Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Γελάει ο κόσμος με Τουρκάλα παρουσιάστρια που προτρέπει να μην πάνε Τούρκοι για διακοπές στην Ελλάδα

 


Τα καραγκιοζιλίκια των Τούρκων πολλά και καθημερινά που ξεπερνάνε την γελοιότητα.

Εκτός από τους πολιτικούς, έχουμε και τους Τούρκους δημοσιογράφους που γελάει ο κόσμος μαζί τους.

Εκτός λοιπόν από τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, την προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας συνεχίζουν και τα ΜΜΕ του καθεστώτος της Τουρκίας.

Χαρακτηριστική είναι η πρόταση της δημοσιογράφου Χαντέ Φιράτ του CNN Turk, στους πολίτες να μην πάνε διακοπές στα ελληνικά νησιά και να μην ξοδέψουν τα λεφτά τους στη χώρα μας, λές και ο τουρισμός στην Ελλάδα κρέμεται απο τους Τούρκους πολίτες.

Η Τουρκάλα παρουσιάστρια, πρέπει να ρωτήσει πρώτα εάν έχουν λεφτά οι Τούρκοι πολίτες να πάνε για τουρισμό.

«Αγαπημένοι τηλεθεατές, πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας. Επισκέπτεστε αυτά τα νησιά. Κοιτάξτε, αυτά τα στρατικοποίησαν και ασχολούνται με την Τουρκία. Έστω για φέτος, τα χρήματά σας να τα ξοδέψετε στην Τουρκία. Φέτος μην ξοδέψετε τα χρήματά σας στους Έλληνες. Κάνουμε έκκληση».

Το καραγκιοζιλίκι της συνεχίστηκε παρουσιάζοντας ακόμα και χάρτη με τα νησιά, στα οποία θα πρέπει να κάνουν τουριστικό εμπάργκο.



Δεσμεύτηκε η περιουσία του Γιώργου Τράγκα -Κακούργημα η αποδοχή της κληρονομιάς



Η απόφαση αφορά στο σύνολο της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, προκειμένου να γίνει έλεγχος για το πώς αποκτήθηκαν και από που προήλθαν τα λεφτά. 

Μετά την ολοκλήρωση του σχετικού πορίσματος, άνω των 60 σελίδων, για τον τρόπο απόκτησης της επίμαχης περιουσίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό και με διάταξη της Αρχής δεσμεύθηκε το σύνολο της περιουσίας και η εντολή διαβιβάστηκε στην Οικονομική Εισαγγελία για τα περαιτέρω.

Με αυτή την απόφαση «παγώνουν» και οι ενέργειες κληρονόμησης αυτών των περιουσιακών στοιχείων από τους δικαιούχους, εάν γίνει αποδοχή των κληρονομικών στοιχείων, τότε οι κληρονόμοι θα κατηγορηθούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο τιμωρείται ως κακούργημα.

Η περιουσία του Γιώργου Τράγκα, αποτελείται από δώδεκα ακίνητα σε κάποια από τα πιο ακριβά σημεία του πλανήτη: Μονακό, Παρίσι και Νίκαια στη Γαλλία, Νέα Υόρκη, Μαϊάμι και Λας Βέγκας στις ΗΠΑ. Ακίνητα, φυσικά, είχε και στην Ελλάδα. Τη βίλα στην Εκάλη, στην οποία ζούσε με τη σύζυγό του, αλλά και στη Μύκονο και στην Κέρκυρα, σύμφωνα με όσα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα καθώς και ένα ακίνητο με θέα την Ακρόπολη.





Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ: Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να γυρίσει πίσω

 


Ομιλία στο 13ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με πολλά μηνύματα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επεισόδια του ΑΠΘ λέγοντας ότι «το δίλημμα σήμερα είναι ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες» και προσθέτοντας ότι «το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές και στους καθηγητές και όσο δύσκολο κι αν είναι, ο νόμος δεν θα σταματάει στις πύλες του και οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σύντομα θα είναι εκεί».

Αναφερόμενος στο σχέδιο για τη στέγη των νέων, οι οποίοι δεν μπορούν σήμερα, με τον πρώτο μισθό, να αντιμετωπίσουν τα υψηλά ενοίκια, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ειδική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει όλες τις λύσεις και θα αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε». «Από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του Δημοσίου -εκατοντάδες ακίνητα μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα- μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που παραμένουν επί χρόνια κλειστά, αλλά και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ανακαινιστούν παλιές στέγες και να αποδοθούν προς ενοικίαση με προσιτό τίμημα ή να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες στα πανεπιστήμια μέσα από συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του είπε ότι η χώρα «δεν έχει το περιθώριο να γυρίσει πίσω, γιατί σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει συνέχεια, συνοχή και συνέπεια».

«Διαβάζω ότι κάποιοι έχουν αϋπνίες τελευταία. Σκεφτείτε πόσο θα χάσουν τον ύπνο τους μετά τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών», σχολίασε, με αφορμή πρόσφατη γελοία αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, ενώ απηύθυνε και προειδοποίηση ότι «ο λαϊκισμός, που τόσο τραυματικά ζήσαμε, θα δώσει την τελευταία του μάχη και θα είναι η πιο ύπουλη και η πιο σκληρή» και ζήτησε από τους νεολαίους να αντιτάξουν την αλήθεια στο ψέμα και στη μηδενιστική κριτική.

Υπογράμμισε ότι «τη δημόσια εκπαίδευση των ίσων ευκαιριών και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων αρνούνται σήμερα οι αντίπαλοί μας και υπονομεύουν την εφαρμογή της», επανέλαβε ότι «το δίλημμα σήμερα είναι ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες» και ζήτησε να τοποθετηθούν όλοι ξεκάθαρα. «Εμείς ξέρουμε με ποια μεριά είμαστε», σημείωσε, και εκτίμησε ότι και η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών, που δεν έχει κάνει το βήμα να ενταχθεί σε μια κομματική νεολαία, είναι «με τη γνώση και την ελευθερία απέναντι στη βία και την παρανομία».

Ζήτησε, συνεχή επαγρύπνηση απέναντι στην «προπαγάνδα των λαϊκιστών», σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, «από πότε η κατασκευή μιας βιβλιοθήκης θεωρείται καταπάτηση του ασύλου,  από πότε λίγοι κρανοφόροι, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο, βαφτίζονται “χιλιάδες φοιτητές” και από πότε οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αποδεικνύονται επαγγελματίες τραυματίες;»

«Τη δουλειά των trolls συμπληρώνει η κομματική προπαγάνδα», πρόσθεσε, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «διαδίδει τώρα πως καταργούνται οι σύλλογοι και οι φοιτητικές εκλογές, κάτι που προφανώς δεν ισχύει, καθόσον ο συνδικαλισμός στις πανεπιστημιακές σχολές προβλέπεται από το Σύνταγμα». «Αυτό που αλλάζει είναι ότι στο εξής οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των Ιδρυμάτων θα αναδεικνύονται μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο και αυτό για να μη γίνονται οι αποφάσεις τους όμηροι των επιλογών και, δυστυχώς, μερικές φορές των παζαριών με φοιτητικές παρατάξεις», σημείωσε, και πρόσθεσε ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα είναι εκεί, στα πανεπιστήμια, να δίνει τις μεγάλες μάχες και να πρωταγωνιστεί και πάλι και σε αυτές τις εκλογές, και με το νέο σύστημα ανάδειξης των εκπροσώπων στα φοιτητικά όργανα εκπροσώπησης».

Μέσα από την ομιλία του ο πρωθυπουργός έστειλε και νέο μήνυμα στην Τουρκία «μπορεί οι γείτονες να τα βάζουν με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο, όμως κάθε ρητορικό, επιθετικό τους βήμα μετατρέπεται σε ένα ακόμα βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση».

«Εμείς, όμως, ζούμε στην πραγματικότητα και ευχόμαστε μαζί με το όνομά τους να αλλάξουν και τη λογική τους, αλλά δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, με το παράνομο και με το παράλογο», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σήμερα, το εθνικό συμφέρον απαιτεί σταθερές συμμαχίες, και τις έχουμε. Ισχυρή άμυνα, και τη χτίζουμε. Και, βέβαια, ικανότητα να προβάλουμε παντού, όπου πρέπει και όπως πρέπει, τα δίκαιά μας, τα οποία συμβαδίζουν πάντα με το Δ.Δ.», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι ο αληθινός πατριωτισμός δεν ζυγίζεται σε πομπώδη συνθήματα και δεν μετριέται με στολές και φιέστες. «Αυτές ήταν οι “καμένες” λογικές που απέτυχαν», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «κρατάμε τις πόρτες μας κλειστές σε προκλήσεις, αλλά πάντα ανοιχτές στις συζητήσεις, γιατί το νόμιμο επιχείρημα είναι και αυτό σήμερα ένα μεγάλο όπλο».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε για την επίσκεψή του στην Ψέριμο και έκανε σαφές ότι «μίλησα με την παρουσία μου και μόνο», ενώ με αφορμή τη συνολική περιοδεία και σε Κω και Αστυπάλαια, έκανε λόγο για «μία επίσκεψη, τρεις τόπους, τρεις προτεραιότητες»: «Πράσινες επενδύσεις για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, Υγεία και κοινωνική φροντίδα και ισχυρή άμυνα και προστασία των ακριτικών νήσων μας».



Προφυλακίστηκαν οι δυο ψαράδες που κατηγορούνται για το θάνατο του του Σήφη Βαλυράκη


 

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δυο ψαράδες που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία σε βάρος του Σήφη Βαλυράκη.

Οι δυο ψαράδες που είναι αδέρφια απολογούνταν από τις 11 το πρωί της Παρασκευής στον ανακριτή Χαλκίδας που τους έκρινε προφυλακιστέους, καθώς δεν έπεισαν με τα επιχειρήματα τους.

Ο Σήφης Βαλυηράκης είχε βρεθεί νεκρός από το Λιμενικό στις 24 Ιανουαρίου 2021 στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας ενώ το σώμα του 78χρονου άνδρα είχε βρεθεί στα βράχια ενός μικρού νησιού στην περιοχή  «Πεζονήσι» ή «Νησί των Ονείρων».

Φορούσε καταδυτική στολή και είχε βρεθεί περίπου ένα μίλι μακριά από το σκάφος του, ενώ από την πρώτη στιγμή υπήρχαν καταθέσεις που υποστήριζαν πως είχε διαπληκτιστεί με κάποιους ψαράδες.

Η οικογένεια του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ επέμενε ότι τα δύο αδέρφια είναι υπεύθυνα για τον θάνατό του με τους ίδιους να το διαψεύδουν.

Σύμφωνα με την μαρτυρία οι κατηγορούμενοι ενεπλάκησαν σε άγριο καυγά με τον Σήφη Βαλυράκη και τον χτύπησαν πριν ο 78χρονος πέσει στη θάλασσα και χάσει τη ζωή του.



Συνελήφθη ο 23χρονος που χτύπησε ανήλικο για οπαδικές διαφορές

 



Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 το βράδυ στις Αχαρνές, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 23χρονος ημεδαπός, ο οποίος αναζητείτο, ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση αρπαγής και πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος ανηλίκου, με οπαδικά κίνητρα, που διαπράχθηκε την 2-6-2022 στις Αχαρνές.

Ειδικότερα :

Συνελήφθη μεσημβρινές ώρες , Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 24χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, αρπαγή και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό.

Bραδινές ώρες χθες, Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, στην περιοχή των Αχαρνών ο ανωτέρω συλληφθείς από κοινού με 23χρονο ημεδαπό συνεργό του, που έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται, προσέγγισαν πεζοί παρέα ανηλίκων και με χρήση σωματικής βίας εξανάγκασαν έναν εξ αυτών να επιβιβασθεί σε αυτοκίνητο, ενώ με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου απομάκρυναν τους άλλους.

Στη συνέχεια, οδήγησαν τον ανήλικο σε απομακρυσμένη περιοχή, όπου του έσκισαν τα ρούχα και του προκάλεσαν σωματικές βλάβες.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.




Επεκτείνει τη λειτουργία του το myEFKAlive

 



Σε νέα γεωγραφική επέκταση του myEFKAlive προχωρούν τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η δυνατότητα εξυπηρέτησης του πολίτη από υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ μέσω βιντεοκλήσης επεκτείνεται, στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.


Έτσι, μετά και την έναρξη λειτουργίας της Ε΄ Φάσης, θα έχουν ενταχθεί στο myEFKAlive στο σύνολό, τους οι περιφέρειες Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου, Ηπείρου και Κέρκυρας, Δ. Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Λευκάδας, Πελοποννήσου και Κρήτης, καθώς και περιοχές των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, και Θεσσαλίας.

Στόχος είναι σταδιακά να επεκταθεί σε όλη την Επικράτεια μέχρι το τέλος του 2022, ενώ στην παρούσα φάση το myEFKAlive καλύπτει γεωγραφικά σχεδόν το 60% της χώρας.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω της ανωτέρω πλατφόρμας και διευκολύνουν σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών με τον e-ΕΦΚΑ ανέρχονται σε δεκαέξι (16) και είναι οι ακόλουθες:


Επίδομα ασθενείας

Επίδομα μητρότητας

Ηλεκτρονική Αίτηση Εξόδων Κηδείας (συνταξιούχων και μισθωτών τ. ΙΚΑ)

Βεβαίωση ασφάλισης (Χρόνου ασφάλισης – Προϋπηρεσία)

Αλλαγή στοιχείων Μητρώου

Ασφαλιστική Ικανότητα

Παραλαβή Απόφασης ΚΕΠΑ

Απογραφή Ασφαλισμένου

Έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης

Βεβαίωση Απογραφής

Αίτηση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος σύνταξης

Παρακολούθηση πορείας αίτησης συνταξιοδότησης

Βεβαίωση εγγραφής για μη μισθωτούς

Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης για μη μισθωτούς

Διεκπεραίωση αιτήματος για χρόνο ασφάλισης σε περίπτωση απώλειας ενσήμων (για ασφαλισμένους τ. ΙΚΑ)

Διεκπεραίωση αιτήματος για την έκδοση Απογραφικού Δελτίου Αγροτών



Νέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους με μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό


 

Περισσότερα από 10 προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα προχωρήσουν εντός του έτους, δημιουργώντας συνολικά πάνω από 86.000 νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα ξεκινάει ένα από αυτά. Πρόκειται για το «πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας».

Συγκεκριμένα, 6.500 νέοι άνεργοι στην Αττική και 3.500 στην Κεντρική Μακεδονία θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους και να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος επιδότησης της εργασίας.

Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, έχει διάρκεια επτά μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.




Κυρ. Μητσοτάκης: Πρωταγωνιστές και όχι ουραγοί στη μάχη για τη κλιματική αλλαγή

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη χθες στην εκδήλωση για την πορεία υλοποίησης του έργου  «Αστυπάλαια: το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου» που αφορά στην μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πράσινο νησί με βάση την ηλεκτροκίνηση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.  Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε:


Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι.  Πρέπει να τολμήσουμε και πρέπει να είμαστε ως χώρα πρωταγωνιστές και όχι ουραγοί.

Σήμερα ένα χρόνο μετά παρουσιάζουμε αυτή την εξαιρετικά καινοτόμο και ενδιαφέρουσα ηλεκτρονική πλατφόρμα έξυπνης μετακίνησης, το AstyMove, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες να επιλέξουν μεταξύ μιας υπηρεσίας έξυπνων μικρών ηλεκτρικών λεωφορείων με  οδηγό ή νε νοικιάσει  ένα  ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μηχανάκι, ποδήλατο. Με αποτέλεσμα να έρχονται λιγότερα αυτοκίνητα στο νησί, να βελτιώνεται ουσιαστικά η ποιότητα ζωής.

Σήμερα βγήκε στον αέρα ο δημόσιος διαγωνισμός για ένα νέο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πρώτη φάση από φωτοβολταϊκά πάνελ. Συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αποθήκευση και «κουμπώνει» στην αναβάθμιση του δικτύου του νησιού μέσα από την τοποθέτηση 2.000 έξυπνων μετρητών,  έτσι ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα την ενέργεια μας. Και κάποια στιγμή να μην είμαστε μόνο καταναλωτές αλλά και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό το οποίο κάνουμε στην Αστυπάλαια δεν  θα περιοριστεί εδώ. Δύο ακόμα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κάνουν άλματα στον τομέα της πράσινης μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Τήλος καινοτομεί στη διαχείριση των απορριμμάτων και η Χάλκη έχει ένα συνολικό πρόγραμμα που αφορά στην κυκλική οικονομία και κάνει τα δικά της άλματα στη πράσινη μετάβαση.




Κυρ. Μητσοτάκης: Η πατρίδα του Ιπποκράτη θα αποκτήσει επιτέλους το υπερσύγχρονο νοσοκομείο που της αξίζει

 



Την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην «πατρίδα του Ιπποκράτη», την Κω ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο νησί, στο πλαίσιο σύσκεψης που είχε με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Κω Θεοδόση Νικηταρά. Έκανε μάλιστα μια γέφυρα -όπως είπε- από τα θέματα υγείας στα θέματα τουρισμού επισημαίνοντας πως ανοίγεται μια μεγάλη ευκαιρία για την Κω ειδικά στο κομμάτι τις ευεξίας και του ιατρικού τουρισμού. Υπογράμμισε επίσης πως η στροφή στην πράσινη και κυκλική οικονομία μέσω των πρωτοβουλιών που υλοποιούνται για τον μετασχηματισμό νησιών, θα συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων όσο και στην ουσιαστική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Ο πρωθυπουργός ζήτησε κλείνοντας απόλυτη εγρήγορση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.



Έκτακτη Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

 



Η έκτακτη Σύνοδος του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν  αφιερωμένη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειές της. Ύστερα από μακρές συζητήσεις:

Αποφασίστηκε τελικά το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που ανάμεσα στ’ άλλα περιλαμβάνει την επιβολή εμπάργκο -με ορισμένες εξαιρέσεις- στο ρωσικό πετρέλαιο που θα έχει ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα  του 90% της ποσότητας που κατευθυνόταν προς την Ευρώπη. 

Δόθηκε επίσης σαφής εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου. Μέσα σε αυτές θα μπορεί να είναι  -και υπάρχει ρητή αναφορά στα Συμπεράσματα- και ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο έχει εισηγηθεί και στο οποίο επιμένει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ βρίσκει ήδη πολύ ευρύτερη στήριξη ανάμεσα στους «27».

Συζητήθηκε, επίσης, η πολύ σημαντική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το  «RePower eu», δηλαδή  τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε  αδιάθετους πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε την πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει δυναμικά το μερίδιο που της αναλογεί από τους πόρους αυτούς όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία της κατανομής τους.

Διαπιστώθηκε, ταυτόχρονα, ότι όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν έντονα για το γεγονός ότι σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρών, εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της θαλάσσιας διεξόδου μέσα από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό. Το ζήτημα αυτό έχει και σαφή ανθρωπιστική, πέρα από οικονομική διάσταση. Και πάντοτε ακόμη και μέσα στον πόλεμο δεν πρέπει να χάνουμε και τα στοιχειώδη του ανθρωπισμού και του δικαίου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Και ζήτησε -εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη, παράνομη, ανιστόρητη και απάδουσα από τη διεθνή τάξη τακτική - να συζητηθεί ξανά το θέμα στο τακτικό Συμβούλιο Κορυφής τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας στα Συμπεράσματά του. 

Αποτέλεσμα της παρέμβασης του Πρωθυπουργού, αλλά και της συνολικής μας στρατηγικής  όλο το τελευταίο διάστημα ήταν να έχουμε σειρά  δηλώσεων καθαρής  αποδοκιμασίας της Τουρκίας από συμμάχους και εταίρους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Τη  δήλωση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, με την οποία καταδίκασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και εξέφρασε τη στήριξή του στην ελληνική πλευρά.

Μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γερμανό Καγκελάριο, ο Εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης απομακρύνθηκε σαφώς από τη γραμμή των ίσων αποστάσεων. Υπογράμμισε ότι  δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ε.Ε. 

Σημειώνω ακόμη την απάντηση σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε του Εκπροσώπου του  State Department  με την οποία ανάμεσα στ’ άλλα συνέστησε αποφυγή της προκλητικής ρητορικής, τόνισε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται και ξεκαθάρισε ότι για τις Η.Π.Α. η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται.