Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Ζητούν τριμερή συμφωνία για τον καθορισμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια



ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Τριμερή συμφωνία για τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων του επόμενου ακαδημαϊκού έτους μεταξύ πανεπιστημίων, υπουργείου Παιδείας και Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, πρότεινε ομόφωνα η Σύνοδος των Πρυτάνεων που ολοκληρώθηκε το Σάββατο.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι στην εξεταστική του Φεβρουαρίου θα μπορούν να δώσουν μαθήματα και παλαιότερων εξαμήνων όλοι οι φοιτητές και όχι μόνο όσοι απειλούνται με διαγραφή.
Οι πρυτάνεις ξεκαθάρισαν ότι στο πλαίσιο και του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν βαρύνουσα γνώμη και αποφασιστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού εισαγομένων φοιτητών.
Υπενθυμίζεται πως όλα τα προηγούμενα χρόνια οι διοικήσεις τόσο των πανεπιστημίων όσο και των τεχνολογικών ιδρυμάτων έστελναν τις εισηγήσεις τους με βάση τις «αντοχές» των τμημάτων για τον αριθμό των εισακτέων προς το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωνε πολύ μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων ανά ίδρυμα, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε το 30%.
Κατά τα λοιπά, η 77η Σύνοδος των Πρυτάνεων αναφέρθηκε και σε μία άλλη σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως είναι τα οικονομικά. Εξέπεμψε «SOS» προς την Πολιτεία, υποστηρίζοντας ότι η μείωση του τακτικού προϋπολογισμού πλέον του 40% στην περίοδο 2010-2014 και η περαιτέρω μείωση για το 2015 δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία των ιδρυμάτων.
«Οι προϋπολογισμοί αυτοί δεν επαρκούν για το 2015 και, επομένως, δεν μπορούν να εκτελεστούν αν δεν υπάρξουν σημαντικοί πρόσθετοι πόροι για τα πανεπιστήμια, όπως έχει δεσμευθεί το υπουργείο Παιδείας», αναφέρεται στο ομόφωνο ψήφισμα της Συνόδου.
Οι πρυτάνεις αναφέρθηκαν και σε ένα άλλο κρίσιμο θέμα που σχετίζεται με την ευελιξία διαχείρισης των κρατικών κονδυλιών καθώς επεσήμαναν ότι για ορισμένες υπηρεσίες, όπως καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης, δεν επαρκούν οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού.
H Σύνοδος πρότεινε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει στα πανεπιστήμια να μεταφέρουν συγκεκριμένους πόρους του Τακτικού Προϋπολογισμού στις Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας των Ιδρυμάτων, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη της διαδικασίας της σύναψης των συμβάσεων για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων.
Ακόμη, οι πρυτάνεις ζητούν από την Πολιτεία να αυξήσει τις δαπάνες φοιτητικής μέριμνας που χρησιμοποιούνται για τη δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών, καθώς ?όπως λένε? σημαντικός αριθμός φοιτητών οδηγούνται εκτός των σχολών τους λόγω οξύτατων οικονομικών προβλημάτων.
Τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εξεταστική του Φεβρουαρίου, όχι μόνο οι αιώνιοι φοιτητές αλλά και οι υπόλοιποι που χρωστούν μαθήματα και από παλαιότερα εξάμηνα, δίνει το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Παιδείας Αν. Λοβέρδου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων ανέφερε ότι με τροπολογία που είναι τώρα στη Βουλή, η εξεταστική περίοδος του Φεβρουαρίου θα είναι πλήρης. Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι θα μπορούν να δώσουν μαθήματα τον Φεβρουάριο όχι μόνο όσοι κινδυνεύουν με διαγραφή, αλλά όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές που χρωστούν μαθήματα από παλαιότερα εξάμηνα.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου