Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό


Κορυφώνεται το βράδυ, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2015. Ραντεβού έξω από τη Βουλή έχουν δώσει για το απόγευμα τα συνδικάτα.
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό έγινε με φόντο την προεδρική εκλογή, με τους τόνους να ανεβαίνουν συχνά στα ύψη, με τις καταγγελίες και τις φωνές περί αποστατών να δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στη Βουλή.

Πληροφορίες ανέφεραν πάντως ότι δημιουργείται ατμόσφαιρα που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, είναι πιθανόν η διαδικασία να ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές ενώ η «μάχη» της κυβέρνησης για τους 180 μπαίνει στην τελική ευθεία.

Ο προϋπολογισμός που τίθεται προς ψήφιση τα μεσάνυχτα μπορεί να αλλάξει στην πορεία, καθώς, όπως αποκάλυψε Το Βήμα της Κυριακής, το απαντητικό e-mail που απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης περιέχει τη δέσμευση ότι, αν παρατηρηθούν αποκλίσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη, θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός με προσυμφωνηθέντα μέτρα εντός του α' εξαμήνου του 2015.

Από το απόγευμα θα βρίσκονται έξω από τη Βουλή τα συνδικάτα. Στις 5 το απόγευμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οργανώνουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 17:30 στην Ομόνοια.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια άρχισε με εφ' όλης της ύλης επίθεση των εκπροσώπων της πλειοψηφίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αρχή έκανε η βουλευτής της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου, αναφερόμενη στα χθεσινά επεισόδια, η οποία κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως, με βάση δελτία ειδήσεων, «βουλευτές του συμμετείχαν στα χθεσινά επεισόδια, ενώ μάλιστα και ένας βουλευτής του προσήχθη στη ΓΑΔΑ».

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Χρήστου Καραγιαννίδη από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δήλωσε πως «ούτε συμμετείχαν στα επεισόδια βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ούτε προσήχθη κανείς στη ΓΑΔΑ. Ήμασταν τέσσερις βουλευτές στα γραφεία της "Αυγής" επειδή υπήρχε η πληροφορία πως γινόντουσαν προσαγωγές κάτω απ' τα γραφεία της εφημερίδας- και μια συνάδελφος συνόδευσε προσαχθείσες γυναίκες στη ΓΑΔΑ διότι δεν είναι δυνατόν να συνοδεύονται στην κλούβα από άνδρες αστυνομικούς.»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, στηλίτευσε τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στην Παιδεία και την Υγεία. Απάντηση ήρθε από την υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Σοφία Βούλτεψη, ότι«η αντιπολίτευση δεν λέει πώς θα χρηματοδοτήσει τις υποσχέσεις της» και αναφέρθηκε στα «δέκα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ».

Αντίστοιχη υπήρξε και η ομιλία της Άννας Ασημακοπούλου η οποία κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «καλλιεργεί κλίμα πολιτικής ανευθυνότητας. Τάζει τα πάντα στους πάντες και υπερασπίζεται ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε πόρους που δεν υπάρχουν».

«Αδυνατώ να αντιληφθώ την πολιτική αντιπαλότητα ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι προδοσία. Η Δημοκρατία μας, επιβάλει στους βουλευτές ελεύθερη βούληση. Αλίμονο σε όσους διχάζουν τον ελληνικό λαό για ψηφοθηρικούς λόγους», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Γιώργος Ορφανός.

Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου