Η αίσθηση της μοναξιάς ήταν διάχυτη μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ενώ ιδιαίτερα υψηλό ήταν το ποσοστό στην Ελλάδα.
Αυτό προκύπτει από την έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις πολίτες της Ε.Ε. ανέφερε ότι αισθάνεται μοναξιά.
Η έκθεση περιλαμβάνει τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση στην Ε.Ε. και αναλύει έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, σύμφωνα με την οποία το αίσθημα μοναξιάς διπλασιάστηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.
Στα άτομα ηλικίας 18-35 ετών καταγράφηκε τετραπλασιασμός της μοναξιάς σε σύγκριση με το 2016. Επίσης, η κάλυψη του φαινομένου της μοναξιάς από τα μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ε.Ε. διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ η ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα διαφέρει σημαντικά από κράτος σε κράτος.
Υπό παρακολούθηση
Η έκθεση αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. Η συνεργασία θα περιλαμβάνει μια νέα συλλογή δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε. σχετικά με τη μοναξιά, η οποία θα διενεργηθεί εντός του 2022, και τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της μοναξιάς σε βάθος χρόνου σε όλη την Ευρώπη.
Αναφορικά με την Ελλάδα, παρότι χώρα του Νότου της Ε.Ε., όπου οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευχάριστες, οι Ελληνες φαίνεται ότι έχουν ένα γενικότερο πρόβλημα μοναξιάς, αφού η χώρα μας είχε το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που αισθάνονταν μοναξιά και πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Το 2016 για παράδειγμα έρευνα που επικαλείται η Κομισιόν εμφάνιζε το 20,8% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα να έχει πρόβλημα μοναξιάς, ενώ στην ίδια έρευνα στις άλλες χώρες του Νότου τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν αισθητά χαμηλότερα.
Απομόνωση
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής για Θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας, Ντούμπραβκα Σούιτσα, η πανδημία του κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο προβλήματα όπως η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση. Αυτά τα αισθήματα υπήρχαν από πριν, αλλά η επίγνωση για αυτά ήταν μικρότερη, τόνισε, προσθέτοντας ότι μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, όπως η Πράσινη Βίβλος για τη Γήρανση, έχουμε την ευκαιρία να σκεφτούμε πώς να οικοδομήσουμε μαζί μια πιο ανθεκτική και συνεκτική κοινωνία και μια Ε.Ε. που να είναι πιο κοντά στους πολίτες της.
Από την πλευρά της, η επίτροπος Ερευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε ότι η μοναξιά είναι μια πρόκληση που επηρεάζει όλο και περισσότερο τους νέους μας κι η νέα αυτή έκθεση μας προσφέρει τις βάσεις για μια ευρύτερη ανάλυση, έτσι ώστε η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση να γίνουν πλήρως κατανοητές και να αντιμετωπιστούν στην Ευρώπη.
Νίκος Μπέλλος
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου