Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Εύθραυστη ανακωχή κυβέρνησης και Εκκλησίας



Αμφίπλευρη αναδίπλωση στο θέμα των Θρησκευτικών από την κυβέρνηση και την Εκκλησία. Ωστόσο, ο διάλογος από μηδενική βάση που εξαγγέλθηκε υποδηλώνει κυβερνητική υποχώρηση, καθώς το υπ. Παιδείας μιλούσε έως χθες για ειλημμένη απόφαση. Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου οδήγησε σε άρση της παρεξήγησης του τελευταίου διαστήματος, με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για διάλογο επί των νέων προγραμμάτων σπουδών των Θρησκευτικών και αξιολόγησή τους στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, «κατά τη συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχισθεί». Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «γεφύρωση του χάσματος, εξέλιξη που διαψεύδει όσους επένδυσαν σε κρίση των σχέσεων της κυβέρνησης με την Εκκλησία». Μάλιστα, ανέφεραν ότι κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι η Ιερά Σύνοδος δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα για τις προθέσεις της κυβέρνησης και ότι «αυτοί που είχαν οριστεί από την Εκκλησία δεν είχαν ενημερώσει σωστά τη Σύνοδο των περίπου 80 ιεραρχών». 

Επίσης, οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης –«κόκκινο πανί» για την Ιεραρχία μετά τις τελευταίες δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας στη χούντα και στην Κατοχή– εξήγησε στους ιεράρχες ότι «δεν ήθελε να θίξει την Ιεραρχία στο σύνολό της με τις δηλώσεις του». Από την πλευρά της Εκκλησίας, ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για δυναμικό διάλογο από μηδενική βάση για τα Θρησκευτικά. «Ηρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις, ο διάλογος θα συνεχισθεί. Θα υπάρξει από την αρχή συνεργασία, αλλά θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά βιβλία. Η προσπάθεια των διορθώσεων θα γίνει από τώρα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν συζητήθηκε συνταγματική αναθεώρηση για διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας. Εκκλησιαστικές πηγές, μιλώντας στην «Κ», ερμήνευσαν τη χθεσινή εξέλιξη ως ανακωχή... γραμμένη στο χαρτί των παλιών βιβλίων των Θρησκευτικών (με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διδασκαλία του μαθήματος) και με δεδομένες πιθανές πολιτικές εξελίξεις. Η πλευρά της Εκκλησίας εστιάζει και στο γεγονός ότι τα νέα προγράμματα σπουδών που επρόκειτο να εφαρμοσθούν φέτος ύστερα από τετραετή πιλοτική εφαρμογή, πλέον τίθενται σε νέο διάλογο και αξιολόγηση.

Στη συνάντηση μετείχε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος παρουσιάσθηκε ιδιαίτερα θετικός και έκανε λόγο για γόνιμο διάλογο. Οσο για τον κ. Φίλη, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε ότι τα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών θα εφαρμοσθούν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά και θα αξιολογηθούν στο τέλος της. Βεβαίως δεν έχουν συγγραφεί καινούργια βιβλία με βάση τα νέα προγράμματα σπουδών και για τον λόγο αυτόν οι θεολόγοι διδάσκουν το μάθημα με βάση τις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Φίλης δήλωσε ότι έχουν τηρηθεί και οι τρεις όροι που έθεσε η Ιεραρχία για το μάθημα, δηλαδή «η διατήρησή του ως υποχρεωτικού μαθήματος, των ωρών του και του ορθόδοξου προσανατολισμού του». (Να σημειωθεί ότι η ΔΙΣ έχει ζητήσει την τήρηση του ορθόδοξου χαρακτήρα του και όχι του προσανατολισμού του.) Μάλιστα, χθες, ο κ. Φίλης από νωρίς το πρωί υπέγραψε τις οδηγίες για τη διδασκαλία των «νέων» Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Λύκειο, μια κίνηση με σαφές πολιτικό αποτύπωμα. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Φίλης φέρεται να είπε, χαριτολογώντας, ότι «οι υπογραφές των οδηγιών για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών σε Δημοτικό και Λύκειο είναι πολύ βαριές».




ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Έντυπη Καθημερινή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου