Η αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν άφησε την περιοχή έκθετη στην αβεβαιότητα, με τους Ταλιμπάν να επιδιώκουν να εδραιώσουν τον έλεγχο ενός έθνους διαλυμένου έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου και μια οικονομία που εξαρτάται από την εξωτερική βοήθεια και τις πωλήσεις οπίου.
Πλέον οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και οι αντίπαλοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, πρέπει να ανασυνταχθούν και να εκτιμήσουν πώς θα προσεγγίσουν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ανήλθαν στην εξουσία με εκπληκτική ταχύτητα καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ αποχωρούσαν το καλοκαίρι.
Το χάος που επέφερε η αμερικανική αποχώρηση μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Ασράφ Γκάνι υπογραμμίζει την ευθραυστότητα της χώρας και τις τρομακτικές προκλήσεις που την περιμένουν.
Μετά την εκκένωση περίπου 120.000 ατόμων, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν όλους τους Αμερικανούς που παραμένουν στη χώρα.
Λιγότερο βέβαιη είναι η μοίρα των δεκάδων χιλιάδων Αφγανών - εργαζομένων, γυναικών και κοριτσιών, μειονοτήτων - που μπορεί να θέλουν ακόμα να φύγουν, αλλά δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ αυτόν τον μήνα λόγω του κόσμου που ήταν εκεί μαζεμένος.
Το πρακτορείο Bloomberg συγκεντρώνει μερικές από τις σημαντικότερες ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον του Αφγανιστάν, επιχειρώντας να τις απαντήσει:
Τι θα συμβεί στους ανθρώπους που έμειναν πίσω;
Όπως αναγνώρισε ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιος για το Αφγανιστάν, στρατηγός Κένεθ Μακένζι, «εκατοντάδες» πολίτες των ΗΠΑ παραμένουν στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανών στρατιωτικών.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Μακένζι, κανένας πολίτης των ΗΠΑ δεν κατάφερε να φθάσει στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί στις τελευταίες στρατιωτικές πτήσεις που αναχωρούσαν χθες από την Καμπούλ.
Ο ανώτατος αξιωματικός είπε επίσης πως πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να απομακρύνει τους πολίτες των ΗΠΑ που έμειναν πίσω. Πρόκειται για «λίγες εκατοντάδες» ανθρώπους, ανέφερε. «Θα διαπραγματευτούμε επίσης πολύ σκληρά, πολύ επιθετικά, για να φύγουν αφγανοί εταίροι μας», πρόσθεσε ο στρατηγός Μακένζι.
«Η στρατιωτική φάση αυτής της επιχείρησης ολοκληρώθηκε. Τώρα αρχίζει η διπλωματική συνέχεια της», διευκρίνισε. Επιβεβαίωσε, τέλος, ότι «όλοι οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ έχουν πλέον αποχωρήσει από το Αφγανιστάν. Μπορώ να το πω αυτό με 100% βεβαιότητα».
Πιο περίπλοκο ερώτημα αποτελεί η μοίρα των Αφγανών που εργάστηκαν για την αμερικανική κυβέρνηση και τον στρατό και την κυβέρνηση της χώρας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, καθώς και άτομα που μπορεί να υπόκεινται σε καθεστώς καταπίεσης και τιμωρίας από τους Ταλιμπάν-όπως οι γυναίκες και τα κορίτσια, οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, οι εκπαιδευτικοί, οι υπάλληλοι φιλανθρωπικών οργανώσεων και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλοι.
Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν στη διευκόλυνση των εκκενώσεων από το Αφγανιστάν και την Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και 97 άλλες χώρες ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τους ηγέτες των Ταλιμπάν για να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να απομακρύνουν ανθρώπους από τη χώρα μετά την αποχώρηση της Δευτέρας. Αλλά δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργήσει αυτό.
«Οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για ασφαλή διέλευση και ο κόσμος θα τους αναγκάσει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα. «Αυτό θα περιλαμβάνει συνεχή διπλωματία στο Αφγανιστάν και συντονισμό με εταίρους στην περιοχή για να ανοίξει ξανά το αεροδρόμιο, επιτρέποντας τη συνεχή αναχώρηση για όσους θέλουν να φύγουν και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό του Αφγανιστάν», πρόσθεσε.
Πώς θα κυβερνήσουν οι Ταλιμπάν;
Οι αποφάσεις που θα λάβουν οι Ταλιμπάν τις επόμενες ημέρες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ θα είναι ενδεικτικές για το μέλλον του Αφγανιστάν.
Η ισλαμιστική μαχητική ομάδα έχει έρθει σε συνομιλίες με Αφγανούς «μεσίτες ισχύος» - συμπεριλαμβανομένου του Χαμίντ Καρζάι, του πρώτου προέδρου μετά την εισβολή των ΗΠΑ και του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, Νο. 2 στην εκδιωχθείσα κυβέρνηση - για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε συνεντεύξεις τύπου και δηλώσεις στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δήλωσαν ότι η κυβέρνησή τους θα είναι περισσότερο συμπεριληπτική στις γυναίκες, ενώ παράλληλα προσέφεραν αμνηστία σε όσους πολέμησαν εναντίον τους και έδωσαν την υπόσχεση να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.
Πολλοί στην Καμπούλ και οι περισσότεροι εκτός της χώρας είναι σκεπτικοί, υποπτευόμενοι την ταχεία επιστροφή στη βιαιότητα που καθόρισε την κυριαρχία των Ταλιμπάν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, την οποία ορισμένοι Αφγανοί αρχικά χαιρέτισαν για την τάξη μετά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Και ακόμη και με τους Ταλιμπάν να εκπλήσσονται με το πόσο γρήγορα κατέλαβαν την εξουσία, δεν είναι σαφές εάν οι ηγέτες της ομάδας μπορούν να επιβάλουν τάξη στους δικούς τους βαθμούς νέων, συχνά κακομαθημένων φονταμενταλιστών.
Πολλοί στην Καμπούλ και πολλοί περισσότεροι εκτός της χώρας αντιμετωπίζουν τις δηλώσεις με σκεπτικισμό, υποπτευόμενοι την ταχεία επιστροφή στη βιαιότητα που καθόρισε την κυριαρχία των Ταλιμπάν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, την οποία ορισμένοι Αφγανοί αρχικά χαιρέτισαν για την τάξη που επέβαλαν μετά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Και ακόμη και με τους ίδιους τους Ταλιμπάν να εκπλήσσονται με το πόσο γρήγορα κατέλαβαν την εξουσία, δεν είναι σαφές εάν οι ηγέτες της ομάδας μπορούν να επιβάλουν τάξη στους δικούς τους βαθμούς νέων, συχνά ελλιπώς μορφωμένων φονταμενταλιστών.
Παρόλα αυτά Ταλιμπάν έχουν κάποια κίνητρα που τους παρακινούν να επιχειρήσουν μια διαφορετική προσέγγιση. Οι εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις έχουν καθορίσει την πολιτική στο Αφγανιστάν και μια βιώσιμη συμφωνία κατανομής της εξουσίας έχει ξεφύγει εδώ και καιρό από τα χέρια των ηγεμόνων της χώρας. Για να αποφευχθεί ένας ακόμη εμφύλιος πόλεμος, οι ηγέτες της φυλής των Παστούν των Ταλιμπάν θα χρειαστούν τη στήριξη των Ουζμπέκων, Τατζίκων και Χαζάρα που κατέχουν περιφερειακή εξουσία.
Αυτό το έργο γίνεται ακόμη πιο δύσκολο με τους Ταλιμπάν να αντιμετωπίζουν τις δικές τους τρομοκρατικές απειλές από ένα τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους. Και σε μια ψηφιακή εποχή όπου οι κάμερες κινητών τηλεφώνων καταγράφουν τις θηριωδίες, μια «βασιλεία του τρόμου» θα μπορούσε και πάλι να απομονώσει το Αφγανιστάν από τον κόσμο, αποσταθεροποιώντας την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.
«Οι Ταλιμπάν θα είναι διαφορετικοί από αυτό που ήταν, αλλά το κατά πόσο αυτό είναι αρκετό για να καθησυχαστεί η διεθνής κοινότητα είναι ένα άλλο ζήτημα», δήλωσε ο Κάρτερ Μαλκασιάν, συγγραφέας του «The American War in Afghanistan: A History».
«Η ζωή θα γίνει χειρότερη για τις γυναίκες», είπε. «Αντιδράσεις και τέτοια είναι πιθανώς αρκετά πιθανές». Αλλά, πρόσθεσε, «δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο βάναυσο όσο ήταν στη δεκαετία του '90».
Θα αναγνωρίσει ο κόσμος τους Ταλιμπάν;
Για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, η απόφαση σχετικά με το πώς ή εάν θα αναγνωριστεί η κυβέρνηση των Ταλιμπάν αποτελέι ένα διπλωματικό δίλημμα υψηλού κινδύνου. Τη Δευτέρα, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η αναγνώριση μιας νέας κυβέρνησης από τις ΗΠΑ δεν θα έρθει σύντομα.
Καθ 'όλη τη διάρκεια της εκκένωσης, Αμερικανοί διπλωμάτες μεσολάβησαν σε μία διπλωματία που επέτρεπε τη ροή των εκκενωμένων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που περιελάμβανε στενό συντονισμό μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων - συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς - και των ηγετών των Ταλιμπάν.
Αυτές οι προσπάθειες όμως έχουν επικριθεί από τους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου και ορισμένοι σύμμαχοί τους - συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον - έχουν δηλώσει ότι τα έθνη δεν πρέπει να αναγνωρίζουν τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν.
Ο Λευκός Οίκος μέχρι τώρα έχει παρακάμψει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η νομιμότητα της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν θα εξαρτηθεί από το αν οι Ταλιμπάν τήρησαν τις διεθνείς υποχρεώσεις και απέτρεψαν την επικράτηση τρομοκρατικών ομάδων.
Αν και είναι πολιτικά δύσκολο για τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν, η εναλλακτική λύση μπορεί να είναι χειρότερη: Ένα αποτυχημένο κράτος ή η επιστροφή στον εμφύλιο πόλεμο που θα μπορούσε να προσφέρει άφθονο χώρο για τρομοκρατικές ομάδες που θέλουν να πλήξουν τις ΗΠΑ.
Η πρώτη επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από μια μεγάλη δύναμη είναι πιθανό να προέλθει από την Κίνα, η οποία προηγουμένως καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Πεκίνο και υπαινίχθηκε την αναγνώριση σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις.
Μπορεί να προχωρήσει η οικονομία του Αφγανιστάν;
Η οικονομία του Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα είναι η αποφυγή περαιτέρω σοκ που θα είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών και μια ανθρωπιστική κρίση.
Ο πόλεμος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ άφησε μεγάλα τμήματα της αφγανικής οικονομίας να εξαρτώνται από την εξωτερική βοήθεια και χρηματοδότηση. Η οικονομία έχει τεθεί σε περαιτέρω κίνδυνο αφού οι ΗΠΑ πάγωσαν σχεδόν 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας στο Αφγανιστάν και σταμάτησαν τις αποστολές μετρητών στο έθνος.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σημαίνουν ότι θα είναι δύσκολο για τους Ταλιμπάν να κάνουν οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός της χώρας, ενώ οι αφγανικές τράπεζες και το σύστημα Χαβάλα- ανεπίσημο σύστημα μεταφοράς αξίας- θα επηρεαστούν από το κόψιμο νέου ξένου νομίσματος.
Οι κυρώσεις θα «προκαλέσουν προβλήματα στις τράπεζες καθώς δεν είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται για πελάτες που έχουν καταβάλει καταθέσεις σε δολάρια και τώρα δεν μπορούν να αποσύρουν αυτά τα δολάρια», δήλωσε ο, πρώην αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αφγανιστάν, Ατζμάλ Αχμάντι.
Ο Ζχίντ Χαμνταρντ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της πρόσφατα εκθρονιθείσας αφγανικής κυβέρνησης, προέτρεψε την παγκόσμια κοινότητα να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στη χώρα, λέγοντας ότι θα βοηθήσει στην εξάρτηση της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη βοήθεια. Η υπό όρους πρόσβαση στα αποθέματα της χώρας και η βοήθεια μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ενώ η διατήρηση των αυστηρών κυρώσεων θα υπονόμευε κάθε ελπίδα για σταθερότητα με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.
«Οι Ταλιμπάν δεν θα είναι σε θέση να διοικήσουν τη χώρα κάτω από αυτά τα καθεστώτα κυρώσεων», δήλωσε.
Η διαχείριση αυτής της βραχυπρόθεσμης κρίσης θα είναι απαραίτητη για τις ελπίδες των Ταλιμπάν να επωφεληθούν από τον πλούτο των ορυκτών του Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν και η Κίνα είναι πρόθυμοι να χτυπήσουν υλικά σπάνιων γαιών στις ορεινές περιοχές της χώρας και να επιταχύνουν την εξόρυξη σε εγκαταστάσεις πετρελαίου στη λεκάνη του Αμού Ντάρια.
Θα συνεχίσει να επηρεάζει το Αφγανιστάν τη Δύση;
Η γρήγορη κατάρρευση των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων και η φρενήρης αποχώρηση από τη χώρα έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική πολιτική ζημιά στον Μπάιντεν και έχουν καταπονήσει μερικές από τις πιο διαρκούς δυτικές συμμαχίες.
Ενδέχεται όμως να είναι μόνο η αρχή της κρίσης. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει τώρα να διαχειριστούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν με ελάχιστα έγγραφα.
Ο Λευκός Οίκος έχει υποσχεθεί να υποβάλει τους εισερχόμενους Αφγανούς σε μια διεξοδική διαδικασία ελέγχου που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο ακόμη και στις καλύτερες συνθήκες, ενώ οι ηγέτες στη Γερμανία και τη Γαλλία - που αντιμετωπίζουν εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στους επόμενους μήνες - είναι επιφυλακτικοί για την εισροή προσφύγων.
Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εκτεταμένοι, βιαστικά διαμορφωμένοι καταυλισμοί προσφύγων σε χώρες που συμφώνησαν να στεγάσουν προσωρινά Αφγανούς πολίτες, αφήνοντας διερμηνείς και βοηθούς να διαδραματίσουν ρόλο- κλειδί στην πολεμική προσπάθεια των ΗΠΑ.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπάιντεν-συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των κορυφαίων βοηθών του-κατηγορούν ήδη τη διοίκηση για κακή δουλειά, τροφοδοτώντας το αντι-μεταναστευτικό συναίσθημα που καθόρισε όλο και περισσότερο τη ρεπουμπλικανική πολιτική. Σε συνδυασμό με τις χαοτικές αιματηρές σκηνές από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η αποχώρηση από το Αφγανιστάν θα μπορούσε να επιβαρύνει τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να διατηρήσουν τις πλειοψηφίες του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές.
Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ενέχει έναν επιπλέον μακροπρόθεσμο κίνδυνο: την προοπτική ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα μπορέσουν να ανακτήσουν τη θέση τους στη χώρα, ιδιαίτερα καθώς οι Ταλιμπάν αγωνίζονται να διατηρήσουν τον έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Πέμπτης έξω από τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη των τρομοκρατικών οργανώσεων μέσω της υπηρεσίας πληροφοριών και της αεροπορικής δύναμης, αλλά αυτό αποτελεί ένα επικίνδυνο στοίχημα - ιδιαίτερα αφού οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν δεκάδες αιχμαλώτους με ιστορικό στην τρομοκρατία.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε αμερικανική επίθεση σε μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκίνητο που σύμφωνα με το Πεντάγωνο ήταν αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ISIS φορτωμένο με εκρηκτικά. Η επίθεση μπορεί να είχε σκοτώσει πολλούς Αφγανούς πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους παιδιά, δήλωσε η οικογένεια των θυμάτων στους Los Angeles Times και άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Οι Ταλιμπάν κατήγγειλαν επίσης την επίθεση των ΗΠΑ ως παραβίαση της κυριαρχίας του Αφγανιστάν.
Θα βρουν πρόσφορο έδαφος η Κίνα και η Ρωσία;
Η έξοδος των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δημιουργεί ένα κενό ισχύος που μπορεί να καλυφθεί από τη Μόσχα και το Πεκίνο, αν και η συμμετοχή σε μια χώρα που έχει βιώσει πολυετή πόλεμο είναι μια πρόταση υψηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής και για τα δύο έθνη.
Για την Κίνα, το Αφγανιστάν αντιπροσωπεύει μια νέα ευκαιρία να επεκτείνει την Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου -την οποία η προηγούμενη αφγανική κυβέρνηση απέρριπτε -και να αξιοποιήσει κοιτάσματα χαλκού, σιδηρομεταλλεύματος, λιθίου και ορυκτών σπάνιων γαιών που τροφοδοτούν την παραγωγή υψηλής τεχνολογίας.
Η πρόσφατη αναταραχή, ωστόσο, υπογραμμίζει τον κίνδυνο δράσης στη χώρα και η Κίνα ανησυχεί εδώ και καιρό ότι ο απομακρυσμένος διάδρομος Βαχάν θα μπορούσε να γίνει αγωγός για τους μαχητές των Ουιγούρων ώστε να εισέλθουν στην περιοχή Σιντζιάνγκ. Το Πεκίνο προέτρεψε τους Ταλιμπάν να εξαλείψουν το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν, έναν παραδοσιακό εταίρο της ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας που επιδιώκει την ελευθερία για τους Ουιγούρους.
Η προθυμία της Κίνας να «ρίξει μια οικονομική λωρίδα σωτηρίας στους Ταλιμπάν» είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που αντιμετωπίζει στη μετά τις ΗΠΑ εποχή του Αφγανιστάν, όπως υποστήριξε η Λόρελ Μίλερ, πρώην ειδική απεσταλμένη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
«Πόσα χρήματα θα διαθέσουν για το Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν;», αναρωτήθηκε. «Και θα αρκεί, αν δεν αντικατασταθεί εντελώς η βοήθεια της Δύσης και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, να μετριάσει αρκετά το πλήγμα;», συνέχισε.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει έναν παρόμοιας πολυπλοκότητας δίλημμα. Το Κρεμλίνο έχει επενδύσει στις σχέσεις με τους Ταλιμπάν, φιλοξενώντας μια αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στη Μόσχα, και η αποχώρηση των ΗΠΑ έχει προκαλέσει όχι μόνο το συναίσθημα της ντροπής στις ΗΠΑ, αλλά και την ευκαιρία να μεγαλώσει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
Η Ρωσία όμως ανησυχεί επίσης για τη ροή οπίου ή ισλαμιστών μαχητών από το Αφγανιστάν στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένου του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν ή του Κιργιζιστάν. Αυτές οι χώρες της κεντρικής Ασίας θα μπορούσαν επίσης να δουν ροή προσφύγων εάν οι Αφγανοί συνεχίσουν να επιδιώκουν να διαφύγουν από την κυριαρχία των Ταλιμπάν.
Επιμέλεια: Βαρδαλαχάκη Ιωάννα
naftemporiki.gr