Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Νέα Δημοκρατία : Ο κ. Καμμένος παραβιάζει τους κανόνες ασφαλείας πτήσεων




Ο Υπεύθυνος Τομέα Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκηςέκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για ακόμη μια φορά, ο κ. Καμμένος προκαλεί, επιλέγοντας να μετακινηθεί με τρόπο που δεν αρμόζει σε Υπουργό Εθνικής Άμυνας. 

Οφείλει να γνωρίζει πως η ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν του δίνει το δικαίωμα να παραβιάζει τους κανόνες ασφαλείας των πτήσεων στρατιωτικών ελικοπτέρων ούτε, περισσότερο, να παριστάνει ο ίδιος το συγκυβερνήτη.

Γνωρίζει άλλωστε πως το δίπλωμα χειρισμού μικρών ελικοπτέρων, δεν του παρέχει την πιστοποίηση να πετά στρατιωτικά ελικόπτερα».


Νέα πρωτιά Τσίπρα αύξηση στην ανεργία τον Αύγουστο παρά τον τουρισμό



Αύξηση καταγράφηκε στην ανεργία στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 23,4%, δηλαδή 0,1 μονάδα χειρότερα σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν η χώρα μας έχει ήδη μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 1.669 άτομα, ενώ οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά περισσότερα από 7.000 άτομα. 

Συνολικά οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 1,13 εκατομμύρια γιατί υπάρχουν και άνεργοι που δεν έχουν γραφτεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Στο 46,5% διαμορφώθηκε η νεανική ανεργία.

Σταθερά εντυπωσιακή είναι εν τω μεταξύ η σύγκριση ανάμεσα στους απασχολούμενους και τους οικονομικά ανενεργούς – που περιλαμβάνουν τους συνταξιούχους και όσους δεν αναζητούν εργασία, οι φορολογούμενοι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 3,69 εκατομμύρια, ενώ οι ανενεργοί είναι μόλις 460.000 λιγότεροι.

Πρωταθλήτρια στην ανεργία είναι η Ήπειρος - Δυτική Μακεδονία, με ποσοστό 26,3%. 


Συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Αρη Δαβαράκη: Με χρηματοδοτούσε ο Ν. Παππάς!



Ο Άρης Δαβαράκης αποκάλυψε σήμερα πως το site που είχε φτιάξει τότε, το portal.gr, ήταν χρηματοδοτούμενο από τον Νίκο Παππά.

Η είδηση είναι πως ο νυν υπουργός- αρμόδιος για τα ΜΜΕ (που θα βάλει -κατά δήλωσή του- τάξη στα κανάλια και στα σάιτ κτλ κτλ) αποκαλύπτεται ότι χρηματοδοτούσε σάιτ. Από τίνος το ταμείο δεν ξέρουμε. Υποθέτουμε κομματικό ( ; ) Σίγουρα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση εδώ υπάρχει ένα μεγάλο θέμα και δημοσιογραφικό και πολιτικό. Και νομιμότητας και ηθικής και δεοντολογίας. Και φυσικά τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολύ περισσότερα: Μόνο το portal.gr χρηματοδοτούσαν; ποια άλλα σάιτ έπαιρναν χρήματα από το εν λόγω ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ; Ήταν το επίσημο κομματικό ταμείο ή όχι; Και αν δεν ήταν το επίσημο κομματικό ταμείο, ποιος έδινε τα λεφτά για το ταμείο αυτό; κ.ο.κ 

Εντυπωσιακή η ειλικρίνεια του κ.Δαβαράκη. Μένω στο καθαρά δημοσιογραφικά ενδιαφέρον.

"...— Βάζοντας σε κίνδυνο και την επαγγελματική σχέση που είχατε. Αναφέρομαι στο portal.gr. Αλήθεια, ποια ήταν η πηγή χρηματοδότησής του;
Ήταν το γραφείο του Νίκου Παππά. Αλλά πολύ συγκεκριμένα θα σας πω ότι εγώ έπαιρνα 1.000 ευρώ και ο συνεργάτης μου 500 ευρώ. Όλοι έγραφαν αμισθί. Δούλευα δέκα ώρες την ημέρα. Το έκανα γιατί ήταν κάτι που μου ανέθεσαν με πίστη και το έκανα με ευθύνη και χαρά. Το έκανα γιατί ήθελα να ξεμπερδέψουμε με το παλιό πολιτικό σκηνικό. Άργησα, αλλά κατάλαβα καλά ότι και ο Αλέξης είναι ακριβώς αυτό το παλιό πολιτικό σκηνικό. Το ίδιο και όλοι οι συνεργάτες του. Ταυτίστηκαν με ό,τι είχαμε πριν, υπουργοποίησε και το μισό ΠΑΣΟΚ, και όλο αυτό ήταν μια μεγάλη απογοήτευση.
.....
— Πότε ήταν η τελευταία φορά που μιλήσατε με τον Αλέξη Τσίπρα;
Πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν τέθηκε ένα θέμα να αναλάβω το Τρίτο Πρόγραμμα. Το καλοκαίρι της τρέλας, πριν γράψω το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, με πήρε ο ίδιος να μου προτείνει να αναλάβω το Τρίτο Πρόγραμμα. Κάτι που χάρηκα πολύ. Αλλά δεν ήθελε καθόλου ο Διονύσης Τσακνής – και αυτοί διορισμένοι με τον ίδιο τρόπο. Δεν ήθελε ούτε ζωγραφιστό να με δει. Θεωρούσε ότι δεν είμαι κατάλληλος, δεν έχω διπλώματα… Με πρόσβαλε κανονικά μπροστά στα μούτρα μου. Μου είπε «δεν σε θεωρώ κατάλληλο». Ο Ταγματάρχης ήταν πολύ πιο θετικός. Πάντως, έκανα την αίτησή μου, ακολούθησα κανονικά όλη τη διαδικασία…


— Αυτή ήταν η τελευταία επικοινωνία;
Ναι. Δεν τον πήρα ποτέ να του πω την αντιμετώπιση που είχα. Και βέβαια κάθε εμπόδιο για καλό, αφού προφανώς δεν θα μπορούσα να κάνω αυτά που ονειρευόμουν.

— Θα είχατε πολιτικό προϊστάμενο τον Νίκο Παππά;
Ναι. Ο Νίκος, όχι δεν μπορώ να πω Νίκος… Ο Νίκος Παππάς είναι μια κακή επιρροή. Έχει την αντίληψη «ήρθαμε, πρέπει να μείνουμε, πρέπει να αγκιστρωθούμε». Μπορεί να την έχει και ο Αλέξης Τσίπρας, δεν ξέρω, αλλά αυτή την αίσθηση την έχω έντονα για το πρόσωπο του Παππά.

— Τι σχέση είχατε;
Τον έχω δει σε δυο-τρεις συσκέψεις που κάναμε για το Portal. Το site το σκέφτηκε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και πήγαμε στο γραφείο του Τσίπρα να δούμε πώς θα γίνει. Ήταν εκεί και ο Νίκος Παππάς. Στα γραφειάκια της Μητροπόλεως βρεθήκαμε. Εκεί κάναμε κάποιες συναντήσεις, μου έδωσε τα μίνιμουμ που είπα προηγουμένως και έτσι προχωρήσαμε.

— Όταν γράψατε για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα τι ακολούθησε;
Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από μέρους τους.

— Και ήταν το σημείο όπου άλλαξε η σχέση οικονομικής υποστήριξης προς το Portal;
Ναι. Δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο, δεν υπήρξε καμία επαφή. Απλώς σταμάτησαν να μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς. Προσπαθούσα να επικοινωνήσω, αλλά δεν απαντούσαν. Ο μόνος, ο οποίος, αν του έστελνα μήνυμα για καλά Χριστούγεννα μου απαντούσε αμέσως, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.



Βασιλική Σιούτη 
Πηγή : press-gr.com


Μεταφέρονται αρμοδιότητες από την ΕΥΠ στο υπουργείο του Νίκου Παππά



Απίστευτο και όμως αληθινό αφού έκανε τα πάντα καταπατώντας τους νόμους και το Σύνταγμα της Ελλάδας για πάει τον έλεγχο των καναλιών και αφού ο εκλεκτός του για μία άδεια του βγήκε σκάρτος είπε να πάρει και τον έλεγχο μέρους της ΕΥΠ.

Διαβάζουμε στην εφημερίδα Καθημερινή το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη

Στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής πρόκειται να μεταφερθεί η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Eπιθέσεων (CERT), που μέχρι πρότινος υπαγόταν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Προεδρικό Διάταγμα (123) για τη «Σύσταση υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής», που δημοσιεύθηκε την 4η Νοεμβρίου στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής στον κυβερνητικό σχεδιασμό, η αρμοδιότητα της πρόληψης και αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων μεταβιβάζεται από την ΕΥΠ στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπό τον Νίκο Παππά.

Σχετική πρόβλεψη υπήρχε αρχικά στον νόμο για τη σύσταση Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής. Ψηφίστηκε μαζί με άλλα προαπαιτούμενα τον περασμένο Μάιο. Το άρθρο 2 του σχετικού νόμου προέβλεπε ότι «η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής ορίζεται ως Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Περιστατικών Παραβίασης Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων (Εθνικό CERT) και συνεργάζεται προς τούτο με τις ανάλογες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη». Η μεταφορά αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ στη νέα κυβερνητική «δομή» ολοκληρώθηκε με την υπογραφή, παραμονές του ανασχηματισμού, του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Και αυτό διότι στο σχετικό Π.Δ. αναφέρεται ρητά ότι το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας μεταφέρεται στο υπό σύσταση υπουργείο. Στο πρόσφατο παρελθόν (Αύγουστος 2015), η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων της ΕΥΠ είχε ερευνήσει υπόθεση υποκλοπής των emails 15.000 Ελλήνων πολιτών. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αντίστοιχα, είχε τεθεί επικεφαλής έρευνας για επιθέσεις της ομάδας χάκερ «Armada Collective» σε πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την ΕΥΠ στο νέο υπουργείο θα λύσει προβλήματα συνεργασίας με συναρμόδιους φορείς που ανέκυπταν λόγω του «ειδικού» χαρακτήρα της υπηρεσίας.

Ωστόσο, αρκετοί εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νέου «σχήματος» επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, οι μυστικές υπηρεσίες αποτελούν την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων.


Γελάνε μέχρι τον Δήμο Νέας Υόρκης : Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα για τον δήμο Καισαριανής



Ο αριστερός λαϊκισμός δεν έχει όρια!!

«Ανεπιθύμητο» κήρυξε ο δήμος Καισαριανής τον Μπαράκ Ομπάμα, εν όψει της παρουσίας του στην Αθήνα και γνωστοποίησε ότι θα δώσει το παρών στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης. 

Σε ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο γνωστοποιεί ότι 

«Συντάσσεται με το λαϊκό αίσθημα και τους φορείς του κινήματος που έχουν κηρύξει ανεπιθύμητο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 15 και 16 Νοέμβρη, παραμονές του εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, της λαϊκής εξέγερσης ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα και στο πλαίσιο των σημερινών επικίνδυνων παιχνιδιών των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών που ξεδιπλώνονται στην περιοχή».

«Ο λαός, οι μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της Αθήνας πρέπει να επαγρυπνούν για τις εξελίξεις, υψώνοντας φωνή αντίστασης σε ό,τι σηματοδοτεί αυτή η επίσκεψη» είπαν και από εκείνη την ώρα ο Ομπάμα  δεν μπορεί να πάει ούτε στην τουαλέτα από το κλάμα!!!


Ο Ομπάμα δεν έρχεται για να γράψει επιτυχία ο Τσίπρας αλλά για να γράψει ταξιδιωτικά μίλια ο Ομπάμα




Κώστας Βουκελάτος


Ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του περίμενε ότι η επίσκεψη Ομπάμα θα γίνει πρώτο θέμα παγκοσμίως και θα ανεβάσει τις μετοχές της κυβέρνησης από τα δήθεν κέρδη που θα αποκόμιζε για μείωση του χρέους.

Η αλήθεια όμως είναι ειδικά μετά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών ότι ο Ομπάμα δεν έρχεται για να γράψει επιτυχία ο Τσίπρας, αλλά για να γράψει ταξιδιωτικά μίλια ο Ομπάμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν επενδύσει πολλά στην επίσκεψη Ομπάμα, συνδέοντάς την με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος στις Βρυξέλλες και περίμεναν μια δήλωση στήριξης από τον Μπαράκ Ομπάμα στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του χρέους.

Το μέγαρο Μαξίμου επέμενε ότι θα έχει αυτή την δήλωση από τον Ομπάμα παρόλο που ο Λευκός Οίκος είχε ήδη υποβαθμίσει το θέμα στην ατζέντα της επίσκεψης. 

Η επίσκεψη όμως όπως κατέληξε μετά τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι πλέον απλά εθιμοτυπική και οι όποιες χαρές Τσίπρα εξανεμίστηκαν απογοητεύοντας την κυβέρνηση για κάποιες ελπίδες που θα την βοηθούσαν να επιβιώσει και να μην οδηγηθεί όπως έχει αποφασίσει σε πρόωρες εκλογές το 2017. 


Στη φάκα της ΕΛ.ΑΣ. τον Οκτώβριο 30 διακινητές ναρκωτικών και πάνω από 3 τόνοι χασίς




Πάνω από 6,7 τόνοι και 45.630 δενδρύλλια χασίς, 178 κιλά ηρωίνης, 101 κιλά κοκαΐνης και 62.646 ναρκωτικά χάπια κατασχέθηκαν το πρώτο δεκάμηνο του 2016 σε όλη τη χώρα από την Αστυνομία, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της.

Στο ίδιο διάστημα οι Υπηρεσίες της χειρίστηκαν συνολικά 8.653 υποθέσεις ναρκωτικών σε ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά 11.220 άτομα. 

Υπενθυμίζεται ότι μόνο τον περασμένο Οκτώβριο, σε τρεις περιπτώσεις, η ΕΛ.ΑΣ. αποδόμησε πλήρως τέσσερα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα εμπορίας και διακίνησης. Ειδικότερα, σε διάφορες περιοχές κατασχέθηκαν περίπου 3,2 τόνοι χασίς, περισσότερα από 40 κιλά ηρωίνης και 29 κιλά κοκαΐνης, ενώ συνελήφθησαν 30 μέλη εγκληματικών οργανώσεων.

«Ο αγώνας κατά της μάστιγας των ναρκωτικών είναι διαρκής και επίμονος. Η Ελληνική Αστυνομία εργάζεται μεθοδικά και στοχευμένα και τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας έρχονται να αποδώσουν σημαντικές επιτυχίες απέναντι στα οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα των ναρκωτικών. Είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε όσους εισάγουν, διακινούν και εμπορεύονται τον θάνατο. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε για τη νέα γενιά και τους πολίτες της χώρας μας» τονίζει σε δήλωσή του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, που ευχαριστεί το προσωπικό γιατί «δίνει καθημερινά τη μάχη κατά των ναρκωτικών αλλά και τους πολίτες, των οποίων η συμβολή στη μάχη αυτή είναι σημαντική».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών και κατευθύνσεων του Αρχηγείου, υλοποιούνται σε όλη την Επικράτεια ολοκληρωμένα προγράμματα κατά των ναρκωτικών και εντείνονται οι έλεγχοι και οι έρευνες, ιδίως σε περιοχές που αποτελούν διόδους των ναρκωτικών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι τα ναρκωτικά που κατάσχονται από τις αστυνομικές Αρχές καταστρέφονται με καύση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, ενώπιον Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει εισαγγελέας Πλημμελειοδικών και μετέχουν οι προϊστάμενοι της διωκτικής Αρχής που ενήργησε την προανάκριση και της αρμόδιας Υπηρεσίας της τοπικής Περιφέρειας.

Με τη διαδικασία αυτή καταστράφηκαν την Τρίτη, με μέριμνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ποσότητες ναρκωτικών ουσιών από παλαιότερες υποθέσεις, και συγκεκριμένα 968 κιλά και 1.000 δενδρύλλια χασίς, 58 κιλά ηρωίνης, 46 κιλά κοκαΐνης και 400 γραμμάρια οπίου.




Newsroom ΔΟΛ


Αποψη: Η Ελλάδα μετά την εκλογή Τραμπ



Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ερχόμενη σε συνέχεια του Brexit, αλλά και της θεαματικής ανόδου κάθε μορφής ακραίων κομμάτων και κινημάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθιστά επιτακτική μια εκ βαθέων συζήτηση για την έννοια της Δύσης και τις κοινές αξίες και συμφέροντα που συνδέουν (;) τις χώρες-μέλη της ευρωατλαντικής κοινότητας. Επιπλέον, η ούτως ή άλλως προβλεπόμενη με την αλλαγή κατόχου του Λευκού Οίκου αναθεώρηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής εθνικής ασφάλειας αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της προσωπικότητας του κ. Τραμπ, αλλά και του πολύ σημαντικού αμερικανικού ρόλου τόσο στις παγκόσμιες υποθέσεις όσο και σε θέματα ασφαλείας της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η προσπάθεια πρόβλεψης της νέας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, καθώς ο κ. Τραμπ ήταν μέχρι σήμερα εξαιρετικά φειδωλός και υπεραπλουστευτικός στις σχετικές δηλώσεις του, ενώ δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το επιτελείο του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Οι γνώσεις του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ περιορισμένες και ελπίζεται ότι τόσο το Κογκρέσο (η σχέση του οποίου με τον κ. Τραμπ δεν θα είναι υποχρεωτικά εύκολη) όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες (State Department, Πεντάγωνο, υπηρεσίες πληροφοριών, κ.λπ.) θα έχουν αυξημένη επιρροή στη διαμόρφωση πολιτικής.

Οσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τις πιθανές συνέπειες για τη χώρα μας, ένα πρώτο πρόβλημα είναι οι περιορισμένες επαφές και προσβάσεις στο επιτελείο Τραμπ, ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως μόλις γίνουν γνωστά τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν σε θέσεις-κλειδιά. Η ηπιότερη, συγκριτικά με Ομπάμα και Κλίντον, άποψη του Τραμπ για τη Ρωσία δεν αποτελεί υποχρεωτικά αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως έναν μάλλον δύσκολο γείτονα αλλά και εξαιρετικά σημαντικό εταίρο για την Ευρώπη και υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη εύρεσης ενός modus vivendi. Η προτεραιοποίηση της αντιμετώπισης της ισλαμικής τρομοκρατίας ενδέχεται να αυξήσει τη σημασία της Τουρκίας στα μάτια της Ουάσιγκτον, με όποιες συνέπειες αυτό μπορεί να έχει για τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό (αν και αυτό το ενδεχόμενο θα μας απασχολούσε και σε περίπτωση εκλογής Κλίντον). Η περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με το Ισραήλ πιθανώς δεν βλάπτει τη χώρα μας, εφόσον η στρατηγική σχέση με το Τελ Αβίβ συνεχίζει να εξελίσσεται. Ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί το ενδεχόμενο τριγμών εντός ΝΑΤΟ λόγω του (πάγιου) αμερικανικού αιτήματος για αύξηση της ευρωπαϊκής συμβολής στον καταμερισμό εργασίας, όσο και το ενδεχόμενο ενίσχυσης των αντισυστημικών και φυγόκεντρων τάσεων εντός Ε.Ε., καθώς και η τυχόν δυσκολία συνεργασίας ΗΠΑ - Ευρώπης. Εις βάρος επίσης των ελληνικών συμφερόντων θα ήταν μια επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν.

Εν κατακλείδι, όμως, οποιοσδήποτε και αν εκλεγόταν στην προεδρία των ΗΠΑ (ακόμη και ο «δικός μας» Μ. Δουκάκης) δεν θα «προσέφερε» περιφερειακό ρόλο και αυξημένη επιρροή στη χώρα μας. Αυτά κερδίζονται μόνο ως αποτέλεσμα συστηματικού στρατηγικού σχεδιασμού και αποτελεσματικής υλοποίησης στόχων σε βάθος χρόνου. Δυστυχώς, όμως, αυτά αποτελούν χρόνιες παθογένειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.



Θάνος Π. Ντόκος
Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Έντυπη Καθημερινή


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανησυχία και αγανάκτηση για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία




Με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ανησυχία και την αγανάκτησή του για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία εκφράζοντας παράλληλα την συμπαράσταση του στον ειδικό φρούρο που τραυματίστηκε.

«Ανησυχία και αγανάκτηση για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία. Η ασφάλεια των πολιτών είναι το πρώτιστο μέλημα μας. Εκφράζω την συμπαράσταση όλων μας στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε και σε όλους τους αστυνομικούς για την δύσκολη αποστολή τους».



Το χρονικό της καταστροφής από την έκρηξη της Θήρας




Το καταστροφικό τσουνάμι που σάρωσε το προϊστορικό Αιγαίο μετά την κατακλυσμική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης δεν προκλήθηκε από την ταυτόχρονη κατάρρευση των τοιχωμάτων της καλδέρας, όπως πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, αλλά από την τεράστια ποσότητα πυροκλαστικών ηφαιστειακών υλικών που έπεσαν απότομα μέσα στη θάλασσα.
Αυτό προκύπτει από μία νέα έρευνα Ελλήνων και άλλων επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications», με επικεφαλής την Παρασκευή Νομικού, επίκουρη καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα στοιχεία

Οι επιστήμονες παρουσιάζουν νέα βαθυμετρικά και σεισμικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η καλδέρα δεν ήταν ανοιχτή προς τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της κύριας φάσης της έκρηξης, αλλά πλημμύρισε με νερό, αφότου η έκρηξη είχε πια ολοκληρωθεί.

Η μέχρι σήμερα κυρίαρχη θεωρία ήταν ότι κατά την ηφαιστειακή έκρηξη, εξαιτίας της οποίας κατέρρευσε το ηφαιστειακό συγκρότημα στη θάλασσα, δημιουργήθηκε μία τεράστια καλδέρα, με διαστάσεις δέκα επί επτά χιλιομέτρων, και αυτή η κατάρρευση προκάλεσε τσουνάμι. Η νέα θεωρία αμφισβητεί τις έως τώρα εκτιμήσεις για το πώς προκλήθηκε το τσουνάμι.

Πώς μεγάλωσε και πλημμύρισε η προϋπάρχουσα καλδέρα

Οι πρόσφατες έρευνες της κ. Νομικού και των άλλων ερευνητών, που έγιναν στον βυθό γύρω από το νησί, έφεραν στο φως στα βορειοδυτικά της καλδέρας ένα υποθαλάσσιο κανάλι, πλάτους ενός χιλιομέτρου και μήκους τριών χιλιομέτρων, το οποίο συνέδεε την καλδέρα με τη θάλασσα. Αυτό το κανάλι, το οποίο αρχικά είχε κλείσει από την τέφρα και υλικά της έκρηξης, στη συνέχεια -όπως ένα φράγμα που σπάει- υποχώρησε ξαφνικά και έτσι η έως τότε σχεδόν στεγνή καλδέρα γέμισε με θαλασσινό νερό, μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες ή ακόμη και σε λίγες ώρες.

Όταν έγινε η ηφαιστειακή έκρηξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπήρχε ελάχιστο έως καθόλου νερό μέσα στην καλδέρα, η οποία ήταν απομονωμένη από τη γύρω θάλασσα. Προ της έκρηξης, στο βόρειο τμήμα του ηφαιστειακού πεδίου, η Σαντορίνη διέθετε, ήδη, μία ρηχή καλδέρα σαν λιμνοθάλασσα, που είχε δημιουργηθεί από προηγούμενη έκρηξη πριν από 18.000 χρόνια.

Η κατοπινή μεγάλη έκρηξη του 1610 πΧ βάθυνε και διεύρυνε εκείνη την αρχαιότερη καλδέρα, η οποία τελικά πλημμύρισε με νερό, όταν στη βορειοδυτική περιοχή μεταξύ Οίας-Θηρασίας, που έως τότε ήταν πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, άνοιξε ένα κανάλι προς τη θάλασσα. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι για να γίνει αυτό, εκτοπίσθηκαν από τα εισρέοντα νερά πετρώματα όγκου 2 έως 2,5 κυβικών χιλιομέτρων.

Αυτό το απότομο πλημμυρικό συμβάν, που έγινε με χρονική υστέρηση σε σχέση με την κυρίως έκρηξη, σταμάτησε όταν το νερό μέσα στην καλδέρα έφθασε στο επίπεδο της θάλασσας (κάτι ανάλογο συνέβη με την πλημμύρα που γέμισε με νερό τη Μαύρη Θάλασσα πριν περίπου 8.400 χρόνια). Λίγο μετά, τα νερά της θάλασσας άνοιξαν ακόμη δύο κανάλια στα νοτιοδυτικά της καλδέρας.

Όμως, ενώ αυτή η μαζική πλημμύρα προκάλεσε κύματα μέσα στην ίδια την καλδέρα, δεν θεωρείται ικανή να έχει προκαλέσει μεγάλα κύματα έξω από αυτήν. Συνεπώς, θεωρείται απίθανο να δημιούργησε τσουνάμι, μάλιστα, τόσο μεγάλης κλίμακας. Για να είχε δημιουργηθεί τσουνάμι κατά την κατάρρευση της καλδέρας, θα πρέπει αυτή να ήταν ήδη γεμάτη νερό και να συνδεόταν με την ανοιχτή θάλασσα. Κάτι τέτοιο, όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, δεν συνέβαινε τότε, αλλά συνέβη αργότερα, καθώς η καλδέρα πλημμύρισε και συνδέθηκε με τη θάλασσα μόνο όταν πια είχε τελειώσει η έκρηξη του ηφαιστείου.

Τι προκάλεσε το τσουνάμι

Αντίθετα, οι ερευνητές εντόπισαν στον βυθό, στα ανοιχτά των ακτών της Σαντορίνης, εναποθέσεις πυροκλαστικών υλικών πάχους έως 60 μέτρων, τα οποία -κατά την έκρηξη του ηφαιστείου- εκτινάχθηκαν γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση στη θάλασσα γύρω από το νησί. Αυτός ο μεγάλος όγκος των πυροκλαστικών ροών (της τάξης των 30 έως 80 κυβικών χιλιομέτρων) εκτιμάται ότι εκτόπισε, αντίστοιχα, μεγάλες ποσότητες νερού και ήταν ικανός να προκαλέσει το τσουνάμι.

 Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Νομικού, «εδώ και χρόνια οι επιστήμονες μελετούν τη μορφολογία του ηφαιστείου της Σαντορίνης για να βρουν ποια τμήματά του καταποντίστηκαν και ποια έμειναν στην επιφάνεια μετά την έκρηξη. Η νέα μελέτη μας δείχνει ότι υπήρχε ένα κανάλι μεταξύ Οίας και Θηρασιάς, το οποίο μπαζώθηκε από την έκρηξη και έτσι η κύρια καλδέρα γκρεμίστηκε χωρίς να προκαλέσει τσουνάμι. Στη συνέχεια, όταν έσπασε το φράγμα στο κανάλι μεταξύ Οίας-Θηρασιάς, εισχώρησε το θαλασσινό νερό στην καλδέρα το πολύ μέσα σε δύο ημέρες».

«Κάτι τέτοιο, όμως, δεν προκάλεσε το τσουνάμι. Αυτό δημιουργήθηκε, επειδή κατά την τρίτη και την τέταρτη φάση της έκρηξης εκτινάχθηκαν στον αέρα μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής τέφρας, πυροκλαστικές ροές που στη συνέχεια εισχώρησαν στον υποθαλάσσιο χώρο. Αυτές τελικά προκάλεσαν το τσουνάμι, το οποίο επηρέασε τη βόρεια Κρήτη και όλη την ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε η Ελληνίδα επιστήμονας.

Κύματα ύψους, τουλάχιστον, εννέα μέτρων έφθασαν στη βόρεια Κρήτη και πλημμύρισαν διάφορες περιοχές, όπως δείχνουν ευρήματα σε μινωικές αρχαιολογικές τοποθεσίες, όπως το Παλαιόκαστρο. Αυτή η νέα θεωρία είναι σύμφωνη με υπάρχουσες μελέτες, που αποδεικνύουν ότι οι πυροκλαστικές ροές ήταν, επίσης, η κύρια αιτία για το τσουνάμι που προκλήθηκε κατά την ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα της Ινδονησίας  το 1883.

Πλήγμα στους Μινωίτες, αλλά όχι κατάρρευση

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού ήταν μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 10.000 ετών σε όλον τον κόσμο. Η επικρατέστερη επιστημονική εκτίμηση είναι ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας έγινε περίπου το 1610 πΧ (συν/πλην 15 χρόνια).

Ο Μινωικός Πολιτισμός στην Κρήτη καταστράφηκε πολύ αργότερα, περί το 1450 πΧ. Συνεπώς, σύμφωνα με την κ. Νομικού, η έκρηξη του ηφαιστείου και το επακόλουθο τσουνάμι αποτέλεσε μεν ένα πλήγμα που κατέστησε πιο ευάλωτο τον πολιτισμό των Μινωιτών, αλλά ο τελευταίος κατέρρευσε από άλλες ενδογενείς αιτίες, τουλάχιστον ενάμιση αιώνα αργότερα.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο καθηγητής Δημήτρης Παπανικολάου και η Δανάη Λαμπρίδου του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς, επίσης, επιστήμονες από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ισλανδία.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πιο επικίνδυνο το φετινό στέλεχος γρίπης για τους ηλικιωμένους φέτος



Σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν από γρίπη διατρέχουν φέτος τα ηλικιωμένα άτομα! Με βάση τα δεδομένα που έρχονται από τη δραστηριότητα της γρίπης στην Άπω Ανατολή και το Νότιο Ημισφαίριο, εφέτος αναμένεται να επικρατήσει το στέλεχος της γρίπης Α(Η3Ν2), που συνήθως προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, σε αντίθεση με την γρίπη Α(Η1Ν1) που κυριάρχησε πέρυσι και «προτιμά» πιο νεαρές ηλικίες. 

Αυτό εκτίμησε την Τετάρτη ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την παρουσίαση των δράσεων του Κέντρου για την εποχική γρίπη 2016-2017. Ο καθηγητής τόνισε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο καλύπτει το συγκεκριμένο στέλεχος και κάλεσε να εμβολιαστούν και όσοι φροντίζουν άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. 

Συνολικά, κατά την περυσινή περίοδο εποχικής έξαρσης της γρίπης χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 408 άτομα ενώ σημειώθηκαν 197 θάνατοι. Το 84% όσων έχασαν τη ζωή τους ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, και μόνο το 6% είχαν εμβολιαστεί. 

Πέρυσι εμβολιάστηκε το 20%-30% των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ εξαιρετικά χαμηλό ήταν το ποσοστό του προσωπικού των νοσοκομείων που εμβολιάστηκαν: μόλις 10,9%. 

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, τόνισε ότι τόσο ο ΕΟΦ όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν διαβεβαιώσει πως θα καλυφθεί η σχετική ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων και εφέτος. Συνολικά, εφέτος θα διατεθούν περίπου 1,2 εκατ. εμβόλια. 

Η συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ παιδίατρος κα Ξανθή Δεδούκου, σημείωσε ότι ήδη έχουν διανεμηθεί στα νοσοκομεία 18.000 δόσεις εμβολίων (από δωρεές εταιρειών) για τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας ενώ το επόμενο δεκαήμερο η διανομή κάρτας εμβολιασμού εργαζομένου στα νοσοκομεία και η οποία θα πρέπει να συμπληρώνεται προκειμένου να υπάρχει καταγραφή. 




Πηγή : healthview.gr


Φιλική ήττα με το μυαλό στη Βοσνία για την Εθνική μας



Η Εθνική μας παρουσιάστηκε ασύνδετη στο φιλικό με τη Λευκορωσία, έχοντας πολλές αλλαγές στη σύνθεσή της και έχασε 1-0 στο Καραϊσκάκη με γκολάρα του Παλιτσέβιτς. Το μυαλό όλων στο κομβικό ματς με τη Βοσνία.

Περισσότερο με αγγαρεία παρά με πρόβα τζενεράλε ενόψει Βοσνίας έμοιαζε το φιλικό της Εθνικής μας ομάδας με τη Λευκορωσία στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Η γαλανόλευκη είδε το σερί των πέντε νικών της να λαμβάνει τέλος, χάνοντας 1-0, έχοντας πολλά νέα πρόσωπα στο αρχικό της σχήμα, τα οποία είναι δεδομένο πως δεν θα ξαναδούμε ποτέ ξανά μαζί στην 11άδα.

Μια γκολάρα του Παλιτσέβιτς στο 14ο λεπτό ήταν αρκετή στους φιλοξενούμενους για να φτάσουν στο νικηφόρο αποτέλεσμα μέσα στο Φάληρο. Μάλιστα, η Λευκορωσία είχε φάσεις για περισσότερα τέρματα στο πρώτο 45λεπτο της αναμέτρησης, το οποίο δεν κύλησε καθόλου καλά για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.


Με πληροφορίες απο το sport24


Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στους δρόμους κατά του Τραμπ: «Δεν είναι ο πρόεδρός μας»




Μεγάλες διαδηλώσεις σε τουλάχιστον δέκα πόλεις - Επίκεντρο η Νέα Υόρκη και ο Trump Tower - «Απεχθάνομαι τον Τραμπ γιατί εκπροσωπεί το μίσος» δηλώνουν διαδηλωτές

Με το σύνθημα «Όχι στον Τραμπ, όχι στην Κου Κλουξ Κλαν, όχι σε μια φασιστική Αμερική» («No Trump, no KKK, no fascist USA») δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητώντας έμπρακτα το αποτέλεσμα των εκλογών. Σε τουλάχιστον δέκα μεγαλουπόλεις σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στον θρίαμβο του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές 2016. 

Στην Ατλάντα, το Οστιν, τη Βοστώνη, το Σικάγο, το Ντένβερ, τη Φιλαδέλφεια, το Πόρτλαντ, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ και την Ουόσινγκτον οι διαδηλωτές κραύγαζαν εν χορώ «Αυτός δεν είναι ο δικός μου Πρόεδρος». Σημεία συνάθροισης ήταν ακίνητα ιδιοκτησίας Τραμπ, όπως το Διεθνές ξενοδοχείο Τραμπ στην Ουόσινγκτον, αλλά και ο ίδιος ο Λευκός Οίκος.

Στη Νέα Υόρκη, στην είσοδο του Πύργου Τραμπ, η ποπ-σταρ Λέιντι Γκάγκα διαδήλωσε και αυτή κατά του νεοεκλεγέντα Προέδρου ανεβασμένη πάνω σε ένα απορριματοφόρο όχημα. Στην αμερικανική μητρόπολη το συγκεντρωμένο πλήθος απέκλεισε την πολυσύχναστη 5η λεωφόρο, ενώ υπήρξαν και συλλήψεις κάποιων θερμόαιμων. Χαρακτηριστικό πολλών διαδηλώσεων ήταν η συμβολική κακομεταχείριση της αμερικανικής σημαίας: Άλλοι την έκαψαν και άλλοι την ύψωσαν ανάποδα, εις ένδειξιν εθνικής ντροπής και διαμαρτυρίας. Στην μεγάλη τους πλειονότητα οι διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές θέσεις που υποστηρίζει ο Τραμπ. Γι' αυτό και ακούγονται συνθήματα όπως «Εάν σηκώσει τείχος, εμείς θα το ρίξουμε». Την ίδια στιγμή, απορριματοφόρα οχήματα δημιούργησαν έναν κλοιό γύρω από τον Πύργο Τραμπ. 

Στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια υπήρξαν βανδαλισμοί στα τοπικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Εν τω μεταξύ όμως, οι πιο προσεκτικοί παρατήρησαν ότι από την επίσημη ιστοσελίδα του Τραμπ έχει αφαιρεθεί πρόσφατα, σιωπηρά, η αναφορά στο αντι-μουσουλμανικό δόγμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνιζε με μεγάλη έμφαση την εχθρότητά του προς τους πιστούς του Ισλάμ, τους οποίους θεωρεί επικίνδυνους για την ασφάλεια των ΗΠΑ που κατά βάθος μισούν κατά τη γνώμη του. Ο ίδιος ευαγγελίστηκε τον αποκλεισμό τους από τα εδάφη της Αμερικής, φαίνεται όμως ότι ήδη έχει αρχίσει να ρίχνει τους τόνους προκειμένου να αποφύγει την κατά μέτωπον, ανοιχτή σύγκρουση με εκατομμύρια Μωαμεθανούς που ζουν στις ΗΠΑ. 

Δείτε βίντεο





Πηγή:  protothema.gr


Ντ. Μπακογιάννη: Μέχρι το καλοκαίρι η κυβέρνηση αυτή θα είναι παρελθόν




Την εκτίμηση ότι "μέχρι το καλοκαίρι η κυβέρνηση αυτή θα είναι παρελθόν", διατύπωσε σε εκδήλωση το Αίγιο, η βουλευτής και συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Εγκαινιάζοντας τα νέα γραφεία της ΝΔ στην Αιγιάλεια, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, λέγοντας πως, "ποτέ η ΝΔ δεν ήταν τόσο ενωμένη, όσο είναι σήμερα με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη".

Παράλληλα, κάλεσε τους οπαδούς της ΝΔ να εγκαταλείψουν τις λογικές του "εμείς μόνον είμαστε" και τους ζήτησε να ανοίξουν τις πόρτες σε όλους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι "η σημερινή κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξεως" και πρόσθεσε πως "η μοναδική ελπίδα για την χώρα είναι η συμφωνία αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ελληνικό λαό, έτσι ώστε σύντομα να περπατάμε με ψηλά το κεφάλι και υπερήφανοι για τη χώρα μας".

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι "φαίνεται πως ζει σε άλλο πλανήτη", προσθέτοντας ότι "το τελευταίο της χαρτί είναι να διχάσει τον ελληνικό λαό".

Αναφερόμενη η Ντόρα Μπακογιάννη στους δημόσιους υπαλλήλους είπε πως όταν έλθει η ΝΔ στην εξουσία "δεν πρόκειται να απολύσει ούτε έναν δημόσιο υπάλληλο, πλην των επίορκων".



Πηγή


Στη... γραμμή της ΝΔ ο Βούτσης για τα νέα πρόσωπα του ΕΣΡ




Η αξιωματική αντιπολίτευση με τις ψήφους της μπορεί να μπλοκάρει έστω και μόνη της τη διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου - Τι θα γίνει σε περίπτωση που «ναυαγήσει» και η σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων 

Πολύωρες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στην προσπάθειά του να καρποφορήσει η σημερινή έκτη κατά σειρά- απόπειρα της Διάσκεψης των Προέδρων να εκλέξει νέο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr o κ. Βούτσης θα προτείνει σήμερα νέα πρόσωπα για το επταμελές συμβούλιο του ΕΣΡ, υιοθετώντας τις προτάσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, για την ανάδειξη μιας σύνθεσης από την οποία θα απουσιάζουν τα πρόσωπα που είναι κομματικά «χρωματισμένα» και θα κυριαρχούν προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και ευρείας αποδοχής.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης, αλλά και του προέδρου της Βουλής, είναι να κάμψει την αρνητική στάση που εξακολουθεί να έχει η ΝΔ, η οποία με τις ψήφους της μπορεί να μπλοκάρει έστω και μόνη της τη διαδικασία.

Με συνέντευξη που παραχώρησαν χθες ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Δένδιας επανέλαβαν ότι για να συναινέσει η ΝΔ στην εκλογή νέου ΕΣΡ θα πρέπει προηγουμένως η κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις συνταγματικές επιταγές και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έθεσαν ταυτόχρονα τρεις όρους για να αλλάξει η αξιωματική αντιπολίτευση την στάση της, οι οποίοι πάντως είναι διατυπωμένοι με τέτοιο τρόπο, που για πρώτη φορά ανοίγουν ένα «παράθυρο» συνεννόησης.

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία ζήτησε:

1. Να καταργηθεί η πρόβλεψη για μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

2. Να υπάρξει δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι μετά τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., θα καταργήσει το άρθρο 2Α του νόμου 4339, (με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, απλώς ανεστάλη η ισχύς του).

3. Το ΕΣΡ να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθ. Κουτρομάνος, που έχει ήδη προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο πρώην υπουργός Μιχ. Σταθόπουλος που έχει προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης από το «Ποτάμι».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι τρεις όροι που θέτει η ΝΔ έχουν ήδη νομοθετηθεί με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς έχει ήδη συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, ακυρώνοντας τον σχετικό διαγωνισμό κι επιστρέφοντας όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

Εφόσον όμως αποβεί άκαρπη και η σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης (απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 4/5 για την εκλογή νέου ΕΣΡ) η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως στην κατάθεση νέου νόμου στη Βουλή, με τον οποίο θα διορίζεται προσωρινή διοίκηση στο ΕΣΡ χωρίς τις απαιτούμενες συνταγματικές διαδικασίες και με την αιτιολογία ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής που οδηγεί στην παράταση ενός καθεστώτος ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Βάσει του ίδιου νόμου, θα εντέλλεται το νέο ΕΣΡ να προχωρήσει στην προσωρινή αδειοδότηση απεριορίστου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών, με δικαίωμα διεκδίκησης από οποιονδήποτε μπορεί να εγγυηθεί την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, 400 θέσεις εργασίας και ετήσιο ενοίκιο περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Με την κατάθεση τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας διαφωνεί η ΝΔ αλλά και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι παρακάμπτεται εκ νέου το ΕΣΡ και το άρθρο 15 του Συντάγματος, κι εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει το σχέδιό της αναμένεται νέα σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή.


Πηγή : protothema.gr


Τρομοκρατική επίθεση τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας στην Γαλλική πρεσβεία



Δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού πέταξαν χειροβομβίδα στον αστυνομικό φρουρό της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν ελαφρά στο πόδι. 

Το περιστατικό συνέβη στις 4:45 σήμερα τα ξημερώματα επί της βασιλίσσης Σοφίας απέναντι απο την βουλή και δίπλα στο υπουργείο εξωτερικών.



Στο σημείο έσπευσα πυροτεχνουργοί και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, ενώ πραγματοποιούνται έρευνες για τους δράστες στην ευρύτερη περιοχή. Κλειστή η βασ.Σοφίας.

Οι Αρχές αναζητούν επίσης στοιχεία στις κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν σε κτίρια και σημεία της περιοχής.