Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό


Κορυφώνεται το βράδυ, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2015. Ραντεβού έξω από τη Βουλή έχουν δώσει για το απόγευμα τα συνδικάτα.
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό έγινε με φόντο την προεδρική εκλογή, με τους τόνους να ανεβαίνουν συχνά στα ύψη, με τις καταγγελίες και τις φωνές περί αποστατών να δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στη Βουλή.

Πληροφορίες ανέφεραν πάντως ότι δημιουργείται ατμόσφαιρα που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, είναι πιθανόν η διαδικασία να ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές ενώ η «μάχη» της κυβέρνησης για τους 180 μπαίνει στην τελική ευθεία.

Ο προϋπολογισμός που τίθεται προς ψήφιση τα μεσάνυχτα μπορεί να αλλάξει στην πορεία, καθώς, όπως αποκάλυψε Το Βήμα της Κυριακής, το απαντητικό e-mail που απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης περιέχει τη δέσμευση ότι, αν παρατηρηθούν αποκλίσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη, θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός με προσυμφωνηθέντα μέτρα εντός του α' εξαμήνου του 2015.

Από το απόγευμα θα βρίσκονται έξω από τη Βουλή τα συνδικάτα. Στις 5 το απόγευμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οργανώνουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 17:30 στην Ομόνοια.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια άρχισε με εφ' όλης της ύλης επίθεση των εκπροσώπων της πλειοψηφίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αρχή έκανε η βουλευτής της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου, αναφερόμενη στα χθεσινά επεισόδια, η οποία κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως, με βάση δελτία ειδήσεων, «βουλευτές του συμμετείχαν στα χθεσινά επεισόδια, ενώ μάλιστα και ένας βουλευτής του προσήχθη στη ΓΑΔΑ».

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Χρήστου Καραγιαννίδη από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δήλωσε πως «ούτε συμμετείχαν στα επεισόδια βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ούτε προσήχθη κανείς στη ΓΑΔΑ. Ήμασταν τέσσερις βουλευτές στα γραφεία της "Αυγής" επειδή υπήρχε η πληροφορία πως γινόντουσαν προσαγωγές κάτω απ' τα γραφεία της εφημερίδας- και μια συνάδελφος συνόδευσε προσαχθείσες γυναίκες στη ΓΑΔΑ διότι δεν είναι δυνατόν να συνοδεύονται στην κλούβα από άνδρες αστυνομικούς.»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, στηλίτευσε τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στην Παιδεία και την Υγεία. Απάντηση ήρθε από την υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Σοφία Βούλτεψη, ότι«η αντιπολίτευση δεν λέει πώς θα χρηματοδοτήσει τις υποσχέσεις της» και αναφέρθηκε στα «δέκα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ».

Αντίστοιχη υπήρξε και η ομιλία της Άννας Ασημακοπούλου η οποία κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «καλλιεργεί κλίμα πολιτικής ανευθυνότητας. Τάζει τα πάντα στους πάντες και υπερασπίζεται ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε πόρους που δεν υπάρχουν».

«Αδυνατώ να αντιληφθώ την πολιτική αντιπαλότητα ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι προδοσία. Η Δημοκρατία μας, επιβάλει στους βουλευτές ελεύθερη βούληση. Αλίμονο σε όσους διχάζουν τον ελληνικό λαό για ψηφοθηρικούς λόγους», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Γιώργος Ορφανός.

Newsroom ΔΟΛ


Τα βρώμικα σχέδια της τρόικα : Πώς επιδιώκουν να βάλουν χέρι στις περιουσίες των Ελλήνων


Δεκαεπτά μέτρα «φωτιά» ζητούν οι δανειστές - Διαβάστε το mail της τρόικας

Σοκ προκαλούν οι απαιτήσεις της τρόικας που τηρεί αδιάλλακτη στάση για νέες αιματηρές περικοπές, αύξηση του ΦΠΑ, κατάργηση της ρύθμισης των 100 δόσεων και τεκτονικές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Το πολυσέλιδο mail που δημοσιεύει η Real News ήρθε ως απάντηση στις ελληνικές θέσεις και δείχνει τη σκληρή στάση που έχει αποφασίσει να τηρήσει η τρόικα.

Οι 17 αξιώσεις των δανειστών εδράζονται στις προβλέψεις της - που δεν αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση - πως το «δημοσιονομικό κενό για το 2015 εκτιμάται στα 2,425 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,773 δισ. ευρώ αφορά στον Προϋπολογισμό και τα 652 εκατομμύρια ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα».

Τι ζητάει η τρόικα

*Αύξηση όλων των υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το 6,5% που είναι σήμερα (αφορά τουριστικές υπηρεσίες, φάρμακα, εκδόσεις και θέατρα)

*Κατάργηση της έκπτωσης φόρου στο ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά.

*Επιβολή φόρου πολυτελείας στην περιουσία, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για κινητή και ακίνητη, ούτε και το όριο πάνω από το οποίο θα επιβληθεί.

*Κατάργηση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την υπαγωγή των οφειλετών στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου.

*Άύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού.

*Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.

*Επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς και συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ σε περίπτωση οφειλών στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Βασικός άξονας αλλαγών, το ασφαλιστικό

Οι πιο έντονες όμως πιέσεις φαίνεται πως στοχεύουν στο ζήτημα του ασφαλιστικού με βασικό άξονα να ενοποιηθούν όλα τα ταμεία υπό το ΙΚΑ, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και του τμήματος των συντάξεων που δεν προέρχονται από καταβολή εισφορών. Σε γενικές γραμμές στο σχετικό κείμενο η τρόικα προτείνει:

*Δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα και εναρμόνιση των κανόνων λειτουργίας όλων των ταμείων. Τα βήματα που προτείνονται είναι η δημιουργία κοινού διοικητικού φορέα και συγχώνευση ως το τέλος του χρόνου, θέσπιση κοινών υπηρεσιών μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 και εναρμόνιση της βάσης εισφοράς με καταληκτική ημερομηνία το Δεκέμβρη του 2016.

*Αλλαγή του τρόπου εφαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.

*Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση πριν τα 62 έτη.

*Κατάργηση των τμημάτων της σύνταξης που δεν ανταποκρίνονται στις καταβαλλόμενες εισφορές.

*Κατάργηση της τριμερούς χρηματοδότησης των συντάξεων (βασική σύνταξη, ΕΚΑΣ και κατώτατη σύνταξη). Προτείνεται όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την επιβολή βασικής σύνταξης 360 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 20 χρόνια ασφάλισης.

*Εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κυριότερες συντάξεις με την εφαρμογή βασικών παραμέτρων που θα συνδέονται με την μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία του συστήματος. Την εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας που θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων με βάση την πορεία των μισθών ή του ΑΕΠ.

*Αύξηση των εισφορών για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ ώστε να εναρμονιστεί με εκείνες των νέων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.

*Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης υπολογισμού των εισφορών για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και εξίσωση των καταβαλλόμενων εισφορών. Η τρόικα προτείνει την είσπραξη των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους με βάση το τζίρο, δηλαδή το πραγματικό εισόδημα από τη δραστηριότητά τους.



Πηγή : newsbeast.gr


Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που ο Γ.Μπουτάρης κατεβάζει πανό του ΣΥΡΙΖΑ - Δείτε στο βίντεο τον διάλογο που ακολούθησε!


Ο Γιάννης Μπουτάρης είδε το πανό της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και πήρε την κατάσταση στα χέρια του...
Ένταση επικράτησε το μεσημέρι στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης όταν ο Γιάννης Μπουτάρης, επιχείρησε να κατεβάσει πανό που ανήρτησαν νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι από τους νεαρούς διαμαρτυρήθηκαν για την πράξη του δημάρχου προσπαθώντας να τον αποτρέψουν.

Εκείνος επέμεινε λέγοντας: «αν θέλετε να κάνετε παρέμβαση να 'ρθείτε να την κάνετε στο δημοτικό συμβούλιο». Στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη το Job Festival, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται συζήτηση για τον εθελοντισμό.

Η συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε την αφορμή για την παράσταση διαμαρτυρίας των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από το πανό που ανήρτησαν έξω από το δημαρχείο, κόλλησαν αυτοκόλλητα με συνθήματα στους τοίχους του δημαρχιακού μεγάρου...



Πηγή: thestival.graltherthess.gr


«Η ελληνική άκρα αριστερά φοβίζει τους παγκόσμιους επενδυτές ομολόγων»




ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ ΦΑΙΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΙΜΣ
Δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η ελληνική άκρα Αριστερά φοβίζει τους παγκόσμιους επενδυτές ομολόγων», δημοσιεύει η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Φινάνσιαλ Τάιμς».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράγφεται από τους Μάντισον Μάριατζ και Κάριν Χόουπ, η έκβαση της επικείμενης προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα προκαλεί εντεινόμενες ανησυχίες στους επενδυτές, λόγω του ενδεχόμενου να αναλάβει τον Μάρτιο ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία.
Όπως σημειώνεται, πριν από δύο εβδομάδες σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν το Λονδίνο για να παρουσιάσουν το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος σε μεγάλα funds και τράπεζες, ωστόσο οι συναντήσεις προκάλεσαν τις ανησυχίες των επενδυτών.
Σε ενημερωτικό σημείωμα του Γιέργκ Σπόουνερ, αναλυτή του Capital Group, που διέρρευσε, το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται «χειρότερο από τον κομμουνισμό» και «ολοκληρωτικό χάος». «Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση θέλουν να ρευστοποιήσουν τα πάντα στην Ελλάδα», ανέφερε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε ότι ο κ. Σπόουνερ συμμετείχε σε κάποια από τις συναντήσεις, αναγνωρίζοντας πάντως πως άλλα στελέχη του Capital Group ήσαν παρόντα. Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι το σημείωμα δεν εκφράζει τις απόψεις του συνόλου των αναλυτών του.
Μετά τις συναντήσεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήθος Ελλήνων τραπεζικών και χρηματιστών έσπευσαν στο Λονδίνο για να παράσχουν διαβεβαιώσεις στους πελάτες τους. «Το road-trip του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες σε ορισμένους επενδυτές», δήλωσε ένας εκ των τραπεζιτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Στέλεχος πωλήσεων της Bank of America Merrill Lynch (η οποία διοργάνωσε event με τη συμμετοχή του Γ. Σταθάκη), απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα στους πελάτες του με τίτλο: «Ελληνική Τραγωδία». Στο σημείωμα συνοψιζόταν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει τη διακοπή των αποκρατικοποιήσεων, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με την τρόικα και την αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων στα προ της κρίσης επίπεδα. «Τα σημάδια για την Ελλάδα και την ευρωζώνη είναι σαφή και ανησυχητικά. Αναμένεται πολύ μεγαλύτερη αστάθεια κατά τους προσεχείς μήνες», αναφέρεται στο σημείωμα.
Η Ελένη Παπούλα, αναλύτρια της Berenberg, πρόσθεσε: «Η οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε αξιόπιστη στην επενδυτική κοινότητα του Λονδίνου, με βάση τις συζητήσεις μου με ανθρώπους που ήσαν παρόντες στις συναντήσεις του κ. Σταθάκη». Ο ίδιος ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως οι (οικονομικές) θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ «απέκτησαν πλέον διεθνές ακροατήριο που κατανοεί την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε ο ελληνικός λαός να ανακάμψει σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής». «Το πρόγραμμά μας στηρίζεται στην κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις», ανέφερε.
Αν ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός αποτύχει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 25 βουλευτών της αντιπολίτευσης προς τον προεδρικό υποψήφιο, τότε θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πιθανό νικητή, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Ο Τζόν Πόλσον που έχει ποντάρει δυνατά σε ελληνικές τράπεζες, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα μέχρι να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση. «Είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε περισσότερο στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε όμως πολιτική σταθερότητα. Τα επενδυτικά μας σχέδια προς το παρόν εκκρεμούν, μέχρι την προεδρική εκλογή. Μόλις η κατάσταση σταθεροποιηθεί, θα προχωρήσουμε», ανέφερε.
Η Bank of America απέφυγε να σχολιάσει το σημείωμα που διέρρευσε, ωστόσο ο Θ. Βαμβακίδης, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκού συναλλάγματος της τράπεζας, δήλωσε: «Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό στην Ελλάδα, όμως πολλοί ξένοι επενδυτές δεν ήξεραν τις λεπτομέρειες. Ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχίες επειδή θεωρούν πως η τρόικα δεν θα συμφωνήσει σε κεντρικά σημεία του προγράμματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί». Πρόσθεσε ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Δεν έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν», τόνισε.
Ο Αλμπέρτο Γκάλο, στρατηγικός αναλυτής στην Royal Bank of Scotland, δήλωσε ότι τον Οκτώβριο αυτός και η ομάδα του μείωσαν την έκθεσή τους στην Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας. «Οι εκλογές του Φεβρουαρίου θα μπορούσαν να δράσουν καταλυτικά προκαλώντας νέο κύκλο αστάθειας στα ομόλογα, ενώ δεν έχουμε σαφή εικόνα για τις αποφάσεις επί του ελληνικού χρέους, που έπρεπε να έχουν συζητηθεί μήνες πριν. Η ελληνική οικονομία είναι πολύ μοχλευμένη και, παρά τα πρόσφατα μέτρα για τα χρέη των επιχειρήσεων, παραμένει ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Επίσης, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ασαφές σε πολλά σημεία του», ανέφερε.
Ο Γιάνικ Νοντ, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Sturgeon Capital που τον Οκτώβριο ρευστοποίησε όλα τα ελληνικά ομόλογα που διέθετε, πρόσθεσε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία διαθέτοντας αυτοδυναμία, (και αυτό το «αν» είναι μεγάλο), τότε η κατάσταση θα είναι αρνητική για τα κρατικά ομόλογα. Θα είναι πολύ δύσκολο για τους ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα σε σημαντικό βαθμό».


Πηγή : ethnos.gr


Κουκουλόπουλος: Έχω φωτογραφίες του Τσίπρα με Αγγελοπούλου και Λάτση



Κατά την διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2015 στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος "άναψε φωτιές" επαναφέροντας στο προσκήνιο την φημολογούμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γιάννα Αγγελοπούλου και την Μαριάννα Λάτση σε prive club του Κολωνακίου.

"Υπάρχουν φωτογραφίες από το συγκεκριμένο δείπνο" είπε ο κ. Κουκουλόπουλος ξεσηκώνοντας σωρεία αντιδράσεων από τους παριστάμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τον καλούσαν να τις δείξει ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός ανταπάντησε : "Ας το διαψεύσει ο πρόεδρός σας από το βήμα της βουλής και μετά θα τις δείξω".

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε ακόμη άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας "χωρίς συμφωνίες και συναλλαγές" όπως είπε, ενώ τάχθηκε υπέρ και μιας μικρής παράτασης του προγράμματος.

"Ένας μήνας αρκεί για να είναι η χώρα ασφαλής", πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και δήλωσε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ πως "τις εκλογές δεν τις θέλουμε αλλά και δεν τις φοβόμαστε".

Πηγή: skai.gr


Βόμβα Βορίδη : Ανοικτό ενδεχόμενο η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα



Ενώ όλοι σε καθησυχάζουν και το παίζουν δήθεν σκληροί στην τρόικα είναι αλήθεια είναι ότι δεν έχουν πρόβλημα να πουληθούν και πάλι  κατεβάζοντας τα παντελόνια στους δανειστές σε βάρος των Ελλήνων και ειδικά των ασθενών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ στα φάρμακα άφησε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ διαψεύδοντας τους τζάμπα μάγκες που το αρνούνται.

Είπε : «Δεν δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ στα φάρμακα, δεν μετέχω στις διαπραγματεύσεις, δεν είμαι εκείνος που διεξάγει τη διαπραγμάτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ζητήματα που άπτονται της φορολογικής πολιτικής είναι ζητήματα του ΥΠΟΙΚ. Είναι ανοιχτή η συζήτηση» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.

Ο Βορίδης εξήγησε ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το τέλος του μνημονίου, και η συζήτηση, από ‘κει και πέρα, για τον τρόπο που θα δανείζεται η χώρα.»



''Εύχομαι ο Ρωμανός να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να παραμείνει ζωντανός και υγιής''


Να διακόψει την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός, ευχήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα ο υπουργός άφησε αιχμές για επιτήδειους που επιδιώκουν πρόσκαιρα κέρδη στην πλάτη του απεργού πείνας.
«Εύχομαι έστω και τώρα, ο Νίκος Ρωμανός, όποια και αν είναι η στόχευσή του για το μέλλον, όποια και είναι τα όνειρά του, ό,τι και αν επιθυμεί να κάνει, ακόμα και αν αυτό είναι να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μισώντας το κράτος, μισώντας το σύστημα, ακόμα και εμένα προσωπικά, να συνειδητοποιήσει ότι αυτά μπορεί να τα πράξει μόνο ζωντανός και υγιής», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε:
«Πιστεύω ότι το ίδιο επιθυμούν όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι και γι΄ αυτό εύχομαι από καρδιάς να αναθεωρήσει την απόφασή του και να σταματήσει την απεργία πείνας. Ταυτόχρονα εύχομαι να πάψουν οι επιτήδειοι να κυνηγούν μικροσκοπιμότητες και πρόσκαιρα κέρδη, στην πλάτη ενός νέου ανθρώπου, σεβόμενοι το ύψιστο αγαθό και την ανθρώπινη ζωή. Αλλά λόγω της κρισιμότητας των στιγμών και της ανάγκης για ψυχραιμία και νηφαλιότητα, δεν θέλω να πω περισσότερα».

Σε όσους καταγγέλλουν ότι δεν δόθηκε εκπαιδευτική άδεια στο Νίκο Ρωμανό εξαιτίας των ιδεών του, ο υπουργός είπε ότι «κανείς δεν ζήτησε από το Νίκο Ρωμανό δήλωση φρονημάτων. Άλλο θέμα είναι αν τη μετάνοιά του -για την πράξη για την οποία κατηγορείται και κρατείται και όχι για τις απόψεις του- θα τη δεχόμασταν όσοι πιστεύουμε στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη και στις δεύτερες ευκαιρίες».

Απευθυνόμενος σε όσους λένε ότι η Πολιτεία στέρησε το δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού να λάβει εκπαιδευτική άδεια, ένα κεκτημένο δικαίωμα από τη στιγμή που πέρασε στις εξετάσεις, ο υπουργός τόνισε: «Έχει από πολλούς προβληθεί η άποψη ότι η ελληνική πολιτεία στέρησε από τον Νίκο Ρωμανό τις εκπαιδευτικές άδειες, ένα κεκτημένο δικαίωμα που του χάρισε η εισαγωγή του στο εκπαιδευτικό σύστημα. Άρα μη χορηγώντας την άδεια, η πολιτεία εκδικείται. Και μια απλή ανάγνωση στον σωφρονιστικό κώδικα, όμως, αρκεί για να κατανοήσει κανείς ότι ο επιτυχών δεν δικαιούται αυτόματα εκπαιδευτική άδεια. Δικαιούται να τη ζητήσει όμως και υπάρχει το δικαστικό συμβούλιο να εξετάσει αν με βάση τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε περίπτωσης και τον νόμο μπορεί να τη δώσει».

«Ο Νίκος Ρωμανός είχε ελάχιστες πιθανότητες να λάβει εκπαιδευτική άδεια ιδίως από τη στιγμή που είναι υπόδικος για άλλα αδικήματα, όχι γιατί το θέλει η κυβέρνηση αλλά επειδή έτσι ορίζει ο νόμος», ανέφερε στο σημείο αυτό ο κ. Αθανασίου και σε όσους ζητούν να παρέμβει προσωπικά η κυβέρνηση απάντησε: «Θέλετε έναν υπουργό Δικαιοσύνης που να τηλεφωνεί στους, κατά το σύνταγμα, αδέσμευτους δικαστικούς λειτουργούς και να επιβάλει αποφάσεις που επιθυμεί ο ίδιος ή ζητεί η κοινή γνώμη; Αυτήν τη δημοκρατία θέλουμε; Κάποιοι λένε: Μα αφού ο Ρωμανός δεν δικαιούται εκπαιδευτική άδεια γιατί του επέτρεψαν να δώσει εξετάσεις; Ο Νίκος Ρωμανός και ο κάθε Ρωμανός μπορεί σήμερα να μην δικαιούται εκπαιδευτική άδεια αλλά έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νομοθέτης και τις οποίες εξετάζουν τα αρμόδια όργανα που χορηγούν τις άδειες».

Πηγή : newsit.gr


Η Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος κάνει καταπληκτική δουλειά αλλά οι παιδεραστές δεν τιμωρούνται σωστά



του Γιάννη Αθανασίου

Πολλές είναι οι υποθέσεις παιδεραστίας που κατέληξαν στην δικαιοσύνη και οδηγήθηκαν στην ελευθερία.

Οι περιπτώσεις παιδεραστίας αυξάνονται, η ελληνική αστυνομία βρήκε τον τρόπο με τον Μανώλη Σφακιανάκη και την Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος να την αντιμετωπίσει  αποτελεσματικά αλλά δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στην πραγματική τιμωρία των παιδεραστών οι Ελληνική Δικαιοσύνη.

Περισσότεροι από 800 παιδόφιλοι και παιδεραστές που συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν την τελευταία δεκαετία για παιδεραστία και χρήση υλικού παιδικής πορνογραφίας  κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσα μας, χρησιμοποιώντας την επιείκεια και την ανέχεια του νόμου.

Τι προβλέπει ο Νόμος και την γλυτώνουν οι παιδεραστές ;

Για τον νομοθέτη, «παιδί» θεωρείται εκείνο που δεν έχει συμπληρώσει τα 15 έτη και το αδίκημα της αποπλάνησης και οι αντίστοιχες ποινές διαμορφώνονται ως εξής:

-  Αν το κακοποιημένο παιδί  δεν έχει συμπληρώσει ακόμα τα 12 έτη, μιλάμε για κακούργημα, το οποίο τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών (και μέχρι 20 χρόνια).

-  Αν το κακοποιημένο παιδί είναι μεταξύ 12 και 14, μιλάμε πάλι για κακούργημα, που τιμωρείται με κάθειρξη (από 5) έως 10 έτη και

 -  Αν το κακοποιημένο παιδί  είναι μεταξύ 14 και 15 ετών, τότε μιλάμε για πλημμέλημα, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη. Δηλαδή με εξαγοράσιμη ποινή και αν δεν έχει ξαναδικαστεί παίρνει αναστολή.

Σε περιπτώσεις οικογενειακού περιβάλλοντος η παιδαγωγών η χειρότερα κληρικών που σχετίζονταν με το θύμα ο νόμος προβλέπει απλά αποπλάνηση ανηλίκου με ποινή φυλάκισης έως δύο έτη, δηλαδή ο γονιός η ο θείος η ο παππούς εάν ασελγήσει σε ένα παιδί επειδή είναι συγγενής είναι ελαφρυντική περίπτωση.

Κάποιοι ξεχνάνε ότι το 75% των δραστών είναι άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος του θύματος και δεν έχουν μπει στον κόπο να κάνουν τον νόμο πιό αυστηρό.

Θέλετε να μιλήσουμε με αριθμούς

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν την τραγική πραγματικότητα στη χώρα μας και την άμεση ανάγκη να αλλάξει ο νόμος που αθωώνει ουσιαστικά αυτούς τους «εγκληματίες».

Σύμφωνα, λοιπόν,  με τα επίσημα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  από το 2003 μέχρι σήμερα σε περίπου 7.500 υποθέσεις έχουν συνολικά κατηγορηθεί 832 άτομα εκ των οποίων οι 274 έχουν συλληφθεί και για τους υπόλοιπους 558 έχει σχηματιστεί δικογραφία. Από αυτούς μόνο 42 προφυλακίστηκαν, ενώ αυτοί που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα των φυλακών είναι μερικές δεκάδες μόλις 13 κατά πληροφορίες.

Την ώρα, λοιπόν,  που κυκλοφορούν περισσότεροι από 800 παιδεραστές ελεύθεροι ανάμεσα μας ένα στα δέκα παιδιά έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά ενώ κάθε μέρα στην Ασφάλεια γίνεται τουλάχιστον μία καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου ο νόμος δεν λέει να αλλάξει.

Εκείνο όμως που πραγματικά σοκάρει είναι ότι σύμφωνα με τις έρευνες, ένα από τα πέντε παιδιά που κακοποιούνται θα μιλήσει στην οικογένεια ή τις Αρχές για τη φρίκη που έζησε. Η ντροπή και οι ενοχές κρατούν τα στόματα ερμητικά κλειστά  και κρατούν στο σκοτάδι τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και τα νούμερα που παρουσιάζονται όχι μόνο ενδέχεται να είναι πλασματικά, αλλά και να πολλαπλασιάζονταν αν τα παιδιά μιλούσαν.

Οι Αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που παρουσιάζει εξαιρετικό έργο στον τομέα της πρόληψης και της καταστολής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και ιδιαίτερα σε θέματα παιδικής πορνογραφίας, διακίνησης και αποπλάνησης ανηλίκων μέσω διαδικτύου, «περιπολούν» 24 ώρες το 24ωρο την «αλάνα» και αυτό είναι σωτήριο.

Ο Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης και το επιτελείο του δίνουν καθημερινά μάχες τόσο πάνω από τους υπολογιστές τους για την ανακάλυψη εγκλημάτων, όσο και στις δικαστικές αίθουσες για τη στοιχειοθέτηση αυτών.  Τώρα, υποστηρίζοντας ακόμη περισσότερο τον τομέα της πρόληψης και μεριμνώντας για την ασφάλεια των παιδιών στο Internet, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πρόσθεσε στο site www.cyberkid.gr τα παιχνίδια με σύγχρονα γραφικά και γρήγορη εξέλιξη ώστε να διατηρούν το ενδιαφέρον των παιδιών.

Μήπως και η δικαιοσύνη θα πρέπει να ενισχυθεί με αυστηρότερους αποτρεπτικούς νόμους κατά των παιδεραστών.


NOW


Κυρ. Μητσοτάκης: Οι βουλευτές θα αποκρούσουν τους εκβιασμούς περί αποστατών



Ο κίνδυνος να κυλήσουμε πίσω ελλοχεύει - κι οι πρώτοι που θα το πληρώσουν θα είστε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μάθατε τίποτε απ' τον ανοικτό καγχασμό και την ειρωνεία με την οποία αντιμετωπίζονται οι απόψεις σας στο εξωτερικό» ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2015, προβλέποντας επίσης πως και κατά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας «οι βουλευτές θα κάνουν το καθήκον τους, αποκρούοντας τους εκβιασμούς και τη φιλολογία περί αποστατών».

Στην ομιλία του, ο κος Μητσοτάκης παρατήρησε πως η απεμπλοκή της χώρας από τη μνημονιακή επιτήρηση, οφείλεται εν πολλοίς και στην ανυπαρξία μιας ελάχιστης συναίνεσης για το πλαίσιο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα σήμερα, δεν αντέχει να περιμένει την πολιτική ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει θεσμικές υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές της - και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι προϋπόθεση για να δανειστεί η χώρα με ευνοϊκά επιτόκια. Εκπτώσεις μπορεί να γίνουν, αλλά τζάμπα μαγκιές δεν έχουν θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια» τόνισε ο κος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, «η διαγραφή του χρέους την οποία οραματίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχει μόνον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Δεν πρόκειται κανείς να μας χαρίσει 100 δισ. Ο μόνος άλλος τρόπος για να απαλλαγούμε από το χρέος, είναι να πάψουμε να το εξυπηρετούμε, οπότε η αποκοπή μας απ' την ευρωπαϊκή οικογένεια θα έχει συντελεστεί».

Οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν πλέον «συνθήκη εθνικής επιβίωσης». Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δρομολογεί ταχύτατα ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του κράτους, με πλήρη αναδιάταξη των δομών της κυβέρνησης, ανασχεδιασμό των οργανισμών των υπουργείων, μείωση της γραφειοκρατίας, αξιολόγηση των δομών, εκλογή νέων προϊσταμένων επιλεγμένων αξιοκρατικά. «Επιδιώκουμε με τη στήριξη και της αντιπολίτευσης, να καταργήσουμε το φαύλο σύστημα των μετατάξεων όπως είναι σήμερα και να πάμε σε μια ανοικτή αγορά εργασίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.


Πηγή : kathimerini.gr


Πάλι στο επίκεντρο αντιπαράθεσης, υπερβολής και εκμετάλευσης ο Ρωμανός


Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζοντας το δικό του επικίνδυνο παιχνίδι κατά της ζωής Νίκου Ρωμανού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί στο θάνατο τον Νίκο Ρωμανό, ενώ σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης που κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για ψηφοθηρική εκμετάλλευση του θέματος.

ο Γεωργιάδης είπε : «Ο Νίκος Ρωμανός δεν είναι πολιτικός, αλλά ποινικός καταδικασθείς εγκληματίας για μια κολάσιμη πράξη, που δεν έχει δείξει καμία διάθεση για μεταμέλεια».

O Κώστας Τριαντάφυλλος από το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνέχισε να βάζει φωτιά με τις δηλώσεις της λέγοντας : «Δεν έχετε το δικαίωμα να θυσιάσετε το Νίκο Ρωμανό, έχετε  την δυνατότατα και την υποχρέωση να του δώσετε εκπαιδευτική άδεια και να σώσετε την ζωή του, αν το κάνετε ίσως σώσετε και την ψυχή σας». Eνώ μες την σειρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «κάποια σκοτεινά κέντρα αναζητούν την ανωμαλία γιατί δεν βολεύονται από τις προοδευτικές, ριζοσπαστικές εξελίξεις που έρχονται και θέλουν να τις ανακόψουν».

Θέση για το θέμα του Νίκου Ρωμανού πήρε και ο πρόεδρος «Του Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης. Ερωτηθείς σχετικά από την Τρίπολη, την οποία επισκέπτεται, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι «έχει στηθεί ένας χορός από βουλευτές γύρω από το κρεβάτι του Νίκου Ρωμανού» και τους κάλεσε «να αποσυρθούν».


Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σου γίνει Ευρωπαιάρχης στόχος της Μέρκελ τώρα η Γαλλία και η Ιταλία



Η Γαλλία και η Ιταλία πρέπει να παρουσιάσουν επιπλέον μέτρα, καθώς βρίσκονται σε μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο

Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν υποσχεθεί να προχωρήσουν η Γαλλία και η Ιταλία είναι ανεπαρκείς, διεμήνυσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της, μία εβδομάδα αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει τους προϋπολογισμούς των δύο αυτών χωρών για το 2015 την άνοιξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «καθόρισε ένα χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η Γαλλία και η Ιταλία πρέπει να παρουσιάσουν επιπλέον μέτρα. Αυτό είναι δικαιολογημένο διότι οι δύο χώρες βρίσκονται ουσιαστικά σε μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η Μέρκελ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt.

«Όμως η Επιτροπή είπε επίσης ξεκάθαρα ότι οι προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι δεν είναι επαρκείς. Κάτι με το οποίο συμφωνώ», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Η συνέντευξη αυτή της Μέρκελ δόθηκε δύο ημέρες πριν την αναμενόμενη επανεκλογή της στην ηγεσία του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), οι υποστηρικτές του οποίου είναι ιδιαιτέρα ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά το θέμα της λιτότητας.

Πριν από μία εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε μια τελευταία αναβολή στο Παρίσι και τη Ρώμη, ανακοινώνοντας ότι θα εξετάσει την άνοιξη τους προϋπολογισμούς τους για το 2015, όμως παράλληλα ζήτησε από τις δύο χώρες να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά τους, υπό την απειλή κυρώσεων.

Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν έλλειμμα ή χρέος που δεν σέβονται τα όρια που έχουν τεθεί και άρα τα σχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2015 «κινδυνεύουν να μην συμμορφώνονται» με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, είχαν υπογραμμίσει οι Βρυξέλλες.


Πηγή : protothema.gr


Ο Ομπάμα στο νοσοκομείο με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση



Με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση διεγνώσθη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, που είχε πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις εξαιτίας επίμονου πονόλαιμου.

«Τα συμπτώματα που παρουσίασε ο πρόεδρος συνάδουν με μία φλεγμονή που σχετίζεται με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα», δήλωσε ο γιατρός του Ομπάμα, Ρόνι Τζάκσον.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η επιστροφή του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο, η οποία προκαλεί συμπτώματα όπως καούρες ή ενοχλήσεις στην περιοχή του λαιμού.

Ο Ομπάμα, εισήχθη στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ για εξετάσεις, όπου και διαπιστώθηκε η φλεγμονή.  Τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας στην οποία υπεβλήθη ο πρόεδρος είναι φυσιολογικά».


Τα πρώτα ονόματα για Πρόεδρο Δημοκρατίας



Κορυφώνεται η κινητικότητα στα στρατόπεδα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εν όψει της προεδρικής εκλογής, που αναμένεται να επισπευσθεί. Οι αριθμητικές ισορροπίες στη Βουλή είναι εύθραυστες, με τους ανεξάρτητους βουλευτές και τους συναδέλφους τους σε ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ να βρίσκονται στο επίκεντρο των διεργασιών.

Ο νυν και ο πρώην επίτροπος της χώρας στην Κομισιόν, Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας αντίστοιχα, εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι στη λίστα της κυβερνητικής πρότασης. Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος.


Σε μια πολύ μικρή λίστα που δεν υπερβαίνει τα τρία ονόματα, φέρεται να έχουν καταλήξει οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Κ. Παπούλια στη θέση του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας.

Εφόσον προκριθεί τελικά η επιλογή της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, οι ηγέτες των δυο κομμάτων που συγκυβερνούν θα πρέπει να ανακοινώσουν ταυτόχρονα και την ημερομηνία εκκίνησης των διαδικασιών και το όνομα που προτείνουν για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα και χωρίς κανένα κενό τη θέση τους.

πηγή: ethnos.gr






Αθήνα μετά τα επεισόδια: Τα δημοτικά συνεργεία μάζεψαν 50 τόνους πέτρες από τα Εξάρχεια!




Εικόνα καταστροφής από εμπόλεμη ζώνη θύμιζε το κέντρο της Αθήνας τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στον πρωτεύουσα και άλλες πόλεις για τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ενδεικτικό των σοβαρών καταστροφών είναι ότι τα συνεργεία του δήμου μάζεψαν συνολικά 50 τόνους πέτρες από τα Εξάρχεια!

Εξάλλου, η αστυνομία προχώρησε σε 296 προσαγωγές και 43 συλλήψεις. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για διάφορα αδικήματα ενώ οι 19 εξ αυτών συνελήφθησαν για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν συνολικά 12 αστυνομικοί.

Άγνωστοι έχουν προκαλέσει ζημιές σε καταστήματα, φανάρια και περίπτερα στην Πανεπιστημίου, ενώ πυρπόλησαν αυτοκίνητα στην Εμμανουήλ Μπενάκη, κατέστρεψαν πεζοδρόμια και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Επίσης άγνωστοι δεν δίστασαν να προκαλέσουν ζημιές και στον Καθολικό Ναό Αγίου Διονυσίου στην Πανεπιστημίου. Από τα επεισόδια τραυματίστηκε και αστυνομικός της ομάδας Δέλτα όταν έπεσε από την μοτοσικλέτα του.

Για ανυπολόγιστες καταστροφές στην πλατεία Εξαρχείων, την Ομόνοια και την Πανεπιστημίου από τα εκτεταμένα επεισόδια έκανε λόγο στον ΣΚΑΙ ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος.

«Δεν είναι άβατο τα Εξάρχεια, δεν μπορούν οι μπαχαλάκηδες να καταστρέφουν την εικόνα της πόλης» ανέφερε χαρακτηριστικά ζητώντας την παρέμβαση της αστυνομίας.

«Η εμπορική δραστηριότητα της χώρας καταστρέφεται συστηματικά απο διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και καταστροφές» τόνισε από την πλευρά του στον σταθμό μας το μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιώργος Φλωράς.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στην συμπρωτεύουσα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ότι είναι ««εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι συνδέεται μια επέτειος για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου με επεισόδια, καταστροφές και διάλυση της αγοράς».

«Είναι Σάββατο, έχουμε μπει σε εορταστική περίοδο και το κέντρο είναι διαλυμένο. Η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να πάρει μέτρα. Είναι τελείως απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, δεν είναι αυτός τρόπος να τιμούμε τη μνήμη ενός ανθρώπου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση στην Αθήνα το Σάββατο ήταν ασφυκτική ήταν για πολλές από βόμβες μολότοφ και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης που εκτοξεύονταν από κουκουλοφόρους και αστυνομικούς αντίστοιχα.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η αστυνομία έκανε χρήση των ειδικών οχημάτων που εκτοξεύουν νερό στους διαδηλωτές, στην Ομόνοια και την Στουρνάρη. Τη νύχτα οι συμπλοκές περιορίστηκαν στα Εξάρχεια και στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα, όπου στήθηκαν οδοφράγματα.

Επεισόδια στις πορείες μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις όπως τα Ιωάννινα, στα Χανιά, το Ηράκλειο και την Καλαμάτα.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο το βράδυ έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης, άγνωστοι συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, με τους τελευταίους να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών, προκειμένου να τους απωθήσουν. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν το πρωί οι 17 συλληφθέντες που συμμετείχαν στα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία προχώρησε σε 35 προσαγωγές, εκ των οποίων συνελήφθησαν 17 άτομα, ηλικίας από 18 έως 28 ετών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι τρεις γυναίκες καθώς και ένας αλλοδαπός, που στερείται άδεια παραμονής στη χώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου, απρόκλητη σωματική βλάβη, παράβαση του νόμου περί όπλων, αντίσταση και εξύβριση.

Επεισόδια σημειώθηκαν στη Βέροια όπου η Αστυνομία προχώρησε σε 11 προσαγωγές αλλά και σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου, όπου μετά την ολοκλήρωση της πορείας διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών.

Στην Πάτρα, η αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις μετά από τη ρήψη μολότοφ κατά τη διάρκεια της μαθητικής και φοιτητικής πορείας. Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για τραυματισμό διαδηλωτή.

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου οδηγούνται τρία άτομα, ηλικίας 36, 28 και 21 ετών, τα οποία συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι, κατά την διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς, της εξύβρισης και της πρόκλησης σωματικών βλαβών.

Επίσης, η Αστυνομία αναζητεί έναν 29χρονο, ο οποίος φέρεται ότι συμμετείχε και αυτός στα επεισόδια.


Πηγή : skai.gr





Υπερβολή και βρώμικα πολιτικά παιχνίδια χωρίς σκέψη και σοβαρότητα




Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος


Ο υπουργός δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ήταν ο άνθρωπος που δέχτηκε την περισσότερη κριτική αυτές τις ημέρες με αποκορύφωμα την απειλή από τον σύντροφο του Νίκου Ρωμανού, Γιάννη Μιχαηλίδη ότι θα «θα φάει το λαρύγγι του υπουργού».

Όλοι έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση φυσικά και οι κρατούμενοι αλλά νόμιμα και σίγουρα με κάποιους κανόνες τους οποίους βάζει το κράτος για την προστασία και των ίδιων των κρατούμενων  αλλά και της κοινωνίας.

Η κατηγορίες κρατουμένων είναι πολλές ανάλογα με τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει και την συμπεριφορά τους και η κατηγορία του Νίκου Ρωμανού είναι στις πολύ επικίνδυνες γιατί εκτός των εγκληματικών πράξεων που έχει διαπράξει είναι αμετανόητος, καταδικασμένος σε 16ετή κάθειρξη και υπόδικος και σε άλλα δικαστήρια.

Λάδι στην φωτιά έριξαν και οι βουλευτές τις αντιπολίτευσης με υπερβολές και ανευθυνότητα, ηθελημένα με σχέδιο ώστε να βαρύνουν περισσότερο μια κατάσταση αγνοώντας στο που μπορεί να φτάσει ο Ρωμανός με αποτέλεσμα να κάνει κακό στην ζωή του.

Μέχρι και αντιπροσωπεία γιατρών έφτασε έξω από το δωμάτιο που νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός να διαμαρτυρηθούν και να τα κάνουν χειρότερα δίνοντας περισσότερο θάρρος στον Ρωμανό για να κάνει μεγαλύτερο κακό στην υγεία του.

Τραγική υπερβολή και ανευθυνότητα χωρίς σκέψη και σοβαρότητα και σίγουρα όχι για το καλό του Νίκου Ρωμανού που αντί να προστατέψουν την υγεία του και την ζωή του τον εξωθούν στα άκρα.

Κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπάθησε να κατευνάσει τα πράγματα προσπαθώντας διαβασμένος για το τι ισχύει σε τέτοιες ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες δημοκρατίες να βοηθήσει σε μία αποδεκτή λύση αντίθετα όπως έκανε η κυρία Κωνσταντοπούλου και άλλοι συνάδελφοι της αρκέστηκαν στις δηλώσεις τύπου “ Η πολιτεία οφείλει μια συγνώμη στον Νίκο Ρωμανό. Στα χέρια του έπεσε νεκρός ο Γρηγορόπουλος”

Ένας λόγος παραπάνω για τον Νίκο Ρωμανό που έζησε την ένταση και δολοφονήθηκε ο φίλος του μπροστά του να είναι προσεκτικοί όλοι όσοι εκμεταλλεύονται αυτή του την αντίδραση στο τι λένε και πώς το λένε γιατί η ζωή δεν είναι παιχνίδι.

Το να ρίχνουν λάδι στην φωτιά με δηλώσεις του πολιτικοί αντί να προσπαθούν να βοηθήσουν μόνο καλό δεν κάνουν και εάν συμβεί κάτι τραγικό στον Ρωμανό σίγουρα την ευθύνη δεν θα την έχει μόνο το υπουργείο δικαιοσύνης αλλά και όλοι όσοι ωθούσαν ένα παιδί με τις πράξεις τους και τις δηλώσεις τους να φτάσει στα άκρα.

Αντιδράσεις όπως και να καλέσει ο Πρωθυπουργός τους γονείς του Νίκου Ρωμανού κρίνονται σπασμωδικές και είναι λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο, επιμένω ότι δεν βοηθούν τέτοιες ενέργειες αλλά η ουσία του αποτελέσματος το οποίο είναι να βοηθήσει κάποιος τον Νίκο Ρωμανό εξηγώντας του τον τρόπο που θα σπουδάσει για να καταλάβει εκτός οργής ότι κατάφερε αυτό που ήθελε και η υπερβολές που ακούει μόνο κακό κάνουν.

Το ελληνικό Κράτος, βρήκε μια αποδεχτή λύση για να σπουδάσει ο Νίκος Ρωμανός  με  εξ' αποστάσεως εκπαίδευση, σπουδές με τηλεδιάσκεψη και άλλους τρόπους που θα βοηθήσουν τον κρατούμενο με τον καλύτερο τρόπο.

Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας αντιμετωπίζεται το θέμα εκπαίδευσης κρατουμένου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω αλληλογραφίας ή υπολογιστών (e-learning) και τελικά πέρασε τροπολογία η οποία είναι ικανοποιητική για τον Νίκο Ρωμανό και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Να αναφερθούμε περιληπτικά στο τι ισχύει σε άλλες χώρες για να δούμε το πόσο υπερβολικά ενεργούν ορισμένοι στην χώρα μας 

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα με την κάθε χώρα να ακολουθεί το δικό της μοντέλο. Ορισμένες χορηγούν εκπαιδευτικές άδειες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρώτη απ΄όλες οι κρατούμενοι να έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους κι νε έχει γίνει εκτίμηση κινδύνου. Αυτό το σύστημα εφαρμόζουν η Μάλτα, η Ρουμανία, η Λιθουανία.

Αλλες παρέχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης των κρατουμένων μέσα από τις φυλακές μέσω υπολογιστή, ακόμη και με ελεγχόμενη πρόσβαση στο Ιντερνετ. Ηλεκτρονική εκπαίδευση ή δι’ αλληλογραφίας έχουν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Νορβηγία, η περιφέρεια της Καταλονίας.

Το πιο πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης κρατουμένων υπάρχει στη Σουηδία, όπου στις φυλακές υπάρχει κέντρο εκπαίδευσης με έναν ή περισσότερους καθηγητές, εξοπλισμένο μ’ έναν χώρο υπολογιστών ενώ οι κρατούμενοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερους από 130 τομείς εκπαίδευσης.

Στη Νορβηγία παρέχεται Ιντερνετ ωστόσο η χρήση του Διαδικτύου ελέγχεται από τους υπευθύνους των φυλακών.

Στη Βρετανία το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο υλοποιεί στις φυλακές το πρόγραμμα «virtual campus», όπου οι κρατούμενοι έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό.

Προγράμματα εκπαίδευσης στις φυλακές υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στην Αμερική. Ομως, οι κρατούμενοι-φοιτητές δεν παίρνουν άδειες για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αλλά πηγαίνει το πανεπιστήμιο στη φυλακή. Επισκέπτες καθηγητές του Κορνέλ παραδίδουν μαθήματα στους φυλακισμένους που βρίσκονται κοντά στο Πανεπιστήμιο. Αλλα 12 παρόμοια προγράμματα υλοποιούνται στις ΗΠΑ. 

Παγκόσμια στην δικαιοσύνη λειτουργεί ένα ανάλογο  εκπαιδευτικό σύστημα όπως αυτό που λειτουργεί και σε εμάς μετά την νομοθετική ρύθμιση και έχει και πάρα πολύ καλά αποτελέσματα αφού η έρευνα έχει δείξει ότι οι κρατούμενοι που συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης στις φυλακές έχουν 43% λιγότερες πιθανότητες να επιστρέψουν εκεί μετά την αποφυλάκισή τους.

Το θέμα με την νομοθετική ρύθμιση για την εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων λύθηκε με τον καλύτερο τρόπο και απορώ πώς ακόμα υπάρχουν αντιδράσεις και δεν έχει τελειώσει η περιπέτεια της υγείας του Νίκου Ρωμανού.




Το υπερόπλο των τζιχαντιστών: Η νέα μηχανή θανάτου


Μια φωτογραφία μαχητή του ISIS αποκαλύπτει ένα "υπερόπλο" των τζιχαντιστών που λόγω του μεγέθους του χρειάζεται να στηρίζεται σε 2 τρίποδα, ενώ τα πυρομαχικά του είναι τρεις φορές μεγαλύτερα του προτύπου του.Το φοβερό όπλο ρίχνει πυρομαχικά διαμετρήματος 23 χιλιοστών, πολύ μεγαλύτερα του κανονικού μεγέθους.
"Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητες αυτού του όπλου και την ακρίβειά του στις ριπές.


Εξαρτάται και από τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται. Με αυτές τις σφαίρες μπορούν να πλήξουν οχήματα και ελαφρά τεθωρακισμένα", σημείωσε ο ειδικός David Dyson.
Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την επίδειξη δύναμης από τη Nusra Front της al Qaeda, μια αντίπαλη ομάδα του ISIS.
O ISIS προέκυψε από τη συγχώνευση της Nusra Front και της Al Qaeda στο Ιράκ το 2013 αλλά πολλοί από τη Nusra Front απέρριψαν την κίνηση και από τον Μάρτιο του 2014 περισσότεροι από 3.000 μαχητές έχουν σκοτωθεί από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Dailymail


Πηγή: newsit.gr


Το 57% θέλει εκλογή ΠτΔ από την παρούσα βουλή


Δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για λογαριασμό της εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», παρουσιάζει διεύρυνση του ποσοστού των πολιτών που θέλουν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Το ποσοστό τους φτάνει το 57,0%, έναντι του 37,0% αυτών που προκρίνουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Επίσης στο σχετικό ρώτημα, ένα 6,0% δεν εξέφρασε γνώμη.

Αναφορικά με τις τάσεις εντός των κομμάτων, οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας επιθυμούν εκλογή προέδρου από την υφιστάμενη Βουλή σε ποσοστό 81,0%, ενώ μόλις το 10,0% επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, το 71,0% των ψηφοφόρων του επιθυμούν προσφυγή στις κάλπες., με το 24,0% να θέλει εκλογή Προέδρου.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 3,1% έναντι της Νέας Δημοκρατίας και προηγείται με ποσοστό 28,6% έναντι 25,5%. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 5,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ (4,6%), το Ποτάμι (4,1%), η Χρυσή Αυγή (3,9%), οι ΑΝΕΛ (2,2%) και η ΔΗΜΑΡ (1,4%).

Αναποφάσιστο δηλώνει το 11,0% , το 8,2% απαντούν «άλλο κόμμα» και το 5% επιλέγει «λευκό- άκυρο».

Τέλος, καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς με 39%, με διαφορά δέκα μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 26% απάντησε «κανένας».


Πηγή:capital.gr


Σαμαράς: Η κρίση σύντομα θα τελειώσει


Υπό την αιγίδα της ΟΝΝΕΔ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα, η Σύνοδος των προέδρων της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι εργασίες της Συνόδου κορυφώθηκαν με το Συμβούλιο των Προέδρων των Νεολαιών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των προέδρων των Οργανώσεων που συμμετέχουν στη Νεολαία του ΕΛΚ από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Στο Συμβούλιο των Προέδρων απηύθυνε χαιρετισμό ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς , ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων :
«Η παρουσία σας εδώ σήμερα, είναι ελπίδα για όλους μας. Για όλους εμάς τους Ευρωπαίους, οι οποίοι – έχετε δίκιο – αγωνιούν για την καταπολέμηση της οικονομικής στασιμότητας που αποτελεί μια πραγματική απειλή για τις κοινωνίες μας.

Σκεφτείτε ότι είμαστε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση εδώ και έξι χρόνια, ότι έχει ένα ποσοστό ανεργίας, που έφθασε στο αποκορύφωμά της τον περασμένο Σεπτέμβριο, 28%, 60% μεταξύ των νέων, μια χώρα που έχασε, κατά τη διάρκεια της κρίσης κάτι σαν το 28% του ΑΕΠ της χώρας. Τώρα επιστρέφουμε . Έχουμε πλεονάσματα, τόσο στον προϋπολογισμό μας όσο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας.

Το τελευταίο τρίμηνο, αν και ακούγεται σαν οξύμωρο σχήμα, είναι αλήθεια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή της Ευρωζώνης, ελπίζοντας να έχουμε κάτι σαν 2,9% το 2015 πραγματική ανάπτυξη. Έτσι, οι θυσίες ήταν τεράστιες, αλλά πιστεύουμε ότι η κρίση σύντομα θα τελειώσει.

Έτσι, για μας, τους Έλληνες, η παρουσία τόσων πολλών νέων Ευρωπαίων σήμερα και τόσο πολλών νέων και επιτυχημένων επιχειρηματιών , είναι μια ισχυρή επιβεβαίωση αυτής της ελπίδας. Και μια υποστήριξη που δίνει νόημα σε όλες τις δυσκολίες που έχουμε περάσει και όλες τις προσπάθειες που έχουμε αναλάβει. Ναι, επιτέλους τα πράγματα αλλάζουν με το τρόπο που εμείς θέλουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.


Πηγή : eparousia.gr


Μ. Βορίδης: Να μην γίνεται διαχείριση της υγείας του Ν. Ρωμανού με πολιτικούς όρους



«Να μην διαχειρίζονται με πολιτικούς όρους ζητήματα που αφορούν στην υγεία, την σωματική ακεραιότητα και ενδεχομένως την ζωή ανθρώπου» κάλεσε από την Βουλή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, εξηγώντας πως ο κρατούμενος Ρωμανός κατόπιν εισαγγελικής διαταγής νοσηλεύεται προκειμένου να παρακολουθείται η υγεία του λόγω της απεργίας πείνας που αποφάσισε.

«Το ζήτημα της υγείας του βρίσκεται στα χέρια των θεραπόντων ιατρών του, οι οποίοι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, αυτά που επιβάλλει η συνείδηση και η επιστήμη τους προκειμένου να διαφυλάξουν το έννομο αγαθό της υγείας του» είπε επισημαίνοντας πως με αυτό τον τρόπο πρέπει να προσεγγιστεί το θέμα της υγείας του Ρωμανού «και να σταματήσουν όλα τα υπόλοιπα».

Επειδή στο σημείο αυτό της τοποθέτησης του κ. Βορίδη, φώναξε από το έδρανό της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή αναφέροντας «δεν έπαθε ιλαρά, κύριε υπουργέ», ο Μάκης Βορίδης απάντησε υπενθυμίζοντας κάτι που (όπως είπε) μας δεσμεύει όλους: ότι το ζήτημα της υγείας του κάθε ενός αποτελεί ευαίσθητο δεδομένο που δεν μπορεί να κοινολογείται παρά μόνο με τη θέλησή του ιδίου.

Πρόσθεσε πως αν θελήσει ο ίδιος θα εκδοθούν ιατρικά ανακοινωθέντα τα οποία θα ενημερώνουν για την υγεία του και απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως αντιλαμβάνεται ότι η Αριστερά δεν είναι εξοικειωμένη με όλο αυτό το δικαιοκρατικό σύστημα, «της αρέσουν άλλα πράγματα», αλλά η κυβέρνηση σέβεται αυτές τις αρχές.

Τέλος, ο κ. Βορίδης, ανέφερε πως θέματα όπως το αντικείμενο της απεργίας πείνας ή οι αξιολογήσεις ως προς αυτή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής συζήτησης και διαφωνίας, σε καμία περίπτωση όμως το θέμα της υγείας του Ρωμανού. «Αν εσείς τον θεωρείτε έναν νέο με ρομαντικά ιδανικά, αλλά κάποιος άλλος εκεί μπορεί να δει έναν κρατούμενο για αξιόποινες πράξεις μπορεί να αποτελέσει πολιτική συζήτηση, όχι η υγεία του», ανέφερε καταλήγοντας.


Πηγή : kathimerini.gr


Νύχτα μολότοφ και προσαγωγών, ένταση μέχρι τα ξημερώματα στα Εξάρχεια


Μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ξεκίνησε να εκτονώνεται η ένταση στα Εξάρχεια, μετά από μία νύχτα «πολέμου» στο κέντρο της Αθήνας μετά τις πορείες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με φόντο και την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού. Οι προσαγωγές, μόνο στην Αθήνα, φτάνουν τουλάχιστον τις 211. Ξημέρωμα μετά από νύχτα έντασης και σε άλλες πόλεις.
Την Κυριακή, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι επίσης ισχυρή στους δρόμους του κέντρου εν όψει και των συλλαλητηρίων που έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες πληροφορίες για τη νύχτα του Σαββάτου, οι προσαγωγές στην Αθήνα έφτασαν τις 211.

Στο κέντρο της Αθήνας, η αστυνομία είχε αποκλείσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών στους δρόμους γύρω από την πλατεία των Εξαρχείων, όπου γινόταν κλεφτοπόλεμος μεταξύ νεαρών και αστυνομικών μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το βράδυ, οι ειδικές υδροφόρες της ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησαν στις οδούς Στουρνάρη και Σολωμού, στο πλαίσιο «εκκαθαριστικής» επιχείρησης. Παράλληλα, έγιναν τουλάχιστον 210 προσαγωγές.

Λίγο νωρίτερα, στη διάρκεια της πορείας από τα Προπύλαια προς την πλατεία Συντάγματος κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Ασφυκτική έγινε η ατμόσφαιρα στο Κέντρο από μολότοφ και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Αγρίνιο. Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη κινδύνευσαν οι υπάλληλοι καταστήματος από πυρκαγιά που ξέσπασε, όταν άγνωστοι πέταξαν μολότοφ στη βιτρίνα.

Στην Πάτρα, όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, γίνονταν μάχες σώμα με σώμα αστυνομικών και ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Κρήτη, στις συγκεντρώσεις που έγιναν στο Ηράκλειο και στα Χανιά.

Πηγή : in.gr