Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Δήλωση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας


 

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού

Θέλω να εκφράσω από τη μία την ικανοποίησή μου και τη χαρά μου για το γεγονός ότι από την Παρασκευή που μας πέρασε απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις και προσθέσαμε βαθμούς ελευθερίας ως προς την οικονομική και την κοινωνική ζωή.

Από την άλλη να εκφράσω τον προβληματισμό μου για το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ, καραδοκεί, το τείχος ανοσίας δεν έχει χτιστεί ακόμα στο βαθμό που θα θέλαμε, παρότι εμβολιάζουμε παραπάνω από 100.000 συμπολίτες μας κάθε μέρα.

Κατά συνέπεια, οφείλω να ζητήσω πολύ μεγάλη προσοχή για τις επόμενες εβδομάδες, πλήρη εφαρμογή των λίγων μέτρων τα οποία έχουν απομείνει ως προς τη χρήση της μάσκας, την αποφυγή των συνωστισμών και βέβαια απόλυτη συμμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου, ειδικά του χώρου της εστίασης, με τα μέτρα, έτσι όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τους ειδικούς.

Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου, καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα και καθώς θα φτάνουμε πια στον Ιούνιο και θα έρχονται πολλοί περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι και σήμερα ώστε να περάσουμε ένα καλοκαίρι πραγματικά ελεύθερο.

Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Να το ξαναπούμε αυτό: ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που κάναμε πριν από κάποιες εβδομάδες, αλλά οφείλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Και βέβαια μέσα από τη συμπεριφορά μας και την ατομική ευθύνη προστατεύουμε και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.





Υψηλόβαθμα στελέχη του παλατιού ζητούν από τον Χάρι να εγκαταλείψει τους τίτλους του


 

Μετά την συνέντευξη στην Όπρα, ο πρίγκιπας Χάρι άναψε πάλι «φωτιές» στο παλάτι, μιλώντας σε podcast όπου παρομοίασε τη ζωή του κοντά στη βασιλική οικογένεια με «ένα μίγμα ζωολογικού κήπου με το Τρούμαν Σόου».

Παρά το γεγονός ότι το ζευγάρι απαρνήθηκε τα πριγκιπικά καθήκοντα, οι δυο τους συνεχίζουν να διατηρούν τους τίτλους του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ, με τους οποίους κλείνουν και προωθούν σημαντικές συμφωνίες και δουλειές, όπως το συμβόλαιο για παραγωγή σειράς ντοκιμαντέρ, που υπέγραψαν με το Netflix.

«Εάν νιώθουν τόση αποστροφή για το παλάτι, ο Χάρι και η Μέγκαν πρέπει να αποσύρουν τους τίτλους του Δούκα και της Δούκισσας ή, αν τους διατηρήσουν, να μας εξηγήσουν τουλάχιστον τον λόγο», τονίζει ένα μέλος του βασιλικού επιτελείου.

«Οι τίτλοι τους αποτελούν σίγουρα το πιο δυνατό τους σημείο στην αγορά», επισημαίνει, πάντως, ένας χολυγουντιανός παραγωγός και θα ήταν δύσκολο για αυτούς να γίνουν κοινοί θνητοί.

Χωρίς τους τίτλους, συνεχίζουν φυσικά να είναι διασημότητες, αλλά δε θα διαφέρουν από άλλους σελέμπριτι, θα γίνουν απλά οι – πολύ γνωστοί- Χάρι και Μέγκαν. Το γόητρό τους, ωστόσο, προέρχεται κατά βάση από τους τίτλους τους και εάν τους χάσουν θα κλάψουν.



Εμβόλια Pfizer - AstraZeneca: Τι έδειξε μελέτη του ΕΚΠΑ για την αποτελεσματικότητά τους

 


Τα εμβόλια εναντίον του SARS-CoV-2 είναι τα βασικά όπλα προστασίας μας έναντι του κορωνοϊού και συνεισφέρουν καθοριστικά στην αναχαίτιση της πανδημίας.

Η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ διεξάγει μελέτη (https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04743388) της κινητικής των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 σε εθελοντές που λαμβάνουν τα εγκεκριμένα εμβόλια από το Υπουργείο Υγείας. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της σύγκρισης της παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca, σε εθελοντές ηλικίας 60-64 ετών (διάμεση ηλικία τα 61 έτη και με τα δυο εμβόλια). Η επιλογή της ηλικιακής ομάδας έγινε γιατί οι συμπολίτες μας ηλικίας 60-64 ετών ήταν οι πρώτοι που εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο των AstraZeneca. Η σύγκριση έγινε με υγειονομικούς που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer και είχαν ίδια ηλικία και φύλο με αυτούς που έλαβαν το εμβόλιο των AstraZeneca.

Στη μελέτη μετρήθηκε η παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων (όπως υποδεικνύει το όνομα τους είναι αυτά τα οποία «εξουδετερώνουν» τον ιό), η ύπαρξη των οποίων σε επίπεδο άνω του 30% είναι ενδεικτική της αδρανοποίησης του ιού, ενώ επίπεδα άνω του 75% δηλώνουν πολύ υψηλή προστασία έναντι του ιού. Η μέτρησή τους έγινε την ημέρα της πρώτης δόσης του εμβολίου (πριν τον εμβολιασμό), 3 εβδομάδες αργότερα (ημέρα 22, πριν τη δεύτερη δόση του εμβολίου για όσους έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer), και στη συνέχεια έπειτα από 4 εβδομάδες (ημέρα 50 μετά την πρώτη δόση του εμβολίου). Οι μετρήσεις γίνονται με εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Οι επικεφαλής της μελέτης, Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ), Ιωάννης Τρουγκάκος (Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης του ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας.

Συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα 78 συμπολιτών μας που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer με αυτά 73 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο των AstraZeneca. Πριν την πρώτη δόση των εμβολίων δεν υπήρχε διαφορά στην τιμή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων μεταξύ των δυο ομάδων. Την ημέρα 22, πριν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, το 78% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα, έναντι του 56% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Tην ημέρα 50, που η ομάδα του εμβολίου της Pfizer είχε λάβει ήδη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και είχε περάσει διάστημα 4 εβδομάδων, η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Συνολικά, το 98% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα (σχεδόν όλοι σε επίπεδα άνω του 75%) έναντι του 75% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca. Στη ομάδα του εμβολίου της AstraZeneca μόνο το 11% είχε τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων άνω του 75%, 50 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ατόμων με θετικούς τίτλους αντισωμάτων και με το εμβόλιο της AstraZeneca, μεταξύ 3 και 7 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Η μελέτη του ΕΚΠΑ δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ μεγάλη και στην ομάδα των συμπολιτών μας ηλικίας 60-64 ετών. Η δεύτερη δόση των εμβολίων είναι απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα με το εμβόλιο των AstraZeneca δηλώνουν ότι η επιλογή πολλών χωρών να προτείνουν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε διάστημα λιγότερο των 12 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, είναι σωστή, ώστε να μειωθεί το διάστημα μέχρι την επίτευξη της μέγιστης παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Στις χώρες αυτές ανήκει και η Ελλάδα που προτείνει να γίνεται η δεύτερη δόση του εμβολίου των AstraZeneca μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο που χορηγεί τη δεύτερη δόση στις ευπαθείς ομάδες 8 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, αντί των 12 εβδομάδων που ήταν η συνήθης πολιτική του μέχρι προ εβδομάδος.


Πηγή : protothema.gr



Καλογρίτσας: Σχέδιο Παππά η αποκτήση καναλιού


 

Τον Νίκο Παππά, έδειξε ο Χρήστος Καλογρίτσας για ενορχήστρωση σχεδίου απόκτησης καναλιού επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ με «μπροστινό» τον ίδιο και με χρήματα μέσω εικονικής υπεργολαβίας με τη CCC υπό την καθοδήγηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και «φίλου» του σε ρόλο «προξενητή».

Ο Καλογρίτσας υποστήριξε ότι διαθέτει πλήθος e-mail και sms, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του για την εικονικότητα της υπεργολαβίας με τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό, τα οποία και θα καταθέσει αν ο Νίκος Παππάς δεν τον υποστηρίξει για να αποκαταστήσει το όνομά του.

«Ημουν και είμαι αριστερός. Είχα επιμείνει στον Λαφαζάνη να μη φύγει τότε. Εγώ έμεινα στο κόμμα. Ένιωσα ξανα-στρατολογημένος στο κόμμα. Έμεινα στους "νέους". Μετά τις εκλογές και αφού κερδίσαμε, και επειδή είχα την εμπειρία, κλήθηκα από τους ίδιους ανθρώπους και μου ζήτησαν να συμπράξω μαζί τους για τα ΜΜΕ. Ο Νίκος Παππάς και κάποια παιδιά».

Μάλιστα σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής κ. Κελέτση, σε ποια «παιδιά» αναφέρεται, ο μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε: «Θα τα θυμηθώ στην πορεία. Τα έχω καταγεγραμμένα. Το καλοκαίρι του 2016 στις αρχές είχαμε εκδηλώσει ενδιαφέρον με την ομάδα που συνεργαζόμουν» ανέφερε ο Καλογρίτσας.

«Το καλοκαίρι του 2016 με φώναξε ο πολυαγαπημένος μου φίλος Παππάς και μου είπε "καπετάνιε, θα μας δώσεις το όνομά σου για κανάλι και τα λοιπά;". Εγώ είπα πως "ήλθα μαζί σας". Μιλήσαμε για κάτι ξένους. Μου ανέφερε ο Παππάς τα ονόματα των ξένων. Ακουστά τους είχα. Δεν τους γνώριζα. Με τον τρόπο που μου το ζήτησε ο Νίκος, είπα "ας πάει κι αυτό". Με φώναξε και με ενημέρωσε για να συναντηθώ με τους ανθρώπους αυτούς. Στο Πόρτο Χέλι έγινε το ραντεβού», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Η κατάθεση διεκόπη νωρίτερα του προγραμματισμένου καθώς ο μάρτυρας αισθάνθηκε αδιαθεσία και ζήτησε το φάρμακό του. Από τον κ. Καλογρίτσα ζητήθηκε να επανέλθει στην προανακριτική την Τρίτη (18/5) στις 12 το μεσημέρι.




ΣΥΡΙΖΑ αγαπημένο κόμμα των κακοποιών και πρώτη δύναμη στις φυλακές όλης της χώρας

 


Δεν πετυχαίνεις ποτέ ποσοστά του 80% σε εθνικές εκλογές, όσο καλό και να κάνεις, όταν γνωρίζεις όμως ότι ο ποινικός κώδικας έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ θα σε αποφυλακίσει, η θα σου δώσει ποινή χάδι ακόμα και για σκληρή ανθρωποκτονία, τότε γίνεσαι ο αγαπημένος των κακοποιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας ποσοστά που πολλές φορές ξεπερνούν το 50% και φτάνουν μέχρι και 80%, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και την συντριπτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές. 

Οι κακοποιοί που συμμετείχαν στις εκλογές του 2019, επικροτούσαν τις σωφρονιστικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζονταν υπέρ τους και κατά της ασφάλειας των πολιτών.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου ήταν η ελπίδα σκληρών κακοποιών ώστε να αποφυλακιστούν και να κάνουν χειρότερα εγκλήματα σε βάρος της κοινωνίας.

Και σήμερα με νέα κυβέρνηση, δυστυχώς για πολλούς, και η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης δείχνει κατώτερη των περιστάσεων, και δύο χρόνια μετά δεν έχουν αλλάξει σχεδόν τίποτα ουσιαστικό ώστε να περιοριστεί η δράση των σκληρών κακοποιών.

Ένα παράδειγμα του πώς ψήφισαν στις φυλακές οι κακοποιοί, δείχνει το πόσο αγαπημένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στον υπόκοσμο και ειδικά στους σκληρούς ποινικούς που ελέγχουν ακόμα και την ψήφο μέσα στις φυλακές.

Στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι: Εγγεγραμμένοι είναι 188 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 154 (81,91%). Έγκυρα ήταν τα 143 (92,86%) και άκυρα τα 11 (7,14%).

ΣΥΡΙΖΑ: 79,72%

ΝΔ: 5,59%


Στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ: Εγγεγραμμένοι είναι 34 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 34 (100,00%). Έγκυρα ήταν τα 32 (94,12%) και άκυρα τα 2 (5,88%).

ΣΥΡΙΖΑ: 75,00%

ΝΔ: 12,50%


Στο Κέντρο Υγείας Κορυδαλλού: Εγγεγραμμένοι είναι 78 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 59 (75,64%). Έγκυρα ήταν τα 52 (88,14%) άκυρα τα 6 (10,17%) και λευκό 1 (1,69%).


ΣΥΡΙΖΑ: 67,31%

ΝΔ: 11,54%


Στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου: Εγγεγραμμένοι είναι 169 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 137 (81, 07%). Έγκυρα ήταν τα 121 (88,32%) και άκυρα τα 15 (10,95).


ΣΥΡΙΖΑ: 85,95%

ΝΔ: 6,61%


Στις Φυλακές Τρίπολης: Εγγεγραμμένοι είναι 73 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 69 (94, 52%). Έγκυρα ήταν τα 68 (98,55%) και 1 λευκό.


 ΣΥΡΙΖΑ: 61,76%

ΝΔ: 13,24%


 Στις Φυλακές Πάτρας: Εγγεγραμμένοι είναι 180 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 160 (88,89%). Έγκυρα ήταν τα 150 (93,75%) και άκυρα τα 10 (6,25%).


 ΣΥΡΙΖΑ: 82,00%

ΝΔ: 4,67%


Στις Φυλακές Χαλκίδας: Εγγεγραμμένοι είναι 168 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 39 (23,21%). Έγκυρα ήταν τα 39 (100,00%).


 ΣΥΡΙΖΑ: 43,59%

ΝΔ: 33,33%


Στις Φυλακές Κω: Εγγεγραμμένοι είναι 55 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 56 (101,82%). Έγκυρα ήταν τα 51 (91,07%).


ΣΥΡΙΖΑ: 49,02%

ΝΔ: 21,57%


Στις Φυλακές Σταυρακίου (Ιωάννινα): Εγγεγραμμένοι είναι 34 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 31 (91,18%). Έγκυρα ήταν τα 27 (87,10%) και άκυρα τα 4 (12,90%).


 ΣΥΡΙΖΑ: 59,26%

ΝΔ: 18,52%


Στις Φυλακές Κέρκυρας: Εγγεγραμμένοι είναι 37 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 36 (97,30%). Έγκυρα ήταν τα 32 (88,89%) και άκυρα τα 4 (11,11%).


 ΣΥΡΙΖΑ: 71,88%

ΝΔ: 12,50%


Στις Φυλακές Νεάπολης: Εγγεγραμμένοι είναι 22 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 21 (95,45%). Έγκυρα ήταν τα 32 (88,89%) και άκυρο το 1 (4,76%).


ΣΥΡΙΖΑ: 85,00%

ΝΔ: 10,00%


Στις Φυλακές Κασσαβετείας: Εγγεγραμμένοι είναι 33 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 31 (93,94%). Έγκυρα ήταν τα 31 (88,89%).


ΣΥΡΙΖΑ: 83,87%

(Ούτε ένα ψήφο δεν είχε η Νέα Δημοκρατία)


 Στις Φυλακές Τρικάλων: Εγγεγραμμένοι είναι 145 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 130 (89,66%). Έγκυρα ήταν τα 122 (93,85%) και άκυρα τα 7 (5,38%).


 ΣΥΡΙΖΑ: 77,05%

ΝΔ: 8,20%


 Στις Φυλακές Άμφισσας: Εγγεγραμμένοι είναι 60 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 52 (86,67%). Έγκυρα ήταν τα 51 (98,08%) και λευκό 1 (1,92%).


 ΣΥΡΙΖΑ: 74,51%

ΝΔ: 5,88%


Στις Φυλακές Μαλανδρίνου: Εγγεγραμμένοι είναι 62 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 49 (79,03%). Έγκυρα ήταν τα 42 (85,71%) άκυρα τα 6 (12,24%) και λευκό 1 (2,04%).


 ΣΥΡΙΖΑ: 73,81%

ΝΔ: 4,76%


Στις Φυλακές Κασσάνδρας: Εγγεγραμμένοι είναι 87 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 52 (59,77%). Έγκυρα ήταν τα 45 (86,54%) άκυρα τα 6 (11,54%) και λευκό 1 (1,092%).


ΣΥΡΙΖΑ: 75,56%

ΝΔ: 4,44%


Στις Φυλακές Αγιάς Χανίων: Εγγεγραμμένοι είναι 32 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 32 (100,00%). Έγκυρα ήταν τα 31 (96,88%) και άκυρο το 1 (3,13%).


 ΣΥΡΙΖΑ: 46,39%

ΝΔ: 16,13%


Στις Φυλακές Χανίων: Εγγεγραμμένοι είναι 97 κρατούμενοι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 85 (87,63%). Έγκυρα ήταν τα 82 (96,47%) και άκυρο το 1 (1,18%).


 ΣΥΡΙΖΑ: 58,54%

ΝΔ: 23,17%





Δεκάδες χιλιάδες λιγότερες ώρες μετακίνησης με τα e-ραντεβού για τους πολίτες


 

Πάνω από 75.000 ώρες μετακίνησης που συνεπάγονται ταλαιπωρία κι αναμονή σε ουρές, γλίτωσαν οι πολίτες που επέλεξαν να εξυπηρετηθούν, από το gov.gr μέσω της υπηρεσίας myDeskLive,  με ψηφιακό ραντεβού σε συναλλαγή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ήδη, από την αρχή της λειτουργίας των εφαρμογών (καλοκαίρι του 2020) έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 75.000 e-ραντεβού πολιτών κι επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες που έχουν υιοθετήσει μέχρι σήμερα την εφαρμογή. Συγκεκριμένα:

Περίπου 51.000 ραντεβού έχουν πραγματοποιηθεί στα ΚΕΠ από τον Αύγουστο του 2020 μέσω της εφαρμογής myKepLive, εκ των οποίων τα 31.100 το Α' τετράμηνο του 2021.

Ήδη, 21.870 ραντεβού μέσω υπολογιστή ή έξυπνου κινητού έχουν πραγματοποιηθεί με την ΑΑΔΕ, στην εφαρμογή myAADElive ,εκ των οποίων τα 11.210 μέσα στο 2021.

Τέλος, 2.890 ψηφιακά ραντεβού πραγματοποιήθηκαν με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στην πλατφόρμα myOAEDlive, από ανέργους αλλά κι από εταιρείες, εκ των οποίων τα 1590 το Α' τετράμηνο του 2021.

Υπολογίζοντας πως αν τα ραντεβού αυτά γίνονταν με φυσικό τρόπο και ο κάθε πολίτης χρειαζόταν συνολικά μία ώρα για να μεταβεί προς και από την δημόσια υπηρεσία, είναι εμφανές πως έχουν εξοικονομηθεί 75.000 ώρες.

Να σημειωθεί ότι το κυριότερο όφελος είναι η δυνατότητα που δόθηκε σε πολίτες με κινητικά προβλήματα και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών να συνδιαλέγονται με δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν και να μπορούν γρήγορα κι απλά να διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους. Ιδιαίτερη είναι η σημασία αυτής της εφαρμογής απομακρυσμένης επαφής με φορείς του Δημοσίου και στην εποχή της πανδημίας.



e-ΕΦΚΑ: 11 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους μισθωτούς


 


Συνολικά 11 σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους μισθωτούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα παρέχονται πλέον από τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Οι 11 αυτές ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι προσβάσιμες τόσο μέσω της ενιαίας διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου Gov.gr όσο και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr)». Αναλυτικά, οι υπηρεσίες είναι οι εξής:

Ασφαλιστική ικανότητα.

Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους και απογραφή στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ.

Ατομικός λογαριασμός ασφάλισης.

Ηλεκτρονική αίτηση επιδόματος ασθένειας.

Ηλεκτρονική υπηρεσία πληρωμής εξόδων κηδείας.

Βεβαίωση προϋπηρεσίας.

Έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλειας Ασθενείας (ΕΚΑΑ).

Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

Βεβαίωση απογραφής.

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕ.Π.Α. (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας).

Ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης/κλείσιμο ραντεβού.

Τέλος, στις παραπάνω ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα πρέπει να προστεθούν τόσο η ηλεκτρονική υπηρεσία για τη συμμετοχή στις κατασκηνώσεις του e-ΕΦΚΑ των παιδιών των ασφαλισμένων, όσο και η ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία που δημιουργήθηκε για τις επιστροφές των αναδρομικών προς τους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων.



1000 ευρώ για 4000 εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ


 

Βοήθημα επιβράβευσης 1.000 ευρώ θα λάβουν 4.000 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ως επιβράβευση για τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ την περίοδο της πανδημίας. Η πρόβλεψη για το επίδομα έχει γίνει με άξονα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας , ύψους 12 εκ ευρώ και αποτελεί προπομπό για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και για το 2021 για όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.

Το πρόγραμμα αναβαθμίζει και υποστηρίζει πολυδιάστατα το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΑΒ καθώς οι συμμετέχοντες πέρα από τις πολύτιμες γνώσεις που θα αποκομίσουν θα λάβουν και αυτό το έκτακτο επίδομα συμμετοχής, κάτι που αποτελεί μια ακόμα έμμεση ένδειξη της αναγνώρισης των υπηρεσιών τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε ως χώρα.

Το σχέδιο πέρα από την έκτακτη αυτή αμοιβή στους Εργαζόμενους του ΕΚΑΒ επιχειρεί τη μετεξέλιξη του Κέντρου και την ενίσχυση των δεξιοτήτων του προσωπικού του.

Απώτερος σκοπός του προγράμματος, είναι η θωράκιση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών των υγειονομικών του στελεχών προς τους πολίτες.

Το σχέδιο εκπονήθηκε, με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020» με τίτλο «Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ».

Η αναδιοργάνωση του Φορέα και η ομαλή προσαρμογή του προσωπικού και των υπηρεσιών του στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, τόσο λόγω της πανδημίας covid-19 όσο και λόγω των νέων επιχειρησιακών αναγκών στο πεδίο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, με συγκεκριμένα βήματα:

Με την επιχειρησιακή αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ και συγχώνευση με ΚΕΠΥ -το υπουργείο υγείας έχει ένα επιχειρησιακό βραχίονα για τη διαχείριση κρίσεων

Με την  δημιουργία συντονιστικού ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη

Με την επιτάχυνση και υλοποίηση της δωρεάς του ΙΣΝ με νέα πτητικά μέσα

Με την εκπαίδευση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ και εργαζομένων κέντρων υγείας για τη χρήση μέσω ατομικής προστασίας στα νησιά

Με τη δημιουργία συντονιστικού για τη διαχείριση προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας των περιστατικών covid.

 



Το νομοσχέδιο Προστασίας της Εργασίας δίνει δύναμη στον εργαζόμενο!


 

Το νομοσχέδιο Προστασίας της Εργασίας είναι πρώτα από όλα μια μεγάλη παρέμβαση που επικαιροποιεί την εργατική νομοθεσία, η οποία σε μεγάλο βαθμό δεν έχει αλλάξει από το 1982, όταν δεν υπήρχαν το ίντερνετ, η τηλεργασία και η δομή της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας ήταν πολύ διαφορετική. Είναι επίσης μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν γνωστά προβλήματα της αγοράς εργασίας: η «μαύρη» εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι ενστάσεις περί αδιαφάνειας στο συνδικαλισμό, τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Γι' αυτό:

Εισάγουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της «μαύρης» εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας:

Είναι ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων, των συνδικάτων, της ΓΣΕΕ που η κυβέρνηση κάνει πραγματικότητα.

Θα είναι είτε εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ή η υφιστάμενη κάρτα εργασίας που ήδη χρησιμοποιούν πολλές επιχειρήσεις. Θα την «χτυπάει» ο εργαζόμενος κατά την είσοδο και έξοδό του από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, ώστε να καταγράφεται ο χρόνος εργασίας, ο χρόνος υπερωριών, υπερεργασίας, κλπ. Θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, ενώ με τη χρήση τεχνολογίας γεωεντοπισμού δεν θα υπάρχει δυνατότητα για κάποιους «πονηρούληδες» να εξαπατήσουν το σύστημα. Με αυτό τον τρόπο, αν εντοπιστεί να εργάζεται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης εργαζόμενος που δεν είναι δηλωμένος, θα «πέφτει» πρόστιμο στην επιχείρηση 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο!

Θα είναι μια ισχυρή «ασπίδα προστασίας» των εργαζομένων από την εκμετάλλευση εργοδοτών, αλλά και όπλο για τους τίμιους εργοδότες που αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό όσων ασκούν καταχρηστικές πρακτικές.

Αναβαθμίζουμε την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή,

Θεσπίζουμε κανόνες για την τηλεργασία και το «δικαίωμα αποσύνδεσης», εισάγουμε μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης.

Ενισχύουμε την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως: η διευθέτηση εργασίας, η άδεια πατρότητας 14 ημερών και η γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες).

Για να τελειώνει επιτέλους αυτή η ανόητη συζήτηση περί κατάργησης του οκταώρου θα υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο στο νομοσχέδιο, το οποίο κατοχυρώνει και πάλι το 8ωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Με βάση το οκτάωρο υπάρχουν και εφαρμόζονται δύο δυνατότητες για τον εργαζόμενο:

Η μία είναι οι υπερωρίες, με αντάλλαγμα για τον εργαζόμενο την προσαύξηση της αμοιβής. Και αυτό δεν το αλλάζουμε με το νομοσχέδιο. Άρα οι υπερωρίες, για όποιον τις διαλέγει, θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά ως υπερωρίες (εμείς μάλιστα τις ενισχύουμε, καθώς πάμε στις 150 ώρες σε όλους τους κλάδους, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

Η άλλη δυνατότητα, πάλι με βάση το οκτάωρο - και η οποία υπάρχει στην Ελλάδα 30 χρόνια τώρα, είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με αντάλλαγμα για τον εργαζόμενο περισσότερο ελεύθερο χρόνο, έτσι ώστε αντί π.χ. να δουλεύει 8 ώρες για 5 μέρες την εβδομάδα, να δουλεύει 10 ώρες για 4 μέρες την εβδομάδα και να κάθεται τις Παρασκευές. Ή να παίρνει παραπάνω άδειες το χρόνο, περισσότερα ρεπό, κλπ. Οι ρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα με όλες τις κυβερνήσεις. Και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν και έγιναν συμφωνίες στον ΟΤΕ, στην Alpha Bank, στο Παπαστράτο, στην ΗΒΗ. Αλλά και στον ξενοδοχειακό κλάδο, για τον οποίο μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ μας κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να κηρύξουμε υποχρεωτική τη σχετική συλλογική σύμβαση, που προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας! Για τέτοια υποκρισία μιλάμε!

Αυτό που αλλάζει είναι ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να εφαρμόζεται και με αίτημα του ίδιου του εργαζομένου, όταν αυτό τον βολεύει για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους. Και αυτό μπορεί να γίνεται και σε επιχειρήσεις όπου σήμερα απαγορεύεται. Δίνουμε λοιπόν περισσότερη ελευθερία στον εργαζόμενο, ενώ, κατά τα άλλα, δεν αλλάζουμε κάτι στη νομοθεσία για τη διευθέτηση.

Θεσπίζουμε την ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών.

Βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ.

Τερματίζουμε το καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων.

Διευρύνουμε τη λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης. Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν προβλέψεις για το θέμα των μαζικών απολύσεων. Αντίθετα, ο κατάλογος με του λόγους προστασίας από απολύσεις διευρύνεται! Καθώς, σε όσους υπήρχαν και με προηγούμενες κυβερνήσεις και οι οποίοι συστηματοποιούνται με αυτό το νομοσχέδιο, (όπως η προστασία για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, αναπηρίας, συνδικαλιστικής δραστηριότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κ.α.) προσθέτουμε και επιπλέον λόγους:

Πρώτον, τους πατεράδες για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού τους.

Δεύτερον, τους τηλεργαζόμενους που ασκούν το δικαίωμα της αποσύνδεσης.

Τρίτον, την περίπτωση που ένας εργαζόμενος ασκεί κάποιο νόμιμο δικαίωμά του και ο εργοδότης πάει να τον απολύσει. Είναι μάλιστα μια περίπτωση την οποία μεταφέρουμε από τη μεσαία κατηγορία προστασίας στην απόλυτη προστασία! Ενώ, τέλος, αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης στην απόλυση εργαζομένου: Θεωρείται δηλαδή ότι κατ' αρχήν, ο εργαζόμενος έχει δίκιο και είναι ο εργοδότης που πρέπει να αποδείξει το αντίθετο. Ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, (όταν π.χ. υπάρχει ένταση στις σχέσεις του εργαζόμενου με τον εργοδότη ή όταν η επιχείρηση έχει οικονομικά προβλήματα), παίρνουμε το γαλλικό και το ισπανικό δίκαιο και λέμε ότι, εάν ο εργαζόμενος προσφύγει στο δικαστήριο, μετά από απόλυση, τα δύο μέρη επιμείνουν στις απόψεις τους, και τελικά υπάρχει απόφαση υπέρ του εργαζομένου, τότε εκείνος μπορεί να πάρει, εκτός από την κανονική, μέχρι και 24 μήνες επιπλέον αποζημίωση, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 3 φορές το ύψος της κανονικής!

Διερωτόμαστε που βλέπει κανείς τους «οδοστρωτήρες» και τις «εργασιακές γαλέρες» του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι ότι, κατά την πάγια τακτική τους, άνοιξαν το ντουλάπι με τα τσιτάτα, καθώς δεν μπορούν να κάνουν συζήτηση επί τη βάσει επιχειρημάτων. Διότι, εδώ έχουμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό νομοσχέδιο:


Προσαρμογής της νομοθεσίας στις τεχνολογικές, οικονομικές εξελίξεις και κοινωνικές απαιτήσεις της εποχής μας, με βάση όσα συμβαίνουν στις πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ.

Που συνδυάζει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την εξίσου σημαντική διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Που δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας παραγωγικής Ελλάδας με νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο!




Δωρεάν διακοπές έως 10 νύχτες για 600.000 Έλληνες

 


Συνολικά, «300.000 πολίτες θα πάνε δωρεάν διακοπές», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που σχεδιάζεται από τον ΟΑΕΔ.

Το χρονικό διάστημα που θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές θα είναι από 1/8/2021- 31/7/2022 και οι αιτήσεις θα γίνουν μέσα Ιουνίου.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

-Επιδότηση διαμονής σε ξενοδοχεία με πρωινό + ακτοπλοϊκής μετάβαση

-1 - 6 διανυκτευρεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα

-Ως 10 διανυκτερεύσεις σε Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Έβρο

Τι θα γίνει με τα περσινά αδιάθετα voucher

Tα 300.000 αδιάθετα voucher του 2020 θα έχουν ισχύ έως το τέλος Ιουλίου

Οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού πρέπει να έχουν:

-50 ημέρες εργασίας

-Τουλάχιστον 2 μήνες επίδομα ανεργίας

-Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ ΟΑΕΔ

-Εισοδηματικά κριτήρια: έως 30.000 ευρώ (οικογενειακό)



Το Ισραήλ «χτύπησε» το σπίτι του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς


 

Το σπίτι του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε ο ισραηλινός στρατός καθώς συνεχίζεται το κύμα αεροπορικών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Προς επίρρωση μάλιστα του ισχυρισμού τους, οι Ισραηλινοί έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο όπου φαίνεται μία βόμβα να εκρήγνυται στο σπίτι, όπως υποστηρίζεται, του Γιαχία Σίνουαρ, του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα τη Γάζας, χωρίς όμως να διευκρινίσουν αν αυτός βρισκόταν μέσα στο σπίτι.

Ο στρατός «επιτέθηκε στην οικία του Γιαχία Σίνουαρ και του αδελφού του, ενός τρομοκράτη», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Twitter, όπου δημοσίευσε και το βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα κατεστραμμένο σπίτι μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.

Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στην περιοχή επιβεβαίωσαν ότι το σπίτι του Σίνουαρ βομβαρδίστηκε.

Ο Μοχάμεντ Σίνουαρ θεωρείται επικεφαλής logistics και ανθρώπινου δυναμικού της Χαμάς.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, και οι δύο κατοικίες χρησίμευαν ως «στρατιωτική υποδομή» για τη Χαμάς.

Ο Γιαχία Σίνουαρ, ο οποίοςκρατούνταν στο Ισραήλ επί περισσότερα από 20 χρόνια και απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, εξελέγη για πρώτη φορά στη θέση αυτή τον Φεβρουάριο του 2017.

Τον Μάρτιο είχε επανεκλεγεί στην προεδρία του πολιτικούς γραφείου της Χαμάς για τη Λωρίδα της Γάζας, ενός θύλακα όπου ζουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι και κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα.

Στους είκοσι έξι οι νεκροί Παλαιστίνιοι σήμερα

Είκοσι έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στον παλαιστινιακό θύλακα σε 183.

Το παλαιστινιακό υπουργείο κατήγγειλε ότι τα σημερινά πλήγματα είχαν στόχο δύο σπίτια, ενώ ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι μελετά τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 47 παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών, ενώ το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας πρόσθεσε ότι 1.200 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τη Δευτέρα όταν ξεκίνησε ο νέος κύκλος βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα.


Πηγή : cnn.gr



Θεοδωρικάκος: Προστατεύσαμε 1 εκατομμύριο εργαζόμενους – Διαθέσαμε 8 δισ. ευρώ

 


Επιβεβλημένο χαρακτήρισε το άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς δεν υπήρχαν άλλες αντοχές, αλλά τόνισε ότι τα μέτρα υγειονομικής προστασίας πρέπει να τηρούνται από όλους. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στους «Πρωινούς τύπους» ο πρώην υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία λέγοντας επισημαίνοντας τα εξής:

Με το πρώτο lockdown έσωσε χιλιάδες ζωές και προετοίμασε το σύστημα Υγείας

Διέθεσε 40 δισ. ευρώ για την κοινωνική συνοχή

Διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το σύστημα εμβολιασμών, με τον ρυθμό να είναι πλέον εξαιρετικός (πάνω από 100 χιλιάδες την ημέρα).

Ειδικότερα ο κ. Θεοδωρικάκος εστίασε στην ενίσχυση των εργαζομένων, καθώς διατέθηκαν 8 δισ. ευρώ για να προστατευθούν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Και σε αυτό το ποσό, επισήμανε, δεν συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση των ενοικίων.

Ερωτηθείς για την δολοφονία στα Γλυκά Νερά  και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τις ποινές ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ τόνισε ότι «οι δολοφόνοι θα πρέπει να μένουν ισόβια στην φυλακή». «Δεν μπορεί άνθρωποι που δολοφόνησαν μια 20χρονη μητέρα να μη μείνουν στη φυλακή για πάντα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα εκλογικά σενάρια ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε πως η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε την κρίση του κορωνοϊού και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προχωρώντας ταυτόχρονα σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Όπως έχει πει ο Κ. Μητσοτάκης οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν με την προηγούμενη», προσέθεσε.

Τέλος, για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπενθύμισε πως η ΝΔ με όρους υπεύθυνου πατριωτισμού είχε διαφωνήσει με την υπογραφή της, αλλά είχε ξεκαθαρίσει πως από τη στιγμή που θα ολοκληρωνόταν θα τιμούσε τις δεσμεύσεις της χώρας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Καταθέτει σήμερα ο Χρήστος Καλογρίτσας

 


Στις 10 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η κατάθεση του κ. Χρήστου Καλογρίτσα.

Ο Καλογρίτσας αποτελεί κεντρικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης καθώς με μηνύσεις που ήδη έχει υποβάλει στην τακτική δικαιοσύνη αποδίδει στον Νίκο Παππά ρόλο «οργανωτή» του σχεδίου για το σκάνδαλο του Syriza channel.

Σύμφωνα με τον Καλογρίτσα ο Παππάς του πρότεινε να τεθεί «μπροστινός» στην προσπάθεια δημιουργίας επικοινωνιακού βραχίονα, μέσω του οποίου θα πραγματοποιούνταν η απόπειρα ποδηγέτησης των αρμών εξουσίας, με κεφάλαια που θα εξασφάλιζε η τότε κυβέρνηση.

Σήμερα ο μάρτυρας θα δώσει λεπτομέρειες για την ενεργή συμμετοχή του πρώην υπουργού στην εξεύρεση κεφαλαίων που θα στήριζαν το επιχειρηματικό εγχείρημα. Θα απαντήσει για το αντικείμενο των συναντήσεων που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, για το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που μιλούν για «White House» και «White Porscha» αλλά και για τις διαδρομές του χρήματος μέσω εικονικών εταιρειών και αλλοδαπών τραπεζικών λογαριασμών.




Μάτι: Κόλαφος το πόρισμα του ανακριτή: «Αδιαφορία και συγκάλυψη»

 



Εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία, στα όρια του ενδεχόμενου δόλου, καταλογίζει σε κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι ο ανακριτής.

Παρακολουθούσαν αμέτοχοι τη φωτιά σαν τον Ξέρξη που έβλεπε τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας από το χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω, αναφέρει χαρακτηριστικά στο πόρισμά του, που αποκαλύπτει η ΕΡΤ, και διαπιστώνει εκτεταμένη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, μέσω πιέσεων προς τον πραγματογνώμονα.

Το πόρισμα του έκτου τακτικού ανακριτή, Αθ. Μαρνέρη για το Μάτι

«Η αδιαφορία που επιδείχτηκε συναρτώμενη με την αυξημένη ευθύνη των υπαιτίων συνιστά ενδεχόμενο δόλο επίτασης  του κινδύνου, στον οποίο βρίσκονταν οι πολίτες, οι οποίοι σε περίπτωση πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή εξαρτώνται φυσικά άμεσα κυρίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όχι π.χ από τον Δήμαρχο ή την Αστυνομία,που προφανώς έχουν ευθύνη, αλλά  κατώτερου βαθμού και σημασίας. Αυτό το γνώριζαν οι αρμόδιοι και παρόλα αυτά αδιαφόρησαν επιδεικτικά και παρακολουθούσαν αμέτοχοι επί της ουσίας τις εξελίξεις στο Νταού Πεντέλης – Νέο Βουτζά – Μάτι ωσάν τον Ξέρξη, όταν παρακολουθούσε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας από το χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω».

# Στάδιο πρόληψης

Α. Απουσία εναέριας επιτήρησης

Καθηλωμένο αεροσκάφος τύπου PZL

B. ανεκμετάλλευτα τα DRONES

# Στάδιο πυρκαγιάς

α. Ισχυροί ή θυελλώδεις άνεμοι

β. Υψηλή θερμοκρασία

γ. Χαμηλή υγρασία

δ. Φαινόμενο κηλίδωσης

Ανάγλυφο περιοχής (χαράδρες, δασική ύλη, κυρίως πεύκα)

Διάσπαση πυρκαγιάς σε δύο μέτωπα

Α. Ν. Βουτζάς –Μάτι- Κόκκινο Λιμανάκι

Β. Καλλιτεχνούπολη

#Ενημέρωση και κινητοποίηση

Πρώτη ενημέρωση στο ΕΣΚΕ 16:41 και όχι 16:49

Σύμφωνα με την απολογία στελέχους της πυροσβεστικής:

«Στις 16:48 επικοινώνησα από το κινητό μου με το Διοικητή του ΕΣΚ και κατά λέξη του είπα: “Δε στέλνεις, Γιάννη, κανένα εναέριο, μην ανοίξουμε δουλειές εκεί πέρα;”

Μου απάντησε ότι θα δει τι μπορεί να κάνει»

16:50 το πρώτο εναέριο μέσο λαμβάνει εντολή εκτροπής από Κινέτα για Νταού Πεντέλης. Εκτιμώμενος χρόνος άφιξης 17:10

17:30 επιχειρεί ένα ελικόπτερο

Πόρισμα ανακριτή:

«Αν μέχρι τις 17:30 το ΕΣΚΕ είχε αντιδράσει άμεσα στέλνοντας 3 εναέρια μέσα, τα οποία είχε τη δυνατότητα να στείλει, η πυρκαγιά είναι πολύ πιθανό αν όχι να είχε κατασβηστεί, τουλάχιστον να είχε ελεγχθεί… Κατά το χρονικό διάστημα από 18:10 έως 18:30 δεν επιχειρεί κανένα εναέριο μέσο στο Νταού Πεντέλης (η φωτιά σημειώνεται ότι μπαίνει στο Νέο Βουτζά 18:06, περνάει τη Λ. Μαραθώνος περίπου 18:20 και μπαίνει στο Μάτι από τις 18:25 και μετά)»

#Απομάκρυνση πολιτών

Πόρισμα ανακριτή:

«Κανένας από τους αρμοδίους, ήτοι τους επικεφαλής της πυρκαγιάς δεν εισηγείται την απομάκρυνση των πολιτών, ενώ η σύγκληση του ΣΟΠΠ, όπου θα ετίθετο το ζήτημα της απομάκρυνσης των πολιτών γίνεται πολύ αργά, όταν πλέον δεν ήταν εφικτή»

Πόρισμα ανακριτή:

«Λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα της κατάστασης, αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να έχει συγκληθεί όσο τον δυνατόν νωρίτερα το ΣΟΠΠ (δεδομένου ότι η πυρκαγιά είχε περάσει τα όρια δύο δήμων), όπου θα έπρεπε οι επικεφαλής της πυρκαγιάς να εισηγηθούν την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών, όπως έγινε στην Κινέτα.  (…)

Γενικότερα, η στάση των αρμοδίων δείχνει ότι δεν έδωσαν ουσιαστικά καμία σημασία στην πυρκαγιά και την άφησαν να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αδιαφορώντας παράλληλα εντελώς για την απομάκρυνση των πολιτών»

Όλοι οι φορείς του ΕΣΚΕ γνώριζαν όλα τα στοιχεία για την εν εξελίξει πυρκαγιά, την πορεία, την επικινδυνότητά της και την αναγκαιότητα επέμβασης εναέριων μέσων.

#Διάσωση πολιτών

Πόρισμα ανακριτή:

«Δεν εκτελέστηκε κανένα σχέδιο για την ορθή και έγκαιρη διάσωση των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής παρότι οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι, πρώτον, δεν είχαν διατεθεί επαρκή εναέρια και επίγεια μέσα, και, δεύτερον, δεν υπήρξε απόφαση απομάκρυνσης των πολιτών».

«Στη συνέχεια κάποιοι εκ των αρμοδίων, δεν δίστασαν μετά την αποκάλυψη του εύρους της τραγωδίας, να προσπαθήσουν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα, στρεφόμενοι ακόμη και κατά του ίδιου του πραγματογνώμονα Δημητρίου Λιότσιου, ο οποίος βέβαια, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αγνόησε όλες τις παρεμβάσεις και εκτέλεσε προσηκόντως το έργο που του ανατέθηκε».

«Από τις απομαγνητοφωνήσεις του καταγραφικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προέκυψε ότι ο Νικόλας Τόσκας (σ.σ. τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης) και όσοι παρευρίσκονταν στο ΕΣΚΕ (Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο) γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών, τουλάχιστον από την ώρα 18.36. Έτσι, τόσο κατά το χρόνο άφιξης του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο ΕΣΚΕ (μετά τις 23.00) όσο και κατά τη διάρκεια της φερόμενης ενημέρωσης του Πρωθυπουργού από τον Ματθαιόπουλο (σ.σ. αναφέρεται στον τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Ματθαιόπουλο) και τα λοιπά στελέχη του ΕΣΚΕ ήταν γνωστό σε όλους τους αρμόδιους ότι στο Μάτι και το Ν.Βουτζά υπήρχε μεγάλος αριθμός νεκρών».

Και drone επιστράτευσε για το πόρισμά του ο ανακριτής

Για πρώτη φορά, σε ανάκριση, χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και drones, τα οποία χρειάστηκε να επιστρατεύσει ο ανακριτής, ο κ. Μαρνέρης για να καταλήξει στο πόρισμά του για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Στο πόρισμά του που αριθμεί 97σελίδες, ο ανακριτής καταδεικνύει τις ποινικές ευθύνες οι οποίες, κατά την κρίση του προκύπτουν για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στο εγκληματικό αυτό αποτέλεσμα, όπως τονίζει.

Προφανώς οι υπαίτιοι ήταν απασχολημένοι με άλλα ζητήματα και δεν ήθελαν να αναμειχθούν επιχειρησιακά με τη διαχείριση της πυρκαγιάς για να μην τους χρεωθεί μία ενδεχόμενη αποτυχία που θα είχε επίπτωση στις προαγωγές τους, σημειώνει ο ανακριτής.

Για αυτό και κάποιοι αν και πήραν εντολή δεν πήγαν ποτέ στο σημείο που θα έπρεπε να είναι. Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Μαρνέρη, επιχειρησιακό ρόλο είχε, αν και δεν προβλέπεται, ο τότε αναπληρωτής υπουργός ο κ. Τόσκας, τον οποίο, από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, φαίνεται ότι ρωτούσαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής για τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα πάντως με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής υπήρχε ένα παράλληλο σύστημα επικοινωνίας για άλλους σκοπούς, ενώ η επίσημη ενημέρωση ήταν συνήθως ελλειματική ή δυστυχώς λανθασμένη.


Πηγή: ΕΡΤ

Ε.Τ.



Βίντεο την ώρα που εκτελούν το πληρωμένο συμβόλαιο οι κακοποιοί

 


Βίντεο που δείχνει την εκτέλεση του 58χρονου, και φαίνεται το πόσο άνετα χωρίς κανένα δισταγμό, μέσα σε κόσμο και αυτοκίνητα δολοφονούν όποιον θέλουν, όταν θέλουν.

Τέτοιες δολοφονίες παλιά ήταν σπάνιες, τώρα έχει γίνει σχεδόν εβδομαδιαίο φαινόμενο και φέρει ευθύνη εκτός από την αστυνομία και η δικαιοσύνη και ο ποινικός κώδικας που σέρνεται σαν σαλιγκάρι μέχρι να αλλάξει και να αυστηροποιηθεί για ορισμένα εγκλήματα.