μονομαχίες, όπως επίσης απαγορεύεται η εκτροφή και χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον αρμόδιο δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η περισυλλογή και η διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελεί υποχρέωση των δήμων, αλλά μπορεί να ασκείται και από Συνδέσμους Δήμων, καθώς και από Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία σε συνεργασία με τους δήμους, εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές.

Όπως επισημαίνεται ακόμη στην εγκύκλιο επιτρέπεται η μεταφορά ζώων στα ταξί και επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους».




Πηγή: zoosos.gr


Εκβιασμός για να πληρώσεις : Παίρνουν την άδεια από όσους καταθέτουν για χρόνια πινακίδες



- Θα χάνουν την άδεια όσοι έχουν καταθέσει πινακίδες για 2 ή περισσότερα χρόνια
- Μεγάλη μείωση στα μικρού κυβισμού άνω των πέντε ετών αυτοκίνητα
- Την πληρώνουν όσοι έχουν καινούργιο και ακριβό αυτοκίνητο άσχετα από τους ρύπους

Αν και πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια του αστείου η υπόθεση με τα νέα τέλη κυκλοφορίας το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών που έχει αναλάβει το θέμα συνεχίζει τα... πειράματα. Τώρα οι “εγκέφαλοι” του υπουργείου αναζητώντας τρόπους για να πάρουν πίσω οι πολίτες τις πινακίδες που έχουν καταθέσει και να αυξηθούν έτσι οι εισπράξεις από τέλη κυκλοφορίας, αντί για κίνητρα, επιστρατεύουν και πάλι τον φόβο.
Έτσι το νέο σενάριο που κυκλοφορεί στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών είναι η τιμωρία με αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας απ' τους πολίτες που έχουν καταθέσει πινακίδες για δύο ή τρία χρόνια. Έτσι οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι οι πολίτες θα σπεύσουν να πάρουν πίσω τις πινακίδες και να πληρώσουν τέλη!

Το άλλο... κίνητρο που σκέφτονται να δώσουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών είναι η γενναία μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα μικρού κυβισμού αυτοκίνητα με ηλικία άνω των πέντε ετών.

Κίνητρα θα υπάρξουν και σε ό,τι αφορά στα παλιά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, ωστόσο δεν αναμένεται να είναι μεγάλη. Άλλωστε τα ανταποδοτικά των μειώσεων που βρέθηκαν με την επιβολή τελών στα αυτοκίνητα που ως τώρα δεν πλήρωναν καθόλου δεν είναι τόσα όσα να επιτρέψουν γενναίες μειώσεις. Κάπως έτσι οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν μικρά και παλιά αυτοκίνητα. Οι υπόλοιποι, με μεσαίου κυβισμού και μέσης τιμής αυτοκίνητα θα μείνουν στα... ίδια ή θα υπάρξει μια μικρή μείωση 15 ως 20 ευρώ. Για τα αυτοκίνητα από 1.549-1.738 κ.εκ. και 1.739-1.928 κ.εκ. η μέση επιβάρυνση υπολογίζεται στα 50 ευρώ.



Πηγή : newsit.gr


Απόπειρα αρπαγής τρίχρονου μέσα σε σούπερ μάρκετ αποκάλυψε το «Χαμόγελο του παιδιού»



Απόπειρα αρπαγής τρίχρονου αγοριού μέσα σε σούπερ μάρκετ στη Βάρη Αττικής αποκάλυψε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 ετών από την ίδρυση του συλλόγου.

Όπως είπε κ. Γιαννόπουλος, αλλά και η συνεργάτης στο «Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κονταξή, η απόπειρα απαγωγής έγινε το Σάββατο και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης.
Χωρίς να κάνουν γνωστό αν οι δράστες ήταν ένας ή περισσότερα άτομα και αν η αστυνομία τους εντόπισε, είπαν ότι το παιδί σώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς αντέδρασε και το γεγονός έγινε αντιληπτό από υπαλλήλους και πελάτες που βρισκόταν μέσα στο σούπερ - μάρκετ.

«Ευτυχώς το παιδί έκανε έντονη φασαρία, οπότε ο κόσμος κατάλαβε ότι κάτι συνέβαινε και τελικά κατάφεραν να μην προχωρήσουν» είπε η κ. Κονταξή.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και την Αστυνομία.


Πηγή: ΑΜΠΕ


Παπαδημούλης: Είναι σοβαρά τα θέματα που θέτει ο Πανούσης




«Πρέπει να καταθέσει τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του»

Την άποψη πως οι καταγγελίες του Γιάννη Πανούση είναι σοβαρές και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σοβαρότητα, εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας για το θέμα στον ΑΝΤ1.

«Το θέμα απαιτεί σοβαρότητα και όσοι δεν ξέρουν, καλό είναι να μη μιλούν. Τα θέματα που θέτουν οι καταγγελίες του Πανούση είναι σοβαρά και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σοβαρότητα και από τον ίδιο… Δεν είπα ότι οι καταγγελίες του είναι αξιόπιστες, είναι τεκμηριωμένες… αυτό θα το ερευνήσουν άλλοι», σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο κ. Πανούσης «πρέπει να καταθέσει τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του στις αρμόδιες Αρχές, οι αρχές αυτές να κάνουν τη δουλειά τους και να ενημερωθεί αρμοδίως ο ελληνικός λαός. Και μέχρι τότε όσοι δεν έχουμε γνώση αυτών των στοιχείων, ούτε αρμοδιότητα, να μην κάνουμε δηλώσεις και να αποφύγουμε τον πειρασμό να βάλουμε και αυτό το θέμα σε ένα γαϊτανάκι εμπρηστικής μικροκομματικής αντιπαράθεσης».




Πηγή : newsbeast.gr


Έτσι χάνονται τα λεφτά μας: Παράδοξα & απίθανα του Δημοσίου που κοστίζουν μία περιουσία!



Έτσι χάνονται τα λεφτά μας: Παράδοξα & απίθανα του Δημοσίου που κοστίζουν μία περιουσία!

Δεν είναι να απορεί κανείς που στην Ελλάδα (και όχι μόνο) η έννοια του Δημοσίου είναι συνυφασμένη με τη σπατάλη.

Παρά τις δραστικές περικοπές, το Δημόσιο δεν παύει να μας εκπλήσσει με απίστευτες και απίθανες «μαύρες τρύπες» που καταπίνουν τα λεφτά των φορολογουμένων, θυμίζοντας αυτό που είχε υπολογίσει (προ κρίσης) η ΕΚΤ: ότι το ελληνικό  Δημόσιο ήταν κάτι σαν «μαύρο κουτί» που από τη μία πλευρά έβαζες 100 ευρώ και από την άλλη έβγαιναν μόνο... 65 ευρώ. Στο ενδιάμεσο κανείς δεν γνώριζε τι είχαν γίνει τα υπόλοιπα 35 ευρώ!

Ακολουθούν 7 χαρακτηριστικά περιστατικά για γέλια και… για κλάματα:

1. Το υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα νοίκιασε κτίριο 10.000 τετραγωνικών μέτρων για να στεγάσει το τυπογραφείο του… που δεν χρησιμοποιεί πια! Κάποτε σε αυτό τυπώνονταν οι προϋπολογισμοί, τα τριπλότυπα έντυπα, τα σήματα, κ.λπ. Σήμερα δεν τυπώνεται τίποτε από αυτά! Το κόστος; 650.000 ευρώ ενοίκιο τον χρόνο.

2. Προφανώς το email, το οποίο είναι δωρεάν και προβλέπεται μάλιστα από τον νόμο 2013 (αρ. 5, παρ. 1) για την επίδοση εγγράφων, παραμένει άγνωστο στο Δημόσιο. Έτσι, η επίδοση εγγράφων από τις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, κοστίζοντας 11,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης πιέζει ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2016 αυτό να αλλάξει και η ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων να γίνει υποχρεωτική. Οψόμεθα...

3. Την ώρα που υπάρχουν ιδιόκτητα ακίνητα του Δημοσίου κατάλληλα (ίσως και καλύτερα) για τη στέγαση των υπηρεσιών του, πολλά υπουργεία και υπηρεσίες καταβάλλουν ενοίκια. Μόνο το υπουργείο Οικονομικών για τη στέγαση των υπηρεσιών του πληρώνει 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το κόστος για ενοικίαση ακινήτων μόνο της κεντρικής διοίκησης είναι 50 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να ήταν 25 φορές μικρότερο με καλύτερη διευθέτηση των υπηρεσιών και των κτιρίων.

4. Φάκελος… καθαρίστριες. Η ιστορία είναι πρόσφατη: ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενέκρινε την πρόσληψη 165 υπαλλήλων καθαρισμού σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όταν πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση επαναπροσέλαβε τις περίπου 400 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου και μετέθεσε 17 εξ αυτών στο υπουργείο Δικαιοσύνης... Τι έγιναν οι 400 καθαρίστριες που είχαν προσληφθεί; Πολλές εξ αυτών είχαν πτυχία και προσόντα για άλλες θέσεις και μέσω ΑΣΕΠ μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν ακόμα και τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού!

5. Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κλείνει 8 χρόνια ζημιών με συνολικές υποχρεώσεις άνω των 220 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημίες της τελευταίας χρήσης έφτασαν τα 72,4 εκατ. ευρώ. Η ΕΒΖ πήρε κρατική ενίσχυση επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη ύψους 30 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του ειδικού εκκαθαριστή της πρώην Αγροτικής Τράπεζας. Τώρα, στα ταμεία έχουν μείνει περίπου 4-5 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα 25 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την αποπληρωμή οφειλών κυρίως σε τευτλοπαραγωγούς, ξένους προμηθευτές φασόν ζάχαρης, σε μεταφορείς τεύτλων, στην εφορία, τη ΔΕΠΑ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ…

6. Η Ηλεκτρομηχανική Κύμης είναι θυγατρική της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» για την παραγωγή ειδών ρουχισμού, αλεξίσφαιρων κ.λπ. για τον ελληνικό στρατό. Οσο παρήγαγε, το κόστος ήταν τέσσερις ή πέντε φορές υψηλότερο από ό,τι τα αντίστοιχα εισαγόμενα (π.χ. από Κίνα). Σήμερα; «Η πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ώστε το εργοστάσιο να ξαναμπεί σε μια παραγωγική διαδικασία διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», δήλωνε τον περασμένο Απρίλιο ο πρώην αν. ΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο. Από τότε ουδέν νεότερον από το μέτωπο. Στο μεταξύ, το κράτος οφείλει 5 δισ. ευρώ σε επιστροφές φόρων, ΦΠΑ και σε χρέη προς τις επιχειρήσεις που ήδη συμβάλλουν και συγκροτούν την παραγωγική δομή της χώρας. Με άλλα λόγια, οι πόροι για τη διατήρηση του εργοστασίου αυτού θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί πιο παραγωγικά, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά αντίθετα να δημιουργηθούν νέες.

7. Βουλοκέρι… εν έτει 2015: Σε έναν διαγωνισμό οργανισμού για χαρτικά, στυλό, φακέλους κ.λπ., υπήρχαν κάποιοι όροι, όπως για παράδειγμα ότι ο προμηθευτής θα έπρεπε να καλύπτει όλη την Ελλάδα και να προμηθεύει μεταξύ άλλων και... βουλοκέρι. Ο όρος αυτός άφηνε εκτός διαγωνισμού μεγάλες αλυσίδες χαρτικών, οι οποίες ενδεχομένως να προσέφεραν τα χαρτιά και τα υπόλοιπα υλικά σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Ευτυχώς, πρόσφατα το βουλοκέρι βγήκε επιτέλους από τις προδιαγραφές.



Πηγή : star.gr


Μεϊμαράκης: Ο Πρωθυπουργός ποιεί τη νήσσαν στο θέμα Φίλη



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την Πρέβεζα υπογράμμισε επίσης πως το μήνυμα του κυρίου Τσίπρα και της κυβέρνησης προς την Τουρκία είναι ενδοτικό.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από την Πρέβεζα, αναφέρθηκε εκ νέου στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και το επικείμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, σημειώνοντας:

«Είδατε τι συνέβη προ ημερών με τις δηλώσεις Φίλη;

Εμείς ζητήσαμε να ξεκαθαριστεί το θέμα. Και ο Πρωθυπουργός ποιεί τη νήσσαν.

Εγώ τον προκαλώ. Πριν πάει στην Τουρκία να έχει ξεκαθαρίσει αν είναι Γενοκτονία ή αν είναι Εθνοκάθαρση.

Θεωρώ πολύ ενδοτικό μήνυμα προς την Τουρκία τις δηλώσεις του υπουργού της Παιδείας, ενόψει μάλιστα του ταξιδιού που έχει προγραμματίσει ο Τσίπρας.

Και γιατί πάει τόσο ενδοτικός; Δεν κατάλαβα! Τι περιμένει από εκεί;» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.





Πηγή: skai.gr


Πανούσης: Έδωσα ονόματα – Η Δικαιοσύνη να εξαλείψει το παρακράτος



Για καρκινώματα τα οποία το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάμψει έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης μετά την κατάθεση των στοιχείων του στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Πανούσης είπε πως κατέθεσε όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του στην κα Κουτζαμάνη για να κάνει τη δική της αξιολόγηση. Όπως τόνισε στα στοιχεία αυτά περιέχονται και ονόματα ενώ τόνισε πως πλέον είναι ώρα της Δικαιοσύνης για να εξαλείψει το παρακράτος αφού το πολιτικό σύστημα δεν τα κατάφερε.

Δυο βουλευτές και ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ “δείχνει” ο Πανούσης
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα ο Γιάννης Πανούσης λέει χαρακτηριστικά για την “προτροπή” του Μαξίμου να προσφύγει στη Δικαιοσύνη: “Δεν ξέρω γιατί το κάνει ο Τσίπρας, αφού ο ίδιος γνωρίζει περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Έχει ενημερωθεί”.

Μάλιστα μιλώντας με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστου ο κ. Πανούσης συμπληρώνει με νόημα: “Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τον Τσίπρα. Εγώ προσπάθησα να κρατήσω το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, γι αυτό και πήγα σε συμβολαιογράφο όπου και παρέδωσα όλα τα στοιχεία. Εκείνος θέλει τη δημοσιότητα. Θα την έχει. Εκτιμώ ότι μόνο ένας λόγος δικαιολογεί αυτή τη στάση. Αυτούς τους 2-3 θέλει να τους “σεντράρει”.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των στελεχών εντός του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν σχέση με την τρομοκρατία ο κ. Πανούσης απαντά ξεκάθαρα ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από 2-3: Βεβαίως, είναι και άλλοι που έχουν μια πλάγια, πιο χαλαρή σχέση. Έχω στοιχεία και για αυτούς”.

Όσο για το γιατί έχει στοχοποιηθεί και πως προκύπτει η σχέση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία ο κ. Πανούσης απαντά πως στοχοποιήθηκε μετά την αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα υπεσχημένα από τους “τρεις” σε τρομοκράτες κατά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις και επαφές που είχαν μεταξύ τους. Αυτά τα υπεσχημένα θα συμπεριλαμβάνονταν λέει ο κ. Πανούσης στο νομοσχέδιο Παρασκευόπουλου.

Μάλιστα σύμφωνα με Τα Νέα ο κ. Πανούσης λέει χαρακτηριστικά: Όταν δεν τηρήθηκαν όσα είχαν υποσχεθεί για τον Ξηρό ας πούμε τα έριξαν όλα επάνω μου. Τους είπαν ότι εγώ είμαι ο κύριος υπεύθυνος για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα αυτές οι ομάδες με στοχοποίησαν. Υπάρχουν καταγραφές που είναι σε γνώση μου όπου ακούγονται να λένε ότι “θα τον σκοτώσουμε τον Πανούση”. Για όλα αυτά λέει ο κ. Πανούσης ο Αλέξης Τσίπρας είναι ενημερωμένος προ τετραμήνου από τον επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη.

Από τη μια εισαγγελέα στην άλλη
Από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου θα βρεθεί ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, καθώς με τα λεγόμενά του άφησε σαφείς αιχμές για χρηματισμό και διαφθορά στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η κλήση για την κατάθεση θα του αποσταλλεί εντός της ημέρας. Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς, που διενεργείται εδώ και καιρό, αφορά καταγγελίες περί κρουσμάτων διαφθοράς εντός της ΕΛΑΣ και μετά τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Πανούσης στην επίμαχη συνέντευξή του κρίνεται σκόπιμο να εισφέρει όσα γνωρίζει για την ερευνώμενη υπόθεση.

Η κατάθεση του κ. Πανούση στους εισαγγελείς Διαφθοράς επικεντρώνεται στο τμήμα της συνέντευξης του, όπου ανέφερε τα εξής: «Γιατί στην Αστυνομία υπάρχει και χρήμα. Πολύ χρήμα, και ήταν και αυτή η πλευρά. Δεν είναι μόνο η ιδεολογικοπολιτική κάποιων εκεί πέρα. Οι μίζες είναι μίζες. Και αυτές δεν έχουν χρώμα, γιατί το χρήμα δεν έχει χρώμα, δυστυχώς. Εγώ είπα σε μια παρέα ότι χρωστάω δύο πράγματα στον Αλέξη Τσίπρα. Πρώτον, που με έβαλε και, δεύτερον, που δεν με έβαλε τη δεύτερη φορά στην κυβέρνηση, γιατί νομίζω ότι με προστατεύει. Δεν κάνω εγώ γι' αυτά τα πράγματα. Να βλέπω να κλέβουν, να κάνουν, να αρπάζουν και να λέω "δεν πειράζει, είμαι υπουργός"».



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
newsit.gr


Η ΔΕΗ θα αφήσει χωρίς ρεύμα 100.000 νοικοκυριά



Η ΔΕΗ κατεβάζει το διακόπτη σε 100.000 νοικοκυριά Εντολή για διακοπή του ρεύματος σε 100.000 κακοπληρωτές έχει δώσει η ΔΕΗ όπως είπε στο MEGA ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, κ. Αδαμίδης.

Όπως είπε πρόκειται για ανθρώπους που δεν είναι φτωχοί και θα μπορούσαν κάτω υπό προϋποθέσεις να πληρώσουν. Το "σαφάρι" της για την εξεύρεση των κακοπληρωτών θα συνεχιστεί, με τους απλήρωτους λογαριασμούς να ανέρχονται σε 2.100.000 και τους οποίους η ΔΕΗ θέλει να εισπράξει.

Παράλληλα όπως είχε ήδη κάνει γνωστό πριν λιγες ημερες οι ανείσπρακτες οφειλές αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ και τα "φέσια" από τους απλήρωτους λογαριασμούς ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που τα δάνεια της ΔΕΗ σε τράπεζες φθάνουν τα 5 δισεκατομμύρια. "Μιλάμε για προφίλ καταναλωτών που δεν έχουν αδυναμία να πληρώσουν, απλά είναι μπαταχτσήδες" είπε ο κ. Αδαμίδης και ξεκαθάρισε ότι αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα, τότε η επιχείρηση θα αναγκαστεί από την επόμενη χρονιά να αυξήσει τα τιμολόγια σε αυτούς που πληρώνουν.

"Είναι μονόδρομος αυτές οι επιλογές για τη ΔΕΗ" τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμίδης. Όπως υπογραμμίζει, τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της απήχησης που είχαν τα κινήματα "δεν πληρώνω" ορισμένοι καταναλωτές επιλέγουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Αδαμίδης, πολλές οικογένειες διαθέτουν 3 και 4 κινητά αντί για το ηλεκτρικό ρεύμα "Αυτό είναι απαράδεκτο.

Ποιος θα αναγκαστεί να πληρώσει μετά; οι συνήθεις ύποπτοι, αυτοί που πληρώνουν" τονίζει και προσθέτει πως συνήθως εξοφλούν έγκαιρα τους λογαριασμούς μικροκαταναλωτές από περιοχές της χώρας με χαμηλά εισοδήματα, σε αντίθεση με όσους διαθέτουν πολυτελείς βίλες και πισίνες. Αποκαλύπτει ότι υπάρχουν καταναλωτές - ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών και επιχειρήσεων που άφηναν απλήρωτους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά η ΔΕΗ αδυνατούσε όλα αυτά τα χρόνια να τους διακόψει την ηλεκτροδότηση, με "άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις", επειδή "φουσκωτοί" -όπως λέει- παρεμπόδιζαν και απειλούσαν τους υπαλλήλους των συνεργείων.

Ο κ. Αδαμίδης καταγγέλλει ακόμα ότι ορισμένοι μεγαλοοφειλέτες, όταν η ΔΕΗ τους "κόβει" το ρεύμα και αφαιρεί τον μετρητή υπογράφουν συμβόλαιο με μια από τις ιδιωτικές εταιρείες - παρόχους και ηλεκτροδοτούνται κανονικά χωρίς να πληρώσουν το προηγούμενο χρέος, εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό που υπάρχει. "Πηγαίνουν σε ιδιωτικές εταιρείες και αφήνουν "φέσι" στη ΔΕΗ. Τα "φέσια" στη ΔΕΗ αυτή την ώρα είναι πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτές οι εταιρείες παίρνουν τον πελάτη αδιαφορώντας αν χρωστούσε στη ΔΕΗ" λέει ο κ. Αδαμίδης. Ο κ. Αδαμίδης καταλήγοντας επισημαίνει ότι όσοι πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο -αυτή τη στιγμή είναι ενταγμένοι 600.000 καταναλωτές- και διαβεβαιώνει ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να τους "κόψει" το ρεύμα.




Πηγή 


Αιχμές Κουμουτσάκου: Ο χρόνος περνάει οι ευθύνες βαραίνουν.



«Ο χρόνος περνάει. Οι ευθύνες πολιτικών και υπηρεσιακών αρμοδίων μεγαλώνουν και βαραίνουν. Σε λίγο θα είναι ασήκωτες»

Αιχμές για την έλλειψη προόδου από πλευράς συλλήψεων όσον αφορά τη φασιστική επίθεση που δέχθηκε στο Σύνταγμα την περασμένη Πέμπτη αφήνει με σημερινό του (Δευτέρα) μήνυμα στο Τwitter o βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμούτσακος.

«Ο χρόνος περνάει. Οι ευθύνες πολιτικών και υπηρεσιακών αρμοδίων μεγαλώνουν και βαραίνουν. Σε λίγο θα είναι ασήκωτες», τονίζει με μήνυμά του ο βουλευτής της ΝΔ, αναρτώντας και μία φωτογραφία με έναν από τους δράστες της επίθεσης που δέχθηκε να συνομιλεί με αστυνομικό.

Σημειώνεται ότι για την επίθεση στον κ. Κουμουτσάκο, την Παρασκευή συνελήφθη ένας 24χρονος, o oποίος αφέθηκε ελεύθερος. Χωρίς αποτέλεσμα, προς το παρόν, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των τεσσάρων ακόμα ατόμων, τριών ανδρών και μίας γυναίκας, που έχουν ταυτοποιηθεί για την άγρια επίθεση.



Πηγή: skai.gr


Κύριε Πανούση δηλαδή τι; Ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνά έχει στελέχη μέλη συμμοριών τρομοκρατών και κακοποιών;



Γιάννης Αθανασίου

Περίεργες καταγγελίες από τον πρώην υπουργό προστασίας του πολίτη κ. Πανούση έχουν θορυβήσει την πλειοψηφία των πολιτών γιατί θυμίζουν καθεστωτικές κυβερνήσεις.

Σχέσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες και ποινικούς, αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό και μετά την αναφορά που έκανε σήμερα ο πρώην υπουργός στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου προβλέπεται πολιτικός σεισμός γιατί έχει καταθέσει και ονόματα.

Εγώ προσωπικά έχω θορυβηθεί πάρα πολύ γιατί μας κυβερνούν  όπως θέλει να μας πει με τις καταγγελίες του ο κ. Πανούσης όχι απλά διεφθαρπένοι πολιτικοί αλλά κακοποιοί αφού έχουν σχέσεις και πάρε δώσε με τρομοκράτες και ποινικούς και εύχομαι αυτά να μην είναι αλήθεια γιατί τότε κινδυνεύουμε όλοι μας, αλλά δεν νομίζω η σοβαρότητα του κύριου Πανούση να του επιτρέπει να κάνει έωλες καταγγελίες δυστυχώς.

Ο κ. Πανούσης είπε ξεκάθαρα ότι : «Εχουν χάσει τον ύπνο τους γιατί ξέρουν ότι ξέρω...Το ερώτημα είναι ως που μπορεί να φτάσουν Εγώ πάντως τους ξέρω ονομαστικά»

Μέσα στις καταγγελίες που έκανε ο κύριος Πανούσης αναφέρθηκε ονομαστικά και στην κόντρα του με τον νυν υπουργό δικαιοσύνης κύριο Νίκο Παρασκευόπουλο αφήνοντας σαφής αιχμές για τον πρώην και νυν υπουργό δικαιοσύνης.

Οι σαφέστατες αιχμές που αφήνει ο κ. Πανούσης εναντίον του κ. Παρασκευόπουλου είναι σχετικά με τους χειρισμούς του που έχουν να κάνουν με τις φυλακές και το σωφρονιστικό σύστημα στην χώρα.

Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που ο κ. Παρασκευόπουλος έχει κατά επανάληψη εκφράσει θέσεις ενάντια στο σωφρονιστικό σύστημα που έχει νομοθετήσει η πολιτεία.

Τα αποτέλεσμα των χειρισμών του υπουργού δικαιοσύνης είναι εγκληματικά αφού αφήνονται ελεύθεροι κατά την θητεία του πολύ σκληροί κακοποιοί οι οποίοι εγκληματούν και πάλι φτάνοντας μέχρι φόνο χωρίς να του έχει ιδρώσει μέχρι στιγμής ούτε το αυτί για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πολίτες αφήνοντας ελεύθερους σκληρούς κακοποιούς.

Όπως ο ίδιος περιγράφει στην συνέντευξή του για την σύγκρουση του με τον Παρασκευόπουλο στο Πρώτο Θέμα:

«Την τελευταία, όχι σύγκρουση, ας πούμε διαφωνία με τον Παρασκευόπουλο την είχα όταν δημοσιοποιήθηκε ότι μπήκε η Αστυνομία στις φυλακές. Και γράφανε ότι δύο μέρες πριν παραιτηθεί η κυβέρνηση “οι μπάτσοι του Πανούση μπήκαν στις φυλακές και ελέγξανε τα κελιά των Πυρήνων της Φωτιάς”. Παίρνω τηλέφωνο τον Παρασκευόπουλο και του λέω: “Μπήκα στις φυλακές;”. “Οι θεσμικοί…”, μου απαντά. “Μπήκα εγώ στις φυλακές; Μπήκα χωρίς την άδειά σου και χωρίς τον εισαγγελέα; Μπήκα;” του λέω. “Το Μαξίμου είπε να μη δώσουμε έκταση…” μου είπε. “Χριστιανέ μου, μπήκα στις φυλακές; Αφού δεν μπήκα. Βγες και διέψευσε!” του ξαναλέω. Ποτέ δεν διαψεύστηκε… Αρα, αυτή η ιστορία, με τον Πανούση να μπαίνει στις φυλακές και να ελέγχει τα κελιά κλπ., είναι κατασκευασμένη. Από τους ίδιους κύκλους με τα ονόματα που έχω δώσει στον συμβολαιογράφο, οι οποίοι θέλουν να πουν στους ποινικούς και στους άλλους ότι “ο Πανούσης μας απαγορεύει να κάνουμε τις μεγάλες καινοτομίες και να σας βγάλουμε έξω”. Μεταφέρουν δηλαδή την ευθύνη που έχουν ως υπουργείο Δικαιοσύνης σε εμένα, που δεν ήμουν υπεύθυνος για τις φυλακές. Ο κακός Πανούσης… Αυτό το παιχνίδι κάνανε. Ετσι, λοιπόν, με στοχοποίησαν, με αποτέλεσμα οι μέσα, είτε είναι ποινικοί είτε οι άλλοι, που δεν μπορούσαν να ξέρουν και πολλά πράγματα, να λένε “θα τον φτιάξουμε”, “θα τον κανονίσουμε” κλπ. Διότι εγώ με αυτούς δεν έχω καμία επαφή. Δεν έχω καμία σχέση με το έγκλημα. Πώς μπορεί, λοιπόν, να με μισούν; Με μισούν γιατί οι άλλοι φροντίζουν γι’ αυτό. Στη λογική της δημοφιλίας. Ότι δηλαδή είσαι δημοφιλής έξω στην κοινωνία και θα σε φτιάξουμε εμείς οι μέσα. Και κάνανε αυτό το παιχνίδι».

Μην γνωρίζοντας την έκταση που θα πάρουν οι καταγγελίες του κύριου Πανούση πιστεύουμε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η δικαιοσύνη γενικότερα να μας προστατέψει από όλους αυτούς που θα καταγγελθούν ,φτάνοντας το μαχαίρι στο κόκαλο και όσο ψηλά και εάν είναι.





Μέσα στις γενικές καταγγελίες που έκανε ο Πανούσης γιατί τις ιδικές θα τις κάνει σήμερα κάποια ώρα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου η οποία είναι και η αρμόδια, δεν κρθφτήκε


"Καρφιά" Σαββαΐδου για παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης



“Υπήρξαν κάποιες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου που προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης”, δηλώνει η Κατερίνα Σαββαΐδου, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την απομάκρυνση της από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.


Μιλώντας στην “Καθημερινή” η κ. Σαββαΐδου αφήνεις σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση: “ Σε περίπτωση, πάντως, που ανώτατος κρατικός λειτουργός κατηγορείται για οποιοδήποτε αδίκημα, η δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης”. Η ίδια, μάλιστα, σκέφτεται να λάβει τα προσήκοντα μέτρα για την προστασία της τιμής, της υπόληψης και της προσωπικότητάς της.

“Ένα σημαντικό θέμα, το οποίο θα πρέπει λυθεί κάποια στιγμή στην Ελλάδα, είναι ότι δεν είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες μεταξύ του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Λίγο πολύ, οι όποιες σχέσεις έχουν να κάνουν με τη χημεία των προσώπων ή ενδεχομένως με τις προσωπικές ή κομματικές τους σχέσεις. Οταν δεν είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι, υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων” υπογραμμίζει η κ. Σαββαΐδου και τονίζει πως “στην Ελλάδα ο δρόμος είναι μακρύς για να φτάσουμε σε μία πραγματικά ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση”.

Όπως λέει, μάλιστα, οι υποψήφιοι διάδοχοί της “σίγουρα στην άκρη του μυαλού τους θα σκέφτονται πως αποχώρησαν οι δύο προηγούμενοι γενικοί γραμματείς”.

Όσον αφορά τη φορολογική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση η κ. Σαββαΐδου τονίζει: “ Το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε πολύ το δίλημμα ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας ή στην ιδιωτική εκπαίδευση. Θεωρώ ότι αυτό το δίλημμα είναι ψεύτικο. Αυτό υποδηλώνει έλλειψη φορολογικής πολιτικής. Πρώτα αποφασίζεις πώς θες να κατανείμεις τα φορολογικά βάρη, ποιος πρέπει να τα επωμιστεί και με βάση αυτό μετράς τη δημοσιονομική απόδοση του όποιου μέτρου. Η λογική της αναζήτησης ισοδύναμων, η οποία εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στο εισπρακτικό σκέλος, χωρίς αυτό να βασίζεται σε μία ξεκάθαρη φορολογική πολιτική, θεωρώ ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”.



Πηγή : newsit.gr


Καθυστερείς 1 ημέρα να πληρώσεις; Σε πετάνε έξω από τις 100 δόσεις





Μια ακόμη τρελή απαίτηση των δανειστών απειλεί να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση. Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις που δίνει ανάσα σε χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν, έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης με τους δανειστές.


Συγκεκριμένα οι δανειστές φέρεται να ζητούν το «ξήλωμά» της ώστε οι οφειλέτες που θα καθυστερήσουν έστω και μια ημέρα να πληρώσουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους να πετάγονται έξω από τη ρύθμιση.


Αν κάποιος οφειλέτης δεν πληρώνει μια δόση ή δεν πληρώσει π.χ. μια δόση του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος, τότε θα χάνει τις ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης που εντάχθηκε. Η Αθήνα δεν το δέχεται και αντιπροτείνει να μπορούν όλοι –ανεξαρτήτως αν έχουν ληξιπρόθεσμη ή μη οφειλή– να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο σταδιακής μείωσης του ορίου των 26 ημερών, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.


Οι δανειστές ζητούν επίσης να περάσουν από «κόσκινο» όσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Θέλουν ακόμη αυστηρά κριτήρια ένταξης και στη ρύθμιση των 100 δόσεων και σ’ αυτή των 12 δόσεων. Να γίνεται δηλαδή σύνδεση με τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη ή το εισόδημά του. Τέλος πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην άτοκη καταβολή των δόσεων.




Κέρδος



Πολιτικό και δικαστικό θρίλερ με τις καταγγελίες Πανούση




Εκτεθειμένη η κυβέρνηση, που ήταν ενήμερη εδώ και μήνες αλλά δεν έπραξε τίποτα - Δυσθυμία στο Μαξίμου από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απειλούσαν τη ζωή του πρώην κυβερνητικού στελέχους - Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση που ζητά εξηγήσεις

Έτοιμος να πει ονόματα και να παρουσιάσει το περιεχόμενο των καταγγελιών του στον εισαγγελέα είναι ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μετά την ευθεία πρόσκληση – πρόκληση, που του απηύθυνε το Μέγαρο Μαξίμου να πάει στη δικαιοσύνη για τα όσα είπε ότι πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απείλησαν τη ζωή του. Ο κ. Πανούσης αναμένεται να μεταβεί σήμερα στον εισαγγελέα συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλη Αλεξανδρή, για να καταθέσει όσα στοιχεία έχει, αφού, όπως λέει, του το ζητάει ο πρωθυπουργός, παρότι ο ίδιος ο πρώην υπουργός εκτιμά ότι θα προκληθεί μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα με τη δημοσιοποίηση ονομάτων.
Όλα αυτά εν μέσω μίας πρωτοφανούς πολιτικής θύελλας, με σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, αλλά και από την δικαιοσύνη να παρέμβει.

Φανερά ενοχλημένο το Μαξίμου από τη διάσταση που έλαβε η υπόθεση με τις συνταρακτικές καταγγελίες, αλλά και εκτεθειμένο από την καθυστέρηση με την οποία αντέδρασε συνολικά στο θέμα – τόσο στην προ μηνών ενημέρωση από τον πρώην υπουργό, όσο και στις δημόσιες αποκαλύψεις από το βράδυ του Σαββάτου με τη  συνέντευξη του κ. Πανούση στο Πρώτο Θέμα -, εξέδωσε δύο λιτές ανακοινώσεις, παραδεχόμενο ευθέως ότι το θέμα είναι σοβαρό.
Ο κ. Πανούσης, απαντώντας στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι που ο Πρωθυπουργός θέλει να δει στις εφημερίδες τα ονόματα των εμπλεκομένων, τα οποία ασφαλώς και θα διαρρεύσουν, όχι με δικιά μου ευθύνη… Μάλλον αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα. Και αυτό ήθελα να αποφύγω. Εκτός αν και τον ίδιο ‘βολεύει’ η εκκαθάριση του τοπίου».

Και στην πρώτη ανακοίνωση, που έγινε το απόγευμα της Κυριακής, και στη δεύτερη που εκδόθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας, το Μαξίμου είχε καλέσει τον κ. Πανούση να πάει το θέμα στη δικαιοσύνη:  «Η συνεχής ανακύκλωση δηλώσεων για το ίδιο θέμα, από τον κ. Πανούση στα ΜΜΕ, δεν έχει κανένα νόημα. Οι καταγγελίες γίνονται στην Δικαιοσύνη και όχι στα συγκροτήματα Τύπου» σημείωνε στην δεύτερη, ενώ νωρίτερα και αφού στο μεταξύ είχε μεσολαβήσει παρέμβαση του πρώην υπουργού, που ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, γιατί σιωπούσε για τις αποκαλύψεις επί ένα 24ωρο από την ώρα που έγιναν οι αποκαλύψεις (το βράδυ δηλαδή του Σαββάτου, με την συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα), ανέφερε στην πρώτη ανακοίνωση τα εξής:

«Οι καταγγελίες, που διατυπώνει δημοσίως ο κ. Πανούσης, είναι εξαιρετικά σοβαρές για να τις περιφέρει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αντί να τις καταθέσει, επισήμως και με κάθε λεπτομέρεια, στη Δικαιοσύνη».

Εκτός ελέγχου

Η κυβέρνηση φάνηκε να υποτιμά αρχικά το θέμα με τον κ. Πανούση, σε δύο φάσεις μάλιστα, καταφέρνοντας έτσι να προσλάβει η υπόθεση ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στην πρώτη φάση όταν αυτό ξεκίνησε, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού, δηλαδή πριν τέσσερις μήνες που ενημέρωσε την κυβερνητική ηγεσία για τις απειλές που δέχεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η ζωή του. Ο κ. Πανούσης φέρεται να επικαλείται μάλιστα τον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη για τις σχετικές καταγγελίες που έκανε τότε προς το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα πάντα με τον πρώην υπουργό, δεν υπήρξε τότε καμία αντίδραση, τουναντίον τα στελέχη που κατήγγειλε ο κ. Πανούσης παραμένουν στα κορυφαία κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – δεν είναι υπουργοί ή βουλευτές, διευκρίνισε ο ίδιος σε χθεσινές δηλώσεις του, ούτε και στελέχη που πήγαν στη Λαϊκή Ενότητα του Πάνου Λαφαζάνη.
Η δεύτερη φάση που φάνηκε να υποτιμά αρχικά και να υποβαθμίζει το θέμα η κυβέρνηση είναι ότι δεν τοποθετήθηκε ευθύς εξαρχής όταν δημοσιεύτηκαν οι καταγγελίες του κ. Πανούση το βράδυ του Σαββάτου στο Πρώτο Θέμα και ενώ είχε αρχίσει να προκαλείται σάλος στο πολιτικό σκηνικό.

Η σιωπή αυτή, διάρκειας περίπου 24 ωρών, οδήγησε τον κ. Πανούση να κάνει το μεσημέρι της Κυριακής μία νέα δραματική παρέμβαση. Δήλωσε συγκεκριμένα (στο Βήμα FM) ότι «το γεγονός ότι δεν δέχτηκα ούτε ένα τηλεφώνημα από κυβερνητικό στέλεχος και συνεπώς ότι η κυβέρνηση σιώπησε έως τώρα από τις καταγγελίες ότι απειλείται η ζωή μου, αυτό πρέπει να  προβληματίζει».

Σημείωσε ότι αυτοί που τον απείλησαν ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και ότι την τελευταία απειλή  κατά της ζωής του, την δέχτηκε μόλις πριν από μία εβδομάδα.

Τότε ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του Μαξίμου – με την πρώτη μάλιστα ομολογήθηκε ότι το θέμα είναι σοβαρό - , ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επικοινώνησε με τον προκάτοχό του, θέτοντας του το ερώτημα γιατί δεν ενημέρωσε αρμοδίως, από τη στιγμή που θεώρησε ότι υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πανούσης του απάντησε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι αστυνομικό. Σε εκείνο το διάστημα ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός για τις διαστάσεις που λάμβανε πλέον το θέμα.

Σκληρή στάση από την αντιπολίτευση

Απαντήσεις από την κυβέρνηση και έρευνα από τη δικαιοσύνη ζητούν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις για την υπόθεση. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, καλώντας την πάρει θέση χαρακτηρίζοντας πολύ σοβαρό το θέμα και κάλεσαν τη δικαιοσύνη να ρίξει φως. Συμφωνούν δε όλα τα παραπάνω κόμματα της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για συνταρακτικές αποκαλύψεις.



Πηγή : protothema.gr


Ποινές - χάδι σε επίορκους με... Καλάσνικοφ και υμνητές του Χίτλερ





Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Η ατιμωρησία στο Δημόσιο καλά κρατεί, αφού ακόμα και σήμερα αρκετά Πειθαρχικά Συμβούλια επιμένουν να επιβάλλουν μικρές ποινές σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν διαπράξει σημαντικά αδικήματα.

Θεραπεία στο φαινόμενο της ατιμωρησίας αποτελεί το δικαίωμα της ένστασης στις αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων που διατηρεί ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής, και το αξιοποιεί στις περιπτώσεις που επίορκοι υπάλληλοι πέφτουν «στα μαλακά» από τις αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων.

Χαρακτηριστικές είναι επτά περιπτώσεις υπαλλήλων οι οποίοι κατηγορούνταν για σοβαρά ποινικά αδικήματα, τους επιβλήθηκαν ποινές-χάδι και κατέληξαν στην... τσιμπίδα της ένστασης του γενικού επιθεωρητή που ζήτησε την επανεξέταση των υποθέσεων.

Υπέγραφε δάνεια σε συναδέλφους χωρίς έλεγχο

Υπάλληλος του ΟΑΕΔ η οποία αναπλήρωνε τη γενική διευθύντρια σε περιφερειακή διεύθυνση του οργανισμού χορήγησε δάνεια σε υπαλλήλους ύψους 84.400 ευρώ, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά. Επειτα από ένορκη διοικητική εξέταση που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος υπέγραψε έξι χρηματικά εντάλματα, χωρίς να ελέγξει το περιεχόμενό τους. Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ της επέβαλε την ποινή της έγγραφης επίπληξης. Από την πλευρά του ο Λ. Ρακιντζής χαρακτήρισε επιεική την ποινή και παρέπεμψε την υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Εργασίας με την αιτιολογία ότι «πρόβαλε τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι λόγω του όγκου των εγγράφων καθώς και του φόρτου εργασίας δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των εγγράφων».

Χορήγησε παράνομα ενημερότητα σε αθλητική ομοσπονδία

Παράνομη φορολογική ενημερότητα χορήγησε υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών σε αθλητική ομοσπονδία προκειμένου να λάβει κρατική επιχορήγηση ύψους 1.434.000 ευρώ. Ο υπάλληλος του τμήματος εσόδων στην αίτηση που κατέθεσε η ομοσπονδία συμπλήρωσε ο ίδιος τις οφειλές του νομικού προσώπου προς το κράτος και κατόπιν εξέδωσε παράνομα φορολογική ενημερότητα χωρίς καν να υπολογίσει την παρακράτηση φόρου που αντιστοιχούσε σε 454.407 ευρώ.
Ο υπάλληλος τιμωρήθηκε με πρόστιμο ίσο με το 25% των αποδοχών του. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι εκτέλεσε την εντολή του προϊσταμένου του. Ο γενικός επιθεωρητής άσκησε ένσταση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζοντας επιεική την ποινή, αφού υποστηρίζει ότι στον βαθμό που διαφωνούσε ο υπάλληλος -όπως ισχυρίστηκε στην απολογία του- θα έπρεπε να αναφέρει γραπτώς τις αντιρρήσεις του.

Χρέωνε πρόστιμα κατά το δοκούν

Ελέγκτρια του ΙΚΑ ΤΕΑΜ εκτίμησε κατά προσέγγιση πρόστιμα και εργατικά σε ελέγχους που πραγματοποίησε σε οικοδομές, με αποτέλεσμα να επιβληθεί στην ιδιοκτήτρια αναγκαστική κατάσχεση. Ωστόσο, εκείνη ουδέποτε έλαβε ειδοποίηση για να ασκήσει προσφυγή. Η υπάλληλος καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη με φυλάκιση 10 μηνών και το Πειθαρχικό Συμβούλιο της επέβαλε την ποινή προστίμου ίσου με τις αποδοχές τριών μηνών.
Η συγκεκριμένη υπάλληλος σε δύο ελέγχους το 2008 σε οικοδομή... ξέχασε να εξετάσει τους υπόγειους χώρους του κτίσματος και το σύνολο των οικοδομικών εργασιών. Τρία χρόνια αργότερα έκανε νέο έλεγχο, αλλά λόγω έλλειψης ορατότητας -όπως δήλωσε- έκανε καταλογισμό εισφορών κατά την κρίση της και κατόπιν έστειλε τον «λογαριασμό» στην ιδιοκτήτρια της οικοδομής, σε κατοικία στη Βούλα, ενώ ήταν γνωστό ότι διέμενε μόνιμα σε νησί του Αιγαίου.
Ως αποτέλεσμα η ιδιοκτήτρια δεν έλαβε γνώση των προστίμων και επιβλήθηκε εν αγνοία της αναγκαστική κατάσχεση. Ο γενικός επιθεωρητής ζήτησε να επανεξεταστεί η υπόθεση και να επιβληθεί αυστηρότερη ποινή στην υπάλληλο.

Ο εκπαιδευτικός που συμπαθεί τους ναζί

Ανω-κάτω έκανε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αθήνας εκπαιδευτικός ακροδεξιών πεποιθήσεων, ωστόσο έπεσε «στα μαλακά» από το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Οπως αναφέρει σχετική ΕΔΕ, ο εκπαιδευτικός που υπηρετούσε σε Γυμνάσιο της Αττικής κατηγορούσε και απειλούσε τη διευθύντρια του σχολείου με τηλεφωνήματα και μηνύματα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ισχυριζόμενος ότι συνέβαλε στη μετακίνηση συναδέλφου του, ο οποίος τον υποστήριζε. Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή. Κατά το σχολικό έτος 2011-2012, δέχθηκε να παραβρεθούν στο μάθημα τρεις εξωσχολικοί μαθητές, οι οποίοι μάλιστα ανάρτησαν στο Διαδίκτυο βίντεο με σκηνές από το μάθημά του. Μέσα στην αίθουσα είχε υποστηρίξει ότι ο Χίτλερ και οι ναζί δεν χτυπούσαν άοπλους και επομένως δεν υπήρξαν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στη σχολική σύμβουλο που τον επισκέφθηκε είπε ότι δεν είναι θρησκευόμενη, γιατί φοράει παντελόνια.

Αντέγραψε σε δικό του τετράδιο προσωπικά δεδομένα των μαθητών και συγκεκριμένα τα στοιχεία ταυτότητας και το θρήσκευμά τους. Ερωτηθείς από τη διευθύντρια επ΄ αυτού, απάντησε «για να ξέρω με ποιους έχω να κάνω» και εν συνεχεία χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της φασιστική, με το επιχείρημα ότι «ασελγεί πάνω στα παιδιά» και δήλωσε πως «ελληνικό σχολείο είναι μόνο το ελληνορθόδοξο». Μάλιστα, απείλησε τη διευθύντρια πως... έχει λάβει μέτρα εναντίον της.
Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του επέβαλε την ποινή προστίμου ίσου με τις αποδοχές 6 μηνών και ο γενικός επιθεωρητής παρέπεμψε την υπόθεση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό όργανο λόγω επιεικούς ποινής.

Διέγραψε οφειλή του συζύγου της...

Προϊσταμένη τμήματος προσόδων της δημοτικής περιουσίας σε ΟΤΑ ήταν υπεύθυνη για την εκτέλεση των προπαρασκευαστικών εργασιών προς το Δημοτικό Συμβούλιο που αφορούσαν τόσο στη διαγραφή βεβαιωθέντων φόρων όσο και στην ενυπόγραφη εισήγηση για κάθε μεταβολή στους φορολογικούς καταλόγους.

Αξιοποιώντας τη θέση της, η υπάλληλος εισηγήθηκε να διαγραφεί το ποσό των 2.063,04 ευρώ που αποτελούσε οφειλή του συζύγου της για ακίνητο, με την αιτιολογία ότι εκείνος δεν κατείχε το συγκεκριμένο οίκημα.

Επειτα από έρευνα αποκαλύφθηκε ότι ο σύζυγος ήταν ιδιοκτήτης κατά 50% εξ αδιαιρέτου του ακινήτου, οπότε θα έπρεπε να καταβάλει την οφειλή. Ο δήμαρχος επέβαλε στην υπάλληλο την ποινή προστίμου αποδοχών 20 ημερών. Ο γενικός επιθεωρητής κατέθεσε ένσταση με το σκεπτικό ότι «η υπάλληλος όφειλε να ζητήσει την εξαίρεσή της στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθόσον, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 26 του ν.4270/2014, οι προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία, εφόσον είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, σε ευθεία γραμμή ή πλάγια γραμμή απεριόριστα μέχρι τον τέταρτο βαθμό με κάποιον από τους ενδιαφερόμενους».

«Μίσθωσε» σπίτι εν αγνοία του ιδιοκτήτη

Υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών που εργαζόταν σε ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης, στις 7 Ιανουαρίου του 2015 ζήτησε από συνάδελφό του που ήταν αρμόδια να εκδώσει κλειδάριθμο για λογαριασμό άλλου φορολογουμένου, χωρίς όμως να έχει στη διάθεσή του σχετική εξουσιοδότηση. Ο υπάλληλος χρησιμοποίησε τον κλειδάριθμο εν αγνοία του φορολογούμενου και δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος πολίτης μίσθωσε ακίνητο από τρίτο φορολογούμενο, ο οποίος δεν γνώριζε τίποτα σχετικό.

Οταν ο τελευταίος ανακάλυψε ότι μίσθωνε εν αγνοία του το ακίνητο, κατήγγειλε το γεγονός και μετά από έρευνα αποκαλύφθηκε ο υπαίτιος υπάλληλος της ανύπαρκτης μίσθωσης. Στον υπάλληλο της ΔΟΥ επιβλήθηκε η ποινή της στέρησης για έναν μήνα του 25% των αποδοχών του και ο γενικός επιθεωρητής άσκησε ένσταση για επιεική ποινή με το σκεπτικό ότι «ο κρίσιμος χώρος της φορολογικής διοίκησης και της συλλογής δημοσίων εσόδων σε συνδυασμό με την εθνική προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η ανάγκη για την τήρηση της αρχής της νομιμότητας από τους δημοσίους λειτουργούς είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ευνομίας και εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».

Δυτική Μακεδονία

Γυμναστής με «οπλοστάσιο»

Μετά από έρευνα που έγινε από την αστυνομία σε σπίτι γυμναστή δημοτικού σχολείου στη Δυτική Μακεδονία πέρυσι τον Σεπτέμβριο βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο που αποτελούνταν από ένα τουφέκι καλάσνικοφ, ένα περίστροφο, μία καραμπίνα με κομμένη κάννη, μια ξιφολόγχη από τουφέκι G3A3 με μήκος λάμας 16 εκατοστών, μία χαντζάρα με μήκος λάμας 50 εκατοστών, δύο τόξα με εννέα βέλη και μία βαλλίστρα με ενσωματωμένη διόπτρα και τρία βέλη.
Ο γυμναστής δεν διέθετε άδεια οπλοφορίας για κανένα από τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του και ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη από την εισαγγελέα Πρωτοδικών για τις πράξεις της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο που συνεδρίασε για την υπόθεση του «οπλοφόρου» εκπαιδευτικού τον απάλλαξε κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας, με ελαφρυντικά την «εν γένει προσωπικότητα του εγκαλουμένου εκπαιδευτικού και τη συνολική υπηρεσιακή του εικόνα».

Ο γενικός επιθεωρητής κατέθεσε ένσταση παραπέμποντας την υπόθεση στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο, επικαλούμενος ότι τα ελαφρυντικά στοιχεία δεν αναιρούν τη σοβαρότητα του πειθαρχικού παραπτώματος.

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ

Η συμμετοχή των δικαστών αναβάθμισε τα Πειθαρχικά Συμβούλια

Την κατάσταση που επικρατεί στα πειθαρχικά συμβούλια των δημόσιων υπηρεσιών περιγράφει στο «Εθνος» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής: «Με τη συμμετοχή δικαστών και κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στα Πειθαρχικά Συμβούλια έχει διαπιστωθεί ποιοτική αναβάθμιση των εκδιδόμενων πειθαρχικών αποφάσεων, γεγονός που σημαίνει καλύτερη απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Βέβαια, πειθαρχικές αποφάσεις εκδίδονται και από μονομελή όργανα (π.χ. δημάρχους, περιφερειάρχες, διοικητές οργανισμών κ.λπ. καθώς και από άλλα συλλογικά όργανα όπως Διοικητικά Συμβούλια, Εκτελεστικές Επιτροπές Δήμων) και εκεί τα πράγματα δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντικά. Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) έχει δικαίωμα ένστασης κατά των πειθαρχικών αποφάσεων σε ανώτερο βαθμό, δικαίωμα που είναι απολύτως απαραίτητο.
Σκοπός της συμμετοχής του ΓΕΔΔ στην πειθαρχική διαδικασία μέσω της άσκησης ένστασης είναι η αποτελεσματικότερη απονομή του πειθαρχικού δικαίου και ο περιορισμός της πιθανότητας μη επιβολής της προσήκουσας πειθαρχικής ποινής ή της ατιμωρησίας των υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα. Χρειάζεται όμως να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις στο πειθαρχικό δίκαιο, προκειμένου η πειθαρχική διαδικασία να γίνει πιο γρήγορη και δεσμευτική».


Νίκος Β. Τσίτσας
Πηγή : ethnos.gr


Η πρώτη κατοικία «μπλοκάρει» την υποδόση των 2 δισ.



Κρίσιμη εβδομάδα για την πορεία των διαπραγματεύσεων ξεκινάει, με το Eurogroup να είναι πλέον δεδομένο ότι δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρω σήμερα και στην καλύτερη περίπτωση θα παραπέμψει τη σχετική απόφαση για τα τέλη της εβδομάδας. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δεν κλείνει η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα μέτρα είναι η διάσταση απόψεων στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η νέα πρόταση της Αθήνας κατεβάζει το ποσοστό των ιδιοκτητών που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς στο 56% κατά μέσο όρο, ενώ προβλέπει αναθεώρηση του πλαισίου κάθε χρόνο και αλλαγές στη διαδικασία της δικαστικής επίλυσης των υποθέσεων με στόχο να μειωθεί ο χρόνος που μία περίπτωση μένει στα δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας θα εξαιρούνται όσοι έχουν:

-      Κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ η οποία θα αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά. Δηλαδή, για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ανέρχεται 305.000 ευρώ.

-      Εισόδημα το οποίο υπολογίζεται με βάση το κόστος διαβίωσης, το οποίο πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή. Για το συντελεστή υπάρχουν δύο σενάρια: Πρώτον, να είναι 1,7 φέτος και να υποχωρήσει στο 1,6 το επόμενο έτος και στο 1,5 στο τρίτο έτος. Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται από τους πλειστηριασμούς το 62%, το 56% και το 52%, αντιστοίχως. Δεύτερον, να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια, με το ποσοστό των υπό προστασία ιδιοκτητών να είναι στο 56%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτείνει να εφαρμοστεί για ένα έτος το παραπάνω μοντέλο και να επανεξεταστεί στο τέλος τους 12μηνου. Αν αποδειχθεί ότι δεν λειτούργησε, τότε θα γίνουν αλλαγές, ενώ η διαδικασία αναθεώρησης θα γίνεται κάθε χρόνο. Επίσης, θα προχωρήσουν και αλλαγές με στόχο την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων για όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Δεδομένου ότι η νέα πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει κατά μέσο όρο το 56% των ιδιοκτητών, όταν η αρχική της πρόταση προστάτευε το 99%, από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια περαιτέρω βελτίωση. Και στο πλαίσιο θεωρούν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ο έντιμος συμβιβασμός. Ωστόσο, οι θεσμοί επιμένουν να προχωρήσουν αλλαγές που θα οδηγούν σε προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο των πλέον οικονομικά αδύναμων.

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε ξεκάθαρο στην ελληνική πλευρά ότι έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα, καθώς τονίστηκε ότι είναι ήδη 3 εβδομάδες αργοπορημένη  από την ημερομηνία που αναμενόταν η εκταμίευση της πρώτης δόσης προαπαιτούμενων. Ενώ αναγνωρίστηκε ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος  για την ολοκλήρωση των 48 προαπαιτούμενων ακόμα υπάρχουν θέματα ανοιχτά  από τα οποία το σημαντικότερο είναι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας.

Συγχρόνως ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρχίζουν να εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τις ακόμα πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις που ακολουθούν στο δεύτερο σετ με προαπαιτούμενα όπως το ασφαλιστικό αν υπάρχει τέτοια δυσκολία με τον ορισμό πλαισίου των πλειστηριασμών.

Στο συγκεκριμένο θέμα οι εταίροι θεωρούν την ελληνική πρόταση να παραμένει ακόμα πολύ γενναιόδωρη. Ο σκοπός της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς όπως εξηγεί ευρωπαίος αξιωματούχος στην “Κ” δεν είναι να βγαίνουν στον πλειστηριασμό οι πρώτες κατοικίες αλλά περισσότερο να υπάρχει μία σοβαρή απειλή που θα πιέζει τους οφειλέτες να πληρώνουν τις οφειλές τους. Η τελευταία ελληνική πρόταση είχε πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια με 60% των πρώτων κατοικιών να προστατεύονται από τον νόμο από το 2016, ενώ υπάρχει και η δέσμευση αυτό το ποσοστό να αυξάνεται με τα χρόνια.

Τα άλλα ζητήματα είναι οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι κατώτατες τιμές των γενοσήμων φαρμάκων και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς και θέματα  που έχουν προκύψει από  τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πέρασε πρόσφατα από την Βουλή.

Συγκεκριμένα στο θέμα των ισοδύναμων του 23 %ΦΠΑ στην εκπαίδευση Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με την ελληνική πλευρά να έχει καταθέσει πρόταση που συζητείται.

Από αύριο αρχίζουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών σε τεχνικό επίπεδο, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να αρχίσουν και οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών. Εκτός από την οριστικοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων που θα ξεκλειδώσουν την εκταμίευση των 2 δις ευρώ, στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα προσδιοριστεί και η λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ. Ολα τα μέτρα θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του Νοεμβρίου, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αντλήσει τα 10 δισ ευρώ που βρίσκονται στον ESM υπέρ των τραπεζών και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους πριν το τέλος τους έτους.


Πηγή : kathimerini.gr