Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Καμίνης: Ίχνος αυτοκριτικής από τον κ.Τόσκα


Για επίρριψη των ευθυνών του αλλού κατηγορεί τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η σκληρή ανακοίνωση – απάντηση στις κατηγορίες Τόσκα. 

Απάντηση στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που του καταλόγισε ευθύνες για τη μη τήρηση υποσχέσεών του για τη στέγαση προσφύγων και ναρκομανών, έδωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

«Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τον κ. Τόσκα για το επίπεδο αστυνόμευσης στην Αθήνα. Ούτε λέξη για τις ευθύνες του στην αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας, την έλλειψη κάθε σχεδιασμού για τη γειτονιά των Εξαρχείων, το εμπόριο ναρκωτικών στη μέση του δρόμου, την αποδιοργάνωση της Τροχαίας, την παραβατικότητα, τους βανδαλισμούς και την καταστροφή μνημείων της πόλης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γιώργου Καμίνη, που συνεχίζει κατηγορώντας τον Νίκο Τόσκα ότι, «αντί να απολογηθεί, επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του, επιστρατεύοντας απαράδεκτες ανακρίβειες».

Και συνεχίζει κατονομάζοντας τις «ανακρίβειες» σημειώνει ότι, «αυτό που γνωρίζει και ο τελευταίος πολίτης, ότι δηλαδή ο δήμος Αθηναίων πολύ πριν από τον Υπουργό, αλλά και επί των ημερών του και στο μέλλον, θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο κρισιμότατο ζήτημα για την Αθήνα, το προσφυγικό. Άλλωστε, την αποτελεσματικότητα της συνδρομής του δήμου Αθηναίων στη διαχείριση του προσφυγικού δεν χρειάζεται να την αναγνωρίσει ο Υπουργός. Την έχουν αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων επικαλείται τις επεκτάσεις που έκανε ο Δήμος, όταν λίγες μέρες μετά από τη συνάντησή με τον Ν.Τόσκα, «ο Δήμος επέκτεινε τη δομή φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα, από τα 24 στα 37 στρέμματα, αγνοώντας τις μηνύσεις της Χρυσής Αυγής».

Τέλος, ο Γιώργος Καμίνης θέτει στον αναπληρωτή Υπουργό σειρά ερωτημάτων τα οποία αφορούν στην ασφάλεια της πόλης και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Θα μας πληροφορήσει όμως ο Υπουργός αν υπάρχει κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας για την Αθήνα; Γιατί έμεινε αναπάντητη η επιστολή μου για το θέμα της κραυγαλέας απουσίας της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή της "Τριλογίας" (Νομική Σχολή, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστήμιο, Εθνική Βιβλιοθήκη); Γιατί δεν αντιμετωπίζεται το εμπόριο ναρκωτικών στους δρόμους, που είναι γνωστό ότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του δήμου; Γιατί δεν τίθεται σε εφαρμογή η υπογεγραμμένη συμφωνία της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Δήμο για μεικτά κλιμάκια ελέγχου στην πόλη; Συνεχίζεται η κάθαρση που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί του στο εσωτερικό της Αστυνομίας από φασιστικά κατάλοιπα;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το ζήτημα της ασφάλειας είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση και κορυφαίο δικαίωμα του πολίτη. Δυστυχώς, ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας αυτό δεν φαίνεται να το έχει αντιληφθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του Δημάρχου Αθηναίων. 



Πηγή : antenna.gr


Φίλης: Στα θρανία τα προσφυγόπουλα μετά τις 2 το μεσημέρι

  (Φωτογραφία:  Intime )

Mαθήματα για τα προσφυγόπουλα μετά τις 2 μεσημέρι, δηλαδή αφού θα έχει ολοκληρωθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, διαμηνύοντας πως «δεν συζητεί η Πολιτεία ζητήματα δικαιωμάτων, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα εσωτερικά σύνορα».

«Όλα τα προσφυγόπουλα θα κάνουν μάθημα μετά τις 2 το μεσημέρι στα σχολεία» δήλωσε στην ΕΡΤ, απαντώντας στις αντιδράσεις που υπάρχουν σε περιοχές όπως το Ωραιόκαστρο.

Για το μάθημα των Θρησκευτικών σημείωσε πως η συζήτηση έχει εξαντληθεί, παρέπεμψε στη δήλωσή του στη Βουλή, σημειώνοντας ότι την ευθύνη την έχει το υπουργείο Παιδείας και πως θα γίνει συζήτηση για βελτιώσεις στον τρόπο διδασκαλίας, μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Τέλος, με αφορμή την πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι θα ενισχυθούν τα προγράμματα σχολικού αθλητισμού και οι δραστηριότητες αγωγής υγείας, τονίζοντας ότι το υπουργείο δίνει προτεραιότητα στη γυμναστική.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ιερώνυμος: Τα σπίτια μας καίγονται και εμείς τραγουδάμε



«Το καράβι βουλιάζει και βουλιάζει για όλους μας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, με τον οποίο είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση πριν τον Αγιασμό στη Βουλή - «Καλή φρόνηση σε ό,τι λέμε και σε ό,τι κάνουμε» η συμβουλή του Ιερώνυμου 

Λιγότερες πικρίες, σύνεση και όχι βιαστικά βήματα ήταν οι προτροπές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, όταν τον επισκέφθηκε στο γραφείο του. 

«Τα σπίτια μας καίγονται και εμείς τραγουδάμε. Το καράβι βουλιάζει και βουλιάζει για όλους μας. Υπάρχει μεγάλη αγωνία στον κόσμο. Ήμουν στη Νέα Ιωνία και ο κόσμος με ρωτούσε τι γίνεται» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

«Είμαστε όλοι στο ίδιο κλαρί. Συναποτελούμε ένα δέντρο με βαθιές ρίζες. Είμαστε έκθετοι στις διεθνείς συγκυρίες. Τα παιδιά μας δεν πρέπει να ζήσουν με λιγότερες προσδοκίες» απάντησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής.





Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα




Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του στη Βουλή, με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα κ. Kerim Uras, ο οποίος ολοκλήρωσε, μετά από πέντε χρόνια, τη θητεία του στη χώρα μας. 

Στην εθιμοτυπική αυτή συνάντηση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη θετική παρουσία και συμβολή του κ. Uras στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πέραν αυτών, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών και ιδιαίτερα στα όσα ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης και το καθεστώς του Αιγαίου.

 Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε στον Τούρκο Πρέσβη, ότι αντιπαραγωγικές τοποθετήσεις που αμφισβητούν το ισχύον, βάσει διεθνών συνθηκών και κανόνων, καθεστώς στο Αιγαίο, βλάπτουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και τη γενικότερη ατμόσφαιρα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πρέπει να αποφεύγονται.




Πηγή : imerisia.gr


Μετά την οργή συνταξιούχων ο Τσίπρας θα απαγορεύσει τα χημικά σε διαδηλώσεις



Τα χημικά εναντίον των συγκεντρωμένων συνταξιούχων με χημικά σήμερα το μεσημέρι και μετά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών, προκάλεσαν  την έντονη ενόχληση του Πρωθυπουργού και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού. Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων»

Τώρα βέβαια θα πρέπει να το διευκρίνηση καλά ο Τσίπρας στον Τόσκα σε ποιες διαδηλώσεις γιατί το μέτρο αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσει και εναντίον των αντιεξουσιαστών και ίσως δώσει εντολή  να τους ρίχνουν τα ΜΑΤ γαρίφαλα στην άμυνα  τους από τις μολότοφ και τις πέτρες που πετάνε ασύστολα τους τελευταίους μήνες καίγοντας και καταστρέφοντας τα πάντα.




Η ανεργία δεν έχει μειωθεί φτάνει το ψέμα πείτε στον Ζαχαριάδη και στα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ



Τελευταία και πάνω στον πανικό τους βλέποντας ότι σύντομα τελειώνουν, τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν αρχίσει να πετάνε ψέματα και να εξαπατούν κατά την προσφιλή τους τακτική, αναφερόμενοι σε πλασματικές εικονικές τους επιτυχίες.

Ένα από τα ψέματα που έχουν κάνει σημαία ειδικά αυτός ο ανεκδιήγητος Ζαχαριάδης είναι η δήθεν μείωση της ανεργίας επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Θα αναφερθούμε σε πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ και σε ένα άρθρο του capital.gr για να διαψεύσουμε τον λαοπλάνο  Ζαχαριάδη και όσα στελέχη από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τολμάνε να εξαπατούν κατά εξακολούθηση τους Έλληνες.

Στην αύξηση όσων δεν μπορούν να δουλεύουν λόγω ηλικίας, αλλά και όσων δεν βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα αναζητώντας στο εξωτερικό δουλειά οφείλεται κατά το 1/3 η μείωση της ανεργίας τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή και κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αυτό αποκαλύπτει μία πιο προσεκτική ματιά στις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ την περίοδο 2013-2016 η οποία έρχεται κόντρα στα ψέματα και την εξαπάτηση που προσπαθεί χωρίς να ντροπή να περάσει μερίδα των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η πραγματική εικόνα δείχνει ότι έχει  "φρενάρει" η δήθεν μείωση της ανεργίας -δεδομένου ότι το Μάιο του 2016 έμεινε "κολλημένη" στο 23,5%- η παραγωγικότητα της εργασίας έκανε "βουτιά" 4,7% (α΄τρίμηνο του 2016, ΕΛΣΤΑΤ).

Το "DNA" της μείωσης των ανέργων

Τι δείχνουν, όμως, ακριβώς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το πραγματικό "DNA" της μείωσης της ανεργίας την τριετία 2013 -2016:

Πρώτα από όλα κατά την παραπάνω περίοδο, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το ποσοστό των ανέργων επί του εργατικού δυναμικού (δηλαδή επί του συνόλου των εργαζομένων και ανέργων ηλικίας 15-65 ετών) έπεσε από το 27,7% (Μάιος 2013) στο 23,5% (Μάιος 2016). Ειδικά την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2015-Μαΐου 2016, η οποία έχει συμπέσει με την έως τώρα διακυβέρνηση, η ανεργία έπεσε από το 25,7% στο 23,5%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 224.248 μεταξύ Μαΐου 2013 -Μαΐου 2016.

Ωστόσο την ίδια περίοδο οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν μόλις κατά 144.605. Με άλλα λόγια μόνο το 64,5% της μείωσης των ανέργων οφείλεται στην αύξηση των απασχολουμένων.

Οι υπόλοιποι 79.643 (ή 35,5%) που "λείπουν" προκειμένου να συμπληρωθεί η διαφορά μεταξύ του πλήθους των ανέργων το Μάιο του 2013 και του πλήθους των ανέργων το Μάιο του 2016 (224.248) "βρίσκονται" εν μέρει στην αύξηση του πλήθους των οικονομικά μη ενεργών πολιτών της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως οι οικονομικά μη ενεργοί πολίτες αυξήθηκαν μεταξύ Μαΐου 2013 -Μάιου 2016 κατά 57.685.

Έτσι μένουν άλλοι 21.958 προκειμένου να "συμπληρωθεί" η διαφορά μεταξύ των λιγότερων 224.248 ανέργων και των περισσότερων μόλις 144.605 απασχολούμενων της προαναφερθείσας περιόδου. Αυτοί οι 21.958 ενδεχομένως να μετανάστευσαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με αναλυτές.

Αν στους λιγότερους ανέργους συμπεριλαμβανόταν μόνο όσοι περισσότεροι προστέθηκαν στο πλήθος των απασχολούμενων (και όχι παράλληλα όσοι προστέθηκαν στους οικονομικά μη ανέργους και όσους δεν δηλώνονται πλέον ως "εργατικό δυναμικό"), τότε το ποσοστό της ανεργίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο το Μάιο του 2016 -αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι τουλάχιστον και το 2013- και συγκεκριμένα θα ανερχόταν στο 25,1% και όχι στο 23,5% όπως δείχνουν οι επίσημες στατιστικές.

Πετάξτε λοιπόν την καραμέλα γιατί έχετε τσακωθεί με την σοβαρότητα.


Ντροπή για την αστυνομία του Τόσκα και του ΣΥΡΙΖΑ : Χημικά σε γέροντες



Χωρίς καμία ντροπή ψυχρά και ασύστολα κατόπιν φυσικά εντολών της αριστερής ηγεσίας του υπουργείου προστασίας του πολίτη τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών εναντίων γερόντων.

Με χρήση χημικών απάντησαν τα ΜΑΤ στην προσπάθεια εκατοντάδων συνταξιούχων να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στη συμβολή Β. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού για να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις συντάξεις τους.

Οι διαδηλωτές ταρακούνησαν μαζικά μιά αστυνομική κλούβα που έφραζε τη διέλευσή τους προς την Ηρώδου Αττικού. 

η φωτογραφία είναι απο το newsbeast.gr

Τότε οι αστυνομικοί χωρίς καμία ντροπή τούς ψέκασαν με χημικά, που έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην περιοχή.

Τα μέλη συνταξιουχικών οργανώσεων, των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΟΤΑ, ΠΟΣΕΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και ΝΑΤ, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Κοτζιά, όπου με συνθήματα, πανό και ομιλίες τους έκαναν λόγο για «αυθαίρετη, παράνομη και ανάλγητη λεηλασία των επικουρικών συντάξεων».






Αιγαίο και Δυτική Θράκη οι στόχοι του Ερντογάν που αμφισβητεί τη Λωζάνη - ΑΝΑΛΥΣΗ



Ήταν γύρω στο καλοκαίρι του 2014, όταν κάποιοι Τούρκοι ‘ειδικοί’ άρχισαν να γεμίζουν ιστοσελίδες και μπλογκς με το απίθανο σενάριο για το τι πρόκειται να συμβεί όταν λήξει η Συνθήκη της Λωζάνης εκατό χρόνια από την υπογραφή της, δηλαδή το 2023.

Οι ‘ειδικοί’ υποστήριζαν ότι Τούρκοι και Βρετανοί διπλωμάτες είχα υπογράψει διμερή μυστική συμφωνία στη Λωζάνη σύμφωνα με την οποία όταν θα έληγε η Συνθήκη τα βρετανικά στρατεύματα θα ανακαταλάμβαναν οχυρά κατά μήκος του Βοσπόρου, ο «Ελληνορθόδοξος» Πατριάρχης θα ανέστηνε το οικουμενικό ρόλο του, όπως στο Βυζάντιο, εντός των τειχών της Κωνσταντινούπολης. 

Παράλληλα όμως η Τουρκία θα αποκτούσε το δικαίωμα να αξιοποιήσει τα εκτός τωρινών συνόρων της αποθέματα πετρελαίου [στη Μοσούλη] και ίσως να μπορούσε να ανακτήσει τη Δυτική Θράκη. Περιοχές που η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχασε με την Ανακωχή του Μούδρου το 1918.

Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Η Συνθήκη της Λωζάνης η οποία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο δεν έχει καμιά ρήτρα λήξης, ούτε καν μυστική και διμερή.

Το Τουρκικό «Πάλι με χρόνους, με καιρούς…»

Το σενάριο που μοιάζει αποκύημα αχαλίνωτης ανατολίτικης φαντασίας έχει τις ρίζες του στο λεγόμενο Misak-i Milli. Μια «Εθνική Συμφωνία» ή «Εθνικός ‘Ορκος» που επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο της οθωμανικής αυτοκρατορίας τον Ιανουάριο του 1920 και υιοθετήθηκε τέσσερις μήνες αργότερα και από την νεοϊδρυθείσα Τουρκική Εθνοσυνέλευση των εθνικιστών του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα.

Η αποφάσεις αυτές περιελάμβαναν έξι σημεία που μεταξύ άλλων προέβλεπαν δημοψηφίσματα των κατοίκων στις επονομαζόμενες «αδούλωτες περιοχές» που είχε χάσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία με την Ανακωχή του Μούδρου. Στα δημοψηφίσματα αυτά οι κάτοικοι θα αποφάσιζαν επανένωση με την «μητέρα πατρίδα» Οθωμανική Αυτοκρατορία και μετέπειτα Τουρκία. Οι περιοχές αυτές αφορούσαν στο Βόρειο Ιράκ στα νοτιοανατολικά σύνορα, στις επαρχίες Καρς, Αρνταχάν και Βατούμι στα βορειο- ανατολικά αλλά και στην δυτική Θράκη.

«Το καθεστώς της Δυτικής Θράκης θα καθοριστεί από τις ψήφους των κατοίκων της,» έγραφαν χαρακτηριστικά. 

Άλλα σημεία αφορούσαν στις μεταφορές και ελεύθερες συναλλαγές μέσω των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων που θα καθορίζονταν «από την Τουρκία και άλλες χώρες», στα δικαιώματα των μειονοτήτων που θα εκδίδονταν «με την προϋπόθεση ότι τα δικαιώματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων σε γειτονικές χώρες προστατεύονται» και ότι η νέα Τουρκία θα πρέπει να είναι «θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη» να αρθούν όλοι οι περιορισμοί με στόχο την πολιτική, δικαστική και οικονομική ανάπτυξη.

Οι επίσημες αυτές θέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να τεθούν σε συναγερμό οι δυνάμεις της Αντάντ (Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία) και να καταλάβουν τα Στενά του Βοσπόρου τον Μάρτιο του 1920 πυροδοτώντας εκ νέου τον πόλεμο μεταξύ Οθωμανών/Νεότουρκων και Ευρωπαίων συμμάχων. 

Στην ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο Ατατούρκ είχε πει ότι "Είναι η σιδερένια γροθιά του έθνους που γράφει την Εθνική Συμφωνία που είναι η κύρια αρχή της ανεξαρτησίας μας στα χρονικά της ιστορίας." 

Οι αποφάσεις της «Εθνικής Συμφωνίας» χρησιμοποιήθηκαν από τον Ατατούρκ ως βάση για τις απαιτήσεις της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας στην Συνθήκη της Λωζάνης. Οι Νεότουρκοι μπορεί να μην κατόρθωσαν τότε να πάρουν όλα όσα ήθελαν και η σημερινή νέο-οθωμανική πολιτική ηγεσία να τους κατηγορεί σήμερα γι’ αυτό μέσα στη γενικότερη προσπάθεια αναθεώρησης του ιστορικού παρελθόντος της χώρας. 

Από την ίδρυση της όμως και μετά η Τουρκική Δημοκρατία ακολουθεί συγκεκριμένους στόχους στην εξωτερική της πολιτική και εφαρμόζει πιστά την πάγια τακτικής της δεδομένων των συγκυριών και δοθεισών ευκαιριών.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δούμε, λοιπόν, και την βαθύτερη πραγματικότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ειδικά υπό τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ζεϊμπέκικα και κουμπαριές δεν άλλαξαν την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας

Η εξωτερική πολιτική της γείτονος δεν αλλάζει όπως δεν άλλαξε η γεωγραφίας της και η γεωπολιτική της θέση. Αυτό απέδειξαν και τα ζεϊμπέκικα Παπανδρέου-Τζεμ, οι κουμπαριές Ερντογάν-Καραμανλή και οι συγχορδίες Κοτζιά-Τσαβούσογλου στο πρόσφατο παρελθόν. 

Οι θερμές χειραψίες και τα διάπλατα χαμόγελα, η διπλωματία των σεισμών, οι σύνδεσμοι ελληνο-τουρκικής φιλίας, οι αμοιβαίες επισκέψεις, τα ταξίδια, τα συνέδρια, τα ώπα! και τα νατοϊκά We are the champions δεν μετακίνησαν ούτε μισό εκατοστό τις πάγιες τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις. 

Το μόνο που κατάφεραν ήταν να αποσυμφορήσουν την ένταση στις διμερείς σχέσεις που είχε προκύψει από τον Αμπτουλλά Οτζαλάν το 1999. Οι διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών μεταξύ των δύο χωρών από τις στις αρχές του 2000 δεν έχουν καταλήξει πουθενά και μάλλον ούτε και πρόκειται.

Θυμάμαι πολύ καλά το σοκ της Αθήνας όταν ένα χρόνο μετά τους σεισμούς και το ιστορικό ζεϊμπέκικο του Παπανδρέου, ο τότε υπουργός εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ανέλυε μία προς μία τις τουρκικές θέσεις, διεκδικήσεις και «γκρίζες ζώνες» απέναντι στην Ελλάδα μέσω ενός άρθρου του σε ιταλική εφημερίδα. «Μα, πώς συνέβη αυτό;» με ρωτούσαν έντρομοι από την Αθήνα. ‘Ελα μου, ντε, πώς συνέβη;

Καλύπτοντας την Τουρκία από το 1990, είχα διαπιστώσει το εξής: ότι η Άγκυρα έμενε πιστή στην εξωτερική της πολιτική, ενώ η Αθήνα ακολουθούσε μια ευκαιριακή και συγκυριακή, ενίοτε και καθαρά κομματική εξωτερική πολιτική μέσα από ένα σύμπλεγμα ηττοπάθειας, στρουθοκαμηλισμού και εθελοτυφλίας. 

Όποιος δεν ήθελε να δει αυτά τα τουρκικά δεδομένα δεν θα τα έβλεπε και μετά θα ρωτούσε «γιατί». Στην πρώτη δεκαετία του 2000, η αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία ήταν συχνά πως ό,τι λέγεται, « λέγεται για εσωτερική κατανάλωση». Κάτι που δυστυχώς κατέληξε να είναι πάγια εξωτερική πολιτική. Εκτός κι αν το τουρκικό ΥΠΕΞ ποστάρει στην ιστοσελίδα του μια μακροσκελή ανακοίνωση όπου επαναλαμβάνει τα γνωστά.

«Εσωτερική κατανάλωση» ή νέα στρατηγική;

Η αναφορά του Ερντογάν στην Συνθήκη της Λωζάνης στους κοινοτάρχες ούτε τυχαία είναι, ούτε για «εσωτερική κατανάλωση» όπως προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στοχεύοντας ουσιαστικά στο να καθησυχάσει την ελληνική «κοινή γνώμη» στην κατεύθυνση της δικής μας «εσωτερικής κατανάλωσης.»

Ούτε ήταν μια απλή «αστοχία» να συνδέσει ο τούρκος πρόεδρος τη Συνθήκη με τα νησιά του Αιγαίου, παρότι η Τουρκία τα παραχώρησε στην Ιταλία το 1923 βάσει μιας προηγούμενης διμερούς συνθήκης του 1912, ενώ η ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα απεκτήθη το 1947. 

Το σημαντικό είναι ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης ακούστηκε για πρώτη φορά από επίσημα χείλη και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Αφορά δεν σε πολλές εμπλεκόμενες χώρες και όχι μόνο σ’ αυτές που υπέγραψαν την συνθήκη. Αφορά στη Ρωσία και τα Στενά του Βοσπόρου, τη Συρία, το Ιράκ, και βέβαια την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ασκώντας κριτική στη Συνθήκη της Λωζάνης και χαρακτηρίζοντας την ως «ήττα» ο τούρκος πρόεδρος δεν προσπαθεί απλά να βάλει κατά του Κεμαλισμού για «εσωτερική κατανάλωση» με στόχο την αναθέρμανση του εθνικισμού, την σύμπνοια του λαού κατά των «ξένων δυνάμεων» - βλέπε: Ευρωπαϊκή ‘Ένωση - και απώτερο σκοπό την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαράσσει τους άξονες της νέας εξωτερικής πολιτικής της χώρας τη στιγμή που βλέπει ΝΑΤΟϊκά πλοία να πλέουν μια σπιθαμή από τα τουρκικά παράλια και τους Ευρωπαίους να του ορθώνουν δασκαλίστικα το δάχτυλο, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι έχει κάνει πάρα πολλές υποχωρήσεις χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα. Τη στιγμή που βλέπει ακόμα τα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας να φλέγονται και που τρέμει στην ιδέα της πιθανής ίδρυσης ενός Κουρδικού κράτους που θα απλώνεται μεταξύ Συρίας και Ιράκ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την Τουρκία. 

Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης ικανοποιεί κυρίως τους οπαδούς του Ερντογάν που θα καλόβλεπαν λίγο πετρέλαιο από τη Μοσούλη και κάποια εδάφη από τη Δυτική Θράκη. Όσο για τους Κεμαλιστές, αυτοί διακατέχονται από την δικαιολογημένη δυσπιστία για το μέχρι που μπορεί να φθάσει ο ισλαμιστής Ερντογάν για να υποσκάψει τις αρχές του Κεμάλ Ατατούρκ. Σε τελική ανάλυση, όμως, η Άγκυρα παγίωσε το θέμα των «γκρίζων ζωνών» με τους Κεμαλιστές στην εξουσία. Η διαμάχη που ξέσπασε για τη Συνθήκη της Λωζάνης μεταξύ Ερντογάν και της Κεμαλικής αντιπολίτευσης (CHP) είναι για «εσωτερική κατανάλωση» και όχι η αναφορά «δώσαμε τα νησιά στην Ελλάδα.» 

Ο Ερντογάν είπε κάτι που υποστηρίζει η Άγκυρα από το 1996 μετά τα Ίμια – απλά το είπε με άλλα λόγια.

Χλιαρή η αντίδραση της Αθήνας

Η χλιαρή αντίδραση της Αθήνας στην «νέα τουρκική πρόκληση» μετά την σύγκληση του ΚΥΣΕΑ δεν είναι επαρκής. 

Η Άγκυρα δεν τρομάζει από ένα μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ στο Twitter. 

Εδώ χρειάζεται άμεση και επίσημη ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, των Βρυξελλών και των Ηνωμένων Εθνών. Δεν μπορεί η Γερμανία να κάνει πρώτη αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και μετά η Ελλάδα που είναι και άμεσα εμπλεκόμενη.

Οι απαντήσεις της Αθήνας στις προκλήσεις της Άγκυρας θα πρέπει να είναι αυτοματοποιημένες και αυστηρές και μάλιστα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και σίγουρα όχι με χρονοκαθυστέρηση ώστε επικοινωνιακά να μοιάζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται πρώτα να πραγματοποιήσει συσκέψεις με όλες τις συμβαλλόμενες πλευρές και μετά να μπορέσει να πάρει μια απόφαση, να κάνει μια δήλωση για τα αυτονόητα.


Γράφει  η Βάσω Γιλδίζη δημοσιογράφος. Διετέλεσε για μια δεκαετία ανταποκρίτρια του MEGA στην Άγκυρα.


Πηγή : onalert.gr


Βίντεο: Αστυνομικός χορεύει σαν τον Μάικλ Τζάκσον και γίνεται viral




Υπό τους ήχους του Billie Jean χορεύει το εντυπωσιακό moonwalk 

Μπορεί να μην είμαστε σίγουροι, αν είναι όντως αστυνομικός, ή απλά αν φοράει την στολή της ομάδας ΔΙΑΣ, το σίγουρο είναι ότι έχει ταλέντο. 

Υπό τους ήχους του Billie Jean, ένας άνδρας, του οποίου η στολή μαρτυρά, ότι μάλλον είναι αστυνομικός, χορεύει το εντυπωσιακό moonwalk, το γνωστό και ως περπάτημα προς τα πίσω. 

Το ταλέντο του, δεν πέρασε απαρατήρητο, με αποτέλεσμα το βίντεο διάρκειας λίγων δευτερολέπτων να γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολύ γρήγορα. 




Πηγή : protothema.gr


Σοκ στην Κολομβία, απορρίφθηκε οριακά στην κάλπη η συμφωνία με τις FARC



Ισχυρό πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία: Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τη συμφωνία με τις FARC την συμφωνία που θα έκλεινε οριστικά την μάχη μισού αιώνα. Στο δημοψήφισμα, η συμφωνία απορρίφθηκε με 50,24% με τον πρόεδρο να λέει ότι «δεν παραδίνεται» και θα «συνεχίσει μέχρι το τέλος της θητείας του την επιδίωξη για ειρήνη».

Ως μέρος της συμφωνίας, οι FARC θα κατέβαζαν οριστικά τα όπλα και θα μετεξελίσσονταν σε πολιτικό κόμμα μέσα σε ένα εξάμηνο. Η απόρριψη της συμφωνίας στην κάλπη δεν εκτροχιάζει απαραίτητα την ειρηνευτική διαδικασία, όμως την επαναφέρει στο καθεστώς αβεβαιότητας που επικρατούσε καθ' όλη τη διάρκεια των αρκετά δύσκολων και μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων.

Η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι πλήγμα και προσωπικά για τον ίδιο τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ ντε Σάντος. Επικεφαλής του στραστοπέδου του «όχι» ήταν ο τέως πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε.

«Δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια, θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη για το υπόλοιπο της θητείας μου, διότι αυτός είναι ο τρόπος να αφήσουμε μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας» είπε ο πρόεδρος Σάντος. Διαβεβαίωσε ότι η αμοιβαία και οριστική κατάπαυση του πυρός η οποία κηρύχθηκε την 29η Αυγούστου «είναι ακόμη έγκυρη και θα παραμείνει σε ισχύ».

«Σας κάλεσα να αποφασίσετε εάν υποστηρίζετε ή όχι αυτό που συμφωνήθηκε για τον τερματισμό του πολέμου με την οργάνωση FARC, και η πλειοψηφία, έστω κι αν είναι μια πολύ μικρή πλειοψηφία, είπε "όχι"», δήλωσε ο Σάντος, προσθέτοντας «η άλλη μισή χώρα είπε "ναι"».

«Θα καλέσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις, και ιδίως εκείνες που τάχθηκαν υπέρ του "όχι", για να τις ακούσω, για να αρχίσω έναν διάλογο και να αποφασίσω ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε», πρόσθεσε ο Σάντος.

«Έδωσα οδηγίες στον επικεφαλής διαπραγματευτή της κυβέρνησης (Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε) και στον ύπατο επίτροπο για την ειρήνη (Σέρχιο Χαραμίγιο) να μεταβούν αύριο στην Αβάνα για να ενημερώσουν τους διαπραγματευτές των FARC για τα αποτελέσματα αυτού του πολιτικού διαλόγου», διευκρίνισε ακόμη ο Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Το δημοψήφισμα, η συμμετοχή στο οποίο δεν ήταν υποχρεωτική και το αποτέλεσμα του οποίου δεν είναι δεσμευτικό, οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου Σάντος για να δοθεί «η μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση» στην ειρηνευτική συμφωνία που συνήφθη με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας.

Ο Άλβαρο Ουρίμπε, σφοδρός επικριτής της συμφωνίας ειρήνης, ειδικά της «ατιμωρησίας» των ανταρτών, κάλεσε από την πλευρά του να υπάρξει μια «μεγάλη εθνική συμφωνία». «Θέλουμε να συμβάλλουμε σε μια μεγάλη εθνική συμφωνία. Μας φαίνεται θεμελιώδες ότι δεν πρέπει, στο όνομα της ειρήνης, να τεθούν σε κίνδυνο οι αξίες που την καθιστούν εφικτή», είπε ο πρώην αρχηγός του κράτους (2002-2010) από το Ριονέγρο, στη βορειοδυτική Κολομβία, αντιδρώντας στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Από την Αβάνα, ο Ροντρίγκο Λοντόνιο, πιο γνωστός ως Τιμολέον Χιμένες ή Τιμοσένκο, ο ηγέτης των FARC, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «η καταστροφική δύναμη αυτών που σπέρνουν το μίσος και την εχθρότητα επηρέασε την κρίση του κολομβιάνικου λαού», αλλά διαβεβαίωσε ότι οι αντάρτες «δεν θα χρησιμοποιούν παρά μόνο τις λέξεις ως όπλο για την οικοδόμηση του μέλλοντος».

Με το 99,98% των ψήφων καταμετρημένο, το «όχι» επικρατεί (50,21%) του «ναι» (49,78%). Η συμμετοχή στην ψηφοφορία δεν ξεπέρασε το 37,43%.

Για την Κέρστι Μπράιμελοου, βρετανίδα δικηγόρο, διευθύντρια της Bar Human Rights Committee, η οποία διευκόλυνε τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στις συμφωνίες ειρήνης, είναι σαφές ότι «η αποχή κέρδισε και η χώρα έχασε». Το αποτέλεσμα «θυμίζει το Brexit», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο δημοψήφισμα του Ιουνίου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που προκάλεσε πολιτική κρίση στη Βρετανία.

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η έτερη οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας, αντέδρασε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καλώντας να συνεχιστεί η αναζήτηση μιας «λύσης μέσω διαπραγματεύσεων» στην ένοπλη σύρραξη που σπαράσσει τη χώρα επί μισό αιώνα και πλέον.

Ο ELN τόνισε σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «παρά το αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος, πρέπει να «συνεχίσουμε να μαχόμαστε για την ειρήνη». «Καλούμε την κοινωνία της Κολομβίας να συνεχίσει να επιδιώκει τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε η οργάνωση, που επίσης αναμένεται να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Σάντος, όπως είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο.

Ο ELN είχε εκφράσει τη διαφωνία του με ορισμένα από τα σημεία της συμφωνίας ειρήνης στην οποία κατέληξαν η Μπογοτά και οι FARC. Ωστόσο, διεβεβαίωσε ότι θα τη σεβαστεί και κήρυξε μονομερώς κατάπαυση του πυρός από την 30ή Σεπτεμβρίου ως την 5η Οκτωβρίου, με σκοπό να διευκολύνει τη συμμετοχή των Κολομβιανών στο χθεσινό δημοψήφισμα.





Πηγή : in.gr


Ελεύθεροι επαγγελματίες: Διέξοδος στη φορολαίλαπα με μετανάστευση και εταιρείες του ενός ευρώ



Μετά τις επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν ως διέξοδο τη μετανάστευση στο εξωτερικό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φορολαίλαπα που έρχεται αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η επίθεση στα εισοδήματα ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών που αμείβονται με «μπλοκάκι» από το νέο έτος λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της υπερφορολόγησης έχει οδηγήσει πολλούς σε κλείσιμο των βιβλίων τους ενώ όσοι έχουν μεσαία ή υψηλά εισοδήματα σκέφονται λύσεις με στόχο τον περιορισμό των επιβαρύνσεων στα εισοδήματά τους.

Μεταξύ των λύσεων που εξετάζουν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ημερησίας,  περιλαμβάνονται:

Διακοπή δραστηριότητας

Δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα αποφασίσουν να κλείσουν τα βιβλία τους διακόπτοντας την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.  Ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε λήξη των εργασιών τους, αναζητώντας άλλους τρόπους να αμείβονται ενδεχομένως και με «κούρεμα» των αποδοχών τους ή επιλέγοντας να «κρύβουν» τα πραγματικά τους εισοδήματα μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.

Σύσταση εταρείας

Η αλλαγή της νομικής μορφής της εταιρείας τους ή η σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ), δηλαδή της εταιρείας του ενός ευρώ είναι λύση στην οποία θα καταφύγουν αρκετοί επαγγελματίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας. Για μικρά κέρδη της τάξεως των 5.000 - 30.000 ευρώ, όπως λένε λογιστές, μια οικονομική λύση είναι μάλλον η ατομική επιχείρηση. Σε άλλες περιπτώσεις η ΙΚΕ θεωρείται πιο «φθηνή» λύση, καθώς οι μέτοχοι δεν επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές αφού με το ισχύον καθεστώς στις ΙΚΕ ασφαλίζεται ο διαχειριστής χωρίς κατ΄ ανάγκη να είναι μέτοχος. Οι μέτοχοι, εφόσον είναι περισσότεροι του εντός, δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης. Η ΙΚΕ φορολογείται με συντελεστή 29% επί των κερδών της, ενώ επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος 15% επί των μερισμάτων.

Μετανάστευση στο εξωτερικό

Ο λόγος που αρκετές επιχειρήσεις αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους στη γειτονική χώρα έγκειται στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, καθώς ο φόρος επί των κερδών ανέρχεται μόλις στο 10%, από 29% που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις αποφάσισαν να ανοίξουν ΑΦΜ στη Βουλγαρία προκειμένου να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Tα capital controls ήταν ο κύριος λόγος των εταιρειών αυτών, χωρίς ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Προσαρμογή» κερδών

Είναι μια λύση που κινείται έξω από τα όρια της νομιμότητας, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που θα επιδοθούν στο... σπορ της φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων για να περιορίσουν τα φορολογητέα κέρδη τους.



Πηγή:  iefimerida.gr



ΣΟΚ : Θα πληρώσουμε επιπλέον 4,​5 δισ. ευρώ σε φόρους!



Με τον νέο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση προβλέπει ότι με νέα εισπρακτικά μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που θα λάβει μέσα στο 2017, θα επιτύχει πρωτογενές ​πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2017.
   
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αν και αρχικά σχεδιαζόταν να περιλαμβάνεται πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, τελικά αποφασίστηκε αυτή να περιορισθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, και πάντως εντός του στόχου του προγράμματος οικονομικής πολιτικής (1,75% του ΑΕΠ).

   
Το προσχέδιο θα προβλέπει, επίσης, τη χορήγηση ποσού 670 εκατ. ευρώ για την καταβολή του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά. Το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα επεκταθεί από την 1.1.2017 σε όλους τους νομούς της χώρας και θα καλύψει συνολικά 267.000 αδύναμα νοικοκυριά.


Όπως διαφαίνεται, ξεπερνούν και τις απαιτήσεις του Μνημονίου για πλεονάσματα το 2017, οι φιλόδοξες προβλέψεις του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, τον οποίο παραδίδει σήμερα Δευτέρα στον πρόεδρο της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με τον νέο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση προβλέπει ότι με νέα εισπρακτικά μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που θα λάβει μέσα στο 2017, θα επιτύχει πρωτογενές ​πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ. Και παρά την φοροεπιδρομή που θα «ψαλιδίσει» το διαθέσιμο εισόδημα, προβλέπει ότι στο τέλος θα έρθει και ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα 2,7%!

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα απέχει σημαντικά από το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στα τέλη Νοεμβρίου στη Βουλή, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες:

- πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,6% του ΑΕΠ (1 δισ. ευρώ) για φέτος, έναντι μνημονιακού στόχου 0,5%
- πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 2% του ΑΕΠ για το 2017 (δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ) έναντι στόχου 1,75% στο Μνημόνιο (3 δισ. ευρώ)
- ύφεση 0,3% φέτος (αντί 0,5% που θα προβλέπει η ΤτΕ)
- δυναμική ανάκαμψη το 2017 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%

Η πρόβλεψη για ισχυρή Ανάπτυξη προφανώς εξυπηρετεί την κυβέρνηση για να πείσει ότι «λεφτά θα υπάρχουν» και έτσι θα πετύχει τους στόχους της. Από την άλλη, η Ανάπτυξη υπονομεύεται από το γεγονός πως η κυβέρνηση θα επιβάλει φοροεισπρακτικά μέτρα ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα τα χρήματα αυτά θα προέλθουν:

- 1,4 δισ. ευρώ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τις αυξήσεις εισφορών κλπ
- Άλλα 1,4 δισ. ευρώ από το νέο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων (μειωμένο αφορολόγητο, αύξηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ.)
- Επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.



Πηγή : protothema.gr


Ανώμαλη προσγείωση Airbus στο Μπέρμιγχαμ λόγω ισχυρών ανέμων VIDEO




Στιγμές αγωνίας έζησαν οι επιβάτες ενός αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ, αφού το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν... δεν μπορούσε να προσγειωθεί ομαλά λόγω των ισχυρών πλευρικών ανέμων.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο φαίνεται ένα Airbus A321 να προσπαθεί να προσγειωθεί. Όμως ο πιλότος δυσκολεύεται να ευθυγραμμίσει το αεροσκάφος με αποτέλεσμα να ταλαντεύεται έντονα. Παρόλο που ακουμπά αρχικά τις δύο του ρόδες στο διάδρομο, τελικά δεν καταφέρνει να προσγειωθεί και έτσι ο πιλότος δοκιμάζει και δεύτερη φορά η οποία παρ' ότι αποδείχτηκε επίσης δύσκολη, ήταν τελικά επιτυχής.

Οι επιβάτες αν και ζαλισμένοι από τις έντονες αναταράξεις, τελικά αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί. Το συγκλονιστικό βίντεο τράβηξε ένας Youtuber, ο Flug Snug και γρήγορα κυκλοφόρησε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.





Πηγή : cnn.gr


Νέα Δημοκρατία για την δημοσκόπηση της "Αυγής"



Αφορμή το γεγονός ότι ο σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε για τη δημοσκόπηση, επαναφέροντας το αίτημα για εκλογές:

«Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν την πλήρη επιβεβαίωση της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία των πολιτών, ως ο πολιτικός που αποτελεί αξιόπιστη λύση στο τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Η πρόταση του για την συμφωνία αλήθειας με τον ελληνικό λαό, δημιουργεί ελπίδες στηριγμένες στην πραγματικότητα ότι μπορεί να υπάρξει θετική διέξοδος και πραγματική ελπίδα.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώνει τους Έλληνες. Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, οφείλουν να ακούσουν την φωνή της κοινωνίας και να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό».

Για τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε:

«Η δημοσκόπηση παρουσιάζει μια σειρά δεδομένα που αποδεικνύουν το πολύ μεγάλο πολιτικό πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Η υπεροχή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού είναι πλέον συντριπτική, 42%-23%. Η υπεροχή μίας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αντίστοιχα πολύ μεγάλη, 36%-14%. το 51% των πολιτών τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών». 


Μέχρι που θα φτάσουν οι απειλές Ερντογάν για το καθεστώς στο Αιγαίο;




Ο Ερντογάν δημιουργεί συνθήκες κρίσης και εκβιάζει Ελλάδα , ΗΠΑ και Γερμανία – Οι μεγάλες δυνάμεις ξαναμοιράζουν τα σύνορα και η ελληνική κυβέρνηση παίζει το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου»

Παρά τις κυβερνητικές συστάσεις για ψυχραιμία, η διαχείριση της ξαφνικής έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.

Και τούτο διότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει δείξει να αστειεύεται… το αντίθετο.

Μετά τον αρχηγό της τουρκικής αντιπολίτευσης που είπε ότι ο Ερντογάν είναι αυτός που έχει χαρίσει στην Ελλάδα 16 νησιά στο Αιγαίο, η κατάσταση πήρε πλέον επικίνδυνη κλιμάκωση με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Για πρώτη φορά οι Τούρκοι κάνουν λόγο για νησίδες των οποίων η κυριότητα πρέπει να καθοριστεί. Παράλληλα, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αφήνει να εννοηθεί ότι τα ζητήματα των αποκαλούμενων γκρίζων ζωνών βρίσκονται σε διαδικασία συζήτησης με την ελληνική πλευρά, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση οι Τούρκοι αναφέρουν : «Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα». Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Μετά από 16 ώρες, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών κατάφερε να απαντήσει λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά συζητά μόνον το θέμα της υφαλοκρηπίδας:

«Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. «Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα» υπογραμμίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν». Παράλληλα αποσαφηνίζει ότι «το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Γιατί ο Ερντογάν θυμήθηκε την Συνθήκη της Λωζάνης;

Ταυτόχρονα με το… μέτωπο του Αιγαίου, ο σουλτάνος ανοίγει πυρά και προς την Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Σάββατο, επιτακτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφανθεί με σαφήνεια εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της ένταξης της Τουρκίας στους κόλπους της, υπογραμμίζοντας ότι «το παιχνίδι έχει τελειώσει» κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα.

«Φθάσαμε στο τέλος του παιχνιδιού» είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στην ΕΕ σε μια συνεδρίαση με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο προκειμένου η Τουρκία να γίνει ένα κράτος μέλος (κι) εάν η ΕΕ το επιθυμεί, εμείς είμαστε έτοιμοι».

«Εκείνοι πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν με ή χωρίς την Τουρκία» σημείωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Το γεγονός ότι μας άφησαν να περιμένουμε επί θύραις εδώ και 53 χρόνια μαρτυρά τις προθέσεις τους απέναντί μας» εκτίμησε, καλώντας τα κράτη μέλη να ξεκαθαρίσουν την θέση τους.
«Η συμπεριφορά της Ευρώπης είναι ίδια με κάποιου που δεν θέλει να τηρήσει την υπόσχεσή του που έδωσε στην Τουρκία» επισήμανε επίσης ο Τούρκος ηγέτης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε «τις διακηρύξεις της Ένωσης, ιδίως εκείνες σχετικά με την μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας, που συνιστά ένα θέμα επιβίωσης για την Τουρκία», καταγγέλλοντας ότι η ΕΕ «επιχειρήσει να το θεσπίσει σε κριτήριο στην διαδικασία ένταξης».
«Η Τουρκία τήρησε πάντα τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρώπη» έκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος επιπλέον υπενθύμισε ότι η άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας από τους Τούρκους υπηκόους προκειμένου να μεταβούν στην ΕΕ θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο, έναν «μήνα που θα είναι σημαντικός» για τις σχέσεις μεταξύ της χώρας του με τους Ευρωπαίους σύμφωνα με τον Ερντογάν.

Ξέφυγαν οι Τούρκοι: Οι Κεμαλιστές διεκδικούν 16 ελληνικά νησιά!

Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι ο … Σουλτάνος της Άγκυρας δεν μπλοφάρει. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι προφανές ότι αισθάνεται παντοδύναμος στο εσωτερικό της χώρας του, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί εντέχνως προς όφελός του την αντιπαράθεση Αμερικής-Ρωσίας, αλλά και την αντίθεση Αμερικής-Γερμανίας.

Η όξυνση στο Αιγαίο αφορά, αναμφίβολα, και στο σχεδιασμό της Άγκυρας στο συριακό Κουρδιστάν, αλλά και στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί η σιωπή της Ευρωπαϊκής κοινότητας αλλά και των ΗΠΑ στις προκλήσεις Ερντογάν.

Το Βερολίνο δεν είναι καθόλου διατεθειμένο να πιέσει τον Ερντογάν για το ζήτημα της Ελλάδας. Αντιθέτως, ευνοεί τις οθωμανικές επιδιώξεις.

Σε κάθε ευκαιρία η Γερμανία υπενθυμίζει την αδυναμία του ελληνικού κράτους να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά. Αυτή η πρακτική έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι και δεν υπάρχει οργανωμένο κράτος. Το προφίλ που έστησαν οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι παρουσιάζει μια χώρα που λόγω ανυπαρξίας κράτους, τις μεταναστευτικές ροές τις διαχειρίζεται το… παρακράτος, δηλαδή οι ΜΚΟ, πλοία του ΝΑΤΟ και οι μυστικές υπηρεσίες (ΕΥΠ κλπ).

Αυτή η παγκόσμια αίσθηση είναι βεβαίως δημιούργημα της Γερμανίας που επετεύχθη σε αγαστή συνεργασία με την ανύπαρκτη ελληνική κυβέρνηση.

Οι ψευδοειρηνικές ιδεοληψίες της αριστερής κυβέρνησης έχουν αποδυναμώσει πλήρως το κύρος της χώρας και τη διπλωματική δεινότητα του κράτους με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διεκδικεί το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» στη Μεσόγειο την ώρα που Τούρκοι, Αμερικανοί και Γερμανοί ξαναμοιράζουν τα σύνορα.


Πηγή : newsbomb.gr


«Το ΥΠΕΞ έπαθε Πολάκη» -Πάρτι στο twitter με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ με αγγλικά... Google Translate




Η επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε θυμηδία στα social media καθώς το αγγλικό κείμενο έμοιαζε να έχει μεταφραστεί μέσω... Google translate.

Η φράση «μαλώνουν σε ξένο αχυρώνα» μεταφράστηκε στο επίσημο site του ΥΠΕΞ ως «picking a fight for someone else's barn».


Λίγο αργότερα, το ΥΠΕΞ φρόντισε να αλλάξει την διατύπωση της ελληνικής παροιμίας στο αγγλικό κείμενο.


Φυσικά στα social media έγινε πάρτι...








Πηγή : iefimerida.gr


Κίνδυνος για πιστωτική ασφυξία και επιστροφή στο 2015


Ντόμινο εξελίξεων αν οι γερμανικές εκλογές μπλοκάρουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - Ύφεση αντί για ανάπτυξη το 2017, κίνδυνος για τις δόσεις και -στο βάθος- 4ο Μνημόνιο - Ανατροπή στην οικονομία αν δεν μπει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ

Μέρες του 2015 και νέο επεισόδιο πιστωτικής ασφυξίας κινδυνεύει να ζήσει ξανά η χώρα, μεταβάλλοντας σε εφιάλτη τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη και έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο, αν πραγματοποιηθούν οι φόβοι Ευρωπαίων αξιωματούχων πως το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πριν περάσουν οι γερμανικές εκλογές.

Για τον κίνδυνο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, προετοιμάζονται ήδη το Βερολίνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας - ESM που δίνει τις δόσεις των δανείων στην Ελλάδα. 

Την Παρασκευή μάλιστα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης αποκάλυψε στο Bloomberg, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι «το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τελειώσουν οι εκλογές στη Γερμανία».

Αμήχανη αντίδραση


Και μόνο η αναφορά αυτή δείχνει ότι στην Ευρώπη κάνουν σχέδια για το ενδεχόμενο να μην μπει τελικά το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η Αθήνα φαίνεται μάλλον να αιφνιδιάζεται όμως, αφού κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά για το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση, έδειχναν να ρίχνουν το βάρος στην πολιτική διαχείριση του θέματος στο εσωτερικό και όχι στις πολύ σοβαρές -αν όχι δραματικές- επιπτώσεις που θα είχε στην ελληνική οικονομία.

Όπως έλεγαν «αν το ΔΝΤ μπει στο πρόγραμμα, αυτό θα σημαίνει ότι γίνει με τον όρο για ελάφρυνση του ελληνική χρέους και ευνοεί τα σχέδια της κυβέρνησης. Αν αποχωρήσει, θα έχει επιτύχει το σχέδιο της κυβέρνησης για αποχώρηση του ΔΝΤ και παροχή βοήθειας αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε η Κομισιόν, ούτε χώρες όπως η Γαλλία θα αφήσουν μόνη της την Ελλάδα» τόνιζαν.

Τελειώνουν χρόνος και χρήματα


Τι σημαίνει όμως για τη χώρα μας και την Ευρώπη τυχόν μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα;

1ον: το ΔΝΤ πιέζει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μεταφέροντας πίεση στην κυβέρνηση Μέρκελ. Καθώς όμως ο κυβερνητικός σχηματισμός έχει μπροστά του τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017 και τα εκλογικά ποσοστά του φθίνουν, δεν έχει περιθώρια για γενναιόδωρες αποφάσεις υπέρ της χώρας μας. Το ΔΝΤ δείχνει να μη βιάζεται να αποφασίσει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση πρώτα στο Βερολίνο, που θα λάβει τις αποφάσεις της για την τύχη του ελληνικού χρέους.

2ον: η Αθήνα πιέζεται να τελειώνει άμεσα μέσα στις επόμενες 40-50 μέρες και με τα μέτρα της 2ης αξιολόγησης, για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Αυτό το χρειάζεται επειγόντως, για να εμπιστευτούν την χώρα μας οι ξένοι επενδυτές και να φέρουν κεφάλαια για να προκύψει Ανάπτυξη 2,7% το 2017. Αυτό είναι το πρώτο «σκαλοπάτι» για να φανεί ότι «βγαίνει το πρόγραμμα», να κάνει έξοδο στις αγορές ομολόγων η Αθήνα μέσα στο 2017 και τελικά να παρουσιάσει και στο λαό την προοπτική εξόδου από το Μνημόνιο το 2018.

3ον: αν όμως η αβεβαιότητα περί της συμμετοχής του ΔΝΤ παραταθεί και πέραν του 2016, τότε η πολυπόθητη ανάκαμψη θα αργήσει να επιστρέψει. Αν δηλαδή το ΔΝΤ και οι ξένοι επενδυτές περιμένουν ως τον Σεπτέμβριο του 2017 για να πάρουν τις αποφάσεις τους, θα έχει χαθεί η χρονιά και, εν τέλει, το 2018 δεν θα μπορεί η Ελλάδα να φτάσει στον στόχο της για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, που απαιτούν συνθήκες ισχυρής Ανάπτυξης. Τότε προβάλλει ο κίνδυνος για παράταση του 3ου Μνημονίου, ή για 4ο Μνημόνιο, με ή χωρίς το ΔΝΤ.

4ον: και πριν κριθεί η τύχη του 3ου Μνημονίου, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί υπό συνθήκες  πιστωτικής ασφυξίας όπως το 2015. Ο λόγος είναι πως χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, χώρες όπως η Ολλανδία (έχει επίσης εκλογές την Άνοιξη) και η Γερμανία, δεν θα μπορούν να περάσουν εύκολα από τα κοινοβούλιά τους την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Και αυτό γιατί το 2015, για να αποσπάσουν την έγκριση των κοινοβουλίων τους, οι κυβερνήσεις προέβαλαν σαν εχέγγυο την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ακόμα και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρζώνης τον Μάιο είχε προτάξει την ανάγκη για να συμμετέχει «πάση θυσία» στο ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ. Ήδη μάλιστα, βουλευτές του γερμανικού Κοινοβουλίου έθεταν θέμα και ζητούσαν να υπάρξει νέα ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, εάν το ΔΝΤ δεν παράσχει μέχρι το τέλος του 2016 την κατηγορηματική διαβεβαίωση πως τελικά θα συμμετάσχει.

5ον: αν δεν έρθουν οι δόσεις των δανείων του 2017 στην Ελλάδα, μπορεί να μην σημαίνει μεν «το τέλος του κόσμου» μιας και οι ανάγκες για αποπληρωμές δανείων την χρονιά εκείνη είναι ως ένα βαθμό διαχειρίσιμες (περίπου 8 δισ. ευρώ συνολικά), αλλά για να τα καταφέρει η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με δυσκολίες πληρωμής εσωτερικών αναγκών (πχ μισθούς και συντάξεις).

Υπό τις συνθήκες αυτές, και ενώ η Αθήνα είχε στα σχέδιά της να πιέσει τους δανειστές μέσω του ΔΝΤ, μπορεί τελικώς να βρεθεί η ίδια πιεζόμενη. Ενώ όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, η Αθήνα προσβλέπει μεν στην βοήθεια  «φιλελληνικών» δυνάμεων (Γιούνκερ, Ολάντ) αλλά είναι εξαιρετικά αβέβαιο πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο, ειδικά κάτω από την πίεση μιας κυβερνητικής ή τραπεζικής κατάρρευσης τους επόμενους μήνες (τριγμοί σε Deutsche Bank, κυβερνητικό συνασπισμό κλπ).

«Κλειδί» των εξελίξεων θεωρείται φυσικά η στάση που θα τηρήσει τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Ζυμώσεις και εξελίξεις ενδέχεται να υπάρξουν και αυτή την εβδομάδα, καθώς σύσσωμη η οικονομική ηγεσία της Ευρωζώνης, αλλά και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, μεταβαίνουν την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ. Εκεί, σε ευρείες ή κατά μόνας συναντήσεις με την επικεφαλής του Ταμείου κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρείται βέβαιον πως θα επιχειρηθεί από όλους να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ πριν το τέλος του 2016 αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως όλα δείχνουν όμως, οι γερμανικές εκλογές μεταφέρουν τις αποφάσεις για τον ρόλο του Ταμείου και την τύχη του ελληνικού χρέους στα τέλη του 2017 ή το 2018.



Πηγή : protothema.gr


Φωλιά κακοποιών τα Πανεπιστήμια : Αλλοδαποί ασέλγησαν σε βάρος 23χρονης μέσα στο ΑΠΘ



Αντιμέτωποι με τον τρόμο ήρθαν ένας νεαρός φοιτητής και μία 23χρονη συμφοιτήτριά του στο ΑΠΘ, όταν τους επιτέθηκαν στο πάρκο του ΑΠΘ, τρεις αλλοδαποί αραβικής καταγωγής, τους χτύπησαν, τους λήστεψαν και ασέλγησαν σε βάρος της 23χρονης φοιτήτριας, την οποία εξανάγκασαν να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις… πλην συνουσίας.

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά τις 6 τα ξημερώματα, μετά από ένα πάρτι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και εκείνη την στιγμή τα δύο άτυχα παιδιά αποχωρούσαν από το φοιτητικό πάρτι και έκατσαν για λίγο σε ένα παγκάκι στο πάρκο του ΑΠΘ.

Τότε τους πλησίασαν τρεις δράστες αραβικής προέλευσης και κατευθείαν τους επιτέθηκαν και άρχισαν να τους χτυπούν για να τους πάρουν τα κινητά τους τηλέφωνα και όσα χρήματα είχαν πάνω τους. Ο εφιάλτης τους όμως δεν τελείωσε εκεί… Αφού ακινητοποίησαν τον νεαρό εξανάγκασαν δια της βίας και με απειλές την 23χρονη να υποκύψει στις σεξουαλικές τους ορέξεις και ασέλγησαν σε βάρος της.

Από εκείνη την στιγμή και μετά, η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 7-8 προσαγωγές αλλοδαπών από διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης πλην δομών φιλοξενίας, ενώ για τουλάχιστον έναν δράστη φαίνεται πως έχουν τα αποτυπώματά του και είναι θέμα χρόνου να υπάρξει σύλληψη.

Οι προσαγωγές τουλάχιστον των κύριων υπόπτων έχουν γίνει ύστερα από έφοδο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε διαμέρισμα, αργά το απόγευμα και αυτή την ώρα ανακρίνονται ενδελεχώς.



Πηγή : news247.gr


Κόντρα ΣΕΒ - Τζάκρη για τις αποκρατικοποιήσεις

(Φωτογραφία:  Intime )


Την άποψη του ότι δεν είναι συμβατή η στάση πολλών υπουργών της κυβέρνησης, απέναντι στις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας. 

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», αναφέρει «για να το πω απλά, χρειαζόμαστε περισσότερους σαν τον κ. Πιτσιόρλα (τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ) στην κυβέρνηση».

Ερωτηθείς αν πρόκειται για μια χαλαρή προσέγγιση του πρωθυπουργού στην διοίκηση ή για εσκεμμένη στρατηγική, ο κ. Φέσσας θεωρεί ότι εν μέρει πρόκειται για ζήτημα ιδεολογικών καταβολών, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ευαγγελιζόμενος μια αριστερή οικονομία, με ένα πολύ μεγάλο κράτος, που εργοδοτεί τους πάντες και φροντίζει για όλα. Αυτό το μοντέλο πέθανε το ’89 και όπου υπάρχει φέρνει». 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ θεωρεί ότι υπάρχει και μια άλλη εξήγηση, πιο «αγοραία», όπως τη χαρακτηρίζει. Σύμφωνα με αυτή, «ο εκλογικός στρατός» του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι συνδικαλιστές, «οι συνδικαλιστές διοικούν τις κρατικές επιχειρήσεις», άρα είναι φυσικό το κόμμα να εναντιώνεται στις ιδιωτικοποιήσεις.

Αναφερόμενος στο κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία θα κάνει στροφή από την πελατειακή λογική του παρελθόντος, ο κ. Φέσσας θεωρεί ότι «αυτό θα κριθεί στη πράξη». 

«Αν κρίνω από τα λόγια του αρχηγού της δείχνει μεγάλη αλλαγή. Αλλά οι άνθρωποι δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Το πολιτικό προσωπικό, τα στελέχη της ΝΔ, αυτό έχουν ως βίωμα- τη διαχείριση ενός μεγάλου κράτους. Και δεν θέλουν να χάσουν αυτό το μεγάλο πεδίο επιρροής και άσκησης εξουσίας» τονίζει.

Σφοδρή επίθεση από την Θεοδώρα Τζάκρη

Για ανοίκεια και αήθη επίθεση του προέδρου του ΣΕΒ στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για τη βιομηχανία, Θεοδώρα Τζάκρη.

«Μετά την δήθεν εκ παραδρομής δημοσίευση του, με πρόφαση επιστημονικότητας, εβδομαδιαίου δελτίου του Συνδέσμου, στο οποίο ο κ. Φέσσας εξύβριζε κατά τρόπο πρωτοφανή τον πρωθυπουργό, ο ίδιος επιτίθεται ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ ως άλλος εκπρόσωπος της ΝΔ, χρησιμοποιώντας την θεσμική του θέση προς ίδιον όφελος» αναφέρει η κα Τζάκρη και προσθέτει:

«Είναι σε όλους προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης εκδίδει επιταγές τις οποίες θα εξαργυρώσουν κάποιοι στο μέλλον με τον γνωστό σε όλους μας τρόπο. Είναι επίσης προφανές ότι το είδος της επιχειρηματικότητας που εκπροσωπεί ο κ. Φέσσας και μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών πέριξ αυτού ανθίζει μόνο σε περιβάλλοντα διαπλοκής και σήψης.

»Γι' αυτού του είδους την επιχειρηματικότητα, ένα τέτοιο περιβάλλον πράγματι μόνο η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη μπορεί να διασφαλίσει. Ωστόσο, ας μην κρατούν την αναπνοή τους. Εμείς συμπλέουμε με την υγιή επιχειρηματικότητα που παράγει και δημιουργεί στην χώρα μας και γι' αυτήν την επιχειρηματικότητα, παρά τις αντίξοες διεθνείς και εγχώριες συνθήκες εργαζόμαστε καθημερινά με εμφανή αποτελέσματα».

Απάντηση από ΣΕΒ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η υφυπουργός Οικονομίας απάντησε ο ΣΕΒ:

«Η επίθεση της υφυπουργού Οικονομίας στον ΣΕΒ και τον πρόεδρό του είναι εκτός από υβριστική και απολύτως αβάσιμη.

»Ο ΣΕΒ δεν αποτελεί φερέφωνο κανενός κόμματος. Αποστολή του είναι να αναπτυχθεί η εθνική οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, χωρίς να υπολογίζει αν γίνεται δυσάρεστος στα πολιτικά κόμματα. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που ο ΣΕΒ είναι ένας οργανισμός με παρελθόν, παρόν και, πάνω απ' όλα, μέλλον. 

»Η χώρα μας είναι μικρή κι η διαδρομή κάθε δημοσίου προσώπου γνωστή. Συνεπώς το ποιος είναι ο Θ. Φέσσας και τι είδους επιχειρηματικότητα εκπροσωπεί, είναι ευρύτερα γνωστό και η καλύτερη διάψευση στις αιτιάσεις της υφυπουργού».


Newsroom ΔΟΛ


Εξαντλούν με μπαράζ φόρων την κοινωνία για να γλιτώσουν τον "κόφτη" που συμφώνησαν οι ίδιοι



Πρόσθετα έσοδα της τάξης των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκέλος των εσόδων του προσχεδίου του προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη δεδομένης της φορολογικής κόπωσης -σε βαθμό εξάντλησης- της φοροδοτικής ικανότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή είναι το βασικό δημοσιονομικό μέγεθος που, αν επιτευχθεί, θα δείξει ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς και οι πιθανότητες να ενεργοποιηθεί ο περιβόητος οριζόντιος κόφτης δαπανών θα είναι περιορισμένες.

Αυτά στη θεωρία. Διότι στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την επίτευξη των στόχων του νέου προϋπολογισμού. Το βασικό μέγεθος-πρόβλεψη πάνω στην οποία εδράζεται ουσιαστικά η επιτυχής εκτέλεση του επόμενου προϋπολογισμού είναι η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,7%. Ενός πολύ υψηλού, τηρουμένων των αναλογιών της κρίσης, ρυθμού τον οποίο έχει να δει η ελληνική οικονομία για περισσότερα από δέκα χρόνια. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα βασιστεί κατά κύριο λόγο στην αύξηση των επενδύσεων. Εδώ, όμως, βρίσκεται και το πρόβλημα. Έγκυροι οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι το βασικό πρόβλημα για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η ανασφάλεια που νιώθουν οι ξένοι επενδυτές για πιθανές αρνητικές εκπλήξεις από την κυβέρνηση εφόσον πάρουν την απόφαση να επενδύσουν. Και αν σε επίπεδο μάκρο και μικροοικονομίας η κυβέρνηση -έστω και με το πιστόλι στον κρόταφο- εφαρμόζει τα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα, στο επίπεδο της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα. Κανείς από τους επενδυτές δεν μπορεί να ξεχάσει εύκολα τους κυβερνητικούς αιφνιδιασμούς στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ή στο Ελληνικό, με την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να χαρακτηρίσει ως αρχαιολογικό χώρο σχεδόν το σύνολο της προς αξιοποίηση έκτασης.

Εν ολίγοις, αν δεν αποκατασταθεί πολύ σύντομα η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, η ανάκαμψη θα αποδειχθεί τελικά άπιαστο όνειρο. Δεν είναι τυχαία και η πρόσφατη πρόβλεψη γερμανικών think tanks ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι τελικά 0,7% το 2017 αντί για 2,7% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Στο διά ταύτα, αν δεν ανακάμψει η οικονομία δεν πρόκειται να αποδώσουν εισπρακτικά και οι νέοι φόροι που προβλέπονται για το επόμενο έτος. Να τους αναφέρουμε επιγραμματικά:
-Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από την 15η Οκτωβρίου 2016. Ο φόρος πρόκειται να αυξηθεί κατά 5 λεπτά του ευρώ προκαλώντας αύξηση της λιανικής τιμής μαζί με τον ΦΠΑ κατά 6 έως 7 λεπτά.

-Από την 1η Οκτωβρίου 2016 αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης που  χρησιμοποιούν οι αγρότες.  Η αύξηση θα είναι της τάξης των 13 λεπτών του ευρώ.
-Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 τα καύσιμα. Η βενζίνη κατά 3-4 λεπτά ανά λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά 8-9 λεπτά και το υγραέριο κατά 6-7 λεπτά.

-Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.

Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης έως 1 ευρώ το πακέτο.

-Επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Πιο συγκεκριμένα,  θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις έως και 15% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

-Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

-Από το νέο έτος θα επιβληθεί τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.

-Αυξάνεται από το νέο έτος ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.

-Καταργείται από την Πρωτοχρονιά καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά, κυρίως αυτά της άγονης γραμμής.



Του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή : capital.gr