Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

"Καρφιά" Σαββαΐδου για παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης



“Υπήρξαν κάποιες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου που προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης”, δηλώνει η Κατερίνα Σαββαΐδου, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την απομάκρυνση της από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.


Μιλώντας στην “Καθημερινή” η κ. Σαββαΐδου αφήνεις σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση: “ Σε περίπτωση, πάντως, που ανώτατος κρατικός λειτουργός κατηγορείται για οποιοδήποτε αδίκημα, η δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης”. Η ίδια, μάλιστα, σκέφτεται να λάβει τα προσήκοντα μέτρα για την προστασία της τιμής, της υπόληψης και της προσωπικότητάς της.

“Ένα σημαντικό θέμα, το οποίο θα πρέπει λυθεί κάποια στιγμή στην Ελλάδα, είναι ότι δεν είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες μεταξύ του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Λίγο πολύ, οι όποιες σχέσεις έχουν να κάνουν με τη χημεία των προσώπων ή ενδεχομένως με τις προσωπικές ή κομματικές τους σχέσεις. Οταν δεν είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι, υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων” υπογραμμίζει η κ. Σαββαΐδου και τονίζει πως “στην Ελλάδα ο δρόμος είναι μακρύς για να φτάσουμε σε μία πραγματικά ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση”.

Όπως λέει, μάλιστα, οι υποψήφιοι διάδοχοί της “σίγουρα στην άκρη του μυαλού τους θα σκέφτονται πως αποχώρησαν οι δύο προηγούμενοι γενικοί γραμματείς”.

Όσον αφορά τη φορολογική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση η κ. Σαββαΐδου τονίζει: “ Το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε πολύ το δίλημμα ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας ή στην ιδιωτική εκπαίδευση. Θεωρώ ότι αυτό το δίλημμα είναι ψεύτικο. Αυτό υποδηλώνει έλλειψη φορολογικής πολιτικής. Πρώτα αποφασίζεις πώς θες να κατανείμεις τα φορολογικά βάρη, ποιος πρέπει να τα επωμιστεί και με βάση αυτό μετράς τη δημοσιονομική απόδοση του όποιου μέτρου. Η λογική της αναζήτησης ισοδύναμων, η οποία εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στο εισπρακτικό σκέλος, χωρίς αυτό να βασίζεται σε μία ξεκάθαρη φορολογική πολιτική, θεωρώ ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”.



Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου