Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Κοροναϊός: Μελέτη δείχνει πόσο διαρκεί η προστασία μετά και το δεύτερο εμβόλιο

 



Νέα μελέτη έρχεται να δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια. Πόσο δηλαδή χρονικό διάστημα προστατεύουν όσους εμβολιάζονται. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine το εμβόλιο της Moderna προστατεύει από τη νόσο για τουλάχιστον έξι μήνες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ με επικεφαλής τη Nicole Doria-Rose παρακολούθησε 33 συμμετέχοντες ηλικίας 18 εώς 71 ετών στις δοκιμές του εμβολίου που οδήγησαν στην έγκριση του εμβολίου. Έπειτα από έξι μήνες και αφού έλαβαν και τη δεύτερη δόση, η ποσότητα των αντισωμάτων ήταν υψηλή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τα επίπεδα τους όμως να μειώνονται στους πιο ηλικιώμενους συμμετέχοντες. Για παράδειγμα, ενώ τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 92.000 στα άτομα ηλικίας 18-55 σε έξι μήνες μετά, στα άτομα ηλικίας 56 – 70 ετών μειώθηκαν κατά μέσο όρο περίπου στα 62.000 και στα 49.000 στα άτομα ηλικίας 71 ετών και άνω. Ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ισχυρή ανοσοαπόκριση μετά από έξι μήνες όπως έδειξαν οι τρεις μετρήσεις στα δείγματα του αίματός τους.

Αναφορικά με το εμβόλιο δύο δόσεων της εταιρείας Pfizer/ BioNTech, τα αποτελέσματα των δοκιμών που κυκλοφόρησαν την 1η Απριλίου διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο τους παραμένει για περισσότερο από 91% αποτελεσματικό έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Ο δρ. Amesh Adalja, ειδικός στην ιολογία και ερευνητής του Johns Hopkins Center for Health Security στη Βαλτιμόρη εξετάζοντας τα στοιχεία της έρευνας συμπληρώνει ότι η ανοσία είναι πιθανό να διαρκέσει και περισσότερο από τους έξι μήνες που αναφέρουν εκ του ασφαλούς οι επιστήμονες: «Καθώς αυξάνεται η διάρκεια των μελετών, εκτιμώ ότι θα διαπιστώσουμε πως η ανοσία διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο» συμπληρώνει. Οι ερευνητές της μελέτης από πλευράς τους αναφέρουν ότι οι τρέχουσες μελέτες παρακολουθούν την ανοσοαπόκριση και μετά το πέρας των έξι μηνών, καθώς επίσης διερευνούν την επίδραση μιας ενισχυμένης δόσης με στόχο να επεκτείνουν τη διάρκεια και τη δράση του εμβολίου ενάντια στις μεταλλάξεις.


Πηγή : in.gr



Επικίνδυνο ΚΑΘΑΡΜΑ στην Πρέβεζα πυροβόλησε εξ΄επαφής κουτάβι



Στην Πρέβεζα, στην περιοχή Παντοκράτορα, βρέθηκε σκυλάκι πυροβολημένο στις 2 Μάϊου. 

Για τη συγκεκριμένη απόπειρα δολοφονίας ενημέρωσε η ίδια η κηδεμόνας του στην ομάδα ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ-ΠΡΕΒΕΖΑ στο Facebook.

Όπως ενημερώνει σε ανάρτηση της η κηδεμόνας του, Γιούλη Αργυρού, το σκυλί της πυροβολήθηκε εξ επαφής από ένα επικίνδυνο ΚΑΘΑΡΜΑ και βρέθηκε με πάρα πολλά σκάγια στο σώμα του.



Η συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια είναι κακούργημα και ο δράστης που κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος είναι πολύ επικίνδυνος.

Το σκυλάκι συνεχίζει να νοσηλεύεται. Έδειξε κάποια στοιχεία βελτίωσης, καθώς έφαγε, αλλά υπάρχουν δύο σκάγια – στο στομάχι και στον θώρακα – για τα οποία υπάρχει ανησυχία.



Η τεχνολογία στο βρετανικό Ναυτικό στρατιώτες επιβιβάζονται «πετώντας» σε πλοίο


Εντυπωσιακά βίντεο απεικονίζουν μέλη του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού να επιβιβάζονται σε πολεμικό πλοίο με τη βοήθεια ατομικών πυραύλων πλάτης (τζετ πακ).

Οι ολόσωμες στολές που φορούν οι στρατιωτικοί και φέρουν τους πυραύλους ονομάζονται «Jet Suits» και σχεδιάστηκαν από τη βρετανική εταιρεία «Gravity Industries».








Αμόλησαν τον Τσίπρα να μιλήσει αγγλικά και γελάει ακόμα όλη η υφήλιος

 


Ο Αλέξης Τσίπρας είπε να ξεφτιλιστεί και στα αγγλικά γιατί είχε καιρό!!

Αυτό το αμόρφωτο και ανεύθυνο ταγάρι είπε στα αγγλικά ότι ιδρύει το Εθνικό Σύστημα Φροντίδας Πλούτων - National Wealth Care Systems.....

Το χειρότερο είναι ότι κανένας από τα επίσης αμόρφωτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τον κόπο να τον διορθώσει μόλις το άκουσε.

Κυκλοφορεί λοιπόν νέο βίντεο στα αγγλικά με Τσίπρα να λέει αντί για health - wealth.

Αυτό το νούμερο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης σε "Ημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης", θέλοντας να μιλήσει για "National health Care Systems" (Εθνικά Συστήματα Υγειονομικής Περίθαλψης), μπέρδεψε τις λέξεις με αποτέλεσμα να αναφερθεί σε "Εθνικά Συστήματα Φροντίδας Πλούτου".

Συγκεκριμένα, τελειωμένος πολιτικά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε τη λέξη wealth (που σημαίνει πλούτος) στη θέση της λέξης health (η οποία σημαίνει υγεία), προσδίδοντας έτσι τελείως διαφορετικό νόημα στα λεγόμενά του.

Το γελοιότερο όλων είναι ότι προσπαθώντας να δείξει ότι μιλάει αγγλικά με προφορά κάποιος του είπε ότι πρέπει να στραβώνει το στόμα του και να θυμίζει τον Χατζηχρήστο που μιλούσε αμερικάνικα.

Δείτε το νέο καραγκιοζιλίκι :




Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Smart Covid-19 Management Group

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος το πρωί στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Smart Covid-19 Management Group.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους, για την πρόοδο στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού και για την ανάπτυξη του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, που θα διευκολύνει τις διασυνοριακές μετακινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ελεγχόμενης και σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας και κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου με τις μεθόδους click away και click-in-shop, η επαναλειτουργία της εστίασης σε ανοιχτούς χώρους και η επιτυχημένη αξιοποίηση των self-tests, η οποία έχει ενισχύσει περαιτέρω τη δυνατότητα της χώρας μας να εντοπίζει εγκαίρως κρούσματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ερχόμενο καλοκαίρι. Σημείωσε ότι πολλοί ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να ταξιδέψουν, ενώ προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη την εμπειρία του περσινού καλοκαιριού, όταν υποδέχθηκε με ασφάλεια επισκέπτες από το εξωτερικό.

Οι ηγέτες στάθηκαν στη σημασία της πορείας των εμβολιασμών και της ανάγκης να πειστούν πολίτες που αυτή τη στιγμή εμφανίζονται επιφυλακτικοί να εμβολιαστούν, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για το προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων που είναι σε εξέλιξη στις χώρες τους.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison, η Πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen και ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babiš.



11 χρόνια από την στυγνή δολοφονία στην MARFIN. που κατεύθυναν ακροαριστερά κέντρα

 


Ήταν Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010 οι δρόμοι της Αθήνας από νωρίς είχαν κατακλυστεί από διαδηλωτές και ακροαριστερούς δολοφόνους πλήρως ελεγχόμενους με εντολές σκοτώστε, κάψτε, καταστρέψτε. 

Στην οδό Σταδίου, γράφτηκε μια μαύρη σελίδα της πρόσφατης Ιστορίας της χώρας, όταν ακροαριστεροί δολοφόνοι έκαναν το καθήκον τους, όπως είχαν διαταχθεί.

Από νωρίς εξελίσσονται επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος. Στο ύψος του Άγνωστου Στρατιώτη διαδηλωτές συγκρούονται με δυνάμεις των ΜΑΤ. Κουκουλοφόροι εκτοξεύουν πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς που βρίσκονται στην είσοδο της Βουλής, επί της λεωφόρου Αμαλίας.

Ακροαριστεροί κακοποιοί, μαζί με αριστερούς προκαλούν φθορές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία και δεν διστάζουν να βάλουν φωτιές σε κτίρια, αδιάφοροι εάν θα σκοτώσουν κόσμο.  

Ένας από τους στόχους των ακροαριστερών δολοφόνων είναι το κατάστημα της Τράπεζας Marfin επί της Σταδίου, αφήνοντας πίσω τους τρεις νεκρούς. 

Τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας και ένα αγέννητο παιδί έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις μετά από εμπρησμό στο κατάστημα από ομάδα ακροαριστερών κουκουλοφόρων που κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι και μαζί με αυτούς και όσοι τους έδιναν εντολές.



Οι τρεις εργαζόμενοι πέθαναν από ασφυξία λόγω των αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού, και μαζί με αυτούς και ένα αγέννητο παιδί.

Πρόκειται για την Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη (36 ετών) και την Παρασκευή Ζούλια (35 ετών).

Οι ομάδες κακοποιών ακροαριστερών εκτόξευαν βόμβες μολότοφ και βοηθούσαν στη διασπορά της φωτιάς με τη χρήση επιπλέον εύφλεκτων υλικών. Οι εντολές από τα κέντρα που έπαιρναν κατεύθυνση ήταν σαφείς, κάψτε, σκοτώστε, διαλύστε τα πάντα, αποδιοργανώστε την χώρα.

Η μαρτυρία ενός από τους υπαλλήλους της τράπεζασ που στάθηκαν τυχεροί ήταν : 

«Τρία άτομα με κουκούλες, αρχίζουν και σπάνε την τζαμαρία του κάτω ορόφου. Αφού τη σπάσανε, ρίξανε μέσα ούτε εγώ ξέρω τι, αμέσως λαμπάδιασε, μέσα σε πέντε λεπτά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ώρα που έβγαινα από την πόρτα. Η πόρτα ήταν ηλεκτρονική και έπρεπε να μπω μέσα στο κουβούκλιο, να μείνω μέσα για πέντε δευτερόλεπτα και μετά να ανοίξει και δεν ήξερα αν θα άνοιγε για να βγω έξω. Βγήκα, αρχίσανε οι πέτρες, να με βρίζουν “να καείτε”, “καλά να πάθετε” και τέτοια…».

«Αυτό που θα ήθελα, όπως όλοι, είναι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Εγώ θα ήθελα να μάθει όλος ο κόσμος ποιοι είναι, ώστε να ξέρουν οι φίλοι τους, οι συγγενείς τους, τα αδέλφια τους, να ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που σκοτώσανε αυτούς τους ανθρώπους. Πιο πολύ να τους ξέρουνε, νομίζω ότι η κατακραυγή είναι πιο σημαντικό πράγμα από την τιμωρία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες οι δολοφόνοι είναι τέσσερις και ανάμεσα τους και μία γυναίκα, και αυτά τα καθάρματα κυκλοφορούν ακόμα ελεύθερα.

Μια άλλη μαρτυρία λέει για την γυναίκα που συμμετείχε στην δολοφονία :

«Βρισκόμουν στο πατάρι του Ιανού. Είδα τα πάντα. Μία ξανθιά με κοτσίδα, ένας ψηλός με γιακά, ένας με φανταχτερά ρούχα και ένας εύσωμος, κατευθύνονται προς την τράπεζα. Τους βλέπαμε όλοι, είχαν ξεχωρίσει για κάποιο σκοπό. Φτάνουν εκεί, βγάζουν ένα σφυρί, σπάνε την τζαμαρία και πετούν μέσα μολότοφ».



Ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ότι δεν έχουν τελειώσει όλα με το έγκλημα στην  Μarfin και πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι ανοίγει ξανά ο φάκελος

Νέα στοιχεία, ικανά να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των εμπρηστών της τράπεζας Marfin, τον Μάιο του 2010, φέρεται να έχει στη διάθεσή της η αστυνομία. Τα νέα ευρήματα διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία της Αθήνας, η οποία κατόπιν αξιολόγησής τους διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Έτσι, ο φάκελος της υπόθεσης, που μετά την παραπομπή σε δίκη και τελικά την αθώωση των δύο κατηγορουμένων είχε κλείσει οριστικά, επεστράφη στην ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω έρευνα. 

Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι ο νέος γύρος ερευνών για τον εμπρησμό, που κόστισε τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους της τράπεζας, θα οδηγήσει σε ταυτοποίηση των δραστών, με τα στελέχη της αστυνομίας να σημειώνουν ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας». 

Στην αρμόδια υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας συγκροτήθηκε ειδική ομάδα, τα μέλη της οποίας ανέλαβαν όχι μόνο την επεξεργασία του διαθέσιμου υλικού αλλά και την αναζήτηση νέου.

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να βρεθούν οι δολοφόνοι καθώς και αυτοί που έδινα τις εντολές.



Ενοχλεί και ο τρόπος που περπατάς στην Τουρκία - Καθεστώς με τα όλα του!!!


Απίστευτες ενέργειες της ελεγχόμενης από το καθεστώς του δικτάτορα Ερντογάν, δικαιοσύνης!! Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κατηγορείται για τον τρόπο που περπάτησε, με τα χέρια πίσω από την πλάτη του, όταν επισκέφθηκε τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή. 

Σε έρευνα υποβάλλεται ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου για τον τρόπο που περπάτησε, με τα χέρια πίσω από την πλάτη του, όταν επισκέφθηκε τον τάφο του Σουλτάνου Μεχμέτ τον II.

Ο εισαγγελέας του καθεστώτος Ερντογάν θεωρεί πως δεν σεβάστηκε τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή. 

Ο ίδιος δήλωσε πως «θέλουν να δικάζουν τη συνείδηση του κάθε πολίτη. Αυτό είναι παράνομο.»







Συναγερμός στα νότια προάστια: Άντρας επιτίθεται σε ανήλικες

 



Πρόκειται για έναν μελαχρινό, μετρίου αναστήματος, αλλοδαπό που «χτυπάει» πάντα με τον ίδιο τρόπο

Τρεις επιθέσεις μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα απο έναν μυστηριώδη άνδρα που στήνει καρτέρι στις περιοχες Βάρης - Βουλιαγμένης και επιτίθεται σε ανήλικα κορίτσια και γυναίκες που περπατούν μόνα τους στον δρόμο για να τα βιάσει, έχουν μπει στο στόχαστρο της Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των θυμάτων, που έχει στη διάθεση του το protothema.gr, ο «δράκος με το τζόκεϊ», μελαχρινός, μετρίου αναστήματος και αλλοδαπός χτυπάει πάντα με τον εξής τρόπο: Πλησιάζει τα κοριτσάκια δήθεν για να ζητήσει βοήθεια λέγοντας οτι θέλει να πάει στο Ελληνικό. Όταν εκείνα ανυποψίαστα σταματήσουν για να του δώσουν οδηγίες για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει, ορμάει κατα πάνω τους για να τα ακινητοποιήσει.

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, το Τμήμα Ασφαλείας Βούλας- Βάρης - Βουλιαγμένης δέχθηκε τρεις καταγγελίες απο τρία κοριτσάκια ηλικίας 15 ετών η πρώτη περίπτωση, 16 ετών (πρόκειται για δύο 16χρονες ήταν μαζί όταν ο «σάτυρος με το τζόκεϊ» τους επιτέθηκε με αποτέλεσμα να βάλουν τις φωνές και ο δράστης να εξαφανιστεί στη θέα των διερχόμενων οχημάτων) και η τρίτη επίθεση σημειώθηκε σε βάρος μιας κοπέλας 24 ετών που και εκείνη τη γλίτωσε τελευταία στιγμή απο τα νύχια του.

Οι αστυνομικοί με οδηγό τις καταθεσεις των θυμάτων «χτενίζουν» την περιοχή και στήνουν μπλόκα για να καταφέρουν να περάσουν χειροπέδες στον μυστηριώδη τύπο με το τζόκεϊ.


Δημήτρης Πώποτας, Aρια Καλύβα

protothema.gr



Εγκαταλείπει την πολιτική ο φίλος του Τσίπρα, Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά τις ήττες των Podemos

 


Η ισπανική δεξιά και η ανερχόμενη προσωπικότητα της, Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο, θριάμβευσαν στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης που έγιναν χθες Τρίτη (04.05.2021), με τους Podemos να υποχρεώνονται σε νέα βαριά ήττα και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας να ανακοινώνει το τέλος της πολιτικής του πορείας.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Podemos και εταίρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον κυβερνώντα συνασπισμό στην Ισπανία, ανακοίνωσε αργά το βράδυ την αποχώρησή του από την πολιτική μετά την ήττα της αριστεράς στις περιφερειακές εκλογές.

«Αποτύχαμε», είπε σε μια ομάδα υποστηρικτών του κόμματός του, λέγοντας ότι αισθάνεται σαν «αποδιοπομπαίος τράγος που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα».

«Νομίζω ότι είναι προφανές ότι σήμερα (…) δεν βοηθάω να ενώσω τους ανθρώπους», συνέχισε ο 42χρονος Ιγκλέσιας, ιδρυτής και ηγέτης των Podemos.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «παραιτούμαι από όλα τα καθήκοντά μου, εγκαταλείπω την πολιτική με την έννοια της κομματικής πολιτικής, της θεσμικής πολιτικής», ώστε να μην σταθώ «εμπόδιο στην ανανέωση της ηγεσίας που χρειάζεται η πολιτική μας δύναμη».

Ο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε επίσης «τραγωδία» τον θρίαμβο του Λαϊκού Κόμματος (PP, συντηρητική δεξιά), που οποίο περιέγραψε ως «την Τραμπική δεξιά».

 



Καθολικό lockdown στην Κάλυμνο

 



Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στη νήσο Κάλυμνο της Π.Ε. Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης μελών της Επιτροπής επιδημιολόγων, εισήγησης του Δημάρχου Καλύμνου και λαμβάνοντας υπόψιν την επιδημιολογική έξαρση στο νησί, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, εφαρμόζεται στη νήσο Κάλυμνο καθολικό lockdown από την Τετάρτη 05-05-2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 10-05-2021 και ώρα 06:00 για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, αποφασίζεται:

1.     Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).

2.     Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της νήσου Καλύμνου για λόγους υγείας, πιστοποιούμενων από σχετικές βεβαιώσεις υγείας.

3.     Επιτρέπεται η μετακίνηση προς τη νήσο Κάλυμνο μόνο των μόνιμων κατοίκων και του προσωπικού τροφοδοσίας οχημάτων επιδεικνύοντας τα σχετικά έγγραφα. Συγκεκριμένα στους μόνιμους κατοίκους και στο προσωπικό τροφοδοσίας οχημάτων που θα μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά προς τη νήσο Κάλυμνο θα διενεργείται τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid) από υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή και την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

4.     Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.

5.     Η αναστολή οικοδομικών εργασιών στη νήσο Κάλυμνο.

6.     Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

7.     Η αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

8.     Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

9.     Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Καλυμνίων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της νήσου Καλύμνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

10.  Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

11.  Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της νήσου Καλύμνου.



«Πρεμιέρα» σήμερα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

 



Ξεκινούν από σήμερα, Τετάρτη, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, είχε δηλώσει πως εκτός από το ότι είναι ένα πρακτικό εμβόλιο (διατηρείται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης), είναι αποτελεσματικό σε υψηλό ποσοστό, άνω του 80% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.

Η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση, αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του, όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες, ενώ μετά τις 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από το θάνατο.

Σημειώνεται πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26.