Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη



«H κυβέρνησή μας προτιμά να μιλά με έργα και όχι με λόγια. Και καθώς συμπληρώνουμε τον Ιούλιο τον τρίτο χρόνο στην διακυβέρνηση του τόπου, τα έργα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί γίνονται πράξη. Και σήμερα το έργο το οποίο εγκαινιάζουμε είναι μία μόνο απόδειξη του πώς η Ελλάδα αλλάζει, του πώς η Θράκη αλλάζει, του πώς ο Έβρος αλλάζει, του πώς η Αλεξανδρούπολη αλλάζει», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των εγκαινίων της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη.

«Αυτός ο τόπος είναι προικισμένος με απίστευτα πλεονεκτήματα αλλά χρειαζόταν μία στήριξη από την Πολιτεία προκειμένου να ξεφύγει από τη στασιμότητα και να ξεδιπλώσει πλήρως τις αναπτυξιακές του δυνατότητες. Αυτό γίνεται πράξεις σήμερα, γίνεται πράξη στη Θράκη, γίνεται ειδικά πράξη στην Αλεξανδρούπολη, όπου δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι συντελείται πραγματικά μία αναπτυξιακή κοσμογονία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Σήμερα, στο χώρο μιας παλιάς χωματερής, ορθώνεται μία ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας οικιακών αποβλήτων. Θα δέχεται, όπως είπε ο κ. Περιφερειάρχης, τα απορρίμματα των τεσσάρων Δήμων της Ροδόπης αλλά και δύο Δήμων του Έβρου: της Αλεξανδρούπολης και του Σουφλίου. Είναι μία μονάδα η οποία έχει δυναμικότητα 45.000 τόνους ετησίως, εκ των οποίων οι 6.000 τόνοι είναι προδιαλεγμένα οικιακά απόβλητα. Και νομίζω ότι πρέπει να συγκρατήσουμε τα εξής στοιχεία: την μείωση κατά σχεδόν 60% του εισερχόμενου όγκου αποβλήτων που οδηγείται προς ταφή, την ανάκτηση του 12% των σύμμεικτων απορριμμάτων -τα χρήσιμα δηλαδή υλικά τα οποία θα διοχετευτούν στη συνέχεια στην ανακύκλωση- αλλά φυσικά και τις 40 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργούνται», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα μονάδα.

Αναφερόμενος συνολικά στα έργα που έχουν γίνει από το 2019 στον τομέα της επεξεργασίας αποβλήτων ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Θέλω να θυμίσω ότι συνολικά στη χώρα, το καλοκαίρι του 2019, όταν ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου στην κυβέρνησή μας, λειτουργούσαν μόλις τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Κατασκευάζονταν άλλες πέντε, αλλά με την μελλοντική χρηματοδότηση νέων μονάδων να είναι εντελώς αβέβαια. Σε λιγότερο από τρία χρόνια οι μονάδες οι οποίες λειτουργούν είναι διπλάσιες, οι μονάδες που είναι υπό κατασκευή είναι 11. Έπρεπε και πρέπει, επιτέλους, να ξεκολλήσουμε ως χώρα από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε ποσοστά ανάκτησης, ποσοστά ταφής. Έχουμε πια το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, έχουμε ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων το οποίο ενσωματώνει όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες».

Ο Πρωθυπουργός νωρίτερα επισκέφθηκε το εργοτάξιο για την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, με την οποία θα επιτευχθεί η εύκολη διοχέτευση της διερχόμενης κίνησης από και προς το λιμάνι της πόλης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την πόλη της Κομοτηνής και την Εγνατία Οδό, διασφαλίζοντας ότι δεν θα επιβαρύνεται ο αστικός ιστός.

Στόχος είναι να αναβαθμιστούν ουσιαστικά οι υποδομές της Αλεξανδρούπολης τη στιγμή που η πόλη και ευρύτερα η βόρεια Ελλάδα αποκτούν πολύ σημαντικότερο αποτύπωμα στον ενεργειακό και εμπορικό χάρτη. Πέραν της Περιφερειακής Οδού, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή συνδετήριου κλάδου με το λιμάνι καθώς και την κατασκευή κόμβου σύνδεσης με την Εγνατία Οδό, διευκολύνοντας τη σύνδεση της πόλης με κρίσιμες υποδομές.

Το έργο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, αφού δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε με γρήγορους ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ταυτόχρονα, προχωρά ο διαγωνισμός για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο και τη Βουλγαρία.

Ο Πρωθυπουργός παρέστη επίσης στα εγκαίνια των νέων, σύγχρονων εγκαταστάσεων του Νέου Ιωακείμειου Γηροκομείου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο ίδρυμα και με μέλη του προσωπικού, τα οποία συνεχάρη για το έργο τους.

Το Ιωακείμειο Γηροκομείο Αλεξανδρούπολης είναι ένα ιστορικό ίδρυμα με πολύχρονη προσφορά στην πόλη. Λειτουργεί στην περιοχή από το 1961, όταν και ανηγέρθη από τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Ιωακείμ Καβύρη. Σκοπός του είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η χορήγηση στέγης, η προστασία, η σίτιση και η εν γένει συντήρηση ηλικιωμένων που κατάγονται κυρίως από τον νομό Έβρου.

Στις εκδηλώσεις ήταν παρόντες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Υφυπουργός για Θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Υφυπουργός για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Νατάσα Γκαρά, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ο Δήμαρχος Ξάνθης και Πρόεδρος του φορέα διαχείρισης αποβλήτων ΔΙΑΑΜΑΘ, Μανώλης Τσέπελης, και η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.



Το γράμμα Ζ, η σβάστικα της Ρωσίας

 


Το γράμμα Ζ έχει γίνει σύμβολο των Ρώσων κατακτητών του δικτάτορα Πούτιν, και περιγράφετε από την πλειοψηφία των κρατών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και όχι μόνο,  ως «η σβάστικα της Ρωσίας».

Η σβάστικα Ζ του δικτάτορα Πούτιν, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την σβάστικα του Χίτλερ, εμφανίστηκε πρώτα ζωγραφισμένα με το χέρι σε ρωσικά τανκς και στρατιωτικά φορτηγά που συγκεντρώθηκαν στα ουκρανικά σύνορα στις 19 Φεβρουαρίου.

Τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει τα ΚΤΗΝΗ του δικτάτορα Πούτιν, επίσης δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα SS του Χίτλερ.

Από τότε εκτός των Ρώσικων ναζιστικών στρατευμάτων, έχουν χρησιμοποιηθεί απο Ρώσους αθλητές και προκλητικούς φιλορώσους σε πορείες υπέρ της Ρωσίας και του δικτάτορα Πούτιν, όπως έγινε πριν από καιρό και στην Ελλάδα.




Πτήση τρόμος στην Ινδία με 15 τραυματίες


 

Στο αεροπορικό ταξίδι με αφετηρία την Ινδία, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15 άτομα μετά από αναταράξεις στον αέρα που ταρακούνησαν αεροσκάφος με προορισμό τη Δυτική Βεγγάλη, αναποδογυρίζοντας αποσκευές και προκαλώντας ανησυχία στους επιβάτες.

Η κάθοδος στην πίστα του αεροδρομίου για την προσγείωση της πτήσης SG 945 της SpiceJet, που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Βομβάη με κατάληξη στο αεροδρόμιο Kazi Nazrul Islam στην πόλη Durgapur, βρέθηκε σε μια βορειοδυτική καταιγίδα και το ταρακούνημα σκόρπισε τον τρόμο.

Κομμάτια αποσκευών έπεσαν από τους υπερυψωμένους θαλάμους, τραυματίζοντας αρκετούς επιβάτες. 



Η πτήση με 188 επιβάτες κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε τοπικό νοσοκομείο. Όλοι οι τραυματισμένοι επιβάτες βρίσκονται πλέον εκτός κινδύνου και σε σταθερή κατάσταση.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία ρυθμίζει τον τομέα της πολιτικής αεροπορίας της Ινδίας, διέταξε τη Δευτέρα έρευνα για το περιστατικό.

Η αεροπορική εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τη λύπη της για την τρομακτική εμπειρία.

«Την 1η Μαΐου, το αεροσκάφος Boeing B737 της SpiceJet που εκτελούσε την πτήση SG-945 από τη Βομβάη προς το Durgapur αντιμετώπισε σοβαρές αναταράξεις κατά τη διάρκεια της καθόδου, οι οποίες δυστυχώς είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μερικών επιβατών. Κατά την άφιξη του αεροσκάφους στο Durgapur παρασχέθηκε άμεση ιατρική βοήθεια»



Τέσσερις στρατιωτικοί παρίσταναν τους αστυνομικούς και έδειραν κόσμο!

 


Τέσσερις στρατιωτικοί ενέχονται, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργείται με κατεπείγοντα χαρακτήρα, στην απίστευτη υπόθεση αντιποίησης αρχής και πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης εις βάρος 3 ημεδαπών.

Από την επεξεργασία βιντεοληπτικού υλικού σε συνδυασμό με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από μαρτυρικές καταθέσεις οι αστυνομικοί του Α.Τ. Ρόδου κατέληξαν ειδικότερα στην ταυτότητα των δραστών που παριστάνουν τους αστυνομικούς, υποβάλλουν πολίτες σε ελέγχους και βιαιοπραγούν εις βάρος τους.

Η υπόθεση, όπως έγραψε η «Δημοκρατική», είχε καταγγελθεί την Κυριακή του Πάσχα στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου.

Τρεις Ροδίτες, ηλικίας από 28 έως 30 ετών, γόνοι γνωστών οικογενειών, διασκέδαζαν στην Μεσαιωνική Πόλη το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και όταν επέστρεφαν πρωινές ώρες στις οικίες τους, ευρισκόμενοι έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, τρία άγνωστα πρόσωπα τους προσέγγισαν και τους ζήτησαν τα στοιχεία τους.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι ενέχεται και τέταρτο πρόσωπο.

Οι άγνωστοι άνδρες τους συστήθηκαν ως αστυνομικοί και μάλιστα στις εύλογες ερωτήσεις των πολιτών τους επέδειξαν ταυτότητες τις οποίες δεν άφηναν να δουν ευκρινώς οι «ελεγχόμενοι» και πρέπει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να πρόκειται για τις στρατιωτικές τους ταυτότητες.

Οι πολίτες τους είπαν ότι δεν έφεραν μαζί τους τις ταυτότητές τους κι όταν τους ζήτησαν να πάνε στο αστυνομικό τμήμα προς εξακρίβωση στοιχείων ο ένας έβγαλε χειροπέδες, τις φόρεσε στο ένα του χέρι σαν σιδερογροθιά και τους ξυλοκόπησε άγρια.

Ο 30χρονος υπέστη σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο, ο 28χρονος αιμοφιλικός κινδύνευσε από ανάλογα χτυπήματα, ενώ τραύματα φέρει και ο τρίτος της παρέας.

Θυμίζουμε ότι το γεγονός καταγγέλθηκε στο Α.Τ. Ρόδου ενώ σχετικά ενημερώθηκε και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Ευστρατίου που ζήτησε αρμοδίως να κινηθεί η διαδικασία με προτεραιότητα για την σύλληψη των δραστών, καθώς μάλιστα υπάρχουν υπόνοιες ότι δρουν ανεξέλεγκτα και ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιτέθηκαν σε πολίτες παριστάνοντας τους αστυνομικούς.

Εχει ήδη ενημερωθεί για την πορεία της έρευνας η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και μέσα στις προσεχείς ημέρες θα κληθούν για εξηγήσεις οι δράστες.


Πηγή: dimokratiki.gr, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Παρουσία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση για την έναρξη της υλοποίησης του FSRU

 



«Ο νέος τερματικός σταθμός LNG αποτελεί μία ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και έναν φάρο ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα. Πρώτον, ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία δρομολογούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, και ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε έναν κομβικό, νέο ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη εργασιών για την υλοποίηση του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

«Σήμερα, η παρουσία σας εδώ, καθώς και η παρουσία όλων των βαλκάνιων φίλων, συμβολίζει ακριβώς την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου. Ενός έργου που βοηθάει την οικονομία όλων των χωρών μας, ενός έργου με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα, ενός έργου που -τα έφερε έτσι η ζωή και οι διεθνείς συγκυρίες και η βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- αποκτά μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία σε αυτόν τον κόσμο, ο οποίος αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Kiril Petkov, του Προέδρου της Σερβίας Aleksandar Vučić και του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovachevski.

«Πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σε σχέση με το φυσικό αέριο καθιστούν πλέον αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά -θα έλεγα- και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτές. Έχει, ήδη, φροντίσει για τη δική της εθνική ενεργειακή επάρκεια και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία», επεσήμανε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και περιέγραψε το σύνολο των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στο LNG.

«Tο έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο: προσθήκη νέου σταθμού στην Κόρινθο, δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου FSRU στο μέλλον. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές, πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ανά ημέρα)», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Οι ελληνικοί σταθμοί LNG θα είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως, όχι μόνο την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια. Και σε συνδυασμό βέβαια με την αναβάθμιση κάποιων αγωγών και τη λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών, του IGB- τόσο σημαντικού για τη Βουλγαρία και έχουμε δουλέψει πολύ με τον φίλο Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, ώστε να επιταχύνουμε στο μέγιστο δυνατό την ολοκλήρωση αυτού του αγωγού- αλλά φυσικά και του αγωγού IBS, Βουλγαρίας – Σερβίας, του αγωγού Ελλάδος – Βορείου Μακεδονίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.




Charles Michel: Πρόκειται για μία γεωπολιτική επένδυση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία


«Πιστεύω ακράδαντα ότι βλέπουμε μία νέα ανατολή στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Και εδώ, σήμερα, βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις για αυτό το νέο μέλλον, σε αυτή την πόλη, με αυτό τον νέο τερματικό σταθμό για LNG, ο οποίος θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών στον εφοδιασμό μας με φυσικό αέριο, στην ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών μας και στη σταδιακή απεξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, κάτι που θα μας κάνει πιο ισχυρούς και πιο ασφαλείς. Αυτό το έργο συνδράμει σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και στους μακροπρόθεσμους στόχους μας σχετικά με την κλιματική αλλαγή», επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.


«Πρόκειται για μία γεωπολιτική επένδυση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Αντανακλά όσα πρέπει να κάνουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό που θα προσδώσουν εφοδιαστική ασφάλεια στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και σε άλλες χώρες της περιοχής», ανέφερε ο κ. Michel.


Kiril Petkov: Όταν συνδεθούν όλα τα στρατηγικά έργα υποδομής στην περιοχή μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα


«Πρόκειται για ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και συνδέεται με την επιδίωξη για ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov. «Η Ελλάδα σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή μπορεί να βοηθήσει και την Βουλγαρία. Όταν συνδεθούν όλα τα στρατηγικά έργα υποδομής στην περιοχή, συνδέσεις που αφορούν το αέριο, την ενέργεια, τους αγωγούς, τους δρόμους και τους σιδηρόδρομους και με δεδομένο ότι τα Βαλκάνια έχουν 65 εκατομμύρια κατοίκους, μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Μπορούμε να αποτελέσουμε μηχανή για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη συνολικά», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.


Aleksandar Vučić: Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες και θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε σχετικά μεγάλες ποσότητες αερίου


«Κάποιοι, νομίζω από την εταιρεία Gastrade, ανέφεραν ότι πολύ λίγοι είχαν πίστη σε αυτό το έργο. Εγώ ήμουν ένας από αυτούς τους σκεπτικιστές που πάντα έλεγαν “δεν θα γίνει”, ή “δεν θα γίνει σε αυτό το χρονικό σημείο, θα χρειαστούν ακόμη 10 χρόνια”, το είχα συζητήσει και με τους αμερικανούς φίλους μας. Τώρα που βλέπουμε πως είναι έτοιμο να αρχίσει μπορώ να πω ότι είμαστε πραγματικά ευγνώμονες και θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε σχετικά μεγάλες ποσότητες αερίου», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić.


Dimitar Kovachevski: Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, είναι ιστορικό γεγονός


«Είναι ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μακροπρόθεσμη ενεργειακή κάλυψη σε μία κρίσιμη περίοδο. Η διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων είναι πολύ σημαντική και ο νότιος διάδρομος συμβάλλει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε περισσότερες πηγές, από τις ΗΠΑ, από την Εγγύς Ανατολή, αυτό θα σημαίνει ασφάλεια στην προμήθεια ενέργειας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovachevski.


Η ταυτότητα του έργου


Ο πλωτός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG θα αγκυροβολήσει 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την ακτή της Μάκρης, δηλαδή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.


Η μονάδα θα περιλαμβάνει δεξαμενές χωρητικότητας περίπου 153.500 κυβικών μέτρων LNG και υπολογίζεται ότι θα έχει τη δυνατότητα να εφοδιάζει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου ανά έτος.


Η μονάδα προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.


Ο υπεράκτιος σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς μέσω υποθαλάσσιου και επίγειου αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων.


Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 363,7 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται χρηματοδότηση ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.


Ένα έργο στρατηγικής σημασίας


Ο πλωτός σταθμός θα αποτελέσει μία νέα ενεργειακή πύλη η οποία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και οδεύσεων προς όφελος της χώρας μας και της ευρύτερης Βαλκανικής.


Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη του FSRU ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης συνιστά έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη, ειδικά δεδομένης της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.


Σε συνδυασμό με το υπόλοιπο πλέγμα στρατηγικών υποδομών που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στη βόρεια Ελλάδα, όπως ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGB και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, με τη μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα καθίσταται περιφερειακός ενεργειακός κόμβος που συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.


Παράλληλα, θα αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης LNG στην Ελλάδα, προσθέτοντας ένα ακόμα στρατηγικό σημείο πέραν της μονάδας της Ρεβυθούσας, η οποία σήμερα έχει χωρητικότητα 225.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.


Η μονάδα της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο βήμα στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ελλάδας για διεύρυνση των δυνατοτήτων υποδοχής και αποθήκευσης LNG, με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό. Σχεδιάζεται η ανάπτυξη δεύτερου σταθμού ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και πλωτής μονάδας ανοιχτά της Κορίνθου, υποδομές που θα έχουν τις δυνατότητες να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και να συμβάλουν σημαντικά στο ενεργειακό μείγμα πολλών βαλκανικών χωρών.


Σε πλήρη ανάπτυξη, αυτές οι υποδομές θα προσδώσουν στην Ελλάδα δυναμικότητα αεριοποίησης που θα ανέρχεται στα 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά ημέρα.


Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade Κώστας Σιφναίος και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης. Παρόντες ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός για Θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία και Πρόεδρος του Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.


Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού


Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, dear Charles, κ. Πρόεδρε της Σερβίας, dear Aleksandar, κ. Πρωθυπουργέ της Βουλγαρίας, dear Kiril, κ. Πρωθυπουργέ της Βόρειας Μακεδονίας, αγαπητέ Dimitar, αγαπητοί Υπουργοί, κ. Δήμαρχε, κ. Περιφερειάρχα, αγαπητέ κ. Πρέσβη, αγαπητές φίλες και φίλοι,


Σας καλωσορίζω στην Αλεξανδρούπολη και η παρουσία σας σήμερα εδώ σηματοδοτεί τη σύμπνοια των Βαλκανίων, αλλά και την ευρωπαϊκή τους σύμπλευση. Γιατί, πια, η χερσόνησός μας μπορεί να έχει τη δική της θέση στη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ηπείρου μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τη συγκυρία με κοινή πορεία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς.


Και ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης. Μία ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ένας φάρος ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα.

Πρώτον, ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία δρομολογούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, και ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε έναν κομβικό, νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.


Πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σε σχέση με το φυσικό αέριο καθιστούν πλέον αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά -θα έλεγα- και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτές. Έχει, ήδη, φροντίσει για τη δική της εθνική ενεργειακή επάρκεια και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία. Όπως γνωρίζετε, η νέα πλωτή δεξαμενή LNG της Ρεβυθούσας θα ανεβάσει τη δυναμικότητά της κατά 155.000 κυβικά μέτρα. Και το τερματικό στην Αλεξανδρούπολη θα προσθέσει ακόμα 154.000 κυβικά μέτρα.


Όπως είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο το οποίο αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης Yγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και από έναν υποθαλάσσιο και έναν χερσαίο αγωγό που θα οδηγούν το αέριο στο εθνικό σύστημα μεταφοράς μέσω ενός νέου σταθμού. Είναι μια υψηλής τεχνολογίας κατασκευή συνολικού κόστους 360 εκατομμυρίων ευρώ. Χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από το ΕΣΠΑ, κινητοποιεί όμως εκτός από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια από τις χώρες μας.


Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μετόχους της Gastrade, την Ελμίνα Κοπελούζου, τη ΔΕΠΑ, το ΔΕΣΦΑ, την Bulgartransgaz, την GasLog Cyprus Investments και βέβαια τον Δημήτρη Κοπελούζο, ο οποίος πρώτος οραματίστηκε αυτό το έργο σε καιρούς που η χρησιμότητά του και η σημασία του, ενδεχομένως, να μην ήταν τόσο προφανής.


Και βέβαια -όπως σας είπα- το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο: προσθήκη νέου σταθμού στην Κόρινθο, δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου FSRU στο μέλλον. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές, πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ανά ημέρα).


Με άλλα λόγια, αυτοί οι ελληνικοί σταθμοί LNG θα είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως, όχι μόνο την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια. Και σε συνδυασμό βέβαια με την αναβάθμιση κάποιων αγωγών και τη λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών, του IGB -τόσο σημαντικού για τη Βουλγαρία και έχουμε δουλέψει πολύ με τον φίλο Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, ώστε να επιταχύνουμε στο μέγιστο δυνατό την ολοκλήρωση αυτού του αγωγού- αλλά φυσικά και του αγωγού IBS, Βουλγαρίας – Σερβίας, του αγωγού Ελλάδος – Βορείου Μακεδονίας.


Και φυσικά, επιπλέον ποσότητες θα μπορούσαν να προωθηθούν μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας, γιατί όχι και προς τις αγορές της Μολδαβίας και της Ουκρανίας. Ιδιαίτερα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση φροντίσει για την προώθηση και των έργων τα οποία προτείναμε και στην πρωτοβουλία RΕPowerEU, που ακριβώς αποσκοπούν στην επαύξηση της δυνατότητας αυτών των νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου να οδεύουν προς τις βόρειες χώρες μας, βοηθώντας την ταχύτατη απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.


Αυτό το πρόγραμμα, λοιπόν, φίλες και φίλοι, δείχνει την απόλυτη ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος, διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τέτοιες χώρες, απρόθυμες να συνεργαστούν.


Δείχνουν, όμως, και την αξία της διακρατικής μας συμπόρευσης, αλλά και της προσήλωσής μας στον στόχο για ακόμα ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το φυσικό αέριο -ας μη το ξεχνάμε- είναι καύσιμο μετάβασης εξαιρετικά σημαντικό για τα επόμενα χρόνια, όμως η τελική προοπτική παραμένει η φθηνή και καθαρή ενέργεια από τη φύση. Και για αυτό και η Ελλάδα παραμένει απολύτως προσηλωμένη στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων για τη μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου κατά 55% ως το 2030. Σ’ αυτήν την προσπάθεια, σημαντική συμβολή θα έχουν η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην πατρίδα μας.


Κύριε Δήμαρχε, κ.Περιφερειάρχα, προφανώς το έργο για το οποίο μιλάμε σήμερα και του οποίου η παρουσία μας εδώ συμβολίζει την απόλυτη πολιτική μας δέσμευση να το υλοποιήσουμε εντός 20 μηνών, είναι ένα έργο το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, για την ευρύτερη περιοχή του Έβρου, όχι μόνο γιατί δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, γιατί ενισχύει την τοπική κοινωνία, γιατί θωρακίζει το περιβάλλον με μέτρα προστασίας του εξαιρετικά σημαντικού οικοτόπου στο Δέλτα του Έβρου.


Έχει όμως, όπως είπαμε, και μία διάσταση πανελλαδική, αρκεί να σκεφτούμε ότι σε συνδυασμό με τις άλλες κινήσεις μας οι δυνατότητες αεριοποίησης LNG στην Ελλάδα μπορούν να τριπλασιαστούν ως το τέλος του 2023. Και βέβαια η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος, η Θράκη, έρχονται και δικαιώνουν τη δική τους ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία. Διαμορφώνουν μία ενεργειακή πύλη σε μία ευαίσθητη ελληνική γωνιά, σπουδαία τόσο για τα Βαλκάνια, σπουδαία τόσο για την Ευρώπη.


Κλείνοντας, θέλω να θυμίσω ότι την τελευταία φορά που μας επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο καλός φίλος Charles, μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν όταν αντιμετωπίσαμε τη μεγάλη προσφυγική κρίση στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020. Τότε η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδος, στην προσπάθειά μας να υπερασπιστούμε τα ελληνικά σύνορα, τα οποία ταυτόχρονα ήταν ευρωπαϊκά και είναι ευρωπαϊκά.


Σήμερα, η παρουσία σας εδώ, καθώς και η παρουσία όλων των βαλκάνιων φίλων, συμβολίζει ακριβώς την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου. Ενός έργου που βοηθάει την οικονομία όλων των χωρών μας, ενός έργου με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα, ενός έργου που -τα έφερε έτσι η ζωή και οι διεθνείς συγκυρίες και η βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- αποκτά μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία σε αυτόν τον κόσμο, ο οποίος αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς.


Καλή αρχή λοιπόν, καλή συνέχεια, για το καλό των χωρών, των λαών μας, αλλά και για το καλό ολόκληρης της Ευρώπης. Ευχαριστώ πολύ.



«Δώρο» στον Μπάιντεν η απόφαση-σοκ για τις αμβλώσεις

 


«Δώρο» στον Μπάιντεν η απόφαση-σοκ για τις αμβλώσεις Οι υπερσυντηρητικοί δικαστές που διόρισε ο Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο απειλούν να βυθίσουν στον ακραίο σκοταδισμό της ΗΠΑ για το θέμα των αμβλώσεων, μισό αιώνα μετά την ιστορική απόφαση του 1973. Μπορεί όμως και να προσφέρουν πολιτική ανάσα στον πεσμένο δημοσκοπικά πρόεδρο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Τις τελευταίες ώρες το φάντασμα του ακραίου συντηρητισμού πλανάται ξανά πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Αφορμή για την απότομη αφύπνιση και το ξέσπασμα οργής από την πλευρά των Δημοκρατικών -και ιδιαιτέρως του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών- είναι οι διαρροή στο Τύπο του περιεχομένου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανατρέπει, μισό αιώνα μετά, μια μεγάλη νίκη: την ιστορική απόφαση του 1973 (Roe v. Wade) που ουσιαστικά νομιμοποίησε την άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατοχυρώνοντας συνταγματικά σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμα έτσι ώστε να μην μπορεί η κάθε Πολιτεία να επιβάλει τους δικούς της περιορισμούς σε βάρος των γυναικών. 

Η δημοσιοποίηση από το Politico του προσχεδίου της γνωμοδότησης προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις καθώς φαίνεται ότι η συντηρητική πλειοψηφία ανέτρεψε την ιστορική απόφαση του 1973. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει κάτι ως την έκδοση της τελικής απόφασης, που αναμένεται μέσα στους επόμενους δύο μήνες, οι Πολιτείες των ΗΠΑ θα αποκτήσουν και πάλι λόγο για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, οδηγώντας την Αμερική μισό αιώνα πίσω. 

Σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές, κατόπιν τούτου, οι μισές γυναίκες στις ΗΠΑ μπορεί να απολέσουν το δικαίωμα στην έκτρωση. 

Όπως γράφει η ανταποκρίτρια της βρετανικής Telegraph στην Ουάσιγκτον, Ροζίνα Σαμπούρ, «για σχεδόν 50 χρόνια οι συντηρητικοί αγωνίζονται για να καταρρίψουν την απόφαση ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου που παρείχε στις γυναίκες το δικαίωμα στην έκτρωση. Τώρα φαίνεται ότι το όνειρό τους γίνεται πραγματικότητα». 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 70% των Αμερικανών διαφωνεί με την ανατροπή της απόφασης του 1973 και είναι απολύτως σαφές ότι την αναχρονιστική αυτή επιλογή την χρεώνονται οι Ρεπουμπλικάνοι και ο ίδιος ο Τραμπ, καθώς είναι εκείνος που διόρισε τρεις ανώτατους δικαστές στο δικαστήριο, εδραιώνοντας τη συντηρητική πλειοψηφία 6-3. Το ζήτημα αγγίζει τις βασικές αρχές, τα ιερά και τα όσια των Δημοκρατικών, και ως εκ τούτου μπορεί να ενώσει το Δημοκρατικό Κόμμα που θα παλέψει στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου να διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου. 

Κάτι τέτοιο θεωρείτο δύσκολο πριν από τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες η  δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν υποχώρησε κι άλλο, στο 40%, υπό το βάρος της πανδημίας της και της πληθωριστικής κρίσης που σαρώνει τις ΗΠΑ. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κινητοποιήσει τις γυναίκες και ιδιαίτερα τους νέους ψηφοφόρους που έδειχναν απρόθυμοι να συμμετέχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου Ωστόσο η σκοταδιστική προσέγγιση, που οδήγησε το βράδυ της Δευτέρας 2 Μαΐου χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ώθηση στους Δημοκρατικούς και να αποτελέσει «δώρο για τον Μπάιντεν», όπως σημειώνει η Telegraph, καθώς το θέμα υπερβαίνει τη συγκυρία, συνδέεται με αγώνες δεκαετιών και απειλεί θεμελιώδεις κατακτήσεις του κινήματος των δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. 

Για να αντιληφθεί κανείς το εύρος του σκοταδισμού και πώς το θέμα αυτό μπορεί να αφυπνίσει και να σηκώσει από τον καναπέ το δημοκρατικό κοινό, αρκεί να δει το παράδειγμα του Μισισιπή. Αν η δικαιοδοσία επιστρέψει στις Πολιτείες, θα μπορούσε π.χ. να εφαρμοστεί ο πολιτειακός νόμος του Μισισιπή (που ψηφίστηκε το 2018, αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ, καθώς εκκρεμεί προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο), ο οποίος, αν εφαρμοστεί, θα καθιστά παράνομες τις περισσότερες αμβλώσεις μετά τις πρώτες 15 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων όσων προκαλούνται από βιασμό ή αιμομιξία. 

Το βράδυ της Δευτέρας, μέσα σε λίγα λεπτά από τη διαρροή της γνωμοδότησης του Ανωτάτου Δικασηρίου, οι Δημοκρατικοί έβγαλαν την dream team των πιο αναγνωρίσιμων πολιτικών τους στα καλωδιακά ενημερωτικά δίκτυα των ΗΠΑ και την ίδια ώρα η ηγεσία τους έκανε λόγο σε γραπτή ανακοίνωση για «μία από τις χειρότερες και πιο επιζήμιες αποφάσεις στη σύγχρονη ιστορία». 

«Το κόμμα του Λίνκολν και του Αϊζενχάουερ έχει καταντήσει κόμμα του Τραμπ», τόνιζαν οι Δημοκρατικοί. Ο βετεράνος επικοινωνιολόγος Ντέιβιντ Άξελροντ, που θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της νίκης του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, σημείωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κινητοποιήσει τις γυναίκες και ιδιαίτερα τους νέους ψηφοφόρους που έδειχναν απρόθυμοι να συμμετέχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου. 

Η τελική ετυμηγορία για το ζήτημα αναμένεται τους επόμενους δυο μήνες, πριν δηλαδή από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Κάθε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θεωρείται τελεσίδικη μόνο όταν δημοσιοποιηθεί και επομένως υπάρχει το περιθώριο οι εννέα δικαστές να αλλάξουν γνώμη στο διάστημα μεταξύ της αρχικής ψηφοφορίας (5-3 συν μια αδιευκρίνιστη ψήφος στη συγκεκριμένη περίπτωση) και της δημοσιοποίησης της απόφασης. 


Πηγή: Protagon.gr



Στις 8,1 μονάδες η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ


 

Στις 8,1 μονάδες κατέγραψε η ALCO την διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδική μέτρηση για το Open, που πραγματοποιήθηκε από 26 ως 30 Απριλίου. 

Στις 9 μονάδες βρίσκεται η διαφορά μεταξύ Μητσοτάκη - Τσίπρα , με τον «Κανένα» να παραμένει στην δεύτερη θέση αφήνοντας πίσω τον απαξιωμένο Αλέξη Τσίπρα. Σταθερό παραμένει το Κίνημα Αλλαγής στην τρίτη θέση , με αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με την μέτρηση της ίδιας εταιρείας για τον Μάρτιο, στο 13% και δεν δείχνει να μπορεί να ανακάμψει.

Η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα ανησυχίας με 60%, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία ανησυχεί περισσότερο τον έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους και η πανδημία τον έναν στους 20. 

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται σε όλο το φάσμα των ερωτήσεων για την καταλληλότητα να διαχειριστεί την κρίση.την κρίση.

Η δημοσκόπηση σε κάρτες :













Ουκρανία: Νεκρός ο στρατιώτης Μιχαήλ του τάγματος Αζόφ υπερασπίζοντας την χώρα του.



Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτένκο, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ1 επιβεβαίωσε ότι ο στρατιώτης Μιχαήλ του τάγματος Αζόφ σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης του Azovstal την περασμένη εβδομάδα.

Την είδηση έδωσε ήδη ο Γιώργος Κουβαράς, προαναγγέλλοντας, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, τη συνέντευξη του Ουκρανού πρέσβη.

Ο Ελληνοουκρανός στρατιώτης είχε εμφανιστεί στις 7 Απριλίου στην ελληνική Βουλή, μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και είχε πει ότι συμμετείχε στην άμυνα της Μαριούπολης με το τάγμα Αζόφ.

«Ο παππούς μου τραυματίστηκε τρεις φορές από τους ναζί, εγώ μάχομαι με το τάγμα Αζόφ» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, με την παρουσία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο να προκαλεί έντονες πολιτικές αντιδράσεις, κυρίως από ακροαριστερούς, αριστερούς και ακροαριστερούς φιλορώσους, που δεν κατάλαβαν ότι εκείνη την ώρα δεν ήταν μαχητής του τάγματος Αζόφ, αλλά ένας πατριώτης που πολεμούσε τον κατακτητή και προστάτευε την χώρα του απο τους Ρώσους ναζιστές του δικτάτορα Πούτιν.

Ανάμεσα σε αυτούς που πήγαν να κάνουν φαιδρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με την εμφάνιση του στρατιώτη Μιχαήλ ήταν και ο ανέντιμος Αλέξης Τσίπρας.



Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για διακοπές όλο το χρόνο

 


Από τον Ιούλιο θα έχουμε νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ύψους 30.000.000 ευρώ, με δυνατότητα διακοπών όλο το χρόνο, για να στηρίξουμε αυτούς που δε μπορούν ή δεν έχουν. Στρατηγική του Πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού, είναι το μέρισμα της επιτυχίας από τον τουρισμό να φτάσει στην τσέπη του Έλληνα που δυσκολεύεται αυτήν την εποχή.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα είναι πολύ ενθαρρυντικά για την ελληνική οικονομία και για το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας, παρότι ο πόλεμος επηρεάζει παγκοσμίως το τουριστικό προϊόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από 1 εκατ. θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής από τις αεροπορικές εταιρείες για το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, σύμφωνα με το Recovery Tracker του Iνστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), που αντλεί στοιχεία από τον εξειδικευμένο σε θέματα αερομεταφορών οργανισμό OAG.

Tα χρήματα από τον τουρισμό περνούν κάθετα και οριζόντια, άμεσα, χωρίς μεσάζοντες και καθυστερήσεις σε όλους: στον επιχειρηματία της εστίασης, τον εργαζόμενο στον τουρισμό, τον ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων, την εφοδιαστική αλυσίδα, τον μεταφορέα, τον ιδιοκτήτη ενός μίνι μάρκετ, τον αγρότη.




Σε ισχύ η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

 


Από 1ης Μαΐου, τέθηκε σε ισχύ η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% (ή 50 ευρώ τον μήνα), που θα τον διαμορφώσει στα 713 ευρώ τον μήνα από 663 ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Με δεδομένο ότι στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους σχεδόν 650.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν η προηγούμενη συμβολική αύξηση 2% του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, μιλάμε για μια σωρευτική αύξηση της τάξης του 11,8%.

Πρόκειται για μια αύξηση η οποία κινείται στα απώτατα όρια αντοχής της οικονομίας - και μάλιστα σε περιβάλλον ισχυρής αβεβαιότητας - που απορροφά σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που "γεννά" η διεθνής ενεργειακή κρίση και τους δίνει μέρισμα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που επετεύχθησαν το 2021.

Την ίδια στιγμή, όμως, η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση με διαφόρους τρόπους (μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενεργειακές επιδοτήσεις).




Δώδεκα θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία


 

Ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κατά το πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσίασαν, μεταξύ των άλλων, τις πρόσφατες 12 θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία. Αυτές αφορούν:


  1. Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ένα, μόλις, «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα. Δύο οίκοι αξιολόγησης -ο «S&P Global Ratings» και ο «DBRS Morningstar»- αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας τον τελευταίο μήνα. Συνολικά έχουν γίνει 9 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, παρά τις διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις.
  2. Επιτυχημένη επανέκδοση 7ετούς ομολόγου. Η Ελλάδα, προ ημερών, άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2,4%. Το κόστος δανεισμού αν και υψηλό -λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας- παραμένει  χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.
  3. Αποτελεσματική στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών - παρά τις αναμενόμενες, λόγω της ενεργειακής κρίσης, απώλειες το 4ο τρίμηνο - παρουσίασε σημαντική αύξηση, κατά 3,7 δισ. ευρώ το 2021 σε σχέση με το 2019. Το συνολικό ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα το 2021 είναι το υψηλότερο από το 2013.
  4. Βελτιωμένοι δείκτες δημοσιονομικού ελλείμματος και δημοσίου χρέους. Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 5% του Α.Ε.Π. το 2021, σημαντικά χαμηλότερο από την πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού (πρόβλεψη για 7% του Α.Ε.Π.). Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης υποχώρησε στο 193,3% του Α.Ε.Π. το 2021 (από 206,3% του Α.Ε.Π. το 2020).
  5. Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας. Το Α.Ε.Π. της χώρας, εν μέσω δυσμενούς περιβάλλοντος, αυξήθηκε κατά 8,3% το 2021, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020.
  6. Ολοκλήρωση αποπληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Κυβέρνηση ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με συνολική ωφέλεια τόκων ύψους περίπου 230 εκατ. ευρώ.
  7. Εκταμίευση των πρώτων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα έλαβε τους πρώτους πόρους – μετά την υψηλή προκαταβολή – από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την εκταμίευση δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
  8. Θετική ολοκλήρωση της 13ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας. Πρόκειται για την 10η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη σημερινή Κυβέρνηση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοσιοποίηση και της 14ης Έκθεσης, η οποία εκτιμάται επίσης θετική.
  9. Μείωση «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και αυξημένα επίπεδα καταθέσεων. Τα «κόκκινα» δάνεια ανήλθαν στα 18,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, μειωμένα κατά 57 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2019. Οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 41 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.
  10. Σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας. Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 12,8% το Φεβρουάριο του 2022, μειωμένη κατά 4% την τελευταία διετία. Η Ελλάδα καταγράφει την καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση σε όρους συγκράτησης της ανεργίας.
  11. Ανθεκτικότητα ελληνικών επιχειρήσεων. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 332,4 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένος κατά 15,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019.
  12. Διεθνής αναγνώριση της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής – Δρομολόγηση εξόδου από την Ενισχυμένη Εποπτεία.



ΕΕ: Η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων

 


Οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας, που συναντήθηκαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες μετά τη διακοπή της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, αποφάσισαν πως η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί σαφή παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας αναζητά πλέον φόρμουλα για συνέχιση των πληρωμών στη Ρωσία με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών με κείμενο οδηγιών που θα αποσταλεί στις χώρες μέλη της ΕΕ.



Δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος για όλους

 


Η κυβέρνηση νιώθει την αγωνία και την αγανάκτηση του κόσμου και είναι έτοιμη για μία πολύ ουσιαστική παρέμβαση η οποία θα κάνει τρία πράγματα:

Επί της ουσίας θα δουν και οι επιχειρήσεις αυτή την ουσιαστική ενίσχυση και μάλιστα κάποιες επιχειρήσεις και πιο αναδρομικά σε ό,τι αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεύτερον προφανώς και θα ισχύσουν τα μέτρα αυτά και τον Μάιο.

Τρίτον και πιο σημαντικό θα ανακοινώσει σύντομα ο πρωθυπουργός μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση, ένα εθνικό σχέδιο ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στην Ευρώπη, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση στην τιμή του ρεύματος που θα πληρώνει ο πολίτης.

Αυτό που θα δει ο πολίτης και εκείνος που καταναλώνει πάνω από 300 kWh είναι μια πάρα πολύ ουσιαστική μείωση στην τιμή του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με αυτήν που πλήρωνε πριν.


Θα υπάρξει ενίσχυση αποφασιστική, ουσιαστική και το πιο σημαντικό, με μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

Θα ξέρει πλέον ο καθένας ότι αυτό που θα κάνουμε θα διαμορφώσει έναν χρονικό ορίζοντα αρκετά μεγάλο μέσα στον οποίο οι τιμές του ρεύματος θα είναι πολύ πιο προσιτές, πολύ πιο κανονικές, πιο κοντά σ' αυτά που γνωρίζαμε πριν ξεσπάσει αυτή η κρίση. Και πάλι δεν θα μηδενιστεί πλήρως το αποτύπωμα της αύξησης αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα έχουμε αυτό το πάρα πολύ δύσκολο, για τη μεγάλη πλειοψηφία επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που ήταν πάνω από τις 300 kWh που αντιμετωπίζαμε μέχρι τώρα.

Η ενίσχυση θα είναι οριζόντια. Θα είναι για όλους και ενώ η πρώτη φάση της βοήθειας επικεντρώθηκε στους πιο αδύναμους και σ' αυτούς που ήταν μέχρι τις 300 kWh, η πραγματικότητα είναι ότι οι καταναλωτές πάνω από τις 300 kWh μάτωσαν το προηγούμενο διάστημα και αυτό ερχόμαστε τώρα να το αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά.



Η στήριξη των εισοδημάτων είναι η βασική μας προτεραιότητα

 



Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης». Ξέρω πολύ καλά πως αυτή η εισαγόμενη ακρίβεια πολιορκεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ δεν έπαψα ποτέ να τονίζω ότι οι μισθοί στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι ακόμα χαμηλοί, ως απόρροια της δεκάχρονης οικονομικής περιπέτειας. Είναι κάτι το οποίο, προφανώς, μάς απασχολεί ιδιαίτερα. Γι’ αυτό και εν όψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων εμείς αναπτύσσουμε και δρομολογούμε, όπως το έχουμε κάνει εδώ και αρκετούς μήνες, τις δικές μας εθνικές δράσεις.

Και η στήριξη των εισοδημάτων είναι η βασική μας προτεραιότητα.

Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, ο κατώτατος μισθός, η βασική αμοιβή, αυξάνεται κατά 50 ευρώ το μήνα. Από τα 663 ευρώ πηγαίνει στα 713 ευρώ. Σε συνδυασμό με την πρώτη δόση, του Ιανουαρίου, είναι μια αύξηση της τάξης του 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Ουσιαστικά δίνουμε στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έναν επιπρόσθετο 15ο μισθό τον χρόνο.

Ανάλογα, φυσικά, αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας, όπως και όλη η μισθολογική κλίμακα.

Επίσης, να θυμίσω ότι τον Ιούνιο ακολουθεί νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Είναι, προφανώς, μέτρα τα οποία διαδέχονται άλλες ελαφρύνσεις, ισχύουν παράλληλα και με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα. Είναι μέτρα τα οποία βρίσκουν ανταπόκριση, αν σκεφτείτε ότι μέσα σε 48 μόλις ώρες, πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας μπήκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Fuel Pass.

Θα το ξαναπώ: είναι μέτρα τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις, μετριάζουν όμως τις απώλειες από τις ανατιμήσεις. Γιατί αυτή η μάχη με την πανευρωπαϊκή κρίση είναι άνιση και τελικά θα χρειαστεί μία πανευρωπαϊκή απάντηση.

Κλείνω, λοιπόν, αυτή τη σύντομη αναφορά μου στην επικαιρότητα με τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί. Χωρίς ποτέ να κρύβουμε τα εμπόδια της συγκυρίας, μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά εξαντλώντας τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας.