Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Ασθενής το «έσκασε» από το νοσοκομείο και στην έξοδο πέθανε

 


Σε τραγωδία εκτυλίχθηξε η... «παράνομη» φυγή ασθενή από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Σύμφωνα με το pelop.gr, το μεσημέρι της Κυριακής (2/10) ένας 65χρονος που νοσηλευόταν στη Δερματολογική Κλινική του νοσοκομείου, έφυγε χωρίς να γίνει αντιληπτός από το νοσηλευτικό προσωπικό και χωρίς να έχει λάβει εξιτήριο.

Κατά την έξοδο του και ενώ βρισκόταν εκτός της κεντρικής πύλης του νοσοκομείου, κατέρρευσε.

Στο σημείο έσπευσαν διασώστες του ΕΚΑΒ με τον άνδρα να μεταφέρεται και πάλι εντός του νοσοκομείου, ωστόσο παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, κατέληξε.


iefimerida.gr



Πρόεδρος της Επιτροπής PEGA προς Παπαδημούλη : Να ζητήσετε συγγνώμη, χωρίς καθυστέρηση

 


Ψέμα και διαστρέβλωση η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του προέδρου της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τα όσα έγραψε στο twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, που κινούμενος στα fake news στην φαιδρότητα και την παραπληροφόρηση τακτική του κόμματος του, ξεφτιλίστηκε εξοργίζοντας την Ε.Ε.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο Twitter δήθεν ότι έρχεται στην Ελλάδα επιτροπή του ΕΚ για τις υποκλοπές και μίλησε για «καλά νέα», δημοσιεύοντας παράλληλα το πρόγραμμα της αποστολής της PEGA στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Γερούν Λέναερς, καταδίκασε τη δημοσιοποίηση του σχετικού αρχείου και ξεκαθάρισε πως η απόφαση που παρουσίασε ο κ. Παπαδημούλης να έχει εγκριθεί «ομόφωνα από το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου» δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά «ένα πολύ πρώιμο σχέδιο ατζέντας για εσωτερική χρήση, το οποίο δεν είχε καν κοινοποιηθεί στις πολιτικές ομάδες ή άλλους συνομιλητές».

«Είναι ντροπή που ένας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μοιράζεται ένα τέτοιο εσωτερικό σχέδιο εγγράφου για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς». «Δεν έχουμε καν προσεγγίσει πιθανούς εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης για να μας συναντήσουν κατά τη διάρκεια της αποστολής μας. Τώρα αυτό έχει διαρρεύσει, θα επανεκτιμήσουμε πώς θα προχωρήσουμε σε αυτήν την αποστολή», τόνισε ο Γερούν Λέναερς, απαντώντας στο Tweet του Δημ. Παπαδημούλη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής PEGA, συνέχισε ζητώντας από τον Δημήτρη Παπαδημούλη να διαγράψει την ανάρτησή του «Εμπρός, κ. Παπαδημούλη. Ελέγξτε με το συντονιστή της πολιτικής σας ομάδας εάν ποτέ το πρόγραμμα αυτό προετοιμάστηκε ή εγκρίθηκε από τους συντονιστές της PEGA. Εάν είστε αφοσιωμένος στην αλήθεια και το φως, δεν έχω αμφιβολία πως θα διαγράψετε το tweet σας και θα ζητήσετε συγγνώμη, χωρίς καθυστέρηση».

Ανακοίνωση εξέδωσε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εκπρόσωπος τύπου της Ευρωομάδας της Ν.Δ.: «Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παπαδημούλης, συνεχίζει την εκστρατεία παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας του κόμματός του. Έφτασε, χθες,  στο σημείο να διαρρεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπό επεξεργασία εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής PEGA,  με σκοπό να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη για τον ίδιο και το κόμμα του. Το μόνο που κατάφερε ήταν να  διαψευστεί κατηγορηματικά και  στη συνέχεια να αποδοκιμαστεί δημόσια από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Jeroen Lenaers. Για πολλοστή φορά, τα fake news του κ. Παπαδημούλη, που στόχο έχουν να εκθέσουν διεθνώς τη χώρα μας, εκθέτουν πρωτίστως τον ίδιο που αδυνατεί, δυστυχώς, να αντιληφθεί τον θεσμικό του ρόλο, ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».



Ξαναχτύπησε ο ξεδοντιάρης υπερήλικας εταίρος του Ερντογάν Μπαχτσελί


 

Οι Τούρκοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας και δείχνουν ότι δεν έχουν κανένα ίχνος σοβαρότητας.

Όπως λένε αναλυτές, με την φυλακή να είναι το πιθανότερο σενάριο εάν χάσει ο Ερντογάν τις εκλογές γιατί τα εγκλήματα του είναι πολλά, ο Τούρκος καθεστωτικός ηγέτης ψάχνει κάτι να κάνει για να μην γίνουν εκλογές.

Ο ακροδεξιός ξεδοντιάρης και υπερήλικος κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υποστήριξε ότι η κυριαρχία των Δωεκανήσων και των νησιών του βορείου Αιγαίου είναι τουρκική.

Όπως είπε ο υπερήλικας ξεδοντιάρης Μπατχσελί σε μέλη του κόμματός του «τα επιχειρήματα της Ελλάδας για την κυριραχία στα Δωδεκάνησα είναι τελείως αβάσιμα και παράνομα».

«Στην πραγματικότητα μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών παραμένει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάννης η Ελλάδα δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά αυτά τα νησιά» πρόσθεσε ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν κάνοντας την ίδια παραποιημένη ανάγνωση των διεθνών συνθηκών με αυτή που κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Τα νησιά στο βόρειο Αιγαίο που δόθηκαν για χρήση στην Ελλάδα χωρίς στρατιώτες και όπλα, τώρα είναι γεμάτα και με τα δύο. Η κυριαρχία των νησιών αυτών είναι χωρίς αμφιβολία και νομικά στην Τουρκία» συνέχισε το παραλήρημά του ο Μπαχτσελί.

Από την ακραία ρητορική του Μπαχτσελί δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι απειλές: Ανακοινώνω στον κόσμο ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας, θα βγάλουμε τα μάτια σε όποιον επιχειρήσει να καλύψει τα δικαιώματα και το δίκαιό μας.

Ο ξεδοντιάρης εταίρος του Ερντογάν αναφέρθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός χτύπησε με το τσεκούρι την πέτρα, δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε τον Θεό, έχουμε το έθνος μας».



Πατέρας χρησιμοποίησε το μωρό του για ασπίδα ώστε να μην συλληφθεί


 

Ο Μπράντον Λένερ (Brandon Loehner) κατηγορούνταν από τη σύντροφό του για την απαγωγή του 1 έτους γιου τους, υπό την απειλή όπλου, πριν από περίπου μία εβδομάδα. Οι αρχές ανέλαβαν δράση και κινήθηκαν για τη σύλληψη του Λένερ.

Ο Λένερ αρνήθηκε να σταματήσει όταν οι αστυνομικοί του έκαναν σήμα και αντιστάθηκε αρκετά προτού συλληφθεί εν τέλει μετά τη χρήση τέιζερ και με τη βοήθεια αστυνομικού σκύλου, ο οποίος τον έπιασε από το πόδι όπως φαίνεται στο βίντεο.





Τροχαίο στην Αττική οδό


 

Αυτοκίνητο στην Αττική οδό, χάνει τον έλεγχο και σκάει πάνω στα κάγκελα, με οδηγούς που ακολουθούσαν να σταματούν για να σώσουν τον άτυχο οδηγό. 

Ο οδηγός ήταν καλά στην υγεία του και δεν διέτρεχε κίνδυνο η ζωή του.





Μητσοτάκης: Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο


 

Θα υπηρετούμε πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους πάνω και πέρα από τις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, είπε θυμίζοντας τα λόγια του ιδρυτή Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σχεδόν 50 χρόνια μετά και 39 μήνες γόνιμης διακυβέρνησης μπορούμε να πούμε ότι η ΝΔ είναι όλων των Ελλήνων, τόνισε.



Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν θα υπήρχε, ίσως, καλύτερη μέρα για τη συνεδρίασή μας, από τη σημερινή. Από τα 48α γενέθλια της μεγάλης μας παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας. Επέτειο που γιορτάζουμε εδώ, στο χώρο του Κοινοβουλίου, δηλώνοντας την πίστη μας στη Δημοκρατία. Και την τιμούμε με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών, αναδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση μας με την κοινωνία, σε μία συγκυρία, μάλιστα, που δικαιώνεται εμφατικά η ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, όπως την προσδιόρισε ο ιδρυτής της. «Θα υπηρετούμε πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς». Αυτό σημείωνε η Διακήρυξη της 4ης Οκτωβρίου του 1974 με την υπογραφή του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή.


Και, πράγματι, σχεδόν μισό αιώνα μετά και ύστερα από 39 μήνες γόνιμης διακυβέρνησης, σήμερα μπορούμε να το διακηρύξουμε: Ναι, η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά και στοχεύουν ψηλά. Η συνεδρίασή μας γίνεται, έτσι, μια αφορμή για να συνδέσουμε το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.  Οι εξελίξεις, βέβαια, απαιτούν να θέσω πρώτος το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε.



Θα προσπαθήσω, κύριε Γενικέ, να είμαι όσο το δυνατόν πιο σύντομος ώστε να ακολουθήσει μια ουσιαστική συζήτηση. Μια συζήτηση, στην οποία θέλω να σας ζητήσω και πάλι -όπως πάντα- να τοποθετηθείτε με ειλικρίνεια για την ουσία της πολιτικής μας, για τις καλές και κακές στιγμές μας, κυρίως, όμως, για τους τρόπους με τους οποίους η δουλειά σας – η δουλειά μας, θα γίνει αποτελεσματικότερη.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

04/10/2022

|

 12:40

Διπλωματικές πηγές: Έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Λιβύης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

04/10/2022

|

 11:50

ΕΕ: Η Τουρκία αποδέχτηκε την πρόσκληση στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα

Η 48χρονη Νέα Δημοκρατία εκφράζει στις μέρες μας το κοινωνικό ρεύμα όπου ο πατριωτισμός της ευθύνης συναντά τον εκσυγχρονισμό της προόδου, με δυνάμεις πέρα από παλιά τείχη που συναιρούν την παράδοση με την ανανέωση, συντηρώντας τις προωθητικές αξίες της χώρας και έχοντας τη δυνατότητα να ενσωματώνει κάθε χρήσιμη νέα ιδέα. Με δεσμευτικές αρχές, αλλά με αδέσμευτη σκέψη και έχοντας πάντα ακέραια τέσσερα θεμέλια: Την προστασία της πατρίδος, την ανοιχτή και παραγωγική οικονομία, τη δίκαιη και Δημοκρατική κοινωνία αλλά και την εθνική ενότητα.


Αυτά ήταν και τα χαρακτηριστικά του τόπου, ήταν τα όπλα τα οποία μας επέτρεψαν,  ώστε να βγούμε νικηφόρα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μας χτύπησαν. Από την οικονομική καθήλωση του χθες και τη διετή πανδημία μέχρι την μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο. Και χάρη σε αυτά, αμύνεται με επιτυχία τόσο στις εθνικές προκλήσεις που συνεχίζονται όσο και στο εισαγόμενο κύμα ακρίβειας και στην ενεργειακή έκρηξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία.



Καμία Κυβέρνηση δεν συνάντησε τόσα πολλά εμπόδια σε τόσο μικρό χρόνο. Κι όμως, παρά τις αντιξοότητες, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, η πατρίδα μας προχωρά μπροστά. Είναι η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που υπομένει, όπως λέει και ο στίχος. Έτσι, σήμερα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, πρωταγωνιστεί στη μείωση της ανεργίας μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει -όσο γενναία μπορεί- το εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.


Όλα αυτά τα κάνουμε, όμως, χωρίς να ναρκοθετούμε το κοινό μας μέλλον και συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που θα το κάνουν καλύτερο. Πρόκειται, άλλωστε, για μία προσπάθεια που ειδικά εσείς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τη γνωρίζετε καλά. Και τη γνωρίζετε ως πρωταγωνιστές ενός νομοθετικού έργου το οποίο με βάση τα στατιστικά στοιχεία του κοινοβουλίου, κύριε Πρόεδρε, δεν έχει προηγούμενο. Μόνο από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι τα μέσα του 2022 επεξεργαστήκατε και ψηφίσατε 330 νομοσχέδια. Πραγματοποιήσατε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας πάνω από 6.000, επαναλαμβάνω, 6.000 ομιλίες στην Ολομέλεια και σε όλες τις Ειδικές Επιτροπές της Βουλής. Με άλλα λόγια, σταθήκατε στο ύψος των απαιτήσεων που έχουν οι πολίτες αλλά και η παράταξη. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη σπουδαία δουλειά που κάνετε.


Νομίζω ότι δύσκολα κάποιος Πρωθυπουργός θα μπορούσε να αναμένει περισσότερα από τους βουλευτές του. Και δεν είναι μόνο οι αριθμοί που δηλώνουν το μέγεθος της προσφοράς, αλλά είναι και η ποιότητα της δράσης σας, με προσήλωση στον κανονισμό της Βουλής, με διάθεση για δημιουργική, για εποικοδομητική κριτική ώστε να νομοσχέδια να γίνονται καλύτερα, με σεβασμό, πάντα, στις αντίπαλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, κυρίως, όμως, με πάγια επιδίωξη τις ευρύτερες συναινέσεις. Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις όπου Υπουργοί έκαναν δεκτές πολλές τροποποιήσεις, όχι μόνο από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από βουλευτές της Αντιπολίτευσης. Σε πολλές από αυτές είχατε πρωταγωνιστήσει κι εσείς οι ίδιοι. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει στην πράξη παραγωγικός κοινοβουλευτισμός.


Αγαπητοί συνάδελφοι, τίποτα στον κόσμο δεν είναι το ίδιο από εκείνον τον Οκτώβριο του 1974 όταν η Νέα Δημοκρατία ξεκινούσε αυτή τη συναρπαστική της διαδρομή. Ακλόνητες, ωστόσο, έμειναν οι ιδρυτικές αξίες που μας κράτησαν, που κράτησαν την παράταξή μας ενωμένη, ισχυρή και πρωταγωνίστρια, ενώ γύρω της διαλύονταν συνασπισμοί, κράτη και κόμματα. Ο Ευρωπαϊκός της προσανατολισμός, η δύναμή της να μπορεί να συνθέτει, αλλά και να ανανεώνεται, αλλά και ο φιλελεύθερος και κοινωνικός της χαρακτήρας: είναι ιδιότητες που αναπτύσσουμε ξανά απέναντι στα στοιχήματα της εποχής. Δεν θα αναφερθώ εκτενώς στις τεκτονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο διεθνές περιβάλλον.


Φυσικός μας χώρος -όπως δήλωσε από αυτό εδώ το βήμα ο ιδρυτής της παράταξής μας- παραμένει ο Δυτικός κόσμος και πυξίδα μας το Διεθνές Δίκαιο και η Δημοκρατία. Γι’ αυτό και στην Ουκρανία συμπαραστεκόμαστε στον αμυνόμενο, αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που πρόθυμα κάποιοι ενδεχομένως να ήθελαν να μιμηθούν στη γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές.


Την ίδια ώρα, οικοδομούμε ισχυρά αναχώματα απέναντι στην προσπάθεια της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο και την εισαγόμενη ακρίβεια σε μοχλό αποσταθεροποίησης των κοινωνιών. Ξέρετε καλά, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές, ότι η πολιτεία δαπανά ήδη τεράστια ποσά για να περιορίσει τις αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο φορολογώντας εταιρείες ηλεκτρισμού και διυλιστήρια. Θέτοντας πρώτοι στην Ευρώπη σε λειτουργία έναν μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών, ο οποίος αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε τη δική της πρόταση για το νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος θα ισχύει πια σε όλα τα κράτη-μέλη. Ανέφερε και ο Γιάννης (Μπούγας) ότι έχουμε ανακτήσει από αυτόν τον μηχανισμό παραπάνω από 2,5 δις ήδη τους τελευταίους τρεις μήνες που αυτός έχει τεθεί σε λειτουργία. Και ο μηχανισμός αυτός είναι ο βασικός αιμοδότης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και στήριξης της κοινωνίας που μας επιτρέπει να κρατάμε σε λογικά επίπεδα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και να κάνουμε παρεμβάσεις επίσης στην αγορά των καυσίμων.


Όμως, κανείς εθνικός προϋπολογισμός, κανείς μηχανισμός ανάκτησης υπερκερδών δεν μπορεί να καλύψει πλήρως ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό, απλά λέει ψέματα. Κι αυτός είναι ο λόγος που προσωπικά εδώ και πολλούς μήνες δίνω τη μάχη για μία συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση. Όπως συνέβη με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως συνέβη με το COVID-Pass, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Διαβατήριο, έτσι και τώρα η Αθήνα είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που εισηγούνται μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σ’ ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.



Οι θέσεις μας βρίσκουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Ναι, πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Πρέπει με κάποιο τρόπο η τιμή του φυσικού αερίου να αποσυνδέεται από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η αγορά, η αποθήκευση, η διανομή του να γίνουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο ευρωπαϊκή, κοινοτική υπόθεση. Και σε μία τέτοια αναγκαιότητα δεν μπορούν να αντισταθούν εθνικοί μικροϋπολογισμοί, που υπονομεύουν συνολικά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ούτε, βεβαίως, επιχειρήματα υπέρ του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού, γιατί όταν ο τελευταίος δεν λειτουργεί σωστά, όταν οι αγορές λειτουργούν σωστά, τότε το λόγο πρέπει να τον έχει η Πολιτεία. Αυτή που τώρα καλείται να παρέμβει για να υπενθυμίσει πως οι αγορές είναι συντελεστές και όχι αποκλειστικοί ρυθμιστές της οικονομίας και ότι αυτές υπάρχουν στο όνομα των πολιτών και όχι το αντίθετο.


Είναι το μήνυμα το οποίο θα μεταφέρω ξανά σε δύο μέρες στην Πράγα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών στα τέλη του μήνα, πιστεύοντας ότι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη μπορούν τελικά να αναδιαμορφωθούν και η ευρωπαϊκή μας οικογένεια να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση μέσα από το δρόμο που τελικά οδηγεί πάντα σε λύση, με περισσότερη, δηλαδή, Ευρώπη. Αλλά θα το ξαναπώ: σε εθνικό επίπεδο -ό,τι και να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο- το σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχουμε ανακοινώσει θα συνεχιστεί, με μέτρα ρεαλιστικά, αλλά και αποτελεσματικά.


Είναι, νομίζω, αυτή η πολιτική την οποία με θαυμαστή ωριμότητα αντιλαμβάνονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, νιώθοντας ότι με αντίπαλο μια διεθνή καταιγίδα η Κυβέρνησή μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μας προστατεύσει. Χωρίς ποτέ όμως, να βάζει σε κίνδυνο την επόμενη μέρα, ούτε και να αναστέλλει την εφαρμογή του προγράμματός μας. Και αυτή η σχέση εμπιστοσύνης ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα η μεγάλη μας δύναμη. Η πίστη ότι και αυτή η περιπέτεια ίσως πρόσκαιρα να μας κοστίσει, όμως δεν θα μας λυγίσει. Όπως δεν μας λύγισαν ούτε και οι προηγούμενες.


Κυρίες και κύριοι βουλευτές, μετά από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο ορίζοντας πια για τους επόμενους μήνες είναι καθαρός. Σε εθνικό επίπεδο, μένουμε σταθεροί  στις θέσεις μας. Οπλισμένοι με το Διεθνές Δίκαιο και με τα επιχειρήματά μας, με τα οποία συμφωνεί βέβαια και η παγκόσμια κοινότητα, η ευρωπαϊκή μας οικογένεια  αλλά και οι φίλοι μας από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ισχυροί μας σύμμαχοι. Ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο.


Γαλανό, όμως, θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Γιατί αν κάτι με κάνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αισιόδοξο, είναι ότι το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει τελικά στους λαούς. Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι, που θέλουν να ζουν και να προκόβουν ειρηνικά. Ξέρουν ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της. Ξέρουν οι λαοί μας ότι οι Συνθήκες είναι για να τηρούνται, ξέρουν ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα. Η Ελλάδα, κατά συνέπεια, περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης.


Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό πεδίο, οι εξελίξεις είναι, επίσης, σαφείς. Συνεχίζεται, όπως είπα, η στήριξη απέναντι στην ενεργειακή κρίση και δρομολογούνται όλα εκείνα τα μέτρα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Σε λίγο 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις κοντά στο 7%. Από 1ης Ιανουαρίου, όπως είχαμε δεσμευτεί, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους, συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ακολουθεί την 1η Μαΐου του 2023 νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και κλείνει έτσι ένας μεγάλος κύκλος διαδοχικών φορολογικών ελαφρύνσεων και τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.


Συνεχίζεται, όμως, ο κύκλος ανάπτυξης της οικονομίας. Παρά τη διεθνή αστάθεια, οι εξαγωγές μας σπάνε κάθε ρεκόρ. Τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος θα ξεπεράσουν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας. Και οι επενδύσεις εξακολουθούν να φέρνουν νέες δουλειές και δημόσια έσοδα. Το 2022 θα είναι ακόμα μία χρονιά ρεκόρ στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Μόλις πριν από λίγες μέρες, ένας αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός, η Google, ανακοίνωσε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που αθροιστικά θα φέρει παραπάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και 20.000 θέσεις εργασίας μέσα σε μία 8ετία.



Τη Δευτέρα εγκαινιάζουμε τους τρεις τελευταίους σταθμούς στη «Γραμμή 3» του Μετρό στον Πειραιά, δύο όψεις της ίδιας εικόνας. Ανάλογη εικόνα είμαι σίγουρος ότι έχετε και εσείς από τα μικρά και τα μεγάλα έργα που γίνονται στις Περιφέρειές σας. Όχι χωρίς αδυναμίες, όχι χωρίς καθυστερήσεις, οι οποίες, πάντως, δεν αλλάζουν την πραγματικότητα μίας νέας Ελλάδας που χτίζεται κόντρα σε κάθε αντιξοότητα. Αυτής που δικαιώνει το σύνθημα: «Το είπαμε. Το κάναμε». Και εκείνης που καλούμαστε να εξακολουθούμε να υπηρετούμε στο εξής, με οδηγό τα τρία εθνικά ζητούμενα: τη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη συνέπεια. Γιατί πράγματι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα και αυτός απαιτεί από εμάς σκληρή δουλειά και να στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη. Οικονομικές δυσκολίες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα αυξήσουν την αγωνία. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε αυτή η δικαιολογημένη αγωνία να μην μετατραπεί σε τυφλή διαμαρτυρία. Πολύ περισσότερο να μην μετατραπεί σε φλερτ με τη δημαγωγία. Οφείλουμε, λοιπόν, να εξηγούμε την πηγή των προβλημάτων και τις προσπάθειες τις οποίες κάνουμε για την υπέρβασή τους, πείθοντας ότι σε σύνθετα ερωτήματα, σε εξωγενείς κρίσεις δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και ότι η λύση τελικά βρίσκεται στην αλήθεια και στην ενότητα.


Μην ξεχνάμε ότι έχουμε απέναντί μας μια αξιωματική αντιπολίτευση, που ζώντας στη σκιά το δικού της καταστροφικού παρελθόντος, καταστροφολογεί και σήμερα ακόμα για τα πάντα. Κατασκευάζει απώλειες από τον κορονοϊό, επινοεί ανύπαρκτες διακοπές στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Καταγγέλλει παραβίαση τάχα του ασύλου όταν η αστυνομία συλλαμβάνει συμμορίες που δρούσαν μέσα σε φοιτητικές εστίες. Πουλάει, δηλαδή, σε φθηνή τιμή ακριβά ψέματα, υποσχόμενη στους πάντες τα πάντα.


Άκουσα τον κύριο Τσίπρα να λέει, χωρίς να ντρέπεται, ότι αν είχε τη δυνατότητα να μοιράσει 50 δισ., θα έβγαινε, λέει, Πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθεί. Αυτή είναι η λογική του πιο χυδαίου, του πιο κυνικού παλαιοκομματισμού, η οποία έχει καταδικαστεί πια ανεπιστρεπτί από τους Έλληνες πολίτες. Όμως, αυτή τη λογική, ότι μπορούμε τάχα να μοιράζουμε δημόσιο χρήμα για κομματικό όφελος και όχι για το καλό των πολιτών, αυτή τη λογική την έχουμε μπροστά μας, θα μας συνοδεύει μέχρι τις εκλογές. Και σε αυτόν τον λαϊκισμό της εξαγοράς των συνειδήσεων οφείλουμε να αντιτάξουμε το δικό μας έργο, το πώς ξεπεράσαμε νικηφόρα τόσες περιπέτειες. Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Να μην κρυφτούμε από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Να αναγνωρίσουμε ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί και ότι το επίπεδο των κοινωνικών ανισοτήτων πρέπει να βελτιωθεί, διότι δεν είναι αποδεκτό από μία παράταξη η οποία δεν είναι απλά φιλελεύθερη, αλλά έχει ένα ισχυρό κοινωνικό στίγμα.


Συνεπώς, το δίλημμα το οποίο διατύπωσα στη Θεσσαλονίκη για τα επόμενα χρόνια ισχύει στο ακέραιο: Αν όχι εμείς, τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου; Δεν το λέω με καμία δόση αλαζονείας, αλλά θα πρέπει να εξηγήσουν, επιτέλους, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι σε αυτό το οποίο προτείνουμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία. Λέμε ξεκάθαρα ότι απέναντι στις όποιες τρικυμίες -και σας διαβεβαιώνω ότι σε αυτόν τον ταραγμένο κόσμο στον οποίο ζούμε θα είναι πολλές- το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό και το τιμόνι του να το κρατά ένα δοκιμασμένο και ικανό πλήρωμα.


Η παράταξή μας, λοιπόν, κι εγώ προσωπικά σηκώνουμε το γάντι στις προκλήσεις των καιρών και απαντάμε: Ισχυρό εθνικό σκάφος σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και σταθερό τιμόνι σημαίνει δυνατή Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση.


Και αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό θα είναι το ερώτημα το οποίο θα διατρέχει την επικαιρότητα μέχρι τις επόμενες εκλογές, το ορόσημο που έρχεται να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία μας. Στο δρόμο αυτό, ωστόσο, το γνωρίζετε καλά, δεν θα βρούμε πολλούς συμμάχους. Απέναντί μας θα έχουμε πάντα τη διαστρέβλωση, την υπερβολή και τη λάσπη. Δίπλα μας θα έχουμε αμήχανες συμπεριφορές, που θα προκαλούν σύγχυση και θα πριμοδοτούν το πείραμα της αστάθειας και της ακυβερνησίας.


Ακριβώς γι’ αυτό λοιπόν, οι πολίτες πρέπει εγκαίρως να πληροφορηθούν για την παγίδα της απλής αναλογικής. Να αντιληφθούν ότι η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής και ότι δε θα είναι μία χαλαρή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για το αύριο. Εκείνη που θα δείξει τελικά τί κυβέρνηση επιθυμούν, ώστε με τη δεύτερη ψήφο να εδραιώσουν τη νίκη της, προσφέροντάς της τη δύναμη να κάνει πράξη το πρόγραμμά της. Και αυτός είναι ο στόχος μας.


Η επόμενη μέρα να βρει τη χώρα σε συνθήκες σταθερότητας, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να γίνονται γρήγορα πράξεις, χωρίς να χάνονται σε διαδρόμους ατελείωτων παζαριών. Με όρους που θα κρατούν τη χώρα σε μια συνεχή τροχιά προόδου, ώστε να συνεχίσει η σημερινή πορεία ανάπτυξης  και να μην υπάρξει ποτέ ξανά κανένα πισωγύρισμα. Με πρωταγωνιστές τις δυνάμεις που έχουν επιδείξει έως σήμερα συνέπεια αλλά και αποτελεσματικότητα. Ώστε, ναι, η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να είναι μονοκομματική, αλλά να μην είναι μονολιθική. Να μπορεί να είναι ανοιχτή, όπως έχουμε ήδη αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε σε κάθε χρήσιμη φωνή και να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από το τι αυτός ψήφισε στις εκλογές.


Ο ρόλος, λοιπόν, του βουλευτή, ο δικός σας ρόλος καθίσταται κομβικός -το αντιλαμβάνεστε και εσείς- στους μήνες που απομένουν. Πολύ περισσότερο καθώς -όπως είπε και ο Γιάννης (Μπούγας)- δεν σταματά το Κοινοβουλευτικό έργο, η κυβερνητική παραγωγή. Τα καθήκοντά σας αναπόφευκτα αυξάνονται στη Βουλή και στις περιφέρειές σας μεταφέροντας, όπως το κάνετε ήδη, τον παλμό τους στην Κυβέρνηση, όμως και το δικό σας έργο στους πολίτες.


Νομίζω το ξέρετε καλά, ότι η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή σε εσάς. Το ίδιο θα ζητήσω, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, να ισχύει και για όλους τους υπουργούς.  Οι βουλευτές μας, άλλωστε, είναι οι σύνδεσμοί μας με κάθε γωνιά του τόπου. Και ειλικρινά θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για την πίστη σας, για την ενότητά σας αλλά κυρίως για την αποτελεσματικότητά σας στη δράση μας.


Και σκέφτομαι πραγματικά, ότι δεν υπάρχει καλύτερη αφετηρία για τη νέα μας πορεία από αυτά τα 48α γενέθλια της παράταξής μας. Γιατί αυτά σηματοδοτούν τη νεανικότητα που μπορεί πάντα να διατηρεί, αλλά και την ωριμότητα που διαρκώς αποκτά. Είναι πιστεύω ό,τι ζητά σήμερα και η πατρίδα.


Ανυπομονώ, λοιπόν, να  ακούσω τις απόψεις σας για να οργανώσουμε μαζί τα επόμενα νικηφόρα βήματά μας.


Καλή δύναμη με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Χρόνια πολλά Νέα Δημοκρατία. Εμπρός για νέες νίκες για την παράταξη, για τη χώρα, για τις Ελληνίδες, για τους Έλληνες.


Σας ευχαριστώ.




Δίπλα στον δικτάτορα Πούτιν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την ένταξη Σουηδίας & Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ


 

Ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσουν οι σύντροφοι του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν στον ΣΥΡΙΖΑ και να πάρουν θέση με επιστολή βόμβα που δημοσιοποίησε η εσωκομματική αντιπολίτευση ("Ομπρέλα), με την οποία χαρακτηρίζει "λανθασμένη" την κομβικής σημασίας απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρουν οι σύντροφοι του δικτάτορα Πούτιν, είχαν εκφράσει τις διαφωνίες τους στην ηγεσία του κόμματος, ώστε να αποτελέσουν "αντικείμενο εσωκομματικού διαλόγου και προβληματισμού". Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποδεκτό, "με αποτέλεσμα το κόμμα μας να λάβει τη λανθασμένη, κατά τη γνώμη μας, απόφαση να υπερψηφίσει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ", σημειώνουν επίσης.

Την επιστολή, την οποία έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν, υπογράφουν όλα τα στελέχη της Ομπρέλας, όπως οι Βούτσης Νίκος, Δρίτσας Θοδωρής, Καββαδία Αννέτα, Καλαμαρά Έφη, Κνήτου Κατερίνα, Λάμπρου Πάνος, Ματσούκα Χάρις, Ξανθός Ανδρέας, Σκουρλέτης Πάνος, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φίλης Νίκος, Φωτίου Θεανώ και Χριστοδουλοπούλου Τασία.

Ολη η επιστολή της Ομπρέλας στήριξη στον σύντροφο δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν, με τίτλο "Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου"

1. Η απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος που συνεχίζεται σκορπίζοντας το θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγιά, έχει παροξύνει όλα τα διεθνή προβλήματα. Υπερεξοπλισμοί, απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, συνθήκες πολεμικής οικονομίας, κραυγές για γενίκευση του πολέμου Ανατολής-Δύσης, κλιμάκωση της έντασης με την Κίνα, ενεργειακή κρίση, ακόμη και διατροφική. Η Ευρώπη, χωρίς αυτόνομη πολιτική, πιασμένη γερά στο δόκανο των αμερικανικών επιδιώξεων, αντιμετωπίζει το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού στην οικονομία της και είναι ο μεγάλος χαμένος, αντιμετωπίζοντας έναν πόλεμο στα ανατολικά της και υφιστάμενη τις αντικυρώσεις της Ρωσίας με τον πόλεμο της ενέργειας και του φυσικού αερίου. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, επικύρωσε την αμερικανική επικυριαρχία.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και αγωνίζεται για να σταματήσει ο πόλεμος και τα όπλα να δώσουν τη θέση τους στη διπλωματία. Ο αγώνας για την Ειρήνη, ειδικά σε μια χώρα με ανοιχτά εθνικά θέματα και με μια κυβέρνηση που την έχει μετατρέψει σε προκεχωρημένο αμερικανονατοϊκό φυλάκιο, είναι το πρώτιστο καθήκον.


Στις ομόφωνες αποφάσεις του κόμματός μας – της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, του Πολιτικού Συμβουλίου αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και στο κείμενο της Πολιτικής Απόφασης του 3ου Συνεδρίου – διατυπώθηκαν με απόλυτη σαφήνεια οι συλλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με τα στρατηγικά ζητήματα των ανταγωνισμών, του πολέμου, της Ειρήνης, της ευρωπαϊκής ασφάλειας, του ρόλου του ΝΑΤΟ, της αντιμετώπισης της Ρωσίας στις νέες συνθήκες, αλλά και των μεσο-μακροπρόθεσμων συμφερόντων της χώρας μας ως παράγοντα συνεννόησης, αποτροπής του πολέμου και δύναμης ειρήνης στο περιβάλλον της νέας παγκόσμιας αστάθειας. Οι θέσεις αυτές είναι σαφείς, αναλυτικές και ομόφωνα ψηφισμένες.


Ειδικότερα, στην Πολιτική Απόφαση του 3ου Συνεδρίου, αναφορικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ τονίζεται: "…το ΝΑΤΟ φέρει συναφώς τις δικές του ιστορικές ευθύνες. Παρά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 1999, δεν προχώρησε στην οικοδόμηση μιας αδιαίρετης αρχιτεκτονικής ασφάλειας, και η συνεχής επέκτασή του προς Ανατολάς, δημιούργησε εύλογους φόβους στη Ρωσική Ομοσπονδία, που αισθανόταν να περικυκλώνεται στρατιωτικά.


Σήμερα, η πολιτική που προωθούν οι χώρες του ΝΑΤΟ, με την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ δια της πλειοδοσίας κυρώσεων, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποσκοπεί στη λήξη του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά στο να οδηγήσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία μέχρι την ανατροπή του καθεστώτος Πούτιν.


Η ΕΕ δεν κατόρθωσε ούτε να αποτρέψει προκαταβολικά τον πόλεμο ούτε να μεσολαβήσει ενεργά μετά το ξέσπασμά του ώστε αυτός να σταματήσει γρήγορα. Σήμερα, αδυνατεί να αναδείξει έναν στρατηγικά αυτόνομο – από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ – ρόλο, που θα ασκήσει σοβαρές πιέσεις για τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή στη διπλωματία".


2. Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανατρέπει βασική ρύθμιση της μεταπολεμικής περιόδου για την ουδετερότητα των δύο χωρών που συνδυαζόταν μάλιστα επί χρόνια στο εσωτερικό τους με ένα αξιοζήλευτο κοινωνικό κράτος. Επρόκειτο για το σκανδιναβικό μοντέλο που θεμελιωνόταν στον αντιμιλιταρισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μετά από διαδοχικές μεταλλάξεις, το μοντέλο αυτό οδηγείται σήμερα σε θρυμματισμό. Υποτάσσονται στον Ατλαντισμό. Ενισχύεται μάλιστα η Ακροδεξιά, όπως φάνηκε στις εκλογές στη Σουηδία.


Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει γεωπολιτικές ισορροπίες και αποτελεί κακή είδηση για την Ειρήνη στην Ευρώπη. Η αμερικανική επιλογή για παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ, γίνεται μέσα στη συγκυρία του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία λόγω της Ρωσικής εισβολής και της επιχειρούμενης συγκρότησης μόνιμου αντιρωσικού μετώπου. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τροποποιήθηκε το στρατηγικό δόγμα του και ανακηρύχθηκε ως κύριος εχθρός του η Ρωσία, δηλαδή, εγκαταλείφθηκε το δόγμα της μεταψυχροπολεμικής περιόδου σύμφωνα με το οποίο η αποστολή του ΝΑΤΟ ήταν η αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών.


Η αλλαγή αυτή συνιστά μια νέα ψυχροπολεμική θεώρηση των διεθνών σχέσεων. Υλοποιείται, μάλιστα, με εγκατάσταση αμερικανικών και νατοϊκών βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία. Σε περίπτωση, δε, που κριθεί σκόπιμο, θα τοποθετηθούν και πυρηνικά όπλα. Για το λόγο αυτό η Σουηδία αποσύρεται από τη δέσμευσή της κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών. Συνδέεται επίσης με σχεδιασμούς για την στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής που δεν απειλεί μόνο τη Ρωσία, αλλά είναι απειλή και για το περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, εφόσον αρχίσουν εξορύξεις για την εκμετάλλευση του πλούσιου υπεδάφους της περιοχής.


3. Ιδιαίτερα μέσα σε αυτή την πολεμική συγκυρία που απειλεί την Ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, η αμερικανική επιλογή για διεύρυνση του ΝΑΤΟ, υποτάσσει ακόμη περισσότερο την Ευρώπη στην αμερικανική ψυχροπολεμική ηγεμονία.


Από θέση αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ταχθεί υπέρ της συγκρότηση ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, με τη σταδιακή αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ. Η θέση μας αυτή, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, επιβεβαιώνεται δραματικά. Μια από τις αιτίες της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής είναι η άρνηση των μεγάλων δυτικών δυνάμεων να αναλάβουν πρωτοβουλία για ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας. Χωρίς αυτό όμως, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει γεωπολιτικές, οικονομικές και άλλες συνέπειες, και βαθαίνει η κρίση της.


4. Προβάλλεται το επιχείρημα ότι την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ ζητούν οι λαοί τους και πρέπει να σεβαστούμε τη θέλησή τους. Προβάλλεται δηλαδή το επιχείρημα της κρατικής κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης των λαών . Πρόκειται για παραπλανητικό επιχείρημα.


Πρώτον: Οι δύο λαοί δεν έχουν ζητήσει με αυθεντικό και πρωτογενή τρόπο, δηλαδή, με δημοψήφισμα, την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα συγκυριακών επιλογών κορυφής με την ηγεμονία της Δεξιάς στις χώρες αυτές.


Δεύτερον: Η άσκηση του δικαιώματος της "αυτοδιάθεσης” πρέπει να λαμβάνει υπόψη την υπέρτερη αρχή της σταθερότητας και της Ειρήνης. Να μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο Ψυχρός Πόλεμος είναι αυτός που υπονομεύει την κυριαρχία και την αυτοδιάθεση όπως έχει δείξει η Ιστορία. Είναι υποκριτικό η ψυχροπολεμική – ιμπεριαλιστική υποτροπή να δικαιολογείται με την επίκληση αυτών των αξιών. Άραγε, η επίκληση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης θα οδηγήσει αργότερα και στην ένταξη της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με όσα συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη;


5. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει χρέος να μείνει στον αντίποδα τέτοιων μεθοδεύσεων που ενισχύουν το πολεμικό κλίμα στην Ευρώπη. Να επιμείνει σε πρωτοβουλίες ειρήνευσης και Δημοκρατίας. Η Αριστερά οφείλει να πρωτοστατήσει στα κινήματα Ειρήνης και όχι να συγκατανεύει στη νατοποίηση της Ευρώπης.


Άλλος δρόμος υπέρ των ευρωπαϊκών λαών δεν υπάρχει!


6. Μας ρωτούν γιατί, με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, συμφωνήσαμε να ενταχθεί η μικρή αυτή χώρα στο ΝΑΤΟ. Οποιαδήποτε σύγκριση, αγνοεί τις διαφορές του Μακεδονικού με το Σκανδιναβικό, το μέγεθος των χωρών και κυρίως το νέο Ψυχρό Πόλεμο στις διεθνείς σχέσεις και τον θερμό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Συνθήκες που δεν υπήρχαν την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών.


Να θυμίσουμε ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. προβλήθηκε ως εγγύηση σταθερότητας για μια μικρή χώρα, γείτονες της οποίας θέτουν ζητήματα συνοριακών διαφορών ή αμφισβητούν ακόμη και την εθνική της υπόσταση. Με δεδομένη την περιπετειώδη σχέση της Ελλάδας με τη χώρα αυτή, θα ήταν λάθος η χώρα μας να προβάλει βέτο.


7. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το δόγμα του προβλέψιμου συμμάχου, έχει εγκλωβίσει την Ελλάδα στην αμερικανική πολεμική στρατηγική και την αντιρωσική υστερία. Αυτό θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την υπερψήφιση από την Ελλάδα της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Στον αντίποδα, η χώρα μας πρέπει να επιμείνει στην ανάγκη άσκησης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που σημαίνει, με σεβασμό πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και της Ειρήνης, τη σταδιακή αποκατάσταση των παραδοσιακών σχέσεών μας με τη Ρωσία, πολύ περισσότερο που η Τουρκία, πιστή στην τακτική του "επιτήδειου ουδέτερου”, ελίσσεται μέσα στην κρίση. Κατόρθωσε μάλιστα να ανταλλάξει τη ψήφο της υπέρ του ΝΑΤΟ, με την παράδοση Κούρδων αγωνιστών από τη Σουηδία.


Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού εγκρίνει τη στάση που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ουκρανική κρίση. Το "ναι" στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, μας εμφανίζει ανακόλουθους προς τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας και επηρεάζει την αξιοπιστία μας ως κόμματος της Αριστεράς.


8. Το γεγονός ότι ευρωπαϊκά κόμματα, συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά (όχι όμως το Αριστερό Κόμμα και οι Πράσινοι στη Σουηδία), καθώς και μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, δεν αποτελεί επιχείρημα για την ορθότητα αυτής της πολιτικής. Άλλωστε, το ίδιο είχε συμβεί με τον "ανθρωπιστικό πόλεμο" στη Γιουγκοσλαβία. Η σημερινή στάση εξηγείται όμως, από τον άνωθεν καλλιεργούμενο αντιρωσισμό, από την προπαγάνδα κατά την οποία αντιπαρατίθεται "ο ολοκληρωτισμός με τη Δημοκρατία". Για την εξέλιξη αυτή βέβαια, η Ρωσία του Πούτιν έχει τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες. Παρέχει, από την εισβολή μέχρι και σήμερα, διαρκή και βάσιμα επιχειρήματα προς τις δυνάμεις που αποβλέπουν στην πόλωση, με δεδομένο ότι για την εγκληματική εισβολή και τον πόλεμο έχει δικές της τεράστιες ευθύνες, ανεξάρτητα από τις ευθύνες της "Δύσης". Οι πρόσφατες αδιανόητες απειλές του Προέδρου Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων, είναι απαράδεκτες και προκαλούν την οργή και την αντίδραση κάθε φιλειρηνικού ανθρώπου.


Τα αδιέξοδα του πολέμου, και τους κινδύνους αν εξαπλωθεί, άρχισαν να συνειδητοποιούν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες με τις συνέπειες της ενεργειακής-οικονομικής-κλιματικής κρίσης. Ο πόλεμος εξουθενώνει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η ακρίβεια, ο καλπάζων πληθωρισμός, ο κίνδυνος εκατομμύρια νοικοκυριά να μη μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους τον χειμώνα, η ακροδεξιά απειλή, εντείνουν την κρίση σε όλη την Ευρώπη και αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να υπάρξει ειρηνική διέξοδος.


Με βάση αυτό το σκεπτικό, που αναπτύξαμε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, παραμονή της συζήτησης στη Βουλή, προτείναμε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καταψηφίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα προβλέπει για το θέμα του ΝΑΤΟ η απόφαση του 3ου Συνεδρίου που προαναφέραμε.


Η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα το κόμμα μας να λάβει τη λανθασμένη, κατά τη γνώμη μας, απόφαση να υπερψηφίσει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Πριν δοθεί στη δημοσιότητα, έχει ήδη σταλεί στην ηγεσία του κόμματος προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο εσωκομματικού διαλόγου και προβληματισμού


ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ


Βούτσης Νίκος, βουλευτής , πρώην μέλος ΠΣ


Δρίτσας Θοδωρής , βουλευτής, πρώην μέλος ΠΣ


Καββαδία Αννέτα, μέλος ΠΓ


Καλαμαρά Έφη, μέλος ΠΓ


Κνήτου Κατερίνα, μέλος ΠΓ


Λάμπρου Πάνος, μέλος ΠΓ


Ματσούκα Χάρις, μέλος ΠΓ


Ξανθός Ανδρέας, βουλευτής, μέλος ΠΓ


Σκουρλέτης Πάνος, βουλευτής, μέλος ΠΓ


Τσακαλώτος Ευκλείδης, βουλευτής, μέλος ΠΓ


Φίλης Νίκος, βουλευτής, μέλος ΠΓ


Φωτίου Θεανώ, βουλεύτρια, μέλος ΠΓ


Χριστοδουλοπούλου Τασία, πρώην μέλος ΠΣ



Συνελήφθη 41χρονος από το Μπαγκλαντές για τον βιασμό της ανήλικης κόρης του

 



Συνελήφθη Σεπτεμβρίου από αστυνομικούς του τμήματος Ανηλίκων ένας 41χρονος από το Μπαγκλαντές, που κατηγορείται ότι βίαζε συστηματικά την ανήλικη κόρη του.

Κατά του 41χρονου αλλοδαπού σχηματίσθηκε δικογραφία για ενδοοικογενειακή απειλή, ενδοοικογενειακή βία, βιασμό, γενετήσια πράξη με ανήλικο, γενετήσια πράξη μεταξύ συγγενών και για πορνογραφία ανηλίκων.

Τον φάκελο της υπόθεσης χειρίζεται η Υποδιευθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας.




Μια 30χρονη Ιταλίδα πήγε να γιορτάσει τα γενέθλιά της στην Τεχεράνη και συνελήφθη

 


Η Ιταλίδα Αλέσια Πιπέρνο, τριάντα ετών, συνελήφθη χθες στην Τεχεράνη, σύμφωνα με την αναφορά του πατέρα της.

Είχε ταξιδέψει στο Ιράν για να γιορτάσει τα τριακοστά της γενέθλια, μαζί με φίλους της, και σήμερα το πρωί τηλεφώνησε, κλαίγοντας στον πατέρα της, για να του ζητήσει βοήθεια.

Αναμένεται η επίσημη επιβεβαίωση της είδησης από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, από την στιγμή που προς το παρόν ο μόνος που αναφέρθηκε στο συμβάν, είναι ο πατέρας της κοπέλας, μέσω Facebook.



Ο πατέρας της κοπέλας, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στην περιοχή Τουσκολάνο της Ρώμης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είχαμε νέα της για 4 ημέρες, από τα 30ά γενέθλιά της, στις 28 Σεπτεμβρίου. Ακόμη και η τελευταία της πρόσβαση στο κινητό της τηλέφωνο αναφέρει εκείνη την ημερομηνία. Σήμερα το πρωί λάβαμε ένα τηλεφώνημα. Ήταν εκείνη που έκλαιγε και μας έλεγε ότι ήταν στη φυλακή. Στην Τεχεράνη. Συνελήφθη από την αστυνομία μαζί με τις φίλες της, ενώ ήταν έτοιμη να γιορτάσει τα γενέθλιά της. Μίλησε λίγο και ήταν απελπισμένη. Ζήτησε βοήθεια».

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη έκκληση του πατέρα αφαιρέθηκε από τον λογαριασμό του, αφού προηγουμένως είχε κοινοποιηθεί από εκατοντάδες χρήστες.

Στην ανάρτηση, ο πατέρας ανέφερς ακόμα ότι η κόρη του «είναι μια μοναχική ταξιδιώτισσα, ταξιδεύει στον κόσμο για να μάθει για τα έθιμα και τις παραδόσεις των λαών: πάντα προσαρμοζόταν και σεβόταν τις παραδόσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις υποχρεώσεις κάθε χώρας που επισκεπτόταν».

«Εμείς οι γονείς, και ο αδελφός της, δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Δεν μπορείς να κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια όταν ένα παιδί σου λέει "σε παρακαλώ βοήθησέ με". Θέλω να γίνει γνωστό και να φτάσει αυτή η είδηση σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ίσως φτάσει στον κατάλληλο που μπορεί να μας βοηθήσει. Σας ευχαριστώ».


protothema.gr



Ο δικτάτορας Λουκασένκο λέει στους μαθητές να μαζέψουν πατάτες, γιατί είναι «καλή άσκηση»

 



Ο δικτάτορας της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ζήτησε να κινητοποιηθούν μαθητές για τη συγκομιδή της πατάτας, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό θα είναι μια «καλή σωματική άσκηση» για αυτούς και «ευτυχία» για τους γονείς τους.

Ο δικτάτορας Λουκασένκο, κυβερνά τη χώρα του με σιδηρά πυγμή από το 1994, είναι γνωστός για τις λεκτικές του ακροβασίες και τις ακραίες προτάσεις του. Είναι δε σύμμαχος με το φασιστικό καθεστώς της Ρωσίας και τον δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε κυβερνητική συνεδρίαση τη Δευτέρα, ο δικτάτορας εμφανίστηκε αγανακτισμένος επειδή στα σχολεία της Λευκορωσίας απαγορεύεται η «κινητοποίηση των μαθητών για τη συγκομιδή μήλων ή πατάτας».

«Με ποιο παράδειγμα θα μεγαλώσουμε τότε τους μαθητές μας, τα παιδιά μας;», είπε, αναφερόμενος στην πρακτική που ακολουθείτο την εποχή της ΕΣΣΔ.

«Λένε ότι αυτό είναι εκμετάλλευση. Αλλά τι εκμετάλλευση μπορεί να είναι αν κάποιος πάει στη δουλειά του για πέντε ή έξι ώρες; Θα είναι ευτυχία για τους γονείς και καλή σωματική άσκηση για τα παιδιά», είπε ο Λουκασένκο, πιστεύοντας ότι αυτό θα «ενώσει τους ανθρώπους».

Ο Λουκασένκο είχε συστήσει το 2020 τη σάουνα, ένα ποτήρι βότκα την ημέρα και την εργασία με τρακτέρ στα χωράφια, ως αποτελεσματικά γιατρικά κατά του κορωνοϊού. (Οι επιστήμονες θα διαφωνούσαν και με τα τρία).



Όργιο από συντρόφους με καταλήψεις δωματίων φοιτητών - Μπούρας : Αδειάσαμε 150 δωμάτια απο παράνομους

 


Το όργιο που επικρατούσε με τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ, κακοποιούς, αντιεξουσιαστές και κάθε είδους ακροαριστερό, τις τελευταίες δεκαετίες στους πανεπιστημιακούς χώρους περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100,3, ανέφερε την δικιά του εμπειρία για το απαράδεκτο συντροφικό καθεστώς ακροαριστερών - κακοποιών που υπάρχει στις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων της χώρας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών ανέφερε πως υπήρχε άβατο στις φοιτητικές εστίες καθώς ουδείς γνώριζε ποιοι διέμεναν σε αυτές:

«Οι φοιτητικές εστίες ήταν ένα άβατο. Άβατο με την έννοια ότι δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Εμείς κάναμε το εξής πάρα πολύ απλό. Διασταυρώσαμε τις λίστες αυτών που φαίνεται ότι έμεναν στην εστία με τα φοιτητολόγιά μας. Εκεί διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν τελειώσει και φαίνεται ότι κρατούσαν δωμάτιο, άνθρωποι οι οποίοι είχαν χρόνια να κάνουν εγγραφή ή για να δώσουν μάθημα».

Ο κ. Μπούρας υπογράμμισε ότι παρά τις ευθείες απειλές που δέχθηκε κατά της ζωής του από όσους συντρόφους κακοποιούς - ακροαριστερούς διέμεναν στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αδειάσουν περίπου 150 δωμάτια, τα οποία παραδόθηκαν σε όσους πραγματικά τα δικαιούνταν:

«Σιγά σιγά με αποφάσεις πάντα της Συγκλήτου αδειάσαμε αυτά τα δωμάτια. Ναι, υπήρχαν αντιδράσεις αν θέλετε να με ρωτήσετε. Αντιδράσεις οι οποίες έφτασαν μέχρι να απειλήσουν και τη ζωή μου. Αλλά όπως σας είχα πει και παλιότερα, εγώ δε φοβάμαι. Μαζί με την Πρυτανική Αρχή και την Σύγκλητο προχωρήσαμε και αδειάσαμε περίπου 150 δωμάτια τα οποία τα αποδώσαμε σε φοιτητές που πραγματικά τα 'χουν ανάγκη».

Δείτε το video:





Σύλληψη από πολίτες κακοποιού που λήστευε ηλικιωμένους στον Πειραιά

 


Σύλληψη και ακινητοποίηση ενός ληστή πραγματοποίησαν χθες από πολίτες, τον οποίο παρέδωσαν στην ΕΛ.ΑΣ στον Πειραιά.

Σύμφωνα με το Mega, πρόκειται για έναν από τα τρία μέλη συμμορίας που παρίστανε συνεργείο της ΔΕΗ, έμπαινε σε σπίτια ηλικιωμένων και τους έκλεβε. Ο συγκεκριμένος δράστης είχε κλέψει κοσμήματα και χρήματα και τον αντιλήφθηκε συγγενής του θύματος, άρχισε την καταδίωξη και με τη βοήθεια των περίοικων τον εγκλώβισαν. Βίντεο από τη στιγμή που ο κακοποιός έχει ακινητοποιηθεί στο έδαφος και είναι περικυκλωμένος από πολίτες παρουσίασε η εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

Ύστερα κάλεσαν την αστυνομία και η σύλληψη του δράστη έγινε από ομάδα της ΔΙ.ΑΣ.





Ένταλμα σύλληψης από το καθεστώς της Ρωσίας για την δημοσιογράφο Μαρίνα Οφσιάνικοβα

 



Το φασιστικό υπουργείο Εσωτερικών του δικτάτορα Πούτιν, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την δημοσιογράφο και πρώην συνεργάτιδα του Πρώτου καναλιού της ρωσική τηλεόρασης Μαρίνα Οφσιάνικοβα. Η σχετική πληροφορία υπάρχει στην βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

Τον Μάρτιο κατά την διάρκεια του βραδινού δελτίου ειδήσεων στο Πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης η Οφσιάνικοβα εμφανίστηκε πίσω από την τηλεπαρουσιάστρια Γιεκατερίνα Αντρέγιεβα, κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Όχι στον πόλεμο!»

Η δημοσιογράφος συνελήφθη τότε, ενώ την επόμενη μέρα της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο και αφέθηκε ελεύθερη. Εν συνεχεία έφυγε για την Γερμανία. Τον Ιούλιο επιστρέφοντας, της επιβλήθηκε δύο φορές πρόστιμο με βάση το άρθρο περί «δυσφήμισης του στρατού» για μια αντιπολεμική ανάρτηση της στο Facebook και για δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.

Στα μέσα Αυγούστου η δημοσιογράφος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό με την κατηγορία της διάδοσης «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό και επειδή συμμετείχε σε αντιπολεμική πορεία απέναντι από το Κρεμλίνο. Την 1η Οκτωβρίου ο πρώην σύζυγος της δήλωσε ότι διέφυγε από τον κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με την κόρη της.




ΕΕ: Παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα

 


«Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη», τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων για υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» των δύο χωρών και υπογραμμίζει ότι πρέπει να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα». 

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη» προσθέτει. 

Τέλος, αναφέρει ότι «η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».



ΕΥΠ και Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ καθοδηγούσαν μέσω παρακολουθήσεων τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.


 

«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν τους ύποπτους διαύλους μεταξύ μυστικών υπηρεσιών και πρωθυπουργικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, παρακάμπτοντας τον αρμόδιο υπουργό, που οδηγούσαν σε «τυφλές» απομακρύνσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας

Η ΕΥΠ με τη συνεργασία του Μεγάρου Μαξίμου, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, προχωρούσαν σε «τυφλές» κρίσεις στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Αυτή η πρωτοφανής διαπίστωση, για ύποπτους διαύλους μεταξύ μυστικών υπηρεσιών και μελών του πρωθυπουργικού γραφείου, την περίοδο 2016-2018, που οδηγούσαν σε υποκλοπές, φυσικές παρακολουθήσεις και εν συνεχεία στην αποστράτευση υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Και όλα αυτά ενώ δεν υπήρχε καμία ενημέρωση του εκάστοτε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που είχε τότε την εποπτεία της ΕΥΠ. Μάλιστα, ο πολιτικός προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. ενημερωνόταν… άνωθεν ώστε να αποπέμπει ανώτατα (και ικανά) στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς καν να γνωρίζει τον λόγο.

Παρά μόνο όταν, ακολούθως, τμήματα αυτών των «αόρατων» ερευνών με τις ευλογίες του Μαξίμου άρχιζαν να παρουσιάζονται, διαπίστωναν ότι ανώτατοι αξιωματικοί είχαν… εκπαραθυρωθεί με κεντρικές εντολές και παρεμβάσεις της ΕΥΠ, για ασήμαντους συνήθως λόγους. Οπως, λόγω μιας αμφιλεγόμενης στιχομυθίας για συναντήσεις με κάποια γυναίκα ή για ζητήματα που δεν είχαν σχέση με τις υπηρεσιακές ενασχολήσεις των «κρινόμενων».

Μόνο για θέματα «εγχώριας διαφθοράς»

Το 2016 και ενώ υπήρχε έξαρση του Μεταναστευτικού, το πραξικόπημα στην Τουρκία, οι επιθέσεις του ISIS στην Ευρώπη, οι μετακινήσεις τζιχαντιστών στις ευρωπαϊκές χώρες κ.λπ., η ΕΥΠ είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της σε θέματα «εγχώριας διαφθοράς». Παρότι, μάλιστα, υπήρχαν πολλοί διαφορετικοί κρατικοί μηχανισμοί και υπηρεσίες που μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τους σχετικούς ελέγχους και όπου θα μπορούσε να αποστείλει η ΕΥΠ τα όποια αρχικά στοιχεία ή καταγγελίες είχε.


Βασίλης Λαμπρόπουλος

Πηγή : in.gr


Αντιθέτως, όμως, οι μυστικές υπηρεσίες αναλώνονταν στη συσσώρευση αποτελεσμάτων ερευνών «κλειστού» ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως εκείνες για την αραβική επένδυση στη Ζάκυνθο ή για τις ύποπτες διασυνδέσεις πολιτικών και διπλωματών με αστυνομικούς, ιδιώτες κ.λπ., προχωρώντας εν συνεχεία σε ενημέρωση του Μαξίμου.


Ετσι, λοιπόν, ανάμεσα σε άλλα, την περίοδο 2016-2018 οι μυστικές υπηρεσίες άρχισαν μια μακρόσυρτη έρευνα, που απέφερε περίπου 120 CD με ηχογραφημένες συνομιλίες ομάδας δικηγόρων και ιδιωτών, ένας εκ των οποίων υπήρξε παλαιότερα σύμβουλος στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και εμφανιζόταν να έχει παρασκηνιακές επαφές με δικαστικούς λειτουργούς, ακόμα και στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης.


Πρόκειται για μία έρευνα, η οποία, πάρα τα «εντυπωσιακά» και πομπώδη στοιχεία που ανέδειξε, δεν κατέληξε ποτέ στις δικαστικές αίθουσες, λόγω προβλημάτων στην τεκμηρίωση ή παρατυπιών στις άρσεις απορρήτου. Ενδεικτικά, στα εν λόγω CD της ΕΥΠ φαίνεται να περιλαμβάνονταν δύο-τρεις στιχομυθίες ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με ιδιώτη, για προσωπικά θέματα, χωρίς δηλαδή κανένα απτό ποινικό ενδιαφέρον.


Ενημέρωναν το Μαξίμου για τα ευρήματα

Ομως, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, στην πρώτη ακόμη φάση της έρευνας, στελέχη της ΕΥΠ έσπευσαν να πληροφορήσουν το Μέγαρο Μαξίμου για τα ευρήματα αυτά, που ασφαλώς δεν τεκμηρίωναν εμπλοκή των συνομιλητών σε κολάσιμες ενέργειες. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν γνώριζε το παραμικρό για παρακολουθήσεις, ευρήματα, συμπεράσματα και άλλα, παρότι εκείνη είχε τότε, βάσει νόμου, τον… απόλυτο έλεγχο της ΕΥΠ.


Προέκυψε, συνεπώς, τότε, η ιδιόμορφη κατάσταση, το Μέγαρο Μαξίμου – που είχε παρατύπως την καθοδήγηση αλλά και την απευθείας ενημέρωση από την ΕΥΠ – να δίνει εντολές στην ηγεσία της Λεωφόρου Κατεχάκη προκειμένου να εκδιώκονται ξαφνικά σημαντικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από το Σώμα, χωρίς να τους εξηγείται καν o λόγος. Και οι ρητές εντολές του Μαξίμου ακολουθούνταν πιστά, με τα στελέχη των Αρχών ασφαλείας να πηγαίνουν σπίτι τους, συνεπεία των μυστικών επαφών ΕΥΠ – Μαξίμου.


Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. πληροφορούνταν τις ακριβείς αιτίες των εκδιώξεων ανώτατων αξιωματικών πολλούς μήνες αργότερα. Δηλαδή, όταν οι σχετικοί φάκελοι και τα CD παραδόθηκαν από δικαστικούς σε διάφορες άσχετες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., μόνο για να βοηθήσουν στις… απομαγνητοφωνήσεις των δεκάδων χιλιάδων συνομιλιών που είχαν υποκλαπεί.


Οπως ήταν φυσικό, μάλιστα, το περιεχόμενο των συνομιλιών που άκουγαν πλέον και άλλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προκαλούσε δυσφορία, αφού σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούσε βάσιμη αιτιολογία για τις προηγηθείσες, τελεσίδικες αποπομπές συναδέλφων τους.



Ε.Ε.: Πρόεδρος της Επιτροπής για παρακολουθήσεις σε Παπαδημούλη : «Ντροπή για αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής»

 


Η Νέα προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ μέσο του Παπαδημούλη, να σπιλώσει την Ελλάδα και να κάνει κακό στην κυβέρνηση, έπεσε στο κενό, ξεφτιλίζοντας τον Παπαδημούλη και τον ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μία φορά.

Την εντονότατη αντίδραση του Ολλανδού ευρωβουλευτή και προέδρου της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζερόν Λέναερς, που ασχολείται με το θέμα των παρακολουθήσεων και των παράνομων επισυνδέσεων, προκάλεσε μια ανάρτηση στο Twitter από τον Δημήτρη Παπαδημούλη που πήγε να κάνει τον πονηρό και τελικά τον άδειασαν.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι η πρώτη φορά που ξεφιλίζεται, ανέφερε το απόγευμα σε ανάρτησή του ότι η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) έρχεται στην Ελλάδα στις 3-4 Νοεμβρίου και ζήτησε να δει, μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον τέως γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη και τους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο.

«Καλά νέα: Η Επιτροπή θα δει όσους η ΝΔ αρνήθηκε να κληθούν στην εξεταστική της Βουλής» έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος ανέφερε μάλιστα ότι η απόφαση αυτή εγκρίθηκε ομόφωνα από το προεδρείο της Ευρωβουλής.

Οι ισχυρισμοί του κ. Παπαδημούλη προκάλεσαν όμως την οργισμένη αντίδραση του Ολλανδού ευρωβουλευτή ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter ήταν όχι μόνο επικριτικός αλλά και αποκαλυπτικός για τις... αποφάσεις της επιτροπής PEGA.

«Είναι ντροπιαστικό που ένας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μοιράζεται ένα τέτοιο εσωτερικό σχέδιο εγγράφου για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζερόν Λέναερς και κατέστησε σαφές ότι η Επιτροπή δεν έχει προσεγγίσει εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, για να τους συναντήσει κατά τη διάρκεια της αποστολής της.

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής σημειώνει επίσης ότι μετά την διαρροή του κ. Παπαδημούλη η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να επανεκτιμήσει πώς θα προχωρήσει η αποστολή της.

Δείτε τις αναρτήσεις τους


310186338_5414865911931764_5910670974592067065_n




Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Παράνομο το μνημόνιο με Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

 


Το ένα "χαστούκι" πίσω από το άλλο για την Τουρκία!!

Παράνομο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Λιβύης και της Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει καμία εξουσιοδότηση. Το πολιτικό αδιέξοδο στη Λιβύη εμποδίζει τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και απειλεί να βυθίσει τη χώρα ξανά σε σύγκρουση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Λιβύης και Τουρκίας υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα λιβυκά ύδατα, τρία χρόνια μετά το μνημόνιο θαλάσσιας οριοθέτησης, που προκάλεσε την οργή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα είχαν καταστήσει σαφές ότι «το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά» και ότι «θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της».

Κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας» και σε αυτό το πλαίσιο «δεν θα επιτραπεί η παραβίαση» της εν λόγω ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας.  

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.