Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Συνελήφθη συνταγματάρχης για πορνογραφία ανηλίκων

 



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη ημεδαπός για πορνογραφία ανηλίκων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. :

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος ημεδαπού στρατιωτικού για πορνογραφία ανηλίκων.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, που περιήλθαν στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, από την ενδελεχή μελέτη και ψηφιακή ανάλυση των οποίων, εντοπίστηκε χρήστης του διαδικτύου στην ελληνική επικράτεια να έχει αποκτήσει πρόσβαση σε διαδικτυακή εφαρμογή, στην οποία μεταφόρτωσε πλήθος αρχείων με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Από την επακόλουθη ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα και κατόπιν επικοινωνίας με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, εντοπίστηκε η επίμαχη σύνδεση και η οικία στην οποία αυτή αντιστοιχούσε. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην εν λόγω οικία δεν βρέθηκε κάτι σχετικό με την υπόθεση αλλά διαπιστώθηκε ότι η σύνδεση διαμοιράζεται και στην οικία του κατηγορουμένου.

Ακολούθησε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην οικία του όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο, μία κάρτα microSD και ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Μάλιστα, από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα αποθηκευτικά μέσα των ψηφιακών πειστηρίων, βρέθηκαν τοπικά αποθηκευμένα χιλιάδες αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο) σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, λόγος για τον οποίο ο κατηγορούμενος συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της  Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω του gov.grστην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD


Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Καινοτόμος πρωτοβουλία ο Μηχανισμός Καταγγελιών για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων

 




Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει θεσπίσει τον ρόλο του Υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ο ρόλος αυτός, ο οποίος ενισχύεται από το Αυτοτελές Γραφείο Υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, διασφαλίζει τη συλλογή και προκαταρκτική αξιολόγηση καταγγελιών για φερόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων πολιτών τρίτων χωρών.

  • Από την έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού Καταγγελιών στις 26 Σεπτεμβρίου 2023, η πλατφόρμα έχει δεχθεί περισσότερες από 29.235 επισκέψεις, ενώ έχουν υποβληθεί συνολικά 119 καταγγελίες:
    • 27 καταγγελίες υποβλήθηκαν το 2023 (26 Σεπτεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου).
    • 92 καταγγελίες υποβλήθηκαν το 2024.
    • Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν με τους εξής τρόπους:
    • 41 μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
    • 76 μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας στην πλατφόρμα του Μηχανισμού.
    • 2 με αποστολή του εντύπου μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
  • Ο Μηχανισμός Καταγγελιών ενισχύει τη διαφάνεια και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, διασφαλίζοντας την άμεση καταγραφή και την αποτελεσματική διαχείριση καταγγελιών που σχετίζονται με ενδεχόμενες παραβιάσεις κατά την είσοδο, την υποδοχή ή τις διαδικασίες χορήγησης διεθνούς προστασίας.


Υπ. Οικονομικών: Σε εφαρμογή ρυθμίσεις για την προστασία και ενημέρωση των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα

 



Ρυθμίσεις για την προστασία των κατόχων κρυπτονομισμάτων, την ενημέρωση των επενδυτών για τα χαρακτηριστικά και τους κινδύνους των κρυπτοστοιχείων που είναι διαθέσιμα στην αγορά, την διασφάλιση την σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν για ιδιώτες και επιχειρήσεις από την ανάπτυξη των κρυπτοστοιχείων που παρατηρείται διεθνώς, περιλαμβάνονται στον Κανονισμό 2024/1114 (“Markets in crypto-assets” / ‘’MiCA’’) που τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Δεκεμβρίου 2024.

  • Επισημαίνεται ότι ο νέος Κανονισμός δεν καταργεί το ρίσκο των τοποθετήσεων σε κρυπτοστοιχεία, οι τιμές των οποίων παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
  • Επίσης, υπογραμμίζεται ότι, παρά τις νέες προβλέψεις που θεσπίζει ο Κανονισμός MiCA, το επίπεδο προστασίας - όπως επεσήμανε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority) - είναι ασθενέστερο σε σχέση με εκείνο που ισχύει για τα παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα.

Πέρα από τις προβλέψεις του Κανονισμού, που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο, προχωρά στην υιοθέτηση επιπλέον μέτρων για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία. Με το ίδιο νομοσχέδιο ορίζονται αρμόδιες εποπτικές αρχές για τα κρυπτονομίσματα κατά περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η Τράπεζα της Ελλάδος και εντάσσεται ποινική διάταξη για παράνομη δραστηριότητα. Εξάλλου όπως έχει ήδη αναγγελθεί, εντός του 2025 θα εφαρμοστεί ειδικότερο νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των κρυπτοστοιχείων, τα οποία είναι επενδυτικά προϊόντα.




Ξεκίνησε η συγκέντρωση δεδομένων στον Κόμβο Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης deiktesOTA.gov.gr

 



Τέθηκε σε λειτουργία ο Κόμβος Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης deiktesota.gov.gr, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας των Δήμων και Περιφερειών της χώρας, μέσω της άμεσης πρόσβασης όλων των πολιτών σε δεδομένα που αφορούν στη λειτουργία και το έργο τους.

  • Πρόκειται για ένα εργαλείο που αποσκοπεί στην καταγραφή των βασικών στοιχείων της λειτουργίας και δραστηριότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συγκριτική αποτύπωση των επιδόσεών τους, μέσω δεικτών ανά τομέα λειτουργίας.
  • Η ψηφιακή αυτή πλατφόρμα συγκεντρώνει δεδομένα για 770 στοιχεία και 167 δείκτες, ταξινομημένα σε 12 ομάδες. Τα δεδομένα αυτά αντλούνται είτε απευθείας από υφιστάμενα δημόσια μητρώα με διαλειτουργικότητες, είτε μέσω ερωτηματολογίων που οφείλουν να συμπληρώνουν οι ίδιοι οι ΟΤΑ στην πλατφόρμα.

Ο Κόμβος Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί μία πραγματική μεταρρύθμιση, προσανατολισμένη στην ενίσχυση της δημόσιας λογοδοσίας με αντίκτυπο σε πολλά επίπεδα: ορθής διακυβέρνησης, διαφάνειας και άμεσης ανταπόκρισης της διοίκησης.




Αύξηση 81% στις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού το 2024

 




Αύξηση 81% κατέγραψαν το 2024 οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού συγκριτικά με το 2023. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2024 πραγματοποιήθηκαν 16.903 ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε ρύθμιση οφειλών 5,13 δισ. ευρώ.

Η σημαντική αυτή ώθηση στις ρυθμίσεις έρχεται ως αποτέλεσμα των βελτιωτικών παρεμβάσεων που υλοποίησε η Κυβέρνηση στη λειτουργία του Μηχανισμού με στόχο την προστασία των ευάλωτων οφειλετών και τον περιορισμό του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους. Πιο αναλυτικά:

  • Οι ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2024 ήταν 16.903 έναντι 9.337 ρυθμίσεων το 2023 ( αύξηση 81%),
  • το ύψος των ρυθμισμένων οφειλών ανήλθε σε 5,13 δισ. ευρώ έναντι οφειλών 3,54 δισ. ευρώ που ρυθμίστηκαν το 2023 ( αύξηση 44,92%),
  • 2.500 ευάλωτα νοικοκυριά επωφελήθηκαν από τη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα στις ρυθμίσεις,
  • 140 οφειλέτες ανέστειλαν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς αξιοποιώντας το μέτρο της προκαταβολής.

Στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέχρι το τέλος του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 28.945 επιτυχείς ρυθμίσεις και έχουν ρυθμιστεί οφειλές 9,5 δισ. ευρώ.



1o Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρίγκιπας Διάδοχος και Πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud συμπροέδρευσαν στην πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αλ-Ούλα.

  • Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θεσμοθετεί Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας με χώρα της Μέσης Ανατολής.

«Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη αξία έχει για μας η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τον κόσμο και για την ευρύτερη περιοχή. Η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα και την Ε.Ε. και παίκτης-κλειδί για την σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Το παγκόσμιο τοπίο αναδιαμορφώνεται και σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του Αραβικού κόσμου και της Σαουδικής Αραβίας είναι κρίσιμος. Η ασφάλεια της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής είναι αλληλεξαρτώμενες. Σε αυτό το τοπίο η στρατηγική μας συνεργασία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία».

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το ΑΣΣΣ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία ενισχύουν τη διμερή τους συνεργασία στο ανώτατο δυνατό επίπεδο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η άμυνα, οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

«Αυτή η συνεργασία έχει αυξημένη σημασία στη σημερινή συγκυρία που βιώνει η περιοχή μας λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα έχει προστεθεί σε μια σειρά από κρίσεις, τις συνέπειες των οποίων καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ακόμα πιο σημαντικό που Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή».

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές για συνεργασία στην ενέργεια, καθώς και στο εμπόριο και στις επενδύσεις σε τομείς όπως η ναυτιλία, τα αγροδιατροφικά προϊόντα και ο κατασκευαστικός τομέας.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Mohammed bin Salman υπέγραψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τις 46 πρωτοβουλίες που έχουν συμφωνηθεί από κοινού από τις Επιτροπές του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας και ενέκριναν τη δομή διακυβέρνησής του.

Το ΑΣΣΣ απαρτίζεται από 7 Επιτροπές (Πολιτική, Στρατιωτική, Επενδύσεων, Ενεργείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού), των οποίων επικεφαλής είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί των δύο χωρών.