Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Ρε πόση ξεφτίλα; Στο ΣτΕ προσέφυγε η Θάνου για να μην την διώξουν!! Έλεος


Ίχνος ρε αξιοπρέπειας; 
Ίχνος ηθικής; 
Τέτοια τρέλα με την καρέκλα; 
Με το έτσι θέλω εκεί που δεν σε θέλουν; 
Πόσα να αντέξει ο Ελληνικός λαός από τους Συριζαίους που έχουν ξεμείνει;
Πόσο ακόμα θα αποδεικνύουν ότι δεν έπρεπε να παραμείνουν  ούτε ώρα στην κυβέρνηση

Την αναστολή αλλά και την ακύρωση των πράξεων έκπτωσής τους από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι κκ. Βασιλική Θάνου και Άννα Νάκου που κατείχαν μέχρι και πριν μία ημέρα τις θέσεις της προέδρου και της αντιπροέδρου αντίστοιχα, της Αρχής.

Η αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας των μέχρι πρότινος επικεφαλής της Αρχής στρέφεται κατά των διαπιστωτικών πράξεων αυτοδίκαιης εκπτώσεώς τους από τις θέσεις τους και υπογράφεται από τον καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνο Λαζαράτο.

Σύμφωνα με την προσφυγή τους, η θέσπιση του ασυμβίβαστου που εισήχθη με τον νόμο της κυβέρνησης 4623/2019 κατ’ εφαρμογήν του οποίου κηρύχθηκαν έκπτωτες τόσο οι δύο αιτούσες όσο και δύο ακόμη μέλη της Αρχής, εμφανίζει σωρεία παραβάσεων.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του καθηγητή Πάνου Λαζαράτου οι παραβάσεις είναι οι εξής:

- Παράβαση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018, γιατί ο νομοθέτης δεν όριζε τέτοιο ασυμβίβαστο κατά τον χρόνο διορισμού των αιτουσών.

- Παράβαση της υποχρέωσης σεβασμού της θητείας των μελών της εθνικής αρχής ανταγωνισμού μέχρι της λήξεώς της και μη πρόωρου τερματισμού της, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί επί αντίστοιχων υποθέσεων από το Δικαστήριο της ΕΕ.

- Παράβαση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους συνεπεία της πρόωρης λήξεως της προστατευόμενης θητείας τους ως μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατ’ ανεπίτρεπτη αναδρομικότητα του νόμου, καθώς και της αρχής της συνέχειας της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και της ορθολογικής οργάνωσής τους που επιτυγχάνεται με τη διασφάλιση του ενιαίου της θητείας των μελών της ανεξάρτητης αρχής.

- Παράβαση της αρχής προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της αρχής της αναλογικότητας, καθώς και των αρχών της ασφάλειας δικαίου και της καλής νομοθετήσεως, διότι ο νομοθέτης παρέλειψε να θεσπίσει ειδική μεταβατική διάταξη για τα ήδη υπηρετούντα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.
- Έλλειψη γενικού, αφηρημένου και απρόσωπου χαρακτήρα της ρυθμίσεως.

- Φωτογραφικός χαρακτήρας του θεσπισθέντος ασυμβιβάστου, με σκοπό την απομάκρυνση συγκεκριμένων, δυνάμενων ευχερώς να προσδιοριστούν ατομικώς, μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

- Αντίθεση της ρυθμίσεως προς την αρχή της αναλογικότητας και προς την αρχή της ισότητας.
- Μη τήρηση των διατάξεων του νόμου 3959/2011, γιατί δεν ζητήθηκε, αναφορικά με την επίμαχη τροποποίηση του ν. 3959/2011, η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε δήλωση του ο κ. Λαζαράτος αναφέρει:

«Τα νομικά δεν είναι αντιπαράθεση στην πολιτική κονίστρα. Τα νομικά δεν είναι συμπάθειες ή αντιπάθειες. Τα νομικά δεν είναι φήμες. Δεν είναι αρένα. Δεν είναι υποκειμενική ηθική ή πολιτική φιλοσοφία. Δεν είναι ούτε δημοσιογραφία ούτε σκανδαλολογία. Ούτε εκδίκηση! Πολιτική ή άλλη. Είναι ευδιάκριτη, ακριβής επιστήμη, με το ήθος που απορρέει από αυτή την ακρίβεια. Και ο πολιτισμός της επιστήμης αυτής, είδος εκλεκτό.

Οι πράξεις άμεσης αποπομπής της προέδρου, της αντιπροέδρου και δύο μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με νόμο “φωτογραφικό”, ατομικό και αναδρομικό, δίχως μεταβατική διάταξη, προσβάλλουν κατάφωρα την αναγκαία ανεξαρτησία της Αρχής έναντι της πολιτικής εξουσίας.
Το άρθρο 101 παρ. 1 περ. α’ του Ν. 4623/2019 και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις αντιτίθενται προδήλως στο ενωσιακό και εσωτερικό δίκαιο κατά τρόπο πρωτοφανή και θίγουν άμεσα την ουσία του κράτους δικαίου και τον εκπορευόμενο από αυτή νομικό μας πολιτισμό».


Δέν υπάρχει πιο ξεφτιλισμένο κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ! ειρωνείες για τις πυρκαγιές



Δεν υπήρχε χειρότερο κόμμα να κυβερνήσει την Ελλάδα και το αποδεικνύει καθημερινά με όσα λέει που ξεφτιλίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους τον ψήφισαν ένα φυσικά έχουν λίγη αξιοπρέπεια και ηθική και δεν ταυτίζονται πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η σοβαρότητα της κατάστασης στην Εύβοια, η επιτυχημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και τα επιτυχημένα πολιτικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει κακία και χολή γιατί πέτυχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν βρέθηκε ούτε ένας νεκρός να κάνουν αντιπολίτευση.

Η αθλιότητα Ραγκούση του περιπλανόμενου πρώην πασόκου και νυν ότι μάζεψε από τους τελειωμένους ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε φροντίσει να υποδεχθεί με άθλια ειρωνεία τις ευχαριστήριες δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προς τους πυροσβέστες που επιχειρούν εδώ και έναν μήνα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για να αντιμετωπίσουν έναν εξωπραγματικό αριθμό πυρκαγιών, αναρτώντας στα social media σχόλιο περί «πύρινης λαίλαπας» που ευτυχώς δεν έπληξε την Πυροσβεστική, αλλά έπληξε την Ελληνική Αστυνομία, αναφερόμενος στις αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση πρόσφατα γιατί αυτό τον ένοιαζε και όχι η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο.

Η ξεφτίλα τους στον ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να περιμένει τι θα κάνει η κυβέρνηση για να πούνε τι κάνουν και αυτή κατόπιν εορτής όμως. Έτσι λοιπόν μετά την επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου, χθες το απόγευμα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε τις ολιγοήμερες διακοπές του και κατευθύνεται προς το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι σχετικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Εύβοια έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά για να ενημερωθούν: η βουλευτής Αρτας, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, πρ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, με τον περιφερειακό διευθυντή Πυροσβεστικής Στερεάς Ελλάδας και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Στην ανακοίνωση αναφερόταν ακόμα ότι ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης και ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, βρίσκονταν καθοδόν προς τον τόπο της μεγάλης πυρκαγιάς και ότι μαζί τους μετέβαινε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ «για να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια των αρμόδιων Αρχών να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση».






Χρ. Στυλιανίδης: Εξαιρετικός ο συντονισμός αποφύγαμε την απώλεια ζωών



Την ικανοποίησή του για τα επίπεδα συντονισμού στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

O κ. Στυλιανίδης εκτίμησε ότι με βάση την εμπειρία του ως επίτροπος και τις δασικές πυρκαγιές που αντιμετώπισε σε πολλές περιοχές, η κατάσταση στην Εύβοια ήταν πάρα πολύ δύσκολη και συνεχίζει να είναι δύσκολη.

Eξήρε τον τρόπο με τον οποίο συντονίστηκαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης και στάθηκε σε τρία βασικά σημεία.

Πρώτο ότι χάρη του εξαιρετικού, όπως είπε συντονισμού, αποφεύχθηκε η απώλεια ανθρώπινης ζωής. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταγραφεί και θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους αρμόδιους και κυρίως στους πραγματικούς ήρωες που δρουν στο έδαφος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Το δεύτερο που τόνισε είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επισημαίνοντας ότι έγινε εφικτή η ενεργοποίηση του προγράμαμτος rescEU και ως αποτέλεσμα έχει ήδη φτάσει στην Ελλάδα το πρώτο ιταλικό πυροσβεστικό αεροσκάφος, ενώ έρχεται και το δεύτερο. Σύντομα θα φτάσει στην Ελλάδα και ένα αεροσκάφος από την Ισπανία, ενώ συνεδριάζει και η Κροατία για το εάν θα στείλει δύο αεροσκάφη, καθώς αντιμετωπίζει και η ίδια υψηλό κίνδυνο για πυρκαγιά.

«Με δεδομένο τις μεγάλες φωτιές στα Κανάρια Νησιά μεγάλος όγκος διοχετεύτηκε εκεί, ωστόσο έχουμε μία παρουσία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είμαι σε συνεχή επαφή και με άλλες χώρες εάν χρειαστεί και με τον κ. Χρυσοχοΐδη, αν μπορέσουμε να την επεκτείνουν», είπε ο κ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι πλέον η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι κάτι το χειροπιαστό.

Το τρίτο σημείο που αναφέρθηκε ο ευρωπαίος επίτροπος είναι ότι επανειλημμένα τονίζουμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι πρόληψη και προετοιμασία για να αντιμετωπιστούν οι δασικές πυρκαγιές που σημειώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. «Χρειάζεται πάση θυσία, εκτός από την αύξηση των επιχειρησιακών μέσων, να δούμε και την πρόληψη και την προετοιμασία», τόνισε ο επίτροπος.

Χρυσοχοϊδης: Καταφέραμε να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων

Στην αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.

«Καταφέραμε να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων, να μην υπάρξει καμία ανθρώπινη απώλεια, και να σώσουμε τις περιουσίες των ανθρώπων και επίσης ότι η πόλη των Ψαχνών δεν απειλήθηκε με όλες τις παρεμβάσεις και την ηρωική προσπάθεια που έγινε από όλους τους συμμετέχοντες», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «οι δύσκολες καταστάσεις μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι γιατί εκεί αναδεικνύεται η αξία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Αυτό ακριβώς εκφράζει η επίσκεψη του επιτρόπου κ. Στυλιανίδη σήμερα εδώ στο επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας».

«Η αξία της Αλληλεγγύης και της συνεργασίας αναδείχθηκε έμπρακτα με την εφαρμογή και υλοποίηση του RescEU, το οποίο υπογράψαμε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, μόλις πρωτοπήγα στο υπουργείο. Μία προσπάθεια που αφορά όλη την Ευρώπη. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες παρότι έχουν δικά τους προβλήματα με καύσωνες, ειδικά περιστατικά με μεγάλες πυρκαγιές, έστειλαν βοήθεια και για αυτό τους ευχαριστούμε θερμότατα. Αυτό είναι Ευρώπη. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε».


Πηγή


Νέα μαφιόζικη επίθεση με ένα νεκρό και ένα τραυματία



Ένας άνδρας νεκρός κι άλλος ένας τραυματίας μετά το επεισόδιο στην πλατεία Αγίας Παρασκευής στα Πατήσια, σε μια περιοχή που το έγκλημα ανθεί.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες για αυτή την μαφιόζικη επίθεση.

Στο σημείο, βρέθηκε νεκρός ένας 45 χρόνος Έλληνας που έφερε τραύμα από σφαίρα και ένας τραυματισμένος από μαχαίρι αλλοδαπός πιθανόν Αλβανός που μετεφέρθηκε στο νοσοκομείο. 

Προανάκριση διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής.




H Μπακογιάννη κρατούμενη και οι Ιταλικοί Στρατώνες



«Στον χώρο αυτό έχω περάσει. Κρατούμενη επί δικτατορίας», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά την επίσκεψή της χθες στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, όπου παλιά ήταν τα κρατητήρια της Ασφάλειας. Όπως είπε στα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου ήταν 14 ετών όταν είχε βρεθεί σε αυτό τον χώρο.

Στην αναφορά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δασκαλάκη ότι πρέπει να παραχωρηθεί το κτήριο των Φυλακών για να μην έχει την τύχη των Ιταλικών Στρατώνων, η κ. Μπακογιάννη σχολίασε πως «το ιστορικό αυτό κτήριο κατάφεραν και το έκαψαν γιατί εδώ στα Χανιά έχουμε ιστορία με καταλήψεις και περίεργες φωτιές που ανάβουν».

Σημειωτέον, πάντως, ότι το κτήριο είχε εγκαταλειφθεί από τον Στρατό όταν έκλεισε τη Στρατολογία και μετέφερε το Πολεμικό Μουσείο από το 2011 και τις νυκτερινές ώρες είχε γίνει καταφύγιο αστέγων, που άναβαν φωτιές για να μαγειρέψουν ή για να ζεσταθούν και από εκεί προκλήθηκε η πυρκαγιά που το κατέστρεψε τον Ιούλιο του 2018. Οι διαχειριστές του -δηλαδή το επίσημο κράτος- το είχαν εγκαταλείψει στην τύχη του μέχρι που κάηκε.


Πηγή


Τέτοια αλητεία δεν υπάρχει! Χυδαιότητα Documento κατά δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ



Σε live σύνδεση του ΣΚΑΪ έξω απ' το σπίτι κάποιου που είχε παραμείνει μέσα, ενώ πλησίαζαν οι φλόγες, ο δημοσιογράφος Νίκος Υποφάντης και ενώ η κάμερα έδειχνε τους καπνούς, του φώναζαν για το σπίτι του "Ας καεί!" ώστε να αποχωρήσει.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά και ενώ ο άνθρωπος αρνείται να αφήσει το σπίτι του, ο Ν.Υποφάντης ακούγεται στο μικρόφωνο να λέει στους πυροσβέστες "πάρτε τον τώρα τον άνθρωπο θα καεί εδώ πέρα."

Αυτοί, άρχισαν να καθαρίζουν την περιοχή γύρω απ' αυτό, μέχρι που η φωτιά απομακρύνθηκε και ο άνθρωπος σώθηκε.

Στη συνέχεια ανέβηκε ένα θέμα στο documento, μπορείτε να το δείτε εδώ στο οποίο παρουσιάζεται ο δημοσιογράφος να λέει "ας καεί, ας καεί", αναφερόμενος στον άνθρωπο που είχε παραμείνει εκεί!


Δείτε εδώ το βίντεο:


Η απάντηση του δημοσιογράφου σε αυτή την αθλιότητα ήταν άμεση.





Πηγή : omadaalithias.gr


Ηλεκτροσόκ, μαστίγωμα και σεξουαλικές επιθέσεις σε ακτιβίστριες στις φυλακές της Σαουδικής Αραβίας



Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία Λουζάιν αλ Χάτλουλ αρνήθηκε να ανταλλάξει την αποφυλάκισή της με τη διάψευση των αναφορών ότι υπέστη βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής της, δήλωσε την Τρίτη η οικογένειά της.

Συνελήφθη πριν ένα χρόνο

Η Χάτλουλ συνελήφθη πριν ένα χρόνο μαζί με τουλάχιστον 12 άλλες ακτιβίστριες, οι οποίες μάχονταν για το δικαίωμα των γυναικών στην οδήγηση αυτοκινήτου και για το τέλος του καθεστώτος κηδεμονίας, βάσει του οποίου χρειάζονται την άδεια άνδρα συγγενή τους για πάρα πολλές δραστηριότητές τους. Κρατικά μέσα ενημέρωσης τις αποκάλεσαν τότε προδότριες.

Η ακτιβίστρια Λουζάιν αλ Χάτλουλ (Reuters)

Ορισμένες από τις γυναίκες εμφανίστηκαν στο δικαστήριο νωρίτερα φέτος για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για το έργο τους στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τις επαφές τους με ξένους δημοσιογράφος και διπλωμάτες, αλλά εδώ και μήνες δεν υπάρχει καμία απόφαση.

Διεθνείς επικρίσεις

Η υπόθεση έχει προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις με έντονες αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες και από το αμερικανικό Κογκρέσο, σε συνέχεια της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από σαουδάραβες πράκτορες μέσα στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις από τις γυναίκες ακτιβίστριες, ανάμεσά τους και η Χάτλουλ, κρατήθηκαν σε κελιά απομόνωσης για μήνες και υπέστησαν βασανιστήρια, όπως ηλεκτροσόκ, μαστίγωμα και σεξουαλικές επιθέσεις.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι διέψευσαν τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων και υποστήριξαν ότι οι συλλήψεις έγιναν με βάση τις υποψίες ότι θίγονται τα εθνικά συμφέροντα και ότι προσφέρεται στήριξη σε εχθρικούς παράγοντες στο εξωτερικό.

Περιέγραψαν την κακοποίησή τους

Η υπηρεσία επικοινωνίας της σαουδαραβικής κυβέρνησης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει τη δήλωση της οικογένειας της Χάτλουλ για την πρόταση αποφυλάκισής της.

Τον Μάρτιο, η ίδια η Χάτλουλ και ορισμένες από τις άλλες γυναίκες, περιέγραψαν σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του δικαστηρίου την κακοποίηση που υπέστησαν, όπως είχαν αναφέρει τότε πηγές με γνώση του θέματος.

Τα αδέρφια της Χάτλουλ καταγγέλλουν ότι ο Σαούντ αλ Κατάνι, ανώτερος σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος εμπλέκεται και στη δολοφονία Κασόγκι, ήταν παρόν στα βασανιστήρια της Χάτλουλ και απείλησε να τη βιάσει και να την σκοτώσει.

Ο σαουδάραβας κρατικός εισαγγελέας δήλωσε ότι το γραφείο του διερεύνησε τις καταγγελίες και κατέληξε πως ήταν ψευδείς.

Ηθελαν και να την κινηματογραφήσουν

Η 30χρονη Χάτλουλ αρχικά συμφώνησε να υπογράψει έγγραφο στο οποίο θα διέψευδε ότι υπέστη βασανιστήρια και παρενοχλήσεις, τόνισε με tweet ο αδερφός της, Ουαλίντ. Η οικογένεια παρέμενε σιωπηρή μέχρι προσφάτως με την ελπίδα ότι η υπόθεση μπορεί να λυθεί ιδιωτικά.

Αλλά ο Ουάλιντ τόνισε ότι η κρατική ασφάλεια έθεσε όρο στη συμφωνία αποφυλάκισής της, η διάψευση των βασανιστηρίων από την 30χρονη ακτιβίστρια να κινηματογραφηθεί.

Η οικογένειά της ανέφερε ότι η Χάτλουλ αρνήθηκε αυτήν την προσφορά.

Μερικές από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ακτιβίστριες απορρέουν από τον νόμο περί εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, και επιφέρουν ποινές φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ
in.gr


Αλτσχάιμερ: Ποιο ρόλο παίζει η μόρφωση;



Η μόρφωση και η πνευματική άσκηση κρατά τον εγκέφαλό μας σε λειτουργία και σε βάθος χρόνου μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική φθορά, ωστόσο δεν μπορεί να την αποτρέψει.

Αυτό δείχνουν τα ευρήματα νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Alzheimer’s Disease».

 «Η μελέτη μας σχεδιάστηκε για να εξετάσει τάσεις και όχι να αποδείξει αιτία και αποτέλεσμα, αλλά το κυριότερο εύρημά της είναι πως η μόρφωση και η καλύτερη γνωστική απόδοση, όταν είστε νεότεροι, μπορεί να επιβραδύνουν τη γνωστική φθορά για κάποιο διάστημα ακόμα κι αν είναι απίθανο να αποτρέψουν τη νόσο», δηλώνει η δρ Rebecca Gottesman, καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 200.000 άτομα με άνοια και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα μεγάλης αμερικανικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν περίπου 16.000 υγιείς άνθρωποι μέσης ηλικίας -με μέσο όρο ηλικίας τα 76 χρόνια- και παρακολουθήθηκαν για τις δύο δεκαετίες. Περίπου το 57% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές εστίασαν σε μία ομάδα ανθρώπων χωρίς άνοια που ήταν μέρος μίας παράλληλης μελέτης. Σε αυτήν οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εγκεφαλική απεικόνιση. Οι 54 εξ αυτών ήταν απόφοιτοι γυμνασίου, οι 144 ήταν απόφοιτοι λυκείου, ενώ οι εναπομείναντες 133 είχαν ακαδημαϊκή εκπαίδευση.

Στα 20 χρόνια όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία (MRI) και σε ποζιτρονική/αξονική τομογραφία στον εγκέφαλο για να μετρηθούν τα επίπεδα της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Σε 171 από τους συμμετέχοντες εντοπίστηκαν υψηλές τιμές του β-αμυλοειδούς.

Όταν οι συμμετέχοντες έφτασαν σε ηλικία 65-84 ετών, η γνωστική λειτουργία τους αξιολογήθηκε με δέκα τεστ μνήμης, γλώσσας και άλλων πνευματικών λειτουργιών. Οι εθελοντές με ακαδημαϊκή εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το επίπεδο β-αμυλοειδούς, έλαβαν υψηλότερη βαθμολογία συγκριτικά με εκείνους που ήταν χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου.

Ο δρ Gottesman δήλωσε πως αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η εκπαίδευση δείχνει να βοηθά τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, αφού οι πιο μορφωμένοι άνθρωποι είχαν υψηλότερη βαθμολογία. Σημείωσε, επίσης, πως τα επίπεδα γνωστικής λειτουργίας στη μέση ηλικία δεν σχετίζονταν με αυξημένα επίπεδα β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο κατά τη γήρανση.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι το επίπεδο της εκπαίδευσης φαίνεται να παίζει ρόλο στο σχηματισμό “γνωστικών αποθεμάτων” τα οποία βοηθούν μεν, αλλά δεν επηρεάζει το πραγματικό επίπεδο γνωστικής φθοράς», δήλωσε ο δρ Gottesman. «Αυτό κάνει τις μελέτες περίπλοκες γιατί κάποιος που έχει υψηλό επίπεδο μόρφωσης ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να δείξει ένα πλεονέκτημα σε μία πειραματική θεραπεία γιατί ήδη είναι σε καλύτερη κατάσταση» καταλήγει.


Πηγή: ygeiamou.gr


Μετανάστες έβαλαν φωτιά στα Καρδάμυλα της Χίου για να προκαλέσουν τη διάσωσή τους



Σε αλλοδαπούς που είχαν βγει στην περιοχή με πλαστική βάρκα από την απέναντι μικρασιατική ακτή και είχαν εγκλωβιστεί εκεί, αποδίδεται η πυρκαγιά στην περιοχή Πάρπαντα των Καρδαμύλων, που εκδηλώθηκε το πρωί και είναι ήδη υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι 42 συνολικά αυτοί αλλοδαποί θεωρείται πως έβαλαν τη φωτιά προκειμένου να κάνουν γνωστή την παρουσία τους εκεί και να διασωθούν. Αλλά και για να στεγνώσουν αφού η βάρκα τους είτε είχε ανατραπεί είτε ο διακινητής τους, τους πέταξε στη θάλασσα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο και ένας από τους επιβαίνοντες, άνδρας ηλικία 35 με 40 ετών, ο 43ος των επιβαινόντων, πνίγηκε.

Από τους 42 διασωθέντες οι 22 είναι άνδρες, οι 13 γυναίκας μεταξύ των οποίων τέσσερις έγκυες και μια με ακρωτηριασμένο το ένα της πόδι και επτά παιδιά.

Για την ύπαρξη της φωτιάς ειδοποίησε την πυροσβεστική υπηρεσία νωρίς το πρωί βοσκός της περιοχής. Λόγω του δύσβατου της περιοχής ειδοποιήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία το Λιμενικό Σώμα το οποίο επενέβη από τη θάλασσα διασώζοντας τους αλλοδαπούς και μεταφέροντάς τους στο λιμάνι της Χίου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Μητσοτάκης: Πρώτο μέλημά μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής



Επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και ενημερώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την ηγεσία και τα στελέχη της Πυροσβεστικής, για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών, ιδιαίτερα για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια. Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρίσκομαι εδώ για να πω με τη σειρά μου ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που και σήμερα δίνουν μια μεγάλη μάχη, ένα μεγάλο αγώνα κόντρα σε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά.

Όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών. Από εκεί και πέρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ότι μπορεί να γίνει. Έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και θέλω να πιστεύω ότι και με την βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Θα ήθελα και εδώ από το Συντονιστικό Κέντρο να επαναλάβω και να ζητήσω από τους πολίτες να ακούνε πάντα τις εντολές, τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια – μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα – να ενημερώνει επίσημα για το τι συμβαίνει στο μέτωπο όλων των πυρκαγιών. Ξέρω πολύ καλά ότι οι πυροσβέστες μας – ειδικά τις τελευταίες πέντε ημέρες – σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχουν δώσει τον εαυτό τους σε αυτήν την προσπάθεια. Είναι ξάγρυπνοι, είναι συχνά χωρίς φαγητό, είναι κουρασμένοι. Αλλά θέλω να ξέρουν ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης και του θαυμασμού ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για το έργο το οποίο επιτελούν.

Θέλω να σας ενημερώσω επίσης – όπως σας έχει πει και ο Υπουργός – ότι έχει ενημερωθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και αύριο το πρωί θα έχουμε στην διάθεσή μας τέσσερα ακόμα αεροσκάφη από την Κροατία και από την Ιταλία. Είναι η καλύτερη απόδειξη της ανάγκης να υπάρχει περισσότερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Για τα υπόλοιπα θα ενημερωθείτε από τους αρμοδίους. Ευχαριστώ πολύ».

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων και ευχαρίστησε προσωπικά τις γυναίκες και τους άντρες που συντονίζουν τη μάχη κατά των πυρκαγιών. Επίσης είδε από κοντά και το χώρο όπου ξεκίνησε να λειτουργεί το κέντρο αποστολής μηνυμάτων έγκαιρης προειδοποίησης «112».




Στην Αθήνα τα δύο Ιταλικά καναντέρ -Εμπλοκή με τα Κροατικά δύο θα δώσει η Ισπανία



Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας έφτασαν τα μεσάνυχτα τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία, μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Προστασίας.

Τα ιταλικά αεροσκάφη, έχουν ξεκινήσει μαζί με τα ελληνικά, την κατάσβεση στην Εύβοια.

Αντίθετα, υπήρξε εμπλοκή με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία και έτσι η χώρα μας κατέθεσε ήδη νέο αίτημα προς την Ισπανία το οποίο έγινε δεκτό και παρέχετε η βοήθεια δύο αεροσκαφών.



Φωτιά Εύβοια: Προσαγωγή υπόπτου για την πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια



Ο ύποπτος, ηλικίας 64 ετών ο οποίος φέρεται να είναι κάτοικος της περιοχής, είχε εντοπιστεί από πυροσβέστες και μέχρι αυτή την ώρα τον αναζητούσε η αστυνομία.

Ο άνδρας εξετάζεται, ενώ μεταβαίνει και το ανακριτικό του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να πάρει κατάθεση.

Το μέτωπο στη βόρεια Εύβοια μαίνεται ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες.