Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στην 3μερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας στο Ζάππειο Μέγαρο


 

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας στο Ζάππειο Μέγαρο.



Μεγαλειότατε, Εξοχότατε, με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι στην Αθήνα για την Τρίτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών μας. Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία έχουν δημιουργήσει μια σταθερή τριμερή εταιρική σχέση.


Από την Πρώτη Σύνοδο Κορυφής, το 2018 -κύριε Πρόεδρε- έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Έχουμε επεκτείνει και εμβαθύνει τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.


Όπως γνωρίζετε, Μεγαλειότατε, κύριε Πρόεδρε, αυτή είναι μια πολύ ξεχωριστή χρονιά για την Ελλάδα, καθώς γιορτάζουμε 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την ανεξαρτησία. Ωστόσο, η χρονιά αυτή είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική και για την Ιορδανία, καθώς σηματοδοτεί την εκατονταετηρίδα της Ιορδανίας υπό την ηγεσία της Χασεμιτικής Δυναστείας. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας συγχαρώ, Μεγαλειότατε, εκ μέρους του ελληνικού λαού για αυτό το πολύ σημαντικό εθνικό ορόσημο.


Σήμερα είμαστε αποφασισμένοι να διευρύνουμε την εταιρική μας σχέση, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να προωθήσουμε περαιτέρω τον συντονισμό μας σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας.


Η εταιρική μας σχέση ποτέ δεν έχασε τη δυναμική της, ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid. Καταφέραμε να διατηρήσουμε ενεργή τη συνεργασία μας και να δημιουργήσουμε σειρά ομάδων εργασίας.


Υπό το φως των πρωτοφανών προκλήσεων και της τεράστιας επίδρασης που έχει η πανδημία του Covid-19 στα κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά συστήματα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω τον συντονισμό μας και να προωθήσουμε ακόμη περισσότερες συνέργειες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική και να ενισχυθεί αυτή η πολύ επιτυχημένη συνεργασία.


Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε -κατά τη διάρκεια των εργασιών- μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων ΕΕ – Ιορδανίας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυσή τους.


Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία, τη Μέση Ανατολή γενικότερα.


Βεβαίως, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πρόσφατες απαράδεκτες εξελίξεις που -όπως γνωρίζετε- αντίκεινται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και υπό το φως της πολύ σημαντικής Προεδρικής Δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας της 23ης Ιουλίου.


Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αντανακλά την δέσμευση των χωρών μας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουμε τον δρόμο για έναν ταχύτερο συντονισμό των δράσεών μας προς όφελος των λαών μας και προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.


Μεγαλειότατε, Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Είναι μεγάλη μας χαρά που έχουμε την ευκαιρία να σας φιλοξενούμε.


Για τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας


O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το μεσημέρι την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II bin Al-Hussein.


Η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Ιορδανίας είναι η τρίτη κατά σειρά. Η πρώτη έγινε στη Λευκωσία, την 16/1/2018 και η δεύτερη στο Αμμάν, την 14/4/2019. Η τρίτη Σύνοδος επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 7/4/2020, αλλά λόγω της πανδημίας, αναβλήθηκε και πραγματοποιείται σήμερα.


Τα σχήματα συνεργασίας μεταξύ χωρών της περιοχής αλλά και ευρύτερα, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, δείχνουν μια συναντίληψη επί των περιφερειακών προκλήσεων και των τρόπων αντιμετώπισής τους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Στη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν τα περιφερειακά ζητήματα (Κυπριακό, Λιβύη, Μέση Ανατολή).


Όσον αφορά στους τομείς οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, αναμένεται κατά τη Σύνοδο να επαναβεβαιωθεί η βούληση και των τριών πλευρών για εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας με τη συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα επεξεργασθούν σε τεχνικό επίπεδο συγκεκριμένες προτάσεις.


Από ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο μετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.



Έρευνα Ε.Ε.: Μοναξιά για 3 στους 10 Ελληνες – Πρόκληση η αντιμετώπιση της νέας μάστιγας

 


Η αίσθηση της μοναξιάς ήταν διάχυτη μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ενώ ιδιαίτερα υψηλό ήταν το ποσοστό στην Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις πολίτες της Ε.Ε. ανέφερε ότι αισθάνεται μοναξιά.

Η έκθεση περιλαμβάνει τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση στην Ε.Ε. και αναλύει έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, σύμφωνα με την οποία το αίσθημα μοναξιάς διπλασιάστηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Στα άτομα ηλικίας 18-35 ετών καταγράφηκε τετραπλασιασμός της μοναξιάς σε σύγκριση με το 2016. Επίσης, η κάλυψη του φαινομένου της μοναξιάς από τα μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ε.Ε. διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ η ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα διαφέρει σημαντικά από κράτος σε κράτος.


Υπό παρακολούθηση

Η έκθεση αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. Η συνεργασία θα περιλαμβάνει μια νέα συλλογή δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε. σχετικά με τη μοναξιά, η οποία θα διενεργηθεί εντός του 2022, και τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της μοναξιάς σε βάθος χρόνου σε όλη την Ευρώπη.

Αναφορικά με την Ελλάδα, παρότι χώρα του Νότου της Ε.Ε., όπου οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευχάριστες, οι Ελληνες φαίνεται ότι έχουν ένα γενικότερο πρόβλημα μοναξιάς, αφού η χώρα μας είχε το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που αισθάνονταν μοναξιά και πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Το 2016 για παράδειγμα έρευνα που επικαλείται η Κομισιόν εμφάνιζε το 20,8% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα να έχει πρόβλημα μοναξιάς, ενώ στην ίδια έρευνα στις άλλες χώρες του Νότου τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν αισθητά χαμηλότερα.

Απομόνωση

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής για Θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας, Ντούμπραβκα Σούιτσα, η πανδημία του κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο προβλήματα όπως η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση. Αυτά τα αισθήματα υπήρχαν από πριν, αλλά η επίγνωση για αυτά ήταν μικρότερη, τόνισε, προσθέτοντας ότι μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, όπως η Πράσινη Βίβλος για τη Γήρανση, έχουμε την ευκαιρία να σκεφτούμε πώς να οικοδομήσουμε μαζί μια πιο ανθεκτική και συνεκτική κοινωνία και μια Ε.Ε. που να είναι πιο κοντά στους πολίτες της.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Ερευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε ότι η μοναξιά είναι μια πρόκληση που επηρεάζει όλο και περισσότερο τους νέους μας κι η νέα αυτή έκθεση μας προσφέρει τις βάσεις για μια ευρύτερη ανάλυση, έτσι ώστε η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση να γίνουν πλήρως κατανοητές και να αντιμετωπιστούν στην Ευρώπη.


Νίκος Μπέλλος

Πηγή



ΚΙΝΑΛ: Τρέχουν οι τρεις υποψήφιοι, το ΠΑΣΟΚ θέλει Λοβέρδο

 


Ετοιμοπόλεμοι εμφανίζονται οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. και οι άνθρωποι των επιτελείων τους. 

Ποιο σοβαρός στην κούρσα της διαδοχής και από τους τρεις υποψηφίους είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος

Η Φώφη Γεννηματά φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να μην έχει καμία ελπίδα για την διεκδίκηση, και γιατί να είχε ελπίδες άλλωστε αφού είναι κατώτερη των περιστάσεων με μηδενική αντιπολιτευτική ικανότητα. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος συνεχίζει αδιάκοπα την προεκλογική του εκστρατεία. Εχει προγραμματίσει κάθε βήμα του μέχρι τον Νοέμβρη. 

Ο Λοβέρδος υπόσχεται επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, εννοώντας ότι θα ληφθούν αποφάσεις στο συνέδριο για την ανάδειξη του συμβόλου, του ονόματος και της ιστορίας του. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε προσανατολιστεί να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του από Σεπτέμβρη. Πανικοβλήθηκε με τη δυναμική του Ανδρέα Λοβέρδου και το έκανε μέσα στον Ιούλη.

Τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις είναι και με τις διαρροές υποστηρικτών του το 2017 προς το στρατόπεδο του Λοβέρδου, του δίνουν αέρα νικητή. 

Κάτι ακούγεται ότι θα κατέβει στη μάχη και ο Παύλος Γερουλάνος, εκ των βασικών υπουργών στην κυβέρνηση Παπανδρέου και καλό θα ήταν να μην το κάνει μήπως και το ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ αρχίσει και πάλι να παίρνει τα επάνω του.



Δήθεν "άντρας" νταής έβριζε, έφτυνε και έσπρωχνε τη φίλη του στο Κάτω Σαμικό

 



Σε μια σοβαρή καταγγελία βίας, από ένα δήθεν "'άντρα", προχώρησαν πατρινοί παραθεριστές στην παραλία του Κάτω Σαμικού που ήταν μάρτυρες στο περιστατικό.

Στην καταγγελία των τεσσάρων πατρινών, όπως αναφέρει το patrisnews.com  αναφέρεται μεταξύ άλλων: 

«Στο δάσος του κάτω Σαμικού όπου κατασκηνώναμε, σε απόσταση λίγων μέτρων από τις δικές μας σκηνές διαπιστώσαμε πως ένας άνδρας (43 χρονών) έβριζε με χυδαίο τρόπο την πολύ νεότερη σύντροφό του. Αυτή ήταν ήρεμη, σχεδόν απαθής και το μόνο που του έλεγε, με μειλίχιο τρόπο, ήταν πως «από χτες με προσβάλεις, δεν μπορώ να το ανεχτώ άλλο. Ο άνδρας συνέχιζε να την βρίζει, με απίστευτους χαρακτηρισμούς, ενώ έβγαινε, προοδευτικά, εκτός εαυτού. Η κοπέλα τότε πήρε μερικά από τα πράγματά της και επιχείρησε να φύγει. Μακριά από οποιοδήποτε δρόμο, με αποτέλεσμα το κορίτσι να μην έχει τρόπο να φύγει, οι κοπέλες της παρέας μας προσέγγισαν το κορίτσι και της είπαν πως μπορεί να έρθει (αν θέλει) μαζί μας καθώς και εμείς πάμε στην Πάτρα. Η κοπέλα, ανακουφισμένη, ηρέμησε. Ενώ όμως πήγε να πάρει και τα υπόλοιπα πράγματά της, ο τύπος την πλησίασε ξανά, την απέσπασε κοντά του και άρχισε να φωνάζει πως «τους κατέστρεψε τις διακοπές!» και πως «θα φύγουν μαζί!».

Μετά από λίγο, και ενώ πίστεψε πως δεν τον βλέπουμε, άρχισε πάλι να γίνεται βίαιος και προσβλητικός. Την έβριζε, της πέταγε πράγματα, την έφτυνε, και την έσπρωχνε. Αντιλαμβανόμενοι πως η κατάσταση είχε ξεφύγει και πως η σωματική ακεραιότητα της κοπέλας διέτρεχε άμεσο κίνδυνο -αφού η όλη συμπεριφορά του τύπου παρέπεμπε σε παράφρονα- αρχίσαμε να φωνάζουμε.

Είπαμε στην κοπέλα να φύγει γρήγορα από δίπλα του, τον ενημερώσαμε πως θα τον καταγγείλουμε άμεσα, πως μεταξύ μας υπάρχει δικηγόρος και πως έχουμε καταγράψει τις πινακίδες του. Ο τύπος έτρεξε προς το αμάξι του και έφυγε πετώντας μερικά πράγματα στον δρόμο. Η κοπέλα, η οποία είχε υποστεί σοκ, προοδευτικά ηρέμησε και γύρισε πίσω μαζί μας.

Επειδή η τοξική, δολοφονική, αρρενωπότητα είναι καθημερινά γύρω μας και απειλεί τις ζωές και την ελευθερία όλων μας, δεν έχουμε δικαίωμα να μένουμε απαθείς. Κάθε πλάσμα που δέχεται την επίθεση του δήθεν δυνατού είναι «εμείς». Κάθε βίαιη, παραβιαστική και σεξιστική συμπεριφορά, θα τσακίζεται.

Λίνα, Όλγα, Νατάσσα, Σωτήρης».

Συμφωνα με τα όσα διαβάζουμε μόνο "άντρας" δεν είναι αυτός ο καραγκιόζης, και κακός έμεινε μόνο στις φωνές η αντιμετώπιση του, γιατί θα το ξανά κάνει στο επόμενο θύμα του.



Προκλητικός ψεκασμένος φώναζε σε ιερέα που ζητούσε από τους πολίτες να εμβολιαστούν

 


Ένταση επικράτησε έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στη Ζάκυνθο, από προκλητικό, επικίνδυνο και ψεκασμένο πολίτη.

Ο ιερέας έξω από τον ναό έχοντας σοβαρότητα και υπεύθυνη θέση, έκανε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί. 

Ο προκλητικός και επικίνδυνος αρνητής, μόλις άκουσε τον ιερέα φώναζε "Αίσχος, ντροπή" και κόντεψε να πιαστεί στα χέρια με συντοπίτες του.

Η συμπεριφορά του αρνητή, δείχνει το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση με τους ανεξέλεγκτους ψεκασμένους που προκαλούν.

Πρίν από λίγες ημέρες, ακόμα μία ψεκασμένη και γελοία σε ξωκλήσι της Πάρου, ανέβηκε στον άμβωνα, άρπαξε την εγκύκλιο για τα εμβόλια από τα χέρια του παπά και την έκανε χίλια κομμάτια.

Δείτε το σχετικό βίντεο απο την Ζάκυνθο:





Αναβαθμίζονται και τα F-16 Block 50

 


Τα ελληνικά φτερά ενισχύονται και εκσυγχρονίζονται – Στη Βουλή το πρόγραμμα αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 – Με μεθοδικές κινήσεις ο Αρχηγός ΓΕΑ, Γεώργιος Μπλιούμης καθιστά τη HAF απόλυτη κυρίαρχο στο Αιγαίο.

Χρονιά ορόσημο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2021 για την Πολεμική μας Αεροπορία, η οποία περνά στη νέα εποχή αποκτώντας τα πανίσχυρα γαλλικά αεροσκάφη Rafale, ενώ παράλληλα προχωρά στον εκσυγχρονισμό όλου του εναέριου Στόλου.

Ο πολύπειρος Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο οποίος πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση μίας Μοίρας Rafale, έχει βάλει στόχο να προχωρήσει με όσο το δυνατόν πιο γρήγορες διαδικασίες την αναβάθμιση του συνόλου σχεδόν των ελληνικών μαχητικών.

Επί των ημερών του μπήκε σε τροχιά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, με την πρώτη «οχιά» να βρίσκεται στην βάση της Lockheed Martin στις ΗΠΑ και να περνάει από τον εξονυχιστικό έλεγχο των Αμερικανών, ενώ παράλληλα στην ΕΑΒ έχουν μπει στα υπόστεγα για αναβάθμιση άλλα τρία F-16 Block 52+adv, τα οποία θα εξελιχθούν σε Viper. Επίσης, ο κ. Μπλιούμης κατάφερε να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» για τα αεροσκάφη C-130 και να βρει λύση για την υποστήριξη των C-27.

Το τρίτο πρόγραμμα που αναμένεται να τρέξει η Αθήνα είναι αυτό του εκσυγχρονισμού 38 μαχητικών F-16 block 50 από τις Πολεμικές Μοίρες 341 «ΒΕΛΟΣ» και 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ», τα οποία θα εξελιχθούν σε F-16 block 50+ adv. Πρόκειται για μαχητικά με ηλικία 23 - 25 ετών και κατά συνέπεια η αναβάθμιση θεωρείται επιβεβλημένη. Όλα σχεδόν τα απάρτια τα οποία προβλέπει το σχέδιο αναβάθμισης θα προέρχονται από τα 84 F-16 Block52+ και θα χρειαστεί να αγοραστούν μόνο κάποια επιπλέον απάρτια.

Το πρόγραμμα κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου, και σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου, αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» από τους βουλευτές. Η διαδικασία αναβάθμιση των F-16 block 50 αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, με την Πολεμική μας Αεροπορία να αναλαμβάνει η ίδια την υλοποίηση του απαιτητικού προγράμματος, σε συνεργασία φυσικά με την κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Οι εργασίες μάλιστα θα πραγματοποιηθούν στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, με τους Έλληνες μηχανικούς να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ΗΠΑ.

Η αναβάθμιση των F-16 Block 50 θα διαρκέσει περίπου 6 χρόνια και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί παράλληλα με αυτή των 84 VIPER, δηλαδή το 2027 – 2028. Όσο για το κόστος, αναμένεται να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα 32 μαχητικά F-16 Block 30, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, δεν έχει ληφθεί ακόμα συγκεκριμένη απόφαση για το μέλλον τους. Ωστόσο, βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά των αναχαιτήσεων στο Αιγαίο και φυσικά να αποτελούν τα μαχητικά στα οποία θα εκπαιδεύονται οι Έλληνες Ίκαροι.

Είναι προφανές πως με 18 Rafale, 18 F-35 (σ.σ. αν όλα πάνε κατ' ευχήν), 84 F-16 Viper, 25 αναβαθμισμένα Mirage 2000-5, 38 F-16 block 52+ και τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά υπεροχή στον ουρανό του Αιγαίου, προκαλώντας νέους εφιάλτες στην Άγκυρα. 


Βασίλης Σκουλαράκος

newsbomb.gr



Βρετανία: Εκατοντάδες παιδιά θύματα κακοποίησης επί δεκαετίες από τις κοινωνικές υπηρεσίες


 

Βιασμοί, σεξουαλική βία, ρατσισμός, κουλτούρα σιωπής: Έκθεση που δόθηκε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα αποκαλύπτει σε όλο της το εύρος την κακοποίηση που υπέστησαν επί δεκαετίες πολλά παιδιά που είχαν ανατεθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες του Λάμπεθ, στα νότια του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ανεξάρτητης Έρευνας για τις Σεξουαλικές Επιθέσεις σε παιδιά (IICSA), Τζον Ο’ Μπράιεν, πρόκειται για την πιο οδυνηρή από τις 15 εκθέσεις που έχει συντάξει μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο όργανο.

Η IICSA ερεύνησε μεταξύ άλλων τέτοιες περιπτώσεις στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής και της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αλλά και στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η IICSA συγκροτήθηκε το 2015, αφού αποκαλύφθηκε μια σειρά από σκάνδαλα παιδεραστίας, συχνά με πρωταγωνιστές πασίγνωστους Βρετανούς, όπως τον παρουσιαστή του BBC, Τζίμι Σάβιλ.

Στην έκθεση που παρουσίασε σήμερα υπογραμμίζει ότι το τοπικό συμβούλιο του Λάμπεθ γνώριζε τις καταγγελίες που είχαν κάνει 705 πρώην τρόφιμοι σε τρία κέντρα υποδοχής, για βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι είναι πολύ υψηλότερος.

Στο κείμενο των 228 σελίδων αναφέρεται ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του Λάμπεθ έθεσαν «ευάλωτα παιδιά στον δρόμο ενηλίκων που ήταν διαπιστωμένοι ή ύποπτοι δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων» και οι οποίοι κατάφεραν να ενταχθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Φέρνει ως παράδειγμα έναν άνδρα, ο οποίος εργαζόταν σε ένα κέντρο υποδοχής της δεκαετία του 1970 και είχε κρύψει από τους εργοδότες του ότι είχε καταδικαστεί για σεξουαλική επίθεση σε βάρος ανηλίκου. Ακόμη όμως και όταν αποκαλύφθηκε το παρελθόν του, παρέμεινε στη θέση του.

Το 1999 ο άνδρας αυτός καταδικάστηκε για 34 σεξουαλικές επιθέσεις σε ανηλίκους -μεταξύ των θυμάτων του ήταν και δύο αγόρια που είχαν ανατεθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες του Λάμπεθ το 1980 και το 1983.

Οι υπάλληλοι των κέντρων υποδοχής αντιμετώπιζαν τα παιδιά «σαν να μην άξιζαν τίποτα» και επιδείκνυαν «παντελή περιφρόνηση» απέναντί τους.

Στην έκθεση συστήνεται να ξεκινήσει η αστυνομία ποινική έρευνα για τον θάνατο ενός αγοριού, το οποίο πέθανε το 1977, αφού προηγουμένως είχε καταγγείλει για σεξουαλική βία έναν υπεύθυνο.

Πολλοί μάρτυρες είπαν ότι στην καθημερινότητά τους βίωναν «βία, εκφοβισμό και ρατσισμό».

Το συμβούλιο του Λάμπεθ ζήτησε συγγνώμη και υιοθέτησε όλες τις συστάσεις που του έκανε η Επιτροπή.


Πηγή : cnn.gr



Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες για την επίθεση στον 15χρονο

 


Τέσσερα άτομα ταυτοποιήθηκαν από την ΕΛΑΣ για την επίθεση σε βάρος του 15χρονου στον Εύοσμο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για τρεις Έλληνες και έναν Αλβανό, ενώ οι αρχές βρίσκονται στο στάδιο της ταυτοποίησης των στοιχείων άλλων δυο ατόμων που συμμετείχαν στον άγριο ξυλοδαρμό του 15χρονου, το περασμένο Σάββατο στην πλατεία Ευόσμου.

Οι δύο εκ των δραστών που ταυτοποιήθηκαν είναι ηλικίας 16 ετών και οι άλλοι δύο 18 ετών. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία. Σύμφωνα με το thestival.gr, οι νεαροί κακοποιοί για να αποφύγουν το κακούργημα της ληστείας, φέρεται να υποστήριξαν ότι δεν επιτέθηκαν στον 15χρονο για να τον ληστέψουν και να του πάρουν το κινητό, αλλά επειδή όπως ανέφεραν θεώρησαν ότι τους φωτογράφισε και τους κοίταξε περίεργα.

Ο 15χρονος, ο οποίος δέχτηκε την επίθεση, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», με την κατάσταση της υγείας του να είναι καλή. 



Σύντροφοι αντιεξουσιαστές ανέλαβαν την ευθύνη των επιθέσεων σε Χαρδαλιά και Πρετεντέρη

 


Πυρήνες τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν δημιουργήσει σύντροφοι γνωστού κόμματος, ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές, ανέλαβαν την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η τρομοκρατική οργάνωση «Προλεταριακός Πυρήνας» ανέλαβε την ευθύνη για τα «χτυπήματα» στα μαγαζιά της συζύγου του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας στον Βύρωνα, τον Μάιο.

Όπως έγινε γνωστό έπειτα από ανάρτηση σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η οργάνωση «Προλεταριακός Πυρήνας», ανέλαβε την ευθύνη τόσο για την επίθεση στις επιχειρήσεις της συζύγου του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, όσο και για την επίθεση στην οικία του Αντιπροέδρου του ΔΕΔΔΗΕ. 

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις εμπρηστικές επιθέσεις σε 2 καταστήματα ιδιοκτησίας του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, στο Βύρωνα, καθώς και στην οικία του Αντιπροέδρου του ΔΕΔΔΗΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά στην μακροσκελή της ανακοίνωση η τρομοκρατική οργάνωση. 

Ανάληψη ευθύνης και για την επίθεση στο σπίτι του Γιάννη Πρετεντέρη

Την ίδια στιγμή, την ευθύνη για την επίθεση με γκαζάκια που είχε σημειωθεί στο σπίτι του Γιάννη Πρετεντέρη πριν από περίπου ένα μήνα, ανέλαβαν οι οργανώσεις  «Πυρήνες Άμεσης Δράσης» και «Πυρήνας Εξεγερτικής Βίας». 

«Στα πλαίσια των Πυρήνων Άμεσης Δράσης, ως Πυρήνας Εξεγερτικής Βίας, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στην είσοδο της οικίας του Γιάννη Πρετεντέρη», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οργανώσεις με ανακοίνωση στην ίδια ιστοσελίδα. 



Μητσοτάκης σε Άγκυρα: Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας

 


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είχε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.




Αμέσως μετά τη συνάντηση έγιναν οι εξής δηλώσεις:


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Νίκο, σε καλωσορίζω για ακόμα μία φορά στην Αθήνα, σε μία επίσκεψη με την ευκαιρία της τρίτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των χωρών μας με μία παραδοσιακή κοινή μας φίλη, την Ιορδανία, η οποία θα λάβει χώρα αύριο.


Είχαμε μία συνάντηση, που δυστυχώς έρχεται στον απόηχο της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των προκλητικών εξαγγελιών που έγιναν, ειδικά σε σχέση με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.


Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες. Παραβιάζουν κατάφορα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και περιφρονούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ επί της ουσίας υπονομεύουν και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ουσιαστικά ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.


Γι’ αυτό εξάλλου και η καταδίκη των ενεργειών αυτών υπήρξε παγκόσμια. Πρώτα απ’ όλα, από τον θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, καταδίκασε τις εξαγγελίες αυτές και ζήτησε από την Τουρκία να τις ανακαλέσει. Και τονίζω στο σημείο αυτό, ότι η Προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν εκφράζει μόνο την συλλογική βούληση της Διεθνούς Κοινότητας, αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία τοποθετήθηκαν απερίφραστα στις εθνικές τους δηλώσεις.


Σύσσωμη υπήρξε, επίσης, και η καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, αλλά και από τα κράτη – μέλη με εθνικές δηλώσεις. Και πως αντέδρασε η Τουρκία, αγαπητέ μου Νίκο, σε όλα αυτά; Όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά απέδωσε την παγκόσμια καταδίκη των παράνομων ενεργειών της, στη δήθεν προπαγάνδα της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την Υφήλιο, ενώ θα έπρεπε να αναρωτηθεί πώς κατόρθωσε με τις ενέργειές της να θέσει όλη την Υφήλιο απέναντί της.


Με τη διεθνή νομιμότητα στο πλευρό μας, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα επόμενα βήματα και τον περαιτέρω συντονισμό μας για την αντιμετώπιση της Τουρκικής παραβατικότητας. Πορευόμαστε πάντα μαζί και στηρίζουμε έμπρακτα τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Για την επίτευξη λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Όπως ακριβώς προβλέπεται στις οικείες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πάντα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Για μία λύση, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη.


Έχουμε επανειλημμένα και σε κάθε κατεύθυνση δηλώσει ότι οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ως προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων, καθώς και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο. Είναι αντίθετες προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και φυσικά απορρίπτονται επί της αρχής. Είναι όμως και αντίθετες με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της, εάν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι το έχει αντιληφθεί περισσότερο από κάθε άλλο η πλειονότητα των γηγενών Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας, γι’ αυτό και διαδηλώνουν, γι’ αυτό και αντιδρούν. Και είναι προφανές ότι η Τουρκία κλιμακώνει σταθερά την ένταση με νέα τετελεσμένα στην Κύπρο. Με τη δημιουργία δε νέων βάσεων στα Κατεχόμενα επιβεβαιώνει δυστυχώς τις ευρύτερες βλέψεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, στη γνωστή παραβατική λογική του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας. Ενός δόγματος δυστυχώς βαθύτατα αναθεωρητικού και επιθετικού εις βάρος, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδος και άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.


Στην λογική αυτού του δόγματος η Τουρκία πρόσφατα εγκαλεί την Ελλάδα για την αμυντική προστασία των νησιών μας. Η σχετική προκλητική επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη έχει ήδη απαντηθεί. Προσέξτε, όμως, εδώ τον παραλογισμό. Η Τουρκία που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία που έχει κηρύξει εις βάρος της Ελλάδος casus belli, ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας. Η χώρα η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας, στην ηπειρωτική Τουρκία, τη στρατιά του Αιγαίου, με αποβατική ταξιαρχία, διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους, χρειάζεται λίγη σοβαρότητα.


Εγώ θα το πω για ακόμα μια φορά: Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ηπειρωτικού ή νησιωτικού και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Και η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.


Με τον κ. Πρόεδρο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις εξελίξεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Είχα την ευκαιρία να τον συγχαρώ και για την πρόοδο των εμβολιασμών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αντιμετωπίζουμε, πιστεύω, κοινά ζητήματα στην προσπάθεια μας να πείσουμε τους συμπολίτες μας  οι οποίοι ακόμα είναι διστακτικοί στο να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν, να κάνουν αυτό το βήμα. Και νομίζω ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε πια Ελλάδα και Κύπρος, αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι κοινή για το πώς θα φτάσουμε και θα χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Θα το κάνουμε πάντα με πειθώ, με επιχειρήματα και εξηγώντας στους συμπολίτες μας ότι σήμερα οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πραγματικά. Και αρκεί να δει κανείς τα δεδομένα και στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, ποιοι είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι νοσηλεύονται σήμερα, ποιοι διασωληνώνονται, ποιοι δυστυχώς χάνουν την ζωή τους, για να διαπιστώσει κανείς ότι τους τελευταίους μήνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν δυστυχώς ανεμβολίαστοι, συμπολίτες μας που θα μπορούσαν να είχαν προστατευθεί, αν είχαν κάνει την επιλογή να εμβολιαστούν. Αλλά και στα ζητήματα αυτά, όπως και στον συντονισμό του ανοίγματος για να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε επισκέπτες αυτή την πολύ σημαντική τουριστική περίοδο, να γνωρίζετε ότι είμαστε πάντα σε απόλυτο συντονισμό με την Κύπρο.


Φίλε Πρόεδρε, κλείνω λέγοντας ότι οι δύο χώρες μας, πορεύονται πάντα με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Και πάντα με διάθεση για συνεργασία με όλους και πριν απ’ όλα με τους γείτονές μας, με τους οποίους οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν πάντα ανοιχτοί παρά τις δυσκολίες. Αλλά πάντα, όμως, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, τις ειρηνικές προθέσεις και τη συνέπεια λόγων και πράξεων. Και στη σύνθετη αυτή πραγματικότητα οφείλουμε να συνεργαστούμε και όπως πάντα να την αντιμετωπίσουμε από κοινού.


Καλώς ήρθες ξανά, αγαπητέ Νίκο, στην καλοκαιρινή Αθήνα.


Νίκος Αναστασιάδης: Ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου Κυριάκο.


Όπως και ο Πρωθυπουργός ανέφερε, η σημερινή μας συνάντηση, ενόψει της αυριανής τριμερούς, στόχο είχε την ανταλλαγή και ενημέρωση για τα τελευταία τεκταινόμενα, τα όσα καταγράφονται μετά τις νέες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και ιδιαίτερα όσον αφορά την αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.


Σημειώσαμε, πέραν της αυστηρής προεδρικής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 23 Ιουλίου, τη σημερινή εξίσου σημαντική δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ μέρους του συνόλου των κρατών, αυστηρότατη όπως και εκείνη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μία στήριξη η οποία είναι απολύτως απαραίτητη κάτω από τις συνεχιζόμενες συμπεριφορές της Τουρκίας.


Το αντικείμενο του μεταξύ μας συντονισμού εστιάζεται και στις δράσεις που από κοινού θα αναλάβουμε ενόψει της νέας αξίωσης της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για την αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού με την αναγνώριση κυριαρχίας στο παράνομο υποτελές μόρφωμα από την Τουρκία. Μία αξίωση που θα πρέπει να πω ότι είναι κάθετα αντίθετη με το σύνολο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σίγουρα εκτός των όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα.


Είναι αδιανόητο να αναμένει κανένας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να αποδεχτεί την δημιουργία ενός μορφώματος, δηλαδή ενός ανεξάρτητου κράτους, το οποίο θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία. Και στο οποίο κατά βάση κανένα ανθρώπινο δικαίωμα ή δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων που έχουν προσφυγοποιηθεί, των οποίων οι περιουσίες έχουν σφετεριστεί από την κατοχική Τουρκία, θα μπορεί να ελπίζει κανένας, ότι ένα ανάλογο μόρφωμα, θα μπορεί να είναι βιώσιμο ή ανεκτό είτε από τα Ηνωμένα Έθνη είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Μία αξίωση που όπως αντιλαμβάνεστε είναι -όπως έχω προαναφέρει- κάθετα αντίθετη και με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον φίλο Πρωθυπουργό, έχουμε επίσης συμφωνήσει, ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες έτσι ώστε το συντομότερο, να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα να προχωρήσει στην σύγκληση μιας νέας Συνόδου για το Κυπριακό με ουσιαστικό διάλογο, με δημιουργικό διάλογο, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λειτουργική λύση η οποία θα επιτρέψει επιτέλους να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας, πέραν και μακριά από εγγυήσεις ή εξαρτήσεις σαν αποτέλεσμα των εγγυήσεων, της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων.


Θέλω για πολλοστή φορά να καταστήσω σαφές, πως δεν τίθεται θέμα αποδοχής των προαπαιτουμένων που η Τουρκία θέτει, με απώτερο στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για λύση δύο κρατών. Την ίδια ώρα θέλω να επαναλάβω την ετοιμότητα, αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, να συμμετάσχω σε ένα διάλογο που θα επαναρχίσει από εκεί όπου είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά. Η τουρκική αδιαλλαξία οδήγησε στην αποτυχία του Κραν Μοντανά, η εμμονή στη συνέχιση των εγγυήσεων, η εμμονή στην παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και η δημιουργία στρατιωτικής βάσεως -κάτι που διαφαίνεται να υλοποιείται με τα σημερινά σχέδια- δεν επέτρεψε, δυστυχώς, όταν είχαμε φτάσει σε σημαντικό βαθμό προόδου όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, να έχει επιτυχές τέλος εκείνη η συνάντηση.


Αυτό που επιδιώκουμε, αυτό που ζητούμε από τον Γενικό Γραμματέα είναι να επαναρχίσει ο διάλογος, όχι ψάχνοντας να βρούμε κοινό έδαφος, γιατί κοινό έδαφος υπάρχει: Είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, είναι οι όροι εντολής του Γενικού Γραμματέα. Δεν μπορεί να εκφύγουμε από τα πλαίσια όπως έχουν καθοριστεί.


Την ίδια ώρα βεβαίως θα πρέπει να πω ότι σαν αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που έχουμε με την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, είναι αποδεδειγμένο ότι επιτυγχάνουμε και αυτό που το δίκιο υπαγορεύει: Την ισχυρή καταδίκη, τις ισχυρές αποφάσεις όσον αφορά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Και δεν είναι γιατί η Ελλάδα ή η Κύπρος είναι υπερδυναμεις, αλλά είναι γιατί έχουμε ακριβώς ως ασπίδα ή ως όπλο το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό είναι που πρέπει ο κ. Ερντογάν να αναλογιστεί και να δει πως προσαρμόζεται επιτέλους με το Διεθνές Δίκαιο τιμώντας, αν μη τι άλλο, τα όσα υπόσχεται ή εκστομεί κατά καιρούς περί της νομιμότητας των ενεργειών του ή των δράσεων που η Τουρκία μέσα στα πλαίσια μιας νεο-οθωμανικής αντίληψης επιδιώκει.


Βεβαίως είχαμε και την ευκαιρία, όπως ορθώς αναφέρθηκε από τον Πρωθυπουργό, να συζητήσουμε και τα της πανδημίας, τα όσα ο λαός αντιμετωπίζει, τα προβλήματα που οι χώρες μας αντιμετωπίζουν και όχι μόνο. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που αυτό που υπαγορεύει είναι επιτέλους να γίνει συνείδηση στον καθένα ότι επιβάλλεται από την ώρα που η επιστήμη έχει προσφέρει το αντίδοτο, το όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας, να το αξιοποιήσει ο καθένας. Είναι θέμα ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης απέναντι στο σύνολο. Οι από κοινού προσπάθειες προς τον λαό της κάθε μιας χώρας είναι μέσα στα πλαίσια που καθορίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας. Και συνεπώς όσοι, για όποιους λόγους, που είναι ελεύθεροι να σκέφτονται και έτσι να πράττουν, δειλιούν ή αντιστέκονται εις αυτό που υπαγορεύει η ιατρική επιστήμη θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το καλό των ιδίων, για το καλό της υγείας των πολλών, για το καλό της οικονομίας της χώρας.


Αγαπητέ μου Κυριάκο, θέλω θερμά να σε ευχαριστήσω. Θα έχουμε την ευκαιρία και αύριο σε μία σειρά από εκδηλώσεις να είμαστε μαζί, είτε αυτή είναι η Διακοινοβουλευτική του Ελληνισμού, είτε είναι η Τριμερής με την Ιορδανία, είτε αργότερα το βράδυ στις εκδηλώσεις της ΑΧΕΠΑ.


Και πάλι σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία, αλλά και για τη σημαντική βοήθεια στα προβλήματα που η Κύπρος αντιμετωπίζει.


Ευχαριστώ.


Στη διάρκεια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις για τα επόμενα βήματα και τον περαιτέρω συντονισμού Ελλάδας-Κύπρου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα και οι τουρκικές προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.


Από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κεννεβέζος και ο αρμόδιος για το Κυπριακό στο Διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Παντελής Παντελίδης.



Σταμάτα από μελίσσια ξεκίνησε η φωτιά - Στον εισαγγελέα ο μελισσοκόμος

 


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τουλάχιστον 20 σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες που τα περισσότερα χρησιμοποιούνταν για παραθεριστικές κατοικίες, ενώ κάηκαν και αυτοκίνητα.  

Ευτυχώς από την πυρκαγιά, δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, καθώς οι Πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν άμεσα στο σημείο της πυρκαγιάς ενώ οι Αρχές ενημέρωσαν τον κόσμο για τον κίνδυνο που υπήρχε λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και απομάκρυναν τους κατοίκους συντονισμένα.

Στη σύλληψη ενός μελισσοκόμου αλβανικής καταγωγής προχώρησαν οι Αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για τη φωτιά στη Σταμάτα. Ο συλληφθείς αρχικά προσήχθη για εξηγήσεις και στη συνέχεια συνελήφθη με την κατηγορία του εμπρησμού εξ αμελείας, ενώ σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. 

Ο άνδρας αρνείται κάθε εμπλοκή του στην έναρξη της φωτιάς, παραδέχθηκε ωστόσο ότι νωρίτερα βρισκόταν στο σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά

Πριν από λίγες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προχωρήσει σε καθαρισμούς κλαδιών, ξερών χόρτων και κομμένων δέντρων. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η φωτιά «μαζεύτηκε» σχετικά γρήγορα και δεν πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Η καταστροφή είναι μεγάλη, όμως χάρη στην έγκαιρη εμφάνιση των εναέριων μέσων, η πυρκαγιά περιορίστηκε και με τις επίγειες δυναμεις οριοθετήθηκε σε χρόνο γρήγορο, παρότι είχε ξεκινήσει να καίει σπίτια και περιουσίες.



e-ΕΦΚΑ: 11 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για αγρότες


 

Συνολικά 11 σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους αγρότες έχουν τεθεί σε λειτουργία, μέχρι σήμερα, από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω της ψηφιοποίησης των υποδομών του. Αναλυτικά, οι υπηρεσίες προς τους αγρότες είναι οι εξής:


Ψηφιακή απονομή σύνταξη ΑΤΛΑΣ. Αυτοματοποιήθηκε η πολύμηνη και δαιδαλώδης διαδικασία απονομής σύνταξης για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ και μετατράπηκε σε μία απλή ολιγόλεπτη ηλεκτρονική συναλλαγή.

Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών, από 1/1/2021. Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, οι αγρότες και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν αυτόματα την ασφαλιστική τους κατηγορία κάθε χρόνο χωρίς επίσκεψη στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ.

Έναρξη/Μεταβολή/Λήξη ασφάλισης μη μισθωτών. Μέσα στον περασμένο Μάρτιο, ολοκληρώθηκε το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που αφορούν την έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης όλων των ασφαλισμένων μη μισθωτών.

Ασφαλιστική ικανότητα. Κάθε μη μισθωτός, μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, μπορεί να ελέγξει σε πραγματικό χρόνο το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (πάροχοι υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, κτλ).

Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους και απογραφή στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ.

Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας. H υπηρεσία αυτή επιτρέπει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και στους αγρότες ασφαλισμένους, την αυτόματη λήψη αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες και αναμονή.

Βεβαίωση εισφορών για φορολογική χρήση. Η υπηρεσία αυτή παρέχει τη δυνατότητα της άμεσης χορήγησης της εν λόγω βεβαίωσης για φορολογική χρήση τρέχοντος φορολογικού έτους χωρίς καμία αναμονή και ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας.

Βεβαίωση απογραφής. Η υπηρεσία απευθύνεται σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν ήδη καταχωρηθεί στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ (αγρότες/μη μισθωτοί, μισθωτοί, έμμεσα ασφαλισμένοι) και μπορούν να λάβουν άμεσα την εν λόγω βεβαίωση, αποφεύγοντας την προσέλευση και το συνωστισμό στις οργανικές μονάδες του.

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Μέσα από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) παρέχεται μία σειρά από συναλλαγές, όπως πιστοποίηση οφειλετών, ηλεκτρονική ενημέρωση οφειλετών, πίνακας χρεών οφειλέτη, ηλεκτρονική καρτέλα οφειλέτη, υπολογισμός δόσεων ρύθμισης και φυσικά ρύθμιση οφειλών.

Ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης/κλείσιμο ραντεβού. Για όσες συναλλαγές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά, παρέχεται η δυνατότητα του προγραμματισμού ραντεβού στα φυσικά υποκαταστήματα του φορέα.

Έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας myEFKAlive/ - Σταδιακή επέκτασή της. Πρόκειται για τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως επικοινωνίας του πολίτη, μέσω βιντεοκλήσης, με υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ, που δημιουργεί ένα νέο εναλλακτικό κανάλι εξυπηρέτησης.

Οι 11 ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους αγρότες είναι μερικές μόνο από τις 50 συνολικά ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται από την ιστοσελίδα του φορέα και την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr και εντάσσονται στη στρατηγική του σταδιακού περιορισμού των μετακινήσεων από και προς τα φυσικά υποκαταστήματα, της εξάλειψης της άσκοπης ταλαιπωρίας και της αδιάλειπτης 24ωρης εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω ψηφιακών καναλιών. Μεσοπρόθεσμος στόχος του είναι το σύνολο των συναλλαγών με τους πολίτες να μπορούν να πραγματοποιηθούν και ηλεκτρονικά.




Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά»

 


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης. Αυτήν την εβδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές.


Είναι μια μεταρρύθμιση για τους νέους, που επιχειρεί να ανατρέψει την πεποίθηση των περισσοτέρων ότι «δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη».

Ακολουθεί μοντέλα που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες σε πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς να επηρεάζονται ούτε οι παλιοί ασφαλισμένοι, ούτε ασφαλώς οι σημερινοί συνταξιούχοι.

Κεντρική ιδέα του νέου συστήματος είναι η εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (από 1/1/2022) και εθελοντικά για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών.

Στηρίζεται στη λογική της υιοθέτησης του «ατομικού κουμπαρά». Αντί δηλαδή οι εισφορές των νέων να μπαίνουν σε έναν γενικό «κορβανά» και να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, «χτίζοντας» ένα αποθεματικό από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.

Το αποθεματικό αυτό το θα το διαχειρίζεται ένας νέο δημόσιο ταμείο, το ΤΕΚΑ, που θα επενδύει τις αποταμιεύσεις και το οποίο θα υπόκειται σε αυστηρή κρατική εποπτεία.

Οι νέοι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών επενδυτικών προφίλ, του «συντηρητικού», του «ισορροπημένου» και του «επιθετικού», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και το ύψος της.

Υλοποιούμε μια ακόμα προεκλογική μας δέσμευση. Παρεμβαίνουμε στο σκέλος της επικουρικής ασφάλισης –σε συνέχεια της παρέμβασης στις κύριες συντάξεις με το ν. 4760/2020-, με στόχο να αυξήσουμε τις επικουρικές συντάξεις των νέων εργαζομένων, με πλήρη διασφάλιση των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος. Η Ελλάδα προχωρά έτσι με καθυστέρηση στον δρόμο που έχουν ακολουθήσει ήδη πολλές ανεπτυγμένες χώρες, ως απάντηση στην επίπτωση που έχουν οι δημογραφικές τάσεις στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα.



Κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για ραντεβού εμβολιασμού

 


Η Κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα θα συμβάλουν στη σωστή ενημέρωση και στον εμβολιασμό των δύσπιστων συμπολιτών μας, καθώς και αυτών που ενδεχομένως φοβούνται. Θεσπίζει για το σκοπό αυτό -όπως είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός- πλαίσιο κινήτρων που περιλαμβάνει:

Αποζημίωση 10 ευρώ που θα χορηγείται μετά την πρώτη δόση για κάθε ραντεβού εμβολιασμού που κλείνουν.

Αύξηση του ποσού αποζημίωσης των ιδιωτών γιατρών στα 20 ευρώ για τον εμβολιασμό στα ιατρεία τους.

Αύξηση στα 50 ευρώ του ποσού για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας.



«Ελλάδα 2.0»: Και με υπογραφή τα πρώτα 13,5 δισ. ευρώ


 

Υπεγράφη στις Βρυξέλλες η συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορά στις ενισχύσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ που έχει αιτηθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η συμφωνία αφορά στα πρώτα 13.515.279.418 ευρώ, καθώς η διάθεση των υπολοίπων ενισχύσεων προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την προβλεπόμενη αναθεώρηση του 2023.

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας της υπογραφής της σύμβασης δανείων, που έχει επίσης οριστικοποιηθεί και αφορά δάνεια πολύ χαμηλού επιτοκίου αξίας 12.727.538.920 ευρώ. 

Μόλις ολοκληρωθεί η υπογραφή και της σύμβασης των δανείων, οι δύο συμφωνίες θα κατατεθούν άμεσα προς κύρωση στη Βουλή, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η εκταμίευση της προκαταβολής, ύψους 3.964.672.598 ευρώ.



Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ομόφωνα τις «μονομερείς ενέργειες» της Τουρκίας στο Κυπριακό

 


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνη δήλωσή του ζήτησε την επίλυση του Κυπριακού "στη βάση μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα", και καταδίκασε ρητά τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις "μονομερείς ενέργειές του" που αντιτίθενται στα ψηφίσματά του.

Με δήλωσή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα, Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, εξ ονόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιβεβαιώνει εκ νέου τις αποφάσεις 550 και 789 σχετικά με το καθεστώς των Βαρωσίων, λεκτικό που υπήρχε και στην προηγούμενη δήλωση που είχε κάνει ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι σημαντικές διαφορές με την προηγούμενη δήλωση είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά:

Σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών, και όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας».

Στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η δήλωση τονίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί για την ανατροπή όλων των ενεργειών που έγιναν στα Βαρώσια από τον περασμένο Οκτώβριο και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες εναντιώνονται στις αποφάσεις του και μπορούν να αυξήσουν την ένταση.

Η εισαγωγή του ανωτέρω λεκτικού αποτελεί αποτέλεσμα του στενού συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν τον συντονισμό τους προκειμένου το ζήτημα να τεθεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.