Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος
Ο υπουργός δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ήταν ο άνθρωπος που δέχτηκε την περισσότερη κριτική αυτές τις ημέρες με αποκορύφωμα την απειλή από τον σύντροφο του Νίκου Ρωμανού, Γιάννη Μιχαηλίδη ότι θα «θα φάει το λαρύγγι του υπουργού».
Όλοι έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση φυσικά και οι κρατούμενοι αλλά νόμιμα και σίγουρα με κάποιους κανόνες τους οποίους βάζει το κράτος για την προστασία και των ίδιων των κρατούμενων αλλά και της κοινωνίας.
Η κατηγορίες κρατουμένων είναι πολλές ανάλογα με τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει και την συμπεριφορά τους και η κατηγορία του Νίκου Ρωμανού είναι στις πολύ επικίνδυνες γιατί εκτός των εγκληματικών πράξεων που έχει διαπράξει είναι αμετανόητος, καταδικασμένος σε 16ετή κάθειρξη και υπόδικος και σε άλλα δικαστήρια.
Λάδι στην φωτιά έριξαν και οι βουλευτές τις αντιπολίτευσης με υπερβολές και ανευθυνότητα, ηθελημένα με σχέδιο ώστε να βαρύνουν περισσότερο μια κατάσταση αγνοώντας στο που μπορεί να φτάσει ο Ρωμανός με αποτέλεσμα να κάνει κακό στην ζωή του.
Μέχρι και αντιπροσωπεία γιατρών έφτασε έξω από το δωμάτιο που νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός να διαμαρτυρηθούν και να τα κάνουν χειρότερα δίνοντας περισσότερο θάρρος στον Ρωμανό για να κάνει μεγαλύτερο κακό στην υγεία του.
Τραγική υπερβολή και ανευθυνότητα χωρίς σκέψη και σοβαρότητα και σίγουρα όχι για το καλό του Νίκου Ρωμανού που αντί να προστατέψουν την υγεία του και την ζωή του τον εξωθούν στα άκρα.
Κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπάθησε να κατευνάσει τα πράγματα προσπαθώντας διαβασμένος για το τι ισχύει σε τέτοιες ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες δημοκρατίες να βοηθήσει σε μία αποδεκτή λύση αντίθετα όπως έκανε η κυρία Κωνσταντοπούλου και άλλοι συνάδελφοι της αρκέστηκαν στις δηλώσεις τύπου “ Η πολιτεία οφείλει μια συγνώμη στον Νίκο Ρωμανό. Στα χέρια του έπεσε νεκρός ο Γρηγορόπουλος”
Ένας λόγος παραπάνω για τον Νίκο Ρωμανό που έζησε την ένταση και δολοφονήθηκε ο φίλος του μπροστά του να είναι προσεκτικοί όλοι όσοι εκμεταλλεύονται αυτή του την αντίδραση στο τι λένε και πώς το λένε γιατί η ζωή δεν είναι παιχνίδι.
Το να ρίχνουν λάδι στην φωτιά με δηλώσεις του πολιτικοί αντί να προσπαθούν να βοηθήσουν μόνο καλό δεν κάνουν και εάν συμβεί κάτι τραγικό στον Ρωμανό σίγουρα την ευθύνη δεν θα την έχει μόνο το υπουργείο δικαιοσύνης αλλά και όλοι όσοι ωθούσαν ένα παιδί με τις πράξεις τους και τις δηλώσεις τους να φτάσει στα άκρα.
Αντιδράσεις όπως και να καλέσει ο Πρωθυπουργός τους γονείς του Νίκου Ρωμανού κρίνονται σπασμωδικές και είναι λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο, επιμένω ότι δεν βοηθούν τέτοιες ενέργειες αλλά η ουσία του αποτελέσματος το οποίο είναι να βοηθήσει κάποιος τον Νίκο Ρωμανό εξηγώντας του τον τρόπο που θα σπουδάσει για να καταλάβει εκτός οργής ότι κατάφερε αυτό που ήθελε και η υπερβολές που ακούει μόνο κακό κάνουν.
Το ελληνικό Κράτος, βρήκε μια αποδεχτή λύση για να σπουδάσει ο Νίκος Ρωμανός με εξ' αποστάσεως εκπαίδευση, σπουδές με τηλεδιάσκεψη και άλλους τρόπους που θα βοηθήσουν τον κρατούμενο με τον καλύτερο τρόπο.
Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας αντιμετωπίζεται το θέμα εκπαίδευσης κρατουμένου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω αλληλογραφίας ή υπολογιστών (e-learning) και τελικά πέρασε τροπολογία η οποία είναι ικανοποιητική για τον Νίκο Ρωμανό και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Να αναφερθούμε περιληπτικά στο τι ισχύει σε άλλες χώρες για να δούμε το πόσο υπερβολικά ενεργούν ορισμένοι στην χώρα μας
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα με την κάθε χώρα να ακολουθεί το δικό της μοντέλο. Ορισμένες χορηγούν εκπαιδευτικές άδειες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρώτη απ΄όλες οι κρατούμενοι να έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους κι νε έχει γίνει εκτίμηση κινδύνου. Αυτό το σύστημα εφαρμόζουν η Μάλτα, η Ρουμανία, η Λιθουανία.
Αλλες παρέχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης των κρατουμένων μέσα από τις φυλακές μέσω υπολογιστή, ακόμη και με ελεγχόμενη πρόσβαση στο Ιντερνετ. Ηλεκτρονική εκπαίδευση ή δι’ αλληλογραφίας έχουν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Νορβηγία, η περιφέρεια της Καταλονίας.
Το πιο πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης κρατουμένων υπάρχει στη Σουηδία, όπου στις φυλακές υπάρχει κέντρο εκπαίδευσης με έναν ή περισσότερους καθηγητές, εξοπλισμένο μ’ έναν χώρο υπολογιστών ενώ οι κρατούμενοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερους από 130 τομείς εκπαίδευσης.
Στη Νορβηγία παρέχεται Ιντερνετ ωστόσο η χρήση του Διαδικτύου ελέγχεται από τους υπευθύνους των φυλακών.
Στη Βρετανία το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο υλοποιεί στις φυλακές το πρόγραμμα «virtual campus», όπου οι κρατούμενοι έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό.
Προγράμματα εκπαίδευσης στις φυλακές υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στην Αμερική. Ομως, οι κρατούμενοι-φοιτητές δεν παίρνουν άδειες για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αλλά πηγαίνει το πανεπιστήμιο στη φυλακή. Επισκέπτες καθηγητές του Κορνέλ παραδίδουν μαθήματα στους φυλακισμένους που βρίσκονται κοντά στο Πανεπιστήμιο. Αλλα 12 παρόμοια προγράμματα υλοποιούνται στις ΗΠΑ.
Παγκόσμια στην δικαιοσύνη λειτουργεί ένα ανάλογο εκπαιδευτικό σύστημα όπως αυτό που λειτουργεί και σε εμάς μετά την νομοθετική ρύθμιση και έχει και πάρα πολύ καλά αποτελέσματα αφού η έρευνα έχει δείξει ότι οι κρατούμενοι που συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης στις φυλακές έχουν 43% λιγότερες πιθανότητες να επιστρέψουν εκεί μετά την αποφυλάκισή τους.
Το θέμα με την νομοθετική ρύθμιση για την εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων λύθηκε με τον καλύτερο τρόπο και απορώ πώς ακόμα υπάρχουν αντιδράσεις και δεν έχει τελειώσει η περιπέτεια της υγείας του Νίκου Ρωμανού.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου