Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ: Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να γυρίσει πίσω

 


Ομιλία στο 13ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με πολλά μηνύματα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επεισόδια του ΑΠΘ λέγοντας ότι «το δίλημμα σήμερα είναι ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες» και προσθέτοντας ότι «το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές και στους καθηγητές και όσο δύσκολο κι αν είναι, ο νόμος δεν θα σταματάει στις πύλες του και οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σύντομα θα είναι εκεί».

Αναφερόμενος στο σχέδιο για τη στέγη των νέων, οι οποίοι δεν μπορούν σήμερα, με τον πρώτο μισθό, να αντιμετωπίσουν τα υψηλά ενοίκια, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ειδική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει όλες τις λύσεις και θα αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε». «Από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του Δημοσίου -εκατοντάδες ακίνητα μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα- μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που παραμένουν επί χρόνια κλειστά, αλλά και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ανακαινιστούν παλιές στέγες και να αποδοθούν προς ενοικίαση με προσιτό τίμημα ή να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες στα πανεπιστήμια μέσα από συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του είπε ότι η χώρα «δεν έχει το περιθώριο να γυρίσει πίσω, γιατί σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει συνέχεια, συνοχή και συνέπεια».

«Διαβάζω ότι κάποιοι έχουν αϋπνίες τελευταία. Σκεφτείτε πόσο θα χάσουν τον ύπνο τους μετά τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών», σχολίασε, με αφορμή πρόσφατη γελοία αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, ενώ απηύθυνε και προειδοποίηση ότι «ο λαϊκισμός, που τόσο τραυματικά ζήσαμε, θα δώσει την τελευταία του μάχη και θα είναι η πιο ύπουλη και η πιο σκληρή» και ζήτησε από τους νεολαίους να αντιτάξουν την αλήθεια στο ψέμα και στη μηδενιστική κριτική.

Υπογράμμισε ότι «τη δημόσια εκπαίδευση των ίσων ευκαιριών και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων αρνούνται σήμερα οι αντίπαλοί μας και υπονομεύουν την εφαρμογή της», επανέλαβε ότι «το δίλημμα σήμερα είναι ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες» και ζήτησε να τοποθετηθούν όλοι ξεκάθαρα. «Εμείς ξέρουμε με ποια μεριά είμαστε», σημείωσε, και εκτίμησε ότι και η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών, που δεν έχει κάνει το βήμα να ενταχθεί σε μια κομματική νεολαία, είναι «με τη γνώση και την ελευθερία απέναντι στη βία και την παρανομία».

Ζήτησε, συνεχή επαγρύπνηση απέναντι στην «προπαγάνδα των λαϊκιστών», σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, «από πότε η κατασκευή μιας βιβλιοθήκης θεωρείται καταπάτηση του ασύλου,  από πότε λίγοι κρανοφόροι, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο, βαφτίζονται “χιλιάδες φοιτητές” και από πότε οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αποδεικνύονται επαγγελματίες τραυματίες;»

«Τη δουλειά των trolls συμπληρώνει η κομματική προπαγάνδα», πρόσθεσε, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «διαδίδει τώρα πως καταργούνται οι σύλλογοι και οι φοιτητικές εκλογές, κάτι που προφανώς δεν ισχύει, καθόσον ο συνδικαλισμός στις πανεπιστημιακές σχολές προβλέπεται από το Σύνταγμα». «Αυτό που αλλάζει είναι ότι στο εξής οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των Ιδρυμάτων θα αναδεικνύονται μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο και αυτό για να μη γίνονται οι αποφάσεις τους όμηροι των επιλογών και, δυστυχώς, μερικές φορές των παζαριών με φοιτητικές παρατάξεις», σημείωσε, και πρόσθεσε ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα είναι εκεί, στα πανεπιστήμια, να δίνει τις μεγάλες μάχες και να πρωταγωνιστεί και πάλι και σε αυτές τις εκλογές, και με το νέο σύστημα ανάδειξης των εκπροσώπων στα φοιτητικά όργανα εκπροσώπησης».

Μέσα από την ομιλία του ο πρωθυπουργός έστειλε και νέο μήνυμα στην Τουρκία «μπορεί οι γείτονες να τα βάζουν με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο, όμως κάθε ρητορικό, επιθετικό τους βήμα μετατρέπεται σε ένα ακόμα βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση».

«Εμείς, όμως, ζούμε στην πραγματικότητα και ευχόμαστε μαζί με το όνομά τους να αλλάξουν και τη λογική τους, αλλά δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, με το παράνομο και με το παράλογο», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σήμερα, το εθνικό συμφέρον απαιτεί σταθερές συμμαχίες, και τις έχουμε. Ισχυρή άμυνα, και τη χτίζουμε. Και, βέβαια, ικανότητα να προβάλουμε παντού, όπου πρέπει και όπως πρέπει, τα δίκαιά μας, τα οποία συμβαδίζουν πάντα με το Δ.Δ.», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι ο αληθινός πατριωτισμός δεν ζυγίζεται σε πομπώδη συνθήματα και δεν μετριέται με στολές και φιέστες. «Αυτές ήταν οι “καμένες” λογικές που απέτυχαν», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «κρατάμε τις πόρτες μας κλειστές σε προκλήσεις, αλλά πάντα ανοιχτές στις συζητήσεις, γιατί το νόμιμο επιχείρημα είναι και αυτό σήμερα ένα μεγάλο όπλο».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε για την επίσκεψή του στην Ψέριμο και έκανε σαφές ότι «μίλησα με την παρουσία μου και μόνο», ενώ με αφορμή τη συνολική περιοδεία και σε Κω και Αστυπάλαια, έκανε λόγο για «μία επίσκεψη, τρεις τόπους, τρεις προτεραιότητες»: «Πράσινες επενδύσεις για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, Υγεία και κοινωνική φροντίδα και ισχυρή άμυνα και προστασία των ακριτικών νήσων μας».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου