Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Άγριες συμπλοκές από Αλλοδαπούς που έχουν αμολήσει οι Συριζαίοι σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών



Δεν είναι η πρώτη φορά που η εγκληματική δραστηριότητα από αλλοδαπούς κτυπάει κόκκινο στην πλατεία Αριστοτέλους που η ανομία έχει κάνει κατάληψη.

Βίντεο με συγκρούσεις ανεξέλεγκτων συμμοριών αλλοδαπών, που έχουν αφήσει στην μοίρα τους οι Συριζαίοι να επιδίδονται σε κάθε είδους παρανομία, σε βάρος της ακεραιότητας και της ασφάλειας των πολιτών.

Στο video του parallaximag.gr διακρίνονται δύο συμμορίες αλλοδαπών, κρατώντας καδρόνια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, συνεπλάκησαν στην καρδιά της πόλης, με τους περαστικούς να κινδυνεύουν.

Για το περιστατικό η Αστυνομία προχώρησε σε μόλις δύο προσαγωγές.






Ο χαλβάς υπερασπίστηκε τον χαλβά! Τζανακόπουλος: «Φυσικά και θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο “μακεδονικός χαλβάς”»



Όπως προστάτεψαν την χώρα έτσι θα προστατέψουν και την ονομασία του Μακεδονικού χαλβά.

Αν και μεγάλος χαλβάς αυτός που το υπόσχεται και μιλάμε για τον  κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο είπε για τα εμπορικά σήματα,  σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, και έφερε ένα παραστατικό παράδειγμα: «Φυσικά και θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο «μακεδονικός χαλβάς»».

Υπενθύμισε ότι βάση της συμφωνίας θα υπάρξει και μία επιτροπή που θα καθορίσει τα εμπορικά σήματα σε βάθος τριετίας, από το 2019.

«Πιστέψτε με, δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα» καθησύχασε ο υπουργός Επικρατείας και σε αυτό το σημείο πάγωσαν όσοι τον άκουγαν.




Οργισμένη δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για Σκοπιανό.



Δήλωση του π. ΠΘ, Αντώνη Σαμαρά για Σκοπιανό:

"Δεν είναι μόνο μια κακή συμφωνία. 

Είναι ένας αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός. 

Οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να καλύψουν την καθολική απογοήτευση του Ελληνικού λαού. 

Η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου. 

Δεν ήταν «εθνικιστής» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική»…

Ούτε ήταν «τυχοδιώκτης» ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια».

Τώρα δεν έδωσαν μόνο το όνομα. 

Έδωσαν και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια!

Φαλκιδεύοντας την Ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς. 

Δημιουργώντας πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον. 

Και υπονομεύοντας τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. 

Μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπέκλεψαν με τα ψέματά τους την ψήφο του Ελληνικού λαού. 

Ας γνωρίζουν όμως ότι οι Έλληνες δεν θα δεχθούν να τους κλέψουν και την ψυχή τους!"


Κατήγγειλε τη συμφωνία και αποχώρησε από τη συνάντηση με Ζάεφ ο Ιβάνοφ



Σε πολιτικό εμφύλιο κινδυνεύουν να βυθιστούν τα Σκόπια, με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον πρόεδρο Ιβάνοφ, με αφορμή τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία».

Ο πρόεδρος των Σκοπίων αρνήθηκε να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό, και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας για το περιεχόμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορίο, «ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο και ο Νικολά Ντιμιτρόφ προσπάθησαν να παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας, όμως ο πρόεδρος Ιβάνοφ τους διέκοψε και αποχώρησε από τη συνεδρίαση, αρνούμενος να μιλήσει για τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας για την ΠΓΔΜ».

Σύμφωνα με το Makfax, η συνάντηση διήρκησε ελάχιστα, αφού οι δύο τους έφτασαν στην προεδρική κατοικία στις 10:ο3 τοπική ώρα (11:03 ώρα Ελλάδας) και αποχώρησαν μόλις έξι λεπτά αργότερα, στις 10:09.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ετοιμάζει διάγγελμα στον λαό της χώρας.

Η κυβέρνηση στη συνέχεια απάντησε με σκληρό τρόπο λέγοντας πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον της ΠΓΔΜ».

Χθες, Τρίτη, λίγο πριν τη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος Ιβάνοφ, εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κατηγορώντας τον ότι «διαπραγματεύεται ανεύθυνα και πρόχειρα με τον Αλέξη Τσίπρα κι ότι δεν επιδεικνύει την σοβαρότητα που απαιτείται σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα».  Στάθηκε επίσης στο τηλεφώνημα, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν το ονοματολογικό να λυθεί μέσω τηλεφώνου και προσωπικής συμφωνίας των δύο πρωθυπουργών».

Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία έκλεισε στο «Βόρεια Μακεδονία». Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα. Επιπλέον, η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja».


Πηγή : in.gr


Βοήθεια σώστε το έθνος μας από τους Συριζαίους! Απείλησε ο Κοτζιάς ότι θα λύσει το Ελληνοαλβανικό και Κυπριακό!



Ο Κοτζιάς είχε σήμερα συνάντηση στην Μόσχα με τον Λαβρόφ, και απείλησε τους Έλληνες ότι πριν πάει διακοπές θα έχει λύσει και το Αλβανικό

Ερωτηθείς για το Σκοπιανό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε για την εθνική ταπείνωση στην οποία σύρθηκε η χώρα : «Λύσαμε ένα πρόβλημα που στην ουσία υπάρχει εδώ και 70 χρόνια. Είναι κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να τσακωνόμαστε για τα ονόματα. Με αυτή τη συμφωνία τελειώσαμε τα προβλήματα αλυτρωτισμού που υπήρχαν. Βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία». 

«Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές» Έλεος μην τολμήσεις Κοτζιά, και επειδή πήρε αέρα ο αποτυχημένος πήγε και ένα βήμα παραπάνω δηλώνοντας: 
«Ελπίζω να ξανανοίξουμε με σωστό τρόπο το Κυπριακό και να το κλείσουμε κι αυτό. Είναι πιο δύσκολο αυτό το πρόβλημα γιατί στα δύο άλλα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε»

Τώρα δεν ανησυχούμε μόνοι μας έχουμε και τους αδελφούς στην Κύπρο μετά από αυτή την δήλωση του αποτυχημένου Κοτζιά να ανησυχούν για το μέλλον τους μαζί μας.

Ο ΥΠΕΞ δήλωσε μάλιστα ότι είναι και ευτυχισμένος που τα ξεπουλάει όλα με τους χειρότερους όρους : «Εγώ είμαι ευτυχισμένος που λύνουμε προβλήματα αλλά κάποιοι λένε τι θα κάνουμε τώρα χωρίς προβλήματα».




Ο Φίλης ζητά παραίτηση Καμμένου για το Σκοπιανό: Δεν γίνεται να διαφωνεί και να είναι στην κυβέρνηση




Την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ζητά ο Νίκος Φίλης.

«Όταν σε ένα κορυφαίο ζήτημα ένας κορυφαίος υπουργός διαφωνεί δεν μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Η κυβέρνηση έχει μία γραμμή, αυτή που υπάρχει στις προγραμματικές δηλώσεις. Τότε δεσμεύτηκε στην προσπάθεια για λύση του σκοπιανού στη βάση σύνθετης ονομασίας. Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι έχουμε μια ιστορική συμφωνία που μόνο καλά θα φέρει για τη χώρα. Το πρώτο θεσμικό ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της για λύση του σκοπιανού. Θα σχολιάσω τη θέση του κ. Καμμένου τη μέρα της ψηφοφορίας», είπε ο κ. Φίλης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7.

Ο Νίκος Φίλης σχολίασε πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέσει πρόταση μομφής «θα είναι σαν μομφή εναντίον του πατέρα του» ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ πως διολισθαίνει στον εθνικισμό.

Για τη συνεργασία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης σχολίασε: «Οι αλλαγές στους συνοδηγούς στο πιλοτήριο δεν γίνονται εν πτήσει, αλλά μετά τις εκλογές. Χωρίς βιασύνες θα αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα».

Ως προς την ψηφοφορία στη Βουλή ανέφερε ότι «Δεν χρειάζεται κομματική πειθαρχία. Δεν υπάρχει θέμα συνοχής για τον ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε ο Νίκος Φίλης αναφερόμενος στην ψηφοφορία στη Βουλή.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Παυλόπουλο να βοηθήσει την Ελλάδα και ο πρόεδρος κρύφτηκε πίσω από το Σύνταγμα



Την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε η συμφωνία για το Μακεδονικό να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή πριν υπογραφεί από τον πρωθυπουργό, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «βαθιά προβληματική συμφωνία» με παραχώρηση της γλώσσας και της εθνότητας και όπως είπε είναι, «εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή», κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν  διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία, από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος (ΑΝΕΛ) δεν συμφωνεί.

Ζήτησε ευθέως την παρέμβαση Παυλόπουλου: «Πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά την συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε, ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο».

Για να πάρει την αρνητική απάντηση από τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας που του είπε ότι το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό που μου αναλογεί». Με απλά ελληνικά πρώτα η καρέκλα μου και μετά τα Εθνικά θέματα μπορεί αν είμαι Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά είμαι και Προκόπης!!!!


Πρόταση μομφής από την Ν.Δ. μήπως σταματήσει την αντεθνική και αντικοινωνική δράση του ΣΥΡΙΖΑ



Η Νέα Δημοκρατία στην προσπάθεια της να σταματήσει την χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει από τον τόπο εξετάζει να καταθέσει πρόταση μομφής εάν  δεν υπάρξει απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου στο ερώτημα του κ. Μητσοτάκη να αποδείξει ο πρωθυπουργός ότι διαθέτει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη σύναψη μιας συμφωνίας για το «Μακεδονικό» πριν από την μονογραφή της από τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ.   

Όπως αναφέρει η Καθημερινή,το χρονικό περιθώριο για να δοθεί αυτή η απάντηση είναι σήμερα το βραδύ. Αν δεν υπάρξει μια τέτοια απάντηση τότε η ΝΔ φαίνεται αποφασισμένη να καταθέσει άμεσα την πρόταση μομφής η συζήτηση της οποίας σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής μπορεί να αρχίσει μετά από δύο μέρες ή και άμεσα σε περίπτωση που το ζητήσει η κυβέρνηση. 


Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 13 Ιουνίου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Στην αρχή της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, ανέφερε τα εξής:  

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε που ανταποκριθήκατε στο αίτημά μου για να έχουμε αυτήν τη συνάντηση, που διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε εσάς χθες, αλλά και τον ελληνικό λαό για την πρόθεσή του να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία με το βόρειο γείτονά μας. Μια συμφωνία, η οποία -κατά την άποψή μας- είναι βαθιά προβληματική, όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, διότι εκχωρεί τη “μακεδονική γλώσσα” και τη “μακεδονική εθνότητα”, που για μας είναι μια εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή, αλλά και για ένα λόγο ακόμα: Ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτήν τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι στη συμφωνία αυτή. 

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια κατάσταση η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία. Ένας Πρωθυπουργός ο οποίος δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή, να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργήσει μια πραγματικότητα η οποία, στη συνέχεια, δεν θα μπορεί να αλλάξει. 

Αυτό το οποίο θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: Θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς -όπως θα το πράξω και εγώ- έτσι ώστε η συμφωνία αυτή να έρθει, το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι τηρείται το Σύνταγμα της χώρας. 

Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου, για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή. Αλλά πιστεύω ότι και εσείς ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά τη συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο». 




Μίκης Θεοδωράκης: Πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας η συμφωνία του Τσίπρα



Το κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη:

Η χώρα μας σύρθηκε σε μια πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε βάρος της χώρας και του Λαού μας.

Συνάμα ποδοπατήθηκε η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού.

Από την εποχή του ΕΑΜ υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Έλληνες αριστεροί υποχώρησαν μπροστά σε δοκιμασίες, που τις περισσότερες φορές έφταναν στα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Σήμερα, για πρώτη φορά, κάποιοι που θέλουν να ονομάζονται αριστεροί, υποχωρούν υπερασπιζόμενοι το προσωπικό τους συμφέρον. Συμπαρασύροντας έτσι σ’ αυτόν τον κατήφορο την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό.

Μετά από αυτό το μεγάλο «ΝΑΙ» του κ. Τσίπρα, εκείνο που πονάει πιο πολύ δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι που ξανοίγονται μπροστά μας αλλά προ παντός η μεγάλη Ντροπή που θα μας στιγματίζει για πάντα.

Αθήνα, 12.6.2018

Μίκης Θεοδωράκης


Περισσότεροι χρήστες ουσιών σε θεραπεία



Αυξήθηκαν οι εισαγωγές χρηστών ναρκωτικών ουσιών σε θεραπευτικά προγράμματα αλλά και μειώθηκαν οι θάνατοι από χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ). Στον αντίποδα, οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας αναζητούν θεραπεία σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία. Παράλληλα, η έκθεση καταδεικνύει ότι το διεθνές πρόβλημα της ανάπτυξης και διάθεσης νέων ψυχοδραστικών ουσιών απασχολεί τα τελευταία χρόνια με αυξανόμενη ένταση και τη χώρα μας.

Όπως ανέφερε η επιστημονικά υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ κ. Μανίνα Τερζίδου κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης, το 2016 καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των ατόμων που εισήχθησαν για θεραπεία, από 4.087 το 2015 σε 4.314. Στις 109 δομές θεραπείας της χώρας παρακολούθησαν προγράμματα θεραπείας (στεγνά ή υποκατάστασης) συνολικά 12.279 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 60% των προβληματικών χρηστών ναρκωτικών στην Ελλάδα. Μάλιστα, η «επίδοση» αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη στην Ευρώπη μετά το Λουξεμβούργο. Στο ίδιο πλαίσιο, το 2016 σημειώθηκε μείωση στον αριθμό των θανάτων από ναρκωτικά (73 δηλωθέντες έναντι 88 το 2015).

Η κύρια ουσία χρήσης για τα άτομα που εισήχθησαν για θεραπεία το 2016 παραμένει η ηρωίνη, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί η αυξητική τάση στους χρήστες κάνναβης που απευθύνονται σε προγράμματα θεραπείας. Μάλιστα ο αριθμός των νεοεισερχομένων σε πρόγραμμα λόγω της χρήσης κάνναβης έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία (το 2007 ήταν κάτω από 500 και το 2016 αγγίζουν τους 1.000). Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στοιχείο αυτό είναι ένδειξη της υψηλής δραστικότητας κάνναβης που κυκλοφορεί πλέον στην Ευρώπη.

Σε μεγαλύτερη ηλικία

Παράλληλα, η έκθεση καταδεικνύει σταθερή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των χρηστών που ζητούν θεραπεία, από 27-28 έτη που ήταν πριν από τη δημοσιονομική κρίση στη χώρα, στα 34 έτη σήμερα. «Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες είναι πιο απρόθυμοι να πάνε στη θεραπεία και συνεχίζουν τη χρήση για περισσότερα χρόνια», επισήμανε η κ. Τερζίδου.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται και στην Ελλάδα ο αριθμός των νέων ψυχοδραστικών ουσιών που εντοπίζονται. Οπως ανέφερε η κ. Τερζίδου, τα συνθετικά κανναβινοειδή, με παραισθησιογόνο, υπνωτική ή κατασταλτική δράση, διατίθενται σε «ψιλικατζίδικα» 24ωρης λειτουργίας, και μάλιστα συχνά σε παραπλανητική μορφή. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση συνθετικών κανναβινοειδών που πωλούνταν στους «υποψιασμένους» ως άλατα μπάνιου σε μικρά σακουλάκια, χωρίς φυσικά καμία περιγραφή συστατικών και μόνο με την επισήμανση ότι δεν είναι για ανθρώπινη κατανάλωση. Μόνο τη διετία 2015-2017 έχουν εντοπιστεί από τις διωκτικές αρχές δέκα τέτοια καταστήματα.

Στη χθεσινή εκδήλωση η εθνική συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών κ. Τέτα Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου παρουσίασε και την ευρωπαϊκή έκθεση, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη μετατροπή της Ε.Ε. από περιοχή που κυρίως αγόραζε και κατανάλωνε παράνομες ναρκωτικές ουσίες, σε σημαντική «παραγωγό» ναρκωτικών.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μεξικανός πολιτικός δολοφονείται εν ψυχρώ



Ο Φερνάντο Πουρόν μόλις ολοκληρώσει μια προεκλογική τηλεοπτική διαμάχη με τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο στην πόλη Πιέδρας Νέγκρας, όταν ένας οπαδός πριν μπει στο αυτοκίνητο του ζήτησε μια selfie.

Τη στιγμή, που ο Πουρόν βγάζει την  φωτογραφία με τον οπαδό του, από πίσω τον πλησιάζει ένας άνδρας που φοράει ένα καπέλο και να τον πυροβολεί εν ψυχρώ στο κεφάλι.

Ο Πουρόν είναι ο 112ος πολιτικός που δολοφονείται στο Μεξικό από το Σεπτέμβριο του 2017 όταν ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στη χώρα.







Η κυβέρνηση ψήφισε και θα ψηφίσει σε δύο μέρες μέτρα λιτότητας, που κανείς δεν είχε πριν τολμήσει να ζητήσει από ελληνικές κυβερνήσεις



Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για την υποδοχή. Πράγματι, είναι σημαντικό να οραματίζεσαι και να προγραμματίζεις, αλλά και να δίνεις πολύ μεγάλη έμφαση στην υλοποίηση. Και εκεί είναι, δυστυχώς, που συχνά χωλαίνουμε, στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να είμαι σήμερα μαζί σας, σε μια συγκυρία, η οποία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, για άλλη μια φορά. Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου του 2018, δύο μήνες πριν λήξει το Τρίτο Πρόγραμμα. Δεν θα επαναλάβω αυτά που ήδη γνωρίζετε για το πώς φτάσαμε σε αυτό. Απλά θα κάνω μια πολιτική επισήμανση: Αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα από το 2015 και μετά, ψήφισαν -και θα ψηφίσουν σε δύο μέρες- μέτρα λιτότητας, που κανείς δεν είχε πριν τολμήσει να ζητήσει από ελληνικές κυβερνήσεις. Μέτρα αντιαναπτυξιακά, που συνδυάστηκαν με υπερφορολόγηση, ώστε να επιτευχθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο αποτελεί, στην ουσία, το φύλλο συκής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας πολιτικής που έχει ως μοναδικό στόχο να κρατήσει τον κ. Τσίπρα, λίγο ακόμα στην εξουσία. Μια παραμονή που πληρώνει πολύ ακριβά η χώρα, καθώς οδηγεί σε φτωχοποίηση την κοινωνία και κυρίως ναρκοθετεί την  ανταγωνιστικότητά της. Η Ελλάδα βγαίνει χαμένη την τελευταία τριετία, αποτελώντας, δυστυχώς, τη μοναδική αρνητική εξαίρεση σε μια πολύ θετική διεθνή συγκυρία. Κι αυτό παρά τις τιμές πετρελαίου, που -στην τριετία αυτή- ήταν υποδιπλάσιες του 2014. Παρά την άφθονη, την πρωτοφανή ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία φυσικά δεν είχαμε πρόσβαση. Και παρά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία ήταν ταχύτερη του αναμενομένου. Και, βέβαια, παρά τις αυξημένες αφίξεις τουριστών, κυρίως λόγω και των γεωπολιτικών κινδύνων στη γειτονιά μας. Αλλά και της πολύ σπουδαίας δουλειάς που έχει κάνει ο κλάδος του τουρισμού. Και οποιαδήποτε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αποδεικνύει πόσο μεγάλη ήταν η ευκαιρία που χάθηκε.



Θα επικαλεστώ μόνο δύο στοιχεία:

1ον. Την τριετία 2015-2017 η Κύπρος αναπτύχθηκε σωρευτικά κατά 9,3%. Η Ελλάδα μόλις κατά 0,9%.

2ον. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το Α.Ε.Π. της Πορτογαλίας το 2014 ήταν 173 δις ευρώ και της Ελλάδας ήταν σχεδόν 179 δις ευρώ. Αντίστοιχα, στο τέλος του 2017 το Α.Ε.Π. της Πορτογαλίας ήταν 193 δις ευρώ και της Ελλάδας 177,7 δις.

Δηλαδή, στην τριετία 2015-2017, εισόδημα 20 δις ευρώ προστέθηκε στις τσέπες των Πορτογάλων, ενώ 1 δις ευρώ αφαιρέθηκε από τις τσέπες των Ελλήνων. Και αυτή η καταστροφή αφορά τις ροές, τα flows. Όχι τα αποθέματα, τα stocks. Γιατί εκεί η χώρα υπέστη μια καταστροφή συσσωρευμένου πλούτου χωρίς προηγούμενο σε καιρό ειρήνης. Περίπου 86 δις ευρώ λέει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Στα 100 δις ανεβάζει το κόστος ο επικεφαλής του ESM. Γύρω στα 200 δις ευρώ το υπολογίζει ο πρώην Πρόεδρος του Euro-Working Group.

Θα σταθώ σε ένα μόνο σημείο της πρωτοφανούς αυτής καταστροφής πλούτου, που αφορά και ιδιαίτερα εσάς: Στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οι Έλληνες φορολογούμενοι δανείστηκαν από τους εταίρους μας στην Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ. και μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στήριξαν τις τράπεζες για να μην καταρρεύσουν. Έβαλαν, τότε, περίπου 25 δις ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και μετά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση -στα τέλη του 2013- η εύλογη αξία των μετοχών των 4 συστημικών τραπεζών στο χαρτοφυλάκιο του Τ.Χ.Σ., υπολογιζόταν περίπου στα 23 δις ευρώ. Επαναλαμβάνω: 23 δις ευρώ χρήματα, αξία που ανήκε στον Έλληνα φορολογούμενο. Φαινόταν, μάλιστα, τότε ότι οι φορολογούμενοι δεν θα έχαναν τα λεφτά τους από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η άνοδος των λαϊκιστών στην εξουσία έφερε κρίση εμπιστοσύνης, εκροή καταθέσεων περίπου 40 δις, εσωτερική στάση πληρωμών, σκούπισμα των αποθεματικών των ταμείων και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Τελικά, μπήκε λουκέτο στις τράπεζες και επεβλήθησαν capital controls. Έτσι, χρειάστηκε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση -παντελώς αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση- η οποία ήταν το αποκλειστικό αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το Δεκέμβριο του 2015, λοιπόν, οι φορολογούμενοι έβαλαν, και πάλι, το χέρι στην τσέπη και στήριξαν ξανά τις τράπεζες με άλλα 5,4 δις ευρώ μέσω του Τ.Χ.Σ. Σήμερα, εξαιτίας του τρόπου που έγινε εκείνη η ανακεφαλαιοποίηση, η συμμετοχή του Τ.Χ.Σ. έχει ουσιαστικά εξαϋλωθεί. Υπολογίζεται μόλις στα 1,7 δις ευρώ. Δηλαδή -για να το πω απλά- οι Έλληνες έβαλαν περίπου 30 δις στις τράπεζες από τα οποία σήμερα απέμειναν μόλις 1,7 δις ευρώ. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν και οι απώλειες των μικρομετόχων και των μεγαλύτερων μετόχων, η καταστροφή των τραπεζών κόστισε σε όλους τους Έλληνες περίπου 40 δις. Τέτοια καταστροφή, τέτοιο οικονομικό έγκλημα δεν έχει ξαναγίνει. Και φυσικά δεν έχει παραγραφεί. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν στο ακέραιο. Δεν είναι θέμα ρεβανσισμού. Είναι ζήτημα λογοδοσίας και, τελικά,  Δημοκρατίας.

Επειδή, μάλιστα, δεν είμαστε μόνο εμείς με προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, στην αρχή της κρίσης, αξίζει να δούμε τι έγινε σε άλλες χώρες. Αν και άλλες χώρες που χρησιμοποίησαν δημόσιους πόρους υπέστησαν οι φορολογούμενοι αντίστοιχες ζημιές. Στις Η.Π.Α., η κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση Bush, το 2008, μέσα από ένα εργαλείο που ονομάζεται TARP (Troubled Asset Relief Program), το οποίο είχε ως σκοπό την αγορά τοξικών στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών. Το TARP εξοπλίστηκε με κεφάλαια που θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 700 δις δολάρια. Τελικά, δαπανήθηκαν 431 δις δολάρια έως το 2014. Και όταν ολοκληρώθηκε το TARP, έκλεισε με κέρδη για τους Αμερικανούς φορολογούμενους ύψους 15,3 δις δολλάρια. Αντίστοιχα, η Ιρλανδία προχώρησε, το 2009, στη δημιουργία της ΝΑΜΑ (National Asset Management Agency), η οποία λειτούργησε ως «bad bank» για την εξαγορά κυρίως προβληματικών στεγαστικών δανείων. Εξοπλίστηκε με κεφάλαια ύψους 77 δις ευρώ, από τα οποία δαπάνησε τελικά τα 32 δις ευρώ. Αλλά, όπως και στην περίπτωση του TARP, έτσι και η NAMA φέρνει ήδη κέρδη στους Ιρλανδούς φορολογούμενους, ύψους 2 δις ευρώ μέχρι στιγμής. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην περίπτωση της Royal Bank of Scotland -δεν θα μπω στη λεπτομέρεια- ίσως το είδατε στις ειδήσεις τις τελευταίες ημέρες πως πουλήθηκε ένα μέρος της τράπεζας που άνηκε στο βρετανικό Δημόσιο με κέρδος για το Βρετανό φορολογούμενο.

Από αυτά τα παραδείγματα είναι φανερό ότι μόνο στην περίπτωση του Τ.Χ.Σ. είχαμε τέτοια καταστροφή. Και αυτό έγινε επειδή, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, εμείς είχαμε κυβέρνηση που πλειοδότησε σε λαϊκισμό, αλλά μειοδότησε σε χειρισμούς. Μια κυβέρνηση ανεύθυνη και ανίκανη, που δεν υπηρέτησε το συμφέρον της κοινωνίας, την οποία ζημίωσε με την ανικανότητα και την ιδεοληψία της και στην υπόθεση των τραπεζών.

Κυρίες και κύριοι, κάποιοι θα πουν, ότι όλα αυτά είναι παρελθόν. Εγώ απαντώ ότι τα λάθη του χθες δείχνουν τι πρέπει να αποφευχθεί στο μέλλον. Πόσο μάλλον όταν οι κυβερνώντες οδηγούν και σήμερα τη χώρα σε λάθος δρόμο. Αναλύοντας, λοιπόν, αυτήν την καταστροφική εμπειρία της τελευταίας τριετίας, θα σας μιλήσω σύντομα για τις τέσσερις προτεραιότητες προκειμένου να ξαναγίνει εύρωστο το τραπεζικό μας σύστημα. Και να μπορέσει, όπως είπατε κ. Πρόεδρε, να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Προτεραιότητα Πρώτη: Αποκατάσταση εμπιστοσύνης. Κατά την άποψή μας, μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη όσο κυβερνούν τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια κόμματα που την εξανέμισαν; Η απάντηση προφανώς είναι όχι. Αποδεικνύεται αυτό και σήμερα από τις πολύ χαμηλές ελληνικές, αλλά και ξένες, άμεσες επενδύσεις. Από την αναιμική και φθίνουσα το α’ τρίμηνο 2018 ιδιωτική κατανάλωση. Από τις πολύ υψηλές αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου. Συνδέεται αυτό και με το πρόβλημα της Ιταλίας, αλλά όχι μόνο. Απαιτείται, συνεπώς, μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μια αποφασισμένη κυβέρνηση που να μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη για το μέλλον. Και στο δικό μας σχέδιο -το έχω παρουσιάσει σε πολλές ευκαιρίες- υπάρχουν οι απαντήσεις: Αλλαγή μείγματος πολιτικής με μείωση φόρων, εισφορών, αλλά και δαπανών. Λιτό, ευέλικτο και κυρίως αποτελεσματικό Κράτος. Μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, με παράλληλη ενίσχυση των νέων, αλλά και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, ώστε να μη μείνει Έλληνας πίσω. Ευκαιρίες για όλους, όχι μόνο για τους περισσότερους κ. Πρόεδρε, για όλους τους Έλληνες. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να μπορούν να βρουν τη θέση στο αναπτυξιακό μας όραμα για την επόμενη ημέρα.
Επειδή αυτές τις ημέρες συζητείται στη Βουλή το λεγόμενο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022», ένας πενταετής Προυπολογισμός επί της ουσίας, αντιπαραθέτω τη δική μας δημοσιονομική αντίληψη σε εκείνη που εφαρμόζουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επί 3,5 χρόνια.

Αρχίζω με τη χιλιοειπωμένη δέσμευση -εκτίμηση κατά πολλούς- ότι «για να γίνουν επενδύσεις αρκεί ένα σταθερό φορολογικό σύστημα». Ομολογουμένως δεν παραγνωρίζω τη σημασία της σταθερότητας, ιδίως όταν τα τελευταία  χρόνια είχαμε επτά διαφορετικά φορολογικά νομοσχέδια και αναρίθμητες νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις φορολογικού περιεχομένου. Όμως, δεν αρκεί μόνο η σταθερότητα αυτή καθαυτή. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στη σταθερότητα ενός φορολογικού συστήματος που αποθαρρύνει επενδύσεις, απομυζά την εργασία και εξαφανίζει το κέρδος. Θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα σταθερό για τουλάχιστον 5 χρόνια, το οποίο, όμως, θα έχει, προηγουμένως, διευρύνει τη βάση του, θα έχει μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και θα εξασφαλίζει αυξημένη συμμόρφωση. Τι κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα; Προχωρά σήμερα σε μία νέα μεγάλη μείωση του αφορολογήτου ορίου και διατηρεί απαράδεκτα υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο. Ο μισθωτός των 600 ευρώ θα πληρώσει για πρώτη φορά φόρο εισοδήματος και θα φορολογηθεί με 20%. Και βέβαια υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σε όλη την κλίμακα που διώχνουν επενδυτές και αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους, ειδικά τους αυτοαπασχολούμενους από το να εργαστούν και να εισπράξουν οι ίδιοι ένα λογικό μέρος του κέρδους της εργασίας τους.  

Τι θα κάνουμε εμείς με τους φορολογικούς συντελεστές:

1ον. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί 30% σε δύο χρόνια. Έτσι, σε συνδυασμό με τα κίνητρα τα φορολογικά που έχω παρουσιάσει για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του stock των υφιστάμενων ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστικών μας υποδομών, η ακίνητη περιουσία θα αποκτήσει ξανά αξία και θα γίνει μοχλός ανάπτυξης.
2ον. Ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων θα μειωθεί στο 20%, από 29% σήμερα, εντός μίας διετίας. Ο φόρος μερισμάτων θα μειωθεί άμεσα στο 5%, από 15% σήμερα. Έτσι, σε δύο χρόνια, ο πραγματικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί στο 24%, από 40% που είναι σήμερα.
3ον. Θα θεσπισθεί μία νέα προοδευτική κλίμακα στο φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, με εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή όμως 9%, αντί για το 22% σήμερα, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Ενώ έκτακτες επιβαρύνσεις, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθούν, αλλά σταδιακά όχι αμέσως.
4ον. Όπως είχα την ευκαιρία να πω και στο ΣΕΤΕ, ο Φ.Π.Α. στο τουριστικό πακέτο θα ενοποιηθεί σε πρώτη φάση στο 13%  (θα επιστρέψει η εστίαση από το 24% στο 13%) για να ανασχεθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος με τελική προοπτική να φτάσει στο 11%.  
5ον. Το όριο υπαγωγής στον Φ.Π.Α. θα αυξηθεί στις 25.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία, ιδίως για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
6ον. Το καθεστώς της χορήγησης άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές, μέσω του προγράμματος «golden visa», θα απλοποιηθεί και θα γίνει πιο ελκυστικό.
Ενώ παράλληλα θα θεσπισθεί ειδικό καθεστώς για τους κατοίκους του εξωτερικού να επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα -αυτό το οποίο ονομάζεται nom-dom legislation- αντλώντας από την εμπειρία άλλων μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε.
7ον. Όπως είχα την ευκαιρία να εξηγήσω και πιο αναλυτικά στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τα επενδυτικά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις θα τονωθούν, π.χ. με θέσπιση υπεραποσβέσεων, με το διπλασιασμό της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη, με επιπλέον έκπτωση του φόρου σε επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους, όταν επιτυγχάνουν καθαρή αύξηση του προσωπικού τους πάνω από 10%.

Προτεραιότητα δεύτερη: Νέο Ασφαλιστικό, Νέα επιχειρηματικότητα με Κοινωνική Συνοχή. Έρχομαι στο ζήτημα του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο ξέρω ότι απασχολεί όλους τους μεγάλους εργοδότες στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών κρίνεται το ίδιο σημαντική από κάποιους, ίσως και περισσότερο σημαντική, από τη μείωση των φόρων. Το ασφαλιστικό σύστημα σήμερα συνεχίζει, δυστυχώς, να μην εξασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών. Μετατρέπει τη σύνταξη σε προνοιακό επίδομα, ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και ναρκοθετεί την ανταγωνιστικότητα των συνεπών επιχειρήσεων. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Έχω ήδη δεσμευθεί -το έκανα και στην ετήσια Γενική Συνέλευση των ασφαλιστικών εταιρειών- για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, με «κλειδί» τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κομμάτι της συμπληρωματικής σύνταξης, αλλά και της υγείας, πάντα υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο. Έτσι, σταδιακά θα μειώνονται οι εισφορές, θα αυξάνεται η ανταποδοτικότητα και ο ασφαλισμένος θα  έχει δικαίωμα και κίνητρα σημαντικά σε ιδιωτική, συμπληρωματική ασφάλιση.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, πέραν των παρεμβάσεών μας σε φορολογία και εισφορές, έχει μεγάλη σημασία και η ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου των οικονομικών δραστηριοτήτων. Δεν θα μιλήσω πιο αναλυτικά γι’ αυτό, έχω παρουσιάσει σε μεγάλη λεπτομέρεια τις προτάσεις μας. Η εξασφάλιση ρευστότητας μέσω μόχλευσης πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), σε συνδυασμό με τους πόρους του ΕΣΠΑ και των κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα είναι μία ακόμη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Η ανάπτυξη όμως, όπως είπατε στην εισαγωγή σας κύριε Πρόεδρε, πρέπει να αφορά όλους τους Έλληνες. Αυτή η κοινωνική ατζέντα ξεκινά από το χώρο της εργασίας.

Είχα την ευκαιρία, στη Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Β. να αναδείξω το όραμά μας για  μια νέα επιχειρηματικότητα με αξίες. Όπου οι εργαζόμενοι είναι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία. Σε αυτό το πλαίσιο, αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη ή ανασφάλιστη εργασία, δεν θα χωρούν. Ωστόσο, δεν αρκούν μόνο τα αυτονόητα της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Οραματίζομαι την Ελλάδα μια ανεπτυγμένη χώρα της Ευρώπης, με ευρωπαϊκό εργασιακό περιβάλλον, που θα επιβάλλει επιτέλους στην πράξη την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό και προτείνουμε μία συμφωνία αλήθειας με την επιχειρηματική κοινότητα, όπου εμείς μειώνουμε τη φορολογία, απλοποιούμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και ενισχύουμε τη ρευστότητα. Ενώ οι επιχειρήσεις βελτιώνουν τη φορολογική τους συμμόρφωση, φροντίζουν το περιβάλλον, υλοποιούν περισσότερες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Αλλά κυρίως επενδύουν. Όχι μόνο σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, αλλά κυρίως στους ανθρώπους τους, τους εργαζόμενους. Τους κάνουν συμμέτοχους στην επιτυχία τους. Και είμαι ανοιχτός -όπως είπα και στη Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Β.- να συζητήσω για ένα πλαίσιο κινήτρων, που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να δώσουν περισσότερες δυνατότητες, περισσότερες παροχές στους εργαζόμενους, αλλά και γενναία φορολογικά κίνητρα, ώστε οι εργαζόμενοι να γίνουν μέτοχοι των επιχειρήσεων, έστω και σε μικρό ποσοστό και να αισθάνονται και αυτοί ότι συμμετέχουν σε μία μεγάλη συλλογική προσπάθεια.

Προτεραιότητα Τρίτη:  Επιστροφή καταθέσεων. Οι συνολικές καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα περίπου 20 δις ευρώ λιγότερες από τις χορηγήσεις. Έτσι δεν προχωράμε. Μαζί με την εμπιστοσύνη χρειάζεται να επιστρέψουν και καταθέσεις που αποσύρθηκαν και να πάψει ο φαύλος κύκλος της αναιμικής οικονομικής δραστηριότητας, που οδηγεί τελικά σε χαμηλά εισοδήματα για τους πολίτες που με τη σειρά τους αδυνατούν να αποπληρώσουν υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν όταν υπήρχαν υψηλότερα εισοδήματα.

 Αναφορικά με την επιστροφή καταθέσεων δύο πράγματα απαιτούνται:

Πρώτον, μια γενικευμένη και καθαρή ρύθμιση που θα κινητροδοτήσει την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, είτε από το εξωτερικό είτε από την «Στρώμα Bank», όπου βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένα. Είναι ανταγωνιστής σας η «Στρώμα Bank» μεγάλος, δυστυχώς. Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα πιο εύκολα, από τις εταιρικές καταθέσεις. Εκτιμώνται, αν τα στοιχεία μου είναι σωστά, στα 12 δις ευρώ οι εταιρικές καταθέσεις που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό. Οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει την επόμενη μέρα να εμπιστευθούν το τραπεζικό σύστημα και τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.  Και η επιστροφή των εταιρικών καταθέσεων θα ήταν ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεύτερον, κι αυτό αφορά το τώρα όχι το τι θα κάνει η επόμενη Κυβέρνηση: Η σημερινή Κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να εκμεταλλευτεί το αδιάθετο ποσό των  27,4 δις ευρώ το οποίο έχει περισσέψει σήμερα από το 3ο Πρόγραμμα.  Ούτως ή αλλιώς η χώρα έχει δεσμευτεί σε μια πολύ αυστηρή δημοσιονομική πολιτική για την επόμενη πενταετία. Ας αξιοποιήσει τουλάχιστον τους διαθέσιμους πόρους του τρίτου προγράμματος πριν αυτοί χαθούν οριστικά στις 19 Αυγούστου.

Εν προκειμένω, ένα μέρος τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το ελληνικό Δημόσιο για να μειώσει το βραχυπρόθεσμο δανεισμό του μέσω repos. Θυμίζω ότι τα repos που συνάπτει το Ελληνικό Δημόσιο με άλλους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης και ΔΕΚΟ είχαν διαμορφωθεί στα σχεδόν 23 δις ευρώ στο τέλος Απριλίου 2018, από 9 δις ευρώ περίπου στο τέλος του 2014. Θα μπορούσε άμεσα ένα ποσό 7-8 δις ευρώ από τα 27,4 δις ευρώ να χρησιμοποιηθεί από το ελληνικό Δημόσιο για να μειώσει τα repos στα περίπου 15 δις ευρώ. Έτσι, οι Φορείς Γενικής Κυβέρνησης θα επέστρεφαν τα ποσά στις εμπορικές τράπεζες αυξάνοντας ισόποσα την καταθετική τους βάση. Μια τέτοια αύξηση καταθέσεων θα μπορούσε να βελτιώσει ουσιαστικά τη ρευστότητα των τραπεζών, να δώσει ένα νέο φρέσκο κύμα ρευστότητας στην οικονομία που έχει στεγνώσει. Ένα άλλο μέρος φυσικά από αυτά τα 27,4 δις ευρώ επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που ξεπερνούν τα 3,3 δις ευρώ, δίνοντας ένα δεύτερο κύμα ρευστότητας στην οικονομία. Έτσι, Δημόσιο και τράπεζες, μαζί, θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε ένα ισχυρό κύμα ρευστότητας, ικανό να διώξει την ξηρασία από την οικονομία.

Προτεραιότητα τέταρτη και πιο δύσκολη: Αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έκλεισαν κοντά στα 100 δις ευρώ. Η μείωσή τους -το ξέρετε κι εσείς- γίνεται αλλά παραμένει αργή και οπισθοβαρής. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Αλλά ακόμη και αυτές που έχουμε, είναι με τόσο παρανοϊκό τρόπο σχεδιασμένες που εν τέλει παραμένουν ανενεργές. Για παράδειγμα, η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών, ώστε να προχωρήσουν σε γενναίες αναδιαρθρώσεις, παραμένει στην πράξη ζητούμενο. Τρεις ρυθμίσεις έφερε αυτή η κυβέρνηση και ουσιαστικά δεν κατάφερε τίποτα. Εμείς δεσμευόμαστε για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο, ώστε τα στελέχη σας, τα στελέχη των τραπεζών, να μην σκέφτονται τα δικαστήρια και να κοιτάξουν τη δουλειά τους, δηλαδή να δώσουν λύσεις και ρευστότητα στην οικονομία. Επιπλέον, οι πωλήσεις δανείων και η αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, δεν μπορεί να εμφανίζονται ως απειλή. Είναι και πρέπει να παρουσιάζονται ως ευκαιρία για τους συνεπείς και τους αδύναμους για να επιτύχουν μια καλύτερη ρύθμιση. Ενώ οι πλειστηριασμοί, συμβατικοί ή ηλεκτρονικοί, πρέπει πάντα να αποτελούν την έσχατη λύση, με πρόνοια για τους πιο αδύναμους. Και φυσικά να ξεκινούν από τους πονηρούς. Που άφησαν τα χρέη τους στην Ελλάδα, αλλά έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Που ζουν πολυτελώς, αλλά δεν θέλουν να πληρώνουν τα δάνειά τους, αν δεν τους κουρέψουν τις οφειλές. Η εμπειρία των ρυθμίσεων των τελευταίων ετών, μας δίνει τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε το στρατηγικό κακοπληρωτή, που λειτουργεί ως λαθρεπιβάτης. Αυτός, λοιπόν, δεν θα μπορεί να υπαχθεί σε καμία ρύθμιση και σε αυτόν θα στρέφονται, κυρίως, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Ακολούθως, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαριστούν. Για παράδειγμα, όλοι το ξέρουμε, τα 100 δις ευρώ που μέχρι το τέλος του 2017 οφείλονταν στην Εφορία, το μεγαλύτερο μέρος δεν επιδέχεται είσπραξης. Αφορά πτωχευμένες επιχειρήσεις, «κουφάρια». Επομένως, με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και με επικαιροποίηση των σχετικών κριτηρίων της ΑΑΔΕ, θα διαγραφούν επιτέλους οριστικά οι «ανείσπρακτες οφειλές». Έτσι, η φορολογική διοίκηση να μπορέσει να επικεντρωθεί σε νεότερες υποθέσεις. Όπου πραγματικά μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όσες οφειλές χαρακτηριστούν εισπράξιμες, να μπορούν να ρυθμιστούν σε μια νέα ρύθμιση σε 120 δόσεις, σε συμφωνία με τους δανειστές και σε δύο τμήματα. Ειδικά για τις χαμηλότερες οφειλές. Το ένα εξ αυτών θα παγώσει και θα αντιμετωπιστεί όταν αποπληρωθεί και η τελευταία ρυθμιζόμενη δόση από το υπόλοιπο το οποίο θα ρυθμιστεί. Τέλος, οι 250.000 εκκρεμείς υποθέσεις θα επιλυθούν, όχι στα φορολογικά δικαστήρια, αλλά με ένα νέο Μηχανισμό Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών μέσω Επιτροπών Επίλυσης.

Η ανεξαρτησία, η αμεροληψία, η διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον θα εξασφαλίζονται από τη σύνθεση των Επιτροπών, επικεφαλής των οποίων θα είναι ένας ανώτερος δικαστικός. Έτσι, θα αποσυμφορηθούν η φορολογική διοίκηση και τα δικαστήρια, θα πάψει να τελεί σε καθεστώς ομηρίας ο φορολογούμενος και θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου. Για τα «κόκκινα δάνεια» ο στόχος είναι ξεκάθαρος: η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και η αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Οι τράπεζες έχετε κάνει σημαντικές αναδιαρθρώσεις στα εσωτερικά σας οργανογράμματα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.  Διαθέτετε υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια για να το κάνετε. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι οι ρυθμοί μείωσης των κόκκινων δανείων δεν είναι ικανοποιητικοί.  Χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα. Ειδικά κάποιες από τις αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, κατά την άποψή μου, καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Και εδώ επιτρέψτε μου να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Καμία ανοχή -επαναλαμβάνω καμία ανοχή- δεν μπορεί να επιδεικνύεται σε υφιστάμενους μετόχους που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, έχουν τα λεφτά στους εξωτερικό, άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενούς τους και αρμενίζουν ανέμελα με τα κότερα τους στο Αιγαίο. Οι τελευταίοι είναι ανάγκη να χάσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεών τους και το όποιο όφελος από την αναδιάρθρωση χρέους να το καρπωθούν οι νέοι μέτοχοι, αυτοί που θα επενδύσουν και πάλι στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι τράπεζες είναι καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα για την ανάταξη της χώρας. Αυτές θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και θα αναλάβουν το  ρίσκο να στηρίξουν τη νέα υγιή επιχειρηματικότητα. Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη: Πρέπει να το κάνουν με όρους αγοράς. Γι’ αυτό και στο δικό μου σχεδιασμό, μια αναπτυξιακή τράπεζα που κανείς δεν καταλαβαίνει από πού θα χρηματοδοτηθεί, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται τι πολιτικά παιχνίδια μπορεί να παίξει, δεν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα.

Αντιθέτως, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συστημικών τραπεζών για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού για τους πελάτες είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί όλους. Ειδικά σε μια εποχή
-το ξέρετε καλά- που η τεχνολογία κινδυνεύει να ανατρέψει τελείως παραδοσιακά -και πολύ ακριβά- δίκτυα διανομής και εξυπηρέτησης πελατών. Και μιας και μιλάμε για τεχνολογία, να σας πω και κάτι ακόμα. Οι τράπεζες είναι σύμμαχός μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού Κράτους. Έχετε μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και ασφαλούς διαχείρισης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Μπορούμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά και να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία που έχετε σε ζητήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής προς όφελος τελικά των Ελλήνων πολιτών. Όπως είστε σύμμαχός μας και στη στρατηγική επιλογή μας -αποτελεί αυτό προσωπικό μου στοίχημα- για μια επιθετική επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, που αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο για τον περιορισμό της καθημερινής φοροδιαφυγής. Και προφανώς, όσο θα αυξάνεται ο όγκος των συναλλαγών, τόσο θα μειώνεται και το κόστος της κάθε συναλλαγής, έτσι ώστε αυτές να γίνουν πιο οικονομικές και για τον τελικό χρήστη.

Κυρίες και κύριοι, κλείνω με την εξής επισήμανση. Η Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ μια τόσο δύσκολη κατάσταση, όπως αυτή που αντιμετώπισε τα τελευταία 7–8 χρόνια σε καιρό ειρήνης. Η πρόκληση παραμένει ιστορική. Ο κίνδυνος κι οι αβεβαιότητες είναι ακόμα μπροστά μας. Έχουμε μια κυβέρνηση που άλλοτε δεν καταλαβαίνει τι κάνει κι άλλοτε κάνει πως δεν καταλαβαίνει, ενώ δεν χάνει ευκαιρία να δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή. Όσο και αν επιθυμεί να το αποτρέψει, εκλογές θα γίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι κυβερνώντες θα κριθούν από τους πολίτες για τα ψέματα που είπαν και για τα λάθη που έκαναν. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι απλά να σχεδιάσουμε  -για να κλείσω από εκεί που ξεκινήσαμε- αλλά να υλοποιήσουμε γρήγορα κυρίως ένα αληθινό και ουσιαστικό σχέδιο για την οικονομία. Αυτό θέλει αποκατάσταση εμπιστοσύνης γιατί αλλιώς δεν θα έρθει η ανάπτυξη. Θέλει πολλές επενδύσεις αλλά με έγνοια για την κοινωνική συνοχή. Θέλει να γυρίσουν οι καταθέσεις, αλλά και να κοπεί ο γόρδιος δεσμός των κόκκινων δανείων- γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν οι τράπεζες να λειτουργήσουν ξανά ως ο πραγματικός και μόνος πνεύμονας της ελληνικής οικονομίας. Εμείς ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε τη χώρα και γνωρίζουμε με ποια βήματα θα φτάσουμε εκεί. Έχω προσωπικά πλήρη επίγνωση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν ενεργοποιηθούν όλες οι υγιείς δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας και έρθουν αυτές οι δυνάμεις μαζί μας και συμπορευθούν σε ένα μεγάλο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, ανάτασης της χώρας. Και φυσικά σε αυτό το σχέδιο χωρούν και πρέπει να συμπορευθούν και οι ελληνικές τράπεζες. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος μου. Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Και γιατί η Ελλάδα, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν καλύτερα. Και οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που τις στηρίζουν, αξίζουν -αξίζουμε όλοι- τα καλύτερα. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.






Τσακώνονται για το τέλος ή όχι της λιτότητας Τσακαλώτος και Χουλιαράκης



Το αν τελειώνει ή όχι η λιτότητα δημιούργησε μία κόντρα ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη που έχουν διαφορετικές απόψεις για το ίδιο θέμα.

Συγκεκριμένα, ο μεν υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για «μείωση» λιτότητας, ο δε αναπληρωτής υποστηρίζει ότι «τελειώνει» η λιτότητα για τους Ελληνες.

«Δεν ευσταθούν όσα λέγονται ότι υπάρχουν νέα μέτρα (Σ.σ. εννοεί στο πολυνομοσχέδιο), ούτε ότι θα υπάρχει περισσότερη λιτότητα. Θα υπάρχει μικρότερη λιτότητα», είπε ο κ. Τσακαλώτος χθες.

Ωστόσο, σήμερα ο κ. Χουλιαράκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του υποστήριξε ότι: «Η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% είναι εφικτή, όπως εφικτή είναι και η δημοσιονομική επέκταση της οικονομίας. Και είναι ακριβώς αυτή η δημοσιονομική επέκταση που σηματοδοτεί το τέλος μιας μεγάλης περιόδου παρατεταμένης λιτότητας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ  Αθανάσιος Βαρδαλής, παρενέβη  και επέκρινε τον κ. Τσακαλώτο γι’ αυτή του την τοποθέτηση.

Ο κ. Τσακαλώτος μετά το τέλος της τοποθέτησης του κ. Βαρδαλή ζήτησε το λόγο και διαμαρτυρήθηκε εντόνως: «Είπα ότι μειώνουμε τη λιτότητα, όχι ότι τελείωσε η λιτότητα», ανέφερε χαακτηριστικά, ζητώντας σε εντονότατο ύφος από τον βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος να … διορθώσει την τοποθέτησή του. Ο κ. Βαρδαλής αμέσως διευκρίνισε: «Αναφέρθηκα» σημείωσε, «σε όσα είπε ο κ. Χουλιαράκης».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


«Εγγυήσεις ασφαλείας» και «πλήρης αποπυρηνικοποίηση» οι δεσμεύσεις της συμφωνίας Τραμπ - Κιμ



Κοινό κείμενο υπέγραψαν σήμερα οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ - Ουν κατά την ιστορική τους συνάντηση στη Σιγκαπούρη. Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» προς την Βόρεια Κορέα, ενώ η τελευταία δεσμεύεται ως προς την αρχή «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου». 

Στο κείμενο, ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση, σύμφωνα με την φωτογραφία του κειμένου που έχει στην διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη για την επιτυχή διάσκεψη, δήλωσε ότι είναι περήφανος με ότι συνέβη σήμερα και ξεκαθάρισε ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Κορεατική χερσόνησο θα είναι πολύ διαφορετική.

«Είχαμε μία ιστορική συνάντηση. Είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε το παρελθόν πίσω και να υπογράψουμε μία ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν και συμπλήρωσε: 

«Ο κόσμος θα δει την αλλαγή σύντομα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ που βοήθησε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση».

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας κάθισαν μαζί στο τραπέζι σε έναν από τους χώρους του πολυτελούς ξενοδοχείου Capella, στο νησί Σεντόσα της Σιγκαπούρης, για ένα γεύμα εργασίας, αφού ολοκληρώθηκαν και οι διευρυμένες διμερείς συνομιλίες, έπειτα από την κατ' ιδίαν συζήτηση των ηγετών νωρίτερα το πρωί.

Εκεί, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι στην ιστορική σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επιτεύχθηκε «μεγάλη πρόοδος» και ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν διμερή συμφωνία, το περιεχόμενο της οποίας προς το παρόν παραμένει άγνωστο.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πώς πήγαν οι συνομιλίες, ο Τραμπ δήλωσε ότι σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος, στ' αλήθεια (η συζήτηση ήταν) πολύ θετική. Νομίζω πήγε καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να περιμένει ο οποιοσδήποτε. Θα πάμε τώρα για να υπογράψουμε». Δεν διευκρίνισε το είδος του εγγράφου που θα υπογράψουν οι δύο ηγέτες.

Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς ο ίδιος και ο Κιμ βάδιζαν στο προαύλιο γύρω από το ξενοδοχείο Capella, έπειτα από το γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών των κυβερνήσεων των χωρών τους.

Πέραν από τους Τραμπ και Κιμ, στο τραπέζι βρίσκονται μαζί τους 13 αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

Ο Κιμ έκανε λόγο νωρίτερα για ένα «καλό πρελούδιο για την ειρήνη», ενώ ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως οι δύο ηγέτες οικοδομούν μια «καλή σχέση».

Ωστόσο δεν έχει δοθεί μέχρι πριν από λίγη ώρα καμιά συγκεκριμένη πληροφορία για το εάν σημειώθηκε πρόοδος και εάν θα ανακοινωθεί μια διμερής συμφωνία μετά το πέρας της ιστορικής συνόδου κορυφής αυτής.

Στην περίπτωση που πράγματι υπάρξει τέτοια διπλωματική επιτυχία, το τοπίο στη Βορειοανατολική Ασία ως προς τα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας θα αλλάξει δραματικά. Δυτικοί αναλυτές παραλληλίζουν την εξέλιξη με εκείνη που είχε επιτευχθεί στο ταξίδι του πρώην προέδρου των
ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972, που κατ' αυτούς αποτέλεσε το έναυσμα για τον μετασχηματισμό του ασιατικού γίγαντα.

Ο Κιμ είπε στον Τραμπ αφού αντάλλαξαν την ιστορική χειραψία τους ότι η συνάντησή τους σε πολλούς θα φανεί σαν «επιστημονική φαντασία», πριν βαδίσουν ως τη βιβλιοθήκη του ξενοδοχείου όπου διεξάγονται οι εργασίες της συνόδου για την ιδιαίτερη συζήτησή τους, με παρόντες μόνο διερμηνείς, που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.

Από πλευράς ΗΠΑ, στις συνομιλίες συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, αλλά και ο Τζον Κέλι, ο προσωπάρχης της αμερικανικής προεδρίας. Στην ομάδα του Κιμ συγκαταλέγονται ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο και ο Ρι Σου Γιονγκ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών.

Η σύνοδος διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με πολεμικά πλοία της Σιγκαπούρης, ελικόπτερα Απάτσι, μαχητικά και άλλα αεροσκάφη να περιπολούν στη θάλασσα και στον αέρα.

Στα χρηματιστήρια η κατάσταση είναι ήρεμη. Καθώς ο Τραμπ και ο Κιμ συζητούν, ο υπόλοιπος κόσμος περιμένει αν οι δύο για πολλούς απρόβλεπτοι ηγέτες μπορούν να αποκλιμακώσουν μια από τις πιο επικίνδυνες κρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

Ενόψει της συνόδου, ο Τραμπ συζήτησε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ηγέτες δύο από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία.

«Ελάχιστα κοιμήθηκα το βράδυ», παραδέχθηκε ο Μουν στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου στη Σεούλ, που συνεδρίασε ενώ εκτυλισσόταν η σύνοδος κορυφής στη Σιγκαπούρη. «Στ' αλήθεια, ελπίζω ότι θα είναι μια επιτυχής σύνοδος που θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ και θα φέρει πλήρη αποπυρηνικοποίηση και ειρήνη».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χωρίς ταξί σήμερα Τετάρτη η Αθήνα



Ακινητοποιημένα από τις 6 π.μ. της Τετάρτης θα είναι τα ταξί, για την 24ωρη απεργία απεργίας τους που γίνεται, καταγγέλλοντας πως οι θεσμοί επιθυμούν «να βγάλουν εισιτήριο επιστροφής στην Uber».

Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) απειλεί με επαναλαμβανόμενες απεργίες.




«Λερναία Ύδρα» η Γεωργιανή μαφία! «Ξερνάει»… ολοένα και πιο αδίστακτους κακοποιούς!



“Πονοκέφαλο” στις Αρχές Ασφαλείας προκαλεί η συνεχής δραστηριότητα που επιδεικνύει η Γεωργιανή μαφία. Η οποία έχει ρημάξει στις κλοπές και τις ληστείες μονοκατοικίες, διαμερίσματα, εξοχικά και καταστήματα, από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη.

Η Ασφάλεια Αττικής αλλά και οι υπόλοιπες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. εξαρθρώνουν συχνά – πυκνά οργανωμένες συμμορίες που ανήκουν στην Γεωργιανή μαφία. Πλην όμως αυτόματα… ξεπετάγονται νέες ομάδες. Και μάλιστα κάτω από την καθοδήγηση της ηγεσίας των “οικογενειών” που ελέγχουν τα “πλοκάμια” της σκληρής εγκληματικής οργάνωσης.

Έπιασαν τον αρχηγό – Τους… ξέφυγε ένας εξαιρετικά επικίνδυνος

Πρόσφατα η Ασφάλεια Αττικής εξάρθρωσε μια ομάδα της Γεωργιανής Μαφίας, ιδιαίτερα σκληρή. Συλλαμβάνοντας μάλιστα και τον αρχηγό. Δυστυχώς την τελευταία στιγμή ξέφυγε ένα σκληρό στέλεχος της οργάνωσης.

Ο οποίος μάλιστα είχε μεταπηδήσει στην συγκεκριμένη σπείρα όταν εξαρθρώθηκε η συμμορία με το σίδερο στην οποία ήταν στέλεχος.

Ο 48χρονος Γεωργιανός είναι ένας ιδιαίτερα σκληρός κακοποιός. Μάλιστα οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν την παρουσία του στην σκληρή ληστεία που είχε πραγματοποιήσει η συμμορία του, σε μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Πατήσια, τον Ιανουάριο του 2018.

Οι κακοποιοί την είχαν κάψει στα πλευρά και το πρόσωπο με πυρακτωμένο οικιακό σίδερο. Φυσικά προκειμένου να τους αποκαλύψει πού έχει κρυμμένα χρήματα και κοσμήματα.

Δυστυχώς ο σαδιστής ληστής από την Γεωργία κατάφερε να διαφύγει την σύλληψη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η Ασφάλεια Αττικής, μάλλον έχει βρει καταφύγιο στην Ισπανία. Όπου και εκεί καταζητείται για παρόμοια αδικήματα.

Ψάχνουν… τον χάρτη για την Γεωργιανή μαφία
Μάλιστα και λόγω της έκτασης που έχει πάρει το φαινόμενο της Γεωργιανής Μαφίας, η Ασφάλεια Αττικής επιχειρεί μια χαρτογράφηση των ομάδων και των “φυλών” της. Κάτι που γίνεται με την βοήθεια αστυνομικού που έχει απόλυτη γνώση του αντικειμένου.

Μάλιστα εντυπωσιακό είναι το δεδομένο πως τα μέλη της Γεωργιανής Μαφίας ανάλογα με το πού βρίσκονται όσον αφορά στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης, έχουν βέβαια και τα σχετικά τατουάζ. Κάτι που κινείται στα πρότυπα της Γιαπωνέζικης “Γιακούζα”.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν το εξής: Ένας μαφιόζος που έχει γρήγορη ανέλιξη στην ιεραρχία, ξεχωρίζει από τους υπολοίπους. Κι αυτό διότι έχει στους δυο ώμους του τατουάζ από συγκεκριμένου τύπου αστέρια, όπως και στα γόνατά του.

Θεοδόσης Πάνου



Οργισμένη ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας: Προστατέψτε τα αμερικανικά ιδρύματα, βρείτε τους δράστες



Την έντονη αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας προκάλεσαν οι  επιθέσεις αναρχικών στα κτίρια της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν υπέρ του εκτελεστή τρομοκράτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σε ανάρτησή της η αμερικανική πρεσβεία αναφέρει: 

«Καταδικάζουμε έντονα τις πρόσφατες επιθέσεις στα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Προτρέπουμε τις ελληνικές διωκτικές αρχές να προστατέψουν τα ιδρύματα αυτά και να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους δράστες».

We strongly condemn the recent attacks on American educational institutions @HAU_GR in Thessaloniki and Athens. We urge our Greek law enforcement partners to protect these institutions and bring the perpetrators to justice. https://twitter.com/Kathimerini_gr/status/1006533862439243776