Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Νέα επεισόδια στην Πατησίων ανάμεσα σε ΑΣΟΕΕ και Πολυτεχνείο με αντιεξουσιαστές κακοποιούς να τα έχουν ορμητήριο

 


Επεισόδια βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη στην οδό Πατησίων, ανάμεσα στην ΑΣΟΕΕ και το Πολυτεχνείο, με δράστες αντιεξουσιαστές κακοποιούς.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μια ομάδα κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών, έχοντασς ως ορμητήριο το αφύλακτο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο βγήκε από αυτό και προκάλεσε φθορές στην πρόσοψη κοντινού υποκαταστήματος τράπεζας.

Στη συνέχεια ξαναμπήκαν στο ανεξέλεγκτο και αφύλακτο Πανεπιστήμιο, πετώντας τρικάκια συμπαράστασης για τους συλληφθέντες για τρομοκρατία και τον νεκρό του διαμερίσματος στην οδό Αρκαδίας, στους Αμπελοκήπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αντί η αστυνομία να τους βγάλει έξω από το πανεπιστήμιο που βρίσκονται παράνομα τους επέτρεψε να ξαναμπούν και να κρυφτούν σε χώρους που κάνουν μάθημα οι φοιτητές μας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχει κλήση στην Πυροσβεστική για φωτιά σε κάδο.

Στο σημείο βρίσκονται μονάδες των ΜΑΤ και ΔΡΑΣΗ.



Μητσοτάκη σε ΠΑΣΟΚ: Σπεύδετε να πάρετε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το λεφτόδεντρο



Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».



Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μπορεί η Βουλή να εμφανίζει σήμερα μία ελαφρώς διαφορετική εικόνα μετά τις τελευταίες «αναδιατάξεις» στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αντίθετα, όμως, το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε είναι μέρος μίας σταθερής διαδρομής που αναβαθμίζει τη δημόσια υγεία υπηρετώντας τρεις κεντρικούς στόχους: την εκτεταμένη πρόληψη -θα μιλήσω εκτενώς γι΄ αυτό στη συνέχεια-, την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την ανακαίνιση 93 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας. Κι όλα αυτά, φυσικά, δίπλα σε νέους διορισμούς υγειονομικών και σε σημαντικά μέτρα βελτίωσης των αποδοχών τους.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα φιλόδοξο σχέδιο. Πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΕΣΥ, προϋποθέτει συνεπώς και χρόνο και μεγάλη επιμονή στην εκτέλεσή του. Αναμφίβολα, ωστόσο, αποτελεί ένα έργο το οποίο γίνεται πράξη μέρα με τη μέρα, γι΄ αυτό άλλωστε και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση ώστε από τη μία πλευρά να αίρονται τα πολλά εμπόδια που αρχικά δεν είχαν προβλεφθεί, αλλά και να προωθούνται από την άλλη σημαντικές παρεμβάσεις που επιταχύνουν την προσπάθεια, διορθώνοντας τις όποιες αρρυθμίες μπορεί να προκύπτουν.

Και μία τέτοια παρέμβαση αποτυπώνουν και οι νέες διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής μας τον προσωπικό γιατρό. Έναν θεσμό, ο οποίος η αλήθεια είναι ότι στην πατρίδα μας άργησε, όχι μόνο γιατί πολλά τεχνικά ζητήματα εμπόδιζαν την εφαρμογή του από την πολιτεία, όσο κυρίως γιατί πιστεύω ότι τελικά η σημασία του προσωπικού γιατρού υποτιμήθηκε τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τους ίδιους τους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν το 44% των ασφαλισμένων σήμερα δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού.

Κι όμως, ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον, παρά τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να έχουμε ως προς την υλοποίηση του θεσμού, ότι ο προσωπικός γιατρός είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς. Μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή.

Δεν είναι ο προσωπικός γιατρός αυτός ο οποίος απλά θα μας γράψει τα φάρμακα χωρίς αμοιβή. Είναι εκείνος ο οποίος θα μας συμβουλεύσει για τα εμβόλια, για τις εξετάσεις τις οποίες πρέπει να κάνουμε, είναι εκείνος ο οποίος θα πρέπει να μας κατευθύνει στο νοσοκομείο και είναι κυρίως εκείνος ο οποίος θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς, που σύντομα θα έχουμε όλοι.

Ακριβώς στην αναμόρφωση αυτού του πολύτιμου θεσμού κατατείνουν και οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε, όπως φιλοδοξούμε, το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, με παράλληλες προβλέψεις, αυξάνοντας με νέα κίνητρα τη δεξαμενή των διαθέσιμων επιστημόνων, εμπλουτίζοντας τις κατηγορίες των δυνητικών προσωπικών γιατρών, αλλά φροντίζοντας ταυτόχρονα και για την διαρκή τους επιμόρφωση, διευκολύνοντας όμως ταυτόχρονα και τους πολίτες σε όλη την επικράτεια να επιλέγουν εύκολα τον γιατρό της προτίμησής τους.

Στο εξής, λοιπόν, ο αριθμός των προσωπικών γιατρών γίνεται μεγαλύτερος, γιατί σε αυτόν προστίθενται όλοι οι αγροτικοί αλλά και οι ειδικευόμενοι του τελευταίου έτους της γενικής ιατρικής αφού λάβουν την απαιτούμενη επιμόρφωση. Και στο πεδίο των κινήτρων, προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να γίνουν όλοι, είτε υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας είτε διαθέτουν δικό τους ιατρικό ιατρείο.

Σημειώνω ότι τα έσοδά τους ανά ασθενή θα είναι ανεξάρτητα από τις άλλες αποδοχές τους και το όριο των εγγραφών θα φτάνει τους 2.000 πολίτες ανά γενικό ιατρό. Μιλάμε, δηλαδή, για μια πρόσθετη αμοιβή, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι τα 11.000 ευρώ ετησίως.

Και προφανώς, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα επιβαρύνονται καθόλου για τις υπηρεσίες που παρέχονται. Θα μπορούν, ωστόσο, να επιλέγουν και ειδικούς εκτός ΕΟΠΥΥ, αναλαμβάνοντας βεβαίως οι ίδιοι το κόστος. Όπως, επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με τον γιατρό της προτίμησής τους, ακόμα και εκτός Δήμου στον οποίο κατοικούν. Και αυτό μέσω μιας απλής διαδικασίας, ψηφιακά, τηλεφωνικά ή με απευθείας συνεννόηση με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους.

Δύο ακόμα πρωτοβουλίες που νομίζω ότι αξίζουν μια ξεχωριστή αναφορά. Πρώτον, μια γενναία απόφαση να αμείβονται με ένα εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ όσοι απόφοιτοι της ιατρικής ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ή της εσωτερικής παθολογίας. Είναι μια πρακτική δοκιμασμένη σε πολλά κράτη. Έχουμε μια μεγάλη έφεση στην κοινότητα των φιλόδοξων γιατρών προς την άμεση εξειδίκευση. Παραβλέπουμε, όμως, ότι δυστυχώς οι γενικοί γιατροί και οι οικογενειακοί γιατροί είναι μόλις στο 6% όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι το 20% κι όταν οι ανάγκες για γενική ιατρική και για παθολογία θα βαίνουν αυξανόμενες, καθώς το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίζει τους ασθενείς ολοένα και περισσότερο μέσα από το πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης αντιμετώπισης της υγείας τους.

Οπότε, εγώ θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο γι’ αυτή την πολύ γενναιόδωρη κίνηση και να ενθαρρύνω τους νέους γιατρούς οι οποίοι σκέφτονται την ειδικότητά τους, να αξιολογήσουν πολύ σοβαρά την προοπτική της γενικής οικογενειακής ιατρικής ως ειδικότητα, όπως και αυτή της παθολογίας. Πιστεύω ότι θα τους προσφέρει έναν πολύ καλό δρόμο μελλοντικής αποκατάστασης επαγγελματικής.

Και βέβαια, θέλω να σταθώ και στην ίδρυση των 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας, στελεχωμένων με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ιατρικών σχολών. Θα έχουν μία διπλή αποστολή: και να συμβάλλουν, προφανώς, στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης, αλλά και να επιμορφώνουν κυρίως νέους γιατρούς στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Θα μπορούν, επίσης, να αντιμετωπίζουν τοπικά έκτακτα περιστατικά. Μεγάλη πρόκληση στο σύστημα υγείας, ειδικά όσον αφορά στα επείγοντα, είναι να μην φτάνουν τόσα περιστατικά στα επείγοντα των νοσοκομείων, αν αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σε ένα πρωτοβάθμιο κέντρο υγείας. Γι’ αυτό χρειάζεται μία ενίσχυση των κέντρων αλλά και μία αλλαγή νοοτροπίας από τους ίδιους τους ασθενείς.

Κυρίες και κύριοι, θα ακολουθήσω την παραίνεση του Προέδρου και δεν θα μακρηγορήσω ιδιαίτερα σήμερα. Όμως, θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στα πολύ σημαντικά βήματα τα οποία γίνονται στον τομέα της πρόληψης και της δημόσιας υγείας εν γένει. Είναι μία πολιτική η οποία, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι καθοριστική για το προσδόκιμο της ζωής είτε μιλάμε για τις πολιτικές δημόσιας υγείας, όσον αφορά την γενικότερη υγιεινή ζωή, είτε μιλάμε για τις προληπτικές εξετάσεις.

Και προφανώς δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να γνωρίζει ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των συνηθειών μας, τα οποία προάγουν τελικά μια καλή υγεία: να μην καπνίζουμε, να τρώμε υγιεινά, να προσέχουμε το βάρος μας, να πίνουμε λίγο και να αθλούμαστε.

Προσέξτε, αν κανείς κάνει και τα πέντε αυτά σε σχέση με κάποιον ο οποίος δεν κάνει κανένα από αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μπορούμε να κάνουμε και όλοι εμείς την δική μας αυτοκριτική, η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μπορεί να είναι 18 χρόνια. Επαναλαμβάνω, 18 χρόνια διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ του να ζει κάποιος μια βασική υγιεινή ζωή ή μια τελείως ανθυγιεινή ζωή.

Για να το σκεφτούμε αυτό και να αναλογιστούμε πόσο μεγάλη ευθύνη έχουμε, κυρίως απέναντι στις νεότερες γενιές, να τους εκπαιδεύσουμε στο τι τελικά σημαίνει όχι απλά να αυξάνουμε το προσδόκιμο της ζωής μας αλλά να επιλέγουμε μια ζωή που θα μας εξασφαλίσει μεγαλύτερες πιθανότητες να γεράσουμε καλά και να μπορούμε να χαιρόμαστε και τα γηρατειά μας, χωρίς τις επιβαρύνσεις των μακροχρόνιων ασθενειών.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, στη χώρα μας αποκτούμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και δημόσιας υγείας. Είναι μια από αυτές τις πολλές μεταρρυθμίσεις, που κάποιοι μας έλεγαν ότι δεν μπορούν να γίνουν πράξη. Και όμως γίνονται. Και είναι μια μεταρρύθμιση η οποία ήδη έχει χειροπιαστά αποτελέσματα. Θα επανέλθω στις πολιτικές της δημόσιας υγείας, επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο περισσότερο στην σημασία που αποδίδω στις προληπτικές εξετάσεις.

Το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» είναι ένα πρόγραμμα-«ομπρέλα» που δίνει τη δυνατότητα σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού να κάνει εγκαίρως και δωρεάν τις βασικές προληπτικές εξετάσεις που απαιτούνται στην εποχή μας.

Ξεκίνησε με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Έχουμε σχεδόν, προσέξτε, 500.000 γυναίκες οι οποίες έκαναν μαστογραφία προληπτική ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος. Περίπου 30.000 εντοπίστηκαν με ευρήματα. Αυτές οι γυναίκες είχαν καρκίνο του μαστού και δεν το γνώριζαν. Και αν δεν πήγαινε το κράτος να τις στείλει ένα μήνυμα και να τις παροτρύνει να ξεπεράσουν τον φόβο τους και να κάνουν αυτή την προληπτική εξέταση, το πιο πιθανό είναι ότι θα εντόπιζαν τον καρκίνο σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο, όταν ενδεχομένως οι πιθανότητες ίασης να ήταν πολύ μικρότερες. Και ξέρουμε πια ότι ειδικά ως προς τον καρκίνο, η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την ίαση. Ο καρκίνος του μαστού, αν διαγνωστεί νωρίς, γίνεται ιάσιμος σε ποσοστό 90 με 95%.

Στόχος είναι να εξεταστούν για το συγκεκριμένο νόσημα σχεδόν 2 εκατομμύρια Ελληνίδες. Και εγώ παροτρύνω τις γυναίκες οι οποίες έχουν λάβει το σχετικό μήνυμα να μην το αγνοήσουν. Να ξεπεράσουν τον φόβο, την όποια δυσανεξία, η οποία μπορεί να υπάρχει γύρω από αυτή την εξέταση και να αντιληφθούν την σημασία του να ελέγχουν οι ίδιες την υγεία τους και να αξιοποιήσουν αυτό το σημαντικό εργαλείο το οποίο τους δίνει η Ελληνική Πολιτεία.

Ταυτόχρονα, 2,6 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 ως 65 ετών έχουν ενημερωθεί για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είναι το δεύτερο σε συχνότητα ογκολογικό νόσημα παγκοσμίως. Η δράση αυτή συνδυάζεται και με τον εμβολιασμό κατά του HPV, του ιού που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Προσέξτε, έχουμε μία δυνατότητα να εξαφανίσουμε από προσώπου γης αυτόν τον καρκίνο, αρκεί να φροντίσουμε ώστε τα παιδιά μας, οι έφηβοί μας, αγόρια και κορίτσια, να εμβολιάζονται στη σωστή ηλικία.

Και επειδή ξέρω ότι υπάρχει πάντα μια σχετική επιφύλαξη για τα εμβόλια, εγώ θα ενθαρρύνω το Υπουργείο Υγείας να ξεκινήσουμε -και να ζητήσω τη βοήθεια όλων σας- μια καινούργια προσπάθεια για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του HPV. Με αυτόν τον τρόπο, θα προστατεύσουμε τις γυναίκες της επόμενης γενιάς από μία ασθένεια την οποία, επαναλαμβάνω, μπορούμε ουσιαστικά να την εξαλείψουμε εάν πάμε σε ένα πρόγραμμα καθολικού εμβολιασμού.

Και βέβαια, πρόσφατα, ξεκίνησε και η πρωτοβουλία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχουν ήδη εκδοθεί παραπεμπτικά για 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους από τους σχεδόν 2,8 εκατομμύρια, γυναίκες ή άνδρες. Και εγώ πήγα στο φαρμακείο και προμηθεύτηκα εύκολα και με την απαραίτητη επεξήγηση από τον φαρμακοποιό το σχετικό self-test.

Να τονίσουμε για ακόμα μια φορά ότι το να βγει θετικό το self-test δεν σημαίνει ότι κάποιος έχει καρκίνο. Είναι απλά μία πρώτη ένδειξη ότι πρέπει να πάει σε γαστρεντερολόγο και ενδεχομένως να χρειαστεί να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση. Είναι, δηλαδή, ένα πρώτο βασικό σκρινάρισμα ώστε να μην υποβάλλουμε όλους τους πολίτες, ειδικά από μία ηλικία και κάτω σε κολονοσκόπηση, που είναι μία βαριά και σχετικά ακριβή διαδικασία. Είναι, όμως, μια πολύ σημαντική ένδειξη ώστε κάποιος πρέπει να κοιταχτεί περισσότερο. Δεν είναι ούτε λόγος πανικού ούτε λόγος να μην κάνει κάποιος το τεστ στην περίπτωση που φοβηθεί ότι θα βρει ένα θετικό εύρημα.

Παρά τις όποιες αρχικές δυσκολίες, νομίζω το πρόγραμμα εξελίσσεται καλά και φυσικά το ζητούμενο δεν είναι μόνο να κάνει κανείς τη διαγωνιστική εξέταση, αλλά να έχει προβλέψει όλη τη διαδρομή του ασθενή, από τη στιγμή που μπορεί να εντοπιστεί ένα εύρημα μέχρι τη στιγμή που θα του παράσχει ο ειδικός την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή.

Και βέβαια, στο ίδιο μέτωπο, τις επόμενες εβδομάδες εγκαινιάζεται και η πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Θα αφορά παραπάνω από 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας και θα περιλαμβάνει και αιματολογικό τσεκάπ και επισκέψεις σε γιατρό. Ο σκοπός μας ποιος είναι; Να μπορούμε να κάνουμε μία όσο το δυνατόν πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, εξατομικευμένη για τον καθένα. Είναι εξετάσεις ανώδυνες, ανέξοδες, θα γίνονται το ίδιο εύκολα με τις άλλες, μέσω ενημερωτικών sms δηλαδή και με ραντεβού που κλείνονται ηλεκτρονικά, διευκολύνοντας τον πολίτη. Με αυτόν τον τρόπο, θα έλεγα, αντιλαμβάνομαι την έννοια ενός κράτους το οποίο τελικά φροντίζει τον πολίτη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρω ότι η δουλειά σας είναι να ασκείτε κριτική, αλλά αναρωτιέμαι πότε έχουν ξαναγίνει όλα αυτά στη χώρα μας, με αυτή τη μεθοδικότητα, αυτή τη συστηματικότητα και αυτή την πραγματικά φροντίδα για τη δημόσια υγεία και για τις προληπτικές εξετάσεις;

Και βέβαια, μιας και μιλήσαμε όχι μόνο για τον προληπτικό έλεγχο αλλά και για την δημόσια υγεία συνολικά και για τις πολιτικές μας όσον αφορά την ενημέρωση, θέλω να κάνω μία ειδική μνεία στη φιλόδοξη προσπάθεια την οποία κάνει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ειδικά της παχυσαρκίας των παιδιών μας, παιδιών και εφήβων, που δυστυχώς έχουμε αν όχι τα πρωτεία, είμαστε στις πρώτες τρεις θέσεις της Ευρώπης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παχυσαρκία των παιδιών και των εφήβων δυστυχώς έχει το αντίστροφο ταξικό πρόσημο από αυτό που μπορεί να είχε πριν από δύο γενιές. Όταν η Ελλάδα έβγαινε από την εποχή της πείνας, τα φτωχότερα παιδιά ήταν τα πιο πεινασμένα. Σήμερα, δυστυχώς, είναι εκείνα τα νοικοκυριά που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα που καταφεύγουν στις εύκολες και φθηνές τροφές, που κατά κανόνα είναι και οι πιο ανθυγιεινές.

Γι΄ αυτό και στηρίζω απόλυτα αυτό το σύνολο των δράσεων ευαισθητοποίησης, κινητοποίησης παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών γύρω από τη σημασία της σωστής διατροφής και φυσικά τη σημασία της άσκησης. Νομίζω έχει κάνει η Αναπληρώτρια Υπουργός μια πολύ καλή αρχή, αλλά προφανώς και σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων.

Συμπληρώνεται έτσι ένα ευρύ τόξο πρόληψης, προσανατολισμένο στα πιο σοβαρά χρόνια νοσήματα του καιρού μας και βέβαια, μια μεθοδική παρότρυνση από το κράτος να συμβουλευόμαστε το γιατρό, να καταφεύγουμε σε αυτόν, αλλά να είμαστε κι εμείς οι ίδιοι ενημερωμένοι πολίτες, ενημερωμένοι ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η έγκαιρη και σωστή διάγνωση αποκτά όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις σύγχρονες πολιτικές υγείας, ενώ κι αυτές με τη σειρά τους καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στις κοινωνικές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Αν ρωτήσουμε τον μέσο Έλληνα πώς αντιλαμβάνεται την υγεία, το μυαλό του πηγαίνει αμέσως στα νοσοκομεία. Προφανώς, τα νοσοκομεία είναι πολύ σημαντικά -και θα έρθω στη συνέχεια στα βήματα υποστήριξής τους-, αλλά υγεία δεν είναι μόνο νοσοκομειακή περίθαλψη. Υγεία είναι πρωτοβάθμια περίθαλψη, είναι προσωπικός γιατρός, είναι διαγνωστικές εξετάσεις, είναι πολιτικές δημόσιας υγείας που προλαμβάνουν το νόσημα πριν τελικά φτάσει ο πολίτης να αρρωστήσει και να αναζητήσει την υποστήριξη του συστήματος υγείας.

Ξέρουμε ότι αυτή η εκτεταμένη πρόληψη ανακουφίζει το σύνολο όλης της υγειονομικής πυραμίδας, οδηγεί σε καλύτερες υπηρεσίες, προφανώς εξοικονομεί και πόρους, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο εμείς προβαίνουμε σε αυτές τις πολιτικές. Αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση υπηρετούν και ο προσωπικός γιατρός, η πρωτοβάθμια φροντίδα, οι διαγνωστικές εξετάσεις, η πρόληψη, είναι τομείς στους οποίους αναφέρθηκα.

Εκεί κατατείνουν, ωστόσο, και οι πολιτικές μας σε τρία ακόμα πεδία. Μίλησα για την αναβάθμιση των δομών υγείας, την αύξηση του προσωπικού, τη σταθερή βελτίωση των αποδοχών των νοσηλευτών, των γιατρών, του διοικητικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό είναι το τρίπτυχο, το οποίο συμπληρώνει το σχέδιό μας για την οικοδόμηση του νέου ΕΣΥ.

Αυτή την ώρα που μιλάμε βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη κτιριακή παρέμβαση, η οποία γίνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο χώρο της υγείας, με πόρους 650 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ανακαινίζονται σταδιακά νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια, ανακαινίσεις που αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση, ψηφιακή αναβάθμιση, αναβάθμιση σε επίπεδο ιατρικού εξοπλισμού. Όλο αυτό το σχέδιο ακολουθεί πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Επισκέπτομαι όλη την επικράτεια, όπως και εσείς φαντάζομαι, και νομίζω ότι γνωρίζετε και όσοι συνάδελφοι έρχονται από την περιφέρεια ότι στα κέντρα υγείας γίνονται σήμερα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. Τα πρώτα 130 κέντρα υγείας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και τα υπόλοιπα μέχρι τα 156 που συνολικά αναβαθμίζονται, μέχρι το τέλος του 2025.

Γίνονται παρεμβάσεις -και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό- στα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε 93 νοσοκομεία. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τον εξοπλισμό ή τις κτιριακές υποδομές, αφορούν και τις ίδιες τις εσωτερικές διαδικασίες με τις οποίες υποδεχόμαστε ένα περιστατικό στα τμήματα επειγόντων και τον τρόπο με τον οποίον τα διαχειριζόμαστε. Σε δύο χρόνια από τώρα οι πολίτες θα μπορούν να δουν μια πάρα πολύ ουσιαστική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο το Εθνικό Σύστημα Υγείας υποδέχεται ακριβώς αυτά τα επείγοντα περιστατικά.

Να προσθέσω, επίσης, ότι χτίζονται τρία ολοκαίνουργια νοσοκομεία, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»: το υπερσύγχρονο νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, το υπερσύγχρονο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το υπερσύγχρονο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης. Κτιριακά αριστουργήματα. Νοσοκομεία, τα οποία, όμως, θα λειτουργούν και χωρίς ουσιαστικά χαρτί, με αποκλειστικά ψηφιακές εσωτερικές διαδικασίες.

Στο «Σωτηρία» δημιουργείται κέντρο ακτινοθεραπείας. Στο «Παπανικολάου» ανεγείρονται νέες εγκαταστάσεις για κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, όπως και εξειδικευμένα αιματολογικά εργαστήρια. Είναι μία πολύ σημαντική, συνολική παρέμβαση στις υποδομές της υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ωστόσο, πολυτιμότερος πόρος του εθνικού μας συστήματος, δεν είναι άλλος από το έμψυχο δυναμικό του. Συνολικά, λοιπόν, την τελευταία πενταετία έχουν προσληφθεί 30.000 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικά στελέχη, για να αναπληρώσουν προφανώς και τις αποχωρήσεις από τις συνταξιοδοτήσεις. Μία διαδικασία που συνεχίζεται, καθώς προβλέπονται 10.000 επιπλέον διορισμοί έως το 2027. Μάλιστα, 2.000 από αυτούς θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα μέσα στην διετία που διανύουμε για να καλυφθούν υπάρχοντα κενά.

Τρίτο μέτωπο είναι αυτό το οποίο αφορά τις αποδοχές των υγειονομικών μας. Και αυτές ακολουθούν μια σημαντικά ανοδική τροχιά. Θέλω να θυμίσω ότι αυτές πέρυσι αυξήθηκαν κατά 10%. Ήταν οι πρώτες αυξήσεις που κάναμε στους δημοσίους υπαλλήλους, μαζί με τις ειδικές ενισχύσεις που αφορούν τη νοσοκομειακή απασχόληση και τις θέσεις ευθύνης, για να ακολουθήσει τώρα τον Ιανουάριο η νέα ετήσια αύξηση στο βασικό μισθό, η αυξημένη κατά 20% αποζημίωση για όλες τις εφημερίες, όλα αυτά με βάση οριζόντια. Υπάρχουν προφανώς και άλλες επιμέρους ενισχύσεις και κίνητρα, όπως -θυμίζω- τις πρόσθετες αμοιβές για τους προσωπικούς γιατρούς, για το προσωπικό των μονάδων εντατικής θεραπείας, τους αναισθησιολόγους μας, όσους υπηρετούν στα επείγοντα και στο ΕΚΑΒ.

Οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν ακόμα να συμμετέχουν, και το κάνουν ήδη -θα επανέλθω σε αυτό-, στα αμειβόμενα απογευματινά χειρουργεία. Εφόσον το επιθυμούν και με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας, θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο. Είναι και αυτός ένας λόγος που επανέρχονται γιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ενώ από 1ης Ιανουαρίου, η αποζημίωση των εφημεριών τους θα φορολογείται αυτοτελώς με 22%, κάτι το οποίο αποτελούσε, όπως ξέρει και ο Υπουργός, πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ. Τι σημαίνει αυτό; Ένα καθαρό όφελος της τάξης των 200 ευρώ περίπου το μήνα.

Και βέβαια, να τονίσω ότι υπάρχουν και στοχευμένες πολιτικές υγείας, που προσαρμόζονται στις ιδιομορφίες και στη νησιωτικότητα του τόπου μας. Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, θεσπίσαμε ξεχωριστά ειδικά κίνητρα για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και να κρατήσουμε γιατρούς σε απομακρυσμένα χωριά και σε νησιά, κάτι το οποίο αποτελούσε ένα διαχρονικό πρόβλημα όλων των κυβερνήσεων, δεν κληθήκαμε μόνο εμείς να το αντιμετωπίσουμε. Είναι μια ρύθμιση που προβλέπει ότι πέραν του μισθού τους και των διευκολύνσεων που μπορεί να υπάρχουν στην κατοικία τους, θα λαμβάνουν μια μηνιαία προσαύξηση που μπορεί να φτάσει, προσέξτε, έως τα 600 ευρώ τον μήνα, παραπάνω από 7.000 ευρώ τον χρόνο.

Προωθούμε, τέλος, και την ολική αναδιάταξη των απογευματινών χειρουργείων, έναν θεσμό που θέλω να θυμίσω στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι προβλέφθηκε πρώτη φορά το 2017. Δεν λειτούργησε ουσιαστικά ποτέ, καθώς δεν προέβλεπε τίποτα για τους καταλόγους αναμονής που θα δημιουργούσε η διαδικασία αυτή ανά νοσοκομείο. Τώρα έχουμε δημιουργήσει μια ενιαία λίστα ώστε αυτή να παρακολουθείται από την Πολιτεία όσο και από τους ασθενείς μέσω ειδικής ιστοσελίδας.

Και είμαι σε θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι από τις 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν χειρουργεία που θα γίνουν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ξεκινώντας από πίσω προς τα εμπρός, από τους συμπολίτες μας που περιμένουν το περισσότερο χρονικό διάστημα για ένα προγραμματισμένο χειρουργείο.

Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας δεν έχουμε ουσιαστικές αναμονές για ογκολογικά χειρουργεία ή προφανώς για άλλα σοβαρά περιστατικά. Όμως, σε συγκεκριμένα αντικείμενα, οφθαλμολογικά χειρουργεία, βασικά χειρουργεία που αφορούν την κοιλιακή χώρα, ορθοπεδικά χειρουργεία, αρθροπλαστικές γονάτου και ισχύος, υπάρχουν απαράδεκτα μεγάλες λίστες αναμονής.

Αυτό ακριβώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέσα από την εξεύρεση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που εμείς διαπραγματευτήκαμε, για να μπορέσουμε να τους κατευθύνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε πρόσβαση στα απογευματινά χειρουργεία να έχουν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να κάνουν ένα απογευματινό χειρουργείο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τους τέσσερις μήνες στις αναμονές των χειρουργείων. Έχουμε δρόμο ακόμα για να φτάσουμε μέχρι εκεί. Πιστεύω, όμως, ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε σχετικά γρήγορα να παρέμβουμε στην λίστα των αναμονών για τα χειρουργεία, την οποία πια έχουμε ξεκαθαρίσει και γνωρίζουμε με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια ότι πράγματι αυτή η λίστα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται σε αυτή.

Είμαστε, άραγε, ικανοποιημένοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Ασφαλώς και όχι. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι προτεραιότητα για τους Έλληνες πολίτες και γνωρίζουμε επίσης ότι τα συσσωρευμένα αδιέξοδα που ήταν ανέκαθεν πολλά, από τον αρχικό σχεδιασμό του ΕΣΥ, έγιναν πολλά περισσότερα, προφανώς και βαθύτερα, τα χρόνια της χρεοκοπίας. Θα χρειαστούν χρόνο για να μπορέσουν να διορθωθούν.

Το ίδιο σίγουρο, όμως, είναι πως μια πολύ σημαντική αρχή έχει γίνει, με την ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας να προβάλει σταδιακά ολοένα και πιο ορατή. Δεν θα δουν οι πολίτες διαφορά από τη μια στιγμή στην άλλη. Όταν, όμως, σε διάστημα 18 ως 24 μηνών έχουν ολοκληρωθεί όλες αυτές οι παρεμβάσεις, ναι, θα μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε ότι οι πολίτες θα βλέπουν ορατά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ένα διαφορετικό εθνικό σύστημα.

Θα αποφύγω τα μεγάλα λόγια, γνωρίζοντας, βέβαια, ότι και η πρόοδος δεν εκδηλώνεται ποτέ ισόρροπα παντού. Και ενώ πράγματι σε αυτόν τον εξαιρετικά πολύπλοκο κόσμο της υγείας και του φαρμάκου καραδοκούν, το ξέρει καλά η ηγεσία του Υπουργείου, πάντοτε παγίδες, με ανταγωνισμούς, συχνά με παρανομίες, απέναντι στις οποίες, όμως, αυτή η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη.

Δείτε, για παράδειγμα, τι αποκάλυψαν πρόσφατα οι έλεγχοι για τις υπερσυνταγογραφήσεις. Γεγονός το οποίο μου δίνει την ευκαιρία να επαναλάβω για ακόμα μία φορά το εξής μήνυμα: οι λίγοι επίορκοι γιατροί και φαρμακοποιοί που υπεξαιρούν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά κλέβουν την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Όσοι, λοιπόν, υπολογίζουν σε ένα τέτοιο κέρδος, να το ξεχάσουν. Θα τους βρούμε και θα τους τιμωρήσουμε αυστηρά.

Γιατί η τεχνολογία εντοπίζει τις ύποπτες πρακτικές και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να χτυπά πια αμέσως καμπανάκι. Με ένα κλικ δείχνει αμέσως ποιος και πόσα φάρμακα υπογράφει, όπως και ποιος τα παραλαμβάνει. Και τότε, προφανώς, η συνέχεια δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για όλους.

Κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να μακρηγορήσω άλλο. Ως τώρα, η συζήτηση στις Επιτροπές έχει αναδείξει και τα 45 άρθρα του νομοσχεδίου. Κλείνω την παρέμβασή μου, με τη σκέψη ότι αν υπάρχουν κάποια θέματα που καλό είναι να μην τα βλέπουμε πάντα μέσα από τα «κομματικά γυαλιά», αυτά είναι τα ζητήματα άμυνας, παιδείας και υγείας. Γι΄ αυτό και θα περιμένω με πολύ ενδιαφέρον την οριστική απόφαση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το πώς τοποθετείται για το νομοσχέδιο. Όχι βέβαια της Αριστεράς, το μέλλον της είναι αβέβαιο, αλλά την τυφλή της άρνηση τη θεωρώ κάτι παραπάνω από σίγουρη.

Αναφέρομαι περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, κ. Μάντζο, και ξέρω ότι ο Αρχηγός σας λείπει σήμερα, γιατί είναι στη Θεσσαλονίκη και θα βρεθώ κι εγώ σε λίγο, αλλά θα αναμένω την απάντησή του το απόγευμα. Θέλω να δω αν και σε αυτή την περίπτωση θα οχυρωθείτε πίσω από το «όχι σε όλα», όπως κάνατε μέχρι στιγμής σε πέντε περιπτώσεις εκσυγχρονιστικών αλλαγών: την επιτάχυνση των προσλήψεων, τον ορισμό νέου Συνηγόρου του Πολίτη -φέραμε έναν υποψήφιο ο οποίος προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς και αρνηθήκατε ουσιαστικά να τον υποστηρίξετε-, την ανάπτυξη της ανακύκλωσης -κάνω λάθος;- την καταψηφίσατε, τις σταθερές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, τις νέες βελτιώσεις στο δικαστικό χάρτη, με τις οποίες συμφώνησε μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης στην Δημοκρατία δεν είναι να αρνείται κανείς μηχανικά ό,τι προωθεί η κυβέρνηση. Αν ήταν έτσι, θα μπορούσατε να στέλνετε γραπτώς τις πάγιες θέσεις σας στη Βουλή. Ο κοινοβουλευτισμός επιβάλλει τεκμηριωμένη κριτική, όχι όμως ασκήσεις διαφοροποιήσεων με μόνο σκοπό τελικά την κομματική περιχαράκωση ή το πολιτικό φλερτ με συγγενείς χώρους. Και κυρίως, προϋποθέτει ρεαλιστικές αντιπροτάσεις. Μέχρι σήμερα, παρακολουθώντας λίγο τη συζήτηση στην Επιτροπή, δεν τις έχω ακόμα ακούσει, μπορεί να μας εκπλήξετε ευχάριστα στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Αντίθετα, αντί άλλης τοποθέτησης, πληροφορήθηκα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει μία τροπολογία. Λοιπόν, είναι μία τροπολογία αντιγραφής ερώτησης την οποία είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2020. Προσέξτε, ποιο είναι το αίτημα: να ενταχθεί όλο το προσωπικό του ΕΣΥ στα βαρέα. Δείγμα της αγωνίας σας, κύριοι συνάδελφοι, να αντικαταστήσετε το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και στα λάθη του, παράλληλα, όμως -θα έρθω στην ουσία, μην στεναχωριέστε-, πριν ακόμα διαλυθεί, σπεύδετε να πάρετε τη θέση του κάτω από τη σκιά του «λεφτόδεντρου».

Δεν θα σταθώ σε μια γενική παρατήρηση, η οποία λέει το εξής: πρέπει να αντιληφθείτε πια ότι σύμφωνα με τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες η χώρα έχει οροφές δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε πρόταση προσθέτει έστω και ένα ευρώ πρόσθετης δαπάνης, το οποίο δεν μας λέτε πόσο είναι, θα πρέπει να μας πείτε από πού θα το κόψετε για να είστε πραγματικά σοβαροί και τεκμηριωμένοι.

Και βέβαια, φαντάζομαι ότι γι’ αυτό θα τοποθετηθεί και ο Υπουργός, αλλά εξ όσων γνωρίζω η διάταξη για τα βαρέα και τα ανθυγιεινά δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να βγει στη σύνταξη στα 62 χρόνια αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη μέρα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα φύγουν 7.500 γιατροί και νοσηλευτές. Αυτό θέλετε; Εδώ ψάχνουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές «με το κιάλι». Εδώ έχουμε κάνει παρεμβάσεις για να αυξηθούν οι αποδοχές τους και εσείς έρχεστε και λέτε να αδειάσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας από γιατρούς και νοσηλευτές; Αυτή είναι η απάντησή σας στα προβλήματα του συστήματος;

Αυτή η ανεύθυνη πολιτική δεν απευθύνεται, κ. Μάντζο, στην κυβέρνηση, αλλά στην ίδια την κοινωνία, γιατί γυρίζετε την πλάτη σας στις αγωνίες της.

Επαναλαμβάνω, είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να έχουμε καλοπληρωμένους γιατρούς και νοσηλευτές και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε κινηθεί. Δείτε, παρακαλώ πολύ, τις μέσες αποδοχές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα και συγκρίνετέ τις με το πού ήταν το 2019.

Αλλά τέτοιες απλοϊκές προτάσεις, οι οποίες ούτε κοστολογημένες είναι ούτε πραγματική απάντηση στα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας δίνουν, συγγνώμη, από το ΠΑΣΟΚ, δήθεν υπεύθυνο και προοδευτικό κόμμα, περιμένω κάτι περισσότερο από αυτό.

Θα ξαναπώ, κλείνοντας, κ. Πρόεδρε, ότι για εμάς η δημόσια υγεία αποτελεί μια ύψιστη κυβερνητική προτεραιότητα. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, παρά τις αναγνωρισμένες δυσκολίες, ένα πρόγραμμα το οποίο οδηγεί στο ΕΣΥ που αξίζει στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα τιμά τους υγειονομικούς, το οποίο θα βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό του πολίτη. Αυτό νομίζω ότι ζητούν από όλους οι Ελληνίδες και οι Έλληνες και προφανώς είναι στο χέρι μας να μην τους απογοητεύσουμε.

Σας ευχαριστώ.



Συνελήφθη ο 30χρονος που σκότωσε τη Δώρα στο Αγρίνιο


 

Συνελήφθη ο 30χρονος που σκότωσε τη Δώρα στο Αγρίνιο το απόγευμα της Δευτέρας. 

Ο δράστης ήταν πρώην σύντροφος της άτυχης δολοφονημένης 43χρονης.

Νωρίτερα  οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στο σπίτι όπου μπήκε ξαφνικά παρά το ότι η περιοχή ήταν υπό παρακολούθηση, με αποτέλεσμα να κλειστεί μέσα με όπλο.

Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να τον πείσουν να παραδοθεί και τα κατάφεραν.

Η δολοφονία της 43χρονης έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας στο Αγρίνιο. Ο δράστης την πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής στην κοιλιά και παρότι η γυναίκα διακομίσθηκε γρήγορα στο νοσοκομείο, τελικά άφησε την τελευταία της πνοή.

Λίγο πριν από τις 22.00 το βράδυ εντοπίστηκε και το αυτοκίνητο του πρώην συντρόφου της.





Μάρκο Ρούμπιο ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ που δεν καλοβλέπει την Τουρκία

 


Η επιλογή του Μακ Γουόλτς για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και η επιλογή του Μάρκο Ρούμπιο για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, δεν άρεσε καθόλου στην Τουρκία. 

Έχει ενδιαφέρον ότι και οι δύο έχουν ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας, κατά της Ρωσίας της Κίνας και φυσικά σε ότι κάνει και λέει η Τουρκία.

Η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανησυχούν πολύ και για τον Μακ Γουόλτς, βετεράνο του Αφγανιστάν, που έχει ταχθεί πολλές φορές υπέρ της υποστήριξης των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, και αν αυτό γίνει επίσημη πολιτική, θα οδηγήσει σε σοβαρή αντιπαράθεση με την Τουρκία, που ελπίζει να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» για επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων, τους οποίους θεωρεί συμμάχους του PKK. 

Ο νέος Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι όχι μόνο πρέπει οι ΗΠΑ να υποστηρίζουν τους Κούρδους του YPG, αλλά και να τους παρέχουν ειδική βιζα για να επισκέπτονται τις ΗΠΑ σε αναγνώριση της συμβολής τους στην καταπολέμηση του ISIS. Επίσης, ο Γουόλτς έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στην Τουρκία για τις σχέσεις της με τη Χαμάς.

Και η επιλογή του ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, πάγωσε την Τουρκία, ο Ρούμπιο, πολιτικός με ισχυρή προσωπικότητα, διατηρεί εδώ και χρόνια σχέσεις με Γκιουλενιστές και είχε υποστηρίξει τον μπασκετμπολίστα Ενές Καντέρ στη διαμάχη του με τον Ερντογάν. Το 2019 είχε ταχθεί ενάντια στην τουρκική εισβολή στη Συρία και ενάντια στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις κουρδικές περιοχές. Έχει ασκήσει έντονη κριτική στις σχέσεις του Ερντογάν με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Μαδούρο, και συχνά δηλώνει πως θεωρεί την Τουρκία αυταρχικό κράτος, συγκρίνοντάς την με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Επιπλέον, ο Ρούμπιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και γνώση για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ήταν ο Ρεπουμπλικανός που, μαζί με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, συνυπέγραψαν τη νομοθεσία EAST MED ACT το 2019, μια διακομματική πρωτοβουλία που αποτελεί τη βάση της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος κατέχουν κεντρικό ρόλο ως πυλώνες σταθερότητας που διασφαλίζουν την αμερικανική παρουσία στην περιοχή.



Πέθανε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης σε ηλικία 91 ετών


 

Έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 91 ετών ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης, είχε γίνει στόχος και των τρομοκρατών της 17Ν, όπου είχε γλιτώσει, λόγω τις ισχυρής θωράκισης που είχε το αυτοκίνητο του.

Η οικογένεια του σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο αγαπημένος πατέρας και παππούς, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024»

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είχε γεννηθεί στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Ήταν το πέμπτο από τα οχτώ παιδιά του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη.

Το 1955 είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων για να ακολουθήσει καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό ναυτικό, όπως ο αδελφός του, Νίκος.

Όταν, τον Απρίλιο του 1967, η χούντα των συνταγματαρχών κατέλυσε τη Δημοκρατία, ο έντιμος δημοκρατικός, με βενιζελικές καταβολές, αξιωματικός του Ναυτικού Βαρδής Βαρδινογιάννης ύψωσε το ανάστημά του.

Αντιστάθηκε στο παράνομο και καταπιεστικό καθεστώς τους, με συνέπεια να φυλακιστεί και κατόπιν να εκτοπιστεί από τους δικτάτορες στην Αμοργό.

Στη συνέχεια ο Βαρδής Βαρδινογιάννης μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος.

Απλός στη συμπεριφορά του, με ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια, με την πόρτα του ανοιχτή για όλους και με μια σπάνια ντομπροσύνη, ο λόγος του ήταν «συμβόλαιο», καθοδήγησε επί μισό αιώνα την εξέλιξη της Motor Oil από ένα μικρό διυλιστήριο που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στον σημερινό κολοσσό, ο οποίος συνεχίζει όμως να λειτουργεί με τις αξίες της οικογενειακής επιχείρησης.

Κατάφερε να χτίσει έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους που καλύπτει ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό, το ναυτιλιακό και τον τραπεζικό τομέα μέχρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εταιρικές συμμετοχές και τοποθετήσεις εκτός συνόρων.

Δεν είναι τυχαίο που οι διεθνείς λίστες, όπως του Forbes, τον περιλάμβαναν ανάμεσα στους πλουσιότερους Έλληνες αλλά και τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ανέλαβε τα ηνία μετά τον ξαφνικό και πρόωρο χαμό του μεγαλύτερου αδελφού του Νίκου, τον Ιούλιο του 1973, και από τότε μέχρι σήμερα τα κράτησε γερά, αφήνοντας όμως σταδιακά, με τη σοφία που τον διέκρινε, τον απαραίτητο «χώρο» στη νέα γενιά της οικογένειας.

Έτσι, προετοίμασε μεθοδικά το έδαφος ώστε όταν θα έφευγε εκείνος από τη ζωή να έχει πίσω του άξιους διαδόχους.

Σε αυτή την πορεία των 50 ετών υπάρχουν πολλοί «σταθμοί». Από τους μεγάλους αγώνες για την ανάπτυξη και επέκταση του διυλιστηρίου σε νέες δραστηριότητες και τον διαρκή εκσυγχρονισμό των υποδομών του μέχρι και τα εμβληματικά deals.

Όπως το 1996, χρονιά σταθμό στην ιστορία του ομίλου, όταν μέσω της στρατηγικής συμφωνίας με το Σαουδαραβικό κολοσσό Saudi Aramco, πέτυχε ένα τεράστιο βήμα ώστε η Motor Oil να αποτελέσει υπερσύγχρονη ενεργειακή εγκατάσταση υψηλών προδιαγραφών.

Έτσι, υπό τη στιβαρή ηγεσία του, η ΜΟΗ επί μισό αιώνα διαδραματίζει ρόλο στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας, μέσω εξαγωγών σε πάνω από 75 χώρες, περισσότερων από 3.000 χιλιάδων καλά αμειβόμενων μόνιμων θέσεων εργασίας και συνεχών επενδύσεων.

Σήμερα, ο Όμιλος Motor Oil έχει 92 επιμέρους εταιρείες, ενώ με τα εμβλήματα των θυγατρικών εταιρειών του (Shell, Avin κ.α.) Λειτουργούν περισσότερα από 1.500 πρατήρια καυσίμων, στην Ελλάδα, καθώς και σε χώρες του εξωτερικού. Ακόμη, διαθέτει παραρτήματα σε 8 διαφορετικά κράτη.

Το διυλιστήριό της που είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης με βαθμό πολυπλοκότητας 12,61 (Nelson Complexity Index), έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας διαφόρων τύπων αργού και παράγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων πετρελαίου, εξυπηρετώντας τις εταιρείες εμπορίας πετρελαίου και άλλους φορείς.

Παρόλα αυτά, δεν επαναπαύθηκε ποτέ. Συνέχισε να δουλεύει ακατάπαυστα με «οδηγό» του την επόμενη μέρα για τον Όμιλο, αλλά και για την Ελλάδα.

Τα τελευταία μόλις χρόνια, πέρα από την απόφασή του για την περαιτέρω ενίσχυση του διυλιστηρίου μέσων νέων επενδύσεων, -συνολικά έχουν ξεπεράσει τα 1,7 δις ευρώ-, έγινε το μεγάλο άνοιγμα στις ΑΠΕ και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ο βραχίονας της Motor Oil Renewable Energy (MORE) εξελίχθηκε μέσα από διαδοχικές εξαγορές, σε χρόνο ρεκόρ, σε έναν από τους ισχυρότερους εγχώριους ομίλους πράσινης ενέργειας, διαθέτοντας εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα) άνω των 800 ΜW και με ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης άνω των 3 GW.

Εκτός από την αγάπη για την πατρίδα και το ισχυρότατο επιχειρηματικό του εκτόπισμα, τον Βαρδή Βαρδινογιάννη τον χαρακτήριζε η τεράστια κοινωνική προσφορά του.

Πρώτα και κύρια στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις το όραμα ζωής της Μαριάννας Βαρδινογιάννη για τη δημιουργία της πρώτης Ογκολογικής Μονάδας Παίδων στη χώρα μέσω της «Ελπίδας», τις ποικίλες φιλανθρωπικές δράσεις του «Ιδρύματος Mαριάννα B. Bαρδινογιάννη» και τις αμέτρητες πρωτοβουλίες της με άμεσο κοινωνικό αντίκρισμα.

Παράλληλα, με τις δωρεές και χορηγίες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο μέσω της Motor Oil για τις τέχνες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, αλλά και την αρωγή προς τις τοπικές κοινότητες.

Ακόμη όμως και απέναντι στους εργαζόμενους στον Όμιλό του ή στους συντοπίτες του στην Κρήτη ήταν «ο δικός τους Βαρδής», ο άνθρωπος στον οποίο θα κατέφευγαν τη δύσκολη στιγμή και θα έβρισκαν την ουσιαστική συμπαράστασή του, αθόρυβα, χωρίς ποτέ τίποτα να βγει στο φως της δημοσιότητας.

Τη σύζυγό του Μαριάννα Βαρδινογιάννη τη γνώρισε όταν αυτή ήταν ακόμα μαθήτρια σε ένα συγγενικό της σπίτι στον Πειραιά.

Έρωτας αμοιβαίος από την πρώτη κιόλας ματιά τους. Στο δεύτερο βλέμμα ο αυθόρμητος ρομαντικός παλμός της καρδιάς είχε πλέον φωλιάσει συνειδητά στο μυαλό. Κατάλαβε, αδιαμεσολάβητα, ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος της ζωής της.

Με το που τέλειωσε το Γυμνάσιο, η Μαριάννα έφυγε για την Αμερική για να σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο.

Ακολούθησε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος την ίδια ακριβώς περίοδο ως Σημαιοφόρος του Ναυτικού είχε σταλεί από το Σώμα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια σε αποστολή παραλαβής κάποιου από τα επισκευασμένα παλαιά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, τα οποία παραχωρούνταν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Οι δυο τους αλληλογραφούσαν αδιαλείπτως στα ξένα, αλλά με την από κοινού αίσθηση ότι ήταν κοντά, παρότι φορές απείχαν έως και 5.500 χιλιόμετρα.

Ήταν πλασμένοι ο ένας για τον άλλον, και καθένας ακολουθούσε τα χνάρια του άλλου. Καθώς λέγεται, όταν διέπλευσε τον Ατλαντικό και επέστρεψε με το παραληφθέν πολεμικό πλοίο στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας ο αξιωματικός, σχεδόν ταυτόχρονα γύρισε αεροπορικώς στην Ελλάδα.

Το ίδιο «πήγαινε-έλα» επαναλήφθηκε, όταν ο ένστολος αξιωματικός του Ναυτικού μετατέθηκε προσωρινά για μετεκπαίδευση στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Πήγε μαζί του. Εκεί επιχείρησε να διδαχτεί Ιστορία της Τέχνης, που τόσο λάτρευε από παιδί.

Παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1961, με κουμπάρο στη γαμήλια τελετή τον Χρήστο Λαμπράκη, συνομήλικο και γνωστό του Βαρδή από την κοινή στρατιωτική τους θητεία. Το ζευγάρι εγκαινίασε τη νέα του κοινή ζωή στο «προικώο» της Μαριάννας στην οδό Πιπίνου, στο ύψος της Πατησίων, στην Κυψέλη.

Αυτό το διαμέρισμα θα αποδεικνυόταν καλότυχο. Εκεί έφεραν στον κόσμο τα τρία τους πρώτα παιδιά, πριν μετακομίσουν στην κοντινή Φωκίωνος Νέγρη.

Το πρώτο σπίτι, που στέγασε τα αρχικά οικογενειακά όνειρά τους, προσημειώθηκε για το δάνειο που πήρε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ώστε να ξεκινήσει με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Νίκο, την πρώτη τους επιχειρηματική απόπειρα: Τον σταθμό ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων στους Καλούς Λιμένες, στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου.

Στις 9:20 το πρωί της 20ης Νοεμβρίου του 1990 ο 57χρονος τότε Βαρδής Βαρδινογιάννης έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στην πλατεία Διλβόη της Νέας Ερυθραίας.

Η τρομοκρατική οργάνωση «17Ν» είχε στήσει καρτέρι και εκτόξευσε τρεις ρουκέτες, με τον επιχειρηματία να σώζεται λόγω της ισχυρής θωράκισης του οχήματός του, αλλά και της μη συντονισμένης πυροδότησης μιας βόμβας τοποθετημένης σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Στην ομολογία του το 2002, ο συλληφθείς Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχθηκε τη συμμετοχή του ίδιου στην απόπειρα δολοφονίας του Βαρδινογιάννη, όπως και τριών ακόμη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.



Κινητοποιούν κόσμο για την Παλαιστίνη ώστε να αμαυρώσουν τον αγώνα ΠΑΟ - Μακάμπι στο ΟΑΚΑ

 



Κάποιοι νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι Ολλανδία και ετοιμάζονται να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας στον αγώνα μπάσκετ του Παναθηναικού απέναντι στην Μακάμπι.

Κινητοποιούν και καλούν κόσμο να γεμίσει το ΟΑΚΑ με σημαίες της Παλαιστίνης, και ο έλεγχος της αστυνομίας πρέπει να είναι πολύ αυστηρός για να απομονωθούν τέτοιες ομάδες και να συλληφθούν οι υποκινητές.

Το κλίμα έντασης που ενδέχεται να πυροδοτήσει βίαια επεισόδια στην Αθήνα, όπως αυτά στο Άμστερνταμ, επιχειρούν να καλλιεργήσουν αντι-ισραηλινές ομάδες με αφορμή τον σημερινό αγώνα μπάσκετ μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Μακάμπι από το Τελ Αβίβ.






Εθνικό και όχι παραταξιακό το πρόσημο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

 


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτησή του για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου: 

Όπως είναι λογικό, την εβδομάδα που μας πέρασε το ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι αμερικανικές εκλογές... Το πρόσημο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι εθνικό και όχι παραταξιακό, καιδεδομένης της ισχυρής παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είμαι σίγουρος ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας θα παραμείνουν σταθερές και παραγωγικές και με τη νέα προεδρία Τραμπ.

  • Στα δικά μας τώρα, θα ξεκινήσω από την παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Αργολίδας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής μας για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Το Σχέδιο περιλαμβάνει πολιτικές και έργα που θα αναβαθμίσουν την περιοχή, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους και συγκεκριμένα, 440 εκ. θα διατεθούν για έργα υποδομών και 94 εκ. για ενισχύσεις επιχειρήσεων.
  • Μας χωρίζουν είκοσι μέρες από την έναρξη λειτουργίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης, ένα εμβληματικό έργο που οι Θεσσαλονικείς το περίμεναν τόσα χρόνια. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι το Μετρό θα βελτιώσει σημαντικά τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων, και μάλιστα με χαμηλό κόστος, με την τιμή του εισιτηρίου να ορίζεται στα 0,60 ευρώ. Παράλληλα, μειώνεται η τιμή του εισιτηρίου στα αστικά λεωφορεία στα 0,60 λεπτά από 0,90 ευρώ, αλλά και το κόστος στις κάρτες μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας (μηνιαίας, τριμηνιαίας ή ετήσιας) τόσο για το Μετρό όσο και για τα λεωφορεία. Ενδεικτικά, η τιμή της κάρτας απεριορίστων διαδρομών 30 ημερών για τη χρήση λεωφορείων ορίζεται στα 16 ευρώ, από 27 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, όπως στα 16 ευρώ ορίζεται η τιμή της μηνιαίας κάρτας του μετρό. Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα για συχνότερη και πιο φθηνή χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς με μόλις 27 λεπτά τη διαδρομή, αν υποθέσουμε ότι ένας κάτοικος της πόλης χρησιμοποιεί καθημερινά το Μετρό!
  • Μένω στην Περιφέρεια, για να σας πω ότι εγκρίθηκαν 271 επενδυτικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα με συνολικό προϋπολογισμό 858 εκ. ευρώ. Τα 162 από αυτά τα σχέδια εμπίπτουν στον τομέα του τουρισμού και τα 109 αφορούν επενδύσεις στη μεταποίηση. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν 224 εκ. ευρώ ως επιχορήγηση και σχεδόν άλλα 178 εκ. ευρώ θα είναι φοροαπαλλαγές. Από τις επενδύσεις αυτές προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 4.000 νέες θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερη στήριξη δίνεται στη Θεσσαλία, που έχει πληγεί από τον κακοκαιρία Daniel, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ ικανοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι τουριστικές επενδύσεις τόσο στην Κρήτη, όσο και στο Νότιο Αιγαίο, όπου και είχαν υποβληθεί τα περισσότερα αιτήματα. Τέλος, όπως είχαμε δεσμευτεί, εγκρίθηκαν όλα τα επενδυτικά σχέδια του Νομού Έβρου.
  • Μέσα σε πέντε χρόνια έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας, η ανεργία των γυναικών και των νέων, δύο κρίσιμοι δείκτες, έχουν μειωθεί κατά 10 και 16% αντίστοιχα, ενώ συνολικά η ανεργία έχει φτάσει σε χαμηλό 15ετίας, στο 9,4%.
  • Συγκροτήθηκε το ειδικό σώμα των γιατρών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο ενισχύεται με 740 νέους ιατρούς που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους. Ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται πλέον, μαζί με τους ήδη υπηρετούντες, σε 1.254. Η ενίσχυση των ΚΕ.Π.Α. με προσωπικό θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασία έκδοσης πιστοποίησης αναπηρίας, σε συνδυασμό με την -πρόσφατη- αναθεώρηση του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων, ώστε να μην χρειάζεται η επανάληψη της εξέτασης για συγκεκριμένες παθήσεις. Επιπλέον, τέθηκε σε εφαρμογή το νέο αμοιβολόγιο για τους ιατρούς και γραμματείς των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α., με αύξηση 50% -η πρώτη από το 2011.
  • Κάτι ακόμα που αφορά τα άτομα με αναπηρία: προσλήφθηκαν και ανέλαβαν καθήκοντα μέσα στην εβδομάδα 105 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για το διδακτικό έτος 2024-2025. Άλλοι 295 εκπαιδευτικοί προσλήφθηκαν στη Γενική Εκπαίδευση για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια για το τρέχον διδακτικό έτος. Ενδυναμώνουμε, έτσι, τη στήριξη των μαθητών και προχωράμε σε μια εκπαίδευση που αγκαλιάζει τις ανάγκες όλων.
  • Επόμενο σημαντικό νέο: ξεκινά η ανακαίνιση 30 δημόσιων και δημοτικών ακινήτων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγασης για τις πλέον ευάλωτες ομάδες, το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με χρηματοδότηση 610,5 χιλιάδων ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων, μειώνοντας έτσι τις ανάγκες για θέρμανση και ψύξη. Παράλληλα, στοχεύοντας στην παροχή στεγαστικής ασφάλειας και σταθερότητας προς τους δικαιούχους, το πρόγραμμα θα αφορά στη σύναψη μακροχρόνιων μισθωτικών συμβάσεων, διάρκειας τουλάχιστον 8 ετών, έναντι ενός οικονομικά προσιτού μισθώματος, σαφώς μειωμένου σε σχέση με τις τιμές της αγοράς.
  • Περνάω στο ζήτημα των εποχικών πυροσβεστών για να διασαφηνίσω τι έχουμε κάνει και τι δρομολογούμε σχετικά με αυτήν την πολύτιμη ομάδα μαχητών στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
    • Μέσα στο 2025 θα προσληφθούν επιπλέον 300 δασοκομάντος, οι οποίοι θα προστεθούν στους 500 που προσλάβαμε το 2022 και στους 650 φέτος. Από τους εποχικούς θα προσληφθούν 150 πυροσβέστες. Έτσι, από το σώμα των αρχικά 2.500 εποχικών πυροσβεστών, θα έχουν ενταχθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα πάνω από 1.600 άτομα. ⁠
    • Μετά τη λήξη των συμβάσεων των εποχικών πυροσβεστών 5ετούς διάρκειας, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την επόμενη 5ετια, όπως ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα. Τα ηλικιακά όρια θα διατηρηθούν στα 40 έτη για τους μάχιμους, αλλά θα αυξηθούν από τα 45 στα 50 έτη για τους οδηγούς. Για τους παλιούς εποχικούς πυροσβέστες, θα ισχύσει μοριοδότηση για κάθε αντιπυρική περίοδο, ώστε να αξιοποιηθεί η προϋπηρεσία και η πρότερη εμπειρία.
    • Επιπλέον, εξετάζουμε αν και πού υπάρχουν ανάγκες σε σχετικό ή συναφές αντικείμενο στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων ή στις δασικές υπηρεσίες, προκειμένου να απορροφηθούν σε αυτές τις θέσεις.
  • Συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς από τον ΕΦΚΑ η έκδοση αποφάσεων για τις κύριες συντάξεις. Από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2024 έχουν εκδοθεί 920.000 κύριες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, με τον μέσο ρυθμό έκδοσης αποφάσεων κύριων συντάξεων να υπερβαίνει πλέον τις 1.000 αποφάσεις ημερησίως, σε σχέση με τις 500 που εκδίδονταν πριν από το 2021. Χρόνοι ρεκόρ και ως προς την απονομή επικουρικών συντάξεων: από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2024 οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν κατά 60% (από 83.000 σε λιγότερες από 33.000). Ανάλογη η εικόνα και σε ό,τι αφορά την καταβολή των ΕΦΑΠΑΞ: από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024 μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 55% οι εκκρεμότητες -από 22.500 σε 10.200.
  • Θα έρθω τώρα σε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή και συνιστά -χωρίς υπερβολή- τομή στη διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα.
    • Εισαγάγει συγκεκριμένες διατάξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενισχύει σημαντικά την ανακύκλωση στην Ελλάδα και ενδυναμώνει τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν με επάρκεια στον ρόλο τους σε κάθε περιφέρεια της πατρίδας μας.
    • Μέχρι το τέλος του 2025 θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα περίπου 15.000 σημεία για να επιστρέφουν οι πολίτες πλαστικές και μεταλλικές φιάλες, λαμβάνοντας ως αντίτιμο 10 ή 15 λεπτά ανά φιάλη -μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
    • Ακόμη, αυξάνονται σημαντικά τα ποσά που καταβάλλονται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
    • Ενώ, θεσμοθετείται σύστημα συλλογής των βιοαποβλήτων από τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σύστημα συλλογής και επεξεργασίας των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων, των αποβλήτων επίπλων, ξυλείας και στρωμάτων.
    • Ο νέος νόμος θα επιταχύνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία πενταετία στη διαχείριση των αποβλήτων. Το 2019 λειτουργούσαν μόλις 3 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και κατασκευάζονταν άλλες 5. Σήμερα λειτουργούν 12 μονάδες και κατασκευάζονται άλλες 22. Πολύ σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσει η κατασκευή άλλων 8 νέων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων στην Πάτρα, τη Λάρισα, τον Ανατολικό και Δυτικό Τομέα Θεσσαλονίκης, στην Καβάλα, την Κέρκυρα, το Αγρίνιο και τη Ναύπακτο. Μέσα στο 2025 θα ξεκινήσει η κατασκευή των μονάδων στη Σαντορίνη, στη Ρόδο και στο Σχιστό στον Πειραιά, που θα καλύψει τις ανάγκες των Δήμων της ΠΕ Πειραιά.
    • Το επόμενο εξάμηνο θα έχουν δημοπρατηθεί με ΣΔΙΤ τα τελευταία 4 έργα διαχείρισης αποβλήτων, σε Κω-Κάλυμνο, Σύρο-Μύκονο και λοιπές υποδομές στο Νότιο Αιγαίο, σε Λέσβο-Σάμο και λοιπές υποδομές στο Βόρειο Αιγαίο και σε Λαμία-Χαλκίδα και Άμφισσα.
    • Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι μειώθηκαν κατά 70% τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα και οι φορολογούμενοι για τις παράνομες χωματερές. Από 65 περιπτώσεις προστίμων το 2019, σήμερα έχουμε μόλις 20, που μέχρι το τέλος της τετραετίας μας εκτιμάται ότι θα έχουν μηδενιστεί. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε το 2030 η Ελλάδα να βρεθεί ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης που θα έχει πετύχει τους στόχους της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων.
  • Με την ευκαιρία θέλω να διαψεύσω ότι σχεδιάζεται αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας για τα παλιά αυτοκίνητα άνω των 10 ετών που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Έχουμε ασφαλώς ως κράτος-μέλος της ΕΕ την υποχρέωση να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, ωστόσο εξετάζουμε να το κάνουμε όχι με επιβαρύνσεις, άλλα με κίνητρα που θα επιτρέψουν την ανανέωση των παλιών αυτοκινήτων με νέα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
  • Αναφέρθηκα στην αρχή της ανασκόπησης στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ομογένεια των ΗΠΑ υπέρ της διατήρησης και ενίσχυσης των παραγωγικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η αξιοποίηση της ελληνικής Διασποράς παντού στον κόσμο ως διπλωματικού βραχίονα της μητέρας-πατρίδας αποτελεί βασική συνιστώσα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό που εκπόνησε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Το Σχέδιο επιδιώκει να «χαλυβδώσει» τους δεσμούς της ομογένειας με την Ελλάδα και αποτελεί αποκρυστάλλωση πολλών προτάσεων που κατέθεσαν ομογενειακές μας οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Δίνει έμφαση σε όσους επιλέγουν τελικά να μείνουν στις νέες τους πατρίδες, ειδικά στους Έλληνες δεύτερης, τρίτης ή τέταρτης γενιάς, να γίνουν πραγματικοί πρεσβευτές της χώρας και ταυτόχρονα δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για όσους έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν, εφόσον το επιθυμούν.
  • Τελευταίο θέμα στη σημερινή μας ανασκόπηση είναι το ΟΑΚΑ. Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να το αναδείξουμε ξανά, έχοντας εξασφαλίσει και ήδη αξιοποιώντας 111 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.Στόχος μας είναι, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, το Ολυμπιακό Κέντρο να μεταμορφωθεί και πάλι σε στολίδι, σε έναν χώρο που θα αποτελεί τοπόσημο όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και για τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Προ ημερών υπογράφηκε σύμβαση 5,5 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των δύο εισόδων του ΟΑΚΑ, στο Τείχος των Εθνών και στην Αγορά. Τα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών, ενώ το καλοκαίρι του 2025 θα «τρέξει» ο διαγωνισμός για το Στέγαστρο Καλατράβα.

 

 




Μεγάλες καταστροφές στην Πρυτανεία της Πολυτεχνειούπολης - Κοροϊδία η Πανεπιστημιακή αστυνομία αφύλακτες οι σχολές

 


Υπενθυμίζουμε ότι πριν από πέντε χρόνια η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει σημαία την Πανεπιστημιακή αστυνομία, και προτεραιότητα την φύλαξη των πανεπιστήμιων.

Είναι μεγάλη προσωπική ήττα του πρωθυπουργού το ότι παρά την ορκομωσία όσων θα στελέχωναν την πανεπιστημιακή αστυνομία, κανένας δεν τοποθετήθηκε ποτέ στα πανεπιστήμια με αποτέλεσμα, κακοποιοί, αντιεξουσιαστές και κάθε ακροαριστερός να κυκλοφορεί μέσα στους χώρους κάνοντας ότι θέλει, και διαπράττοντας εγκλήματα.

Το ερώτημα είναι γιατί; Φοβήθηκαν ακροαριστερούς φοιτητές και αντιεξουσιαστές κακοποιούς; Γιατί να πληρώνει ο ελληνικός λαός τα αίσχη και τις καταστροφές;

Πόσο δύσκολο είναι να ελέγχονται από την ανύπαρκτη πανεπιστημιακή αστυνομία όσοι μπαίνουν στους χώρους των πανεπιστήμιων; 

Πόσο δύσκολο είναι εάν θέλει κάποιος αντιεξουσιαστής να μπεί με την βία να μην τον αφήνουν καλώντας τα ΜΑΤ; 

Πόσο δύσκολο είναι να ελέγχουν τους χώρους των πανεπιστήμιων για να μην μπαίνουν μέσα κακοποιοί και αντιεξουσιαστές;

Πόσο δύσκολο είναι μόλις γίνονται έκτροπα και τραμπουκισμοί από ακροαριστερούς φοιτητές να απομονώνονται και να καλείται η αστυνομία για να τους συλλάβει;;;

Πόσο δύσκολο είναι να ξέρουν αυτές οι ομάδες του μπάχαλου ότι υπάρχει παρουσία και μάτια της αστυνομίας μέσα στους χώρους για να ελέγχουν προστατεύοντας την δημόσια περιουσία και τους φοιτητές;







Η δικαιολογίες του Μιχάλη  Χρυσοχοΐδη τον Ιανουάριο του 2024 σε εμφάνιση του στο Mega, και στην ερώτηση που είναι μετά από 5 χρόνια η Πανεπιστημιακή αστυνομία :

«Να το πάρουμε από την αρχή. Ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία προέβλεπε ότι θα γίνονταν κάποια πράγματα στα πανεπιστήμια σε επίπεδο υποδομών για το θέμα της ασφάλειας, για το θέμα της πυρασφάλειας, που δεν έχει κανένα πανεπιστήμιο σχέδιο πυρασφάλειας, και είναι χιλιάδες παιδιά κάθε ημέρα εκεί, θα γινόταν ο ελεγχόμενος τρόπος εισόδου (τουρνικέ και κάρτες). Δεν υπάρχουν ούτε σχέδια εκκένωσης! Το γιατί δεν έγιναν όλα αυτά δεν το ξέρω. Τα βασικά πράγματα δεν έχουν γίνει. Αυτά που αφορούν τη ζωή των παιδιών δεν έχουν γίνει» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Δεν καταργήθηκε. Οι αστυνομικοί είναι στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Δε χρειάστηκε να κάνει κάτι αλλά ακόμα και να υπήρχαν ας πούμε για παράδειγμα στα επεισόδια της Γεωπονικής το περασμένο Σάββατο δε θα μπορούσε να επέμβει. Είναι άοπλοι άνθρωποι. Είναι σώμα ήπιας αστυνόμευσης. Είναι για την τάξη και όχι για να καταπολεμήσουν το έγκλημα. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία περιπολεί γύρω από τα πανεπιστήμια. Δεν είναι χρήσιμη η Πανεπιστημιακή Αστυνομία για να αντιμετωπίσει περιστατικά όπως αυτό της Γεωπονικής. Είχαμε ανάγκη από ένα Σώμα για να ασκεί ήπια αστυνόμευσης αλλά περιστατικά βίας δεν μπορεί να διαχειριστεί».



Μητσοτάκης: Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι στρατηγικού χαρακτήρα - Η Ευρώπη να ξυπνήσει από τον λήθαργο

 


Συζήτηση του Πρωθυπουργου Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο εκδήλωσης της εταιρείας Grant Thornton με τίτλο «Future Unfold – The Annual Technology Forum».


Στη συζήτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο, καθώς και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις της Ευρώπης με την Ουάσινγκτον.

Ο πρωθυπουργός, όπως τόνισε, σημείωσε στον κ. Τραμπ το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανών σχέσεων που είχε διαμορφωθεί από την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας που ενδέχεται να κάνει στην ευρύτερη περιοχή.

Τόνισε επίσης ότι «θα ήθελα να διαχωρίσω τις ευρωαμερικανικές σχέσεις με τις ελληνοαμερικανικές. Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα, κατοχυρωμένες στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει. Δεν στηρίζονται μόνο σε αξιακό πλαίσιο. Είναι σχέσεις που στηρίζονται στο αμοιβαίο συμφέρον που βλέπουν οι ΗΠΑ στις σχέσεις αυτές. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας. Οι σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετική πορεία και να θυμίσω ότι οι σχέσεις περνούν και από νομοθετική εξουσία και είναι σχέσεις στενές και με τα δύο κόμματα του Κογκρέσου. Θα συνεχίσουμε στην πορεία που έχουμε μπει».

«Οι Ευρωαμερικανικές σχέσεις είναι πιο σύνθετες. Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον λήθαργο. Όταν το 2018 ο Τραμπ είπε με ωμό τρόπο ότι δεν γίνεται η Ευρώπη να μην φτάνει στις αμυντικές δαπάνες που είναι στο 2%, είχε επί της ουσίας δίκιο. Καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία και δαπάνες ενισχύουν τη στρατηγική αυτονομία Ευρώπης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία θωρακίζει την Ευρώπη ως προς τη στρατηγική της αυτονομία και ενισχύει ταυτόχρονα και το ΝΑΤΟ και σίγουρα χτίζει και γέφυρες στενότερης συνεργασίας με την καινούργια αμερικανική διοίκηση» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τεχνητή νοημοσύνη ο πρωθυπουργός είπε ότι οφείλουμε να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα άλμα παραγωγικότητας ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη σε πολλούς τομείς της πολιτικής.«Αυτό το οποίο έκανε η Ελλάδα ήταν ένα άλμα το οποίο κάναμε. Από ουραγοί γίναμε πρωταγωνιστές στον τομέα του τρόπου με τον οποίο το κράτος επικοινωνεί με τους πολίτες. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και στην τεχνητή νοημοσύνη; Αυτό το οποίο κάνουμε, ας πούμε πιλοτικά για τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων του κτηματολογίου είναι πολύ εντυπωσιακό. Είναι μία πολύ καλή απόδειξη ότι πράγματι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έρχεται κατ' ανάγκη να υποκαταστήσει δουλειές, αλλά να βοηθήσει στην παραγωγικότητα των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων. 'Αλλο να κάνεις 10 λεπτά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, να εξετάσεις ένα συμβόλαιο και άλλο να κάνεις 2 ώρες» ανέφερε.

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνουμε για να προσελκύσουμε επενδύσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Καταρχάς έχουμε καλύψει μία σημαντική απόσταση από το χαμένο έδαφος της κρίσης. Δεν ήμασταν ποτέ πρωταθλητές στις επενδύσεις, ούτε πριν την κρίση. Η κρίση ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν υπερβολικής έμφαση στην κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτήθηκε με δανεικά. Τώρα καλούμαστε όμως ουσιαστικά να κάνουμε ένα επενδυτικό άλμα, το οποίο σε ένα βαθμό ήδη δρομολογείται, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

«Η απόφαση οποιαδήποτε επιχείρησης να επενδύσει στην ανάπτυξη της δραστηριότητας της στηρίζεται πρώτα και πάνω από όλα στην πίστη την οποία έχει ότι μπορεί να διεκδικήσει καινούργιες αγορές και ότι μπορεί τελικά αυτή η επένδυση στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται εν προκειμένω στην Ελλάδα να αποδώσει καρπούς. Αυτό προϋποθέτει ένα σταθερό πλαίσιο, μια πολιτική σταθερότητα για την οποία μιλάω πολύ, την οποία την θεωρούμε δεδομένη, αλλά κοιτάξτε λίγο να δείτε τι γίνεται σε άλλες χώρες και θα διαπιστώσετε πόσο σημαντικό είναι αυτό το οποίο έχουμε κατακτήσει. Ενα σταθερό φορολογικό σύστημα, μία λογική φορολογία για τις επιχειρήσεις και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό αυτά έχουνε γίνει. Μας λέγανε οι επιχειρήσεις -και σωστά- δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ να μειωθεί άλλο η φορολογία εισοδήματος και μερισμάτων γιατί ήδη νομίζω είμαστε σε ένα οικονομικό επίπεδο, κοιτάξτε τη φορολόγηση του μη μισθολογικού κόστους. Ακούσαμε τις επιχειρήσεις και για αυτό και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους έχει φτάσει πια στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχουμε ακόμη λίγο περιθώριο να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.