Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Δολοφονική επίθεση με μολότοφ κατά αστυνομικών τα ξημερώματα στα Εξάρχεια


 

Ομάδα ακροαριστερών κακοποιών επιτέθηκε με δολοφονικές διαθέσεις σε αστυνομικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 00:35, μια ομάδα περίπου 20 ακροαριστερών κακοποιών που δρουν ανεξέλεγκτα εδώ και χρόνια, επιτέθηκε με δολοφονικές βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ στην Πλατεία Εξαρχείων, ενώ λίγη ώρα αργότερα περίπου 10 κακοποιοί επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια σε αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Κωλέττη και Θεμιστοκλέους.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, από την επίθεση δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί και φθορές ενώ έγιναν 11 προσαγωγές ατόμων, τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα, όπως γίνεται πάντα.



Eπιχείρηση αποκλεισμού του Χάρη Καστανίδη από εκδήλωση - Αιχμές κατά υπεύθυνου οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, Ηρακλής Δρούλιας

 


Σοβαρές καταγγελίες για επιχείρηση αποκλεισμού του Χάρη Καστανίδη από εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, με «οδηγία» του υπεύθυνου Οργανωτικού, Ηρακλή Δρούλια, κάνουν στελέχη του κόμματος, που απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη, αφήνοντας εκτεθειμένο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη που βρίσκεται σε πανικό.

Όπως καταγγέλλουν τοπικά στελέχη, ο υπεύθυνος οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, Ηρακλής Δρούλιας, τηλεφώνησε στον γραμματέα της Τ.Ο. Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Γιώργο Λαγό και ζήτησε να ακυρώσει την εκδήλωση με το «σκεπτικό» ότι δεν πήρε την άδεια του οργανωτικού της Αθήνας. Μάλιστα του ανακοίνωσε ότι για την εκδήλωση της περασμένης Τετάρτης (2 Απριλίου) ορίζει άλλα στελέχη ως ομιλητές, τον πρώην βουλευτή και νυν Τομεάρχη Υγείας, Γιώργο Φραγγίδη και την Χριστίνα Αλίρη. Η εκδήλωση έγινε- στην αρχή δε, ο κ. Γιώργος Λαγός ενημέρωσε τα μέλη της τοπικής οργάνωσης για όσα συνέβησαν, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Δρούλιας (στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη) σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, με έντονο ύφος τον επέπληξε και τον προειδοποίησε ότι θα παρέμβει στο δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου να ακυρωθεί η εκδήλωση.

«Η απόπειρα ακύρωσης της εκδήλωσης, καθώς και οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε στελέχη της βάσης, παραπέμπουν σε αντιλήψεις αυταρχισμού που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κόμμα», αναφέρει σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η Νέλλη Πεφάνη, ενώ άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αναστάσιος Τελίδης αναφέρει τη δήλωση του τοπικού Γραμματέα για «κομματικά μαντρόσκυλα» και ζητεί την παραίτηση του Τομεάρχη Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, Ηρακλή Δρούλια.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ της Νέλλης Πεφάνη

«Απογοήτευση τα όσα διαδραματίστηκαν με αφορμή την εκδήλωση της ΤΟ Αμπελοκήπων – Μενεμένης, με κεντρικό ομιλητή τον Χάρη Καστανίδη. Η απόπειρα ακύρωσης της εκδήλωσης, καθώς και οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε στελέχη της βάσης, παραπέμπουν σε αντιλήψεις αυταρχισμού που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κόμμα.

Ο Καστανίδης είναι ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με βαθιά προσφορά στον χώρο και ξεχωριστή θεσμική πορεία. Η επιμονή ορισμένων να τον αποδομήσουν ή να τον περιθωριοποιήσουν, προσβάλλει τη συλλογική μνήμη και το πολιτικό ήθος που οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι προσωπικό μαγαζί κανενός. Είναι σπίτι μας. Όλων όσων στηρίζουμε το κίνημα. Και στο σπίτι μας δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να πετάξει έξω εκείνους που το έχτισαν. Αν κάποιοι ενοχλούνται από τη φωνή της ιστορίας, πρόβλημά τους. Ζητούμενο είναι να χτίσουμε ΕΝΟΤΗΤΑ, όχι μηχανισμούς αποκλεισμού».

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΕΛΙΔΗ

«Το χειρότερο για τον Νίκο Ανδρουλάκη και την συνομοταξία του δεν είναι ότι δεν ήθελαν τον Χάρη Καστανίδη ομιλητή σε εκδήλωση της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αμπελοκήπων Μενεμένης (τον επέλεξε η ίδια η οργάνωση). Τόσο τους φτάνει και θέλουν όσοι έχουν δημόσιο βήμα να είναι στο μπόι τους.

Είναι οδυνηρό ότι τα μαντρόσκυλα του (γιατί έτσι ακριβώς συμπεριφέρονται) απειλούσαν τα στελέχη της Τοπικής Οργάνωσης λέγοντας ότι θα παρέμβουν στον δεξιό πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου για να την ακυρώσουν (ο τοπικός δήμος έδινε την αίθουσα).

Επειδή η αναφορά έγινε δημόσια από τον Γραμματέα της Τοπικής, για το "κομματικό μαντρόσκυλο" ο μόνος δρόμος είναι η παραίτηση του αλλιώς η ηγεσία είναι απολύτως υπεύθυνη για τις πλάτες που ζητάνε οι άνθρωποι Ανδρουλάκη από τα δεξιά συστήματα χωρίς να ξέρουμε γιατί πιστεύουν ότι αυτά θα τους παρέχουν προστασία».



Πώς έγινε η μοιραία παράσυρση στην Χαλκιδική

 


Ένας άνδρας 34 ετών νεκρός και μία 46 αστυνομικός σοβαρά τραυματισμένη είναι ο απολογισμός της ασύλληπτης τραγωδίας τα ξημερώματα στην περιοχή της Νικήτης στη Χαλκιδική, όταν παρασύρθηκαν απο ΙΧ.

Όλα έγιναν όταν δύο άνδρες τσακώνονταν στη μέση του δρόμου και ενώ η αστυνομικός πήγαινε να τους χωρίσει, εκείνη τη στιγμή περνούσε από το σημείο ένα φορτηγό που μετέφερε ψάρια και τους παρέσυρε.

Σύμφωνα με το voria.gr οι δύο άντρες βρίσκονταν νωρίτερα σε κάποιο κέντρο διασκέδασης στον Άγιο Νικόλαο της Χαλκιδικής. Για άγνωστους λόγους οι δύο τους μάλωσαν με αποτέλεσμα ο ένας, ο 34χρονος, να τραυματιστεί στο κεφάλι έπρεπε όμως να μεταβεί στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Ενώ κινούνταν στον δρόμο προς το νοσοκομείο έμεινε από βενζίνη και τότε συναντήθηκε εκ νέου με αυτόν που είχε τσακωθεί νωρίτερα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει νέος καβγάς ανάμεσα στους δύο.

Την ώρα του καβγά από το σημείο περνούσε ένα περιπολικό από το Αστυνομικό Τμήμα Σιθωνίας με δύο αστυνομικούς πλήρωμα. Τότε η γυναίκα αστυνομικός, η οποία είναι μητέρα 4 παιδιών, κατέβηκε να δει τι έχει γίνει και να χωρίσει τους δύο άντρες, όμως την ώρα που η 46χρονη βρισκόταν στο δρόμο πέρασε από το σημείο ένα όχημα που μετέφερε ψάρια, με οδηγό έναν 62χρονο από τη Σάρτη και παρέσυρε τον 34χρονο και την αστυνομικό.

Ο άντρας αστυνομικός που ήταν και αυτός στο περιπολικό, φέρεται να είπε πως ο ένας οδηγός έσπρωξε τον 34χρονο με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει κάτω. Τότε, η 46χρονη ανθυπαστυνόμος πήγε να τον σηκώσει και εκείνη τη στιγμή τους παρέσυρε το όχημα.

Από την παράσυρση έχασε τη ζωή του ο 34χρονος ο οποίος είναι από τον Νέο Μαρμαρά και τραυματίστηκε σοβαρά η 46χρονη αστυνομικός από το Μεταγγίτσι. Η αστυνομικός μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Πολυγύρου σοβαρά τραυματισμένη και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρει σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι και στη σπονδυλική στήλη. Ο οδηγός του βαν έχει συλληφθεί. Προανάκριση για το συμβάν ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σιθωνίας.

Η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ:

Άλλο ένα τροχαίο έγκλημα με θύμα αυτή τη φορά και μια συνάδελφό μας του Αστυνομικού Τμήματος Σιθωνίας, ήρθε να υπενθυμίσει σε όλους πόσο απέχουμε ακόμα ως οργανωμένο κράτος και κοινωνία από την εμπέδωση συνθηκών οδικής ασφάλειας και πολιτισμένης συμπεριφοράς στους ελληνικούς δρόμους.

Η αδιανόητη έκβαση ενός φαινομενικά απλού επεισοδίου στο δρόμο, καταδεικνύει περίτρανα πόσο απρόβλεπτη είναι τελικά η κυκλοφορία και πόσο πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, τηρώντας ευλαβικά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η πολιτεία έχει βαρύτατες ευθύνες γιατί επί χρόνια δεν έχει καταφέρει να τιθασεύσει την απίστευτη επιθετική συμπεριφορά και τη βία που εκδηλώνεται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους. Ακόμα περισσότερο, ευθύνεται διότι δεν έχει μεριμνήσει ούτε για την επαρκή λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών, τμημάτων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας.

Με αφορμή το σημερινό τραγικό συμβάν, λοιπόν, ας καταλάβουν επιτέλους οι αρμόδιοι ότι δεν αρκεί να επισημαίνουν, ως καλοί αναλυτές, τις παθογένειες της οδικής ασφάλειας. Οφείλουν να επιδείξουν έργο απτό και αποτελεσματικό.

Τέλος, εκφράζοντας τα αισθήματα της αστυνομικής οικογένειας, ευχόμαστε στην συνάδελφό μας να βγει νικήτρια από τη δύσκολη μάχη που δίνει στο Νοσοκομείο "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης.

Είμαστε όλοι δίπλα της και προσευχόμαστε για τη ζωή της».





Ρομά αποπειράθηκαν να διαρρήξουν το σπίτι του Σάββα Πούμπουρα - Στην καταδίωξη, τραυματίστηκε μια αστυνομικός


 

Επεισοδιακή κατάληξη είχε η καταδίωξη που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής στα Βριλήσσια ανάμεσα σε ένα περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας και ένα ΙΧ αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τρεις Ρομά κακοποιοί, καθώς μια αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά.

Λίγο πριν τις  8 το πρωί της Κυριακής, τρεις Ρομά κακοποιοί αποπειράθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να εισβάλουν σε μονοκατοικία επί της οδού Δημαρχείου, στα Βριλήσσια, που ανήκει στον παρουσιαστή ψυχαγωγικών εκπομπών Σάββα Πουμπουρα. Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν καθώς χτύπησε ο συναγερμός του σπιτιού και ειδοποιήθηκε άμεσα η Αστυνομία.

Στο σημείο έσπευσε όχημα της Άμεσης Δράσης που έκανε περιπολία στην περιοχή και ακολούθησε μια κινηματογραφική καταδίωξη μέχρι την πλατεία του Χαλανδρίου, όπου οι Αστυνομικοί συνέλαβαν δύο από τους τρεις Ρομά.

Ο τρίτος Ρομά κατάφερε να διαφύγει πεζός και αναζητείται, ενώ μια γυναίκα αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά την ώρα που έμπαινε στο περιπολικό για να ακολουθήσει τους κακοποιούς.



Μητσοτάκης: «Η στήριξή μας στα Σώματα Ασφαλείας θα αποτυπωθεί με σαφήνεια στη ΔΕΘ»

 


Στο κυριακάτικο μήνυμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στα επιδόματα και στις αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Καλημέρα σε όλες και όλους. Η πρώτη ανασκόπηση του Απριλίου μας βρίσκει στο νέο, αχαρτογράφητο ακόμη, τοπίο που δημιουργεί στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα η απόφαση του προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών. Για το μόνο που είμαστε σίγουροι είναι ότι κανείς δεν μπορεί να βγει ωφελημένος από έναν γενικευμένο εμπορικό «πόλεμο». Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η νέα αυτή κατάσταση αποτελεί σαφή απόκλιση από τους οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε. Η χώρα μας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα. Και θα παλέψουμε η οικονομία μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και από αυτή τη νέα σοβαρή αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω πει πολλές φορές, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στον χάρτη των διεθνών συμφερόντων και των παγκόσμιων γεωπολιτικών ισορροπιών.Το κάνει ήδη στον τομέα της Ασφάλειας. Έτσι, χάρη και στον δημοσιονομικό χώρο που μας έδωσε η ρήτρα διαφυγής -μια ευρωπαϊκή απόφαση στην οποία συνέβαλε η Ελλάδα καθοριστικά- μπορούμε να μιλάμε πλέον για ένα νέο τοπίο σε ό,τι αφορά την αμυντική μας θωράκιση. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται ένας 12ετής προγραμματισμός των εξοπλισμών προκειμένου να καλύψουμε τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2037, αλλά να ανακτήσουμε και το χαμένο έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ, με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία. Από τον συνολικό σχεδιασμό, 47 προγράμματα ύψους 3,9 δισ. ευρώ μπορούν να υλοποιηθούν με συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και άλλα 14, αξίας 1,14 δισ. ευρώ, μπορούν να υλοποιηθούν στο σύνολό τους από ελληνικές εταιρίες. Όπως είπα και στη Βουλή, οι επενδύσεις αυτές είναι μια επιλογή ευθύνης απέναντι στη χώρα και προσήλωσης στο καθήκον της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων.

Επιτρέψτε μου να κάνω ξεχωριστή αναφορά στο πιο εμβληματικό κομμάτι του νέου εξοπλιστικού προγράμματος: τη λεγόμενη «Ασπίδα του Αχιλλέα», έναν θόλο προστασίας πολλαπλών επιπέδων. Στο υπάρχον σύστημα που περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη -την καρδιά του συστήματος αεράμυνας, πλοία επιφανείας και υποβρύχια που προστάτευαν το Αιγαίο, θα προστεθούν σύγχρονα πυραυλικά και άλλα συστήματα που θα προστατεύουν την εθνική ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα σε πέντε επίπεδα: αντί-drone, αντιπυραυλικό, αντιαεροπορικό, αντιπλοϊκό και ανθυποβρυχιακό.

Αλλά θα ήθελα να κάνω και μια αναφορά στον πιο κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων: στο ανθρώπινο δυναμικό. Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα τους. Επί κυβερνήσεώς μας δόθηκε επίδομα Στόλου για το Πολεμικό Ναυτικό, κάνουμε σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση του οικιστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αυξήθηκε η μηνιαία αποζημίωση για τους μαθητές στρατιωτικών σχολών και γίνεται προσπάθεια αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα, προωθούμε αλλαγές στη θητεία με την απόκτηση δεξιοτήτων για τους στρατευσίμους, ενώ εξετάζεται και η εθελοντική στράτευση γυναικών. Γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα και θα προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για την κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου, ενώ αναζητούνται τρόποι για να καταστεί το στρατιωτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό.

Η στήριξή μας στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι διαχρονική, όπως και σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας. Και αυτό θα αποτυπωθεί με σαφήνεια και στις οικονομικές επιλογές που θα παρουσιάσουμε στη φετινή ΔΕΘ. Μακριά από τη λογική ενός καταστροφικού σπιράλ παροχολογίας, στηρίζουμε -με λογισμό και ευαισθησία- την κοινωνία συνολικά, αλλά και κάθε ξεχωριστή πληθυσμιακή ομάδα.

Απόδειξη του παραπάνω είναι τα πολλά θετικά νέα της σημερινής ανασκόπησης για τους πολίτες. Αλλαγές που βελτιώνουν, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, την καθημερινότητά τους και που, σε κάθε περίπτωση, είναι υπέρ της κοινωνίας. Ξεκινώ από την εφαρμογή του αυξημένου κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, που ισχύει από την περασμένη Τρίτη και επηρεάζει θετικά τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και τους δικαιούχους πολλών επιδομάτων.

Προφανώς δεν λύνονται τα προβλήματα των συμπολιτών μας, είναι όμως ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, με ξεκάθαρο στόχο: κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ το 2027. Επειδή, όμως, τα πράγματα πρέπει να λέγονται όπως πραγματικά είναι και όχι όπως φαντάζονται ορισμένοι στην αντιπολίτευση, αξίζει να αναφέρω εδώ τα επίσημα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. Σύμφωνα με αυτά, η πλειοψηφία των εργαζομένων (53,7%) έχει μισθό σήμερα άνω των 1.000 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν στο 36,3%, δηλαδή 1 στους 3 εργαζόμενους. Εξίσου σημαντική είναι και η αποκλιμάκωση της ανεργίας νέων και γυναικών κατά 50% από το 2019, μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας βελτιώνεται όχι μόνο ποσοστικά, αλλά και ποιοτικά. Μαζί με τη ενίσχυση των εισοδημάτων όσων εργάζονται, μεριμνούμε για όσους αναζητούν να βρουν μία σταθερή και καλά πληρωμένη δουλειά. Οι προσπάθειές μας αποδίδουν: τον Φεβρουάριο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 8,6%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών. Το ξέρω πως απέχουμε ακόμη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά θυμίζω ότι το 2019 η ανεργία στην Ελλάδα ξεπερνούσε το 17,5%! Στην προσπάθεια για τη μείωση της ανεργίας, σημαντική είναι και η συμβολή της ΔΥΠΑ με τα επιδοτούμενα προγράμματά της.

Η νέα δράση της αφορά επιπλέον 1.000 θέσεις για ανέργους ηλικίας 55 ετών, με διάρκεια 1+1 έτος και με κάλυψη του 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, έως τα 750 ευρώ μηνιαία. Η απασχόληση αφορά αποκλειστικά στους Δήμους και τις Περιφέρειες που δεν συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα των 6.000 θέσεων, διασφαλίζοντας έτσι γεωγραφική ισορροπία και δίκαιη κατανομή. Ο προϋπολογισμός των νέων θέσεων εργασίας ανέρχεται σε 17,5 εκ. ευρώ και συνιστά μια ακόμα έμπρακτη παρέμβαση για την ένταξη ευάλωτων ηλικιακά ομάδων στην αγορά εργασίας.

Όμως, στην ουσιαστική στήριξη των ανέργων συμβάλλει και η αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, η οποία εφαρμόζεται αρχικά πιλοτικά για 15.000 ανέργους. Πρόκειται για μια αναγκαία μεταρρύθμιση, ώστε το επίδομα να ανταποκρίνεται στα σημερινά ζητούμενα: στην ουσιαστική και δίκαιη στήριξη των ανέργων με ταυτόχρονη παρακίνηση για επανένταξη στην αγορά εργασίας. Τι αλλάζει, θα με ρωτήσετε, και απαντώ: τους πρώτους 6 μήνες, το επίδομα θα είναι υψηλότερο συγκριτικά με το τωρινό πλαίσιο και θα βαίνει μειούμενο, ενώ το ύψος του θα διαμορφώνεται από τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι άνεργοι (όπως συμβαίνει σε 25 από 27 χώρες της ΕΕ).

Θα υπάρχουν πρόσθετες παροχές, όπως δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και προσαυξήσεις λόγω παιδιών, καθώς και -για πρώτη φορά- προσαυξήσεις και λόγω μονογονεικότητας. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε, φυσικά, όσους το έχουν ανάγκη, αλλά και να αποφύγουμε την παγίδα της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε ανεργία, που δεν κινητοποιεί δηλαδή τον άνεργο να βρει δουλειά.

Τώρα, η στήριξη συνοδεύεται από κίνητρο και προοπτική. Πολλές, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας -και μάλιστα στους τομείς τεχνολογικής αιχμής- πρόκειται να δημιουργήσουν επενδύσεις σαν αυτή που ανακοίνωσε η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και αφορά τη «μετά-τον-λιγνίτη» εποχή. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού παραμένει στην περιοχή, επενδύοντας πλέον στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην τεχνητή νοημοσύνη και σε πολύ μεγάλα data centers.

Για να αξιοποιηθεί πλήρως αυτή η ευκαιρία, θα χρειαστεί τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιοχής να προσαρμόσουν ανάλογα τα προγράμματα σπουδών τους για να «εξοπλίσουν» τους νέους με τις δεξιότητες που απαιτούν οι νέες θέσεις εργασίας. Η μετάβαση στη νέα εποχή, άλλωστε, δεν αφορά μόνο την ενέργεια, αλλά και την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού που θα τη στηρίξει.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Δυτική Μακεδονία, είχα την ευκαιρία επίσης να μιλήσω για το πώς το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης γίνεται πλέον Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, καθώς υλοποιούνται πολλά έργα ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας. Στόχος μας είναι η περιοχή όχι μόνο να αναπληρώσει το κενό των χαμένων θέσεων εργασίας από την απολιγνιτοποίηση, αλλά και να γίνει πόλος σημαντικών επενδύσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται μεγάλα έργα υποδομών, όπως ο Ε65 αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2026 και πιστεύω ότι θα αλλάξει δραστικά την όψη όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα προχωρούν και έργα άρδευσης, ώστε το πολύ υδάτινο δυναμικό της περιοχής να αξιοποιηθεί υπέρ του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής παραγωγής. Όπως έχω ξαναπεί, η Δυτική Μακεδονία αλλάζει σελίδα.Όμως, στη Δυτική Μακεδονία δεν μιλήσαμε μόνο για θέσεις εργασίας και επενδύσεις.

Συνάντησα και την Κάτια που, μια προηγούμενη φορά, μου είχε ζητήσει να επεκτείνουμε το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού και στις υπόλοιπες περιοχές. Υποσχέθηκα ότι θα το κάνουμε και έτσι έγινε. Την είδα, λοιπόν, ξανά στην Κοζάνη και μου σύστησε την Προσωπική της Βοηθό. Είναι μια γνωριμία που αποτυπώνει το πραγματικό νόημα όσων προσπαθούμε: να στηρίζουμε στην πράξη όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη. Τα καλά νέα ωστόσο συνεχίζονται, καθώς άλλοι 500 συμπολίτες μας με αναπηρία εντάσσονται στο πιλοτικό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού.

Οι νέοι ωφελούμενοι θα προέλθουν από όσους -αν και πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας- δεν είχαν κληρωθεί στις δύο πρώτες φάσεις του προγράμματος. Να κάνω έναν απολογισμό: σήμερα, 1.349 άτομα με αναπηρία έχουν Προσωπικό Βοηθό, ενώ 1.917 Προσωπικοί Βοηθοί έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στους συμπολίτες μας με αναπηρία. Στα δυο χρόνια εφαρμογής του προγράμματος έχουν διατεθεί συνολικά 42 εκ. ευρώ για να στηριχθεί η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.Αλλάζω θέμα και πάω σε κάτι που σας μίλησα και μέσα στην εβδομάδα: στον διπλασιασμό των εισοδηματικών κριτηρίων του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα «κόκκινα δάνεια».

Στο εξής θα περιλαμβάνει όχι μόνο τους ευάλωτους πολίτες, αλλά και τη μεσαία τάξη, οφειλέτες δηλαδή με ετήσια εισοδήματα έως 42.000 ευρώ και περιουσία έως 360.000 ευρώ. Επιπλέον, οι τράπεζες και οι υπόλοιποι πιστωτές θα είναι υποχρεωμένοι πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασµού να καταθέτουν έγγραφη πρόταση ρύθµισης στον οφειλέτη, ενώ οι ευάλωτοι δανειολήπτες μπορούν να σώσουν την κατοικία τους ακόμη και 20 ημέρες πριν από την εκποίησή της, μέσω ένταξης στο ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης. Μιλάμε λοιπόν για μια μεγάλη δεύτερη ευκαιρία στη μεσαία τάξη.

Ήδη, χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό, το αρρύθμιστο ιδιωτικό χρέος περιορίσθηκε στα 67 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2024, από 92 δισ. ευρώ το 2019. Μόνο το 2024 έγιναν 81% περισσότερες ρυθμίσεις από το 2023, περίπου 29.000 υποθέσεις που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές 9,5 δισ. ευρώ.

Συνεχίζω με τα μειωμένα κατά περίπου 25% τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Απρίλιο, προς όφελος των οικογενειακών προϋπολογισμών. Η αλήθεια είναι οι αυξομειώσεις των τιμών είναι η νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ωστόσο, όπως έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και όταν χρειάζεται παρεμβαίνουμε διορθωτικά, υπέρ των καταναλωτών.Πρόσφατο παράδειγμα αυτής της αντίληψης αποτελεί η άμεση ανταπόκρισή μας στους πληγέντες από τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Πάρο, λόγω της ασυνήθιστα έντονης βροχής που έπεσε στο νησί μέσα σε λίγες ώρες. Το υφιστάμενο σύστημα απορροής, σχεδιασμένο με δεδομένα του παρελθόντος, δεν μπόρεσε να απορροφήσει τους όγκους νερού. Κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στην Πάρο για να δει την κατάσταση από κοντά. Ήδη έχουν ξεκινήσει αυτοψίες από τον Δήμο και την Περιφέρεια προκειμένου να δοθεί το επίδομα αντικατάστασης οικοσκευής (έως 6.000 ευρώ) καθώς και το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών (600 ευρώ) σε όσους έπαθαν ζημιά. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που πλέον εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα, απαιτούν από όλους μας, και από τις τοπικές κοινωνίες, να προετοιμαστούμε διαφορετικά. Γιατί αυτό περιμένουν και δικαιούνται οι πολίτες.

Το επόμενο θέμα της ανασκόπησης αφορά μια διορθωτική κίνηση ουσίας από το Υπουργείο Υγείας. Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί και αιματολογικοί ασθενείς εξαιτίας μιας παλιάς και εσφαλμένης διοικητικής οδηγίας, δικαιούνταν να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις μόνο ανά 20 ημέρες. Προφανώς, σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, οι οποίοι ενδεχομένως να χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις συχνότερα, που σημαίνει ότι μέχρι τώρα τις πλήρωναν από την τσέπη τους. Αυτό τελείωσε. Στο εξής θα μπορούν να υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις ακόμη και σε καθημερινή βάση, αν το κρίνει αναγκαίο ο γιατρός τους, χωρίς να επιβαρύνονται οι ίδιοι. Μια αυτονόητη αρωγή σε ανθρώπους που δίνουν μάχη για να γίνουν καλά.

Κάτι ακόμα από τον τομέα της υγείας: 11 νέα πλωτά ασθενοφόρα προμηθεύτηκε το Υπουργείο Ναυτιλίας για μικρά και απομακρυσμένα νησιά μας. Ήδη τα πρώτα δύο στάλθηκαν στους Φούρνους Ικαρίας και στους Λειψούς, σύντομα θα παραληφθεί άλλο ένα για να πάρουν σειρά και τα επόμενα που θα διατεθούν στα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Κάσος, Ψαρά, Ζάκυνθος, Θάσος, Κέα, καθώς επίσης στην Ιεράπετρα (για το νησάκι Χρυσή), στη Χώρα Σφακίων για τη Γαύδο και στους Ωρεούς Αιδηψού. Όλα έχουν σύγχρονο υγειονομικό εξοπλισμό και ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο για τη μεταφορά ασθενών και των συγγενών τους. Μαζί με τα υπάρχοντα 8 που εξυπηρετούν ήδη ισάριθμα νησιά μας, συνιστούν μια πολύτιμη γέφυρα μεταφοράς και διάσωσης ανθρώπινων ζωών. Το κόστος των 11 νέων πλωτών ασθενοφόρων είναι 6,6 εκ. ευρώ, με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετανάστευσης και Εσωτερικής Ασφάλειας.

Έφτασαν τα 12 τα κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού που κατέθεσαν αίτηση για λειτουργία παραρτημάτων τους από φέτος τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, και ακόμη ένα για τη μεθεπόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Η αξιολόγησή τους θα γίνει από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με βάση το αυστηρά καθορισμένο θεσμικό πλαίσιο. Το μεγάλο ενδιαφέρον, σε κάθε περίπτωση, δικαιώνει την ιστορική μεταρρύθμιση που άργησε πολύ αλλά έγινε επιτέλους πράξη. Τα Ελληνόπουλα μπορούν πλέον να φοιτήσουν σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά στον τόπο τους, να λάβουν πτυχία με εξασφαλισμένα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ κερδισμένα θα βγουν και τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια από την εκπαιδευτική άμιλλα.

Τους νέους αφορά και το επόμενο θέμα, καθώς άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων για το φετινό Youthpass, τη χορήγηση δηλαδή των vouchers 150 ευρώ σε 18άρηδες και 19άρηδες για πολιτιστικές, τουριστικές και μεταφορικές δραστηριότητες. Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 30 εκ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν μια ψηφιακή χρεωστική κάρτα 150 ευρώ που μπορούν να την αξιοποιήσουν όπως επιθυμούν, στους τομείς που προανέφερα. Το YouthPass φαίνεται ότι πάλι «τα σπάει», για να χρησιμοποιήσω το λεξιλόγιο των νέων. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 39.000 αιτήσεις. Η προθεσμία λήγει στις 15 Μαΐου. Το Youthpass είναι μια από τις κοινωνικές δράσεις μας που μπορούμε να χρηματοδοτούμε από το μέρισμα της ανάπτυξης, αλλά και από την εντυπωσιακή μείωση της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το τελευταίο θα αναφερθώ. Σύμφωνα με μελέτη της ΑΑΔΕ, από τη διασύνδεση POS–ταμειακών μηχανών το 2024 «αποκαλύφθηκαν» επιπλέον εισοδήματα 8,3 δισ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα οδηγήσει και σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα, όχι από νέους φόρους, αλλά από εκείνους που μέχρι σήμερα μπορούσαν και φοροδιέφευγαν.

Θυμίζω, είμαστε η κυβέρνηση που αφαίρεσε 73 φορολογικά βάρη από τις πλάτες πολιτών και επιχειρήσεων. Και θα συνεχίσουμε με νέες μειώσεις φόρων, μέσα στα πλαίσια πάντοτε των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας. Αν φτάσατε μέχρι εδώ, κάντε λίγη ακόμα υπομονή. Δεν έμεινε πολύ!

Συνεχίζω με τις νέες ψηφιακές νίκες σε βάρος της γραφειοκρατίας. Καταργούνται τα «δημοφιλή» πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης στις συναλλαγές με το Δημόσιο. Στο εξής, όταν τα χρειάζεται ως «πληροφορία» κάποια υπηρεσία, δεν θα σας ζητούν να τα προσκομίζεται, αλλά θα αντλούνται κατευθείαν από τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου. Ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση και ασφάλεια στις συναλλαγές μας με το Δημόσιο φέρνει ο μοναδικός Προσωπικός Αριθμός πολίτη που έρχεται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για έναν 12ψήφιο αριθμό που θα αναγράφεται στο πίσω μέρος της νέας αστυνομικής ταυτότητας και θα αντικαταστήσει όλους τους επιμέρους αριθμούς ταυτοποίησης που έχουμε σήμερα, από τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ έως το μητρώο πολιτών. Κάθε πολίτης λοιπόν θα έχει έναν μόνο αριθμό για όλες τους τις αλλαγές με το Δημόσιο. Λιγότερα έγγραφα, λιγότερη ταλαιπωρία και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση, πάντα με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και με πλήρη κρυπτογράφηση των πληροφοριών.

Αναφερόμενος στα ψηφιακά, μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα στη Δικαιοσύνη είναι οι τηλεδιασκέψεις κατά τη διεξαγωγή μιας δίκης. Είναι ένα καινοτόμο εργαλείο που συμβάλλει τόσο στην επιτάχυνση της εκδίκασης μιας υπόθεσης, όσο και στην εξοικονόμηση χρημάτων και στην αύξηση της παραγωγικότητας στο δημόσιο τομέα. Από τον Δεκέμβριο του 2024 εφαρμόζονται στα Διοικητικά Δικαστήρια, και ήδη ξεκίνησε η εφαρμογή τους και στα Ποινικά Δικαστήρια μέχρι το δεύτερο βαθμό. Μέσω των τηλεδιασκέψεων μπορούν να καταθέσουν εξ αποστάσεως μάρτυρες που λόγω ανάγκης βρίσκονται μακριά από τον τόπο διεξαγωγής της δίκης, αλλά και κατηγορούμενοι μέσα από το σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατούνται.

Ειδικά στην περίπτωση των κρατούμενων, η κατάθεσή τους μέσω τηλεδιάσκεψης θα αποδεσμεύσει και την Ελληνική Αστυνομία από μεγάλο μέρος της περιφρούρησης των μεταγωγών σε δικαστήρια και ανακριτικές αρχές για τις προανακριτικές, ανακριτικές και δικαστικές διαδικασίες. Το 2024, τουλάχιστον 35.000 αστυνομικοί απασχολήθηκαν για πάνω από 54.000 μεταγωγές κρατουμένων από σωφρονιστικά καταστήματα για δίκες. Το κόστος αυτών των μεταγωγών σε εργατοώρες, οδοιπορικά, βενζίνες κλπ έφτασε τα 3,5 εκ. ευρώ τα οποία θα εξοικονομηθούν όταν οι ψηφιακές καταθέσεις εφαρμοστούν 100%. Οι αστυνομικοί θα μπορέσουν έτσι να ασχολούνται με την καταπολέμηση του εγκλήματος, ενώ τα χρήματα που εξοικονομούνται θα επιστραφούν στο Σώμα, μέσα από ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Και κάποια νέα από τον πολιτισμό: το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού είναι ένας νέος θεσμός υψηλής σημασίας για τα ελληνικά Γράμματα, με καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας και στην ενίσχυση των επαγγελματιών του βιβλίου. Με επικεφαλής τον έγκριτο συγγραφέα Νίκο Μπακουνάκη, ο φορέας έχει ήδη καταρτίσει μια σύγχρονη στρατηγική που δημιουργεί καινούργιες προοπτικές για το μέλλον του βιβλίου και την τόνωση της ανάγνωσης, με αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας. Ενώ για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της ελληνικής λογοτεχνίας, τίθεται σε επαναλειτουργία το πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων GreekLit, με χρηματοδότηση 414.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μια νέα σελίδα για το ελληνικό βιβλίο και τον πολιτισμό μας, που τιμά την παράδοση και επενδύει στο μέλλον.

Κλείνω αυτήν την ανασκόπηση με μια επιβεβλημένη αναφορά στην ημέρα μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού που τιμάται σήμερα, σε ανάμνηση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης από τους Νεότουρκους. Θυμόμαστε το «Μαύρο Πάσχα» της Ανατολικής Θράκης όχι μόνο ως τραγωδία, αλλά ως κομμάτι της ψυχής ενός λαού που άντεξε και προχώρησε. Όταν θυμόμαστε, τιμάμε. Και όταν τιμάμε, κρατάμε ζωντανά όσα μας έφεραν ως εδώ.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Κυριακή, που είναι η Κυριακή των Βαΐων. Πλησιάζουμε προς το Πάσχα, λοιπόν. Καλή σας ημέρα!»

Καλημέρα σε όλες και όλους. Η πρώτη ανασκόπηση του Απριλίου μας βρίσκει στο νέο, αχαρτογράφητο ακόμη, τοπίο που δημιουργεί στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα η απόφαση του προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών. Για το μόνο που είμαστε σίγουροι είναι ότι κανείς δεν μπορεί να βγει ωφελημένος από έναν γενικευμένο εμπορικό «πόλεμο». Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η νέα αυτή κατάσταση αποτελεί σαφή απόκλιση από τους οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε. Η χ...

Δείτε περισσότερα


Αποχή δικηγόρων Δευτέρα 7 Απριλίου για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

 



Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αφού έλαβε υπόψη του τη σχετική απόφαση της Συντονιστικής επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε την αποχή των μελών της Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, καθώς και άλλες κινητοποιήσεις, για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη κατόπιν της απόφασης της Προέδρου του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών στην υπόθεση της Ρόδου.




Συνελήφθησαν 2 άτομα και βρέθηκε χρηματικό ποσό 2.500 ευρώ που είχαν αποσπάσει από 76χρονο με τη μέθοδο της απασχόλησης

 



Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 4-4-2025 από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) στους Αγίους Αναργύρους, -2- άτομα, ηλικίας 26 και 22 ετών κατηγορούμενοι -κατά περίπτωση- για κλοπή κατά συναυτουργία και οδήγηση χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες της 4-4-2025 οι κατηγορούμενοι προσποιούμενοι τους συλλέκτες αντικειμένων, προσέγγισαν με όχημα 76χρονο στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων και με το πρόσχημα παραλαβής μεταλλικών αντικειμένων, εισήλθαν στην οικία του, όπου με τη μέθοδο της απασχόλησης του απέσπασαν το χρηματικό ποσό των -2.500- ευρώ και διέφυγαν με όχημα.

Στο πλαίσιο αναζητήσεων, άμεσα αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., εντόπισαν το εν λόγω όχημα σε παρακείμενο σημείο, με επιβαίνοντες τους ανωτέρω και τους κάλεσαν σε έλεγχο.

Κατά τον έλεγχο των ατόμων βρέθηκε και κατασχέθηκε επιμελώς κρυμμένο, εντός φόδρας παντελονιού του 22χρονου, το χρηματικό ποσό των -2.500- ευρώ που είχαν αποσπάσει νωρίτερα ενώ διαπιστώθηκε ότι ο 26χρονος οδηγός δεν κατείχε την απαιτούμενη άδεια ικανότητας οδήγησης.

Σημειώνεται ότι οι -2- κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους δικογραφία από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αγίων Αναργύρων, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Μητσοτάκης στο TikTok για το youth pass

 



Ανάρτηση για τους δικαιούχους των 150 ευρώ του youth pass, δηλαδή νέους που έχουν συμπληρώσει το 18ο και 19ο έτος της ηλικίας τους έκανε στην πλατφόρμα του Tik Tok ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ανάρτηση ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους χρήστες ότι η πλατφόρμα για τις σχετικές αιτήσεις άνοιξε και πως το youth pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων στον τουρισμό, τον πολιτισμό και στις μεταφορές. «Ξέρω ότι είναι μια μικρή συμβολική κίνηση αλλά ταυτόχρονα εργαζόμαστε για καλύτερα σχολεία, καλύτερα πανεπιστήμια, για περισσότερες ευκαιρίες για καλές δουλειές» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Ελεύθερες οι αιματολογικές εξετάσεις για τους ογκολογικούς ασθενείς


 

Με ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας, οι ογκολογικοί και αιματολογικοί ασθενείς έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις όσο συχνά το κρίνει αναγκαίο ο θεράπων ιατρός τους. Ακόμη και σε καθημερινή βάση, εφόσον αυτό απαιτείται από την πορεία της νόσου και το θεραπευτικό τους σχήμα.

Η Κυβέρνηση προχώρησε στη διόρθωση παλαιότερης και εσφαλμένης διοικητικής οδηγίας, βάσει της οποίας οι ογκολογικοί και αιματολογικοί ασθενείς είχαν δικαίωμα σε αιματολογικές εξετάσεις μόνο ανά 20 ημέρες, αναγνωρίζοντας την αδικία και τη δυσχέρεια που προξενούσε στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

«Με τη ρύθμιση αυτή ενισχύουμε τη δημόσια υγεία, στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν περισσότερο ανάγκη και διασφαλίζουμε την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.




Διαθέσιμη η νέα ψηφιακή εφαρμογή για τη δήλωση τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και τέλους ακαθαρίστων εσόδων για επιχειρήσεις και Δήμους

 



Σε λειτουργία τίθεται η νέα ψηφιακή εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ψηφιακή διαδικασία υποβολής της δήλωσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου.

  • Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που στοχεύει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών των Δήμων, καθώς επίσης και στην απλούστευση της καθημερινότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων.
  • Η υλοποίησή της θα οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για τους ΟΤΑ και τους εποπτευόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του διοικητικού βάρους, της ταχύτερης διεκπεραίωσης διαδικασιών, της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αποσυμφόρησης των υπηρεσιών.
  • Ειδικότερα, η νέα διαδικασία που ξεκίνησε από 1 Απριλίου 2025 για τους Δήμους και ξεκινάει από 4 Απριλίου 2025 για τις επιχειρήσεις, αφορά στις δηλώσεις Μαρτίου 2025 ή Α’ Τριμήνου 2025.
  • Η νέα διαδικασία αξιοποιεί υπηρεσίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ επισημαίνεται ότι από τα έσοδα του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων, παρακρατείται 5% προκειμένου να αποδοθεί σε οικονομικά ασθενέστερους Δήμους.

 



Για πρώτη φορά 1,6 δισ. ευρώ κατευθύνονται στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

 



Την πολιτική της Κυβέρνησης για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και τα αποτελέσματα των δράσεων για τη στήριξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των ΜμΕ, και τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας, παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Το σχέδιο μας για τη Δυτική Μακεδονία», που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα σε επίπεδο Ε.Ε., υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς, και περιλαμβάνει ένα σύνολο μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στους δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας, Τρίπολης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και στις Περιφέρειες Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
  • Το έμπρακτο αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ήδη, οι προσκλήσεις φτάνουν στο 67% και οι εντάξεις στο 42% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος ΔΑΜ. Ενώ, μόνο στη Δυτική Μακεδονία, οι προσκλήσεις είναι στο 62% και οι εντάξεις στο 50% των προβλεπόμενων πόρων.
    • Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ως αποτέλεσμα των δράσεων στήριξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ήδη υπάρχουν 569 ενταγμένα σχέδια, από τα οποία προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 2550 νέες θέσεις εργασίας. Από αυτά, τα 500 επενδυτικά σχέδια αφορούν στην ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (de minimis), 64 αφορούν στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση ΜμΕ (Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός) και 5 αφορούν την ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση μεγάλων επιχειρήσεων (ΓΑΚ).
  • Επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός ισχυρού χρηματοδοτικού Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ, στο οποίο περιλαμβάνονται: Ταμείο Δανείων, το οποίο χορηγεί δάνεια ύψους έως 500.000 ευρώ, με το 50% άτοκη χρηματοδότηση και επιδότηση επιτοκίου 3% στο 50% των πιστωτικών ιδρυμάτων για 3 έτη. Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο χορηγεί δάνεια έως 16,5 εκ. ευρώ (ΓΑΚ) ή έως 1,4 εκ. ευρώ (de minimis), με εγγύηση 80% ανά δάνειο και επιδότηση επιτοκίου 3% για 2 έτη.


Παγκόσμιας εμβέλειας το σχέδιο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία

 



Από τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία:

  •  να σταθώ σε δύο συγκεκριμένες στιγμές του 2019:
    • Η πρώτη ήταν η ομιλία την οποία έκανα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπου περιέγραψα την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην πράσινη μετάβαση και στην απεξάρτηση από το λιγνίτη. Μία απόφαση τολμηρή, μία απόφαση, όμως, η οποία πιστεύω ότι δικαιώθηκε από την εξέλιξη των γεγονότων, από την ταχύτητα με την οποία περνάμε στην πράσινη μετάβαση, αλλά και από την οικονομική πορεία του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη.
    • Το 2019, όμως, έγινε και κάτι ακόμα: ξεκίνησε η διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ. Θέλω να θυμίσω στους παρευρισκόμενους ότι όταν μας εμπιστεύθηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός, το 2019, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είχε πέσει -αν θυμάμαι καλά- κοντά στο 1,5 ευρώ. Η επιχείρηση ήταν τότε πρακτικά στα όρια της χρεοκοπίας. Πήραμε πολύ τολμηρές αποφάσεις με αποτέλεσμα σήμερα, έξι χρόνια μετά, η ΔΕΗ να είναι μια εξαιρετικά εύρωστη επιχείρηση, ένας εθνικός πρωταθλητής, μία εταιρεία η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιάταξη του ενεργειακού χάρτη στα Βαλκάνια. Αλλά και μία εταιρεία η οποία έχει τη δυνατότητα να μπορεί να οραματίζεται και να υλοποιεί φιλόδοξα σχέδια, όπως αυτό το οποίο σας παρουσιάστηκε σήμερα.
  • Το σχέδιο της ΔΕΗ ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας, όχι απλά ευρωπαϊκής εμβέλειας. Ένα σχέδιο το οποίο είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μία επιχείρηση με την οικονομική ευρωστία της ΔΕΗ και με τη στήριξη του ελληνικού κράτους και με πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούμε μαζί όλοι να το υλοποιήσουμε. Έχει δύο πυλώνες:
    • Η μαζική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά ταυτόχρονα και έργα αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και κάποια έργα παραγωγής ενέργειας από συμβατικές πηγές, έτσι ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε τι; Ουσιαστικά συνεχή παραγωγή ενέργειας 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.
    • Τα data centers είναι οι επενδύσεις του μέλλοντος. Είναι εκείνες οι υποδομές οι οποίες επεξεργάζονται τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και όλες τις αναζητήσεις τις οποίες κάνουμε από το κινητό μας κάθε φορά που θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία και τις εφαρμογές της.
  • Και φυσικά σήμερα, όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν ένα πράγμα: ενέργεια διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, φθηνή, προβλέψιμη. Αυτό η ΔΕΗ μπορεί να το προσφέρει και γι’ αυτό και μπορεί να προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από όλες τις μεγάλες εταιρείες για να μπορέσουν να αγοράσουν χώρο και υπολογιστική ισχύ σε αυτό το data center το οποίο φιλοδοξεί να κατασκευάσει.

 



Καταστρέφει την Αμερικάνικη οικονομία ο Τράμπ - Έρχεται ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες

 



Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πραγματικότητα των κατ' ευφημισμό «ανταποδοτικών» δασμών στις εισαγωγές από 180 και πλέον χώρες που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν χειρότερη από τους φόβους των επενδυτών, όπως φάνηκε από το σφυροκόπημα που δέχθηκαν τα χρηματιστήρια στα τέλη της εβδομάδας.

Οι τιμές των μετοχών έκαναν βουτιά σε όλο τον κόσμο την Πέμπτη που εντάθηκε την Παρασκευή, μετά την απάντηση της Κίνας με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων και ελέγχους στις εξαγωγές ορισμένων σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η πτώση ήταν μεγαλύτερη στην Wall Street, με τον δείκτη μετοχών S&P 500 να κατρακυλά περίπου 11% στο διήμερο και η κεφαλαιοποίησή του να μειώνεται κατά 5,4 τρις. δολάρια, ενώ ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε 12%. Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 50 έκλεισε με απώλειες περίπου 8% στο διήμερο.

Επιπλέον, το δολάριο υπέστη σφυροκόπημα και η ισοτιμία του ευρώ ανατιμήθηκε περίπου 2%, πάνω και από τα 1,10 δολάρια για κάποιο χρονικό διάστημα, αν και την Παρασκευή τα κέρδη του περιορίστηκαν.

Η ετυμηγορία των επενδυτών για το δασμολογικό κρεσέντο του Τραμπ, με την επαναφορά των συντελεστών τους σε επίπεδα που ίσχυαν πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν σαφής: Όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

Αυτό είναι, ίσως, ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα στα παγκόσμια χρονικά - η κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου να εφαρμόζει μία πολιτική, αγνοώντας όλες τις προειδοποιήσεις για τα δεινά που αυτή θα προκαλέσει στην ίδια και σε χώρες που είναι διαχρονικά σύμμαχοί της.

Αντίστοιχες είναι και οι εκτιμήσεις μεγάλων αμερικανικών τραπεζών και άλλων οίκων, με την τράπεζα JP Morgan να προβλέπει ύφεση 0,3% για την αμερικανική οικονομία φέτος από ανάπτυξη 1,3% πριν τις ανακοινώσεις Τραμπ και εκτίναξη της ανεργίας στο 5,3%. Για την Ευρωζώνη υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την ανάπτυξη και η Barclays εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στο β' εξάμηνο του 2025.

Για τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβλήθηκε ενιαίος συντελεστής 20%, ο οποίος επομένως ισχύει και για τα ελληνικά προϊόντα. Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι χαμηλές, μόλις στο 4,8% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, και αφορούν κυρίως αγροτικά προϊόντα, καύσιμα, χάλυβα και αλουμίνιο. Οι άμεσες επιπτώσεις, επομένως, για την ελληνική οικονομία θα είναι μικρές, αλλά πιο σημαντικές θα είναι οι έμμεσες, λόγω του ότι θα επηρεασθεί αρνητικά η οικονομία βασικών εξαγωγικών αγορών των ελληνικών προϊόντων, όπως της Γερμανίας, της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι σαρωτικοί δασμοί του Τραμπ επιβλήθηκαν επί «δικαίων και αδίκων» και με έναν αυθαίρετο τρόπο που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις σε παραδοσιακούς συμμάχους και αντιπάλους της Αμερικής. Ξεκινούν από το 10% για τις χώρες, με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν πλεονασματικό ή ισοσκελισμένο διμερές εμπορικό ισοζύγιο και κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του ελλείμματος που έχουν με άλλες χώρες, ως ποσοστό των εισαγωγών από αυτές. Στην Κίνα επιβλήθηκαν δασμοί 34%, αλλά ουσιαστικά 54% αν υπολογισθεί και το 20% που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα, ενώ για άλλες χώρες, ακόμη και φτωχές, ανακοινώθηκαν ακόμη υψηλότεροι συντελεστές.

Η φόρμουλα για τον υπολογισμό των δασμών δεν έχει καμία σχέση με την αποκατάσταση δήθεν αδικιών εις βάρος των ΗΠΑ και την επιβολή από την πλευρά τους «ανταποδοτικών» δασμών που θα αποκαθιστούσαν ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Περισσότερο έδωσε την εντύπωση ότι χρησιμοποιήθηκε για την επιβολή μίας νέα παγκόσμιας τάξης στο εμπόριο, η οποία, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, θα προσφέρει μία διακριτική μεταχείριση υπέρ των αμερικανικών προϊόντων.

Οι δασμοί θα μπορούσαν θεωρητικά να αναθεωρηθούν και να μετριαστούν μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις. Στην προοπτική αυτή αναφέρθηκε ο πρόεδρος Τραμπ, λέγοντας ότι θα μπορούσε να συζητήσει, αν υπήρχε «κάποια εξαιρετική προσφορά» από τις άλλες χώρες. Και μόνο, όμως, η διατύπωση αυτή, δείχνει ότι η Αμερική θέλει μεγάλες παραχωρήσεις, τις οποίες δύσκολα θα δεχόντουσαν οι άλλες οικονομίες.

Η σκληρή στάση των ΗΠΑ προκάλεσε ήδη τη σκληρή απάντηση από την πλευρά της Κίνας, με επιβολή δασμών 34% στις αμερικανικές εισαγωγές από τις 10 Απριλίου, με αποτέλεσμα μία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που θα οδηγήσει σε ακόμη δυσμενέστερες εξελίξεις για όλο τον κόσμο και θα αυξήσει τις πιθανότητες ύφεσης. Από την πλευρά της ΕΕ, επίσης, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση της ΕΕ με αντίμετρα, αν δεν υπάρξει περιθώριο κάποιας συμβιβαστικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι υπήρχε παράνομο φορτίο, λένε Βλάχος και Πλακιάς για την τραγωδία των Τεμπών

 



«Ποτέ δεν είχα πιστέψει το παράνομο φορτίο. Το θεωρούσα ευθύς εξ αρχής άτοπο και άκαιρο, βολεύει μόνο κάποιους»: με αυτή τη δήλωση, ο Χρήστος Βλάχος, πατέρας του Βάιου, που χάθηκε τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στην τραγωδία των Τεμπών, ξεκαθάρισε τη θέση του για τα σενάρια που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο της δημοσιότητας, για να προσθέσει μάλιστα ότι έχει δεχτεί πολύ «bullying» για τις απόψεις του για την έκρηξη και τη φωτιά.

Μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης, που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα για την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, ο κ. Βλάχος συνέχισε: «Αποδεικνύεται πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι δεν υπάρχει παράνομο φορτίο.  Έχουμε ηχητικά σταθμαρχών, τα βίντεο της Λεπτοκαρυάς, τα βίντεο του Καπερνάρου, τις εκθέσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους... Η άποψή του είναι ότι τα συστατικά των μηχανών των τρένων προκάλεσαν αυτή την τεράστια έκρηξη. Σύμφωνα με βιβλιογραφίες που έχουμε βρει, τα λάδια σιλικόνης μια χαρά εκρήγνυνται, μια χαρά εξαερώνονται, μια χαρά παράγουν επικίνδυνα αέρια... Όλες αυτές οι μηχανές, είναι 5.000 μηχανές σε όλη την Ευρώπη που κυκλοφορούν, είναι επικίνδυνες».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας δύο κοριτσιών που χάθηκαν στα Τέμπη, συμφώνησε με τον κ. Βλάχο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι 100% σίγουρος ότι δεν υπήρχε φορτίο»

Σε δηλώσεις του πριν την εκδήλωση, δε, ο Νίκος Πλακιάς για ακόμη μια φορά ζήτησε να ερευνηθούν τα προσόντα των τεχνικών συμβουλών, που έχουν κάνει τις τεχνικές εκθέσεις αναφερόμενος στην περίπτωση του Κώστα Λακαφώση.

Οι δηλώσεις του Χρήστου Βλάχου


Οι δηλώσεις του Νίκου Πλακιά





Νέα αλητεία Βελόπουλου συνεχίζει να παραπλανά, δεν δέχεται την αλήθεια, εύχεται να πεθάνουν παιδιά αντιπάλων

 



Ένας άνθρωπος που εξαπατά τον κόσμο για να του φάει λεφτά, με θεραπείες για την καράφλα και τον Covid, παίζοντας με τον πόνο του. Που κοροιδεύει χυδαία λέγοντας ότι έχει χειρόγραφες επιστολές του Ιησού, δεν περιμένεις να γίνει καλός άνθρωπος ποτέ, ούτε να έχει ηθική.

Ότι θα ευχόταν όμως να σκοτωθούν τα παιδιά κάποιου άλλου και μάλιστα δημόσια, αυτό ξεπερνάει κάθε άνθρωπο ακόμα και σκληρό κακοποιό που δεν θα το έλεγε ποτέ.

Ο ανήθικος όμως Κυριάκος Βελόπουλος το έκανε και αυτό για να αποδομήσει την αλήθεια, να συνεχίσει να παραπλανά τον κόσμο λέγοντας αισχρά ψέματα για να τον ακούει το ακροατήριο του. 

Όταν κατάλαβε το πόσο χυδαίος είναι το πήρε πίσω! Αλλά το είπε και αυτά τα πράγματα δεν ξεφεύγουν δείχνουν το πόσο επικίνδυνα ελεεινός είσαι.

Με ένα "το παίρνω πίσω" δεν καθαρίζεις, αντίθετα επιβεβαιώνεις όσα ακούγονται για εσένα και τι άνθρωπος είσαι.