Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Ζούμε στιγμές απόλυτης πολιτικής παρακμής με τον Καρανίκα




Διαβάζουμε στο enikos.gr 

Συνέντευξη στο περιοδικό "DownTown" παραχώρησε ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας μιλώντας για την αγαπημένη του παρουσιάστρια, την Ελένη Μενεγάκη.

Στη συνέντευξη ο κ. Καρανίκας μιλάει για τον θαυμασμό που τρέφει για την παρουσιάστρια και εξηγεί πως εκτός από το να παρακολουθεί Μενεγάκη, διαβάζει κινέζικη φιλοσοφία και στρατηγική.

Ερωτηθείς πώς θα αντιδρούσε αν η Ελένη Μενεγάκη μιλούσε επικριτικά για την κυβέρνηση Τσίπρα ο κ. Καρανίκας απαντά: «(Η Ελένη) Επειδή ασχολείται με τους φτωχούς ανθρώπους, θα έβλεπε ότι η κυβέρνησή μας έχει ένα κάρο προγράμματα που είναι για τους φτωχούς. Δεν κόβουμε το ρεύμα, δεν κόβουμε το νερό, δεν παίρνουμε τα σπίτια».  

Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι η Ελένη Μενεγάκη βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια στην κορυφή; 

Γιατί είναι όμορφη, ευγενική, διακριτική, δεν κουτσομπολεύει και δεν προσβάλλει ποτέ κανέναν άνθρωπο. Δεν είμαι ο μόνος που εξέφρασα δημόσια τον θαυμασμό μου στην Ελένη Μενεγάκη. Όλη η Ελλάδα την αγαπά. Αν ανοίξει κάποιος έναν κατάλογο και πληκτρολογήσει τυχαία ένα όνομα, εννιά στους δέκα θα απαντήσουν ότι είναι φαν της. Οι Κινέζοι λένε το εξής: υπάρχει η ευφυΐα του στρατηγού και αυτή αναπτύσσεται στη φάση του πολέμου. Όπως βλέπετε, εκτός από το να παρακολουθώ Μενεγάκη, διαβάζω κινέζικη φιλοσοφία και στρατηγική. Η Μενεγάκη, λοιπόν, είναι ένας στρατηγός της τηλεόρασης. Υπάρχει ο πόλεμος των αριθμών και τον κερδίζει. Και καθώς είναι ενταγμένη σε αυτόν τον πόλεμο, αναπτύσσει μια ευφυΐα. Είναι η ευφυΐα του στρατηγού. Πιστεύω ότι θα βρίσκεται στην τηλεόραση μέχρι τη μέρα που θα βαρεθεί η ίδια. 

Συνεχίζετε σήμερα να την παρακολουθείτε στην τηλεόραση; 

Τώρα η Μενεγάκη έχει πάει μεσημέρι και εγώ δουλεύω full time. Δεν θα δώσω λογαριασμό σε κανέναν αν βλέπω Μενεγάκη ή όχι. Η Ελένη Μενεγάκη έχει ένα δικό της κόλπο, μια δική της συνταγή. Την έχετε ακούσει ποτέ να μιλά άσχημα για άνθρωπο; Εκεί φαίνεται το μεγαλείο της. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τότε τα tweets και όλον τον θόρυβο που έγινε για να κάνει νούμερα η εκπομπή της και να γίνει εκείνη, νούμερο ένα. Δεν είπε κουβέντα η γυναίκα. Δεν έχει ανάγκη από μένα για να τσιμπήσει νούμερα. Και αυτό το έχει αποδείξει. 

Αν αύριο έκανε μέσω της εκπομπής της επίθεση στην κυβέρνηση, θα παραμένατε θαυμαστής της; 

Είμαι σίγουρος ότι η κυρία Μενεγάκη θα ήταν πολύ προσεκτική. Επειδή ασχολείται με τους φτωχούς ανθρώπους, θα έβλεπε ότι η κυβέρνησή μας έχει ένα κάρο προγράμματα που είναι για τους φτωχούς. Δεν κόβουμε το ρεύμα, δεν κόβουμε το νερό, δεν παίρνουμε τα σπίτια. Συνεχίζουν οι άνθρωποι να παίρνουν το επίδομα για τη σίτιση, υπάρχει επίσης επίδομα για το ενοίκιο κ.ο.κ. Επίσης, δεν έχει λόγο να κάνει καμιά επίδειξη. Το κοινό της είναι ο απλός κόσμος που έχει χαμηλό οικονομικό εισόδημα. 

Πιστεύετε ότι η τηλεοπτική αμοιβή της είναι προκλητική για την εποχή που διανύουμε; 

Παίρνει τόσα λεφτά ακριβώς γιατί δεν προκαλεί. Ο τηλεθεατής δεν θα ρίξει την ευθύνη στην κυρία Μενεγάκη για τα χρήματα που κερδίζει. Θα ρίξει την ευθύνη σε άλλα πράγματα που κρατούν τον ίδιο με χαμηλά μηδενικά. Δηλαδή εγώ παίρνω 1.200 ευρώ. Μου φταίει η κυρία Μενεγάκη γι’ αυτό; 




Κουκουλοφόροι έδειραν τον γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης



Επίθεση από άγνωστους κατήγγειλε ότι δέχθηκε ένα μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, την ώρα που βρισκόταν σε κεντρικό καφέ της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στην Αστυνομία, την Τρίτη, γύρω στις 8.30 το βράδυ, 10-15 άτομα, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, τον πλησίασαν και τον έδειραν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Ο 26χρονος μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Ανακοίνωση για τη επίθεση ενάντια σε στέλεχός της, εξέδωσε η ΔΑΠ ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ η καταγγελία ερευνάται από την Αστυνομία.


Επιτροπή για Συνταγματική Αναθεώρηση χωρίς συνταγματολόγους αλλά με... Κιμούλη!



Ποια είναι τα ονόματα που θα απαρτίζουν την Επιτροπή 

Παρότι τα τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου πήραν «φωτιά» το τελευταίο 24ωρο, για την Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης,  ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να βρει ούτε έναν…Συνταγματολόγο να εντάξει στην ομάδα διαλόγου, ενώ ερωτήματα  εγείρονται σχετικά με την επιλογή του ηθοποιού Γιώργου Κιμούλη.

Ήδη η επιτροπή «Τσίπρα» αμφισβητείται από μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, για να αναλάβει το μείζον πολιτειακό ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, αφού ορισμένα από τα μέλη της - που απαρτίζεται κυρίως από πανεπιστημιακούς - δεν παρουσιάζουν την απαραίτητη εμπειρία, ενώ έχουν διατυπωθεί δημόσιες επιφυλάξεις για την επιλογή του κ. Πέτρου Παραρά, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος συμμετείχε στην Επιτροπή εκλαΐκευσης του Συντάγματος της Χούντας.  

Υπό αυτή την  ιδιόμορφη σύνθεση, λοιπόν, η Επιτροπή  έχει σκοπό τη διεξαγωγή διαλόγου και συνομιλιών με στόχο την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017, και στη συνέχεια θα παραδώσει στη Βουλή τα αποτελέσματα του διαλόγου. Αυτό μάλιστα παρουσιάστηκε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη της επίσημης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής. 

Από το «όχι» στην Επιτροπή 

Από το «όχι» στην Επιτροπή Αναθεώρησης ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ο οποίος αναλαμβάνει και συντονιστής.  Ήταν από τους υπέρμαχος του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ο οποίος δήλωνε, μεταξύ άλλων, τον Ιούλιο του  2015, «Η ψήφος υπέρ του «όχι» είναι, στην παράδοση της ΕΕ, συμβολή σε μια δημοκρατική προοπτική. Η ΕΕ έχει δομηθεί, με όλες τις κριτικές που μπορεί κανείς να κάνει, σε μια λογική συνεχούς διαβούλευσης, συνεχούς διαλόγου ακόμη και για τελείως επουσιώδη θέματα, όπως η τιμή του βουτύρου ή του κρέατος. Το «όχι» είναι σ’ αυτό το πνεύμα και το αποτέλεσμά του, όπως έχουν δεχτεί οι ηγέτες της Ευρώπης, θα σημαίνει έναρξη νέων διαπραγματεύσεων».

Τι έγινε με την πρόταση του Τσίπρα στον Τζιτζικώστα

«Ζουμερό» είναι το παρασκήνιο  της επιλογής προσώπων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο  πως μέχρι αργά χθες το βράδυ ο κ. Αλέξης Τσίπρας επικοινωνούσε με προσωπικότητες για να καλύψει θέσεις, καθώς δέχθηκε και αρκετά «όχι» από σημαντικά ονόματα του χώρου. 

Έκπληξη αποτέλεσε η πρόταση σε  «γαλάζιο» στέλεχος, το οποίο, ωστόσο, έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες ο πρωθυπουργός έκανε πρόταση στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος αρνήθηκε. Ωστόσο, υπήρξαν αναφορές ότι ο κ. Τζιτζικώστας δεν έκλεισε αμέσως την πόρτα αν και τελικά αποφάσισε να μην απαντήσει θετικά, αποφεύγοντας παρεξηγήσεις με τη  Νέα Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ανέλαβε το ρόλο να εκπροσωπήσει την τοπική αυτοδιοίκηση στην Επιτροπή. 

Οι στόχοι του Μαξίμου 

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου πρόκειται να αναλάβει τη διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε εθνική κλίμακα. Αποστολή της Επιτροπής είναι η διοργάνωση θεματικών συζητήσεων και εκδηλώσεων διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Διάλογος θα διεξαχθεί επίσης μέσω ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου κάθε πολίτης θα δύναται να καταθέτει τις προτάσεις του.

Σε δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα από τη δημόσια αυτή διαβούλευση θα συγκεντρωθούν με τη διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας.

Ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σήμερα “πως παίρνουμε μία πρωτοβουλία που δεν θέλουμε να είναι κυβερνητική πρωτοβουλία, εξ ου κι εσείς είστε εδώ, εκπροσωπείτε, όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία». «Θέλουμε, όμως, πριν από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε ο τελευταίος βουλευτής, τα κόμματα, η Βουλή ως συλλογικό υποκείμενο, να έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις, τις αντιθέσεις, τις συμπτώσεις και τις πιθανές συνθέσεις, μέσα από μία πλατιά και ουσιαστική διαδικασία διαλόγου. Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολήσει ει δυνατόν τον τελευταίο πολίτη, για το τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, ποια είναι η γνώμη και η άποψη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση όλων των διαδικασιών, γιατί το Σύνταγμα διέπει ως θεσμικό πλαίσιο όλες τις διαδικασίες του πολιτεύματος, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζωής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε ότι η παρούσα διαδικασία δεν έχει στόχο να υποκαταστήσει την εκ του Συντάγματος προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία και επεσήμανε πως είναι σημαντικό να ακουστεί η άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Αναλυτικά:

Συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. 

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν:

Από τον ακαδημαϊκό χώρο:

Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ
Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ
Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πέτρος Παραράς, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ
Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ 
Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής LSE
Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: 
Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής, 

Από τον επιχειρηματικό χώρο: 

Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας

Από τον χώρο του πολιτισμού: 

Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός.



Πηγή : protothema.gr


Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή.



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή.

Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται.

Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν  της εφαρμογής των νόμων και μόνον.

Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής».


Αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων με φόρο ως 60%


Tη λογική του μισά μισά επιλέγει το Δημόσιο για όσους αποκαλύψουν εισοδήματα που δεν φορολογήθηκαν και δεν έχουν ελεγχθεί. Πώς θα κλιμακώνεται η επιβάρυνση. Οι ζυμώσεις με την Ελβετία και οι νέες λίστες που έρχονται στο παρασκήνιο.

Μισά μισά, αν δεν έχει ξεκινήσει έλεγχος. 55%-45%, αν ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη. 60%-40%, αν ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Την προσφορά αυτή ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός ή εκτός συνόρων και αποφασίσουν να αυτοκαταγγελθούν, προκειμένου να γλιτώσουν από ποινικές διώξεις.

Στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αναφέρει ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τους συντελεστές φόρου όσον αφορά στην οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και σχεδιάζεται η κατάθεση του νομοσχεδίου έως τα τέλη Οκτώβρη.

Αν δεν υπάρξουν νέες αλλαγές ή καθυστερήσεις -τα σενάρια έχουν τροποποιηθεί πολλάκις-, η ψήφιση του νόμου θα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον έχει για παράδειγμα αδήλωτα κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ, να διατηρήσει στην κατοχή του τα 4 εκατομμύρια στην περίπτωση που η υπόθεσή του έχει βρεθεί ήδη στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών και ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Αν ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη, θα μπορέσει να «σώσει» τα 4,5 εκατομμύρια. Αν είναι πιο τυχερός και ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει ασχοληθεί ακόμα με την περίπτωσή του, μπορεί να σώσει τα μισά.

Οι διατάξεις νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων δεν θα συνοδεύονται από υποχρέωση επαναπατρισμού, στον βαθμό όπου τα χρήματα βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού. Το βασικότερο, στο συγκεκριμένο στοίχημα, είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων και όχι η στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Στο αρχικό σενάριο, το οποίο προωθούσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, οι συντελεστές φόρου μπορούσαν να μειωθούν δραστικά με την παροχή εκπτώσεων, στην περίπτωση τοποθέτησης των κεφαλαίων σε ελληνικές τράπεζες ή ομόλογα του δημοσίου. Το σχέδιο όμως προσέκρουσε στις αντιδράσεις των δανειστών, οι οποίοι έφτασαν να ζητούν φόρο έως και 120% του κεφαλαίου, με αντάλλαγμα την απαλλαγή από ποινικές διώξεις.

Η κυβέρνηση δεν ενέδωσε στις πιέσεις των δανειστών, θεωρώντας ότι μια τέτοια «προσφορά» δεν θα είχε το παραμικρό αντίκρισμα στο εγχείρημα αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων και τώρα επιχειρείται ένας συμβιβασμός σε χαμηλότερα επίπεδα φόρου.

Περιουσιολόγιο και άλλες λίστες

Το χρονικό περιθώριο το οποίο θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων σχεδιάζεται να έχει τρίμηνη διάρκεια ενώ σύμφωνα με το πλάνο που έχει εκπονήσει ο κ. Αλεξιάδης, αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική συμπλήρωση του περιουσιολογίου από όλους τους φορολογούμενους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, υπό τον Γιώργο Βασιλειάδη, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το επιτελείου του υπουργού Οικονομικών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Β. Μπόργιανς, προκειμένου να δοθεί -κατά το γερμανικό μοντέλο- ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους έχουν εντός ή εκτός συνόρων αδήλωτα κεφάλαια, ότι είναι ήδη γνωστοί στον ελεγκτικό μηχανισμό και αν δεν αυτοκαταγγελθούν, κινδυνεύουν με απώλεια του 100% του κεφαλαίου τους και ποινικές διώξεις.

Ορισμένες πηγές μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να παραληφθούν και άλλες λίστες με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού.

Επί του παρόντος, ο κ. Μπόργιανς φαίνεται να συνδράμει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε η Ελβετία να δώσει στοιχεία αναφορικά με τους Έλληνες οι οποίοι έχουν ή είχαν στο παρελθόν καταθέσεις στις τράπεζες της χώρας, ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους.

Η συμφωνία για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από το 2017 (με την αποστολή των πρώτων στοιχείων για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα το 2016), ρίχνει τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε περισσότερες από 100 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Η Ελβετία έχει υπογράψει τη συμφωνία η οποία συντονίστηκε από τον ΟΟΣΑ, παίρνοντας παράταση όμως για την πρώτη αποστολή στοιχείων το 2018. «Αργά ή γρήγορα, οι Ελβετοί θα μας δώσουν όλα τα στοιχεία. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα», σημειώνει με νόημα πηγή με γνώση των διεργασιών.




Έλενα Λάσκαρη 
Πηγή : euro2day.gr




Παιδοφιλία: Το προφίλ ενός διαταραγμένου ατόμου – Τι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να ξέρουν οι γονείς – Ποιες άλλες σεξουαλικές παραφιλίες υπάρχουν




Σε μάστιγα της εποχής μας έχει εξελιχθεί η παιδοφιλία, με τα περιστατικά σε βάρος μικρών παιδιών, από διεστραμμένους δράστες, που προκαλούν φρίκη και αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά οι αρμόδιοι αξιωματικοί και ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας, να αυξάνουν συνεχώς.

Ο χειρισμός των υποθέσεων με παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αποτελεί μια ξεχωριστή διαδικασία. «Αυτό συμβαίνει, κυρίως, λόγω της ηλικίας των βασικών μαρτύρων που είναι τα παιδιά. Απαιτεί ομαδική δουλειά για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της συλλογής των στοιχείων», υποστηρίζει ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων, η τμηματάρχης, αστυνόμος Α΄, Γεωργία Πατρωνούδη, και προσθέτει: «Για εμάς που εργαζόμαστε με τα παιδιά και γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητές τους, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, είναι πολύ σημαντικό, κατά την έρευνα μας, να αποτυπωθούν τα πραγματικά περιστατικά της κάθε υπόθεσης, με σεβασμό προς το παιδί – θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και καταγραφή της άποψης του προσώπου που κατηγορείται».

Σημαντική δυσκολία εμφανίζουν υποθέσεις κατά τις οποίες ο δράστης ανήκει στο πολύ στενό περιβάλλον του παιδιού. «Τότε το παιδί, εκτός από τα βαθιά συναισθήματα προδοσίας και ενοχής που βιώνει αισθάνεται ότι φέρει επάνω του όλη την ευθύνη για τη διασάλευση και τυχόν διάσπαση του οικογενειακού του πλαισίου», υπογραμμίζει, από την πλευρά της, η ψυχολόγος – αστυνόμος Β', Κωνσταντίνα Κωστάκου.

Και συνεχίζει: «Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα όπου τα παιδιά αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τους οικείους τους ή τους ασκείται πίεση να μην καταθέσουν ή να αποσύρουν την κατάθεσή τους. Είναι ενδεικτική η υπόθεση με διετή κακοποίηση έφηβης από τον πατέρα της, όπου η μητέρα αρνήθηκε πλήρως τη στήριξή της απέναντι στην ανήλικη. Συνέχισε δε να δυσπιστεί και να την ενοχοποιεί ακόμη και μετά από την ομολογία του πατέρα, καθώς και την εγκληματολογική και ιατροδικαστική επιβεβαίωση της κακοποίησης».

Ως προς την αντιμετώπιση των παιδιών – θυμάτων, από τους ψυχολόγους, η κ.Κωστάκου διευκρινίζει: «Τα παιδιά τα ρωτάμε πάντοτε τι έγινε, πώς έγινε, πότε έγινε αλλά ΠΟΤΕ 'γιατί' έγινε… Πρόκειται για μία ερώτηση η οποία ενδέχεται να ενοχοποιεί το παιδί… Μοιάζει σαν να το ρωτάμε 'γιατί επέτρεψες να συμβεί'».

Παιδοφιλία: Τι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να ξέρει κάθε γονέας

Το προφίλ του παιδόφιλου

Ο παιδόφιλος είναι συνήθως άντρας, άνω των 30 ετών, ελεύθερος, με λίγους φίλους της ηλικίας του.

Αν είναι παντρεμένος, πιθανότατα έχει περιορισμένη ή και καθόλου ερωτική ζωή με τη σύντροφό του.

Συχνά είναι αξιοσέβαστο και γνωστό μέλος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας.

Πολλές φορές συμβαίνει να έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά και ο ίδιος ως παιδί και τα θύματά του είναι της ίδιας περίπου ηλικίας που είχε αυτός όταν κακοποιήθηκε.

Ο παιδόφιλος ανήκει συνήθως στο περιβάλλον του παιδιού ή και της οικογένειας. Μπορεί να είναι ο δάσκαλος, ο προπονητής, ο γείτονας, ο θείος, ο πατριός ή κάποιο άλλο άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας», μερικές φορές και άγνωστο στο θύμα.



Παιδοφιλία: Με ποια μεθοδολογία προσεγγίζει τα παιδιά ένα διαταραγμένο άτομο

Ο παιδόφιλος συχνάζει σε χώρους με παιδιά, όπως παιδικές χαρές, εμπορικά κέντρα, internet café και προτιμά παιδικές ενασχολήσεις και παιχνίδια. Χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, myspace, κλπ.), προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε παιδιά και παίζει παιχνίδια με παιδιά στο διαδίκτυο.

Εργάζεται με παιδιά ή σε χώρους που συχνάζουν αυτά, όπως σχολεία, αθλητικά κέντρα, παιδότοποι, κλπ. Αν είναι άνεργος μπορεί να προσφέρει εθελοντικά σε τέτοια μέρη.

Στοχεύει, κατά περίπτωση, σε συγκεκριμένες ηλικίες και φύλο. Συνήθως είναι παιδιά προεφηβικής ηλικίας, όταν δηλαδή δεν έχουν ακόμα σεξουαλικές εμπειρίες, αλλά βρίσκονται στη φάση της εξερεύνησης και ανακάλυψης της σεξουαλικότητάς τους. Επιλέγει συνήθως παιδιά του αντίθετου φύλου και είναι λιγότερο συχνές οι περιπτώσεις ομοφυλόφιλων.

Επιλέγει παιδιά ντροπαλά, συνεσταλμένα και ευάλωτα, που προέρχονται από οικογένειες προβληματικές ή με μειωμένους πόρους ή και οικογένειες που οι γονείς λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι στην εργασία τους. Κερδίζει την εμπιστοσύνη των παιδιών, αλλά και της οικογένειας πολλές φορές.

Προσπαθεί να γίνει φίλος με το παιδί και ενισχύει την αυτοεκτίμησή του. Λέει στα παιδιά ότι είναι σπουδαία ή πολύ ώριμα, στοχεύει στην ανάγκη τους να ακουστούν και να βρεθεί κάποιος που τα καταλαβαίνει. Δρα μεθοδικά και με υπομονή. Αρχικά μπορεί να χρησιμοποιεί τσιμπήματα, γαργαλητά, χάδια, να ζητάει από το παιδί να τον φιλάει και προχωρά ανάλογα με τις αντιδράσεις του παιδιού. Αν βρει πρόσφορο έδαφος προσπαθεί να εμπλέξει τα παιδιά σε σεξουαλικού περιεχομένου δραστηριότητες.



Παιδοφιλία: Τι οδηγίες πρέπει να περάσετε στα παιδιά, ώστε να τις έχουν πάντα υπόψη τους

Ένας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει τα γεννητικά του όργανα.

Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά σου όργανα εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του.

Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να σου ζητήσει να κάνεις οτιδήποτε μαζί του ενώ είσαι γυμνός.

Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να σου ζητάει να κρατήσεις κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς σου, κυρίως κάτι που αφορά εσένα.

Παιδοφιλία: Μάθετε στο παιδί να λέει «όχι» όταν...

Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος.
Ένας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δε θέλεις εσύ.
Ένας μεγάλος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς μέσα σου.
Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.


Παιδοφιλία: Άλλο το «δώρο» και άλλο η «δωροδοκία»...

Δώρο είναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει.
Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό.

Παιδοφιλία: Τι να πείτε στο παιδί για την προστασία του στο διαδίκτυο...

Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook, myspace, friendster, κλπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.

Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.

Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου.

Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.

Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.

Παραφιλία: Πότε η σεξουαλική φαντασίωση είναι ασθένεια – Όλα τα είδη

Η λέξη παραφιλία (paraphilia) έχει ελληνική προέλευση από το πρόθεμα παρά- και την λέξη φιλία. Παραφιλίες είναι συναισθηματικές διαταραχές που ορίζονται ως σεξουαλικά ερεθιστικές φαντασιώσεις, ορμές, ή συμπεριφορές, που είναι επαναλαμβανόμενες, έντονες και συμβαίνουν για μια περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών.

Ένα άτομο που έχει κάποια παραφιλία βιώνει σημαντική δυσφορία, δυσκολία να διεκπεραιώσει τις καθημερινές του υποχρεώσεις και δυσλειτουργεί στο κοινωνικό σύνολο. Όλα αυτά ως αποτέλεσμα της υπέρμετρης επιθυμίας του για κάποια μορφή σεξουαλικής έκφρασης που δεν ικανοποιείται.

Η παραφιλία δεν εμπίπτει στις τυπικές σεξουαλικές συμπεριφορές, οι οποίες άλλωστε δεν αποτελούν και μέρος κάποιας ασθένειας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από κάποια παραφιλία πιστεύεται ότι είναι δύσκολο να μετρηθεί για διάφορους λόγους. Πολλοί άνθρωποι με κάποια από αυτές τις διαταραχές υποφέρουν “σιωπηρά” από ντροπή, ενώ άλλοι επιδίδονται σε παραβατική σεξουαλική συμπεριφορά, επειδή δεν μπορούν να διαχειριστούν την παραφιλία τους. Ως εκ τούτου, πολλές από τις εκτιμήσεις για τον επιπολασμό της παραφιλίας στο πληθυσμό, εξαρτώνται από το αν κάποιες παραβατικές συμπεριφορές φτάνουν να κριθούν από το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης, κυρίως σε περιπτώσεις παιδοφιλίας. Οι περισσότεροι παιδόφιλοι είναι άνδρες, με μόλις το 1-6% να είναι γυναίκες.

Εκτός από τον μαζοχισμό, ο οποίος είναι 20 φορές πιο συχνός στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, οι παραφιλίες διαγιγνώσκονται σχεδόν αποκλειστικά στους άνδρες. Πολλοί άντρες που πάσχουν από παραφιλία, έχουν περισσότερες από μία. Για παράδειγμα, περίπου το ένα τρίτο των παιδόφιλων έχουν επίσης και κάποια άλλη παραφιλία. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχουν σε τρία, ή τέσσερα τέτοια είδη ακραίων ή και παραβατικών συμπεριφορών και όχι μόνο σε ένα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν μια παραφιλία αρχίζουν να έχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις γι' αυτό πριν από την ηλικία των 13 ετών.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι παραφιλιών, καθένας από τους οποίους έχει ένα διαφορετικό επίκεντρο σεξουαλικής διέγερσης του πάσχοντος:

Ηδονοβλεψία (Voyeurism): Το να βλέπει ένα ανυποψίαστο άτομο, ή κάποιο άτομο που δεν έχει δώσει την συγκατάθεσή του γι' αυτό, να είναι είτε γυμνό, είτε να γδύνεται, είτε να συμμετέχει σε κάποια σεξουαλική δραστηριότητα.

Επιδειξιομανία (Exhibitionism): Το να εκθέτει τα γεννητικά του όργανα σε ένα ανυποψίαστο άτομο.
Εφαψιμανία (Frotteurisim): Το να ακουμπάει ή να τρίβεται επάνω σε κάποιο άλλο άτομο που δεν έχει δώσει την συγκατάθεσή του για κάτι τέτοιο.

Σεξουαλικός μαζοχισμός (Sexual masochism): Το να επιδιώκει να ταπεινώνεται, να είναι θύμα ξυλοδαρμού, ακινητοποίησης, ή άλλων “δεινών” κατά την σεξουαλική πράξη.

Σεξουαλικός σαδισμός (Sexual sadism): Το να επιδιώκει τον σωματικό, ή συναισθηματικό πόνο του άλλου προσώπου, κατά την σεξουαλική πράξη.

Παιδοφιλία (Pedophilia): Το να επιδιώκει την σεξουαλική δραστηριότητα με ένα παιδί που είναι κάτω από την ηλικία της εφηβείας (συνήθως 13 ετών ή κάτω).

Φετιχισμός (Fetishism): Το να διεγείρεται και να ενθουσιάζεται σεξουαλικά με άψυχα αντικείμενα, ή με πολύ συγκεκριμένα μέρη του σώματος.

Παρενδυσία (Transvestism): Το να ντύνεται με ρούχα του αντίθετου φύλου και να νιώθει σεξουαλική διέγερση, αλλά παράλληλα αυτό να παρεμβαίνει με την κοινωνική του δράση.

Άλλοι τύποι παραφιλίας: Μερικές παραφιλίες δεν πληρούν τα πλήρη διαγνωστικά κριτήρια της παραφιλικής διαταραχής, αλλά μπορεί να χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτες σεξουαλικές ορμές, που προκαλούν αρκετή δυσφορία για τον πάσχοντα. Παραδείγματα τέτοιων ειδικών παραφιλιών είναι η νεκροφιλία και η ζωοφιλία.

Η ορμή για συμμετοχή σε καταναγκαστικό, ή επιθετικό σεξ, όπως ο βιασμός, δεν θεωρείται ότι αποτελεί σύμπτωμα ψυχικής ασθένειας. Τέτοιου τύπου σεξουαλική συμπεριφορά δεν θεωρείται, επομένως, ότι είναι παραφιλία.



Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και από το http://www.medicinenet.com, iatropedia.gr


Ντόρα : Να συζητηθούν διεξοδικά οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα



Η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών, βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, αφού κατέθεσαν κοινοβουλευτικές ερωτήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών περί δήθεν «τσάμικου ζητήματος», καθώς και για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου αναφορικά με την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με το υποτιθέμενο “τσάμικο ζήτημα”, εκθέτουν την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τους άστοχους χειρισμούς της στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Ο κ. Κοτζιάς οφείλει να εξηγήσει τους λόγους που ώθησαν την ελληνική πλευρά, να δεχθεί την καταγραφή και συζήτηση “θεμάτων” όπως το “τσάμικο”, ζήτημα ανύπαρκτο για την Ελλάδα. 

Οφείλει επίσης να εξηγήσει γιατί αποδέχθηκε μια διαδικασία υποβολής, απαράδεκτων, εγγράφων, υπό την μορφή  non paper  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα οποία κατέστησε υπαρκτό σε διμερές και  διεθνοποίησε  σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα επιπλέον κεφάλαιο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, το οποίο για την ελληνική πλευρά ουδέποτε υπήρξε.

Την ίδια στιγμή, η εκδήλωση τάσεων αναθεωρητισμού των Διεθνών Συνθηκών Ειρήνης, όπως αυτή της Λωζάνης, εκ μέρους της Τουρκίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεδομένα που πρέπει να αναλυθούν και αξιολογηθούν όχι μέσω “διαρροών”, “κύκλων” ή δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στο πλαίσιο ενός επισήμου, οργανωμένου και θεσμικού διάλογου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. 

Ζητάμε από τον κ. Κοτζιά να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να εκτιμηθούν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο οι νέες τουρκικές προκλήσεις.

Ζητήσαμε τέλος, με γραπτό μας αίτημα, την  σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να  παρασχεθούν από τον κ. Κοτζιά  όλες οι αναγκαίες διευκρινήσεις  και να συζητηθούν διεξοδικά οι τελευταίες  ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα».


Τσίπρας ο εθνικός μας ψεύτης υπόσχονταν δήθεν προστασία :Εκπλειστηριάζουν την πρώτη κατοικία για χρέη 500 ευρώ




Ψέμα, ψέμα, ψέμα. απάτη. απάτη, απάτη, κοροϊδία, κοροϊδία κοροϊδία από τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του.

ΘΑ προστάτευε την πρώτη κατοικία έλεγε ο εθνικός μας ψεύτης Τσίπρας και τελικά πλειστηριάζονται σπίτια ακόμα και για 500€ χρέος.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδος - Στο σφυρί οικία από το Δημόσιο ακόμη και για 500 ευρώ - «Αφωνία» από τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη

Να καταρρέει δείχνει το αφήγημα της κυβέρνησης περί «πλειστηριασμών παραδειγματισμού» μονάχα σε έχοντες, δηλαδή σε κατοικίες στις ακριβές περιοχές της χώρας κι όχι σε λαϊκές περιοχές. Όπως από την Κυριακή αποκάλυπτε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», ήδη εκπλειστηριάζονται κατοικίες για χρέη 500 ευρώ ενώ στόχος έχει γίνει και η α' κατοικία. Κι όλα αυτά σε λαϊκές περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Νέας Ιωνίας, το Περιστέρι της Νίκαιας, του δοκιμαζόμενου από την ανεργία Λαυρίου κι άλλων περιοχών που κάθε άλλο παρά ως ακριβές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Χαρακτηριστική είναι η «αφωνία» του υπουργού Οικονομίας κι αρμόδιου για το άνοιγμα μαζί με αυτόν της Δικαιοσύνης, κυρίου Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος έχει αποφύγει να αναφερθεί στο «κύμα» πλειστηριασμών που εξελίσσεται. Σύμφωνα με πηγές ήδη το θέμα πλήττει εσωκομματικά τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ακόμα και μέλη του στη βόρεια Ελλάδα συμμετείχαν σε ακτιβιστικές ενέργειες. Σε μια περίοδο που οι αντιδράσεις κινούνται κυρίαρχα από το ΚΚΕ, τη ΛΑΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η κυβέρνηση χάνει δυνάμεις από τα αριστερά κυρίαρχα διότι καταρρέει η άποψη περί πλειστηριασμών των «στρατηγικά μπαταχτσήδων».

Όμως και από το κόμμα της ΝΔ εκφράζονται αρνητικά για τα φαινόμενα τύπου «Ισπανίας» που εξελίσσονται καθώς διαμηνύουν πως η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ουδέποτε συναίνεσε σε εκπλειστηριάσεις και πως αν αυτό ποτέ γινόταν όντως θα αφορούσαν τους «strategic defaulters» κι όχι τις λαϊκές συνοικίες.

Τα παραδείγματα είναι πλέον πολλά. Χθες, στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης ματαιώθηκε ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας -ενός διαμερίσματος 80 τ.μ.- μιας εξαμελούς οικογένειας. 

Στη Μαγνησία υπήρξαν αντιδράσεις για πλειστηριασμό κατοικίας ανέργων. Το ίδιο και στην Αθήνα όπου μόνο την προηγούμενη Τετάρτη υπήρξαν 59 πλειστηριασμοί. 

Ένταση, όμως, σημειώθηκε νωρίτερα και στα ειρηνοδικεία Αθηνών (στην οδό Λουκάρεως),   Περιστερίου και Ιλίου. Στο Περιστέρι ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν 3 πλειστηριασμοί- μιας πρώτης κατοικίας και δύο καταστημάτων. Έξω από το Ειρηνοδικείο είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 25 άτομα που δεν επέτρεψαν την είσοδο των συμβολαιογράφων εντός του κτιρίου και έτσι η διαδικασία αναβλήθηκε.

Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας είχαν προγραμματισθεί να βγουν στο σφυρί τρία διαμερίσματα, και τα τρία είναι πρώτες κατοικίες. Και εκεί συγκεντρώθηκε κόσμος με αποτέλεσμα η διαδικασία να αναβληθεί. 

Στο Ίλιον επρόκειτο να βγει στο σφυρί το σπίτι πολίτη, που όπως έλεγε χαρακτηριστικά «δεν έχει να φάει, όχι να πληρώσει το δάνειο». 

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα τα ειρηνοδικεία -πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά- είχαν παραταχθεί από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με στόχο να διασφαλισθεί η ολοκλήρωση των πλειστηριασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο Κορωπί είχαν παραταχθεί περισσότεροι από δέκα αστυνομικοί. 




O Τσίπρας: Υπόσχεται αυξήσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης



Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΣτΕ.

Σε μία εμφανή προσπάθεια να προλάβει τον εμφύλιο στις τάξεις των Δικαστικών, εν όψει και της συνεδρίασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μικρές αυξήσεις στην ηγεσία του δικαστικού σώματος και δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν νέες περικοπές στο μισθολόγιο τους.

Οι αναφορές του κ. Τσίπρα έγιναν στη σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), καθώς επίσης και τους Ξένη Δημητρίου (εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και Ευτυχία Φουντουλάκη (γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων).

Συνάντηση κρίσιμη με δεδομένη και τη μείζονα κρίση στο ΣτΕ μετά την απόφαση του προέδρου του να διακόψει μέχρι νεωτέρας τη συνεδρίαση με αντικείμενο τις αγωγές των τηλεοπτικών σταθμών για τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και φυσικά τη χθεσινή παραίτηση των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ με σαφέστατες αιχμές κατά της απόφασης το προέδρου.

Ωστόσο πηγές του Μαξίμου σημείωναν ότι το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των δικαστικών και είχε προγραμματιστεί εδώ και μέρες, ήταν τα ειδικά μισθολόγια και όχι ο «εμφύλιος» στις τάξεις του δικαστικού σώματος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στους δικαστές την πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια κάνοντας μάλιστα λόγο για κάποιες μικρές αυξήσεις των λειτουργών στην κορυφή της πυραμίδας και υποσχόμενος ότι δεν θα γίνει άλλη μείωση μισθών στους υπόλοιπους δικαστικούς.

΅Εντός της συνάντησης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».

Είναι, τόνισε, «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ένστολων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο γγ (δημοσιονομικής πολιτικής) του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος παρουσιάζει την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια.

«Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα, αλλά, όπως βλέπετε, οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμά μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.

Εντούτοις, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία αναφορικά με την πρόταση που αφορά τα ειδικά μισθολόγια, «όπου πιστεύω γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστική να μπορέσουμε να διατηρήσουμε χωρίς καμία μείωση τις ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης, με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». «Και νομίζω», συνέχισε, «ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».

«Βεβαίως», επισήμανε ο πρωθυπουργός, «αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες», για να τονίσει ότι «εντούτοις προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και οι όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που παρουσιάζεται, θα κριθεί κι από τους ίδιους και φυσικά από τις ενώσεις και τους ίδιους τους λειτουργούς στο χώρο της δικαιοσύνης και όχι μόνο, καθώς, όπως επισήμανε, τα ειδικά μισθολόγια αφορούν και στρατιωτικούς, ενστόλους με την ευρύτερη έννοια, αστυνομικούς αλλά και τους πανεπιστημιακούς και άλλους καθηγητές, το διπλωματικό σώμα και γιατρούς.



Πηγή : thetoc.gr


Νέα Δημοκρατία : Μετά την υποβάθμιση των Αρχαίων, σειρά έχει η Ιστορία




Ο Συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Θεόδωρου Φορτσάκη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι χειρότεροι φόβοι μας δυστυχώς επαληθεύονται. 

Μετά τα Αρχαία και τα Θρησκευτικά, σειρά έχει τώρα η Ιστορία. Ξέραμε για τις απόψεις του κ. Φίλη, σε ό,τι αφορά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το Μικρασιατικό Ελληνισμό. Δεν φανταζόμασταν ότι θα τα έβαζε τώρα και με τον Κυκλαδικό, το Μινωικό και το Μυκηναϊκό Πολιτισμό. Και όμως! Με οδηγίες του προς τους σχολικούς συμβούλους, για να τις προωθήσουν στους εκπαιδευτικούς, ο κ. Φίλης επιβάλλει να διδάσκονται συνοπτικά και να μην εξετάζονται στην Α΄ Λυκείου τα κεφάλαια αυτά. 

”Ρετσινιά”, λοιπόν, η αριστεία. Καλύτερη η αγραμματοσύνη, με την εξαφάνιση της γλωσσικής, εθνικής και θρησκευτικής συνείδησής μας! 

Τίποτα από αυτά δεν θα αφήσουμε χωρίς να το διορθώσουμε, ως αυριανή Κυβέρνηση, και αυτό θα είναι σύντομα».


Περίεργη προκήρυξη αντιεξουσιαστών έχει ενεργοποιήσει την ΕΛ.ΑΣ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI


 Έκτακτες διαταγές για αυξημένη επιτήρηση και μέτρα αυτοπροστασίας διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αττικής, έπειτα από μια περίεργη προκήρυξη που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του Αντιεξουσιαστικού χώρου και βρίθει απειλών για τους Αστυνομικούς.

Η προκήρυξη που υπογράφεται από την ομάδα “Πρωτοβουλία από τον Οχετό”, εξαπολύει ευθείες απειλές στους Αστυνομικούς με αφορμή το- υπό διερεύνηση- περιστατικό του Α/Τ Ομονοίας, όπου φέρονται αστυνομικοί να φέρθηκαν με τρόπο εξευτελιστικό σε παιδιά μεταναστών.

Μάλιστα η φράση που προβλημάτισε τους Αστυνομικούς ήταν η εξής: “Μετά από ένα μήνα, στις 27 Σεπτεμβρίου, τα παλικάρια της ΕΛ.ΑΣ. απέδειξαν για άλλη μια φορά πως είναι άξιοι να μην τους αναγνωρίζουν ούτε οι μάνες τους όταν θα βρωμίζουν τα νεκροκρέβατα του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου.”

Έπειτα από ανάλυση του συγκεκριμένου κειμένου από ειδικούς της Αντιτρομοκρατικής, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εχει πολλές ομοιότητες με την προκήρυξη που είχε ακολουθήσει την δολοφονία Αιγύπτιου διακινητή ναρκωτικών στην πλατεία Εξαρχείων, γνωστός με το προσωνύμιο “Χαμπίμπι”.

Για το λόγο αυτό και επειδή το συγκεκριμένο κείμενο δεν κρίνεται ως “κενό γραμμα” αλλά ως ένα σοβαρό κείμενο που μάλλον εκπορεύεται από τους ένοπλους, που ανέλαβαν την ευθύνη για την δολοφονία του “Χαμπίμπι”, άμεσα διαβιβάστηκαν διαταγές στις Αστυνομικές υπηρεσίες αιχμής, να εφιστήσουν την προσοχή στους Αστυνομικούς που βρίσκονται στο δρόμο, ώστε να έχουν τεταμένη την προσοχή τους και να λαμβάνουν πάντα μέτρα αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα θα εκδοθεί νέα διαταγή, αυτή τη φορά απόρρητη, ώστε να διαβιβαστεί στους προϊσταμένους υπηρεσιών αιχμής, των οποίων οι υπηρετούντες συμμετέχουν σε έρευνες, περιπολίες κλπ.

Στη απόρρητη διαταγή θα συγκεκριμενοποιηθούν οι απειλές που είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν οι μάχιμοι αστυνομικοί το είδος των επιθέσεων που είναι πιθανό να δεχθούν και βέβαια τους τρόπους αντίδρασης.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ
Πηγή : newsit.gr


ΔΝΤ: Αδύνατον να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα

(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν άμεσα σε απομείωση του χρέους αλλά και να χαμηλώσουν τον πήχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στην έκθεση Fiscal Monitor, το ΔΝΤ όχι μόνο δεν βλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που καλείται να πετύχει η Αθήνα από το 2018 και για αρκετά χρόνια μετά, αλλά προβλέπει ότι σε καμία χρονιά έως το 2021 το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα περάσει το 1,6% του ΑΕΠ. 

Οι προβλέψεις αυτές ουσιαστικά μεταθέτουν την πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους για μετά το 2019.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, φέτος το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί σε 183,4% του ΑΕΠ και θα διατηρηθεί στο 184,7% τόσο το 2017, όσο και το 2018. Θα υποχωρήσει στο 178,5% το 2019 και θα μειωθεί στο 169,2% το 2021. 

Κατά το ΔΝΤ, ο στόχος που έχει τεθεί από το πρόγραμμα (0,5% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 0,63%) δεν θα πιαστεί φέτος (πιστεύει ότι θα κλείσει στο 0,1% του ΑΕΠ), ούτε το 2017 (παρά την ισχυρή ανάπτυξη), καθώς θα «κολλήσει» στο 0,7% του ΑΕΠ (στόχος 1,75%). 

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι 1,6% για κάθε χρονιά της τριετίας 2018 - 2020 και 1,5% για το 2021. 

Το Ταμείο στην έκθεσή του «αποδέχεται» ότι η Ελλάδα κατάφερε το 2015 να κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, όπως πιστοποίησε η Eurostat, κάτι το οποίο είχε ευθέως αμφισβητήσει η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της περασμένη Άνοιξη αλλά και το ίδιο το Ταμείο, το οποίο στην αντίστοιχη έκθεση του Απριλίου μιλούσε για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ το 2016. Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι φέτος το ποσοστό θα περιοριστεί σε μόλις 0,1%.

Στήριξη στην αναδιάρθωση χρέους

Tην ανάγκη να προχωρήσουν η Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδος σε μία σημαντική αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους της χώρας προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, επανέλαβε το στέλεχος του ΔΝΤ Victor Gaspar, παρουσιάζοντας την έκθεση Fiscal Monitor.

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι το ΔΝΤ στηρίζει τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών στην πολιτική προκειμένου να επιτευχθούν ρεαλιστικοί στόχοι.

Οι ρεαλιστικοί στόχοι, όπως είπε, προϋποθέτουν από την πλευρά των Ευρωπαίων την αποδοχή του αιτήματος για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Σχόλιο του υπουργείου Οικονομικών

Η μόνιμη διαφορά ανάμεσα σε ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παραμένει για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα, υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Πρώτον το ΔΝΤ επέμενε ότι με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να έχουμε πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ζητούσε και άλλα μέτρα τα οποία ουδέποτε και πάρθηκαν. Υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5%. Άρα η σημερινή «έκπληξη» διαφόρων συστημάτων έχει «κοντή» μνήμη ή αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων κατά της κυβέρνησης.

Δεύτερον η ενεργοποίηση του «κόφτη» γίνεται μόνο όταν η οικονομία δεν πιάνει το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που κρίνεται τον Μάιο κάθε χρόνου. Για φέτος ο στόχος είναι 0,5%, το 2017 1,75% και το 2018 3,5%.Τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί αν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% πρωτογενές). Ο «κόφτης» είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016 καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν «προλαβαίνουν» να πέσουν κάτω από το 0,5%! Το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1,75% και θα εξετασθεί η κάλυψη του στόχου τον Μάιο του 2018 - ας μην ανησυχούν, λοιπόν, από σήμερα, οι μονίμως »ανησυχούντες»!

Τρίτον, είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον και στο Eurogroup του Λουξεμβούργου τα διάφορα συστήματα θα προσπαθήσουν να «φτιάξουν κλίμα». Δυστυχώς γι' αυτά στη χώρα θα παραμείνει... εύκρατο!




Newsroom ΔΟΛ


Στις 10 Οκτωβρίου το πρώτο σχολικό κουδούνι για 1.500 παιδιά προσφύγων

Nikos Libertas / SOOC


Στην τελική ευθεία για την έναρξη λειτουργίας των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων έχει μπει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς το πρώτο κουδούνι για τα παιδιά των προσφύγων θα χτυπήσει στις 10 Οκτωβρίου. 

"Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων υπακούει στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την περίθαλψη και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εθνική νομοθεσία και στο αίσθημα του ελληνικού λαού, της φιλοξενίας, αλληλεγγύης και αγάπης προς τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους", τόνισε ο υπουργός Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο, από κοινού με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιο για τα θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλο, καθώς και εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Unicef. 

Όπως ανακοινώθηκε, από την ερχόμενη Δευτέρα θα λειτουργήσουν οι πρώτες ΔΥΕΠ σε δύο κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, σε δύο της Θεσσαλονίκης, σε ένα στην Ήπειρο, σε ένα στην Εύβοια και σε 20 σχολεία πανελλαδικά, με συνολικά 1.500 παιδιά να δίνουν το "παρών" αρχικά, την πρώτη ημέρα του σχολείου. "Η σταδιακή λειτουργία των υπολοίπων κέντρων ακολουθεί την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης του υπουργείου Υγείας", επεσήμανε ο γ.γ. του υπουργείου Γιάννης Παντής. Πάντως, μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας των εμβολιασμών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ώστε στις αρχές Νοεμβρίου, να έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα όλα τα παιδιά. 

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο Νίκος Φίλης, συνολικά θα τυπωθούν περίπου 25.000 βιβλία, δέκα διαφορετικών τίτλων, για όλες τις τάξεις.   Το πλάνο δράσης Όπως είναι ήδη γνωστό, το πλάνο δράσης της κυβέρνησης έχει διαμορφωθεί με βάση την ηλικία των παιδιών: - Από 4 έως 5 ετών η εκπαίδευση θα παρέχεται εντός των δομών φιλοξενίας. 

Για την πρωτοβάθμια και υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) κατά τις απογευματινές ώρες 14:00 - 18:00 σε σχολεία που βρίσκονται πλησίον των δομών φιλοξενίας. Τα παιδιά που δεν ζουν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, θα μπορούν να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία ή σε τάξεις υποδοχής που θα λειτουργήσουν σε κοντινά σχολεία, είτε τα πρωινά είτε τα απογεύματα.

 Όπως ανέφερε ο Γιάννης Παντής, τα παιδιά θα διδάσκονται ένα "οργανωμένο curriculum, εγκεκριμένο από το ΙΕΠ", το οποίο θα περιλαμβάνει ελληνικά, αγγλικά, μια γλώσσα επιλογής, ανάλογα με τη χώρα στην οποία θέλουν να εγκατασταθούν αφότου φύγουν από την Ελλάδα, μαθηματικά, καλλιτεχνικά και φυσική αγωγή. Όσον αφορά στη μη-τυπική εκπαίδευση, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η διδασκαλία ως μητρικών γλωσσών, θα υπάρξει ειδική μέριμνα από ΜΚΟ και ειδικούς φορείς εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι οποίο πάντως θα έχουν την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. 

Όπως αναφέρθηκε σχεδόν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στόχος του προγράμματος της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων είναι να βγουν έξω από τις δομές, να μπουν σιγά-σιγά στην κοινωνία και την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ώστε να είναι του χρόνου δυνατή η συμμετοχή τους στην εκπαίδευση μαζί με τα ελληνόπουλα. "Η εκπαίδευση είναι βασική για την ενσωμάτωση των παιδιών στην κοινωνία, αλλά και για να έρθουν και οι γονείς τους πιο κοντά στην κοινωνία που τους φιλοξενεί", ανέφερε ο Λορέν Σαπούι εκ μέρους της Unicef. Όπως είναι ήδη γνωστό, οι αναγκαίοι πόροι έχουν εξασφαλισθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF).

 Όπως επίσης, έχει γίνει γνωστό από τα τέλη Αυγούστου, την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των παιδιών με λεωφορεία και συνοδούς από τις δομές φιλοξενίας στα σχολεία έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το κόστος της παροχής σχολικών σακιδίων θα καλυφθεί από κοινού από τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει τη συνεχή και ενεργή στήριξή της στην ελληνική κυβέρνηση", είπε η Μόνικα Έκστρομ εκ μέρους της Κομισιόν, τονίζοντας ότι έχει παράσχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, για την αντιμετώπισή της. "Η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή το τελευταίο διάστημα και έχει επιδείξει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, κάτι που δυστυχώς, δε μπορούμε να πούμε ότι ισχύει για όλες τις γωνιές της Ευρώπης".   

Διαβεβαιώσεις για τις υγειονομικές συνθήκες "Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος δημόσιας υγείας που να εμποδίζει την υλοποίηση του προγράμματος του υπουργείου Παιδείας", τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος "υγειονομικής βόμβας", καθώς προχωρά ομαλά η διαδικασία εμβολιασμών, σε συνεννόηση και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων. 



Πηγή: www.lifo.gr


BofA: Υφεση 1% στην Ελλάδα φέτος, φεύγουν οι ξένοι από το Χ.Α




Λιγότερο αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία εμφανίζεται η BofA Merrill Lynch, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από το ΔΝΤ. Όπως επαναλαμβάνει η αμερικάνικη τράπεζα, το 2016 θα κλείσει φέτος με ύφεση 1% και το 2017 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,2%.

Σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, αναμένεται να κλείσει φέτος στο 1,5% και το 2017 θα περιοριστεί στο 0,6%, και το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,4% και το επόμενο έτος στο 3,3%.
Παράλληλα εκτιμά ότι το χρέος φέτος θα αυξηθεί στο 174,8% από 169,1% το 2016, ενώ αναμένεται περαιτέρω άνοδος στο 175,2% το 2017.

Επίσης, η BofA εκτιμά πως το 2016 η συρρίκνωση των εξαγωγών θα διαμορφωθεί στο 6,2% ενώ το 2017 θα σημειωθεί ανάκαμψη με αύξηση 4,3%.

Όπως τονίζει, τα διαρθρωτικά προβλήματα συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα μας, γεγονός που βάζει... τρικλοποδιά στην ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να παραμείνει αδύναμη, ενώ το δ’ τρίμηνο του 2016 θα αποδειχθεί αρκετά "θορυβώδες".

Οι προκλήσεις και το πολύ μακρινό έως αδύνατο QE

Η BofA επισημαίνει για μία ακόμη φορά πως οι προκλήσεις αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι σημαντικές όπως το ακόμα άλυτο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - η οποία και θεωρείται μάλλον απίθανη στο αμέσως επόμενο διάστημα, η δεύτερη αξιολόγηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα είναι... περίπατος αφού περιλαμβάνει περίπλοκες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά και μία περίπλοκη πολιτική προοπτική για τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία διατηρεί ισχνή πλειοψηφία.

Όπως επισημαίνει, το πιο δύσκολο και αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το οποίο είναι δύσκολο να επιλυθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές. Το ΔΝΤ ζητά πολλά περισσότερα από ότι μπορούν να δώσουν οι Ευρωπαίοι και τονίζει πως για να γίνει βιώσιμο το χρέος απαιτεί πιο ρεαλιστικούς στόχους για βιώσιμα πλεονάσματα. Παράλληλα και η ΕΚΤ αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση καθώς και αυτή απαιτεί το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο έτσι ώστε να υπάρξει QE για την Ελλάδα. Όπως έχει σημειώσει η BofA στο παρελθόν, η ΕΚΤ θα περιμένει την Κομισιόν και το ΔΝΤ να λύσουν τις διαφορές τους πριν προχωρήσει στην δική της αξιολόγηση για το χρέος της Ελλάδας και αυτό υποδηλώνει ότι η συμμετοχή στο QE δεν είναι πιθανό να συμβεί σύντομα

Η φυγή των ξένων από το Χ.Α, στον... πάτο το ενδιαφέρον

Την ίδια στιγμή, η BofA αναλύει τα στοιχεία της EPFR των εκροών και των εισροών των ξένων στο Χ.Α και στις αναδυόμενες αγορές και καταλήγει πως φέτος οι εισροές μόλις που καλύπτουν τις εκροές (57 εκατ. δολ. έναντι 56 εκατ. δολ.). Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των εισροών – τα 53 εκατ. δολ. – προέρχεται από τοποθετήσεις παθητικών fund managers των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες και καλύπτουν την... φυγή των ενεργών fund managers, των οποίων οι εισροές μόλις αγγίζουν τα 2 εκατ. δολ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των funds των αναδυόμενων αγορών, από πλευράς εισροών, συγκεντρώνουν οι Νότιος Αφρική, Ρωσία, Τουρκία και Πολωνία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στον... πάτο μαζί με το Κατάρ.



Καλύτερος μήνας ο Μάιος, χειρότερος ο Ιανουάριος

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάζει αναλυτικά, ο Αύγουστος αποτελεί μήνα εκροών ύψους 2,4 εκατ. δολαρίων, μετά από εισροές τον Ιούλιο, τον Ιούνιο και τον Μάιο, ο οποίος και ήταν ο καλύτερος μήνας από άποψης τοποθετήσεων για το Χ.Α και "συνέπεσε" και με την απόφαση του Eurogrοup για συζήτηση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, οι εισροές των Ιούλιο άγγιξαν τα  9,05 εκατ., τον Ιούλιο τα 1,83 εκατ. και τον Μάιο τα 13,3 εκατ. δολ. Ο Απρίλιος είδε εκροές 2,98 εκατ., μετά από τον θετικό Μάρτιο και τις εισροές 2,34 εκατ. ενώ ο Φεβρουάριος με 4,76 εκατ. εισροές ακολούθησε τον χειρότερο μήνα για το Χ.Α, τον Ιανουάριο, με εκροές 15,4 εκατ. δολ.
bb
bb2



Πηγή : capital.gr


Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 88-69



Ο Παναθηναϊκός  μπορεί να βρέθηκε και με 11 πόντους πίσω στο σκορ ωστόσο όταν βρήκε ρυθμό από την περιφέρεια επικράτησε του ΠΑΟΚ (88-69) για το κύπελλο. Καλύτεροι Μπουρούσης, Παππάς, Ρίβερς.

Τα... χρειάστηκαν οι «πράσινοι» απέναντι στον ΠΑΟΚ μέχρι να φτάσουν στη νίκη με 88-69 στο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ και να πάρουν τη πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου. Βέβαια ακόμα δεν γνωρίζουν τον αντίπαλό τους στη μάχη για την είσοδο στον μεγάλο τελικό, αφού θα διεξαχθεί εκ νέου κλήρωση.

Ο «δικέφαλος του βορρά» αποδείχθηκε υπέρ το δέον ανταγωνιστικός για 30 λεπτά, αφού ήταν κοντά στο σκορ στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, χάρη στην καλή του άμυνα. Ουσιαστικά ρίσκαρε να δώσει πολλά σουτ στον Παναθηναϊκό Superfoods και όσο οι παίκτες του Πεδουλάκη έβλεπαν τη μπάλα να χτυπάει στο σίδερο (με τον Καλάθη να έχει 0/8 τρίποντα!) μπόρεσε να μείνει κοντά στο σκορ.

Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν ο στυλοβάτης των «πρασίνων» και ο πιο σταθερός παίκτης της ομάδας του, ενώ οι Παππάς και Ρίβερς ήταν εκείνοι που «άνοιγαν» την άμυνα του ΠΑΟΚ με τα μακρινά σουτ. Στον αντίποδα, ο Λίνος Χρυσικόπουλος έκανε εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο με 11 πόντους σε αυτό διάστημα, ενώ οι Τέιλορ και Σάιμπερτ είχαν τις... στιγμές τους.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Διαθέτει πολύ μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο. Ο Παναθηναϊκός Superfoods είχε «ανάσες» και ποιότητα προκειμένου να πάρει τα ηνία του ματς στα χέρια του, τη στιγμή που οι παίκτες του ΠΑΟΚ έμοιαζαν κουρασμένοι από την υπερπροσπάθεια που έκαναν για 25 λεπτά.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Γιάννης Μπουρούσης είχε 23 πόντους με 5/9 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 10/12 βολές, ο Νίκος Παππάς άλλους 18 πόντους με 5/6 τρίποντα, ενώ πολυ καλή δουλειά και από τον Κέι Σι Ρίβερς με 16 πόντους και 3/5 τρίποντα.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Εκτός κλίματος αγώνα και ο Τζέιμς Σίνγκλετον, ο οποίος ήταν ο αδύναμος κρίκος των «πρασίνων» αφού δεν πήρε καμία προσπάθεια (3 ριμπάουντ, 2 λάθη) στα 10:09 που χρησιμοποιήθηκε.

ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Το κλέψιμο του Παππά στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου, από το οποίο προήλθε ένα «γκολ φάουλ» του 26χρονου γκαρντ με το οποίο ο Παναθηναϊκός Superfoods έδειχνε να κλειδώνει το ματς με τη διαφορά στους 10 πόντους.

TI ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός το ξεκίνημα του αγώνα και δη το πρώτο τετράλεπτο, όταν με τις κακές επιλογές στην επίθεση έχοντας 0/5 τρίποντα σε ισάριθμες επιθέσεις, βρέθηκε πίσω στο σκορ με 13-2. Ο ΠΑΟΚ το «νεκρό» διάστημα στο πρώτο πεντάλεπτο του β' ημιχρόνου, όταν και δέχθηκε ένα επιμέρους 12-2 με αποτέλεσμα να προηγηθούν οι γηπεδούχοι με 56-46 στο 25'.

Τα δεκάλεπτα: 18-19, 44-40, 64-57, 88-69
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σίγκλεντον (10:09), Ρίβερς 16 (2/4δίπ., 3/5τρίπ., 3/6βολ.), Τζέιμς 7 (2/6δίπ., 1/3τρίπ.), Μποχωρίδης (11:35), Φώτσης 2 (1/1δίπ., 0/2τρίπ.), Παππάς 18 (1/2δίπ., 5/6τρίπ.), Γκιστ 2 (1/1δίπ.), Μπουρούσης 23 (5/9δίπ.), Καλάθης 14 (0/8τρίπ., 5/7δίπ.)
ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Χρυσικόπουλος 13 (1/3τρίπ., 2ριμπ.), Κόνιαρης, Τσόχλας 6, Τέιλορ 6 (3/4δίπ.), Μιλιένοβιτς 11 (2/6δίπ.), Γλυνιαδάκης 3 (1/4δίπ.), Καραμανώλης (00:48), Σάιμπερτ 8 (1/1δίπ., 2/5τρίπ.), Καμράς (2:13), Μπράιαντ 7 (2/6δίπ.), Πέινερς 9 (2/5δίπ., 0/2τρίπ.), Κλάντον 6 (3/5δίπ.) 



Πηγή : gazzetta.gr