Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Κυρ. Μητσοτάκης: Πρωταγωνιστές και όχι ουραγοί στη μάχη για τη κλιματική αλλαγή

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη χθες στην εκδήλωση για την πορεία υλοποίησης του έργου  «Αστυπάλαια: το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου» που αφορά στην μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πράσινο νησί με βάση την ηλεκτροκίνηση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.  Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε:


Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι.  Πρέπει να τολμήσουμε και πρέπει να είμαστε ως χώρα πρωταγωνιστές και όχι ουραγοί.

Σήμερα ένα χρόνο μετά παρουσιάζουμε αυτή την εξαιρετικά καινοτόμο και ενδιαφέρουσα ηλεκτρονική πλατφόρμα έξυπνης μετακίνησης, το AstyMove, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες να επιλέξουν μεταξύ μιας υπηρεσίας έξυπνων μικρών ηλεκτρικών λεωφορείων με  οδηγό ή νε νοικιάσει  ένα  ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μηχανάκι, ποδήλατο. Με αποτέλεσμα να έρχονται λιγότερα αυτοκίνητα στο νησί, να βελτιώνεται ουσιαστικά η ποιότητα ζωής.

Σήμερα βγήκε στον αέρα ο δημόσιος διαγωνισμός για ένα νέο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πρώτη φάση από φωτοβολταϊκά πάνελ. Συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αποθήκευση και «κουμπώνει» στην αναβάθμιση του δικτύου του νησιού μέσα από την τοποθέτηση 2.000 έξυπνων μετρητών,  έτσι ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα την ενέργεια μας. Και κάποια στιγμή να μην είμαστε μόνο καταναλωτές αλλά και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό το οποίο κάνουμε στην Αστυπάλαια δεν  θα περιοριστεί εδώ. Δύο ακόμα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κάνουν άλματα στον τομέα της πράσινης μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Τήλος καινοτομεί στη διαχείριση των απορριμμάτων και η Χάλκη έχει ένα συνολικό πρόγραμμα που αφορά στην κυκλική οικονομία και κάνει τα δικά της άλματα στη πράσινη μετάβαση.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου