Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Αίτημα εξεταστικής για capital controls και τρίτο Μνημόνιο καταθέτει η ΝΔ




Ζήτημα ολίγης ώρας είναι η κατάθεση του αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που θα κληθεί να διερευνήσει τις συνθήκες αλλά και τις πράξεις και παραλείψεις κυβερνητικών στελεχών που είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία του προηγούμενου καλοκαιριού, την επιβολή capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών, την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση και τελικά, την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης κάλεσε χθες τον πρωθυπουργό να συναινέσει στην λειτουργία της εν λόγω εξεταστικής, δεσμευόμενος από την πλευρά του ότι και η Νέα Δημοκρατία θα υποστήριξε την πρόταση Τσίπρα για εξεταστική επί των δανείων που έχουν λάβει ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα. Ούτε ένα 24ωρο μετά την χθεσινή δηλωση του, ο κ. Μητσοτάκης προχωράει και στην κατάθεση του επίσημου αιτήματος, το οποίο υπογράφει σύσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.



Πηγή


Η στρατηγική της ήπιας ισχύος της Τουρκίας εγκυμονεί κινδύνους για ανάφλεξη στα Βαλκάνια;

Της Ναταλίας Γρίβα, Διεθνολόγου

Το Μάιο του 2016,  μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων, πιθανόν με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu, πρόκειται να επισκεφτεί τη Βοσνία για να παραστεί στην επαναλειτουργία του τζαμιού Ferhadija στην περιοχή Banja Luka. Το τζαμί αυτό περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO [1], χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές απώλειες του πολέμου στη Βοσνία την περίοδο 1992-1995, λόγω των καταστροφών που αυτό υπέστη από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις. [2]

Ας σημειωθεί ακόμη ότι, ο Τουρκικός Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης, (ΤİΚΑ) στήριξε  την ανακατασκευή του τζαμιού Ferhadija, στα πλαίσια της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής διείσδυσης που αυτός επιδιώκει στην περιοχή των Βαλκανίων.

Όμως τι σημαίνουν όλα αυτά και ποιες είναι οι επιδιώξεις της Άγκυρας;

Εάν κάποιος εξετάσει την ακόλουθη κατάσταση που περιγράφεται στις σελ. 63-65 του βιβλίου του Χρ. Μηνάγια με τίτλο: «Απόρρητος Φάκελος Τουρκία-Η Εθνική Στρατηγική της Τουρκίας», η εικόνα που προκύπτει είναι σαφής.

Οι συνεργασίες που δημιουργεί η Τουρκία με τις χώρες του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αποσκοπούν κατά βάση αφενός στην προβολή της στρατηγικής της ήπιας ισχύος μέσω μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, αφετέρου στην οικονομική διείσδυση σε μια αγορά ενός δισ. κατοίκων με προφανή οικονομικά οφέλη.

Σημαντικό εργαλείο της στρατηγικής αυτής αποτελεί ο Τουρκικός Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΤİΚΑ), ο οποίος ιδρύθηκε στις 24-01-1992, υπαγόμενος αρχικά στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια το 1999 στην πρωθυπουργία. Ο ΤİΚΑ έχει ως αποστολή την ανάπτυξη προγραμμάτων οικονομικής, εμπορικής, τεχνολογικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας τόσο με τουρκόφωνα, όσο με γειτονικά με την Τουρκία κράτη. Τα προγράμματα αυτά αφορούν στη δημιουργία θεσμικών υποδομών σε όλους τους τομείς, βελτίωση των υποδομών, αναβάθμιση του βιοτικού και κοινωνικού επιπέδου, διαφύλαξη του κοινού ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου (οθωμανικού-τουρκικού), διάδοση της τουρκικής γλώσσας, βελτίωση των πολιτιστικών σχέσεων και συνεργασία στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις Ετήσιες Εκθέσεις Δραστηριοτήτων του, ο ΤİΚΑ  κατανέμει τις περιφερειακές του δαπάνες στους τομείς: εκπαίδευση, υγεία, νερό και υγιεινή ύδατος, διοίκηση και πολιτικές υποδομές, λοιπές κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, μεταφορές, αποθηκεύσεις προϊόντων, ανάπτυξη υποδομών επικοινωνιών, ενέργεια, τραπεζικές εργασίες, χρηματο-οικονομικά, εργασία, γεωργία, δασοπονία, αλιεία, βιομηχανία, εξόρυξη μετάλλων, οικοδομικές εργασίες, εμπόριο, τουρισμός και προστασία περιβάλλοντος.

Συνεπώς, διαπιστώνεται ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον ΤİΚΑ ως έναν οργανισμό διείσδυσης στις κοινωνίες ενός γεωγραφικού χώρου που εκτείνεται σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη-Ασία-Αφρική) και σε περισσότερες από 100 χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας που δίδει η Τουρκία στη διείσδυση αυτή αποτελεί η λειτουργία γραφείων Συντονισμού Προγραμμάτων του ΤİΚΑ στις ακόλουθες 27 χώρες: Αφγανιστάν, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αιθιοπία, Παλαιστίνη, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Καζακστάν, Κιργιζία, Κοσσυφοπέδιο, Π.Γ.Δ.Μ., Μογγολία, Πακιστάν, Μολδαβία, Ουζμπεκιστάν, Σενεγάλη, Σουδάν, Σομαλία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ιράκ, Λίβανος, Υεμένη και Ουκρανία.

Πέραν των παραπάνω, ο ΤİΚΑ δίδει μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της τουρκολογίας με τη δημιουργία αντίστοιχων τμημάτων σε πανεπιστήμια του Αφγανιστάν, της Αλβανίας, της Λευκορωσίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Παλαιστίνης, της Ινδίας, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, της Λιθουανίας, της Μογγολίας, της ΠΓΔΜ, του Ουζμπεκιστάν, της Σλοβακίας, του Ταταριστάν, του Τουρκμενιστάν, της Ουκρανίας και της Υεμένης. Επίσης, στα πλαίσια περιφερειακών συνεργασιών υλοποιεί ένα διεθνές πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών, αφενός με την αποστολή Τούρκων εκπαιδευτών στις χώρες που το ζητούν π.χ. Αλβανία, Παλαιστίνη, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Μογγολία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αζερμπαϊτζάν και Ουζμπεκιστάν, αφετέρου με την εκπαίδευση αλλοδαπών αστυνομικών στις τουρκικές αστυνομικές σχολές.

Στη συνέχεια, ο Χρ. Μηνάγιας επισημαίνει ότι, η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας για τα Βαλκάνια έχει δύο κύριους στόχους. Ο πρώτος στόχος αφορά στην εδραίωση της σταθερότητας σύμφωνα με την τουρκική αντίληψη, ενώ ο δεύτερος στόχος αφορά στη δημιουργία ενός διεθνούς νομικού πλαισίου, στην ομπρέλα ασφαλείας του οποίου θα ενταχθούν οι εθνικές μειονότητες της περιοχής. Εντός αυτού του νομικού πλαισίου, η Τουρκία έχει ως διαρκή στόχο την απόκτηση του δικαιώματος επέμβασης στα προβλήματα που έχουν σχέση με τις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων. Είναι σημαντικό ότι, ο Ahmet Davutoglu χρησιμοποιεί ως παράδειγμα της σύγχρονης ιστορίας, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία, κατ’ αυτόν, νομιμοποιήθηκε στα πλαίσια ενός τέτοιου νομικού πλαισίου. Επομένως, η Άγκυρα, αφενός για να μπορέσει στο μέλλον να αποκτήσει ένα παρόμοιο δικαίωμα στα Βαλκάνια, αφετέρου για να μην απολέσει την δραστικότητά της στην περιοχή, να μη βρεθεί απέναντι σ’ ένα «Βαλκανικό Μπλοκ» και να εξισορροπήσει το ρωσικό παράγοντα, εφαρμόζει μια ενεργητική βαλκανική πολιτική, η οποία: α. Προβάλλει συνεχώς τους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς της Τουρκίας με τις μουσουλμανικές μειονότητες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε αυτή να μπορέσει στο μέλλον να αναλάβει νέες περιφερειακές αποστολές που πηγάζουν από τις ιστορικές παραμέτρους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο Davutoglu χρησιμοποιεί τον όρο «Οθωμανικό Κράτος», διότι το θεωρεί ως ένα μοντέλο διοίκησης που περιελάμβανε δραστηριότητες εποικισμού, ανοικοδόμησης και ανάπτυξης, σε αντίθεση με τον όρο  «Οθωμανική Αυτοκρατορία», ο οποίος παραπέμπει στα μοντέλα της αποικιοκρατικής διακυβέρνησης των Άγγλων, των Γάλλων, των Ισπανών και των Πορτογάλων. β. Επικαλείται με δραστικό τρόπο τις εσωτερικές ισορροπίες και τους εξωτερικούς παράγοντες της κάθε περιοχής. γ. Αυτοπαρουσιάζεται ως το τελικό άσυλο στο οποίο θα προσφύγει κάποιος σε περίπτωση προβλήματος και ως η δύναμη που εγγυάται είτε την εσωτερική ασφάλεια, είτε και την εδαφική ακεραιότητα μερικών χωρών που διαβιούν οι μειονότητες.

Διαπιστώνεται δηλαδή, ότι η Τουρκία όχι μόνο ταυτίζει την ασφάλεια των Βαλκανίων με τις παραμέτρους ασφαλείας των δυτικών συνόρων της, αλλά επιδιώκει να μετατοπίσει τη γραμμή ασφαλείας της ακόμη δυτικότερα, μέσω πολυμερών και διμερών συμφωνιών ασφαλείας σε βαλκανικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρονται οι στρατιωτικές συνεργασίες με την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και την Π.Γ.Δ.Μ., οι οποίες δημιουργούν μια επιπλέον απειλή με ασύμμετρες συνιστώσες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδος. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι μέσω των συνεργασιών σε τεχνολογικό και επιστημονικό επίπεδο, σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και δωρεάν παροχής στρατιωτικού υλικού έχει γίνει αποδεκτή και νομιμοποιήθηκε η μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατιωτικών τμημάτων στις εν λόγω περιοχές.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι εγγύς γειτονικές χώρες της Τουρκίας παρέμειναν για αιώνες υπό το ζυγό της οθωμανικής αυτοκρατορίας, δημιουργεί ψυχολογικές αντιδράσεις, οι οποίες αφενός έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον πολιτικό διάλογο, αφετέρου επιδρούν αρνητικά στην εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, η οποία αποτελεί την πρωταρχική απαίτηση για διαπραγματεύσεις.

Παραπομπές

[1] www.unesco-hellas.gr/gr/default.htm: Ο Εκπαιδευτικός Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) επιζητεί να προωθήσει την αναγνώριση, προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία έχει σημαντική αξία για τον άνθρωπο. Ο όρος “Πολιτιστική Κληρονομιά” αναφέρεται σε μνημεία, ομάδες κτισμάτων και χώρων με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία. Η Συνθήκη για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 1972. Με την υπογραφή της, τα κράτη αναγνωρίζουν ότι οι χώροι που βρίσκονται στην εθνική επικράτειά τους και έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αποτελούν, με κάθε επιφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, παγκόσμια κληρονομιά «για την προστασία της οποίας είναι υπεύθυνη η διεθνής κοινότητα, που πρέπει να εργαστεί ως σύνολο για αυτό τον σκοπό». Η αποστολή της UNESCO είναι να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να υπογράψουν τη Συνθήκη του 1972 για να εξασφαλίσουν την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς τους αλλά και να δημιουργήσουν συστήματα ελέγχου που θα αναφέρουν σε τακτική βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χώροι παγκόσμιας κληρονομιάς στην επικράτειά τους. Επίσης, η UNESCO βοηθά τα κράτη να προστατεύσουν τους χώρους αυτούς παρέχοντας τεχνική βοήθεια, επαγγελματική εκπαίδευση καθώς και έκτακτη οικονομική βοήθεια σε χώρους που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Μέσω του Διεθνούς Οργανισμού προωθείται η παρουσίαση σε παγκόσμιο επίπεδο της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και ενθαρρύνεται η διεθνής συνεργασία για τη διαφύλαξη της. Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

[2] www.balkaninsight.com/en/article/turkey-s-soft-power-risks-backfiring-in-balkans-02-25-2016


Πηγή : medintelligence.org


Εικόνες σοκ - Γυμνός καθηγητής προσπαθεί να βιάσει μαθήτρια!



Η απόπειρα βιασμού καταγράφηκε από τον φωτογραφικό φακό και οι σοκαριστικές εικόνες δεν άργησαν να κατακλύσουν τα social media. Ένας καθηγητής, ολόγυμνος, κυνηγά μαθήτρια στο προαύλιο του σχολείου και προσπαθεί να τη βιάσει μπροστά στους πάντες!

Όλα έγιναν την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια διαλείμματος σε σχολείο της Κίνας. Καθηγητής με ιστορικό ψυχικής ασθένειας άρχισε να κυνηγά γυμνός μια μαθήτρια, την «κόλλησε» στον τοίχο και επιχείρησε να της επιτεθεί σεξουαλικά. Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια άλλων παιδιών που φοιτούν στο ίδιο σχολείο με το θύμα.

Ο 30χρονος άνδρας βγήκε γυμνός στο προαύλιο του σχολείου και σε κατάσταση αμόκ έπιασε το κορίτσι από πίσω και στη συνέχεια την ακινητοποίησε. Σοκαρισμένοι μαθητές κοιτούσαν το περιστατικό. Ευτυχώς, τα ουρλιαχτά και τις κραυγές βοήθειας του κοριτσιού άκουσαν άλλοι καθηγητές, που έτρεξαν και την έσωσαν από τα χέρια του 30χρονου.


Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως ο άνδρας ήταν γνωστό πως έπασχε από κάποια ψυχική ασθένεια. Σύμφωνα με την αστυνομία, από το 2011 έπασχε από ψυχικές διαταραχές, αλλά οι γιατροί είχαν πει πως θα ήταν καλά αν η ασθένειά του δεν «επέστρεψε» δυο χρόνια μετά.



Πηγή: Sun, newsit.gr


Κύπρος: Σε οκταήμερη κράτηση ο αεροπειρατής της Egypt Air



Διάταγμα οκταήμερης κράτησης του αεροπειρατή Σερί Ντιν Μουσταφά Εμάν εξέδωσε πριν από λίγο το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λάρνακας, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η απόφαση ελήφθη, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανακριτική διαδικασία από την αστυνομία.

Ο 59χρονος κατηγορείται για πειρατεία, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών, απαγωγή προσώπων με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό, απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις και αδικήματα κατά παράβαση του περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας νόμου.

Η αεροπειρατεία σημειώθηκε χθες, στο αεροσκάφος της Egypt Air, που μετέφερε 56 επιβάτες και 16μελές πλήρωμα. Το αεροπλάνο εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξάνδρεια-Κάιρο, αλλά προσγειώθηκε στην Κύπρο και μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, ο αεροπειρατής άφησε ελεύθερους τους ομήρους και συνελήφθη.

Ο δράστης είναι πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού και στην επιστολή που ζήτησε να διαβαστεί από την Κύπρια πρώην σύζυγό του περιλαμβάνονταν αιτήματα όπως η απελευθέρωση 63 γυναικών που κρατούνται στο Κάιρο.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι είναι μια ασταθής προσωπικότητα, που κατάφερε, ωστόσο, με θήκες κινητών αντί εκρηκτικών στη ζώνη του φορούσε, να προχωρήσει σε αεροπειρατεία.


Πηγή : tanea.gr


Στα 6,8 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των φόρων από το τρίτο μνημόνιο



Το αστρονομικό ποσό των 6,8 δισ. ευρώ φτάνει πλέον ο λογαριασμός των φόρων του τρίτου μνημονίου, αφού στα 3,2 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί για την διετία 2015 -2016 μέσω του προϋπολογισμού προστίθενται τώρα άλλα 3,6 δισ. για να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση.

Το ανήγγειλε χθες επίσημα η Κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Ολγα Γεροβασίλη η οποία στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων είπε ότι Αθήνα και δανειστές κλείνουν σε ένα πακέτο μέτρων 5,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2016 – 2018 από τα οποία τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές του ασφαλιστικού, 1,8 δισ. ευρώ από άμεση φορολογία και άλλο 1,8 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία.

Λίγες ώρες αργότερα το ύψος των νέων μέτρων επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος συμμετέχοντας σε επιτροπή της Βουλής παραδέχθηκε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι 3% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 5,4 – 5,5 δισ. ευρώ) και τόνισε ότι το ΔΝΤ «συμβιβάστηκε» με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε, ενώ πριν ζητούσε μέτρα από 7 έως και 9 δισ. ευρώ . Είπε επίσης ότι τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν, θα ψηφιστούν αλλά αν τα έσοδα πάνε καλύτερα δεν θα εφαρμοστούν τουλάχιστον στο σύνολο τους.

Κρίνοντας βέβαια από μια σειρά «έκτακτων» μέτρων όπως ο ΕΕΤΗΔΕ που μετασχηματίστηκε σε ΕΝΦΙΑ - ο οποίος παραμένει, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, η προσδοκία του υπουργού μάλλον θα διαψευστεί.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις θα δουν τον μακρύ κατάλογο των μέτρων που έχουν ψηφιστεί από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και τώρα σε φόρους οι οποίοι θα έρθουν να προστεθούν σε μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών μειώνοντας αναλόγως τα εισοδήματα τους.

Ο κατάλογος των επώδυνων φορολογικών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζεται ήδη την διετία 2015 2016 περιλαμβάνει:

1. Την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ με προσδοκώμενα έσοδα για την διετία 1,31 δισ. ευρώ.

2. Την κατάργηση της μείωσης κατά 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα πάνω από τα 30.000 , με στόχο έσοδα 377 εκ. ευρώ.

3. Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με στόχο έσοδα 32,4 εκ. ευρώ.

4. Την αύξηση του συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στα 29% με στόχο έσοδα 150 εκ. ευρώ.

5. Την αύξηση των συντελεστών στους φόρους των ασφαλίστρων με στόχο έσοδα 89,7 εκ. ευρώ.

6. Την κατάργηση απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ με στόχο έσοδα 20 εκ. ευρώ.

7. Την αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις με στόχο έσοδα 156 εκ. ευρώ.

8. Την αύξηση της προκαταβολής φόρους στους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο έσοδα 114 εκ. ευρώ.

9. Την κατάργηση της έκπτωσης από την εφ άπαξ καταβολή φόρου με στόχο έσοδα 24 εκ. ευρώ.

10. Πρόστιμα για την μη χρήση των ΚΤΕΟ με στόχο έσοδα 56,3 εκ. ευρώ. Κατάργηση της έκπτωσης στο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με στόχο έσοδα 13 εκ. ευρώ.

11. Επιβολή φορολογίας 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις με στόχο έσοδα 45 εκ. ευρώ.

12. Την επιβολή τέλους 5 λεπτά σε κάθε στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με στόχο έσοδα 210 εκ. ευρώ.

Για την διετία 2015 - 2016 και με στόχο να κλείσουν τα επιπλέον έσοδα 3,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εξετάζονται:

13. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να φέρει περίπου 1,4 δισ. ευρώ έναντι 150 εκ ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2016 μέσω έξι παρεμβάσεων:

- Της ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες.

- Της νέας αναλογικής κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης με αυξημένους συντελεστές.

- Την μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 9.950 στα 9.100 ευρώ.

- Της αύξησης της φορολογίας των αγροτών.

- Της αύξηση της φορολογίας για εισόδημα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ποσό έως 12.000 ευρώ από 33 σε 35% για έσοδα από 12.001 έως και 30.000 ευρώ και ένα συντελεστή 45% για κάθε επιπλέον εισόδημα.

- Την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 15%.

14. Αλλαγή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ώστε να κλείσει η τρύπα των 350 εκ ευρώ από την αλλαγή των αντικειμενικών τιμών και να επιτευχθεί ο στόχος για ετήσια έσοδα συνολικού ύψους 2,65 δισ. ευρώ .

15. Την αλλαγή της φορολογίας στα ΙΧ με στόχο έσοδα 1,1 δισ. ευρώ όπου σχεδιάζεται:

- Στα τέλη κυκλοφορίας , η αλλαγή των σημερινών επιβαρύνσεων με βάση τα κυβικά να αντικατασταθεί με ένα πάγιο τέλος για όλους τους κατόχους ΙΧ, ώστε να αποθαρρυνθεί η κατάθεση πινακίδων.

- Στην τελική τιμή των ΙΧ εξετάζεται η σύνδεση του τέλους ταξινόμησης με την εργοστασιακή τιμή και όχι με τα κυβικά όπως ισχύει σήμερα.

16. Την επιβολή του τέλους 0,05% σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές με στόχο την είσπραξη πρόσθετων εσόδων 500 εκ. ευρώ.

17. Ένα ακόμη μέτρο που εξετάζεται είναι η επιβολή ενός ειδικούς τέλους για την συνδρομητική τηλεόραση και την παροχή υπηρεσιών ιντερνέτ που προσφέρονται είτε αυτούσια είτε ως πακέτο υπηρεσιών από τις εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας . Επίσης εξετάζεται και η αναπροσαρμογή του τέλους κινητής τηλεφωνίας.

Των μέτρων αυτών έπεται συνέχεια με δεδομένο ότι κανένα από τα μέτρα των έμμεσων φόρων δεν έχουν γίνει οριστικά δεκτά τόσο στην ουσία τους όσο και στην δημοσιονομική τους επίπτωση από τους δανειστές.



Πηγή : enikonomia.gr


Υπόθεση Μουζάλα: Καμμένος πίνει, Χρυσοβελώνη κερνάει!




Σε κωλοτούμπες που θα ζήλευε και ο πλέον επιδέξιος ζογκλέρ τσίρκου εξακολουθεί να επιδίδεται το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), καθώς λίγες μόλις ώρες μετά τη στροφή 180 μοιρών του «μαινόμενου πατριώτη» Πάνου Καμμένου στο θέμα Μουζάλα, η υφυπουργός Υποδομών και βουλευτής του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη προχώρησε σε νέα κυβίστηση, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής παραμένει ορθάνοικτη!

«Για το θέμα του κ. Μουζάλα, ο κ. Καμμένος πάντα έλεγε -και λέει- ότι είναι ανοιχτό. Και ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ανοιχτό προκύπτει και από τη χθεσινή ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου που είπε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί από σήμερα και μετά. Το ποια λύση θα δοθεί είναι κάτι το οποίο θα το χειριστεί ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων», είπε η Μ. Χρυσοβελώνη, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη (30/03/2016) στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Και μάλιστα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό του Π. Καμμένου περί «λεκτικού λάθους» του Γιάννη Μουζάλα, η ίδια υποστήριξε ότι «ποτέ ο κ. Καμμένος δεν υπαναχώρησε από τις θέσεις του και τα λεγόμενά του».

Ας δούμε, άλλη μία φορά, τι έλεγε ο «μαινόμενος» Πάνος το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή: «Όταν διαφώνησα γιατί ο κ. Μουζάλας έκανε ένα λεκτικό λάθος, υπέβαλα την παραίτησή μου και των υπουργών των Ανεξάρτητων Ελλήνων στον Πρωθυπουργό». 

Ε, ναι πώς να το κάνουμε; Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «ξέχασε» (;) αυτό που είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα: «Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του».

Μάλλον, η υφυπουργός Υποδομών ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Μάλλον το νερό που πίνουν στη Βουλή έχει κάτι περίεργο μέσα και προκαλεί επιλεκτική αμνησία. Αλλιώς δεν εξηγείται!
Η παροιμία πρέπει να αλλάξει: Το «Γιάννης (Μουζάλας) πίνει, Γιάννης κερνάει» να μετατραπεί πάραυτα σε «Καμμένος πίνει, Χρυσοβελώνη κερνάει»

Δεν μας σώζει τίποτα με δαύτους...


Πηγή : newsbomb.gr



Ο Τσίπρας δεν θα ακούσει τον Κυριάκο που του είπε να φύγει τώρα που μπορεί με την όποια αξιοπρέπεια του έμεινε




Κώστας Βουκελάτος

Ένα είναι σίγουρο ότι ο Τσίπρας και η επικίνδυνη παρέα του δεν άκουσε εχθές τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τους πρότεινε να φύγουν με την όποια αξιοπρέπεια τους έχει μείνει.

Εχθές περιμέναμε αποκαλύψεις και ονόματα και μόνο ονόματα δεν ακούσαμε απλά ο Τσίπρας αναφέρθηκε σε αναμασημένες ιστορίες νομίζοντας ότι έτσι θα αποπροσανατολίσει από την ληστρική φοροεπιδρομή που έρχεται και θα υπεξαιρέσει από τους Έλληνες άλλα 6 δις ευρώ, για να καλύψει την ανικανότητα της κυβέρνησης.

Εάν εξαιρέσεις την καταπληκτική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία ισοπέδωσε τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του, την κριτική με τις αποκαλύψεις που έκαναν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και η ολυμπιακών διαστάσεων χρυσού μεταλλείου κωλοτούμπα που έκανε ο Καμμένος στην περίπτωση Μουζάλα το χθεσινό θα ήταν ακόμα μία πολιτική ήτα του Τσίπρα στεγνά χωρίς τα υπόλοιπα που προανέφερα.

Μέχρι από την Νέα Υόρκη φίλοι και συγγενείς με πήραν το βράδυ γιατί τους έκανε εντύπωση η κωλοτούμπα Καμμένου και μου έκαναν παράπονα για το ότι τζάμπα στήθηκαν να δουν τον Τσίπρα γιατί αντί να ακούσουν αποκαλύψεις υπέστη άλλη μία ταπείνωση  ο Αλέξης αλλά τουλάχιστον από τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό τους άρεσε.

Σημασία έχει ότι δεν πρόκειται μια καθεστωτική κυβέρνηση να φύγει έτσι απλά επειδή είναι μια αποτυχημένη κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και επειδή κάνει τρομερό κακό στην Ελλάδα και στους Έλληνες που κάποτε παραπλάνησε για να τους ψηφίσει. Όσο τους κτυπάς και ξέρουν ότι πέφτουν τόσο επικίνδυνοι θα γίνουν με άγνωστες αντιδράσεις γιατί ξέρουν ότι αυτά που έχουν κάνει δεν θα περάσουν έτσι απλά.

Θα προσπαθήσουν να μείνουν μέχρι όσο πάει με όποιο κόστος και να συνεπάγεται αυτό ακόμα και με την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρα και των πολιτών της έτσι λειτουργούν τα καθεστώτα.

Η Ελλάδα δεν έχει ξαναβρεθεί σε τέτοια κατάσταση μετά την μεταπολίτευση και δεν έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση που να έχει απομονώσει την χώρα διεθνώς.

Σημασία έχει ότι εάν δεν αντιδράσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες γιατί η αντιπολίτευση δεν φτάνει να τα λέει, η χώρα θα βυθίζεται συνέχεια στον πάτο και κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα για όλους μας.

Οι άθλιοι κυβερνητικοί χειρισμοί σε όλα τα επίπεδα μετανάστες, ασφαλιστικό, οικονομία, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανάπτυξη, αύξηση της ανεργίας καθώς και σε όλα τα εθνικά μέτωπα επιδεινώνεται και η Ελλάδα έχει μπει στο περιθώριο όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες με καθεστωτικές κυβερνήσεις.

Ιδεοληπτικοί, ανιστόρητοι, αμόρφωτοι και ανθέλληνες πετάνε κάθε μέρα ότι θέλουν όπως το θέλουν και αδιαφορούν για την ζημιά που κάνουν στην χώρα και για την άθλια εικόνα παρακμής που δείχνουν στο εξωτερικό, για αυτούς υπάρχει το μόνο εμείς και απέναντι όλοι οι άλλοι και αυτό μας διαλύει.

Δεν ξέρουν να κυβερνήσουν, δεν γνωρίζουν και δεν καταλαβαίνουν το πόσο υποφέρει η χώρα κάτω από τα δεσμά του καθεστώτος τους δεν έχουν κανένα πλάνο για την ανάπτυξη της χώρας, δεν τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη της χώρας τους ενδιαφέρει να αντέξει το καθεστώς με κάθε τρόπο  γιατί έτσι και πέσουν είναι καταδικασμένοι οπότε δεν θα διστάσουν να θυσιάσουν ακόμα και την χώρα με τους πολίτες για να καταφέρουν να μείνουν στην εξουσία όσο μπορέσουν περισσότερο.

Ζούμε σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο απειλείται, εκτός των άλλων, και η ίδια η Δημοκρατία. Ένας υπουργός μπορεί να εκφέρει την γνώμη του σε δικαστικό λειτουργό για ποινική υπόθεση που ο τελευταίος χειρίζεται και δεν τρέχει τίποτα. 

Αυτοί δεν έχουν σκοπό να φύγουν! Δεν θα κάνουν εκλογές! Κάνουν ότι θέλουν και έχουν μετά την απαίτηση να μην ανοίγει μύτη όπως στα καθεστώτα της Βόρειας Κορέας.

Αυτό αντιμετωπίζουμε και δυστυχώς οι εταίροι τους είναι οι ΑΝ.ΕΛ. στους οποίους είχαμε κάποια ελπίδα ότι δεν θα ανεχθούν τέτοια κατάσταση με την εδραίωση ενός αριστερού καθεστώτος, αλλά η καρέκλα είναι γλυκιά και οι κωλοτούμπες είναι το άθλημα τους.



Μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν βάλει αέριο στα αυτοκίνητα



H αύξηση στη φορολογία στο υγραέριο κίνησης θα είναι διπλάσια από αυτή στη βενζίνη, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου.

Σημαντικές αυξήσεις αναμένονται στο υγραέριο κίνησης με αναπροσαρμογή της φορολογίας στα καύσιμα όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ασμάτογλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η αύξηση στη φορολογία στο υγραέριο κίνησης θα είναι διπλάσια από αυτή στη βενζίνη, όπου εξετάζεται αύξηση κατά 0,13 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αύξηση των φόρων στο υγραέριο έτσι ώστε από τα 0,65 ευρώ το λίτρο σήμερα να διαμορφωθεί στα 0,85 ευρώ το λίτρο.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν πάνω από 200.000 αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο. Σημειώνεται ότι ανάλογες αυξήσεις αναμένονται στο πετρέλαιο κίνησης.


Πηγή : thetoc.gr


Κάνουν πάρτυ τα κυκλώματα των διακινητών σε Πειραιά και πλατεία Βικτωρίας: Οι τιμές, τα μέσα, οι προορισμοί




Σε κέντρα δράσης των διακινητών έχουν μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά και η πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο: «Μέσα στο εμπόριο διακίνησης μεταναστών: Η ελευθερία ξεκινά με 1.000 ευρώ».

Το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ ευνοεί τις «μπίζνες» των 15 δικτύων παράνομης διακίνησης που, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, συχνάζουν στα διάφορα εστιατόρια με άρωμα ανατολής στο κέντρο της Αθήνας.

«Το κλείσιμο των συνόρων, ολοκληρωμένο με συρμάτινους φράχτες που φυλάσσονται από αστυνομικούς, έχει αποκλείσει περίπου 50.000 μετανάστες στην Ελλάδα. Πολλοί είναι απεγνωσμένοι να φύγουν, όμως φοβούνται να γυρίσουν. Για αυτούς που έχουν μερικά χρήματα ακόμη, οι διακινητές είναι τώρα η καλύτερη ελπίδα».

Το δημοσίευμα επικαλείται την μαρτυρία του Ορέστη Παπαδόπουλου, ιδιοκτήτη περιπτέρου, ο οποίος κάνει λόγο για «μπαζάρ ανθρώπων» στην πλατεία Βικτωρίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και όταν παρεμβαίνει η αστυνομία, τα κυκλώματα απλά μετακινούνται λίγο παρακάτω για να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους.

Εκτός όμως από τις μαρτυρίες των κατοίκων, η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται τις μαρτυρίες και ενός διακινητή, του Αλί από το Αφγανιστάν, ο οποίος «ειδικεύεται στην παράνομη διακίνηση Αφγανών και Ιρακινών». Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι «πολύ χαρούμενος», καθώς 30 Αφγανοί πελάτες του μόλις έφτασαν στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι κέρδισε περίπου 54.000 ευρώ. Η τιμή φτάνει τα 4.700 ευρώ.

Λίγο παρακάτω, σε ένα καφέ που συχνάζουν μετανάστες, οι δημοσιογράφοι της WSJ συνάντησαν τον 22χρονο Αράς που ξέφυγε από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και ονειρεύεται να σπουδάσει πληροφορική στη Γερμανία. Ο ίδιος σκέφτεται να πληρώσει κάποιον διακινητή για να τον βοηθήσει να φτάσει στον προορισμό του, όμως δεν έχει πολλά χρήματα. Οι διακινητές του ζήτησαν 1.800 ευρώ για να φτάσει στη Γερμανία οδικώς και 1.200 για να φτάσει στην Ιταλία με το καράβι.

Η πιο φτηνή λύση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να κρυφτεί κάποιος σε ένα φορτηγό με φρούτα ή άλλα προϊόντα με κατεύθυνση την Ιταλία, Η τιμή κυμαίνεται στα 1.000 με 1.200 ευρώ. Παρόλα αυτά, λίγοι πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να ζητήσουν άσυλο στη γειτονική μας χώρα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα και στους διακινητές που μεταφέρουν τους πρόσφυγες στους προορισμούς τους αεροπορικώς. Υπενθυμίζουμε ότι πριν δύο εβδομάδες συνελήφθη ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου επειδή προσπάθησε να μεταφέρει μετανάστες στην Ιταλία με αεροπλάνο.


Πηγή : huffingtonpost.gr


Ανεξέλεγκτη η κατάσταση και στον Πειραιά γέμισε το λιμάνι σκηνές και πρόσφυγες - μετανάστες



Στόν Πειραιά, φιλοξενούνται 5.745 πρόσφυγες και μετανάστες, και σήμερα το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 15 πρόσφυγες μόνο από τη Μυτιλήνη.

Έχουν στηθεί 1.100 σκηνές σε όλο το λιμάνι ενώ αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων και μεταναστών σε νέο χώρο που έχει διαμορφωθεί στον Ελαιώνα, αλλά και σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη, που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1.300 ατόμων.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αξίζει να σημειωθεί ότι κάνουν βουτιές καθημερινά στο λιμάνι και ανάμεσα στα πλοία για να κάνουν μπάνιο και να καθαριστούν με αλατόνερο.


ΕΟΠΥΥ: Αναλώσιμα με ηλεκτρονική συνταγογράφηση!




Το αναλώσιμο υλικό που προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μέσω των φαρμακείων πρόκειται να ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση με στόχο να μειωθεί όσο περισσότερο γίνεται η δαπάνη που προκαλείται στον Οργανισμό εξαιτίας του…

Το θέμα αυτό αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψη στον ΕΟΠΥΥ στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος. Όπως φαίνεται, η μεγάλη αγορά των ιατροτεχνολογικών υλικών, στα οποία περιλαμβάνονται και αναλώσιμα για τον έλεγχο του διαβήτη, και κάποια χορηγούνται από τον περασμένο μήνα με ηλεκτρονική ιατρική γνωμάτευση, δημιουργούν πρόβλημα στα περιορισμένα οι κονονικά του Οργανισμού και στο εξής θα υπόκεινται σε έλεγχο...

Εξάλλου, στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκαν και προβλήματα που αντιμετωπίζουν  οι φαρμακοποιοί με τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ακι ο πρόδρος του Υπερταμείου, Σ. Μπερσίμης ενημέρωσε το προεδρείο του ΠΦΣ ότι προωθούνται μέτρα απλούστευσης και βασικά ψηφιοποίησης του όλου συστήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ από την πλευρά του έριξε στο τραπέζι την ιδέα να συμμετάσχουν οι φαρμακοποιοί στην επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία εργάζεται στο υπουργείο Υγείας, αλλά ο πρόεδρος του Οργανισμού επεσήμανε ότι δεν είναι θέμα της αρμοδιότητάς του καθώς μια τέτοια απόφαση μπορεί να λάβει μόνον η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


Πηγή : iatropedia.gr


Δολοφόνος αστυνομικών ο μακελάρης του Ηρακλείου



Έναν από τους πλέον επικίνδυνους Έλληνες κακοποιούς αναζητά η Ασφάλεια για το αιματηρό περιστατικό στο Ν. Ηράκλειο, όπου το απόγευμα της Δευτέρας έπεσαν πυροβολισμοί λόγω διαφορών από αγοραπωλησία ναρκωτικών.

Οι αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο του περιστατικού ακολούθησαν κηλίδες αίματος στο πεζοδρόμιο, για να οδηγηθούν τελικά σε διαμέρισμα 1ου ορόφου, όπου βρήκαν έναν άνδρα, σεσημασμένο τοξικομανή, μέσα στα αίματα και τραύματα από πυροβόλο όπλο στο μάγουλο, στην θωρακική χώρα πάνω από την καρδιά και στο καρπό του δεξιού χεριού.

Μέσα στο διαμέρισμα βρέθηκαν μικροποσότητες ηρωίνης και χασίς, ενώ ο τραυματίας δίπλα του είχε ένα πιστόλι “Bereta”, από το οποίο είχε βληθεί μια σφαίρα και στην συνέχεια είχε πάθει εμπλοκή.

Όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, ο δράστης των πυροβολισμών είχε φθάσει στο σημείο οδηγώντας αυτοκίνητο μάρκας Smart και μάλλον από το εσωτερικό του οχήματος πυροβόλησε εναντίον του τοξικομανή με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Αστυνομικών, ο άνθρωπος που πυροβόλησε είναι 50χρονος Έλληνας κακοποιός, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία δυο Αστυνομικών στην Λ. Αλεξάνδρας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο ίδιος είναι δραπέτης φυλακών, καθώς έχει παραβιάσει πενθήμερη άδεια που του είχε δοθεί.

Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος επικίνδυνος κακοποιός παραβιάζει άδεια, καθώς είχε δραπετεύσει και το 2012, όταν είχε συλληφθεί σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, το οποίο είχε μετατρέψει σε οπλοστάσιο αλλά και αποθήκη ναρκωτικών .

Ο κακοποιός στο ραντεβού στο Ν. Ηράκλειο πήγε μαζί με μια άγνωστη γυναίκα και φαίνεται πως τα χάλασαν στην δοσοληψία με το παρ' ολίγον θύμα του με αποτέλεσμα να τον πυροβολήσει στο πρόσωπο και την θωρακική χώρα.


Θεοδόσης Πάνου
Πηγή : newsit.gr


Επίσημη επίσκεψη Παυλόπουλου στο Ισραήλ



Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, έπειτα από πρόσκληση του ισραηλινού ομολόγου του, Ρεουβέν Ριβλίν.
  
Στις 09:30 το πρωί ο κ. Παυλόπουλος θα συναντηθεί με τον Ρ.Ρίβλιν και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα Δικαίου του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Ιεροσολύμων, όπου θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Η Ευρωπαϊκή έννομη τάξη στον λαβύρινθο της οικονομικής κρίσης». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 15:00.

Στην συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Γιούλι Έντελσταϊν και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος του Ισραήλ.

Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στις 10:00 το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ'. Ο κ. Παυλόπουλος θα συναντηθεί στη συνέχεια με την Ελληνική Λέσχη της Κοινότητας των Ιεροσολυμιτών καθώς και με το Προεδρείο του Σωματείου Ελλήνων Επιζώντων Ολοκαυτώματος.

Η επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στο Ισραήλ θα ολοκληρωθεί με την συνάντησή του στις 16:15 με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.


ΔΟΛ


Βρυξέλλες: Αλλάζει καθημερινά ο αριθμός των θυμάτων



Απόλυτη σύγχυση επικρατεί στις Βρυξέλλες σχετικά με τον τελικό απολογισμό των θυμάτων από την διπλή επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ο τελευταίος είναι αναθεωρημένος προς τα κάτω, καθώς σύμφωνα με την υπουργό Υγείας του Βελγίου, Μάγκι ντε Μπλοκ, οι νεκροί από τα αιματηρά χτυπήματα στο αεροδρόμιο και στο Μετρό είναι 32. 

Την Δευτέρα, το Κέντρο Κρίσεων του Βελγίου ανακοίνωσε ότι τα θύματα είναι 34, συμπεριλαμβανομένων τριών δραστών. Λίγες ώρες πριν, ο απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 31 νεκρούς. 

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Μάγκι ντε Μπλοκ, η οποία έκανε λόγο για «διεξοδικό έλεγχο» ταυτοποίησης στοιχείων, 17 νεκροί είναι βελγικής υπηκοότητας και 15 είναι υπήκοοι ξένων χωρών. Την ίδια στιγμή, εκ των 340 τραυματιών, 94 συνεχίζουν να νοσηλεύονται. 

Παράλληλα με το αλαλούμ με τον αριθμό των θυμάτων, διαστάσεις φιάσκου προσλαμβάνουν και οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου βομβιστή του αεροδρομίου των Βρυξελλών. Οι έρευνες βρίσκονται ξανά στο μηδέν, μετά την γκάφα με τον Φεϊσάλ Σεφού, τον αυτοαποκαλούμενο δημοσιογράφο ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος ελλείψει στοιχείων. 

Νέα μέτρα ασφαλείας στο Βέλγιο 

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Βελγίου έλαβε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, διατηρώντας το επίπεδο του συναγερμού στο τρία της τετραβάθμιας κλίμακας. 

Την ίδια ώρα, οι αρχές του αεροδρομίου των Βρυξελλών στο Ζαβεντέμ, στην αίθουσα αναχωρήσεων του οποίου πραγματοποιήθηκε η αιματηρή επίθεση την περασμένη Τρίτη, ανακοίνωσαν ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό και σήμερα, έως ότου μελετηθούν περαιτέρω τα αποτελέσματα της διαδικασίας προσομοίωσης λειτουργίας.

Επιπλέον, η εταιρεία Stib, που διαχειρίζεται τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι όλοι οι σταθμοί του μετρό θα επαναλειτουργήσουν εκτός του σταθμού Μάαλμπεκ, όπου βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του την 22α Μαρτίου.


Πηγή : real.gr


Παπαγγελόπουλος: Καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη



Ως μια «λυσσαλέα επίθεση που έχει στόχο να συγκαλύψει ευθύνες άλλων» περιέγραψε την υπόθεση των καταγγελιών της εισαγγελέως Γ. Τσατάνη ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση που αποτέλεσε την αφορμή για τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η κ. Τσατάνη, η κ. Γκοτζαμάνη, ο κ. Βγενόπουλος, ο κ. Σηφουνάκης καθώς και άλλοι, και να γίνουν ακόμα και κατ’ αντιπαράσταση εξετάσεις, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Μάλιστα, αναφορικά με την κ. Τσατάνη, άφησε σαφείς αιχμές για τα κίνητρά της, λέγοντας ότι είναι σύζυγος και μητέρα στελεχών και υποψήφιων βουλευτών της Ν.Δ.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε και σε αναφορές του κ. Σταύρου Θεοδωράκη σε υποθέσεις που έθεσε στο αρχείο, αναφορές που διέψευσε, για να επισημάνει ότι «γελάνε όσοι έχουν γνώση του χώρου της Δικαιοσύνης με την καταγγελία ότι εγώ και η κυβέρνηση επιχειρούμε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι «ουδέποτε πήρα τηλέφωνο οποιονδήποτε δικαστή ή εισαγγελέα για να του πω οτιδήποτε, για οποιαδήποτε υπόθεση και ουδέποτε απάντησα όταν μου τηλεφώνησαν κάποιοι από αυτούς που αναφέρθηκαν εδώ». Στην τοποθέτησή του έδειξε να αποστασιοποιείται από την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για θέματα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη. «Δεν σπεύδω να προσυπογράψω ότι το κύριο θέμα της Δικαιοσύνης σήμερα είναι η διαφθορά, διότι Δικαιοσύνη σημαίνει πολλά επιπλέον από τη διαφθορά, που είναι σημαντικό πρόβλημα».

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε του έργου του στο υπουργείο κατά την προηγούμενη περίοδο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τεράστιο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων, με τη βραδεία απονομή δικαιοσύνης να είναι ζήτημα που απασχολεί και τους θεσμούς, και κατάφερε να βελτιώσει αυτή την κατάσταση. Ανέφερε, επίσης, ότι βελτιώθηκε η κατάσταση στις φυλακές και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση θα παραδώσει στη χώρα μια Δικαιοσύνη σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που παρέλαβε».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, απαντώντας στην κριτική του κ. Τσίπρα για νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν στη διάρκεια της θητείας του, δήλωσε υπερήφανος για το έργο του στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο, ανέφερε ότι με διατάξεις που εκείνος πέρασε αποφυλακίσθηκαν καταδικασθέντες για κακουργήματα, έχοντας εκτίσει το 1/3 της ποινής. «Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μας λέτε;», ρώτησε.

Έντυπη Καθημερινή



Βενιζέλος σε Καμμένο: Αλητάμπουρα, θα ζητήσεις συγγνώμη στα τέσσερα



Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν στη Βουλή λίγο μετά τις 23:30 με τον Ευ. Βενιζέλο να αποκαλεί «αλητάμπουρα» τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.

Η ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Π. Καμμένος κλείνοντας την ομιλία του υποστήριξε ότι μέλη της οικογένειάς του Ευ. Βενιζέλου έχουν σχέση με την Μαρφίν και τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο. «Ακουσα το ΠΑΣΟΚ να επιτίθεται στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου; Ποιος ο λόγος κ. Βενιζέλο, εσείς που ηγείστε ουσιαστικά του ΠΑΣΟΚ: Τι έχει να φοβηθεί το ΠΑΣΟΚ; Μήπως έχει καμία σχέση με την Marfin; Μήπως έχετε συγγενικά πρόσωπα στη Marfin;» είπε απευθυνόμενος στον Ευ. Βενιζέλο.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμέσως σηκώθηκε από το έδρανό του: « Είσαι αλήτης, είσαι αλητάμπουρας! Θα ζητήσεις συγνώμη στα τέσσερα» φώναζε και ζήτησε από τον προεδρεύοντα Τάσο Κουράκη να πάρει τον λόγο.

«Σας παρακαλώ τι εκφράσεις είναι αυτές;» απάντησε ο κ. Κουράκης αλλά αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον κ. Βενιζέλο. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε επί πεντάλεπτο τουλάχιστον, ενώ στο βήμα είχε ανέβει και περίμενε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Το άρθρο 67 παράγραφος 2 που επικαλείται ο κ. Βενιζέλος λέει ρητά για παραβίαση του άρθρου του Κανονισμού. Δεν υπήρξε καμία παραβίαση. Θα προχωρήσουμε τις πρωτολογίες και μετά θα συζητήσουμε. Παραμερίζω τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς του κ. Βενιζέλου και προχωρούμε κανονικά» αντέτεινε ο προεδρεύον της Βουλής κ. Κουράκης.


Πηγή : imerisia.gr


ΧΑΡΙΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙΤΙΝΗ



Γράφει η Χαριτίνη Δημητρίου

Την φίλη μας Ευρώπη με 
πέντε φασκελώνω ,
επάνω στο τραπέζι τον 
γρόθο μου κτυπώ...
Εχύθη ο καφές μου , τα 
ρούχα μου λερώνω ,
κι όσες βλαστήμιες ξέρω 
αρχίζω να τις πω...
Γ. ΣΟΥΡΗΣ .

Αγαπημένοι μου  πως περνάνε οι μέρες , οι εβδομάδες , και εμείς εδώ να προσπαθούμε να πούμε τα δικά μας ...αλλιώς που όσο πάνε και  χειροτερεύουν .
Έτσι γιορτάσαμε και την 25η Μαρτίου  με παρελάσεις , και όχι ιδιαίτερα ..ταρατατζούμ !
Δεν μπορώ να πω ..ακούσαμε και μηνύματα λόγω της ημέρας από τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κυβερνώντες, που πετάξανε κάτι κορώνες... μάλλον ζούνε σε ένα παράλληλο σύμπαν ! Ε ! Βρε φίλε τι ακούμε !
Αυτό πάλι που ακούσαμε από την ΕΡΤ την δημόσια τηλεόραση ( να την χαιρόμαστε.. όπως και το 2% που έχει  σε νούμερα τηλεθέασης ) , όταν η δημοσιογράφος που προσφώνησε τον Αρ. Ιερώνυμο << Μακαριστό Κ.Κ.Ιερώνυμο >> και τον Πρόεδρο 
της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλο << Πρωθυπουργό >> !
Έ ρε γλέντια ! Να κλάψω ή να γελάσω ..δεν ξέρω πια ..Το δελτίο στην Αραβική γλώασα μας μάρανε ..γίναμε  AL Jazeera ! 
Δεν μας φταίει ο γιαλός ..εμείς στραβά ..θεόστραβα αρμενίζουμε !
Την ψυχανάλυση την έχουμε στο τσεπάκι μας είναι το μόνο σίγουρο .
Βλέπεις τους κυβερνώντες χαλαρούς ..πιο χαλαρούς πεθαίνεις ! Τον Α.Τσιπρα να ταΐζει τις πάπιες στο Εθνικό κήπο , ήθελα να ήξερα την ίδια χαρά θα είχε και ο Τσέ Γκεβάρα αν υπέγραφε μνημόνιο ; Τι να πω...
Η Ειδομένη κοντεύει να γίνει Υεμένη . Οι λαθρομετανάστες , πρόσφυγες πνίγονται στη λάσπη και δεν πηγαίνουν στα κέντρα κράτησης . Ανεξέλεγκτες ΜΚΟ αλωνίζουν από τα νησιά μέχρι την Ειδομένη , και παροτρύνουν τους λαθρομετανάστες να σπάσουν τους φράχτες στα σύνορα . Τι συμβαίνει ; Που είναι το κράτος ; η αστυνομία ;  Ακούσαμε ότι κάτι θα γίνει ...Σας είπα ...η Ειδομένη ...θα γίνει Υεμένη !
Η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει λαθρομετανάστες  με στόχο τα νησιά ,Λέσβο , Χίο και Κάρπαθο ! Αυτό πρέπει να προβληματίσει σοβαρά επιτέλους τους κυβερνώντες .
Όλοι μας βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αναμονής . Κάποιοι λένε : Ότι κάτι θα γίνει..
Κάποιοι άλλοι : Τι να κάνουμε όσο έχουμε θα πληρώνουμε ..Και κάποιοι λιγό πιο αισιόδοξοι : Δεν μπορεί η κατάσταση θα αλλάξει.. Μια ολόκληρη  χώρα σε σόκ ! 
Παντού γίνεται του λαθρομετανάστη ! Η αστυνομία ανύπαρκτη .
Πιστεύετε ότι είμαστε ακόμα μέσα στην Συνθήκη  ΣΕΝΓΚΕΝ ; Τα κλειστά σύνορα τι σας λένε ; Σας πιάσαμε στον ύπνο Έλληνες ...και δεν έχετε ξυπνήσει ακόμα !
Βάλανε τον Δούρειο Ίππο ( τους λαθρομετανάστες ) και χάνουμε την Ελλάδα !
Από την άλλη ακούσαμε τον  Κ Μάρδα  να λέει να επενδύσουν οι μετανάστες ...δεν μπορώ άλλο με αυτά που ακούω..Α! Έ χουμε και συζήτηση στην Βουλή για την διαπλοκή ..Εδώ ο κόσμος καίγεται και οι πολιτικοί ..χτενίζονται ..
Ο Κ Φύλης θέλει να καταργήσει την Ιστορία από τα σχολεία όπως τα θρησκευτικά..
Βρέ πάρτε τον αγκαλιά ..Αλλά που να τον πάρεις αγκαλιά .. για αντίσκηνο στην Ειδομένη θα ήταν πιο χρήσιμος !
Τα χαράτσια έρχονται μαζί με την Τρόικα και τα πείσματα του ΔΝΤ . Ζούμε σε συνθήκες τρέλας που ο χρυσός δεν είναι σιωπή, αλλλά λιβάνι από τα πολλά μνημόσυνα που κάνουμε στις ζωές μας ! Η σήψη και η παρακμή ήταν πάντα εδώ , αλλά στις μέρες μας ..απλά ξεχείλισε  ! Ας θυμηθούμε... Και ας τους θυμήσουμε τι σημαίνει Έλληνας !
Γιατί οι Έλληνες δεν κρύβονται μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα συνόρων !
Κλείνοντας θα πω : << Ο Εθνικισμός είναι μορφή ενέργειας . Ολοι λοιπόν οι ενεργητικοί άνθρωποι είναι εθνικιστές , είτε το ξέρουν είτε όχι . Ο διεθνιστής είναι στοιχείο θανάτου για το Έθνος ! >>
ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ .
Είδαμε , ακούσαμε , κουτσομπολεύουμε !
Κοντοχωριανοί μου πάμε να ξεχασθούμε λίγο με τα αστεράκια μας !
Έσκασε μύτη το πανέξυπνο  και καλογυρισμενο τρέιλερ του Υ.F.S στον ANT-1 . 
Με την Μ.Μπεκατώρου υπέρλαμπρη γιατί πλησιάζει σιγά-σιγά η πρεμιέρα του Show  μεταμφιεσμένων . Με την μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων κύκλων οι Κυριακές σίγουρα θα ανοίκουν στον ANT -1 .
Το ίδιο καλογυρισμένο και το τρέιλερ για το X-FACTOR στο ΣΚΑΙ . Ας ελπίσουμε τα δύο καλογυρισμενα τρέιλερ να μην είναι καλύτερα από τα Show που περιμένουμε να δούμε !
Η Κ.Καινούργιου χώρισε με τον συντροφό της ...λέει οριστικά ! Έτσι άρχισε να ρίχνει λίγο  πικρόχολα σχόλια ! Ο Γ.Αρναούτογλου καλεσμένος στο ΣΟΥ-ΚΟΥ ανέβασε τα νούμερα τηλεθέασης αρκετά . Με αφορμή αυτό , την είπε στον Ν.Μουτσινά και στην Μ.Μπεκατώρου ..<< Είναι που δεν τον θέλατε >> ...τους είπε ..
Ώπα Κατερινάκι ...δεν κάνει...Ο Ν.Μουτσινάς σε είχε βοηθήσει πάρα πολύ ! Δεν κάνει ...!
Η μάχη της τηλεθέασης του  Σ/Κ κρατάει στην πρώτη θέση το ΣΟΥ-ΚΟΥ στον ΑΝΤ-1 ,
δεύτερο το MEGA με το jenny-jenny , τρίτο το σπίτι μου-σπιτάκι μου στον AlFA , και τρίτο το E . με το στα καλά καθούμενα . 
Το tip της Εβδομάδας !
Τι μπορείς και τι πρέπει να κρεμάσεις στον άδειο τοίχο σου .
Ανάλογα με το στίλ και το χώρο σου , μια επιλογή είναι πολλά κάδρα με την ίδια κορνίζα και στο ίδιο μοτίβο . Και η αλλαγή έγινε ! 

Και μην ξεχνάτε η ζωή μας είναι στιγμές ευτυχίας ! 
Αυτά και άλλα χαριτωμένα την 
Άλλη Εβδομάδα με την Χαριτίνη !


Έντονο τετ-α-τετ Μπακογιάννη-Μπαλαούρα για το "Μακεδονία"



"Φρέσκες" είναι ακόμα οι πρωτοφανείς δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος μιλώντας στον Παραπολιτικά 90,1 τη Δευτέρα εξέφρασε την άποψη πως προσωπικά δεν θα τον ενοχλούσε η ονομασία απλώς "Μακεδονία" για την ΠΓΔΜ.

Με την είσοδό του στην αίθουσα της ολομέλειας της βουλής ο βουλευτής "πολιορκήθηκε" από βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής της Ντόρα Μπακογιάννη και είχαν τετ-α-τετ για το μεγάλο διπλωματικό ατόπημα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε έντονη κουβέντα με τον βουλευτή, ούσα άριστη γνώστης των διπλωματικών ζητημάτων της χώρας, καθώς την τριετία 2006-2009 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών.


Πηγή : parapolitika.gr


Ο Άρχοντας της κωλοτούμπας Καμμένος : Λεκτικό λάθος η αναφορά Μουζάλα στα Σκόπια



Και όπως ήταν φυσικό και επόμενο από ένα ολυμπιονίκη της κωλοτούμπας,  λεκτικό λάθος χαρακτήρισε την επίμαχη αναφορά των Σκοπίων ως «Μακεδονία» του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα σε ρυθμό κωλοτούμπας συνεχίστηκε και όλη η ομιλία του καθώς έδωσε απάντηση και στα ειρωνικά σχόλια των βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα περί στροφής 180 μοιρών στις αντιδράσεις που είχε εκφράσει προς το πρόσωπο του κ. Μουζάλα, τους οποίους βουλευτές κάλεσε να ακολουθήσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία και να καταθέσουν πρόταση μομφής προς το πρόσωπο του κ. Μουζάλα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι για το θέμα ο ίδιος υπέβαλλε την παραίτησή του στον Αλέξη Τσίπρα.



Ομολογία Τσίπρα: «Ο υπουργός είπε στην Εισαγγελέα τη νομική του άποψη»




Σε υψηλούς τόνους και με ευθεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ άνοιξε τη συζήτηση στην Ολομελεια της Βουλής με αντικείμενο την κατάσταση στη Δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ομως ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε κατ' ουσίαν την παρέμβαση Παπαγγελόπουλου στην Εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη, λέγοντας: «Ποια αλήθεια ήταν η παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου; Η έκφραση της νομικής γνώμης του υπουργού συνιστά παρέμβαση;». Θεσμικά όμως ένας υπουργός δεν νομιμοποιείται να εκφράσει την όποια άποψή του προς εισαγγελέα πολύ περισσότερο μάλλον όταν ο εισαγγελέας χειρίζεται εκκρεμή υπόθεση.  

Μεγάλο μέρος της εναρκτήριας τοποθέτησής του αφιέρωσε στην απαρίθμηση «παρεμβάσεων», όπως τις χαρακτήρισε των προηγούμενων κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη. Ο κ.Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χρέη της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για «θαλασσοδάνεια». 

Η ομιλία του πρωθυπουργού::

«Το σύστημα εξουσίας που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Είναι μια συζήτηση αυτή που έπρεπε να γίνει.

Η ΝΔ με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη παρέμβαση της κυβέρνησής μας στη Δικαιοσύνη νόμιζε ότι είχε ευκαιρία παράστασης ιερής αγανάκτησης. Να κερδίσει τις εντυπώσεις με τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Πρόκειται για θράσος και αλαζονεία και αρμόζει το «ουαί υμίν». Δεν σκεφτήκατε καν ότι με αυτό τον τρόπο, μόνοι σας θα ανοίγατε το κουτί της Πανδώρας. Σήμερα θα ειπωθούν πολλά και μαζεμένα. Θα μου επιτρέψετε να σας κρατήσω σε αγωνία λίγα ακόμη λεπτά. Δεν θέλω να ξεκινήσω από τα πεπραγμένα σας, αλλά από το τι σκοπεύω να κάνουμε εμείς. Θα περιγράψω το σχέδιό μας για πραγματικά ανεξάρτητη δικαστική εξουσία». 

Σε άλλα σημεία της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός είπε: 

«Πρέπει να προσεγγίσουμε το μεγάλο θεσμικό πρόβλημα που είναι η πολυνομία και η κακονομία. Δεν είναι αποτελέσματα της διαχειριστικής ανικανότητας, της άγνοιας. Είναι ίσως το αποτέλεσμα μιας βαθιάς μελέτης νομομαθών πολιτικών του συστήματος εξουσίας που αξιοποίησαν τις γνώσεις τους ώστε να ανοίξουν πόρτες για να παρακάμψουν ακόμα και την ίδια ποινική τιμωρία.

»Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας έχει φτάσει να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για δίκη σε διεθνές επίπεδο. 

»Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που στηρίζουν τους δικαστικούς που σέβονται τους όρκους τους. Που δεν χαρίζονται, δεν εξαγοράζονται δεν υποκύπτουν σε πιέσεις.

»Αυτή η στάση που υιοθετούμε από την πρώτη στιγμή για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη αλλά νόμιμη άσκηση αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης.

»Μιλήσατε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη επικαλούμενοι μία συζήτηση του κ. Παπαγγελόπουλου με την εισαγγελέα Τσατάνη. Για την εν λόγω υπόθεση διεξάγεται πειθαρχική έρευνα για παραλείψεις που οδήγησαν στο αρχείο τρεις σημαντικές υποθέσεις.

»Ποιος ζήτησε τη συνάντηση; Πώς έφτασε η υπόθεση στην εισαγγελέα Τσατάνη; Με ποια πρόθεση αφαιρέθηκαν από την εισαγγελέα Διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούν τον επιχειρηματία Βγενόπουλο;.

»Ποια αλήθεια ήταν η παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου; Η έκφραση της νομικής γνώμης του υπουργού συνιστά παρέμβαση;

»Για το ζήτημα Βγενόπουλου έχει διαμαρτυρηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου. Έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες που οφείλουν να διερευνηθούν. Στελέχη και της σημερινής αντιπολίτευσης ζητούν διερεύνηση σε βάθος. Καταθέτω την επιστολή του κ. Τσιρώνη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που κάνει συγκεκριμένες αναφορές και του κ. Σηφουνάκη προς τη σημερινή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αν μη τι άλλο αξίζουν μία επίσημη απάντηση.

» Δεν είναι ακόμη ώρα να μιλήσουμε για όλα αυτά. Θα περιμένουμε το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας. Δεν θα περάσει φαντάζομαι στα μονόστηλα των εφημερίδων.

»Κατηγορείτε την κυβέρνηση για τις αρμοδιότητες που δόθηκαν στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ; Μήπως γιατί κόπτεστε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ή γιατί δυσκολεύει τις εξωθεσμικές σας συνεννοήσεις.

»Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη σας θυμίζω τι σημαίνει αντισυνταγματική και με τη βούλα παρέμβαση. Με τον νόμο 4024/2011, ΟΣΚ τερματίστηκαν οι διώξεις για μισθολογικές υπερβάσεις. Απαλλαγή διοικήσεων όλων των τοπικών αυτοδιοικήσεων. Δεν συνιστά δωροδοκία η υλική παροχή για ένδειξη ευγνωμοσύνης.

»Απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη τραπεζών για την επαναγορά ομολόγων, ανεστάλησαν οι διώξεις διοικητικών συμβουλίων δημόσιων επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται, απαλλαγή ΛΑΡΚΟ για πώληση περιουσιακών στοιχείων, σταμάτησαν οι διώξεις για τα δ.σ. των αγροτικών συνεταιρισμών.

»Με την πρωτοβουλία του κ. Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο που προέβλεπε ότι στελέχη και υπάλληλοι δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων τιμωρούνται με αυστηρότατες ποινές, κακουργηματικού χαρακτήρα. Με την κατηγορία αυτή ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών επιχειρήσεων και ΜΚΟ. Η τροπολογία κατατέθηκε 6.5.2014 και προέβλεπε μικρότερες ποινές και στη συνέχεια αφού ίσχυσε κάποια μικρή περίοδο καταργήθηκε ως λάθος. Παρόλα αυτά έδινε το δικαίωμα στους κατηγορούμενους να δικάζονται με αυτόν τον νόμο. Ευτυχώς χαρακτηρίστηκε αργότερα αντισυνταγματική η διάταξη.

» Παρέμβαση για απαλλαγή στελεχών τραπεζών από κάθε ευθύνη για σύναψη δανείων πάσης φύσεως. Πρόκειται για τα θαλασσοδάνεια στα πολιτικά κόμματα και κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα είχαν βάλει εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις. Είχαν εξασφαλίσει ότι εσαεί θα αναπαράγεται ο δικομματισμός και οι υψηλές χορηγήσεις. Κι όμως δόθηκαν δάνεια που δεν μπορούν να πληρωθούν.

»Πέρα από τη χώρα καταφέρατε να χρεοκοπήσετε και τα κόμματά σας. 210 εκατ. ευρώ τα χρέη της Ν.Δ. Από αυτά τα 197 εκατ. αφορούν δάνεια από τράπεζες και δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθούν.

»Θέλω να δεσμευτώ προσωπικά ότι η υπόθεση αυτή με τα δάνεια των κομμάτων σας δεν μπορούν να κλείσουν μέσα σε μία νύχτα επειδή καταθέσατε μία τροπολογία που αθωώνει αυτούς που σας τα έδωσαν. Θα αναζητηθούν ευθύνες. Και το παιχνίδι αυτό στις πλάτες του ελληνικού λαού που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με αίμα. 

» Θα καταθέσουμε πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια με κόμματα. Το αργότερο στα τέλη του Μαΐου το πόρισμα όχι του «αγίου ποτέ».

»Για ποιο λόγο χρειάζεται πάνω από 10ετία για να φτάσουν δικογραφίες στη Βουλή. Η τεχνολογία της λήθης πρέπει να τελειώσει. Θα ζητήσω διενέργεια ελέγχου του συνόλου των δικογραφιών.

»Υπάρχουν δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί την τρέχουσα περίοδο στη Βουλή που δεν πρόκειται να απολαύσουν κανένα ευεργέτημα. Πρέπει να τελειώσει η ντροπή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

» Δεν ήξερα από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Γιατί εκτός από το να συγκαλύπτει τους ευεργέτες του το σύστημα αυτό ήταν και ο ενορχηστρωτής. Η υπόθεση του κ. Παπασταύρου αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα που αποτελεί σύμβολο του ξεπεσμού του παλιού συστήματος. Σύμφωνα με έγγραφα ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά φέρεται να μην ήταν απλός διαχειριστής όπως ισχυρίζεται ούτε πληρεξούσιος αντίθετα εμφανίζεται ως δικαιούχος και ιδιοκτήτης. 

»Προκύπτει ότι από το 2012 και μετά φαίνεται ότι προβαίνει σε ενέργειες για να εμφανιστεί ως διαχειριστής και όχι ως ιδιοκτήτης.

»Το κρίσιμο ερώτημα που αφορά εσάς κ. Μητσοτάκη είναι γιατί καλύπτετε το δίδυμο Σαμαρά - Παπασταύρου. Γιατί ένας νεοεκλεγμένος πρόεδρος δεν λαμβάνει αποστάσεις από το σκοτεινό παρελθόν.

» Οι σχέσεις του κυκλώματος εκβιαστών με τη Ν.Δ. ήταν ιδιαίτερα στενές σχέσεις, όπως αποδεικνύεται από όλα όσα έχουν δει το φως. Οι σχέσεις ήταν το λιγότερο στενές. Σας συμβουλεύω να δώσετε τις εξηγήσεις για τις υπηρεσίες που πρόσφερε ο κ. Μουσσάς. Για ποιες υπηρεσίες εκδόθηκαν τα τιμολόγια από τον κ. Μαυρίκο.

»Κλείνω με το σκάνδαλο των σκανδάλων. Αναφέρομαι στο σκάνδαλο της Siemens και τον απαράδεκτο εξωδικαστικό συμβιβασμό.

»Η πρώτη κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει τον συμβιβασμό από τη Βουλή και υποχώρησαν. Όμως η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν είχε τέτοιες αναστολές. Έτσι επιχειρήθηκε να ξεπλυθεί τόσο το πολιτικό προσωπικό όσο και η ίδια η εταρεία. Το ποσό που πλήρωσε η γερμανική εταιρεία ήταν μόλις 200 εκατ. ευρώ όταν η εξεταστική επιτροπή υπολόγισε τη ζημιά στα 2 δισ. Η κυβέρνηση προτίθεται να συστήσει επιτροπή διεκδικώντας επαναδιαπραγμάτευση με τη Siemens. Σας καλώ κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχετε. Άλλωστε οι σχέσεις σας με πρόσωπα μπορεί να φανούν χρήσιμες».

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Κουβέντα για την ταμπακιέρα» 

Στην δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Κατέθεσα 13 παρεμβάσεις, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαβαρά-Βενιζέλου στη δικαιοσύνη και εσείς αντί να σχολιάσετε κάτι εξ αυτών καταθέσατε στα πρακτικά ένα σκίτσο του Αρκά. 

»Πετάξατε τη μπάλα στην εξέδρα, δεν είπατε κουβέντα για την ταμπακιέρα, τη διαπλοκή, την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τη Siemens.  

»Η πλειοψηφία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το 12-15, παρενέβη με μια σειρά από αποφάσεις που αφορούσαν τη δικαιοσύνη με κατάφορα αντιστυνταγματικές διατάξεις και άκουσα ένα μέρος της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να προκαλεί λέγοντας αυτές τις παρεμβάσεις να τις άρετε.

Θα φροντίσουμε το επόμενο διάστημα με ένα νομοσχέδιο να άρουμε αυτές τις νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούσαν τη λειτουργία της δικαιοσύνης. 

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια εικόνα διάλυσης της οικονομίας, διάλυσης εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης η οποία δεν είναι κατά την άποψή του ένα παγκόσμιο θέμα. 

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει πλήρως τη βασική επιχειρηματολογία της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διέλυσε τη χώρα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έφερε μια συμφωνία, που προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή και συζητάμε για μέτρα 5-6 δισ και όχι 90 δισ όπως εσείς. Οι αρχικές προβλέψεις ήταν να έχουμε μια τεράστια ύφεση και στην πραγματικότητα έχουμε σταθερότητα.  

Παρά τις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες και τα capital controls, το 2015, υπερβήκαμε το στόχο σε έσοδα. Την εποχή του δικού σας succes story, είχατε για το '14 στόχο 1,5% και εμείς βρήκαμε πλεόνασμα 0,4%. 

Θέλετε να μιλήσετε με νούμερα, να μιλήσουμε. Δεν ισχυρίζομαι ότι η κατάσταση στην κοινωνία είναι παραδεισένια, κάθε άλλο. Από την άλλη πλευρά το να δημιουργείτε διαρκώς ένα κλίμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ κατάφεραν να διαλύσουν την οικονομία ενώ εσείς τα πηγαίνατε περίφημα δεν μπορεί να σας πιστέψει κανένας

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού

Στην δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας: «Καλό το παραμύθι της αριστερής παρένθεσης, αλλά δεν έχει δράκο, ο δράκος ψόφησε, έγινε κατοικίδιο που ούτε καν νιαουρίζει». Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι οι λόγοι του είναι αναμάσημα άρθρων και πρωτοσέλιδων του Βήματος και των Νέων.

Ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο στην Βουλή, για να αρθούν οι 13 παρεμβάσεις που απαρίθμησε στην πρωτολογία του.

Κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι στην πρωτολογία του «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα», αφού δεν έκανε καμία αναφορά στις 13 παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ παρουσιάζοντας έκθεση του ΟΟΣΑ απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι για τα δεινά της οικονομίας φταίει η 15μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Επίσης, απέρριψε τις κατηγορίες για προσλήψεις «ημετέρων», λέγοντας ότι κάποιος που είναι καφετζής ή σκουπιδιάρης κάνει μια έντιμη δουλειά, αλλά είναι «λαμόγιο» όποιος βγάζει τα λεφτά του έξω, κάνοντας αναφορά στην υπόθεση Παπασταύρου.

Είπε ακόμη ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε «γκάφα» παρουσιάζοντας τιμολόγια της ΝΕΡΙΤ προς τον Τ. Μαυρίκο, αφού φέρουν την υπογραφή του διευθυντή που είχε διορίσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Ενταση με Μητσοτάκη

Την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού προκάλεσε τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ότι ο κ. Τσίπρας έχει συνεργάτη του έναν από τους εκβιαστές δημοσιογράφους. 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να μην απαντά στα στοιχεία που κατέθεσε για τις σχέσεις της ΝΔ με τους εκβιαστές, ωστόσο, πρόσθεσε, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δικαίωμα να συκοφαντεί τον Πρωθυπουργό ότι έχει σχέση με έναν από τους εκβιαστές και ότι είναι συνεργάτης και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ ανακαλέσει. 

Αν δεν το κάνει, είπε ο κ. Τσίπρας, θα είναι ένας κοινός συκοφάντης. 


Πηγή : tanea.gr