Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Στουρνάρας: Μειώνεται η ρευστότητα - Κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης




Για κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας προειδοποίησε  σήμερα το απόγευμα ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδας για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ξενοφώντα Ζολώτα.
Ο Στουρνάρας, αναφερόμενος στις νέες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, είπε ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά όπως τόνισε, ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος.



Τέσσερα χρόνια φυλάκιση για τη νταντά που ξυλοκόπησε βρέφος


Μια οικιακή βοηθός από την Ουγκάντα, η οποία ξυλοκόπησε άγρια ένα νήπιο 18 μηνών, καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση.

Η πράξη της νταντάς είχε καταγραφεί σε βίντεο, το οποίο προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Τζολί Τουμουχίργουε, ηλικίας 22 ετών, δήλωσε ένοχη για «βασανιστήρια», ένα έγκλημα που τιμωρείται με έως και 25 χρόνια κάθειρξη.

Όμως την Παρασκευή στο δικαστήριο της Καμπάλα η δικαστής χαρακτήρισε τα γεγονότα «κακοποίηση», ένα αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε χρόνια.

Η δικαστής Λίλιαν Μπούσαν έκρινε ότι η Τουμουχίργουε διέπραξε «αδικαιολόγητες και ασυγχώρητες» πράξεις και την καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για τη «βία που ασκήθηκε» σε βάρος ενός «αθώου και ανυπεράσπιστου παιδιού».

Η κατηγορούμενη δεν αντέδρασε όταν έμαθε την ποινή της, ενώ η μητέρα του νηπίου ξέσπασε λίγο αργότερα σε κλάματα. Η Τουμουχίργουε είχε εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου χωρίς δικηγόρο.

Οι γονείς του παιδιού είχαν τοποθετήσει στο σαλόνι του σπιτιού τους μία κάμερα παρακολούθησης που κατέγραψε εικόνες που δύσκολα μπορεί κανείς να τις παρακολουθήσει, οι οποίες αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο.

Στο βίντεο απεικονίζεται η νταντά να χαστουκίζει με δύναμη δύο φορές το κοριτσάκι την ώρα που το ταΐζει, προτού το πετάξει βίαια στο πάτωμα όταν εκείνο κάνει εμετό.

Ενώ το παιδί βρίσκεται στο πάτωμα, το χτυπά με ένα φακό, έπειτα το ξυλοκοπεί από τα πόδια έως το πρόσωπο και στην κοιλιά και το ποδοπατεί με όλο της το βάρος, προτού το μεταφέρει, κρατώντας το από το χέρι ενώ εκείνο έχει προφανώς χάσει τις αισθήσεις του, εκτός του δωματίου.

Το μωρό δεν υπέστη σοβαρή σωματική βλάβη, όπως μετέδωσε ο Τύπος της Ουγκάντας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Ψηφίζουν ίντερνετ για τις αγορές τους οι Έλληνες



Το 53,3% είναι άντρες
Τρεις στους 10 πολίτες, ηλικίας 16- 74 ετών που έχουν οποτεδήποτε χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο, έκαναν το α΄ τρίµηνο φέτος κάποια ηλεκτρονική αγορά ή παραγγελία αγαθών ή υπηρεσιών µέσω του διαδικτύου.


Το στοιχεία αυτό προκύπτει από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας από τα νοικοκυριά. Μάλιστα, καταγράφεται αύξηση στην πραγματοποίηση των αγορών µέσω του διαδικτύου, ενώ για το 2013 είχε καταγραφεί στασιμότητα.


Αναλύοντας το προφίλ όσων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές / παραγγελίες, προκύπτει ότι το 53,3% είναι άνδρες και το 46,7% γυναίκες. Τα ποσοστά των γυναικών που πραγματοποιούν αγορές παρουσιάζουν σταδιακή αύξηση µμεταξύ των ετών 2012- 2014, και οι μεταξύ ανδρών και γυναικών αποκλίσεις σε ποσοστιαίες μονάδες μειώνονται από 13,8% σε 11,6% και 6,6%, αντίστοιχα.


Το 29,4% όσων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ανήκει στην ηλικιακή οµάδα 25- 34 ετών. Οι χρήστες µε υψηλό μορφωτικό επίπεδο (απόφοιτοι ΑΤΕΙ, ΑΕΙ ή µε μεταπτυχιακές σπουδές) ανέρχονται στο 51,8% και οι µέσου μορφωτικού επιπέδου (απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ινστιτούτων επαγγελµατικής κατάρτισης) στο 38,7%.


Τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που αγοράστηκαν ή παραγγέλθηκαν περισσότερο από το διαδίκτυο για προσωπική χρήση και παρουσίασαν σηµαντική αύξηση κατά τη χρονική περίοδο Απριλίου 2013- Μαρτίου 2014:


• φάρµακα, κατά 101,9%,


• είδη ένδυσης και υπόδησης- αθλητικά είδη, κατά 41%,


• εξαρτήµατα και περιφερειακός εξοπλισµός (hardware) ηλεκτρονικού υπολογιστή, κατά 36,1%,


• ηλεκτρονικές συσκευές (βιντεοκάµερες, φωτογραφικές µηχανές, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, DVDs κλπ.), κατά 24,9%.


Τα είδη που οι αγορές / παραγγελίες τους κατέγραψαν µείωση, είναι:


• υλικό ηλεκτρονικής εκµάθησης, κατά 42,9%,


• ταινίες, µουσική, κατά 34,5%,


• εισιτήρια για εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηµατογράφο κλπ.), κατά 20,4%,


• βιβλία (σε ηλεκτρονική ή µη µορφή), περιοδικά, εφηµερίδες, κατά 17,6%,


• ταξιδιωτικές υπηρεσίες (εισιτήρια, ενοικίαση αυτοκινήτου κλπ.), κατά 14,7%,


• οικιακά είδη (έπιπλα, παιχνίδια, είδη τέχνης, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές κλπ.), κατά14,1%,


• διαµονή σε καταλύµατα (ξενοδοχεία, δωµάτια, διαµερίσµατα κλπ.), κατά 3,9%.


Το 51,8% όσων πραγµατοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές για προσωπική χρήση, έκανε την πληρωµή τοις µετρητοίς ή µε κατάθεση χρηµάτων σε τραπεζικό λογαριασµό, το 37,3% µέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, το 22,3% µέσω προπληρωµένης κάρτας (pre-paid) ή προπληρωµένο λογαριασµό και το 4,8% µε µεταβίβαση χρηµάτων µέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής.


Το 73,3% των καταναλωτών επιλέγει να κάνει τις ηλεκτρονικές αγορές του από εγχώριες επιχειρήσεις, το 40% από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 21% από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τη χώρα προέλευσης των πωλητών ανέρχεται στο 3,9%.


Τέλος, δύο στους δέκα (18,7%) από όσους χρησιµοποίησαν το διαδίκτυο το α΄ τρίµηνο του 2014, χρησιµοποίησαν διαδικτυακούς αποθηκευτικούς χώρους για να αποθηκεύσουν ή και να µοιραστούν µε άλλους έγγραφα, εικόνες, µουσική, videos ή άλλα αρχεία.


Υπηρεσίες νέφους (cloud) χρησιμοποίησε το 60% των ανδρών και το 40% των γυναικών. Τα αρχεία που αποθηκεύονται και διαχέονται µε τη χρήση υπηρεσιών νέφους είναι, κυρίως, φωτογραφίες (76,2%), κείµενα, λογιστικά φύλλα και ηλεκτρονικές παρουσιάσεις (59,2%), µουσική (38,2%) και videos (31,9%).


Πηγή : digitalnews.gr


Νέα ποινική δίωξη για κακούργημα κατά Παπαγεωργόπουλου




του Μάρκου Γεωργίου

Νέοι δικαστικοί μπελάδες για τον πρώην δήμαρχο, μετά την καταδίκη για την υπεξαίρεση και την παραπομπή για την παγία. Γιατί κατηγορείται αυτή τη φορά. Ποινικές διώξεις και σε βάρος πρώην αντιδημάρχου και πέντε δημοτικών υπαλλήλων.

Νέα ποινική δίωξη ασκείται εις βάρος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος ήδη εκτίει 12ετή κάθειρξη για την υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ, ενώ έχει παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση της παγίας προκαταβολής του δήμου. Aπό σήμερα κατηγορείται μαζί με έναν αντιδήμαρχο και πέντε δημοτικούς υπαλλήλους για παράνομες ειδικές εντολές πληρωμής που δημιούργησαν έλλειμμα άνω του ενός εκατ. ευρώ στο ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Με το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης, που βασίστηκε σε διαχειριστικό έλεγχο οικονομικού επιθεωρητή, ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος ζήτησε να κινηθεί η ποινική διαδικασία για συνολικά 7 άτομα και να τεθεί στο αρχείο η δικογραφία για άλλους 14 εμπλεκόμενους. Παρήγγειλε στην επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς Χριστίνα Καπαμά να ασκήσει ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό  κακουργήματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημόπουλος στην παραγγελία του ζητεί να ασκηθεί δίωξη:

- Για απιστία στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση εις βάρος του πρώην αντιδημάρχου Αναστάσιου Γερογιάννη ο οποίος κατηγορείται ότι παράνομα εξέδωσε ειδικές εντολές για την καταβολή χρηματικών ποσών , με συνολικό έλλειμμα 338.395 ευρώ για το δήμο Θεσσαλονίκης, την τριετία 1999-2002.

- Εις βάρος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για άμεση συνέργεια στην απιστία κατ' εξακολούθηση που κατηγορούνται ότι τέλεσαν τρεις αντιδήμαρχοι, την πενταετία 1999-2004, με συνέπεια να δημιουργηθεί έλλειμμα 868.338 ευρώ στο δημοτικό ταμείο. Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έκθεση διαχειριστικού ελέγχου ,"παρέλειπε να ασκεί εποπτεία στην οικονομική διοίκηση και διαχείριση του δήμου, δεν ανακάλεσε του αντιδημάρχους οικονομικών από τα καθήκοντα τους ενώ γνώριζε ότι προέβαιναν στην έκδοση παράνομων διοικητικών πράξεων".

Για διακεκριμένη απιστία στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση κατηγορούνται πέντε υπάλληλοι ανάμεσα στους οποίους είναι οι εξής:

- Ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ταμειακής Υπηρεσίας Θωμάς Γκόλας ο οποίος κατηγορείται εκτέλεσε τις ειδικές εντολές που εκδόθηκαν από τέσσερις αντιδημάρχους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα ύψους 1.094.234 ευρώ στο ταμείο του δήμου από το 1998 έως και το 2005.

- Ο πρώην ταμειακός διαχειριστής πληρωμών που κατηγορείται ότι προέβη στην παράνομη εκταμίευση 825.994 ευρώ, βάσει ειδικών εντολών που είχαν εκδώσει δύο αντιδήμαρχοι για τα έτη 2000, 2001, 2002, 2003 και 2005.

- Η προϊσταμένη του Τμήματος Εξόδων που εκτέλεσε ειδικές εντολές ενός αντιδημάρχου, μέσα στην τριετία 1999- 2002, με συνέπεια να δημιουργηθεί έλλειμμα 395.160 ευρώ.

- Η διαχειρίστρια της παγίας προκαταβολής για τα έτη 2001- 2002, η οποία εκτέλεσε ειδικές εντολές ενός αντιδημάρχου, δημιουργώντας έλλειμμα 142.161 ευρώ.

- Η προϊσταμένη του τμήματος Εξόδων η οποία εκτέλεσε ειδικές εντολές δύο αντιδημάρχων , για τα έτη 2002, 2003 και 2005, προκαλώντας έλλειμμα 410.478 ευρώ στο ταμείο του δήμου.

Κάποιοι απ' τους παραπάνω υπαλλήλους ήταν κατηγορούμενοι και αθωώθηκαν για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ, από το πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά.

Στο αρχείο τέθηκε η δικογραφία για τέσσερις εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων είναι ο πρώην αντιδήμαρχος Μιχάλης Ζορπίδης και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημητριάδης. Η εμπλοκή τους αφορούσε μικρά χρηματικά ποσά και η αξιόποινη πράξη της απιστίας παραγράφηκε λόγω παρελεύσεως 15ετίας.

Ενοχοποιητικά στοιχεία δεν προέκυψαν  και για άλλους τρεις δημοτικούς υπαλλήλους.
Η δικογραφία αρχειοθετήθηκε και για άλλα 7 άτομα καθώς  δεν προέκυψε η τέλεση απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, παρά μόνο ενδείξεις για πλημμελήματα που παραγράφηκαν λόγω πενταετίας. Ανάμεσα στους τελευταίους είναι ο πρώην δημοτικός υπάλληλος και σημερινός βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος καθώς επίσης και ο πρώην αντιδήμαρχος Θεόδωρος Αθανάσαρος.
Η έρευνα του οικονομικού επιθεωρητή Αιμίλιου Σαμώλη ξεκίνησε μετά από σχετικές  αναφορές κακοδιαχείρισης  στις δικογραφίες της υπεξαίρεσης, της παγίας και του ιματισμού. Στο πόρισμα γίνεται λόγος για περίπου 3.000 ειδικές εντολές, οι οποίες δεν αντιστοιχούσαν σε τιμολόγια προμηθευτών που αναζητήθηκαν στα αρχεία του δήμου, όμως δεν βρέθηκαν ποτέ. Οι αδιαφανείς πληρωμές με ειδικές εντολές αφορούν το διάστημα 1997-2008.


Πηγή : voria.gr


Φορτσάκης: Αντιμέτωπο με τη χρεοκοπία το Πανεπιστήμιο Αθηνών


Αντιμέτωπο με το φάσμα της χρεοκοπίας βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς κινδυνεύει να μην λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2015 εάν δεν ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος και δεν υπάρξει στήριξη από την Πολιτεία σε θεσμικό επίπεδο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θόδωρος Φορτσάκης σε συνέντευξη Τύπου, το Ίδρυμα δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει ακόμη και σε συμβατικές υποχρεώσεις, όπως είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και της θέρμανσης.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησε να επιστρέψουν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος που μπήκαν το καλοκαίρι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ πρότεινε ως λύση να μεταταχθούν στο πανεπιστήμιο Αθηνών οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που μπήκαν επίσης σε διαθεσιμότητα.

Επίσης ζήτησε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που να δώσει στο Ίδρυμα τη δυνατότητα να προσλαμβάνει τους δικούς του φύλακες και τις δικές του καθαρίστριες.

Ο κ. Φορτσάκης, οι αναπληρωτές πρυτάνεις, οι κοσμήτορες, οι πρόεδροι των σχολών του πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι, φοιτητές, πιάστηκαν σήμερα «χέρι χέρι» σε μια «ανθρώπινη αλυσίδα» γύρω από το κτίριο των Προπυλαίων, σε μια συμβολική κίνηση που στόχο είχε να δείξει ότι το πανεπιστήμιο κινδυνεύει και η Πολιτεία οφείλει να το στηρίξει.

Καμία σοβαρή μελέτη από όσες έχουν κατατεθεί ως σήμερα δεν έχει δείξει ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών ήταν περιττοί, τονίστηκε από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΕΚΠΑ.

«Αντίθετα  έχουν δείξει ότι το Ίδρυμα λειτουργούσε με λιγότερους υπαλλήλους από όσους έχει πραγματικά ανάγκη», σημείωσαν.

Επίσης οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος, για άλλη μια φορά περιέγραψαν τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα υποχρηματοδοτούμενο πανεπιστήμιο από τις μετεγγραφές επιπλέον 1.700 ατόμων από τον ήδη μεγάλο αριθμό των εφετινών εισακτέων του.


Μοσκοβισί: «Θα είναι κρίμα η Ελλάδα να ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με Grexit»



«Θα είναι κρίμα η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη και πάλι με Grexit μετά τη σημαντική δουλεία που έχει κάνει» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι απαιτούνται ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο εξήρε την σημαντική πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί. «Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει πάρα πολλά πράγματα και έχουν υποστεί πολλές θυσίες», είπε.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι ήρθε στην Αθήνα για να συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές «την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και την προληπτική γραμμή» που θα προστατεύει τη χώρα κατά το πρώτο μετα-μνημονιακό έτος, το 2015.

Πρόσθεσε μάλιστα πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τη διαμόρφωση της επόμενης μετά το μνημόνιο ημέρας, με την υιοθέτηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL).

Αρνήθηκε δε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την προεδρική εκλογή, λέγοντας ότι δεν θέλει να παρέμβει σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. «Αυτό δεν είναι δουλειά μου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μοσκοβισί  έφτασε τη Δευτέρα στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη σε κράτος της ΕΕ από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Το απόγευμα, ο Πιέρ Μοσκοβισί επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Μετρό στην πλατεία Ελευθερίας, στον Κορυδαλλό. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ευρωπαίου αξιωματούχου, μετά τη συνάντηση με τα στελέχη της κυβέρνησης θα συνομιλήσει με εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και θα ακολουθήσει συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την Τρίτη, ο κ. Μοσκοβισί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας Κ. Σκρέκα και Γ. Βρούτση, ενώ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.


Πηγή : tanea.gr


Tέλος η ομηρεία στο καφέ του Σίδνεϊ - Νεκροί και τραυματίες ο απολογισμός της εφόδου


Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της Αυστραλίας εισέβαλαν στο καφέ Lindt Chocolat του Σίδνεϊ, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης, τοπική ώρα (17.00 τη Δευτέρα ώρα Ελλάδας) και έβαλαν τέλος στην επί 16 και πλέον ώρες ομηρεία δεκάδων πολιτών από ένοπλο. Στο χώρο ακούστηκε μια έκρηξη και ακολούθησε καταιγισμός πυροβολισμών. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος δύο ανθρώπων και ο σοβαρός τραυματισμός άλλων τριών, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός.

Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα). Αρχικά, ένας άνδρας με τα χέρια ψηλά φάνηκε να τρέχει έξω από το καφέ, λίγα λεπτά μετά τις 2 το πρωί. Οι ειδικές δυνάμεις τον καθήλωσαν και στη συνέχεια τον απομάκρυναν. Λίγα λεπτά αργότερα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες βγήκαν επίσης έξω τρέχοντας.

Ακολούθησε η είσοδος των ειδικών δυνάμεων και καταιγισμός πυρών, για να συνεχιστεί η έξοδος των ομήρων. Λίγο μετά οι αστυνομικοί συνόδευσαν μία γυναίκα σε ασφαλές μέρος και μετέφεραν άλλη μία στα χέρια, η οποία έδειχνε σε κατάσταση πόνου ή/και στρες. Στη συνέχεια ακούστηκαν νέοι πυροβολισμοί, πριν ο χώρος κατακλυστεί από τους διασώστες.
Στο σημείο βρίσκονται και συνεργεία πυροτεχνουργών, για την εξουδετέρωση εκρηκτικών σε περίπτωση που είναι απαραίτητο.


Τραυματίες όμηροι και αστυνομικός

Σύμφωνα με το Sky News τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής κατάστασή τους. Σε δύο από αυτούς οι διασώστες προσπαθούσαν να κάνουν καρδιακή αναζωογόνησης στην είσοδο του καφέ, πριν τους απομακρύνουν.

Επίσης, τουλάχιστον ένας άνδρας των ειδικών δυνάμεων φαίνεται ότι έχει τραυματιστεί, καθώς καταγράφηκε να έχει αίματα στο κεφάλι, κατά την ίδια πηγή.

Πολύωρη ομηρεία

Ιρανός ένοπλος, πιθανότατα υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους, κρατούσε από τις 9 το πρωί (τοπική ώρα) άγνωστο αριθμό ομήρων (πηγές τους προσδιορίζουν σε περίπου 30) απειλώντας ότι έχει τοποθετήσει βόμβες.
Τουλάχιστον πέντε όμηροι είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν κατά τη διάρκεια της ομηρείας, ανάμεσα στους οποίους, όπως έγινε γνωστό αργά το μεσημέρι, ένας ομογενής δικηγόρος.

Τα φώτα της καφετέριας παρέμεναν κλειστά τις τελευταίες ώρες και στο σημείο επικρατεί πλήρες σκοτάδι, καθώς αυτή την ώρα στην Αυστραλία έχει πέσει η νύχτα.
Η συγκεκριμένη καφετέρια όπου εκτυλίσεται η ομηρία βρίσκεται απέναντι από τηλεοπτικό σταθμό και νωρίτερα στιγμιότυπο έδειξε ορισμένους από τους ομήρους να στέκονται με τα χέρια ακουμπισμένα στη τζαμαρία. Επίσης έδειξαν μία ασπρόμαυρη σημαία, όμοια με αυτή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, να την κρατούν κάποιος που φαινόταν ως μέλος του προσωπικού της καφετέριας και μία γυναίκα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η σημαία ήταν η «Σαχάντα», μία έκφραση πίστης στο Ισλάμ, η μετάφραση της οποίας είναι η εξής: «Δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον Αλλάχ. Ο Μωάμεθ είναι ο Αγγελιοφόρος του Αλλάχ».

Ιρανός και γνώριμος των αρχών ο δράστης

Ο δράστης, ο οποίος εμφανίζεται στις φωτογραφίες που έρχονται από το σημείο της ομηρίας να φορά μαύρη μπαντάνα, είναι γνώριμος των αρχών με πλούσιο ποινικό μητρώο. Πρόκειται για τον 50χρονο Ιρανό Μαν Χαρόν Μονίς, ο οποίος πέρυσι είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες για συνέργεια στην δολοφονία της πρώην σύζύγου του και μητέρας δυο παιδιών. Πρόσφατα είχε αντιμετωπίσει πάνω από 50 κατηγορίες που σχετίζονται με σεξουαλικές επιθέσεις.

Ο 50χρονος που γεννήθηκε στο Ιράν και μετακόμισε το 1996 στην Αυστραλία, είναι διαβόητος, κυρίως επειδή βρίσκεται σε μια συνεχή δικαστική διαμάχη για την καταδίκη του με αφορμή τα «δηλητηριώδη» γράμματα που είχε αποστείλει στις οικογένειες Αυστραλών στρατιωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν την περίοδο 2007-2009. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, οι εν λόγω επιστολές αποτελούσαν την δική του εκδοχή «συλλυπητήριων μηνυμάτων».

Η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε νωρίτερα πως διαπραγματευτές της αντιτρομοκρατικής ήρθαν σε επαφή με τον Ιρανό. Σύμφωνα με την αστυνομία ο άνδρας είχε ζητήσει να μιλήσει με τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ καθώς και να του παραδοθεί μία σημαία του ισλαμικού κράτους. Επίσης, φιανόταν απρόθυμος να προχωρήσει στην απελευθέρωση των ομήρων.

Ομογενής ένας εκ των ομήρων
Τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν τη σταδιακή απομάκρυνση πέντε ομήρων, οι οποίοι εθεάθησαν να τρέχουν έξω από την καφετέρια Lindt και να φυγαδεύονται πίσω από τους παραταγμένους άνδρες της ειδικής ομάδας SWAT.

Όπως έγινε γνωστό αργά το μεσημέρι ένας από αυτούς ειναι ο ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης. Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη και τους άλλους ομήρους.

Μαρτυρίες και από ομογενείς

«Περπατούσα κοντά στην πόρτα και τότε όλοι κάθισαν κάτω και η πόρτα κλείδωσε, πράγμα εξαιρετικά παράδοξο γιατί ποτέ δεν κλειδώνει, και ένας τύπος περπατούσε γύρω γύρω με ένα καπέλο και γένια», δήλωσε -αναφερόμενος στον ένοπλο- στην αυστραλιανή τηλεόραση ένας μάρτυρας - εργαζόμενος στην καφετέρια.

Ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Ακης Καστελλορίου που εργάζεται σε τράπεζα που στεγάζεται σε κτίριο της περιοχής και ο Γιάννης Τρυπιδάκης που διαθέτει δικηγορικό γραφείο στην περιοχή, είπαν ότι η εκκένωση των κτιρίων έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.
Καταδικάζουν την επίθεση οι μουσουλμάνοι

Περισσότερες από 40 μουσουλμανικές οργανώσεις της Αυστραλίας καταδίκασαν σήμερα τη σύλληψη ομήρων από ένοπλο σε καφέ του Σίδνεϊ όπου έχει αναρτηθεί ισλαμική σημαία.

«Απορρίπτουμε κάθε απόπειρα κατά της ζωής οποιουδήποτε αθώου ανθρώπινου όντος και για την εμφύσηση του τρόμου στις καρδιές», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των μουσουλμανικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για «παράλογη ενέργεια».

Σε μία αναφορά στη σημαία με την ομολογία της ισλαμικής πίστης, η ανακοίνωση σημειώνει ότι αυτή δεν αποτελεί «πολιτική διακήρυξη, αλλά θρησκευτική δήλωση πίστης που έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κακόβουλα άτομα που δεν εκπροσωπούν κανέναν πέρα από τον εαυτό τους».

«Αυτό το είδος των παράλογων ενεργειών εξυπηρετεί μόνο τους στόχους όσων θέλουν να καταστρέψουν την καλή θέληση του αυστραλιανού λαού και να πλήξουν ακόμη περισσότερο το ισλάμ και τους αυστραλούς μουσουλμάνους σε ολόκληρη τη χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι σκέψεις μας κατευθύνονται στους ομήρους και τους συγγενείς τους. Προσευχόμαστε να έχουν ασφάλεια και ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα διευθετηθεί σύντομα με ειρηνικό τρόπο».


Πηγή : ethnos.gr


Απάτη 700.000 ευρώ με πλαστά επιδόματα πρόνοιας και αναπηρίας



Ηγετικό ρόλο διαδραμάτιζε μία 50χρονη γυναίκα ενώ ρόλους-κλειδιά είχαν ένας 53χρονος υπάλληλος του ΙΚΑ και ένας 66χρονος καρδιολόγος. Έχουν γίνει επτά συλλήψεις ενώ συνολικά έχουν εντοπιστεί 253 περιπτώσεις ατόμων που διεκδικούσαν παρανόμως επιδόματα.

Στην εξάρθρωση ενός καλά οργανωμένου κυκλώματος παροχής πλαστών επιδομάτων πρόνοιας και αναπηρίας προχώρησε η Οικονομική Αστυνομία, με τη ζημία για το Δημόσιο να υπολογίζεται πως υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ.

Έχουν συλληφθεί επτά άτομα, τέσσερις γυναίκες και τρεις άνδρες, που κατηγορούνται για το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατεξακολούθηση, πλαστογραφία και κατάχρηση εις βάρος του δημοσίου.

Ηγετικό ρόλο διαδραμάτιζε μία 50χρονη γυναίκα ενώ ρόλους-κλειδιά είχαν ένας 53χρονος υπάλληλος του ΙΚΑ και ένας 66χρονος καρδιολόγος.

Το εν λόγω κύκλωμα προμήθευε, κατόπιν παραγγελίας, πλαστά, πιστοποιητικά αναπηρίας και επιδόματα, χρεώνοντας μάλιστα τους «επίδοξους πελάτες» από 1.200 έως 2.000 ευρώ.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί 253 περιπτώσεις ατόμων που διεκδικούσαν παρανόμως επιδόματα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί οι 44 περιπτώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει τη ζημία ύψους 700.000 ευρώ.

Πηγή: skai.gr


Ομηρία στο Σίδνεϊ: Έλληνας ομογενής ανάμεσα στους πέντε ομήρους που ξέφυγαν



Ανάμεσά στους πέντε ομήρους που κατάφεραν να δραπετεύσουν βρίσκεται και ένας 'Ελληνας ομογενής, ο δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης - Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη και τους άλλους ομήρους

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) η υπόθεση ομηρίας σε καφετέρια του κεντρικού Σίδνεϊ.

Ο δράστης που έχει σπείρει τον τρόμο στην περιοχή ισχυρίζεται ότι έχει τοποθετήσει 4 βόμβες, δύο μέσα στο καφέ και άλλες δύο εκτός, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κρατά τουλάχιστον 15 ομήρους. Ωστόσο, οι πληροφορίες για τον αριθμό των ομήρων είναι συγκεχυμένες.

Πέντε όμηροι έχουν κατορθώσει να ξεφύγουν από τον ένοπλο. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας 'Ελληνας ομογενής, ο δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης. Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη και τους άλλους ομήρους.


Όπως έχουν δηλώσει αξιωματούχοι της Αστυνομίας, η ομηρία ενδέχεται να μην λυθεί για πολλές ώρες ακόμη, καθώς στόχος είναι η κρίση να λυθεί αναίμακτα.


Πηγή : protothema.gr


Πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου την Τετάρτη



Σύμφωνα με το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής

Το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τη διαδικασία για τις ψηφοφορίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχής γενομένης την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα.

Ο Κανονισμός προβλέπει πως όποιος βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνει «παρών». Δεδομένου ότι μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρόντες».

Κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του.

Της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση. Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δικαίωμα πρότασης έχει και η Ομάδα των Ανεξάρτητων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της.

«Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με ονομαστική κλήση» ορίζει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής. «Ο Πρόεδρος καλεί ένα βουλευτή από τη Συμπολίτευση και έναν από την Αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους. Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή. Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν παρών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου», αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής.

Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010, όταν η Βουλή επανεξέλεξε στο ύπατο αξίωμα της χώρας τον Κάρολο Παπούλια, ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος ανέγνωσε τον Κανονισμό της Βουλής σχετικά με τη διαδικασία εκλογής, καθώς και τις τρεις επιστολές που του είχαν αποστείλει οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την οποία πρότειναν τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, κλήθηκαν στην έδρα οι ψηφολέκτες οι οποίοι εκφώνησαν τα ονόματα των ψηφισάντων που σηκώνονταν όρθιοι και εξέφραζαν την προτίμησή τους. Η διαδικασία κράτησε περίπου 40 λεπτά έως την καταμέτρηση και την ανακοίνωση του αποτελέσματος.


Πηγή : tovima.gr


Βρέθηκε ο απατεώνας πίσω από τα ψεύτικα ερωτικά SMS


Συνελήφθη ένας Ελληνας, κάτοικος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Το περιεχόμενο του μηνύματος ήταν το εξής: «Σε είδα στην καφετέρια και μου άρεσες πολύ. Ο Σάκης/Θέμης/Θάνος μου έδωσε τον αριθμό σου. Είμαι η κοπέλα που σε κοίταζε επίμονα. Θα χαρώ να τα πούμε. 69..…….»

Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, υπόθεση που αφορά σε μαζική και απρόκλητη αποστολή μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS), με συγκεκριμένο περιεχόμενο, προς πολίτες. Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος Ελληνα για παραβίαση διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.



Για την υπόθεση είχαν προηγηθεί καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστος δράστης έστελνε μαζικά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας (SMS), από αριθμούς του εξωτερικού (ΗΠΑ, Καναδά), προτρέποντας τους παραλήπτες να επικοινωνήσουν, σε άλλους τηλεφωνικούς αριθμούς, με γυναικείο πρόσωπο που υποτίθεται είχε βρει τον αριθμό τους μέσω κοινού γνωστού.

Συγκεκριμένα, το περιεχόμενο του μηνύματος ήταν το εξής: «Σε είδα στην καφετέρια και μου άρεσες πολύ. Ο Σάκης/Θέμης/Θάνος μου έδωσε τον αριθμό σου. Είμαι η κοπέλα που σε κοίταζε επίμονα. Θα χαρώ να τα πούμε. 69..…….». Ως αριθμοί αποστολής εμφανίζονταν οι α) +17142664594, β) +17142264594 και γ) +19499031148, ενώ οι τηλεφωνικοί αριθμοί που αναγράφονταν στο τέλος του μηνύματος είναι οι: 1) 6982284235, 2) 6943544619, 3) 6948904475, 4) 6948926425, 5) 6943544569, 6) 6955741295, 7) 6948359222 και 8) 6947978267.

Για τα ανωτέρω ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές και διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκε για την εμπλοκή του στην υπόθεση, ως κάτοχος των τηλεφωνικών συνδέσεων, ένας Ελληνας άνδρας που διαμένει στον Άγιο Δημήτριο Αττικής.

Στο πλαίσιο της εξειδικευμένης έρευνας από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέκυψε ότι τα τηλεφωνικά νούμερα που αναφέρονται στο τέλος του SMS δεν χρησιμοποιούνται με σκοπό την υψηλή χρέωση ή για διαφημιστικούς λόγους, ενώ διερευνάται περαιτέρω ο ακριβής σκοπός αποστολής των SMS, κυρίως στο πεδίο της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Στον πενταψήφιο αριθμό: 111 88
Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (Application) σε smart phones (ios-android) CYBERALERT.


Πηγή : protothema.gr


Ψαριανός: «Θα ψηφίσω Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες»


«Εγώ θα ψηφίσω Πρόεδρο Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, τονίζοντας πως τυχόν προσφυγή στις κάλπες θα ήταν «καταστροφική για τον τόπο», είτε σχηματιστεί κυβέρνηση τον Φεβρουάριο είτε όχι.

Σημείωσε πως η ιδανική λύση θα ήταν να υπάρξει ένα «εθνικό σχέδιο» για έξοδο από την κρίση, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. «Όμως εδώ είμαστε Αφρικανικό Κατσαπλιανιστάν και αμφιβάλλω αν μπορεί να γίνει» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ψαριανός εκτίμησε πως οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος «θέλουν να ξεφορτωθούν την καυτή πατάτα», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του «δεν θέλει να την αναλάβει».



Πηγή : imerisia.gr


Γαλλία : Η αστυνομία διαλύει δίκτυο μεταφοράς τζιχαντιστών



Καίριο χτύπημα κατάφερε η γαλλική αστυνομία στην προσπάθεια της να σταματήσει τη ροή των νέων τζιχαντιστών προς την Συρία και την Λιβύη.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνέλαβαν πρός το παρόν έξι άτομα σε διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας. Η έρευνα ξεκίνησε μετά την καταγγελία μιας οικογένειας τούρκικης καταγωγής της οποίας ο γιος εξαφανίστηκε. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες με σκοπό την σύλληψη άλλων τεσσάρων υπόπτων που έχουν σχέση με το δίκτυο.

Η Γαλλία βρέθηκε το 2014 αντιμέτωπη με την κάθετη αύξηση του αριθμού των μαθητευόμενων τζιχαντιστών που έφευγαν για τη Συρία και το Ιράκ. Υπάρχουν μεγάλοι φόβοι ότι οι νέοι φανατικοί θα επέστρεφαν στην Γαλλία εκπαιδευμένοι για τρομοκρατική δράση στο έδαφός της.

Ο αριθμός των υποψηφίων για τον συριακό τζιχάντ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 80% από την αρχή Ιανουαρίου, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή βρίσκονται ήδη επιτόπου σχεδόν 400, περισσότεροι από 200 έχουν εκδηλώσει επιθυμία να αναχωρήσουν για εκεί και περίπου 120 έχουν ήδη επιστρέψει, ενώ σχεδόν 200 βρίσκονται σε τράνζιτ και περίπου 50 έχουν σκοτωθεί.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Η Uber προσπάθησε να κερδοσκοπήσει από την κατάσταση ομηρίας στο Σίδνεϊ



Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σήμερα στη γύρω περιοχή της εμπορικής συνοικίας του Σίδνεϊ όπου και κρατούνται οι όμηροι. Η εταιρία ταξί αποφάσισε να αυξήσει τα κόμιστρα στα οχήματά της, με αφορμή την υψηλή ζήτηση για εκκένωση της περιοχής

Έντονες επικρίσεις δέχτηκε σήμερα η διεθνής εταιρεία Uber, αυτή τη φορά με αφορμή το γεγονός ότι αύξησε τις τιμές στα κόμιστρα των ταξί της στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ομηρία σε καφέ της πόλης και την ώρα που οι πολίτες προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το κέντρο. Όπως μάλιστα διαβάζουμε η τιμή αυξήθηκε ως και 100% για όσους θέλησαν να πάρουν ένα ταξί της εταιρίας.

Η Uber, η οποία δραστηριοποιείται σε 50 χώρες και προσφέρει τη δυνατότητα να μετακινηθεί κάποιος μέσα στην πόλη μισθώνοντας μέσω του smartphone του είτε ένα συμβατικό ταξί, είτε ένα ιδιωτικό όχημα με μη επαγγελματία οδηγό, έκανε την σχετική ανακοίνωση μέσω Twitter την ώρα που περί τα 40 άτομα κρατούνταν όμηροι από έναν ένοπλο μέσα σε καφέ του Σίδνεϊ με εκατοντάδες αστυνομικούς να έχουν κινητοποιηθεί από φόβο για πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

Οι χρήστες της εταιρείας εξέφρασαν άμεσα την οργή τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης καθώς τα κόμιστρα για μία διαδρομή λέγεται ότι ξεπέρασαν τα 64 ευρώ.Η αντίδραση της εταιρείας που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο ήταν άμεση: πρόσφερε δωρεάν μεταφορές.
"Όλοι ανησυχούμε για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Σίδνεϊ. Η Uber Sydney θα προσφέρει δωρεάν μεταφορές από το επιχειρηματικό κέντρο για να βοηθήσει τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία και προσθέτει ότι "βρισκόμαστε στη διαδικασία επιστροφής χρημάτων".

Η Uber δέχεται τον τελευταίο καιρό επικρίσεις στις περισσότερες χώρες όπου δραστηριοποιείται με το επιχείρημα ότι λειτουργεί χωρίς να τηρεί τους κανονισμούς οι οποίοι ισχύουν για τις άλλες εταιρείες ταξί. Την περασμένη εβδομάδα, ένας οδηγός της εταιρείας στο Νέο Δελχί συνελήφθη έπειτα από την καταγγελία επιβάτιδος ότι την βίασε.


Πηγή : news247.gr


Βέλγιο: Τέσσερις ένοπλοι κρατούν όμηρο σε διαμέρισμα στη Γάνδη


ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τέσσερις ένοπλοι κρατούν τουλάχιστον έναν όμηρο στη Γάνδη του Βελγίου και σύμφωνα με πηγές της γενικής εισαγγελίας, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.
Όπως γράφει η L' Echo, τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν σήμερα το πρωί σε διαμέρισμα στην περιοχή Ντάμπορτ της Γάνδης και κρατούν τουλάχιστον έναν όμηρο. Η περιοχή έχει αποκλειστεί, ενώ ειδικές δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας έχουν σπεύσει στο σημείο και βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν. Στην περιοχή έχει σταλεί και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας, ενώ οι αρχές δεν συνδέουν το γεγονός με την ομηρία στο Σίδνεϊ, αναφέροντας ότι μέχρι στιγμής δεν μοιάζει για τρομοκρατική ενέργεια.
«Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ενέργεια συνδέεται με τρομοκρατία» δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας.


Πηγή : ethnos.gr


Όταν προκαλεί η κυβέρνηση πώς περιμένει ο πολίτης να σκεφτεί λογικά; Αντιμέτωποι με κατασχέσεις φορολογούμενοι που ρύθμισαν οφειλές



Οι διατάξεις του ΚΕΔΕ εξακολουθούν να ισχύουν

Μπορεί οι επικυρωμένες αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων να ξεπερνούν τις 75.000, αλλά τα προβλήματα  για τους φορολογουμένους δεν έχουν τελειωμό.

Χιλιάδες φορολογούμενοι για τους οποίους είχαν κινηθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αλλά ρύθμισαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους διαπίστωσαν πως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί δεν «πάγωσαν» με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον «αέρα».

Πιο απλά παρά τη ρύθμιση των χρεών οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) εξακολουθούν να ισχύουν και η εφορία συνεχίζει τη δέσμευση των όποιων εισοδημάτων του οφειλέτη είναι διαθέσιμα προς κατάσχεση.

Πρέπει να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις αυτές οι διαδικασίες κατάσχεσης σταματούν μόνον όταν ο φορολογούμενος καταβάλλει το 50% της αρχικής οφειλής (που ρύθμισε), καθώς και των φόρων που εκκρεμούν μετά την 1η Οκτωβρίου 2014.

Πάντως, το ποσό της κατάσχεσης μπορεί να περιοριστεί μετά από αιτιολογημένη απόφαση της φορολογικής διοίκησης. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις από χιλιάδες οφειλέτες.

Newsroom ΔΟΛ


Θα ξεκάνει τον πληθυσμό της Ευρώπης και της Ελλάδας το ΔΝΤ : ΖΗΤΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ...




Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ;

Το καμπανάκι του κινδύνου αναφορικά με την άνοδο των δαπανών υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, κρούει το ΔΝΤ και το καμπανάκι αυτό όσον αφορά στην χώρα μας, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει και να μας θέσει σε υψηλή εγρήγορση.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Διότι πολύ απλά, ο διεθνής Οργανισμός – ο οποίος είναι ένας από τους τρεις Οργανισμούς που αποτελούν την τρόικα σημειωτέον - προτείνει τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος, προκειμένου να περιοριστεί η ζήτηση των ιατρικών υπηρεσιών, η οποία αυξάνεται ραγδαία, τα τελευταία 30 χρόνια, όπως εκτιμά.

Εάν λάβει δε κάποιος υπόψιν του την διαρκώς αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού, είναι εύκολο να αντιληφθεί ότι οι δαπάνες αυτές αναμένεται να εκτοξευτούν ακόμη περισσότερο μελλοντικά.
Όμως η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες δυτικές χώρες τουλάχιστον, διότι η χώρα μας έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα στο μέτωπο των δαπανών της υγείας τα τελευταία χρόνια και οι πολίτες της είδαν να καταρρέουν ξαφνικά, δικαιώματα ετών που είχαν οικοδομηθεί με πολύ κόπο και αγώνα. Οι δημόσιες δαπάνες έχουν μειωθεί το ίδιο και οι ιδιωτικές σε μεγάλο βαθμό, αφού οι πολίτες δεν έχουν πλέον εισοδήματα για να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κ. Κυριάκος Σουλιώτης, η δημοσιονομική προσαρμογή έγινε με βίαιο τρόπο στην χώρα μας, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ σε 4 χρόνια να έχει υποστεί απώλειες 100 δις δολάρια.
Επιπλέον, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μιλάει για συμμετοχή των ασθενών θα πρέπει να γνωρίζει, ότι η συμμετοχή των πολιτών αυξήθηκε δραματικά στο φάρμακο, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν πλέον έως και 60% προκειμένου να προμηθευτούν το αναγκαίο για την θεραπεία τους σκεύασμα.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι όπως αναφέρουν τόσο ο κ. Σουλιώτης, όσο και ο κ. Λευτέρης Θηραίος, γενικός γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, «το διάστημα 2007 - 2012 τα νοικοκυριά, υπέστησαν τεράστια βλάβη εξαιτίας της ύφεσης! Και αυτό που είναι εμφανές πλέον είναι το γεγονός, ότι για πρώτη φορά, τα παιδιά μας παραλαμβάνουν χειρότερο επίπεδο ζωής από εμάς, με μία καλπάζουσα ανεργία και με σοβαρό δομικό πρόβλημα κυρίως για τους νέους».

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που προτείνει το ΔΝΤ προκειμένου να μειωθεί το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών, είναι η έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η προαγωγή και πρόληψη, και η επέκταση συστημάτων διαχείρισης πληροφοριών για την υγεία.

Εδώ πραγματικά δεν ξέρει κανείς εάν πρέπει να κλάψει, ή να γελάσει.
Και αυτό, διότι για ποια ΠΦΥ μιλάει το ΔΝΤ, όταν η δική μας μόλις γεννήθηκε και μοιάζει γερασμένη και παραμελημένη, με απρόθυμους γιατρούς να μπουν στο σύστημα, με αποτέλεσμα από το ΠΕΔΥ, να λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες έτσι ώστε οι πολίτες να μην μπορούν να επισκεφθούν τις δομές υγείας και να εξακολουθούν να επισκέπτονται το ΕΣΥ το οποίο βρίσκεται πλέον στα όρια ασφυξίας.

Την ίδια ώρα, όπως όλα δείχνουν και όπως τονίζει και ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας, κ.Λεωνίδας Γρηγοράκος οι 1.000 οικογενειακοί γιατροί – οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούν την «καρδιά» της ΠΦΥ- αργούν να πιάσουν δουλειά, και επομένως αυτός είναι ένα ακόμη καλός λόγο που παραπαίει το σύστημα.

Όσο για την προαγωγή υγείας, για ποια πρόληψη να μιλήσουμε, όταν η υγεία και η περίθαλψη είναι τόσο δραματικά μειωμένη, υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη και όταν τα χρήματα δεν περισσεύουν για να ενισχυθεί η πολιτική πρόληψης. Η έμφαση στην πρόληψη όμως, μπορεί να βοηθήσει σε σημαντική εξοικονόμηση στα συστήματα υγείας στο μέλλον.

Όσον αφορά στην ιατρική τεχνολογία, είναι γεγονός και όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές από το βήμα αυτό, η Ελλάδα διώχνει τους επενδυτές της τόσο στο κομμάτι της ιατρικής τεχνολογίας, όσο και στα νέα καινοτόμα φάρμακα.

Ανεξάρτητα από τις σειρήνες του ΔΝΤ, η Ελλάδα για να μπορέσει να πατήσει ξανά στα πόδια της, θα πρέπει κάποτε να ξεφύγει από τα στενά δημοσιονομικά όρια που έχουν δημιουργήσει ασφυξία στους ασφαλισμένους και έχουν ρίξει στα τάρταρα την υγεία και την περίθαλψη, υποθηκεύοντας το υγειονομικό της μέλλον.


Πηγή: onmed.gr, newsbomb.gr





Αλλάζει τα δεδομένα ο Φ. Κουβέλης – Ανοίγει την πόρτα για θετική ψήφο από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ


Μια δήλωση που δέχεται αρκετές ερμηνείες έκανε το πρωί ο Φ. Κουβέλης, λέγοντας πως όποιος από ΔΗΜΑΡ ψηφίσει Πρόεδρο, δεν είναι ούτε αποστάτης, ούτε αργυρώνητος”.
Με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Κουβέλης μοιάζει να αφήνει ελεύθερους του βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν κατά το δοκούν.

Η δήλωση του Φ. Κουβέλη έρχεται σε μια περίοδο μόλις μερικές ημέρες μετά την απόφαση του κόμματος για αυτόνομη κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές και πολλοί ερμηνεύουν τη σημερινή δήλωση ως πλήρη διαφοροποίηση από τη “γραμμή” ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί άμεση διενέργεια εκλογών.

“Μακριά από εμένα αυτές οι λογικές” είπε μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Βήματος ο κ. Κουβέλης σε ό,τι αφορά στα περί αποστασίας ή χρηματισμού (με έμμεσο ή άμεσο τρόπο) βουλευτών και πολλοί αναρωτιούνται εάν με τον τρόπο αυτό απλά προσπαθεί να προλάβει μια δεδομένη κίνηση αυτονόμησης από τη γραμμή του κόμματος πολλών βουλευτών ή απλά μίλησε θεσμικά με βάση το ό,τι το Σύνταγμα προβλέπει ψήφο κατά συνείδηση των βουλευτών στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα πάντως είναι πολλοί εκείνοι που αναρωτιούνται εάν η χρονική στιγμή έχει σχέση με άλλη παράλληλη κίνηση. Άλλωστε η πρόταση για αλλαγή υποψηφίου προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει ήδη πέσει στο τραπέζι με πολλούς να μιλούν για πρόσωπο ικανό να προσελκύσει ψήφους απ' την κεντροαριστερά.

Το όνομα του κυρίου Κουβέλη ήταν το πρώτο που ακούστηκε μήνες πριν και πολλοί έσπευσαν να πουν ότι η υποψηφιότητα έχει “καεί”, ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, ωστόσο ο πολιτικός χρόνος όπως υπογραμμίζουν πολλοί είναι πυκνός και τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή.

Ήδη ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν εκφραστεί υπέρ της εκλογής Προέδρου, άλλοι φαίνεται να θέτουν ζήτημα προσώπου, αλλά και χρονοδιαγράμματος ως τις εκλογές, η δήλωση του Φ. Κουβέλη σίγουρα μέσα στις επόμενες ώρες θα φανεί προς ποια κατεύθυνση κινείται και πως εκλαμβάνεται από άλλα στρατόπεδα ή και βουλευτές προσωπικά.


Πηγή : newsit.gr


Το ξένο επενδυτικό fund Capital φεύγει τρέχοντας από την Ελλάδα



Σε δραστική μείωση των θέσεων που διατηρούν σε ελληνικές μετοχές τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιά της προχωρά τις τελευταίες ημέρες η Capital Group, αποτελώντας, σύμφωνα με την αγορά, τον μεγαλύτερο πωλητή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο ξένος επενδυτικός κολοσσός έχει αποφασίσει, όπως όλα δείχνουν, να μειώσει επιθετικά τη θέση του σε ελληνικές μετοχές, εξαιτίας του αυξημένου ρίσκου που συνεπάγεται η αβεβαιότητα για την εκλογή Προέδρου και το ορατό ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Capital προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε οριζόντιες πωλήσεις ελληνικών μετοχών, ακόμη και με ζημία, συμβάλλοντας καθοριστικά στο ταχύτατο γκρέμισμα των αποτιμήσεων σε blue chips και mid caps.

Όπως προκύπτει από τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις, αλλά και από έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές, τα υπό διαχείριση επενδυτικά της κεφάλαια μείωσαν επιθετικά θέσεις σε Eurobank και Jumbo, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι κάτι αντίστοιχο έπραξαν και στους τίτλους του ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Capital πούλησαν ως και τις 9 Δεκεμβρίου περίπου 81 εκατ. μετοχές Eurobank, ενώ σύμφωνα με την αγορά οι πωλήσεις συνεχίσθηκαν και στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις (10-12 Δεκεμβρίου).

Ενδεικτικό της διάθεσης άρον-άρον μείωσης θέσεων είναι ότι οι πωλήσεις μετοχών Eurobank διενεργήθηκαν με ζημία. Την περασμένη εβδομάδα ο τίτλος άγγιξε τα χαμηλά 12 μηνών, φθάνοντας στο 0,203 ευρώ, ενώ το εβδομαδιαίο υψηλό του ήταν 0,279 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες από το euro2day.

Ας σημειωθεί ότι στελέχη της Capital βρέθηκαν στις συναντήσεις με τους Μηλιό και Σταθάκη στο City του Λονδίνου, πριν από 15 ημέρες, και τότε σε ένα e-mail που έστειλαν σε συνεργάτες τους στην Ελλάδα είχαν δηλώσει σοκαρισμένοι από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν κάνει την εκτίμηση ότι όλοι οι επενδυτές θα ξεπουλήσουν ότι έχουν στην χώρα για να διαφύγουν τον κίνδυνο.



Πηγή: iefimerida.gr 


Ζητούν τριμερή συμφωνία για τον καθορισμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια



ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Τριμερή συμφωνία για τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων του επόμενου ακαδημαϊκού έτους μεταξύ πανεπιστημίων, υπουργείου Παιδείας και Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, πρότεινε ομόφωνα η Σύνοδος των Πρυτάνεων που ολοκληρώθηκε το Σάββατο.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι στην εξεταστική του Φεβρουαρίου θα μπορούν να δώσουν μαθήματα και παλαιότερων εξαμήνων όλοι οι φοιτητές και όχι μόνο όσοι απειλούνται με διαγραφή.
Οι πρυτάνεις ξεκαθάρισαν ότι στο πλαίσιο και του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν βαρύνουσα γνώμη και αποφασιστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού εισαγομένων φοιτητών.
Υπενθυμίζεται πως όλα τα προηγούμενα χρόνια οι διοικήσεις τόσο των πανεπιστημίων όσο και των τεχνολογικών ιδρυμάτων έστελναν τις εισηγήσεις τους με βάση τις «αντοχές» των τμημάτων για τον αριθμό των εισακτέων προς το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωνε πολύ μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων ανά ίδρυμα, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε το 30%.
Κατά τα λοιπά, η 77η Σύνοδος των Πρυτάνεων αναφέρθηκε και σε μία άλλη σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως είναι τα οικονομικά. Εξέπεμψε «SOS» προς την Πολιτεία, υποστηρίζοντας ότι η μείωση του τακτικού προϋπολογισμού πλέον του 40% στην περίοδο 2010-2014 και η περαιτέρω μείωση για το 2015 δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία των ιδρυμάτων.
«Οι προϋπολογισμοί αυτοί δεν επαρκούν για το 2015 και, επομένως, δεν μπορούν να εκτελεστούν αν δεν υπάρξουν σημαντικοί πρόσθετοι πόροι για τα πανεπιστήμια, όπως έχει δεσμευθεί το υπουργείο Παιδείας», αναφέρεται στο ομόφωνο ψήφισμα της Συνόδου.
Οι πρυτάνεις αναφέρθηκαν και σε ένα άλλο κρίσιμο θέμα που σχετίζεται με την ευελιξία διαχείρισης των κρατικών κονδυλιών καθώς επεσήμαναν ότι για ορισμένες υπηρεσίες, όπως καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης, δεν επαρκούν οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού.
H Σύνοδος πρότεινε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει στα πανεπιστήμια να μεταφέρουν συγκεκριμένους πόρους του Τακτικού Προϋπολογισμού στις Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας των Ιδρυμάτων, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη της διαδικασίας της σύναψης των συμβάσεων για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων.
Ακόμη, οι πρυτάνεις ζητούν από την Πολιτεία να αυξήσει τις δαπάνες φοιτητικής μέριμνας που χρησιμοποιούνται για τη δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών, καθώς ?όπως λένε? σημαντικός αριθμός φοιτητών οδηγούνται εκτός των σχολών τους λόγω οξύτατων οικονομικών προβλημάτων.
Τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εξεταστική του Φεβρουαρίου, όχι μόνο οι αιώνιοι φοιτητές αλλά και οι υπόλοιποι που χρωστούν μαθήματα και από παλαιότερα εξάμηνα, δίνει το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Παιδείας Αν. Λοβέρδου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων ανέφερε ότι με τροπολογία που είναι τώρα στη Βουλή, η εξεταστική περίοδος του Φεβρουαρίου θα είναι πλήρης. Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι θα μπορούν να δώσουν μαθήματα τον Φεβρουάριο όχι μόνο όσοι κινδυνεύουν με διαγραφή, αλλά όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές που χρωστούν μαθήματα από παλαιότερα εξάμηνα.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ


Πηγή : ethnos.gr


Από το 1984 έχουν να εμφανιστούν τέτοιες πλημμύρες στόν Έβρο




Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές στον Έβρο για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στο νότιο τμήμα του νομού, όπου εκβάλει το ποτάμι, καθώς περισσότερα από 2.160 κυβικά νερού το δευτερόλεπτο εισέρχονται σε αυτό.

Πρόκειται για παροχές αντίστοιχες με αυτές που καταγράφηκαν το 1984 και θεωρείται φαινόμενο 30ετίας, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Η στάθμη του ποταμού βρίσκεται πάνω από το όριο συναγερμού. Στο Πέταλο είναι στο ένα μέτρο και δέκα εκατοστά πάνω από το όριο συναγερμού (στα 7,10 μέτρα) και στο Πύθιο στα 6,16 μέτρα (με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα).

«Κάναμε τεχνητές παρεμβάσεις για να εκτονώσουμε το φαινόμενο, για να μην απειληθεί το χωριό Πόρος που βρίσκεται κοντά στην κοίτη του ποταμού και να μην χρειαστεί να εκκενωθεί», πρόσθεσε ο κ. Πέτροβιτς.

Εξάλλου, οι υπηρεσίες αντιμετώπισαν προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο βόρειο Έβρο, σε διάφορα σημεία όπου εμφανίστηκαν διαρροές, ενώ σε όλο το μήκος του ποταμού γίνονται έλεγχοι για να μην καταγραφούν ρήξεις αναχωμάτων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν πλημμυρίσει περίπου 110.000 στρέμματα στο σύνολο του νομού Έβρου, από το Ορμένιο μέχρι τις Φέρες.




ΝΥΤ: Τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος


ΠΙΘΑΝΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ»

Το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας θεωρεί υπαρκτό η εφημερίδα New York Times αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει στην ανάλυσή του ο γνωστός σχολιαστής του Reuters Ούγκο Ντίξον, αυτό θα συμβεί μόνο «αν υπερισχύσει μια σειρά από ατυχείς καταστάσεις», σε μια χώρα όπου οι πρόγονοί της πίστευαν στη θεά Τύχη.

«Η Ελλάδα απέχει ακόμη αρκετά βήματα από το χάος», ξεκινά η ανάλυση του Ντίξον για την εφημερίδα New York Times, η οποία παρουσιάζει τα τρία πιθανότερα σενάρια σε περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμη στην πόρτα», ο Ντίξον υποστηρίζει ότι η περίοδος πολιτικής ανισορροπίας στην οποία μπήκε η Ελλάδα πιθανότατα θα οδηγήσει σε εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. «Η πλήρης εφαρμογή της πολιτικής του αριστερού αυτού κόμματος θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, το αποκαλούμενο Grexit. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να κυριαρχίσει μία σειρά από ατυχείς καταστάσεις».
Πρώτον, η Βουλή πρέπει να μην καταφέρει να εκλέξει νέο Πρόεδρο. Γεγονός, πιθανόν, υποστηρίζει ο αναλυτής.

«Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο Αντώνης Σαμαράς να πείσει αρκετά μέλη του Κοινοβουλίου να αλλάξουν στρατόπεδο. Υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα αντικατάστασης του ίδιου του συντηρητικού πρωθυπουργού από έναν τεχνοκράτη προκειμένου να επιτευχθεί η πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου.

«Αν γίνει αυτό, η Αθήνα θα μπορεί πιο εύκολα να ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σχετικά με μελλοντική οικονομική στήριξη. Η Ελλάδα θα μπορούσε να συμφωνήσει για την αυστηροποίηση του προϋπολογισμού του 2015, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποδοχή μιας πιστωτικής γραμμής. Θα ήταν πιο εύκολο να “καταπιεί» αυτές τις συνθήκες μετά από μια επιτυχημένη προεδρική εκλογή, σε αντάλλαγμα μια νέα εισροή χρημάτων από το πιστωτικό πρόγραμμα», υποστηρίζει ο Ντίξον.

«Ωστόσο, είναι πιθανότερο πως η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να “κλειδώσει” την προεδρική εκλογή. Αν και η θέση είναι σε μεγάλο βαθμό είναι εθιμοτυπική, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν δεν εκλεγεί πρέπει η χώρα να πάει σε γενικές εκλογές».

Αν ο κ. Σαμαράς βγει νικητής από τις εκλογές αυτές, αυτό θα σήμαινε συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα επιχειρώντας να τρομάξει τους ψηφοφόρους να τον υποστηρίξουν ζωγραφίζοντας μια ζοφερή εικόνα σχετικά για το τι θα έκανε μια αντίστοιχη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ωστόσο απίθανο να κερδίσει τις εκλογές ο κ. Σαμαράς, καθώς ο επικρατών στις δημοσκοπήσεις Αλέξης Τσίπρας είναι ο σχεδόν σίγουρος νικητής.

Μια εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα δυσχέραινε πολύ τις προοπτικές της Ελλάδας, καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και επέκταση των δημόσιων δαπανών. Τα δύο αυτά θα προκαλούσαν σίγουρα μια αντιπαράθεση με την τρόικα που θα έθεταν την Αθήνα σε τροχιά χρεοκοπίας.

Αν και η ευρωζώνη ίσως είναι προετοιμασμένη να διαφοροποιήσει τους όρους του δανεισμού, δεν θα δεχόταν διαγραφή χρέους. Ούτε θα συμφωνούσε ώστε η Αθήνα να αθετήσει τη δέσμευσή της για έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Η κ. Τσίπρας δεν θα ήταν σε θέση να εκβιάσει την ευρωζώνη καθώς η ελληνική χρεωκοπία πιθανότατα δεν θα προκαλούσε πουθενά αλλού ντόμινο.

Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, η Αθήνα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές και θα ξεμείνει από χρήματα. Θα ακολουθούσε bank run και αν και παρόλα αυτά ο κ. Τσίπρας δεν προσαρμοζόταν, τότε το Grexit θα ήταν ορατό.

«Τα καλά νέα πάντως είναι ότι αυτό το συγκεκριμένο σενάριο είναι απίθανο. Ένας λόγος γι' αυτό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα λύγιζε αν έβλεπε ότι η τρόικα δεν υποχωρεί».
Ένας άλλος λόγος είναι ότι, αν και το πιθανότερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές, είναι απίθανο να αποκτήσει αυτοδυναμία, γράφει ο σχολιαστής. Τότε θα χρειαζόταν τη στήριξη είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από το Ποτάμι. Και τα δύο αυτά φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα δεν θα συνυπέγραφαν ένα πρόγραμμα που θα έστελνε τη χώρα στον γκρεμό.

Μάλιστα είναι πιθανότερο να δυσκολευτεί ακόμη και να σχηματίσει κυβέρνηση, λόγω των συμβιβασμών που θα χρειαζόταν να κάνει. Σε αυτήν την περίπτωση θα ακολουθούσαν και δεύτερες εκλογές. Αν και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την εξέλιξή τους, ίσως σήμαιναν την επιστροφή των συντηρητικών – ειδικά αν εγκατέλειπε ο μη δημοφιλής Σαμαράς και αντικαθίστατο από κάποιον όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναν νεότερο πιο κεντρώο ηγέτη.

Η αντικατάσταση του κ. Σαμαρά ίσως να ήταν η καλύτερη έκβαση. Αν και ο κ. Σαμαράς προτιμάται από τον κ. Τσίπρα, τα λάθη του με πιο πρόσφατο την πρόωρη υπόσχεσή του για έξοδο της Αθήνας από το πρόγραμμα διάσωσης -κίνηση που φόβισε τις αγορές τη χειρότερη στιγμή, όταν η Ελλάδα μόλις είχε στρίψει από τη στροφή μιας τρομερής ύφεσης, τον έχουν αναδείξει σε ασταθή ηγέτη.

«Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη θεά Τύχη. Κάποιες φορές έφερνε καλή τύχη και κάποιες άλλες κακή. Η Τύχη καταδιώκει πάλι τη χώρα. Το πολιτικό ρίσκο είναι εκτοξευτεί. Τα σενάρια και υπο-σενάρια έχουν πολλαπλασιαστεί. Ένα από αυτά λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λαϊκιστικές πολιτικές του θα αναλάβουν την κυβέρνηση, κάτι που θα είναι καταστροφικό. Αλλά αυτό δεν θα είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ήδη, άλλα σενάρια, αρχίζουν να σχηματοποιούνται», καταλήγει το δημοσίευμα.


Πηγή : ethnos.gr


ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΘΕΜΕΛΙΑ» : ΗΠΑ και ΕΕ επικρίνουν δριμύτατα την Τουρκία για το μπαράζ συλλήψεων δημοσιογράφων


Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Τουρκία, σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα "δημοκρατικά θεμέλιά" της, μετά το νέο κύμα συλλήψεων, κυρίως δημοσιογράφων.
"Η ελευθερία του Τύπου, ο σεβασμός της διαδικασίας και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι θεμελιώδη στοιχεία σε όλες τις υγιείς δημοκρατίες και κατοχυρώνονται στο τουρκικό Σύνταγμα", υπογράμμισε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Πσάκι.
"Ως φίλοι και σύμμαχοι της Τουρκίας, καλούμε τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειές τους δεν παραβιάζουν αυτές τις βασικές αξίες και τα ίδια τα δημοκρατικά θεμέλια της Τουρκίας", τόνισε η εκπρόσωπος.
Νωρίτερα, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατήγγειλαν τις επιδρομές της τουρκικής αστυνομίας που είχαν στόχο κυρίως δημοσιογράφους τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι αντίθετες προς τις "ευρωπαϊκές αξίες" που η Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, πρέπει να σέβεται.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν σε κοινή δήλωσή τους τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας είναι "ασυμβίβαστες με την ελευθερία του Τύπου".
"Οι επιδρομές της αστυνομίας και οι συλλήψεις δημοσιογράφων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία σήμερα δεν συνάδουν με την ελευθερία του Τύπου, η οποία αποτελεί βασική αρχή της δημοκρατίας", επισημαίνουν.
Αυτή η νέα έφοδος πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον τούρκο πρόεδρο μιας νέας επιχείρησης κατά των "δυνάμεων του κακού" τις οποίες κινεί από τον εξορία του στις ΗΠΑ ο εχθρός του, όπως δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι χειραγώγησε πέρυσι την έρευνα για διαφθορά σε βάρος μελών του πολύ στενού περιβάλλοντος του.
Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας πραγματοποίησε χθες επιχειρήσεις σε δεκατρείς τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, προχωρώντας σε τουλάχιστον 27 συλλήψεις, κυρίως δημοσιογράφους, Ανάμεσά τους, ο Εκρέμ Ντουμανλί, διευθυντής της Zaman, μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στην Τουρκία, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.


Πηγή : imerisia.gr


Συνεχίζεται η ομηρία στην Σίδνεϊ 5 όμηροι έχουν ξεφύγει από τον δράστη



Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες δραματική κατάσταση ομηρίας σε καφενείο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

 Τουλάχιστον ένας ένοπλος έχει καταλάβει το Lindt Chocolate Café στο κέντρο της αυστραλιανής μεγαλούπολης και κρατά άγνωστο αριθμό ομήρων. Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον αριθμό των αιχμαλώτων σε 30 με 40, όμως στη συνέχεια η Αστυνομία αναθεώρησε τον αριθμό προς τα κάτω.

 Σύμφωνα με αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος έχει δυο αιτήματα, πρώτον να του δοθεί μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους και δεύτερον να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ. Άλλα μέσα κάνουν λόγο για αίτημα του δράστη να συναντηθεί με τον κ. Άμποτ, ή ακόμα και να δοθεί στον πρωθυπουργό η σημαία του ΙΚ.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με αυστραλιανά ΜΜΕ, ο δράστης ισχυρίζεται πως έχει τοποθετήσει τέσσερις εκρηκτικούς μηχανισμούς, δυο μέσα στο καφενείο και δυο στο χρηματοπιστωτικό κέντρο της πόλης.

 Η Αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει τα αιτήματα του δράστη, και ερευνά πληροφορίες πως όμηροι αναρτούν αιτήματα του ένοπλου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε σε επίπεδο αστυνομικής διαπραγμάτευσης. Δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε εικασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρωτής αρχηγός της Αστυνομίας, Κάθρον Μπέρν.

 Πέντε άτομα έχουν βγει τρέχοντας από το καφενείο κατά τις τελευταίες ώρες, με τις έως τώρα πληροφορίες να κλίνουν πως αφέθηκαν ελεύθεροι και δεν δραπέτευσαν, χωρίς όμως αυτό να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

 Τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, με τον πρωθυπουργό Άμποτ να δηλώνει πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ο δράστης (ή οι δράστες) συνδέονται με κάποια ισλαμιστική ή πολιτική οργάνωση.

 Οι όμηροι που βρίσκονται μέσα στο κατάστημα έχουν κινηματογραφηθεί να κρατούν στο παράθυρο του καταστήματος μια μαύρη σημαία με αραβική γραφή όπου αναφέρεται: «Υπάρχει μόνο ένας Θεός και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του Θεού».

 Άλλες εικόνες από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ομήρους να βρίσκονται με τα χέρια ψηλά μέσα στο καφενείο.



Πηγή: skai.gr





To 90% των χρηστών είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις χάκερ



Έρευνα δείχνει οτι οι 10.000 περισσότερο χρησιμοποιούμενοι κωδικοί θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση κοντά στο 98% του συνόλου των λογαριασμών.

Η Intel ανακοίνωσε την εξαγορά του PasswordBox, ενός βραβευμένου παρόχου υπηρεσίας διαχείρισης ταυτότητας σε διαφορετικές πλατφόρμες, με έδρα στο Μόντρεαλ.

Η υπηρεσία παρέχει στους χρήστες έναν εύκολο τρόπο να συνδεθούν σε όλους τους δικτυακούς τόπους και τις εφαρμογές από οποιαδήποτε συσκευή τους, χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογήσουν ή να θυμούνται τους κωδικούς πρόσβασης.

Μάλιστα σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από την εταιρεία συμβούλων Deloitte, ποσοστό μεγαλύτερο από το 90 τοις εκατό των κωδικών πρόσβασης που δημιουργούνται από τους χρήστες, είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις από hackers, αναφέροντας ότι οι 10.000 περισσότερο χρησιμοποιούμενοι κωδικοί θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση κοντά στο 98 τοις εκατό του συνόλου των λογαριασμών.

Το περασμένο έτος, η εταιρεία Experian διαπίστωσε ότι ο μέσος χρήστης είχε 26 λογαριασμούς online που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης, αλλά χρησιμοποιούσε μόνο πέντε διαφορετικούς κωδικούς.2 Επίσης, σχεδόν το 37 τοις εκατό των χρηστών έχει ζητήσει βοήθεια σχετικά με το όνομα χρήστη ή τον κωδικό πρόσβασης για τουλάχιστον ένα δικτυακό τόπο ανά μήνα. Η Intel Security και το PasswordBox θα εργαστoύν από κοινού για την εξάλειψη αυτών των προβλημάτων.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξαγοράς, το PasswordBox θα αποτελεί τμήμα του οργανισμού Safe Identity, στο Intel Security Group που στοχεύει στην παροχή λύσεων που μειώνουν τον κόπο που χρειάζεται να καταβάλουν οι καταναλωτές για τους κωδικούς πρόσβασης. Επίσης, στοχεύει στην απλούστευση και ενίσχυση της ασφάλειας και στην παροχή στους καταναλωτές εύκολης πρόσβασης στις ψηφιακές τους ζωές.


Πηγή : newsit.gr


Το Παρίσι ετοιμάζεται να ημι-αποχαιρετίσει τα αυτοκίνητα



Σχέδια καταπολέμησης της ρύπανσης και της κίνησης στους δρόμους

Σε λίγα χρόνια το Παρίσι ενδέχεται να γίνει μια «ημι-πεζοδρομημένη» πόλη, σύμφωνα με τα σχέδια που εξετάζει η δήμαρχος της «πόλης του φωτός» για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κίνησης στους δρόμους.

Η Αν Ινταλγκό δήλωσε ότι θέλει να απαγορεύσει την κυκλοφορία αυτοκινήτων ντίζελ στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας μέχρι το 2020, ενώ ορισμένες γειτονιές γίνουν αποκλειστικά για πεζούς.

«Στις τέσσερις κεντρικές συνοικίες, εκτός από ποδήλατα, λεωφορεία και ταξί, τα μόνο οχήματα που θα επιτρέπεται να περάσουν θα είναι τα αυτοκίνητα των κατοίκων και οχήματα έκτακτης ανάγκης και ανεφοδιασμού και διανομής» είπε η ίδια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Παρίσι βιώνει περιοδικές αιχμές ρύπανσης, αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλλουν προσωρινά όρια ταχύτητας ή ακόμη και να απαγορεύουν τη διέλευση οχημάτων από το κέντρο ορισμένες ημέρες.

Η δήμαρχος του Παρισιού μίλησε στην εφημερίδα Journal de Dimanche, εξηγώντας ότι το προτεινόμενο σχέδιο θα δοκιμαστεί αρχικά τα σαββατοκύριακα, όμως σύντομα θα επεκταθεί και στις καθημερινές.

Είπε ακόμη, ότι σκοπός της είναι να μειωθεί η κίνηση σε μερικούς από τους πιο μολυσμένους δρόμους, όπως την περίφημη λεωφόρο Champs-Elysees και να κυκλοφορούν περισσότερα «καθαρά» αυτοκίνητα, προσθέτοντας ότι το 60% των Παριζιάνων δεν έχουν αυτοκίνητο.


Πηγή : newsbeast.gr




Άνοια και διαβήτης: Η μία κατάσταση επιδεινώνει την άλλη



Τι σχέση μπορεί να έχει η άνοια με τον διαβήτη; Με μια πρώτη σκέψη καμία, φαίνεται όμως ότι ανάμεσα στις δύο ασθένειες υπάρχει ένας φαύλος κύκλος, με τη μία να επιβαρύνει την κατάσταση της άλλης.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Σαν Φρανσίσκο, τα επεισόδια υπογλυκαιμίας αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από άνοια, η οποία όταν εμφανίζεται αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες που έχει κανείς να υποστεί σοβαρή πτώση των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που παρουσιάζουν μια πιο ήπια μορφή γνωστικής βλάβης.
Οι ερευνητές κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα έπειτα από ανάλυση στοιχείων που πήραν από 783 άτομα, τα οποία έπασχαν από διαβήτη.
Όπως διαπίστωσαν, οι ηλικιωμένοι και οι διαβητικοί που είχαν νοσηλευθεί με σοβαρή υπογλυκαιμία διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από άνοια στα επόμενα χρόνια, και μάλιστα σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 50%!
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έκθεση των οποίων δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, η υπογλυκαιμία και η γνωστική βλάβη πυροδοτούν η μία την άλλη, γεγονός που προκαλεί σοβαρή επιδείνωση της υγείας.
«Οι ηλικιωμένοι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε έναν τέτοιον φαύλο κύκλο», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση η δρ Kristine Yaffe, καθηγήτρια ψυχιατρικής, νευρολογίας και επιδημιολογίας και βασική συντάκτρια της έκθεσης. «Η κακή διαχείριση της κατάστασης των διαβητικών μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των γνωστικών λειτουργιών, η οποία συνήθως προκαλεί ακόμα χειρότερη αντιμετώπιση του διαβήτη.


Απομακρύνθηκαν από το Σύνταγμα οι Σύροι πρόσφυγες



ΣΤΙΣ 3 ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ

Απομακρύνθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας από αστυνομικές δυνάμεις οι Σύροι πρόσφυγες που επί σειρά ημερών είχαν κατασκηνώσει στο χώρο της πλατείας Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή.
Οι πρόσφυγες περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα μπήκαν σε οχήματα και απομακρύνθηκαν από το χώρο της πλατείας, ενώ στο σημείο έως τις πρώτες πρωινές ώρες παρέμεναν αστυνομικές δυνάμεις.
Πρόθεση των Αρχών είναι οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε προσωρινά κέντρα.
Χθες το μεσημέρι με μία θηλιά περασμένη στο λαιμό του απειλούσε να βάλει τέλος στη ζωή του ένας 15χρονος Σύρος στην πλατεία Συντάγματος.
«Δεν θα ζήσουμε έτσι. Προτιμώ να πεθάνω» έλεγε το ανήλικο αγόρι, ενώ οι αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν.
Τελικά, ο νεαρός όπως και η μητέρα του που βρισκόταν δίπλα του μεταφέρθηκαν σε στεγασμένο χώρο λίγη ώρα αργότερα.
Οπως είπε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Αγγελος Συρίγος, «το παιδί φοβήθηκε ότι κάτι γίνεται από πίσω και δεν θα πάρει τελικά χαρτιά».


Πηγή : ethnos.gr


Ένοπλος κρατά ομήρους σε καφετέρια στο Σίδνεϊ




Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές αρχές στο Σίδνεϊ, καθώς ένοπλος κρατά ομήρους σε καφετέρια.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σίπιον, οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται όμηροι δεν έχει διευκρινιστεί και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο συμβάν στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ, ξεκαθαρίζοντας ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχίζεται κανονικά.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, από ένα παράθυρο του καφέ είναι ορατή μια μαύρη σημαία με ένα λευκό αραβικό κείμενο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.

Νωρίτερα, ο αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ανέφερε πως δεν έχει γίνει γνωστό εάν το περιστατικό έχει πολιτικά κίνητρα, αν και όπως είπε, «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι». Ανακοίνωσε ακόμη πως συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα.

Διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Lindt Australia, της εταιρείας υπό την ευθύνη της οποίας λειτουργεί η καφετέρια δήλωσε ότι στο κατάστημα εργάζονται περίπου 10 άνθρωποι και ότι πιθανότατα μέσα σε αυτό βρίσκονται άλλοι 30 πελάτες.

Τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν νωρίτερα ότι το παγκοσμίου φήμης κτήριο της Όπερας του Σίδνεϊ έχει εκκενωθεί καθώς εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ έχουν εκκενώσει το κτήριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διευκρίνισε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.

Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντας τους να «διατηρήσουν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».


Πηγή : tovima.gr


16 βουλευτές ψάχνουν άλλοθι για να βγάλουν Πρόεδρο



+8 ανεξάρτητοι ετοιμάζουν νέο υποψήφιο στη δεύτερη ψηφοφορία  - Εντονο παρασκήνιο εν όψει της εκλογής

Τον από μηχανής θεό που θα ανατρέψει τα δυσμενή προγνωστικά για τον σχηματισμό της προεδρικής πλειοψηφίας, όπως προδιαγράφονται, τουλάχιστον εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας της προσεχούς Τετάρτης, αναζητούν η κυβέρνηση αλλά και μια πλειάδα βουλευτών από άλλους χώρους, οι οποίοι διερμηνεύοντας το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία, αντιμετωπίζουν με σοκ και δέος το ενδεχόμενο να παραταθεί επί πολλές εβδομάδες η υφιστάμενη πολιτική αβεβαιότητα.



Από τη μια η οικονομική αποσταθεροποίηση, όπως εκφράστηκε από την κατρακύλα του Χρηματιστηρίου και την εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και από την άλλη οι δημοσκοπήσεις, όπως αυτή που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», που δείχνουν ότι η πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου και κατά των πρόωρων εκλογών, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για μια κρίσιμη μάζα βουλευτών, οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως ένα ικανοποιητικό άλλοθι για να συνταχθούν με την κυρίαρχη βούληση της κοινωνίας.

Ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών, που είναι απαραίτητος για την εκλογή Προέδρου στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία, η οποία έχει οριστεί για τις 29 Δεκεμβρίου, μοιάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, απλησίαστος, με δεδομένη τη στείρα άρνηση των ηγεσιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τη διστακτικότητα μερίδας των ανεξάρτητων -και μη- βουλευτών, οι οποίοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν θέλουν να γίνουν εκλογές, όπως παραδέχονται κατ’ ιδίαν, εμφανίζονται δημοσίως έτοιμοι να αρνηθούν ψήφο για να αποφύγουν τη ρετσινιά του αργυρώνητου που φοβούνται ότι θα τους προσάψουν οι δυνάμεις που πεισματικά θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα στην αβεβαιότητα των πρόωρων εκλογών.

Το κρίσιμο δεκαπενθήμερο

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όλα δείχνουν ότι διανοίγεται μπροστά μας ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο πρωτόγνωρων πολιτικών εκπλήξεων και αναπάντεχων ανατροπών, όπως προαναγγέλλεται από τις εντατικές παρασκηνιακές ζυμώσεις και τα διακινούμενα σενάρια, τα οποία αναμένεται να κορυφωθούν ανάμεσα στην πρώτη και την τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου. Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές καλούνται να παίξουν την τελευταία τους παρτίδα και να λάβουν τις μεγάλες αποφάσεις που θα κρίνουν την πορεία της χώρας, αποκαλύπτοντας τους άσους που εκατέρωθεν φαίνεται να υπάρχουν κρυμμένοι στα μανίκια των πρωταγωνιστών και είναι έτοιμοι να πέσουν στο τραπέζι. Η απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα, εφόσον δεν επιβεβαιωθεί η δυναμική που προεξοφλούν κυβερνητικά στελέχη ότι θα αποκτήσει προϊόντος του χρόνου και εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά από τον πήχη των «180» και κατά τη δεύτερη ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Δεκεμβρίου, είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή σενάρια που διακινούνται παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Περισσότερο έδαφος, ωστόσο, φαίνεται να κερδίζει μεταξύ των βουλευτών η ανάληψη, εκ μέρους της κυβερνητικής ηγεσίας, δέσμευσης για χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών, που μπορεί να αποτελέσει το επιζητούμενο δέλεαρ από ορισμένα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. και αρκετούς ανεξάρτητους που επιμένουν σε συναινετικές διεξόδους. Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει, τέλος, ένα τρίτο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο γρίφος της προεδρικής εκλογής μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της συγκρότησης μιας νέας κυβέρνησης, αποκαλούμενης «ειδικού σκοπού», όπως υποστηρίζει μια μικρή μειοψηφία ανεξάρτητων βουλευτών και βρίσκει έρεισμα σε παρασκηνιακές κινήσεις ή πρωτοβουλίες όπως εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για απομάκρυνση από την κυβερνητική ηγεσία του κ. Σαμαρά και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Να δώσει κάτι ο Σαμαράς»

Ανεξάρτητα, πάντως, από τα υπαρκτά ή ανύπαρκτα σενάρια, είναι γεγονός ότι ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. αλλά και απλοί βουλευτές παραδέχονται πως για να κερδηθεί η παρτίδα ο πρωθυπουργός «πρέπει να δώσει κάτι». Αναγνωρίζουν ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Δήμα δεν λειτούργησε συσπειρωτικά, καθώς ανεξάρτητοι βουλευτές που μέχρι εκείνη την ώρα έκλειναν το μάτι για θετική ψήφο, δηλώνουν προβληματισμένοι όχι τόσο γι’ αυτή καθεαυτή την επιλογή του προσώπου, αλλά για τα χαρακτηριστικά που προσέλαβε εξαιτίας του ότι δεν προηγήθηκαν αναγνωριστικές βολιδοσκοπήσεις για την αποδοχή της.
Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ενδεχόμενη αλλαγή προσώπου ίσως να αυξήσει τις πιθανότητες ανάδειξης Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λένε, «πρέπει να κινηθούμε στην κόψη του ξυραφιού, με ανάληψη πιο ουσιαστικών δράσεων, οι οποίες να μη λειτουργήσουν υπονομευτικά για τον πρωθυπουργό». Υποστηρίζουν ότι μια «γενική δέσμευση για διεξαγωγή εκλογών δεν θα έκανε μεγάλη ζημιά» και προσθέτουν ότι «μια συμφωνία που θα προνοούσε ότι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, θα ξεκινήσει διάλογος για την ημερομηνία εθνικών εκλογών, ίσως να ανατρέψει τα έως τώρα δεδομένα και να λειτουργήσει καταλυτικά για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η οριοθέτηση των εκλογών εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 θα ήταν μια καλή συμφωνία. Ανάλογη πρόταση άλλωστε έχει διατυπώσει και ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επιμένοντας στην ανάγκη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και ακολούθως, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική, πολιτική και θεσμική συγκυρία της χώρας, να συζητηθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Μετράνε και ξαναμετράνε «180»

Πιέσεις σε ΑΝ.ΕΛ. και ΔΗΜ.ΑΡ. Σενάρια για συμφωνία διεξαγωγής εθνικών εκλογών το Φθινόπωρο

Οι διεργασίες των ανεξάρτητων

Κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις έμπειρων κοινοβουλευτικών, ο κ. Δήμας δύσκολα μπορεί να συγκεντρώσει στην πρώτη ψηφοφορία περισσότερες από 164 με 165 ψήφους, αφού φαίνεται να μην ξεπερνούν τους 10 οι πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας (128 της Ν.Δ. και 27 του ΠΑΣΟΚ) βουλευτές που θα δώσουν θετική ψήφο στον προταθέντα υποψήφιο από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η πιθανολογούμενη χαμηλή επίδοση στην πρώτη ψηφοφορία μπορεί να επαναληφθεί και στη δεύτερη, εφόσον δεν βρεθεί κάποιο άλλοθι για να αλλάξουν στάση οι υπολειπόμενοι 15 με 16 βουλευτές από τις τάξεις των ανεξάρτητων και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ., οι οποίοι περιλαμβάνονταν στους παλαιότερους υπολογισμούς των κυβερνητικών παραγόντων που εξέπεμπαν από αισιοδοξία μέχρι βεβαιότητα για την επίτευξη του στόχου των 180 βουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαιτείται να συμφωνήσει το μεγαλύτερο μέρος από τους 24 βουλευτές που είναι αυτή την περίοδο κομματικά ανέστιοι, ορισμένοι από τους οποίους, όμως, το έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά, καθώς έχουν συμφωνήσει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τουλάχιστον μια μερίδα από τους 12 βουλευτές που παραμένουν στους ΑΝ.ΕΛ. του κ. Πάνου Καμμένου και τους 10 εναπομείναντες στη ΔΗΜ.ΑΡ. του κ. Φώτη Κουβέλη, που τα κόμματά τους έχουν λάβει συνεδριακές αποφάσεις καταψήφισης κάθε υποψηφίου. Για την υπέρβαση του διαφαινόμενου αδιεξόδου, που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, σε πολιτικά γραφεία και στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου διεξάγονται έντονες ζυμώσεις και συνεχείς επαφές από ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι επιχειρούν να αναλάβουν σπονδυλωτές πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν στο μεσοδιάστημα μεταξύ των ψηφοφοριών, προκειμένου, έστω και την ύστατη ώρα, να αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Πρωτοβουλία και με νέο υποψήφιο;

Σχετικές πληροφορίες θέλουν, αρχής γενομένης από το πέρας της επικείμενης ψηφοφορίας της Τετάρτης, να ξεκινούν πρωτοβουλίες με αποδέκτες την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η δυναμική που θα προσλάβουν αυτές οι εν εξελίξει κινήσεις θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των υπογραφών που θα συγκεντρώσουν, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζεται από το κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό αλλά και στο διεθνές περιβάλλον.
Σε πρώτη φάση αναμένεται να επανέλθει βελτιωμένη η συναινετική πρόταση των 8 βουλευτών (5 ανεξάρτητων και 3 της ΔΗΜ.ΑΡ.) που έγινε βεβιασμένα με κείμενο το οποίο διακινήθηκε στο περιθώριο της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού το Σαββατοκύριακο πριν από την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης για επίσπευση των προεδρικών διαδικασιών.

Στόχος αυτή τη φορά είναι η πρωτοβουλία να συνυπογραφεί από μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών, ενδεχομένως και από ορισμένους από τα κυβερνητικά κόμματα, όπως οι Νίκος Σηφουνάκης και Δημήτρης Κρεμαστινός, κάτι που επιχειρήθηκε και την προηγούμενη φορά, αλλά δεν κατέστη εφικτό, λόγω της χρονικής πίεσης, αλλά και της βούλησης άλλων ενδιαφερομένων να τεθούν επιπλέον ζητήματα στο λιτό κείμενο που είχε συνταχθεί και περιοριζόταν σε αναφορές για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εκκίνηση των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης και συμφωνία για προκήρυξη εκλογών εντός του 2015.

Στα παραπάνω συνηγορούν πληροφορίες που θέλουν τους βουλευτές Σπύρο Λυκούδη, Βασίλη Οικονόμου, καθώς και άλλους ανεξάρτητους που δεν θεωρούν αποτελεσματική την επιλογή Δήμα, αλλά εξακολουθούν να θέλουν εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, να προσανατολίζονται στην επαναφορά της πρότασής τους με την επισήμανση της ανάγκης για αλλαγή του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν αποκλείουν και να κατονομάζεται στο κείμενο που θα καταθέσουν.


Πηγή : protothema.gr