Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Μπορούμε να συμβάλλουμε στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο

 


Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής EUMED-9 στο Αλικάντε της Ισπανίας

Στο ζήτημα της ενέργειας, … Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να πετύχουμε στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών μία συμφωνία ταυτόχρονα για τους τρεις κανονισμούς οι οποίοι βρίσκονται υπό συζήτηση: τα ζητήματα της ενεργειακής αλληλεγγύης, τα ζητήματα της απλοποίησης των διαδικασιών έγκρισης για τοποθέτηση νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, το σημαντικότερο, ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών -αυτό το οποίο αποκαλούμε πλαφόν. Nα μπορέσουμε επιτέλους να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, όπως έχουμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε εδώ και πολλούς μήνες. Και θεωρώ ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ όλων των συμμετεχόντων ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Η Ελλάδα προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων, νοτιοδυτικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και σε συνδυασμό με σημαντικά κοιτάσματα τα οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Κύπρο στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο πιο γρήγορα, ενδεχομένως, από ό,τι εκτιμούσαμε.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι ένας πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τις χώρες που συνορεύουν με αυτήν, όπως εξάλλου το κάνει και η Κροατία, μέσα από επενδύσεις που κάνουμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε σε μονάδες επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στα βόρεια σύνορά μας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου