Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Επίσημο: Με δίπλωμα αυτοκινήτου θα οδηγούμε μοτοσικλέτα


 

Κατατέθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το νομοσχέδιο με τίτλο: «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» το οποίο ορίζει τους κανόνες και τις προϋποθέσεις για την κίνηση των ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων.

Να υπενθυμίσουμε πως το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει πλήρως τα αποκλειστικά ρεπορτάζ του Newsauto.gr που αφορούν στα πρόστιμα για τα «μαϊμού» ηλεκτρικά ποδήλατα από την Κίνα, την ισοδυναμία των διπλωμάτων, την άρση παρακράτησης κυριότητας αλλά και την έναρξη χρήσης συστημάτων αυτόνομης οδήγησης στην Ελλάδα.

Ειδικότερα ξεκαθαρίζονται τα χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών ποδηλάτων από εκείνα των ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων και μάλιστα επιβάλλονται πολύ υψηλά πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ για όσους προσκομίσουν ψευδή πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις για τα οχήματα που έχουν εισάγει ή πουλήσει στην ελληνική αγορά.

Πέραν των παραπάνω στο νομοσχέδιο υπάρχει και η ισοδυναμία μεταξύ του διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου με εκείνο του μοτοποδηλάτου ενώ ξεκαθαρίζεται πως ένας κάτοχος άδειας οδήγησης ΙΧ μπορεί να αποκτήσει νόμιμο δίπλωμα οδήγησης για δίκυκλο έως 125 κ.εκ.

Ειδικότερα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις ισοδυναμίες μεταξύ κατηγοριών αδειών οδήγησης περιλαμβάνονται:

– Η κατηγορία Β, (Αυτοκίνητα) ισχύει και για την οδήγηση οχη­μάτων της κατηγορίας ΑΜ υπό τις εξής προϋποθέσεις:

· κατοχής της κατηγορίας Β πάνω από έξι (6) έτη, και

· συμπλήρωσης της ηλικίας των είκοσι επτά (27) ετών.

– Η κατηγορία Β (Αυτοκίνητα) με τον εθνικό κωδικό αριθμό «121», ισχύει και για την οδήγηση οχημάτων της κατηγορίας Α1 (Μοτοσικλέτες μέγιστου κυβισμού 125 cm3), μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

· κατοχής της κατηγορίας Β πάνω από έξι (6) έτη,

· συμπλήρωσης της ηλικίας των είκοσι επτά (27) ετών,

· υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση, διάρκειας τουλάχιστον τριών (3) μαθημάτων.

Τέλος με το νομοσχέδιο για την Μικροκινητικότητα προβλέπεται η αυτοδίκαιη άρση παρακράτησης κυριότητας στα οχήματα ώστε να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που τα έχουν αποκτήσει μέσω τραπεζικού δανεισμού ή γραμμάτιων αλλά η εμπορία οχημάτων που τα έχουν προμηθευτεί έχει κλείσει με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προβούν σε άρση παρακράτησης της κυριότητας του οχήματός τους.

Επιτέλους! Άρση παρακράτησης κυριότητας στην 7ετία

Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χρήσης των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης στην Ελλάδα ευελπιστώντας το κυβερνητικό επιτελείο να αποτελέσει πόλο έλξης στον τομέα της έρευνας για μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ή εταιρείες παραγωγής λογισμικού αυτόνομης οδήγησης και να πραγματοποιηθούν σοβαρές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τα βασικά σημεία

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα συνοψίζονται στα εξής:

Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

Με τη θεσμοθέτηση των ΣΒΑΚ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα καταρτίζουν σχέδια για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα των πολιτών.

Υποχρέωση κατάρτισης ΣΒΑΚ έχουν:

– ΟΤΑ Α΄ βαθμού, με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων,

– Το σύνολο των ΟΤΑ Β΄ βαθμού.

– ΟΤΑ Α΄ βαθμού, ανεξαρτήτως πληθυσμού κατοίκων εφόσον εμπίπτουν στις περιοχές αρμοδιότητας του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ).

Σκοπός είναι να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των αστικών μεταφορών στην περιοχή ευθύνης των ΟΤΑ, με την υλοποίηση έργων που θα αποσκοπούν σε:

– Βελτίωση της οδικής ασφάλειας,

– Προώθηση της μικροκινητικότητας,

– Διευκόλυνση της ηλεκτροκίνησης,

– Ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μετακίνησης,

– Ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων μεταφοράς,

– Μέριμνα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία

Η κεντρική διοίκηση θεσπίζει για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες και συγκεκριμένες απαιτήσεις για την κατάρτιση των σχεδίων αυτών, βάσει των οδηγιών του Παρατηρητήριου Eltis, για την αξιολόγηση και έγκριση έργων στο πεδίο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Επιπλέον, τυποποιείται η διαδικασία εξέτασης, έγκρισης και αναθεώρησης των ΣΒΑΚ από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, με σκοπό τον περιορισμό των καθυστερήσεων.

Τέλος, θεσπίζεται η δυνατότητα εκπόνησης ειδικών αναπτυξιακών σχεδίων για δράσεις ΣΒΑΚ.

Μικροκινητικότητα

Θεσπίζονται κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skate boards), αυτοεξισορροπούμενα οχήματα. Συνοπτικά:

1. Ομαδοποιούνται τα οχήματα που κινούνται με ηλεκτροκινητήρα σε μια κατηγορία Οχημάτων που στο σχέδιο νόμου ονομάζουμε Ε.Π.Η.Ο., δηλαδή Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα. Εισάγονται ρυθμίσεις για τη κυκλοφορία τους στη βάση αξιολόγησης και συγκριτικής μελέτης άλλων χωρών, με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν:

– Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.

– Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.

– Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα).

2. Ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης αυτών των οχημάτων με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα ΕΠΗΟ κατ’ αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση).

Οι διανομείς προϊόντων και αντικειμένων (πχ «courier», «delivery»), που για την εκτέλεση της εργασίας τους οδηγούν ποδήλατο, μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, τρίτροχο όχημα ή Ε.Π.Η.Ο. υποχρεούνται κατά την εκτέλεση της εργασίας τους κατά τη νύκτα να φορούν ανακλαστικό ρουχισμό (όπως γιλέκο, πανωφόρι κ.λπ.) που τους καθιστά ορατούς από όλες τις κατευθύνσεις. Ομοίως, όλοι οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο. κατά τη νύκτα υποχρεούνται να φορούν ανακλαστικό ρουχισμό ή άλλο ανακλαστικό εξοπλισμό.

Περιγράφονται οι υποχρεώσεις του χρήστη των οχημάτων. Ενδεικτικά, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ συστήνεται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο. Επίσης, οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

Ρυθμίζονται θέματα αγοράς όπως η κατασκευή, διάθεση και παροχή προς κοινόχρηστη χρήση των ΕΠΗΟ, η εποπτεία αυτής της αγοράς και οι υποχρεώσεις των παρόχων προς χρήση των οχημάτων αυτών.

Προβλέπεται η λήψη μέτρων από την τοπική αυτοδιοίκηση για τη ρύθμιση ή τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ΕΠΗΟ και ο καθορισμός χώρων για την οργανωμένη στάθμευση των οχημάτων αυτών.

Προσαρμογή σε Κοινοτική Νομοθεσία για την εκπαίδευση οδηγών

Στο Γ΄ Μέρος του νομοσχεδίου προωθείται η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2018/645/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Απριλίου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2003/59/ΕΚ «σχετικά με την αρχική επιμόρφωση και την περιοδική κατάρτιση των οδηγών ορισμένων οδικών οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή επιβατών και της Οδηγίας 2006/126/ΕΚ για την άδεια οδήγησης».

Μοτοποδήλατα έως 25 km/h

Ορίζεται ότι δεν απαιτείται η κατοχή άδειας οδήγησης για την οδήγηση μοτοποδηλάτων με μέγιστη εκ κατασκευής ανώτατη ταχύτητα έως 25 km/h.

Μητρώο Εισαγομένων Μεταχειρισμένων Οχημάτων

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καταρτίζεται και τηρείται Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο.), για την εποπτεία της τήρησης των απαραίτητων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την εισαγωγή και πρώτη ταξινόμηση αυτών στη Χώρα μας.

Θα καταχωρούνται υποχρεωτικά από τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων οχημάτων στοιχεία όπως: ο αριθμός πλαισίου, η κατηγορία, ο κατασκευαστικός του οίκος, το μοντέλο, ο τύπος, η παραλλαγή και η έκδοσή του, ο κυβισμός του κινητήρα του, το μέγιστο μικτό βάρος του ή οι θέσεις καθημένων του, η εκ κατασκευής αντιρρυπαντική του τεχνολογία, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, η ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας του στην αλλοδαπή.

Μητρώο Ελεγκτών ΚΤΕΟ

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, καταρτίζεται και τηρείται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το Μητρώο Εποπτών των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.).

Σκοπός του Μητρώου είναι η κεντρική εξ αποστάσεως εποπτεία και ο έλεγχος της τήρησης των:

α. όρων και προϋποθέσεων βάσει των οποίων χορηγήθηκε η άδεια λειτουργίας ή η Βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας των (Κ.Τ.Ε.Ο.) και

β. κείμενων διατάξεων επί των διενεργούμενων στις εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες τεχνικών ελέγχων οχημάτων.

Ειδικότερα, οι επόπτες ΚΤΕΟ θα είναι διαπιστευμένοι ιδιώτες μηχανικοί οι οποίοι θα πραγματοποιούν επανέλεγχο “on the spot”, στην “πόρτα” του ΚΤΕΟ, του οχήματος που μόλις διήλθε με επιτυχία.

Επίσης, θα ελέγχουν την ποιότητα και την ορθή λειτουργία των μηχανημάτων των ΚΤΕΟ.

Εάν διαπιστωθεί πλημμελής έλεγχος σε όχημα, θα υπάρχουν κυρώσεις στο Κ.Τ.Ε.Ο που διενήργησε τον έλεγχο.

Άρση παρακράτησης κυριότητας

Εισάγονται διατάξεις για τη διευκόλυνση της διαδικασίας μεταβίβασης του οχήματος, καθώς αίρεται αυτοδίκαια η παρακράτηση κυριότητας μετά την παρέλευση 7 ετών από την ημερομηνία άδειας κυκλοφορίας, χωρίς να υπάρχει πλέον η υποχρέωση του πολίτη να μεταβεί στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών για να διευθετήσει το ζήτημα. Η διάταξη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της συνολικής διαδικασίας μεταβίβασης του οχήματος ψηφιακά.

Αυτόνομη Οδήγηση

Εισάγονται καινοτόμες διατάξεις για την αυτόνομη οδήγηση, προκειμένου η Ελλάδα να είναι και πάλι πρωτοπόρος στην επιστημονική έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ειδικότερα:

– Στη δημοτική συγκοινωνία, το αυτοματοποιημένο λεωφορείο «βγαίνει» από τη λωρίδα αποκλειστικής κυκλοφορίας και μπορεί να ενταχθεί στη μικτή κίνηση της πόλης με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς το όχημα δεν κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα. Η κυκλοφορία του επιτρέπεται, μετά από απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών Τροχαίας και για καθορισμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένη αστική ή περιαστική διαδρομή.

– Για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης κίνησης του Λεωφορείου Αστικού Τύπου χωρίς οδηγό, την ασφάλεια των επιβατών και των λοιπών χρηστών της οδού, επιβάλλεται η παρακολούθηση του Λεωφορείου και της οδού στην οποία κινείται, καθ’ όλη τη διάρκεια κίνησής του, από Κέντρο Ελέγχου μέσω ηλεκτρονικών συσκευών λήψης και καταγραφής εικόνας (κάμερες) και ήχου, κατόπιν διαβούλευσης με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Το Κέντρο μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα την κίνηση τεσσάρων λεωφορείων.

– Επιτρέπεται επίσης η θέση σε κυκλοφορία επί της οδού οχήματος κατηγορίας Μ1 ή Ν1 (ΙΧ, τύπου βαν ή μικρά φορτηγά μεικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους) χωρίς την παρουσία οδηγού επ’ αυτού, στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, κατόπιν υποβολής από τον ενδιαφερόμενο φορέα σχετικού τεκμηριωμένου αιτήματος.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το νομοσχέδιο για την Μικροκινητικότητα.

Πηγή : newsauto.gr



Μετά την κοινωνική κατακραυγή ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε πέντε λέξεις για την αθλιότητα Δρίτσα

 


Με βαριά καρδία γιατί απογοητεύουν συντρόφους αντιεξουσιαστές και τρομοκράτες, και μετά την πίεση απο την γενική κοινωνική κατακραυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει δήθεν και καλά τη δήλωση Δρίτσα για την 17 Νοέμβρη.

Με λίγες λέξεις και σίγουρα μετά από συννενόηση με συντρόφους και τον Θοδωρή Δρίτσα ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πώς «Η χθεσινή δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα ήταν ατυχής. Δεν εκφράζει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον ίδιο. Το ξεκαθάρισε άλλωστε αμέσως με διευκρινιστική του δήλωση χωρίς περιστροφές. Την αριστερά και την προοδευτική παράταξη τις χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με τη τρομοκρατία. Γιατί για εμάς υπέρτατη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Και σε αυτό δεν χωράει δεύτερη κουβέντα»




Θέλει να αποφυλακίσει τον Κουφοντίνα η Κούρτοβικ ζητώντας την διακοπή της ποινής

 


Το ακούσαμε και αυτό και πραγματικά μας βγάζει από τα ρούχα μας και μας εξοργίζει ως κοινωνία.

Επειδή εσκεμμένα ένας σκληρός και αμετανόητος κακοποιός δολοφόνος και τρομοκράτης, έκανε απεργία πείνας επειδή δεν του άρεσε ο Δομοκός και ήθελε τον Κορυδαλλό, θα πρέπει να τον λυπηθούν και να τον αποφυλακίσουν γιατί ο εκβιασμός του πέτυχε και έχει επιδεινωθεί η υγεία του.

«Να πάρει πίσω η Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, που παραβίασε το νόμο, την απόφασή της και να εφαρμόσει το νόμο, αν προλαβαίνει» τόνισε με θράσος μιλώντας στον ΑΝΤ1, η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ.

«Τις τελευταίες μέρας μας υποδεικνύουν να ακολουθήσουμε μία διαδικασία που ξεφεύγει από τα όρια του νόμου», ανέφερε κατά την δικιά της λογική η κ. Κούρτοβικ, σημειώνοντας πως θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο Λαμίας αίτηση για διακοπής της ποινής, λόγω του κινδύνου της ζωής του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σύμφωνα με την προκλητική δικηγόρο, «έχει παραβιαστεί το Σύνταγμα και ο νόμος» και η Πολιτεία κινείται «με πολεμική διάθεση απέναντι στον άνθρωπο και σε μένα» και σχολίασε πως «είναι απίστευτο το τι έχει γίνει».

«Ακούσαμε ότι Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης και Τσιάρας δεν θέλουν να υποχωρήσουν», ανέφερε χωρίς να λέει γιατί δεν υποχωρεί ο δολοφόνος πελάτης της, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να φτιάχνονται φωτογραφικοί νόμοι, οι οποίοι μετά παραβιάζονται από την ίδια την κυβέρνηση».

Ερωτηθείσα γιατί ο κρατούμενος δεν ακολούθησε εξ αρχής τη νόμική οδό για την ικανοποίηση του αιτήματός του, δικαιολογήθηκε πως όταν τον Νοέμβριο έγινε η μεταγωγή του στο Δομοκό και ζητήθηκε η αιτιολογία, ώστε να προσβληθεί η απόφαση βάσει νόμου, δεν τους δόθηκε το σχετικό έγγραφο. «Στις 7/1 η Νικολάου μας έλεγε ότι μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και μετά λόγω covid στο Δομοκό», είπε σχετικά ενώ ανέφερε πως κατά τη διαδικασία υπήρχε «από παντού άρνηση διότι κανείς δεν αναλάμβανε την αρμοδιότητα».

«Δεν μας δόθηκαν επί δύο μήνες οι αποφάσεις και όταν μας δόθηκαν, δεν υπήρχε κείμενο αποφάσεων», ανέφερε σχετικά, εξηγώντας πως «δεν έχουμε ένα συνταγματικό δικαστήριο που να εξετάζει τις παραβιάσεις του νόμου».

Η δικηγόρος έκανε λόγο με θράσος για «απαγωγή» του κρατούμενου, εξηγώντας ότι, «ο νόμος λέει ότι η μεταγωγή πρέπει να γίνεται με αξιοπρέπεια και όχι να εισβάλουν 15 ΕΚΑΜίτες χωρίς να σου λένε πού και γιατί, χωρίς τα πράγματά σου, για να σε βάλουν σε ένα κλειστό αυτοκίνητο που δεν ξέρεις πού σε πάει».

«Η απεργία πείνας είναι νόμιμο δικαίωμα που παρέχεται από τον σωφρονιστικό κώδικα για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους», τόνισε η ίδια προκαλώντας περισσότερο την κοινωνία και τα θύματα του εκτελεστή τρομοκράτη.



Αυτό είναι το βαθύτερο σημείο στον κόσμο

 



Είναι γνωστό ότι οι ωκεανοί δεν έχουν καν εδάφη, ενώ υπάρχουν κάποια σημεία τους που είναι βαθύτερα από τα υπόλοιπα. Η βαθύτερη περιοχή, λοιπόν, που έχει παρατηρηθεί στους ωκεανούς της γης ακούει στο όνομα Challenger Deep και έχει βάθος περίπου 11 χλμ. με μια απόκλιση περίπου -40 μέτρων. Στην ουσία, πρόκειται για μια κοιλάδα στο νότιο τμήμα του Mariana Trench, της περιοχής σε σχήμα ημισελήνου με πλάτος 43 χλμ. στο πάτωμα του Ειρηνικού.

Το Mariana Trench βρίσκεται στο όριο δύο συγκλινουσών πλακών, όπου συγκρούστηκαν δύο πλάκες λιθόσφαιρας ωκεανού με αποτέλεσμα μία από αυτές να κατέβει πιο κάτω προς το μανδύα της Γης. Στο σημείο που συγκρούστηκαν αυτές οι πλάκες λιθόσφαιρας δημιουργήθηκε μία τάφρος ωκεανού, η οποία με τη σειρά της σχημάτισε την πιο βαθιά κοιλάδα του ωκεανού.

Το Marianas Trench μετρήθηκε για πρώτη φορά από ένα βρετανικό πλοίο έρευνας γνωστό ως HMS Challenger το 1875 και το υψηλότερο βάθος που μετρήθηκε ήταν περίπου 8 χλμ. Το 1951, ένα δεύτερο HMS Challenger ανακάλυψε ένα βαθύτερο σημείο στο Marianas Trench χρησιμοποιώντας την τεχνική echo-sounding, το οποίο ήταν περίπου στα 10.8 χλμ, ενώ το 2009, οι ερευνητές του RV Kilo Moana που έκαναν χαρτογράφηση σόναρ διαπίστωσαν ότι τελικά το σημείο είχε βάθος περίπου 10,97 χλμ. με σφάλμα 21 μέτρων.

Η πιο πρόσφατη μέτρηση από το Κέντρο Χαρτογράφησης των Ακτών και Ωκεανών των Ηνωμένων Πολιτειών το 2010 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Challenger Deep έχει βάθος 10,99 χλμ. με μια απόκλιση περίπου -40 μέτρων. 


Πηγή



Μητσοτάκης : Θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια

 



Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων:

Ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν νύχτα και μέρα τον αγώνα, δίπλα στους ασθενείς, κατά της πανδημίας της Covid-19.

Τόνισε ότι «Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας».

Προσέθεσε ότι: «Αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού -οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις- κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες. Και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα».

Υπογράμμισε ότι ο ιός δεν επιτρέπει εφησυχασμό έως ότου οικοδομηθεί τείχος ανοσίας μέσω της εκστρατείας εμβολιασμού.

Επισήμανε δε, ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν διατεθειμένοι να εμβολιαστούν, καθώς εμπεδώνεται η ασφάλεια των εμβολίων και η πολιτεία κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Προσέθεσε ότι από τον Απρίλιο η διαθεσιμότητα των εμβολίων θα αυξηθεί σημαντικά. «Άρα, θα μπορούμε να προχωράμε και πολύ πιο γρήγορα».



Και ηλεκτρονικά θα λαμβάνονται πλέον οι δικαστικές αποφάσεις

 



Σε πιλοτική λειτουργία τέθηκε, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), η εφαρμογή για την ψηφιακή αίτηση και παραλαβή επίσημου ηλεκτρονικού αντιγράφου δικαστικών αποφάσεων από το Πρωτοδικείο και Εφετείο Πειραιώς και το Ειρηνοδικείο και Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή θα επεκταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και στα υπόλοιπα δικαστικά καταστήματα της χώρας.

  • Η συγκεκριμένη εφαρμογή διαθέτει διεπαφή για την είσοδο των δικηγόρων στο σύστημα, η οποία γίνεται είτε με κωδικούς taxisnet είτε με τη χρήση της σχετικής υπηρεσίας της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων. Αφορά δικαστικές αποφάσεις από το 2015 έως σήμερα και είναι προσβάσιμη μέσω του https://www.gov.gr/ipiresies/dikaiosune/dikasteria/elektronikes-dikastikes-apophaseis.
  • Η δράση θα συμβάλλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και γενικότερα στη μείωση του διοικητικού φόρτου, εξοικονομώντας παράλληλα χρόνο και πολύτιμους πόρους.
  • Την αναγκαιότητά της ενισχύει στη δεδομένη χρονική συγκυρία η υγειονομική κρίση της νόσου covid-19.


Μαζική στήριξη εργαζομένων και ανέργων κατά την πανδημία


 

Το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και ανέργων, που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από την έναρξη της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, μέσω του προγράμματος αυτού, που είναι δυναμικό και θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η πανδημία, έχουν διατεθεί περί τα 6,4 δισ. ευρώ σε περίπου 3 εκατομμύρια δικαιούχους. Τα μέτρα, που έχουν ληφθεί, μέχρι στιγμής, συνοψίζονται ως εξής:

Πυλώνας πρώτος: Μέτρα στήριξης εργαζομένων

Αναστολές συμβάσεων εργασίας: 2,4 δισ. ευρώ σε 1,13 εκατ. μοναδικούς ωφελούμενους.

Δώρο Πάσχα αναστολών: 105 εκατ. ευρώ.

Μονομερείς δηλώσεις (τουρισμός, καλλιτέχνες): 161,4  εκατ. ευρώ σε 120.000 περίπου ωφελούμενους.

Επιστήμονες: 115 εκατ. ευρώ σε 181.046 ωφελούμενους.

Ειδικές κατηγορίες: 50 εκατ. ευρώ σε 62.000 ωφελούμενους.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: 67,5 εκατ. ευρώ σε 70.835 ωφελούμενους.

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών από e-ΕΦΚΑ

Εκτιμώμενο ύψος 1,5 δισ. ευρώ (Μάρτιος 2020-Φεβρουάριος 2021).

Σημειώνεται ότι, στις 5 Μαρτίου, θα γίνουν πληρωμές (αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου και παρελθόντων μηνών εκτιμώμενου ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η καταβολή 40 εκατ. ευρώ, μέσω ΟΑΕΔ, για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες).

Πυλώνας δεύτερος: ΟΑΕΔ: Μέτρα στήριξης ανέργων

Παροχές ΟΑΕΔ: Έχουν δοθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε τακτικές και έκτακτες παροχές, που επιμερίζονται ως εξής:

1,1 δισ. ευρώ σε επιδόματα τακτικής ανεργίας και λοιπές παροχές.

349,5 εκατ. ευρώ σε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (400 ευρώ μακροχρόνια ανέργων, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης).

Από τις τακτικές και έκτακτες παροχές του ΟΑΕΔ έχουν ωφεληθεί 755.000 άνεργοι και 52.000 εργαζόμενες μητέρες.

Πυλώνας τρίτος: Προγράμματα ΕΣΠΑ

Προγράμματα του υπουργείου, μέσω ΕΣΠΑ: Για την περίοδο της πανδημίας, μέσω διαφόρων προγραμμάτων, έχουν διατεθεί 238 εκατ. ευρώ σε 47.000 περίπου ωφελούμενους.

Πυλώνας τέταρτος: Μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης εν μέσω πανδημίας

Διπλή καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τον Δεκέμβριο του 2020: 56 εκατ. ευρώ σε 500.000 δικαιούχους.

Έκτακτο επίδομα με βάση τα τέκνα σε νοικοκυριά δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: 8,6 εκατ. ευρώ σε 50.128 δικαιούχους.

Ενίσχυση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας με έκτακτο προσωπικό: 12 εκατ. ευρώ.

Μέτρα προστασίας και υλικοτεχνικής βοήθειας ιδιωτικών και δημοσίων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων: 2 εκατ. ευρώ.



Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

 



Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:18 σε απόσταση 24 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Λάρισας.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του ήταν 20 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στη Λάρισα και τις γύρω περιοχές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βγουν τρομοκρατημένοι στους δρόμους.



129 δικαστές και εισαγγελείς κατά της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων


 

Ακόμη 129 δικαστές και εισαγγελείς από το βαθμό του αρεοπαγίτη έως του Ειρηνοδίκη κατά του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Το πλήρες κείμενο των 129 έχει ως εξής:

«Οι κάτωθι υπογράφοντες την επιστολή, είμαστε μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και με την παρούσα θα θέλαμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για το περιεχόμενο του από 24-2-2021 δελτίου τύπου της Ένωσης, υπό τον τίτλο «Για τον κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, διαχρονικά έχει να επιδείξει αγώνες όχι μόνο για Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και Δικαιοσύνη θεματοφύλακα των δικαιωμάτων όλων των πολιτών αλλά και προς προστασία όλων των δημοκρατικών θεσμών. Βασική και θεμελιώδης αρχή της Ένωσης είναι η δημοκρατική της λειτουργία καθώς και η αδέσμευτη από κάθε πολιτική επιρροή λειτουργία της. Το Καταστατικό δε αυτής ορίζει περιοριστικά τους σκοπούς της. Το άνω δελτίο τύπου παραβιάζει, κατάφωρα, τις άνω αρχές και εκφεύγει του καταστατικού της σκοπού.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα, διότι στις πρόσφατες αρχαιρεσίες σας παρείχαμε εντολή να μας εκπροσωπείτε, ώστε να ενδυναμώνεται το Κύρος της Δικαιοσύνης και όχι να προσβάλλεται ο θεσμός, που υπηρετούμε, με τις ενέργειες σας.

Σας καλούμε να αποκαταστήσετε το τρωθέν Κύρος της Ένωσής μας, άμεσα, με ανάκληση του άνω Δελτίου Τύπου.


ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (τα ονόματα έχουν τεθεί αλφαβητικά ανά βαθμό)


1) Ζώη Δήμητρα, Αρεοπαγίτης


2) Μόρφης Λουκάς, Αρεοπαγίτης


3) Παγουτέλη Μαριάνθη, Αρεοπαγίτης


4) Χατζηγεωργίου Μιλτιάδης, Αρεοπαγίτης


5) Αλεβιζάκη Γιαννούλα, Πρόεδρος Εφετών


6) Γκουδή Νινέ Παναγιώτα, Πρόεδρος Εφετών


7) Μπέλμπα Αλεξάνδρα, Πρόεδρος Εφετών


8) Μπιτσακάκη Ευγενία, Πρόεδρος Εφετών


9) Νάστας Χρήστος, Πρόεδρος Εφετών


10) Παπαγεωργίου Γεώργιος, Πρόεδρος Εφετών


11) Πετροπούλου Ασημίνα, Πρόεδρος Εφετών


12) Σαλάτας Νικόλαος, Πρόεδρος Εφετών


13) Στέφος Βασίλειος, Πρόεδρος Εφετών


14) Μαρκάκης Νικόλαος, Εισαγγελέας Εφετών


15) Ποιμενίδης Νικόλαος, Εισαγγελέας Εφετών


16) Αθανασιάδη Ανδρονίκη, Εφέτης


17) Ανθοπούλου Αναστασία, Εφέτης


18) Ασημακοπούλου Ελένη, Εφέτης


19) Ασσυχίδου Γεωργία, Εφέτης


20) Γαλλιού Κυριακή, Εφέτης


21) Δρίλλια Αικατερίνη, Εφέτης


22) Ζαβιτσάνος Απόστολος, Εφέτης


23) Ζαρχανή Βάια, Εφέτης


24) Θεοφίλη Ελπινίκη, Εφέτης (αιτήθηκε διαγραφή από την ΕΔΕ)


25) Καρακωνσταντής Παναγιώτης, Εφέτης


26) Κάστιζα Αντιγόνη, Εφέτης


27) Κατσουλίδη Ιωάννα, Εφέτης


28) Κουκουράκη Ιωάννα, Εφέτης


29) Κυπαρίσση Πολυξένη, Εφέτης


30) Λύγκα Μαρία, Εφέτης


31) Μακρυγεώργου Αγγελική, Εφέτης


32) Μαμάλη Ιωάννα, Εφέτης


33) ΜιτζέλουΜαργίτσα, Εφέτης


34) Μικρούδης Γεώργιος, Εφέτης


35) Μπάτρη Δήμητρα, Εφέτης


36) Μπετσικώκου Αικατερίνη, Εφέτης


37) Μπλέτα Στυλιανή, Εφέτης


38) Ντόκος Ανδρέας, Εφέτης


39) Οικονόμου Αλέξανδρος, Εφέτης


40) Παπακώστας Σωτήριος, Εφέτης


41) Πορτοκάλης Βασίλης, Εφέτης


42) Ρήγα Άννα, Εφέτης


43) Σάββας Αναστάσιος, Εφέτης


44) ΣιάννουΆλκηστις, Εφέτης


45) Σωτηριάδου Δήμητρα, Εφέτης


46) Φαχουρίδου Μαγδαληνή, Εφέτης


47) Βασιλειάδου Ελένη, Αντεισαγγελέας Εφετών


48) Βεργώνης Ευστάθιος,Αντεισαγγελέας Εφετών


49) Κορμοικιάρη Ευσεβία, Αντιεισαγγελέας Εφετών


50) Ευαγγέλου Μαρίνα, Πρόεδρος Πρωτοδικών


51) Θεοδοσιάδου Θεοδώρα, Πρόεδρος Πρωτοδικών


52) Θεοφιλοπούλου Φωτεινή, Πρόεδρος Πρωτοδικών


53) Ιωαννίδου Γλυκερία Λουίζα, Πρόεδρος Πρωτοδικών


54) Καραβασίλη Ευμορφία, Πρόεδρος Πρωτοδικών


55) Καρανικόλα Φωτεινή, Πρόεδρος Πρωτοδικών


56) Καραπιπέρη Αναστασία, Πρόεδρος Πρωτοδικών


57) Κορφιάτη Αντωνία, Πρόεδρος Πρωτοδικών


58) Κουταντέλια Σταυρούλα, Πρόεδρος Πρωτοδικών


59) Κτενά Αναστασία, Πρόεδρος Πρωτοδικών


60) Κωτουλόπουλος Χαράλαμπος, Πρόεδρος Πρωτοδικών


61) Κώστα Ολυμπία, Πρόεδρος Πρωτοδικών


62) Λιάρα Φωτεινή, Πρόεδρος Πρωτοδικών


63) Μαλιώρα Στεργιανή, Πρόεδρος Πρωτοδικών


64) Μίγκος Δημήτριος, Πρόεδρος Πρωτοδικών


65) Μουλακάκη Κλεοπάτρα, Πρόεδρος Πρωτοδικών


66) Πάνου Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Πρωτοδικών


67) Παπαγεωργόπουλος Χρήστος, Πρόεδρος Πρωτοδικών


68) Τάλαρου Λαμπρινή, Πρόεδρος Πρωτοδικών


69) Χαλκιαδάκη Γεωργία, Πρόεδρος Πρωτοδικών


70) Δόγκα Αριστοτέλεια, Εισαγγελέας Πρωτοδικών


71) Εμμανουηλίδου Θωμαή, Εισαγγελέας Πρωτοδικών


72) Λάλλη Ροζαλία, Εισαγγελέας Πρωτοδικών


73) Μαρσιώνη Βικτωρία, Εισαγγελέας Πρωτοδικών


74) Μιχαλοπούλου Ελένη, Εισαγγελέας Πρωτοδικών


75) Ορνεράκης Νίκος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών


76) Σεραφείμ Αστέριος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών


77) Αθανασόπουλος Αθανάσιος, Πρωτοδίκης


78) Αρβανίτης Ιωάννης, Πρωτοδίκης


79) Γαλούνη Ζωή, Πρωτοδίκης


80) Ζιούνας Ανδρέας, Πρωτοδίκης


81) Ζυγογιάννη Ουρανία, Πρωτοδίκης


82) Καραγεωργίου Σοφία, Πρωτοδίκης


83) Καραγιάννη Ωραιοζήλη, Πρωτοδίκης


84) Καρατσικάκη Θεοδώρα, Πρωτοδίκης


85) Κιούση Κωνσταντίνα, Πρωτοδίκης


86) Κρουσιανιτάκη Ιωάννα, Πρωτοδίκης


87) Μυλωνά Βασιλική, Πρωτοδίκης


88) Μωραΐτη Σμαράγδα, Πρωτοδίκης


89) Ορφανίδου Αλεξάνδρα, Πρωτοδίκης


90) Παπαγιάννη Χριστίνα, Πρωτοδίκης


91) Σταθοπούλου Εριφύλη, Πρωτοδίκης


92) Τριανταφύλλου Βασιλική, Πρωτοδίκης


93) Τσέλιου Αικατερίνη, Πρωτοδίκης


94) Κασάπης Αντώνιος, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών


95) Τριανταφυλλίδης Γιάννης, Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών


96) Ηλιόπουλος Γεώργιος, Εισαγγελικός Πάρεδρος


97) Αναγνωστόπουλος Γιώργος, Ειρηνοδίκης


98) Αληδρομίτη Αλεξάνδρα, Ειρηνοδίκης


99) Απέργης Ιάκωβος, Ειρηνοδίκης


100) Βέργου Κωνσταντίνα, Ειρηνοδίκης


101) Βιτσεντζάκη Ελένη, Ειρηνοδίκης


102) Βλαχούλη Μαρία, Ειρηνοδίκης


103) Γεώργα Χριστίνα, Ειρηνοδίκης


104) Γίδαρη Μιχαλίτσα,Ειρηνοδίκης


105) Δήμος Χρήστος, Ειρηνοδίκης


106) Δήμου Χριστίνα, Ειρηνοδίκης


107) Δοκιανάκη Ελισάβετ, Ειρηνοδίκης


108) Δρακοπούλου Ιωάννα, Ειρηνοδίκης


109) Ζηρίλιου Ζωή, Ειρηνοδίκης


110) Κανελλόπουλος Νικόλαος, Ειρηνοδίκης


111) Καρανικόλα Νικολέτα, Ειρηνοδίκης


112) Κατσαμάνης Αργύρης, Ειρηνοδίκης


113) Κεβεντσίδου Χρυσούλα, Ειρηνοδίκης


114) Κομπολίτης Γρηγόρης, Ειρηνοδίκης


115) Κωτούλα Γεωργία, Ειρηνοδίκης


116) Λουκά Ελένη, Ειρηνοδίκης


117) Μαυρογιάννη Σταυρούλα, Ειρηνοδίκης


118) Μεθενίτου Νίκη, Ειρηνοδίκης


119) Μιχάλη Ευδοκία, Ειρηνοδίκης


120) Παπαϊωαννίδου Κυριακή, Ειρηνοδίκης


121) Πουλή Ελένη – Βαρβάρα, Ειρηνοδίκης


122) Σιγουράκος Διονύσης, Ειρηνοδίκης


123) Σουλιωτάκης Μιχαήλ, Ειρηνοδίκης


124) Σωμαρακάκη Ευαγγελία, Ειρηνοδίκης


125) Ταβαντζής Γιώργος, Ειρηνοδίκης


126) Τσαγκαράκη Μαρίνα, Ειρηνοδίκης


127) Τσιχλής Βασίλης, Ειρηνοδίκης


128) Φωτάκη Στυλιανή, Ειρηνοδίκης


129) Χρονοπούλου Καλλιόπη, Ειρηνοδίκης



Θράσος Κούρτοβικ : Όταν λένε δολοφόνο τον Κουφοντίνα τον υβρίζουν

 


Είναι απίστευτο το θράσος όσων ασχολούνται με την υποστήριξη του τρομοκράτη δολοφόνου της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η δήλωση που έκανε στο «Kontra 24», η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, εξόργισε περισσότερο την κοινωνία και τους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν.

Η Κούρτοβικ προκλητικά κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση του συλλόγου συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας, πολλοί εκ των οποίων είναι άμεσοι συγγενείς και των θυμάτων του ίδιου του Δημήτρη Κουφοντίνα, είπε ότι ο σύλλογος «Ως Εδώ»…υβρίζει τον Δημήτρη Κουφοντίνα, επειδή τον αποκαλεί δολοφόνο.

«Η ανακοίνωση αυτή έχω την εντύπωση ότι συντάχθηκε μάλλον για να εξυβρίσει τον απεργό, “δολοφόνο’ τον αποκαλεί, παρά για να στηρίξει το δικαίωμα του στη ζωή. Ήταν υβριστική, ήταν προσβλητική», υπογράμμισε η κυρία Κούρτοβικ, επιμένοντας ότι, από τη στιγμή που υπήρξε οριστική δικαστική κρίση και ο Δημήτρης Κουφοντίνας οδηγήθηκε στη φυλακή, θα πρέπει να αποκαλείται «κρατούμενος» και όχι «δολοφόνος».

Η κυρία Κούρτοβικ, μάλιστα, επέμεινε ότι «τα θύματα και η Πολιτική Αγωγή έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία ως το σημείο που το δικαστήριο αποφασίζει την ενοχή, από κει και πέρα τελειώνει ο ρόλος τους, δεν έχουν λόγο στον τρόπο έκτισης της ποινής».





Τι κρύβεται πίσω από τον πόλεμο στην ΕΔΕ -Πώς ο Σεβαστίδης κρατά σε ομηρία την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων


 

Το ρήγμα στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι βαθύτερο ακόμα και από όσο αφήνει να φανεί ο πόλεμος των πολύ σκληρών ανακοινώσεων που ανταλλάσσουν ο πρόεδρος της Ένωσης Χριστόφορος Σεβαστίδης, μέλη της μειοψηφίας αλλά και δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, που δεν έχουν σχέση με τον συνδικαλισμό.

Η ανακοίνωση του κ. Σεβαστίδη υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, που κατεδάφισε κάθε έννοια αμεροληψίας της δικαιοσύνης, πυροδότησε μια έκρηξη που προετοιμαζόταν από το 2018, αν και η εύφλεκτη ύλη άρχισε να συγκεντρώνεται δύο χρόνια νωρίτερα.

Το 2016, σχηματίστηκε ενωτικό ψηφοδέλτιο υπό τους Χριστόφορο Σεβαστίδη, Νικόλαο Σαλάτα και Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, προκειμένου να αποτραπεί η μετατροπή της Ένωσης σε εργαλείο άσκησης προσωπικής στρατηγικής από την Βασιλική Θάνου. Η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είχε με τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σημαντική ισχύ στο χώρο της δικαιοσύνης. Οι ομάδες Σαλάτα και Λυμπερόπουλου συνασπίστηκαν κατά της ενιαίας ομάδας της Θάνου, η οποία είχε επτά μέλη, και προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη πλειοψηφία των 8 μελών, πρόσφεραν την προεδρία της Ένωσης στον κ. Σεβαστίδη.

Αυτός ο συνασπισμός είχε σαθρή βάση. Μια κεντρώα/κεντροαριστερή ομάδα και μια δεξιά/συντηρητική εκπροσωπούνταν από έναν αριστερό πρόεδρο, με απόψεις που ορισμένες φορές ξεπερνούσαν τις θέσεις του ΚΚΕ από το οποίο προερχόταν θυμίζοντας πολιτικές θέσεις του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Διόλου μετριοπαθείς, δηλαδή. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Σεβαστίδης, μέχρι τα μέσα του 2018 κινήθηκε συναινετικά, διατηρώντας τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ένωσης και τηρώντας τον όρο ότι θα προχωρούν μόνο τα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση.

Τον Μάιο του 2018, έγιναν ξανά εκλογές στην Ενωση και τότε φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα. Ο κ. Σεβαστίδης αποφάσισε να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία και αυτό έγινε σαφές, έναν χρόνο μετά, από τη θέση του υπέρ της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα από το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, το οποίο είχε απορρίψει την αίτηση του πολυισοβίτη. Η σχετική αρθρογραφία του στον «Δικαστή», το επίσημο περιοδικό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε την πρώτη δημόσια αντιπαράθεση του με τον Παναγιώτη Λυμπερόπουλο.

Οι πρώτοι έξι μήνες του 2019 ήταν προεκλογικοί και η ένταση στο πολιτικό σκηνικό είχε χτυπήσει κόκκινο, αρχικά στις ευρωεκλογές τον Μάιο, και στη συνέχεια στις εθνικές εκλογές, στις αρχές Ιουλίου.

Οι επικεφαλής των άλλων ομάδων άρχισαν να υποψιάζονται ότι ο κ. Σεβαστίδης δεν έπαιζε απλώς ένα προσωπικό, συνδικαλιστικό παιχνίδι. Μετακινούνταν σταδιακά προς την πλευρά του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, τον οποίο στήριξε στην εσπευσμένης κατάθεσης και ψήφισης των Ποινικών Κωδίκων, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές. Οι αντίπαλοι του κατηγορούν τον κ. Σεβαστίδη ότι σε εκείνη τη συγκυρία φίμωσε την Ένωση και ότι απέρριψε το αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Τον Ιούλιο του 2019, αμέσως μετά τις εκλογές, το ΔΣ της Ένωσης επισκέφθηκε τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και του παρουσίασε σειρά αιτημάτων τους. Μεταξύ αυτών, υπήρχε και ένα παλαιό αίτημα του Νίκου Σαλάτα για αύξηση των οργανικών θέσεων των Προέδρων Εφετών έναντι των Εφετών. Ο κ. Σαλάτας διαβεβαίωσε τους υπόλοιπους ότι είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Ενωσης, όμως ο κ. Σεβαστίδης είχε αποφασίσει να διαρρήξει τη σχέση του με τους προηγούμενους συμμάχους του. Κατήγγειλε τη νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των θέσεων των Προέδρων Εφετών, η οποία θα ωφελούσε τον κ. Σαλάτα που θα έμενε δύο χρόνια παραπάνω στη θέση του. Το ίδιο έκανε για το νομοσχέδιο που βελτίωνε ρυθμίσεις του νόμου Κοντονή για τη διαμεσολάβηση, λέγοντας ότι παραδίδεται η Δικαιοσύνη στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2019 εκδηλώνεται ανοιχτή – και «τεχνητή», λένε μέλη της Ενωσης- αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Σεβαστίδη και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό. Αιτία ήταν η πρόταση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να αλλάξει ξανά ο νόμος και τις εκλογές των συνδικαλιστικών σωματείων να τις κάνουν οι δικαστές και όχι οι δικηγόροι. Έκπληκτοι οι παρευρισκόμενοι στη Γενική Συνέλευση, μεταξύ των οποίων ήταν και η τότε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πληροφορήθηκαν ότι ο ΔΣΑ δεν είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση όπως παραδοσιακά γινόταν. Το κλίμα στη Γενική Συνέλευση έγινε εκρηκτικό και οι ισορροπίες στο εσωτερικό της Ένωσης αναδιατάχθηκαν. Τον Ιανουάριο του 2020 παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στο προεδρείο οι Λυμπερόπουλος, Σαλάτας, Βεργώνης και Φούκας.

Η πανδημία, όμως, δεν επέτρεψε στα πράγματα να ωριμάσουν. Οι εκλογές στην Ενωση, οι οποίες σύμφωνα με το καταστατικό έπρεπε να διεξαχθούν τον Μάιο και το αργότερο τον Ιούνιο, δεν μπορούσαν να διεξαχθούν σε συνθήκες πανδημίας. Ο κ. Σεβαστίδης, παρά την πίεση δεν συγκαλούσε το ΔΣ και όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια είχε καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για παράταση της θητείας του. Η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.

Στην εκρηκτική συνεδρίαση του ΔΣ, που ακολούθησε, η μειοψηφία τον κατηγόρησε ότι το αίτημα του θα προκαλούσε μια απαράδεκτη και αντισυνταγματική παρέμβαση της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία. Οκτώ μέλη του ΔΣ ζήτησαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να οριστεί προσωρινή διοίκηση και ο κ. Σεβαστίδης τους κατήγγειλε ως πραξικοπηματίες.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 πέτυχε μεγάλη νίκη στις εκλογές κερδίζοντας τις 8 από τις 15 έδρες, καθώς οι αντίπαλοί του είχαν πολυδιασπαστεί και οι ψηφοφόροι τους απείχαν από τις εκλογές.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Σεβαστίδης υπέγραψε ανακοίνωση ζητώντας να ανακληθεί ως αντισυνταγματική η απαγόρευση, λόγω κορωνοϊού, της πορείας για το Πολυτεχνείο. Η δυσαρέσκεια που συσσωρευόταν μετατράπηκε σε οργή μετά την τελευταία ανακοίνωση υπέρ του Κουφοντίνα, προκαλώντας εμφύλιο στο εσωτερικό της Ένωσης και σφοδρές αντιδράσεις έξω από αυτή. Ο κ. Σεβαστίδης φαίνεται ότι ξεπέρασε το όριο ανοχής και εγκαταλείπεται ακόμα και από τους υποστηρικτές του.

Μέλη της Ενωσης συζητούν το ενδεχόμενο να προκαλέσουν έκτακτη Γενική Συνέλευση, όμως το lockdown δυσκολεύει πολύ τους χειρισμούς. Η Γενική Συνέλευση μπορεί να παύσει το ΔΣ, ωστόσο το καταστατικό προβλέπει σύγκληση του οργάνου με φυσική παρουσία των μελών του. Ακόμα και αν δεν το προέβλεπε όμως μια τόσο σοβαρή απόφαση δεν θα ήταν δυνατόν να ληφθεί σε τηλεδιάσκεψη 1.500 ατόμων. Και έτσι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η πολυπληθέστερη δικαστική ένωση που εκπροσωπεί το σύνολο των δικαστικών της τακτικής δικαιοσύνης, θα συνεχίσει να βυθίζεται στο τέλμα.

Σε κάθε περίπτωση η εργαλειοποίηση του δικαστικού συνδικαλισμού για προφανείς πολιτικούς στόχους είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε μεγάλα αδιέξοδα.


Πηγή: iefimerida.gr



Νοσοκομείο «Αγία Σοφία»: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από τραυματιοφορέα

 


Σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από εργαζόμενο στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, με την υπόθεση να ερευνάται.

Σύμφωνα με το Open, έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος ενός τραυματιοφορέα του νοσοκομείου μετά από καταγγελία συναδέλφου του για ανάρμοστες πράξεις σεξουαλικού περιεχομένου σε βάρος ανήλικων παιδιών.

Έχει διαταχθεί και έχει γίνει ΕΔΕ και το πόρισμα δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για την τέλεση αυτής της ανάρμοστης συμπεριφοράς. Μάλιστα ο συγκεκριμένος εργαζόμενος έχει τεθεί σε αναστολή των καθηκόντων του από την περασμένη Πέμπτη και αύριο περνάει στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Μόλις ολοκληρωθεί και το πειθαρχικό, οι φάκελοι από το πειθαρχικό όπως και της ΕΔΕ θα διαβιβαστούν στην εισαγγελία και στην υγειονομική περιφέρεια.

Το υπουργείο Υγείας είναι ενήμερο για το περιστατικό και η θέση του είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Πρόεδρος Εφετών Θεσσαλονίκης: Εκτροπή της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η ανακοίνωση για Κουφοντίνα

 


Ο Πρόεδρος Εφετών Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Νάστας μιλώντας στο Radio North 98 της Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος” έκανε λόγο για «εκτροπή» της Ένωσης και για «Δελτίο Τύπου του Προεδρείου που συντάχθηκε και εκδόθηκε χωρίς καμία διαβούλευση στο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς να εκφραστεί η μειοψηφία» και μάλιστα σε ένα διοικητικό συμβούλιο εκλεγμένο από 700-800 δικαστικούς, από ένα σύνολο περίπου 3.000: «Να τα βλέπουν αυτά οι συνάδελφοι και στο μέλλον να συμμετέχουν όταν γίνονται εκλογές στην Ένωση».

«Με τους κρατούμενους δεν έχουμε καμία διαφορά και δεν έχουμε κανένα λόγο να ασχολούμαστε», τόνισε ο κ. Πρόεδρος. «Ο άνθρωπος αγωνίζεται και καλά κάνει. Αυτά πιστεύει, δεν μπορεί να του στερήσει κανένας, αλλά όμως δεν μπορούμε εμείς να συμμετέχουμε σ΄αυτό το “παιχνίδι”, διότι δεν είναι η δουλειά μας. Εμείς πρέπει να είμαστε αμερόληπτοι και ανεξάρτητοι! Τι θα πει ο κόσμος τώρα που μας ακούει; Πώς θα πάει να δικάσει την υπόθεσή του όταν θα ξέρει στην έδρα επάνω τι ιδεολογία έχω εγώ; Χάνει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του και τότε θα μου επιτρέψετε να πω απλά και λαϊκά: “καήκαμε ως Κράτος Δικαίου”! Δεν θέλω να μπω στην ουσία της υπόθεσης. Αν έχει δικαιώματα ο κρατούμενος και κατάδικος υπάρχει τρόπος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Το ζήτημα του συγκεκριμένου κρατούμενου – καταδίκου εμένα προσωπικά δεν με απασχοληθεί γιατί έχουν επιληφθεί αρμόδια όργανα. Εμένα με απασχολεί η εκτροπή της Ενώσεως. Και για να μάθετε την αλήθεια δεν είναι καν το Προεδρείο που εξέδωσε το Δελτίο Τύπου. Είναι δύο και ακολουθούν οι υπόλοιποι έξι».

Η παρέμβαση της ΕΔΕ ήταν «καθ`όλα αντικαταστατική» και ζητώντας την απόσυρσής της, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πρόσθεσε: «Υπάρχει Πειθαρχικό στην Ένωση. Το προβλέπει το άρθρο 18. Δεν λειτούργησε ποτέ! Δεν συγκροτήθηκε ποτέ!».




Νέα πρόκληση Τσίπρα - Αφωνία μετά την άθλια δήλωση του ακροαριστερού Δρίτσα

 


Μας έχει συνηθίσει η προκλητική και ανήθικη στάση του Αλέξη Τσίπρα!! 

Για να επιβιώσει πολιτικά μέσα στο κόμμα του κάνει τα στραβά μάτια, σε προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις στελεχών του.

Την συμπάθεια του ο Αλέξης Τσίπρας στην τρομοκρατία και τους αντιεξουσιαστές δεν την έκρυψε ποτέ, αν και με δηλώσεις του για να ακούσει ο κόσμος λέει απεταξάμην, δεν είναι όμως έτσι όπως φάνηκε και με την στήριξη του στον δολοφόνο τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και προκλητικού ακροαριστερού Θοδωρή Δρίτσα ότι η «17Ν» δεν έχει τρομοκρατήσει κανέναν, άφησε άφωνους και εξόργισε την κοινωνία που τον άκουσε.

Η Νέα Δημοκρατία μετά την προκλητική αφωνία του Αλέξη Τσίπρα που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, έβγαλε και δεύτερη ανακοίνωση για το θέμα :

«Εννέα ώρες μετά τις προσβλητικές, για τα θύματα της 17Ν και τις οικογένειές τους, και ανεπίτρεπτες, για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος, δηλώσεις του κ. Δρίτσα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν έχουν βρει να πουν κουβέντα. Επαναλαμβάνουμε το ερώτημα: Καταδικάζει ο κ. Τσίπρας τις δηλώσεις του βουλευτή του ή συμφωνεί μαζί του; Παράλληλα με την καμπάνια υπεράσπισης του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα, ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το αίσθημα κάθε δημοκρατικού πολίτη και με τις δηλώσεις των στελεχών του».

«Οι δηλώσεις του κ. Δρίτσα είναι ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος και υπερβαίνουν ακόμη και τα όρια της καμπάνιας υπεράσπισης του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα, στην οποία έχει επιδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Το πόσο αισχρός είναι ο Δρίτσας το απέδειξε στην προσπάθεια του να μαζέψει, όχι όσα είπε, όσα πιστεύει σαν γνήσιος ακροαριστερός και για να διευκολύνει τον φαιδρό Αλέξη Τσίπρα ώστε να μην πάρει θέση. «Οφείλω να το ξεκαθαρίσω, εάν η πιεστική λόγω χρόνου διατύπωση δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κανείς δικαίωμα να τη διαστρεβλώνει, προσδίδοντας εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που είπα και εννοούσα. Είναι αυτονόητο πως η αναφορά μου ότι ''κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν'', αναφερόταν στην Ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες» είπε δήθεν ότι διαστρέβλωσαν τα λεγόμενα του.

Εάν αντέχετε ακούστε πάλι στην ακροαριστερή αθλιότητα του Θ. Δρίτσα :






Καταγγελίες 5 δικαστών, ζητούν έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων

 


Να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση ζητούν πέντε μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά την κριτική που ασκείται εντός των κόλπων της ένωσης για την επίμαχη ανακοίνωση του προέδρου της ΕΔΕ Χριστόφορου Σεβαστίδη, υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Το πλήρες κείμενο των πέντε δικαστών έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες έχει εκδηλωθεί μια απίστευτη και πρωτοφανής επίθεση στα θεμέλια της Δικαιοσύνης, τους Δικαστές του πρώτου βαθμού που υπηρετούν σε περιφερειακούς δικαστικούς σχηματισμούς. Επιθέσεις με ευθείες καταγγελίες, για έκφραση δικαιοδοτικών κρίσεων, στο παρελθόν, αλλά και βεβαιότητα για μελλοντικές δικαιοδοτικές κρίσεις, οι οποίες εκφέρθηκαν ή θα εκφερθούν όχι με γνώμονα τον νόμο και την συνείδησή τους, αλλά με βάση υποδείξεις εξωδικαστικών παραγόντων, κυβερνητικών ή μη.

Και ενώ η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα έπρεπε αμέσως να υψώσει ανάστημα και φωνή υπεράσπισης των μαχόμενων Ελλήνων Δικαστών, σιωπά για λόγους που δεν μπορούμε και δεν τολμούμε να κατανοήσουμε. Και όλα αυτά μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε το προεδρείο, τόσο με την ανακοίνωση της 24.2.2021, με την οποία καλούσε την πολιτεία σε ενέργειες, κίνηση κείμενη εκτός των καταστατικών σκοπών της Ένωσης, όσο και με την αρθρογραφία του Προέδρου της που στοχοποιούσε συναδέλφους ονομαστικά μεταξύ των άλλων.

Σήμερα η ευθύνη μας είναι βαριά για να μπορέσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να υπηρετήσει τους σκοπούς της και να δικαιώσει την μακρόχρονη ιστορία της. Και πρέπει να γίνει αυτό για να μην εκδηλωθούν διασπαστικές κινήσεις. Ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί ο σκοπός της ενότητας και της ενδυνάμωσης της Ένωσης, είναι ο θεσμικός και καταστατικός τρόπος επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με ευθύνη του προεδρείου.

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες οι αυθόρμητες κινήσεις δικαστών και εισαγγελέων με την έκδοση συλλογικών κειμένων με πλειάδα υπογραφών, που καλούν το προεδρείο να επανέλθει στα καταστατικά πλαίσια, υπερασπιζόμενοι στην ουσία την ταυτότητα της Ένωσης.

Έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με πρωτοβουλία των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε χρόνο που θα επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, με βάση τις καταστατικές προβλέψεις. Στην συνέλευση θα πρέπει να συζητηθούν τα προβλήματα και να ληφθούν οι αποφάσεις που θα διασφαλίσουν την πορεία και την ενδυνάμωση της Ένωσης και θα υπερασπίσουν την Δικαιοσύνη και τους Δικαστές και Εισαγγελείς.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν ως υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, να αναλάβουμε ενωτική πρωτοβουλία για την συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών για την σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Δημήτριος Φούκας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλος ΔΣ ΕνΔε

Ελευθερία Κώνστα, Εφέτης, μέλος ΔΣ ΕνΔΕ

Ευστάθιος Βεργώνης, Αντεισαγγελέας Εφετών

Βασίλειος Πορτοκάλης, Εφέτης

Μαρία Μπουτάκη, Πρωτοδίκης»




Σε λάθος υπουργό έκανε προσφυγή η δικηγόρος του Κουφοντίνα λες και δεν ήξερε

 


Με τη μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει πλέον φύγει από τα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, οπότε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας είναι αναρμόδιος και αυτό πρέπει να το γνώριζε η συνήγορος του Δημ. Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ.

Στον υπουργό Δικαιοσύνης προσέφυγε η συνήγορος του Δημ. Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ, ζητώντας την παρέμβασή του, με βάση διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα, για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα που βρίσκεται στην 54η ημέρα απεργίας πείνας και η ζωή του είναι σε κίνδυνο.

Η Ιωάννα Κούρτοβικ έκανε χρήση του άρθρου 9 του σωφρονιστικού κώδικα, σύμφωνα με το ν.  2776/1999 που προβλέπει ότι «ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να παραγγέλλει ή να απαγορεύει τη μεταγωγή κρατουμένου για λόγους που συνδέονται με την ασφάλεια της χώρας ή τη δημόσια τάξη.

Σε περίπτωση κατεπείγοντος ή όταν απειλείται διασάλευση της τάξης και ασφάλειας του καταστήματος, η μεταγωγή ή η μη μεταγωγή διατάσσεται από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το ζήτημα όμως εισάγεται το ταχύτερο δυνατόν στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών που αποφασίζει σχετικά»., 

Τώρα θα πρέπει να διευκρινιστεί, αν στις αρμοδιότητες που έχουν περάσει πλέον στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ανήκει και αυτή η αρμοδιότητα, έτσι όπως την περιγράφει ο παλιός σωφρονιστικός κώδικας.