Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Ιρλανδία : Δίκτυο θρησκευτικών ιδρυμάτων κακοποιούσε ανύπαντρες μητέρες και τα παιδιά τους

 


Η σκοτεινή ιστορία ενός δικτύου θρησκευτικών ιδρυμάτων στην Ιρλανδία, που κακοποιούσε και εξευτέλιζε ανύπαντρες μητέρες και τα παιδιά τους για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα πρόκειται να αποκαλυφθεί άμεσα.

Μια δικαστική επιτροπή διερεύνησε τα κέντρα μητέρων και βρεφών της Ιρλανδίας και κατέγραψε σοκαριστικά ποσοστά θνητότητας και ακραία περιστατικά βαναυσότητας σε οργανισμούς που παρίσταναν τα ορφανοτροφεία και τις υπηρεσίες υιοθεσίας.

Η επιτροπή για τα κέντρα μητέρων και βρεφών πρόκειται να δημοσιεύσει την Τρίτη έκθεση 3.000 σελίδων για τα άτομα που κατάφεραν να επιβιώσουν από αυτό το νοσηρό σύστημα. Αιτία για την έναρξη της πενταετούς έρευνας στάθηκε η ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου παιδιών και βρεφών στο Τουάμ της κομητείας Γκάλγουεϊ.

Ο τίσεχ (πρωθυπουργός) της χώρας, Μιχόλ Μάρτιν πρόκειται να απευθύνει επίσημη κρατική απολογία για το ζήτημα την Τετάρτη. Ο Μάρτιν, ο οποίος έχει ήδη διαβάσει την έκθεση, φέρεται να δήλωσε ότι το περιεχόμενό της ήταν σοκαριστικό σε βαθμό που να καθιστά δύσκολη την ανάγνωση.

Υπολογίζεται ότι 9.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε 18 ιδρύματα μεταξύ του 1922 και του 1998, όταν έκλεισε και το τελευταίο από αυτά τα κέντρα, σύμφωνα με διαρροή που δημοσίευσε την Κυριακή ο Independent. Η βρεφική θνητότητα φέρεται να είναι διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο, αποδεικνύοντας την παραμέληση, την κακή διατροφή και τις ασθένειες που ευδοκιμούσαν στο εσωτερικό των ιδρυμάτων.

Άλλη μια πηγή θυμού για τους επιζήσαντες ήταν η πολιτική των θρησκευτικών αυτών οργανώσεων, αλλά και του κράτους, να τους εμποδίζει να εντοπίσουν ο ένας τον άλλο. Η Ιρλανδία αρνείται στα υιοθετημένα άτομα το νομικό δικαίωμα της πρόσβασης σε πληροφορίες από τους ίδιους τους τους ατομικούς φακέλους. Η έκθεση φαίνεται πως καταγράφει πολλά από τα ψέματα και τις ασάφειες που λάμβαναν από ιερείς, μοναχές και αξιωματούχους.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή. Λυπάμαι που χρειάστηκε τόσος πολύς καιρός μέχρι την αποκάλυψη», σημειώνει η 70χρονη Αν Χάρις, που γέννησε ένα αγόρι σε ένα ίδρυμα της κομητείας Κορκ το 1970. «Η ιρλανδική κοινωνία ήταν πολύ άκαμπτη και επικριτική απέναντι στα παιδιά που γεννιούνταν εκτός γάμου. Αυτά τα τεράστια ιδρύματα προορίζονταν απλώς για να κρύψουν τις γυναίκες από τον κόσμο».

Η Τζόαν Μπάρτον, πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός που είχε γεννηθεί σε ένα τέτοιο ίδρυμα το 1949, δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν ορόσημο στην αποκάλυψη ενός συστήματος που κινδυνεύει να ξεχαστεί, σε μια χώρα που γίνεται όλο και πιο φιλελεύθερη και η οποία δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της καθολικής εκκλησίας.

«Η έκθεση θα αποκαλύψει, ιδιαιτέρως σε μια γενιά νεότερων ανθρώπων, τι έκανε κάποτε η Ιρλανδία στις γυναίκες που είχαν το θράσος να ερωτευτούν εκτός γάμου και να κάνουν παιδιά τα οποία ήταν υποχρεωμένες να «παρατήσουν», έγραψε στον ιρλανδικό Independent. «Θα μας δώσει την ευκαιρία ως κοινωνία να αναρωτηθούμε γιατί αυτή η μορφή βαναυσότητας γινόταν ανεκτή για τόσο πολύ καιρό».

Η επιτροπή συγκροτήθηκε το 2014, όταν μια ιστορικός, η Κάθριν Κόρλες, ανακάλυψε τα πιστοποιητικά θανάτου σχεδόν 800 παιδιών που διέμεναν στο κέντρο μητέρων και βρεφών Bon Secours στην Τουάμ. Τα αρχεία ταφών του ιδρύματος, όμως, ανέφεραν μόνο τα δύο εξ αυτών. Ακολούθησαν εκσκαφές που έφεραν στο φως μια υπόγεια δομή, χωρισμένη σε 20 θαλάμους, που περιείχε «σημαντικές ποσότητες ανθρώπινων οστών», όπως ανέφερε η επιτροπή σε ενδιάμεση έκθεσή της.

Η κυβέρνηση απολογήθηκε στους επιζήσαντες τη Δευτέρα, για τη διαρροή στα ΜΜΕ στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, η οποία ανέτρεψε την υπόσχεση ότι θα ήταν οι πρώτοι που θα είχαν πρόσβαση στην έκθεση πριν τη δημοσίευσή της. Υπάρχουν σκέψεις για αποζημιώσεις και θέσπιση νόμων που θα βοηθήσουν τις μητέρες και τα παιδιά να συναντηθούν, σε περίπτωση που το επιθυμούν.

Η Χάρις εξηγεί ότι υπήρξε σχετικά τυχερή: Μέχρι το 1970 τα χειρότερα μαρτύρια ανήκαν πλέον στο παρελθόν και η ίδια ανήκε στις γυναίκες που οι οικογένειές τους ανέλαβαν το κόστος διαμονής τους στο ίδρυμα στη διάρκεια της κύησής τους. Εκείνες που δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν, υποχρεώνονταν να μαγειρεύουν, να τρίβουν τα πατώματα και να πραγματοποιούν διάφορες χειρωνακτικές εργασίες. Η Χάρις έχει γράψει και ένα μυθιστόρημα, με τίτλο Unspoken, στο οποίο μιλά για την επιτυχή της προσπάθεια να εντοπίσει τον γιο της.

Η ταινία Philomena, του 2013, στην οποία πρωταγωνιστεί η Τζούντι Ντεντς, στηρίζεται στην ιστορία της Φιλομένα Λι, μιας γυναίκας που έδωσε μάχη για να εντοπίσει τον γιο που αναγκάστηκε να δώσει για υιοθεσία στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950.


Πηγή: Guardian

in.gr



Αυτό είναι το πιστοποιητικό που θα δίδεται μετά τον εμβολιασμό

 


Στη δημοσιότητα δόθηκε το πιστοποιητικό το οποίο θα λαμβάνει ο πολίτης μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του.





Θετική στον κορωνοϊό βουλευτής κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο

 



Η 75χρονη Αμερικανίδα βουλευτής Μπόνι Γουάτσον Κόλεμαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι διαγνώστηκε θετική στον Covid-19, λέγοντας ότι μολύνθηκε από τον ιό από συναδέρφους της βουλευτές με τους οποίους βρέθηκαν αποκλεισμένοι στην ίδια αίθουσα στο Καπιτώλιο, για να προστατευτούν από τους εισβολείς οπαδούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Γουάτσον Κόλεμαν, Δημοκρατική βουλευτής από το Νιου Τζέρσεϊ, είπε σε ανακοίνωσή της ότι το αποτέλεσμα ενός rapid τεστ για τον ιό βγήκε θετικό και ανέφερε πως περιμένει τα αποτελέσματα ενός ακόμη τεστ, σημειώνοντας ότι έχει ήδη λάβει την πρώτη από τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ο επιβλέπων γιατρός του Κογκρέσου είπε ότι οι βουλευτές που κρύφτηκαν μαζί για ώρες σε μια κλειστή αίθουσα για να αποφύγουν τους εισβολείς – οπαδούς ενδέχεται να εκτέθηκαν σε έναν άνθρωπο, που ήταν μολυσμένος με τον νέο κορωνοϊό. Περίπου 200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, έμειναν για ώρες σε μια κλειστή αίθουσα και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι δεν φορούσαν μάσκες.




Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει το ΚΙΝΑΛ - Η Γεννηματά καθαίρεσε τον Λοβέρδο από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο

 


Αυτή η "αρχηγάρα" Γεννηματά που κανένας δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια έχει αναλάβει αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ, προσπαθεί με κάθε τρόπο, όταν μιλάει, όταν κάνει αντιπολίτευση, και από τις κινήσεις εκκαθάρισης να διαλύσει τα πάντα.

Η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να καθαιρέσει από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού της Βουλής, ορίζονται, κατά σειρά, οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης.



Πιστοποιητικό εμβολιασμού προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης

 


Την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19», πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στην Ε.Ε..

Όλοκληρο το κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2021

Αγαπητή Ούρσουλα, 

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη μάχη για τον περιορισμό του ανθρώπινου και οικονομικού κόστους της πανδημίας του Covid. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την διασφάλιση του μαζικού εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών, μειώνοντας τον δείκτη των κρουσμάτων και θέτοντας τη βάση για επιστροφή σε μια κάποια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα  το 2021. 

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών – Μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας. 

Για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί. 

Σε αυτό το πλαίσιο, επισυνάπτω ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά. 

Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Προς Αυτού Εξοχότητα

Ursula Von der Leyen

Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

Βάσει των προαναφερθέντων, είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη – μέλη. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία μας στην ανάπτυξη μιας κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) μας έχει αποδείξει πως είναι απόλυτη ανάγκη η ευρεία υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα για να εκκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ανυπομονώ να δώσω από την πλευρά μου την αναγκαία ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση και για τον λόγο αυτό αντίγραφο της παρούσας επιστολής αποστέλλεται σε όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους μου. 

Αν καταφέρουμε γρήγορα να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών – μελών για ένα κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις χρήσεις του, μπορούμε στη συνέχεια να προωθήσουμε το ζήτημα αυτό και σε σχετικά διεθνή fora, συνεισφέροντας έτσι στην επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί τη βάση για την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε  προ κρίσης επίπεδα. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. 

Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω άλλη μια φορά τις καλύτερες ευχές μου για το 2021 και τη βαθιά μου εκτίμηση για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλετε στη μάχη ενάντια στην πανδημία και την στήριξη των Κρατών Μελών σε αυτή την, δίχως προηγούμενο, κρίση.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων

Προς την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου 




Τυχαίος έλεγχος για το lockdown βρήκε σκληρό κακοποιό που οπλοφορούσε

 


Σύμφωνα με το astinomiko.gr και τον Σωτήρη Θάνου, πάνω σε έναν ένοπλο άνδρα με παρελθόν έπεσαν άνδρες της Αμεσης Δράσης που πραγματοποιούσαν ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν πλήρωμα περιπολικού που κινούνταν στην πλατεία Ανεξαρτησίας στην Αργυρούπολη, θεώρησε ύποπτους του επιβάτες ενός αυτοκινήτου και άρχισαν να τους παρακολουθούν, μέχρι που βρήκαν την ευκαιρία να τους εγκλωβίσουν και να τους ακινητοποιήσουν.

Από την έρευνα που έκαναν στην συνέχεια,  αποδείχθηκε ότι οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης είχαν δίκιο, αφού στην ζώνη του οδηγού του οχήματος βρήκαν ένα εννιάρι πιστόλι και φυσικά αμέσως τους οδήγησαν στο τοπικό Τμήμα Ασφαλείας.

Σε πρώτη φάση διαπιστώθηκε ότι το πιστόλι εκτός από παράνομο, είχε «ξυσμένους» τους αριθμούς του, ενώ ο κάτοχος του, ένας 32χρονος, είχε πυροβοληθεί στο χέρι κατά την διάρκεια επεισοδίου, τον περασμένο Ιανουάριο στον Άλιμο.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό, ενεργοποίησε τα κεντρικά της Ασφάλειας Αττικής, οι αξιωματικοί της οποίας «γνωρίζουν» τον 32χρονο Γ.Δ., ο οποίος ήταν στενός φίλος του Κωνσταντίνου Ασημακόπουλου, που δολοφονήθηκε πριν λίγες ημέρες έξω από το σπίτι του την Ηλιούπολη, και ο οποίος, είχε κατηγορηθεί ως μέλος σπείρας εκβιαστών, γνωστός με το ψευδώνυμο “μαύρος”. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο 32χρονος που συνελήφθει στην Αργυρούπολη είχε πάει στο σημείο της δολοφονίας του φίλου του, όταν μαθεύτηκε το τραγικό γεγονός.

Τώρα την υπόθεση του 32χρονου και του πιστολιού με τον ξυσμένο αριθμό έχει αναλάβει η Ασφάλεια Αττικής, αφού δεν φαίνεται να πρόκειται απλά για μια υπόθεση παράνομης οπλοφορίας.



click in shop και click away από τις 18 Ιανουαρίου

 


Στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, αλλά με περιορισμούς, προχωρά από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου η κυβέρνηση, καθώς αυτή τη στιγμή κρίνει ότι και τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν και η αγορά δεν αντέχει άλλο.

Tα εμπορικά των κλάδων ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click in shop, ενώ οι υπόλοιποι με τη μέθοδο του click away. Και στις δύο περιπτώσεις θα απαιτείται το κλείσιμο ραντεβού, με το click in shop η πώληση να γίνεται εντός του καταστήματος και το click away η παράδοση να γίνεται εκτός, όπως ίσχυσε κατά την εορταστική περίοδο.

Η απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να λάβει και το πράσινο φως της επιστημονικής επιτροπής, κάτι που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή και εάν και εφόσον δεν υπάρξει νέο κύμα και επιδείνωση. 

Mε το «click in shop» ο καταναλωτής θα κλείνει ραντεβού στο κατάστημα, όπου θα μπορεί να δοκιμάσει τα προϊόντα της επιλογής του, να επιλέξει νούμερο ή χρώμα, αλλά και να αλλάξει προϊόντα που έχει ήδη προμηθευτεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πελατών εντός του καταστήματος θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά μέτρα, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί έως τώρα εάν θα υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και αν ναι, πόσος θα είναι αυτός, για την παραμονή των καταναλωτών στο κατάστημα. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το ενδεχόμενο ο μέγιστος χρόνος παραμονής καθορίζεται από τον έμπορο.

Σχετικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα υπενθυμίζουμε τα εξής:

Σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.

Σε καταστήματα από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα.

Σε καταστήματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων. Σημειώνεται ότι το μοντέλο click in shop εισάγει ευκολίες και σε σχέση με τη διαδικασία των συναλλαγών, αφού ο καταναλωτής εφόσον μπαίνει στο κατάστημα θα μπορεί να πληρώνει με την παραδοσιακή μέθοδο στο ταμείο, ενώ με το click away, εάν δεν έχει πληρώσει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-shop της επιχείρησης, θα πρέπει να πληρώσει αποκλειστικά εκτός του καταστήματος μέσω ασύρματου POS.



Ρομά κακοποιοί τουμπάρουν αμάξια για να κλέψουν το καταλύτη

 


Δεν σέβονται κανένα και εγκληματούν ασύστολα οι Ρομά που έχουν γίνει πάρα πολύ επικίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια.

Ειδικότερα στις περιοχές Αχαρνών και Μενιδίου που οι πυροβολισμοί και οι κλοπές είναι καθημερινό φαινόμενο. Δεκάδες πλέον είναι τα αυτοκίνητα και στην πόλη των Αχαρνών όπου οι ιδιοκτήτες τους τα βρίσκουν κατεστραμμένα έξω από τα σπίτια τους με τους καταλύτες να έχουν κλαπεί από σπείρες Ρομά.

Οι κακοποιοί κόβουν και κλέβουν σε χρόνο ρεκόρ τους καταλύτες των σταθμευμένων αυτοκινήτων για να τους πουλήσουν σε υψηλές τιμές λόγω των συστατικών που περιέχουν.

Η ΕΛΑΣ έχει ήδη συλλάβει κάποια μέλη της σπείρας Ρομά, αλλά όπως φαίνεται οι συμμορίες είναι πολλές που καταστρέφουν περιουσίες αθώων πολιτών και εστιάζουν σε ΙΧ κυρίως παλαιότερης χρονολογίας.

Μέσα σε λίγα λεπτά τουμπάρουν το ΙΧ προκαλώντας του μεγαλύτερη ζημιά, κόβουν με πριόνι τον καταλύτη και εξαφανίζονται σαν… κύριοι! Πέρα από την ζημιά που προκαλούν ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα σωματίδια που προκαλούν με το κόψιμο του καταλύτη είναι άκρως επικίνδυνα για τον οργανισμό σε σύγκριση με το κέδρος που τυχόν έχουν από την πώληση τους.



Μεγάλη η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ 17,4% μπροστά η ΝΔ


Σταθερά υψηλό παραμένει το προβάδισμα που έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα, την πρώτη για το 2021, δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll (για την διαδικτυακή εφημερίδα POLITICAL).

Δημοφιλέστερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πολιτικά τελειωμένος ο Αλέξης Τσίπρας

Η πρόθεση ψήφου δείχνει την Ν.Δ στο 38.6% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21.4%. Και τα δύο κόμματα εμφανίζουν αύξηση κατά 0.9% και 2.6% σε σχέση με την μέτρηση του Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, με το ΚΙΝΑΛ στο 6.5%, το Κ.Κ.Ε στο 5.1%, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στο 3.2% και το ΜΕΡΑ 25 στο 2.7%.


Οι πολίτες θεωρούν καταλληλότερος για Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 51.2%, έναντι 24.1% του ΚΑΝΕΝΑ και 19.8% του τρίτου και πάλι Αλέξη Τσίπρα που δεν τραβάει και αυτό δεν λέει να το αποδεχτεί και να το καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. 


Τον Κ. Μητσοτάκη επιλέγει το 90.4% της Ν.Δ, και το 16.5% του ΣΥΡΙΖΑ, το 68.8% του ΚΙΝΑΛ, το 23.8% του Κ.Κ.Ε , το 50% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 14.8% του ΜΕΡΑ 25. 



Ο Α. Τσίπρας προηγείται στην επιλογή στον ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 54.8% δείχνοντας ότι δεν κερδίζει όλο το εσωτερικό του κόμματος και στο ΜΕΡΑ 25 με 29.6%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πολύ ισχυρός τόσο στην δημοφιλία, όσο και στην αποδοχή ως Πρωθυπουργός, σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και την καταλληλότητα για Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μακράν των υπολοίπων ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός με θετικές απόψεις στο 62.5% των πολιτών.Ακολουθεί με σειρά δημοφιλίας η Φώφη Γεννηματά με 38.5%, ο Αλέξης Τσίπρας με 37.2% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 36.8%, ενώ ακολουθούν με απόσταση ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 12.2% και 11.9% αντίστοιχα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αδύναμος, με ένα τελειωμένο πολιτικά αρχηγό που δεν φέρνει οφέλη από την όποια κοινωνική δυσαρέσκεια και τις όποιες Κυβερνητικές φθορές εμφανίζονται. Μόνο το 18% θεωρεί ότι αν είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα απ΄ότι σήμερα, ενώ μόνο το 10% δηλώνει ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Το 18% δηλώνει οτι αν είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα για την χώρα, με το 76% να έχει αντίθετη άποψη. 


Εδώ όλη η Έρευνα




Κορωνοϊός – Ασθενείς: Πόσοι μήνες περνούν μέχρι να αναρρώσουν πλήρως

 


Προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα ασθενών που νόσησαν με COVID-19 διαπίστωσαν επιστήμονες, με τους πρώτους να αισθάνονται πως δεν έχουν αναρρώσει πλήρως καιρό μετά την αρχική διάγνωση

Αρκετοί ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 φαίνεται να μην έχουν αναρρώσει πλήρως δυόμιση μήνες μετά την αρχική τους θετική διάγνωση για κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Annals of the American Thoracic Society επισημαίνουν την ανάγκη επαναληπτικών κλινικών ελέγχων σε ασθενείς που νόσησαν «ανεξαρτήτως βαρύτητας της νόσησης, καθώς δεν δύναται να προβλεφθεί σε ποιον θα παραμείνουν τα συμπτώματα», δήλωσε ο ερευνητής Liam Townsend, M.B., B.Ch., Ph.D., από το Νοσοκομείο St. James στο Δουβλίνο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 487 εξωτερικών ασθενών σχετικά με την ανάκαμψη του αναπνευστικού τους συστήματος και τις προσωπικές του αναφορές για την πορεία της υγείας τους μετά την COVID-19. Η επαναξιολόγηση της κλινικής εικόνας για 153 ασθενείς (31%) έγινε σε διάστημα 75 ημερών μετά την διάγνωσή τους,48% εκ των οποίων είχε χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι 4% των εξωτερικών ασθενών εξακολουθούσε να παρουσιάζει ανωμαλίες στις ακτινογραφίες θώρακος, ενώ το τεστ κοπώσεως έδειξε πως σε διάστημα έξι λεπτών οι συμμετέχοντες διάνυσαν μια απόσταση 460 μ., ενώ η μειωμένη απόσταση φάνηκε να σχετίζεται με μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία.

Συνολικά, 62% των ασθενών ένιωθαν ότι δεν είχαν αναρρώσει πλήρως, ενώ 47% ανέφερε αίσθημα κόπωσης. Η αυξημένη προσπάθεια στο τεστ κοπώσεως συνδέθηκε με παρατεταμένη κακή υγεία και κούραση. Ωστόσο, τα συμπτώματα επίμονης αναπνευστικής νόσου δεν φάνηκαν να σχετίζονται με τη σοβαρότητα της αρχικής νόσησης από COVID-19.


Πηγή : ygeiamou.gr



«Ο λόγος του είναι συμβόλαιο» λένε οι κάτοικοι της Θηρασιάς για τον πρωθυπουργό και τον ευχαριστούν

 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί στα μέσα Ιουνίου τη Θηρασιά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σαντορίνη.

Μια υπόσχεση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το καλοκαίρι στους κατοίκους της Θηρασιάς γίνεται πράξη πλέον, κάνοντας ευτυχισμένους τους κατοίκους της Θηρασιάς που γράφουν ότι «Ο λόγος του είναι συμβόλαιο».

«Ο λόγος του είναι συμβόλαιο» έγραψε ο πρόεδρος της Κοινότητας Θηρασίας με αφορμή την έναρξη των έργων στο λιμάνι 

Τα έργα για να προσεγγίζουν τα πλοία με ασφάλεια το μικρό νησί βρίσκονται σε εξέλιξη γεγονός το οποίο επεσήμανε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Κοινότητας Θηρασίας Πέτρος Καραμολέγκος.

«Μετά από δεκαετίες βρέθηκε επιτέλους ένας άνθρωπος που ενδιαφέρθηκε για τους ξεχασμένους Θηρασιώτες» ανέφερε συγκεκριμένα και έσπευσε να εκφράσει το «ευχαριστώ» όλων των κατοίκων του νησιού στον πρωθυπουργό γιατί ο «λόγος του είναι συμβόλαιο».

Δείτε την ανάρτησή του κ. Καραμολέγκου





Ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Αλβανών με έναν νεκρό και 3 τραυματίες

 


Ξεκαθάρισμα λογαριασμών για οικονομικές διαφορές βλέπουν αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της ΕΛ.ΑΣ. πίσω από την ένοπλη επίθεση με έναν νεκρό και τρεις τραυματίες στην πλατεία Αγίου Σώστη στον Νέο Κόσμο.

Οι δράστες διέφυγαν με ένα γκρι αυτοκίνητο μάρκας Οpel.

Οι αστυνομικοί συγκεντρώνουν βιντεοληπτικό υλικό και μαρτυρίες ατόμων που βρίσκονταν στο σημείο τη στιγμή της επίθεσης.

Ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής και τα δύο παιδιά του ήταν τα θύματα της επίθεσης, με τους κακοποιούς να πυροβολούν ανεξέλεγκτα σε πλατεία γεμάτη κόσμο. Επτά κάλυκες συγκέντρωσε από το σημείο η Αστυνομία και εξετάζει το παρελθόν των θυμάτων.

Τα θύματα αποχωρούσαν από καφετέρια που βρίσκεται επί της οδού Τιμοκρέοντος στην πλατεία Αγίου Σώστη λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα, όταν δέχτηκαν τους πυροβολισμούς από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Από τα πυρά έχασε τη ζωή του ο πατέρας αλβανικής καταγωγής, ενώ τραυματίστηκαν οι δύο γιοι του, καθώς και μια γυναίκα που βρισκόταν στο σημείο και δέχτηκε πυροβολισμό. 



Καπραβέλος: Αν το τρίτο κύμα κορωνοϊού χτυπήσει την Αθήνα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες

 



Την ανησυχία του μήπως η μερική αποκλιμάκωση προκαλέσει έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος.

«Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα σχολεία σε μικρότερο βαθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση.

Τόνισε δε ότι ότι αυτό πουν τον φοβίζει περισσότερο είναι το σταδιακά άνοιγμα της αγοράς επισημαίνοντας ότι αυτό «πρέπει να γίνει με προσοχή και σε άμεση συσχέτιση με το επιδημιολογικό φορτίο και με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ο κ. Καπραβέλος πρόσθεσε ότι «το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες. Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».


Πηγή: iefimerida.gr 



«Αντίο» Μελάνια: «Aδειάζει» Τραμπ, καταδικάζει επιθέση στο Καπιτώλιο και αποχαιρετά ΗΠΑ

 



Μπορεί τα ΜΜΕ να ήθελαν την Melania Trump να μην σχολιάζει την επίθεση στο Καπιτώλιο, ωστόσο εκείνη πέντε μέρες μετά την εισβολή των οπαδών του Trump, αποφάσισε να πάρει θέση και μέσα από ένα μακροσκελές κείμενο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του Λευκού Οίκου καταδικάσει το γεγονός.

Συγκεκριμένα, η σύζυγος του Donald Trump - η οποία βάση του CNN την στιγμή της επίθεσης πραγματοποιούσε φωτογράφιση στον Λευκό Οίκο- καταδίκασε το συμβάν λέγοντας  πως λυπάται για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών. Η ίδια μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο κουτσομπολιό που δέχτηκε και στα όσα -λανθασμένα κατά τα λεγόμενά της- ακούστηκαν για το πρόσωπό της.

«Το Έθνος μας πρέπει να επουλώσει τις πληγές του με τάξη. Μην γελιέστε, καταδικάζω απερίφραστα την βία μέσα στο Καπιτώλιο. Η βία δεν είναι ποτέ αποδεκτή», λέει σε κάποιο σημείο της δήλωσής της και προσθέτει: «Το βρίσκω ντροπιαστικό που γύρω από αυτά τα τραγικά γεγονότα υπήρξαν αλαζονικά κουτσομπολιά, αδικαιολόγητες προσωπικές επιθέσεις και ψευδείς παραπλανητικές κατηγορίες για μένα – από ανθρώπους που θέλουν να είναι μέσα σε όλα και να έχουν ατζέντα. Δεν πρέπει σε μία τέτοια στιγμή να χρησιμοποιείται για προσωπικό κέρδος».

Στην συνέχεια, αποχαιρετά τον αμερικανικό λαό από την θέση της ως Πρώτη Κυρία λέγοντας: «Ήταν η μεγαλύτερη τιμή στην ζωή μου να είμαι η Πρώτη Κυρία της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω τα εκατομμύρια των Αμερικανών που υποστήριξαν τον σύζυγό μου κι εμένα τα τελευταία 4 χρόνια και έδειξαν τι σημαίνει αμερικανικό πνεύμα. Είμαι ευγνώμων σε όλους σας που με αφήσατε να σας υπηρετήσω σε τομείς που αγαπώ».



Πηγή: Must

skai.gr



Συνάντηση Πενς - Τραμπ στον Λευκό Οίκο - Καμία πρόθεση για παραίτηση

 



Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του, Μάικ Πενς συναντήθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, όπως δήλωσε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Επρόκειτο για την πρώτη συνάντησή τους από την περασμένη Τετάρτη, όταν έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στον Πένς ότι δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του πριν από το πέρας της θητείας του, την 20η Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς δεν έχει πρόθεση να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, επικαλούμενος την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, δηλώνοντας με τη σύμφωνη γνώμη των σημαντικότερων υπουργών της κυβέρνησης ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Και οι δύο "Δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν το έργο τους για τη χώρα ως το τέλος των θητειών τους", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αυτά που ξεχνάει όμως ο Μάικ Πένς είναι ότι στοχοποιήθηκε και ο ίδιος από τον Τράμπ και τους οπαδούς του : "Ο Μάικ Πενς δεν είχε το θάρρος να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει για να προστατεύσει τη χώρα μας και το Σύνταγμά μας", ξέσπασε ο Τραμπ μέσω Twitter, ενώ ορδές οπαδών του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν πλήθος να φωνάζει "κρεμάστε τον Μάικ Πενς" προ των πυλών του Καπιτωλίου. Έξω από το εμβληματικό κτίριο είχαν στηθεί εξάλλου ικριώματα με κρεμάλες. Οπαδοί του Τραμπ περιφέρονταν στους διαδρόμους του κτιρίου φωνάζοντας ότι ο αντιπρόεδρος είναι "δειλός", σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.



Άγριος ξυλοδαρμός 16χρονης στην Ερμού από 4 «μπράβους» μετά από εντολή 15χρονης

 



Ένα απίστευτο περιστατικό θυμίζει ταινία του Χόλιγουντ εκτυλίχθηκε νωρίς το βράδυ του Σαββάτου σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία των Αθηνών, με «πρωταγωνίστριες» δύο ανήλικες κοπέλες.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι προς απόγευμα του Σαββάτου, που η 16χρονη περπατούσε στην Ερμού μαζί με δύο φίλους της. Εκείνη την ώρα εμφανίστηκε η 15χρονη και μόλις την είδε φώναξε 4 «μπράβους», τους οποίους είχε πληρώσει, σύμφωνα με την καταγγελία του θύματος.

Η 15χρονη τότε έδωσε εντολή να επιτεθούν στην 16χρονη. Ξυλοκόπησαν την 16χρονη και τα άλλα δυο παιδιά που ήταν μαζί της και επιχείρησαν να την πνίξουν.

Η τριμελής παρέα δέχτηκε άγρια χτυπήματα στο πρόσωπο και στα πλευρά, ενώ χρειάστηκε να διακομιστούν στον «Ερυθρό Σταυρό» που εφημέρευσε για τις πρώτες βοήθειες.

Όπως είπε η 16χρονη στις αρχές, με την 15χρονη γνωρίζονταν αλλά δε μπορεί να καταλάβει τι την οδήγησε σε αυτό.

Εκτός από την 16χρονη κατάθεση για το περιστατικό έδωσαν και οι δύο φίλοι της που δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί συνέβη αυτό το περιστατικό, ενώ από τους 4 άνδρες συγκράτησαν τα χαρακτηριστικά μόνο του ενός (ψηλός και ξανθός). Το γεγονός της ληστείας έχει αποκλειστεί από την ΕΛ.ΑΣ., καθώς η ανήλικη υπέδειξε την 15χρονη, ενώ φέρεται να ανέφερε ότι γνωρίζονται αρκετό καιρό.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν αντιζηλία από πλευράς της 15χρονης!


Πηγή



Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Τράμπ

 


Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τσαντ Γουλφ υπέβαλε την παραίτησή του χθες Δευτέρα με ισχύ από τα μεσάνυχτα, δήλωσε αξιωματούχος.

Ο Τσαντ Γουλφ, ήταν υπουργός από τον Νοέμβριο του 2019, και επέκρινε έντονα αμέσως την «τραγική» εισβολή οπαδών του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Στην πρόωρη παραίτηση έφτασε μετά τις πληροφορίες για νέες απειλές ενόψει της ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον την 20ή Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και CNN, σε επιστολή του προς τους υφισταμένους του ο Τσαντ Γουλφ αναφέρει ότι αποχωρεί εξαιτίας των «πρόσφατων γεγονότων», μολονότι σκόπευε να παραμείνει ως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης Τραμπ.




Ξεκινούν 25 Ιανουαρίου οι διερευνητικές επαφές με Τουρκία

 



Η αυστηρή ατζέντα στις διερευνητικές είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Δεν είναι διαπραγμάτευση οι διερευνητικές, είναι το πρελούδιο της διαπραγμάτευσης ώστε να γίνει κατανοητή η δυνατότητα σύναψης συνυποσχετικού που θα στείλει τη διαφορά στο Δικαστήριο της Χάγης» σημειώνει το ΥΠΕΞ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει σε αυστηρό τόνο από την Πορτογαλία «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «πριν από λίγη ώρα η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση».

Η λιτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον 61ο γύρο των Διερευνητικών Επαφών έχει ως εξής: «Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021».

Για το θέμα υπήρχε γραμμή επικοινωνίας της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, όπως και μεταξύ των γ.γ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές οψέποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση και πρόσθεσε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.