Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Το μήνυμα Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία: «Η Ελλάδα, ο καλύτερος φίλος»


 

Την πρόθεση της Ελλάδας να διαδραματίσει ρόλο κατεξοχήν εταίρου της Βόρειας Μακεδονίας υπογράμμισε χθες από τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε επαφές με τον ομόλογό του, αλλά και την ηγεσία της χώρας (πρόεδρο Πενταρόφσκι, πρωθυπουργό Ζάεφ, αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντιμιτρόφ και υπουργό Εξωτερικών Οσμάνι). «Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να είναι ο στενότερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας και ο καλύτερος φίλος της», σημείωσε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα έχει κάθε συμφέρον για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», ο κ. Δένδιας έθεσε στους συνομιλητές του την πρόσφατη αμυντική συμφωνία των Σκοπίων με την Αγκυρα και τις ανησυχίες της Αθήνας γι’ αυτήν. Από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας σημειώθηκε ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι τυπική, δίχως κάποια ιδιαίτερη πτυχή και αφορά κυρίως την εκπαίδευση σε τετραετή ορίζοντα. Τόνιζαν ακόμα ότι η Βόρεια Μακεδονία πάντα λαμβάνει υπόψιν της τις ελληνικές ευαισθησίες στις σχέσεις της με την Τουρκία.


Ως προς το αμυντικό σκέλος των σχέσεων Αθήνας – Σκοπίων, ο ίδιος ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην αποστολή επιτήρησης του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, που εκτελείται από την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και τις δύο συμφωνίες που υπογράφηκαν φέτος για την προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών και ένα πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας, που ήδη υλοποιούνται. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία για τη διατήρηση και προστασία βυζαντινών και μετα-βυζαντινών μνημείων, ενώ ευχαρίστησε για την αναγνώριση της ελληνικής βοήθειας στην αντιμετώπιση της πανδημίας με την παροχή 120.000 εμβολίων.

Ο κ. Δένδιας καλωσόρισε και την απόφαση της Βόρειας Μακεδονίας να στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2025-26. Μάλιστα, η θέση της Βόρειας Μακεδονίας για στήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας κοινοποιήθηκε διά του επίσημου διαύλου, με διπλωματική νότα.  

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε και τη στήριξη της Ελλάδας στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Οπως είπε, η Ελλάδα «στηρίζει πλήρως την ενταξιακή σας πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη βάση της αιρεσιμότητας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όσο πιο σκληρά μπορούμε προκειμένου η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό. Θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας με τη σλοβενική προεδρία της Ε.Ε. Και θα συνεχίσουμε να σας παρέχουμε κάθε τεχνική βοήθεια που επιθυμείτε».

Η συμφωνία

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών ως «το απαραίτητο θεμέλιο» για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Επιπλέον, περιέγραψε ως θετικά βήματα την αφαίρεση των πινακίδων που σηματοδοτούσαν δρόμους στο κέντρο των Σκοπίων διά των οποίων επιχειρούνταν η οικειοποίηση των αρχαίων Μακεδόνων. 


Βασίλης Νέδος

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Σχέδιο Τραμπ για Αφγανιστάν: Θα το άφηνα σε αποκαΐδια – Έπρεπε να το αφήσουμε να σαπίσει

 



Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πολλά να πει στο δίκτυο Fox για τον τρόπο με τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν χειρίστηκε λανθασμένα την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν - αλλά, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσει τι θα έπραττε διαφορετικά ο ίδιος, το εναλλακτικό σχέδιο του Τραμπ περιορίστηκε στο ότι θα άφηνε πίσω του αποκαΐδια στο Αφγανιστάν. 

Το επίπεδο ανικανότητας σε αυτήν την αποχώρηση είναι πολύ μεγαλύτερο από το επίπεδο ανικανότητας στα νότια σύνορα (των ΗΠΑ), είπε ο Τραμπ. Όπως ανέφερε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο ίδιος θα άφηνε το Αφγανιστάν σε αποκαΐδια πριν το αφήσει πίσω του για πάντα. 

Εμφανίστηκε στο Fox Business την Τρίτη σχολιάζοντας ότι «είναι κάτι που είναι μάλλον απίστευτο… Αυτοί (οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι ελέγχουν τον Μπάιντεν) κάνουν φρικτά πράγματα, μοχθηρά πράγματα. Εξαπατούν, κλέβουν, ψεύδονται. Αλλά δεν μπορούν να κάνουν μια απλή αποχώρηση από μια χώρα στην οποία δεν θα έπρεπε να είχαμε μπει ποτέ... Θα έπρεπε να την χτυπήσουμε πριν από χρόνια, να την χτυπήσουμε πολύ δυνατά και μετά να την αφήσουμε να σαπίσει». 

«Ο (Μπάιντεν) τους έδωσε (Ταλιμπάν) μια χώρα σε ασημένια πιατέλα», είπε ο Τραμπ. «Θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη και να σταματήσει να προσπαθεί, συγχωρέστε μου τη γλώσσα, να πει μ…ες στους πάντες για να πιστέψουν ότι αυτό που έκανε ήταν καλό. Θα έπρεπε να έχουμε αποχωρήσει, αλλά θα έπρεπε να έχουμε αποχωρήσει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, με μεγάλη αξιοπρέπεια. Θα ήταν μια μεγάλη νίκη για εμάς».

Και πάλι, δεν διευκρίνισε ποιος «εντελώς διαφορετικός τρόπος» θα είχε ως αποτέλεσμα τη «μεγάλη νίκη» στο Αφγανιστάν παρά το γεγονός ότι του ζητήθηκαν λεπτομέρειες.

 


Πηγή: dailybeast.com

skai.gr



Ουαλία: 17χρονη με κορονοϊό λέει στους νέους να κάνουν το εμβόλιο και στοχοποιείται από αντιεμβολιαστές


 

Μια 17χρονη από την Ουαλία νόσησε με κορονοϊό και δημοσίευσε βίντεο, όπου ζητούσε από τους νέους της χώρας της να εμβολιαστούν. Για κακή της τύχη, το βίντεό της δεν πέρασε απαρατήρητο από τους αντιεμβολιαστές και τους συνωμοσιολόγους που καραδοκούσαν, για να την κατηγορήσουν ότι είναι «ηθοποιός πληρωμένη από την κυβέρνηση».

Η Μέιζι Έβανς, όπως λέγεται η νεαρή κοπέλα, ελέγχθηκε θετική στον κορονοϊό τρεις μέρες αφότου έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer. Μετά από αυτές τις τρεις ημέρες, η 17χρονη είχε συμπτώματα όπως η ζαλάδα, η δύσπνοια, η απώλεια γεύσης και όσφρησης και οι έντονοι πονοκέφαλοι. Μπαίνοντας στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις, η κοπέλα έμαθε ότι είχε υποστεί μια ελαφριά θρόμβωση στον πνεύμονά της. Οι γιατροί την διαβεβαίωσαν ότι τα συμπτώματά της δεν σχετίζονται με το εμβόλιο  και η Έβανς νοσηλεύεται, πλέον, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όντας σε σταθερή κατάσταση.

Από το νοσοκομείο, η 17χρονη αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα βίντεο, μέσω του οποίου απευθυνόταν στους συνομηλίκους της. «Αρρώστησα με κορονοϊό και, πλέον, το να σηκωθώ για να κάνω ένα ντους ισοδυναμεί με το να είχα τρέξει 65 χιλιόμετρα. Έχω όλα τα πιθανά συμπτώματα: Ρίγη, πυρετό, βήχα, ζαλάδα, δύσπνοια, πονοκέφαλο, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε», λέει η Έβανς στην αρχή του βίντεο.

«Έχασα ακόμη και τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. Πολλά από τα συμπτώματα έχουν καλυτερέψει τώρα, αλλά η δύσπνοια επιμένει. Ήταν ένα από τα τελευταία συμπτώματα που με “χτύπησαν”».

«Το μήνυμά μου προς τους νέους είναι: Κάνετε το εμβόλιο, για να προστατευτούμε όλοι. Είμαστε τυχεροί που έχουμε πρόσβαση στα εμβόλια, είναι σημαντικό να το κάνουμε για να μειώσουμε το ρίσκο. Απ’ ό,τι φαίνεται και οι νέοι μπορούν να αρρωστήσουν βαριά- εγώ το έμαθα με τον δύσκολο τρόπο».

Το βίντεό της εθεάθη και σχολιάστηκε εκατοντάδες φορές από συμπολίτες της 17χρονης. Ανάμεσα στα δεκάδες σχόλια που έλαβε, πολλά προέρχονταν από αρνητές, που μεταξύ άλλων αποκάλεσαν την άρρωστη κοπέλα «Ναζί», «Σατανά», «ψεύτρα» και «ηθοποιό, πληρωμένη από την κυβέρνηση».

«Δεν περίμενα τέτοιες ακραίες αντιδράσεις», λέει τώρα η κοπέλα. «Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι η ιστορία μου θα ήταν διαφορετική, αν είχα μπορέσει να κάνω και τις 2 δόσεις νωρίτερα».

Μέχρι στιγμής, οι έφηβοι 16-17 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να κάνουν μόνο την πρώτη δόση, με τη δεύτερη να μην έχει προγραμματιστεί ακόμα για κανέναν τους. Στην ηλικιακή ομάδα των 12-15 ετών, υποψήφια για εμβολιασμό είναι, προς το παρόν, τα παιδιά που θεωρούνται ευπαθή λόγω κάποιου χρόνιου νοσήματος ή που ζουν μαζί με κάποιο ευπαθές άτομο.


ΠΗΓΗ: The Guardian 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Η τελευταία επιθυμία ενός θανατοποινίτη που σκότωσε άνδρα για 1 δολάριο


 

Λίγο 24ωρα από την εκτέλεσή του, ο John Henry Ramirez κατέθεσε την τελευταία του επιθυμία.

Μία όχι και τόσο συνηθισμένη επιθυμία εξέφρασε με τον πιο επίσημο τρόπο ο John Henry Ramirez, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να εκτελεστεί την επόμενη Δευτέρα.

Ο 37χρονος άνδρας, έχει καταδικαστεί εις θάνατο για την δολοφονία του Pablo Castro το 2004.

Τότε ο Ramirez και η παρέα του είχαν μπει στο παντοπωλείο που δούλευε ο 45χρονος, με τον δράστη να τον μαχαιρώνει 29 φορές για να του κλέψει τα χρήματα που είχε, τα οποία ήταν μόλις 1,25 δολάρια.

Το αίτημα

Ο θανατοποινίτης λοιπόν, κατέθεσε επίσημο έγγραφο στην φυλακή του Τέξας που κρατείται, προκειμένου να επιτρέψουν σε έναν πάστορα να είναι παρών στην εκτέλεσή του μέσω ένεσης.

Μάλιστα, θέλει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία να τον αγγίξει, προκειμένου να του περάσει την πνευματική του ευλογία.

Η περιγραφή

Μιλώντας το 2018 για την δολοφονία που διέπραξε, ο Ramirez είχε πει σε ντοκιμαντέρ του BBC πως ήταν με τους φίλους του και έπιναν αλκοόλ, έχοντας καταναλώσει χάπια και ναρκωτικά, πριν κάνουν την ληστεία. «Ξαφνικά είδα αίματα παντού. Τότε είπα "ω φίλε, ξέφυγα".



Πηγή



Μην ασχολούμαστε άλλο με τον Αποστολάκη απαξιώθηκε ξεφτιλίστηκε δικό του πρόβλημα

 


Για πρώτη φορά, με ένα ανασχηματισμό που μοιάζει γρήγορος χωρίς σκέψη, το πολιτικό προφίλ του Πρωθυπουργού βγαίνει τραυματισμένο. Φυσικά και αυτό που έγινε δεν είναι καθοριστικό, ούτε μη αναστρέψιμο γιατί μιλάμε για ένα αποδεδειγμένα καλό Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα 6 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ έχει δείξει ότι είναι ένας διορατικός πολιτικός και επικοινωνεί με την κοινή γνώμη, τα λάθη που έγιναν με τον Αποστολάκη, και γενικά για πρόσωπα που αφορούν αυτόν τον ανασχηματισμό πρέπει να αναγνωριστούν και να αναζητηθεί μια πολιτική ανασύνταξης.

Ο απαξιωμένος πλέον στους πολίτες  ναύαρχος Αποστολάκης προκάλεσε τρικυμία, δείχνοντας με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του που τον ξεφτίλισε, το πόσο λίγος είναι και ότι θα ήταν μια πολύ κακή επιλογή που θα την βρίσκαμε μπροστά μας. Η ζημιά έγινε και σίγουρα ο Αποστολάκης έχει να διαχειριστεί την απαξίωση και την ξεφτίλα των πράξεων του, δικό του πρόβλημα. Την επιλογή όμως την εισπράτει ακέραια το Μαξίμου και όσοι εξέθεσαν ένα πολύ καλό Πρωθυπουργό.

Οι πολίτες περιμένουν πλέον τον αντικαταστάτη για να πάμε παρακάτω, έχουν πολλά να γίνουν και όχι άλλα λάθη.



Πρόστιμο 61.400 ευρώ για κακοποίηση ζώων

 


Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων συνελήφθη αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο καταγγελίας, διαπίστωσαν ότι ο κατηγορούμενος εντός αγροτεμαχίου είχε δύο σκύλους δεμένους με σχοινί σε δέντρα κατά τέτοιον τρόπο που περιορίζονταν η κίνηση τους ενώ επιπρόσθετα υπήρχε κίνδυνος πνιγμού τους.

Σε βάρος του βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 61.400 ευρώ. 

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την προαναφερόμενη υπηρεσία θα υποβληθεί στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.



Μητσοτάκης για προσφυγικές ροές : Να μην επαναληφθεί το 2015

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Janez Janša, και σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο Borut Pahor, στην πόλη του Μπλεντ, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Bled Strategic Forum 2021.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων εξετάστηκαν περιφερειακά ζητήματα, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η πορεία της πανδημίας.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της Covid-19 και τις εκστρατείες εμβολιασμού, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για την προστασία της δημόσιας υγείας και στο θέμα της υποχρεωτικότητας για τον εμβολιασμό, καθώς από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ οι κανόνες για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε δομές υγείας.

Οι ηγέτες συζήτησαν τις νεότερες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε την Τρίτη με κύριο θέμα την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου μεταναστευτικών ροών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή, επί της αρχής, μία επανάληψη όσων συνέβησαν το 2015. Τόνισε πως είναι αναγκαίο να υποστηριχθούν χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν ή συνορεύουν μαζί του, ώστε να διασφαλιστεί η υποστήριξη προσφύγων.

Εξετάστηκε επίσης το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών, καθώς και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως πρέπει να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, με προϋπόθεση την εκπλήρωση των γνωστών αιρεσιμοτήτων.



Οικονόμου: Θα υπάρξει νέος υπουργός που θα αντέχει στις πιέσεις

 


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε για την αντικατάσταση του απαξιωμένου πλέον και εξευτελισμένου Ευάγγελου Αποστολάκη,  πως θα υπάρξει υπουργός Πολιτικής Προστασίας που θα μπορεί να σηκώσει το μεγάλο βάρος,.

Μιλώντας στο Open ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «ο κύριος Αποστολάκης αποδέχτηκε οριστικά την πρόταση και μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πίσω, γιατί δεν το άντεξε» και εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «η πρόταση τορπιλίστηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση με έναν τρόπο ακραίο».

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι χθες μέχρι την ώρα των ανακοινώσεων για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, η κυβέρνηση είχε τη βεβαιότητα ότι όλα τα πρόσωπα αποδέχονται τον ρόλο που τους είχε προταθεί. «Ας δεχτώ ότι έλεγε άλλα στον Τσίπρα και άλλα στον πρωθυπουργό, εμείς δεν είχαμε αυτή την εικόνα», τόνισε με νόημα κι επανέλαβε: «Δεν ανακοινώνεται κυβέρνηση αν δεν υπάρχουν σαφή μηνύματα ότι αποδέχονται την πρόταση».

«Δεν είμαστε ντετέκτιβ να ψάχνουμε αυτά τα πράγματα», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι ο κ. Αποστολάκης ήταν κατώτερος των περιστάσεων. «Έγινε η επικοινωνία, υπήρξε αποδοχή κι έκανε πίσω. Προτίμησε να πειθαρχήσει στους πρώην φίλους του ή να λυγίσει στο βάρος των προσβολών από το υπηρετήσει έναν κρίσιμο στόχο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.



Μόνο η Ν.Δ. ψήφισε τα μέτρα για τους πυρόπληκτους, η αντιπολίτευση είπε ΟΧΙ

 


Για ακόμα μία φορά βλέπουμε ότι δεν υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Μόνο να φωνάζουν ξέρουν χωρίς να υπάρχει ίχνος ευαισθησίας για τους πληγέντες.

Με τις ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα μέτρα για την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. «Όχι» στο νομοσχέδιο είπαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. «Παρών» δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής, δείχνοντας για ακόμα μία φορά την κατρακύλα του κόμματος.

«Γιατί δεν στηρίζετε αυτά τα μέτρα αφού δεν διαφωνείτε; Πώς θα πάτε στους συμπολίτες σας να πείτε ότι δεν στηρίξατε αυτά τα μέτρα; Πρέπει να αποφασίσετε τι αντιπολίτευση θα κάνετε. Θα πρέπει να αποφασίσει και ο αρχηγός σας, Αλέξης Τσίπρας. Αν θα ασκήσετε μια αντιπολίτευση του “όχι σε όλα” ή αν θα είναι μια αντιπολίτευση εποικοδομητική η οποία επιδιώκει τη συναίνεση σε θέματα που δεν έχουν να κάνουν με κόμματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της», είπε ο κ. Σκρέκας και προσέθεσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια υπερκομματική κρίση και πρόκληση που υπαγορεύει στις πολιτικές δυνάμεις να είναι συσπειρωμένες ώστε να περιφρουρηθεί το περιβαλλοντικό κεκτημένο.

«Σε αυτές τις προκλήσεις, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε παρά να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά με υιοθέτηση συγκεκριμένων και απτών μέτρων υποστήριξης. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συμπολίτες μας και να θέσουμε τις βάσεις για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τόνωσης της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι χρέος και ευθύνη όλων μας», είπε ο κ. Σκρέκας 

«Δυστυχώς αντί η τραγική περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε μια γόνιμη συνεργασία, επιχειρείται να γίνει για άλλη μια φορά αντικείμενο κομματικής σκοπιμότητας, από την αντιπολίτευση», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να προσθέσει: «Διερωτώμαι πραγματικά, μετά από εκείνα τα γεγονότα στο Μάτι, πώς αναφέρεται από τον κ. Τσίπρα ότι κύριο μέλημα σας είναι η ασφάλεια του κόσμου, όταν μετά από εκείνα τα καταστροφικά γεγονότα, αυτό που κάνατε ήταν η μετατροπή του εμπρησμού, από κακούργημα σε πλημμέλημα, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές; Με αυτόν τον τρόπο εσείς αντιλαμβάνεστε ότι βοηθάτε τον τόπο και με αυτό τον τρόπο βοηθάτε την ασφάλεια των πολιτών;».



Μετά τον εξευτελισμό Αποστολάκη η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει γρήγορα υπουργό

 


Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση υπέστη πλήγμα, γιατί απλά εμπιστεύτηκε ένα Συριζαίο για ένα τόσο σοβαρό υπό σύσταση υπουργείο.

Τα παθήματα όμως μαθήματα και καλό θα ήταν να ανακοινωθεί ένας σοβαρός για το νέο υπουργείο, και όχι Συριζαίος.

Η άτακτη υποχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη και τη μη αποδοχή της υπουργοποίησής του, λόγω των αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι δεν πρέπει ούτε να συζητάς σοβαρά πράγματα με Συριζαίο γιατί κάνεις κακό και στην χώρα και στην εικόνα σου.

Το νέο ξεκίνημα που επιθυμούσε να δώσει ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό, δεν έγινε όχι μόνο με τον εξευτελισμό των ΣΥΡΙΖΑ- Αποστολάκη, αλλά γιατί δεν έδωσε και το απαιτούμενο βάρος σε δικαιοσύνη και ασφάλεια που είναι σημαντικά. 

Δεν κρατάς ένα υπουργό δικαιοσύνης που δεν είναι επιτυχημένος, αφού δεν έχει καταφέρει να κάνει την διαφορά στην απονομή δικαιοσύνης, και δεν αλλάζεις ένα έμπειρο Χρυσοχοίδη εάν δεν έχεις βρει αντάξιο έμπειρο αντικαταστάτη. Φυσικά και ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ένας σοβαρός άνθρωπος και άξιος, αλλά θα δούμε εάν θα τα καταφέρει στο θέμα ασφάλεια, ευτυχώς ο κ. Οικονόμου εμπειρότατος παρέμεινε στην θέση του στο υπουργείο.

Ένσταση έχουν πολύ και στην αντικατάσταση του επιτυχημένου Βασίλη Κικίλια, που τον βγάζεις από το υπουργείο υγείας όταν έχει δώσει την μάχη τόσους μήνες, και τοποθετείς τον Θάνο Πλεύρη !!!! Θα δούμε!!!

Στο θέμα μας λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί τρόπους να σβήσει τις πληγές και να ξεχαστεί το τραύμα που επέφερε η άρνηση Αποστολάκη.

Ο ορισμός νέου υπουργού έπρεπε να έχει γίνει από τις πρώτες ώρες μετά τον εξευτελισμό του Αποστολάκη. Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός αναζητεί, ένα πολιτικό πρόσωπο ευρύτερης εμβέλειας που θα αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Δεν θέλει, με άλλα λόγια, να το αναλάβει μέλος της ΚΟ της ΝΔ, καθώς οι προκλήσεις τού εν λόγω υπουργείου υπερβαίνουν τις κομματικές γραμμές, καθιστώντας απαραίτητη τη μίνιμουμ διακομματική συναίνεση στο πρόσωπο που θα επιλεγεί.

Όπως και να έχει πρέπει το όνομα να βρεθεί άμεσα και να αφήσουμε ΣΥΡΙΖΑ - Αποστολάκη στην πλήρη απαξίωση του Ελληνικού λαού.

Τελικός κριτής είναι ο πολίτης!!!



Η αποχώρηση των ΗΠΑ και το αβέβαιο μέλλον του Αφγανιστάν

 


Η αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν άφησε την περιοχή έκθετη στην αβεβαιότητα, με τους Ταλιμπάν να επιδιώκουν να εδραιώσουν τον έλεγχο ενός έθνους διαλυμένου έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου και μια οικονομία που εξαρτάται από την εξωτερική βοήθεια και τις πωλήσεις οπίου.

Πλέον οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και οι αντίπαλοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, πρέπει να ανασυνταχθούν και να εκτιμήσουν πώς θα προσεγγίσουν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ανήλθαν στην εξουσία με εκπληκτική ταχύτητα καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ αποχωρούσαν το καλοκαίρι. 

Το χάος που επέφερε η αμερικανική αποχώρηση μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Ασράφ Γκάνι υπογραμμίζει την ευθραυστότητα της χώρας και τις τρομακτικές προκλήσεις που την περιμένουν.

Μετά την εκκένωση περίπου 120.000 ατόμων, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν όλους τους Αμερικανούς που παραμένουν στη χώρα.

Λιγότερο βέβαιη είναι η μοίρα των δεκάδων χιλιάδων Αφγανών - εργαζομένων, γυναικών και κοριτσιών, μειονοτήτων - που μπορεί να θέλουν ακόμα να φύγουν, αλλά δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ αυτόν τον μήνα λόγω του κόσμου που ήταν εκεί μαζεμένος.

Το πρακτορείο Bloomberg συγκεντρώνει μερικές από τις σημαντικότερες ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον του Αφγανιστάν, επιχειρώντας να τις απαντήσει:

Τι θα συμβεί στους ανθρώπους που έμειναν πίσω;

Όπως αναγνώρισε ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιος για το Αφγανιστάν, στρατηγός Κένεθ Μακένζι, «εκατοντάδες» πολίτες των ΗΠΑ παραμένουν στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανών στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Μακένζι, κανένας πολίτης των ΗΠΑ δεν κατάφερε να φθάσει στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί στις τελευταίες στρατιωτικές πτήσεις που αναχωρούσαν χθες από την Καμπούλ.

Ο ανώτατος αξιωματικός είπε επίσης πως πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να απομακρύνει τους πολίτες των ΗΠΑ που έμειναν πίσω. Πρόκειται για «λίγες εκατοντάδες» ανθρώπους, ανέφερε. «Θα διαπραγματευτούμε επίσης πολύ σκληρά, πολύ επιθετικά, για να φύγουν αφγανοί εταίροι μας», πρόσθεσε ο στρατηγός Μακένζι.

«Η στρατιωτική φάση αυτής της επιχείρησης ολοκληρώθηκε. Τώρα αρχίζει η διπλωματική συνέχεια της», διευκρίνισε. Επιβεβαίωσε, τέλος, ότι «όλοι οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ έχουν πλέον αποχωρήσει από το Αφγανιστάν. Μπορώ να το πω αυτό με 100% βεβαιότητα».

Πιο περίπλοκο ερώτημα αποτελεί η μοίρα των Αφγανών που εργάστηκαν για την αμερικανική κυβέρνηση και τον στρατό και την κυβέρνηση της χώρας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, καθώς και άτομα που μπορεί να υπόκεινται σε καθεστώς καταπίεσης και τιμωρίας από τους Ταλιμπάν-όπως οι γυναίκες και τα κορίτσια, οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, οι εκπαιδευτικοί, οι υπάλληλοι φιλανθρωπικών οργανώσεων και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλοι.

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν στη διευκόλυνση των εκκενώσεων από το Αφγανιστάν και την Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και 97 άλλες χώρες ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τους ηγέτες των Ταλιμπάν για να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να απομακρύνουν ανθρώπους από τη χώρα μετά την αποχώρηση της Δευτέρας. Αλλά δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργήσει αυτό.

«Οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για ασφαλή διέλευση και ο κόσμος θα τους αναγκάσει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα. «Αυτό θα περιλαμβάνει συνεχή διπλωματία στο Αφγανιστάν και συντονισμό με εταίρους στην περιοχή για να ανοίξει ξανά το αεροδρόμιο, επιτρέποντας τη συνεχή αναχώρηση για όσους θέλουν να φύγουν και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό του Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Πώς θα κυβερνήσουν οι Ταλιμπάν;

Οι αποφάσεις που θα λάβουν οι Ταλιμπάν τις επόμενες ημέρες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ θα είναι ενδεικτικές για το μέλλον του Αφγανιστάν.

Η ισλαμιστική μαχητική ομάδα έχει έρθει σε συνομιλίες με Αφγανούς «μεσίτες ισχύος» - συμπεριλαμβανομένου του Χαμίντ Καρζάι, του πρώτου προέδρου μετά την εισβολή των ΗΠΑ και του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, Νο. 2 στην εκδιωχθείσα κυβέρνηση - για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε συνεντεύξεις τύπου και δηλώσεις στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δήλωσαν ότι η κυβέρνησή τους θα είναι περισσότερο συμπεριληπτική στις γυναίκες, ενώ παράλληλα προσέφεραν αμνηστία σε όσους πολέμησαν εναντίον τους και έδωσαν την υπόσχεση να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Πολλοί στην Καμπούλ και οι περισσότεροι εκτός της χώρας είναι σκεπτικοί, υποπτευόμενοι την ταχεία επιστροφή στη βιαιότητα που καθόρισε την κυριαρχία των Ταλιμπάν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, την οποία ορισμένοι Αφγανοί αρχικά χαιρέτισαν για την τάξη μετά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Και ακόμη και με τους Ταλιμπάν να εκπλήσσονται με το πόσο γρήγορα κατέλαβαν την εξουσία, δεν είναι σαφές εάν οι ηγέτες της ομάδας μπορούν να επιβάλουν τάξη στους δικούς τους βαθμούς νέων, συχνά κακομαθημένων φονταμενταλιστών.

Πολλοί στην Καμπούλ και πολλοί περισσότεροι εκτός της χώρας αντιμετωπίζουν τις δηλώσεις με σκεπτικισμό, υποπτευόμενοι την ταχεία επιστροφή στη βιαιότητα που καθόρισε την κυριαρχία των Ταλιμπάν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, την οποία ορισμένοι Αφγανοί αρχικά χαιρέτισαν για την τάξη που επέβαλαν μετά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Και ακόμη και με τους ίδιους τους Ταλιμπάν να εκπλήσσονται με το πόσο γρήγορα κατέλαβαν την εξουσία, δεν είναι σαφές εάν οι ηγέτες της ομάδας μπορούν να επιβάλουν τάξη στους δικούς τους βαθμούς νέων, συχνά ελλιπώς μορφωμένων φονταμενταλιστών.

Παρόλα αυτά Ταλιμπάν έχουν κάποια κίνητρα που τους παρακινούν να επιχειρήσουν μια διαφορετική προσέγγιση. Οι εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις έχουν καθορίσει την πολιτική στο Αφγανιστάν και μια βιώσιμη συμφωνία κατανομής της εξουσίας έχει ξεφύγει εδώ και καιρό από τα χέρια των ηγεμόνων της χώρας. Για να αποφευχθεί ένας ακόμη εμφύλιος πόλεμος, οι ηγέτες της φυλής των Παστούν των Ταλιμπάν θα χρειαστούν τη στήριξη των Ουζμπέκων, Τατζίκων και Χαζάρα που κατέχουν περιφερειακή εξουσία.

Αυτό το έργο γίνεται ακόμη πιο δύσκολο με τους Ταλιμπάν να αντιμετωπίζουν τις δικές τους τρομοκρατικές απειλές από ένα τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους. Και σε μια ψηφιακή εποχή όπου οι κάμερες κινητών τηλεφώνων καταγράφουν τις θηριωδίες, μια «βασιλεία του τρόμου» θα μπορούσε και πάλι να απομονώσει το Αφγανιστάν από τον κόσμο, αποσταθεροποιώντας την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

«Οι Ταλιμπάν θα είναι διαφορετικοί από αυτό που ήταν, αλλά το κατά πόσο αυτό είναι αρκετό για να καθησυχαστεί η διεθνής κοινότητα είναι ένα άλλο ζήτημα», δήλωσε ο Κάρτερ Μαλκασιάν, συγγραφέας του «The American War in Afghanistan: A History».

«Η ζωή θα γίνει χειρότερη για τις γυναίκες», είπε. «Αντιδράσεις και τέτοια είναι πιθανώς αρκετά πιθανές». Αλλά, πρόσθεσε, «δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο βάναυσο όσο ήταν στη δεκαετία του '90».

Θα αναγνωρίσει ο κόσμος τους Ταλιμπάν;

Για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, η απόφαση σχετικά με το πώς ή εάν θα αναγνωριστεί η κυβέρνηση των Ταλιμπάν αποτελέι ένα διπλωματικό δίλημμα υψηλού κινδύνου. Τη Δευτέρα, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η αναγνώριση μιας νέας κυβέρνησης από τις ΗΠΑ δεν θα έρθει σύντομα.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της εκκένωσης, Αμερικανοί διπλωμάτες μεσολάβησαν σε μία διπλωματία που επέτρεπε τη ροή των εκκενωμένων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που περιελάμβανε στενό συντονισμό μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων - συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς - και των ηγετών των Ταλιμπάν.

Αυτές οι προσπάθειες όμως έχουν επικριθεί από τους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου και ορισμένοι σύμμαχοί τους - συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον - έχουν δηλώσει ότι τα έθνη δεν πρέπει να αναγνωρίζουν τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Ο Λευκός Οίκος μέχρι τώρα έχει παρακάμψει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η νομιμότητα της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν θα εξαρτηθεί από το αν οι Ταλιμπάν τήρησαν τις διεθνείς υποχρεώσεις και απέτρεψαν την επικράτηση τρομοκρατικών ομάδων.

Αν και είναι πολιτικά δύσκολο για τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν, η εναλλακτική λύση μπορεί να είναι χειρότερη: Ένα αποτυχημένο κράτος ή η επιστροφή στον εμφύλιο πόλεμο που θα μπορούσε να προσφέρει άφθονο χώρο για τρομοκρατικές ομάδες που θέλουν να πλήξουν τις ΗΠΑ.

Η πρώτη επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από μια μεγάλη δύναμη είναι πιθανό να προέλθει από την Κίνα, η οποία προηγουμένως καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Πεκίνο και υπαινίχθηκε την αναγνώριση σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις.

Μπορεί να προχωρήσει η οικονομία του Αφγανιστάν;

Η οικονομία του Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα είναι η αποφυγή περαιτέρω σοκ που θα είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών και μια ανθρωπιστική κρίση.

Ο πόλεμος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ άφησε μεγάλα τμήματα της αφγανικής οικονομίας να εξαρτώνται από την εξωτερική βοήθεια και χρηματοδότηση. Η οικονομία έχει τεθεί σε περαιτέρω κίνδυνο αφού οι ΗΠΑ πάγωσαν σχεδόν 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας στο Αφγανιστάν και σταμάτησαν τις αποστολές μετρητών στο έθνος.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σημαίνουν ότι θα είναι δύσκολο για τους Ταλιμπάν να κάνουν οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός της χώρας, ενώ οι αφγανικές τράπεζες και το σύστημα Χαβάλα- ανεπίσημο σύστημα μεταφοράς αξίας- θα επηρεαστούν από το κόψιμο νέου ξένου νομίσματος.

Οι κυρώσεις θα «προκαλέσουν προβλήματα στις τράπεζες καθώς δεν είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται για πελάτες που έχουν καταβάλει καταθέσεις σε δολάρια και τώρα δεν μπορούν να αποσύρουν αυτά τα δολάρια», δήλωσε ο, πρώην αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αφγανιστάν, Ατζμάλ Αχμάντι.

Ο Ζχίντ Χαμνταρντ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της πρόσφατα εκθρονιθείσας αφγανικής κυβέρνησης, προέτρεψε την παγκόσμια κοινότητα να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στη χώρα, λέγοντας ότι θα βοηθήσει στην εξάρτηση της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη βοήθεια. Η υπό όρους πρόσβαση στα αποθέματα της χώρας και η βοήθεια μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ενώ η διατήρηση των αυστηρών κυρώσεων θα υπονόμευε κάθε ελπίδα για σταθερότητα με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

«Οι Ταλιμπάν δεν θα είναι σε θέση να διοικήσουν τη χώρα κάτω από αυτά τα καθεστώτα κυρώσεων», δήλωσε.

Η διαχείριση αυτής της βραχυπρόθεσμης κρίσης θα είναι απαραίτητη για τις ελπίδες των Ταλιμπάν να επωφεληθούν από τον πλούτο των ορυκτών του Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν και η Κίνα είναι πρόθυμοι να χτυπήσουν υλικά σπάνιων γαιών στις ορεινές περιοχές της χώρας και να επιταχύνουν την εξόρυξη σε εγκαταστάσεις πετρελαίου στη λεκάνη του Αμού Ντάρια.

Θα συνεχίσει να επηρεάζει το Αφγανιστάν τη Δύση;

Η γρήγορη κατάρρευση των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων και η φρενήρης αποχώρηση από τη χώρα έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική πολιτική ζημιά στον Μπάιντεν και έχουν καταπονήσει μερικές από τις πιο διαρκούς δυτικές συμμαχίες.

Ενδέχεται όμως να είναι μόνο η αρχή της κρίσης.  Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει τώρα να διαχειριστούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν με ελάχιστα έγγραφα.

Ο Λευκός Οίκος έχει υποσχεθεί να υποβάλει τους εισερχόμενους Αφγανούς σε μια διεξοδική διαδικασία ελέγχου που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο ακόμη και στις καλύτερες συνθήκες, ενώ οι ηγέτες στη Γερμανία και τη Γαλλία - που αντιμετωπίζουν εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στους επόμενους μήνες - είναι επιφυλακτικοί για την εισροή προσφύγων.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εκτεταμένοι, βιαστικά διαμορφωμένοι καταυλισμοί προσφύγων σε χώρες που συμφώνησαν να στεγάσουν προσωρινά Αφγανούς πολίτες, αφήνοντας διερμηνείς και βοηθούς να διαδραματίσουν ρόλο- κλειδί στην πολεμική προσπάθεια των ΗΠΑ.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπάιντεν-συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των κορυφαίων βοηθών του-κατηγορούν ήδη τη διοίκηση για κακή δουλειά, τροφοδοτώντας το αντι-μεταναστευτικό συναίσθημα που καθόρισε όλο και περισσότερο τη ρεπουμπλικανική πολιτική. Σε συνδυασμό με τις χαοτικές αιματηρές σκηνές από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η αποχώρηση από το Αφγανιστάν θα μπορούσε να επιβαρύνει τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να διατηρήσουν τις πλειοψηφίες του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές.

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ενέχει έναν επιπλέον μακροπρόθεσμο κίνδυνο: την προοπτική ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα μπορέσουν να ανακτήσουν τη θέση τους στη χώρα, ιδιαίτερα καθώς οι Ταλιμπάν αγωνίζονται να διατηρήσουν τον έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Πέμπτης έξω από τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη των τρομοκρατικών οργανώσεων μέσω της υπηρεσίας πληροφοριών και της αεροπορικής δύναμης, αλλά αυτό αποτελεί ένα επικίνδυνο στοίχημα - ιδιαίτερα αφού οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν δεκάδες αιχμαλώτους με ιστορικό στην τρομοκρατία.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε αμερικανική επίθεση σε μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκίνητο που σύμφωνα με το Πεντάγωνο ήταν αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ISIS φορτωμένο με εκρηκτικά. Η επίθεση μπορεί να είχε σκοτώσει πολλούς Αφγανούς πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους παιδιά, δήλωσε η οικογένεια των θυμάτων στους Los Angeles Times και άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Οι Ταλιμπάν κατήγγειλαν επίσης την επίθεση των ΗΠΑ ως παραβίαση της κυριαρχίας του Αφγανιστάν.

Θα βρουν πρόσφορο έδαφος η Κίνα και η Ρωσία;

Η έξοδος των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δημιουργεί ένα κενό ισχύος που μπορεί να καλυφθεί από τη Μόσχα και το Πεκίνο, αν και η συμμετοχή σε μια χώρα που έχει βιώσει πολυετή πόλεμο είναι μια πρόταση υψηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής και για τα δύο έθνη.

Για την Κίνα, το Αφγανιστάν αντιπροσωπεύει μια νέα ευκαιρία να επεκτείνει την Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου -την οποία η προηγούμενη αφγανική κυβέρνηση απέρριπτε -και να αξιοποιήσει κοιτάσματα χαλκού, σιδηρομεταλλεύματος, λιθίου και ορυκτών σπάνιων γαιών που τροφοδοτούν την παραγωγή υψηλής τεχνολογίας.

Η πρόσφατη αναταραχή, ωστόσο, υπογραμμίζει τον κίνδυνο δράσης στη χώρα και η Κίνα ανησυχεί εδώ και καιρό ότι ο απομακρυσμένος διάδρομος Βαχάν θα μπορούσε να γίνει αγωγός για τους μαχητές των Ουιγούρων ώστε να εισέλθουν στην περιοχή Σιντζιάνγκ. Το Πεκίνο προέτρεψε τους Ταλιμπάν να εξαλείψουν το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν, έναν παραδοσιακό εταίρο της ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας που επιδιώκει την ελευθερία για τους Ουιγούρους.

Η προθυμία της Κίνας να «ρίξει μια οικονομική λωρίδα σωτηρίας στους Ταλιμπάν» είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που αντιμετωπίζει στη μετά τις ΗΠΑ εποχή του Αφγανιστάν, όπως υποστήριξε η Λόρελ Μίλερ, πρώην ειδική απεσταλμένη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

«Πόσα χρήματα θα διαθέσουν για το Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν;», αναρωτήθηκε. «Και θα αρκεί, αν δεν αντικατασταθεί εντελώς η βοήθεια της Δύσης και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, να μετριάσει αρκετά το πλήγμα;», συνέχισε.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει έναν παρόμοιας πολυπλοκότητας δίλημμα. Το Κρεμλίνο έχει επενδύσει στις σχέσεις με τους Ταλιμπάν, φιλοξενώντας μια αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στη Μόσχα, και η αποχώρηση των ΗΠΑ έχει προκαλέσει όχι μόνο το συναίσθημα της ντροπής στις ΗΠΑ, αλλά και την ευκαιρία να μεγαλώσει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Η Ρωσία όμως ανησυχεί επίσης για τη ροή οπίου ή ισλαμιστών μαχητών από το Αφγανιστάν στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένου του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν ή του Κιργιζιστάν. Αυτές οι χώρες της κεντρικής Ασίας θα μπορούσαν επίσης να δουν ροή προσφύγων εάν οι Αφγανοί συνεχίσουν να επιδιώκουν να διαφύγουν από την κυριαρχία των Ταλιμπάν.


Επιμέλεια: Βαρδαλαχάκη Ιωάννα

naftemporiki.gr



Στο παρά πέντε εμβολιάστηκε το 50% των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην Αθήνα



Τέλος χρόνου για τους 15.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι οποίοι από σήμερα Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου δεν επιτρέπεται να προσέρχονται στο πόστο τους στα νοσοκομεία, καθώς μπαίνουν σε αναστολή και καλούνται να επιστρέψουν και τον μισθό Σεπτεμβρίου που τους έχει καταβληθεί.

Από σήμερα όσοι δεν έχουν κάνει έστω τη μία δόση του εμβολίου, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, θα επιστρέψουν τον μισθό του δεκαπενθημέρου, ενώ κανείς δεν τους εγγυάται πως όταν επιστρέψουν θα παραμείνουν στην ίδια θέση.

Οι εκτιμήσεις λένε πως οκτώ με δέκα χιλιάδες θα βγουν τελικά σε αναστολή εργασίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και της ΠΟΕΔΗΝ.

Όσον αφορά την Αττική, 3.900 ήταν οι καταγεγραμμένοι ανεμβολίαστοι στην 1η ΥΠΕ, με τους μισούς να εμβολιάζονται την τελευταία στιγμή, ακόμα και την Τρίτη 31 Αυγούστου, όπως μετέδωσε το Mega. 

Παράλληλα, έγιναν 640 αιτήσεις για εξαίρεση από τον εμβολιασμό, ωστόσο τα ιατρικά συμβούλια απέρριψαν το 85% εξ αυτών.

Όσοι έκαναν το εμβόλιο την Τρίτη ή ακόμα και σήμερα την Τετάρτη, θα μπορούν να επιστρέψουν στο πόστο τους 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Σημειώνεται πως τα ποσοστά των γιατρών που έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμό είναι υψηλά και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες εκτιμώνται κοντά στο 91% στο δημόσιο τομέα, είναι όμως χαμηλότερα στο νοσηλευτικό προσωπικό (περίπου στο 80%), όπως και στο διοικητικό προσωπικό.