Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Μόλις ένας νεκρός σε τροχαίο ολόκληρο το 2019 στη Νορβηγία


Υπάρχει και μια χώρα στην Ευρώπη που έθεσε την οδική ασφάλεια των πολιτών της ως βασικό στόχο και κατάφερε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Το 2019 στο Όσλο της Νορβηγίας καταγράφηκε μόνο ένας νεκρός από τροχαίο ατύχημα ολόκληρη τη χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας, κανείς νέος κάτω των 16 ετών δεν έχασε τη ζωή του σε κάποιο τροχαίο στους δρόμους της πρωτεύουσας και μόνο ένας απ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το 2017 είχαν χάσει τη ζωή τους μόλις τρεις άνθρωποι στους δρόμους, όμως το 2019 κατέβασε ακόμα πιο χαμηλά τον πήχη.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι οι θάνατοι από τροχαίο σε ολόκληρη την επικράτεια της Νορβηγίας αυξήθηκαν (ελάχιστα) από 108 το 2018 σε 110 το 2019.

Τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα είναι απόρροια της πρωτοβουλίας «Vision Zero», την οποία και υιοθέτησε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τα ΜΜΜ της χώρας, την περίοδο 2018-2019. Στόχος της «Vision Zero» είναι η δημιουργία ενός οδικού δικτύου στο οποίο «δεν θα σκοτώνεται και δεν θα τραυματίζεται σοβαρά κανείς». Αυτό συμπεριλαμβάνει τη μείωση των ορίων ταχύτητας σε εθνικό επίπεδο και την αύξηση των βαρέων και περισσότερο ασφαλών ΙΧ στους δρόμους της χώρας.

Τα εντυπωσιακά στοιχεία με αναδρομή στο παρελθόν μοιράστηκε στο twitter ο Anders Hartmann, που δραστηριοποιείται σε θέματα ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια στη Νορβηγία.

This makes me happy:

Road deaths in Oslo (pop. 673.000) in 2019:

Pedestrians: 0
Cyclists: 0
Children: 0

The graph shows the reduction of road deaths since 1975.

Article in Norwegian: https://www.aftenposten.no/osloby/i/dO0rzz/1975-41-doede-i-oslo-trafikken-2019-en-doed-i-trafikken 

Graph showing the steady reduction of road deaths in Oslo, from 41 in 1975, to 1 in 2019.


E-radio.gr


Εντολή Μπακογιάννη για έλεγχο σε λογαριασμό σχολικής επιτροπής



Μήνυση κατ’ αγνώστων υπέβαλαν το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από εντολή του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανόλης Καλαμπόκας και ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, για αδικαιολόγητες, ύποπτες κινήσεις ποσών στον τραπεζικό λογαριασμό της επιτροπής.

Στο γραφείο του Δημάρχου εκλήθησαν άμεσα ο πρόεδρος και ο οικονομικός διαχειριστής της επιτροπής για τις απαραίτητες διευκρινίσεις και πάραυτα ελήφθη η απόφαση για υποβολή μήνυσης, προκειμένου να προχωρήσει ο έλεγχος το συντομότερο δυνατό και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

«Σε θέματα διαφάνειας και διαχείρισης των χρημάτων των δημοτών της Αθήνας ο Δήμος Αθηναίων είναι άτεγκτος και δεν επιδεικνύει καμία ανοχή. Η υπόθεση θα διερευνηθεί τόσο από την Δικαιοσύνη, στην οποία προσφύγαμε αμέσως, όσο και από τον ίδιο τον Δήμο Αθηναίων για να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατόν» τόνισε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.


Μαθαίνοντας στο παιδί την σημασία του «συγγνώμη»


Πολλά παιδιά όταν συμπεριφέρονται άσχημα δυσκολεύονται να απολογηθούν, ζητώντας συγγνώμη, καθώς πιστεύουν ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι δικό τους λάθος. Στην πραγματικότητα, πίσω από αυτήν την αντίσταση βρίσκεται η ανάγκη τους για συναισθηματική επιβεβαίωση ότι ακόμα και αν παραφέρθηκαν τα αγαπάμε εξίσου και ότι δεν είναι απαραιτήτως «κακά».

Ωστόσο αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι απλά οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να απολογηθούμε αλλά το να μάθει, από νεαρή ακόμη ηλικία, να αναλαμβάνει την ευθύνη και να δέχεται τις συνέπειες των πράξεών του, συμπεριλαμβανομένης και της άσχημης συμπεριφοράς. Χωρίζοντας την διαδικασία σε βήματα, μπορείτε να το βοηθήσετε να αντιληφθεί τον τρόπο που οι πράξεις του επηρεάζουν τους γύρω του αλλά και τον λόγο που είναι καλό να απολογηθεί σε περίπτωση λάθους του.

Μην δράσετε άμεσα

Εάν δείτε ότι το παιδί σας διαφωνεί με κάποιο φίλο του κι ότι στην συνέχεια λέει ή κάνει κάτι άσχημο, μην βιαστείτε να επέμβετε, ζητώντας του να απολογηθεί αμέσως. Αντίθετα, απομακρύνετέ το και αφήστε το να ηρεμήσει, καθώς όντας αναστατωμένο δεν θα μπορέσει να καταλάβει το λάθος του ούτε πως επηρεάζει τον άλλο. Καθώς σιγά – σιγά μαθαίνει να είναι συμπονετικό και να συμμερίζεται τον πόνο του άλλου, ενδεχομένως να νιώσει και τύψεις, οι οποίες θα το βοηθήσουν να καταλάβει την δύναμη του συγγνώμη όπως και την καλύτερη διαχείριση των καταστάσεων.

Δείτε μαζί τι πήγε λάθος

Μόλις ηρεμήσει, μπορείτε να μιλήσετε για το πώς η συμπεριφορά του επηρεάζει τους γύρω του. Συζητώντας μαζί του, σε ήπιο τόνο, μπορείτε να του κάνετε ερωτήσεις αναφορικά με το άλλο πρόσωπο και το πώς φαντάζεται ότι μπορεί να ένιωσε. Κάτι ακόμα που μπορεί να βοηθήσει είναι να ανακαλέσετε ένα παρόμοιο συμβάν και να του ζητήσετε να θυμηθεί πως ένιωσε εκείνο όταν βρισκόταν σε αυτήν την θέση. Αφού αυτά απαντηθούν, ενθαρρύνετέ το να σκεφθεί καλύτερους τρόπους για να διαχειρίζεται καλύτερα τις συγκρούσεις.

Να είστε το σωστό παράδειγμα

Ένα από τα καλύτερα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι η δική σας συμπεριφορά, καθώς το παιδί σας παρακολουθεί καθημερινά και παρατηρεί σχεδόν οτιδήποτε κάνετε ή λέτε. Αν με την συμπεριφορά σας του δείχνετε ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις πράξεις σας όπως και ότι σκέφτεστε ένα καλύτερο τρόπο διαχείρισης μελλοντικών καταστάσεων, τότε η εσωτερίκευση της διαδικασίας είναι αναμενόμενη, καθώς θα οικειοποιηθεί τις λέξεις όπως και το νόημα που κρύβουν.

Πώς επανορθώνουμε;

Για να  κατανοήσει καλύτερα την σημασία του «συγγνώμη» ενθαρρύνετέ το να σκεφθεί και να κάνει κάτι που θα κάνει τον φίλο του να νιώσει καλύτερα. Τέτοιου είδους χειρονομίες το βοηθούν να μάθει να είναι υπεύθυνο για την διόρθωση των λαθών του.

Φυσικά, μπορεί ακόμα και μετά από αυτά να αρνηθεί να ζητήσει συγγνώμη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιμείνετε παραπάνω, καθώς λάθη συμβαίνουν και σίγουρα θα σας δοθεί η ευκαιρία να επαναλάβετε την διαδικασία. Αν όμως ζητήσει τελικά συγγνώμη, μην ξεχάσετε να το επιβραβεύσετε λέγοντας του ότι ο τρόπος που το διαχειρίστηκε ήταν πολύ καλός και σωστός. Έτσι θα τονώσετε το ηθικό του και θα αυξήσετε τις πιθανότητες για μια ανάλογη συμπεριφορά στο μέλλον.


Πηγή


Οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέρριψαν τουρκικό drone πάνω από την Τρίπολη


Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέρριψε τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) πάνω από την Τρίπολη, λίγο μετά το κάλεσμα από τον ηγέτη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ για «ιερό πόλεμο» κατά της Τουρκίας εξαιτίας της υποστήριξης της στην αντίπαλη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του πρωθυπουργού Φαγιέζ Μουσταφά αλ-Σαράτζ.

Στόχευσε κομβόι

Οπως μεταδίδει το rt.com, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε επιχείρηση νότια της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης και έδρας της κυβέρνησης του αλ-Σαράτζ.

Σύμφωνα με αναφορά των ίδιων πηγών, το τουρκικό αεροσκάφος ήταν ένοπλο, τύπου Bayraktar TB2, και κατερρίφθη διότι στόχευσε κομβόι οχημάτων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

: An hour ago, 2 Bayraktar TB2 armed drones supporting Islamist militias of targeted a convoy of National Army on its way to at Mizda. 30 mins later one of them was shot-down by a Pantsir S1 SAM system of in south of airport!
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter



Η ένταση στη Λιβύη φαίνεται να κλιμακώνεται ραγδαία μετά το «πράσινο φως» της τουρκικής βουλής για αποστολή στρατευμάτων προς υποστήριξη των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

Διάγγελμα Χαφτάρ για «τζιχάντ»

Με διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής, ο Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε γενική κινητοποίηση για αντίσταση στις ξένες δυνάμεις στη Λιβύη.

«Σήμερα κηρύσσουμε τζιχάντ και γενική επιστράτευση. Οι άνδρες και οι γυναίκες, αξιωματικοί και πολίτες, θα προμηθευτούν όπλα» είπε ο επικεφαλής του LNA.

Τόνισε, δε, ότι οι δυνάμεις του θα «αντιμετωπίσουν και θα αποκρούσουν» οποιαδήποτε ξένα στρατεύματα σταλούν στη χώρα.

Επέκρινε τον Ερντογάν

Το διάγγελμα του Χαλίφα Χαφτάρ έρχεται μία ημέρα μετά την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, στο πλαίσιο της συμφωνίας του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σαράτζ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο λίβυος στρατηγός επέκρινε την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση του, υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί να προκαλέσει σύγκρουση με απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την «αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Λιβύη και γενικότερα την περιοχή».


Πηγή : in.gr



Έκρηξη από ρουκέτα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη



Ένας πύραυλος Κατιούσα έπεσε εχθές το απόγευμα εντός της Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης.

Πρόκειται για την περιοχή όπου εδρεύουν η αμερικανική πρεσβεία και πολλά κυβερνητικά κτίρια και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή έχουν αποκλειστεί.

Δύο πύραυλοι Κατιούσα έπεσαν και εντός της αεροπορικής βάσης Μπαλάντ, στην οποία σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, όπως ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Η βάση αυτή απέχει 80 χιλιόμετρα βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας.


Γίνονται πολύ επικίνδυνοι οι Αφρικανοί και Αφγανοί μετανάστες ειδικά οι Σομαλοί


Οι Αφρικανοί μετανάστες όπως και οι Αφγανοί που δεν έχουν και κανένα λόγο να βρίσκονται σε Ευρωπαϊκό έδαφος δημιουργούν πολλά επεισόδια και έχουν γίνει πολύ επικίνδυνοι για την ασφάλεια των υπολοίπων μεταναστών και των Ελλήνων κατοίκων γύρω από τις δομές που τους φιλοξενούν.

Ο λόγος τα επεισόδια που γίνονται καθημερινά με τους άλλους παράνομους μετανάστες τους Αφγανούς που διαβιούν επίσης στον καταυλισμό της Μόρια και προκαλούν επεισόδια καθημερινά τις νύχτες σε βάρος Αφρικανών.

Με την λεηλασία και τον εμπρησμό ενός εγκαταλελειμμένου παλιού αρχοντικού κλιμακώθηκαν τα επεισόδια που ξέσπασαν το πρωί της Παρασκευής μεταξύ μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου και προκάλεσαν κινητοποίηση της αστυνομικής δύναμης και της Πυροσβεστικής.

Οι παράνομοι Σομαλοί μετανάστες έκλεισαν τον δρόμο με κάδους απορριμμάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον Αφγανών, για τα επεισόδια που προκαλούν καθημερινά τις νύχτες σε βάρος Αφρικανών. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους και να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στο χώρο διαμονής τους.

Νωρίτερα ξέσπασε φωτιά σε παλιό αρχοντικό, που κατέρρευσε παρά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και σύμφωνα με τα ευρήματα και τις καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής, η πυρκαγιά προκλήθηκε από εμπρησμό που προκάλεσαν παράνομοι μετανάστες. 

Οι κάτοικοι της Μόριας καταγγέλλουν ότι το εγκαταλελειμμένο αρχοντικό, όπως και άλλα ακατοίκητα σπίτια του οικισμού παραβιάζονται και λεηλατούνται συστηματικά από τους παράνομους μετανάστες.




Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ



Ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα, Κυριακή για με πρώτο σταθμό το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, όπου υπάρχει σημαντική παρουσία ομογενών από τα Δωδεκάνησα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη μέσα σε έναν αιώνα Έλληνα πρωθυπουργού, μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο που επισκέφθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1922 την εκεί ελληνική παροικία στην Φλόριντα, τα μέλη της οποίας ήταν κυρίως σφουγγαράδες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με το δήμαρχο της πόλης, Χρυσόστομο Αλαχούζο και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γκας Μπιλιράκης και θα παραστεί σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ με την Παγκρητική Ένωση Αμερικής.

Ανήμερα των Θεοφανείων ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Την Τρίτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα είναι στην Ουάσινγκτον και θα ακολουθήσει όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ και με την ηγεσία του Atlantic Council, της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης για θέματα διεθνών σχέσεων.

Στις 10:15 τοπική ώρα (17:15 ώρα Ελλάδας), ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, Ντέιμον Γουίλσον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί επίσης σε δείπνο που οργανώνουν οι κκ Πένς και Πομπέο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, με προσκεκλημένους περίπου 300 σημαντικούς παράγοντες των ΗΠΑ, από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης.




Τραμπ: Έχουμε κλειδώσει 52 στόχους στο Ιράν δεν δεχόμαστε απειλές



Ο Ντόναλντ Τραμπ, δυναμιτίζει και άλλο το κλίμα στην μέση ανατολή με ένα tweet τελεσίγραφο κατά του Ιράν, που ζητά εκδίκηση για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής των ΗΠΑ, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε ότι οι ΗΠΑ έχουν κλειδώσει 52 στόχους στο Ιράν — ισάριθμους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979 — τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για τον θάνατο του υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς.

Το Ιράν, έγραψε ο Τραμπ, “μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ”, σε αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού. Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει κλειδώσει “52 ιρανικές εγκαταστάσεις” και ορισμένοι από τους στόχους αυτούς είναι “πολύ υψηλού επιπέδου» και «σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό”. Πρόσθεσε ότι “οι στόχοι αυτοί και το ίδιο το Ιράν” θα χτυπηθούν “πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά” σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα.

“Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές”, πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος δίνοντας διαταγή να εξοντωθεί ο Ιρανός υποστράτηγος οδήγησε τη χώρα του και τους συμμάχους της σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν και τις δυνάμεις που πρόσκειται σε αυτό στη Μέση Ανατολή.

Iran is talking very boldly about targeting certain USA assets as revenge for our ridding the world of their terrorist leader who had just killed an American, & badly wounded many others, not to mention all of the people he had killed over his lifetime, including recently....
....hundreds of Iranian protesters. He was already attacking our Embassy, and preparing for additional hits in other locations. Iran has been nothing but problems for many years. Let this serve as a WARNING that if Iran strikes any Americans, or American assets, we have.....
34,2 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

....hundreds of Iranian protesters. He was already attacking our Embassy, and preparing for additional hits in other locations. Iran has been nothing but problems for many years. Let this serve as a WARNING that if Iran strikes any Americans, or American assets, we have.....
....targeted 52 Iranian sites (representing the 52 American hostages taken by Iran many years ago), some at a very high level & important to Iran & the Iranian culture, and those targets, and Iran itself, WILL BE HIT VERY FAST AND VERY HARD. The USA wants no more threats!