Η Μόρια είναι το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ, που άφησε να εξελιχθεί η Ε.Ε. και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κολαστήριο που έστησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ώστε να γίνει μαγαζάκι των συντρόφων που έχουν ΜΚΟ.
Το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που εντοπιστούν κρούσματα covid 19 μέσα στο στρατόπεδο κολαστήριο της Μόριας. Ο φόβος, η οργή, η πείνα, η ανέχεια και η αγωνιά των χιλιάδων έγκλειστων της Μόρια σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον μόνιμο αποκλεισμό τους έφερε αυτά τα αποτελέσματα.
Η αριστερά διαχρονικά έχει κάνει μεγάλα εγκλήματα στην χώρα, αλλά με το μεταναστευτικό απέδειξε ότι είναι αδίστακτη ακόμα και σήμερα όσα χρόνια και να περάσουν.
Το μαγαζάκι του ΣΥΡΙΖΑ, αργά ή γρήγορα θα καταστρέφονταν, κάτω από το βάρος της εγκληματικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι λαθρομετανάστες και οι ΜΚΟ που έδωσαν εντολή για να καούν όλα.
Η πλειοψηφία αυτών που ζούσαν στο κολαστήριο ΣΥΡΙΖΑ στην Μόρια δεν είναι πρόσφυγες αλλά λαθρομετανάστες.
Οι ευθύνες είναι πολλές και αγγίζουν και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί άφησε να λειτουργεί το κολαστήριο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, ενώ ήξερε ότι ήταν μια υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί.
Το μεγαλύτερο θράσος και η κοροϊδία των ακροαριστερών στον ελληνικό λαό ,είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για να εκμεταλλευτεί το έγκλημα που ο ίδιος έστησε, έστειλε τον Τζανακόπουλο με κλιμάκιο στο νησί της Λέσβου και δεν τους έχουν ακόμα πετάξει στην θάλασσα.
Δεν άρεσε το τελεσίγραφο που εστάλη στο καθεστώς Ερντογάν από τις χώρες του νότου.
Το τελεσίγραφο ήταν σαφέστατο: η Τουρκία είτε σταματά τις προκλήσεις και τις εντάσεις είτε θα υποστεί τις κυρώσεις.
Ο δικτάτορας Ερντογάν φανερά σε πολύ δύσκολη θέση γιατί νόμιζε ότι ήταν παντοδύναμος ανάρτησε ένα video απ’ όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Στο video είναι μια δήλωση που είχε κάνει τότε: «Υπάρχει ένα τραπέζι λύκων που ετοιμάζεται και θέλετε να μας φάτε. Μην μας παρεξηγείτε όμως, είμαστε πολύ μεγάλοι για να το καταφέρετε. Δεν μπορείτε να μας φάτε».
Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι θα διατηρήσει το νομοσχέδιό της που αναθεωρεί ορισμένους όρους της συμφωνίας για το Brexit, απορρίπτοντας έτσι το τελεσίγραφο των Βρυξελλών που της ζήτησε το νομοσχέδιο να εγκαταλειφθεί έως το τέλος του μήνα.
«Ήμουν απόλυτα σαφής σχετικά με το γεγονός ότι δεν θα αποσύρουμε αυτό το νόμο και αυτός το κατάλαβε. Βέβαια, εξέφρασε τη λύπη του γι αυτό», δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News ο Βρετανός υπουργός Μάικλ Γκόουβ, μετά την έκτακτη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι «υπογράμμισε την καθοριστική σημασία να επιτευχθεί μια συμφωνία».
Νωρίτερα σήμερα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με νομική γνωμοδότηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, «το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο στο εσωτερικό δίκαιο και μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία που αντιβαίνει σε υποχρεώσεις της Βρετανίας που απορρέουν από διεθνή συνθήκη».
«Το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο στο εσωτερικό δίκαιο και μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία που αντιβαίνει σε υποχρεώσεις της Βρετανίας που απορρέουν από Συνθήκη. Το Κοινοβούλιο δεν ενεργεί αντισυνταγματικά υιοθετώντας μια τέτοια νομοθεσία», αναφέρει το έγγραφο.
Το Λονδίνο αρνείται ότι μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις
Ωστόσο, η Βρετανία αρνήθηκε ότι μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξεύρεση εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit και δηλώνει «αποφασισμένη» να καταλήξει σε συμφωνία παρά την έλλειψη προόδου στο τέλος μιας νέας συνόδου διαβουλεύσεων.
Έπειτα από αρκετές ημέρες «χρήσιμων» ανταλλαγών στο Λονδίνο, «σημαντικές αποκλίσεις επιμένουν σε ορισμένους τομείς», δήλωσε ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Λονδίνο “παραμένει αποφασισμένο να εργαστεί σκληρά για την επίτευξη μιας συμφωνίας έως τα μέσα Οκτωβρίου”, όπως ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Γαλλία: «Απαράδεκτη» μια παραβίαση της συμφωνίας
Επιπλέον, η Γαλλία προειδοποίησε σήμερα ότι οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας για το Brexit θα είναι «απαράδεκτη».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ λε Ντριάν «ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του» Ντομινίκ Ράαμπ, στο περιθώριο μιας συνάντησης για το Ιράν στο Λονδίνο, για «τον απαράδεκτο χαρακτήρα» που μπορεί να έχει μια παραβίαση από τη Βρετανία των όρων της συμφωνίας αποχώρησης, δήλωσε η εκπρόσωπος του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.
Προσφυγή κατά της Βρετανίας εξετάζει η Ε.Ε.
Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. εξετάζει τη δυνατότητα άσκησης προσφυγής κατά του σχεδίου του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να μειώσει μέρη της συμφωνίας για το Brexit, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι αυτό μπορεί ήδη να συνιστά παραβίαση της συμφωνίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα προθεσμία έως το τέλος του μήνα για να αποσύρει ένα νομοσχέδιο που θέτει εν αμφιβόλω ορισμένες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για το Brexit, «απειλώντας σοβαρά την (αμοιβαία) εμπιστοσύνη», υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. «δεν θα διστάσει» να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Η δήλωση αυτή διατυπώθηκε μετά τη συνάντηση που συγκλήθηκε εκτάκτως στο Λονδίνο μεταξύ του Βρετανού υφυπουργού Μάικλ Γκόουβ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς, ο οποίος κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα αυτά του νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση, «πριν από το τέλος του μήνα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, να αποσύρει τα τουρκικά πλοία και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, όπως λέει η ΕΕ και η Γερμανία.
Σύμφωνα με το ethnos, από την αρχή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Ντ. Μακάλιστερ, ενημέρωσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη θέση της Επιτροπής, δηλαδή την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο και την απαίτηση για αποκλιμάκωση και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου, ενόψει της συζήτησης και ψηφίσματος για την ανατολική Μεσόγειο στην ερχόμενη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Τσαβούσογλου μιλούσε με τηλεδιάσκεψη από τη Σενεγάλη και η πρώτη ένταση στην κουβέντα παρουσιάστηκε, όταν ένας Γερμανός Πράσινος ευρωβουλευτής ζήτησε να μην παρουσιάζεται το γραφιστικό του στις οθόνες της αίθουσας. Ήταν μια σημαία τουρκική “αναμεμειγμένη” με μια ευρωπαϊκή -η τουρκική φαίνεται ότι κυριαρχούσε. Και ο Ρ. Μπουτικόφερ ζήτησε να μην εμφανιστεί ξανά. Τη θέση υιοθέτησε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ντέιβιντ Μακάλιστερ που είπε “όχι χάρτες, όχι σημαίες”. Αυτό -φυσικά- ενόχλησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε “πολύ απογοητευμένος” στη δευτερολογία του.
“Είμαστε έτοιμοι για περιεκτικό διάλογο με την Ελλάδα και την ΕΕ για το μέλλον των διμερών σχέσεων. Οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να γίνουν ευκαιρία για συνεργασία”, επανέλαβε πολλές φορές. Στη συνέχεια, έκανε λόγο για μονομερείς γεωτρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και και κατέγραψε ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των εσόδων από τις γεωτρήσεις, ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία περίμενε 7 χρόνια, ως το 2018 για να δράσει σε σχέση με τις γεωτρήσεις.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι ελληνοκύπριοι “αποκλείουν την Τουρκία που έχει τη μακρύτερη ακτογραμμή” και επανέλαβε τα επιχειρήματά του ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
Τον… στρίμωξαν οι ευρωβουλευτές
Από την Ελλάδα ήταν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης. “Η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη, η συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, το απαράδεκτο τουρκολυβικό σύμφωνο, η αμφισβήτηση των συνόρων σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ και οι έρευνες του Oruc Reis σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δείχνουν κλιμάκωση της επιθετικότητας του τουρκικού κράτους”, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. “Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θέτει το ζήτημα της μη αλλαγής των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν”, είπε.
“Λέτε ότι είστε υπέρ των Συνθηκών. Τότε γιατί η Τουρκία δεν υπέγραψε τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είσαστε επικριτικός με την Ελλάδα που υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά εσείς είχατε νωρίτερα υπογράψει με τη Λιβύη. Ποια από τις δύο είναι σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο; Είσαστε επικριτικός με την ΕΕ για την μονομέρειά της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τι περιμένετε αν ως υπό ένταξη χώρα απομακρύνεστε από ΕΕ;”, είπε ο Τ. Πίκουλα από τους Σοσιαλιστές της Κροατίας.
“Είμαστε σε αλληλεγγύη και κατά οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας”, είπε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής από τους Πρασίνους Σέργκει Λαγκοντίνσκι. “Κάθε μονομερή ενέργεια, την εκλαμβάνουμε ως και είμαστε αλληλέγγυοι σε Ελλάδα και Κύπρο”, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα για την ύπαρξη ενός παραθύρου συνεννόησης. “Τι κάνετε τώρα για αν αποφύγετε την κλιμάκωση;”, ρώτησε ευθέως τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
“Οι δηλώσεις σας φαίνονται λογικές, αλλά δεν συνάδουν με το αποτέλεσμα. Τη γεωγραφική κατάσταση δεν τη συζητούμε, δενε είναι θέμα δίκαου και μη, είναι θέμα διεθνούς Δικαίου και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα”, τόνισε ο Μιχέλ Γκάλο από το ΕΛΚ. “Σας καλούμε να σταματήσουμε την προκλητική συμπεριφορά. Ο Ελληνας υπουργός είπε ότι η Ελλάδα προτίθεται να πάει στη Χάγη για το θέμα της ΑΟΖ. Εσείς;”.
“Είπατε ότι είσαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά τι σήματα στέλνετε στην ΕΕ γι αυτό;”, διερωτήθηκε η Τίνα Στρικ από τους Πρασίνους.
“Προβαίνετε σε αδικαιολόγητη επίδειξη στρατιωτικών δυνάμεων. Απομακρύνεστε από την ΕΕ. Τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ευρωπαϊκά σύνορα και επηρεάζουν όλους μας. Πάρτε τα πλοία σας από τα νερά που αμφισβητείτε και ελάτε στο τραπέζι της συζήτησης”, του είπε ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, Ισπανός Σοσιαλιστής Σάντσεθ Αμόρ.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καταδικάζει τις «ανυπόστατες και επικίνδυνες» απόψεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας για τον κοροναιό και θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του για μέλη του που διατυπώνουν απόψεις, οι οποίες στερούνται επιστημονικής βάσης.
Με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει με ιδιαίτερη έμφαση προς κάθε κατεύθυνση, ότι τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ όλων των μέτρων ατομικής και κοινωνικής προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί και καλεί τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ και να μην ακούν όλους εκείνους που σκόπιμα ή μη, προσπαθούν να τους αποπροσανατολίσουν.
«Δηλώσεις και εκδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας, των λοιπών μέτρων δημόσιας υγείας, ή κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών, είναι επικίνδυνες και σκοταδιστικές. Είναι αποδεκτό να διαφωνεί κανείς επιστημονικά, στο πλαίσιο ενός επιστημονικού forum, είναι όμως εντελώς καταδικαστέες και απαράδεκτες δηλώσεις, ιδίως ιατρών, εφόσον δεν έχουν επιστημονικό έρεισμα» αναφέρει ο ΙΣΑ.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνιστά στα μέλη του να απέχουν από δηλώσεις και εμφανίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εφόσον δεν είναι ειδικοί σε θέματα λοιμώξεων και Covid-19.
«Ως ιατρικό σώμα, θα πρέπει όπως πάντα, να επιδείξουμε τη σοβαρότητα και σύνεση που αρμόζει στο κύρος του ιατρικού λειτουργήματος. Ο ΙΣΑ ασφαλώς αναγνωρίζει την ελευθερία της έκφρασης, αλλά, υπό τις παρούσες συνθήκες της παγκόσμιας πανδημίας, δεν θα ανεχτεί από τα μέλη του παρουσίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή άλλο μέσο, την προβολή προσωπικών απόψεων που στερούνται επιστημονικής βάσης και αποπροσανατολίζουν το κοινό».
Αποφάσισε να εξαντλήσει την αυστηρότητά του, στο πλαίσιο της πειθαρχικής αρμοδιότητάς του, σε τέτοιες περιπτώσεις, εξετάζοντας κατά περίπτωση και την προσφυγή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα ανυπόστατες και επικίνδυνες απόψεις σχετικά με την πανδημία και τα μέτρα προφύλαξης που αποπροσανατολίζουν το κοινό και βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο ΙΣΑ θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του απέναντι σε μέλη του που δεν ενστερνίζονται τις διεθνείς επιστημονικές απόψεις για το θέμα, ωστόσο καλούμε και τους πολίτες να μη παρασύρονται και βάζουν σε κίνδυνο, τόσο τον εαυτό τους, όσο και την κοινωνία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.
Η σημερινή σύσκεψη 11/9 του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους, είναι κρίσιμη και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο νέων έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μετά τα 372 νέα κρούσματα. Τα 133 από αυτά εντοπίζονται στην Αττική, της οποίας η επιδημιολογική εικόνα επιβαρύνεται τις τελευταίες ημέρες ταχύτατα.
Στην σημερινή σύσκεψη θα συζητηθεί το ενδεχόμενο της καθολικής χρήσης μάσκας στην Αττική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, οι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί ξεκάθαρα στην κυβέρνηση την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Η γεωγραφική κατανομή των σημερινών 372 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού
-133 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
-18 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης
-1 κρούσμα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
-1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας
-1 κρούσμα από Π.Ε. Γρεβενών
-5 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοιας
-3 κρούσματα από Π.Ε. Ζακύνθου
-8 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας (4 εκ των οποίων συνδέονται
με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων, 1
αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα)
-7 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
-9 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων
-14 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς (εκ των οποίων τα 13
συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας
τροφίμων)
-70 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας (εκ των οποίων 64 συνδέονται
με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
-4 κρούσματα από Π.Ε. Κεφαλλονιάς
-2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς
-7 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
-2 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας
-1 κρούσμα από Π.Ε. Λασιθίου
-6 κρούσματα από Π.Ε. Μυτιλήνης
-3 κρούσματα από Π.Ε. Λήμνου
-15 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας (εκ των οποίων 13
συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας
Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7.
Κυρίες και κύριοι, μόλις ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο των συζητήσεων, γόνιμων συζητήσεων, μιας καθώς φαίνεται απόλυτα επιτυχημένης Συνόδου Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Και σε αυτό ίσως να συνέβαλε και ο τόπος που την φιλοξένησε. Όπως είπε και ο Πρόεδρος Μacron, η Κορσική είναι μια γέφυρα ανθρώπων και πολιτισμών στην Μεσόγειο που μας δείχνει το δρόμο της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί τις μεγάλες προκλήσεις της κοινής μας θάλασσας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Macron, τον φίλο Emmanuel, για την άριστη προετοιμασία, τη θερμή φιλοξενία, αλλά και την εξαιρετικά γόνιμη διμερή συνάντηση που είχαμε.
Πριν απ’ όλα, ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για το Μεταναστευτικό, για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στην Μόρια της Λέσβου. Σ’ ένα ελληνικό, αλλά και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό ακριτικό νησί, στα ανατολικά σύνορα της ηπείρου μας. Εκεί, όπως ξέρετε, η ελληνική Πολιτεία ήδη αντιμετωπίζει το πρόβλημα από τις ταραχές που ξέσπασαν όταν ένας αριθμός φιλοξενούμενων μεταναστών αντέδρασαν σε τεστ και σε μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους, αρχηγούς Κρατών και κυβερνήσεων, για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη κρίση την οποία αντιμετωπίζει. Θέλω να σας ενημερώσω -είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και τους συναδέλφους μου- ότι η πρώτη μας μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών. Όλα ήδη έχουν μεταφερθεί μακριά από τη Λέσβο, μακριά από τη Μόρια και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Macron, την Καγκελάριo Merkel για την ευγενική τους πρόταση να είναι διαθέσιμοι να φιλοξενήσουν κάποια απ’ αυτά τα παιδιά, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο πράξη την έννοια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Προτεραιότητά μας είναι η Υγεία για όλους: Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διαχειριστούμε αυτή την κρίση με αποτελεσματικότητα και με ανθρωπιά.
Όμως, κάποια στιγμή, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος. Και, σήμερα, η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης. Το πλαίσιο, το οποίο περιέγραψε ο Πρόεδρος Macron για την κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου με καλύπτει απόλυτα. Θα πρέπει πολύ γρήγορα να επαναφέρουμε αυτή τη συζήτηση στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να πετύχουμε εκεί που στο παρελθόν δυστυχώς είχαμε αποτύχει.
Είχαμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε και για το ζήτημα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για το ρόλο της Τουρκίας. Για την κλιμάκωση της έντασης, για τις προκλητικές συμπεριφορές, για τον τρόπο τον οποίο η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθώντας, μάλιστα, να κατέχει παράνομα έδαφος ενός από αυτά, της Κύπρου. Ενώ απροκάλυπτα, πλέον, απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης. Τα συμπεράσματα της 7ης Συνόδου Χωρών του Νότου, του Ευρωπαϊκού Νότου, στέλνουν, σήμερα, στην παράγραφο 6, ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Είναι συμπεράσματα τα οποία δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. Εάν η Τουρκία θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει αμέσως μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Σε ό,τι μας αφορά, ισχύει αυτό, το οποίο εδω και πολύ καιρό έχουμε διατυπώσει: τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων.
Είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε ότι η Μεσόγειος είναι ένας ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά. Αυτή η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν εκχωρείται σε τρίτους. Όπως έχει πει και ο Πρόεδρος Macron, πρόκειται για τη «mare nostrum» -τη δική μας θάλασσα, την ευρωπαϊκή θάλασσα. Και ενόψει της Συνόδου Κορυφής θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Και όπως είχα την ευκαιρία να αρθρογραφήσω και σήμερα στον ευρωπαϊκό Τύπο, η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι απλά μια έκφραση αλληλεγγύης. Είναι αναγνώριση του γεγονότος ότι,πλέον, εδώ πέρα, διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την ίδια την Ευρώπη. Η γειτονική χώρα, η Τουρκία, έχει χρόνο ακόμα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, να κάνει ένα βήμα πίσω και να χαράξει η ίδια την πορεία εξόδου από αυτήν την κρίση. Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες. Να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική. Να επιστρέψει ως προς τις σχέσεις της με την Ελλάδα στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από το οποίο αποχώρησε το 2016. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, όπως είπε και ο Πρόεδρος Macron, υπάρχει, πάντα, η λύση της Χάγης, του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Επίσης, μας απασχόλησε το ζήτημα του πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόβλημα των μεταναστών ως μοχλός για την επιδίωξη γεωπολιτικών, στρατηγικών, της γειτονικής χώρας. Γι’ αυτό και η επάνοδος στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016 είναι και σήμερα επιβεβλημένη. Ως προς το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων και γενικότερα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, μίλησα ήδη. Θα πω μόνο ότι η Ελλάδα κάνει το καθήκον της φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό, όμως, όπως συζητήσαμε, αποτελεί μόνο μια πτυχή του ζητήματος. Και γι’ αυτό και σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη.
Κλείνω, λέγοντας ότι θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να συζητήσουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία αφορούν τη Μεσόγειό μας. Τί συμβαίνει στη Λιβύη, πώς θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την επιχείρηση «Ειρήνη», τί συμβαίνει στη Συρία, τί συμβαίνει στο Λίβανο που συνεχίζει να δοκιμάζεται από την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου. Να σχολιάσουμε και να χαιρετίσουμε την ιστορική σημαντική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ίσως μια καλή, θετική είδηση μετά από πολύ καιρό στη Μέση Ανατολή. Να συζητήσουμε, βέβαια, και για τις οικονομικές προκλήσεις, το πόσο πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο ευρωπαϊκός νότος για να μπορέσουμε να πετύχουμε τη μεγάλη ευρωπαϊκή υπέρβαση όπως αυτή αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουλίου. Μια κοινή, γενναία, ευρωπαϊκή αντίδραση για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί την κρίση του Κορωνοϊού και να συζητήσουμε, βέβαια, και προκλήσεις που έχουν να κάνουν με το μέλλον, την προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο, την κοινή αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής.
Είναι αλήθεια, είναι η πρώτη φορά που προσωπικά συμμετέχω σε Σύνοδο MED7, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι από τότε που συγκροτήθηκε αυτό το Forum είχε να εξετάσει τόσες πολλές και τόσες πολύπλοκες προκλήσεις. Αλλά, ποτέ και η συμπνοία μας πιστεύω δεν ήταν τόσο ισχυρή και είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι και του χρόνου όταν η 8η Σύνοδος θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον τόπο καταγωγής μου, στην Κρήτη, θα είναι όλα τα πράγματα πολύ πιο αισιόδοξα.