Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Αποφυλακίστηκε ο παιδοκτόνος της Κρήτης που έπνιξε τα τρία αγγελούδια



Ο Γ. Μ., ο παιδοκτόνος που συγκλόνισε το πανελλήνιο, όταν το 1999 έπνιξε στον Αλμυρό ποταμό, τα τρία παιδιά του, βγήκε από τις φυλακές Δομοκού όπου εξέτιε την ποινή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, την περασμένη Παρασκευή ο 60χρονος σήμερα παιδοκτόνος, που είχε καταδικαστεί σε τρεις φορές ισόβια, αποφυλακίστηκε. Η οικογένεια στην Κρήτη έχει ενημερωθεί για την αποφυλάκισή του ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως του έχει επιβληθεί απαγόρευση να έρθει στο νησί.

Το έγκλημα που είχε συγκλονίσει

Ήταν Σεπτέμβριος του 1999. Ο Γ. Μ. βρισκόταν σε διάσταση με την γυναίκα του, με την οποία ήταν δεύτερα ξαδέρφια και είχαν κλεφτεί 13 χρόνια πριν.

Τρεις μήνες νωρίτερα– σε μία προσπάθεια να πείσει την γυναίκα του να γυρίσει ξανά κοντά του απήγαγε τα τέσσερα παιδιά του – τρία αγόρια και ένα κορίτσι – και απειλούσε να τα σκοτώσει.

Ότι δεν έκανε τον Ιούνιο, φαίνεται πως το έκανε στις 20 Σεπτεμβρίου. Εκείνο το απόγευμα, πήρε με το αυτοκίνητο του την 12χρονη κόρη του, τον 10χονο Γιάννη, τον 4χρονο Νικόλα και το 2χρονο αβάπτιστο γιο του για να πάνε μία βόλτα.

Ο Γ. Μ. πάρκαρε το αυτοκίνητο του στον ποταμό του Αλμυρού στο Ηράκλειο και έδεσε το κορίτσι στο λεβιέ των ταχυτήτων και οδήγησε τα τρία αγόρια στην όχθη του ποταμού. Εκεί τα πέταξε στα νερά του ποταμού και στη συνέχεια μπήκε στο αυτοκίνητο και έφυγε με την κόρη του στην περιοχή του Μοχού όπου και την εγκατέλειψε.

Όταν τα παιδιά εντοπίστηκαν νεκρά ο ίδιος απέδωσε τον θάνατό τους σε ατύχημα ωστόσο μετά από πιέσεις ομολόγησε.

Τραγικές φιγούρες σε όλη αυτήν την ιστορία ήταν τόσο η – εν διαστάσει – σύζυγός του και μητέρα των παιδιών όσο και η 32χρονη, σήμερα κόρη τους.

Ο Γ.Μ., μία ημέρα μετά το φρικτό έγκλημα, συνελήφθη από τις αρχές και προφυλακίστηκε.

Όταν ήρθε η ώρα της δίκης ο παιδοκτόνος αρνήθηκε να απολογηθεί και δεν είπε ούτε μία… λέξη.

Το δικαστήριο τον ενέκρινε τρεις φορές ισόβια, μία για κάθε παιδί. Ο ίδιος κατέθεσε έφεση προκειμένου να δικαστεί σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο ωστόσο όταν ήρθε η ώρα της δίκης δεν εμφανίστηκε.


Πηγή: cretapost.gr, newsit.gr


Όταν ο Τσίπρας έλεγε ψέμματα στον Αυτιά και στους Ελληνες [βίντεο]



Βέβαια θα πρέπει να έχει ξεχάσει μια συνέντευξη που είχε δώσει ο ίδιος στον Γιώργο Αυτιά και στο ΣΚΑΙ (σ.σ. τότε πήγαινε ακόμη στο κανάλι) στην οποία έταζε απίστευτα πράγματα για να δελεάσει-ξεγελάσει όπως τελικά και το έκανε τους πολίτες.

Τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά θυμήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για να επιτεθεί στην αντιπολίτευση σχετικά με το αν η Ελλάδα έχει βγει ή δεν έχει βγει από το μνημόνιο.

Με στόμφο από το βήμα της Βουλής είπε χαρακτηριστικά: «Και το ερώτημα είναι τι θα απογίνετε τώρα; Πού πήγε το περιβόητο 4ο μνημόνιο που με στόμφο εξαγγείλατε ότι έρχεται και ψάχνω και εγώ να το βρώ. Όπως ψάχνω να βρω τους τίτλους των ΜΜΕ που κατατρομοκρατούσαν τους συνταξιούχους και όχι μόνο ότι έρχεται θύελλα και περικοπές και να οι πίνακες με τις περικοπές και να οι εκπομπές. Θα πρέπει ο φίλος μου Αυτιάς να να πέρασε δύσκολες ημέρες να υπολογίζει τις περικοπές. Τώρα τσιμουδιά. Κανείς δεν κάνει υπολογισμούς για το τι σώζεται από τις αποδοχές των ανθρώπων».

Βέβαια θα πρέπει να έχει ξεχάσει μια συνέντευξη που είχε δώσει ο ίδιος στον Γιώργο Αυτιά και στο ΣΚΑΙ (σ.σ. τότε πήγαινε ακόμη στο κανάλι) στην οποία έταζε απίστευτα πράγματα για να δελεάσει-ξεγελάσει όπως τελικά και το έκανε τους πολίτες.

Μερικά από αυτά που είχε πει τότε ήταν: «Είναι δέσμευση, ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και θα αποκαταστήσουμε το θεσμικό πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις. Είναι πυρήνας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το ποσό των 751 ευρώ. Μπορεί να το αντέξει η αγορά κι αυτό επειδή δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Δέσμευση και η επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν κάτω από τα 700 ευρώ σύνταξη.

Τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα ελαφρυνθούν φορολογικά. Οι φοροφυγάδες, οι λαθρέμποροι, οι off shore, αυτοί που έχουν βίλες και κότερα αδήλωτα, αυτοί θα έχουν πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ. Όμως είναι εύκολο να τους βρούμε.

Το περιουσιολόγιο θα είναι εργαλείο το εργαλείο μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.  Στις  12.000 ευρώ το αφορολόγητο για όλους. Ο πλούτος είναι πάνω από τις 42.000 που τον ορίζει η ΝΔ. Θα καταργήσουμε τους έκτακτους φόρους. Για να βρούμε να δώσουμε χρήματα πρέπει τα ταμεία μας να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν.

Αυτό σημαίνει αναδιανομή του βάρους, πάταξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος. 3.000 Έλληνες δεν δικαιολογούν τις περιουσίες τους με βάση τη λίστα Νικολούδη. Θα ψάξουμε όλες τις λίστες. Γιατί η λίστα Λαγκάρντ 2,5 χρόνια δεν απέφερε ούτε ένα ευρώ;».



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Βγάλτε με έξω, υπάρχει φωτιά εδώ: Η δραματική έκκληση του Χάλκενμπεργκ μετά το ατύχημα στο γκραν πρι του Άμπου Ντάμπι



Ανησυχία προκάλεσε στους θεατές του γκραν πρι της Formula 1 στο Άμπου Ντάμπι, την Κυριακή, το ατύχημα του Νίκο Χάλκενμπεργκ.

Ο οδηγός της Renault συγκρούστηκε στον πρώτο γύρο του αγώνα με τον Ρομέν Γκροζάν της Haas με αποτέλεσμα το μονοθέσιό του να κάνει τούμπες πριν να καταλήξει ανάποδα στις προστατευτικές μπάρες.

«Βοήθεια, κρέμομαι σαν αγελάδα. Βγάλτε με έξω, υπάρχει φωτιά εδώ» μετέδωσε έντρομος ο Χάλκενμπεργκ στον ασύρματο με τους υπευθύνους της ομάδας του να προσπαθούν να τον καθησυχάσουν λέγοντας του ότι «έρχεται βοήθεια».

Τελικά ο οδηγός της Renault κατάφερε να απεγκλωβιστεί μόνος του και να μεταφερθεί στο ιατρικό κέντρο της πίστας όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε πάθει ούτε μελανιά.

«Ήταν η πιο άβολη θέση για να βρεθεί κανείς. Υπήρχε και λίγο μπάρμπεκιου στην πλάτη μου, οπότε ήθελα απλά να βγω έξω. Στην αρχή νιώθεις αβοήθητος αλλά οι υπεύθυνοι ασφαλείας έκαναν τελικά καλή δουλειά» δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο Χάλκενμπεργκ.



Πηγή : protothema.gr


Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις εκδηλώσεις για την 76η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου


Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, μετέχουμε σήμερα σε μία ξεχωριστή τελετή μνήμης και περίσκεψης. Γιατί ο Γοργοπόταμος δεν εντάσσεται στα σύμβολα που με τον καιρό γίνονται παλιά κειμήλια και παίρνουν σιωπηλά την θέση τους στην ιστορία.  Εδώ και 76 χρόνια παραμένει ζωντανός οδηγός για μια υπερήφανη εθνική πορεία.

Με άλλα λόγια, οι φλόγες από τα εκρηκτικά του Μάγιερς και του Γούντχαουζ και από τα όπλα του Ζέρβα και του Βελουχιώτη δεν έσβησαν με το τέλος του σαμποτάζ. Έγιναν αστέρια που φώτισαν, τότε, τον δρόμο της απελευθέρωσης. Αλλά και μετά το μονοπάτι της κοινής δράσης και της συμφιλίωσης. Τα ίδια αστέρια νομίζω ότι κρατούν και σήμερα τη λάμψη τους. Και δείχνουν, πλέον, τη μεγάλη λεωφόρο της ενότητας, των τολμηρών υπερβάσεων και της αναγέννησης της χώρας.

Εκείνο τον Νοέμβριο του 1942, η ανατίναξη της γέφυρας έφερε σημαντικό πλήγμα στην τροφοδοσία των δυνάμεων του Ρόμελ στην Αφρική. Το ίδιο και στο ηθικό των εδώ κατακτητών που κατατροπώθηκαν στη μάχη. Κυρίως, όμως, ο Γοργοπόταμος σάλπισε  -με τον πιο βροντερό τρόπο- το σύνθημα της εθνικής αντιπαράθεσης με τον φασισμό. Και μαζί της βέβαια, την ανάγκη συνεργασίας, με το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, αλλά και τη συστράτευση των αντάρτικων ομάδων ανεξάρτητα από τις πολιτικές αναφορές της καθεμιάς.

Η ίδια η ανθρωπογεωγραφία της επιχείρησης, εξάλλου μάς διδάσκει πολλά: Εδώ πολέμησαν ενωμένοι Έλληνες, Βρετανοί και Νεοζηλανδοί! Αξιωματικοί, αγωνιστές, αντάρτες με καταγωγή από την Ινδία, από την Παλαιστίνη, από την Κύπρο. Ο ΕΔΕΣ και ο ΕΛΑΣ. Οπαδοί της αστικής δημοκρατίας και ορκισμένοι κομμουνιστές. Όλοι τους, όμως, πολέμησαν για τον υπέρτατο σκοπό, που σκέπαζε κάθε άλλον: Την απελευθέρωση από το ζυγό του Ναζισμού. Γι’ αυτό και πέτυχαν.

Ομολογώ ότι για αυτό τον λόγο, προσωπικά, με γοητεύει πιο πολύ αυτή, η πιο πρώιμη περίοδος της Εθνικής Αντίστασης, το 1941, το 1942, όταν ο κοινός αγώνας έφερε μαζί μαχητές διαφορετικών οργανώσεων να πολεμούν ο ένας δίπλα στον άλλον. Με συναρπάζει, πολύ περισσότερο από την επόμενη περίοδο όταν οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων άνοιξαν το δρόμο για τον εμφύλιο πόλεμο. Υπό αυτή την έννοια, ο Γοργοπόταμος είναι, στο μυαλό μου, το πρότυπο, η ευκαιρία -η χαμένη ευκαιρία- για την εξέλιξη του ελληνικού αντιστασιακού κινήματος σε κατευθύνσεις που ακολούθησαν άλλα δυτικοευρωπαϊκά αντιστασιακά κινήματα, όπως το γαλλικό και το ιταλικό. Δηλαδή ένας κοινός αντιφασιστικός αγώνας όλων των διαφορετικών οργανώσεων, που οδήγησε τελικά, γρήγορα, πολλά Ευρωπαϊκά κράτη σε μια μεταπολεμική ανασυγκρότηση και στην δημιουργία νέων πολιτικών συστημάτων τα οποία έφεραν εκσυγχρονισμό, ομαλότητα και ανοχή στο διαφορετικό. Έστω και αν τελικά, τα πράγματα, δεν έγιναν έτσι στην Ελλάδα, υπήρχαν οι δυνατότητες για να εξελιχθούν και τα ελληνικά πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση. Και αυτές οι δυνατότητες της συμπόρευσης  φαίνονται –και θα  μου επιτρέψετε να το μνημονεύσω– και στη δράση του πατέρα μου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και της οργάνωσής του (της ΕΟΚ, στην Κρήτη) που πέτυχαν κάτι πρωτοφανές, σε συνεργασία με το τοπικό ΕΑΜ. Να αποφευχθεί ο εμφύλιος στη μεγαλόνησο. Ήταν, αυτή, μια άλλη εκδοχή του μέλλοντος: η εκδοχή μιας προοδευτικής, δυναμικής, ανεκτικής και φιλελεύθερης δημοκρατίας. Δυστυχώς δεν έγινε πράξη. Και εδώ, οφείλουμε όλοι να σκύψουμε το κεφάλι απέναντι σε ευθύνες, που κράτησαν πίσω την πατρίδα μας.

Η παγίδα του εμφυλίου, τα σκληρά χρόνια που ακολούθησαν, ο ξένος παράγοντας, αλλά και οι διχαστικές λογικές του πολιτικού κόσμου στέρησαν από τον τόπο την ομαλότητα. Καθυστέρησε πολύ η ορθολογική ανάπτυξη. Και πλήγωσαν τους Έλληνες, κόβοντας στα δύο τη ζωή δύο γενιών. Δυστυχώς, έπρεπε να φτάσουμε μέχρι το 1974 και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να νομιμοποιηθεί το ΚΚΕ. Έπρεπε να φτάσουμε στο 1982 και στον Ανδρέα Παπανδρέου για να αναγνωριστεί η Εθνική Αντίσταση. Έπρεπε να φτάσουμε στο 1989 και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να αρθούν οι συνέπειες του Εμφυλίου Πολέμου.

Ήταν λάθος που χρειάστηκε τόσος καιρός για να ακουστεί ο Ζέρβας που αν και ήταν αρχηγός της επιχείρησης στο Γοργοπόταμο πρότεινε για συν-αρχηγό τον Άρη. Ήταν λάθος που χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να ταξιδέψει το μήνυμα του κοινού τους χορού, στη Βίνιανη, λίγες μέρες πριν από την επιχείρηση. Και είναι μεγαλύτερο λάθος ακόμα κάποιοι και  σήμερα να ποντάρουν στον διχασμό. Η μάχη του Γοργοποτάμου μέσα σε 6 ώρες σηματοδότησε ένα ξεκάθαρο πολύτιμο συμπέρασμα: Ότι μόνο ενωμένοι και με τις σωστές επιλογές νικάμε και προχωράμε μπροστά.

Αυτήν, ακριβώς, την πολύτιμη εθνική παρακαταθήκη προσβάλλουν, 76 χρόνια μετά, όσοι ξανασπέρνουν τη διχόνοια. Αυτοί που λένε ψέματα και προκαλούν ναυάγια, κραυγάζοντας «ή αυτοί ή εμείς». Οφείλουμε, όλοι μαζί, να βάλουμε ένα τέλος στον κατήφορό τους.

Υπάρχει, και σήμερα ένας κοινός εχθρός για όλους τους Έλληνες, ένας κοινός εχθρός απέναντι στον οποίον υποχωρούν οι επιμέρους διαφορές. Είναι η ανικανότητα, η δημαγωγία, είναι ο αδίστακτος κυνισμός. Η Ελλάδα χρειάζεται στέρεους δημοκρατικούς θεσμούς, κανόνες, ρεαλιστικό σχέδιο, ελπίδα και αισιοδοξία. Και αυτά θα έλθουν μόνο όταν όλες οι δυνάμεις της προόδου ενωθούν ξανά σε ένα μεγάλο ρεύμα πολιτικής αλλαγής.

Κυρίες και κύριοι,

Οι μαύρες σελίδες μιας αιματηρής εμφύλιας διαμάχης παραδίδονται κλειστές στην κρίση της ιστορίας. Μένουν ανοιχτές σαν οδηγός μόνο εκείνες που μας διδάσκουν ότι μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να προασπιζόμαστε την ελευθερία μας, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, τελικά, την ίδια μας την εθνική αξιοπρέπεια. Γιορτάζουμε σήμερα, πάνω από όλα, μια νίκη. Μια νίκη που εξέφραζε την αγάπη όλων για την πατρίδα, την αγάπη όλων των Ελλήνων, διαφορετικών πολιτικών παρατάξεων. Αυτό το στοιχείο, της ενωτικής νίκης του Γοργοπόταμου, μένει μέσα μου ως η μεγάλη πολιτική του παρακαταθήκη.  Και ως αυτό που και σήμερα αποτελεί, απέναντι στο έθνος, το χρέος μας -και, όπως το καταλαβαίνω, και το δικό μου χρέος προσωπικά: ο σεβασμός προς την πατρίδα, ο αγώνας για την ελευθερία, την πρόοδο, την ανάταση, την αναγέννηση, εθνική και κοινωνική.

Όπως το ‘42 στον Γοργοπόταμο νίκησαν η συστράτευση και η κοινή δράση, έτσι και τώρα θα νικήσουν η αλήθεια, η υπευθυνότητα και η ενότητα των Ελλήνων. Οι ήρωες του Γοργοπόταμου πολέμησαν μαζί, πολέμησαν για όλους εμάς. Τους τιμούμε και εμείς όλους. Και αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή σε εκείνους, νομίζω, ότι τιμούμε και τους εαυτούς μας, και την ίδια μας τη χώρα. Την πατρίδα μας.

Κρατούμε τον αγώνα τους για τη νίκη ως παρακαταθήκη, για να δώσουμε και εμείς, σήμερα, τον δικό μας αγώνα για μια καλύτερη πατρίδα, να πετύχουμε και εμείς τη δική μας νίκη.  Αυτήν που οφείλουμε σε εκείνους, στον εαυτό μας, και στις επόμενες γενιές.  Για να θυμηθούμε τα λόγια του Κωστή Παλαμά: «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί.»

Σας ευχαριστώ πολύ.




Σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό τον Μάρτιο



Σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού τον προσεχή Μάρτιο πυροδοτεί ένα πλέγμα αντικειμενικών δεδομένων, αλλά και κινήσεων και πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, παρότι ο κ. Αλ. Τσίπρας επαναλαμβάνει σταθερά ότι στόχος του παραμένει η εξάντληση της τετραετίας.   

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί άμεσα, παρότι δεν πρόκειται να οδηγηθεί στα άκρα. Αντιθέτως, αναμένουν ένα «μπρα ντε φερ» μεταξύ Ρώμης και Κομισιόν που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις ευρωεκλογές. Ομως, η αναταραχή με επίκεντρο την Ιταλία έχει αντανάκλαση και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων –παρότι πολλοί πιστεύουν πως οι λόγοι της αύξησης των spreads δεν είναι εξωγενείς– με αποτέλεσμα να μην είναι επί του παρόντος δυνατή η έξοδος της χώρας στις αγορές. Πιθανή αδυναμία δανεισμού τους πρώτους μήνες του 2019 υπονομεύει το βασικό προεκλογικό αφήγημα του κ. Τσίπρα ότι η χώρα έχει εξέλθει τυπικά και ουσιαστικά από τα μνημόνια και ότι έχει αφήσει οριστικά πίσω της την οικονομική κρίση. Μάλιστα, ορισμένοι συνδέουν το σενάριο των εκλογών-εξπρές, σε ημερομηνία, δηλαδή, πριν από τα τέλη Μαΐου, οπότε και θα διεξαχθούν σε κάθε περίπτωση οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι ευρωεκλογές, με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χρειαστεί να «ακουμπήσει» νωρίτερα το «μαξιλάρι» ασφαλείας που έχει διαμορφωθεί με χρήματα από το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης.

Επίσης, το πρώτο δίμηνο του 2019 θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι παροχές που περιλαμβάνει το πακέτο Τσίπρα με ορίζοντα τις προσεχείς εκλογές: Συγκεκριμένα, θα έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά προς τα ειδικά μισθολόγια, θα έχει διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα για το 2018, θα έχουν αρχίσει να ισχύουν οι μειωμένες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ θα έχει δρομολογηθεί και η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Yπ’ αυτή την έννοια, διατυπώνεται η εκτίμηση πως είναι προτιμότερο για τον κ. Τσίπρα να προσφύγει στις κάλπες όσο οι παροχές είναι νωπές στη μνήμη των ψηφοφόρων και όχι αργότερα.
«Αρωμα εκλογών» έχει, όμως, και η σπουδή με την οποία επέλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, με την αρμόδια επιτροπή να έχει μόλις δύο μήνες για να ολοκληρώσει το έργο της και με κυβερνητικά στελέχη που έχουν ενεργό εμπλοκή στη διαδικασία να τονίζουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παράταση.

Η διακομματική επιτροπή άρχισε τις συνεδριάσεις της την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, το απόγευμα, με θέμα «διαδικαστικά ζητήματα». Την Πέμπτη 22/11 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη, επίσης με διαδικαστικά ζητήματα. Καθώς έχει λάβει δίμηνη προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών της, αποφασίστηκε να πραγματοποιεί, προκειμένου να αντεπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό των προτεινομένων για αναθεώρηση διατάξεων, τρεις συνεδριάσεις εβδομαδιαίως τουλάχιστον έως τη διακοπή των Χριστουγέννων. Ο κατ’ αρχάς σχεδιασμός που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ολοκλήρωση των εργασιών και κατάθεση της Εκθεσης με τις προτάσεις στην ολομέλεια ώς τα τέλη Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία 24ωρα του Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία και τα τελευταία 24ωρα Φεβρουαρίου η δεύτερη και τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή. Ετσι, εφεξής, το Σύνταγμα παύει να αποτελεί «εμπόδιο» για την προσφυγή στις κάλπες.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Παράλληλα, «αφορμή» για την επίσπευση των εθνικών εκλογών μπορεί να αποτελέσει και η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Ως γνωστόν, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ, η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του Ιανουαρίου. Ο κ. Τσίπρας, ως εκ τούτου, μπορεί να «αναιρέσει» την συμφωνία με τον κ. Π. Καμμένο ότι το θέμα θα επανεξεταστεί τον Μάρτιο και να τη φέρει προς κύρωση νωρίτερα, προχωρώντας σε ένα βελούδινο διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ και ανοίγοντας τον δρόμο για προσφυγή στις κάλπες πριν από τον προσεχή Μάιο. Σημειώνεται, επιπροσθέτως, ότι το «γράμμα» της συμφωνίας των Πρεσπών δεν επιτρέπει να καθυστερήσει επί μακρόν η κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή, ενώ τα Σκόπια έχουν ολοκληρώσει όλα τα δικά τους «προαπαιτούμενα». Πάντως, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα βήματα της συμφωνίας, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στα Σκόπια ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 49 του συντάγματος της ΠΓΔΜ που υποδηλώνει αλυτρωτισμό, καθώς δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη φόρμουλα της όποιας διευκρινιστικής δήλωσης από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Τέλος, το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας κινείται με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες υποδηλώνουν και οι τελευταίοι χειρισμοί έναντι της Εκκλησίας. Το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου, αναμένοντας και τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για τον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχουν τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει μετά το «όχι» της Ιεραρχίας στην πρόβλεψη να τερματιστεί η απευθείας μισθοδοσία των κληρικών από το Δημόσιο.

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δηλώσεις ελπίδας: Σε 10 χρόνια ο καρκίνος θα είναι απλώς ένα χρόνιο νόσημα



Αυξάνονται συνεχώς τα ελπιδοφόρα μηνύματα από την ιατρική κοινότητα για την μετατροπή του καρκίνου από θανατηφόρα σε μακροχρόνια ασθένεια.

«Μη φοβηθείς και μην αργήσεις γλυκοχαράζει η νίκη», αναφέρει χαρακτηριστικά για το θέμα σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο χειρουργός-ογκολόγος, διευθυντής Κλινικής Αντιμετώπισης Περιτοναϊκής Κακοήθειας και Χειρουργικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Γιάννης Σπηλιώτης.

«Ο καρκίνος νικιέται, για να μην πω νικήθηκε. Στα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι μία χρόνια νόσος», τονίζει ο κ. Σπηλιώτης, ο οποίος μίλησε στο Πρακτορείο 104,9 FM, με αφορμή την εισήγησή του για τον καρκίνο «Ποιος είσαι; Που ζεις; Πώς ζεις;» στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας AMLI 2018 (Athens Medical Leadership and Innovation Conference 2018), που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο τίτλος της ομιλίας του αποτελεί και τον τίτλο του βιβλίου του, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ιανός» και πραγματεύεται τους μηχανισμούς του καρκίνου, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα που ταλανίζουν πολλούς συνανθρώπους μας που βιώνουν αυτή την περιπέτεια.

Έως και 30% των καρκίνων οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση
Το πρώτο ερώτημα «Ποιος είσαι» ερμηνεύεται σύμφωνα με τον κ. Σπηλιώτη ως ένα ερώτημα σχετικά με το γενετικό υπόβαθρο. «Έχει αποδειχθεί ότι ένα 25-30% των καρκίνων οφείλονται σε μία κληρονομική προδιάθεση, που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να εκφραστεί. Έχοντας από τις αρχές του 2000 αποκωδικοποιήσει το ανθρώπινο γονιδίωμα, μπορούμε πια να έχουμε προγνωστικούς παράγοντες, και να κάνουμε έγκαιρη πρόληψη παρεμβαίνοντας σε αυτά τα άτομα, για να μην αναπτύξουν κακοήθειες. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η Αντζελίνα Τζολί με τη διπλή μαστεκτομή, πριν από μερικά χρόνια».

Ωστόσο όπως αναφέρει ο χειρουργός υπάρχουν και κάποια σύνδρομα, που έχουν κληρονομική προδιάθεση και «αν κάποιος σε μία οικογένεια εμφανίσει πχ ένα μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς, τότε αφαιρείται ο θυρεοειδής από όλη την οικογένεια». Το δεύτερο ερώτημα «Πού ζεις;» έχει να κάνει όπως λέει ο κ. Σπηλιώτης με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, που σε κάποιες περιοχές ή υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι άνθρωποι αναπτύσσουν καρκίνο, για διάφορους λόγους.

Το ξύπνημα πριν τις έξι αυξάνει τις πιθανότητες καρκινογένεσης

Και το τρίτο ερώτημα «Πώς ζεις;» έχει να κάνει με τις συνήθειες της καθημερινότητας που επίσης μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς καρκινογένεσης. Ένα παράδειγμα, όπως λέει στο Πρακτορείο Fm ο κ. Σπηλιώτης, είναι το πρωινό ξύπνημα πριν τις έξι, που έχει φανεί ότι μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, «γιατί στις έξι και τέταρτο ο εγκέφαλος μας δίνει εντολή στα επινεφρίδια, να εκκρίνουν την κορτιζόλη, που είναι η ορμόνη του στρες. Όταν κάποιος ξυπνήσει πεντέμισι δεν έχει αυτόn τον προφυλακτικό παράγοντα, και το στρες, το οποιοδήποτε στρες, μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς καρκινογένεσης, πχ συναισθηματικό στρες. Το διαζύγιο αυξάνει τον επιπολασμό του καρκίνου του μαστού. Ή η απόλυση σε έναν άνδρα αυξάνει τον επιπολασμό στον καρκίνο του πνεύμονα. Άλλο παράδειγμα είναι η βαφή των μαλλιών περισσότερο από 9 φορές το χρόνο, που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμιών».

Δεν σημαίνει βέβαια ότι όποιος βάφει τα μαλλιά του περισσότερες από εννέα φορές το χρόνο ή κάποιος που χώρισε θα πάθει οπωσδήποτε καρκίνο, τονίζει ο γιατρός. «Αλλά, ο τρόπος ζωής, η άσκηση, η σωστή διατροφή, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη. Χρειάζεται υγειονομική διαφώτιση στο επίπεδο του Λυκείου, για μία σειρά από πράγματα όπως το κάπνισμα, το να οδηγείς χωρίς κράνος μοτοσυκλέτα κλπ».

«Μη φοβηθείς και μην αργήσεις γλυκοχαράζει η νίκη»

Όσον αφορά το «γιατί σε εμένα», ένα ερώτημα που ταλανίζει τις ψυχές και το μυαλό πολλών ασθενών ο Γ. Σπηλιώτης λέει χαρακτηριστικά: «Το γιατί σε μένα το οποίο το έθεσε και μετάνιωσε την ίδια στιγμή ο Μακαριστός Χριστόδουλος, είναι γιατί όλοι μας έχουμε την ψευδαίσθηση της αθανασίας. Δημιουργηθήκαμε καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση. Ξεχάσαμε όμως ότι το καθ’ ομοίωση δεν είναι ενδεχόμενα της παρούσης στιγμής, αλλά κάπου στο μέλλον. Ο καρκίνος νικιέται, για να μην πω νικήθηκε. Στα επόμενα δέκα χρόνια ο καρκίνος θα είναι μία χρόνια νόσος. Όπως ήταν παλιά η φυματίωση, όπως είναι τώρα ο σακχαρώδης διαβήτης. Θα ζεις 25-30 χρόνια και μπορεί να πεθαίνεις είτε από επιπλοκή του καρκίνου ή από κάποιο άλλο πρόβλημα». Έχουμε κατορθώσει και είμαστε σε μία λεωφόρο νίκης. Από το 1970 έως το 2010 «δώσαμε» 15 χρόνια επιπλέον ζωής, τονίζει ο διακεκριμένος χειρουργός, εξηγώντας ότι το 70 ασθενείς πέθαιναν σε έξι μήνες ή ένα χρόνο, ενώ το 2010 αντίστοιχοι ασθενείς μπορεί να «κέρδισαν» 15 και 16 χρόνια. «Και αυτό που εγώ λέω για τον καρκίνο είναι: Μη φοβηθείς και μην αργήσεις γλυκοχαράζει η νίκη».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Έβαλαν τον Γαβρόγλου να τα βρει με τους εκπροσώπους της Αρχιεπισκοπής Κρήτης




Τον ακατάλληλο σε θέματα παιδείας και θρησκείας Κώστα Γαβρόγλου έβαλε ο Τσίπρας να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης αποτελούμενη από Μητροπολίτες και τον νομικό σύμβουλο της Αρχιεπισκοπής.

Φυσικά και δεν υπήρχε κανένα σημείο σύγκλησης και η συνάντηση απέβη άκαρπη.

Ο Γαβρόγλου, είπε μετά το τέλος της συνάντησης ότι στόχος του διαλόγου είναι ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας, η διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, καθώς επίσης και το νοικοκύρεμα των οικονομικών.

«Είχαμε μία αναλυτική και εκτεταμένη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης», είπε ο ακατάλληλος για τέτοια διαπραγμάτευση Γαβρόγλου «Σημαντικές δεν είναι τόσο οι διαφορές, όσο η πεποίθηση μπορούν τα προβλήματα να λυθούν μέσα από το διάλογο».

Είπε επίσης «Καταλήξαμε με τον πρόεδρο της ένωσης του συνδέσμου των κληρικών της Κρήτης να συναντηθούμε άμεσα και να συνεχίζουμε να διευκρινίζουμε θέματα. Ελπίζουμε ο διάλογος να οδηγήσει σε ένα πολύ δημιουργικό αποτέλεσμα». Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, αρχιμανδρίτης, Πρόδρομος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος, ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν σημαίνει ότι σε έναν διάλογο πάντοτε συμφωνούμε. Υπάρχουν σημεία που έχουμε άλλη προσέγγιση. Χαιρόμαστε που απόψε ξεκινά αυτός ο διάλογος για αυτά τα θέματα», στόχος είναι η συνέχιση του «ειλικρινούς διαλόγου», στον οποίο θα μετέχουν και όλοι οι ιερείς της Κρήτης δια των εκπροσώπων τους.


Γελάει όλη η Ευρώπη με τον Τσίπρα που τόλμησε να δώσει συμβουλές στους Ιταλούς



Ο άνθρωπος ορισμός της κωλοτούμπας και της ανικανότητας τόλμησε να συμβουλέψει τους Ιταλούς πώς να συμπεριφερθούν στους Ευρωπαίους και γελάνε μέχρι και τα 5χρονα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Serra, ο άνθρωπος που είναι παντελώς ακατάλληλος να δώσει συμβουλή είπε σε Ιταλούς αξιωματούχους «Αν σκέφτεστε να αποχωρήσετε από το ευρώ, τότε... καλή τύχη», ειδεμή, «καλύτερα να κάνετε σήμερα αυτά που έτσι και αλλιώς θα κάνετε αργότερα, προτού πριν γίνουν χειρότερα τα πράγματα». 

Ο Τσίπρας, φαίνεται να συναντήθηκε πρόσφατα με προσωπικότητες της ιταλικής πολιτικής που έκαναν τον λάθος να τον συναντήσουν για να δικαιολογήσει την απραξία της Ελλάδας στη διαμάχη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό. «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, επειδή είμαι ο πρώτος που θα κινούσα υποψίες», είπε στους Ιταλούς αξιωματούχους.

Με την εμπειρία της Ελλάδας από το καταστροφικό 2015, που ο Αλέξης Τσίπρας κατέστρεψε εντελώς την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες, προσπάθησε να επαναφέρει τους Ιταλούς στην πραγματικότητα, εξηγώντας τους ότι ίσως είναι καλύτερα να σταματήσουν προτού η κατάσταση χειροτερέψει.

Δίνει συμβουλές ποιος ο Αλέξης Τσίπρας!!!!



Ανάκληση 141 αυτοκινήτων από τη Mercedes για προβλήματα στο λογισμικό



Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz ανακαλεί 141 αυτοκίνητα που εισήχθησαν στην κινεζική αγορά.

Η ανάκληση των αυτοκινήτων Mercedes γίνεται μετά τον εντοπισμό προβλημάτων στις παραμέτρους λογισμικού των καμερών πολλαπλής χρήσης που φέρουν τα οχήματα αυτά, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή εποπτείας.

Οι ανακλήσεις των αυτοκινήτων Mercedes άρχισαν την 23η Νοεμβρίου με τα AMG S65L και τα MG S63L 4MATIC+ που έχουν παραχθεί από την 1η Ιουνίου 2017 μέχρι την 5η Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με την ίδια επιτροπή.

Το ελαττωματικό λογισμικό προκαλεί προβλήματα στην λειτουργία κι άλλων βοηθητικών συστημάτων που φέρουν τα αυτοκίνητα, ενώ σε ταχύτητες μικρότερες των 105 χιλιομέτρων, επηρεάζεται η αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος αποφυγής συγκρούσεων.


Πηγή : protothema.gr


Συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών στη Θεσσαλονίκη



Συμπλοκές είχαμε μεταξύ αλλοδαπών στην οδό Σαπφούς με Καρυοφύλλη κοντά στην κινέζικη αγορά στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thesstoday στην περιοχή κοντά στην κινέζικη αγορά στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούταν συσσίτιο από ΜΚΟ και ξαφνικά οι αλλοδαποί άρχισαν να πλακώνονται μεταξύ τους για το φαγητό!



Εκτός από τις μεταξύ τους συγκρούσεις προκάλεσαν υλικές ζημιές και σε αυτοκίνητα που βρίσκονταν στην περιοχή. Να σημειωθεί πως και πριν από δυο εβδομάδες είχαμε και πάλι συμπλοκές στην συγκεκριμένη περιοχή στη Θεσσαλονίκη!

Πηγή: thesstoday.gr


Εξουδετερώθηκε βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελευσίνα




Η εξουδετέρωση έγινε εχθές το πρωί της Κυριακής 09:40 από την ομάδα Εξουδετέρωσης Πυρομαχικών της 112 ΠΜ και πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα με ασφάλεια.

Η εξουδετέρωση έγινε με την μέθοδο της κατάκαυσης, και η βόμβα ήταν τύπου AMN64, 500 λιβρών, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε εντοπισθεί κατά τη διάρκεια έργων στον χώρο του αεροδρομίου της 112 πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα.





Περίεργο περιστατικό ξήλωσαν 105 πυραμίδες στην συνοριακή γραμμή Ελλάδας- Σκόπια



Έρευνες διεξάγει το τμήμα Ασφάλειας Φλώρινας μετά την ανακάλυψη ότι άγνωστοι δράστες από το διάστημα 23 έως 24 Νοεμβρίου ξήλωσαν 105 πυραμίδες που χρησιμοποιούνται για να οριοθετούν την συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας - π.Γ.Δ.Μ στην Π.Ε. Φλώρινας.

Οι άγνωστοι ξήλωσαν και εγκατέλειψαν τις πυραμίδες στο ίδιο σημείο, στο ύψος της συνοριακής γραμμής από την Τοπική Κοινότητα Μεσοκάμπου έως την Τοπική Κοινότητα Αχλάδας του Δήμου Φλώρινας. 

Για το περιστατικό ενημερώθηκαν και οι εισαγγελικές και στρατιωτικές Αρχές της περιοχής