Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Νέα Δημοκρατία για δίωξη Μαλοφέγιεφ από τις ΗΠΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την υπεράσπισή του


 

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την εξέλιξη που αφορά στην δίωξη που άσκησαν οι ΗΠΑ κατά του Ρώσοι Ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ ο οποίος είχε επιχειρήσει να στήσει φιλορωσικό δίκτυο ΜΜΕ στην Ελλάδα με διευθυντή τον Κώστα Βαξεβάνη.

Η ΝΔ σημειώνει πως «ο κ. Βαξεβάνης και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναλάβει την υπεράσπισή του, οφείλουν απαντήσεις για το τρίγωνο ΣΥΡΙΖΑ-διαπλοκής-ΜΜΕ που φωτίζεται εκ νέου από τις συγκεκριμένες εξελίξεις και με αφορμή τις έρευνες για τις προσπάθειες ρωσικής διείσδυσης σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».


Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:


Η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα. Επικεφαλής στον ενημερωτικό τομέα είχε αναλάβει ο κ. Βαξεβάνης. Στην παρουσίαση του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού έδωσαν μεταξύ άλλων το «παρών» ο Πάνος Καμμένος, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Έλενα Κουντουρά ως μέλη της τότε Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο ΓΓ Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Χρήστος Καλογρίτσας.

Ο κ. Βαξεβάνης και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναλάβει την υπεράσπισή του, οφείλουν απαντήσεις για το τρίγωνο ΣΥΡΙΖΑ-διαπλοκής-ΜΜΕ που φωτίζεται εκ νέου από τις συγκεκριμένες εξελίξεις και με αφορμή τις έρευνες για τις προσπάθειες ρωσικής διείσδυσης σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Κι όλα αυτά συνέβαιναν την ίδια περίοδο που Καλογρίτσας και Παππάς προσπαθούσαν να στήσουν το «ΣΥΡΙΖΑ channel» και όταν η προσπάθειά τους καταρρέει, δημιουργούν την εφημερίδα «Documento» με διευθυντή τον Κώστα Βαξεβάνη.

Αυτά είναι ορισμένοι μόνο σταθμοί της απόπειρας του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει δίκτυο διαπλοκής επί ημερών του, ενώ την ίδια εποχή Ρώσοι ολιγάρχες επεκτείνουν το δίκτυό τους, προφανώς όχι επειδή ενδιαφέρονταν για την αντικειμενική ενημέρωση. Ευτυχώς για την Ελλάδα, οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ και των φίλων του απέτυχαν. «Συμπτώσεις» θα πει κάποιος. Από την άλλη, οι Ρώσοι ολιγάρχες αποδεικνύεται ότι πουθενά στον κόσμο δεν άφηναν τόσα γεγονότα στην τύχη.



Μετά την απουσία ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ από την βουλή, ο Τσίπρας βρήκε ευκαιρία για αντιπολίτευση


 

Χωρίς ίχνος σοβαρότητας για την σημερινή ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, και μετά την προκλητική απουσία των περισσότερων ακροαριστερών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, βρήκε ευκαιρία να δείξει ότι δεν είναι πραγματικά με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, αλλά με τους εισβολείς του Πούτιν, και αυτό για να μην στεναχωρήσει τους ακροαριστερούς του κόμματος του.

Ο Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία χωρίς ίχνος ηθικής και σοβαρότητας να εκφράσει την δυσαρέσκειά του για την παρουσία του μέλους του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Έψαχνε ευκαιρία μετά την απουσία των ακροαριστερών στελεχών του κόμματος του, για να μην τους χαλάσει την μέρα, και έκανε μια ανάρτησή αναφέροντας, ότι «την απόλυτη ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός», προσθέτοντας ότι  «οι ναζί δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή»

Η χρήση αυτού του λάθους από τον Αλέξη Τσίπρα, φυσικά και είναι ανέντιμη και ανήθικη, αλλά μιλάμε για τον Αλέξη Τσίπρα, έναν ανέντιμο πολιτικό, που θέλει να κάνει τον ισαποστάκη αδιαφορώντας για την ξεφτίλα.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του φαιδρού πολιτικού αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ίχνος ντροπής:

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση.  Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».

 



Αποδοκιμασία από την κυβέρνηση της εμφάνισης του στελέχους Αζόφ - Νέα ξεφτίλα Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ

 


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για αστοχία, και εξαπέλυσε σωστά και βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να επικεντρωθεί στην ουσία προσπαθεί να κάνει αισχρή αντιπολίτευση όπως πάντα, δείχνοντας ποιοι είναι.

«Είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν;», λέει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημειώνει πως «είναι εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα».

Η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου:

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει.



Καραγκιοζιλίκι "Τούρκου αναλυτή": Να δράσει στρατιωτικά η Τουρκία κατά της Ελλάδας – Θα πρόκειται για πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ


 


Δεν βάζουν μυαλό οι Τούρκοι, προκαλούν χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες των όσων λένε.

Διαβάζουμε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Εξαιτίας του εξοπλισμού των ελληνικών νησιών, η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ελλάδας, όπως έκανε με τους Κούρδους στη Συρία παρά τη θέληση των ΗΠΑ, λέει τούρκος αναλυτής.

Ανάληψη στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας κατά της Ελλάδας προτείνει, παρά τις όποιες αντιδράσεις προκληθούν, τούρκος αναλυτής, μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό με μεγάλη τηλεθέαση.

«Δεν μπορεί να τα επιτρέψει»

Ο αναλυτής, ειδικός σε θέματα ασφάλειας, στρατιωτικός και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ, Αμπντουλάχ Aγάρ (στην κεντρική φωτογραφία, επάνω δεξιά), μιλώντας στο CNNturk, αναφέρεται στον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών:

«Αν συνεχίσει η Ελλάδα να το αναπτύσσει έτσι και συνεχίσει τις παραβιάσεις της, η Τουρκία δεν μπορεί να τα επιτρέψει αυτά. Τώρα σε αυτό το σημείο, μοιάζει με εκείνο… Υπάρχει μια κατάσταση που μοιάζει με τη στρατιωτική επιχείρηση Πηγή Ειρήνης που έγινε παρά τη θέληση των ΗΠΑ (εννοεί την επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία)» λέει ο Αγάρ.

Προσθέτει ότι «Απέναντί σας δεν υπάρχουν τρομοκράτες αλλά μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Τώρα τα είδη των επιλογών και των μέτρων που θα πάρετε θα επιφέρουν σημαντικές συνέπειες. Διότι θα πρόκειται για μία πολύ μεγάλη διάσπαση εντός του ΝΑΤΟ και για έναν πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ».

«Δεν αλλάζει γνώμη»

Επισημαίνει πως «Από την άλλη πλευρά θα υπάρξουν επίσης και πολλές συνέπειες όπως ότι η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με άλλες χώρες».

Και διερωτάται: «Τώρα η Τουρκία μπορεί να αλλάξει γνώμη λόγω αυτών»;

Για να δώσει μόνος του την απάντηση, λέγοντας ότι «Η Τουρκία λοιπόν σήμερα μπορεί να τα αντέξει αυτά. Αλλά δεν αλλάζει γνώμη».

Ο ίδιος ισχυρίζεται επίσης πως «Όταν ριχνόμαστε στον αγώνα, αυτοί που ξέρουμε ως φίλοι και σύμμαχοι, ποτέ δεν μας υποστήριξαν, αλλά υποστήριξαν την Ελλάδα».

Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με το «ειρηνικό» κλίμα που έχει συμφωνηθεί μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Δείτε το βίντεο με τις… πολεμικές δηλώσεις



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



ΞΕΦΤΙΛΑ! Κρατική Ορχήστρα και Συμφωνική ΕΡΤ αρνήθηκαν να παίξουν για το μαιευτήριο στην Μαριούπολη

 


Η ντροπή και το αίσχος σε όλο του το μεγαλείο με προκλητικούς ανθρώπους που τους αξίζει η ξεφτίλα και η τιμωρία.

Εάν υπήρχαν σοβαροί σε αυτά τα νούμερα που αποτελούν την κρατική ορχήστρα και την συμφωνική της ΕΡΤ, θα είχαν απομονώσει και τελειώσει τους προκλητικούς!!

Για την άρνηση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Συμφωνικής της ΕΡΤ, να συμμετάσχουν στη συναυλία για τη συγκέντρωση χρημάτων για το μαιευτήριο της Μαριούπολης, μίλησε στα «Νέα» ο διεθνούς φήμης βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος, ο οποίος είχε τη σχετική πρωτοβουλία.

Εξέφρασε και την πρόθεσή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, να διακόψει τη συνεργασία του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), ο διεθνούς φήμης σολίστ, στον απόηχο της άρνησης των μουσικών της ορχήστρας να συμπράξουν μαζί του για μια συναυλία για την υποστήριξη της Ουκρανίας, μια στάση που όπως μας είπε τον εξέπληξε και τον απογοήτευσε.

Ο κ. Καβάκος μίλησε στα «Νέα» και στη Ζωή Λιάκα για την άρνηση των δύο μουσικών συνόλων:

«Είχα σκεφτεί να υπάρχει στο πρώτο μέρος ένα έργο μουσικής δωματίου. Ενα κουαρτέτο με άλλους τρεις νέους ταλαντούχους και ανερχόμενους μουσικούς: τον Βασίλη Βαρβαρέσο, τον Ηλία Λιβιεράτο και τον Τιμόθεο Γαβριηλίδη – Πέτριν, ο οποίος είναι μισός Ρώσος. Στο δεύτερο μέρος σκέφτηκα να συμμετάσχει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με την οποία συνεργάζομαι επί επτά χρόνια σε εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Θα παίζαμε μαζί δύο έργα του Μπραμς: ένα από τα κουαρτέτα του με πιάνο σε σολ ελάσσονα – το οποίο θα το παίξουμε έτσι και αλλιώς τώρα – και την Τέταρτη Συμφωνία του. Αριστουργηματικά και δραματικά έργα που αρέσουν πολύ στο κοινό και είναι σε αντιστοιχία με τον σκοπό της συναυλίας

Η εξήγηση που μου μεταφέρθηκε ήταν “για να μη γίνει κακή μιντιακή χρήση” σε σχέση με τη συμμετοχή της ΚΟΑ, κάτι που πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω», απάντησε ο παγκοσμίου φήμης μουσικός, για να συμπληρώσει: «Για μένα είναι αδιανόητο να μη θέλει να συμμετάσχει κανείς σε μια συναυλία που έχει ως σκοπό την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης, όπου υπάρχει σημαντικό ελληνικό στοιχείο. Κάνουμε μια συναυλία για να στηρίξουμε ένα νοσοκομείο που “φέρνει” ζωή, τη στιγμή που ο πόλεμος αφαιρεί ζωές. Αυτό ήταν γνωστό στους μουσικούς της Ορχήστρας και δεν κατανοώ την απόφασή τους. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κίνηση όπως ήταν και ο χαρακτήρας της συνεργασίας μας.

«Δεν μπορώ να βρω μια σοβαρή αιτιολογία για την άρνηση. Η συναυλία δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, αφού δεν τάσσεται υπέρ της μιας πλευράς και κατά της άλλης – παρόλο που υπάρχει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Η συναυλία – το τονίζω – έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσα να συνεχίσω τη συνεργασία μου με την Ορχήστρα, κάτι που με στενοχωρεί πάρα πολύ. Η προσπάθεια που γίνεται επτά χρόνια πηγαίνοντας στην επαρχία και σε μέρη όπου δεν είχαν ξανακούσει συμφωνικό ήχο μού άρεσε και δυστυχώς θα μου λείψει. Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσα να αποδεχθώ τη συνεργασία με την ΚΟΑ πλέον είναι σε ένα αυστηρά επαγγελματικό πλαίσιο. Ή να κάνει ο σύλλογος μια δημόσια δήλωση που θα λέει ότι έκανε λάθος. Αναγνωρίζοντας τα λάθη μας μπορούμε να προχωρήσουμε».

Για τη συμφωνική της ΕΡΤ ο κ. Καβάκος είπε:

«Η διοίκηση είχε διάθεση να συνεργαστεί και η ορχήστρα έδωσε το ΟΚ, με την προϋπόθεση ότι στην ανακοίνωση θα αναφερόταν μόνο ότι τα έσοδα της συναυλίας θα προσφέρονταν για την ανοικοδόμηση του νοσοκομείου της Μαριούπολης. Αφού τα ξεπεράσαμε όλα, φτιάξαμε και το πρόγραμμα των δοκιμών και ήμασταν έτοιμοι να φτιάξουμε το τελικό κείμενο με το οποίο θα ανακοινώναμε τη συναυλία, έρχεται μήνυμα την 1η Απριλίου από τον Σύλλογο των Μουσικών ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη συναυλία, διότι ο κανονισμός τους δεν επιτρέπει αλλαγή προγράμματος δοκιμών, σε λιγότερο διάστημα από 14 ημέρες. Εγραφε μεταξύ άλλων: “Επειδή η συναυλία είναι στις 14 Απριλίου και σήμερα ο μήνας έχει πρώτη και δεν έχουμε το καινούργιο πρόγραμμα, δεν θα συμμετάσχουμε στη συναυλία”. Είναι μια προσχηματική απάντηση που τους εκθέτει».

Η συναυλία θα γίνει τελικά στις 14 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»), με τη συμμετοχή του Βασίλη Βαρβαρέσου (πιάνο), Ηλία Λιβιεράτου (βιόλα) και Τιμόθεου Γαβριηλίδη – Πέτριν (τσέλο), αλλά όχι με τη συμμετοχή μιας κρατικής ορχήστρας.





Ποινική δίωξη στον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέεφ είχε διευθυντή στην Ελλάδα τον Κώστα Βαξεβάνη

 


Ασκήθηκε δίωξη κατά του ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέεφ -Έβγαλε ποσά για να δημιουργήσει ελεγχόμενα ΜΜΕ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σύμφωνα με το iefimerida

Δίωξη κατά του Ρώσου ολιγάρχη και κολλητού του Βλαντίμιρ Πούτιν, Κονσταντίν Μαλοφέεφ, άσκησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, για προσπάθεια παραβίασης των κυρώσεων και παράκαμψής τους με σκοπό τη δημιουργία ελεγχόμενων ΜΜΕ στην Ευρώπη, όπως το Hellasnet, που είχε ορίσει διευθυντή στην Ελλάδα τον Κώστα Βαξεβάνη, το 2015.

Ο Μαλοφέεφ θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των φιλορώσων αυτονομιστών της Κριμαίας, ενώ κατηγορείται επίσης ότι παρείχε υλική υποστήριξη στην αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», στην ανατολική Ουκρανία.

«Αφού του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ο Μαλοφέεφ προσπάθησε να τις παρακάμψει χρησιμοποιώντας συνεργούς για να αγοράσει και να διευθύνει εν κρυπτώ μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ.

Είναι η πρώτη φορά που ασκείται δίωξη σε Ρώσο ολιγάρχη στις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διευκρίνισε η υφυπουργός Δικαιοσύνης Λάιζα Μονάκο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 47χρονος Μαλοφέεφ κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και για παράκαμψή τους σε σχέση με την πρόσληψη ενός Αμερικανού πολίτη, του Τζακ Χάνικ, προκειμένου να εργαστεί ο τελευταίος για λογαριασμό του για τη λειτουργία τηλεοπτικών δικτύων στη Ρωσία και την Ελλάδα και στην απόπειρα απόκτησης τηλεοπτικού δικτύου στη Βουλγαρία. Όπως υποστηρίζεται, ο Ρώσος ολιγάρχης συνωμότησε επίσης με τον Χάνικ και άλλους για την παράνομη μεταφορά επένδυσης 10 εκατ. δολαρίων που έκανε ο Μαλοφέεφ σε μια αμερικανική τράπεζα σε επιχειρηματικό συνεργάτη στην Ελλάδα, κατά παράβαση των κυρώσεων που εμποδίζουν τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του. Μαζί με το κατηγορητήριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ένταλμα κατάσχεσης των επενδύσεων του ολιγάρχη στις ΗΠΑ. Ο Μαλοφέεφ διαφεύγει της σύλληψης και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Ρωσία.

Ποιος είναι ο Μαλοφέεφ

O 47χρονος Μαλοφέεφ θεωρείται ως ένας από τους επιχειρηματίες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στη Ρωσία, λέγεται δε ότι τον ενώνουν βαθείς δεσμοί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο επιφανών συντηρητικών της συνδεδεμένης με το Κρεμλίνο ελίτ της χώρας. Πρόσφατα μάλιστα υποστήριξε ότι η Ρωσία διεξάγει ιερό πόλεμο κατά σατανιστών και ειδωλολατρών στην Ουκρανία.

Ο συνεργάτης του Μαλοφέεφ, Τζακ Χάνικ, συνελήφθη στις αρχές Μαρτίου / Φωτογραφία αρχείου: Wikimedia Commons

Η άσκηση των διώξεων κατά του Ρώσου ολιγάρχη, που αποσφραγίστηκαν στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο στο Μανχάταν, έρχονται μετά την κατάθεση εκεί κατηγορητηρίου τον Μάρτιο εναντίον του πρώην εργαζομένου στο Fox News, Τζον Χάνικ, που συνεργάστηκε με τον Μαλοφέεφ από το 2013 μέχρι το 2017 και συνελήφθη στις αρχές Μαρτίου στο Λονδίνο.

Tι αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφορικά με τις σχέσεις του Ρώσου ολιγάρχη με τον Χάνικ και τη δημιουργία ελεγχόμενων ΜΜΕ στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

«Όπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, ο Μαλοφέεφ προσέλαβε έναν Αμερικανό πολίτη ονόματι Τζακ Χάνικ το 2013 για να εργαστεί σε ένα νέο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων (το Russian TV Network) που δημιουργούσε ο Μαλοφέεφ . Ο Μαλοφέεφ διαπραγματεύτηκε απευθείας με τον Χάνικ σχετικά με τον μισθό του, την πληρωμή για τη στέγαση του Χάνικ στη Μόσχα και τη ρωσική βίζα εργασίας του Χάνικ και ο Μαλοφέεφ πλήρωσε τον Χάνικ μέσω δύο ξεχωριστών ρωσικών οντοτήτων μέχρι το τέλος του 2018. Αφού το OFAC (Office of Foreign Assets Control – Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων) όρισε τον Μαλοφέεφ στη λίστα των SDN (Specially Designated Nationals) [μαύρη λίστα με τα άτομα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις] τον Δεκέμβριο του 2014, ο Μαλοφέεφ συνέχισε να απασχολεί τον Χάνικ στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, κατά παράβαση των κανονισμών κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Ο Μαλοφέεφ έστειλε επίσης τον Χάνικ για να εργαστεί σε ένα πρότζεκτ για την ίδρυση και τη λειτουργία ενός ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου και στις προσπάθειες για την απόκτηση ενός βουλγαρικού τηλεοπτικού δικτύου. Υπό τις οδηγίες του Μαλοφέεφ ο Χάνικ ταξίδεψε στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία πολλές φορές το 2015 και το 2016 για να εργαστεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες και έδινε αναφορά απευθείας στον Μαλοφέεφ για τη δουλειά του. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2015, ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοφέεφ ότι το ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο θα ήταν μια “ευκαιρία για να περιγράψουμε λεπτομερώς την άποψη της Ρωσίας στην ελληνική τηλεόραση”.

Σε σχέση με τις προσπάθειες του Μαλοφέεφ να αποκτήσει το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Μαλοφέεφ έδωσε εντολή στον Χάνικ να λάβει μέτρα για να αποκρύψει τον ρόλο του Μαλοφέεφ στην εξαγορά διεξάγοντας τις διαπραγματεύσεις μέσω ενός Έλληνα συνεργάτη του Μαλοφέεφ (ο Έλληνας Επιχειρηματικός Συνεργάτης), έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο αγοραστής ήταν Έλληνας υπήκοος και όχι ο Μαλοφέεφ. Ο Μαλοφέεφ χρησιμοποίησε επίσης τον Χάνικ για να τον βοηθήσει να μεταφέρει μια επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια τράπεζα χαρτοφυλακίου με έδρα το Τέξας (the Texas Bank) στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη κατά παράβαση των Κανονισμών Κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία. Το 2014, ο Μαλοφέεφ χρησιμοποίησε μια εταιρεία -βιτρίνα για να πραγματοποιήσει την επένδυση και από τον Μάρτιο ή περίπου τον Μάρτιο του 2015, ο Μαλοφέεφ άρχισε να σχεδιάζει τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της εταιρείας -βιτρίνας στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη ως όχημα μεταφοράς της επένδυσης στην Texas Bank. Τον Μάιο του 2015 ή περίπου, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Μαλοφέεφ συνέταξε μια Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς που αποσκοπούσε στη μεταβίβαση της εταιρείας – βιτρίνας στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη με αντάλλαγμα ένα δολάριο ΗΠΑ. Τον Ιούνιο του 2015, ο Μαλοφέεφ έβαλε τον Χάνικ να μεταφέρει ο ίδιος αντίγραφο του πιστοποιητικού μετοχών του Μαλοφέεφ στην Texas Bank από τη Μόσχα στην Αθήνα για να δοθεί στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη. Ο Μαλοφέεφ υπέγραψε τη Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς τον Ιούνιο του 2015, αλλά η ημερομηνία της συμφωνίας αναγράφηκε δόλια ότι έγινε ον Ιούλιο του 2014 για να φαίνεται ότι η μεταβίβαση είχε πραγματοποιηθεί πριν από την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων. Στη συνέχεια, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Malofeyev υποστήριξε ψευδώς στην Τράπεζα του Τέξας ότι η μεταφορά είχε γίνει τον Ιούλιο του 2014, παρόλο που ο Μαλοφέεφ και ο πληρεξούσιός του γνώριζαν καλά ότι η μεταβίβαση της εταιρείας-βιτρίνας εκτελέστηκε τον Ιούνιο του 2015».


Φωτογραφία από google.com



Ζελένσκι: «Ελευθερία ή Θάνατος και το δικό μας σύνθημα»

 


Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων κι έστειλε μήνυμα «ελευθερία ή θάνατος» ζητώντας από τους Ελληνες να δημιουργηθεί μια νέα «Φιλική Εταιρεία», αυτή τη φορά στην Ελλάδα αντί της Οδησσού επί Επαναστάσεως του 1821, που θα συμβάλλει στο να σωθεί η Μαριούπολη.

Στην συνεδρίαση το «παρών» έδωσαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή συνεδρίαση, παρευρισκόταν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν κακός και προκλητικά αρκετοί βουλευτές. Παράλληλα, απόντες ήταν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης αλλά και οι έξι από τους 7 βουλευτές του ΜέΡΑ25 που έδειξαν ότι δεν διαθέτουν ίχνος σοβαρότητας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά και στην Φιλική Εταιρεία. « Φιλική Εταιρεία, συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Θα μπορούσε μια νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να σώσει την Ουκρανία. Η Μαριούπολη, η Οδησσός χρειάζονται άμεση βοήθεια. Οι Ρώσοι χτυπάνε από θαλάσσης στεριάς κι αέρος» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος κι ακολούθως έδωσε το λόγο σε δύο Ουκρανούς και δύο Ελληνες που μάχονται κατά των Ρώσων στην Μαριούπολη.

Στην συνέχεια στο βίντεο εμφανίστηκαν και δύο ομογενείς οι οποίοι πολεμούν στην Ουκρανία.

«Πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης είναι Έλληνες. Η πόλη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές. Πεθαίνουν χιλιάδες. Παρακαλούμε βοηθήστε μας», είπε ο πρώτος εξ αυτών. «Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάτω από τα κατεστραμμένα κτήρια. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους σώσουμε. Μπορείτε να δώσετε ανθρωπιστική βοήθεια», συνέχισε ο δεύτερος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις απαρχές της ελληνικής παρουσίας στον Εύξεινο Πόντο επισημαίνοντας ότι «με την Ελλάδα έχει αναπτυχθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού σε αρκετές χώρες. Η Ουκρανία εχριστιανίστηκε από τους Έλληνες».

«Στην ουκρανική ιστορία θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας χάνοντας τη διάσταση που έφερε ο ελληνικός πολιτισμός. Ελευθερία ή θάνατος, έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε και τώρα» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός ένα άλλο μεγάλο κέντρο του ελληνισμού «και ο ΥΠΕΞ σας άκουσε τον φρικτό ήχο των πολυβόλων», είπε κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Δένδια, στην Μαριούπολη.

Ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή 7/4/2022



Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι:

Θα κερδίσουμε, μαζί. Δόξα στην Ουκρανία.

Θα ξαναχτίσουμε την Μαριούπολη, όπου Έλληνες και Ουκρανοί θα ζουν μαζί

Οι Ρώσοι έκαναν ό,τι μπορούν έτσι ώστε να προσβάλλουν όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τα καύσιμά τους και προκαλώντας ελλείμματα στις αγορές ενέργειας.

Να μην αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες. Πρέπει να διώξουμε τους Ρώσους από τα ουκρανικά εδάφη. Για να καταλάβουν οι βάρβαροι που κάνουν πόλεμο πως θα χάνουν.

Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια και αυτή τη στιγμή πρέπει να σώσουμε όσα δημιουργήσαμε Έλληνες και Ουκρανοί. Δεν θα επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά.

Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι Έλληνες αγωνιστές του 1821. Αυτό λέμε και εμείς σήμερα.

Ο Ζελένσκι δείχνει βίντεο με ελληνοουκρανούς που πολεμούν στη Μαριούπολη. Ο ένας εκ των Ελληνοουκρανών που μίλησαν, ζήτησαν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Μαριούπολη.

Οι Ρώσοι πρέπει να είναι υπόλογοι για όσα έκαναν.

Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και έχει τεράστια σημασία. «Θεωρώ ότι μία Φιλική Εταιρεία μπορεί αν δημιουργηθεί στην Ελλάδα για να υπάρχει άμεση υποστήριξη στην Ουκρανία»

Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ουκρανική κοινότητα.

Οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν ακόμη 100.000 άνθρωποι στη Μαριούπολη. Τα περισσότερα κτήρια έχουν καταστραφεί.

Η υπερχιλιετής συνύπαρξη Ελλήνων Ουκρανών είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας φαίνεται η σύνδεση με την Ελλάδα.

Η Ουκρανία είναι μία από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες.

Τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν αμάχους βάσει σχεδίου.



ΝΔ: Συνήγορος του Βαξεβάνη ο ΣΥΡΙΖΑ - Αμφισβητεί τη Δικαιοσύνη


 

«Ο κ. Βαξεβάνης κλήθηκε για απολογία ελεγχόμενος για βαρύτατα αδικήματα από τον Άρειο Πάγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει από την αρχή το ρόλο του συνηγόρου του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, τονίζοντας πως «διαπράττει μέγιστο θεσμικό ατόπημα όταν προκειμένου να καλύψει τον κ. Βαξεβάνη αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χώρας».

Και συνεχίζει: «Και ποιον υπερασπίζεται; Τον κ. Βαξεβάνη που το πρωί επιτέθηκε στην ανακρίτρια πριν την απολογία του και στη συνέχεια πανηγύριζε ότι έσπασε το «δημοσιογραφικό του απόρρητο» που μέχρι σήμερα προστάτευε γιατί δεν του το επέτρεπε η ηθική του. Τι να σχολιάσει κανείς…».




Είχαν ρημάξει τα αυτοκίνητα Smart στα νότια προάστια

 


Συνελήφθησαν πρωινές ώρες χθες, Τρίτη 5 Απριλίου 2022, στον Άλιμο, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, δύο (2) άτομα, μέλη εγκληματικής ομάδας που διέπραττε κλοπές εξαρτημάτων αυτοκινήτων.

Την υπόθεση χειρίστηκε προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης και των διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Όπως εξακριβώθηκε από την έρευνα, οι ανωτέρω είχαν συγκροτήσει, τουλάχιστον από τις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, εγκληματική ομάδα που προέβαινε στην κλοπή εξαρτημάτων από σταθμευμένα οχήματα, συγκεκριμένης μάρκας, σε περιοχές των νοτίων προαστίων της Αττικής (Άλιμος, Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Ηλιούπολη).

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της συμμορίας κινούνταν συνήθως βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες προς αναζήτηση οχημάτων σε περιοχές των νοτίων προαστίων της Αττικής. Αφού τα εντόπιζαν, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού προέβαιναν στη διάρρηξη τους και στην αφαίρεση από το εσωτερικό τους οργάνων και εξαρτημάτων.




Εξιχνιάστηκαν είκοσι δύο (22) περιπτώσεις κλοπών εξαρτημάτων αυτοκινήτων.

Στο πλαίσιο ερευνών στις κατοικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, πλήθος εξαρτημάτων - ανταλλακτικών οχημάτων και διαρρηκτικά εργαλεία, ενώ παράλληλα κατασχέθηκε και το όχημα που χρησιμοποιούσαν.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα, για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας, συνεχίζεται.



Στις 12:00 η ομιλία Ζελένσκι στην Βουλή - Ποιοι θα παραβρεθούν

 


Στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Απριλίου θα συνδεθεί διαδικτυακά με το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στην ειδική, έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, θα παρίσταται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. 

Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ είναι τα κόμματα τα οποία διάκεινται θετικά προς τη φιλοξενία του Ουκρανού προέδρου στη Βουλή. 

Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση αντιτίθενται συλλήβδην για να μην στεναχωρήσουν τους συντρόφους, ενώ το ΜέΡΑ 25 τηρεί αντιφατική στάση, με ένα εν μέρει «όχι» που κανένας δεν έχει καταλάβει τι θα κάνει τελικά.

Τη διαδικασία θα ανοίξει ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με μια σύντομη προσφώνηση. Θα ακολουθήσει η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα ουκρανικά, με ταυτόχρονη μεταγλώττιση. Η παρέμβαση του κ. Ζελένσκι αναμένεται να διαρκέσει περί τα 15-20 λεπτά, κάτι που ισχύει για κάθε ζωντανή σύνδεσή του με τα ανά την υφήλιο κοινοβούλια.

Τα θεωρεία της Βουλής των Ελλήνων θα παραμείνουν κλειστά και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της ομιλίας Ζελένσκι από κοινό, εφόσον δεν έχουν διανεμηθεί προσκλήσεις. Επομένως, οι ακροατές με φυσική παρουσία θα είναι όσοι από τους 257 βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων προσέλθουν και πλέον αυτών, εκείνοι από τους 7 του ΜέΡΑ 25 και τους 4 ανεξάρτητους που θα αποφασίσουν να παρευρεθούν.

Επίσης, την ομιλία Ζελένσκι θα παρακολουθήσουν από τη Βουλή, ως προσκεκλημένοι του Προέδρου κ. Τασούλα, οι πρεσβευτές Ουκρανίας, Κύπρου (ως πρύτανης του διπλωματικού σώματος) και της Γαλλίας (λόγω της γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ).

Κάθε άλλος ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνεται στη Βουλή των Ελλήνων μέσω της ζωντανής τηλεοπτικής και διαδικτυακής κάλυψης.



Και δεύτερος νεκρός από την φωτιά στο Παπανικολάου

 


Κατέληξε ο ένας από τους πέντε τραυματίες της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Πρόκειται για έναν 52χρονο και είναι ο δεύτερος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην πτέρυγα Covid.



Ο Τσίπρας επέλεξε να προσβάλει τα εκατομμύρια Ουκρανούς που αντιστέκονται στην ωμή ρωσική εισβολή και ζητούν διεθνή βοήθεια και αλληλεγγύη

 


Με μια δήλωση απαντά ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στα όσα απαράδεκτα και άθλια είπε στη συνέντευξή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στο Κρήτη TV.

«Λίγες μόλις ώρες πριν ο Πρόεδρος Ζελένσκι απευθυνθεί στη Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να προσβάλει τα εκατομμύρια Ουκρανούς που αντιστέκονται στην ωμή ρωσική εισβολή και ζητούν διεθνή βοήθεια και αλληλεγγύη. Μαζί τους, όμως, προσβάλλει και την κοινή γνώμη της χώρας μας, που παρακολουθεί συγκλονισμένη το μακελειό στην Ουκρανία. Τις αρχές που διαχρονικά ακολουθεί ο Ελληνισμός. Και, ασφαλώς, την πολιτική της Ευρώπης και ολόκληρης της δημοκρατικής Δύσης», αναφέρει αρχικά.

Και συνεχίζει: «Γιατί σε αυτήν, ακριβώς, τη στιγμή, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να δηλώσει ότι διαφωνεί με τις κυρώσεις εναντίον ενός καθεστώτος που, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, καταργεί τα σύνορα και την ανεξαρτησία των γειτόνων του. Ότι δεν πρέπει να βοηθηθεί εμπράκτως ο δίκαια αμυνόμενος απέναντι σε έναν άδικα επιτιθέμενο. Ενώ μοιάζει να προτιμά τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου», θυμίζοντας μία άλλη χώρα και έναν άλλο αυταρχικό ηγέτη της εποχής μας.

Καλούμε τον κ. Τσίπρα να ανασκευάσει τα όσα απαράδεκτα είπε. Να αντιληφθεί ότι η εξωτερική πολιτική και η διεθνής θέση της πατρίδας δεν προσφέρονται για φτηνή αντιπολίτευση. Και ότι τα λανθασμένα μηνύματα που εκπέμπει, βλάπτουν τα εθνικά μας θέματα. Επιτέλους, η Ελλάδα δεν ανήκει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, όπως επιπόλαια έχει πει άλλοτε. Αλλά στην μεγάλη δημοκρατική συμμαχία του ανοιχτού δυτικού κόσμου και πολιτισμού. Τον οποίο τιμά, ώστε να την τιμά και εκείνος.

Η χώρα μας ήταν, είναι και θα είναι προπύργιο Ελευθερίας και Δημοκρατίας. Πάντα αντιστάθηκε στη βία και στον αυταρχισμό. Ενώ ο Ελληνισμός ποτέ δεν σιώπησε, ούτε ταλαντεύτηκε μπροστά στην αδικία. Δεν θα το κάνει και τώρα. Με τρόπο ευθύ, ρητό και έμπρακτο. Γιατί κάθε άλλη στάση αθωώνει τον ένοχο και καταδικάζει το θύμα. Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι ξανά με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας και με τους πολλούς. Ο κ. Τσίπρας, δυστυχώς, επιλέγει να είναι μία εξαίρεση. Εντός και εκτός συνόρων…».



Θρασίμι η Ζαχάροβα απειλή την Ελλάδα για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών

 


Η εκπρόσωπος του δικτάτορα Πούτιν Μαρία Ζαχάροβα έχει απειλήσει όλα τα κράτη της Δύσης και κανένας δεν την φοβήθηκε, επειδή όμως είναι θρασίμι όπως ο δικτάτορας, συνεχίζει την ίδια τακτική των απειλών.

Για μία «άνευ προηγουμένου κίνηση» στις ρωσοελληνικές σχέσεις κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών του καθεστώτος Μαρία Ζαχάροβα, αντιδρώντας στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών.

«Στις 6 Απριλίου, 12 διπλωμάτες της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη κηρύχθηκαν «personae nоn gratae», σημειώνει η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ και προσθέτει:

«Πρόκειται για μια πραγματικά άνευ προηγουμένου κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις. Επιβεβαιώνει και μόνο πόσο ζήλο επιδεικνύουν οι ελληνικές αρχές στο να ακολουθούν την πορεία αποδόμησης των διμερών μας σχέσεων και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Είναι λυπηρό που αιώνες ιστορικών, πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών θυσιάζονται σε χρόνο μηδέν στο όνομα της ‘διατλαντικής αλληλεγύης’». 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία» καταλήγει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, «ότι εκείνοι που προχώρησαν σε αυτή την αβάσιμη απόφαση να εκδιώξουν το προσωπικό από τη χώρα, ήθελαν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ του ελληνικού και ρωσικού λαού. Παρότι έχουν γίνει τα πάντα για να αποδομηθεί τη Ρωσία και να προκληθεί η μέγιστη δυνατή ζημία στις διμερείς μας σχέσεις, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι κινήσεις θα αποτύχουν μακροπρόθεσμα. Η Αθήνα είναι πλήρως υπεύθυνη για αυτή την εχθρική κίνηση. Θα απαντήσουμε καταλλήλως».



13 ακόμα Προξενικές Αρχές εντάσσονται στο myConsulLive


 

Ακόμα περισσότεροι Έλληνες πολίτες και ομογενείς που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό έχουν πλέον τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν υποθέσεις τους με το Ελληνικό Δημόσιο μέσω βιντεοκλήσης, καθώς τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρούν στην προσθήκη 13 ακόμα Αρχών στην υπηρεσία myConsulLive. Ειδικότερα, από Τρίτη 5 Απριλίου εντάσσονται οι Πρεσβείες της Ελλάδας σε Αμμάν, Αμπούτζα, Βαγδάτη, Κουβέιτ, Μανίλα, Μπανγκόκ, Ναϊρόμπι, Πεκίνο, Ραμπάτ, Τόκυο, Τρίπολη, Τύνιδα καθώς επίσης και το Προξενείο Αδριανούπολης.

Με την προσθήκη των νέων Αρχών, η δυνατότητα εξυπηρέτησης με ψηφιακό ραντεβού διατίθεται συνολικά από 86 Πρεσβείες και Γενικά Προξενεία σε 55 χώρες, ενώ προβλέπεται η σταδιακή επέκταση της εξ αποστάσεως παροχής προξενικών υπηρεσιών, μέσω του myConsulLive, από το σύνολο των Αρχών που διαθέτει η Ελλάδα στο εξωτερικό.

Έτσι, όσες Προξενικές Αρχές εντάσσονται στο πρόγραμμα, μπορούν να παρέχουν εξυπηρέτηση με βιντεοκλήση για τις ακόλουθες διοικητικές πράξεις:

Έκδοση πιστοποιητικού μονίμου κατοίκου εξωτερικού

Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ή γέννησης

Βεβαίωση διαμονής

Αντίγραφα ή αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων

Δήλωση δικαιούχου σύνταξης

Υποβολή αιτήσεων ή δηλώσεων στην Προξενική Αρχή.



ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «νέας γενιάς» για 80.000 ανέργους

 


Χθες, Τρίτη 5 Απριλίου 2022, ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων παρόχων κατάρτισης για την ένταξή τους στα δύο νέα Μητρώα Παρόχων Κατάρτισης που συγκροτεί ο ΟΑΕΔ στο πλαίσιο των προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» για 80.000 ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης.

Στόχος της δράσης είναι η αποτελεσματική διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους.

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και “πράσινες” δεξιότητες», καλούνται να υποβάλουν αίτηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, gov.gr, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που αναγράφονται στις σχετικές προσκλήσεις, για ένταξη στα εξής μητρώα.

Μητρώο Παρόχων Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr/upskilling-aei  

Μητρώο Παρόχων Αδειοδοτημένων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr/upskilling-kdvm

Υπενθυμίζεται ότι η δράση αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 50-200 ωρών σε 80.000 ανέργους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης. Οι πάροχοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, όπως ορίζουν οι δημόσιες προσκλήσεις, ενώ τα προγράμματα κατάρτισης κάθε μητρώου έχουν προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ.



Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Σύσταση για 4η δόση στους άνω των 60 ετών


 

Σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών - ιδιαίτερα σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας - συστήνεται με βάση την απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών η 4η δόση του εμβολίου στη χώρα μας.


Η δεύτερη αναμνηστική δόση - όπως χαρακτηρίζεται η τέταρτη δόση- με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και το γεγονός ότι έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την πρώτη αναμνηστική δόση -δηλαδή την τρίτη δόση- θα έχει όφελος σε αυτές τις ομάδες καθώς αναμένεται να μειώσει σοβαρά την πιθανότητα νοσηλείας τους.

Η 4η δόση όσον αφορά τα MRNA εμβόλια θα γίνεται 4 μήνες μετά την 3η δόση - δηλαδή την 1η αναμνηστική.

Τα άτομα που έχουν νοσήσει μετά από την 3η δόση δεν χρειάζονται 4η επαναληπτική δόση.

Ο εμβολιασμός με την 2η αναμνηστική δόση- δηλαδή την 4η δόση- είναι προαιρετικός αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση για αυτόν και δεν σχετίζεται με τα πιστοποιητικά.

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με την δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) εμβολίου κατά της covid-19 για τους άνω των 60 ετών θα ανοίγει σταδιακά. Ειδικότερα θα ανοίγει ανά ηλικιακή δεκαετία και η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 7 Απριλίου για τους 80 και άνω. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και θα ακολουθήσει η ομάδα 60-69 ετών.

Πρωταρχικής σημασίας παραμένει ο αρχικός εμβολιασμός σε όσους δεν τον έχουν πραγματοποιήσει και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού αυτού με την πρώτη αναμνηστική δόση, δηλαδή τη 3η δόση.


Όσον αφορά τον αρχικό εμβολιασμό, η 2η δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για τα εμβόλια MRNA και όχι τέσσερις που ισχύει έως σήμερα.

Για τα άτομα άνω των 65 ετών , αλλά και όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι το διάστημα παραμένει στις τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19.


Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.894.000 πολίτες, δηλαδή το 75,2% του γενικού πληθυσμού και 84,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75,1 % του γενικού πληθυσμού και 85,6% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.595.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,4% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετικά με την 1η αναμνηστική δόση δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι 6.858.000 πολίτες, ποσοστό 90,4% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων και ακόμα 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, συνολικά 85%.



Μέτρα στήριξης των αγροτών

 



Προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, ψηφίστηκε χθες Τρίτη τροπολογία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προβλέπει περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων, η οποία θα καθοριστεί με βάση το τζίρο του 2021 και θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι αναστέλλεται και για φέτος το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., όπως επίσης και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας. Επιπλέον, θα υπάρξει επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλη την χρονιά, από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022. Όπως επίσης και επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Και αυτά μαζί με τη μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στο 6%.




Ρυθμίσεις για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας

 



Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντιτίθεται, αλλά θα ήθελε τη δημοσιοποίηση των επωνυμιών επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Υπάρχει, ωστόσο, ένα καθαρά νομικό ζήτημα, καθώς μετά τον καταλογισμό γίνονται προσφυγές και τα πρόστιμα υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο. Ήδη ετοιμάζεται σχετική νομοθετική παρέμβαση -κατά τα πρότυπα διάταξης για τον covid- αφού η δυνατότητα άμεσης δημοσιοποίησης των ονομάτων θα ασκήσει πίεση σε επίδοξους κερδοσκόπους και θα συμβάλλει στην αποτροπή  αθέμιτων εμπορικών πρακτικών  και φαινομένων αισχροκέρδειας.

Με άλλη διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης θα ορίζεται ανώτατο όριο, πλαφόν 3%, στην αύξηση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων για όλο το 2022, έτσι ώστε να  προστατευτούν οι επιχειρήσεις από υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων σε μία εποχή που ο πληθωρισμός αυξάνεται και είναι κατά βάση εισαγόμενος.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι για την αποτροπή και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας η Κυβέρνηση έχει:


Ήδη θεσπίσει «κόφτη» στα περιθώρια κέρδους.

Εντείνει τους ελέγχους στην αγορά.

Επιβάλει υποχρέωση των επιχειρήσεων που εμπορεύονται συγκεκριμένα προϊόντα -κυρίως πρώτες ύλες- να δηλώνουν ανά πέντε εργάσιμες μέρες τις ποσότητες που διαθέτουν, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των αποθεμάτων και να αποτρέπεται κάθε κερδοσκοπική προσπάθεια.




Διπλασιάζεται η επιδότηση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Απρίλιο


 

Διπλάσια θα είναι η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο, δηλαδή θα διαμορφωθεί τον Απρίλιο σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh, από 20 ευρώ τον Μάρτιο.


Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι οικιακοί καταναλωτές, που ανέρχονται σε 540.000, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και όλοι οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, ανεξαρτήτως μεγέθους, κύκλου εργασιών και αριθμού εργαζομένων, εκτός από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, συνεχίζεται και τον Απρίλιο η έκπτωση που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα διαμορφωθεί σε 30 ευρώ ανά θερμική MWh για τους οικιακούς καταναλωτές και σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για τη βιομηχανία και τα νοσοκομεία που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την επιχείρηση.

Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών φυσικού αερίου για τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα ανέλθει σε 88,74 εκατ. ευρώ από 63 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Το μέτρο θα αξιολογείται σε μηνιαία βάση και η μοναδιαία τιμή της επιδότησης θα προσαρμόζεται ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές.


Υπενθυμίζεται ότι αυξημένες είναι και οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για τον Απρίλιο, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.


Στα οικιακά τιμολόγια η επιδότηση είναι 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 150 kWh του μήνα και 21 λεπτά ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση από 151 έως 300 kWh. Έτσι η μηνιαία ενίσχυση για μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα αυξάνεται κατά 80% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, από 40 ευρώ σε 72 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται διπλάσια επιδότηση (130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση) στις επιχειρήσεις, καθώς και αυξημένη ενίσχυση (230 ευρώ/MWh) για μικρές επιχειρήσεις και αρτοποιεία.