Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Της μπούρδας το ανάγνωσμα από τον Σπίρτζη



Καταρχήν είπε ότι θα καταργήσει όλους τους πλευρικούς σταθμούς των διοδίων που έφτιαξε και πληρώσαμε.

Η κατάργηση όλων των σταθμών μετωπικών και πλευρικών διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Υποδομών, ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης στο 12ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. 

Και άφησε ξερούς τους ακροατές ακούγοντας τον να λέει :«Στόχος μας είναι μαζί με κάποιους παλιούς συντρόφους από το 'Δεν Πληρώνω', να πάμε να ξηλώσουμε τα μετωπικά και πλευρικά διόδια που υπάρχουν στη χώρα». Κανένας δεν κατάλαβε εάν το έλεγε για να κοροϊδέψει τους πρώην συντρόφους του η μέσα στην απύθμενη βλακεία είπε να πει και αυτό.

Ο κ. Σπίρτζης παρουσίασε επίσης μέσα στην μπουρδολογία των όσων έλεγε, ως επίτευγμα το γεγονός πως δεν εγκαταστάθηκαν πλευρικά διόδια στη Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο, παραλείποντας ωστόσο να αναφερθεί στο κόστος για τους φορολογούμενους από τη μη λειτουργία των δύο σταθμών που υπερβαίνει τα 10 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.




Κυριάκος Μητσοτάκης : H ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας, ομαλότητας και ευημερίας



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
           
«Τα τελευταία κρούσματα εγκλημάτων, με συνανθρώπους μας να χαροπαλεύουν και σπίτια να λεηλατούνται, επιβεβαιώνουν αυτό που η ΝΔ επισημαίνει από καιρό. Οτι η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη. Πρόβλημα εγκληματικότητας υπήρχε πάντα. Το τελευταίο διάστημα, όμως, το ποτήρι ξεχείλισε.
Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη.
Θυμίζω το νόμο Παρασκευόπουλου που απελευθέρωσε εκατοντάδες εγκληματίες.
Την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ της αστυνομίας.
Τη μείωση των περιπολιών στις γειτονιές.
Την απαράδεκτη ανοχή που δείχνει στους πάσης φύσεως Ρουβίκωνες και τις ομάδες που δρουν στα πανεπιστήμια.
H ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας, ομαλότητας και ευημερίας.
Αυτές ακριβώς τις προτεραιότητες δεσμεύομαι ότι θα κάνει σύντομα πράξη, η Νέα Δημοκρατία». 





Προκλητικός και πάλι ο Τόσκας : Δεν ζούμε σε κόσμο αγγελικά πλασμένο!




Ο Νίκος Τσόκας εξελίσσεται σε ένα τρομερά προκλητικό και ανίκανο υπουργό δήθεν προστασίας του πολίτη.

Το πόσο επικίνδυνος είναι φαίνεται από την δήλωση του για να δικαιολογήσει την ανικανότητα του : «Αγγελικά πλασμένο κόσμο και κόσμο χωρίς προβλήματα, εγκλήματα και παραβάσεις αν κάποιος ξέρει, να μας τον πει», είπε προκαλώντας και άλλο την κοινωνία και συνέχισε: «Κάνουμε συνεχείς προσπάθειες να μειώσουμε την εγκληματικότητα. Κάποιοι μας χλεύαζαν, όταν είπαμε τις οδηγίες όλων των αστυνομιών του κόσμου για το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε τέτοιες επιθέσεις. Τώρα δεν ξέρω τι θα μπορούσαν να πουν. Οι οδηγίες δεν είναι κάποιου συγκεκριμένου, αλλά είναι διεθνείς πρακτικές τις οποίες εφαρμόζει και η Ελληνική Αστυνομία. Προσπαθούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις γι αυτό κάνω έκκληση και στα ΜΜΕ να εστιάσουν στις πραγματικές διαστάσεις και να μην πιανόμαστε από την περιπτωσιολογία να μεταφέρουμε λάθος μηνύματα, γιατί τα λάθος μηνύματα σημαίνουν μεγάλα προβλήματα και σε μερικές περιπτώσεις απώλειες».

Μάλιστα ο κ. Τόσκας τόλμησε να παρουσιάσει και στοιχεία μείωσης των ληστειών λέγοντας ότι, το 2017 σε σχέση με το 2016 καταγράφηκαν 13% λιγότερες ληστείες σε σπίτια, ενώ και άλλα στοιχεία ήταν πολύ καλύτερα. «Εγώ μιλάω με τα στατιστικά στοιχεία και όχι όσα αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα» κατέληξε ο ανίκανος αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας.


Έριξαν τα λεφτά της ΕΥΑΘ σε προσλήψεις από 221 άτομα σε ένα χρόνο έφθασαν τα 380 και έτσι δίψασε η Θεσσαλονίκη




Διαβάσαμε το άρθρο του Θανάση Μαυρίδη στο Lideral.gr

Με αφορμή την ΕΥΑΘ και ψάχνοντας τον επόμενο τόπο του μαρτυρίου

Ο αναλυτής Μάνος Χατζηδάκης, ένας άνθρωπος που στο προφίλ του μέσο κοινωνικής δικτύωσης δηλώνει ότι «νομίζει ότι είναι ένας κανονικός άνθρωπος», έκανε το αυτονόητο. Μόλις άκουσε το ανήκουστο για το νερό της Θεσσαλονίκης, έσπευσε να δει τον ισολογισμό της ΕΥΑΘ. Και ανακάλυψε ότι σε έναν χρόνο η εταιρεία αύξησε το προσωπικό της από 221 σε 380 άτομα!

Είναι ένας κανονικός άνθρωπος της αγοράς! Αναμφισβήτητα. Απλά έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχει αγορά, με αποτέλεσμα το είδος των χρηματιστηριακών αναλυτών να κινδυνεύει να γίνει είδος προς εξαφάνιση. Ο Μάνος Χατζηδάκης εργάζεται στην Beta και κατά γενική ομολογία είναι ένας μετρημένος και σοβαρός αναλυτής. Του ζητήσαμε, λοιπόν, να κάνουμε μία μικρή συζήτηση με αφορμή την υπόθεση της ΕΥΑΘ. Συμφωνήσαμε να μην την περιορίσουμε μόνο στο θέμα του νερού της Θεσσαλονίκης.

Καταρχήν να διαβάσουμε την ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Ξεφυλλίζω λίγο τον ισολογισμό της ΕΥΑΘ (Εταιρία Ύδρευσης Θεσσαλονίκης) και το νούμερο που μου κάνει εντύπωση είναι ο αριθμός των μόνιμων απασχολούμενων: Από 221 άτομα σε ένα χρόνο έφθασαν τα 380. Όσο υποστελεχωμένη και αν είναι μια εταιρία η αύξηση 72% στους μόνιμους είναι μια ασυνήθιστη μεταβολή. Και δομικά τόσο μεγάλες αυξήσεις προσωπικού σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργούν δυσκολίες ομοιογένειας και συντονισμού».

-Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που διαβάζουν ισολογισμούς;

-Ευτυχώς ναι! Αφενός οι επαγγελματίες του χώρου αφετέρου όσοι δεν ικανοποιούνται από τα δελτία τύπου τα οποία κατά κόρον γεμίζουν τα ειδησεογραφικά site. Μάλιστα θα έλεγα σε όσους ασχολούνται με τις επενδύσεις να ξεκινήσουν πρώτα από την ανάγνωση των ισολογισμών και σε δεύτερο χρόνο να κοιτούν τα αποτελέσματα. Υπάρχουν ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες που δεν είναι προφανείς σε μια συνοπτική εικόνα αποτελεσμάτων.

Στην ΕΥΑΘ έχουμε μια κατά αρχάς πολλή θετική εικόνα κερδοφορίας, βελτίωση περιθωρίων και καλή ταμειακή ρευστότητα. Αυτή είναι και πληροφορία που αφορά το παρελθόν.

Το ζητούμενο είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Άρα κοιτάμε θέματα που ενδεχομένως να έχουν επίπτωση στις επόμενες χρήσεις: Όπως ας πούμε νέες συμβάσεις, ή επίδικες υποθέσεις που φτάνουν σε τελεσίδικο βαθμό.

Στην ΕΥΑΘ το στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η απότομη αύξηση του προσωπικού. Οι εισηγμένες είναι υποχρεωμένες στις εξάμηνες και ετήσιες καταστάσεις του να το αναφέρουν.

Η αύξηση είναι 72%, ασυνήθιστο μέγεθος για τα δεδομένα μια τέτοιας εταιρίας. Το οποίο ενδεχομένως να έχει αρνητική επίπτωση στα μεγέθη του 2018 καθώς μια εταιρία δικτύου ύδρευσης δεν μπορεί να μετακυλήσει το κόστος της γραμμικά στην κατανάλωση.

-Δεν είδατε την... βλάβη μέσα από τον ισολογισμό;

-Η «βλάβη» είναι ένα γεγονός που μπορεί να προκύψει σε όλες τις εταιρίες. Αυτό που εμείς κοιτάμε είναι το κατά ποσό μια εταιρία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο περιστατικό και τι επίπτωση θα έχει στα νούμερα της.

Για να είμαστε δίκαιοι οι εταίρες ύδρευσης δεν λειτουργούν ως «κανονικές» ανώνυμες εταιρίες. Έχουν μεγάλες κεφαλαιουχικές ανάγκες συχνά εξαρτώμενες από επιδοτήσεις. Από τη άλλη πλευρά η διακράτηση όλων αυτών των διαθεσίμων (64 εκ ευρώ) αποτελεί ένα ερωτηματικό όταν ξέρεις τις αδυναμίες του δικτύου σου.

-Ο ισολογισμός της, λοιπόν, έκρυβε ένοχα μυστικά. Σε ποιες άλλες εταιρείες έχετε δει ανάλογη εικόνα;

-Θυμάμαι την απαίτηση του Ιράν προς τα ελληνικά πετρέλαια και ήταν μια έκπληξη όταν διαπιστώθηκε ότι αυτό το γεγονός «γεννούσε» επιπλέον κόστος.

Η ΔΕΗ επίσης είναι μια περίπτωση όπου πολλά έκτακτα αποτελέσματα σχετιζόμενα με προβλέψεις δημιουργούν αδυναμία προβλεψιμότητας.

Τα μεγέθη της ΔΕΗ εκτός από τις μεταβλητές κυμαινόμενου λειτουργικού κόστους που έχει ο ισολογισμός έχουν σημαντικό βαθμό ευαισθησίας στις μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις, τα δικαιώματα εκπομπών, την οριακή τιμή της μονάδας. Κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η λειτουργική δομή της εταίρας μετά από τρία χρόνια.

Σε ότι αφορά τους ισολογισμούς που ενδεχομένως να παρουσιάζουν ένοχα μυστικά θα έλεγα ότι το leasing είναι ένα από αυτά εξαιτίας της αλλαγής του προτύπου 16 από 1/1/2019.

-Επιστρέφουμε στο θέμα των προσλήψεων στην ΕΥΑΘ...

-Αν οι προσλήψεις γίνονται σε μια λογική να στελεχωθεί η εταιρεία επειδή ακριβώς δεν έχει κόσμο, αυτό είναι θεμιτό. Δεν είμαι σε θέση να πω αν αυτό είναι σωστό ή όχι. Από εκεί και πέρα μια εταιρία οφείλει να παράγει υπηρεσίες. Το έσοδο της να ανταποκρίνεται στο έργο της. Η αστοχία που παρατηρήθηκε θα μπορούσε να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες. Το ζητούμενο είναι κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί -σκεφτείτε να συνέβαινε σε μια περίοδο τουριστικής αιχμής- και αν συμβεί να υπάρξει καλύτερος συντονισμός την επόμενη φορά.

Σε μια ιδιωτική επιχείρηση ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσε να θέσει την ύπαρξη της εταιρίας σε κίνδυνο από την προσφυγή στην δικαιοσύνη ιδιωτών που υπέστησαν βλάβη.

Αντί επιλόγου: Μία βλάβη, μία ανάγνωση στον ισολογισμό της εταιρείας και αυτόματα το μυαλό μας τρέχει στην … επόμενη φορά. Σε μία περίοδο που η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει τα σημάδια της σε σημαντικούς πυλώνες της οικονομικής ζωής του τόπου. Μία σχετικά μεσαία εταιρεία, όπως η ΕΥΑΘ, άφησε με μία βλάβη 5 μέρες τον κόσμο χωρίς νερό. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτός ήταν και ο καλύτερος χρόνος αντίδρασης. Ακριβώς επειδή δεν υπήρχε ένας κρατικός μηχανισμός να επιβάλλει έναν πιο σύντομο. Και τρέμουμε στην ιδέα ότι αυτός ο ίδιος κρατικός μηχανισμός μπορεί να κληθεί αύριο να διαχειριστεί ένα πιο μεγάλο πρόβλημα. Απλά αναζητούμε με ότι μέσα διαθέτουμε το που. Το πότε είναι ο μεγάλος άγνωστος…




Καράογλου: Επί Σπίρτζη ακυρώθηκε έργο επέκτασης διυλιστηρίου της ΕΥΑΘ



"Είναι αδιανόητο για έξι ολόκληρες ημέρες, ένα εκατομμύριο πολίτες να μην έχουν νερό και να ταλαιπωρούνται και η ΕΥΑΘ να μην μπορεί να κάνει έναν προγραμματισμό" δήλωσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 FM", σχετικά με τη διαχείριση της βλάβης στον αγωγό ύδρευσης της Αραβησσού και των σοβαρότατων προβλημάτων στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης.

"Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, το Σάββατο έγινε μία σύσκεψη, όταν αυτή έπρεπε να γίνει από την πρώτη μέρα που προέκυψε το πρόβλημα" παρατήρησε ο κ. Καράογλου, εκφράζοντας απορία "για ποιον λόγο μέχρι τώρα δεν υπήρξε η ανάληψη ευθύνης από κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, τη διοίκηση της ΕΥΑΘ, την εποπτεύουσα υφυπουργό, οποιονδήποτε".

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ακύρωσαν τη χρηματοδότηση του έργου επέκτασης του διυλιστηρίου που παίρνει νερό από τον Αλιάκμονα, έτσι ώστε οι πηγές Αραβησσού, να λειτουργούν ως εναλλακτική πηγή ασφαλείας, ο βουλευτής της ΝΔ είπε: "Παραπέμπω τον κ. Φάμελλο στη δήλωση του κ. Νίκου Παπαδάκη, ο οποίος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ για 6-7 χρόνια κι εγώ ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τον βρήκα και συνέχισε και παρέμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 2016 και ο οποίος, λέει, ότι δεν ακυρώθηκε το 2012 το συγκεκριμένο έργο, αλλά ακυρώθηκε επί υπουργίας του κ. Σπίρτζη το 2016".

Ερωτηθείς, αν συμμερίζεται την άποψη που διατύπωσε ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εκτίμησε πως αν είχε ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ δεν θα υπήρχαν τα προβλήματα που βίωσαν οι Θεσσαλονικείς, ο Καράογλου είπε: "Ο ιδιωτικός τομέας, ναι, λειτουργεί με πολύ πιο γρήγορα ανακλαστικά και βεβαίως το πρόβλημα δεν θα είχε μεγεθυνθεί τόσο πολύ όσο τώρα. Δεν σημαίνει αυτό ότι καταλογίζω ευθύνες στους εργαζόμενους, καταλογίζω ευθύνες στη διοίκηση της ΕΥΑΘ, η οποία σε ένα πρόβλημα, το οποίο προέκυψε και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει, δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει άμεσα, ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί".

"Κάτω από μία διοίκηση ιδιωτικού φορέα, μία διοίκηση ιδιωτών, προφανώς δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε, θα ήταν πολύ πιο άμεση και πιο γρήγορη η αντιμετώπιση του προβλήματος" εκτίμησε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρατήρησε: "Πρέπει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις, δεν είναι μία νευρική κρίση της Τουρκίας, είναι μία νέα στρατηγική της Τουρκίας, η οποία θέλει να επιβάλει νέα δεδομένα και στο Αιγαίο και αλλού και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι -όταν και αν χρειαστεί- να απαντήσουμε όπως πρέπει".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

capital.gr


Ερχεται νέο βιβλίο γεμάτο μυστικά για τον Ντόναλντ Τραμπ



Ο συγγραφέας ενός νέου βιβλίου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, ισχυρίζεται ότι η Κέλιαν Κόνγουεϊ αποτελεί την «πρώτη πηγή» διαρροής πληροφοριών μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών του επιτελείου Τραμπ.

Ο Ρόναλντ Κέσλερ έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή του CNN «State of the Union» και στον Τζέικ Τάπερ. Ο Κέσλερ είναι ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο: «Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ: Αλλάζοντας τους Κανόνες του Παιχνιδιού» που κυκλοφορεί αύριο.

Ο συγγραφέας, ισχυρίζεται ότι ο Κόνγουεϊ που είναι υψηλόβαθμη σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, ενώ ήταν πρώην διευθύντρια της προεκλογικής του εκστρατείας, διαρρέει προς τα αμερικανικά ΜΜΕ τις περισσότερες πληροφορίες, από οποιονδήποτε άλλον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Κέσλερ είπε στον Τάπερ ότι στη διάρκεια τουλάχιστον μιας συνέντευξης του με την Κόνγουεϊ ή ίδια, ξέχασε ότι η συνέντευξη ηχογραφούνταν και επιτέθηκε κατά των συνεργατών της στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τον Κέσλερ, η Κόνγουεϊ είπε μερικά από τα «χειρότερα, αιχμηρά και ειλικρινώς αναληθή» πράγματα σχετικά με τον πρώην Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους.

Παράλληλα, η ίδια, έχει ασκήσει κριτική για την Ιβάνκα Τραμπ, αλλά και για τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, που είναι γαμπρός, αλλά και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τραμπ.

«Ετσι, εάν διερωτάστε γιατί υπάρχουν τόσες διαρροές από τον Λευκό Οίκο, ένας λόγος είναι η Κέλιαν Κόνγουεϊ, που είναι πρώτη στη διαρροή πληροφοριών» δήλωσε ο Κέσλερ.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε άμεσα, σε αίτημα του CNN για σχολιασμό των εξελίξεων.

Υποστηρίζοντας ότι το βιβλίο του περιέχει αρκετές «σημαντικές πληροφορίες» σχετικά με την σημερινή κατάσταση στον Λευκό Οίκο, ο Κέσλερ τόνισε πως ο πρόεδρος Τραμπ καταλαβαίνει ότι τόσο η Ιβάνκα Τραμπ, όσο κι ο Κούσνερ αποτελούν «προβλήματα».

Στο βιβλίο του, ο Κέσλερ γράφει:

«Στο τέλος, ο Τζάρεντ και η Ιβάνκα θα ασκήσουν πιέσεις για τις πιο καταστροφικές κι ανόητες αποφάσεις της προεδρίας Τραμπ. Ο ίδιοι, στερούνται βασικών γνώσεων για την λειτουργία της κυβέρνησης, για την λειτουργία μιας προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και για την πολιτική. Πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το γεγονός ότι δεν κατανοούν τις πολιτικές επιπτώσεις των ενεργειών τους».

Ο Κέσλερ είπε στον Τάπερ, ότι το ζευγάρι, «άσκησε πιέσεις για την απόλυση του Κόμεϊ, η οποία ήταν καταστροφική, ενώ είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσληψη του Άντονι Σκαραμούτσι, που ήταν ο πρώην Διευθυντής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου». Ο συγγραφέας του βιβλίου, χαρακτήρισε την πρόσληψη του Σκαραμούτσι ως «την πιο παράλογη πρόσληψη που έγινε στην ιστορία του Λευκού Οίκου».

Ο Κέσλερ υποστηρίζει επίσης, ότι παρά το γεγονός πως ο πρόεδρος Τραμπ βλέπει την Ιβάνκα και τον Τζάρεντ ως «προβλήματα» είναι απίθανο ότι οι δύο θα εγκαταλείψουν τον Λευκό Οίκο, καθώς η απόλυση μελών της οικογένειας του, θα είναι μία ασυνήθιστη κίνηση για τον Τραμπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΙΟΒΕ: Βούλιαξε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο


Στις 99,8 μονάδες υποχώρησε τον Μάρτιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, διακόπτοντας την ανοδική τροχιά των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE).

Όπως τονίζει το ΙΟΒΕ «Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της σημαντικής εξασθένησης των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι οποίες άλλωστε ήταν και αυτές που είχαν δώσει μια δυναμική ανόδου το προηγούμενο διάστημα. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώνονται εντονότερα στις κατασκευές και τη βιομηχανία και λιγότερο στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, στην πλευρά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται σταθερότητα.

Η συνολική τάση του δείκτη αντανακλά μια διόρθωση των, ίσως υπερβολικά αισιόδοξων προσδοκιών, που καταγράφονταν τους προηγούμενους μήνες από την πλευρά των επιχειρήσεων. Καθώς δεν έχει προκύψει κάποια ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη στην οικονομία κατά το προηγούμενο μήνα, αντίθετα η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες παραμένει ισχυρή από το εξωτερικό της χώρας, είναι πιθανόν αυτή η διόρθωση να συνδέεται με την αβεβαιότητα που αναπτύσσεται και ευρύτερα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Εξάλλου, ο συνδυασμός, από τη μια πλευρά, της συνεχιζόμενης επίπτωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, και, από την άλλη, η εντεινόμενη έλλειψη σαφήνειας και συναίνεσης για τους όρους χρηματοδότησης της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, προκαλεί προβληματισμό και λειτουργεί ανασχετικά στη δυναμική επιτάχυνσης της ανάπτυξης. Μένει να διαπιστωθεί αν αυτή η εξέλιξη θα είναι συγκυριακή ή θα διαμορφωθεί σε τάση, τους επόμενους μήνες».

Αναλυτικότερα:

– στη βιομηχανία, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση διευρύνονται, ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, με το ισοζύγιο ωστόσο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να κλιμακώνεται

– στις κατασκευές, τόσο οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, όσο και εκείνες για την απασχόληση επιδεινώνονται αισθητά

– στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βαίνουν πιο αρνητικές, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους εξασθενούν ελαφρώς, όπως και ο δείκτης εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων.

– στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση χάνουν έδαφος, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να βελτιώνονται όμως οριακά

– στην καταναλωτική εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώνονται, όπως και οριακά οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με την πρόθεση για αποταμίευση να βελτιώνεται και τις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας να βαίνουν λιγότερο απαισιόδοξες

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε Ευρωζώνη και ΕΕ
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο κινείται εντόνως πτωτικά στην Ευρωζώνη, μειούμενος κατά 1,6 μονάδες (στις 112,6 μον.), αλλά και την ΕΕ, κατά 1,9 μονάδες (στις 112,5 μον.), παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη, η επιδείνωση των προσδοκιών προέρχεται από τη μείωση των δεικτών σε όλους τους τομείς, εκτός από τις Κατασκευές, όπου καταγράφεται βελτίωση (+0,9).

Στο λιανικό εμπόριο (-2,9), τη βιομηχανία (-1,6) και στις υπηρεσίες (-1,3) καταγράφονται υποτονικότερες προσδοκίες τον Μάρτιο, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,0) σημειώνεται σταθερότητα στον σχετικό δείκτη. Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, ο δείκτης επιδεινώνεται σε όλες: στην Ολλανδία (-0,5), την Ιταλία (-1,8), την Ισπανία (-1,2), την Γερμανία (-2,4) και την Γαλλία (-0,4).

Σε επίπεδο ΕΕ, καταγράφεται χειροτέρευση στον δείκτη κλίματος στην Πολωνία (-2) και εντονότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο (-4,2). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες ακολουθούν την τάση της Ευρωζώνης.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΠΟΞ: Λιγότερες φέτος οι κρατήσεις για το Πάσχα

ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΣΑΙΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Υποτονική συγκριτικά με πέρυσι και άλλες χρονιές παρουσιάζεται η τουριστική κίνηση πανελλαδικά εν όψει Πάσχα, καθώς οι κρατήσεις από την εγχώρια αγορά στα διαθέσιμα τουριστικά καταλύματα είναι λιγότερες φέτος, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, οι οποίοι προσβλέπουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. 

Επειδή ημερολογιακά το Πάσχα πέφτει νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι και πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές, η κίνηση - σε γενικές γραμμές- δεν είναι ικανοποιητική και πολλοί ξενοδόχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute) κυρίως από Έλληνες, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Αρνητικά για  την αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης λειτουργεί το γεγονός ότι φέτος δεν συμπίπτουν χρονικά το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες οι πληρότητες να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, όπως και το ότι οι πτήσεις της θερινής περιόδου ξεκινούν από τα μέσα Απριλίου και μετά.  

Επιβαρυντικός παράγοντας επίσης θεωρείται η πρόσφατη ξαφνική μεταβολή του καιρού, αφού οι συνθήκες που επικράτησαν σε πολλές περιοχές της χώρας δεν ευνόησαν τον προγραμματισμό πασχαλινών αποδράσεων.

Με βάση τις μέχρι στιγμής αναφορές από τις κατά τόπους Ξενοδοχειακές Ενώσεις της Αττικής και κυρίως της Περιφέρειας, όπως σημειώνει η ΠΟΞ, σε αρκετούς πασχαλινούς προορισμούς παρατηρείται κάμψη των κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα προτίμησαν να μην ανοίξουν για το Πάσχα, ώστε να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Εξαίρεση αποτελούν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη όπου ήδη παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Στα θετικά της φετινής τουριστικής σεζόν συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα (συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Καβάλα και λιγότερο η Χαλκιδική) αναμένεται να δεχθεί αρκετούς επισκέπτες από βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία κυρίως).

Στη Θεσσαλονίκη η τουριστική κίνηση παρουσιάζεται «πεσμένη» συγκριτικά με πέρυσι, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στις ορεινές περιοχές της χώρας σε σχέση με τις νησιωτικές. Στους παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς όπως είναι η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κρήτη, η Πάτμος και αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, ο αριθμός των κρατήσεων εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος διαμονής του Έλληνα ταξιδιώτη μειώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις στις δύο διανυκτερεύσεις (Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα). Οι τιμές ξεκινούν κατά μέσο όρο από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (περιλαμβάνουν προαιρετική έξτρα χρέωση για τα πασχαλινά γεύματα) και αυξάνονται ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία του ξενοδοχείου.


Πηγή : naftemporiki.gr


Το τερμάτισε ο Τσακαλώτος: 1.721.911 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών το 2017



Η δολοφονία της πραγματικής οικονομίας για ένα φουσκωμένο πλεόνασμα σε αριθμούς - 2.300.000 φορολογούμενοι οφείλουν από 50 ως 2.000 ευρώ στην εφορία.

Τη συνειδητή απόφαση του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να στραγγίξει πλήρως την πραγματική οικονομία στην υπηρεσία του πρωτογενούς πλεονάσματος και του αφηγήματος της κυβέρνησης αποτυπώνουν τα επίσημα νούμερα της ΑΑΔΕ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αριθμός των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαρισσμούς («εις χείρας τρίτων») αυξήθηκε κατά 12,6% σε έναν χρόνο, από 1.529.627 κατασχέσεις το 2016 σε 1.721.911 το 2017. 

Τα email του τρόμου

Ο προάγγελος της κατάσχεσης για ένα μέρος των οφειλετών είναι το e-mail της εφορίας. Στην υπηρεσία του κυβερνητικού αφηγήματος το 2017 πραγματοποιήθηκαν 720.830 επικοινωνίες μέσω e-mail ή/και τηλεφώνου με φορολογούμενους για συμμόρφωση ως προς την υποχρέωση πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι κινήσεις αυτές εν μέρει μόνο οδήγησαν στη συμμόρφωση 421.090 φορολογουμένων (ποσοστό συμμόρφωσης 58,42%). Οι εισπράξεις από τους φορολογουμένους που συμμορφώθηκαν διαμορφώθηκαν σε 265.894.362 € (ποσοστό είσπραξης 43,79%). Το μεγαλύτερο μέρος από τους υπόλοιπους είτε γιατί αδυνατούσε είτε γιατί δεν είχε το χρόνο να βρει τα λεφτά βίωσε την κατάσχεση που μπλοκάρε τους λογαριασμούς του. 

Τα μικρά ψάρια 

Συνολικά 2.300.000 φορολογούμενοι χρωστάνε το πολύ 2.000 ευρώ στην εφορία κι αυτό καταδεικνύει την φοροδοτική εξάντληση της μεσαίας τάξης επί ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Το σύνολο των χρεών αυτών των φορολογούμενων δεν ξεπερνά το 1,5% των περίπου 100 δισ. ευρώ οφειλών, που άφησε πίσω του το 2017. 

Την ίδια στιγμή στο απυρόβλητο έμειναν τα μεγάλα «ψάρια» δηλαδή όσοι χρωστάνε πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 87,7% των οφειλετών (3.569.975 οφειλέτες), με βασική οφειλή μικρότερη των 5 χιλ. €, διακρατούν το 2,5% (2.519,8 εκ. €) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 01/01/18, ποσοστό 1% των οφειλετών (40.514 οφειλέτες), με βασική οφειλή μεγαλύτερη των 100 χιλ. €, διακρατούν το 89,2% (89.216,1 εκ. €) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 01/01/18 και στις ενδιάμεσες κατηγορίες βασικής οφειλής από 5 χιλ. € έως 100 χιλ. €, ποσοστό 11,3% των οφειλετών (458.368 οφειλέτες) διακρατούν το 8,2% (8.234,1 εκ. €) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 01/01/18.

Από τους πραγματικά μεγάλους οφειλέτες την ώρα που στραγγίζεται και εξοντώνεται φορολογικά η μεσαία τάξη εισπράττονται ψίχουλα σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης περί αναδιανομής. Στο χαρτοφυλάκιο της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, περιλαμβάνονταν 3.926 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών (με συνολικές οφειλές άνω του 1,5 εκ. €). Από ταυτές επιλέχθηκαν βάσει κριτηρίων και ανατέθηκαν στους ελεγκτές 811 υποθέσεις. Από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 689,8 εκ. ευρώ ενώ μέσα από τις στοχευμένες δράσεις είσπραξης (ανεξαρτήτως οφειλής) της Ε.Μ.ΕΙΣ. εισπράχθηκαν 8,3 εκατ. €.

Στην αναζήτησή τους θα συμβάλουν ενδεχομένως και τα στοιχεία για τις καταναλώσεις και τις κινήσεις των λογαριασμών που έκαναν όλοι οι φορολογούμενοι το 2017, τα οποία θα αποστείλουν σήμερα στην ΑΑΔΕ οι εμπορικές τράπεζες,  προκειμένου να προσμετρηθούν για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου στις δηλώσεις Ε1 που θα υποβληθούν εφέτος.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση

Κωστής Πλάντζος
Αργύρης Παπαστάθης
Πηγή : protothema.gr


Εάν δεν κοιμάστε μην πυροβολείτε τον ληστή αφήστε τον να σας πυροβολήσει! Μην γίνουμε Φάρ Ουέστ



Πριν από μία εβδομάδα ο υπουργός προστασίας του πολίτη κ. Τόσκας είχε προκαλέσει τον ελληνικό λαό, παίρνοντας το μέρος του ληστή και όχι του θύματος λέγοντας για την άμυνα του θύματος μην γίνουμε Φάρ Ουέστ.

Το ίδιο προκάλεσε και η ΕΛΑΣ με ανακοίνωση προς τους πολίτες, να κάνουν πώς κοιμούνται όταν μπουν ληστές και να τους αφήσουν να αλωνίζουν, λες και ο ληστής εάν δεν βρει λεφτά δεν θα ξυπνήσει τα θύματα να βασανίσει και να τα σκοτώσει για να πάρει αυτό που θέλει.

Αυτή η ανομία και η γιγάντωση του εγκλήματος με θράσος των κακοποιών που δεν υπολογίζουν πλέον τίποτα, έχει ονοματεπώνυμα και υπεύθυνους και αυτοί είναι ο Παρασκευόπουλος, Κοντονής, Τόσκας και ΣΥΡΙΖΑ.

Ληστές σήμερα το πρωί πυροβόλησαν 52χρονο επιχειρηματία αφότου είχε το θράσος να τους αντελήφθη και δεν άκουσε τις οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ., κι ενώ στο σπίτι βρίσκονταν η σύζυγός του και τα παιδιά τους.

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται 52χρονος επιχειρηματίας που τραυματίστηκε πολύ σοβαρά κατά τη διάρκεια ένοπλης διάρρηξης στο σπίτι του στην Κηφισιά, γύρω στις 5:00 τα ξημερώματα.

Οι δύο δράστες εισέβαλαν στην μονοκατοικία και προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν τον άνδρα όταν τους αντελήφθη, ακολούθησε πάλη κατά την οποία ένας από τους δράστες πυροβόλησε τον άνδρα τρεις φορές στην πισώπλατα, σχεδόν εξ επαφής.

Η επίθεση έλαβε χώρα ενώ στο σπίτι βρίσκονταν η σύζυγος του ιδιοκτήτη και τα δύο παιδιά τους και το θύμα προσπάθησε να τους προστατέψει.

Το θύμα μεταφέρθηκε στο «Γεώργιος Γεννηματάς», με τους γιατρούς να έχουν διαπιστώσει αιμορραγία στους πνεύμονες και ρήξη στο ήπαρ. 




Χωρίς ηθική και ντροπή το ΥΠ.ΕΣ. βγάζει ανακοίνωση ότι φταίει η Ν.Δ. για το νερό στην Θεσσαλονίκη



Απίστευτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χωρίς καμία ευθύνη, ευθιξία, ήθος και τιμιότητα για να πει ένα συγνώμη στους Θεσσαλονικείς, βγάζει ανακοίνωση ότι φταίνε οι άλλοι.

Ανακοίνωση ντροπής και ανευθυνότητας που εξόργισε τους Θεσσαλονικείς έβγαλε το ΥΠ.ΕΣ. 


Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει:

« “Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι”. Το θράσος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει όρια. Καταλογίζει ευθύνες για το ατύχημα στον αγωγό ύδρευσης της Θεσσαλονίκης στην Κυβέρνηση και στη σημερινή διοίκηση της ΕΥΑΘ, όταν είναι γνωστό ότι επί πολλές δεκαετίες έχει αφεθεί στην τύχη της η παλαιά υποδομή του δικτύου ύδρευσης με τεράστιες ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας. Παρά τις προβλέψεις για τις αυξημένες ανάγκες ύδρευσης της Θεσσαλονίκης και τα προβλήματα που εγκυμονούσε η παλαιότητα του δικτύου και η πλημμελής συντήρησή του, το 2012 η τότε διοίκηση, επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, λόγω της επιλογής να ιδιωτικοποιηθεί η Εταιρεία ακύρωσε διαγωνισμό που είχε τελεσφορήσει, προκειμένου να υλοποιηθούν σημαντικές παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ. Πρόκειται για ένα κλασικό παράδειγμα ιδεοληψίας το οποίο όμως, σήμερα ταλαιπωρεί τη Θεσσαλονίκη. Ακύρωσαν τις απαραίτητες παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις μόνο και μόνο επειδή σκόπευαν να την ιδιωτικοποιήσουν.

Η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ, η οποία τοποθετήθηκε τον Μάιο του 2016, έχει ήδη ολοκληρώσει και υποβάλει σχέδιο για εκτεταμένες εργασίες εκσυγχρονισμού και συντήρησης των εγκαταστάσεων ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή υδροδότηση της Θεσσαλονίκης. Το έργο αναμένει έγκριση χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών: «Η ζημιά στον αγωγό αποκαταστάθηκε. Η πλήρης ομαλοποίηση της κατάστασης απαιτεί και την υποχώρηση της θολότητας. Σε κάθε περίπτωση, ο τελευταίος που έχει ευθύνες γι’ αυτή την υπόθεση είναι ο λαός της Θεσσαλονίκης, ο οποίος πληρώνει τα σπασμένα άλλων.

Αυτό που δεν μπορεί να “ομαλοποιηθεί” είναι ο αντιπολιτευτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και εκεί που το υπέρμετρο μέγεθος της ευθύνης που της αναλογεί είναι παραπάνω από φανερό».

«Για τη σημερινή Κυβέρνηση το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση» .


Ακόμα να διαψεύσει ο Τσίπρας τον Ερντογάν ότι του έταξε τους 8 Τούρκους αντικαθεστωτικούς και όλα εξελίσσονται κατά των 2 στρατιωτικών



Μία σκληρή ανακοίνωση υπεκφυγής έβγαλε εχθές το Μαξίμου προς τον Ερντογάν και από την ανακοίνωση ότι αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά στο εάν έταξε η όχι τους 8 αντικαθεστωτικούς ο Αλέξης Τσίπρας στον Ερντογάν.

Όλη η υφήλιος γνωρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας τάζει εύκολα, και λέει ψέματα ακόμα πιο εύκολα χωρίς να ντρέπεται μετά για τις πράξεις του, και για τον ελληνικό λαό θα ήταν τίμιο λέξη δύσκολη για τον Τσίπρα να πει ένα ΟΧΙ δεν στους έταξα ποτέ τους 8 για να τελειώνουμε.

Ο Ερντογάν λέει εδώ και μήνες ότι περίμενε τους 8 που του είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας και κανένας δεν τον έχει διαψεύσει.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Κάποιοι προσπάθησαν να με σκοτώσουν και διέφυγαν. Διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο. Τότε ο Τσίπρας μου είχε πει πει ότι θα κανονίσω την υπόθεση. Πέρασαν μήνες και χρόνια και ακόμη να το κανονίσει. Και τώρα ψάχνουν να τους προστατεύσουν. Πριν από λίγες ημέρες πιάσαμε δύο Ελληνες που παραβίασαν τα σύνορα. Ξεσηκώθηκε όλη η Δύση. Μας είπαν είστε μεγάλο κράτος, δώστε το σε εμάς. Αυτή η υπόθεση είναι στην δικαιοσύνη. Οτι αποφασίσει η δικαιοσύνη. Σταματήστε. Δηλαδή η δικαιοσύνη υπάρχει και η δική μας δεν υπάρχει. Για αυτούς τους τρομοκράτες (σ.σ. Τούρκους αξιωματικούς) δεν κάνατε τίποτα. Για αυτούς δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα, αλλά για την υπόθεση αυτή όλοι μπήκατε στην σειρά».


Ο Ερντογάν συνδέει την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών με τους Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα και η συγκεκριμένη εξέλιξη μόνο ευνοϊκή δεν είναι.

Την ενοχή Αλέξη Τσίπρα δείχνει το ότι εδώ και ενάμιση μήνα δεν έχει πάρει τον Ερντογάν ένα τηλέφωνο για να λυθεί το θέμα με τους δύο στρατιωτικούς, αλλά να τον πάρει να του πεί τι; Να ζητήσει τι;

Αναλυτικά η σκληρή ανακοίνωση υπεκφυγής στο "όχι δεν στους έταξα" που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο που δεν διαψεύδει ούτε σε μια λέξη τον Ερντογάν: 

«Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις.

Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της.

Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις. 

Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».


Ντάισελμπλουμ: Δεν μπορούμε να αφήσουμε Έλληνες και Ιταλούς μόνους στον έλεγχο των συνόρων



«Πρέπει να επικεντρωθούμε στους συνοριακούς ελέγχους και στην κοινή προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ιταλούς και τους Έλληνες μόνους σε αυτό», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC News ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επιπλεόν ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει πείσει ακόμα το μπλοκ να ακολουθήσει τα σχέδιά του για μια βαθύτερη πολιτική ένωση και πρόσθεσε ότι αυτές οι ιδέες δεν θα υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, μιλώντας για την Ε.Ε. στην μετά Brexit εποχή ο κ.Ντάισελμλουμ δήλωσε ότι τα αμφιλεγόμενα σχέδια της Γαλλίας για έναν υπουργό Οικονομικών για την Ευρωζώνη, αποτελούν πραγματικά «ένα σύμβολο βαθύτερης ολοκλήρωσης».

«Οι οικονομικές πτυχές του οράματός του για ολοκλήρωση είναι πολύ λιγότερο σημαντικές από την ασφάλεια και την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας ότι οι οικονομικές προτάσεις Μακρόν δεν θίγουν «τις πραγματικές αδυναμίες της Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνονται «τα σύνορα, η ασφάλεια και η υπερεξάρτηση από τις τράπεζες».


Πηγή : naftemporiki.gr


Κυνηγημένοι από τον Ερντογάν ζητούν άσυλο στη Γερμανία



Ο Μουράτ Τ., 43 χρονών, ήταν επί 6 μήνες έγκλειστος σε τουρκικές φυλακές. Μετά την αποφυλάκισή του κρυβόταν για καιρό πριν αναγκαστεί να ζητήσει άσυλο στη Γερμανία. Πατέρας δύο παιδιών εργαζόταν ως νομικός σύμβουλος σε φημισμένο οργανισμό, όπως διηγείται ο ίδιος. Ζούσε με την οικογένειά του σε πλούσια συνοικία γεμάτη με βίλες. Όλα αυτά πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Σήμερα χαίρεται που έχει μια στέγη πάνω από το κεφάλι του, ένα μικρό διαμέρισμα στην Κολωνία, και βοήθεια για τη γυναίκα του Σελίνα και τα δύο τους παιδιά. «Βοήθεια παίρνουμε από εκείνους που έζησαν τα ίδια με εμάς και έχουν κάπως ενσωματωθεί στη Γερμανία», λέει. «Έχουν στήσει ένα δίκτυο για τους καινούργιους σαν κι εμάς».

Σε κλίμα δυσπιστίας

Οι τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφοι Χουσεΐν Τοπέλ και Φατίχ Ακτίρκ παρατηρούν ότι υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη. Δίνεται βοήθεια στους νεοφερμένους Τούρκους για τα καθημερινά, συνοδοί για την επαφή με τις αρχές, ακόμη και διευθύνσεις και τηλέφωνα για κάθε ανάγκη. Ποιοι είναι όμως αυτοί που βοηθούν; «Μόνο κουρδικής καταγωγής, αντικαθεστωτικοί, άνθρωποι που πρόσκεινται στο κίνημα Γκιουλέν, ακόμη και επιχειρηματίες και πολλοί Γερμανοί». Βρίσκουν δουλειές, ψάχνουν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς, σε νηπιαγωγεία και σε σχολεία, δίνουν οικονομική βοήθεια, προσφέρουν σπίτια. «Αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι να μπορείς να εμπιστεύεσαι» λέει ο Μουράτ.

«Ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που μας συστήνουν έμπιστοι. Αποφεύγουμε την τουρκική κοινότητα που ζει από καιρό εδώ. Αλλιώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο κάποιος να μας προδώσει στην τουρκική κυβέρνηση» φοβάται ο Μουράτ. Θεωρεί ότι μέλη των Τούρκων της Γερμανίας χειραγωγούνται από τα τουρκικά ΜΜΕ. «Δείχνουν να πιστεύουν κάθε λέξη που ξεστομίζει ο Ερντογάν».

Η δυσπιστία είναι μια μόνιμη κατάσταση, λέει και η Σελίνα, σύζυγος του Μουράτ. Εργαζόταν στην Τουρκία ως επικεφαλής εταιρείας και δεν μπορεί να ξεφύγει από το κλίμα ανασφάλειας παρά τις λίγες εβδομάδες που ζει στη Γερμανία. «Μας παρακολουθούσαν, χάσαμε παλιούς καλούς φίλους, μας συκοφάντησαν ως δήθεν οπαδούς του Γκιουλέν». Εκείνο που την ανησυχεί είναι ο μεγάλος της γιος που βρίσκεται στην Τουρκία και τελειώνει το γυμνάσιο. Ο Μουράτ λέει ότι ως νομικός τάχθηκε κατά της παραβίασης των δημοκρατικών αξιών, που ήταν ο λόγος για τη δίωξή του.

«Να γίνουμε χρήσιμοι»

Την ίδια τύχη έχει και ο δάσκαλος Κανάν Α. που ζει κοντά στο Ντίσελντορφ. Δεν αναζητεί επαφές με αντικαθεστωτικούς κύκλους που κατέφυγαν στη Γερμανία. Στήριξη σε πρακτική βάση, όπως αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων, του δίνεται από κύκλους της εκκλησίας. «Με βοηθάει η διακονία», λέει.

«Δίκτυα με έμπιστους βοηθούς χρειάζονται σε ολόκληρη τη Γερμανία, δεδομένου ότι δεν αναμένεται σύντομα πολιτική αλλαγή στην Άγκυρα, ούτε και μετά την απελευθέρωση του τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ», τονίζουν ο Ακτίρκ και η Τοπέλ. Και οι δύο δεν διακινδυνεύουν ένα ταξίδι στην Τουρκία. «Όποιος εκφράζεται επικριτικά για την κυβέρνηση ή μέλη της κυβέρνησης παίρνει την στάμπα του προδότη».

Από το 2016, 15.654 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία, ένας αριθμός που αυξάνεται περαιτέρω. Μόνο τους πρώτους μήνες του χρόνου κατατέθηκαν 1429 αιτήσεις σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προσφύγων και Μεταναστών. Το ποσοστό θετικών απαντήσεων μεγαλώνει. Ανάμεσα στους αιτούντες βρίσκονται γιατροί, διπλωματικοί υπάλληλοι, επιχειρηματίες με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο. Έρχονται ως πρόσφυγες αλλά εμφορούνται από φιλόδοξες σκέψεις.

Θέλουν να μάθουν γερμανικά, να στηρίξουν τη γερμανική οικονομία, να ιδρύσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, να δώσουν κάτι πίσω στη χώρα. Ο δάσκαλος Κανάν τονίζει ότι χάρη στη βοήθεια που πήρε στην αρχή έχει δημιουργήσει επαφές, κάνει πρόοδο στη γλώσσα και θέλει να μείνει στη χώρα.

«Η σύζυγός μου κι εγώ θέλουμε ενεργοποιήσουμε τις δυνατότητές μας στη Γερμανία και να γίνουμε χρήσιμοι στη χώρα και τον λαό της».

Πηγή: Deutsce Welle

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Η απάντηση των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου σε δημοσίευμα



Απαντήσεις σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για οικογενειακά τους θέματα, δίνουν τα αδέρφια Αγγελόπουλοι. Με ανακοίνωση τους οι επιχειρηματίες και ηγέτες του μπασκετικού Ολυμπιακού Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος επισημαίνουν:

«Η σηµερινή αναίσχυντη και αγοραία δηµοσιοποίηση από την εφηµερίδα «Πρώτο Θέµα» µιας ευαίσθητης προσωπικής και οικογενειακής µας υπόθεσης αποδεικνύει τον αισχρό τρόπο, µε τον οποίο εκµεταλλεύονται τη σοβαρή κατάσταση της υγείας τού πατέρα µας η δεύτερη σύζυγός του, Ευανθία (Γέλη) Παπαγιαννοπούλου, µε την οµάδα των «συµβούλων» της που έχει εγκαταστήσει δίπλα του. 

Είναι προφανές ότι, χωρίς σεβασµό προς την προσωπικότητα και την κατάσταση του πατέρα µας, δεν διστάζουν να προκαλέσουν συκοφαντικά δηµοσιεύµατα, συνειδητοποιώντας ότι ο έλεγχος της δικαιοσύνης επέρχεται. ∆ιαψεύδουµε κατηγορηµατικώς τις άθλιες συκοφαντίες που διαδίδουν για να τύχουν της εφήµερης δηµοσιότητας του εύκολου εντυπωσιασµού. Προεξοφλούν φαίνεται ότι η δικαιοσύνη µπορεί να επηρεαστεί από αναληθή δηµοσιεύµατα κατά παραγγελίαν.

Όλοι γνωρίζουν το ήθος, την ακεραιότητα και την µέχρι θυσίας αγάπη που τρέφουµε προς τον πατέρα µας. Για τα ασύστολα ψεύδη περί παρανόµων αναλήψεων από λογαριασµούς του πατέρα µας, περί επιθυµίας µας να πάρουµε την περιουσία του πατέρα µας θα κληθούν οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν. 

Μετά από βαθειά περίσκεψη και εκπληρώνοντας θλιβερό καθήκον, αναγκαστήκαµε να ζητήσουµε από την Ελληνική ∆ικαιοσύνη τη θέση του πάσχοντος πατέρα µας, Κωνσταντίνου Π. Αγγελόπουλου, σε δικαστική συµπαράσταση. Στην ενέργεια αυτή προβήκαµε µε αποκλειστικό γνώµονα την προστασία των συµφερόντων του πατέρα µας, καθόσον πρόσφατα περιήλθαν στη γνώση µας στοιχεία που αναδεικνύουν ότι είναι εδώ και καιρό εκτεθειµένος σε σοβαρούς κινδύνους λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του. 

∆υστυχώς, επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι υπόνοιες που είχαµε τα τελευταία χρόνια για το καθεστώς υπό το οποίο διαβιεί ο πατέρας µας και απαντήθηκαν οι απορίες µας για τις «πράξεις» στις οποίες φερόταν να προβαίνει. Είναι γνωστό σε όλους ότι πάντοτε σταθήκαµε αποφασιστικά δίπλα στον πατέρα µας, πράττοντας ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ξεπερνά τους κινδύνους ζωής, να είναι υγιής, να δικαιώνεται νοµικά και ουσιαστικά και να έχει την ποιότητα ζωής που του αξίζει. 

Ακόµη και στις πιο δύσκολες προσωπικές µας στιγµές, τρέχαµε αµέσως 2 κοντά του και το µόνο που είχε και έχει σηµασία για εµάς είναι να επιτυγχάνονται τα άριστα για τον ίδιο. Αυτό επιδιώκουµε να εξασφαλίσουµε, ανεξαρτήτως θυσιών ή εµποδίων, και σήµερα. Μεγαλύτερη επιβράβευση ήταν τα λόγια του ίδιου του πατέρα µας, όταν, σε χρόνο που η κατάσταση της υγείας του δεν είχε επιδεινωθεί καταλυτικώς, έλεγε προς όλους ότι σε εµάς οφείλει την ζωή του».


ΤΑ ΝΕΑ


Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Δ. Πρωτοδικείο Αθηνών, οι αναρχικοί ζητούν απελευθέρωση συντρόφων για τρομοκρατία



Οι σύντροφοι στέλνουν μήνυμα στον αμετανόητο και εύκολο στις αποφυλακίσεις και στις διαγραφές ποινών Κοντονή να ελευθερώσει τους συντρόφους τους!!

Στην ανακοίνωση αναφέρουν :

Το βράδυ του Σαββάτου 31 Μαρτίου, δεκάδες αναρχικοί/ες κατευθυνθήκαμε στο χώρο του Πρωτοδικείου Αθηνών, που βρίσκεται στην οδό Λουΐζης Ριανκούρ, σπάζοντας τζαμαρίες του κτηρίου, συγχρόνως αρκετά μπουκάλια με χρώμα φρόντισαν τη «διακόσμηση» της πρόσοψής του ενώ πετάχτηκαν και τρικάκια γύρω από το κτήριο.

Αυτό ήταν μια πρώτη κίνηση αλληλεγγύης στους συντρόφους μας οι οποίοι στις 26 Μαρτίου καταδικάστηκαν από το εφετείο που αφορούσε μια σειρά επιλογών του αναρχικού αγώνα (ληστείες, εμπρησμοί κλπ). Σε αυτό βρίσκονταν κατηγορούμενοι οι αναρχικοί Ν. Ρωμανός, Α. Ντάλιος, Γ. Μιχαηλίδης, Δ. Πολίτης και το μέλος της Σ.Π.Φ. Γ. Τσάκαλος.

Ένα εφετείο που ήρθε να επιβεβαιώσει στο ακέραιο το πρωτόδικο δικαστήριο με πρόεδρο τον Κ. Γκανιάτσο, όπου προκειμένου να επιβάλει στους συντρόφους μας εξοντωτικές ποινές (ο Ντάλιος καταδικάστηκε σε 27 χρόνια, ο Ρωμανός σε 18 χρόνια , ο Πολίτης σε 12 χρόνια και 2 μήνες, ο Μιχαηλίδης σε 11 χρόνια και ο Γ. Τσάκαλος σε 5 χρόνια) προχώρησε σε μια σειρά από νομικίστικες καινοτομίες χρησιμοποιώντας σαν όχημα την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι “για να είναι κάποιος τρομοκράτης, δεν είναι απαραίτητο να εντάσσεται σε οργάνωση”. Ενισχύοντας αυτό επινόησαν και συγκεκριμένη ορολογία για να το περιγράψουν χαρακτηρίζοντας τους συντρόφους μας ως “ατομικούς τρομοκράτες”.

Στο εν λόγω εφετείο με πρόεδρο την Αναστασία Μουζάκη και εισαγγελέα την Σοφία Αποστολάκη. Η έδρα προχώρησε ακόμη παραπέρα, θέλοντας να τεκμηριώσει τη συγκεκριμένη απόφαση. Απροκάλυπτα υιοθέτησε την άποψη ότι “μια πράξη έχει διαφορετική ποινική βαρύτητα αν αυτή έχει τελεστεί από αναρχικό”. Έτσι η αναρχική ταυτότητα αποτελεί από μόνη της επιβαρυντικό στοιχείο, λειτουργώντας ως ένα νέο ιδιώνυμο.

Δημιουργείται ένα δεδικασμένο με πολύ σοβαρές συνέπειες από δω και εμπρός. Σε όποια υπόθεση θα υπάρχει αδυναμία ένταξης των συντρόφων μας σε κάποια συγκεκριμένη οργάνωση, θα χαρακτηρίζονται οι πράξεις τους ως «τρομοκρατικές», και οι ίδιοι «ατομικοί τρομοκράτες», αφού θα αρκεί η αναρχική πολιτική ταυτότητα για κάτι τέτοιο…».

Οι αναρχικοί ζητούν την κατάργηση του τρομονόμου 187Α.


Σκληρή ανακοίνωση Μαξίμου για Ερντογάν: «Στην Ελλάδα έχουμε πρωθυπουργό, όχι σουλτάνο»



Ανεβαίνει η ένταση στην κόντρα Αθήνας - Άγκυρας. «Ο Ερντογάν επιλέγει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μαξίμου.

Για επιλογή του Τούρκου προέδρου ενός «ακατανόητα ολισθηρού δρόμου προκλητικών επιθέσεων» κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου στην αντίδρασή του μετά τις νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πώς αν ο Τούρκος πρόεδρος είχε να πει κάτι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα μπορούσε να το πει κατ' ιδίαν στον Έλληνα πρωθυπουργό και καλεί τον επικεφαλής του γειτονικού κράτους να δώσει εξηγήσεις για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τους οποίους «κρατά ακόμη φυλάκισμένους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο: 
«Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις.

Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της.

Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις. 

Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».


Πηγή : protothema.gr