Σάββατο 12 Ιουλίου 2025

Οδηγός λεωφορείου πάτησε συνάδελφό του επειδή τσακώθηκαν - Υποχρεωτική η αξιολόγηση των οδηγών

 


Πολλά τα περιστατικά τελευταία με οδηγούς λεωφορείων να προκαλούν ατυχήματα, και να προσπαθούν μετά να δικαιολογηθούν. Οι συμπεριφορές των οδηγών, οδηγούν μόνο σε ένα δρόμο αξιολόγηση για να κριθούν εάν και εφόσον είναι ικανοί να μεταφέρουν κόσμο, και κατά πόσο κινδυνεύουν οι επιβάτες!!

Οδηγός λεωφορείου συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος συναδέλφου του, τον οποίο τραυμάτισε με το λεωφορείο μετά από λογομαχία.

Πρόκειται για έναν επικίνδυνο όπως προκύπτει 58χρονο, ο οποίος κρατείται στο Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κολωνού και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Το περιστατικό συνέβη χτες το βράδυ στην συμβολή των οδών Αγίου Πολυκάρπου και Αμφιπόλεως στον Κολωνό.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο 58χρονος διαπληκτίστηκε με τον άλλο οδηγό λεωφορείου στο δρόμο, έξω από τα λεωφορεία.

Στη συνέχεια ο 46χρονος προσπάθησε να διαφύγει με την μοτοσικλέτα του, που ήταν στο σημείο, αλλά ο 58χρονος μπήκε στο λεωφορείο, τον καταδίωξε και τον παρέσυρε, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στα άνω και κάτω άκρα.

Ο τραυματίας διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.



Συνελήφθη γνωστός TikToker κακοποιός για εκβιασμό - Χτύπησε αστυνομικούς στην προσπάθεια να διαφύγει της σύλληψης

 


Στη σύλληψη γνωστού TikToker, ο οποίος εμφανιζόταν ως «μεσολαβητής» σε υποθέσεις πολιτών, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης για υπόθεση εκβιασμού που σχετίζεται με ανταγωνισμούς στον χώρο των μεταφορών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων με σωρεία κατηγοριών: εκβίαση, απόπειρα εκβίασης, συναυτουργία, βία κατά υπαλλήλων, οπλοκατοχή, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και άλλα.

Η υπόθεση αφορά, μεταξύ άλλων, τις πιέσεις και τις απειλές που ασκήθηκαν σε υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας στον Ασπρόπυργο ώστε να διακόψει κάθε επαγγελματική σχέση με την εταιρεία. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να απαίτησαν, τόσο δια ζώσης όσο και τηλεφωνικά, από τον εργαζόμενο να τερματίσει τη συνεργασία του με την εν λόγω εταιρεία.

Κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, διαπιστώθηκε ότι ο TikToker μαζί με έναν ακόμη, 42χρονο, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία, ενεργώντας για λογαριασμό τρίτου, επιχειρηματία προσέγγισαν τον εργαζόμενο και τον ανάγκασαν να διακόψει την εργασία του στην εταιρεία και να απασχοληθεί σε άλλη με χαμηλότερο μισθό, προκαλώντας του οικονομική ζημία.

Παράλληλα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν με ανάλογο τρόπο να εξαναγκάσουν και ιδιοκτήτη άλλης μεταφορικής εταιρείας να διακόψει τη συνεργασία του με την επιχείρηση, χωρίς όμως να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 10 Ιουλίου 2025, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο ένας, ο οποίος μάλιστα στην προσπάθειά του να αποφύγει τον έλεγχο, προέβαλε σθεναρή αντίσταση. Ο κατηγορούμενος TikToker επιχείρησε να διαφύγει τρέχοντας, πλην όμως οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν λίγα μέτρα από το σημείο ελέγχου. Κατά την ακινητοποίησή του, πρόβαλε σθεναρή αντίσταση, χτυπώντας τους αστυνομικούς με τα χέρια και τα πόδια του.

Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των -1.500- ευρώ, ενώ από τις έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν:



-1.500€- μετρητά

-2- καραμπίνες, από τις οποίες μία κλεμμένη,

-2-εγκέφαλοι αυτοκινήτου,

γεμιστήρα αεροβόλου όπλου και -2- κυτία σφαιριδίων,

καταγραφικό και αυτοκίνητο.

Χαρακτηριστικό της δράσης του συλληφθέντα ήταν η έντονη παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εμφανιζόταν με ρόλο μεσολαβητή σε ιδιωτικές διαφορές, απευθύνοντας απειλές σε όσους δεν συμμορφώνονταν με τις «υποδείξεις» του.

Ο συλληφθείς, ο οποίος έχει απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοια και έτερα αδικήματα, οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκε σε Ανακριτή.

Η προανακριτική έρευνα αποκαλύπτει πως όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αρχές για βαριά αδικήματα:

Ο γνωστός TikToker για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστείες, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σωματικές βλάβες, απάτη, τοκογλυφία, αρπαγή και πλήθος άλλων κακουργημάτων, μεταξύ αυτών και παραβάσεις περί όπλων και νομιμοποίησης εσόδων.

Ο εργαζόμενος για εκβιάσεις, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, σωματικές βλάβες, πλαστογραφία, απάτες και παράνομη οπλοκατοχή.

Ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας βαρύνεται με κατηγορίες για σωματικές βλάβες, παραβίαση δικαστικής απόφασης, απειλές και οπλοκατοχή.



Γελάει όλη η υφήλιος με τα καραγκιοζιλίκια του Λευκού Οίκου - Παρομοίασαν τον Τραμπ με τον... Σούπερμαν

 


Εννοείται ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν θα γινόντουσαν με κανένα άλλο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά εδώ με Ντόναλντ Τράμπ υπάρχει σοβαρό έλλειμα σοβαρότητας.

Χιλιάδες σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε μια ανάρτηση του Λευκού Οίκου, η οποία παρουσίαζε τον Ντόναλντ Τραμπ ως... Σούπερμαν, εν μέσω της κυκλοφορίας της νέας ταινίας του διάσημου υπερήρωα.

Η ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα, η οποία δημιουργήθηκε με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, απεικονίζει το πρόσωπο του Προέδρου των ΗΠΑ επικολλημένο στο σώμα του Σούπερμαν, με φόντο τον γνωστό ουρανοξύστη του Metropolis.

Περιμετρικά, διακρίνονται συνθήματα όπως: «Αλήθεια, Δικαιοσύνη και ο Αμερικανικός Τρόπος Ζωής», αλλά και «Η Προεδρία Τραμπ», ενώ η κεντρική λεζάντα διακηρύσσει: «Το σύμβολο της ελπίδας – Ο Σούπερμαν Τραμπ», και γελάει ο κόσμος μαζί τους!!!



Φλωρίδης: «Πώς θα κυβερνήσει ο Ανδρουλάκης, φωνάζοντας παρών; Τι παρών, βρε άνθρωπέ μου;»


Μιλώντας στο Action 24, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης ανέφέρθηκε αρχικά στην αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου λαθρομεταναστών για τρεις μήνες, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε «αν το 2020 στον Έβρο το είχαμε ρίξει στη συζήτηση για συνταγματικότητα, τότε απλώς δεν θα υπήρχε η χώρα» σχολιάζοντας τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας.

Ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε λόγο για «εισβολή από τον Νότο» και επεσήμανε την ανάγκη άμεσης και αποφασιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου από την Πολιτεία. «Οι κυβερνήσεις προστατεύουν τη χώρα. Όταν έχεις μία εισβολή από τον Νότο η οποία μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, θα λάβεις υπόψη το διεθνές δίκαιο, αλλά θα προασπίσεις τη χώρα σου και δεν θα την οδηγήσεις σε μία καταστροφή», ανέφερε.

Εστιάζοντας στην Κρήτη, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως το νησί αποτελεί αδιαπραγμάτευτο μέρος της ελληνικής επικράτειας και δεν πρέπει να υπάρξει κανένα περιθώριο εφησυχασμού: «Η Κρήτη είναι ελληνική επικράτεια και θέλει προστασία. Είναι Ελλάδα και θέλει προστασία. Όταν η χώρα δέχεται επίθεση πρέπει να κοιτάξει την προστασία της», πρόσθεσε.

Όπως είπε, είχε αντιληφθεί εδώ και δύο χρόνια πως η ιατροδικαστική υπηρεσία είχε πρόβλημα και το είχε εντοπίσει, σημειώνοντας πως ενέπιπταν στο υπουργείο, αλλά δεν υπήρχε εποπτεία. «Υπηρεσίες αφημένες επί 50 χρόνια εμφάνιζαν προβλήματα. Υπήρχαν ιατροδικαστές που έκαναν περισσότερο ιδιωτικό έργο παρά την αποστολή που τους είχε ανατεθεί. Πέρα από τις επιστημονικές αστοχίες», είπε.

Ο Υπουργός σημείωσε πως οι αλλαγές που δρομολογούνται αφορούν ολόκληρη την Ελλάδα, ωστόσο στην περιοχή της Πάτρας υπήρχαν και άλλα προβλήματα, όπως αντιφάσεις που διαπίστωσαν τα δικαστήρια, αποχωρήσεις ιατροδικαστών κ.α. Μιλώντας συγκεκριμένα, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε πως εν προκειμένω η ιατροδικαστική έκθεση για τον Παναγιωτάκη (σ.σ. στην υπόθεση Μουρτζούκου) εξετάζεται από τριμελή επιτροπή.

Μιλώντας για την υπόθεση των επιδοτήσεων ο κ. Φλωρίδης σημείωσε πως το κλίμα που λαμβάνει από τους πολίτες έχει να κάνει με το να μην πληρώσουν οι πολίτες τα πρόστιμα και τις απώλειες και την ανάγκη εξυγίανσης. Παράλληλα σημείωσε ότι από τους ελέγχους που θα γίνουν, το κράτος θα κερδίσει πάνω από 100 εκατ. από «κλέφτες» που θα έπαιρναν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνταν. «Αυτά τα χρήματα θα μας βοηθήσουν να πληρώσουμε τη δόση του προστίμου», είπε.

Όπως είπε, «πολιτικές ευθύνες υπάρχουν ασυζητητί. Αυτές είναι άλλο πράγμα από τις ποινικές και ειδικά τις βαριές».




Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»

 


Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

  • Το Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιχορήγησης Παρεμβάσεων Προσβασιμότητας για Άτομα με Αναπηρία ενισχύει την ανεξάρτητη διαβίωση και την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, δίνοντας έμφαση στις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με κινητικές ή/και αισθητηριακές αναπηρίες.
  • Ωφελούμενοι είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ατομικό εισόδημα έως 60.000 ευρώ.
  • Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης φτάνει έως και τα 14.500 ευρώ, 12.000€ για κινητική αναπηρία, 5.000€ για αισθητηριακή αναπηρία, 14.500€ για συνδυασμό κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας.
  • Επιλέξιμοι χώροι παρεμβάσεων είναι η κύρια κατοικία, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος (συμπεριλαμβανομένων μισθωμένων κατοικιών με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη), η ιδιόκτητη δευτερεύουσα κατοικία, η επαγγελματική στέγη αυτοαπασχολούμενων και οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τεχνικές εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και την αμοιβή μηχανικού για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης των εργασιών.
  • Κάθε ωφελούμενος θα μπορεί να αξιοποιήσει τα χρήματα που θα του διατεθούν συνδυαστικά και στους 3 χώρους για τη διαμόρφωση μπάνιων, την τοποθέτηση ραμπών και αναβατορίων, την εγκατάσταση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και την αμοιβή τεχνικού συμβούλου μηχανικού, ο οποίος πιστοποιεί την ολοκλήρωση των εργασιών.
  • Η διαδικασία θα υλοποιηθεί μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής, συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η σχετική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος θα δημοσιευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της Δράσης "Υποστήριξη Ατόμων με Αναπηρία" του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

 



Απεντάσσονται αυτοδικαίως επενδυτικά σχέδια των Αναπτυξιακών Νόμων 2004 και 2011 που δεν υλοποιήθηκαν

 



Με τροπολογία του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την Πολιτική Ποιότητας, δίνεται οριστική λύση στο ζήτημα των επενδυτικών σχεδίων που είχαν υπαχθεί στους Αναπτυξιακούς Νόμους του 2004 και του 2011, αλλά δεν υλοποιήθηκαν, μακριά από καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.

Όλα τα σχέδια που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία και δεν υπέβαλαν αίτηση ελέγχου μέχρι την 1η Απριλίου 2024, απεντάσσονται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση του νόμου.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης ότι, όπου έχουν καταβληθεί ποσά ενίσχυσης ή έχει εισπραχθεί ενίσχυση με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής, αυτά επιστρέφονται εντόκως από την ημερομηνία λήψης της ενίσχυσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Με συνέπεια, γίνεται πράξη η δέσμευση για διαφάνεια παντού, σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Οι δημόσιοι πόροι πρέπει να κατευθύνονται σε επενδύσεις που υλοποιούνται, δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενισχύουν την παραγωγή και την πραγματική οικονομία.



Με 87,3 εκατ. ευρώ ενισχύονται 74 επενδυτικά σχέδια του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα 360°»

 


Την απόφαση ενίσχυσης 74 επενδυτικών σχεδίων με 87,3 εκατ. ευρώ του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα 360°» του Αναπτυξιακού Νόμου του 2022 υπέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

  • Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων φτάνει τα 169 εκατ. ευρώ και τα επενδυτικά σχέδια θα λάβουν ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης 63,8 εκατ. ευρώ και ενίσχυση φορολογικής απαλλαγής 23.5 εκατ. ευρώ.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός επενδυτικών σχεδίων (17) και αναπτύσσεται το μεγαλύτερο ύψος επενδύσεων, απορροφώντας το 32% των συνολικών ενισχύσεων. Ακολουθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με έγκριση 16 επενδυτικών σχεδίων και απορρόφηση του 20% των συνολικών ενισχύσεων.

Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν και οι ενισχύσεις 177 επενδυτικών σχεδίων με 148 εκατ. ευρώ του καθεστώτος της Αγροδιατροφής του ίδιου Αναπτυξιακού Νόμου. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ξεκινήσει να δέχονται αιτήσεις τα τρία νέα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου του 2025.



Ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό τον Ιούνιο

 



Ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, τόσο σε πλήθος μηνιαίων ρυθμίσεων όσο και σε ύψος ποσών, καταγράφηκε τον Ιούνιο. Μέσα σε έναν μήνα, υποβλήθηκαν 1.995 ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε αξία άνω των 670 εκ. ευρώ, το υψηλότερο ρυθμισμένο ποσό έως σήμερα.

  • Τα στοιχεία του Ιουνίου πιστοποιούν για άλλη μια φορά ότι ο διπλασιασμός των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων που εφαρμόζεται από τον Μάιο, μαζί με όλες τις πρόσφατες θεσμοθετημένες βελτιώσεις στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού, δίνει βιώσιμες ρυθμίσεις, καλύπτοντας ουσιαστικά τη μεσαία τάξη.
  • Η συμβολή του Εξωδικαστικού Μηχανισμού στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους αποτυπώνεται στα τελευταία επίσημα στοιχεία:
    • έως σήμερα, ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων ανέρχεται σε 38.567 και αντανακλά συνολική αξία αρχικών οφειλών 12,7 δισ. ευρώ.
    • Παράλληλα, τον Ιούνιο 3.965 ευάλωτα νοικοκυριά και 155 οφειλέτες ΑμεΑ επωφελήθηκαν από ρυθμίσεις οφειλών σύμφωνα με την ήδη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα, ενώ 222 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.

Διμερείς ρυθμίσεις με servicers

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η θετική πορεία στις διμερείς ρυθμίσεις δανείων με τους 4 μεγαλύτερους Χρηματοδοτικούς Φορείς (Intrum, Cepal, DoValue, Qquant). Τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν επιτυχείς ρυθμίσεις ύψους 0,5 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε 6.000 οφειλέτες. Σημειώνεται ότι το 41% αυτών των ρυθμίσεων αφορά στεγαστικά δάνεια. Ταυτόχρονα, το ποσοστό εγκρισιμότητας έχει εκτοξευθεί στο 83,7%.




Σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τη Λιβύη


 

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης»:

  • Η  Ελληνική Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ενημερώσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο στο Κοινοβούλιο προχωρά στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα.
    • Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση η οποία στηρίζεται ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. Όσοι μετανάστες, λοιπόν, εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται.
    • Όπως ίσως γνωρίζετε, χθες στα διεθνή ύδατα νοτίως της Κρήτης έγινε μια επιχείρηση διάσωσης από ένα εμπορικό σκάφος. Η κατεύθυνση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι οι διασωθέντες να μην αποβιβαστούν στην Κρήτη. Θα κατευθυνθούν στο Λαύριο και από εκεί θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενες δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης.
  • Η δεύτερη απόφασή μας αφορά τη δημιουργία μίας, σε πρώτη φάση, και ενδεχομένως δεύτερης, μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και τοπικά, κρατώντας αυτούς οι οποίοι εισέρχονται παράνομα των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν θα μπορούν να εξετάζονται και σε μία, ενδεχομένως και δεύτερη, πρόσθετη δομή στην Κρήτη.
  • Τρίτον, οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη, τόσο με τη νόμιμη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης όσο και με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, εξακολουθούν και συνεχίζονται. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό, το ελληνικό Λιμενικό, είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης έτσι ώστε να αποτρέψουμε, κατά προτίμηση, την αναχώρηση αυτών των βαρκών ή αυτών των πλοιαρίων από τις ακτές της Λιβύης ή όταν συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, με τις αρχές της Λιβύης, οι βάρκες αυτές να επιστρέφουν πίσω από εκεί που ξεκίνησαν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα και η οποιαδήποτε παρέμβαση, η οποιαδήποτε σωτηρία τους να μετατρέπεται ουσιαστικά σε μία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους, ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα, διότι πια θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα να μπορεί κανείς να φτάσει στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού. Προφανώς, η αντίδρασή μας και η στάση μας θα είναι νόμιμη, αλλά θα είναι και πολύ αυστηρή.

 



Η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας

 


Από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στη Ρώμη:

  • Η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας. Το μήνυμά μας είναι σαφές και συνεπές, από την αρχή αυτού του φρικτού πολέμου: τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία και η επιθετικότητα δεν πρέπει ποτέ να επιβραβεύεται.
  • Η Ουκρανία χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανοικοδόμησης, η οποία να αντανακλά την έκταση της καταστροφής και το μέγεθος των θυσιών που έχει κάνει ο ουκρανικός λαός. Οι τέσσερις τομείς στους οποίους επικεντρώνεται σήμερα, επιχειρήσεις, ανθρώπινο δυναμικό, περιφερειακή ανάκαμψη και ενσωμάτωση στην ΕΕ, αποτελούν αλληλένδετους πυλώνες της επιτυχίας. Η πρόοδος σε κάθε έναν από αυτούς απαιτεί τόσο την ανάληψη ευθύνης από την Ουκρανία όσο και τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων.
  • Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η στήριξή μας προς την Ουκρανία είναι ακλόνητη. Το Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία παραμένει ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την προσπάθεια ανοικοδόμησης και πρέπει να υποστηριχθεί με τους απαραίτητους πόρους και την απαραίτητη πολιτική βούληση. Ωστόσο, η δημόσια χρηματοδότηση από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να εντάξουμε πλήρως τον ιδιωτικό τομέα σε αυτή την προσπάθεια ανοικοδόμησης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες: να μετριάσουμε τους κινδύνους, να παρέχουμε εγγυήσεις, να οικοδομήσουμε ισχυρούς και διαφανείς θεσμούς, τους οποίους μπορούν να εμπιστεύονται οι επενδυτές.
  • Η Ελλάδα επικεντρώνεται ιδιαίτερα στη νότια Ουκρανία και ειδικά στην Οδησσό, μια πόλη με την οποία έχει βαθιές ιστορικές σχέσεις και αποτελεί κόμβο στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την ανάκαμψη και το μέλλον της. Θεωρούμε τη νότια Ουκρανία ζωτικής σημασίας σύνδεσμο μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Όπως τόνισα πρόσφατα από την Οδησσό, οραματιζόμαστε έναν στρατηγικό διάδρομο συνδεσιμότητας ανάμεσα στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την πόλη της Οδησσού, που θα συμπεριλαμβάνει την ενέργεια, τις μεταφορές και το εμπόριο, ένα έργο που θα συμβάλλει τόσο στην ανάκαμψη της Ουκρανίας όσο και στην ευρύτερη ενεργειακή και οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρώπης.


Air India: Κόπηκε η παροχή καυσίμων στους κινητήρες


 

Στοιχεία από τη 15σέλιδη προκαταρκτική έκθεση σχετικά με την αεροπορική τραγωδία με αεροσκάφος της Air India, όπου σκοτώθηκαν 260 άνθρωποι στην Ινδία, δημοσιεύουν το SkyNews και το BBC.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση, λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους της Air India διακόπηκε η παροχή καυσίμου στους κινητήρες.

Η έκθεση αναφέρει ότι δύο διακόπτες ελέγχου καυσίμου, που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των κινητήρων όταν το αεροσκάφος βρίσκεται στο έδαφος, μετακινήθηκαν από τη θέση λειτουργίας στη θέση διακοπής λίγο μετά την απογείωση.



«Το αεροσκάφος έφτασε στη μέγιστη καταγεγραμμένη ταχύτητα 180 κόμβων IAS περίπου στις 08:08:42 UTC και αμέσως μετά οι διακόπτες τροφοδοσίας καυσίμου του κινητήρα 1 και του κινητήρα 2 μετακινήθηκαν από τη θέση RUN στη θέση CUTOFF, ο ένας μετά τον άλλον, με χρονική διαφορά 01 δευτερολέπτου.Οι κινητήρες N1 και N2 άρχισαν να μειώνονται από τις τιμές απογείωσης, καθώς διακόπηκε η τροφοδοσία καυσίμου στους κινητήρες» αναφέρει η έκθεση.

Το SkyNews σημειώνει ότι στο πιλοτήριο επικράτησε πανικός, με την ηχογράφηση να φέρεται να αποκαλύπτει ότι ένας από τους πιλότους ρωτά τον άλλον γιατί «έκοψε». Ο άλλος πιλότος απαντά ότι δεν το έκανε.

Ένας από τους κινητήρες ξεκίνησε ξανά, αλλά δεν ήταν αρκετό για να αντιστραφεί η επιβράδυνση του αεροσκάφους, σύμφωνα με την έκθεση.

Όπως εξηγεί η έκθεση, «δεν έχει εντοπιστεί κανένα σημαντικό σφάλμα στο αεροσκάφος ή στους κινητήρες του».

Πλέον, είναι σαφές ότι η προσοχή επικεντρώνεται στις ενέργειες των πιλότων.

Από την αεροπορική τραγωδία σκοτώθηκαν 241 επιβάτες και 19 άνθρωποι που βρίσκονταν στο έδαφος. Ένας επιβάτης -το θαύμα της θέσης 11A, όπως χαρακτηρίστηκε- κατάφερε να βγει ζωντανός.



Συνελήφθη 74χρονος διωκόμενος για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου

 


Από ειδική επιχειρησιακή ομάδα του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής, συνελήφθη μεσημβρινές ώρες της 9-7-2025 στο Χαλάνδρι, 74χρονος φυγόποινος σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση με ποινή κάθειρξης -12- ετών για πλαστογραφία με χρήση πλαστών εγγράφων κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με επιδιωκόμενο όφελος άνω των -150.000- ευρώ.

Ειδικότερα, ο 74χρονος ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εταιρείας, κατά το έτος 2009,  έλαβε -18- εικονικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών αξίας άνω των -3- εκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα την μη απόδοση φορολογίας ύψους -800.000- ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.



Αποτροπή κλοπής σε οικία στο Παγκράτι - Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί

 



Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες της 10-7-2025 στην περιοχή του Παγκρατίου, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.), δύο 46χρονοι αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για -κατά περίπτωση- απόπειρα κλοπής από κοινού και βία κατά υπαλλήλων.

Ειδικότερα, ανωτέρω αστυνομικοί μετά από σήμα του Κέντρου Άμεσης Δράσης έσπευσαν άμεσα σε πολυκατοικία όπου λάμβανε χώρα διάρρηξη.

Εντός της πολυκατοικίας εντόπισαν τους δύο κατηγορουμένους που μόλις είχαν διαρρήξει κεντρική πόρτα οικίας με σκοπό τη κλοπή, τους ακινητοποίησαν και τους οδήγησαν στο Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Παγκρατίου, το οποίο επελήφθη προανακριτικά.

Εντός του ανελκυστήρα της πολυκατοικίας βρέθηκε και κατασχέθηκε αυτοσχέδιο διαρρηκτικό εργαλείο και κατσαβίδι, με τα οποία οι κατηγορούμενοι είχαν διαρρήξει την πόρτα της οικίας.

Σημειώνεται ότι στη θέα των αστυνομικών, ένας εκ των κατηγορουμένων επιχείρησε να διαφύγει, όμως οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Η ιστορία επαναλαμβάνεται - Ανοίγει ξανά τα Γκούλαγκ ο δικτάτορας Πούτιν


 

Ο Σταλινισμός επιστρέφει στην φαστιστική Ρωσία του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν. Η μαζική εξάπλωση του Γκούλαγκ σημειώθηκε επί Στάλιν, ιδίως κατά τις Μεγάλες Εκκαθαρίσεις της δεκαετίας του 1930, όταν η παραμικρή ένδειξη «αντεπαναστατικής» σκέψης αρκούσε για να οδηγήσει χιλιάδες πολίτες σε στρατόπεδα εξορίας

Βουλευτές στη Ρωσία υπερψήφισαν νομοσχέδιο που επαναφέρει την αρμοδιότητα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) στη διαχείριση δικών της προανακριτικών κέντρων κράτησης. 

Η ρύθμιση αυτή έρχεται να καταργήσει νόμο του 2006, ο οποίος είχε μεταφέρει την εποπτεία των εν λόγω εγκαταστάσεων στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών, σε συμμόρφωση με τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε στην τελική του ανάγνωση από την Κάτω Βουλή (Δούμα), δίνει στην FSB τη δυνατότητα να κρατά υπόπτους ή κατηγορούμενους για προδοσία, κατασκοπεία, τρομοκρατία και εξτρεμισμό σε εγκαταστάσεις που ελέγχει άμεσα η ίδια η υπηρεσία. 

Για να γίνει το συγκεκριμένο κείμενο επίσημα νόμος της Ρωσίας απαιτείται έγκριση – τυπική διαδικασία – από την Άνω Βουλή (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο), πριν το υπογράψει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι υποστηρικτές του νόμου επικαλούνται αυξημένη δραστηριότητα ξένων υπηρεσιών πληροφοριών και τρομοκρατικές απειλές μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022. «Ο στόχος είναι να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη επικοινωνία των κρατουμένων με άλλους υπόπτους σε υποθέσεις εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ασφάλειας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Δούμας, Βασίλι Πισκαριόφ, αμέσως μετά την υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. «Η απομόνωση των υπόπτων επιτρέπει τη διακοπή επαφών με ξένες μυστικές υπηρεσίες και τρομοκρατικά δίκτυα» σημείωσε. Ο Πισκαριόφ υποστήριξε ότι από το 2015 τα περιστατικά που σχετίζονται με προδοσία, τρομοκρατία και εξτρεμισμό έχουν τριπλασιαστεί, ενώ οι συλλήψεις αναφορικά με τα ίδια αδικήματα τετραπλασιάστηκαν.

Αν και το νομοσχέδιο τυπικά επαναφέρει στη FSB τον έλεγχο των κρατητηρίων, επικριτές τονίζουν ότι η υπηρεσία δεν είχε ποτέ απολέσει πλήρως την επιρροή της σε ορισμένες εγκαταστάσεις, όπως η διαβόητη φυλακή Λεφορτόβο στη Μόσχα, γνωστή για τη σύνδεσή της με τις υπηρεσίες ασφαλείας και για την κράτηση προσώπων υψηλού προφίλ, όπως ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκερσκοβιτς. Η οργάνωση Memorial, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, ανέφερε ότι και το κέντρο κράτησης SIZO-2 στο Ταγκανρόγκ – όπου κρατούνται Ουκρανοί αιχμάλωτοι – τελεί επίσης υπό τον έλεγχο της FSB, με πολλές καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση.

Η ψήφιση του νόμου εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αυστηροποίησης των εσωτερικών ελέγχων και ενίσχυσης των εξουσιών επιτήρησης, μέτρα που – σύμφωνα με επικριτές του Κρεμλίνου και όχι μόνο – χρησιμοποιούνται για την καταστολή, τον εκφοβισμό της κοινωνίας των πολιτών και την εδραίωση της εξουσίας του Κρεμλίνου, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αρμοδιότητα της FSB επί των φυλακών έχει ιστορική συνέχεια από την εποχή της NKVD της σταλινικής περιόδου, η οποία διατηρούσε εκτεταμένο δίκτυο κέντρων κράτησης και καταναγκαστικής εργασίας κατά τις μαζικές εκκαθαρίσεις της δεκαετίας του 1930 και ’40. Παρότι πολλά από αυτά έκλεισαν μετά τον θάνατο του Στάλιν, η KGB –προκάτοχος της FSB– διατήρησε ειδικά κρατητήρια για αντιφρονούντες και υπόπτους κατασκοπείας, όπως η Λεφορτόβο.

Το σύστημα Γκούλαγκ (Gulag), ακρωνύμιο του «Κύρια Διεύθυνση Καταυλισμών» (Glavnoe Upravlenie Lagerei), αποτέλεσε τον βασικό μηχανισμό καταστολής της Σοβιετικής Ένωσης από τη δεκαετία του 1920 έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Υπαγόμενο στο Υπουργείο Εσωτερικών (NKVD) και μετέπειτα στην KGB (πρόδρομο της σημερινής FSB), το δίκτυο των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας εξαπλώθηκε σε όλη την ΕΣΣΔ, με εκατομμύρια κρατουμένους.

Η μαζική εξάπλωση του Γκούλαγκ σημειώθηκε επί Στάλιν, ιδίως κατά τις Μεγάλες Εκκαθαρίσεις της δεκαετίας του 1930, όταν η παραμικρή ένδειξη «αντεπαναστατικής» σκέψης αρκούσε για να οδηγήσει χιλιάδες πολίτες σε στρατόπεδα εξορίας. Πολιτικοί αντίπαλοι, απλοί πολίτες, εθνικές μειονότητες, διανοούμενοι και θρησκευόμενοι αποτέλεσαν τακτικούς στόχους. Οι συνθήκες διαβίωσης στα Γκούλαγκ ήταν εξοντωτικές: ακραίες καιρικές συνθήκες, υποσιτισμός, καταναγκαστική εργασία σε ορυχεία, φράγματα και σιδηροδρόμους, βασανιστήρια και υψηλή θνησιμότητα. Εκτιμάται ότι πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν από αυτά τα στρατόπεδα, ενώ τουλάχιστον 1,5 με 2 εκατομμύρια πέθαναν εξαιτίας των άθλιων συνθηκών.

Η μαρτυρία του συγγραφέα και πρώην κρατουμένου Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, μέσα από το έργο του «Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ», έφερε στο φως την κλίμακα και το μέγεθος των φρικαλεοτήτων του σοβιετικού συστήματος καταστολής. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος καταργήθηκε μετά τον θάνατο του Στάλιν και την αποσταλινοποίηση που ακολούθησε, τα Γκούλαγκ παραμένουν σύμβολο αυταρχισμού και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπενθυμίζοντας τις τραγικές συνέπειες της κρατικής τρομοκρατίας όταν συνδυάζεται με ιδεολογικό φανατισμό.




O Γιώργος Κιμούλης καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση έπειτα από μήνυση της Ζέτας Δούκα

 



Για ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο Γιώργος Κιμούλης μετά τη μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του η Ζέτα Δούκα. Στον ηθοποιό και σκηνοθέτη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 3.000 ευρώ. 

Η δικαστική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ηθοποιών ξεκίνησε το 2021, όταν η Ζέτα Δούκα, σε συνέντευξή της, υποστήριξε ότι είχε υποστεί ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία από τον Γιώργο Κιμούλη κατά τη διάρκεια συνεργασίας τους στο θέατρο. Η ηθοποιός είχε τη στήριξη των συναδέλφων της, Δώρας Χρυσικού και Νίκου Ψαρρά, οι οποίοι συμμετείχαν στην παράσταση, στην οποία φέρεται να συνέβησαν τα καταγγελλόμενα περιστατικά.

Στη δική του νομική ενέργεια ο Γιώργος Κιμούλης είχε συμπαραστάτη έναν τεχνικό του θεάτρου, ο οποίος είχε κληθεί να καταθέσει υπέρ του ηθοποιού. Στη συνέχεια, η Ζέτα Δούκα είχε υποβάλει  μήνυση και κατά του τεχνικού, του μοναδικού μάρτυρά του, αναφέροντας πως η κατάθεσή του είναι ψευδής.