Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Προκαλεί ο Ακάρ λές και φοβάται κανένας, παράλληλα ζητάει διάλογο

 


Δέν έχουν πάρει το μάθημα τους οι Τούρκοι και συνεχίζουν την ίδια τακτική των προκλήσεων και των απειλών, λες και τους φοβάται κάποιος.

Σε νέες ακραίες προκλήσεις προχώρησε ο υπουργός Άμυνας του δικτάτορα Ερντογάν, Χουλουσί Ακάρ τονίζοντας πως «60 πλοία του τουρκικού στόλου βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ενώ τα αεροσκάφη μας βρίσκονται στους αιθέρες».

Μιλώντας σε στρατιωτική ακαδημία στην Άγκυρα, και κάνοντας τον τούρκικο κόκορα ο κ. Ακάρ υποστήριξε πως «η μόνη λύση να λυθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι να έρθει η Ελλάδα και να μιλήσει με την Τουρκία, αφήνοντας τους εγωισμούς και τις κακομαθημένες συμπεριφορές».

Ο υπουργός του καθεστώτος είχε δηλώσει επίσης ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα τετελεσμένο για τη χώρα του αφήνοντας αιχμές κατά της Γαλλίας.

«Ορισμένες χώρες, χωρίς να βλέπουν την ισχύ και το μπόι τους, προσπαθούν να παίξουν ρόλους στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτοί οι δρόμοι που είναι αδιέξοδοι. Έρχονται από χιλιάδες μίλια μακριά, αλλά σε κανέναν εδώ δεν μπορούν να θέσουν κανόνες. Δεν εγκαταλείπουμε ούτε παραχωρούμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα. Αναμένουμε ιδιαίτερα από τους τρίτους να είναι αντικειμενικοί, αμερόληπτοι και χωρίς προκαταλήψεις».

Παράλληλα, ο υπουργός του δικτάτορα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παραχώρηση στο θέμα της Ανατ. Μεσογείου κι ότι μόνο ένα πράγμα μπορεί να γίνει:

«Να έρθει η Ελλάδα να μιλήσουμε, να συναντηθούμε. Μέσω διαλόγου, μέσω διαπραγματεύσεων, θα προκύψουν λύσεις με λογικούς και έξυπνους τρόπους δράσης και θα γίνουν αποδεκτές. Εκτός από αυτό, με εγωισμούς, κακομαθημένες συμπεριφορές και λέγοντας πως ‘ό,τι λέω εγώ θα γίνεται πάντα’… όχι αυτό δεν μπορείτε να επιβάλλετε να γίνει αποδεκτό».

Και τώρα φοβηθήκαμε και γελάει ο κόσμος μαζί τους!!



Τα έξι νέα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τις αστικές συγκοινωνίες

 



Για fake news και χοντροκομμένα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και με ανακοίνωση του ξεμπροστιάζει και ξετιλίζει ακόμα μία φορά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, το υπουργείο επισημαίνει τα «6 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ» για τις αστικές συγκοινωνίες και πιο συγκεκριμένα αναφερει:

Ψέμα πρώτο: Ότι δήθεν τώρα τους έπιασε ο πόνος για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η πραγματικότητα είναι ότι τόσα χρόνια στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη στις αστικές συγκοινωνίες, δεν πήρε ούτε ένα νέο λεωφορείο και, παρόλο που ακρίβυνε τα εισιτήρια από 1,20 στο 1,40, διέλυσε τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ψέμα δεύτερο: Ότι δήθεν κρατάμε λεωφορεία στα αμαξοστάσια, τα οποία θα μπορούσαν να βγουν στο δρόμο. Πετάνε και νούμερα στην τύχη, τη μια λένε 270, την άλλη 170, ούτε οι ίδιοι ξέρουν… Μα ποιος μπορεί να πιστέψει ότι θα κρατούσαμε έστω και ένα λεωφορείο που μπορεί να κυκλοφορήσει; Η πραγματικότητα είναι ότι, αντιθέτως, όλο αυτό το διάστημα καταφέραμε να αυξήσουμε τα λεωφορεία που κυκλοφορούν, από 850 που παραλάβαμε σε 1100. Κι αυτό έγινε με σκληρή δουλειά των άξιων τεχνικών της ΟΣΥ. Δυστυχώς πλέον έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες ανάταξης του στόλου που υπήρχαν. Επειδή ο στόλος είναι πάρα πολύ παλιός, οχήματα 18 και 19 ετών μάς άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι δεδομένο ότι κάθε τόσο κάποια πρέπει να πηγαίνουν για σέρβις και συντήρηση.

Αντίστοιχη εικόνα και στη Θεσσαλονίκη. Παραλάβαμε τον Αύγουστο του 2019, 235 λεωφορεία και σήμερα κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης 411. Δηλαδή, με την ανάταξη, το leasing και τη σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, έχει ήδη αυξηθεί ο στόλος κατά 75%.

Ψέμα τρίτο: Ότι δήθεν η σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ και το leasing έχουν υψηλό κόστος. Ως κλασική λαϊκίστικη αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν ανησυχεί για τα προβλήματα αλλά ταυτόχρονα αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε λύση. Η πραγματικότητα είναι ότι σε μια επείγουσα κατάσταση, εφαρμόζουμε καινοτόμες λύσεις που φέρνουν ταχύτερα αποτελέσματα. Ενώνουμε δυνάμεις με τον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτό όχι με υψηλότερο κόστος, αλλά με οικονομικό όφελος. Ενδεικτικά, στη σύμπραξη των ΚΤΕΛ με τον ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, το κόστος έπεσε από 4 ευρώ/χλμ σε 1,42 ευρώ/χλμ. Ενώ το leasing έχει μισό κόστος από την αγορά κι επιπλέον συμπεριλαμβάνει κόστη ανταλλακτικών και συντήρησης.

Ψέμα τέταρτο: Ότι δήθεν έχουμε σταματήσει να αγοράζουμε ανταλλακτικά. Απαντάμε με στοιχεία: Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι το Μάρτιο του 2020 είχαν δαπανηθεί περίπου 5,7 εκ ευρώ σε ανταλλακτικά. Από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, εν μέσω πανδημίας δηλαδή, δαπανήθηκαν σε ανταλλακτικά και αναλώσιμα περίπου 7 εκ ευρώ ακόμα.

Ψέμα πέμπτο: Ότι δήθεν η κυβέρνησή μας σταμάτησε το διαγωνισμό για προμήθεια λεωφορείων. Δεν τον ακύρωσε καμία κυβέρνηση και κανένας Υπουργός, αλλά η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών, γιατί έκρινε πως παραβίαζε ευθέως διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, περιλάμβανε προβληματικές τεχνικές προδιαγραφές και δημιουργούσε ερωτηματικά ως προς τη χρηματοδότησή του. Όλα αυτά, τα έκρινε η Ανεξάρτητη Αρχή. Συνεπώς τίποτα δεν ακύρωσε η κυβέρνησή μας.

Αντιθέτως, προχωράμε τη διαδικασία για προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια 1300 νέων λεωφορείων, φιλικών προς το περιβάλλον, για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ψέμα έκτο: Ότι δήθεν καθυστερούν οι προσλήψεις. Επί 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ούτε μία! Η πραγματικότητα είναι ότι η δική μας κυβέρνηση, με διαδικασίες fast track αλλά σύμφωνες με το ΑΣΕΠ, προχωρά σε 655 προσλήψεις στις ειδικότητες αιχμής, οδηγούς και τεχνικούς. Ενώ μέσω της σύμπραξης με τα ΚΤΕΛ προστίθενται και άλλοι 500 οδηγοί στο δυναμικό του ΟΑΣΑ.

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πραγματοποιείται μια καθημερινή διαχείριση κρίσης. Προσπαθούμε να κάνουμε όσα δεν είχαν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μέρα με τη μέρα, τα δρομολόγια πυκνώνουν. Σίγουρα μένουν πολλά να γίνουν ακόμα. Όμως εφαρμόζουμε βήμα - βήμα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε 3 φάσεις: Ανάταξη – Ενίσχυση – Ανανέωση.

Ευχαριστούμε όσους εργάζονται με φιλότιμο για την επιτυχία αυτής της κοινής προσπάθειας και τους πολίτες για την κατανόησή τους. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν έκανε τίποτα θετικό για τις αστικές συγκοινωνίες ως κυβέρνηση, ας κρατήσει τουλάχιστον κάποια σοβαρότητα και υπευθυνότητα ως αντιπολίτευση…



Αχιλλέας Μπέος! Φραστική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

 



Ο Αχιλλέας Μπέος βγήκε νικητής στη μάχη με τον κορονοϊό και επέστρεψε στα καθήκοντά του. Αυτή τη φορά στο στόχαστρό του, μπήκε ο Αλέξης Τσίπρας…

Φραστικά επιτέθηκε το πρωί ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τη νοσηλεία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με κορονοϊό, στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για μικροπολιτική στο θέμα της πανδημίας, ενώ δήλωσε πως εάν και δεν είναι Νέα Δημοκρατία, στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη που διαχειρίζεται την κρίση. Από το κάδρο του Αχ. Μπέου δεν ξέφυγαν και οι Απόστολος Παπαδούλης, Ιάσονας Αποστολάκης και Πάνος Σκοτινιώτης.

Σύμφωνα με το magnesianews.gr, σε ένα παραλήρημα φράσεων, που πολλές από αυτές δεν ολοκληρώνονταν, καταφέρθηκε εναντίον του κ. Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά «Θα εκφραστώ απέναντι στην κατάντια όπως ξέρω. Αυτοί οι πολιτικοί απατεώνες. Βγαίνει ο Τσίπρας. Τι δουλειά έχει κάνει; Είναι να τρελαίνεσαι. Εκμεταλλεύεστε τον πόνο των συνανθρώπων σας για να κάνετε φθηνή πολιτική; Ρε απατεώνες, αυτό είναι το πρόβλημα της πατρίδας μας; Σε μία περίοδο κρίσης σε μία πανδημία, τι λαϊκισμός είναι αυτός; Τόσο γλυκιά είναι η εξουσία; Τι κάνετε; Εδώ υποφέρει ο κόσμος. Δεν είμαι ΝΔ, και δεν με ενδιαφέρει ο Μητσοτάκης, ας πάει να κόψει το λαιμό του. Αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Ρε τι έχετε προσφέρει στην πατρίδα σας; Κοπρίτες. Πως θα επιστρέψετε στην εξουσία είναι; Έτσι δεν θα επιστρέψετε ποτέ, γιατί πλέον ο κόσμος ξύπνησε. Τι φταίει ο καθένας που βρίσκεται στην εξουσία είτε λέγεται Μακρόν είτε Μητσοτάκης, εδώ πρόκειται για μία πανδημία. Τον σιχάθηκα. Δεν ντρέπεσαι να το παίζεις και προοδευτικός; Ντροπή Τσίπρα».


Πηγή



Αποζημίωση στον Γιώργο Παπαχρήστο για συκοφαντική δυσφήμιση από τον Πάνο Καμμένο

 



Δεκτή έκανε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας την αγωγή του δημοσιογράφου σε βάρος του πρώην υπουργού και προέδρου των ΑΝΕΛ

Υπέρ του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας στην αγωγή του σε βάρος του πρώην υπουργού και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου. Το δικαστήριο, μάλιστα, επιδίκασε αποζημίωση 10.000 ευρώ, άμεσα καταβλητέας στον δημοσιογράφο, κρίνοντας ότι οι αιτιάσεις του Πάνου Καμμένου από του βήματος, μάλιστα, της Βουλής σύμφωνα με τις οποίες ο κ.Παπαχρήστος λειτουργούσε δίκην «σαρανταπενταριού πιστολιού του Ψυχάρη, εναντίον πολιτικών αντιπάλων», αλλά και ότι «του έχουν μπλοκάρει λογαριασμούς στην Ελβετία», είναι συκοφαντικές και δυσφημιστικές. Σημειώνεται ότι κ.Καμμένος είχε επαναλάβει τους ισχυρισμούς του σε βάρος του δημοσιογράφου και σε τηλεοπτική εκπομπή.

Στην καταδικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου με αριθμό 2523/2020 επισημαίνεται επιπλέον ότι τα όσα είχε υποστηρίξει σε βάρος του κ.Παπαχρήστου ο Πάνος Καμμένος δεν δύνανται να θεωρηθούν ότι εμπίπτουν στην έννοια της γνώμης όπως προβλέπεται ότι μπορεί να εκφράσει ο βουλευτής. Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση αποδείχθηκε ότι ο ενάγων (σ.σ. ο δημοσιογράφος) υπέστη ηθική βλάβη προς αποκατάσταση της οποίας πρέπει να του επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση ποσού 10.000 ευρώ.


Πηγή : protothema.gr



Μικροεπεισόδια μεταξύ ψεκασμένων κατά του lockdown και αστυνομικών

 



Ψεκασμένοι διαδήλωσαν κατά των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού στην Θεσσαλονίκη χωρίς ίχνος ντροπής και ευθύνης.

Οι ψεκασμένοι διαμαρτύρονταν στον Λευκό Πύργο κατά του lockdown που επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Οι ψεκασμένοι συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο μετά από κάλεσμα μέσω Facebook, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο, απέτρεψαν τα άτομα από το να προχωρήσουν σε αποκλεισμό δρόμου που είχαν σκοπό για να προκαλέσουν. Ακολούθησε ένταση με τους ανεύθυνους ψεκασμένους να επιτίθενται λεκτικά στους αστυνομικούς.

Σε ορισμένους ψεκασμένους βεβαιώθηκαν παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού.



Μητσοτάκης : Nα “ενοχλείτε” την κυβέρνηση, όποτε κρίνετε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ή αστοχίες.

 



Εισαγωγική τοποθέτηση στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης : 

Έχουμε υποχρέωση κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να τα διορθώνουμε και να προχωράμε μπροστά. Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις ταυτόχρονα, θέλω όμως να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου από τον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι πολύ σημαντικό σε καμία περίπτωση να μην ανασταλεί το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης λόγω Covid.

Υπάρχει ένας ειδικός ρόλος για τους βουλευτές που βρίσκονται σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές. Να παρακολουθείτε την πρόοδο των διαδικασιών και των μέτρων αποκατάστασης και στήριξης αλλά και να “ενοχλείτε” την κυβέρνηση, όποτε κρίνετε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ή αστοχίες.




Ο τρομοκράτης στην Βιέννη ήταν πολίτης της Αυστρίας και των Σκοπίων (Βόρειας Μακεδονίας)

 


Δύο άτομα συνελήφθησαν στην πόλη του Σέιντ Πόλτεν καθώς φέρονται να συνδέονται με τις αιματηρές επιθέσεις στο κέντρο της Βιέννης, σύμφωνα με το πρακτορείο APA.

Σημειώνεται ότι κατά τις επιθέσεις, ένοπλοι ισλαμιστές τρομοκράτες σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους, διαπράχθηκαν από τουλάχιστον έναν «ισλαμιστή τρομοκράτη», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ. 

Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας. Πρόκειται για έναν 20χρονο άνδρα που είχε καταδικασθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

«Ήταν πολίτης της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας», πρόσθεσε μιλώντας στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Μάλιστα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019 αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Η αστυνομία πάντως δεν τον θεωρούσε ικανό να σχεδιάσει μια επίθεση. 



Παραλήρημα ιερέα θεωρεί ότι ο κορονοιός είναι πρόσχημα για να μπει η εκκλησία στο περιθώριο και ο σεισμός θεία δίκη

 



Συνεχίζουν οι επικίνδυνοι για την κοινωνία "ιεράρχες" να προκαλούν ανεξέλεγκτα και δεν τους απομονώνουν να γλιτώσει ο κόσμος!!

Σε ένα απίστευτο παραλήρημα, στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ λέει πως ο σεισμός που έπληξε τη Σάμο και κόστισε τη ζωή σε δύο παιδιά, ήταν «θεϊκή παρέμβαση ή τιμωρία», προχώρησε ο ανεκδιήγητος που ούτε ο θεός δεν το θέλει πατέρας Αντώνιος στον Άγιο Αθανάσιο της Θεσσαλονίκης το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στα οποία μεταφέρει σωρεία fake news, υπογραμμίζει πως «χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τον κοροναϊό για να μπει η εκκλησία στο περιθώριο», ο πατέρας Αντώνιος δεν δίστασε να αναφερθεί στον σεισμό στη Σάμο κάνοντας λόγο για… τιμωρία από τον Θεό.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν είναι κοροναϊός, «είναι διαβολοϊός»!

«Ο Θεός να μας φωτίζει και να μας δώσει μία διέξοδο, γιατί παρόλο που φτάσαμε στο σημείο αυτό πιστεύω με μία παρέμβαση δική του θεϊκή… και είδατε τι έγινε τώρα με τους σεισμούς. Ε, άμα θέλετε τέτοια παρέμβαση άνωθεν θα την έχουμε» είπε χαρακτηριστικά χωρίς να ντρέπεται ο επικίνδυνος παπάς.

Σε άλλο σημείο του παραληρήματος του, ο παπάς, αναφερθείς στο κλείσιμο της εστίασης στις «κόκκινες» περιοχές είπε: «Κλείσανε την εστίαση επειδή ζητήσαμε να ενταχθούν οι εκκλησίες στην εστίαση. Δεν έχουμε κόλλυβα εμείς εδώ; πώς θα τα φάμε;»!

Κατά τη διάρκεια της εικοσάλεπτης ντροπής για την εκκλησία και για τον χριστιανισμό ο παπάς βάλλει κατά των προστατευτικών μασκών, των μοριακών τεστ για τον κοροναϊό και φυσικά κατά του εμβολίου.

Το βίντεο με το παραλήρημα του επικίνδυνου παπά :





Άθλια εικόνα! Τραμπούκος Παπάς χαστούκισε πολίτη στη μέση του δρόμου στην Κοζάνη

 



Άθλια εικόνα που προσβάλει την εκκλησία και τον χριστιανισμό από παπά της Μητρόπολης Σερβιών και Κοζάνης, που χαστούκισε στην μέση του δρόμου πολίτη.

Το γεγονός του τραμπούκου παπά που καταγράφηκε σε κάμερα κινητού τηλεφώνου από κάτοικο της περιοχής.

Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν το συγκεκριμένο βίντεο έφτασε στα χέρια του Kozanimedia, ενώ παραμένει άγνωστος ο λόγος του καβγά και της επίθεσης του συγκεκριμένου ιερέα, ο οποίος δείχνει αρκετά εκνευρισμένος με τον πολίτη που δέχεται το χαστούκι και ακούγεται ευκρινώς να λέει «Γιατί με βαράς;».





Τέλος τα φαινόμενα ανομίας στα Πανεπιστήμια



Πρωτοβουλίες που κινούνται σε τρεις άξονες – φύλαξη, πρόσβαση, αυστηροποίηση ποινών – αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας σε δημόσια πανεπιστήμια όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας.

Ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία

«Όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου Πρύτανη, έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Μετα την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτός ο ιδιότυπος φασισμός, γιατί περί φασισμού πρόκειται άσχετα αν φορά άλλον ιδεολογικό μανδύα, θα τελειώσει. Και καθώς η Ελλάδα θα μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν θα φοβηθεί αυτούς τους εκφραστές του παρακράτους και θα αναμετρηθεί μαζί τους και τελικά θα τους νικήσει», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

Παρεμβάσεις σε τρεις κατευθύνσεις

Οπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, σκοπός της κυβέρνησης είναι να προβεί άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρεις άξονες:

«Πρώτον, στην ίδρυση ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Το δεύτερο που πρέπει να συζητήσουμε είναι πώς θα αναβαθμίσουμε συνολικά τα μέτρα ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Ποια μέτρα δουλεύουν ποια δεν δουλεύουν. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.

Και το τρίτο αφορά στην αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση. Και εδώ ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των Πρυτάνεων, είναι καθοριστικός. Όπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των καθηγητών και των φοιτητών και για αυτό και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας».

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη διάρκεια της παρέμβασής της ανέλυσε τις προτάσεις οι οποίες, όπως είπε, «πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδιαιτερότητα κάθε ιδρύματος», ενώ τόνισε ότι «αυτή η αποτρόπαια εικόνα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο κινητοποιεί ακόμη περισσότερο την κοινωνία».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των Πανεπιστημίων.

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο ο Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου και οι Πρυτάνεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Μπουραντώνης καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλής Μήτκας. Κοινό σημείο της τοποθέτησης όλων ήταν ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση κι ότι απαιτείται, πέραν της συνεργασίας με την πολιτεία, η κινητοποίηση της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να τελειώσουν τα φαινόμενα ανομίας. Ανέφεραν ωστόσο ότι έχουν γίνει βήματα βελτίωσης σε σύγκριση με το παρελθόν.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή που η χώρα αμύνεται απέναντι στην απειλητική πανδημία, η Σάμος -όπως συζητήσαμε- δοκιμάζεται, τα εθνικά μας θέματα παραμένουν σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη φάση, δυστυχώς τις τελευταίες μέρες η εσωτερική επικαιρότητα πληγώθηκε από την αιχμαλωσία ενός ακαδημαϊκού δασκάλου από λίγους κουκουλοφόρους, μπράβους των πανεπιστημίων.

Φαντάζομαι θα συμφωνήσουν όλοι ότι πρόκειται για μία ωμή προσβολή της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του πολιτισμού μας. Νομίζω ότι αυτή τη νάρκη στην ομαλότητα πρέπει να την αφοπλίσει το κράτος δικαίου. Και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια για κάποιες πιο τολμηρές αποφάσεις και για κάποιες άμεσες δράσεις, και για αυτά θα ήθελα να συζητήσουμε σήμερα.

Όπως ξέρετε από το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιχειρήσαμε να αποκαταστήσουμε το πραγματικό άσυλο ελευθερίας και γνώσης στα Πανεπιστήμια, και σίγουρα σε αρκετούς χώρους δημοσίων Πανεπιστημίων η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από αυτή που ήταν πριν από 15 μήνες. Έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό φαινόμενα όπως το παρεμπόριο, έχουν περιοριστεί τα επεισόδια, πολλά κτήρια τα οποία ήταν υπό κατάληψη έχουν επιστρέψει εκεί που τους ανήκουν. Ωστόσο, μην κοροϊδευόμαστε, σε κάποια δημόσια Πανεπιστήμια το πρόβλημα δυστυχώς παραμένει και δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να το αντιμετωπίσουμε.

Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι η σημερινή αντικειμενική επιχειρησιακή δυσκολία εδράζεται σε μία συνολική αδιαφορία δεκαετιών. Και πιστεύω ότι ήταν η ανοχή, ενδεχομένως και ενθάρρυνση κάποιων, που επέτρεψαν να χτιστούν στον δημόσιο χώρο γιάφκες από τη λάσπη της ανομίας. Και αυτή η λάσπη με τον καιρό πέτρωσε και δημιούργησε ορμητήρια βίας, και τώρα χρειάζεται χρόνος και πολιτική βούληση ισχυρή για να κατεδαφιστούν αυτές οι γιάφκες.

Αυτό θα γίνει, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αποτελεί προσωπική δέσμευση δική μου αλλά νομίζω και αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζω ότι μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία.

Όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου Πρύτανη, έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Αντιδρώ και εγώ, όπως όλοι, όταν γνωστοί-άγνωστοι αντιγράφουν μεθόδους των ναζί, που κρεμούσαν ταμπέλες στους λαιμούς αντιστασιακών και κίτρινα αστέρια στα ρούχα των Εβραίων. Και αγανακτώ όταν στο όνομα των δικαιωμάτων επιβάλλεται η βία λίγων αυτόκλητων σερίφηδων. Και ντρέπομαι όταν κάποιοι που χρησιμοποιούν ως σύμβολο το «Α» έχουν ήδη κατρακυλήσει στο «Ω».

Και μίλησα για κράτος δικαίου γιατί πράγματι τέτοια γεγονότα και τέτοια φαινόμενα δοκιμάζουν την ισχύ του και την αντοχή του. Ωστόσο, το πολίτευμά μας ξέρει να αμύνεται, ακριβώς για να διατηρήσει τον ανοιχτό του χαρακτήρα, που εσείς ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι υπηρετείτε.

Και για αυτό σκοπός της κυβέρνησης είναι να προβεί άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρεις άξονες. Αυτούς τους άξονες θα ήθελα να συζητήσουμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Πρώτον, στην ίδρυση μιας ομάδος, ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, θα συζητήσουμε πού πρέπει να ανήκει ιεραρχικά, ποια πρέπει να είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά θα είναι αυτό το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών μέσα στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Το δεύτερο που πρέπει να συζητήσουμε είναι πώς θα αναβαθμίσουμε συνολικά τα μέτρα ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Ποια μέτρα δουλεύουν ποια δεν δουλεύουν. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.

Και το τρίτο το οποίο πρέπει να συζητήσουμε είναι η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση. Και εδώ ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των Πρυτάνεων, είναι καθοριστικός. Όπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των καθηγητών και των φοιτητών και για αυτό και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας.

Αυτό το οποίο πιστεύω, για το οποίο είμαι σίγουρος, είναι ότι η κοινωνία είναι απολύτως έτοιμη να κάνει το τολμηρό βήμα οριστικής απελευθέρωσης των Πανεπιστημίων από το παρακράτος. Και αυτό είναι σημαντικό να το αντιληφθούν πια σήμερα όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι ενιαία, χωρίς επιφυλάξεις, χωρίς αστερίσκους, χωρίς «ναι μεν αλλά». Γιατί μέσα από κάθε μικρό κενό στη στάση των πολλών πέρνα το δηλητήριο των λίγων τραμπούκων και η δημοκρατική άμυνα θα πρέπει να είναι καθολική.

Αυτό το τελευταίο περιστατικό ντροπής πιστεύω ότι πρέπει να κινητοποιήσει τον καθένα ξεχωριστά. Είναι στο χέρι όλων μας να στερήσουμε το οξυγόνο από αυτούς τους σάπιους πνεύμονες του περιθωρίου, γιατί ακριβώς αυτή είναι και η διαφορά ανάμεσα στα καθαρά πρόσωπα της πλειοψηφίας και στις σκοτεινές κουκούλες της μειοψηφίας. Και η δράση της κορυφής πρέπει πάντα να αντλεί τη δύναμή της από την αποδοχή της βάσης.

Ένα είναι βέβαιο: Ότι και αυτός ο ιδιότυπος φασισμός, γιατί περί φασισμού πρόκειται άσχετα αν φορά άλλον ιδεολογικό μανδύα, θα τελειώσει. Και καθώς η Ελλάδα θα μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν θα φοβηθεί αυτούς τους εκφραστές του παρακράτους και θα αναμετρηθεί μαζί τους και τελικά θα τους νικήσει.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Διγαλάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Απόστολος Δημητρόπουλος, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε επίσης ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλής Μήτκας.

Εκπροσωπώντας τα Πανεπιστήμια, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι Πρυτάνεις του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Μπουραντώνης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Κίντζιος, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Νικόλαος Τρανός, του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών Χριστίνα Κουλούρη, του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στυλιανός Κατρανίδης, του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Κοντάκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, του Πανεπιστημίου Αιγαίου Βιτσιλάκη Χρυσή, του Ιόνιου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μαρία Νικολαΐδη, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Αθανάσιος Καίσης (Πρόεδρος Δ.Ε.), του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νικόλαος Κατσαράκης, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας.



Ο δικτάτορας Ερντογάν άναψε το πράσινο φως για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη;

 



Πριν λίγο καιρό, και αφού είδε ότι τον πήραν χαμπάρι και δεν του περνάει, ο δικτάτορας Ερντογάν είχε πει ξεκάθαρα : «Δεν ξέρετε με ποιόν έχετε να κάνετε», απευθυνόμενος στη Δύση.

Ο Τούρκος δικτάτορας έλεγε επίσης ότι «της αξίζει της Ευρώπης ό,τι πάθει»; Προαναγγέλοντας τα τρομοκρατικά κτυπήματα.

«Απέναντι στην αμαρτωλή Ευρώπη η μόνη φωνή που υψώνεται σήμερα είναι η φωνή του μουσουλμανικού κόσμου!», βροντοφώναζε ο εξοργισμένος από τα γαλλικά σατυρικά σκίτσα.

Ο Ολλανδός βουλευτής και αρχηγός αντι-Ισλαμικού κόμματος, Γκερτ Βίλντερς, είχε ποστάρει ένα σκίτσο του Ερντογάν να φέρει μια βόμβα, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη», τονίζοντας πως «η αλήθεια είναι δυσάρετη κάποιες φορές, αλλά παραμένει αλήθεια!».

Ο Μακρόν έκανε άμεση επίθεση στον δικτάτορα Ερντογάν καθώς και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο ισλαμιστής δικτάτορας Ερντογάν, καταφέρετε εναντίον του Μακρόν, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας μάλιστα τους «αντιπάλους» του να επιβάλουν κυρώσεις!

Ο δικτάτορας Ερντογάν είπε, μεταξύ άλλων: «Αυτή την περίοδο, ο επικεφαλής της Γαλλίας βρίσκεται διαρκώς απέναντι σε μένα, αλλάζοντας διαρκώς στάση. Ας κοιτάξει πρώτα τον εαυτό του, κάποιος πρέπει να τον εξετάσει. Υπάρχει επίσης ένα μέλος του κοινοβουλίου της Ολλανδίας, που κάτι γράφει για εμένα και έχει κολλήσει με αυτό. Ας μάθουν επιτέλους τα όριά τους. Έχετε υπολογίσει ποτέ με ποιους πορεύεστε; Ο φασισμός δεν βρίσκεται στην ατζέντα μας, αλλά στη δική σας. Εμείς δεν έχουμε φασισμό και ναζισμό στην ιστορία μας, αλλά κοινωνική δικαιοσύνη».

Αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας: «Είμαστε η χώρα που φιλοξενούμε τους πιο πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες, δεν μετανιώνουμε γι' αυτό. Έχουμε φροντίσει για 4 εκατομμύρια ανθρώπους από τη Συρία κι ενώ περιμέναμε ένα ευχαριστώ από τη Δύση, βλέπουμε πως προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν διάδρομο για τους τρομοκράτες στα σύνορά μας. Αντιμετωπίζουμε παντού εμπόδια, για τις κινήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μας κατηγορούν για την υποστήριξή μας στο Αζερμπαϊτζάν».

H Τουρκία είναι σε όλους γνωστό ότι προσφέρει βοήθεια στις εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες όπως ο ISIS και το «Δεν ξέρετε με ποιόν έχετε να κάνετε» του δικτάτορα δεν ήταν τυχαίο, όπως και το το "βλέπουμε πως προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν διάδρομο για τους τρομοκράτες στα σύνορά μας"

Η ιστορία θα δείξει και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει και στον δικτάτορα Ερντογάν 


Χάρης Μιχαηλίδης

Ιστορικός



Τώρα που ψάχνουν τους αναρχοφασίστες για κακούργημα συνεχίζουν να προκαλούν με νέες αναρτήσεις

 



Συνεχίζουν να είναι προκλητικοί οι αναρχοφασίστες που καταζητούνται, και η αγωνία τους να μην τους χαρακτηρίσουν φασίστες φαίνεται από το την δικαιολογία τους γιατί κρέμασαν την ταμπέλα στον πρύτανη ώστε να αποδείξουν κάτι.

Υπερασπίζονται την ορθότητα της χυδαίας φασιστικής πράξης τους και επιμένει η εγκληματική οργάνωση «Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης» για όσα έκανε.

Στον πανικό τους και λίγες ώρες πρίν την σύλληψη τους οι αναρχοφασίτες όπως έκανε και η Χρυσή Αυγή, θέλουν να ντύσουν με ιδεολογικό μανδύα την αποτρόπαια πράξη τους που για πολλούς χρησιμοποιήθηκε και ως πρόφαση για την επιβολή αυστηρών και πρωτόγνωρων μέτρων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα,  και την νομιμοποίηση της καταστολής.

Σε μακροσκελή ανάρτησή της σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουαστικού χώρου οι αναρχοφασίστες γράφουν προκαλώντας περισσότερο :

MΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ

Λίγες μόνο μέρες μετά την παρέμβαση μας και αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε δημόσια μιας από εκείνη τη μέρα έχουν ακουστεί πράγματα που θα έκαναν και την ίδια την ντροπή να ντρέπέται. Στη φιλοσοφία και την πολιτική παιδεία μας δεν αντιστοιχεί να μην στεκόμαστε με συνέπεια στα πεπραγμένα μας για αυτό και σκοπεύουμε να μην αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω και τίποτα να μείνει αναπάντητο. Η παρέμβαση που πραγματοποιήσαμε είχε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορούσε συνθήματα, φθορές και μια συμβολική εκκένωση των πρυτανικών γραφείων καθώς μέρος του εξοπλισμού του βρέθηκε στο διάδρομο της σχολής. Με αυτό το σκέλος δεν υπήρξε ιδιαίτερος θόρυβος. Θα λέγαμε πέρασε στα ψιλά.Το δεύτερο σκέλος, για το οποίο έγινε και όλος ο θόρυβος, αφορούσε την οπτικοποίηση του εκφοβισμού και της γελοιοποίησης ενός εκπροσώπου. Θα τοποθετηθούμε για κάθε πρακτική ξεχωριστά.

Η πρακτική της παρουσίασης του ανθρώπινου προσώπου της εξουσίας φοβισμένου και καταβεβλημένου, αποκαθηλωμένου από τη συνηθισμένη άιγλη και κύρος των αξιωμάτων του, στοχεύει όχι μόνο στον εκφοβιισμού του ίδιου αλλά και των ομοίων του. Υπάγεται στη λογική “χτύπα έναν να φοβηθούν εκατό’’. Αυτό γιατί δείχνει ότι η απειλή της αυτοδικίας των από τα κάτω, η απειλή της κοινωνικής αντιβίας, η απειλή της επαναστατικής δικαιοσύνης, δεν είναι κάτι αόριστο και αφηρημένο, αλλά κάτι που παίρνει σάρκα και οστά και δύναται να προσωποποιηθεί στη φάτσα ενός πανικοβλημένου ανθρώπου της τάξης των ισχυρών. Επιπλέον δείχνει και στους ανθρώπους της δικής μας τάξης, αυτούς που υποφέρουν και βασανίζονται από την καταπίεση και την εκμετάλευση των ισχυρών, ότι οι τελευταιοι είναι και αυτοί απλοί άνθρωποι. Μπορεί να δείχνουν άφοβοι και αγέρωχοι μέσα στις κοστουμαρισμένες τους στολές, μέσα στις ακριβές και συνοδευόμενες από μπράβους και μπάτσους αυτοκινητοπομπές τους, μέσα στα κυριλέ γραφεία τους στα οποία βάζουν υπογραφές που επικυρώνουν τα βάσανα, τον εξευτελισμό και τον πόνο ανθρώπων της κοινωνικής βάσης, αλλά παραμένουν πάντα άνθρωποι. Και φοβούνται.

Η πρακτική αυτή δεν είναι ξένη στα επαναστικά κινήματα ούτε χωρίς ιστορία. Ακριβώς επειδή έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό αλλά και αντίκτυπο, είναι μια πρακτική που έχέι γίνει κομμάτι της εμπειρίας του διεθνούς επαναστατικού κινήματος, είτε εντασόταν στην ένοπλη πάλη, είτε όχι. Δεν είναι η χρήση των όπλων αυτή που καθιστά την οπτικοποίηση του φοβισμμένου “άρχοντα” ουσιαστική. Κάτι τέτοιο εξάλλου θα συνιστούσε φετιχισμό των όπλων, κουλτούρα που έχει απολογιστεί ως επιζήμια πρώτα από όλα μέλη ενόπλων επαναστατικών οργανώσεων.Η γελοιοποίηση των ισχυρών από την άλλη είναι κάτι που έρχεται μέσα από την ίδια τη λαική και κοινωνική παράδοση αιώνων. Αποτελεί προσφιλής πρακτική για γενιές και γενιές των από τα κάτω, για αυτό και χιλιάδες άσματα, ποιήματα, γελοιογραφίες, σκετς, αναπαριστούν ισχυρούς που γελοιοποιούνται. Γιατί η γελοιοποίηση των ισχυρών δε συνιστά ούτε διαπόμπευση ούτε κανιβαλισμό άλλα ένα ισχυρό όπλο των από τα κάτω, ένα όπλο που βάλει κατά του κύρους της εξουσίας και ταυτόχρονα ενισχύει το ηθικό των καταπιεσμένων. Αυτό με την προυπόθεση ότι έχουν συνείδηση της κοινωνικής τους θέσης και δεν την έχουν ξεχάσει.

Δεδομένης λοιπόν της ιστορικότητας και της οικουμενικότητας μιας τέτοιας επαναστατικής πρακτικής αποφασίσαμε συνειδητά να την υιοθετήσουμε και εμείς. Κρίνουμε την επιλογή μας αυτή ορθή και δίκαια και την υπερασπιζόμαστε μέχρι κεραίας. Επιπλέον κρίνουμε ότι ήταν μια αρκούντως ικανοποιητικά πετυχημένη ενέργεια για λόγους στους οποίους θα αναφερθουμε αναλυτικά:

1) Διότι το μήνυμα πέρασε. Ο φόβος άλλαξε πράγματι στρατόπεδο, αυτό φάνηκε και αποτυπώθηκε στο φακό. Όλη η Ελλάδα είδε ότι ένα κάθαρμα με κοστούμι, ένας χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της “ευγενούς” αστικής τάξης, κατά βάθος είναι ένα ανθρωπάκι που φοβάται. Και στο δικό του φόβο φαίνεται ότι η εξουσία δεν είναι ατρόμητη. Στο πρόσωπο του οι ισχυροί είδαν τον εαυτό τους και αναλογίστηκαν ότι ο φόβος αυτός θα μπορούσε να έιναι ο δικός τους. Θα ήταν άραγε δυνατό αυτό χωρίς εικόνα; Πολύ απλά όχι.

2) Διότι σαν πράξη ελάχιστης επαναστικής αντιβίας που ανέβασε τον πύχη έστω λίγο παραπάνω, προκαλεσε πλήγμα και πολιτική φθορά σε μια κυβέρνηση που το μόνο στο οποίο κινείται με συνέπεια είναι η καταστολή. Γνωρίζουμε και το γνωρίζουν και οι ίδιοι, πως η εικόνα αυτή τσαλάκωσε το προφίλ της σκληρής κυβέρνησης που πατάσει την ανομίια, και την εκθέτει στο ίδιο της το ακροατήριο. Για αυτό εξάλλου αναζητά διακαώς να ρεφάρει.

3) Διότι χάρη στον ποιοτικό της αντίκτυπο προκάλεσε μια σειρά σπασμωδικών μέτρων και αμετροεπών πολιτικών δηλώσεων και συγκρίσεων. Ο εκφοβισμός και η γελοιοποίηση του Πρύτανη χαρακτηρίστηκαν βασανιστήρια και εξευτελισμός, προσβάλοντας όλα τα πραγματικά θύματα βασανισμού και εξευτελισμού με υπαιτιότητα των ισχυρών και των κρατούντων. Το να επικαλείται θυματοποίηση του ένα πρόσωπο εξουσίας που υπέστη εκφοβισμό και γελοιποίηση είναι σα το ρατσισμό κατά των ελλήνων που ισχυρίζονται ότι νιώθουν διάφοροι γραφικοί φασίστες. Είναι πλήρης αντιστροφή των θέσεων θύτη και θύματος, πλήρης διαστροφή νοημάτων, σχημάτων, εννοιών και καταστάσεων. Το να θέλει να μπεί ο Πρύτανης και ο κάθε ιεροφάντης της εξουσίας στη θέση του θύματος γελοιποιεί ακόμα περισσότερο τον ίδιο και όσους αναπαράγουν αυτή τη ρητορική, ξεχνώντας πως πραγματικά θύματα κανιβαλισμού και διαπόμπευσης ήταν η άτυχη Zackie Oh με τις περιβόητες κανιβαλιστικές δημοσκοπήσεις γνωστών ΜΜΕ ή οι γυναίκες που είχαν διαπομπευθεί ως απειλή για τη δημόσια υγεία από το δίδιμο Χρυσοχοίδη-Λοβέρδο. Είναι δυνατόν οποιοδήποτε σόφρων άτομο να πιστεύει ότι η ταπείνωση που ένιωσαν αυτές οι γυναίκες μπορεί και δικαιούται να συσχετιστεί με οτιδήποτε μπορεί να ένιωσε ενδεχομένως ο Πρύτανης;

4) Διότι αν κάτι ξεφτίλισε η παρεμβαση μας, αυτό ήταν τους υπέρμαχους της θεωρίας των δύο άκρων. Η ελάχιστα βίαιη παρέμβαση μας, που ταυτίστηκε με την πολιτική και την ιδεολογία που χρεώνεται το ναζιστικό ολοκαύτωμα, είχε ως αποτέλεσμα την επίκηρυξη μας με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid 19 ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσημη φάση που ο ιός επελαύνει στη χώρα. Η κυβέρνηση ωστόσο δείχνει ότι θεωρεί εμάς μεγαλύτερη απειλή από την πανδημία καθώς διαθέτει χρηματα για τη δική μας επικήρυξη αλλά όχι για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ ή την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Επίσης η επικήρυξη μας αποτελεί αυτόματη αποδόμηση της θεωρίας των δύο άκρων. Έστω λοιπόν ότι εμείς είμαστε το ένα άκρο και ότι η Χρυσή Αυγή το άλλο. Που είναι η επικήρυξη του καταζητούμενου και νούμερο δύο διευθυντή του κόμματος-εγκληματικής οργάνωσης που πιστώνεται δύο φόνους κύριε ΧρυσοχοΪδη; Που είναι οι φωτογραφίες με τις πιθανές μεταμφιέσεις του ώστε να είναι αναγνωρίσημος; Που είναι η ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας για να επικοινωνήσει μαζί του όποιος τον αναγνωρίσει; Πουθενά είναι η απάντηση. Γιατί ότι και να λέτε, όσες φανφάρες κι αν χρησιμοποιήσετε, η αλήθεια είναι ότι στη ζυγαριά σας ο εκφοβισμός και η γελοιοποίηση ενός δικόυ σας ανθρώπου, ακόμα κι αν δεν πειράχτηκε ούτε μία τρίχα του, βαραίνει παραπάνω από τη δολοφονία ενός μετανάστη και ενός αντιφασίστα. Αυτό έδειξε η επικήρυξη μας.

5) Διότι ξεβράκωσε πλήρως τη συστημική αριστερά, κοινοβουλευτική και μη, καθώς φάνηκε ότι μάχεται τη θεωρία των δύο άκρων μόνο στα χαρτιά. Όλες οι αμετροεπείς δηλώσεις και οι ανιστόρητες και καταχρηστικές συγκρίσεις επαναλήφθηκαν από αριστερές φωνές που έσπευσαν να δηλώσουν διαπιστευστήρια νομιμοφροσύνης, δείχνοντας ότι όλα τα φοβικά και αυτοενοχοποιητικά μετεμφυλιοπολεμικά σύνδρομα της αριστεράς, είναι ακόμα εδώ. Φάνηκαν έτσι καθαρά τα όρια της όποιας συμπαράταξης τους με το ακηδεμόνευτο ριζοσπαστικό κίνημα και το πόοσο φτουράει η δήθεν ανυποχώρητη στάση τους ενάντια στην ‘επάρατο’ δεξιά. Έδειξαν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι αποτελούν πυλώνες της αστικής νομιμότητας, συνεκτικούς αρμούς του συστήματος και παραγόντες σταθεροποίησης. Αυτές τις μέρες ακούστηκαν από αριστερά στόματα όσα λένε εδώ και χρόνια μερικές από τις πιο απεχθής, και ταυτόχρονα γραφικές και υστερικές φιγούρες της λαικής δεξιάς.

Μέσα στη γελοιότητα τους προσπάθησαν να δώσουν και χαρακτήρα έμφυλης βίας στη παρέμβαση μιλώντας για πατριαρχία και ματσίλα σε μια προσπάθεια να ακουμπήσουν το φεμινιστικό ακροατήριο του ευρύτερου προοδοευτικού χώρου. Λες και δεν είναι το ίδιο το φεμινιστικό κίνημα που πρώτο από όλα, και δικαίως, έχει αναγάγει σε πρακτική τη διαπόμπευση βιαστών και συγκαλυπτών τους δημοσιεύοντας πρόσωπα και ονόματα. Μήπως είναι και η διαπόμπευση βιαστών λοιπόν ματσίλα και βρωμάει τοξική αρρενωπότητα; Μήπως όσ@ διαπομπεύουν βιαστές καταλήγουν το ίδιο με αυτούς; Συγχαρητήρια για τη γελοιότητα σας. Η στάση σας ντροπιάζει πρώτα από όλα όποια κομμάτια της αριστεράς έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον ριζοσπαστικό τους χαρακτήρα και την επαναστατική αξιοπρέπεια ψηλά. Πρώτα αυτοί αξίζει να σας φτύσουν.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε πως δεν μας διακατέχει κανένα φετίχ περί θεάματος και εικόνας γενικώς και αορίστως. Επίσης ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΥΠΟΥ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ. Τα μέσα μας ήταν αυτά που περιγράφηκαν και για μας είναι εναρμονισμένα με την επαναστική ηθική και τα υπερασπιζόμαστε. Δε θεωρούμε ότι είναι βασανιστήριο και διαπόμπευση τα ελάχιστα δευτερόλεπτα εκφοβισμού και γελοιποίησης ενός αστού γραφειοκράτη με θέση ευθύνης. Κατανοούμε ωστόσο ότι πολλοί άνθρωποι, μη εξικοιωμένοι μάλιστα με τους αγώνες, δυσκολεύτηκαν να αφομειώσουν την εικόνα που αντίκρυσαν. Κατανοούμε ότι μπορεί να τους ξένισε, να τους φάνηκε υπερβολική, περιττή, να ερέθισε τα αντανακλαστικά ενσυναίσθησης τους. Δεν τους αδικούμε. Ως ένα βαθμό το θεωρούμε αναμενόμενο δεδομένης και της πανίσχυρης επίδρασης των ΜΜΕ και του πολιτικού λόγου. Με την ίδια λοιπόν κατανόηση στρεφόμαστε σε αυτόυς και τους λέμε πως η συμπάθεια τους πέφτει πολύ στο συγκεκριμένο ανθρωπάκι. Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν, διαχειρίζονται τις ζωές μας, και είναι υπεύθυνοι για τα μεγάλα και μικρά εγκλήματα του πολιτισμού της εξουσίας, δεν είναι ανθρωπόμορφα τέρατα. Είναι κανονικοί άνθρωποι. Νέοι ή μεγάλοι. Νέοι ή γέροι. Άνδρες ή γυναίκες ή οποιουδήποτε τυχόν έμφυλου προσδιορισμού. Άνθρωποι με οικογένειες και αγαπημένα πρόσωπα. Που το πρωί βάζουν τις υπογραφές τους στα διάφορα εξουσιαστικά εγκλήματα και το βράδυ χωρίς ενοχές αγκαλιάζουν τους δικούς τους και απολαμβάνουν την οικιακή θαλπωρή. Πόσα και πόσα από τα πιο ακραία καθάρματα της ιστορίας δεν είχαν παρουσιαστικό κακόμοιρων ανθρωπάριων και πόσα από αυτά δε θα φαίνονταν το ίδιο φοβισμένα με μια πινακίδα κρεμασμένη στο λαιμό. Και λοιπόν;

Εμείς κατανοούμε λοιπόν ότι η φωτογραφία είναι ίσως σοκαριστική γιατί απεικονίζει έναν άνθρωπο που αγωνιά. Όμως θα πρέπει να κατανοήσουν κι αυτοί ότι δεν είναι ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος. Ανήκει στην τάξη των ισχυρών που προκαλούν αμέτρητο πόνο, δυστυχία, εξαθλίωση και απελπισία σε χιλιάδες, εκατομμύρια άλλους ανθρώπους, νομίζοντας ότι ποτέ δε θα ανιμετωπίσουν συνέπειες. ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ. Η ταραγμένη φάτσα αυτού του ποντικιού ήταν μια χαρά ατάραχη όταν υπέγραφε την εκκένωση καταλήψεων, ατάραχη όταν σε μία από αυτές συνελήφθησαν άνθρωποι και υπέστησαν διώξεις, ατάραχη όταν ένα ζώο εγκλωβίστηκε και βρέθηκε αργότερα νεκρό, ατάραχη όταν τα ΜΑΤ περικύκλωναν φοιτητές που διαμαρτυρόνταν εντός της σχολής για το αυθαίρετο λοκ ντάουν που επέβαλε η πρυτανεία, ατάραχη όταν τα δακρυγόνα έφταναν μέχρι τις σπουδαστικές αίθουσες διακόπτοντας μαθήματα, ατάραχη όταν συμμορία της ομάδα ΔΕΛΤΑ βασάνιζε φοιτητές εντός και πέριξ της σχολής, ατάραχη όταν φοιτητές προσάγονταν έξω από το σπίτι τους βράδυ, ατάραχοι όταν ένοπλος ειδικός φρουρός απειλούσε να πυροβολήσει φοιτητές μέσα στη σχολή. Και ήταν ατάραχη γιατί ακριβώς ένιωθε ασφαλής και σίγουρος ότι ποτέ δε θα λογοδοτήσει πουθενά.

Ε λοιπόν δεν πειράζει που ταράχτηκε και λίγο. Ούτε όσοι της τάξης τους ταυτίστηκαν μαζί του. Ας αποτυπώσουν το φόβο που φαίνεται στο πρόσωπο του στο μυαλό τους. Γιατί μπορεί μια μέρα να γίνει δικός τους. Μπορεί στο μέλλον στη θέση του Πρύτανη να βρεθεί ένα αφεντικό, ένας εφοπλιστής, ένας βιομήχανος, ένας πολιτικός. Όχι απαραίτητα από εμάς αλλά από οποιουσδήποτε άλλους. Το ξέρετε εξάλλου για αυτό φοβάστε. Γιατί η εικόνα σας τρόμαξε. Γιατί νιώσατε ότι μπορεί να ήσασταν εσείς. Γιατί θέλετε το μονοπώλιο στο τρόμο και τη διαπόμπευση. Για αυτό δίνετε πλήρως δυσανάλογη διάσταση στην υπόθεση συγκριτικά με το τι πραγματικά συνέβη. Που είναι το πνεύμα του αστικου δικαίου τώρα; Για αυτό αναβαθμίζετε ποινικά τη δίωξη μας και σκέφτεστε νομικούς ελιγμούς ποινικοποίησης της ριζοσπαστικής δράσης. Γιατί φοβάστε. Για αυτό καλέσατε και έκτακτη τηλεδιάσκεψη πρυτάνεων τη στιγμή που καλπάζει η πανδημία στη χώρα. Όχι γιατρών αλλά πρυτάνεων. Γιατί όπως έλεγε κάποτε ένας καρδινάλιος, δε φοβάστε τι είμαστε σε θέση να κάνουμε, αλλά τι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε αν αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Καλά κάνετε και φοβάστε γιατί οι ξεβράκωτοι κάθε εποχής έχουν φαντασία. Κοιμάται τον περισσότερο καιρό αλλά αν ξυπνήσει…

Τέλος απευθυνόμαστε και στο δικό μας εσωτερικό.Θα παρακαλούσαμε πολύ για ψυχραιμία. Ας μην μας είναι τόσο εύκολο να ενδίδουμε στη ψυχική πίεση που μας ασκούν. Ας μην ενδίδουμε εξίσου εύκολα κι εμείς στη λογική των δύο άκρων.Ας μην εντάσσουμε βιαστικά ενέργειες που δεν μας αρέσουν σε μακιαβελικά σκεπτικά. Ας έχουμε τη σύνεση να επικοινωνούμε τις διαφωνίες μας σε διαδικασίες μακρία από εχθρικά βλέμματα.Ας μην προσπαθούμε αυθαίρετα να μαντεύουμε ποιος και τι. Δεν ωφελεί κανέναν μόνο τον εχθρό.Ας μην αφήνουμε κόσμο εκτεθειμένο στην κρατική εκδικητικότητα.Είμαστε όλοι και όλες κομματί του ίδιου αγώνα για τη συνολική μας απελευθέρωση. Έχουμε τις ίδιες έγνοιες, τις ίδιες ανησυχίες και πονάμε τον αγώνα μας με τον ίδιο τρόπο. Καθένας και καθεμιά από τη δική του οπτική. Γνωρίουμε ότι θα μπορουσαμε να γράφουμε ασταμάτητα για τις αντιφάσεις της κρατικής διαχείρισης της παρέμβασης μας και να έχουμε ακόμα πράγματα να πούμε. Γιατί πολύ απλά αυτές είναι άπειρες. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς άπειρες συγκρίσεις και αναγωγές. Από την εποχή που μοναρχοφασίστες και συνεργάτες περιέφεραν τα κεφάλια ανταρτών σε πλατείες μέχρι σήμερα που με εντολές των απογόνων τους, περιφέρονται οι αιχμάλωτοι σύντροφοι/σσες μας με αλεξίσφαιρα συνοδεία κουκουλοφόρων αστυνομικών. Θα αρκεστούμε να πούμε πως πάει πολύ να μιλάτε για διαπόμπευση. Μπορεί ακόμα να μην έχει ματώσει κανείς από τα αγκάθια του αγώνα, υπήρξαν πολλοί όμως είδαν το γνώρισαν το πρόσωπο του φόβου. Κι αυτό επειδή το είδαν.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΥΓ: Χαιρόμαστε που η παρέμβαση μας έγινε αφορμή ώστε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μέσω διαφόρων εκπροσώπων της, να καταδικάσουν από κοινού με την αριστερά και το ΠΑΣΟΚ τον ναζιστικής έμπνευσης νόμο 4000. Αναγνωρίζουμε πως αυτό για τη Νέα Δημοκρατία, ως κόμμα εκφραστή της παραδοσιακής δεξιάς, συνιστά μια τολμηρή υπέρβαση, ένα ξεπέρασμα ταμπού ιστορικό για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης αφού αυτό το νόμο τον είχε ψηφίσει και εφαρμόσει το 1958 η τότε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Είναι σίγουρα ένα γενναίο βήμα προς τα μπροστά ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου να αφήσουν επιτέλους στην άκρη πάθη του παρελθόντος και να εργαστούν όλες μαζί για το κοινό καλό. Ή απλώς έχετε χάσει τη μπάλα πλέον και δεν ξέρετε καν τι λέτε.


Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης



Μακρόν «Αυτή είναι η Ευρώπη μας» -«Δεν θα παραδοθούμε»

 


Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον αυστριακό λαό για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βιέννη.

«Εμείς, οι Γάλλοι, συμμεριζόμαστε το σοκ και τον πόνο του αυστριακού λαού που χτυπήθηκε απόψε από την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της πρωτεύουσας, της Βιέννης. Μετά τη Γαλλία, μια ακόμη φίλη χώρα δέχεται επίθεση. Είναι η Ευρώπη μας. Οι εχθροί μας οφείλουν να γνωρίζουν με ποιους έχουν να κάνουν. Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτα», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος.


Nous, Français, partageons le choc et la peine du peuple autrichien frappé ce soir par un attentat au cœur de sa capitale, Vienne. Après la France, c’est un pays ami qui est attaqué. C’est notre Europe. Nos ennemis doivent savoir à qui ils ont affaire. Nous ne céderons rien.


Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη - Νεκροί και τραυματίες σοκαριστικό βίντεο

 


Σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης της Βιέννης που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τον δρόμο όπου στεγάζεται η κεντρική συναγωγή της Αυστρίας, στοχοθετήθηκαν σπό τρομοκράτες σε επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ORF επικαλούμενο την αστυνομία.

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA ανέφερε πως ένας ύποπτος και ένας περιστατικός σκοτώθηκαν από πυρά.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως ο ίδιος μαζί με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται σε κέντρο διαχείρισης κρίσεων για την αντιμετώπιση των ένοπλων επιθέσεων.