Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Fake news για δήθεν συνάντηση Τσίπρα - Βαρδινογιάννη εκθέτει τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ



Συνηθισμένοι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο ψέμα και στα fake news τα οποία κατασκευάζουν και οι ίδιοι χωρίς ίχνος ηθικής, άφησαν μια δήθεν συνάντηση να υπάρχει σε δημοσιεύματα ξέροντας ότι ποτέ δεν έχει γίνει και μήπως κρύβονται πίσω.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, απολύτως αναληθές χαρακτηρίζει με εξώδικη δήλωσή που απέστειλε στον Δ. Μπεκιάρη εκδότη και διευθυντή των ιστοσελίδων lapolitica.gr και periodista.gr ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, για δημοσίευμα που αφορούσε δήθεν συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

Στο εξώδικο ο κ. Βαρδινογιάννης καλεί τον κ. Μπεκιάρη να αποσύρει το άρθρο το οποίο μιλούσε για συνάντηση Βαρδινογιάννη – Τσίπρα σε περίοδο που βρίσκονταν σε εξέλιξη παρασκηνιακές επαφές και διεργασίες συνεννόησης του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής"

Υποστηριζόταν στο άρθρο ότι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου πολιτικού φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Στο εξώδικό του ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης αναφέρει ότι το περιεχόμενο του δημοσιεύματος είναι παντελώς αναληθές. 

Το χειρότερο όλων είναι ότι η Κουμουνδούρου δεν διέψευσε το δημοσίευμα και το άφησε να υπάρχει, εκτός και εάν κρύβεται πίσω και από αυτό το fake news!!!


Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του καναδικού ελικοπτέρου που συνετρίβη στο Ιόνιο




Η κοινή ομάδα έρευνας που έχουν σχηματίσει οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό εντόπισε τα συντρίμμια καναδικού ελικοπτέρου το οποίο συνετρίβη στο Ιόνιο την 29η Απριλίου και οι σοροί των μελών του πληρώματός του, δήλωσαν Καναδοί αξιωματικοί χθες Τετάρτη.

Το ελικόπτερο νέου τύπου CH-148 Cyclone, που ήταν ανεπτυγμένο στη φρεγάτα HMCS Fredericton, κατέπεσε στο Ιόνιο, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κεφαλλονιάς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και τα έξι μέλη του πληρώματός του.

Το ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων συμμετείχε σε γυμνάσια του NATO όταν συνετρίβη. Η σορός του ενός από τα μέλη του πληρώματος ανασύρθηκε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα

Η ομάδα έρευνας χρησιμοποίησε το υπό σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας πλοίο EDT Hercules και το τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο του αμερικανικού ΠΝ Remora III, το οποίο έφθασε σε βάθος 3.143 μέτρων όπου εντόπισε μεγάλο μέρος της ατράκτου, εξήγησαν αξιωματικοί των καναδικών ένοπλων δυνάμεων.

Εντοπίστηκαν επίσης ανθρώπινα λείψανα «στην περιοχή των συντριμμιών», πρόσθεσαν.

Για «ενθαρρυντική είδηση» έκανε λόγο ο υποστράτηγος Μάικ Ρουλό, επικεφαλής του γενικού επιτελείου, εξηγώντας πως «δεν αφήνουμε τους πεσόντες μας πίσω» και ότι η ανάκτηση των σορών είναι καθήκον «ύψιστης σημασίας για όλους μας».

Η ανάκτηση των συντριμμιών του ελικοπτέρου εξάλλου θα επιτρέψει στους στρατιωτικούς ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων να εξακριβώσουν τι προκάλεσε το δυστύχημα.

Ο υποναύαρχος Κρεγκ Μπέινς, επικεφαλής της καναδικής ναυτικής διοίκησης Ατλαντικού, αναγνώρισε πάντως ότι η επιχείρηση ανάκτησης του ελικοπτέρου και των θυμάτων είναι «περίπλοκη και ενδέχεται να συνεχιστεί για κάποιο καιρό».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αφρικανοί λαθρομετανάστες : Έσπασαν την καραντίνα στην δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι


Έχουμε να κάνουμε με αφρικανούς λαθρομετανάστες που ήρθαν εκμεταλλευόμενοι την ασυδοσία κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ, είναι παράνομοι πρέπει να απελαθούν άμεσα και κάνουν κακό στον τουρισμό και στους κατοίκους στην περιοχή.

Την άμεση απομάκρυνση της δομής φιλοξενίας προσφύγων από την Ερμιονίδα, ζητούν οι κάτοικοι, υποστηρίζοντας πως μετά τον εντοπισμό τριών νέων κρουσμάτων αποτελεί αποδεδειγμένα υγειονομική βόμβα και ναρκοθετεί τον τουρισμό σε μια εξαιρετικού κάλλους περιοχή.

Παρά την επιβολή καραντίνας, οι αιτούντες άσυλο κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στους δρόμους θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και ο δήμαρχος συλλέγει υπογραφές για να κλείσει η δομή.

Εχθές περίπου 200 Αφρικανοί λαθρομετανάστες που προκλητικά και χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξις, αιτούνται χωρίς κανένα λόγο άσυλο και διαμένουν στη δομή μεταναστών σε ξενοδοχείο στο Κρανίδι, έσπασαν την καραντίνα και πραγματοποίησαν πορεία προς το κέντρο της πόλης αδιαφορώντας για τον κίνδυνο.

Οι αλλοδαποί παρέκαμψαν τον αστυνομικό κλοιό στη δομή και χωρίς να τους σταματήσει κανένας πραγματοποίησαν πορεία φτάνοντας έξω από το αστυνομικό τμήμα στο Πόρτο Χέλι.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε αφότου κάποιος εάν είναι δυνατόν φέρεται να ισχυρίστηκε, ότι δεν είναι νόμιμη η καραντίνα που επιβλήθηκε μετά τα τρία νέα κρούσματα κορονοϊού.

Οι λαθρομετανάστες πρέπει να απελαθούν με συνοπτικές διαδικασίες τελεία και παύλα.


Ντόρα : Οι Έλληνες στα δύσκολα και όταν υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος αντιδρούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα


Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

Ερωτήσεις προς την βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη από την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου

Κυρία Μπακογιάννη, πως αξιολογείτε τις επιδόσεις της Ελλάδας κατά το πρώτο ημίχρονο του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού; Πως εξηγείτε ότι τα πήγαμε καλά και ότι οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν πειθαρχημένα;

Οι Έλληνες στα δύσκολα και όταν υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος αντιδρούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σε κάθε πρόκληση που έχουμε αντιμετωπίσει ιστορικά είχαμε ανάλογη αντίδραση, με γνώμονα το «εμείς», το κοινό καλό. Ταυτόχρονα είχαμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό ο οποίος δε δίστασε, και μάλιστα κόντρα σε πολλές άλλες εισηγήσεις, να πάρει τα μέτρα γρήγορα. Η ταχύτητα με την οποία έλαβε τα μέτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε σήμερα όλοι οι επιδημιολόγοι, έκανε τη διαφορά. Πέντε μέρες να είχαμε καθυστερήσει, η κατάσταση στη χώρα θα ήταν πολύ διαφορετική. Επίσης πρέπει να πω ότι το σύνολο των πολιτικών κομμάτων ανταποκρίθηκε στην πρόκληση με υπευθυνότητα. Όλα αυτά, έχουν συντείνει στο να μας χαρακτηρίζουν διεθνώς ως χώρα πρότυπο ηγεσίας και πολιτών. Η Ελλάδα μέσα από την αντιμετώπιση της πανδημίας απέκτησε ένα ισχυρό brand name.

Παρακολουθούσατε και εσείς όπως σχεδόν όλη η Ελλάδα την ενημέρωση των 6; Ποια είναι η εικόνα σας από το δίδυμο Τσιόδρα-Χαρδαλιά;

Βεβαίως τους παρακολουθούσα όπως όλη η Ελλάδα και πρέπει να πω ότι το δίδυμο αυτό μου προκαλούσε ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Η σοβαρότητα, η νηφαλιότητα, αλλά  και η γλυκύτητα του κ. Τσιόδρα νομίζω ότι θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη μας για πολλά χρόνια. Ο κ. Χαρδαλιάς από την άλλη μεριά ενέπνεε εμπιστοσύνη, με την αποφασιστικότητα την οποία εξέφραζε. Το διαμετρικά αντίθετο δίδυμο ήταν το ιδανικό δίδυμο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Πως κρίνετε πολιτικά τη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Όπως σας είπα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της πανδημίας συμπεριφέρθηκε υπεύθυνα. Στη συνέχεια όμως και βλέποντας τα δημοσκοπικά δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε τους τόνους στην προσπάθεια αναζήτησης αντιπολιτευτικού λόγου. Αυτή είναι και η αιτία της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το θετικό πρόσημο μπορεί να της βοηθήσει στο δεύτερο ημίχρονο της πανδημίας;

Μα είναι το βασικό μας όπλο κ. Οικονόμου στην μετά κορονοϊό εποχή. Η Ελλάδα σήμερα έχει ένα κεφάλαιο εμπιστοσύνης που αξιοποιείται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.  Μετά από δέκα χρόνια κρίσης που η Ελλάδα  εμφανιζόταν ως το μαύρο πρόβατο ολόκληρου του κόσμου, σήμερα για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια,  έχουμε σωρεία θετικών δημοσιευμάτων στον ξένο τύπο, τα οποία παρουσιάζουν τη χώρα μας ως μια από τις ελάχιστες χώρες που διαχειρίστηκε το πρόβλημα με επιτυχία. Αυτό είναι το διαβατήριό μας για να πάρουμε όσα μπορούμε περισσότερα κονδύλια από την Ευρώπη, για να στηρίξουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να υποδεχθούμε τουρίστες στη χώρα.

Η ύφεση στην οικονομία πάντως προβλέπεται μεγάλη. Μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με το πακέτο των 24 δις που ανακοίνωσε της Τετάρτη ο πρωθυπουργός;

Είναι βέβαιο ότι η παγκόσμια ύφεση θα είναι μεγάλη, όπως και η ευρωπαϊκή αλλά και η ελληνική, καθώς η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς για τη χώρα μας, όπως ο τουρισμός και η εστίαση.  Πιστεύω ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση ρίχνει σωστά το βάρος στη στήριξη της απασχόλησης, για να μην εκτιναχθεί η ανεργία, στη στήριξη των επιχειρήσεων και τη μείωση των φόρων. Δεν θα βγούμε αλώβητοι από αυτή την υγειονομική κρίση, κάνουμε όμως  ότι μπορούμε για να περιορίσουμε τις απώλειες. Σας υπενθυμίζω ότι στην αρχή της κρίσης το κλίμα που επικρατούσε ήταν ότι θα χάσουμε όλη τη φετινή τουριστική περίοδο. Αυτό σήμερα δεν ισχύει, έχουμε περιορίσει τις αβεβαιότητες, ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου να ανοίξουν και να μην χάσουν τις δουλειές οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πιο έτοιμη για ξένες επενδύσεις.

Ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα θα είναι φέτος ο τουρισμός. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το 2020; Αρκούν τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να σωθεί το κομμάτι ενός κλάδου που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία;

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την μία σειρά μέτρων, τα οποία είναι εφαρμόσιμα, και μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα για να έχουμε γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας. Επίσης υπάρχει σειρά διμερών επαφών ώστε να μπορέσουμε να έχουμε  τουρισμό από συγκεκριμένες χώρες που έχουν περίπου την ίδια επιδημιολογική συμπεριφορά μ’ εμάς. Παράλληλα παλεύουμε να ανοίξουνε  τα ευρωπαϊκά σύνορα ταυτόχρονα και με τις ίδιες προδιαγραφές, δηλαδή να μην μπαίνουν οι άνθρωποι σε καραντίνα όταν επιστρέφουν στις χώρες τους. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.  Θέλω όμως να  τονίσω ότι είναι πολύ σημαντική η απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει την εργασία,  δηλαδή των εργαζομένων στον τουρισμό. Με την επιδότηση της εργασίας ο εργαζόμενος κρατάει την επαφή του με την επιχείρηση έστω κι αν δουλεύει κάποια μεροκάματα κι όχι όλα και η επιχείρηση συμμετέχει στη γενικότερη προσπάθεια να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Θα έχετε ακούσει σίγουρα τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, αλλά και για το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Το Μέγαρο Μαξίμου τα διαψεύδει όμως συζητιούνται πολύ. Τα θεωρείτε πιθανά; Βλέπετε ότι χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα η κυβερνητική μηχανή;

Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, νοικοκύρης είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει την πλήρη εικόνα της λειτουργίας της κυβέρνησης, και γνωρίζει το αν υπάρχουν αδυναμίες και πού.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα από εδώ και πέρα για την κυβέρνηση σε  ότι αφορά στην οικονομία;

Το άμεσο διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι να μην χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, να μην έχουμε μεγάλη αύξηση της ανεργίας και γι’ αυτό τα μέτρα είναι προσανατολισμένα στην στήριξη της απασχόλησης. Επίσης δεν θα πρέπει να χάσουμε τον στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων. Το καλό νέο είναι ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών που είχε καταγραφεί πριν την πανδημία δεν έχει ακυρωθεί. Εξακολουθεί να υπάρχει και μεγαλώνει καθώς δείξαμε ότι είμαστε μία ασφαλής χώρα με μία δημόσια διοίκηση που λειτουργεί καλά.

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν ή μήπως κινδυνεύουν να μπλοκάρουν στα γρανάζια της επανεκκίνησης;

Ίσα ίσα! Βλέπετε ότι οι μεταρρυθμίσεις που είχαν προγραμματιστεί και που χρειάστηκε να επιταχυνθούν, όπως  για παράδειγμα, η ψηφιακή διακυβέρνηση, έχουν ήδη αποδώσει. Οι  μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, στην απελευθέρωσης της οικονομίας από δεσμά, στη δικαιοσύνη,  θα συμβάλλουν στο να μπει μπροστά η μηχανή της οικονομίας και χρειάζονται τώρα, περισσότερο παρά ποτέ.

Πως σχολιάζετε την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ; Πολλοί λένε ότι εν μέσω πανδημίας μπορεί να ξεσπάσει μια νομική μάχη που θα υπονομεύσει το ευρώ και την επόμενη ημέρα στις χώρες του Νότου και θα ενισχύσει τους ευρωσκεπτικιστές. Συμφωνείτε;

Συμφωνώ ότι είναι μία ακραία προβληματική απόφαση, η οποία δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην ίδια τη Γερμανία. Είναι σαφές ότι η γερμανική ηγεσία δε συμφωνεί με αυτή την απόφαση. Θα υπάρξουν και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  επ’ αυτού. Θεωρώ όμως θετικό το ότι βρέθηκε ο τρόπος, ο πρακτικός τρόπος με το ταμείο το οποίο εξαγγέλθηκε, η απόφαση αυτή  να παρακαμφθεί.

Η Ευρώπη συνολικά στάθηκε στο ύψος της σε αυτή τη δύσκολη εποχή; Αρκούν αυτά που έχουν ανακοινωθεί από την Κομισιόν και το τελευταίο Εurogroup αλλά και το γαλλογερμανικό σχέδιο που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν  για την επόμενη ημέρα; Πολλοί ισχυρίζονται ότι μόνο αν τυπωθεί νέο χρήμα μπορεί να σωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία. Τι λέτε επ’ αυτών;

Η πρωτοβουλία Μέρκελ -Μακρόν για τα 500 δις. ευρώ είναι ένα σημαντικό βήμα κυρίως διότι αλλάζει την πολιτική που ακολουθούσε ιδίως η γερμανική πλευρά εδώ αρκετούς μήνες. Μιλούσαν για δάνεια που προϋπέθεταν όρους και υποχρεώσεις, ενώ σήμερα μιλάμε για επιχορηγήσεις. Για να το πω απλά η Ευρώπη «άνοιξε» το πορτοφόλι. Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και για τον τρόπο με τον οποίο συνηθίζει η Ευρώπη  να αντιδρά, αντέδρασε σχετικά γρήγορα. Όμως έχουμε δρόμο μπροστά μας και θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν όλα τα εργαλεία για να διασωθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Πόσο θα επηρεάσει η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης τα πολιτικά πράγματα στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα; Αυτοί που τα πήγαν καλά, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η Ανγκελα Μέρκελ, θα το πιστωθούν και θα βγουν ενισχυμένοι, ενώ ο Ντόναλτ Τραμπ και ο Μπόρις Τζόνσον θα πιεστούν; Η εκτίμησή σας ποια είναι;  

Η εκτίμησή μου είναι ότι σ’ αυτήν την υγειονομική κρίση κρίθηκαν οι ηγεσίες, η λειτουργία της Δημοκρατίας και η ωριμότητα των πολιτικών συστημάτων. Υπάρχουν χώρες, στις οποίες λειτούργησαν οι θεμελιώδεις θεσμοί της Δημοκρατίας, παραδείγματος χάρη η δική μας Βουλή, η οποία δεν έκλεισε ούτε ένα λεπτό. Ακόμη  κι αν πολλές αποφάσεις περνούσαν με ΠΝΠ, στη συνέχεια υπήρχε κοινοβουλευτικός έλεγχος. Και άλλες χώρες,  όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία, η οποία καταπάτησε δημοκρατικές αρχές στη διαχείριση της κρίση, ή η Τουρκία, από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εξακολουθεί και έχει κλειστό το κοινοβούλιό της. Είναι βέβαιον ότι, όταν κάτσει ο κουρνιαχτός, οι κοινωνίες θα είναι διαφορετικές.  Η ιεράρχηση των αξιών θα είναι διαφορετική, θα αλλάξουν τα πρότυπα. Οι πολιτικές και οι κοινωνικές συμπεριφορές θα κρίνονται με τελείως διαφορετικά κριτήρια. Βλέπετε ότι εμείς βγάλαμε μπροστά την Ελλάδα της επιστήμης, την Ελλάδα της αξίας, τη σεμνή Ελλάδα. Αυτό από μόνο του είναι ίσως το καλύτερο που μας συνέβη μέσα στην κρίση.


Όταν διαφέρεις από τους Συριζαίους Ξανθός: «Κάποιοι αμφισβήτησαν τον Τσιόδρα – Ελπίζω τώρα να κατάλαβαν»



Ο Ανδρέας Ξανθός ήταν ο υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλη του την πορεία κατά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανήκε στο 1% των σοβαρών στελεχών που διαθέτει το κόμμα του Τσίπρα.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, πώς μπόρεσε και έμεινε στο υπουργείο υγείας με τον απόλυτο πολιτικό τίποτα, τραμπούκο και προκλητικό ακροαριστερό Συριζαίο Παύλο Πολάκη;;;

Σε άρθρο του στα «ΝΕΑ» επαινεί το επιστημονικό κύρος και την δουλειά του Σ. Τσιόδρα, εν μέσω πανδημίας, εξαπολύοντας «πυρά» σε όσους αμφισβήτησαν τον γνωστό λοιμοξιωλόγο και δείχνοντας ότι δεν έχει σχέση με τους Συριζαίους.

Το άρθρο του Ανδρέα Ξανθού στα «ΝΕΑ»:

«Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ένας λοιμωξιολόγος υψηλού επιστημονικού κύρους, ανέλαβε αυτή την περίοδο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης να εκπροσωπήσει την πολιτεία και όχι την κυβέρνηση, στον άχαρο και επισφαλή ρόλο της καθημερινής και έγκυρης ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Και ανταποκρίθηκε απόλυτα σ’ αυτό το καθήκον, με σοβαρότητα, επάρκεια, κοινωνική ευαισθησία, ενσυναίσθηση για τις επιστημονικές αβεβαιότητες και τις αγωνίες των απλών ανθρώπων και, τελικά, με αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα από τη σκοπιά της Δημόσιας Υγείας.

Κάποιοι επέλεξαν, εκ του ασφαλούς θα έλεγα, δηλαδή αφού είχε κριθεί η μάχη και ήταν βέβαιο ότι αποφύγαμε την υγειονομική τραγωδία, να αμφισβητήσουν τον Σωτήρη Τσιόδρα. Να τον εγκαλέσουν για ασυνέπεια, αμφισημία, επιστημονική μονομέρεια, ακόμα και για ιδιοτέλεια. Τον δικαιώνει όχι μόνο η επιδημιολογική εικόνα και η πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και το «αποτύπωμα» αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας που άφησε στη συλλογική μας συνείδηση.

Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του στο παρελθόν ξέραμε. Ελπίζω τώρα, έστω και καθυστερημένα, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι να κατάλαβαν…».


Κακοποιοί στην Ηλεία πέταξαν πάλι ζωντανό σκυλί στον Πηνειό



Παλιάνθρωποι κακοποιοί, πετάνε ζωντανά σκυλάκια στο φράγμα του Πηνειού, στη Βόρεια Πελοπόννησο. Με αυτό τον τρόπο θέλουν οι παλιάνθρωποι κακοποιοί να ξεφορτωθούν την αθώα ψυχή που τους έχει εμπιστοσύνη.

Το φράγμα αυτό χρησιμοποιείται για την άρδευση του κάμπου της Ηλείας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης, με 50 μέτρα ύψος και μήκος 2.175 μέτρα.

Οι εθελοντές της φιλοζωικής ομάδας Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας-Φιλοζωική Αμαλιάδας βρήκαν ακόμα ένα ζώο εκεί. Το πήραν και το μετέφεραν σε κτηνίατρο. Όπως κάθε φορά. Ένα ζωάκι, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ριγμένο από ύψος 15 μέτρων, σε άθλια κατάσταση. Γεμάτο ψώρα, σκουλήκια και με σπασμένο το ποδαράκι του από την πτώση. Και με ένα σχοινί να κρέμεται στο λαιμό του.

Η κ. Άρτεμις Δημητροπούλου, εθελόντρια από την περιοχή αλλά και οι άλλοι εθελοντές της φιλοζωικής, κάνουν έκκληση για βοήθεια. Δεν προλαβαίνουν με τα περιστατικά, τα οποία πλέον είναι αμέτρητα. Ακόμα και τις μέρες της καραντίνας πετούσαν συνέχεια ζώα. Επίσης ζητούν από τους ανθρώπους που περνάνε από εκεί μήπως δουν κάτι, είτε κάποιο ζώο πεταμένο ή αυτόν που το κάνει.

Κάποιος πρέπει να βρει αυτούς τους παλιανθρώπους κακοποιούς και να τους οδηγήσει στην δικαιοσύνη γιατί είναι επικίνδυνοι και για την ασφάλεια των κατοίκων της Ηλείας.






Ξυλοδαρμοί μεταξύ επικίνδυνων λαθρομεταναστών καθημερινό φαινόμενο στην Θεσσαλονίκη



Λαθρομετανάστες επικίνδυνοι και ανεξέλεγκτοι δρουν καθημερινά στην Θεσσαλονίκη.

Αυτή την φορά η κόντρα μεταξύ λαθρομεταναστών είχε θύμα ένα 40χρονο Πακιστανό το βράδυ της Δευτέρας, στην οδό Μοναστηρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο ίδιος στους αστυνομικούς έπεσε θύμα ληστείας από άλλους λαθρομετανάστες και το video του thestival.gr δείχνει πόσο επικίνδυνοι είναι οι λαθρομετανάστες.

Το επεισόδιο, που εκτυλίσσεται στη μέση του δρόμου, αναγκάζει τους οδηγούς να περιμένουν τη λήξη του για να μην γίνουν θύματα και αυτοί των κακοποιών λαθρομεταναστών.

Όταν ήρθε η αστυνομία οι κακοποιοί λαθρομετανάστες είχαν εξαφανιστεί, και οι τέσσερις προσαγωγές, δεν αποκάλυψαν κανένα δράστη.

Ο 40χρονος Πακιστανός λαθρομετανάστης έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, ενώ έχει εκτίσει και ποινή φυλάκισης και είχε αποφυλακιστεί με τον γνωστό νόμο έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ-Παρασκευόπουλου.

Το προκλητικό είναι ότι αφού είχε καταδικαστεί και είχε φυλακιστεί, μόλις αποφυλακίστηκε δεν απελάθηκε ώς επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια!!

Οι κάτοικοι της οδού Μοναστηρίου και των γύρων οδών έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που επικρατεί. Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έχει ενισχύσει σημαντικά τη δύναμη που επιτηρεί την περιοχή, αλλά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα αφού τα επεισόδια μεταξύ λαθρομεταναστών συνεχίζονται καθημερινά. 





Απάντηση ΥΠΕΞ στην προκλητική Τουρκία: Δεν δικαιούστε να μας κάνετε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων



Άμεση και σκληρή όπως της πρέπει ήταν η απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία, μετά τη νέα προκλητική ανακοίνωση των Τούρκων που με θράσος , κατηγορούν την Ελλάδα για βαναυσότητα και της κάνει… μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα διαμηνύει στην Τουρκία πως δεν είναι σε θέση να της κάνει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως πως η Αθήνα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας.

«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αθήνα καταλογίζοντας στην Άγκυρα «πρωτοφανή κυνισμό» για «να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση».

Η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ: 

Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση. 

Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας. 

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Χαμί Άκσοϊ αναφέρει πως «αντί της πολιτικής του διαλόγου, η Ελλάδα προτιμάει την ένταση, την παραπλάνηση του κοινού με στόχο την εσωτερική πολιτική και λειτουργεί με την λογική ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

Ο ίδιος δηλώνει πως «είναι ντροπή να αποκαλούν “βάρβαρη” την Τουρκία όσοι στα σύνορα μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου συμπεριφέρθηκαν ασυνείδητα σε αθώους ανθρώπους»

Ο Χαμί Άκσοϊ επιτίθεται εναντίον της Ελλάδας και τονίζει πως «το ελληνικό κράτος πρώτα απ’ όλα πρέπει να απαλλαγεί από τη “βαρβαρότητά” του. Πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, να μην βασανίζει , να μην κακομεταχειρίζεται  και να μην επαναπροωθεί»

Η δήλωση καταλήγει αναφέροντας πως «όσοι ισχυρίζονται ότι είναι το “λίκνο του πολιτισμού”, πρέπει να μάθουν να σέβονται και εκείνους που δεν έχουν τη δική τους γλώσσα και θρησκεία».

«Τείχος» ασφαλείας στον Έβρο: Οι θερμικές κάμερες, τα drones όλο το υπόλοιπο σχέδιο φύλαξης
Την ίδια ώρα «τείχος» σε στεριά και… αέρα στήνουν στον Εβρο Ελληνική Αστυνομία και Ενοπλες Δυνάμεις.

Αρχικοί στόχοι η αποτροπή της αύξησης των «καθοδηγούμενων» μεταναστευτικών ροών, η αύξηση των οποίων ενδέχεται να φθάσει έως και το 30%, και το «παιχνίδι δύναμης» στη διασφάλιση των συνθηκών κατασκευής του φράχτη, για την οποία αναμένεται κλιμάκωση ενεργειών από την τουρκική πλευρά.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν χαρτογραφήσει και σηματοδοτήσει τα «καυτά» σημεία στα σύνορά μας στον Εβρο, που βρίσκονται κατά μήκος μιας απόστασης περίπου 30 χιλιομέτρων. Αυτά τα σημεία κατασκευής του «νέου» φράχτη είναι στο Πέταλο, σε μία απόσταση 16 χιλιομέτρων, στο κτήμα Τσιρόζη στις Φέρες σε ένα μήκος 14 χιλιομέτρων και στην περιοχή Νεραϊδότοπος επιπλέον 2,5 χιλιόμετρα.

Το ελληνικό «τείχος» ασφάλειας θα εκτείνεται από τις Καστανιές Εβρου έως και την Αλεξανδρούπολη σε όλη σχεδόν την συνορογραμμή. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στήνουν αστυνομικές «ενέδρες» σε εναλλασσόμενα σημεία (15 σημεία) ανάλογα με τον εντοπισμό «ύποπτων» τουρκικών κινήσεων. Την κάλυψη των κενών που θα αφήνει η φυσική παρουσία αστυνομικών με τις ενέδρες και τις περιπολίες θα καλύπτουν τα DRONES και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι θερμικές κάμερες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα «φορητά» σημεία. Εχουν εμβέλεια έως και 12 χιλιόμετρα, δηλαδή «εισβάλλουν» και στο τουρκικό έδαφος, οπότε στην περίπτωση που παρατηρείται μαζική κίνηση ατόμων να υπάρχει άμεση μετακίνηση δυνάμεων προς τα συγκεκριμένα σημεία.

Σημειώνεται πως στον Εβρο βρίσκεται ήδη μόνιμη δύναμη 400 αστυνομικών, 200 ακόμη «εθελοντές» αστυνομικοί που βρίσκονται εκεί με δικά τους έξοδα, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να μετατεθούν μόνιμα. Σε αυτούς προστίθενται 150 ένστολοι ενισχυτική δύναμη από το σχέδιο «ΑΣΠΙΔΑ» και 100 στελέχη της FRONTEX. Χθες αποφασίστηκε η ενίσχυσή τους με 400 ακόμη αστυνομικούς, από διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, συνοροφύλακες και εποχούμενες περιπολίες. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ ξεκίνησαν ήδη από Αθήνα και τουλάχιστον 17 από άλλες περιοχές της χώρας.

Αυτοί οι 400 θα αντικατασταθούν στα τέλη Σεπτέμβρη με τους ισάριθμους συνοροφύλακες που έχουν προσληφθεί, αλλά δυστυχώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν κολλήσει το διαγωνισμό των αθλημάτων. Για παράδειγμα, αυτά τα πρωτόκολλα ασφαλείας προβλέπουν στο άλμα εις μήκος να καθαρίζεται η… άμμος, στο άλμα εις ύψος να αλλάζεται το στρώμα σε κάθε άλμα διαγωνιζόμενου, η διαδρομή των 1.000 μέτρων να γίνεται από έναν διαγωνιζόμενο, η σφαίρα να… απολυμαίνεται σε κάθε ρίψη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε χθες στον Εβρο: «Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία. Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ηδη επαναφέρουμε στον Εβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν. Θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους 400 συνοροφύλακες, που εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε. Θα κατασκευάσουμε το φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ».


Πάνω από 100.000 οι θάνατοι στις ΗΠΑ



Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί από τη νόσο Covid-19 στις ΗΠΑ. Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα είναι πάνω από 1,7 εκατομμύρια.

Ξεπέρασαν τις 100.000 οι θάνατοι στις ΗΠΑ εξαιτίας του κορονοϊού, μολονότι ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων μειώνεται, οι επιχειρήσεις επαναλειτουργούν και οι Αμερικανοί βγαίνουν από το lockdown σε ολόκληρη τη χώρα.

Περίπου 1.400 Αμερικανοί πέθαιναν καθημερινά κατά μέσο όρο τον Μάιο, αριθμός μικρότερος από την κορύφωση της πανδημίας τον Απρίλιο, όταν κατά μέσο όρο 2.000 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους κάθε μέρα.

Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ είναι υψηλότερος από τους θανάτους από την εποχική γρίπη που χρονολογείται την περίοδο 1957-1958, όταν 116.000 έχασαν τη ζωή τους.

Σε περίπου τρεις μήνες, οι θάνατοι από την Covid-19 υπερβαίνουν τον αριθμό των Αμερικανών που σκοτώθηκαν συνολικά στον πόλεμο της Κορέας, τον πόλεμο του Βιετνάμ και την πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ από το 2003-2011.

Ο κορονοϊός έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από όσους η επιδημία του AIDS από το 1981 έως το 1989.

Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα είναι πάνω από 1,7 εκατομμύρια, ενώ ορισμένες νότιες Πολιτείες κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα αύξηση μολύνσεων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
news247.gr


Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών της ομάδας Smart Covid-19 Management Group



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Mητσοτάκης συμμετείχε στην τρίτη τηλεδιάσκεψη ηγετών της ομάδας χωρών που διαχειρίστηκαν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού με επιτυχία.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες των οκτώ χωρών που βρίσκονται στην ίδια φάση επανεκκίνησης των οικονομιών τους τόνισαν ότι τα αποτελέσματα από τις πρώτες εβδομάδες επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων είναι θετικά, καθώς ο αριθμός νέων κρουσμάτων παραμένει χαμηλός. Σημείωσαν ακόμη ότι δεν έχει σημειωθεί επιδημιολογική έξαρση, παρόλο που ο ιός δεν έχει εξαλειφθεί.

Θετική είναι η εικόνα και από την επαναλειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Οι οκτώ ηγέτες τόνισαν, ωστόσο, ότι η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν πρέπει να οδηγήσει τους πολίτες σε χαλάρωση όσον αφορά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και ατομικής προστασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει στις 15 Ιουνίου τις πτήσεις προς την Αθήνα για τους επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας τη στρατηγική των δειγματοληπτικών τεστ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, οι Πρωθυπουργοί της Δανίας Mette Frederiksen, της Νορβηγίας Erna Solberg, της Τσεχίας Andrej Babis, της Αυστραλίας Scott Morrison, της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern και του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.


Η πανδημία θα φέρει 86 εκατ. παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας



Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να βυθίσει ως και 86 εκατομμύρια παιδιά ακόμη στη φτώχεια μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Την εκτίμηση αυτή κάνουν με με κοινή μελέτη ηκυβερνητική οργάνωση Save the Children και η UNICEF. Αν η πρόβλεψη επαληθευτεί, 672 εκατομμύρια παιδιά θα πλήττονται από τη φτώχεια παγκοσμίως περί τα τέλη του 2020, αύξηση 15% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, διευκρινίζουν η μη κυβερνητική οργάνωση και η υπηρεσία του ΟΗΕ. Πάνω από τα δύο τρίτα των παιδιών αυτών ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και στη νότια Ασία.

Η αύξηση του αριθμού των παιδιών τα οποία πλήττονται από τη φτώχεια εξαιτίας της πανδημίας γίνεται πραγματικότητα κυρίως στην Ευρώπη και στην κεντρική Ασία, σύμφωνα με την κοινή μελέτη, η οποία βασίζεται σε προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σε δημογραφικά δεδομένα από περίπου εκατό χώρες.
«Το εύρος των οικονομικών δυσκολιών με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι οικογένειες απειλεί τις προόδους που επιτεύχθηκαν εδώ και χρόνια στη μείωση της παιδικής φτώχειας και της στέρησης κρίσιμων υπηρεσιών», εκτίμησε η Χενριέτα Φορ, η διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, σύμφωνα με το κοινό δελτίο Τύπου της UNICEF και της ΜΚΟ.

Μόνο αν αναληφθεί άμεση και αποτελεσματική δράση «θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την απειλή της πανδημίας για τις φτωχότερες χώρες και κάποια από τα πιο ευάλωτα παιδιά», τόνισε από την πλευρά της η Ίνγκερ Άσινγκ, η σουηδή επικεφαλής της Save the Children. Τα παιδιά είναι «πολύ ευάλωτα σε περιόδους πείνας, έστω σύντομης, και υποσιτισμού που μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα για όλη τους τη ζωή», προειδοποίησε η Άσινγκ. Η υπηρεσία του ΟΗΕ και η ΜΚΟ απευθύνουν έκκληση προς τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και την προσφορά σχολικών γευμάτων, για να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας.



Πηγή: iefimerida.gr 


18 νέα κρούσματα και κανένας νέος θάνατος στην χώρα μας



18 τα νέα κρούσματα του κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Τα 11 αφορούν γνωστή συρροή κρουσμάτων και τα 2 έλεγχο επαναπατρισθέντων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2903, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 627 (21.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1645 (56.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 17 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 4 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Το 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 102 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 173. Οι 52 ήταν γυναίκες (30.1%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 166245 κλινικά δείγματα.


Οίκοι ανοχής: Ποιες στάσεις επιτρέπονται και ποια μέτρα θα παρθούν για την πανδημία


Την δική τους σειρά για να πάρουν το πράσινο φως για να ανοίξουν περιμένουν οι οίκοι ανοχής και ήδη γίνονται ετοιμασίες σε όλο τον κόσμο σχετικά με το πώς θα επαναλειτουργήσουν και ποια μέτρα θα τηρούνται προκειμένου να είναι όλοι ασφαλείς.

Εκτός από τους κανόνες υγιεινής που θα είναι αυστηροί και σε αυτή την περίπτωση από την στιγμή που μιλάμε για σωματική επαφή θα είναι πολύ πιο αυστηροί έχουν βγει οδηγίες και για το ποιες στάσεις θα επιτρέπονται στο σεξ και ποιες όχι.

Μάλιστα η ένωση της σεξουαλικής βιομηχανίας της Ελβετίας, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με τους κανόνες που θεωρείται ότι περιορίζουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού στους οίκους ανοχής.

Οι στάσεις που επιτρέπονται στο σεξ είναι δύο: η  «στάση του σκύλου» με τη γυναίκα να στηρίζεται στα χέρια και τα πόδια της και τον άντρα να βρίσκεται από πίσω της και η «ανάποδη καουμπόισσα» με τον άνδρα να ξαπλώνει ανάσκελα και τη γυναίκα να κάθεται από πάνω του όμως εκείνος κοιτάζει την πλάτη αντί για το στήθος της.

Στην Ελλάδα η παροχή υπηρεσιών ιεροδούλου ήταν από τις πρώτες δραστηριότητες που ανεστάλησαν προληπτικά στις 14 Μαρτίου και  θα είναι από τις τελευταίες που θα ξανανοίξουν – άγνωστο προς το παρόν το πότε ακριβώς και με ποιους όρους.

Πάντως οι οίκοι ανοχής ανά την Ελλάδα,  προετοιμάζονται για την «επόμενη μέρα» και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, στα μέτρα ασφαλείας θα περιλαμβάνονται -πέρα από τη ήδη εφαρμοζόμενα- η θερμομέτρηση των πελατών, η χρήση σεντονιών μιας χρήσης και η συχνή-περιοδική απολύμανση του χώρου στέγασης της επιχείρησης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Συνέλαβαν αντιεξουσιαστές την ώρα που πυροδοτούσαν εκρηκτικά έξω από σπίτι πρώην υπουργού της Ν.Δ.


Στη  σύλληψη δύο επικίνδυνων αντιεξουσιαστών προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, για απόπειρα εμπρησμού του σπιτιού του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Δημήτρη Σταμάτη και για κατοχή εκρηκτικών υλικών.

Το περιστατικό έγινε στην περιοχή της Καλαμαριάς, ενώ ο ένας εκ των συλληφθέντων εντοπίστηκε τη στιγμή που επιχειρούσε να ενεργοποιήσει εκρηκτικούς – εμπρηστικούς μηχανισμούς στην περιοχή της Καλαμαριάς. 

Ο έτερος συλληφθείς επιτηρούσε τον χώρο στον οποίο θα τοποθετούσαν τους μηχανισμούς.

Ειδικότερα :

Η πολυήμερη και ενδελεχής έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδήγησε στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη δύο ατόμων ηλικίας 27 και 28 ετών, τη στιγμή που επιχειρούσαν να ενεργοποιήσουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς - εμπρηστικούς μηχανισμούς στην περιοχή της Καλαμαριάς.

Συγκεκριμένα, πρώτες πρωινές ώρες 27-05-2020, ο 28χρονος εντοπίστηκε να κινείται με ποδήλατο στην Καλαμαριά και να παρατηρεί επιμόνως πολυκατοικία της περιοχής, στην οποία μετά από λίγο ο 27χρονος εναπόθεσε στο έδαφος, από σακίδιο πλάτης που έφερε, δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς -εμπρηστικούς μηχανισμούς, τους οποίους επιχείρησε να ενεργοποιήσει με τη χρήση φλόγας.

Αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας κινήθηκαν άμεσα και τον ακινητοποίησαν, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλε. Λίγο αργότερα εντοπίσθηκε στο κέντρο της πόλης ο 28χρονος να επιβαίνει στο ίδιο ποδήλατο και συνελήφθη.

Ακολούθησαν έρευνες σε 4 οικίες στο κέντρο της πόλης στις οποίες διέμεναν οι συλληφθέντες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:






4 πυροτεχνικές κατασκευές,
χειροβομβίδα - δακρυγόνο,
σφεντόνα και 3 μεταλλικά μπουλόνια,
πλαστικές φιάλες με εύφλεκτο υλικό,
πτυσσόμενο μαχαίρι,
σπρέι πιπεριού,
ποσότητες κάνναβης, και
φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι- usb , κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, τα οποία θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν προσήχθησαν δέκα 10 ακόμη άτομα.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία - κακουργηματικού χαρακτήρα - για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα έκρηξης, απόπειρα εμπρησμού, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών από τις οποίες μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο, παράβαση των νόμων περί όπλων, περί φωτοβολίδων και περί ναρκωτικών, αντίσταση και απείθεια.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


Έκλεψαν όπλο αστυνομικού μέσα από περιπολικό στην Ομόνοια



Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛΑΣ μετά την πληροφορία ότι έκλεψαν όπλο αστυνομικού στην Ομόνοια το βράδυ της Δευτέρας.

Η κλοπή σύμφωνα με τις πληροφορίες έγινε στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου, ο αστυνομικός βρισκόταν στη θέση του οδηγού, όταν τον πλησίασε ομάδα ατόμων και του έπιασε την κουβέντα. 

Την ίδια ώρα δύο από τα άτομα, αναφέρουν οι πληροφορίες, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ο αστυνομικός είχε αλλού την προσοχή του και από τη θέση του συνοδηγού άρπαξαν το τσαντάκι του μέσα στο οποίο είχε το υπηρεσιακό του όπλο.


Πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού



Με την τροπολογία αυτή αναλύεται πώς θα γίνουν οι χρηματοδοτήσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού.

Τροπολογία για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» αλλά και για την αύξηση της ενίσχυσης τουριστικών φορέων και σωματείων κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή.

Με την τροπολογία αυτή αναλύεται πώς θα γίνουν οι χρηματοδοτήσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού.

Παράλληλα, προστίθεται και το εμπορικό κέντρο στα Σπάτα στην λίστα με τα καταστήματα που έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν τις Κυριακές, ενώ έχει αναλυτικές λεπτομέρειες για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ειδικότερα, με την υπόψη τροπολογία:

Παρέχεται εξαιρετικά για το έτος 2020, η δυνατότητα επιχορήγησης σε φορείς και σωματεία, που εδρεύουν στον δήμο και αναπτύσσουν δράσεις τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, υπό την προϋπόθεση ότι μετέχει σε αυτά o οικείος ΟΤΑ. με ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%). Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης στους ανωτέρω φορείς και σωματεία, δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ποσοστό 'το δύο και μισό τοις εκατό (2,5%) των τακτικών εσόδων του δήμου [Κατά τα ισχύοντα (άρθρο 202 του ν.3463/2006), επιτρέπεται η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε ν.π.δ.δ., συλλόγους, οργανώσεις κ.λπ. σε ποσοστό 1,5%].

    
Παρέχεται η δυνατότητα στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών ΑΕ, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του,κορωνοϊού και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες από την έναρξη ισχύος των προτεινομένων ρυθμίσεων, να προβαίνει, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, στη σύναψη συμβάσεων με απευθείας ανάθεση (άρθρο 328 του ν.4412/2Ο16), όταν η εκτιμώμενη αξία κάθε σύμβασης, εκτός ΦΠΑ, είναι κατώτερη των ορίων που καθορίζονται στο άρθρο 235 ν.4412/2016, για την επίτευξη του σκοπού του (διασφάλιση της αδιάλειπτης και απρόσκοπτης λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, διάθεση, χρήση και έλεγχος των 'μέσων κομίστρου, -ασφαλέστερη μετακίνηση του επιβατικού κοινού κ.λπ.).

Καταργείται η Συντονιστική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Σ. Ε.Σ.Ε) που είχε συσταθεί με την παρ.5 του άρθρου 15 του ν. 4608/2019.

Προστίθεται στις περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, κατά την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από την δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου και η περιοχή που βρίσκεται στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού — Άγιος Δημήτριος-Πύργος στον δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής.

Εκπονείται από το Υπουργείο Τουρισμού πρόγραμμα για την ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού με τίτλο "Τουρισμός για όλους", για την περίοδο 2020-2021, το οποίο χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού. Με κ.υ.α. καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, οι όροι, τα όργανα και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με την λειτουργία και την εκτέλεση του προγράμματος.

Πηγή: iefimerida.gr


"Όχι" σε άρση ασυλίας 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών


Με 207 αρνητικές ψήφους, 11 υπέρ και ένα «παρών» η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε τις αιτήσεις άρσεις ασυλίας κατά 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία και με 207 ψήφους, στην Ολομέλεια της Βουλής, οι αιτήσεις άρσεις ασυλίας κατά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και 52 ακόμα εν ενεργεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν κυρώσει στις 25 Ιανουαρίου του 2019 στη Βουλή, τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το εισαγγελικό αίτημα στάλθηκε στη Βουλή μετά από αναφορά πολίτη εναντίον όλων των επανεκλεγέντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν υπερψηφίσει τη Συμφωνία.

Ειδικότερα, σε σύνολο 219 παρόντων βουλευτών, κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν 207 βουλευτές, ενώ 11 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και ένας δήλωσε «παρών».

Όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης, συμφώνησαν ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία, αλλά να τη θέσει στο αρχείο, καθώς το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και αφορά την ελεύθερη γνώμη, έκφραση και ψήφο του βουλευτή, όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.

Οι εκπρόσωποι από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ μόνο η Ελληνική Λύση είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το εισαγγελικό αίτημα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε απορρίψει ομόφωνα, πλην μίας ψήφου την άρση ασυλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.




Μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση -Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή


Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τις εκπτώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα λόγω κορωνοϊού.

Με τις διατάξεις εφαρμόζεται μειωμένος ΦΠΑ 13% από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, το τσάι κ.λπ. καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων και τις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους. O μειωμένος ΦΠΑ θα εφαρμόζεται και στις επιτόπιες καταναλώσεις μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Στην τροπολογία περιλαμβάνεται και το πακέτο αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι έχασαν τουλάχιστον 40% των μισθωμάτων που εισέπρατταν τους προηγούμενους μήνες.

Ορίζεται ότι εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων αυτών από φορολογικές οφειλές με καταληκτική ημερομηνία από 31 Ιουλίου 2020. Δεν συμψηφίζονται με ρυθμίσεις δόσεων τμηματικής καταβολής.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημιά προβλέπεται παράλληλα αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους στην Εφορία.

Ειδικότερα:

Για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνταν έκπτωση 40% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και η καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός αυτών των μηνών οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 31 Αυγούστου και αντίστοιχα αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Για όσους εκμισθώνουν ανίκητα σε δικαιούχους έκπτωσης 40% του ενοικίου τον Μάιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Για όσους μισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνται την έκπτωση 40% τον Ιούνιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Οκτωβρίου.





Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Brookings: Η ελληνική αντίδραση στην πανδημία άλλαξε την εικόνα της χώρας


Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Brookings και το Miller Center του Πανεπιστημίου της Virginia.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που έχουμε καταφέρει μέσα από την αντίδραση σε αυτή την κρίση να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του σε συζήτηση που διοργάνωσαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Miller Center του Πανεπιστημίου της Virginia και το Ινστιτούτο Brookings για την επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για τις προκλήσεις που έπονται.

Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο αποκαλούμε Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε. «Η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες που θα ωφεληθούν σημαντικά από αυτό» πρόσθεσε.

«Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι απλά θετικό για την Ελλάδα, αλλά για το Ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του. Γνωρίζετε, ότι η Ε.Ε. δεν έχει προχωρήσει ποτέ προς τα εμπρός με απολύτως γραμμικό τρόπο, υπάρχουν περίοδοι παράλυσης που ακολουθούνται από μεγάλα άλματα, ίσως αυτό να είναι μία ευκαιρία. Ελπίζω ότι είναι ευκαιρία να κάνουμε κάτι πραγματικά τολμηρό, το οποίο κατά κάποιο τρόπο αναζωογονεί το Ευρωπαϊκό εγχείρημα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή δεν είναι μια κρίση την οποία μπορούμε να ξεπεράσουμε χωρίς ένα μεγάλο υπερόπλο και θεωρώ ότι αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μεγάλο, αυτό που έχει κάνει η ΕΚΤ είναι, επίσης, μεγάλο και συνδυάζοντας αυτά τα δύο, κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγηθεί τελικά σε κοινή έκδοση χρέους (ακόμη και στο επίπεδο της Κομισιόν) για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα το οποίο επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις και όχι δάνεια, αυτό θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την ΕΕ. Για την επίδειξη αλληλεγγύης με χειροπιαστό τρόπο βοηθώντας όλες τις χώρες να απορροφήσουν την κρίση» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε δε, ότι ακόμη και οι χώρες που ειναι επιφυλακτικές ως προς την υιοθέτηση αυτού του δρόμου, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενιαία αγορά ίσως περισσότερο από την Ελλάδα και τυχόν κατάρρευση της ενιαίας αγοράς, θα συνεπαγόταν γι’ αυτές μεγάλο κόστος.

«Ηρωική ηγεσία»

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη προλόγισε ο Πρόεδρος του Brookings, Στρατηγός John R. Allen, ο οποίος έκανε λόγο για «ηρωική ηγεσία». Ο κ. Allen μίλησε «για τις γενναίες και έγκαιρες αποφάσεις» του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην κρίση του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι «συγκεντρώνουν μεγάλο θαυμασμό στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Μέσα σε 10 μήνες από την εκλογή του ως Πρωθυπουργού κατάφερε να φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο της αποτελεσματικής και αποφασιστικής ηγεσίας και διακυβέρνησης και να κρατήσει άγνωστο πόσες χιλιάδες ανθρώπους ασφαλείς και υγιείς» ανέφερε ο Στρατηγός Allen. «Και πραγματικά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά ακόμη έθνη σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν τη μάχη τους με τον Covid-19 στρεφόμαστε στην Ελλάδα για τις βέλτιστες πρακτικές και έμπνευση» πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός απέδωσε την επιτυχία της Ελλάδας σε τέσσερα κρίσιμα στοιχεία: Την ταχύτητα στη λήψη δύσκολων αποφάσεων, την ειλικρινή επικοινωνία με τους πολίτες, την οποία ανέλαβαν οι ειδικοί, την άμεση ενίσχυση του συστήματος υγείας και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προφυλαχθούν και οι δομές φροντίδας ηλικιωμένων από τον κορονοϊό.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έδρασε γρήγορα, λαμβάνοντας πολύ νωρίς αποφάσεις, ειδικά για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού. Έδωσε ως παράδειγμα την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή του καρναβαλιού της Πάτρας, η οποία ελήφθη πριν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα, παρά την κριτική που ασκήθηκε τότε.

Επισήμανε ότι μετά από τις συζητήσεις με ειδικούς της Δημόσιας Υγείας ήταν προφανές ότι η Ελλάδα θα όδευε προς κάποιας μορφής lockdown. «Έλαβα την απόφαση να το κάνουμε νωρίς παρά αργά και νομίζω ότι ξεκάθαρα ήταν η σωστή απόφαση. Τα μοντέλα μας λένε ότι εάν είχαμε καθυστερήσει έστω κατά μία ή δύο εβδομάδες η πορεία της επιδημίας θα ήταν τελείως διαφορετική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο λόγος δόθηκε στους ειδικούς – Προσπαθήσαμε να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη με τους Έλληνες πολίτες»

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση φρόντισε να επικοινωνήσει το μήνυμά της προς τους πολίτες προτρέποντάς τους να παραμείνουν σπίτι και να ακολουθήσουν τους βασικούς κανόνες των κοινωνικών αποστάσεων συμπληρώνοντας πως ήταν ξεκάθαρος στόχος η ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, ανατέθηκε στους ειδικούς η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών.

«Προστατεύσαμε και ενισχύσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε και τις γρήγορες κινήσεις που δρομολογήθηκαν για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον διπλασιασμό των δυνατοτήτων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Τόνισε δε ότι το υγειονομικό προσωπικό έκανε εξαιρετική δουλειά, τονίζοντας πως δεν σημειώθηκε καμία απώλεια εργαζομένου στην Υγεία από τον Covid-19.

«Το δύσκολο έργο βρίσκεται μπροστά μας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι πολύ καλό να απολαμβάνεις διεθνή αναγνώριση για τη διαχείρισης της κρίσης, προσθέτοντας, ωστόσο, πως τα δύσκολα εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας, όπως και η πιο πολύπλοκη πρόκληση του ανοίγματος αφορά το πώς γίνεται το άνοιγμα προς τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στις αρχές Μαρτίου η Τουρκία αποπειράθηκε να εκβιάσει την Ευρώπη, στέλνοντας χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Είπαμε όχι, αυτό δεν θα γίνει. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει ανοιχτή και εποικοδομητική σχέση, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, που θα διασφαλίζουν τουλάχιστον την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Σημείωσε ότι ο ίδιος σταθερά επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα εφόσον όμως συνθήκες το επιτρέπουν.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Θα αρχίσω με ένα σχόλιο του στρατηγού Allen ότι οι ΗΠΑ στρέφονται στην Ελλάδα για “βέλτιστες πρακτικές και έμπνευση”. Σκεφτείτε το αυτό και, στο πλαίσιο του τι συνέβη στην Ελλάδα τα προηγούμενα 10 χρόνια, πόσο πιθανό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε αυτή την φράση για την Ελλάδα πριν έξι ή 12 μήνες, δύο ή τρία χρόνια.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που έχουμε καταφέρει μέσα από (την αντίδραση σε) αυτή την κρίση να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας. Πράγματι ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, απροσδόκητο για πολλούς ότι θα είχαμε καλή επίδοση στην αντιμετώπιση του Covid, για προφανείς λόγους: Πρόκειται για μία χώρα που μόλις έβγαινε από μία 10ετή κρίση, με ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που είχε υποστεί μεγάλη πίεση, με έναν ηλικιωμένο πληθυσμό. Μία χώρα που δεν θεωρούνταν ιδιαίτερα ικανή στο να θέτει μεγάλους στόχους και να τους πετυχαίνει.

Αλλά έχουμε καταφέρει να αποδώσουμε αρκετά καλά συνολικά. Κάθε θάνατος αποτελεί τραγωδία, μόνον 173 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα από την επιδημία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε μικρό αριθμό νέων κρουσμάτων ανά ημέρα, έχουμε καταφέρει ουσιαστικά να εξουδετερώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα, έχουμε λιγότερους από 20 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Θεωρούμε ότι καταφέραμε να καταφέραμε να αποφύγουμε τη σφαίρα και να περιορίσουμε το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Πώς τα καταφέραμε; Τέσσερα σημεία. Εκ των υστέρων ίσως φαντάζουν κάπως προφανή, πιστέψτε με, δεν ίσχυε αυτό όταν λάβαμε αυτές τις αποφάσεις.

Η πρώτη: Πάρε τις αποφάσεις πολύ νωρίς. Ήταν προφανές σε εμένα, μετά τις επικοινωνίες μου με τους ειδικούς δημόσιας υγείας, ότι θα πηγαίναμε σε κάποιας μορφής lockdown. Αυτό ήταν αναπόφευκτο στο μυαλό μου. Κι έλαβα την απόφαση να το κάνουμε νωρίς παρά αργά και νομίζω ότι ξεκάθαρα ήταν η σωστή απόφαση. Τα μοντέλα μας λένε ότι εάν είχαμε καθυστερήσει έστω κατά μία ή δύο εβδομάδες η πορεία της επιδημίας θα ήταν τελείως διαφορετική.

Άρα, λάβαμε αποφάσεις πολύ νωρίς. Παραδείγματος χάρη, αποφασίσαμε να μην λάβουν χώρα οι ετήσιες καρναβαλικές εκδηλώσεις στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, την Πάτρα, πριν καν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα Covid στην Ελλάδα. Παρακολουθούσαμε τι συνέβαινε στην Ιταλία εκείνη την περίοδο. Πολλοί μας επέκριναν όταν λάβαμε τις αποφάσεις, επικαλούμενοι τις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις, αλλά ήταν προφανές σε εμένα τότε -κάτι που είναι ακόμα πιο προφανές τώρα- ότι δεν υπάρχει αντίστροφη σχέση ανάμεσα στη λήψη δραστικών μέτρων και μία βαθιά ύφεση. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι οι χώρες που είχαν καλύτερη επίδοση στον περιορισμό της επιδημίας, και πρόκειται για τις χώρες που έλαβαν μέτρα νωρίτερα, μπορεί να βρίσκονται σε καλύτερη θέση για ταχεία ανάκαμψη. Δεν υπάρχουν οριστικά συμπεράσματα για αυτό, όμως αυτό είναι η προσδοκία μου.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι επικοινωνήσαμε πολύ ξεκάθαρα και προσπαθήσαμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη με τον ελληνικό πληθυσμό. Δεν ανέλαβα οποιαδήποτε καθημερινή ενημέρωση, ανέθεσα το έργο της επικοινωνίας στον κορυφαίο επιδημιολόγο μας και στον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας. Ουσιαστικά προσπαθήσαμε να πείσουμε τους πολίτες ότι το σωστό ήταν να μείνουν σπίτι και να ακολουθήσουν τους βασικούς κανόνες κοινωνικών αποστάσεων. Οι Έλληνες ακολούθησαν τις συμβουλές μας. Φυσικά υπήρξαν πρόστιμα για άτομα που παραβίασαν το lockdown, ωστόσο αυτό δεν ήταν άσκηση επιβολής αλλά άσκηση συλλογικής συμπεριφοράς για το κοινό καλό.

Και εξέπληξε πολλούς ότι οι Έλληνες -που θεωρούνται από πολλούς μάλλον “ανεξάρτητοι” και όχι τόσο προσηλωμένοι στην τήρηση των κανόνων- ακολούθησαν τις βασικές οδηγίες. Πρόκειται για συλλογική επιτυχία και είμαι ευγνώμων προς τους Έλληνες, διότι έκαναν αυτό που οι ειδικοί τους είπαν ότι θα ήταν καλό για τους ίδιους και εν τέλει για όλους μας.

Το τρίτο πράγμα που κάναμε ήταν να ενισχύσουμε πολύ γρήγορα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αλλάξαμε τη χρήση κλινών στα νοσοκομεία, ουσιαστικά διπλασιάσαμε τον αριθμό των ΜΕΘ εντός εβδομάδων. Κατορθώσαμε να προμηθευτούμε επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας για την κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών μας. Και αυτό έδωσε στο υγειονομικό προσωπικό μας την επιπρόσθετη ασφάλεια ότι τους προσέχουν, και έκαναν καταπληκτική δουλειά. Δεν χάσαμε ούτε έναν εργαζόμενο στην υγεία από τον Covid και είχαμε πολύ λίγες λοιμώξεις στα νοσοκομεία μας. Καταφέραμε να προστατεύσουμε με αποτελεσματικό τρόπο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και το τελευταίο που κάναμε πολύ καλά ήταν να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους. Από την πρώτη ημέρα είπαμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους. Στην Ελλάδα έχουμε οικογένειες που συχνά ζουν μαζί σε βάθος τριών γενεών. Είχαμε πολύ σαφή επιχειρήματα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το μήνυμά μας επικοινωνήθηκε ξεκάθαρα στους πιο ευάλωτους, άτομα με υποκείμενα νοσήματα αλλά ειδικά τους πρεσβύτερους.

Κατορθώσαμε επίσης να προστατεύσουμε τα γηροκομεία μας. Δεν καταγράφηκε ούτε ένας θάνατος σε δημόσιες δομές φροντίδας για ηλικιωμένους στη χώρα, άρα πετύχαμε να προστατεύσαμε τους ηλικιωμένους.

Φυσικά είναι πολύ καλό να έχεις διεθνή αναγνώριση για τη διαχείριση της κρίσης αλλά γνωρίζουμε ότι το δύσκολο έργο εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά μας. Το άνοιγμα της οικονομίας -όπως είπαμε από την αρχή- είναι πολύ πιο πολύπλοκο από το κλείσιμό της. Έχουμε αρχίσει το άνοιγμα της οικονομίας από τις 4 Μαΐου, όταν ήραμε το οριζόντιο lockdown. Το κάνουμε σταδιακά. Παρακολουθούμε τα νέα κρούσματα πολύ στενά. Δεν έχουμε δει οιαδήποτε έξαρση κρουσμάτων από τότε που αρχίσαμε την επαναλειτουργία της οικονομίας. Φυσικά ο καιρός μας βοηθά, καθώς βρισκόμαστε κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, επομένως ενθαρρύνουμε τους πολίτες να κινούνται σε εξωτερικούς χώρους και τους ζητάμε να είναι σε επιφυλακή όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.

Έχουμε κάνει υποχρεωτικές τις μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στη φιλοξενία και στη διαχείριση τροφίμων -για τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι βασικοί κανόνες που έχουμε θέσει σε ισχύ για κοινωνικές αποστάσεις, προσωπική υγιεινή και μάσκες, όποτε είναι απαραίτητες, τηρούνται από τους πολίτες.

Ένα ρίσκο που βλέπω είναι να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας, με την έννοια ότι οι άνθρωποι πράγματι εφησυχάζουν. Είναι φυσικό μετά από δυόμισι μήνες να είναι χαρούμενοι με την επιτυχία μας και τείνουν να ξεχνούν τους βασικούς κανόνες των κοινωνικών αποστάσεων. Επομένως, πρέπει να τους υπενθυμίζουμε διαρκώς ότι δεν έχουμε εξαφανίσει τον ιό, ο οποίος είναι ακόμα εδώ. Αναμένουμε ότι ο ρυθμός μετάδοσης θα είναι πολύ μικρότερος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά οι πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να προσέχουν.

Φυσικά, η πιο δύσκολη και πολύπλοκη πρόκληση του ανοίγματος αφορά το πώς γίνεται το άνοιγμα προς ταξιδιώτες από το εξωτερικό, πώς ανοίγεις σταδιακά τον κλάδο του τουρισμού, πώς διασφαλίζουμε ότι θα σωθεί ένα μέρος της τουριστικής περιόδου, διότι η Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό, για σχεδόν το 20% της οικονομίας της. Και πώς εξασφαλίζουμε ότι όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα ταξιδεύουν ασφαλώς, έχουν μία εξαιρετική εμπειρία και δεν συμβάλλουν σε νέα έξαρση του ιού.

Πρόκειται για περίπλοκη άσκηση. Με χαρά θα μιλήσω για αυτό πιο λεπτομερώς όταν θα γίνουν οι ερωτήσεις, αλλά νομίζω το έχουμε σκεφτεί διεξοδικά και πράγματι προσδοκώ ότι θα μπορούμε να καλωσορίσουμε τουρίστες από την 1η Ιουλίου στην Ελλάδα, πάντοτε στη βάση των κανόνων που θα θέσουμε για τις χώρες προς τις οποίες θα ανοίξουμε αρχικά».


Η σοβαρότητα ανταμείβεται! 32 δισ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης


Πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ θα προτείνει η Κομισιόν να δοθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων στην Ελλάδα και 9,4 δισ. σε δάνεια .

Σύμφωνα με την Καθημερινή ο Μαργαροίτης Σχοινάς μίλησε για μιά μεγάλη μέρα για την Ευρώπη.

Για μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αποτιμώντας την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ.  Αναφερόμενος ειδικότερα στα κέρδη της Ελλάδας, σημείωσε ότι ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα επιπρόσθετο ΕΣΠΑ για τη χώρα μας. 

Σε συνέντευξή του στον «Σκάι», ο κ. Σχοινάς είπε πως πρόκειται για μια στιγμή όπου η Ευρώπη ξεπερνά λίγο τους περιορισμούς τους και δείχνει ότι σε στιγμές κρίσης είναι ικανή να κινητοποιήσει πρωτοφανή μέσα που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν στη διάθεσή μας.

Το πιο σημαντικό, υπογράμμισε, «δεν είναι μόνο το μεγάλο ύψους αυτού του υπερόπλου σε πόρους, αλλά είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε την ανάληψη, από κοινού όλων των εταίρων, βαρών έτσι ώστε να βοηθηθούν αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Ως προς την έγκριση της πρότασης αυτής της Κομισιόν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο κ. Σχοινάς παρατήρησε πως έχει αναπτυχθεί μια δυναμική και ότι υπάρχει μια σύγκλιση στις πρωτεύουσες της Ένωσης, ότι αυτή η συγκυρία δεν πρέπει να χαθεί για την Ευρώπη. Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι αυτή η σύγκλιση γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητή στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, αναγνώρισε πως θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση η οποία δεν θα είναι εύκολη και η οποία θα ξεκινήσει στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Ερωτηθείς αν μπορεί να ληφθεί οριστική απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, ο κ. Σχοινάς απάντησε: Χρειαζόμαστε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών, γιατί το κέντρο βάρους του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου η ΕΕ θα δανειστεί ως Ένωση, έτσι ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τις χώρες-μέλη με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθηση πως πολύ δύσκολα θα βρεθεί μια κυβέρνηση ή ένα κοινοβούλιο που θα αναλάβει το κόστος της μη συμφωνίας σε τέτοιες ιστορικές στιγμές που ζούμε.

Εν συνεχεία, ο κ. Σχοινάς ανέδειξε τη σημασία της πρότασης της Κομισιόν για την Ελλάδα, τονίζοντας πως σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα επιπρόσθετο ΕΣΠΑ για τη χώρα μας. Όπως αποσαφήνισε, για τα επόμενα επτά χρόνια θα έχουμε τους πόρους του ταμείου Ανάκαμψης και δίπλα σε αυτά θα υπάρξουν άλλα τόσα, που είναι το κανονικό ελληνικό ΕΣΠΑ για την επόμενη επταετία. «Οι πόροι, δηλαδή, που θα έχει η χώρα στη διάθεσή της για τα επόμενα επτά χρόνια θα είναι ουσιαστικά διπλάσιοι σε σχέση με το παρελθόν» διευκρίνισε περαιτέρω.

Παράλληλα, κατά τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν η πρόταση δείχνει ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει την Ελλάδα ως ένα αγκωνάρι ευρωπαϊκής σταθερότητας σε μια δύσκολη γειτονιά που πρέπει να στηριχθεί απόλυτα.

Σε ερώτηση αν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνοδεύονται από δεσμεύσεις όπως στα μνημόνια, ο κ. Σχοινάς απάντησε κατηγορματικά αρνητικά. «Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει η αιρεσιμότητα έτσι όπως τη ζήσαμε στη μνημονιακή εποχή. Εδώ έχουμε μια συμμετρική απειλή που μας αγγίζει όλους. Δεν θα έχουμε μνημονιακή αιρεσιμότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε όμως πως «θα υπάρχει μια σύνδεση αυτών των καινούργιων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με αυτό που όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης δεσμεύονται να κάνουν στο πλαίσιο του λεγόμενου οικονομικού εξαμήνου».

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως υπάρχει πιθανότητα να εκταμιευτούν χρήματα ακόμα και εντός του 2020, μέσω των προτάσεων-γέφυρα. «Παρόλο που για νομικούς λόγους και λόγω ότι ο δανεισμός θα πάρει λίγο χρόνο, όπως και η έγκριση που χρειάζεται από τα κράτη-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο -λογικά θα μας πάει την 1η Ιανουαρίου του 2021- μπορούμε ήδη φέτος να κάνουμε πολλά με τις λεγόμενες προτάσεις-γέφυρα. Μπορούμε ορισμένα προγράμματα από το ισχύον πλαίσιο να τα παντρέψουμε με το επόμενο με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε επιδοτήσεις ήδη από φέτος, στις οποίες πρέπει να προστεθούν και αυτές που έχουν αποφασίσει στο πλαίσιο του προγράμματος Sure (βοήθεια της βραχυπρόθεσμης ανεργίας), τα οποία είναι επίσης διαθέσιμα φέτος. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να γεφυρώσουν τις φετινές ανάγκες με τους νέους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης από του χρόνου» εξήγησε συγκεκριμένα.