Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Ο Γκλέτσος για γέλια προσπαθεί να ξεσηκώσει τους 30-40 που πήγαν να ακούσουν τον Τσίπρα

 


Σε πλήρη αποτυχία οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα, με τους πολίτες να τον απαξιώνουν, και αυτόν να προσπαθεί να πολώσει όσους λίγους τον ακούν, με απάτη, ψέμα και χυδαιότητα που τον διακρίνει.

Περιοδεία στην πρωτεύουσα της Στερεάς Ελλάδας έκανε το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και τον υποδέχθηκαν στην πλατεία Πάρκου ο βουλευτής Γιάννης Σαρακιώτης, πρώην βουλευτές και στελέχη του κόμματος, καθώς και 30-40 στημένοι πολίτες.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία της Λαμίας για ακόμα μία φορά δεν ήταν πολλοί, και το κλίμα ήταν υποτονικό αφού βαριόντουσαν να τον ακούν αλλά επειδή ήταν στημένοι έπρεπε να ολοκληρωθεί η ομιλία.

Ο ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος καταλαβαίνοντας την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει ο απαξιωμένος Αλέξης Τσίπρας, προσπάθησε να τους εμψυχώσει και να τους ξεσηκώσει, φωνάζοντας κάτι που δεν θα ξανασυμβεί ποτέ στο μέλλον «Να τος, να τος ο πρωθυπουργός»

Η μόνη φωνή στους 40 που κατάφεραν να μαζευτούν ήταν του Γκλέτσου που προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο τρόπος του ήταν τόσο υπερβολικός, που οι φωνές του σκέπασαν την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δείχνει να έρχεται σε αμηχανία, και τον κόσμο που πέρναγε απο το σημείο να ξεσπάει σε γέλια για την κατάντια του Αλέξη Τσίπρα





Ρομά και ακροαριστεροί σε Αθήνα και καταυλισμούς δημιουργούν επεισόδια


 

Συγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποιούν το απόγευμα της Τρίτης ακροαριστεροί μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου Ρομά.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία, στην Πανεπιστημίου σημειώθηκαν επεισόδια από ακροαριστερούς κακοποιούς.

Αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, που απάντησαν με κρότου-λάμψης.

Ένταση υπήρξε και στην πλατεία Συντάγματος, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών.

Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια και την πορεία απηύθυναν ακροαριστερές συλλογικότητες.

Η Πανεπιστημίου ήταν κλειστή λόγω της πορείας, ενώ από τις 18:00 είχε κλείσει και ο σταθμός «Πανεπιστήμιο» του Μετρό, με τους συρμούς να διέρχονται χωρίς στάση.

Παράλληλα επεισόδια δημιουργούν σε Ασπρόπυργο και Πάτρα Ρομά κακοποιοί.

Νωρίτερα Ρομά στον Ασπρόπυργο έκλεισαν με αντικείμενα τις γραμμές, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λόγους ασφαλείας η κίνηση των τρένων.

Και στη Χαλκίδα, γύρω στις 18.00 το απόγευμα, περίπου 80 κακοποιοί Ρομά συγκεντρώθηκαν στην επαρχιακή οδό προς Στύρα, στην περιοχή Καμάρες, όπου άναψαν φωτιές και έκλεισαν τον δρόμο, αφήνοντας μόνο φορτηγά και λεωφορεία να περνούν.




Χρυσόγονος: Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν είναι προοδευτική δύναμη -Είναι παθολογικό αρχηγοκεντρικό κόμμα


 

Στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 και στον Δημήτρη Βενιέρη, ήταν καλεσμένος ο πρώην ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Κώστας Χρυσόγονος που μέσα σε άλλα είπε :

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι σήμερα, προφανώς δεν είναι προοδευτική δύναμη» σημείωσε ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι ένα παθολογικό αρχηγοκεντρικό μόρφωμα, στην ουσία είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του, η οποία ενέχεται και σε διάφορα, με ορεινά οικόπεδα στην Ιθάκη, με κρουαζιέρες στο γιοτ της κ. Παναγοπούλου και άλλα διάφορα, που είναι γνωστά, δεν έχει πλέον δημοκρατική δομή και λειτουργία, με άλλα λόγια για μένα δεν είναι ένας φερέγγυος συνομιλητής, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα. Τώρα, αν αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως αν αλλάξει η ηγεσία; Αν αλλάξει η πολιτική; Βεβαίως τα δύο κόμματα εφάπτονται πολιτικά, αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ».



Παρουσία του Πρωθυπουργού η εκδήλωση για την παρουσίαση του Προγράμματος Αξιοποίησης Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε το πρωί στην εκδήλωση για την πορεία του Προγράμματος Αξιοποίησης Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, που διοργανώθηκε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, στην οποία παρουσιάστηκε η ουσιαστική αναβάθμιση ολυμπιακών εγκαταστάσεων και η ανάδειξη του ΟΑΚΑ σε χώρο που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει διοργανώσεις και δραστηριότητες στο ανώτατο επίπεδο. Η υλοποίηση του προγράμματος έχει ως αποτέλεσμα την αντιστροφή των συνεπειών της πολυετούς εγκατάλειψης στην οποία είχαν περιέλθει τα ακίνητα και την αξιοποίησή τους, προς όφελος όχι μόνο των πρωταθλητών αλλά όλων των πολιτών -των ερασιτεχνών αθλητών, των ατόμων με αναπηρία και κυρίως των νέων παιδιών.

«Σήμερα αυτό το οποίο βλέπετε εδώ στο ΟΑΚΑ, στις πισίνες, στο προπονητικό κέντρο υγρού στίβου, είναι μόνο μια μικρή πτυχή ενός συνολικού έργου το οποίο αρχίζει πια -όπως βλέπετε- να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της ριζικής ανακατασκευής του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Lamda Development.

Έντεκα πισίνες στο ΟΑΚΑ και η πρώτη πισίνα αποκλειστικά για ΑΜΕΑ

«Για τους αθλητές του υγρού στίβου, της κολύμβησης, αυτό το οποίο έχει γίνει εδώ είναι εντυπωσιακό, πραγματικά εντυπωσιακό. Έντεκα συνολικά πισίνες, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις είναι καινούργιες. Πισίνες για ερασιτέχνες αθλητές, πισίνες για ΑΜΕΑ, η πρώτη πισίνα αποκλειστικά για άτομα με ειδικές ανάγκες, διότι θέλουμε οι χώροι άθλησης να είναι προσβάσιμοι σε όλους τους συμπολίτες μας», προσέθεσε.

«Από το 2004 η πορεία των αθλητικών εγκαταστάσεων που φτιάχτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν διαρκώς καθοδική. Η χώρα, καθηλωμένη από το 2010 και μετά σε μια κρίση η οποία μας ταλαιπώρησε όλους πάρα πολύ, αμέλησε, παραμέλησε να προστατεύσει μια μεγάλη εθνική περιουσία. Αυτή η πορεία ανεστράφη επί δικής μας κυβέρνησης και από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε με τον αρμόδιο Υφυπουργό τις προτεραιότητες στα ζητήματα των αθλητικών υποδομών για τη χώρα μας εκ των πραγμάτων είπαμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε, επιτέλους, με την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στα έργα στο ΟΑΚΑ προστέθηκε, έπειτα από δικό του αίτημα, η δημιουργία πίστας αναρρίχησης που θα εξυπηρετεί ανάγκες και της εθνικής ομάδας, προς τιμήν του Ερμή Θεοχαρόπουλου. «Ήταν μία δέσμευση, ξέρετε, την οποία είχα αναλάβει απέναντι στους γονείς ενός νέου παιδιού, του Ερμή Θεοχαρόπουλου, ο οποίος έχασε τραγικά τη ζωή του στα βουνά στα Τζουμέρκα. Ήταν δεινός αναρριχητής και δεσμεύθηκα απέναντι στους γονείς του ότι θα αποκτήσει επιτέλους η χώρα μία εθνική πίστα αναρρίχησης, για να τιμήσουμε και με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη του», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην εύρεση πόρων και την εκτέλεση του προγράμματος ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Πετύχαμε αυτόν τον στόχο, διότι καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας και να συνεργαστούμε -χωρίς ταμπού και χωρίς προκαταλήψεις- με τον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρω ενδεικτικά ότι μόνο εδώ στο ΟΑΚΑ θα κινητοποιηθούν συνολικά πόροι οι οποίοι θα αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πράγματι, ήταν αυτή η κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων που μας επέτρεψε να κινηθούμε με ταχύτητα και να μπορούμε να παρουσιάζουμε σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς».

«Τα Ολυμπιακά Ακίνητα παύουν να γερνάνε λεηλατημένα. Αναγεννώνται και δίνονται στην αθλητική οικογένεια»

«Υλοποιούμε, με απόλυτη προσήλωση στο στόχο και στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, ένα μελετημένο Πρόγραμμα -πολύ ουσιαστικής και αποδοτικής- Αξιοποίησης των Ολυμπιακών μας εγκαταστάσεων. Η κοινωνία, η αθλητική οικογένεια συνολικά, μπορεί πλέον να είναι αισιόδοξη» επισήμανε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

«Αυτό που για πολλά χρόνια ήταν αντικείμενο κριτικής προς την πολιτεία, η οποία άφηνε τα Ολυμπιακά Ακίνητα να γερνάνε έρημα και λεηλατημένα, αλλάζει. Τα Ολυμπιακά μας Ακίνητα αναγεννώνται και δίνονται στην αθλητική οικογένεια, η οποία δημιουργεί τη νέα γενιά αθλητών. Με μεταρρυθμίσεις, με σύγχρονες υποδομές, αλλά και με νοικοκύρεμα και τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα, ο αθλητισμός μας αλλάζει. Ο αθλητισμός μας πηγαίνει -επιτέλους- μπροστά! Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά! Μπροστά για την κοινωνία, μπροστά για τη γενιά που έρχεται», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία ιδιωτική εταιρεία, η Lamda Development, αναλαμβάνει την αναβάθμιση πολλαπλών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, πέρα από τη δημιουργία του υπερσύγχρονου αθλητικού πόλου που δημιουργούμε μέσα στο Ελληνικό», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

Στην εκδήλωση παρέστη η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ξενάγησε τον Πρωθυπουργό στις εγκαταστάσεις του αναβαθμισμένου Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα μέλη της εθνικής ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης και παρακολούθησε σύντομη επίδειξη των ικανοτήτων τους σε μία από τις πισίνες.

Το πρόγραμμα προβλέπει την ουσιαστική αναβάθμιση και εκ νέου αξιοποίηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων προς όφελος όλων των πολιτών, με την παράλληλη ανάδειξη του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) σε χώρο που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει διοργανώσεις και δραστηριότητες κορυφαίου επιπέδου.

Στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται η ανακαίνιση και ανακατασκευή των υποδομών στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, έργο προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ. Το Κέντρο περιλαμβάνει πλέον 11 πισίνες και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη.

Υλοποιείται παράλληλα η αναμόρφωση και αναβάθμιση του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης, μέσω της μίσθωσης των εγκαταστάσεων, με απώτερο σκοπό τη διεκδίκηση αγώνων επιπέδου ATP Tour. Ο επενδυτικός σχεδιασμός, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την κατασκευή είκοσι νέων γηπέδων τένις, έξι γηπέδων padel, δύο γηπέδων beach τένις και τεσσάρων γηπέδων μίνι τένις.

Τα έργα αυτά πλαισιώνουν το ευρύτερο σχέδιο για το «ΟΑΚΑ 2.0», το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση ολόκληρου του συγκροτήματος, τη δημιουργία Ολυμπιακού Πάρκου και τη συντήρηση των δημιουργημάτων του αρχιτέκτονα Santiago Calatrava.

Στο χαρτοφυλάκιο των έργων περιλαμβάνονται ακόμα η κατασκευή τριών τοίχων αναρρίχησης ολυμπιακών προδιαγραφών, ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στο ΟΑΚΑ προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ και η αλλαγή ταρτάν στο κεντρικό στάδιο και στα προπονητήρια του στίβου.

Σε συνεργασία με τη Lamda Development γίνεται επίσης η πλήρης ανακαίνιση του προπονητηρίου της Άρσης Βαρών και η ανακατασκευή πέντε ξενώνων οι οποίοι θα αποδοθούν στην αθλητική κοινότητα.

Στο πρόγραμμα αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων έχει ενταχθεί σειρά παρεμβάσεων για την αποκατάσταση και την αναβάθμιση του Προπονητικού Κέντρου του Ολυμπιακού Χωριού.

Ο σχεδιασμός προβλέπει αποκατάσταση του ανοικτού σταδίου στίβου και των δύο κλειστών γυμναστηρίων και την κατασκευή ενός νέου προπονητηρίου όπου θα μεταφερθούν οι δραστηριότητες των εθνικών ομάδων πάλης, τζούντο και πυγμαχίας. Επιπλέον, θα ανακατασκευαστούν η ανοιχτή πισίνα και τα γήπεδα τένις.


Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού

Κυρία και κύριοι Υπουργοί, κύριε Υφυπουργέ Αθλητισμού, κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι συνάδελφοι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, φίλες και φίλοι, αθλήτριες και αθλητές,

Πράγματι σήμερα είναι μία πολύ όμορφη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό και ειδικά για το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας, για εσάς τους νεότερους αθλητές οι οποίοι βρίσκονται σήμερα μαζί μας.

Ήμουν, αν θυμάμαι καλά, 15 χρονών όταν για πρώτη φορά βρέθηκα στο ΟΑΚΑ σε έναν τελικό Champions League, το 1983, όταν η Γιουβέντους αντιμετώπισε το Αμβούργο. Ίσως κάποιοι από εσάς, μεγαλύτεροι σε ηλικία, να ήσασταν κι εσείς στο γήπεδο, ένα γήπεδο το οποίο είχε κατασκευαστεί ένα χρόνο νωρίτερα για να φιλοξενήσει τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 1982.

Και βέβαια ήμουν κι εγώ παρών στη μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης αθλητικής ιστορίας της χώρας μας, το 2004, όταν σε ένα κλίμα μεγάλης γιορτής για την πατρίδα μας, εθνικής κινητοποίησης, διοργανώσαμε καταπληκτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με επίκεντρο εδώ το ΟΑΚΑ, και βέβαια με αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες είχαν φτιαχτεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο σε όλη την Αττική.

Δυστυχώς, από τότε η πορεία των αθλητικών εγκαταστάσεων που φτιάχτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήταν διαρκώς καθοδική. Η χώρα, καθηλωμένη από το 2010 και μετά σε μια κρίση η οποία μας ταλαιπώρησε όλους πάρα πολύ, αμέλησε, παραμέλησε να προστατεύσει μια μεγάλη εθνική περιουσία.

Αυτή η πορεία ανεστράφη επί δικής μας κυβέρνησης και από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε με τον αρμόδιο Υφυπουργό τις προτεραιότητες στα ζητήματα των αθλητικών υποδομών για τη χώρα μας εκ των πραγμάτων είπαμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε επιτέλους με την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε όλα τα επίπεδα.

Καταστρώσαμε, λοιπόν, ένα συνολικό σχέδιο με επίκεντρο τον χώρο του ΟΑΚΑ, μη παραμελώντας όμως και τις άλλες ολυμπιακές εγκαταστάσεις οι οποίες, δυστυχώς, όλες ανεξαιρέτως μαράζωναν και είχαν περιέλθει σε ένα καθεστώς όχι απλά απαξίωσης αλλά απόλυτης ερήμωσης. Και σήμερα αυτό το οποίο βλέπετε εδώ στο ΟΑΚΑ, στις πισίνες, στο προπονητικό κέντρο υγρού στίβου, είναι μόνο μια μικρή πτυχή ενός συνολικού έργου το οποίο αρχίζει πια -όπως βλέπετε- να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Έχουμε καταφέρει να πετύχουμε αυτή την πρόοδο, γιατί είχαμε ένα συνολικό σχέδιο, ένα όραμα -τολμώ να πω- για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις εγκαταστάσεις. Γιατί αγαπάμε τον αθλητισμό -και το εννοώ αυτό- και γιατί πραγματικά νοιάζομαι όχι μόνο για την επόμενη γενιά των πρωταθλητών μας αλλά και για όλους τους ερασιτέχνες αθλητές οι οποίοι πρέπει να αξιοποιούν αθλητικές υποδομές που το κράτος έχει φτιάξει με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Πετύχαμε αυτόν τον στόχο, διότι καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας και να συνεργαστούμε -χωρίς ταμπού και χωρίς προκαταλήψεις- με τον ιδιωτικό τομέα.

Αναφέρω ενδεικτικά ότι μόνο εδώ στο ΟΑΚΑ θα κινητοποιηθούν συνολικά πόροι οι οποίοι θα αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ: 54 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημαντικοί πόροι από την Περιφέρεια, 15 εκατομμύρια από τη Lamda Development, όχι όλα εδώ στο ΟΑΚΑ αλλά τα μισά περίπου εδώ στο ΟΑΚΑ. Και 7 εκατομμύρια από μια κοινοπραξία ιδιωτικών εταιρειών που θα ανακατασκευάσουν το Κέντρο Αντισφαίρισης.

Πράγματι, ήταν αυτή η κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων που μας επέτρεψε να κινηθούμε με ταχύτητα και να μπορούμε να παρουσιάζουμε σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς. Συνεργαστήκαμε και όντως, αγαπητέ Οδυσσέα (Αθανασίου), διαπραγματευτήκαμε σκληρά με τη Lamda -γνωρίζεις ότι ο Λευτέρης είναι σκληρός διαπραγματευτής- όμως το συνολικό αποτύπωμα της παρουσίας της Lamda είναι αισθητό σε τέσσερα σημεία. Όχι μόνο εδώ στο ΟΑΚΑ, στην Παιανία, στο Ολυμπιακό Χωριό, στον Πειραιά, 15 εκατομμύρια είναι σημαντικοί πόροι οι οποίοι κινητοποιούνται και πρέπει να προστεθούν βέβαια και στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες θα δημιουργηθούν στο πάρκο του Ελληνικού. Και αυτές ανοιχτές και προσβάσιμες.

Πράγματι για τους αθλητές του υγρού στίβου, της κολύμβησης, αυτό το οποίο έχει γίνει εδώ είναι εντυπωσιακό, πραγματικά εντυπωσιακό. Έντεκα συνολικά πισίνες εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις είναι καινούργιες. Πισίνες για ερασιτέχνες αθλητές, πισίνες για ΑΜΕΑ, η πρώτη πισίνα αποκλειστικά για άτομα με ειδικές ανάγκες, διότι θέλουμε οι χώροι άθλησης να είναι προσβάσιμοι σε όλους τους συμπολίτες μας.

Και μία δυνατότητα βέβαια να προπονούνται σε αυτό τον χώρο όχι μόνο οι πρωταθλητές μας, οι επόμενοι πρωταθλητές μας, αλλά και όλοι όσοι θέλουν να απολαμβάνουν τον αθλητισμό ως ερασιτέχνες. Δεκαεπτά χιλιάδες άνθρωποι έρχονται στο ΟΑΚΑ καθημερινά, παραπάνω από 20.000 τα Σαββατοκύριακα, και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί πολύ περισσότερο καθώς θα ξεδιπλώνεται συνολικά το σχέδιο αναβάθμισης των ολυμπιακών μας εγκαταστάσεων.

Ένα μεγάλο μέρος του ποσού που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατατεθεί σε δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης αλλά και συντήρησης. Η περίφημη Στέγη Καλατράβα δεν είχε συντηρηθεί ποτέ από το 2004 και κάθε φορά που φυσάει πολύ έχουμε αγωνία. Αυτό το πρόβλημα πια αντιμετωπίζεται, οι μελέτες είναι έτοιμες, οι πόροι είναι έτοιμοι. Και βέβαια σε αυτό συμπεριλαμβάνω και όλα τα ανοιχτά προπονητήρια, τους ξενώνες, τον περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος διαμορφώνεται από μόνος του σε έναν χώρο ο οποίος δικαιολογεί μία επίσκεψη, στο Ολυμπιακό Μουσείο.

Και βέβαια, να κάνω μία ξεχωριστή μνεία στο Κέντρο της Αντισφαίρισης, μία καταπληκτική εγκατάσταση. Είχα τη χαρά στο παρελθόν να παίξω σε αυτό το γήπεδο και είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό να παίζεις σε ένα γήπεδο 10.000 θέσεων, το οποίο όμως είχε παραμεληθεί πλήρως. Και τώρα, μέσα από μία ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, μισθώνεται σε μία ιδιωτική κοινοπραξία η οποία θα επενδύσει παραπάνω από 7 εκατομμύρια για να το κάνει ένα υπερσύγχρονο κέντρο αντισφαίρισης.

Σκεφτείτε, σε μία εποχή που η χώρα έχει την τύχη να έχει δύο αθλητές στους στους πέντε καλύτερους αθλητές του κόσμου στο τένις και η χώρα να μην έχει την δυνατότητα να φιλοξενεί ούτε ένα τουρνουά ΑΤΡ ή WΤΑ. Και αυτό διορθώνεται. Σκεφτείτε μόνο πόσο ενδιαφέρον υπάρχει για το τένις από την επόμενη γενιά, των νέων παιδιών, που θα έρχονται, θα παίζουν και θα προπονούνται στα γήπεδα αυτά. Γιατί πραγματικά είμαι σίγουρος ότι θα δημιουργήσουμε μία εγκατάσταση αντισφαίρισης όχι μόνο για το τένις αλλά και για τα καινούρια σπορ -όπως το padel, το οποίο βλέπω ότι αναπτύσσεται ραγδαία- που θα είναι ένα κόσμημα και μία εγκατάσταση η οποία πραγματικά δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις καλύτερες εγκαταστάσεις αντισφαίρισης οπουδήποτε στον κόσμο.

Να προσθέσω, βέβαια, και σε αυτήν την εγκατάσταση την ικανοποίηση από πλευράς της κοινοπραξίας ενός προσωπικού μου αιτήματος: της δημιουργίας μίας πίστας με τρεις τοίχους αναρρίχησης για να προπονείται η εθνική ομάδα αναρρίχησης.

Ήταν μία δέσμευση, ξέρετε, την οποία είχα αναλάβει απέναντι στους γονείς ενός νέου παιδιού, του Ερμή Θεοχαρόπουλου, ο οποίος έχασε τραγικά τη ζωή του στα βουνά στα Τζουμέρκα. Ήταν δεινός αναρριχητής και δεσμεύθηκα απέναντι στους γονείς του ότι θα αποκτήσει επιτέλους η χώρα μία εθνική πίστα αναρρίχησης, για να τιμήσουμε και με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη του.

Σας παρουσιάζω, λοιπόν -και νομίζω ότι ο Λευτέρης το έκανε πολύ πιο αναλυτικά και πολύ πληρέστερα από ό,τι θα μπορούσα να το κάνω εγώ- όχι απλά το όραμά μας, αλλά ένα συνολικό σχέδιο το οποίο δεν μένει στα χαρτιά, αλλά, όπως βλέπετε, σήμερα υλοποιείται. Με μετρήσιμους στόχους, με εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης, για να μπορέσουμε να περάσουμε από την εγκατάλειψη και την ερήμωση στην άνθιση και στην ανάπτυξη. Κι αυτό το οποίο βλέπετε εδώ, σήμερα, στις πισίνες του ΟΑΚΑ είναι όπως σας είπα ένα μόνο βήμα, ένα μόνο μέρος αυτού του συνολικού σχεδίου.

Να κλείσω με μία μεταφορά. Μου έλεγαν -και δεν έχω λόγο να το αμφισβητώ- ότι σε όλες οι πισίνες εδώ, πριν γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες των επισκευών και της παρέμβασης, ήταν πράσινο το νερό. Σήμερα είναι γαλάζιο. Και με την ίδια προσήλωση, με την ίδια έμφαση στο τελικό αποτέλεσμα, προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών -όχι μόνο των πρωταθλητών μας- των ερασιτεχνών αθλητών, των ατόμων με αναπηρία, αλλά κυρίως των νέων παιδιών, που φοράνε με υπερηφάνεια το εθνόσημο στο στήθος -θα είναι οι επόμενοι πρωταθλητές μας, αυτοί οι οποίοι θα σηκώσουν ψηλά τη γαλανόλευκη- ευχόμαστε ο χώρος αυτός να είναι ένα νέο φυτώριο μεγάλων διακρίσεων για τον ελληνικό αθλητισμό.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.



Στο Βέλγιο ο Τσίπρας θα ήταν φυλακή μετά τις καταγγελίες στελεχών του ότι τους παρακολουθούσε παράνομα


 

Και όμως χωρίς να ντρέπεται, χωρίς ίχνος ηθικής και ντροπής, ο αποδεδειγμένα υποκλοπέας στελεχών του και υπουργών του Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση.

Εάν ήταν αρχηγός κόμματος στον Βέλγιο, η στην ευρωβουλή, θα είχε συλληφθεί με συνοπτικές διαδικασίες μετά τις επώνυμες καταγγελίες στελεχών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ ότι τους παρακολουθούσε, και σας αναφέρουμε παρακάτω μόνο τρεις καταγγελίες που θα ήταν αρκετές για να συλληφθεί και να οδηγηθεί στην φυλακή.

Ποιος θα ξεχάσει την αποκάλυψη που έκανε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και υποστήριξε ότι όσο ήταν πρόεδρος της Βουλής «σίγουρα» ήταν υπό παρακολούθηση και ότι ο κ. Τσίπρας είχε επιχειρήσει να την επηρεάσει επικαλούμενος παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

«Ο ίδιος ο Τσίπρας επιχείρησε να με επηρεάσει, επικαλούμενος παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, που μάλιστα θέλησε να μου δείξει», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η παρακολούθηση, όπως αναφέρεται στην συνέντευξη, «αφορούσε κρατούμενο, ο οποίος, υποτίθεται, σχεδίαζε να φάει έναν ΣΥΡΙΖΑίο. Τότε, είχα αρνηθεί να δω τις υποτιθέμενες απομαγνητοφωνήσεις».

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ακόμη ότι «οΣΥΡΙΖΑ εγκαθίδρυσε ένα παρακράτος μέσα στο κράτος» αναφορικά με τις υποκλοπές. Σε ότι αφορά στην υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη η κυρία Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι έπρεπε να δεχθεί να ενημερωθεί και να ενημερώσει ο ίδιος τον ελληνικό λαό.

Εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για την παρακολούθησή του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιρτσιόλας.

Στη Δικαιοσύνη προτίθεται να προσφύγει ο Στέργιος Πιτσιόρλας για το θέμα της παρακολούθησής του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Πιτσιόρλας, μετά την κατάθεση του Γιάννη Ρουμπάτη, διοικητή της ΕΥΠ το διάστημα 2015-2019, «για πρώτη φορά έγινε παραδοχή ότι υπήρξε άμεση παρακολούθηση, ενώ λεγόταν ότι “το βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση”».

Ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε, ένα «γιατί» προς τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι θα περιμένει μια δημόσια απάντηση και επίσημες τοποθετήσεις κάτι που δεν έχει κάνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπήρξε διαδικασία νόμιμης παρακολούθησης; Δεν το βλέπω σε καμία δήλωση… Άρα μιλάμε για παρακολούθηση που λογικά είναι παράνομη», παρατήρησε ο Στέργιος Πιτσιόρλας. 

Λαφαζάνης: «Με παρακολουθούσαν όταν ήμουν υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ»

Σε συνέντευξη που έχει δώσει στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο κ. Λαφαζάνης είχε καταγγείλει επίσημα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι τον παρακολουθούσαν.





Πήγε να αλλάξει το κλίμα για ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης λες και το κάνει επίτηδες γελοιοποιείται

 


Μόνο επίτηδες θα μπορούσες να αναστρέψεις το κλίμα που γυρνάει υπέρ σου, και αυτό δείχνει η δόλο, η πολιτική ανεπάρκεια και ηλιθιότητα Ανδρουλάκη, κάτι για το οποίο μας είχε συνηθίσει με το σήριαλ των παρακολουθήσεων.

Η επιμονή του ακατάλληλου για ηγέτη Νίκου Ανδρουλάκη να χρεώνει την μέχρι πρότινος ευρωβουλευτή του κόμματός του και επί σειρά ετών προσωπική του φίλη Εύα Καϊλή στη ΝΔ, περιγράφοντάς την ως "Δούρρειο Ίππο”, αυτό που καταφέρνει είναι να γελοιποιεί τον ίδιο, το ΠΑΣΟΚ και να το εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο φαιδρός τελειωμένος πολιτικά Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμα χειρότερο στο ΠΑΣΟΚ είναι οι σύμβουλοι του Ανδρουλάκη που εάν δεν λειτουργούν πονηρά όπως ο Κατρίνης, σίγουρα δεν έχουν την εμπειρία να διαχειριστούν ένα θέμα, ένα σκάνδαλο, και κάνουν ζημιά στο ΠΑΣΟΚ υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σίγουρο είναι ότι το "φλέρτ" μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αυτόν που δεν οφελεί είναι τον ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλώσει το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου για να επιβιώσει πολιτικά και το ίδιο και ο τελειωμένος πολιτικός απατεώνας αρχηγός του.

Ο Ανδρουλάκης για να επιβιώσει και ο ίδιος πολιτικά γιατί δεν κάνει ο τύπος ξεκάθαρα, θέλει να συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, με όποιο κόστος και γελάει ο κόσμος μαζί του που ονειρεύεται "ένα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα. Που θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή. Με πρωταγωνιστή τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης. Μια κυβέρνηση που δεν θα θυμίζει τίποτα την περιπέτεια Τσίπρα-Καμένου. Μια κυβέρνηση που θα απαντήσει με σύγχρονο τρόπο στις μεγάλες ανάγκες του τόπου. Μια κυβέρνηση που θα θέλει πραγματικά να εμπεδώσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική αξιοπρέπεια".

Φυσικά και σε αυτόν τον αχταρμά του Ανδρουλάκη κανένας δεν κατάλαβε τι είπε, τρομοκρατώντας τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που λένε ανοικτά πλέον "ρε που μπλέξαμε με αυτόν που εκλέξαμε!!!"




Έγκλημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο Μάτι: «Άφησα τη μητέρα μου να καεί κι έτρεξα να σωθώ, κάντε ό,τι θέλετε μας έλεγαν»


 

Το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα ξετυλίγετε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Συγγενείς θυμάτων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι περιέγραψαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο τις δραματικές στιγμές όταν προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το πύρινο ποτάμι που κατέκαψε τα σπίτια τους.

Ο Θανάσης Μωραΐτης έχασε τη 92χρονη μητέρα του καθώς εγκατέλειπαν το σπίτι τους. Δεν μπόρεσε να τη σώσει και κλαίγοντας κατέθεσε στο δικαστήριο για τις τελευταίες της στιγμές.

«Όταν κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να τη σώσω, άφησα τη μητέρα μου να καεί και έτρεξα να σωθώ εγώ, για την οικογένειά μου. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τι νιώθω», είπε και ξέσπασε: «Έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στον θεσμό του ελληνικού κράτους. Κοστολογεί την ανθρώπινη ζωή 10.000 ευρώ. Όσα προβλήματα και να 'χει. Κανείς δεν αξίζει να περνάει αυτό το πράγμα και να πεθαίνει έτσι. Είναι αδύνατον να ζούμε εμείς καθημερινά με αυτό το βάρος…».

«Κάποια στιγμή ακούσαμε για φωτιά. Γύρω στις 15.00. Πήγαμε με τον γιο μου και έναν φίλο και αγναντέψαμε. Ήταν μια μικρή φωτιά και δεν ανησυχήσαμε. Στην αρχή η φωτιά φαινόταν υπό έλεγχο. Κατά τις 6 παρά είχε αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις στην Καλλιτεχνούπολη. Τότε ανέβασα σχετική φωτό στο Φέισμπουκ. Μετά από λίγο πέρασε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος, έκανε δύο ρίψεις και έφυγε. Μετά τίποτα άλλο, ούτε πυροσβεστική, ούτε σειρήνα, τίποτα», κατέθεσε.

«Δεν μπορούσα να σώσω τη μητέρα μου... Καιγόμουν, είχα εγκαύματα»

«Πήγαμε να φύγουμε από το σπίτι, αλλά δυστυχώς μέσα στον πανικό χάθηκαν τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Από την άλλη, δεν ξέρω αν παίρναμε αυτοκίνητο αν θα γλιτώναμε. Όταν μας έφτασε η φωτιά στα 400 μέτρα, το θερμικό κύμα ήταν τεράστιο, καίγονταν λάστιχα, αυτοκίνητα, ξύλινα πατζούρια. Μπήκα στο αυτοκίνητο, δεν έβρισκα τα κλειδιά, είπα στη γυναίκα μου και στον γιο μου να φύγουν και να μείνω να σώσω τη μητέρα μου, 92 χρόνων. Δεν μπορούσα να τη σώσω. Ταυτόχρονα, είχα τη φωτιά στην πλάτη μου, καιγόμουν, είχα εγκαύματα», κατέθεσε και με κλάματα είπε πως δεν μπόρεσε να σώσει την υπέργηρη μητέρα του.

Στη συνέχεια, μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια, έτρεξε προς την παραλία και όλοι μαζί μπήκαν στη θάλασσα για να σωθούν: «Με την οικογένειά μου τρέξαμε προς την παραλία. Στον δρόμο στην Ποσειδώνος είδαμε το πρώτο πυροσβεστικό. Ήταν πολλά αυτοκίνητα μπλοκαρισμένα και τους φωνάζαμε να φύγουν γιατί ερχόταν η φωτιά».

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Θανάση Μωραΐτη συνεχίζεται με τον ίδιο να λέει: «Μπήκαμε στο νερό. Όταν είδαμε τη φωτιά από την παραλία, άρχισε να βρέχει φωτιά. Προσπαθούσαμε να μπαίνουνε στο νερό, για να ξεπλένουμε ρουθούνια και στόμα για να μην πάθουμε μεγάλο κακό. Μείναμε 3-4 ώρες στο νερό. Μας φόρτωσαν στα καΐκια, με αρχή υποθερμίας, γιατί όλοι τουρτουρίζαμε, μας άφησαν στη Ραφήνα.

«Δεν είδα καθόλου ασθενοφόρα. Πήγα στο Λιμεναρχείο να αναφέρω τον χαμό της μητέρας μου. Στις 22.00. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί είναι ψέματα, είχα εγώ ενημερώσει από πριν τις 23.00», πρόσθεσε.

«"Κάντε ό,τι θέλετε" τους έλεγαν. Είδαν μόνο ένα ελικόπτερο»

Άλλος μάρτυρας, ο Ορέστης Τσίντζας, ο οποίος έχασε τη μητέρα του, επέρριψε ευθύνες στις αρμόδιες αρχές για την τραγωδία στο Μάτι.

«Λίγες μέρες πριν από το συμβάν βρισκόμουν στην Ελλάδα 16-20 Ιουλίου, ήμασταν στο σπίτι στον Νέο Βουτζά. Δεν είχαμε παρατηρήσει κάποια προσπάθεια του δήμου να καθαρίσει τους δρόμους. Τη Δευτέρα το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου μιλήσαμε με τη μητέρα μου στο τηλέφωνο. Βρισκόταν στη Νέα Μάκρη. Δεν υπήρχε ειδοποίηση ότι υπήρχαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή. Δεν υπήρχε καμία εντολή εκκένωσης, σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. "Κάντε ό,τι θέλετε" τους έλεγαν από την Πυροσβεστική. Καμία οδηγία δεν είχαν. Ένα ελικόπτερο είδαν μόνο που έριξε νερό κατά τη διάρκεια των 2-3 ωρών της φωτιάς», τόνισε στην κατάθεσή του.

«Έδωσα DNA, ταυτοποιήθηκε η μητέρα μου»

Όπως είπε, η μητέρα του βρέθηκε απανθρακωμένη μαζί με τον ενοικιαστή του σπιτιού τους μέσα στο αυτοκίνητο πολύ κοντά από το σπίτι τους.

«Τελευταία φορά που μίλησα μαζί της στη μία το μεσημέρι. Η μητέρα μου νοίκιαζε ένα σπίτι. Την ημέρα της τραγωδίας βρισκόταν στο ίδιο αυτοκίνητο με τον ενοικιαστη, 600 μέτρα απο το σπίτι, 2 λεπτά οδήγησης. Στις 6.05 η μητέρα μου ήταν μαζί με τον γείτονα. Δεν υπήρχε παροχή ηλεκτρισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την γκαραζόπορτα. Έφυγαν με το αυτοκίνητο της μητέρας μου. Ή θα έφευγαν από την πύλη Α ή από την Β. Αποφάσισαν να φύγουν από εκεί. Δεν είχαν ειδοποίηση από πού έπρεπε να φυγουν. Επικρατούσε πανικός. Την επόμενη μέρα έδωσα DNA ταυτοποιήθηκε η μητέρα μου. Ήταν μία τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Υπήρχε χρόνος να αντιδράσουν», είπε ο μάρτυρας.

«Έλεγαν ότι δεν υπήρχαν θύματα, ενώ ήδη εμείς είχαμε βρει τη μητέρα μου νεκρή»

Άλλος συγγενής θύματος, ο κ. Δημήτρης Σιαπέρας, ο οποίος έχασε τη μητέρα του στις φλόγες επεσήμανε στην κατάθεσή του ότι την ώρα που ο ξάδελφός του μιλούσε σε απευθείας σύνδεση σε τηλεοπτικό σταθμό αναφέροντας ότι η θεία του είχε πεθάνει, οι αρχές έλεγαν ότι δεν υπήρχαν νεκροί.

«Δεν ήταν απανθρακωμένη. Τη βρήκα αλλοιωμένη. Η φωτιά είχε περάσει τόσο γρήγορα. Πήγα στους πυροσβέστες για βοήθεια. Καμία απάντηση. Ο ξάδελφος μου είχε μιλήσει live στο δελτίο του AΝΤΕΝΝΑ και είπε: "Βρήκαμε τη θεία μου απανθρακωμένη" και αυτό είναι την ώρα που λέγανε ότι δεν υπήρχαν νεκροί, θέλω να το αναφέρω αυτό για την ιστορία. Το ΕΚΑΒ μου απάντησε ότι δε μπορούσε να πάρει τη μητέρα μου. Μου είπαν ότι είχαν εντολή να μαζέψουν άλλες σορούς. Τους κατάφερα τελικά. Την πήγαν στο Σισμανόγλειο».

Η αδελφή του μάρτυρα, Κωνσταντίνα Σιαπέρα, είπε στην κατάθεσή της: «Κάποια στιγμή μίλησα με τον πατέρα μου και μου είπε "έχουμε καεί, έσωσα μια γυναίκα". Ρώτησα πού είναι η μητέρα μου. Μου είπε "δεν ξέρω". Κατάλαβα ότι κάτι είχε συμβεί. Άρχισα να τηλεφωνώ στα νοσοκομεία. Ο αδελφός μου πήγαινε ήδη προς το Ν. Βουτζά για να ψάξει. Ήξερα ότι αν η μητέρα μου ήταν στη ζωή θα μας είχε πάρει. Θυμόταν όλα τα τηλέφωνά μας Τα βρήκε ο αδελφός μου στο σπίτι του θείου μου».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι η μητέρα της: «Δεν είχε καεί, είχε περάσει το θερμικό κύμα και έτσι είχε πεθάνει. Αιτία θανάτου ήταν "θερμικά εγκαύματα". Ρώτησα τον πατέρα μου γιατί δεν έφυγαν. Μου είπε ότι δεν τους ειδοποίησαν, ότι δεν υπήρχε κανείς. Ότι ζητούσε βοήθεια και δεν υπήρχε κανείς. Κανένα σχέδιο. Άδικα έφυγαν τόσοι άνθρωποι. Στη Κινέτα που ήταν η θεία μου είχαν πάρει εντολή για εκκένωση, δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο διαφορετική ενημέρωση"».



Πέθανε ο Γιάννης Διακογιάννης

 



Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Γιάννης Διακογιάννης δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιο-σχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης.

Γεννήθηκε στη Αθήνα όπου και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία και τερματίζοντας με αυτό του 1998 στη Γαλλία), διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού) και άλλα. Το 2004 υπήρξε σχολιαστής στους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όταν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε το τρόπαιο.

Από το Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής «Αθλητική Κυριακή» (αρχικά «Αθλητικά Νέα»), ενώ το Σεπτέμβριο του 1969 είχε παρουσιάσει το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, που διεξήχθη στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο.

Εργάσθηκε επίσης σε ιδιωτικό κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ, ως καθηγητής δημοσιογραφίας. Από τα έργα του ξεχωρίζουν το τετράτομο «100 Χρόνια Ποδόσφαιρο» (Μίλητος, 2006), το «60 Χρόνια Μουντιάλ» (Λιβάνης, 1990), το «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» (Κάκτος, 1979) κ.α. Ήταν, ακόμη, παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών.

Υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» το 2003, ως δημοσιογράφος των «Νέων». Αποτελεί πιθανότατα τον μοναδικό Έλληνα αθλητικό δημοσιογράφο του οποίου το επώνυμο περιλήφθηκε σε στίχο τραγουδιού, συγκεκριμένα στο «Αρχίζει το ματς» σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη το 1979.

Τον Ιανουάριο του 2017 ο Διακογιάννης παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι είναι οπαδός του Παναθηναϊκού, σε εκδήλωση του Δήμου Βύρωνα για την παρουσίαση του βιβλίου του παλαιού ποδοσφαιριστή Δημήτρη Θεοφάνη. Ο Διακογιάννης δήλωσε: «Παναθηναϊκός είμαι, Αθηναίος είμαι, Παναθηναϊκός είμαι. Έχω γνωρίσει τον Απόστολο Νικολαΐδη.»



Φόβοι για επεισόδια από κακοποιούς Ρομά που υποκινούν ακροαριστεροί σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ


 

Σε γενική επιφυλακή τέθηκε η Ελληνική Αστυνομία, μετά το θάνατο του άτυχου παραβατικού 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη, που είχε βάλει βενζίνη χωρίς να πληρώσει, και επιχείρησε να εμβολίσει με το αυτοκίνητο που οδηγούσε παράνομα, μοτοσικλέτες αστυνομικών.

Με απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας Κωνσταντίνου Σκούμα όλες οι υπηρεσίες μπαίνουν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Από τους απλούς αστυνομικούς και αξιωματικούς μέχρι τους ειδικούς φρουρούς και τους συνοριακούς φύλακες, για το φόβο κακοποιών Ρομά που υποκινούνται από ακροαριστερούς και θα θέλουν να δημιουργήσουν έκτροπα.

Η γραπτή εντολή που έφτασε σ΄όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας αναφέρει: «Γνωρίζετε ότι κατ΄εφαρμογή ανωτέρω σχετικών και για έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους από λήψεως παρούσας τίθεται σε γενική επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι νεοτέρας και για λόγους προστασίας δημόσιας τάξης και ασφάλειας». 

Οι πληροφορίες και οι αναφορές από τους αρμόδιους αναλυτές της αστυνομίας κάνουν λόγω για δύσκολες συνθήκες μετά το θάνατο του 16χρονου Ρομά γι αυτό και εισηγήθηκαν στην ηγεσία να θέσει με γραπτή εντολή όλο το Σώμα σε κόκκινο συναγερμό.

Τη λύπη του για τον θάνατο του 16χρονου αγοριού εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός τόνισε ότι η υπόθεση «διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει για τις ευθύνες».



Εφοδοι μετά από εισαγγελική εντολή σε εταιρείες που σχετίζονται με την υπόθεση των παρακολουθήσεων

 


Έφοδοι σε εταιρείες που φαίνεται να σχετίζονται με την υπόθεση των παρακολουθήσεων πραγματοποιούνται μετά από εισαγγελική εντολή.

Οι δύο εισαγγελείς Κ.Σπυρόπουλος και Α.Τριανταφύλλου αξιοποιώντας στοιχεία που έφτασαν στα χέρια τους τις τελευταίες ημέρες μέσω εγγράφων και μαρτυρικών καταθέσεων, εντόπισαν πρόσωπα που φέρονται να έχουν σχέση με εταιρείες που σχετίζονται με το λογισμικό predator.

Έτσι έδωσαν εντολή για αιφνιδιαστικές εφόδους σε τουλάχιστον 6 εταιρείες, προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνα τους για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Τα επίμαχα στοιχεία θα αξιολογηθούν από τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους.


Πηγή: iefimerida.gr



Γελάει το πανελλήνιο και οι ένστολοι με το καραγκιοζιλίκι ΣΥΡΙΖΑ - Μετά το κράξιμο ψήφισε υπέρ

 


Τσίρκο ΣΥΡΙΖΑ με όλη την σημασία της λέξης, με αξεπέραστα νούμερα που δεν έχουν ήθος και σοβαρότητα με αποτέλεσμα η ξεφτίλα σε ότι κάνουν και ότι λένε να είναι καθημερινή.

Μετά το κράξιμο για το ατόπημα και την αθλιότητα που έκαναν κατά των ενστόλων για το επίδομα, και αφού μέτρησαν καθαρά συμφεροντολογικά για ψήφους την ενέργεια τους, έκαναν κωλοτούμπα όπως τους έχει προπονήσει ο αρχηγός τους Αλέξης Τσίπρας και σήμερα ψηφίζουν υπέρ.

Σε «λάθος της εισηγήτριας» Παναγιώτας Πούλου αποδίδουν στον ΣΎΡΙΖΑ και μετά το κράξιμο και την ξεφτίλα, την καταψήφιση της τροπολογίας για την παροχη εκτάκτου επιδόματος 600 ευρώ στους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ. , του Λιμενικού Σώματος, των Πυροσβεστών και Σοφρωνιστικών υπαλλήλων.

Το προεδρείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ξεφτίλα αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνει ο κανονισμός της Βουλής διόρθωσε σήμερα το πρωί την ψήφο προκειμένου να καταγραφεί ότι είναι υπέρ της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διόρθωση της ψήφου σε «ΝΑΙ» υποστηρίζοντας ότι η κα. Πούλου εκ παραδρομής καταψήφισε μπερδεύοντας την τροπολογία δήθεν με άλλη.

Οπως προκύπτει απο τα πρακτικά της χθεσινό βραδινής συνεδρίασης η κυρία Πούλου αν και είχε εκφραστεί θετικά για την τροπολογία στο τελος της διαδικασίας ψήφισε κατά.

Η ίδια μάλιστα πιεζόμενη απο τον ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται μάλιστα να κάνει και δημόσια διευκρίνιση και να πάρει όπως είναι φυσικό όλη την ευθύνη.

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία απάντησε στην αλλαγή ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χθες καταψήφισε την τροπολογία για την οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ στο σύνολο του ένστολου προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Φαίνεται ότι οι γνωστές εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ένστολο προσωπικό δεν του επιτρέπει να συμφωνήσει στην οικονομική ενίσχυσή του κι ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί με τίποτα να ξεκολλήσει από τη λογική του «όχι σε όλα»!».




Βορίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Σας έχει διαφύγει ότι έχετε δύο ειδικά δικαστήρια;

 


«Σας έχει διαφύγει ότι έχετε δύο ειδικά δικαστήρια;” ρώτησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, στη Βουλή, στο πλαίσιο αντιπαράθεσής τους με αφορμή τις υποθέσεις Καϊλή και Πάτση. «Είμαι περήφανος για το κόμμα μου, που κυβέρνησε τεσσεράμισι χρόνια τη χώρα και δεν τόλμησε κανείς να μας κατηγορήσει ούτε για μισό σεντ, και είναι αυτές οι ώρες, που χρειάζεται να μιλάμε για το ηθικό πλεονέκτημα, απέναντι στη διαφθορά, στη διαπλοκή και στον βούρκο που μας πνίγει όλους» είχε αναφέρει νωρίτερα, σε παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη δημοτική αστυνομία, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορούμενοι στη Δικαιοσύνη, ο κ. Παπαγγελόπουλος και ο κ. Παππάς. Ο κ. Βορίδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαφθορά δεν είναι ενδημική σε κάποιο κόμμα, είπε ωστόσο ότι εντοπίζει την εξής διαφορά: Ο κ. Πάτσης έφυγε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και από το κόμμα «αυθωρεί και παραχρήμα» χωρίς να περιμένει κανείς καμιά απόφαση δικαστηρίου. Κρίθηκε η συμπεριφορά. Το ίδιο, με άλλο σκεπτικό, έκανε το ΠΑΣΟΚ. Εσείς, είπε ο κ. Βορίδης στον κ. Ζαχαριάδη, «τον κ. Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο τους έχετε καμάρι και τιμή, και κορώνα στο κεφάλι σας».

Όσο για το «τεκμήριο αθωότητας», ο κ. Βορίδης είπε ότι «δεν είναι αλά καρτ, ισχύει και για την κυρία Καϊλή και για τον κ. Πάτση, και εδώ κρίνουμε την συμπεριφορά και την στάση των κομμάτων απέναντι σε αυτούς που κατηγορήθηκαν».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, ότι η κα Καϊλή υπήρξε δούρειος ίππος της ΝΔ, ο κ. Βορίδης είπε ότι η κα Καϊλή εξελέγη ευρωβουλευτής επειδή κάποιοι αρχηγοί της την τοποθέτησαν στα ψηφοδέλτια. «Δεν λέω ότι γνώριζαν κάτι και το παρέβλεψαν, αλλά τι σχέση έχει να βγαίνει ανακοίνωση με κρατούμενη την κυρία Καϊλή [..] στην οποία λέει ότι εγώ την διαγράφω επειδή είναι δούρειος ίππος της νέας Δημοκρατίας. Εάν το πρόβλημα ήταν πολιτικό γιατί δεν την διέγραψε τότε, και την διέγραψε την ημέρα της σύλληψης της;» αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης.



Παρουσία του Πρωθυπουργού η εκδήλωση για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους»

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε το μεσημέρι στην εκδήλωση για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους», που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ένα πρόγραμμα που έχει μετατραπεί από πιλοτικό σε μόνιμο εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για τη στέγαση και την επαγγελματική αποκατάσταση ευάλωτων ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν σταθερή ή ασφαλή κατοικία.

«Το πρόγραμμα το οποίο είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σήμερα είναι η απάντηση της πολιτείας απέναντι σε όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν ότι είναι αόρατοι. Επειδή η δουλειά του οργανωμένου κράτους είναι να στρέφει την προσοχή του πρωτίστως στους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, σχεδιάσαμε το πρόγραμμα αυτό -και θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό, την Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα, τα στελέχη του Υπουργείου, αλλά και την κοινωνία των πολιτών, τους Δήμους οι οποίοι συνεργάζονται- για να μπορέσουμε να δώσουμε μία διέξοδο και να μετατρέψουμε κάτι το οποίο ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε ένα μόνιμο πρόγραμμα με μόνιμη χρηματοδότηση», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός.

«Η πραγματική ευαισθησία μιας πολιτείας αποτυπώνεται στην ενέργεια και στους πόρους που διαθέτει για αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, είτε αυτοί είναι άστεγοι, είτε αυτοί είναι οροθετικοί, είτε αυτοί είναι ναρκομανείς, συμπολίτες μας οι οποίοι για διάφορους λόγους χρειάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την στήριξη του κράτους. Και η μεγάλη δύναμη αυτού του προγράμματος είναι ακριβώς ότι συνδυάζει τη στέγη, το να έχεις ένα ταβάνι πάνω από το κεφάλι σου, με την εργασία. Διότι τελικά η στέγη από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αν δεν δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτούς τους συμπολίτες μας να αισθανθούν ότι μπορούν να πατήσουν ξανά στα πόδια τους. Και τελικά η εργασία είναι αυτή η μόνη η οποία μπορεί να δώσει πίσω σε αυτούς τους συμπολίτες μας αξιοπρέπεια, την αξιοπρέπεια η οποία τους λείπει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δύο πολίτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, η κα. Διονυσία και ο κ. Φώτης, αφηγήθηκαν τις κακουχίες που έχουν βιώσει και εξέφρασαν την ελπίδα ότι κι άλλοι ευάλωτοι θα επωφεληθούν από τις πρόνοιές του. Στη συζήτηση έλαβε μέρος και ο εργοδότης της κας Διονυσίας, ο οποίος σημείωσε ότι κέρδισε μία εργαζόμενη που συνεχίζει να απασχολείται στην επιχείρησή του και μετά το πέρας της προβλεπόμενης κάλυψης.

«Το πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία” δεν είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Υπουργείου. Είναι όμως ενδεχομένως αυτό με τη μεγαλύτερη συναισθηματική αξία, γιατί αφορά σε αστέγους, σε συμπολίτες μας που έφτασαν σε αδιέξοδο την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και ζητούν μια στήριξη από την πολιτεία για να κάνουν μια επανεκκίνηση. Είναι ένα πρόγραμμα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα που συνδυάζει τη στέγαση με ευκαιρίες εργασίας για τους αστέγους, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και για τους δυο πυλώνες. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία του προγράμματος που δίνει πραγματική ελπίδα σε ευάλωτους συνανθρώπους μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη», σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

«Καταπολεμούμε έμπρακτα την αστεγία. Γιατί για εμάς οι άστεγοι δεν είναι αθέατοι! Μέχρι τώρα, όλοι μας είχαμε συνηθίσει σε μεταβατικές λύσεις, όπως τα υπνωτήρια αστέγων, στα οποία οι άστεγοι έχουν την δυνατότητα να κοιμούνται το βράδυ, αλλά να αποχωρούν το πρωί. Επιτέλους με ενεργητικές πολιτικές στοχεύουμε στην πλήρη επανένταξη στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, κάθε συμπολίτη μας που έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Γι’ αυτό και μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε να τριπλασιάσουμε τους Δήμους που εντάσσονται στο προγραμμα καλύπτοντας τους μισούς καταγεγραμμένους άστεγους των μεγάλων αστικών κέντρων, με βάση την τελευταία καταγραφή του 2018. Συνεχίζουμε! Προσκαλούμε όλους τους Δήμους της χώρας μας να ενταχθούν στο πρόγραμμα», δήλωσε η Υφυπουργός για Θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Το πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία” εντάσσεται στο πλέγμα των δημόσιων πολιτικών που υλοποιούνται για την πρόληψη και καταπολέμηση της αστεγίας, με στόχο την παροχή κατάλληλης στέγης στους ευάλωτους συμπολίτες μας, την ψυχοκοινωνική τους στήριξη και την ενεργή ένταξη τους στην αγορά εργασίας και στον κοινωνικό ιστό. Το κράτος στέκεται έμπρακτα δίπλα στους συμπολίτες μας που τελούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης, εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους, στοχεύοντας στην ενεργή κοινωνική τους συμπερίληψη, η οποία αντανακλά τη φιλοσοφία των πολιτικών μας επιλογών», σημείωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

Μέριμνα, επανένταξη και στήριξη

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους» έχει διττό στόχο τη διασφάλιση στέγης για άστεγους πολίτες και την επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό μέσω της εύρεσης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα προβλέπεται παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης στους ωφελούμενους.

Εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2014 όμως ενισχύθηκε, επεκτάθηκε και θεσμοθετήθηκε ως μόνιμη δημόσια πολιτική το 2021, με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ ανά διετή κύκλο.

Στο σκέλος της στέγασης, το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση ενοικίου για 24 μήνες και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες, όπως οι χρεώσεις των ΔΕΚΟ.

Όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση των συμμετεχόντων, παρέχεται, μεταξύ άλλων, επιδότηση εργασίας για τους πρώτους 12 μήνες, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου και του εργοδότη για έως 12 μήνες πέραν του πρώτου έτους, επιδότηση για τη δημιουργία επιχείρησης, την αυτοαπασχόληση ή την εργασία στον πρωτογενή τομέα και επιδότηση για την απόκτηση δεξιοτήτων ή ένταξη σε προγράμματα της ΔΥΠΑ.

Οι ωφελούμενοι έχουν επίσης πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης, στις οποίες περιλαμβάνονται ατομικές και ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής, δράσεις για την υγεία, την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τον εθελοντισμό και βοήθεια στην κατάθεση αιτήσεων για προνοιακές – κοινωνικές παροχές, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Στην πιλοτική φάση το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 14 Δήμους, όμως πλέον έχει επεκταθεί σε 43. Η υλοποίηση γίνεται μέσω 23 συμπράξεων Δήμων.

Στόχος, σε πρώτη φάση, είναι η επανένταξη 800 ωφελούμενων, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στους μισούς άστεγους που καταγράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα στην τελευταία μέτρηση, το 2018.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων και Υπνωτήρια, όσοι έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι και διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες θυμάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία, αλλά και άτομα που βρίσκονται σε Ξενώνες Προσωρινής Φιλοξενίας Μονάδων Κοινωνικής Επανένταξης Πιστοποιημένων Θεραπευτικών Προγραμμάτων Εξαρτημένων Ατόμων.




Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού


Κύριε Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ, κυρία και κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κυρίες και κύριοι, αγαπητή Διονυσία, αγαπητέ Φώτη,


Νομίζω ότι όλοι αισθανόμαστε κάποια συγκίνηση σήμερα ακούγοντας πολύ δυνατές ανθρώπινες ιστορίες συμπολιτών μας, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με καταστάσεις που, όπως είπατε, πολύ δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε. Με ανθρώπινες τραγωδίες, με πόνο, με μοναξιά, αντιμέτωποι με αισθήματα απόγνωσης βλέποντας όλα γύρω τους να είναι μαύρα και μη διαπιστώνοντας καμία δυνατότητα να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει. Και, πράγματι, κάθε μία από τις ιστορίες αστεγίας που εγώ τουλάχιστον έχω συναντήσει, είναι μία ξεχωριστή και διαφορετική ιστορία περιπέτειας και πολύ μεγάλων δυσκολιών.


Το πρόγραμμα το οποίο είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σήμερα είναι η απάντηση της πολιτείας απέναντι σε όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν ότι είναι αόρατοι. Το είπατε καλά, κύριε Φώτη, αυτή είναι η σωστή λέξη την οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Όλοι αυτοί τους οποίους συχνά γυρίζοντας από τη βραδινή μας διασκέδαση προσπερνάμε στο δρόμο όταν τους βλέπουμε να κοιμούνται κάτω ή σε ένα παγκάκι και συνήθως περπατάμε λίγο πιο γρήγορα. Φαντάζομαι το έχετε αισθανθεί αυτό, το έχετε βιώσει. Και δύσκολα προσπαθούμε να ταυτιστούμε με το πρόβλημά του άλλου, πόσο μάλλον να καταλάβουμε τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για να βοηθήσουμε αυτούς τους συμπολίτες μας.


Επειδή όμως η δουλειά του οργανωμένου κράτους είναι να στρέφει την προσοχή του πρωτίστως στους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, σχεδιάσαμε το πρόγραμμα αυτό -και θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό, την Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα, τα στελέχη του Υπουργείου, αλλά και την κοινωνία των πολιτών, τους Δήμους οι οποίοι συνεργάζονται- για να μπορέσουμε να δώσουμε μία διέξοδο και να μετατρέψουμε κάτι το οποίο ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε ένα μόνιμο πρόγραμμα με μόνιμη χρηματοδότηση 10 εκατομμύρια ευρώ -800 συμπολίτες μας. Είχε δίκιο ο Κωστής όταν είπε ότι το νούμερο μπορεί να μη φαντάζει πολύ μεγάλο και σίγουρα η ενέργεια και ο χρόνος ο οποίος μπήκε από πλευράς Υπουργείου για να χτιστεί αυτό το πρόγραμμα το οποίο αφορά μια μικρή μερίδα συμπολιτών μας, ενδεχομένως με άλλα κριτήρια να έλεγε κανείς «θέλω να αφιερώσω την προσοχή μου κάπου αλλού».


Όχι, όμως. Η δική μου απάντηση, εξ αρχής όταν συζητούσαμε τα θέματα αυτά με το επιτελείο του Υπουργείου Εργασίας, είναι ότι η πραγματική ευαισθησία μιας πολιτείας αποτυπώνεται στην ενέργεια και στους πόρους που διαθέτει για αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, είτε αυτοί είναι άστεγοι, είτε αυτοί είναι οροθετικοί, είτε αυτοί είναι ναρκομανείς, συμπολίτες μας οι οποίοι για διάφορους λόγους χρειάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την στήριξη του κράτους. Και η μεγάλη δύναμη αυτού του προγράμματος είναι ακριβώς ότι συνδυάζει τη στέγη, το να έχεις ένα ταβάνι πάνω από το κεφάλι σου, με την εργασία.


Διότι τελικά η στέγη από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αν δεν δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτούς τους συμπολίτες μας να αισθανθούν ότι μπορούν να πατήσουν ξανά στα πόδια τους. Και τελικά η εργασία είναι αυτή η μόνη η οποία μπορεί να δώσει πίσω σε αυτούς τους συμπολίτες μας αξιοπρέπεια, την αξιοπρέπεια η οποία τους λείπει. Και είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερη η ικανοποίηση όταν αγοράζετε έναν ελληνικό καφέ με το δικό σας εισόδημα από ό,τι όταν σας τον προσφέρει κάποιος. Γι’ αυτό και η μεγάλη δυσκολία του προγράμματος -και εκεί θέλω πραγματικά να σας ζητήσω να εργαστούμε όλοι μαζί- είναι να έχουμε περισσότερες ιστορίες όπως αυτή της κας. Διονυσίας.


Αλλά για να το κάνουμε αυτό δεν χρειάζεται μόνο να βρούμε ένα διαμέρισμα. Αυτό θα έλεγα ότι είναι μάλλον το εύκολο κομμάτι. Είναι να βρούμε εργοδότες, όπως ο κ. Ζήσης, οι οποίοι θα πάρουν το ρίσκο ενδεχομένως και θα ξεπεράσουν την καχυποψία και θα προσλάβουν έναν συμπολίτη μας άστεγο, να του δώσουν αυτή την ευκαιρία. Και ξέρουμε πολύ καλά -έχετε δίκιο, το είπατε- ότι δεν θα είναι όλες οι ιστορίες, ιστορίες επιτυχίας.


Θέλουμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες, όμως, να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες ιστορίες όπως αυτή της κας Διονυσίας. Και βέβαια τελικά όλα εξαρτώνται και από τη δύναμη των συμπολιτών μας που βρέθηκαν σε μια δύσκολη κατάσταση να πατήσουν ξανά στα πόδια τους. Και όσο περισσότερες ιστορίες ανθρώπων που μπορούν να πιστέψουν ότι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο καταφέρουμε να μεταφέρουμε με όλα τα μέσα -δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι βασικοί ωφελημένοι του προγράμματος αυτού δεν περιμένουν να μας ακούσουν σήμερα από τα δελτία ειδήσεων ή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα μάθουν για το πρόγραμμα αυτό από το street work, από τους κοινωνικούς μας λειτουργούς, από ιστορίες ενδεχομένως που θα πάνε από στόμα σε στόμα. Αλλά όσες περισσότερες τέτοιες ιστορίες μπορέσουμε να μεταφέρουμε, τόσο θα υπάρχει ελπίδα τελικά. Ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.


Και βέβαια χρειάζεται και κάτι ακόμα: χρειάζεται ανθρωπιά. Διότι και ο κάθε επιχειρηματίας σίγουρα δεν πρέπει να δει αυτή την επιλογή ως μια στεγνά τεχνοκρατική επιλογή. Έρχεται το κράτος και πληρώνει -πράγματι σημαντικό είναι να πληρώνεις σε κάποιον μισθό και εργοδοτικές εισφορές για ένα χρόνο- αλλά χρειάζεται και μια μεγαλύτερη υπέρβαση. Και ίσως αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι οι μικρές επιχειρήσεις που είναι πιο οικογενειακές, δίνουν τελικά περισσότερες ευκαιρίες σε συμπολίτες μας να εντάσσονται σε τέτοια προγράμματα. Χρειαζόμαστε, όμως, και από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να κάνουν το βήμα αυτό. Κατ’ εξοχήν για αυτές θα έλεγα ότι είναι πιο εύκολο.


Μια κουβέντα για τις πολύ σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουν οι Δήμοι -ο Πειραιάς είναι πράγματι ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα. Αλλά είναι σαφές -και νομίζω ότι αυτό αναδεικνύεται και από μία σειρά θεμάτων τα οποία έχουν αναδειχθεί στην επικαιρότητα- ότι χρειαζόμαστε περισσότερους κοινωνικούς λειτουργούς και όχι λιγότερους. Με ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων. Και γι’ αυτό και έχουμε εγκρίνει περισσότερες τέτοιες προσλήψεις στο ετήσιο πρόγραμμα των προσλήψεων που εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, διότι τελικά οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ μιας σειράς κοινωνικών προβλημάτων και της οργανωμένης πολιτείας σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, β’ βαθμού και τελικά του κεντρικού κράτους.


Εύχομαι το πρόγραμμα αυτό να είναι πολύ πετυχημένο και να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε την εκταμίευση περισσότερων πόρων και θα το κάνουμε. Δεν έχουμε καμία δυσκολία όταν ένα πρόγραμμα είναι επιτυχημένο να μπορούμε να αυξάνουμε τη δυναμικότητά του σε επίπεδο πόρων.


Να τονίσω επίσης πόσο σημαντική είναι η διάσταση της ψυχολογικής υποστήριξης για τους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται στην αστεγία, ειδικά για τις περιπτώσεις όπου έχουμε χρήστες, που τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Γι’ αυτό και έχει σημασία το πρόγραμμα να χτίζεται ως ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο δίνει ουσιαστικά στέγη, δίνει εργασία αλλά δίνει και μία πρόσθετη υποστήριξη στους ανθρώπους οι οποίοι θα την χρειαστούν και θα την αναζητήσουν.


Επομένως, να ευχηθώ καλή επιτυχία στην ολοκλήρωση του προγράμματος, να έχουμε περισσότερες καλές και ωραίες ιστορίες όπως αυτές που ακούσαμε. Και μέσα στην τοξικότητα των ημερών και τη σκληρή, πολύ σκληρή αντιπαράθεση -μερικές φορές νομίζω ότι όλοι μας, όσοι προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στα κοινά, σκεφτόμαστε, γυρνάμε το βράδυ στο σπίτι πολλές φορές με ένα κεφάλι καζάνι από όλα αυτά που έχουμε ακούσει- σήμερα είναι μία από αυτές τις μέρες που θα γυρίσει κανείς στο σπίτι του και θα πει: «Ναι, αξίζει τον κόπο αυτό το οποίο κάνουμε».


Σας ευχαριστώ πολύ.




Απειλές αλά... Βόρεια Κορέα κατά της Ελλάδας από τον Ερντογάν

 


Ερντογάν, Κίμ Γιονγκ Ούν, Βλαντιμίρ Πούτιν οι πιο επικίνδυνοι ηγέτες καθεστωτικών χωρών στον πλανήτη.

Και οι τρεις απειλούν άλλες χώρες καθημερινά.

Χλιαρή η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δήλωσε απλά «Απογοητευμένο», στις νέες προκλητικές απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, για … πυραυλική επίθεση κατά της Ελλάδας. «Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει τις εντάσεις και δεν θα βοηθήσει κανέναν» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Τούρκος προκλητικός και καθεστωτικός Ερντογάν είχε δηλώσει προκλητικά πως εάν η Ελλάδα δεν «καθίσει» ήσυχα με τα νησιά, δηλαδή δεν σταματήσει να τα εξοπλίζει με αμερικανικά όπλα και δεν προχωρήσει στην αποστρατικοποίηση τους, η Τουρκία «δεν θα κάτσει να μαζεύει αχλάδια» αλλά οι πύραυλοι Τayfun «θα χτυπήσουν φυσικά» -όπως είπε- την Αθήνα.

Και νομίζοντας ότι η Ελλάδα φοβάται, είπε ο Τούρκος όνομα και πράγμα Ερντογάν πώς δήθεν «Η παραγωγή Tayfun τρομάζει τους Έλληνες φυσικά. Λες Tayfun και ο Έλληνας φοβάται. Λέει ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Ε, θα τη χτυπήσει φυσικά! Αν δεν καθίσεις ήσυχα, αν προσπαθείς να αγοράσεις πράγματα από την Αμερική για τα νησιά, από εδώ κι από εκεί. Mια χώρα όπως η Τουρκία μάλλον δεν θα κάτσει να μαζεύει αχλάδια, κάτι πρέπει να κάνει» 

Ο Νίκος Δένδιας αντέδρασε αμέσως στην απαράδεκτη και άνευ προηγουμένου προκλητική δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, που τον παρομοίασε και πολύ σωστά με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν.

«Είναι απαράδεκτο και καθολικά καταδικαστέο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από σύμμαχο χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας πριν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τονίζοντας με νόημα πως: «Οι νοοτροπίες Βόρειας Κορέας δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπεισέλθουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία».




Αθλιότητα ΣΥΡΙΖΑ - ΜεΡΑ25, καταψήφισαν τα 600€ επίδομα στους ενστόλους

 


Άμεσα, εντός του μήνα αναμένεται να λάβουν οι ένστολοι το βοήθημα των 600 ευρώ που προανήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός και ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε επίσης ότι το εφάπαξ επίδομα στο ένστολο προσωπικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Λιμενικού Σώματος είναι "ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης, δεν δεσμεύεται, και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει. Δεν υπόκειται σε κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, ούτε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ, και δεν γίνεται παρακράτηση φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με το άρθρο 60 του ΚΦΕ".

Αυτό που έκανε εντύπωση είναι η προκλητική στάση των ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 που καταψήφισαν το επίδομα.

Με ευρύτερη πλειοψηφία αλλά χωρίς την στήριξη των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 εγκρίθηκε η τροπολογία (1516/139) της κυβέρνησης για την παροχή έκτακτου επιδόματος ύψους 600 ευρώ στους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Να σημειωθεί επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε αν και η εισηγήτριά του Παναγιώτα Πούλου είχε υποστηρίξει κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση πως το κόμμα της θα ψηφίσει υπέρ της συγκεκριμένης ρύθμισης.





Σε διαβούλευση το 5ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Open Government Partnership (OGP)


 

Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση – «Open Government Partnership» (OGP), ανάρτησε προς διαβούλευση το 5ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση 2023-2025. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι και τις 19-12-2022. Οι ενδιαφερόμενοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, αλλά και οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν προτάσεις, σχόλια και παρατηρήσεις αναφορικά με τα κείμενα του Σχεδίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/digitalandbrief/?p=2990.

Στόχος της διαβούλευσης είναι η διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, που θα ενισχύει τις πολιτικές διαφάνειας, ανοικτής διακυβέρνησης και ανοικτής πρόσβασης και διάθεσης της δημόσιας πληροφορίας. Καθώς η Ανοικτή Διακυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιδίωξη του 5ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2023-2025 είναι να ενισχυθεί η συμμετοχικότητα και η λογοδοσία στη χάραξη και την άσκηση δημόσιων πολιτικών που προάγουν το ψηφιακό κράτος.

Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα αξιοποιηθούν για την οριστικοποίηση του 5ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές προτάσεις δεσμεύσεων, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και στην ευρύτερη οικοδόμηση σύγχρονων δημοκρατικών θεσμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια πολυμερής πρωτοβουλία Open Government Partnership περιλαμβάνει 77 χώρες και 106 τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες συνολικά εκπροσωπούν περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους, καθώς επίσης και χιλιάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.



Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Στεγαστική Πολιτική

 


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Σπίτι μου - στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις», ύστερα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης των διατάξεων. Με τις ρυθμίσεις που εισάγονται για συζήτηση στη Βουλή, θεσπίζονται οι δράσεις στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης και αφορούν συγκεκριμένα:

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Την Κοινωνική Αντιπαροχή που συνίσταται στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για εξασφάλιση ποιοτικής κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο.

Το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και την διάθεσή σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Τη δράση «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» μέσω της οποίας επιδοτείται η ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποσκοπούν στην εξασφάλιση προσιτής κατοικίας υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών κυρίως για νέους και ευάλωτες ομάδες πολιτών, στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, την αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών, την αύξηση της προσφοράς στη μισθωτική αγορά, την αύξηση της οικονομικής και οικοδομικής δραστηριότητας.


 



Έκτακτη επιχορήγηση 31,5 εκατ. ευρώ στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας


 

Στα 31,5 εκ. ευρώ, αυξημένη κατά 10 εκ. ευρώ συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, θα είναι η  έκτακτη επιχορήγηση των Α.Ε.Ι. που υπέγραψε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Στόχος της επιχορήγησης είναι, κυρίως, η συνδρομή στην κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους των Ιδρυμάτων, που οφείλεται στην ενεργειακή κρίση, καθώς και άλλων λειτουργικών δαπανών.

Σημειώνεται ότι η τακτική επιχορήγηση των Α.Ε.Ι. που καλύπτει, κυρίως, δαπάνες λειτουργικές σίτισης, στέγασης και εντεταλμένων διδασκόντων, ανέρχεται για το 2022 σε 236 εκατ., αυξημένη κατά 44 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019. Ενδεικτικά, η τακτική επιχορήγηση ήταν: 189 εκατ. το 2017, 195 εκατ. το 2018, 192 εκατ. το 2019.

Επιπλέον, η επιχορήγηση για τη στήριξη της στέγασης των φοιτητών ξεπερνά φέτος τα 70 εκατ.. Υπενθυμίζεται ότι το φοιτητικό επίδομα -όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην Δ.Ε.Θ.- είναι προσαυξημένο κατά 50%, για όλους τους δικαιούχους, από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, ενώ η αύξηση είναι 100%, στα 2.000 ευρώ, εάν δύο φοιτητές επιλέξουν να συγκατοικήσουν.

Επίσης με απόφαση της Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατανεμήθηκαν στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας 400 νέες θέσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Υπενθυμίζεται ότι, από το 2019, έχουν δοθεί 1.850 νέες θέσεις Μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμιά μας, με το ισοζύγιο πλέον των νέων θέσεων προς τις συνταξιοδοτήσεις να είναι θετικό κατά 122 θέσεις.



Νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το Νοέμβριο - Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

 



Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Νοέμβριο, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υποχώρησε  στο 8,5% έναντι 9,1% τον Οκτώβριο και 12% τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς στην Ευρωζώνη έφτασε τον Νοέμβριο στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την Eurostat, στη Γερμανία για την οποία ο πληθωρισμός αποτελούσε ζήτημα- ταμπού κινείται στο 11,3%, στην Ιταλία 12,5%, Ολλανδία 11,2%, Αυστρία 11,1%, το Βέλγιο 10,5%, η Πορτογαλία 10,3%, η Λετονία 21,7%, η Εσθονία 21,4%, η Λιθουανία 21,4%, η Σλοβακία 15,1%, η Σλοβενία 10,8%.

Από τη μελέτη των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι το κόστος του ηλεκτρισμού έχει μειωθεί κατά 5,3% σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο, ενώ οι προσπάθειες για τη συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα έχουν αρχίσει να αποδίδουν, καθώς ο μηνιαίος ρυθμός αύξησής τους επιβραδύνθηκε στο 0,9%, έναντι 1,3% που ήταν τον Οκτώβριο.



Εναρμόνιση εθνικής ασφάλειας και ατομικών δικαιωμάτων

 



Ψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή το νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών. Πρόκειται για μια γενναία θεσμική απάντηση που προβλέπει την εναρμόνιση εθνικής ασφαλείας και ατομικών δικαιωμάτων και καθιστά την Ελλάδα πρωτοπόρα στην Ευρώπη. Οι επτά μεγάλες τομές του νομοσχεδίου όπως τις ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, είναι:

Τομή πρώτη: ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ.

Ο διοικητής της ΕΥΠ από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Και οι υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο και θα είναι και αυτοί δημόσιοι λειτουργοί.

Παράλληλα, συστήνεται Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπίας για την διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών της υπηρεσίας. Ενώ αποκτά και η ΕΥΠ -δεν την είχε μέχρι σήμερα- Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου ως μία πρόσθετη ασπίδα απέναντι σε τυχόν κρούσματα παράβασης καθήκοντος ή διαφθοράς.

Τομή δεύτερη και πολύ σημαντική: γίνεται πολύ πιο αυστηρός, πολύ πιο «σφιχτός» ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Σκόπιμα το Σύνταγμά μας την αφήνει αρκετά ανοιχτή, καθώς αυτή προφανώς διαμορφώνεται και εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές εποχές. Λόγος, λοιπόν, εθνικής ασφάλειας από εδώ και στο εξής, που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση, θα είναι μόνο αυτός ο οποίος συνδέεται με την άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και με την κυβερνοασφάλεια, με την ενέργεια, την προστασία των κρίσιμων υποδομών και των δικτύων της.

Με την τρίτη τομή τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Καταρχάς, αυτήν θα μπορούν πλέον να τη ζητούν μόνο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η αντιτρομοκρατική -και όχι άλλες δημόσιες αρχές όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της άρσης και θα πρέπει, προφανώς, να συμφωνούν δύο και όχι ένας εισαγγελέας. Και όταν μάλιστα η άρση του απορρήτου αφορά αιρετά πρόσωπα, τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από την έγκριση του τρίτου πολιτειακού θεσμού της χώρας, όχι δηλαδή ενός εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά του Προέδρου της Βουλής.

Τέταρτη τομή: η ενημέρωση όποιου τυχόν τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση, θα πληροφορείται αυτήν -εφόσον εγκριθεί- μετα την παρέλευση τριών ετών και αυτό θα το κρίνουν πάλι δύο Εισαγγελείς και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Όλα τα αρχεία πρέπει να ψηφιοποιούνται και στην περίπτωση διαφωνίας στο τριμελές όργανο, θα καταγράφεται η άποψη της μειοψηφίας.

Τομή πέμπτη αποτελεί το ίδιο το πρωτόκολλο το οποίο καταργεί την ως τώρα ισχύουσα υποχρεωτική αλλά χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού της επισύνδεσης. Τα αρχεία τώρα θα διαγράφονται έξι μήνες μετά το τέλος της επιχείρησης, αλλά ο φάκελος με το υλικό της τεκμηρίωσης της άρσης του απορρήτου θα κρατείται για δέκα χρόνια και θα καταστρέφεται μετά από μία δεκαετία.

Με την έκτη τομή του νομοσχεδίου απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που καθολικά θέτουμε εκτός νόμου την ιδιωτική χρήση τέτοιων συστημάτων.

Παράλληλα, οχυρώνουμε περαιτέρω την κυβερνοασφάλεια με δύο πτυχές της έβδομης τομής του νέου πλαισίου. Από τη μια πλευρά, συνενώνουμε όλες τις σχετικές δομές που τώρα είναι διάσπαρτες στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην ΕΥΠ, την Αστυνομία, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Και από την άλλη, ενσωματώνουμε με το παρόν νομοσχέδιο 12 -επαναλαμβάνω, 12- ενωσιακές κατευθύνσεις οι οποίες προστατεύουν ακόμα περισσότερο την ιδιωτικότητα. Την ευθύνη γι’ αυτό θα έχει η Μόνιμη Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων, η οποία ιδρύεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η εναρμόνιση των αγαθών της εθνικής ασφάλειας και των ατομικών δικαιωμάτων. Τα δύο δεν συγκρούονται. Μπορούν να συγκρούονται υπό προϋποθέσεις. Συνυπάρχουν σίγουρα, όμως. Και ακριβώς αυτή τη συνύπαρξη υπηρετεί το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε.