Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

18% η ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ ! Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης δεύτερος ο κανένας τρίτος ο Τσίπρας!

 



Διαφορά 18 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) καταγράφει τον Οκτώβριο η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο του σταθμού με τη Σία Κοσιώνη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, επτά στους δέκα πολίτες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ το το 55% των ερωτώμενων εγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Όσον αφορά τη δίκη της Χρυσής Αυγής διακρίνεται η επιδοκιμασία της κοινής γνώμης για την καταδίκη των στελεχών της, ωστόσο δεν λείπουν και οι συμπολίτες μας που κρίνουν τη δικαστική απόφαση αυστηρότερη απ’ ό,τι περίμενε.

Επικριτικοί είναι οι ερωτώμενοι ως προς τη στάση του Βερολίνου έναντι της Τουρκίας, καθώς μόλις το 12% την επιδοκιμάζει. 

Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 39,5% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να ανέρχεται στις 17 ποσοστιαίες μονάδες. Η ΝΔ παραμένει σταθερή έναντι της δημοσκόπησης του Σεπτεμβρίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί έχοντας 23% στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει 6,5% (σταθερό), το ΚΚΕ 5,5% (σταθερό), η Ελληνική Λύση 4,5% (από 4% στην προηγούμενη έρευνα), το ΜέΡΑ 25 3% (από 2,5%), ενώ άλλο κόμμα απαντά το 6% των ερωτηθέντων (έναντι 7%), 4,5% απαντά λευκό/άκυρο/αποχή (έναντι 5%) ενώ το 8% των ερωτώμενων δεν απαντά ή δηλώνουν αναποφάσιστοι (έναντι 7%).

Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 41,5% έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να ανέρχεται στις 18 ποσοστιαίες μονάδες. Το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 3%, ενώ άλλο κόμμα απαντά το 6,5% των ερωτηθέντων. 8% των ερωτώμενων δεν απαντά ή δηλώνουν αναποφάσιστοι.



Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός η διαφορά μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα αυξάνεται στις 23 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του πρωθυπουργού, με 47% έναντι 24% (46% έναντι 24% στη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου). Κανένας από τους δυο απαντά το 25% των ερωτηθέντων (έναντι 26%), ενώ 4% (σταθερό) δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Δίκη Χρυσής Αυγής

Ως προς την απόφαση της δίκης των στελεχών της Χρυσής Αυγής το 49% δηλώνει ότι ήταν όπως την περίμενε, το 30% θεωρεί ότι ήταν επιεικέστερη απ’ όσο περίμενε, ενώ υπάρχει και ένα 11% που πιστεύει ότι ήταν αυστηρότερη απ’ ό,τι την ανέμενε. 10% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Ελληνοτουρκικά 

Το 73% των ερωτηθέντων συνολικά ανησυχεί πολύ (47%) και αρκετά (26%) για την τουρκική στάση, έναντι 40% και 30% αντίστοιχα στη δημοσκόπηση του Ιουλίου. 12% ανησυχεί μέτρια (έναντι 13%), και 7% συνολικά ανησυχεί λίγο (3%) και ελάχιστα έως καθόλου (4%), έναντι 6% και στις δύο περιπτώσεις στην προηγούμενη δημοσκόπηση. 8% δηλώνει δεν ξερώ/δεν απαντώ (από 5%). 

Αναφορικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις στα ελληνοτουρκικά το 55% των ερωτώμενων απαντά ότι είναι σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (20%) και μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (35%), έναντι 21% και 37% αντίστοιχα στην έρευνα Σεπτεμβρίου. Το 35% συνολικά θεωρεί ότι οι αποφάσεις είναι μάλλον σε λάθος κατεύθυνση (19% σταθερό) ενώ το 16% σίγουρα στη λάθος κατεύθυνση (έναντι 15%). 10% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (από 8%).

Η στάση των εταίρων

Στην ερώτηση για το πώς αξιολογούν τη γερμανική στάση στα ελληνοτουρκικά, μόλις το 12% των ερωτώμενων συνολικά τη βλέπει σίγουρα θετικά (3%) ή μάλλον θετικά (9%), έναντι 3% και 15% αντίστοιχα στη σφυγμομέτρηση του Σεπτεμβρίου. 71% εκτιμά ότι η γερμανική στάση είναι μάλλον αρνητική (31% από 38% στην περασμένη έρευνα) ή σίγουρα αρνητική (40% έναντι 30%). 17% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (έναντι 14%). 

Όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά, το 30% των ερωτώμενων συνολικά τη βλέπει σίγουρα θετικά (4%), ή μάλλον θετικά (26%) έναντι 3% και 24% αντίστοιχα στην έρευνα του Σεπτεμβρίου. Το 52% εκτιμά ότι η στάση των ΗΠΑ είναι μάλλον αρνητική (32% έναντι 39%) ή σίγουρα αρνητική (20% σταθερό). 18% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (έναντι 14%).

Στην ερώτηση για το πώς αξιολογούν τη γαλλική στάση στα ελληνοτουρκικά, το 76% των ερωτώμενων συνολικά τη βλέπει σίγουρα θετικά (45%) ή μάλλον θετικά (31%), σταθερό από την έρευνα του Σεπτεμβρίου. Μόλις 9% εκτιμά ότι η γαλλική στάση είναι μάλλον αρνητική (5% από 7%) ή σίγουρα αρνητική (4% σταθερό). 15% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (έναντι 13%). 

Για την ευρωπαϊκή στάση στα ελληνοτουρκικά το 25% συνολικά τη βλέπει σίγουρα θετικά (4%) ή μάλλον θετικά (21%), έναντι 4% και 31% αντίστοιχα στην έρευνα του Σεπτεμβρίου. Το 62% εκτιμά ότι η στάση της ΕΕ είναι μάλλον αρνητική (35% σταθερό) ή σίγουρα αρνητική (27% έναντι 18%). 13% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (έναντι 12%).



Πηγή



Χρυσοχοΐδης προς ΣΥΡΙΖΑ: "Εφετείο, 14χρονος, Χρ. Παππάς: Τρία συνθήματα πασπαλισμένα με μπόλικο ψέμα"

 



Σε υψηλούς τόνους, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απάντησε από το βήμα της Βουλής στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την διάλυση της αντιφασιστικής διαδήλωσης έξω από το Εφετείο που εκδίκαζε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, για την κράτηση του 14χρονου μαθητή και για τον φυγόποινο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτηριστικά επέκρινε την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, «ότι έχει μια άχαρη τριλογία που την επαναλαμβάνει σαν μαγνητόφωνο: Εφετείο, 14χρονος, Παππάς. Τρία συνθήματα, που με την αγαπημένη σας πρακτική είναι πασπαλισμένα με μπόλικο ψέμα».

Ειδικότερα, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την υπόθεση της διαδήλωσης έξω από το Εφετείο της Αθήνας την ημέρα της απόφασης του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή, ανέφερε ότι «το βίντεο της ΓΑΔΑ έδειξε ποιος άρχισε τα επεισόδια. Μια βδομάδα φωνάζατε ψέματα για την Αστυνομία. Για να ξυπνήσετε φαντάσματα. Σας το είπα, τα υπολείμματα στράτευσης που σας έχουν απομείνει, δεν μπορούν να γίνουν στρατός, γιατί δεν έχετε απόψεις, πεποιθήσεις, έχετε μόνο αναχρονιστικές κραυγές. Δεν τις ακούει κανείς».

Για τον 14χρονο μαθητή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ρώτησε την αντιπολίτευση «πού έχετε βρει όλα αυτά τα πονετικά παραμύθια για τον 14χρονο; Δεν ντρέπεστε να φτιάχνετε σαπουνόπερα, να παίζετε με τα παιδιά, τόσο χειριστικά, με τόση εκμετάλλευση;».

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι στην υπόθεση αυτή λέγονται τρία ψέματα και εξήγησε:

1ο ψέμα που λέγεται, είναι ότι τον συνέλαβαν χωρίς κατηγορίες. Η αλήθεια: Εισαγγελέας και ανακρίτρια ανηλίκων, δεν τον άφησαν ελεύθερο. Διέταξαν την κράτησή του για κακουργηματικές πράξεις. Σημειώνουμε πως στις 9 στις 10 περιπτώσεις οι ανήλικοι αφήνονται ελεύθεροι. Ποιος κρίνει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρχουν κατηγορίες; Η δικαιοσύνη ή εσείς; 

2ο ψέμα: Τον απομόνωσαν σε κρατητήρια στη ΓΑΔΑ. Δεν είδε ούτε τη μαμά του. Η αλήθεια. Τους είδε όσο ήθελε, τους μίλησε όσο ήθελε. Και την μητέρα του και τον δικηγόρο του. Τρία επισκεπτήρια στο Σαββατοκύριακο.

3ο ψέμα: Κοιμόταν στο πάτωμα. Η αλήθεια. Κοιμόταν στο κρεβάτι του, στην υποδιεύθυνση φύλαξης ανηλίκων. Δεν πάτε μέχρις εκεί να δείτε τις συνθήκες κράτησης και τα ανήλιαγα υπόγεια που μνημονεύετε;» είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν θέλει να κυνηγά 14χρονα. Όμως η Αστυνομία δεν έχει επιλογές όταν σκάνε μολότοφ. Δεν είναι λύση το να κάνει τα στραβά μάτια. Στο Εφετείο κατά την καταδίωξη, έπεσαν πάνω από 150 μολότοφ, πολλές από ανήλικους».

Σχετικά με τον φυγόποινο πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τα έδωσε όλα, χαιρέκακα, και με όλη του την δύναμη, δώσατε τα ρέστα του». Θεωρήσατε είπε, ότι «να, επιτέλους, η Αστυνομία κι ο Χρυσοχοΐδης δεν τα κατάφεραν. Στην ουσία όμως, με αυτά που λέτε ζητήσατε να παραβούμε κανόνες κράτους δικαίου για να παρακολουθούμε τον πολίτη και κατηγορούμενο Παππά. Το ίδιο είχατε ζήσει δυο μέρες πριν, να συλλάβουμε τον ευρωβουλευτή Λαγό, που χαίρει ασυλίας. Επίσης, άκριτα ειρωνευθήκατε ότι τα σπίτια όλων των κατηγορούμενων ήταν υπό επιτήρηση, πράγμα που συμβαίνει σε κάθε σημαντική δίκη για αποφυγή αντεκδικήσεων ή ακτιβιστικών πράξεων. Από όσα είπατε πιο λαϊκιστικό δεν γίνεται. Πιο αντιδημοκρατικό δεν υπάρχει. Ζητάτε να καταπατά η Αστυνομία τους νόμους, να μην σέβεται ατομικά δικαιώματα, να μην προστατεύει κατηγορούμενους για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα. Μήπως να επιτρέψουμε και το λυντσάρισμα; Και θέλετε να λέγεστε και αριστερά, που από τέτοια καταπάτηση νόμων και δικαιωμάτων γέμισε νεκροταφεία και στέναξε σε φυλακές και ξερονήσια».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, αφού εξήγησε πως επί ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν οι μέρες παρουσίασης του Χρ. Παππά στο αστυνομικό τμήμα, από τρείς φορές το μήνα σε μία, και να μην είναι υποχρεωμένος κάθε ημέρα να κοιμάται στο σπίτι του, απευθύνθηκε ευθέως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΑ και τους ρώτησε δεικτικά: «Τώρα που τα δώσατε όλα για τον Παππά, θα χαρείτε όταν τον πιάσουμε;».

Ο υπουργός Προστασίας τους Πολίτη καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι βρίσκεται σε ένα «τριπλό αδιέξοδο: Σε δημοσκοπική υποχώρηση, σε εσωκομματική ρήξη, σε πολιτική ένδεια», γι’ αυτό στοχοποιεί και δημιουργεί πολιτικούς αντιπάλους όπως «την αστυνομία και τον Χρυσοχοΐδη. Αλλά παραμένετε απελπιστικά άστοχοι».

Αντικρούοντας τις καταγγελίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί αστυνομοκρατίας σε διαδηλώσεις και χρήση χημικών, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «σε διαδηλώσεις στην Αθήνα, στο πρώτο επτάμηνο του 2019, στη διακυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ, η αστυνομία έριξε 2.135 χημικά και δακρυγόνα, ενώ από τον Αύγουστο του 2019 έως σήμερα, σε 14 μήνες δικής μας διακυβέρνησης, σε μεγαλύτερο αριθμό διαδηλώσεων έγινε χρήση 778 δακρυγόνων. Δηλαδή στο μισό χρονικό διάστημα, σε λιγότερες διαδηλώσεις ρίξατε τριπλάσια χημικά. Ποιος λοιπόν τρομάζει, ποιος πατάσσει; Ζείτε στον κόσμο της εμπάθειας, των ψεμάτων που λέτε και των εχθρών που κατασκευάζετε».

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, παρεμβαίνοντας για το θέμα διάλυσης της αντιφασιστικής διαδήλωσης έξω από το εφετείο, ανέφερε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πως πραγματικά εκπλήσσομαι γιατί ακόμα και 15 ημέρες μετά την διάλυση της διαδήλωσης, επιμένετε σε αυτές τις απίστευτες ανακρίβειες που δεν προκύπτουν από το ηλεκτρονικό υλικό που έδωσε η Αστυνομία και από αυτό που υπάρχει». Ρώτησε δε, τον κ. Χρυσοχοΐδη, εάν η διάλυση της αντιφασιστικής εκδήλωσης και ενός κόσμου που χαιρόταν εκείνη την ημέρα για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ήταν προμελετημένη και σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» Κάνατε ένα ατόπημα και πήρατε εσείς την ευθύνη, είπε στον υπουργό, και επέμεινε να ρωτά «εάν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη του απάντησε πως «εγώ δεν εκπλήσσομαι με αυτά που λέτε, γιατί είναι τα ίδια μου είπατε εκείνο το βράδυ εδώ στην Βουλή, όταν προβοκάτορες διέλυσαν την συγκέντρωση» Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως εκείνη την ημέρα η αστυνομία πήρε πολλά μέτρα για να λειτουργήσει με ασφάλεια το δικαστήριο και για να γίνει η συγκέντρωση, «αλλά κάποιοι, οι ίδιοι με αυτούς εδώ του Συντάγματος, επιτέθηκαν με μολότοφ, προσπάθησαν να σπάσουν και σπάσανε 10 λεωφορεία της ΕΛΑΣ και μετρήθηκαν πάνω από 150 μετρημένες βόμβες μολότοφ που ρίχθηκαν», και σημείωσε ότι αυτά είναι όλα καταγεγραμμένα και από τα drone της Αστυνομίας. «Δεν μου κάνει όμως εντύπωση» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στον Νίκο Βούτση, «που θέτετε και πάλι τα ίδια ζητήματα, για τα οποία εκείνο το βράδυ ζητήσατε την παραίτησή μου, όπως και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου».

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις νέες πραγματικότητες και προκλήσεις που δημιουργούνται για την ασφάλεια των πολιτών από την μετανάστευση, την τρομοκρατία, τις επιδημίες, τον κοινωνικό περιορισμό ή αποκλεισμό.

Ο νέος σχεδιασμός

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός ανέφερε πως απαιτείται «νέα ασφάλεια, νέα αστυνομία» και γι’ αυτό «τα αλλάζουμε όλα, γιατί πρέπει τα λόγια κι οι θεωρίες να γίνουν πράξεις και έργα».

Ειδικότερα, ανέφερε πως «αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο, δώσαμε στον Συνήγορο του Πολίτη την ισχύ και τα μέσα να ασκεί ανακριτικό έργο σε περιστατικά αυθαιρεσίας και παράλληλα αναβαθμίσαμε το πειθαρχικό δίκαιο των αστυνομικών, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη. Αλλάζουμε εκ βάθρων την εκπαίδευση, ώστε ο αστυνομικός να σκέφτεται, να εκπαιδεύεται συνεχώς, να είναι ο σύμμαχος του πολίτη, ο διαμεσολαβητής και ο εγγυητής της νομιμότητας και των δικαιωμάτων.

Ο ακοίμητος φρουρός της καθημερινότητας . Αλλάζουμε εκ βάθρων το επιτελείο του Αρχηγείου. Να έχει τα μέσα, την τεχνογνωσία, τη δικτύωση ώστε να λειτουργεί επιτελικά, να αποφασίζει ορθολογικά και να δρα άμεσα». Η αστυνομία, τόνισε, «οφείλει να λογοδοτεί. Χωρίς λογοδοσία και διαφάνεια η αυθαιρεσία και η διαφθορά παραμονεύουν. Θέλουμε να υπάρχει πλήρης ορατότητα του αστυνομικού έργου. Οι ομάδες εμπλοκής (ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ κλπ) σε λίγες μέρες θα φέρουν κάμερες, ώστε να μπει ένα τέλος στον επιλεκτικό βιντεοσκοπικό ακτιβισμό από τη μια και στην συγκάλυψη από την άλλη».

Μέτρα πανδημίας και συμβολή της ΕΛΑΣ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όμως, αναφέρθηκε και στον ρόλο της ΕΛΑΣ στην πανδημία, και κυρίως στον τρόπο μεταχείρισης της νεολαίας σε σχέση με τα μέτρα απαγόρευσης, λέγοντας πως «εδώ όντως, υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στη ζωτική ενέργεια των νέων και στους κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο κάτω-κάτω τους μεγαλώνουμε για να κοινωνικοποιηθούν, και τώρα τους ζητάμε να απομονωθούν. Αυτή η αντίφαση είναι η δική τους πρόκληση και η δική μας υποστήριξη. Μιλώντας για την αστυνομία, χρειάζεται στην δράση της φαντασία, υπομονή κι επιμονή, και κυρίως πολλή ενσυναίσθηση. Οι νέοι αστυνομικοί είναι νέοι με στολή. Εκπαιδεύονται συνέχεια για να συνομιλήσουν, να συσχετισθούν αποτελεσματικά με τους νέους που, είτε συνωστίζονται σε δημόσιους χώρους, είτε συμμετέχουν αψήφιστα σε μια νεανική παραβατικότητα. Όμως η καλλιέργεια κουλτούρας ανυπακοής, με βάση την μη εφαρμογή των μέτρων, όταν γίνεται από ενήλικες και μάλιστα με την ανοχή θεσμικών φορέων όπως πολιτικά κόμματα, είναι πράξη δεινά ανεύθυνη»


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr




Γαλλία: Φυλάκιση σε 19χρονη φοιτήτρια που τάχθηκε υπέρ της δολοφονίας του καθηγητή Σ. Πατί

 



Μια 19χρονη φοιτήτρια Βιολογίας, η οποία έγραψε στο Facebook για τον καθηγητή Σαμουέλ Πατί ότι «του άξιζε» να πεθάνει, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση 4 μηνών με αναστολή με την κατηγορία της «απολογίας της τρομοκρατίας».

Η νεαρή θα πρέπει επίσης να παρακολουθήσει ένα μάθημα αγωγής του πολίτη μέσα στους επόμενους έξι μήνες, όπως αποφάσισε το δικαστήριο της Μπεζανσόν.

Σχολιάζοντας ένα άρθρο τοπικής εφημερίδας, στο οποίο ανακοινωνόταν μια συγκέντρωση στη μνήμη του καθηγητή, η 19χρονη έγραψε: «Δεν του άξιζε να τον αποκεφαλίσουν, αλλά να πεθάνει, ναι».

Το σχόλιο αυτό το εντόπισε και το κατήγγειλε ένας άλλος χρήστης, με αποτέλεσμα χθες να συλληφθεί η φοιτήτρια στο πανεπιστήμιό της και να τεθεί υπό κράτηση.

«Λυπάμαι που έγραψα αυτό το σχόλιο, ζητώ συγγνώμη. Είμαι κατά αυτού που έγραψα» είπε η ίδια στο δικαστήριο, υπογραμμίζοντας ότι διέγραψε την ανάρτησή της το ίδιο βράδυ, αφού κατάλαβε ότι το έγραψε «χωρίς να το σκεφτεί». «Έκανα ένα τεράστιο λάθος, αυτά τα μηνύματα δεν με αντιπροσωπεύουν», επέμεινε, διαβεβαιώνοντας ότι δεν γνώριζε τις ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας του καθηγητή Πατί.

«Δεν είμαι κατά αυτού που έκανε (ο καθηγητής), που έδειξε ένα σκίτσο (του προφήτη Μωάμεθ). Είναι καθηγητής και διδάσκει το μάθημά του όπως θέλει», πρόσθεσε η νεαρή, η οποία προέρχεται από οικογένεια μουσουλμάνων από την Αλγερία.

Η συνήγορός της έκανε λόγο για μια «νεαρή κοπέλα ενταγμένη» στη γαλλική κοινωνία, η οποία όμως δεν παρακολουθεί τις ειδήσεις και «δεν ήξερε πολλά» για τον Σαμουέλ Πατί. Είδε το βίντεο που είχε αναρτήσει ο γονέας ενός μαθητή, ο οποίος κατήγγειλε τη χρήση των σκίτσων του Μωάμεθ από τον καθηγητή στο μάθημά του και αυτό που κατάλαβε ήταν ότι «κοροϊδεύουν τους μουσουλμάνους», ισχυρίστηκε η δικηγόρος.

«Αμέσως, έκανε αυτά τα σχόλια, χωρίς να επιδιώξει να μάθει περισσότερα, αντέδρασε εν θερμώ», πρόσθεσε.


AP Photo/Francois Mori

Πηγή : liberal.gr



Πακιστανοί ετοιμάζονται προκλητικά για πορεία ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου για να τιμήσουν το Κασμίρ

 



Ακροαριστερές ομάδες ελέγχουν πλήρως τους αλλοδαπούς κάθε εθνικότητας, με αποτέλεσμα να ετοιμάζονται να προκαλέσουν την χώρα που τους φιλοξενεί, ετοιμάζοντας πορεία για το Κασμίρ.

Η Πακιστανική κοινότητα για να προκαλέσει, ανακοινώνει πορεία προς την Ινδική Πρεσβεία στις 28 του μήνα για τη "Μαύρη Μέρα"* του Κασμίρ, την ώρα που η Ελλάδα ματαίωσε λόγω της πανδημίας κάθε εορτασμό για την Εθνική Επέτειο της 28η Οκτωβρίου.

Δεν είναι λίγοι οι ακροαριστεροί και Συριζαίοι, που έχουν αναρτήσει την παρακάτω αφίσα στα προφίλ τους για να διαφημίσουν την πρόκληση, και εννοείται ότι η ελληνική κυβέρνηση τέτοιες προκλήσεις δεν πρόκειται να τις ανεχτεί.







Εξιχνιάστηκαν 3 υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου

 



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, εξιχνιάστηκαν (3) υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου, για τις οποίες σχηματίστηκαν δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος (2) ημεδαπών και δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ακόμη ενός ημεδαπού.

Ειδικότερα, η πρώτη υπόθεση διερευνήθηκε στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής στις γαλλικές Αρχές, για τον εντοπισμό χρήστη του διαδικτύου, ο οποίος φερόταν ότι ζήτησε από ανήλικο, μέσω εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες και βίντεο με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Οι άλλες δύο υποθέσεις, διερευνήθηκαν κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου κατά της Εκμετάλλευσης Παιδιών (National Child Exploitation Coordination Center) που εδρεύει στον Καναδά, σύμφωνα με τις οποίες χρήστες του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, κατέχουν και διακινούν υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Για τις δύο αυτές υποθέσεις, πραγματοποιήθηκε ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων και των ψηφιακών δεδομένων, κατά την οποία εντοπίστηκαν τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη στη χώρα μας. Τα στοιχεία που προέκυψαν τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Ακολούθως από την προανάκριση και κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκομένων ατόμων και οι οικιακές συνδέσεις διαδικτύου τους, ενώ εξακριβώθηκε και ο τόπος κατοικίας τους.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (4) σκληροί δίσκοι και (4) κινητά τηλέφωνα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή και των (3) ημεδαπών στις υποθέσεις. Μάλιστα, από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα στα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια των (2) ημεδαπών, βρέθηκαν πλήθος αρχείων (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων, πράξεις για τις οποίες συνελήφθησαν εντός των ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Σημειώνεται ότι, οι (2) ημεδαποί με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε σε βάρος του έτερου ημεδαπού, υποβλήθηκε με την τακτική διαδικασία στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD



ΕΣΡ: Πρόστιμα 730.000 ευρώ σε τηλεοπτικούς σταθμούς για τις κηραλοιφές του Βελόπουλου

 



Σύμφωνα με το ΕΣΡ η ενέργεια των παραπάνω καναλιών έγινε "με προφανή στόχο να παραπλανήσει την ελέγχουσα αρχή και να καταστήσει πρακτικώς ανέφικτη την άσκηση των συνταγματικώς επιβαλλόμενων αρμοδιοτήτων της επί του περιεχομένου του προβαλλόμενου προγράμματος".

Πρόστιμα που φτάνουν τα 730.000 ευρώ επέβαλλε το ΕΣΡ σε 25 περιφερειακά κανάλια, όπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, διαφήμιζε τις κηραλοιφές που δήθεν προστατεύουν από τον κορονοϊό εξαπατώντας το κοινό που έκανε το λάθος να τον δει και να τον πιστέψει.

Από 30.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι σταθμοί: 

Κόσμος TV Δωδεκανήσων, Αιγαίο TV Δωδεκανήσων, Super B Αχαϊας, Σητεία TV Λασιθίου, Notos TV Ηρακλείου, Ένα TV Φθιώτιδας, TV 10 Τρικάλων, Βήμα TV Ιωαννίνων, Θράκη ΝΕΤ Έβρου, TV Ροδόπη, Δίκτυο TV Σερρών, Κρήτη TV 1 Χανίων, Άλφα Τηλεόραση Δράμας, Δίκτυο 1 Καστοριάς, Alert Αττικής, TRT Μαγνησίας, PLP TV Ηλείας και Ίριδα TV Δωδεκανήσου.

Από 25.000 ευρώ οι Alert, Epsilon, Extra, Kontra, ΑΕ Channel, Βεργίνα και Best TV για "παραβίαση -εκ προθέσεως- την συνταγματικώς επιβαλλόμενης απαγόρευσης μετάδοσης μηνυμάτων που θα μπορούσαν να παραπλανήσουν το κοινό ως προς τις προστατευτικές ιδιότητες προϊόντων και να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και υγεία".

Τέλος, ποινή 15.000 ευρώ δόθηκε στο Σύρος TV 1 Κυκλάδων για παράβαση των διατάξεων περί "απαγόρευσης της άνευ αδείας αναμετάδοσης του προγράμματος άλλου παρόχου περιεχομένου", καθώς αναμετέδωσε την επίμαχη εκπομπή μέσω της Web TV του Alert.



Μητσοτάκης: Δωρεάν μαστογραφία, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες άνω των 49 ετών

 



Η τεράστια σημασία της πρόληψης, ήταν το κεντρικό μήνυμα της συζήτησης που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του, με 6 γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, μια γυναίκα που βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας και την ογκολόγο Έλενα Λινάρδου στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά της συγκεκριμένης ασθένειας.

Σε μια κουβέντα με προσωπικές μαρτυρίες και έντονο συναισθηματικό φορτίο, κατατέθηκαν εμπειρίες από τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας κι έγιναν εκτενείς αναφορές στους κινδύνους για τις ευπαθείς ομάδες, στην εποχή της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών. Το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα αφορά όλες τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και δεν έχουν πραγματοποιήσει προληπτική μαστογραφία κατά τα τελευταία δύο έτη.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια και στόχος είναι, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, να δημιουργηθεί ψηφιακά ένας ιατρικός φάκελος ασθενούς, ώστε να είναι δυνατή η ακτινολογική παρακολούθηση και να έχει ο ιατρός εικόνα, σε βάθος χρόνου.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περιπέτεια της μητέρας του Μαρίκας Μητσοτάκη, η οποία όπως είπε, είχε το θάρρος να μιλήσει ως δημόσιο πρόσωπο για την ασθένειά της, σε μια εποχή που δεν τολμούσε κανείς να αρθρώσει τη λέξη καρκίνος, για να τονίσει την ανάγκη της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

“Σε αυτό ήταν μπροστά από την εποχή της. Αυτές οι ιστορίες επηρεάζουν και τη δική μας αντίληψη για το πως ασκούμε δημόσια πολιτική” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία του προληπτικού ελέγχου. Όπως επεσήμανε η Ογκολόγος κ. Λινάρδου, η μαστογραφία μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου, αλλά όταν γίνει σε οργανωμένο πλαίσιο, δηλαδή ετησίως μετά την ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 40%. “Ο καρκίνος του μαστού, είναι μια νόσος όπως όλες οι άλλες. Είναι μια νόσος που μπορεί να προβλεφθεί, να διαγνωστεί έγκαιρα”, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως σχεδόν μια στις τρεις γυναίκες στην Ελλάδα δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός κάλεσε τις γυναίκες να πουν τις δικές τους εμπειρίες. “Ο κόσμος πρέπει να ακούσει τις δικές σας ιστορίες. Με τις δικές σας ιστορίες σώζονται ζωές”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη συζήτηση, κατέθεσαν συγκλονιστικές εμπειρίες από τις δικές τους προσωπικές ιστορίες και προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του Συστήματος Υγείας:

Η Βαρβάρα Δελλαπόρτα, τόνισε την ανάγκη της πρόληψης, ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με κληρονομικές παθήσεις και επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν για πρόσβαση στο γονιδιακό έλεγχο. Η κα Δελλαπόρτα, που είναι ασθενής σήμερα, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της κατάθλιψης και στη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των γυναικών που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

Η Λιολιώ Καλυπέρα, η οποία είναι και Πρόεδρος του παραρτήματος Πάτρας της ΜΚΟ «Άλμα Ζωής» που βοηθά γυναίκες να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, εξέφρασε το φόβο που έχει, αν ασθενήσει από Covid και τα πράγματα πάνε χειρότερα, μήπως επειδή έχει ήδη υποκείμενο νόσημα, μείνει εκτός περίθαλψης για να νοσηλευτεί κάποιος που είναι πιο υγιής.

“Kάναμε ως κοινωνία μια τεράστια προσπάθεια να είμαστε μπροστά από αυτή τη νόσο η οποία συνέχεια μας αιφνιδιάζει δυσάρεστα. Το κάναμε για να μη φτάσουμε ποτέ στο σημείο να πρέπει να κάνουμε επιλογές ως προς την περίθαλψη που θα έχει ένας ασθενής στην Ελλάδα” απάντησε ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως “για αυτό και πήραμε τα μέτρα τα οποία πήραμε, για αυτό και παίρνουμε τα μέτρα τα οποία παίρνουμε. Για αυτό ενισχύσαμε τις εντατικές μας”.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τις γυναίκες και ιδιαίτερα το “Άλμα Ζωής” και για τη δουλειά που κάνουν στον τομέα της ψυχοκοινωνικής στήριξης των άλλων γυναικών που ασθενούν σήμερα από τον καρκίνο του μαστού. “Είμαι πάρα πολύ περήφανη που είμαι σε αυτό το Σύλλογο και μπορώ να προσφέρω, και με κάνει και πιο δυνατή, να πορεύομαι με τους δικούς μου τους καρκίνους και να βγαίνω έξω στην κοινωνία και να είμαι καλά”, ανέφερε η κα Καλυπέρα.

Το σοκ που ένιωσε όταν έμαθε ότι ασθενεί από καρκίνο του μαστού, περιέγραψε η βαλκανιονίκης δρόμων αντοχής και διευθύντρια του μουσείου Μαραθωνίου Μαρία Πολύζου, η οποία τόνισε τη σημασία που έχει η σωματική άσκηση και ο αθλητισμός για την αντιμετώπιση της ασθένειας, τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση, καθώς όπως ειπε βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση τόσο του οργανισμού, όσο και της ψυχολογίας.

H Ελένη Κιουσέ αναφέρθηκε στο βάρος που πρέπει να δοθεί όχι μόνο στην ψυχολογική αλλά και στην εργασιακή αποκατάσταση, μετά την μάχη με τον καρκίνο. “Θα έπρεπε οι εργοδότες με κάποιο τρόπο να έχουν κάποιο κίνητρο για να επιλέξουν έναν άνθρωπο που έχει περάσει κάποια χρόνια ασθένεια και να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες εργασιακά στο μετά. Γιατί είναι και η εργασιοθεραπεία που βοηθά πάρα πολύ”, τόνισε η κα Κιουσέ.

Η Αλέκα Αναστασίου, η οποία νόσησε στα 33 της και σήμερα στα 42 της είναι ξανά υγιής, με παιδί 3 ετών, αναφέρθηκε στην σημασία που πρέπει να δίνουν οι γυναίκες στην πρόληψη. Όπως είπε πρόκειται για ιάσιμη ασθένεια, ενώ πιστεύει ότι η κοινωνία πρέπει να ξεπεράσει το στίγμα του καρκίνου του μαστού. “Το μόνο που με στεναχωρεί είναι η φοβία του κόσμου να μιλήσει για αυτό. Είναι η φοβία του κόσμου να ξεστομίσει αυτή τη λέξη. Και από κει και πέρα σε μένα αυτό που δούλεψε, ήταν η αισιοδοξία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Ξέρω πολύ καλά ότι αν δεν ήμουν στην πρόληψη δεν θα ήμουν σήμερα εδώ να μιλάω” σημείωσε η 57χρονη Μαρία Κρητικού από τη Ρόδο. Η ίδια διαγνώστηκε νωρίς και θεωρεί πως αν δεν είχε συμβεί αυτό η περιπέτεια της θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζουν οι φροντιστές δίπλα στους ασθενείς. Στόχος ζωής της ήταν μια ογκολογική κλινική στο νησί της, η οποία λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια και για την οποία ζήτησε τη βοήθεια του Πρωθυπουργού για τη στελέχωση της.

Η 36χρονη Δέσποινα Τυρή νόσησε πέρυσι, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. “Ακούμε καρκίνο και φοβόμαστε. Εγώ σε όλες τις κυρίες που γνώρισα, και επειδή μου αρέσει να μιλάω και να το λέω δυνατά – γιατί αυτό κατάλαβα ότι δεν μιλάμε, λέω μην φοβάσαι, πες την κάπως αλλιώς τη λέξη “καρκίνος”, δεν είναι τίποτε τελικα”, ανέφερε η κα Τυρή, σχολιάζοντας το χρόνο απόκρισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα θέματα των καρκινοπαθών.

“Η ταχύτητα πρόσβασης είναι ένα μεγάλο ζήτημα” απάντησε ο Πρωθυπουγός, καθώς όπως είπε “στον καρκίνο κάθε μέρα μέρα μετράει” και τόνισε την ανάγκη “να έχουν πρόσβαση όλοι σε ποιότητα περίθαλψης, ασχέτως αν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ιδιωτική περίθαλψη ή αν όπως οι πιο πολλοί, εξαρτώνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας”.

“Ο καρκίνος είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, σήμερα καλύψαμε ένα μικρό, αλλά σημαντικό υποσύνολο. Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, εγώ έμαθα πάρα πολλά πράγματα από αυτή τη συζήτηση. Μου δώσατε πολλά ερεθίσματα να δώσω έμφαση και σε πτυχές που δεν απέδιδα τόσο μεγάλη σημασία. Κρατώ πάντα την αισιοδοξία της γνώσης και της επιστήμης, ότι όσο ξέρουμε περισσότερα και όσο εκπαιδευόμαστε, τόσο θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί να αντιμετωπίσουμε τη νόσο. Κρατώ την τεράστια σημασία στην πρόληψη η οποία ξεκινάει μέσα από την αντιμετώπιση του φόβου”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας τη συζήτηση.





Τον πόλεμο κατά του ισλαμικού φανατισμού κήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν

 



Τον πόλεμο κατά του ισλαμικού φανατισμού κήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν δίνοντας άδεια ώστε να φωτιστούν κυβερνητικά κτήρια με τα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον Μωάμεθ.



Σε ομιλία του ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε για πρώτη φορά λόγο για τον θρησκευτικό απομονωτισμό και ανέλυσε το πλάνο του το οποίο θα κινηθεί σε πέντε άξονες με μέτρα πρόληψης κατά της ριζοσπαστικοποίησης των νεαρών μουσουλμάνων και της πάταξης των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία.



Προχώρησε μάλιστα ήδη σε μαζικές απελάσεις ισλαμιστών αποφασίζοντας ταυτόχρονα το κλείσιμο των συλλόγων που υποτίθεται δραστηριοποιούνται κατά της ισλαμοφοβίας. Όσον αφορά τα σκίτσα του Μωάμεθ, η αρχή έγινε με τον φωτισμό κυβερνητικών κτηρίων στο Μονπελιέ.



Ο Μακρόν καταγγέλλει την πολιτική του δικτάτορα Ερντογάν και ανακαλεί τον πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα

 



Επικίνδυνη χαρακτήρισε την πολιτική του δικτάτορα Ταγίπ Ερντογάν ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχίατρο.

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε για τον επικεφαλής ενός κράτους που συμπεριφέρεται σε εκατομμύρια μέλη διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων με αυτόν τον τρόπο, είναι: να πάτε πρώτα να κάνετε εξετάσεις για την ψυχική υγεία» σας, είχε δηλώσει ο δικτάτορας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Επίθεση κατά του Μακρόν εξαπέλυε, και νωρίτερα, ο δικτάτορας Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη στάση του απέναντι στους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

«Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που ονομάζεται Μακρόν με τους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχικό επίπεδο», δήλωσε ο Τούρκος δικτάτορας σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στην Καισάρεια.

«Τι άλλο μπορεί να ειπωθεί σε έναν αρχηγό κράτους που δεν κατανοεί την ελευθερία της πίστης και που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι ζουν στη χώρα του;» πρόσθεσε.

Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε, τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου δικτάτορα, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

«Η Γαλλία σημειώνει, επιπλέον, την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.

Η Γαλλία επισημαίνει, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις (του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Τούρκος πρόεδρος, είχε καταγγείλει, ως πρόκληση, τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για την ανάγκη «διάρθρωσης του Ισλάμ» στη Γαλλία.

«Από τότε που εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Συρία, η Γαλλία δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τη συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν, οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν πως είχαμε δίκιο», συνεχίζει το Ελιζέ.

Η γαλλική προεδρία ζήτησε εκ νέου σήμερα «η Τουρκία να βάλει τέλος στις επικίνδυνες περιπέτειές της στη Μεσόγειο και την περιοχή» και κατήγγειλε την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της Άγκυρας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Αξιώσεις έχουν τεθεί. Ο Ερντογάν έχει δύο μήνες για να απαντήσει. Μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος του έτους», ανέφερε επίσης το Ελιζέ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.





935 τα κρούσματα στην χώρα μας! Άδειοι δρόμοι και πλατείες

 



Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε εχθές 935 νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Αττική και η Θεσσαλονίκη παραμένουν οι πόλεις με τα περισσότερα κρούσματα.

Στην Αττική καταγράφηκαν 228 νέα κρούσματα, ενώ και τα περιστατικά μόλυνσης αυξήθηκαν αλματωδώς στη Θεσσαλονίκη καθώς εντοπίστηκαν 217 πλησιάζοντας τα νούμερα της Αττικής. Συναγερμός έχει σημάνει στις Σέρρες όπου βρέθηκαν 54 κρούσματα, εξέλιξη που οδήγησε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να συγκαλέσουν για την Κυριακή έκτακτη σύσκεψη.

Σε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκαν από τις 00.30 το βράδυ του Σαββάτου 5.5 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι ζουν στις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές της Ελλάδας. 

Οι δρόμοι και οι πλατείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μετά τις 00.30 όταν και τέθηκε σε ισχύ η νυχτερινή καραντίνα ήταν άδειες.

Στους δρόμους έως και λίγη ώρα πριν από τις 00.30 επικρατούσε κίνηση με τους τελευταίους να επιστρέφουν σπίτι τους για να αποφύγουν την επιβολή προστίμου σε τυχόν έλεγχο.



Αμετανόητη και ανεύθυνη η καθηγήτρια που δεν φορούσε μάσκα : «Επιθυμώ να δικαστώ»

 



Στα δικαστήρια οδηγήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η ανεύθυνη και προκλητική φιλόλογος του Επαγγελματικού Λυκείου Υμηττού που αρνείται πεισματικά να φορέσει μάσκα στους χώρους του σχολείου, ακόμη και στην τάξη.

Η καθηγήτρια όπως καταγγέλλουν οι καθηγητές της είναι αρνήτρια του κορωνοϊού.

Η φιλόλογος αρνήθηκε να παραλάβει ακόμη και τις αποφάσεις που της είχαν επιδοθεί από τον προϊστάμενο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για απομάκρυνση από τους χώρους του σχολείου όσο δεν τηρεί τους υγειονομικούς κανόνες.

Η ανεύθυνη καθηγήτρια είχε αγνοήσει τις συστάσεις και την εντολή του προϊσταμένου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να απομακρυνθεί από την τάξη, και έτσι, το μεσημέρι της Παρασκευής και μετά από μήνυση του λυκειάρχη, η καθηγήτρια συνελήφθη μέσα από το χώρο του σχολείου και οδηγήθηκε στην Ευελπίδων.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου την ενημέρωσε ότι έχει το δικαίωμα να λάβει τριήμερη προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπισή της και η ίδια αρνήθηκε, ενώ δήλωσε πως επιθυμεί να δικαστεί.

Η δίκη της ορίστηκε για τον Νοέμβριο.