Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Άρχισαν να αναπαράγουν fake news για τους μισθούς για να βγάλουν ανακόλουθο τον Μητσοτάκη

 


Ψάχνουν και πάλι τρόπους να εξαπατηθεί ο πολίτης και να χάσει την εμπιστοσύνη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δέν έβαλαν μυαλό στον ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες δεν αντέχουν τους απατεώνες και τα ΜΜΕ του Τσίπρας επιδίδονται σε fake news.

Κυκλοφορεί η είδηση fake news με τον ισχυρισμό ότι δήθεν παγώνουν οι μισθοί που έταξε ο Μητσοτάκης μέχρι το 2027 με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε προεκλογικά η κυβέρνηση στην Κομισιόν

Φυσικά και αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά βρίσκεται μόνο στο βρώμικο μυαλό των Συριζαίων που εξαπατούν με την πρώτη ευκαιρία. Η αλήθεια είναι ότι με την περ. (στ) της παρ. 3 της ΥΠΟΠΑΡ. ΙΑ11 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 ορίζεται ως μνημονιακή υποχρέωση ότι «έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται από 14.2.2012 η προσαύξηση (τριετίες) του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία». 

Δηλαδή με λίγα λόγια, από τον Φεβρουάριο του 2012 δεν καταβάλλονται τριετίες σε κανέναν. Δεν καταβάλλονταν ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ διότι η ανεργία κάλπαζε σε ποσοστά άνω του 20%.

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επειδή ήξεραν πολύ καλά τι γίνεται, ο Τσίπρας εξαπατούσε συνειδητά δίνοντας αόριστη υπόσχεση για «ξεπάγωμα των τριετιών», χωρίς να γίνεται λόγος στο ποσοστό ανεργίας. 

Η ανεργία με βάση τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του έτους 2023 είναι 12,7%, γεγονός που δείχνει αποκλιμάκωση, και δεν είναι 20% που την είχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπέρασμα για τα θύματα των fake news του ΣΥΡΙΖΑ :

Κανένας μισθός δεν παγώνει. Συνεχίζει και παραμένει παγωμένη η μη εφαρμογή (από το 2012) των τριετιών επί του μισθού έως η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από το 10%.Δεν πήραν το μήνυμα ψέματα και απάτη για δήθεν πώληση νερού, άρση μονιμότητας κ.τ.λ.π

 


Πρώτο βιολί στο ψέμα η Ξενογιαννακοπούλου, που άρχισε την τρομολαγνεία, για δήθεν άρση μονιμότητας στο δημόσιο, πώληση νερού και άλλες τέτοιες αηδίες που δεν προκύπτουν από πουθενά.

Η φαιδρότητα Ξενογιαννακοπούλου, δείχνει ότι θα συνεχίσουν έτσι με ψέματα, fake news, και παραπληροφόρηση για να παραπλανήσουν και να εξαπατήσουν τους πολίτες.

Μαζί με τα υπόλοιπα φαιδρά ψέματα που ξεστομίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιούν και την δήθεν αλλαγή του Συντάγματος έτσι και πάρει 180 βουλευτές η Ν.Δ.

Αυτό δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρα δεν έχει καταλάβει το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζει να δίνει «γραμμή» για φαιδρό και χυδαίο λαϊκισμό, με μπόλικο ψέμα με σκοπό την απάτη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν για να συνεχίζουν να εξαπατούν τον κόσμο που θα τους πάει ακόμα ποιο κάτω σε ποσοστά «ανακάλυψαν» κρυφό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για ιδιωτικοποίησεις σε υγεία, παιδεία και γενικά και αόριστα αλλαγές στο Δημόσιο, ώστε να έχουν κάποιο αφήγημα μέχρις της 25 Ιουνίου.
Ο Ιωάννης Σαρμάς υπηρεσιακός πρωθυπουργός

 Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επιπλέον, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ,  Παύλος Αποστολίδης και ο  πρεσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου.

Το χρονοδιάγραμμα έως τις νέες εκλογές

Την Πέμπτη 25 Μαΐου θα οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Παρασκευή 26 Μαΐου αναμένεται να ορκιστεί. 

Την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή αναμένεται επίσης θα ορκιστεί και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 θα ορκιστούν οι βουλευτές της νέας Βουλής.

Την Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται και η ορκωμοσία του προεδρείου της Βουλής και στη συνέχεια μέσα στην ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί για να διεξαχθούν οι νέες εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου.
Ο Τσίπρας επαναφέρει σε κεντρικό ρόλο τον καταδικασμένο Νίκο Παππά

 


Ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει μάχη με νύχια και δόντια για να παραμείνει στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, και μετά τις εκλογές γιατί απλά έχει την λογική καθεστωτικού ακροαριστερού ηγέτη.

Ο Τσίπρας θεωρεί ότι κανένας δεν μπορεί να τον ρίξει στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι το κόμμα είναι δικό του, και δεν πρόκειται να φύγει εύκολα, φτάνει στο σημείο να λέει ότι θα διασπάσει προς όφελος του το κόμμα, για να παραμείνει αρχηγός στο κομμάτι που ελέγχει ο ίδιος.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Τσίπρας επαναφέρει σε κεντρικό ρόλο στην Κουμουνδούρου τον καταδικασμένο από το ειδικό δικαστήριο Νίκο Παππά, ο οποίος θα επιτεθεί προς το ΠΑΣΟΚ για να μην διεκδικήσει την δεύτερη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και θα παρουσιάσει τον φαιδρό Τσίπρα θύμα των ΜΜΕ και όχι του εαυτού του και των επιλογών του.

Με λίγα λόγια ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε με ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα που συμπαρασύρει το κόμμα σε ποσοστά μονοψήφια.Επίθεση ντροπή του φαιδρού Τσίπρα σε όσους ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο

 


Ο Αλέξης Τσίπρας αμετανόητος και προκλητικός εμφανίσθηκε με την ίδια λογική φαιδρότητας και της χυδαιότητας που οδήγησε το κόμμα του σε απώλεια 600.000 ψηφοφόρων, προσβάλλοντας και πάλι τους πολίτες.

Αμφισβήτησε τις δημοκρατικές διαδικασίες και την ελεύθερη βούληση του καθενός ξεχωριστά υποστηρίζοντας πως αν ψηφίσουν και στις επόμενες εκλογές όπως την προηγούμενη Κυριακή «θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία».

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι μεγάλη προσβολή σε όλους τους Έλληνες από ένα φαιδρό πολιτικό, που δεν διαστάζει να κατηγορήσει τον κόσμο που ψήφισε.

Ο φαιδρός Τσίπρας είπε «Δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενα οδυνηρό, φοβάμαι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό, ακόμη και όσους ψήφισαν τη ΝΔ, δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία».

Και συνέχισε ο φαιδρός λέγοντας ότι αν ψηφίσουν πάλι έτσι οι ψηφοφόροι τότε θα υπάρξει «μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της την πρώτη τετραετία έδειξε ότι δε σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό»

«Φανταστείτε λοιπόν» σημείωσε ο προκλητικός και αμετανόητος, «έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί. Συνεπώς, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς τούτη την ώρα, να δούμε πως θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 του Ιούνη».

Αυτός ο ανεκδιήγητος αποδεδειγμένα απατεώνας πολιτικός και επαγγελματίας ψεύτης, προσέβαλλε τους πολίτες που επέλεξαν να ψηφίσουν άλλα κόμματα και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προσέβαλλε την ελεύθερη βούληση του καθενός ξεχωριστά και το δικαίωμα που του δίνει η ίδια η Δημοκρατία για την επιλογή κυβέρνησης.

Υποστήριξε πως το αποτέλεσμα είναι «οδυνηρό» για την κοινωνία ολόκληρη και γι αυτούς που ψήφισαν Ν.Δ και ακόμη χειρότερα, ξεχνώντας ότι αυτοί που κατηγορεί του είπαν ξεκάθαρα ότι τελείωσε για να ξεβρωμίσει ο τόπος. 

Αυτό το  ότι αν οι πολίτες επιλέξουν να ψηφίσουν και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτό θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για τη Δημοκρατία, δείχνει το πόσο επικίνδυνος και χυδαίος πολιτικός είναι.
Αρθογράφος της «Αυγής» εναντίον Πολάκη: «Το θαρραλέο θα ήταν να παραιτηθείτε»

 


Ο Νίκος Σαραντάκος, που αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Αυγή», τόνισε πως ένας από τους λόγους της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παραμονή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια.

Ο Νίκος Σαραντάκος σχολίασε κάτω από την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος θέλησε να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά που τον εξέλεξαν και πάλι βουλευτή.

«Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" μέσα από την καρδιά μου σε όσους στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εξέλεξαν και μένα βουλευτή Χανίων ξανά. Η συνολική ήττα είναι βαρειά. Χρειάζονται γρήγορες κινήσεις, ιδεολογικό-πολιτικό και οργανωτικό ξεκαθάρισμα και συνολική ανασυγκρότηση για να προχωρήσουμε. Θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα»», ήταν το σχόλιο του Παύλου Πολάκη.

Στο σχόλιό του, ο Νίκος Σαραντάκος ανέφερε: «Από το αποτέλεσμα αποδεικνύεται πως ήταν λάθος του Αλέξη Τσίπρα που ανακάλεσε την αρχική του απόφαση να μην σας συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια. Την πανωλεθρία στα Χανιά, που τα κέρδισε η ΝΔ πρώτη φορά στην ιστορία, τη χρεώνεστε εσείς, υπουργέ. Το θαρραλέο θα ήταν να παραιτηθείτε από το ψηφοδέλτιο των επόμενων εκλογών».
Φλωρίδης για Τσίπρα: «Προσβάλει τους Έλληνες, ο άνθρωπος δείχνει πόσο απεχθάνεται τη Δημοκρατία»

 


Οι προκλητικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε όλους τους Έλληνες πολίτες  με τον Γιώργο Φλωρίδη να προβαίνει σε μια ανάρτηση κατά του αρχηγού του Τσίπρα, τονίζοντας πως «ο άνθρωπος συνεχίζει να δείχνει ακόμα και τώρα, πόσο απεχθάνεται τη Δημοκρατία».

Οι γελοίες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για το αποτέλεσμα των εκλογών,και τα περί «οδυνηρού αποτελέσματος για την κοινωνία», την κοινωνία που του έδειξε την απέχθεια της,  καθώς ότι αν επαναληφθούν τα αποτελέσματα της Κυριακής στις επόμενες κάλπες «θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία» εξόργισαν τους πάντες.

Ο Γιώργος Φλωρίδης παρενέβη σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας προσβάλλει τους πολίτες που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα τους «προσβάλλει βάναυσα», δείχνοντας ταυτόχρονα ότι «συνεχίζει να δείχνει ακόμα και τώρα, πόσο απεχθάνεται τη Δημοκρατία, ακόμα και τη στιγμή της ύψιστης έκφρασής της που είναι οι εκλογές και η ψήφος των πολιτών!»

Η ανάρτηση του Γιώργου Φλωρίδη

«Τσίπρας: "Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για εμάς ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ. Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα, ακόμα και για όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία , δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία"!

Μετά την αποδοκιμασία των δηλώσεών του, με τις οποίες επεχείρησε να φορτώσει την εκλογική του συντριβή στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Τσίπρας επανήλθε σήμερα, κάτω από τον μανδύα μιας δήθεν αυτοκριτικής, με κάτι χειρότερο: προσβάλλει βάναυσα τους πολίτες που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, αποδίδοντας σ’ αυτούς μομφή ότι η ψήφος τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη Δημοκρατία!!!

Ο άνθρωπος συνεχίζει να δείχνει ακόμα και τώρα, πόσο απεχθάνεται τη Δημοκρατία, ακόμα και τη στιγμή της ύψιστης έκφρασής της που είναι οι εκλογές και η ψήφος των πολιτών!».

Giorgos Floridis
18 ώρες πριν

Τσίπρας: «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για εμάς ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ. Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα, ακόμα και για όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία , δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία»!

Μετά την αποδοκιμασία των δηλώσεών του, με τις οποίες επεχείρησε να φορτώσει την εκλογική του συντριβή στα άλλα κόμματα της αντι...

Δείτε περισσότερα
1.069
60
110


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN και στην Christiane Amanpour

 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN και στην Christiane Amanpour.Christiane Amanpour: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλώς ήρθατε και πάλι στην εκπομπή.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ, Christiane. Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση.


Christiane Amanpour: Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, επειδή δεν ξέρω αν εκπλαγήκατε εσείς αλλά όλοι οι άλλοι εξεπλάγησαν που όχι απλώς κερδίσατε την πλειοψηφία αλλά μία συντριπτική πλειοψηφία, αιφνιδιαστήκατε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα απ’ όλα, ανέμενα νίκη του κόμματός μου. Τα πήγαμε μάλλον καλύτερα από ό,τι προσδοκούσαν πολλοί. Δεν έχουμε κερδίσει ακόμα απόλυτη πλειοψηφία, γι’ αυτό θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου, με άλλο εκλογικό νόμο. Αλλά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά.


Κάναμε πράξη τις κύριες δεσμεύσεις μας, τις οποίες ανέλαβα πριν από τέσσερα χρόνια, και θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός μάς αντάμειψε όχι μόνο για την πρόοδο που σημείωσε η ελληνική οικονομία, αλλά και για το σχέδιο μας για το μέλλον. Για μία Ελλάδα που θα είναι πολύ πιο ευημερούσα, που θα πλησιάσει στην Ευρώπη όσον αφορά στους μισθούς. Συνολικά ήταν, πιστεύω, μια πειστική εκλογική νίκη από την πλευρά μας και, βεβαίως, αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.


Christiane Amanpour: Παρά το γεγονός ότι όλοι μιλούν για ένα success story και παρά την οικονομική ανάπτυξη για την οποία μιλήσαμε και όλα όσα έχετε ξεκινήσει, σε ένα πιο λεπτομερές επίπεδο, σύμφωνα με τις στατιστικές της ΕΕ, σχεδόν το ένα τρίτο των Ελλήνων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας. Προφανώς το γνωρίζετε αυτό. Αν εξασφαλίσετε μια δεύτερη θητεία -όπως αναμένετε- ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κάνετε τα μακροοικονομικά να διαχέονται πραγματικά στα εισοδήματα των πολιτών;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, Christiane, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο επώδυνη ήταν η κρίση για την Ελλάδα. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας και δεν είναι εύκολο να αναπληρώσουμε όλο αυτό το χαμένο έδαφος. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι η οικονομία αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, και αναπτύσσεται ταχύτερα χάρη στη σημαντική αύξηση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας, των εξαγωγών, της καινοτομίας.


Προκειμένου να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα με την Ευρώπη πρέπει να πετύχουμε ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη από αυτή που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι ξέρουμε πώς να το καταφέρουμε. Έχουμε μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Έχουμε μειώσει τους φόρους, έχουμε μειώσει την ανεργία κατά περισσότερες από έξι ποσοστιαίες μονάδες, αξιοποιήσαμε τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Σκοπεύω να συνεχίσω σε αυτόν τον δρόμο, αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά.


Η σημαντικότερη προτεραιότητα για εμάς είναι η αύξηση των μισθών. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι μισθοί εξακολουθούν να είναι χαμηλοί στην Ελλάδα. Η κρίση στο κόστος ζωής έχει αφήσει το αποτύπωμά της. Ναι, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα.


Δεν μπορούμε, όμως, να το κάνουμε αυτό υποθηκεύοντας το μέλλον μας. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνουμε σε μία πορεία δημοσιονομικής σταθερότητας. Είμαι πραγματικά περήφανος για το γεγονός ότι έχουμε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα έχουμε μειώσει το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα, Christiane, ουδείς αναφέρεται στην Ελλάδα σαν να αποτελεί πρόβλημα εντός της ευρωζώνης.


Δεν έχουμε ακόμη ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αλλά αν κοιτάξετε τις αποδόσεις των ομολόγων μας στις αγορές είναι σαν να έχουμε ήδη φτάσει σε αυτό το σημείο. Και προσδοκώ ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε το ορόσημο της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα εφόσον έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.


Christiane Amanpour: Επιτρέψτε μου να μιλήσω γι’ αυτό, διότι πρέπει να περάσετε, νομίζω, μερικά εμπόδια πριν από την 25η Ιουνίου. Πρώτα απ’ όλα, είναι ξεκάθαρο ότι η μεταναστευτική σας πολιτική είχε απήχηση στους πολίτες. Ωστόσο, πιθανώς δεν διέφυγε της προσοχής σας ότι η ΕΕ, η Επίτροπος Μετανάστευσης, έστειλε μήνυμα στις ελληνικές αρχές για πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το δημοσίευμα των «New York Times», δηλαδή τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά επέτρεψε παράνομα να αφεθούν κάποιοι μετανάστες στο Αιγαίο. Θέλω να προβάλω ένα βίντεο που ξέρω ότι έχετε δει, το οποίο είναι αυτό που δόθηκε αποκλειστικά στους «New York Times» από εργαζόμενο ανθρωπιστικής οργάνωσης, το οποίο δείχνει αυτούς τους μετανάστες να τοποθετούνται σε ένα φορτηγό και στη συνέχεια σε μια βάρκα, μετέπειτα σε ένα σκάφος του Λιμενικού και τελικά να αφήνονται σε μία λέμβο στο Αιγαίο. Η πρώτη μου ερώτηση, λοιπόν, προς εσάς είναι αν θα δώσετε εντολή στην κυβέρνησή σας να προβεί σε πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το έχω ήδη κάνει, Christiane. Λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου αυτό το περιστατικό, ήδη διερευνάται από την κυβέρνηση, για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας. Θα ήθελα, όμως, να κάνω μια γενικότερη επισήμανση για το μεταναστευτικό, η οποία θεωρώ πως θα ενδιαφέρει τους τηλεθεατές σας. Ανατρέχοντας στο 2015, το 75% των μεταναστών που έφτασαν παράνομα στην Ευρώπη εισήλθαν μέσω της Ελλάδας. Ουσιαστικά είχαμε τότε μία πολιτική ανοιχτών συνόρων και αυτό έθεσε υπό τρομερή πίεση τη ζώνη Σένγκεν. Από τότε που ανέλαβα τη διακυβέρνηση, ακολουθούμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική προστασίας των συνόρων.


Όσο λιγότερους ανθρώπους έχουμε στη θάλασσα, τόσο μικρότερος είναι και ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι μειώσαμε, ουσιαστικά εξουδετερώσαμε, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα παράνομα δίκτυα διακινητών. Έχουμε πολύ λιγότερους ανθρώπους που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, αλλά ταυτόχρονα, είμαστε σε θέση να τους φιλοξενήσουμε σε ανθρώπινες υποδομές. Έχουμε επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και έχουμε επίσης αντιμετωπίσει ένα πολύ επώδυνο πρόβλημα, το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, το οποίο επίσης κληρονομήσαμε όταν αναλάβαμε την εξουσία, πριν από τέσσερα χρόνια.


Επομένως, πιστεύω πως έχουμε μία συνεκτική μεταναστευτική πολιτική. Θεωρώ, επίσης, ότι έχουμε αποδείξει στην Ευρώπη πως δεν μπορείς να έχεις μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση στο μεταναστευτικό, αν δεν ελέγχεις τα εξωτερικά σου σύνορα. Ταυτόχρονα, οφείλεις να δημιουργήσεις και νόμιμες οδούς για τη μετανάστευση, αλλά και να πατάξεις τα παράνομα δίκτυα διακινητών. Αυτοί ευθύνονται για το γεγονός ότι άνθρωποι εκτίθενται σε κίνδυνο στη θάλασσα και, ειλικρινά, αυτό είναι κάτι που η κυβέρνησή μου απλά δεν μπορεί να ανεχθεί.


Christiane Amanpour: Θέλω να θέσω ξεκάθαρα το ερώτημα: δεν εγκρίνετε -ή όποια είναι η σωστή λέξη-, η κυβέρνησή σας δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία στην οποία ευάλωτοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, αφήνονται αβοήθητοι στη θάλασσα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καμία περίπτωση. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής σε αυτό. Έχω κάνει πολλές φορές τη διάκριση ανάμεσα σε αυτό που μόλις δείξατε, το οποίο είναι μία απολύτως απαράδεκτη πρακτική, και στην υποχρέωσή μας, η οποία θεωρούμε πως εμπίπτει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών, να αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα, στα σύνορά μας με την Τουρκία, και στη συνέχεια να απευθύνουμε αίτημα προς την Ακτοφυλακή της Τουρκίας ώστε να έρθει και να παραλάβει αυτούς τους ανθρώπους.


Γνωρίζω πως η Ελλάδα έχει δεχτεί κριτική ύστερα από καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, αλλά ελάχιστοι έχουν θίξει το ζήτημα των λεγόμενων «push-forwards», δηλαδή της πρακτικής που εφαρμόζει η Τουρκία, η Ακτοφυλακή της Τουρκίας, η οποία ωθεί απελπισμένους ανθρώπους, με τρόπο επιθετικό, στα δικά μας χωρικά ύδατα, σε φουσκωτά που ποτέ δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόπλοα.


Christiane Amanpour: Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας θέσω το ερώτημα σχετικά με την Τουρκία. Διότι είναι σαφές ότι είχατε ψυχρές σχέσεις με τον Πρόεδρο Erdoğan, ο οποίος επίσης βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και επίσης θα αντιμετωπίσει δεύτερο γύρο εκλογών. Πριν από λίγο καιρό, περίπου πριν από ένα χρόνο, μετά από μια διαφωνία για τα εξοπλιστικά, είπε για εσάς: «Δεν υπάρχει πια για μένα». Έχετε παραδεχτεί πως υπήρξαν «πολύ, πολύ δύσκολες στιγμές» με τον Πρόεδρο Erdoğan. Σπεύσατε αμέσως να βοηθήσετε μετά τον σεισμό. Έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις μεταξύ σας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να επισημάνω, όπως είπατε, ότι ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε τα δικά μας σωστικά συνεργεία στην Τουρκία ώστε να βοηθήσουν μετά τον καταστροφικό σεισμό. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η καλή σχέση μεταξύ των λαών και θεωρώ πως αυτή η χειρονομία μας βοήθησε πολύ να οικοδομήσουμε μία θετική δυναμική στο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.


Δεν μπορώ να σχολιάσω το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Στην Ελλάδα επίσης έχουμε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη.


Η τουρκική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια ήταν αναθεωρητική. Το αποκαλούμενο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.


Ταυτόχρονα, Christiane, θα είμαι πάντα ο πρώτος που θα κάνει μία κίνηση καλής θέλησης προς την Τουρκία, θα τείνω χείρα φιλίας. Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος επίλυσης του κύριου ζητήματός μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο προχωρήσαμε στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με την Ιταλία, το ίδιο κάναμε με την Αίγυπτο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία, εφόσον συμφωνήσουμε ότι είναι ανάγκη να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να χρησιμοποιήσουμε το Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση της διαφοράς μας.


Θέλω, λοιπόν, να ελπίζω πως, αν μετά τις επόμενες εκλογές ο Πρόεδρος Erdoğan παραμείνει Πρόεδρος και έχω εγώ την τιμή να υπηρετώ τον λαό μου ως Πρωθυπουργός, τα πράγματα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να βελτιώνονται. Ταυτόχρονα, όμως, δεν είμαι αφελής και γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη.


Christiane Amanpour: Μπορώ να σας ξαναρωτήσω; Είναι ένα θέμα που νομίζω ότι επηρεάζει τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα, ιδιαίτερα όσον αφορά τους μετανάστες. Όπως γνωρίζετε, για πολλά χρόνια, η ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια και δίνει επίσης πολλά χρήματα στην Τουρκία για να κρατήσει τους Σύρους και άλλους πρόσφυγες εκεί, αντί να τους αφήσει να έρθουν στην Ευρώπη. Λέγεται ότι η ΕΕ έχει επίσης δημιουργήσει τη λεγόμενη «εξαίρεση Μητσοτάκη» όσον αφορά τους μετανάστες που έρχονται στη χώρα σας, επειδή τους εμποδίζετε από το να προχωρήσουν στις άλλες χώρες της ΕΕ. Εσείς το βλέπετε έτσι; Θέλω να πω, κάνετε ορισμένα πράγματα τα οποία για άλλες χώρες ίσως δεν θα επιδοκιμάζονταν, όμως αυτό δεν ισχύει για τη χώρα σας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω την υποχρέωση να προστατεύω τα σύνορά μας. Τα σύνορά μας τυχαίνει να είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν γυρίσετε το χρόνο πίσω, στον Μάρτιο του 2020, όταν ο Πρόεδρος Erdoğan προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τη δύσκολη κατάσταση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσπάθησε να τους ωθήσει στο ελληνικό έδαφος, εμείς υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας. Και δύο ημέρες αργότερα είχαμε ολόκληρη την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα να επικροτεί αυτό που κάναμε, γιατί δεν προστατεύουμε μόνο τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.


Θεωρώ ότι υπάρχει μια σταδιακή αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική, στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την αναγνώριση ότι πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα αν θέλουμε να έχουμε μία ζώνη ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου αφήνουμε τον οποιονδήποτε να μπαίνει στη χώρα μας, διότι τότε, εν τέλει, θα δούμε αυτό που συνέβη το 2015 και το κλείσιμο συνόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακριβώς αυτό συνέβη.


Δεν θέλω η χώρα μου να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μία παρόμοια κατάσταση. Θεωρώ λοιπόν ότι έχει υπάρξει μία αλλαγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την αναγνώριση της ανάγκης να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι θα εξορθολογίσουμε τις εσωτερικές μας μεταναστευτικές πολιτικές, ότι θα συνεργαστούμε για την επιστροφή στις πατρίδες τους εκείνων που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά επίσης -θα το τονίσω αυτό, επειδή για μένα είναι εξαιρετικά σημαντικό- να διασφαλίσουμε ότι έχουμε νόμιμες οδούς για μετανάστες που θέλουν να έρθουν να εργαστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στην Ελλάδα μειώνουμε την ανεργία πολύ γρήγορα. Έχουμε ήδη ανάγκη, παραδείγματος χάρη, από εργάτες για τον πρωτογενή τομέα. Και θα προτιμούσα να έχουμε διμερείς συμφωνίες με χώρες προέλευσης, μέσω των οποίων άνθρωποι θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν νόμιμα, χωρίς να χρειαστεί να υποστούν το μαρτύριο ενός πολύ επικίνδυνου ταξιδιού. Να έρχονται νόμιμα στην Ελλάδα, να εργάζονται νόμιμα εδώ, να είναι ασφαλισμένοι και να μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Πρόκειται για μία πρόταση που είναι επωφελής για όλους και πρέπει να εργαστούμε πολύ περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.


Christiane Amanpour: Θέλω να σας ρωτήσω για τις προτεραιότητες της δεύτερης θητείας σας. Το σιδηροδρομικό δυστύχημα ήταν τραγικό, η απώλεια ζωής ήταν τραγική, για πολλούς ανέδειξε μερικά από τα σημαντικά προβλήματα στις υποδομές. Έχετε κάνει πολλά με τις ψηφιακές εφαρμογές και έχετε αλλάξει την αλληλεπίδραση των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση. Λένε ωστόσο, «ένα λεπτό, από κάτω υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν», είτε πρόκειται για τα σχολεία είτε στο μέτωπο των ανισοτήτων. Ποια είναι η προτεραιότητά σας για τη χώρα, εφόσον εξασφαλίσετε δεύτερη θητεία;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω μεγάλες φιλοδοξίες για τη δεύτερη θητεία μας και ξέρω ότι για να μετασχηματίσεις μια χώρα, όπως η Ελλάδα, χρειάζεσαι τουλάχιστον δύο θητείες. Πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Προωθούμε επίσης μια πολύ προοδευτική ατζέντα όσον αφορά τη δημόσια υγεία, τη δημόσια εκπαίδευση και τη μείωση των ανισοτήτων.


Αν με ρωτήσετε ποια είναι η κυριότερη προτεραιότητά μου, αυτή θα ήταν να επιτύχω υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ανισότητες. Τα τελευταία δύο χρόνια μειώσαμε πράγματι τις ανισότητες, επειδή προσφέραμε στοχευμένη βοήθεια σε όσους είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης που επηρέασε το κόστος ζωής.


Προωθώ παράλληλα την πράσινη και ψηφιακή ατζέντα μας. Και, φυσικά, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, όπως επισημάνατε, αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για τη δεύτερη θητεία. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει πάρα πολύ σημαντικά πράγματα όσον αφορά στη διευκόλυνση των συναλλαγών των πολιτών με το κράτος, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία.


Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα όσον αφορά στο «βαθύ κράτος» που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό θα είναι σίγουρα μία από τις προτεραιότητές μου αν έχω την ευκαιρία να υπηρετήσω για δεύτερη θητεία ως Πρωθυπουργός.


Θεωρώ, ωστόσο, ότι αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε όσον αφορά στις ελληνικές εκλογές είναι ότι καταφέραμε να νικήσουμε τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση για δεύτερη συνεχή φορά. Αυτό αποδεικνύει, πιστεύω, ότι εφόσον φέρεις αποτελέσματα για τους πολίτες, απέναντι στο αφήγημα του λαϊκισμού και στις φαντασιώσεις για εύκολες λύσεις αντί για απτά αποτελέσματα, οι πολίτες θα σε ανταμείψουν στην κάλπη -αν μπορείς πραγματικά να φέρεις πραγματική αλλαγή για τους πολίτες. Κι αυτό είναι, εκτιμώ, ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για όλους, σίγουρα στην Ευρώπη.


Για εμένα αυτό ήταν το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα αυτών των εκλογών. Όχι μόνο αυξήσαμε το ποσοστό μας, τον απόλυτο αριθμό των ψήφων μας, αλλά και η αντιπολίτευση, η λαϊκίστικη αντιπολίτευση, ουσιαστικά καταστράφηκε σε αυτές τις εκλογές. Έχουμε διαφορά 20 μονάδων, πήραμε διπλάσιες ψήφους από ό,τι εκείνοι.


Συνεπώς, θεωρώ ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα θα έχει απήχηση και σε άλλες φιλελεύθερες δημοκρατίες σε αυτή τη μάχη μεταξύ όσων προσφέρουν λύσεις και εκείνων που απλώς ασχολούνται με την πολιτική των ευχάριστων αλλά κενών υποσχέσεων.


Christiane Amanpour: Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας και ελπίζουμε ότι θα έχουμε αυτή τη συζήτηση ξανά μετά τις επόμενες εκλογές. Σας ευχαριστώ πολύ.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ, Christiane.Πρώτη δύναμη στις προτιμήσεις των νέων ψηφοφόρων αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία


 

Ο κ. Τσίπρας, προκειμένου  να υποκλέψει την ψήφο των νέων έχει φτάσει στο σημείο να υπόσχεται -λίγες μέρες πριν τις Πανελλαδικές- άμεση κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Την προηγούμενη μάλιστα εβδομάδα είχε δηλώσει ότι εάν οι νέοι «ρίξουν ψήφο τιμωρίας για αυτά που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης και δεν γυρίσουν την πλάτη στις εκλογές, τότε δεν θα του φτάσουν οι μέρες να πακετάρει». Παρόλα αυτά, το επικαιροποιημένο exit poll δείχνει πως οι νέοι που επέλεξαν Νέα Δημοκρατία είναι πολύ περισσότεροι από όσους επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους 17 έως 24 ετών στήριξε τη Νέα Δημοκρατία (31,5%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 28,8%. Σημειώνεται πως το 2019 -σύμφωνα πάντα με exit polls- ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει το 38% της νεανικής ψήφου, ενώ η Νέα Δημοκρατία  έχει βρεθεί στη δεύτερη θέση με 30%. Στις εκλογές δηλαδή της Κυριακής καταγράφηκε μία ανατροπή άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στις κάλπες της Κυριακής η Νέα Δημοκρατία επικράτησε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, και μάλιστα με αυξημένο ποσοστό συμμετοχής κατά τρεις μονάδες σε σύγκριση με το 2019.

Χωρίς να εφησυχάζουμε, ούτε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι το ποσοστό μας είναι αρκετές μονάδες πιο χαμηλά από το γενικό ποσοστό, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στους ψηφοφόρους της νέας γενιάς,  ουσιαστικά αποδεικνύει ότι οι πολιτικές που ήδη υλοποιεί η Κυβέρνηση για τους νέους αναγνωρίζονται στην πράξη. Πρόκειται δηλαδή για μία ακόμα διάψευση της «γκρίζας» εικόνας για τη χώρα και τις προοπτικές της, την οποία επιχείρησε να «φυτέψει» ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντίληψη των πολιτών, δίχως να προτείνει πραγματικές λύσεις για τους νέους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι υποσχέσεις που ακούγονται μεν ευχάριστες αλλά βλάπτουν τους νέους, όπως η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλλά και η ανοχή απέναντι στη βία στα Α.Ε.Ι., δεν πείθουν τους  νέους, οι οποίοι απαιτούν ουσιαστικές προτάσεις για το μέλλον τους κι όχι παρωχημένα συνθήματα.

Αντιθέτως απέδωσαν οι κυβερνητικές πολιτικές που παράγουν έμπρακτο αποτέλεσμα, όπως:

 • Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενο επιτόκιο.
 • Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% μέχρι σήμερα.
 • Η μείωση της νεανικής ανεργίας κατά 16 μονάδες σε σχέση με το 2019. 
 • Η έμφαση στη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων.
 • Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για την ένταξη νέων χωρίς προϋπηρεσία στην αγορά εργασίας.
 • Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
 • Οι δράσεις για εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
 • Η πολυδιάστατη στήριξη των νέων ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.
 • Ο νέος πυλώνας κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης για τους νέους με εγγυημένη ελάχιστη επιστροφή.
 • Η ευρεία ψηφιοποίηση της επαφής του πολίτη με το κράτος.
 • Η  έμφαση στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας η οποία συνδέεται με το μέλλον του πλανήτη μας.
 • Η αναβάθμιση των σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια, ο διορισμό 25.000 μόνιμων εκπαιδευτικών και ο διπλασιασμός των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων.
 • Οι πρωτοβουλίες όπως το μόνιμο Youth Pass.


Η Νέα Δημοκρατία είναι το πραγματικά φιλολαϊκό κόμμα

 


Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα και είναι εντυπωσιακή στους φτωχότερους Δήμους. Το αφήγημά του ότι είναι ένα φιλολαϊκό κόμμα που εκφράζει τα ασθενέστερα κοινωνικά απορρίφθηκε από τους ίδιους τους πολίτες στις λαϊκές περιοχές, της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που έδωσαν πολύ μεγάλα ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία  γυρίζοντας την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε έτσι ότι το πραγματικά φιλολαϊκό κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία που με την αναπτυξιακή πολιτική της  δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση του εθνικού εισοδήματος και μέρισμα ανάπτυξης σε όλους, ιδιαίτερα στους ασθενέστερους, με  πράξεις και όχι με λόγια του αέρα. Τα επίσημα στοιχεία είναι εύγλωττα:

 • Στον Δυτικό Τομέα Αθηνών: Η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με ποσοστό 34,46% έναντι 22,71% του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας διαφορά 11,76 μονάδες. Σημειώνεται ότι υπήρξε εντυπωσιακή αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών σε σχέση με το 2019 καθώς η Νέα Δημοκρατία ήταν τότε στο 29,69% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 38,60%. Δηλαδή στην τετραετία η Νέα Δημοκρατία κέρδισε σχεδόν 5% , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 16%! Είναι χαρακτηριστικό ότι στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια η Νέα Δημοκρατία ήταν νικήτρια σε όλους τους Δήμους της.
  • Στην Αγία Βαρβάρα τα ποσοστά ψήφων είναι Ν.Δ. 32,03%-ΣΥΡΙΖΑ 24,38%.
  • Στους Αγ. Αναργύρους -Καματερό Ν.Δ.35,32%- ΣΥΡΙΖΑ 21,84%.
  • Στο Αιγάλεω  Ν.Δ. 34,64% - ΣΥΡΙΖΑ 23,23%.
  • Στο  Ίλιον Ν.Δ. 33,98%-ΣΥΡΙΖΑ 23,46%.
  • Στο Περιστέρι Ν.Δ. 34,08%-ΣΥΡΙΖΑ 23,47%.
  • Στην Πετρούπολη Ν.Δ. 33,74%-ΣΥΡΙΖΑ 20,91%.
  • Στο Χαϊδάρι Ν.Δ. 37,32% -ΣΥΡΙΖΑ 20,60%.
 • Στην Β’ Περιφέρεια Πειραιά: Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 37,44% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,75%. Διαφορά 16,69%. Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 38,22% δηλαδή έχει χάσει σχεδόν 18%, ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε 30,19% και έχει κερδίσει πάνω από 7%. Ειδικότερα:
  • Στο Κερατσίνι - Δραπετσώνα Ν.Δ. 36,70%-ΣΥΡΙΖΑ 20,39%.
  • Στον Κορυδαλλό  Ν.Δ. 35,45%-ΣΥΡΙΖΑ 21,18%.
  • Στη Νίκαια-Άγιο Ιωάννη Ρέντη Ν.Δ.35,16% -ΣΥΡΙΖΑ 21,77%.
  • Στο Πέραμα Ν.Δ. 38,61%- ΣΥΡΙΖΑ 18,57%.
  • Στη Σαλαμίνα Ν.Δ.47,73%-ΣΥΡΙΖΑ 18,16%.