Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Πληρώνουμε την ανικανότητα ΣΥΡΙΖΑ! Αυξήσεις στο ρεύμα από 1η Σεπτεμβρίου



Πληρώνουμε την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να τρέχουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που αποτελούν το ένα από τα 10 μέτρα που θα εφαρμόσει η νέα διοίκηση τη «διάσωση» της Επιχείρησης. Καταργείται και η έκπτωση συνέπειας 10%.

Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ επιδεινώνεται δραματικά, με αποτέλεσμα το ταμειακό έλλειμμά της να έχει ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ και να πλησιάζει τα 800 με 900 εκατ. ευρώ.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο Γιώργος Στάσσης μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγα λεπτά μετά την εκλογή του από τους μετόχους της εταιρείας στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

«Το ταμειακό έλλειμμα αυξάνεται δραματικά όσο περνάει ο χρόνος» είπε χαρακτηριστικά κι εξήγησε: «Έχει ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ». Όταν ρωτήθηκε για το αν έχει φτάσει στα επίπεδα των 800-900 εκατ. ευρώ, απάντησε θετικά.

Η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει τη λήψη άμεσων μέτρων «για να περάσει τον κάβο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης. Αυτά θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον ίδιο, ώστε ο ορκωτός λογιστής να μην προχωρήσει σε παρατηρήσεις στην έκθεση που πρόκειται να συντάξει και θα συνοδεύει τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της Επιχείρησης, τα οποία και θα ανακοινωθούν στις 24 Σεπτεμβρίου.


Απάντηση Κουμουτσάκου σε Ψυχογιό που είχε το θράσος να μιλήσει για τους πρόσφυγες


Έχουν απίστευτη ανηθικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ζητάνε συγνώμη στον ελληνικό λαό και ζητάνε και τα ρέστα. Αυτό έκανε ο αναπληρωτής τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός που με θράσος είπε τα εξής μέσα από το facebook:

«Είναι πραγματικά εκκωφαντική αλλά και κυνική η προσγείωση της ΝΔ στην πραγματικότητα. Αυτοί που μας κατηγορύσαν και μας διέσυραν διεθνώς που μας αποδυνάμωσαν διπλωματικά σε διεθνές επίπεδο Τωρα συνειδητοποιούν ότι οι πόλεμοι, οι δικτατορίες, οι τεράστιες ανισότητες στη διανομή του πλούτου, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η υπαναχώρηση της Ευρώπης από βασικές αρχές και αξίες, αποτελούν τις πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς. Εμείς σε κάθε βήμα που είχαμε και έχουμε αναδεικνύουμε αυτές τις αιτίες και αγωνιζόμαστε σταθερά σε Ελλάδα και Ευρώπη για την εφαρμογή των αρχών της νομιμότητας και της αλληλεγγύης, χωρίς αστερίσκους και χωρίς σκοπιμότητες».

Για να απαντήσει το το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής:

Εκείνοι που παρέδωσαν ένα «κλειστό» σύστημα μεταναστευτικών – προσφυγικών εισροών, σχεδόν χωρίς εκροές, ως αποτέλεσμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ «μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν», που έφερε το «σφράγισμα» του Βαλκανικού διαδρόμου και ασφυξία στη χώρα,

εκείνοι που κληροδότησαν μια άκρως προβληματική κατάσταση στα νησιά και την ενδοχώρα, σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού (με υποδομές, στα νησιά, να ξεχειλίζουν από 18.804 ανθρώπους, αντί της προβλεπόμενης χωρητικότητας 6.338!),

εκείνοι που από ιδεοληπτική εμμονή και επιχειρησιακή ανικανότητα, κυριολεκτικά πάγωσαν το σύστημα επιστροφών,

εκείνοι που άφησαν σε εκκρεμότητα σχεδόν 70 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό,

εκείνοι που βούλιαξαν τα ανθρώπινα δικαιώματα στις λάσπες της Ειδομένης, και επέφεραν πλήγμα στην διεθνή εικόνα της χώρας μας,


εκείνοι που δημιούργησαν αυτήν την αλγεινή κατάσταση και εικόνα για τη χώρα, ενώ είχαν στη διάθεσή τους πακτωλό χρημάτων,

οφείλουν, πριν προβούν σε οποιαδήποτε απόπειρα ανούσιας κριτικής, να κάνουν πρώτα σοβαρή δημόσια αυτοκριτική για τα πεπραγμένα, τις ιδεοληψίες και την αδράνειά τους, που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Αν δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να το πράξουν, ας προσπαθήσουν τουλάχιστον να κατανοήσουν το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε στην περιοχή μας τους τελευταίους μήνες και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ροών, επιδεινώνοντας έτσι μια ήδη εφιαλτική κατάσταση πέντε ετών.

Χρειάζεται πολύ θράσος εκείνος που έχει φέρει τη χώρα σε αυτό το σημείο, να επιχειρεί κριτική σε αυτούς που μόλις πριν ενάμιση μήνα ανέλαβαν να διαχειριστούν όσα απαράδεκτα εκείνος άφησε πίσω.

Προφανώς το θράσος είναι το μόνο «πολιτικό κεφάλαιο» που έχει απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ».


Πρόστιμα σε όσους καπνίζουν σε λεωφορεία και ταξί



Τα πρόστιμα που θα πληρώσουν οι παραβάτες είναι τσουχτερά για όσους καπνίζουν σε λεωφορεία και ταξί αλλά και για εκείνους που καπνίζουν ενώ στο αυτοκίνητο ενώ την ίδια στιγμή επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας είναι ξεκάθαρη εάν κάποιος «συλληφθεί» να καπνίζει μέσα σε αυτοκίνητο ενώ επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών και είναι είτε οδηγός είτε συνοδηγός, θα κινδυνεύει με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Στην περίπτωση που κάποιος καπνίζει σε αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης (ταξί, λεωφορείο, κτλπ) τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται, φτάνοντας τα 3.000 ευρώ.

Παράλληλα όσοι οδηγοί ταξί και λεωφορείων καπνίζουν μέσα στα οχήματα αυτά, θα χάνουν το δίπλωμά τους για ένα μήνα.


Διπλώματα οδήγησης: Ξεμπλοκάρουν 105.000 αιτήσεις




Τέλος στην εκκρεμότητα χιλιάδων διπλωμάτων οδήγησης, παλαιών προς ανανέωση και νέων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, επαναφέροντας για ένα μεταβατικό διάστημα το προηγούμενο καθεστώς. 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου του σώματος, Κώστα Τασούλα στη Διάσκεψη των προέδρων. Για να υπάρξει το δυνατόν ταχύτερη επίλυση του προβλήματος, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, η νομοθετική ρύθμιση επί της ουσίας θα επαναφέρει το παλιό καθεστώς απόκτησης διπλωμάτων οδήγησης. Όπως δήλωσε στον Realfm, το παλαιό καθεστώς θα ισχύσει για χρονικό διάστημα 6-9 μηνών «μέχρι να μπορούμε να μεταβούμε στο νέο καθεστώς». Το παλαιότερο καθεστώς για τις ιατρικές εξετάσεις και την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή θα ισχύσει και για τα άτομα άνω των 74 ετών. 

«Αυτή τη στιγμή ο νόμος που ψηφίστηκε το 2018 είναι ανεφάρμοστος για μια σειρά από λόγους. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή 105.000 συμπολίτες μας δεν μπορούν να πάρουν δίπλωμα, τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης. 

Παράλληλα, ο υφυπουργός Μεταφορών χαρακτήρισε ιδιαίτερα περίπλοκο το έργο της εξυγίανσης των συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σημείωσε ότι θα χρειαστούν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις.


Πηγή : protothema.gr


Παραίτηση διοίκησης ΔΕΔΔΗΕ μετά το δυστύχημα με το ελικόπτερο



Την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού ζήτησε ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς, μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την εμπλοκή του διαχειριστή του συστήματος στο τραγικό δυστύχημα με τους τρεις νεκρούς από πτώση ελικοπτέρου στον Πόρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Μάιο του 2018 ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Αθανάσιος Μπίνης είχε στείλει έγγραφο στον ΔΕΔΔΗΕ με το οποίο επισήμαινε την επικινδυνότητα των καλωδίων στα οποία χτύπησε το μοιραίο ελικόπτερο και ζητούσε την τοποθέτηση των ανακλαστήρων, ώστε οι πιλότοι να προειδοποιούνται για την παρουσία τους. 

Η εξέλιξη αυτή, την οποία αρχικώς είχε διαψεύσει ο ΔΕΔΔΗΕ, φαίνεται ότι οδήγησε στην απόφαση για αποπομπή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Στην πορεία είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είχε λάβει γνώση της παραπάνω επιστολής, χωρίς ωστόσο να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση.

«Μετά το αεροπορικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου και το οποίο κόστισε τη ζωή τριών ανθρώπων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς κάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανο Οκταποδά προκειμένου να ενημερωθεί για το συμβάν και στη συνέχεια ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ. Είναι αυτονόητο ότι όλα τα στοιχεία που κατέχει ο ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με το δυστύχημα θα τεθούν στη διάθεση του εισαγγελέα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή


Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μάτι



Σε λιγότερο από ένα μήνα ολοκληρώθηκε η διαδικασία καθαρισμού του οικοπέδου στο Μάτι όπου είχαν μεταφερθεί 85.000 κυβικά μέτρα καύσιμης ύλης μετά την καταστροφική τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το σημείο προκειμένου να μεταφέρει ο ίδιος το μήνυμα, πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως υποχρέωσή της να κάνει ότι είναι δυνατό για να επιστρέψει η ζωή στην περιοχή στους καθημερινούς ρυθμούς της.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τις εταιρείες που επωμίστηκαν, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τον καθαρισμό του οικοπέδου, εξοικονομώντας για το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό του 1 εκατ. Ευρώ, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ουσιαστικό αποτύπωμα και όχι μια απλή άσκηση επικοινωνιακής πρακτικής. Παράλληλα, είχε μια ιδιαιτέρως ζεστή συνομιλία με τους εργάτες, που σήμερα ολοκληρώνουν τις εργασίες τους, έχοντας δίπλα του τους κατοίκους που βρέθηκαν στο χώρο. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στους κατοίκους να συναντηθούν εκ νέου έτσι ώστε να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την περιοχή, που όπως είπε ο Πρωθυπουργός, επιθυμεί να καταστεί ως ένας «πρότυπος οικισμός».

Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του δήλωσε:

«Τελικά ήταν πολύ πιο εύκολο από ότι φαινόταν. Άρα, δεν υπήρχε καμία εξήγηση γιατί αυτό δεν είχε ήδη γίνει, γιατί υπήρχε αυτή η βόμβα στην ουσία με 90.000 κυβικά τα οποία είχαν βρεθεί εδώ πέρα καύσιμης ύλης. αυτό το οποίο θέλω να τονίσω, επίσης, είναι ότι αυτό έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο ούτε με ένα ευρώ, ενώ πριν υπήρχε μια σύμβαση ύψους 700.000 ευρώ που δεν συμπεριλάμβανε τη μεταφορά. Εμείς ήρθαμε σε μια άμεση συνεννόηση με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες τις οποίες και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και στα πλαίσια των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ανέλαβαν οι ίδιες το κόστος του θρυμματισμού των ξύλων, της μεταφοράς και να το τονίσω και αυτό βέβαια της αξιοποίησης της καύσιμης ύλης στην τσιμεντοβιομηχανία, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα εναπόθεσής της πάλι σε κάποιον άλλο χώρο. Αυτό έγινε σε λιγότερο από ένα μήνα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια και έγινε βέβαια χωρίς να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο ούτε με ένα ευρώ. Κατά συνέπεια, θα σας έλεγα ότι ήταν πολύ πιο εύκολο, πολύ πιο απλό. Απλά έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί. Αυτό το οποίο θέλω επίσης να πω, όπως γνωρίζετε, είναι ότι έχουμε ήδη ζητήσει από το ΤΕΕ να εκπονήσει το σχέδιο της νέας χωρικής ανάπτυξης του Ματιού και να είναι έτοιμο αυτό εντός ενός έτους και γνωρίζω επίσης ότι υπάρχει προσφορά και από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού να συνεργαστούν, έτσι ώστε να ξανασχεδιάσουμε το Μάτι και να γίνει ένας πρότυπος οικισμός. Και το γεγονός ότι, βέβαια, προχωράμε στη σύσταση μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας με τη συμμετοχή των Δήμων, της Περιφέρειας, αλλά κυρίως της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να σηματοδοτήσουμε και με αυτόν τον τρόπο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα έρχεται από κάτω προς τα πάνω, που η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα έχει λόγο και θα λογοδοτεί, βέβαια, με τη σειρά της για τον τρόπο με τον οποίον θα οργανώνεται η ζωή στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουμε πολλά πράγματα ακόμα να κάνουμε στο Μάτι, αλλά επειδή όλοι συγκλονιστήκαμε από αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή και αδικαιολόγητη και αχρείαστη απώλεια ανθρώπινης ζωής, είναι προσωπική δική μου δέσμευση και της κυβέρνησης το Μάτι να το ξαναφτιάξουμε πολύ καλύτερο από ότι ήταν στο παρελθόν και να ξαναζήσει, με έναν τρόπο διαφορετικό, πιο βιώσιμο. Και νομίζω ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος, τελικά, να επουλώσουμε οριστικά τις πολύ μεγάλες πληγές που άνοιξε η περσινή πυρκαγιά.

Οπότε θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι προσέφεραν στο να καθαρίσει καταρχάς αυτό το οικόπεδο, τονίζω, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, διότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν θέτουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αυτά πρέπει να τηρούνται. Αυτό σημαίνει κανονικότητα τελικά. Τα αυτονόητα να γίνονται, ο πολίτης να αισθάνεται ότι το κράτος είναι παρών εκεί που πρέπει να είναι παρών. Και, βέβαια, δεν θα κουραστώ να το λέω, η πρώτη υποχρέωση του κράτους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας. Γι’ αυτό και με το που θα τελειώσει η αντιπυρική περίοδος θα προχωρήσουμε, όπως έχω δεσμευθεί, σε έναν συνολικό επανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και θα θέσουμε σε εφαρμογή, βέβαια, και μια δασική πολιτική, η οποία θα μας επιτρέπει να κάνουμε δράσεις πρόληψης στα δάση μας το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη, όποτε πρέπει να γίνονται, δηλαδή, για να είμαστε πιο έτοιμοι ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου.

Και μιας και είμαι εδώ, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην Πολιτική Προστασία και στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η αντιπυρική περίοδος, οπότε πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, αλλά είναι βέβαιον ότι στέλνουμε ένα μήνυμα ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο, με το ίδιο στελεχιακό δυναμικό, με τα ίδια κονδύλια, ούτε ανθρώπους προφτάσαμε να προσλάβουμε, απλά τοποθετήσαμε τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση και νομίζω ότι εμφυσήσαμε μια διαφορετική κουλτούρα λογοδοσίας, ταχύτητας, αποτελεσματικότητας, έτσι ώστε το κράτος με τις ελλείψεις του, οι οποίες είναι δεδομένες, καταγεγραμμένες, να μπορεί να ανταποκρίνεται έτσι όπως το απαιτούν οι Έλληνες πολίτες.

Όπως βλέπετε θέλουμε να ερχόμαστε όταν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά. Οπότε αυτό είναι ένα μικρό τμήμα της δουλειάς που έπρεπε να γίνει. Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Θα συνεχίσει ο καθαρισμός. Και, βέβαια, κάποια στιγμή θέλω να ξανάρθω σε αυτό το οικόπεδο και ελπίζω να το δω φυτεμένο με αμπέλια, όπως είναι εδώ δίπλα.

Επίσης, θέλω να πω και κάτι ακόμα για τους εγκαυματίες. Διαπιστώσαμε ότι, δυστυχώς, υπήρχαν κομμάτια της θεραπείας τους τα οποία δεν καλυπτόντουσαν σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι κάτι το οποίο το διορθώνουμε, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι επέζησαν και βίωσαν στην κυριολεξία αυτήν την τραγωδία, διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα -και συνεχίζουν να τη ζουν και θα τη ζουν για πολύ καιρό ακόμα- να γνωρίζουν ότι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε, να καλύπτουμε, δηλαδή, πλήρως τη θεραπείας τους, θα γίνεται χωρίς να επωμίζονται οι ίδιοι τις δαπάνες αυτής της θεραπείας. Οπότε το μόνο που μπορώ να πω είναι εις το επανιδείν».


Στην φυλακή ο 35χρονος για την δολοφονία Μακρή



Στην φυλακή οδηγήθηκε ο 35χρονος που εκδόθηκε από την Βουλγαρία και κατηγορείται για την δολοφονία του Γιάννη Μακρή. 

Ο 35χρονος αρνήθηκε κάθε κατηγορία αλλά δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα που διέταξαν την προφυλάκιση του.

Στο κατηγορητήριο ο 35χρονος, φέρεται ότι μαζί τον αδελφό του εκτέλεσαν, τον Οκτώβριο του 2018, πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου και δολοφόνησαν εν ψυχρώ έξω από το σπίτι του στη Βούλα τον επιχειρηματία Γιάννη Μακρή.

«Εγώ και ο αδελφός μου δεν έχουμε καμία σχέση με την αποτρόπαια πράξη της ανθρωποκτονίας του Γιάννη Μακρή. Μάλιστα, τα στοιχεία της δικογραφίας καταδεικνύουν ότι δεν βρισκόμασταν καν πλησίον του τόπου τέλεσης κατά την κρίσιμη ώρα, ούτε καν προσομοιάζουμε σωματοτυπικά με τον εικονιζόμενο δράστη στο βίντεο της κάμερας ασφαλείας», είπε ο 35χρονος στους ανακριτές.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος και ο αδελφός του 35χρονου, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Μαλανδρίνου από τον περασμένο Απρίλιο.


Η πρόταση για τη Δικαιοσύνη


Οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Πηνελόπη Ζωντανού και Αγγελική Αλειφεροπούλου αποτελούν την πρόταση της Βουλής προς την κυβέρνηση για το πρόσωπο που θα επιλεγεί ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, οι προαναφερόμενοι έλαβαν 14, 7 και 4 ψήφους.

Η συνεδρίαση, αν και σε ήρεμους τόνους, παρά τις δημόσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις της περασμένης περιόδου εξ αφορμής του γεγονότος ότι «πάγωσε» η προσπάθεια της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσει εσπευσμένα τη σχετική διαδικασία λίγο πριν από τις εκλογές, χαρακτηρίστηκε από την καταγραφή της δυσαρέσκειας αφενός του ΣΥΡΙΖΑ για την τωρινή εξέλιξη και αφετέρου των Δήμητρας Κοκοτίνη και Ειρήνης Καλού – που αποτέλεσαν και την πρόταση της προηγούμενης κυβερνώσας πλειοψηφίας. Οι δύο προαναφερθείσες αντιπρόεδροι δεν προσήλθαν στη χθεσινή συνεδρίαση και με επιστολές τους φέρονται να έθεσαν ζήτημα μη επαρκούς αιτιολόγησης της διακοπής της διαδικασίας που τις αφορούσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμφότερες ισχυρίστηκαν πως θα έπρεπε το υπουργικό συμβούλιο της σημερινής κυβέρνησης να αιτιολογούσε το γιατί δεν συνέχισε τη διαδικασία «από εκεί που είχε διακοπεί».

Ως γνωστόν, τη διακοπή της διαδικασίας σηματοδότησε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε υπογράψει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας εκτός κριτικής τον κ. Παυλόπουλο, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και έκαναν λόγο για «ευτελισμό της διαδικασίας» εξ αφορμής και του γεγονότος ότι από τη χθεσινή διαδικασία απουσίαζαν τα 2/3 των ανωτάτων δικαστικών, καθώς, εκτός των δύο που διαμαρτύρονται, υπήρξαν άλλοι δύο οι οποίοι επικαλέστηκαν προσωπικό κώλυμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είναι εγγυητής του Συντάγματος, δεν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα και από αυτό προκύπτει πως η μη υπογραφή συνιστά πράξη εγγύησης της τήρησης του Συντάγματος είναι η πολιτική απάντηση επί των ενστάσεων που φέρεται να έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Παράλληλα, έναντι της ένστασης σχετικά με την ανάγκη να συνέχιζε η Βουλή με τη σημερινή της σύνθεση τη διαδικασία από το σημείο όπου είχε διακοπεί, ο κ. Τασούλας υπενθυμίζοντας το περιεχόμενο και πρόσφατης γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με το οποίο η διαδικασία που προβλέπεται θεσμικά με συμμετοχή και της Βουλής συνιστά στοιχείο δημοκρατικής νομιμοποίησης της δικαστικής εξουσίας, φέρεται να έθεσε το ερώτημα: Τέτοια δημοκρατική νομιμοποίηση δίδει η απελθούσα ή η Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή;

Για «αποκατάσταση της θεσμικής τάξης και στο ζήτημα της Δικαιοσύνης» έκανε λόγο ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Στ. Καλαφάτης. Σήμερα συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων για το θέμα της επιλογής προσώπου για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Υπενθυμίζεται πως οι προτάσεις της Βουλής έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και τυπικώς δεν δεσμεύουν την εκάστοτε κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές αποφάσεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως «συνεχίστηκε με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης η επιχείρηση πολιτικοποίησης της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης».


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πνίγηκε 19χρονος στην Πιερία επειδή είχαν απεργία οι ναυαγοσώστες



Τραγικό παιχνίδι της ζωής για έναν 19χρονο Σέρβο τουρίστα, ο οποίος πνίγηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην ολυμπιακή ακτή της Πιερίας μπροστά από το άδειο πύργο του ναυαγοσώστη.

Το περιστατικό σημειώθηκε μία ημέρα μετά την αποχή των ναυαγοσωστών από την παραλία της Κατερίνης καθώς δεν έχουν πληρωθεί από τον δήμο από την αρχή της σεζόν.


Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Κατερίνης υποστηρίζει πως ήταν θέμα λίγων ημερών η καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Οι ναυαγοσώστες θα επιστρέψουν πάλι στους πύργους τους και στις ακτές της περιοχής, μόλις ο δήμος Κατερίνης καλύψει τις οφειλές του. 



Παγκόσμια ανησυχία για τον Αμαζόνιο - Ο Μακρόν πάει το θέμα στην G7



Παγκόσμια ανησυχία για τις τεράστιες πυρκαγιές που κατακαίνε εδώ και μέρες μεγάλες εκτάσεις τροπικών δασών του Αμαζονίου.

Η φυσική καταστροφή έχει προκαλέσει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα. Στην G7 φέρνει το ζήτημα ο Εμ. Μακρόν, με τον Ζ. Μπολσονάρου να τον κατηγορεί για «αποικιοκρατική νοοτροπία» καθώς ότι «εργαλειοποιεί ένα εσωτερικό ζήτημα της Βραζιλίας» για προσωπικά οφέλη.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει περισσότερες από 74.000 πυρκαγιές στη Βραζιλία. Αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο του 2018, από τις περίπου 40.000 πυρκαγιές. Η αύξηση αγγίζει το 83% κατά την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας, ο Αμαζόνιος, κήρυξε έκτακτη κατάσταση τη Δευτέρα.

Το μέγεθος της καταστροφής ανέδειξε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε τις πυρκαγιές στη Βραζιλία "διεθνή κρίση", δίνοντας ραντεβού με τους ομολόγους του της G7 για να συζητήσουν αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση στη σύνοδο κορυφής του Μπιαρίτς, το Σαββατοκύριακο.

"Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση", έγραψε στο Twitter.

Από την πλευρά του ωστόσο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατηγόρησε τον ομόλογό του της Γαλλίας ότι εμφορείται από «αποικιοκρατική νοοτροπία», λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν.


Η Κεφαλονίτισα γιαγιά σέρφερ διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο Γκίνες


Σε λίγες ώρες η 81 ετών Αναστασία Γερολυμάτου θα κάνει την παράτολμη προσπάθειά της τον διάπλου Σκάλας Κεφαλονιάς - Κυλλήνης με ιστιοσανίδα με στόχο να μπει στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες.

Η 81χρονη σέρφερ θα διανύσει μια απόσταση 18 ναυτικών μιλίων πάνω σε ιστιοσανίδα, θέλοντας να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας και τόλμης, αλλά και να κάνει σαφές πως τα όνειρα δεν έχουν ηλικία.

Η απόπειρα για τον διάπλου θα γίνει σήμερα Σάββατο, 24 Αυγούστου, ημέρα για την οποία αναμένονται ιδανικές καιρικές συνθήκες και ευνοϊκός άνεμος. 

«Είναι η τελευταία προπόνηση. Είμαι πολύ αισιόδοξη και αισθάνομαι δυνατή. Έχει αρκετό αέρα και ο καιρός θα είναι πολύ καλός», δήλωσε η Αναστασία Γερολυμάτου.

Η κ. Γερολυμάτου ξεκίνησε να κάνει windsurf σε ηλικία 41 ετών και τα τελευταία 40χρόνια έχει «οργώσει» θάλασσες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μάλιστα, υποστηρίζει πως η εμπειρία είναι μοναδική.

Τις ευχόμαστε καλή επιτυχία!!!


Πανικός στη Γουόλ Στριτ για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ -Κίνας: Μεγάλη πτώση



Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 25.628,90 μονάδες, μειωμένος κατά -2,37%.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 7.751,77 μονάδες, με πτώση -3%. Την ίδια ποσοστιαία πτώση κατέγραψε και ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, ο οποίος έκλεισε στις 2.847,11 μονάδες.

Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα που οι βασικοί δείκτες της Γουόλ Στριτ κινούνται πτωτικά.

Το βράδυ της Παρασκευής, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ απέρριψε την «εντολή» του Τραμπ προς τις αμερικανικές εταιρείες να αρχίσουν να ψάχνουν αμέσως για εναλλακτικές λύσεις για τις δραστηριότητες τους στην Κίνα.

«Μολονότι συμμεριζόμαστε την απογοήτευση του προέδρου (σ.σ. για τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε το Πεκίνο), πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη, εποικοδομητική δέσμευσή μας είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής των διεθνών υποθέσεων του Επιμελητηρίου, Μάιρον Μπρίλιαντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας. Δεν θέλουμε να δούμε περαιτέρω επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας», πρόσθεσε, καλώντας και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σύντομα σε μια εμπορική συμφωνία.

Η Κίνα ανακοίνωσε δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα
Νωρίτερα, η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση στην παρατεταμένη εμπορική διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 5% ή 10% σε συνολικά 5.078 προϊόντα προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία περιλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Οι δασμοί σε μερικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο Τραμπ διατάζει τις αμερικανικές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους από την Κίνα στις ΗΠΑ.

Σχεδόν αμέσως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ «διέταξε» τις αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν τρόπους για να διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνα και να τη μεταφέρουν στις ΗΠΑ, εν μέσω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο.

Ο Τραμπ δεν μπορεί να υποχρεώσει τις εταιρείες να φύγουν από την Κίνα και δεν διευκρίνισε πώς μπορεί να εφαρμόσει αυτήν την εντολή. Πρόσθεσε όμως, σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις στο Twitter, ότι θα απαντήσει αργότερα σήμερα στην απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να επιβάλει νέους τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες μας διατάσσονται δια του παρόντος να αρχίσουν να αναζητούν μια εναλλακτική αντί της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς των εταιρειών σας ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ και την παραγωγή των προϊόντων σας στις ΗΠΑ» ανέφερε σε μια από τις αναρτήσεις του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. «Δεν χρειαζόμαστε την Κίνα και, ειλικρινά, θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς αυτούς», πρόσθεσε.


Πηγή: iefimerida.gr 


Η Λιθουανία ζητεί από την Amazon να σταματήσει την πώληση προϊόντων που φέρουν το σφυροδρέπανο



H Λιθουανία κάλεσε σήμερα την Amazon να σταματήσει την ηλεκτρονική πώληση προϊόντων που φέρουν το σοβιετικό σύμβολο, το σφυροδρέπανο, το οποίο προσβάλλει, σύμφωνα με το Βίλνιους, τα θύματα του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού.

Ο Βιτάουτας Λαντσμπέργκις, ο πατέρας της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας το 1990, δημοσίευσε ανοικτή επιστολή προς τον Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, την παραμονή της 80ης επετείου της συμφωνίας μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης που είχε οδηγήσει στην κατοχή των βαλτικών χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους δήλωσε ότι οι διπλωμάτες του έχουν ζητήσει επίσης από την Amazon να μην πωλεί πλέον τα προϊόντα που φέρουν το σφυροδρέπανο.

«Είναι τραυματικό. Τα σταλινικά εγκλήματα δεν είναι κατανοητά απ' όλους. Είναι ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης», είπε ο επικεφαλής της λιθουανικής διπλωματίας.

«Η Amazon διανέμει ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα που φέρουν σύμβολα της κομμουνιστικής τυραννίας, της ΕΣΣΔ, συνεργάτριας των χιτλερικών στα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία», δηλώνει στην ανοικτή επιστολή του ο 86χρονος Λαντσμπέργκις.

Το σύμβολο αυτό φέρουν πουκάμισα, κονκάρδες και άλλα αντικείμενα που υπάρχουν στον κατάλογο της Amazon.

Η γραφική αναπαράσταση του σφυροδρέπανου, συμβόλου του σοβιετικού κομμουνισμού, είναι παράνομη στη Λιθουανία, μια χώρα 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων που εντάχθηκε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ το 2004.

«Η ημέρα της 23ης Αυγούστου, που είναι γνωστή ως η απαρχή του φονικού Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας της εγκληματικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ του Στάλιν και του Χίτλερ το 1939, πριν από 80 χρόνια, θα ήταν η καταλληλότερη στιγμή για να τερματιστεί» η χρήση της, προσθέτει ο Λαντσμπέργκις.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


H ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε 30.000 καταναλωτές



Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών που οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 6 μηνών ανέρχεται σε 582.000 περιπτώσεις και οι οφειλές τους φτάνουν το ποσό των 545 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα οι περιπτώσεις των τελικών λογαριασμών ανέρχονται σε 895.000, συνολικών ληξιπρόθεσμων 1 δισ. ευρώ.

Το δε τελευταίο δίμηνο έχουν προωθηθεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα για διακοπή ρεύματος. 

Η ΔΕΗ σημειώνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. έχει ρητή εντολή για εντατικοποίηση των αποκοπών σε πελάτες που έχουν εντοπιστεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλα ποσά οφειλής.

Όπως αναφέρεται, η διοίκηση της ΔΕΗ δεσμεύεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες και στο πλαίσιο αυτό θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα της εκστρατείας που ξεκινά άμεσα.

Υπογραμμίζεται ότι η εκστρατεία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δεν αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες άλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στο πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, δήλωσε σχετικά: «Το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, πρωτίστως θίγει και πλήττει τα εκατομμύρια συνεπών πελατών της επιχείρησης. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές πλέον δε θα γίνονται αποδεκτές. Είναι χρέος μας απέναντι στην επιχείρηση αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών που παρά τις δεδομένες οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα, δίνουν μάχη και παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».


Πηγή